Lokale interruptie: Laat de krakers 'De Ark' nieuw leven inblazen

Buiten het centrum van Eindhoven, zo tussen het PSV-stadion en het Evoluon in, ligt het Trudoplein. Een gezellig plein met een dorpse sfeer. Ooit het centum van het dorp Strijp. Aan dat plein ligt het mooie pand dat 'De Ark' wordt genoemd. Het staat naast de kerk en werd gebouwd als patronaat, de vroegere Zondagsschool. In latere jaren was het een soort partycentrum. Tot het in 2007 gekocht werd om er een appartementencomplex neer te zetten. Dat pikte de buurt niet en na een succesvolle actie gingen sloopplannen van de baan. Het college weigerde een bouwvergunning. Maar desondanks staat het dus al zes jaar leeg. En het werd er niet beter op toen het gebouw werd ingenomen door krakers en zwervers, die er een smeerboel achterlieten. De krakersgroep werd er in 2010 terecht uitgezet.

Nu heeft een nieuwe groep krakers de Ark ingenomen. De groep schijnt voortgekomen te zijn uit de Occupy-beweging. Deze groep is echter van een totaal andere slag dan de eerdere. Het doel is om er een nieuw cultureel centrum van te maken. In samenwerking met de buurt, die het verval van de Ark moest aanzien, wordt er schoongemaakt en onderhoud gepleegd. Wethouder Fiers (PvdA) heeft het initiatief van de krakers omarmd. Een mooie pragmatische keuze, want in deze tijd moeten we blij zijn wanneer er iets gebeurt met de vele leegstaande panden die we hebben. Bovendien kan een mooi karakteristiek pand zo voor verder verval worden behoed.


Helaas denken raadslid Rudy Reker en burgercommissielid Tjerk Langman van de lokale LPF-fractie er anders over. We zouden als stad "legale anarchie" faciliteren. De LPF wil dat we de kraakwet gaan handhaven en dat de politie de krakersgroep eruit zet. We zouden ons als gemeente op een hellend vlak begeven. En we zouden als gemeente aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de schade. Daarom zijn er al vragen ingediend om te gaan optreden.


Ik vind de kritiek van de LPF flauw en goedkoop. Het is natuurlijk gemakkelijk scoren om jezelf als lekker rechtlijning law & order -politicus te profileren. Het is in dit geval een hoop bombarie over iets waar je nou juist blij mee zou moeten zijn. De nieuwe krakersgroep in de Ark wil juist voorkomen dat het gebouw nog verder wegrot en wil er nog iets mee doen ook. Er is dus helemaal geen sprake van schade, waar de LPF direct vanuit is gegaan bij het horen van het woord "kraker". Zolang de projectontwikkelaar niet met een beter idee komt en de buurt er geen last heeft zie ik geen reden om maar weer meteen naar repressie te grijpen. Dat we ons op een hellend vlak zouden begeven is overigens onzin. In 2010 heeft de gemeenteraad al besloten dat we de kraakwet slechts zouden toepassen in het geval van onhoudbare situaties. Beter wacht de LPF gewoon af of de krakersgroep er met de buurt en de eigenaar uit komt.


Ik zie de ontwikkelingen in de Ark in ieder geval positief tegemoet. Een mooi gebouw met een lange geschiedenis lijkt voorlopig van de ondergang gered. En een nieuw cultureel initiatief dat van onderaf komt, daar hebben de bewoners nog iets aan. Een stuk nuttiger voor onze stad dan standaard-appartementen waarvan we er meer dan genoeg hebben en die vermoedelijk ook voor leegstand waren gebouwd.

Rogier Verkroost (29) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op deze weblogserie beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.