Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een dak boven ons hoofd.

Het aantal gemeenten dat beginnende woningzoekers een starterslening biedt, neemt flink af. Sinds 1 juni kennen nog maar 143 gemeenten een dergelijke regeling. Op 1 januari ging het nog om 194 gemeenten. Door geldgebrek stopte de rijksoverheid halverwege 2010 met de startersregeling. Veel gemeenten hebben de regeling toen uit eigen zak betaald, maar hebben nu ook te weinig geld. Een aantal gemeenten stopt ook omdat er te weinig belangstelling voor is; vaak door de strenge regels en door tekort aan aanbod in de prijsklasse voor starters.
 
Raar eigenlijk. Waarom zou de overheid huizenkopers eigenlijk moeten financieren? Die worden al genoeg verwend met hun hypotheekrenteaftrek. Maar vooral:
 
 
Kan onze minister van Volkshuisvesting mij even laten weten wanneer er nu eindelijk eens flink wat huizen worden bijgebouwd? Want alle problemen op de woningmarkt hebben uiteindelijk slechts één oorzaak: schaarste. We zijn een van de rijkste landen ter wereld, en toch hebben we al vele decennia te kampen met woningnood. Vreemd...