We hebben een nieuwe koning!

Willem-Alexander is de nieuwe koning van Nederland. Hij is zijn moeder Beatrix opgevolgd op het moment dat zij de Akte van Abdicatie ondertekende.

Beatrix zette haar handtekening om 10.07 uur op het document in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis op de Dam. Meteen steeg een luid gejuich op van de duizenden mensen buiten op de Dam.

Na Beatrix zetten de nieuwe koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun handtekening. Beatrix kneep haar oudste zoon daarna even in de hand. Willem-Alexander pakte daarop Máxima bij de hand.

Na Beatrix, Willem-Alexander en Máxima zetten de officiële getuigen hun handtekening. Het perkamenten document wordt voorzien van het grootzegel en later in de Nieuwe Kerk tentoongesteld.

Prinses Beatrix presenteert haar opvolger rond 10.30 uur officieel aan het volk tijdens de traditionele balkonscène. In de Nieuwe Kerk wordt de nieuwe koning dinsdagmiddag ingehuldigd tijdens een verenigde vergadering van de Staten-Generaal.

Update 11.52 uur
Ook in het buitenland is de nieuwe koning van Nederland groot nieuws. De Britse BBC bestempelt de abdicatie van Beatrix als 'top news story', het Amerikaanse CNN noemt het 'breaking news'.

BBC komt met portretten van Willem-Alexander en Máxima en fotoseries van de abdicatie. Het nieuwsbericht over de troonsafstand van Beatrix is dinsdagochtend het meest gelezen bericht op de website van de Britse omroep.

Ook in Duitsland is de troonswisseling groot nieuws. De Duitse boulevardkrant Bild pakt op de website groot uit onder de kop 'Holland heeft een nieuw koningspaar'. De krant staat stil bij het nieuwe leven van Máxima en zocht uit hoe Duits het koningshuis is.

De Vlaamse krant De Standaard brengt tien feitjes over de nieuwe koning, die voor veel lezers mogelijk nieuw zijn. Onder meer Willem-Alexanders deelname aan de Elfstedentocht en zijn bijnaam Prins Pils worden genoemd.

In Argentinië, het geboorteland van Máxima, staan media vooral stil bij het feit dat Máxima koningin is. Clarín, een van de grootste kranten van het Zuid-Amerikaanse land, pakt uit met foto's van de balkonscène, het diner in het Rijksmuseum en een portret van Willem-Alexander. Ook de lovende woorden die Beatrix in haar afscheidstoespraak over had voor Máxima zijn terug te vinden in Clarín.

Update 13.25 uur
Ook op deze feestelijke dag blijkt de verhouding tussen Nederland en Suriname gevoelig. Het Surinaamse ministerie van buitenlandse zaken verbood maandag zijn ambtenaren mee te juichen op de Nederlandse ambassade ter ere van de nieuwe koning, zo meldt ochtendblad De Ware Tijd. Welke straf ambtenaren die naar het feest gaan te wachten staat is niet bekendgemaakt.

Het eerste optreden van prins Willem-Alexander als koning werd ondanks het vroege uur in Suriname op de voet gevolgd. Voor dag en dauw waren op de Nederlandse ambassade al enkele honderden belangstellenden aanwezig om de abdicatie van Beatrix via grote schermen te volgen.

Er worden gratis oranje tompoezen uitgedeeld. Later op de ochtend komt een groep kunstenaars een grote oranje kroon op een rolluik van de ambassade te schilderen.

De betrekkingen tussen Den Haag en Paramaribo verkeren in woelig vaarwater sinds het aantreden van president Desi Bouterse in 2010. Bouterse werd in Nederland veroordeeld voor drugssmokkel. In 2011 brak een flinke rel uit omdat de ambassade het staatshoofd niet had uitgenodigd voor de jaarlijkse viering van Koninginnedag. Dat gebeurde daarvoor wel altijd.

"Wat ons betreft is nu er niks aan de hand. Niemand heeft dit jaar een uitnodiging gekregen. Iedereen die dat wil, die kon zich op voorhand inschrijven en die was welkom om te komen", vertelt een ambassadewoordvoerder in Paramaribo.

Later dinsdag brengt de Nederlandse zaakgelastigde in Suriname een heildronk uit op de nieuwe koning. Voor die activiteit meldden zich vijfhonderd geïnteresseerden aan. Op andere plekken in de stad staan eveneens grote schermen opgesteld.

Nederlandse stagiairs zijn uitgenodigd om vlak na de inhuldiging een bloemenkrans te hangen om het beeld van koningin Wilhelmina in Paramaribo, dat voor de gelegenheid helemaal werd opgepoetst.

Update 14.31 uur
Koning Willem-Alexander heeft in De Nieuwe Kerk in Amsterdam de eed afgelegd. "Ik zweer aan de volkeren van het Koninkrijk dat ik het Statuut voor het Koninkrijk en de Grondwet steeds zal onderhouden en handhaven", aldus Willem-Alexander, die ook zwoer de onafhankelijkheid en het grondgebied van het Koninkrijk 'met al mijn vermogen' te verdedigen en bewaren en de vrijheid en rechten van alle Nederlanders en alle ingezetenen te beschermen.

Het voor het eerst dat het Statuut, dat de relatie regelt met Aruba, Curaçao en Sint Maarten, in de eed is opgenomen. De koning wordt na de eedaflegging ingehuldigd door de leden van de Staten-Generaal en vertegenwoordigers van de Staten.

Willem-Alexander heeft de eed afgelegd