Lokale interruptie: Heropening van de vrijdenkersruimte

De meeste politieke volgers zullen de vrijdenkersruimte wel kennen. In 2008 wilden de VVD en de PVV een platform bieden voor kunst en cultuur die te maken had gehad met islamitische censuur. Dit naar aanleiding van de arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot. Met veel bombarie richtten ze in de fractiekamers van de VVD een tentoonstelling. Die tentoonstelling werd echter op initiatief van Tofik Dibi van Groenlinks uitgebreid met werken waar onder andere Geert Wilders zelf op de korrel werd genomen. De PVV trok zich daarom terug. Vorig jaar werd de vrijdenkersruimte door de VVD stilletjes gesloten. Enkele aanwezige objecten lagen toch niet zo lekker in de gedoogconstructie.

http://www.geenstijl.nl/m(...)uimte_weggejori.html

Toen ik dat las in de krant dacht ik: "Wat een stelletje hypocriete sukkels." Maar ik las ook dat de verzameling nu in het depot van het van Abbemuseum stond. Dat interesseerde me. Het van Abbemuseum is van de gemeente Eindhoven en dus is de gemeente er voor verantwoordelijk. En dat bood mogelijkheden om er iets mee te doen. De vrijdenkersruimte is immers een unieke verzameling culturele objecten geworden die bij deze tijdsgeest passen. Zonde om die in een depot stof te laten happen. Konden we die werken niet ergens in een openbaar zaalje ophangen? In de bibliotheek of het stadhuis misschien? Ik stelde daartoe vragen in de gemeenteraad. Het bleek toch wat minder eenvoudig dan gedacht. Bovendien had ook Jesse Klaver van Groenlinks in de tweede kamer al vragen gesteld. Ik verwachtte er eigenlijk niet teveel meer van.

Een paar maanden later werd ik echter gebeld door Jonas Staal. Deze beeldend kunstenaar had de vrijdenkersruimte ooit ontworpen. Hij was van plan de ruimte weer nieuw leven in te blazen. En omdat Jesse Klaver en ik vragen hadden gesteld mochten we meedenken over nieuwe stukken in de vrijdenkersruimte. Het balletje begon te rollen. En nu, vele maanden later, is de ruimte weer geopend in het van Abbemuseum in Eindhoven. Jesse Klaver en ik hebben daarin een eigen afdeling gekregen. Beide hebben we objecten uitgezocht die met censuur te maken hebben gehad.

Om deze blog niet te lang te maken staan hier korte beschrijvingen van mijn keuzes:

-Anti EP: een plaat van de elektronische groep Autechre uit 1994. Dit was een protest tegen the Criminal Justice and Public Order Act die vele activistische uitingsvormen verbood, maar ook housefeesten naar aanleiding van snel herhalende beats uit 1994.

- Live to tell: Madonna’s opvoering van “Live to tell” (Confessions Tour) waarbij ze aan een kruis hangt lokte protest en een roep om een verbod uit vanuit de Rooms Katholieke hoek en in Nederland van de SGP

- Manhunt 2: videospel dat vanwege het gewelddadig karakter wereldwijd tot protest leidde. In Nederland wilde de PvdA de distributie verbieden

- ACTA protest: een foto van Poolse politici die in het parlement het fameuze Fawkes masker voorhouden als protest tegen de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), 2012.

Op deze site meer, en tevens de keuzes van Jesse: http://www.vanabbemuseum.(...)ervolgd_05092012.pdf

Afgelopen Zaterdag is de ruimte geopend. Een gek idee om in een museumruimte te lopen die je zelf hebt mogen inrichten. Zeker voor iemand die verder geen achtergrond heeft met de kunstwereld zoals ik. Met enige trots kon ik hem laten zien aan vrienden, familie en enkele partijgenoten die naar de opening waren gekomen. Bij de opening werden lezingen gehouden door Jonas Staal, Jesse Klaver en door mijzelf. Twintig minuten mocht ik de zaal vertellen waarom ik mijn keuzes had gedaan. Daarna een reactie van cultuurhistoricus en semi-bekende Nederlander Thomas von der Dunk. Hij had toch wel zijn bedenkingen bij de protesten tegen het ACTA verdrag. Maar dat is niet erg. De ruimte dient tot discussie te leiden. Ik ben benieuwd wat de Fokkers van deze keuzes vinden.

De vrijdenkersruimte is nog tot 28 oktober te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Rogier Verkroost (28) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.