De bassist van Herman Brood

Vandaag negen jaar geleden overleed Freddie Cavalli. Eigenlijk heette hij Fred van Kampen maar dat vond werkgever Herman Brood niet zo rock'n'roll. Cavalli sprong niet van een dak maar bezweek aan longkanker. Misschien ook wel een beetje rock'n'roll.

Het was soms een dronken mafkees maar Cavalli had het hart op de juiste plek. Hij eindigde best netjes, als docent culturele en kunstzinnige vorming aan het Amsterdamse Sweelinck College. Misschien niet zo rock'n'roll, maar meester Van Kampen was erg geliefd.

Ik heb hem bij workshops meegemaakt. Daar deed hij voor hoe je de bas van een achtergrond-ingrediënt tot een vet klinkend rock'n'roll-instrument maakte. Dat kon-ie als de beste.

Net als Herman hield ook Freddie wel van een portie drugs. Hieronder het nummer 'Smack Jack' van Cavalli's album Gimme a Night, en dat is best een goeie plaat. De song gaat over de 'monkey on your back' waar heroïnejunks last van hebben.

De enige versie die ik op YouTube kon vinden is met wat vreemde beelden, afkomstig van een Indische dame. Vermoedelijk de vriendin van Cavalli's uitstekende gitarist André Duet. Op sax en drums horen we de eveneens puike muzikanten Rinus Groeneveld en Jaap Vrenegoor.

Daaronder zie je de klassieke knokvideo van Broods grootste Nederlandse hit 'Never be Clever'. Daarin zien we Cavalli bassen met een peuk in z'n bakkes.