Europa, of toch niet?

19 jaar en een vriend die politicologie studeert: voor mij was er geen ontkomen meer aan. Ik moest gaan stemmen. Ik mag voor ’t eerst laten horen waar mijn stem naar uit gaat! Eindelijk, na al die jaren. Ik heb een recht wat heel wat mensen in de wereld nog niet hebben. Ik zou me blij moeten voelen. Maar nee hoor, ik niet. Als ik me ergens namelijk niet voor interesseer is het wel de politiek. Ik weet hoogstens wie de minister van Buitenlandse Zaken is en de fractievoorzitter van de VVD. Maar daar houdt mijn kennis, en tevens interesse, ook wel op. 

De gesprekken tussen mij en mijn vriend leken de afgelopen weken alleen maar te gaan  over wat ik zou gaan stemmen, tot ergernis van ons allebei. Hij heeft natuurlijk door zijn veel te grote interesse een uitgesproken mening over de politiek. Alles wat links is, is goed. Maar rechts, nee dat zijn maar ‘kwijlende randdebielen’. Laat ik nou net uit een rechtse familie komen en zelf ook redelijk rechts ingesteld zijn (dat weet ik dan weer wel, zo erg is het nog niet met mij gesteld). ’t Enige waar ik dan tot nu toe ook mijn mening op baseerde, was de migratie-kwestie. Tja, dat is natuurlijk niet het enige waar de politiek zich over buigt...

 
Hoogste tijd dus om een online test te doen om te kijken wat mijn ideale partij zou zijn. 
 
Eerst werd kieskompas.nl aan mij voorgeschoteld. Terwijl ik zorgvuldig de vragen las, moest ik bij minstens de helft van de vragen aan mijn vriend vragen wat ze in vredesnaam bedoelde met die stelling. Wat de *PIEP* speelt er allemaal in de politiek?! Het kostte me minstens een half uur om dat ding in te vullen, maar ik was wel compleet op de hoogte over wat er in de politiek speelde. 
 
Goed, daar kwam uit dat ik anti-Europa moest kiezen met een rechts karakter. PVV was dan weer net iets te extremistisch, maar de andere anti-Europa partij SP, was ook weer zo’n andere kant van de streep. Hmmm... Daar werd ik dus niet veel wijzer van. Stemwijzer.nl dan maar. Volgens mijn vriend een ‘commerciele, onprofessionele test’, maar ik probeerde er toch wat wijzer mee te worden. 
 
De stellingen die bij deze test werden voorgelegd waren tenminste duidelijk. Dat scheelde weer. Uiteindelijk kwam hier uit dat ik toch wat meer pro Europa was dan kieskompas.nl. Ik weet ook gewoon niet wat ik wil. Wel is het duidelijk dat ik voor rechts ga, tot teleurstelling van vriendlief. Hij had gehoopt dat ‘ie met wat scheldwoorden en dreigende sms’jes mij over de streep kon trekken, maar nee, I stand my ground. 
 
Volgende kwestie, welke partij dan. Ik heb keuze uit CDA, VVD, CU/SGP en PVV. PVV viel bij voorbaat al af, ik wijd verder niet uit waarom. Het beleid van de ChristenUnie over Europa sprak mij heel erg aan. Behalve dan dat ze nogal conservatief denken over homo huwelijken, stamcelonderzoeken en abortus (ja, ik ben helemaal op de hoogte!). Nu ben ik zelf wel gelovig, maar goed, tot op zekere hoogte zullen we maar zeggen... 
 
Momenteel zit ik nog steeds in crisis. What to do?!
 
Waar ik dacht dat heel Nederland in de ban was van de Europese Parlementsverkiezingen, werd ik uit mijn droom gewekt toen ik vanmorgen een Sp!ts doorbladerde. De opkomst wordt naar verwachting nog lager dan vorige keer. En ik maar tot treurens toe beloftes en beleidsvoorstellen lezen, is gewoon niemand ermee bezig! Nou, dan maakt het ook niet uit of ik nou stem of niet... Maar goed, nu heb ik me er eindelijk voor geïnteresseerd, weet ik er iets van, moet ik natuurlijk ook wel gaan stemmen. Ik heb nog 2 dagen om erover na te denken. 
 
Het leukste is nog dat ik 4 juni helemaal niet in Nederland ben om te stemmen. Ik heb gezegd dat mijn vriend voor mij mag gaan stemmen. Ik ga ervan uit dat hij niet zo zielig is om dubbel op zijn eigen partij te stemmen, in plaats van op mijn keuze. Toch vind ik het jammer dat ik het niet zelf kan doen. Maar goed, een paar dagen Disneyland Parijs staat bij mij toch hoger op het lijstje dan een stem uitbrengen voor de Europese Parlementsverkiezingen. 
 
‘Cause, seriously, I still can’t really be bothered...