DVD: Brotherhood

Waar we eind januari een film hadden met dezelfde titel gaan we nu weer een film bespreken met als titel Brotherhood. Deze keer geen film over studenten die een ontgroening moeten ondergaan, maar een Deense film over een gevoelig onderwerp in verschillende kringen. Deze film blijft je waarschijnlijk wel langer bij dan die uit januari. 

Broderskab dvd cover

Lars stond op het punt stafsergeant te worden in het leger, maar omdat hij avances zou hebben gemaakt op zijn ondergeschikten gaat de baan aan zijn neus voorbij. Teleurgesteld tot op het bot verlaat hij het leger om terug te keren naar het huis van zijn ouders. Dankzij een oude vriend belandt hij per toeval in een vergadering van een rechts-extremistische beweging en beseft hij dat dit een begin kan zijn van een nieuw leven. Lars keurt vrijwel alles af aan de neonazi's, maar grijpt zijn kans om via hun aggresieve bezigheden zijn eigen frustraties kwijt te raken.

Broderskab screenshot

Onder de hoede van oudgediende Jimmy leert Lars hoe hij kan stijgen binnen de fascistische rangen. Omdat Lars bij Jimmy in huis woont, ontstaat er een aantrekkingskracht tussen de twee. Hun liefde druist in tegen alle gedachten van de extreem-rechtse neonazi's die homo's afkeuren (of zelfs eerder verafschuwen). Jimmy en Lars moeten met hun relatie balanceren tussen de onwrikbare regels van de groep en hun onmogelijke liefde. 

Broderskab screenshot

Brotherhood (of Broderskab) is een mooie film die op het Internationaal Film Festival in Rome bekroond is tot Beste film. Het laat zien dat zelfs in de meest extreme kringen ook dingen gebeuren waarvan men vindt dat het ontoelaatbaar is. Homoseksuele neonazi's klinkt als een contradictio in terminis en dat laten de maker in deze film ook heel goed zien. De film is erg indringend, misschien wel door het feit dat het Deens gesproken is. Wellicht zorgt dit ervoor dat de authenticiteit van het verhaal groter wordt. 

Gedurende de film lijkt het vaak alsof de relatie tussen Jimmy en Lars uit zal komen en die spanning zorgt ervoor dat je in het verhaal wordt getrokken. De liefdesscènes hadden hier en daar wat minder lang gemogen, maar dat neemt niet weg dat dit een erg goede film is. De liefde tussen de twee is erg duidelijk en ook de moeite die zij hebben om dit verborgen te houden wordt prima getoond. Het einde van de film verbaast je en dat is precies de uitsmijter die deze film verdient.