Column: De vlieg

In de submit vonden wij de volgende bijdrage:

Zou iemand me eens uit kunnen leggen wat het nut van de vlieg is? Volgens mij kunnen we het prima stellen zonder de vlieg, moeten onze andere gevleugelde insecten maar even een tandje extra bijzetten of zo iets (wij moeten nu toch ook langer doorwerken). Zodat we in ieder geval verlost kunnen worden van de vlieg want ik haat ze met een diepgang.  

Laatst blogde LvD waarom je toch altijd het knopje van de electrische vliegenvanger wat langer vasthoudt dan strikt noodzakelijk. Nou, ik kan me er wel wat bij voorstellen hoor! Ik wil absoluut zeker weten dat ze dood zijn, het liefst met hoofdletters.

Alle vliegengordijnen, gesloten ramen en plakstrippen ten spijt, op de één of andere manier weten die dingen toch altijd weer binnen te komen. Zit je nietsvermoedend naar de tv te kijken of een stukje te schrijven, word je opeens afgeleid door een aanhoudend gekriebel op je arm of been. In de eerste instantie schud je het bewuste ledemaat en denkt er niet verder over na.

Fout 1: Na diverse malen de vervelende indringer weggejaagd te hebben, begin je langzaam een irritatiepunt te bereiken.Je kijkt af en toe steels om je heen waar de ‘little bugger’ graag gaat zitten en terloops probeer je te kijken waar je ook al weer de vliegenvanger hebt neergelegd.

Fout 2: Ze houden je in de gaten! Eindelijk is het dan zo ver, je gaat tot de aanval over. Je pakt de vliegenvanger en o wonder! Geen vlieg meer te bekennen. Je gaat weer over tot de orde van de dag en probeert je aandacht weer te focussen op waar je mee bezig was.

Fout 3: De vlieg heeft je acties nauwgezet gevolgd en besluit wraak te nemen. Hij gaat weer op je zitten en laat zich wegjagen om vervolgens precies weer op hetzelfde plekje te gaan zitten kriebelen. Dit herhaalt zich vele malen, totdat de irritatie tot zulke grote hoogte is gestegen dat je met moordneigingen besluit deze indringer dood te meppen, al is het het laatste wat je doet.

Fout 4: Na een jacht door de kamer die bijna maniakale proporties heeft, een glas van de tafel veegt, alle as uit de asbak blaast, een vaas met bloemen omver mept die je gelukkig nog net weet te redden, sla je hem hartstikke plat. Natuurlijk net op een brief die je nog moet bewaren of op een net schoongemaakt raam, een viezige ranzige vlek achterlatend.

Foutje 5: Opgelucht ga je weer verder met waar je mee bezig was. Grote fout 6! Tijdens de jacht heeft vlieglief namelijk zijn gehele familie ingeseind. “Hierheen jongens, je moet op nr. 13 zijn! Er wordt een aanslag op ons gepleegd!” En ja hoor, now they’re really pissed off! Ze zetten nu de aanval in op je hoofd. Ze gaan het liefst vlak na elkaar op je gezicht af. En zodanig dat je jezelf een paar keer bijna een blauw oog bezorgd.

Je bent nog steeds in de veronderstelling dat het er maar één is, maar niets is minder waar. Ze pakken het nu strategisch aan: ze gaan per toerbeurt. Gaandeweg moet je wel constateren dat ie ofwel een duivelskunstenaar is qua vliegen of dat er toch meer aan de hand is. Nu helemaal gefocussed op het kreng merk je inderdaad dat het er in ieder geval twee zijn, of je moet wel heel erg scheel kijken. Dit zou overigens wel verklaren waarom je ze zo vaak mist...

Fout 7: Ze beginnen er nu echt lol in te krijgen en volgen nu een werkelijk monumentale strategie: ze vliegen af en toe in je haar, met veel gezoem en gefriemel. Genoeg om je helemaal radeloos te maken. Nu besluit je dan ook om door te gaan tot de laatste dood is en tevens om grof geschut te gebruiken: de vliegenlamp komt op de bijzettafel te staan. Lekker naast de bank waar jij zit, wie weet missen ze even een afslag. Na werkelijk als een tornado door je huis gestormd te zijn, ga je eindelijk uitgeput op de bank zitten en overzie je het resultaat.

Een ravage is het gevolg, overal liggen dingen op de grond die je in je enthousiasme van de tafel of vensterbank hebt geveegd, je vliegenvanger zit helemaal verstopt met geplette vlieglijkjes, de vloer ligt bezaaid met vlieglijkjes die niet in de vliegenmepper zijn blijven hangen, je raam ziet er uit alsof er in jaren niet gezeemd is, je papieren zitten onder de bloederige vlekken, je ziet nog één vlieg rondvliegen die je duidelijk gemist hebt, maar toch.

De anderen zijn allemaal dood! Eindelijk rust. Of toch niet? Die ene vlieg die je gemist hebt, mist nu inderdaad de afslag en vliegt regelrecht de vliegenlamp in. Dit levert in de eerste instantie een gezoem op dat je niet direct kunt plaatsen, waarop de gemene, harde knal je doet opspringen van schrik. Oh ja, de vliegenlamp. Van mij mogen ze opvliegen!!!

Met dank aan Sasschky voor de submit.