Hallo atoombom, dag oorlog: Manhattan Project (Rush)

Zeventig jaar geleden kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan nadat het twee kernbommen op z'n dak kreeg. Lang was de volgende lezing van de VS gemeengoed: de atoomaanvallen waren een noodzakelijk kwaad omdat de Japanners de oorlog anders tot de laatste man zouden hebben voortgezet. Met veel meer slachtoffers tot gevolg.

Later rezen er sterke twijfels over die lezing: Japan zou in juli al lang en breed tot overgavegesprekken bereid zijn geweest. Maar het Amerikaanse leger wilde het nieuwe wapen per se uitproberen, en dus werd opportunistisch gebruikgemaakt van mogelijke communicatiestoornissen. De onlangs uitgezonden documentaire 2Doc: Hiroshima is wat dit betreft verplichte kost.

Dertig jaar geleden kwam de Canadese progrockgroep met het nummer Manhattan Project, over de weg naar die eerste atoomwapens. Ze maakten geen video, maar iemand was zo vriendelijk om de nog steeds indrukwekkende song van al even indrukwekkende foto's en illustraties te voorzien. Terwijl ik eerder met een goeie smoes volstond om hier een nummer van deze band te posten, is er ditmaal alle aanleiding.