Dutchies abroad

Ik heb inmiddels al ruim 3 maanden mijn vertrouwelijke landje (tijdelijk) ingeruild voor Australië. Volgens mijn Hogeschool en voornamelijk mijn ouders, is de primaire reden voor deze reis om praktijkervaring op te doen in mijn studieveld; international business. Maar laten we eerlijk zijn, als dat mijn voornaamste doel was dan had ik wel een bedrijf in Nederland opgezocht met een internationaal tintje. De realiteit is echter anders, de wereld verkennen, nieuwe mensen ontmoeten, de Engelse taal naar een hoger level brengen en het uitgaansleven aan de Zuidelijke kant van de evenaar ervaren zijn zaken die voor mij belangrijker waren dan een normale stage-ervaring. In de relatief korte tijd dat ik hier ben zijn er toch enkele dingen die me opvallen over Nederland(ers).

Internationaal
Nederlanders zijn overal! Ondanks dat we maar ongeveer 17 miljoen inwoners hebben, zijn we toch overal te vinden. Voornamelijk als reizigers, maar ook Nederlandse topsporters en topmanagers zijn erg actief in het buitenland. Ik moet nog steeds een reiziger met een niet-Nederlands paspoort in Australië ontmoeten die geen enkele Nederlander ontmoet heeft tijdens zijn of haar reis. Telkens als ik vertel dat ik uit Nederland kom kunnen zij niet wachten met het delen van de namen van de Nederlanders die ze hebben ontmoet, alsof iedere Nederlander elkaar kent omdat we uit zo’n klein landje komen.

Vreemde talen
Iedere Nederlander beheerst de Engelse taal op een behoorlijk niveau. Natuurlijk omdat we dit van jongs af aan al mee krijgen, maar als je gaat reizen valt je pas op hoe nuttig dit is. Ik heb genoeg mensen ontmoet die Engels als moedertaal hebben, maar ontzettend balen dat ze geen vreemde talen spreken. Dit is in tegenstelling to ‘ons’; naast Engels zijn we allemaal in staat om ons (redelijk) te redden met Frans en Duits, zelfs Spaans is erg opkomend momenteel en dit geeft toch aan hoe Nederland zich focust op haar internationale imago. Hoewel wij Nederlanders een vrij hoog niveau Engels beheersen, hebben de meeste ook iets anders; een sterk accent. Dit brengt me naar het volgende onderdeel.

Accent
Het is geinig om te horen hoe sterk het accent van sommige Nederlanders is. Hoewel sommige Nederlanders dit als een belediging zien als je ze op het accent aanspreekt, heeft het toch zijn voordelen: zo zul je (bijna) altijd in staat zijn om Nederlanders te onderscheiden van andere reizigers en troost je met het feit dat volgens Engelsen, Amerikanen en Canadezen, ons accent meestal beter te verstaan is dan een groot deel van de accenten in het VK en delen in de VS. Ooit mensen uit Manchester ontmoet? Succes met het ontcijferen van hun ‘engels’.

Algemene internationale waardering
Het valt op hoe erg de Nederlanders gewaardeerd worden onder andere nationaliteiten. Het lijkt wel alsof elke backpacker die ik ontmoet, wel minstens één Nederlander heeft ontmoet die fantastisch was. Meestal hebben ze alleen positieve dingen te vertellen en ik wacht nog steeds tot iemand ‘klaagt’ over onze gierigheid of laksheid (lees: te veel vrijheid), om mee te doen aan de Nederlandse stereotypen.

Minder saamhorigheid onder Nederlandse reizigers
Het valt op dat als je in de gemiddelde hostel in Australië kijkt, er altijd grote groepen Duitsers en Fransen zijn die een hechte groep vormen. In mijn ervaring zijn het altijd kleine groepjes, of individuen, die erachter komen dat ze uit het zelfde land komen en daarom de rest van hun verblijf met elkaar delen. Terwijl de Nederlanders verspreid zijn over andere groepen. Wij Nederlanders voelen blijkbaar minder de drang om elkaar op te zoeken tijdens onze buitenlandse avonturen. Met uitzondering van Koning(inne)dag, wanneer elke Nederlander in het buitenland deze dag wil delen met andere ‘dutchies’.

Stereotype
Naast het feit dat we over het algemeen internationaal gewaardeerd worden, denken veel reizigers dat Nederland enkel en alleen uit Amsterdam bestaat en dat alle Nederlanders drugsverslaafden en alcoholisten zijn. Ok, er wordt veel gedoogd in ons land, maar ik denk dat we het allemaal eens kunnen zijn dat we wel betere dingen te doen hebben dan ons alleen maar bezig te houden met drugs en/of alcohol. Daarnaast dansen wij – blijkbaar – in Nederland de hele dag in onze klompen op grote tulpenvelden naast de molens. Natuurlijk doen we dat ook!

Dit zijn slechts één van de vele dingen waar ik me bewust van ben geworden tijdens mijn internationale avontuur. Bij voldoende interesse zal ik mijn nieuwe bevindingen met jullie delen. Als je zelf enkele observaties hebt gedaan tijdens je reizen, deel het!

Appelvla