De ALLER laatste Thunderdome!

De aller laatste Thunderdome is morgen in de RAI in Amsterdam.

UPDATE: Volg live Thunderdome via Thunderdome Radio!

Thunderdome is een muziekfeest van ID&T met muziek waar gabbers de hele avond op kunnen hakken. 20 jaar geleden begon het en morgen avond stopt het. In de jaren '90 was het hoogtepunt met meerdere edities per jaar waar 40.000 mensen er op af kwamen. Dankzij Thunderdome zijn er ook andere grote feesten ontstaan, zoals Masters Of Hardcore, Hellraiser en A Nightmare In Rotterdam.

Thunderdome begon in 1992 in de Thialf in Heerenveen. Oorspronkelijk was Thunderdome een eindexamenfeest genaamd "The Final Exam" wat 3 maanden eerder gehouden werd in de Jaarbeurs Utrecht. Wegens succes kwam er een vervolg genaamd Thunderdome I.

Thunderdome is veel meer dan een hardcorefeest. Het was een magazine (Thunder Magazine), een verzamel albumreeks (LP's en CD's), een radio programma (Thunderdome Radio), groot onderdeel van een tv programma (TMF's Hakkûhhh), een frisdrankje (Thunder Taste) en als onderdeel van verschillende feesten, zoals Nature One en MysteryLand. Ook was het de bekendste hardcorefeest in Europa. Zo waren er edities in Duitsland, Italië, België, Frankrijk, Zwitserland en Spanje, genaamd Thunderdome On Tour. Ver buiten Europa was er ook een Thunderdome On Tour edite, namelijk in Australië.

De editie van 1996 was volgens vele één van de beste. DJ's als Dano, Lady Dana, Bass- D & King Matthew, The Prophet, 3 Steps Ahead, Neophyte, Buzz Fuzz, The Darkraver, Gizmo en MC's Da Mouth of Madness en Drokz draaide er op los. Veel grote namen in de hardcore scene hebben op een Thunderdome gestaan, of ze waren in het publiek, of achter de draaitafels. Naast 1996 was er ook in 1999 een zeer goede editie. Een hoogtepunt was dat er een kooi van 10- bij 10 meter af en toe gedaald werd op de dansvloer. Aan de kooi waren extra lampen en speakers bevestigd. In de eerste editie waren er maar 4 DJ's: Dano, The Prophet, Gizmo en Buzz Fuzz. Zij samen zijn ook wel bekend als The Dreamteam. Als je je tattoo met The Wizard liet zien, mocht je gratis naar binnen.

Thunderdome ging ook met zijn tijd mee. De muziek werd steeds harder en andere DJ's, dan die van het eerste uur, hebben hun kunsten vertoond in de jaren '00. Het feest werd minder mainstream. De magazine, het drankje en de cd verzameling verdwenen, ID&T Radio was Slam!FM geworden en zo verdween ook het programma in de ether. Het is nog wel via internet te volgen via de Thunderdome site.

Thunderdome is cultuur, typisch Hollands en absoluut niet weg te denken. Toch stopt het. Bedankt voor 20 jaar energie. We zullen het missen... Gelukkig hebben wij de beelden nog!