Rondwandelen door Japanse spookdorpen

Sinds kort is het mogelijk om via Google Streetview de verlaten dorpen en steden in Fukushima te bezoeken. Na de nucleaire ramp in Japan werd het gebied ontruimt en voor het eerst zijn er beelden van de spookstad beschikbaar.

fukushima

Met een aangepaste Streetview auto werden de verlaten straten in beeld gebracht. Door het hoge stralingsgevaar is het verboden het gebied te betreden. De tsunami en aardbeving die in 2011 Fukushima troffen, veroorzaakten een nucleaire ramp in de kerncentrale. De koelingsreactors vielen uit en verschillende steden moesten geëvacueerd worden, waaronder het stadje Namie en zijn 21.000 inwoners. Op de beelden zijn verlaten straten, verkommerde huizen en overwoekerde tuinen te zien.  Alsof dit nog niet macaber genoeg is, sommige stoplichten doen het nog gewoon.

De reacties op de beslissing van Google waren verdeeld. Langs de ene kant biedt dit nu een unieke kans om een verlaten stad die onmogelijk nog te bezoeken valt toch te bekijken. Aan de andere kant geeft het een pijnlijke herinnering aan de mensen die er ooit gelukkig gewoond en geleefd hebben.


fukushima3
De ramp incl. tsunami koste aan 19.000 mensen het leven en werd de grootste nucleaire ramp uit de geschiedenis.