Lokale interruptie: Komkommernieuws

Het is wat rustig wat betreft de lokale interrupties. Dat is niet zo vreemd omdat het zomerreces inmiddels in volle gang is. Het enige periode dat de politiek ook echt stil ligt. De raadsleden en wethouders zijn op vakantie of zijn bezig met hele andere zaken dan de lokale politiek. Alleen wanneer er een serieuze crisis is zal een reces tijdelijk onderbroken worden. Maar aangezien we niet over Griekenland gaan is de kans daarop klein. Toch is zo’n vakantie voor een politiek verslaafde als ik niet alleen maar leuk en rustig. Je gaat het politieke bedrijf snel missen heb ik gemerkt. Ik heb er eigenlijk alweer zin in om de tweede helft van augustus aan de slag te gaan.

Ook is er natuurlijk de verkiezingscampagne waarvoor je af en toe oproepen krijgt op folders rond te delen. Maar dat zal pas in augustus echt losbarsten. Toch is er een typisch komkommernieuwtje rondom de verkiezingsborden. Sinds een paar dagen staan de grote verkiezingsborden weer overal in de stad. Alle deelnemende partijen kunnen er hun posters plakken om zichtbaar te zijn. Eigenlijk heb je er niet veel aan maar er niet hangen komt ook niet best over. Daarom moeten lokale afdelingen voor iedere verkiezing met behangplaksel en posters langs alle borden. Op zich een leuk studentikoos klusje dat je met vier auto’s en acht actieve leden in een avond geregeld hebt.

Sinds 2010 is het echter zo dat door een raadsvraag van de gemeenteraadsfractie van TROTS de borden worden beplakt door de Ergon, dat is de sociale werkplaats van Eindhoven. Dit om afdelingen die het moeilijk hebben om vrijwilligers te vinden te ontlasten. We hoeven alleen de posters in te leveren en de Ergonmedewerkers plakken ze. Maar zo gemakkelijk als het klonk was het niet. De posters moeten namelijk het A1 formaat hebben. En daar houdt een landelijk bureau natuurlijk geen rekening mee. Veel kleiner dan we normaal hebben. Daarom besloten we in 2010 en 2011 de posters zelf te plakken. Helaas betekende dit dat de Ergon medewerkers de posters over de onze heen plakten. Na wat klachten hebben we geregeld dat we dit jaar wel zelf mogen plakken. Maar daarbij krijgen we van de gemeente ineens de aanvulling dat we moeten plakken naar lijstvolgorde en het nog steeds A1-formaat moet zijn.

Het mag duidelijk zijn dat we bepaald niet blij zijn met de resultaten van hetgene dat TROTS bereikt heeft rondom de verkiezingsborden. Wat mij betreft is dit de laatste keer dat de gemeente door middel van de Ergon voor ons gaat bepalen waar onze posters hangen. Posters plakken is werk voor actieve partijleden en niet iets dat de gemeente voor ze moet doen. Mijn stelling luidt dan ook als volgt: Wie niet voldoende vrijwilligers op de been krijgt om de borden op te plakken moet wellicht eens naar zichzelf kijken.

Rogier Verkroost (28) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.