Lokale interruptie: Hulp aan de burgerwacht

In sommige dorpen en steden organiseren mensen zich om de veiligheid in hun buurt te bevorderen. Dan richt men een burgerwacht op. Dat zijn burgers die vrijwillige door de buurt surveilleren om een oogje in het zeil te houden, en waar nodig de politie te bellen. Omdat de politie niet overal tegelijk aanwezig kan zijn is dit een welkome aanvulling aan het veiligheidsbeleid. Het werkt tegen inbraken en vernielingen.

Het CDA in Eindhoven is helemaal enthousiast over de burgerwacht. Ze zien graag dat meer Eindhovense buurten zich tot burgerwacht organiseren en zijn nu dus met en voorstel gekomen om dat te bevorderen. De gemeente zou de burgerwachten kunnen helpen met ondersteuning. Financieel zou dat betaalbaar moeten zijn uit de huidige budgetten en zouden we besparen op kosten die uit vandalisme ontstaan.

http://eindhoven.notudoc.(...)llance_een_kans_.pdf

Het is geen onaardig voorstel waar ik best steun aan wil geven. Maar het is nog erg vaag wat men nu eigenlijk van de gemeente verwacht. Het past helemaal in de lijn van D66 dat burgers zelf het initiatief nemen om de veiligheid in hun buurt te stimuleren. Het budget voor de politie is immers niet oneindig en dus kan toezicht altijd fijnmaziger. Bovendien hebben de burgerwachten veel kennis van de buurt en zijn inwoners.

Toch heb ik dus nog wel wat vragen. Want wat moet de gemeente nou wel en niet regelen (en dus betalen) voor deze burgerwachten? Een website?, kleding? opleidingen? promotie? Het wordt er in het voorstel niet duidelijk op. Want in een voorstel als dit mag er ook discussie zijn over wat deze burgers wel en niet zelf kunnen en moeten regelen. Niets is immers gratis en vaak is het goedkoper wanneer burgers zelf iets uitzoeken dan dat het via de formele weg moet. Ik zal het CDA daarom wel de nodige vragen hierover stellen.

Ik ben benieuwd hoe ver de lezers zouden gaan in het stimuleren van een burgerwacht.

Rogier Verkroost (29) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. In de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.