WoensdagCulinair #38 Het witte goud is er weer, de asperge

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Dit jaar vindt de officiele opening van het aspergeseizoen op donderdag 14 april plaats, het eindigt volgens traditie op 24 juni (Sint-Jan).

De asperge is al meer dan 5000 jaar bekend als groente, en werd vaak ook gebruikt als geneeskrachtig kruid en versiering. Volgens de overlevering vindt de groente haar oorsprong in het oude Mesopotamië. Dat is het gebied rondom het huidige Irak en Iran.  Er zijn daar bewijzen gevonden dat de asperge toen al werd gebruikt of gegeten. In de piramide van Sakkara (Egypte) trof men ze aan op muurtekeningen van een offergave voor een farao. Tegenwoordig zijn asperges te vinden bij bijna elke groenteboer en in bijna elke supermarkt. De ingeblikte versie wordt veel gebruikt op pizza, salades en in hapjes.

   

De asperge  



Asperges garen

   

Aspergesoep

   

Aspergetaartje

   

Gebakken groene asperges   

   

Groene asperges met sesam