Lokale interruptie: Bestemmingsplannen, middel of doel op zichzelf?

Een van de dingen waar de gemeente over gaat zijn bestemmingsplannen. In een bestemmingsplan leg je voor een bepaald gebied vast, wat er de bedoeling is en wat niet. Zo voorkom je dat de stad een rommeltje wordt of dat burgers onnodig last krijgen van elkaars activiteiten. Je wilt immers niet dat een overlastgevend bedrijf zomaar in een woonwijk kan gaan zitten.

Meestal worden bestemmingsplannen als hamerstukken behandeld en is er weinig reden tot debat. De laatste maanden beginnen ze echter voor reuring te zorgen. Meerdere discussies kwamen langs. Zo wilde een hotelketen graag in een leegstaand kantoor. Mag niet van bestemmingsplan. Bedrijven wilden leegstaande parkeerplaatsen bij airport exploiteren. Mag niet van bestemmingsplan. En ook bij de vraag of we de ijsbaan rendabeler kunnen maken door er evenementen te kunnen laten plaatsvinden ligt moeilijk in het bestemmingsplan.

Het vervelende is dat de gemeente in deze kwesties nog steeds de neiging heeft om zich te verschuilen achter "regels zijn regels"-reflexen. Maar dat is natuurlijk vreemd wanneer je die regels als gemeente zelf kunt aanpassen. Sommigen willen vast blijven houden aan de wereld zoals die was toen de plannen werden gemaakt. De wereld is alleen aan het veranderen dus zullen de wensen van de burgers en de bedrijven meer gaan botsen met die oorspronkelijke plannen. We zullen meer moeten improviseren en dat kan niet wanneer we ons daar door middel van het blind volgen van regels niet voor willen openstellen. Het lijkt of die regels meer een soort doel op zichzelf zijn geworden dan een middel om iets te bereiken.

In onze pogingen om betaald parkeren op lege bedrijventerreinen op airport toe te staan stuitten we deze week op een meerderheid van de gemeenteraad die teveel wil vasthouden aan de oude dingen. Enkele nieuwe ondernemers die slim hebben ingespeeld op de nieuwe situatie van leegstaande kantoren dreigen daarom te moeten stoppen. Dit soort regeltjeszucht werkt verstikkend. De komende tijd zullen we nog wel vaker discussie hebben over dit soort onderwerpen. Bestemmingsplannen zijn ineens hot.

Rogier Verkroost (28) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.