Lokale interruptie: Drank en horeca

Vorig jaar is de landelijke drank en horecawet van kracht gegaan. Nu kunnen we de wet in een nieuwe verordening inpassen en op maat snijden voor onze gemeente. Voor een stad als Eindhoven, met een bijzonder groot uitgaansleven, is dat een verordening met verregaande effecten. Een belangrijk deel van de nieuwe verordening staat in het teken van het bestrijden van drankmisbruik onder jongeren.

Het drankmisbruik onder jongeren is inderdaad iets dat aandacht mag krijgen. Er lopen de laatste jaren iets teveel tieners laveloos rond en dat is voor de gezondheid van het tienerbrein iet al te best. Verbieden is geen goed idee, maar een onsje minder mag het wel. Een van de maatregelen om het aan te pakken is het aan banden leggen van happy hours. Dan gaat de drankconsumptie immers flink omhoog. Wat alleen een vervelende bijzaak is is dat niet iedere stapper zestien jaar is. Een kroeg voor twintigers zou wat mij betreft wel een prijsactie. Het lijkt me dat dat wel te regelen is voor kroegen die een minimumleeftijd van 21 hebben.

Maar dan is er nog het indrinken. Veel sceptischer ben ik over het idee om daar wat tegen tegen te doen. Het idee is dat de gemeente supermarkten en slijters beperkingen gaat opleggen om prijsacties te doen. Dit is volgens de burgemeester effectief om indrinken tegen te gaan. Ik vraag me sterk af hoeveel invloed prijsacties hebben op het uiteindelijke gebruik van drank uit de supermarkt. Als WC-papier in de aanbieding is gaan we het ook niet meer gebruiken.  Bovendien, je kan prijsacties verbieden tot je een ons weegt. Zolang Aldi de blikken Schultenbrau voor een habbekrats verkoopt zal er voldoende goedkope drank voor handen zijn.

En dan mist er nog een belangrijke factor. In de verordening en zijn toelichting staat het woord "ouders" slechts eenmaal. En dat is in de opsommingen van de betrokkenen, om er vervolgens niet meer in voor te komen. Het voorkomen dat kinderen zich in de huiskamer laveloos drinken lijkt mij bij uitstek een taak van de ouders. Het gebeurt immers in hun huiskamers en anders zijn het nog steeds hun kinderen die zich ermee bezig houden. Het is een opvoedkundige taak van ouders om hun kroost te leren verantwoord met drank om te gaan. Niet die van de gemeente.

De vraagstelling die het stuk voortbrengt is: On hoeverre mag de gemeente ondernemersvrijheid inperken om drankmisbruik onder jongeren aan te pakken?

Rogier Verkroost (29) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op deze weblogserie beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.