Lokale interruptie: Fraude

Het kwam die Dinsdagavond de 15e ineens uit de hoge hoed. Aan het eind van de commissievergadering Financien en bestuur had wethouder Depla ineens een mededeling die aanvankelijk besloten zou blijven. Meestal weet je dan wel wat er een lijk uit de kast komt vallen waarvan het nog even onverstandig is dat openbaar te maken. Maar het mocht bij nader inzien toch op dat moment al in het openbaar. De gemeente was voor een dikke twee miljoen opgelicht door een inhuurkracht. Degene die was ingehuurd om voor de gemeente de verhuizing te regelen van een woonwagenkamp van de Joost de Momperstraat naar het Orgelplein. Nu was er al langer duidelijk dat er rondom die kwestie allerlei zaken niet pluis waren. Maar dat het deze omvang zou hebben had niemand verwacht.

Over de details is genoeg te vinden en die zal ik hier niet een op een herhalen. De gemeente heeft zich vooral laten oplichten door steeds voor conflictvermijdende oplossingen te kiezen en onoplettendheid bij de consequenties van die keuzes. Daarbij hebben enkele amtenaren het mogelijk gemaakt voor een inhuurkracht om valse taxaties te maken en de gemeente daarmee geld af te troggelen. De ambtenaren die eigenlijk kritisch naar de ingediende taxaties hadden moeten kijken hebben structureel nagelaten om controle uit te oefenen. De ambtenaren hebben de consequenties al mogen aanvoelen door disciplinaire maatregelen. Nu echter de politieke afwikkeling.

Het is voor het eerst in mijn raadsperiode dat ik te maken heb met een affaire van deze omvang. En het is duidelijk de minst leuke vorm van raadswerk. Liever ben ik bezig met constructieve dingen in plaats van spitten in negativiteit. Er is een heel pak aan rapporten en verslagen aan de raadsleden gestuurd om een oordeel over te hebben. Daarmee moeten we afwegen wat hier de politieke gevolgen van moeten zijn. Dat onder toeziend oog van de media, die er terecht een flinke zaak van hebben gemaakt. De NRC plaatste het op de voorpagina en ook het Eindhovens dagblad was nietsontziend. Rustig blijven en geen gekke, voorbarige uitspraken doen is dan noodzaak.

Wat ons standpunt zal zijn. Ik kan er in dit stadium nog geen zinnig woord over zeggen. Omdat het om personen gaat moeten we een dergelijke kwestie zorgvuldig aanvliegen. De komende weken, als er meer duidelijk is, kan ik er nog op terug komen. Een ding moet in ieder geval de uitkomst zijn. Dit soort idiote constructies mogen niet meer voorkomen. Voortaan moet de controle op inhuurpersoneel van de gemeente waterdicht zijn en we moeten ons afvragen of we nog ooit beginnen aan conflictvermijdend gedrag. Al blijft het een dilemma omdat conficten veelal niet de goedkoopste oplossing zijn.

Rogier Verkroost (29) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. In de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.