Anne Frank

In de weblog mailbox vinden we helaas altijd heel veel spam of mails van personen die iets briljants in de aanbieding hebben. Gelukkig zit er af en toe ook iets moois tussen. Ik zag het volgende persbericht voorbijkomen:

De Anne Frank Stichting presenteert de Anne Frank Tijdlijn: een visuele tijdlijn waarin de geschiedenis van Anne Frank in de context van belangrijke historische gebeurtenissen wordt geplaatst. De Anne Frank Tijdlijn begint in 1914 met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en de dienstplicht van Otto Frank in het Duitse leger, en loopt door tot het heden met onder andere aandacht voor de betekenis van het dagboek en het Anne Frank Huis.

Een stukje historisch besef kan nooit kwaad. 

De Anne Frank Tijdlijn toont bijzondere foto’s, audio- en videofragmenten. Zo is er een tv-interview met Simon Wiesenthal uit 1964 over zijn speurtocht naar Karl Silberbauer, de SS-er die Anne Frank en de andere onderduikers arresteerde. Ook zijn er beelden van enkele joodse vluchtelingen uit Duitsland die na de Kristalnacht in Amsterdam werden opgevangen. De tijdlijn bevat hiernaast bijzondere radiofragmenten van de KRO, NCRV, AVRO en de Wereldomroep, zoals een radiofragment met Otto Frank tijdens de opening van het Anne Frank Huis op 3 mei 1960.

Voor het eerst worden nieuwe interviews met ooggetuigen die de familie Frank hebben gekend gepubliceerd. In een van deze fragmenten vertelt de zoon van helpster Bep Voskuijl hoe zijn moeder bijna door de nazi’s werd betrapt bij het vervoeren van voedsel voor de onderduikers.