Twinky in de SMOG

Ik doe dus examen dit jaar. VWO, dus heel makkelijk is het allemaal niet. En omdat ik niet zo heel veel op school heb uitgevoerd en toch met een mooie cijferlijst weg wil gaan, is het nu van groot belang veel te gaan leren. Heel veel. Hele boeken geschiedenis, filosofie en wiskunde, want dat zijn de drie moeilijke examens. Ja, het valt dus nogal mee. Eigenlijk stelt het nauwelijks iets voor, want ik hoef maar voor drie vakken te leren. En dat het dat een of twee flinke boeken per vak zijn, vergeet ik voor het gemak.

Ik denk dat iedereen het wel kent. Als je vergeet je computer uit te zetten of te dicht in de buurt van het ding zit, er iets leuks is wat je ‘eigenlijk nog moet doen’ of er een foldertje op je bureau ligt van iets waar een internetsite bijhoort of zelfs als je een boek in de buurt hebt liggen, is het leren ineens een stuk moeilijker. En eerlijk gezegd bedenk ik ook gewoon dingen die ik ‘eigenlijk nog moet doen’, want leren is zo… saai.

En natuurlijk ben ik niet de enige. Ik denk dat zo’n beetje alle FOK!kers die hun eindexamen doen gespeeld zullen hebben met het idee om toch echt een ban aan te vragen voor de maand mei. Of hun computer een maand af zouden gaan geven. De kabel van je tv moest er ook uit en geen gefeest, geshop of ander niet-leer-gedrag. En zelfs wij FOK!kers zijn dan niet de enige, want er is een term voor. SOG, Studie Ontwijkend Gedrag.

En ik zou Twinky niet zijn als het erger kon. Ik lijd namelijk aan Studie Mega Ontwijkend Gedrag. Ik zit in de SMOG. Als bewijs daarvoor een verslagje van gisteren. De voorkennis die je nodig hebt: aanstaande woensdag de zestiende is Nederlands, dan de week daarop filosofie, geschiedenis en engels op maandag en dinsdag 21 en 22 mei.

Twinky op zondag 13 mei 2007

8:00 in bed. De wekker. Tuut tuut tuut tuut tuut tuut TUUT TUUUT TUUT TUUUUUTUUUUTUUUTUUTUTUTUTUUUUUUUT (oftewel: Twinky! Word godverdomme nou toch echt eens wakker!) en natuurlijk deed ik het schuifje naar beneden dat ik de vorige dag nog vol goede moed, want ’s ochtends leer je natuurlijk het beste, naar boven had gezet. Maar gisteren bedacht ik dat ik ook best om tien uur kon gaan leren. Of om elf uur, dan ging ik ’s avonds wel wat langer door. Ik was nog zo slaperig dat ik toch niet kon leren.
10:26 in bed. Eindelijk wat beweging. Ja, je zou me wakker kunnen noemen!
11:14 in bed. Nog iets meer beweging. Nu echt wakker?
11:37 in bed (nog steeds). Komop Twink, ga er nou uit, je moet leren! Huppetee! Beentjes over de rand! Komop!
11:48 in bed. Toen zat ik nog steeds op de rand van mijn bed. De enige oplossing was douchen, maar de douche is toch echt helemaal opstaan en dan zeker zeven meter lopen, een onoverbrugbare afstand. Maar… het moest nu toch echt. Leren gaat voor alles!
12:32 badkamer. Klaar met douchen, eindelijk. Wat een pisstraaltje, ik had echt wel een kwartier nodig om überhaupt nat te worden! En dan moest ik nog echt wel tien minuten in die shampoofles knijpen, en de crèmespoeling moest inwerken en er zat zo’n vies plekje op mijn knie dat ik gewoon niet schoon kreeg. En mijn benen moesten nog geschoren en nouja, douchen is gewoon fijn!
12:45 voor klerenkast. Pff, wat zit nou lekker genoeg om urenlang in te zitten tijdens hete leren? Zo’n joggingbroek is wel heel lelijk, een sportbroek is om te sporten en een spijkerbroek heeft naden… Wat een drama! En hoe warm wordt het? Op goed geluk een zachte, ietsjes wijdere spijkerbroek en een coltrui.
13:07 in de winkel. De cornflakes waren op, en zonder een goede basis kun je toch écht niet beginnen met leren.
13:42 aan tafel. Jeetje, is het al zo laat? Maar rustig eten is ook heel belangrijk, want anders zou ik weer heel snel honger hebben en het leren moeten onderbreken. Dus toch rustig eten, en de krant even lezen, want anders kan ik ook niet meer meepraten.
14:11 op de bank, aan de telefoon. Nienke, over haar nieuwe lover. Leuke jongen is dat! Moet ik gauw maar eens ontmoeten, want ze vertelt echt ontzettend leuke verhalen over hem. Hij was dus zaterdag bij haar, en ze hebben nogal wat meegemaakt. De vunzige details hoeven niet op internet, maar je begrijpt het wel.
14:56 op de bank, aan de telefoon. Ik moet nu echt ophangen Nien, we praten morgen verder, okay?
15:21 op mijn kamer, achter mijn laptop. Ja, in de krant staat toch niet al het nieuws! En het is pas de eerste keer dat ik FOK! vandaag, dat is toch hartstikke goed! En eventjes msn’en kan toch geen kwaad, sociale contacten zijn ook belangrijk!
16:03 op mijn kamer, achter mijn laptop. Godver Twink, begin nou eens een keer! Hup, computer uit!
16:11 op mijn bed, met boek! Echt waar! De planning was om eerst filosofie te gaan doen gisteren, maar geschiedenis is veel leuker. Filosofie komt nog wel, ik heb nog een week.
16:31 in de keuken. Ja, even thee zetten, ik had zo’n dorst! Zometeen weer verder leren, en ik heb ook nog de hele avond hoor. Vanavond doe ik filosofie.
16:50 in de keuken. Mijn zusje kwam naar beneden, en we moesten even kletsen. Ik had haar toch de hele dag nog niet gezien, en móest even weten hoe het met haar ging.
17:14 op bed, met boek. Het vervelende van dit boek van geschiedenis is dat ik het al een keer op een schoolexamen gehad heb. Ik heb het dus al ooit geleerd, en in plaats van alles opnieuw te doen is een keertje doorlezen echt wel voldoende.
17:28 op bed, slapend. ZZZzzzz.
18:02 aan tafel, eten. Ik was helemaal niet in slaap gevallen! Ik dacht gewoon even wat dieper na over het verlichte burgerschapsideaal!
19:00 voor de tv. Mijn broertje vroeg of ik mee wilde kijken naar Studio Sport. Nou, alleen om hem een plezier te doen. We doen bijna nooit iets samen!
20:33 in mijn kamer, achter mijn laptop. Even mijn e-mail checken, misschien is er nog iets belangrijks.
21:14 op bed, met het andere boek voor geschiedenis. Dit is toch best wel interessant, alles wat in Indonesië is gebeurd. Maar gaat het hier echt al een half jaar over in de les? Want van meneer Pieterszoon-Coen heb ik echt nog nooit gehoord!
21:52 op bed, verzonken in geschiedenisboek. Jeetje, wat boeiend. Al is het wel de hele tijd hetzelfde. Eerst had je de VOC, die deden gemeen, en later had je nog weer andere mensen die gemeen deden tegen de Indonesiërs.
22:07 op bed, aan de telefoon met Jappr. Ik heb ook nog een vriendje! Die moet ook af en toe aandacht hebben! Moet ik nou echt voor alles wat ik doe mij verontschuldigen? Het is toch hartstikke belangrijk om contact te houden als je elkaar alleen in de weekends ziet?
22:38 op bed, aan de telefoon met Jappr. Nee, jij moet ophangen! Nee, ik doe het niet! Jij!
22:50 in de keuken. Even een banaantje eten. Daar zitten hormonen in waarvan je beter slaapt. En aangezien ik vroeg naar bed moest om vandaag weer fris te kunnen zijn om te kunnen leren is het beter dat ik goed slaap.
23:10 in bed, slapend.

Geleerd: ongeveer vijf kwartier. In plaats van de geplande acht uur.