Wijzer stemmen

Vanaf het moment dat ik mocht stemmen, was ik bij iedere verkiezing wel in een of ander stemlokaal te vinden. Niet zozeer omdat ik denk dat mijn stem heel veel verschil maakt in onze samenleving, maar vooral omdat ik het idee heb, dat als je niet stemt, andere kiezers besluiten wat goed voor mij is en daar heb ik helemaal een teringhekel aan. De leukste stemdag tot op heden vond ik toch wel het referendum in juni 2005 over de Europese Grondwet. Nooit heb ik de mensen met zo'n grote grijns het stemlokaal in zien lopen en het keiharde 'nee' galmt nu nog door de duistere krochten van de Nederlandse politiek.

Of in ieder geval klingelt het nog genoeg, zodat Balkie het niet aandurfde voor de gewijzigde grondwet nog een keer een referendum te houden. Slim natuurlijk, want daar was ook een ‘nee’ uitgekomen. Eerlijk gezegd twijfel ik nog steeds of de bizar slechte campagne die indertijd door de verschillende partijen is gevoerd er niet juist op gericht was om het stemvee naar een ‘nee’ te loodsen om zo meer invloed in het Europarlement te kunnen bedingen, maar dat is wellicht meer te wijten aan mijn paranoïde instelling. Met ons massale ‘nee’ bereikten we in ieder geval niet de ontbinding van de EU, zodat vandaag weer de Europese Verkiezingen gehouden worden. 

En dus ben ik zojuist naar mijn lokale stemhok gegaan om daar te stemmen. Het was trouwens nog een lastige keuze. Zelfs gisteren twijfelde ik nog wat ik precies moest stemmen. Ik kom uit een PvdA nest, maar heb altijd meer gevoeld voor het liberale van de VVD, zodat ik nogal van links naar rechts zwalk afhankelijk van het onderwerp (hoewel er een lichte voorkeur is voor rechts). Buiten dat heb ik eerlijk gezegd ook slechts een vaag idee van wat die gasten daar in het Europarlement uitspoken, behalve hun zakken vullen op kosten van de Europese belastingbetaler. Dus, hup, ik het internet op, naar de Stemwijzer en invullen maar. Dertig vragen later had ik het volgende prachtige rijtje:
 
CDA (Ieder voor zich en God voor ons allen)
SP (Iedereen tegen)
VVD (Ieder voor zich)
PVV (Iedereen tegen de Islam)
 
Jawel! Ik durf de PVV erbij te zetten. Ik mag toch graag grinniken als er weer een politicus over de zeik is vanwege de een of andere provocerende opmerking van Wilders. Niet dat ik snel op de PVV zou stemmen, maar lachen is het wel. Bij kieskompas stond de PVV bij mij zelfs bovenaan, maar dat kwam waarschijnlijk omdat ik bij iedere vraag over de invloed van het Europarlement in Nederland het equivalent van ‘optyfen’ heb aangevinkt.
 
Goed terug naar mijn lijstje. Met mijn rechtse inborst kan ik mij de uitkomst wel voorstellen, wat ik alleen niet begrijp is wat de SP in mijn lijstje doet. SP vertegenwoordigt voor mij toch wel het linkse gedachtenslecht in optima forma. Totaal onbegrijpelijk dat deze partij op twee komt. Dus ik een beetje verder kijken en wat blijkt? Zelfs bij mijn nummer één, het CDA, komt maar 60% van hun antwoorden op de stellingen overeen met die van mij. Bij de SP duikt het onder de 50% en de VVD en PVV hangen rond de 45%. Dat betekent dat ik in het beste geval op een partij stem waar ik het voor 40% niet mee eens ben.
 
Dus dan toch maar even de mogelijkheid gebruiken om de vragen aan te vinken, die ik het belangrijkst vind. Dan krijg je trouwens ook een leuke verrassing, want uit de statistieken van Stemwijzer blijkt dat van alles wat je kan aanvinken, de vraag over het homohuwelijk bij de meeste gebruikers het zwaarst weegt. Dat betekent volgens mij dat of alle stemwijzergebruikers homo’s zijn, of dat alle andere issues zo vreselijk onbelangrijk zijn dat iets onbenulligs als het homohuwelijk bovenaan komt te staan. Maar goed. Na het aanvinken van de onderwerpen die ik nog enigszins belangrijk vond, stond de SP ineens bovenaan. Dat was dus niet de manier om erachter te komen op welke partij ik moest gaan stemmen, en zo zag ik mij genoodzaakt toch maar even de sites van de verschillende partijen langs te lopen voor hun kernpunten. Omdat ik graag mijn ervaringen deel, gooi ik de uitkomsten hier meteen maar even onder, waarbij ik nietszeggende propaganda over hoe geil en goed de EU wel niet is (of kan worden) even heb overgeslagen.
 
SP: tegen verspilling van geld in de EU, tegen EU steun aan grote bedrijven met hun duivelse leger van kapitalisten, tegen bemoeizucht, tegen een grotere EU, tegen privatisering van publieke bedrijven. Altijd leuk om te zien dat de SP ook eens ergens voor is. Oh wacht…
 
CDA: een verkiezingsprogramma van 37(!) pagina’s. Ik heb wel wat beters te doen, dus dan maar even bij hun thema’s kijken. En ja hoor, precies wat je verwacht van dat relituig: onder ieder thema een lofzang op de EU met minimale onderbouwing. Zullen ze wel geleerd hebben van de schrijvers van de bijbel.
 
VVD: Van Baalen, mijn god, als die man in WOII had geleefd, was hij fout geweest. Charismatisch is niet een begrip waar ze bekend mee zijn bij de VVD. Standpunten: een Europa dat voor Nederland werkt, aanpakken illegale immigratie, meer samenwerking tussen nationale politiediensten, kernenergie, strengere controle op EU uitgaven, saneren subsidiebeleid, strengere controle financiële markten, nooit meer een generaal pardon, beschermen waarden zoals vrijheid van meningsuiting in de EU.
 
PVV: Nederland heeft vetorecht op alle beslissingen, stoppen met betalen aan de EU, zelf de hand in het immigratiebeleid (met het oog op islamisering van Nederland natuurlijk), Turkije nooit welkom, geen uitbreiding EU, alleen economische samenwerking.
 
PvdA: hervorming van en toezicht op internationale financiële markten, geen uitbreiding EU, zelf de hand in immigratiebeleid, bescherming van arbeiders en MKB, sociale stelsel in eigen handen.
 
GroenLinks: niet 1, maar wel 27 links naar de verschillende standpunten van GroenLinks. Je kunt wel zien dat GL mikt op de kiezer, die de hele dag geen reet anders te doen heeft, dan op een uitkering zitten en op het net rondhangen. Maar vooruit, ze pikken er zelf de drie belangrijkste uit: creëren van nieuwe banen door isolatie van gebouwen, duurzame productie en groene auto’s, investeren in schone energie, gelijke kansen voor iedereen. Ja, weer eens gezellig een paar open deurtjes intrappen met GroenLinks.
 
D66: 66, redenen om op D66 te stemmen. Ik zou zeggen. Lees ze zelf maar door. Ik heb geen zin om ze samen te vatten. Scroll ook vooral even naar beneden en lees nummertje 1 tot en met 6. Ja, zo kom je wel aan je 66 redenen! Amateurs!
 
Als je al deze standpunten vergelijkt met de vragen die op Stemwijzer worden gesteld, is het al snel duidelijk is dat als je serieus wilt weten welke partij het meest geschikt is om op te stemmen, je verre van Stemwijzer moet blijven en het beste zelf even op onderzoek uit kunt. Kieskompas is al iets beter, maar het grote probleem is dat je gedwongen wordt te antwoorden op de vragen zonder het grote plaatje te zien en dat plaatje zie je wel als je de verschillende partijsites langs gaat. 

Zoals gezegd heb ik inmiddels mijn keuze gemaakt en gestemd. Of je gaat stemmen of niet is verder ieders eigen keuze, ook dat is onderdeel van de vrijheid in Nederland. Laten we hopen dat dat zo blijft, ongeacht wie de grote winnaar wordt vandaag.