Lokale interruptie: Vergadertijgers

Een nieuw verkiezingsprogramma voor D66 wordt altijd door een commissie geschreven. Maar dat wat ze uitbrengen is slechts een voorstel. Het zijn de leden die het laatste woord hebben. Op een congres moet het programma besproken worden en kunnen leden wijzigingsvoorstellen indienen. Dat gebeurt door middel van zogenaamde amendementen. Ieder lid kan een amendement indienen. Om te voorkomen dat we een week moeten vergaderen door een wildgroei aan amendementen zijn er wel drempels opgeworpen. Een lid moet 25 ondersteunende handtekeningen van andere leden hebben of moet via een vergadering van een afdeling of regiovergadering een amendement indienen.

Op een warme woensdagavond in juli zit ik daarom dus met een stuk of vijfentwintig leden uit Brabant in een zaaltje bij vergadercentrum Boerke Mutsaers in Tilburg. Ik zit er met enkele zeer actieve leden. Mensen als Willem Loos (voorzitter De Kempen), Roland de Bruijn (voorzitter Breda) en Roel Bouwman (voorzitter Sint-Michielsgestel) behoren tot de harde kern van de Brabantse afdeling. Dit soort avonden zijn vooral voor de echte vergadertijgers in de partij. Al zit er ook een groep zeer actieve Jonge democraten. We moeten ongeveer twintig amendementen doornemen. Ieder amendement krijgt een behandeling in twee termijnen. Daarna bepaalt een stemming of het amendement door mag naar de agenda van het congres in augustus.

De meeste amendementen zijn van twee leden. Roel Bouwman en Michiel van Geel zijn druk aan het schrijven geweest. Vooral Michiel is driftig bezig geweest en heeft er dertien in de aanbieding. Toch sneuvelen veel van zijn amendementen omdat ze soms niet goed onderbouwd zijn of er onderdelen in zitten die de meeste leden niet zien zitten. Jammer, want met een wat betere voorbereiding had hij er meer doorheen kunnen krijgen. Toch is het een aantal keer spannend. Zeker bij een reeks amendementen over de hypotheekmarkt. Daar zijn vooral de Jonge democraten de felste tegenstanders als het gaat om het tegemoet komen van mensen die hun huis niet verkocht krijgen. De discussies duren erg lang en de agenda loopt uit. Tijd voor een biertje is er helaas niet meer als we klaar zijn en ik de trein moet halen. Toch is het weer een mooie avond in de haarvaten van de politiek. Het blijft jammer dat veel leden deze belangrijke momenten waar men invloed op de koers kan uitoefenen nauwelijks bezoeken.

Overigens dien ik zelf ook een amendement in. Alleen heb ik die via de motieavond in Eindhoven zelf laten indienen op naam van de Eindhovense afdeling. Het gaat over de ARBO-wet. In het conceptprogramma wil men soepeler met bepaalde regels omgaan voor kleinere bedrijven. Dat lijkt me niet wenselijk. Regels voor een veilige werkplek moeten even streng zijn of je nu bij de Rabobank werkt of bij de snackbar om de hoek. Natuurlijk zijn er rigide regels die wel eens tegen het licht mogen worden gehouden. Maar die moeten dan voor het hele bedrijfsleven worden aangepakt. Het amendement mag ik op het congres verdedigen voor een zaal met meer dan duizend partijleden. Ik heb er zin in!

Rogier Verkroost (28) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op deze weblogserie beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.