Lokale interruptie: Commissies, commissies

Het lijkt voor sommigen nog ver weg. Maar over minder dan een jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. De kaarten worden in de gemeenteraden opnieuw geschud. Nieuwe verhoudingen en nieuwe mensen. Een gebeurtenis die achter de schermen bij de verschillende politieke partijen tot veel werk leidt. Er moeten programma’s geschreven worden, kieslijsten opgesteld en een campagne moet worden georganiseerd. Het is een proces waar tal van mensen in verschillende commissies aan werken. Over de inhoud wil ik nog niet teveel los laten. Je moet je immers niet in je kaarten laten kijken. Maar de komende tijd zal ik beetje bij beetje laten zien hoe de dingen in hun werk gaan.

Zelf ben ik actief in de commissie die het verkiezingsprogramma schrijft. Een programma schrijven kan op vele manieren. Sommige afdelingen laten twee raadsleden zich een weekend lang opsluiten met wat flessen wijn. Die schrijven dan een conceptprogramma dat direct naar de ledenvergadering gaat, waar dan nog wat accenten verschoven kunnen worden. In Eindhoven kiezen we voor meer invloed van de leden. Verschillende subcommissies werken aan het concept. Daarvoor hebben we meerdere discussieavonden over tal van onderwerpen georganiseerd. Daar zijn zowel leden als niet leden uitgenodigd. Het is een intensievere manier van het schrijven van een programma. Maar wel een die tot beter resultaat leidt. In het najaar zal de afdelingvergadering het vaststellen.

Naast lid van de programmacommissie ben ik ook voorzitter van de campagnecommissie, beter gezegd de campagneleider. Met een commissie van zes mensen mag ik gaan regelen dat we een goede campagne neerzetten. Die moet ten eerste inhoudelijk goed zijn. Maar deze moet ook zoveel mogelijk mensen bereiken. Daarvoor moet je dus een duidelijke strategische vorm vinden om het programma zo slim mogelijk uit te dragen. Daarmee moet je ook de verschillen zoeken met de andere partijen en aanvallen van andere kunnen pareren. Daarnaast moet je zorgen dat zoveel mogelijk mensen je boodschap zien. Daarvoor zullen we dus ouderwets folders moeten verspreiden maar ook modern het internet moeten gebruiken om kiezers te bereiken. Dit staat allemaal in de steigers nu.

De activiteiten kosten de nodige tijd. In die zin zal ik nog flink wat pijnlijke vingers mogen typen en behoorlijk wat vergaderen. Gelukkig is het bijzonder leuk om bezig te zijn. In die zin blijft een lokale afdeling een gezellige vereniging waar we aan een gezamenlijk doel werken. En hoe meer handen, hoe lichter het werk zal worden. Daarom hoop ik veel vrijwilligers te kunnen mobiliseren. En zo zal het bij iedere partij in iedere gemeente gaan de komende tijd. Dus wie politiek een steentje bij wil dragen heeft voldoende te doen.

Rogier Verkroost (29) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. In de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.