Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het vervangen door dommere exemplaren.

De Nationale ombudsman onderzoekt of de politie het recht heeft om alle voetbalsupporters bij een wedstrijd op de foto te zetten. Eerder deze maand concludeerde de Ombudsman in een soortgelijke zaak dat de politie onvoldoende respect had voor het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.
 
Dat ging om een voorval in oktober 2009, toen werden alle bezoekers van een café in Amsterdam gefouilleerd. Ook moesten ze zich identificeren. In het café waren veel Ajax-supporters aanwezig en de politie had informatie dat er een vechtpartij met Feyenoord-aanhangers ophanden was.
 
De politie gebruikte daarvoor de Wet wapens en munitie en de Wet op de identificatieplicht. Volgens de Ombudsman zijn de wetten bij de actie voor een ander doel gebruikt dan waar ze voor bedoeld zijn.
 
Het fotograferen van voetbalfans bij het stadion is niet zo erg. Het vastleggen van persoonsgegevens in een café wel. Dat is niets anders dan een potje persoonsgegevens jagen, en dat kan niet de bedoeling zijn. Vraagje:
Onze justitieminister wil ‘echte’ agenten inwisselen voor dommere exemplaren. Kan hij mij even laten weten of hij het met mij eens is, dat de politiecommissarissen inmiddels al door dommere exemplaren zijn vervangen?