Lokale interruptie: Zondagse loterij

Een jaarlijks terugkerend fenomeen. is de Eindhovense loting voor de zondagavondopening voor supermarkten. Eindhoven kent namelijk nog geen toeristisch zondagsregime zoals vele steden dat hebben. Dus moeten de winkels dicht wanneer er geen koopzondag is. Toch is er een maas in de wet die het mogelijk maakt voor enkele winkels om op zondag na vier uur in de middag de winkel te openen. Zodoende mogen er van de 35 supermarkten in Eindhoven er 11 open zijn. Ieder jaar wordt via een loting bepaald welke supermarkten de gelukkigen zijn. Daarbij ook welke bewoners van Eindhoven geluk hebben, want er wordt bij de loting geen rekening gehouden met spreiding.

Klinkt dit allemaal een beetje bizar? Het is de realiteit in steden waar de winkeltijden op zondag niet vrijgegeven zijn. Een voorstel om de winkeltijden vrij te geven strandde eerder dit jaar in de raad. Vooral door verzet uit de roomsrode hoek. Een nieuw voorstel dat enkel de supermarkten vrijgeeft is wel in voorbereiding maar zal nog op zich laten wachten. Daarom zullen veel nietsvermoedende burgers op 1 oktober, als het nieuwe regime ingaat, voor dichte winkeldeuren staan. De winkels die nu immers gebruik maken van de mogelijkheid om open te zijn mogen niet deelnemen aan de loting voor dit jaar.

Hopelijk wordt door het nieuwe voorstel deze loting de laatste en kunnen vanaf volgend jaar alle supermarkten op Zondag open. Of liever nog. Hopelijk regelt de aankomende regering eindelijk eens dat winkelen op Zondag mogelijk wordt gemaakt. Iets waar D66 al jaren voorstander van is. Toch dragen we ook als D66 wel bij aan de status quo die de loting is. Er zijn ondernemers die menen dat we beter alles of niets kunnen toestaan en niet een onduidelijke tussenvorm wat een willekeurige tweedeling bij supermarkteigenaars veroorzaakt. Daar zit wel wat in. Heel consequent is het niet natuurlijk.

Toch kies ik er dan voor om zolang dat nodig is deze status quo te handhaven. Met als reden het woongenot van de burgers van Eindhoven die op deze manier een mogelijkheid hebben om op Zondag hun inkopen te doen. Iets waar veel gebruik van wordt gemaakt. Een uitkomst voor mensen die een druk leven hebben en niet altijd op Zaterdag inkopen kunnen doen. Dit onmogelijk maken zou de klok te zeer terugdraaien. Daarom houden we de vreemde situatie aan tot er een mogelijkheid is om alle supermarkten op zondag open te krijgen. Of liever nog gewoon alle winkels.

De zondagsopening zal de gemoederen nog even bezig houden vermoedelijk. Ik ben wel benieuwd hoe de gemiddelde fokker erover denkt. Is de mogelijkheid om op zondag naar de supermarkt te kunnen het waard om een weinig consequente regeling als de loterij in stand te houden? En is winkelen op zondag niet sowieso iets dat een vrije keuze zou moeten worden?

Rogier Verkroost (28) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.