Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over gesjoemel door en rond een chemische fabriek.

De fosforfabriek Themphos in Vlissingen heeft de afgelopen twee maanden weer te veel dioxine uitgestoten. De fabriek kwam eerder in opspraak vanwege de te hoge uitstoot van giftige stoffen, waaronder dioxine. Ook vonden er de afgelopen jaren relatief veel bedrijfsongevallen plaats. De oud-burgemeester van Enschede Jan Mans concludeerde in een in februari openbaar gemaakt rapport dat de provincie Zeeland ernstig tekort is geschoten bij de aanpak van de problemen. Binnen enkele weken begint een gezondheidsonderzoek onder omwonenden van de fabriek.
 
Een Groen-Links-gedeputeerde weigerde al geruime tijd op te treden tegen de stelselmatige overtredingen van milieuwetten door het bedrijf. Vreemd, voor een partij die juist duurzaamheid en milieu hoog in het vaandel zegt te dragen. Vraagje kan niet uitblijven:
 
 
Kan de Zeeuwse Commissaris der Koningin mij even laten weten, per wanneer ze de Thempos-fabriek sluit? De gezondheid van de omwonenden is nu wel genoeg in gevaar gebracht.