Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over rare terminologie.

In Amsterdam arresteerde een motoragent in zijn eentje drie winkeldieven die op heterdaad waren betrapt. Een van die drie verzette zich hevig, en kreeg logischerwijze van de agent een flinke schop om hem in bedwang te houden. De arrestatie werd gefilmd door omstanders, en de beelden verschenen op internet. Persoonlijk heb ik veel respect voor die agent, want in je eentje drie mensen aanhouden is geen eenvoudige opgave. En iemand die dan probeert te gaan vechten met die agent moet niet zeuren als die een paar klappen krijgt, of een schop. De hamvraag is echter deze:
Kan de Amsterdamse stadszender AT5 mij even laten weten, waarom er in de nieuwsberichten steeds wordt gesproken van “Letse toeristen”? Dat is overdreven correct. De juiste omschrijving was geweest “Letse winkeldieven”. Een toerist bekijkt het Rijksmuseum en het monument op de Dam. Dat waren niet de activiteiten waar de heren ik kwestie zich mee bezig hielden.