Lokale interruptie: Jaarrekening

Zoals dat bij iedere organisatie normaal is, maakt de gemeente ieder jaar een jaarrekening over het afgelopen jaar. Er staat precies in omschreven hoeveel geld er is binnengekomen en is uitgegeven en waaraan. Maar ook cijfers met betrekking tot misdaad, de klanttevredenheid bij balies, het aantal uren dat de sporthallen werden verhuurd of het percentage van jongeren dat met cultuur bezig is.

Over dit dikke pak papier (272 pagina's) moet je dus een mening vormen. Voor een partij in de coalitie de taak om toch vooral complimenten te geven over zaken die goed gaan en die bij jou passen en anders wel proberen te sturen op betere resultaten van jouw college het jaar daarna. De oppositie mag lekker inhakken op de fouten. De behandeling van de jaarrekening wordt niet voor niets gehaktdag genoemd. Gelukkig valt het als lid van een grotere fractie mee. Ik hoef alleen van mijn eigen onderwerpen de zaken echt te beheersen. Al is een mening in vogelvlucht wel nuttig. Alle fractieleden verzamelen vragen en opmerkingen bij hun onderweren en vervolgens kneedt de fractievoorzitter er een verhaal van.

Gelukkig wordt het niet te moeilijk gemaakt. Bij alle doelen worden kleuren aangegeven. Groen betekent dat de gemeente aan de weg timmert, geel betekent een status quo en rood betekent dat er problemen zijn. Juist die rode dingen zijn voor de oppositie interessant. Veel rood is er niet te vinden in mijn onderwerpen dit jaar. Alleen de achterblijvende bezetting van het sportpark in de Genneper-parken is wat zorgwekkend. Maar er wordt in het stuk al het nodige genuanceerd. Heel positief is dat de criminaliteit sneller zakt dan voorzien was. Het aantal inbraken, overvallen en berovingen daalt sneller dan begroot. Dat is voor Eindhoven een grote opsteker in crisistijd.

Rogier Verkroost (28) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. In de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.