Lokale interruptie: Kickboksen en symptoombestrijding

Er is de laatste tijd aardig wat te doen rondom kickboksgala's. De evenementen hebben een erg slechte naam gekregen. Er zijn vaak incidenten. Zoals de schietpartij in het naburige dorp Zijtaart. Bovendien hebben de gala's de reputatie dat ze ontmoetingsplaatsen zijn voor georganiseerde criminelen. Mede hierdoor besloot de Amsterdamse burgemeester twee jaar geleden om al deze gala's te verbieden.

Onlangs zat mijn mederaadslid, en oud-kickbokser, Ibrahim Wijbenga (CDA) bij Pauw en Witteman om zijn beklag te doen over het slechte imago dat de media gaf aan de kickbocksgala's. Niet geheel ontoevallig wordt momenteel de Algemene plaatselijke ordening (APV) besproken. Dat zou je als een algemeen reglement voor veiligheid kunnen zien. De burgemeester stelt daarin voor een speciaal artikel op te nemen voor kickboksgala's om daar strenge eisen aan te stellen. CDA-woordvoerdster Linda Hofman is in de vergadering over het stuk toch wat minder genuanceerd dan haar partijgenoot. Ze prijst zelfs het nog repressievere beleid uit de gemeente Hoorn. Bij de behandeling liet echter ook de burgemeester nog even los dat hij een totaalverbod op kickboksgala's had overwogen. Maar dat ging hem te ver en hij is dus voor strenge regels.

Ik vraag me af wat bestuurders ermee op denken te schieten met hun pogingen om kickboksgala's aan banden te willen leggen. Het is voor mij vooral symptoombestrijding. Zolang er criminelen bestaan hebben deze ook behoefte aan een dagje uit en daar zoeken ze graag kickboksgala's voor op. Wanneer deze gala's niet meer zouden bestaan dan zouden ze hun snode plannen wel gaan bespreken bij andere sporten. Misschien wel bij voetbal, basketbal of desnoods schaken. Moeten we daar ook allemaal aparte regels voor gaan bedenken? Bovendien is het alles behalve fair voor liefhebbers en deelnemers die wel gewoon op een eerlijke manier hun geld verdienen.

Wanneer er ergens criminelen actief zijn dan moet men deze proberen achter de tralies te krijgen. Het aan banden leggen van kickboksgala's voegt daar naar mijn mening niets aan toe. Het feit dat criminelen er graag aanwezig zijn is een symptoom van hun bestaan. En met het aanpakken van symtomen wordt Nederland niet veiliger.

De stelling van deze blog luidt: Kickboksgala's verbieden is nutteloze symptoombestrijding

Rogier Verkroost (29) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.