Marco 6: Graafmachine

deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5.

Als Anja, Gordon en Marco bij de zoutvlaktes aankomen, is het verlaten (gek he, midden in de nacht), en vlakbij de parkeerplaats en het huisje waar de toeristen langs kunnen komen voor een rondleiding ligt een doosje op de grond waar 'MARCO' op gekalkt is. Ze lopen naar voren en openen het kistje. Er zit een grote, gouden sleutel in, met allemaal gekleurde friemeltjes, waarin 'Succes' gegraveerd is. Marco trekt zijn wenkbrauwen op. 'The key to succes'... Het zou zo uit een escape-the-room spelletje kunnen komen. Waarom ligt dat daar in een doosje met zijn naam erop?
'Nou, jeuj, een sleutel,' zingt Gordon, 'en waar is het slot?' Ze kijken om zich heen, maar er is verder niets behalve het huisje voor de toeristen. Ze proberen de sleutel op het roestige slot, en wonder boven wonder past het. Anja gaat als eerste naar binnen, en ze klikt het licht aan met het lichtknopje links naast de deur tegen de muur. Als het licht aangaat zien ze de ruimte van binnen. Aan de muur hangt een grote poster met een chinees teken, en Gordon zegt dat het het teken is voor geluk of succes. Marco verbaast zich even over het feit dat Gordon Chinees spreekt, maar schenkt er verder nauwelijks aandacht aan.
Naast een bureautje met een computer staat een grote bak met ijsjes. Gordon schuift de bak open en deelt de ijsjes uit. Ze gaan op de grond zitten en likken gezellig aan de ijsjes. Even lijkt Tonko helemaal vergeten, tot Marco zijn bekende gekrijs ineens ergens vandaan hoort komen. Hij springt op en gooit zijn raketje in de lucht.
'Tonko!' roept hij, 'waar ben je!' maar er komt geen antwoord. Het geluid klinkt erg gedempt, en ze hebben geen idee waar het vandaan komt. Daarom lopen ze alle drie vlug naar buiten, waar het al weer wat lichter wordt.

Buiten kijken ze zoekend om zich heen, maar er is helemaal niks. Tonko's gekrijs is nog steeds hoorbaar, maar zachter dan net. Dan opeens hangt er een ruimteschip recht boven hen, dat langzaam naar beneden zakt. Ze rennen voor hun leven, en Gordon en Marco komen precies op tijd onder het ruimteschip uit. Achter hen horen ze een verschrikkelijk geluid. Gekraak van botten en gespetter van rondvliegende organen. Anja is niet meer. Als Marco weer op durft te kijken komt er een hoog gepiep vanuit het ruimteschip en staat ineens de hele zoutvlakte in roze licht, en lijkt de lucht te knetteren en trillen. Hij duikt opnieuw in elkaar, net op tijd. Een gigantische knal met vuur komt vanaf de parkeerplaats, en als hij even spiekt ziet hij dat de limousine is ontploft.
'Gordon!' roept hij, 'help!' maar hij krijgt geen antwoord. Als het roze licht dan eindelijk wegebt, ziet Marco dat op de plek waar Gordon net was, ineens een graafmachine staat. Het ruimteschip gaat weer omhoog, en verdwijnt met een woesj richting de hemel. Marco staat langzaam op, en loopt naar de graafmachine, die uitgerust is met een C1000vlaggetje, dat wappert in de wind. Omdat Marco het gekrijs van Tonko nog steeds hoort, en het lijkt te komen vanuit de grond onder hem, neemt hij het zekere voor het onzekere. Hij stapt in de C1000-Gordon-graafmachine.

Na even aan alle knopjes en handels getrokken te hebben, denkt hij door te hebben hoe het ding werkt. Hij graaft zo snel als hij kan een gat, en blijft graven. De machine zucht en steunt, maar blijft doorgaan, tot de happer na een tijdje op iets hards botst. Marco stapt uit. In het gat is een luik zichtbaar en na het resterende zout aan de kant geveegd te hebben, trekt hij aan de ring die het luik dichthoudt. Onder het luik is een trappetje, en Marco loopt naar beneden. Na een volgende deur open gedaan te hebben staat hij in een klein, ondergronds zaaltje waar allemaal vreemde wezens zitten te luisteren naar Tonko die enthousiast iets schijnt te vertellen.
'Tonko!' roept Marco alweer, maar het aapje kijkt niet om.

Buiten verandert de graafmachine langzaam weer in een Gordon, en hij is doodmoe. Hij vindt gelukkig een fiets, die tegen het huisje aanstaat. Zoals het een echte Nederlander betaamd bestijgt hij het ijzeren rots en fietst terug naar Las Vegas. Daar aangekomen neemt hij het eerste de beste vliegtuig terug naar Nederland, want hij heeft helemaal genoeg van Amerika. In het vliegveld zit toevallig een PR-medewerkster van Albert Heijn, die Gordon herkent. Ze biedt de beste man een contract aan dat hem zeker anderhalf keer zoveel oplevert als dat van de C1000. Als ze dan uiteindelijk landen op Schiphol voelt Gordon zich alweer wat beter, en dat gevoel wordt alleen maar meer als hij op het vliegveld Gerard Joling ziet staan, met een Albert Heijn pakje.

Marco loopt het kamertje binnen waar Tonko en de aliens zijn. Hij voelt zich niet helemaal op zijn gemak, maar zet toch door. Dan opeens gebeurt er iets heel vreemds...

Met dank aan Ryoga voor de sleutel, HMaster-II voor de key to succes, de geheime basis en Tonko, RealBizkit666 voor de escape-the-roomspelletjes, getikte_rik voor de ijsjes en voor het elimineren van Anja in dit verhaal, Glacier voor het uitschakelen van die gevaarlijke limo, Jappr voor het graafwerk, dennistd voor de C1000reclame, DJMO voor de Albert Heijn mevrouw en RedFever007 voor Gerard.

Wat gebeurt er? Hoe komt Tonko daar? Redt Marco het wel in zijn eentje, de arme jongen? Is Anja echt dood of gaat ze dat nog een keer? Vergeten we Gordon zomaar? (ja alsjeblieft!) en wat is nu eigenlijk het geheim van die aliens? Vertel in de reacties jouw suggesties, en wie weet worden die volgende week gebruikt!