Column: Stoer?

In de submit vonden wij de volgende bijdrage:

Ik weet het niet meer wat er met de jongeren aan de hand is tegenwoordig, hoor. Ik weet het, na dit behoor ik natuurlijk helemaal officieel tot de senioren. Helemààl kloppen doet dat echter niet. Ik ben er echt geen eentje die roept: vroeger was alles beter! Echter, een klein beetje was dat toch wel zo, in ieder geval in mijn herinnering. 

De grootste ongein die ik vroeger uitgehaald heb dat ik me kan herinneren was het volgende: we (een vriendinnetje en ik) mochten een keer in een tentje in de tuin slapen. Wat een avontuur! Om het helemaal spannend te maken (en we konden toch niet slapen, want wat een herrie zo in de tuin ’s nachts!) besloten we dan ook om midden in de nacht een wandeling te gaan maken door de buurt. (Vinex wijken bestonden toen nog niet, maar het leek er al verduveld veel op.)

Omdat het bloedje heet was, gingen we, heel stoer, ook nog eens op onze blote voeten lopen. Auw, asfalt loopt niet lekker op blote voeten, steentjes zijn ook niet leuk in het donker... Maar, het was nog niet stoer genoeg eigenlijk. Toen zijn we ergens een achtertuin ingeslopen en hebben, hèèl stiekem en hèèl zachtjes, hèèl even geschommeld op een schommel die in de tuin stond. Stoer he?

Toen er een kat in een naburige tuin iets omstootte, kregen we een halve hartverzakking en spurtten terug naar ons tentje waar we de rest van de nacht niet meer uitkwamen en al zeker niet meer konden slapen vanwege het kloppende hart in de keel... De jongeren tegenwoordig zouden met een appelflauwte inelkaar zakken van het lachen als ze dit zouden weten.

Tegenwoordig zijn ze een stuk inventiever. Het is veel leuker om een hamster in een balletje uit het raam te kieperen, wel met een parachute (hoe aardig), maar toch. Of een jongeling, die een man van 80 helemaal in elkaar rost, omdat de man de euvele moed had met zijn rollator per ongeluk tegen ’s jongens voet te stoten.

Ook leuk: je gaat met een stel vrienden naar een feestje, maar eerst zuip je je gezamelijk in een coma, om vervolgens vele uren later wakker te worden in het ziekenhuis, met een enorme spijker in je kop en een dood vogeltje in je mond en totaal geen idee hoe, wie, wat of waar dat feestje is geweest. Stoer hoor.

Of wat te denken van lekker autobanden lek prikken, wie doet er de meeste? Of coniferen in de hens steken, als het meezit gaat het schuurtje ook nog mee. Niet gelukt? Nou, dan steken we toch gewoon een stuk natuurgebied in de fik, kijken we nog wel hoe ver we komen... Maar het allerergste las ik laatst bij het nieuws. Het ging mijn begripsvermogen werkelijk te boven.

Lekker midden in de nacht met een groepje naar de begraafplaats gaan en daar lekker kindergrafjes vernielen en gedenkstenen omtrekken en er lekker een enorme puinhoop van maken. Alsof dit nog niet te gek voor woorden was, besloot er een groepje uitschot (sorry, maar ik kan ze niet anders noemen!) dat ze daar nog wel overheen konden bieden.

Het leukste was natuurlijk om een begrafenisstoet lastig te vallen door er kriskras doorheen te rijden, op de auto’s te slaan onder het roepen van Joden! Joden! Dat is pas lef hebben, dat is pas stoer... Het enige dat ik kan bedenken bij dit soort onnozele, egoïstische randdebielen, is dat ze er al vroeg bij waren met het coma zuipen en daardoor de weinige hersencellen die ze bij hun geboorte hebben meegekregen al snel verwoest hebben.

Dit soort gannef (misschien kort door de bocht, maar toch) groeit ws. op tot mensen waarover ik vandaag las: een stel bood hun 8-jarig kind aan op internet, voor betaalde sex. Misschien toch wel veilig te stellen dat ook in mijn tijd de nodige ongein uitgevoerd moet zijn, waar komen anders opeens bv. al die kinderporno netwerken vandaan die nu opgerold worden, die moeten toch wel jaren bezig geweest dit op te bouwen.

Of de inbrekers die bedenken overlijdensadvertenties nauwlettend in de gaten te houden zodat ze weten wanneer een huis verlaten is. En dan heb ik het nog niet eens over alles wat er via het internet aan de gang is... Het is allemaal zò verschrikkelijk respectloos. En ik kan het maar niet begrijpen. Kennelijk heb ik dan toch wel in een redelijk naïeve hoek gezeten, gelukkig maar.

Met dank aan Sasschky voor de submit.