Lokale interruptie: Politiek moet saai zijn

De kadernota was dit jaar niet echt bijster spannend. De hele raad is het wel eens over de bezuinigingstaakstelling en bijna de hele raad kon ook met het beleidsplan waarin deze bezuinigingen staan verwerkt instemmen. Zodoende waren er geen spannende momenten. En dat is voor de stad alleen maar goed.

Toch waren er een paar mensen die er minder blij mee waren. Dat zijn de politiek verslaggevers op de tribune die de krant moeten vullen met wat er in de raadszaal gebeurt. En die verzuchtten op Twitter dat ook deze vergadering weer dodelijk saai was voor de toeschouwer. Geen spannende cliffhangers, geen moties die wethouders deden zweten en ook geen forse woordenwisselingen met zware emoties. Behalve misschien dan Dre Rennenberg van het Ouderenappel, die zich niet kon inhouden met zijn pleidooi van het behoud van gratis busvervoer voor 65-plussers. Naar kritiek van het jongste raadslid Ferry van den Broek wilde hij niet luisteren want de 24-jarige Ferry zou volgens hem in zijn tijd een draai om zijn oren hebben gekregen. Het komt Dre op een vermaning van de burgemeester te staan. Maar buiten dit vermakelijke incidentje gebeurde er weinig spannends.

Toch vind ik dat geklaag over het gebrek aan spanning ongepast. Spektakel is geen doel op zichzelf. "Politiek moet saai zijn", zei Frits Bolkestein ooit. En dat klopt. Want wanneer politiek saai is dan lopen de zaken voorspoedig en is er geen aanleiding voor ruzies. Dat dat voor de journalisten en het publiek vervelend is kan ik begrijpen. Maar het is voor ons geen reden om er een show van te maken. De burgemeester bevestigde het nog eens met de quote "Wij zijn er niet voor het vermaak van de stad.

Wanneer deze toeschouwers meer spanning willen kunnen ze beter naar onze buurgemeente Nuenen. Die gemeenteraad is verscheurd door vetes en rancune jegens elkaar en bestaat uit partijen die elkander het licht in de ogen niet gunnen. Door de vele afsplitsingen heeft het Nuenense college amper draagkracht en de grootste moeite om haar plannen door de raad te krijgen. De nieuwe burgemeester, die sinds januari zit, is inmiddels ook al twee moties van wantrouwen van lokale populisten verder. En dat terwijl de gemeente in zeer zwaar weer zit. Gisteren kwam het bericht dat een Artikel-12 status onontkoombaar blijkt. Dan heb je toch liever een heel saaie gemeenteraad die er gewoon op de inhoud met elkaar uitkomt?

Rogier Verkroost (28) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.