De wereldprotesten van 1968

De laatste tijd is de wereld in rep en roer. Zo zijn er de Occupy-bewegingen in de westerse landen, en protesten vinden plaats voor een nieuwe regering in vooral de Arabische wereld, maar ook bijvoorbeeld in een aantal Aziatische landen. De catalyst voor protesten zijn misschien verschillend van land tot land, maar in feite willen mensen overal hetzelfde: een sterkere economie, een betere regering (betere zorgstaat?), meer transparantie en dus ook minder corruptie.

In 1968 waren er ook protesten over de gehele wereld. In de Westerse wereld was dit sowieso een rumoerige tijd. Denk maar aan de Civil Rights Movement en de feministen, maar ook aan de Ieren die protesteerden tegen de Britse regering. De Cubacrisis en de Koude Oorlog in het algemeen speelden toen ook mee in die tijd.

In de communistische wereld protesteerden mensen vooral tegen de communistische (totalitaire) regering en zijn beknellende greep op het alledaagse leven. Films of boeken werden verbannen door communistische regeringen in Oost Europa simpelweg omdat de ideeën erin niet compatibel waren met het communistische gedachtegoed.

Lees er hier of hier meer over, en bekijk hier een fotoserie.