Herdenking op de Dam verstoord!

Eng!

Update: volgens de politie is er iemand opgepakt voor 'poging tot verstoring'...

Volgens een Twitter verslag:

http://twitter.com/rockhuysen/status/13378595476

Quote: Een man, gekleed in joods-orthodoxe dracht, was tijdens de twee minuten stilte luidruchtig met een mobiele telefoon bezig.

http://twitter.com/rockhuysen/status/13378601608

Quote: Na herhaaldelijk aandringen van omstanders, die hem tot stilte maanden, begon hij te schreeuwen. Hij werd door de politie opgepakt.

Telegraaf.nl

Quote: Ook Telegraaf-columniste Selale Dogan was ooggetuige van de kettingreactie: "Ineens begon een man een halve meter achter mij heel hard te schreeuwen." Dogan zag een andere man in reactie op het geschreeuw bovenop de man springen. "Iedereen om me heen reageerde angstig en gespannen. Meer mensen begonnen te schreeuwen en duwen. Mensen probeerden weg te komen van de plek waar we stonden - een grote chaos ontstond. Niemand wist echter wat er exact aan de hand was."

Nos Journaal

Quote: De politie meldt dat de man tijdens de twee minuten stilte zijn armen uiteenspreidde en een onverstaanbare tekst uitsprak. De man werd aangehouden waarna in het publiek een schrikreactie ontstond. Een tweede man, die een koffertje liet vallen, werd daarop ook aangehouden. Of de beide mannen bij elkaar horen, is niet bekend.

Volgens de politie brak er door de schreeuwende man en de arrestatie paniek uit onder het publiek. In de paniek raakten mensen gewond door valpartijen. De meesten hebben schaafwonden en gebroken ledematen.

Filmpje met arrestatie van iemand

Persconferentie Politie:

De gearresteerde persoon is een 39 jarige in Nederland geboren Amsterdammer met een lang strafblad. Tijdens de herdenking prevelde man in het Hebreeuws wat overging in schreeuwen. De als orthodoxe jood gekleedde man is daarna gearresteerd. De paniek in het publiek ontstond, doordat iemand in het publiek "bom, bom, vlucht" riep. De tweede man die gearresteerd is, heeft niets met de zaak te maken en is weer vrijgelaten.