FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Weblogarchief
Artikelen van zondag 22 november 2015

Vergeven in het Frans

Zondagmiddag werd op NPO2 de documentaire Spinoza, een vrije denker uitgezonden. Over de Amsterdamse filosoof die aan de vooravond van de Verlichting werkte, en wiens opvattingen aan de basis staan van de Nederlandse, Franse en Amerikaanse grondwetten. In de docu wordt een opvallend actueel lied gebruikt van de Franse rockzanger Johnny Hallyday: Pardon.

Spinoza's ideeën over interpretatie van godsdienstige geschriften en hun plek in de samenleving werden in een boek uitgewerkt door zijn beste vriend Adriaan Koerbagh, die echter nog voor de publicatie door zijn nerveuze drukker werd verraden. Hij werd in het gevang gegooid en stierf. Het opkomen voor de vrijheid van godsdienst binnen een staatsbestel waarin die godsdienst dan wél als relatief in plaats van absoluut moet worden beschouwd, werd Spinoza's vriend in 1669 fataal.

"Arm, arm Koerbagh. Wég is de tolerantie, weg is de verdraagzaamheid. Waarom mensen omvormen tot getemde beesten of volgzame slaven. Dat kán niet de bedoeling zijn. Nee, het doel is mensen in staat te stellen hun lichamelijke en geestelijke vermogens ongehinderd te ontwikkelen zodat ze in vrijheid hun verstand kunnen gebruiken. Alleen in een samenleving met redelijk denkende burgers zijn wij elkaar niet vijandig gezind, en bestrijden we elkaar niet uit achterbaksheid, haat of woede. Wég met de politieke macht van de godsdienst. Democratie wil ik, waarin goedsdiensten aan wetgeving gehouden zijn, en een samenleving waarin vrijheid van meningsuiting en vrijheid van denken gewaarbord is. Het doel van politiek of staat is daarom: vrijheid creeëren. Vrijheid maakt een samenleving uiteindelijk sterker, en gunt iedereen een plaats. Iedereen."

Met andere woorden: Spinoza wil juist ook diegenen een plek gunnen wiens overtuiging hij niet deelt. Filmmaker Robin Lutz interpreteert dit als een atheïstische (let wel, dus niet antitheïstische) notie van vergiffenis, en roept daartoe de hulp in van Johnny Hallyday met zijn lied Pardon uit 2000.

Ik had het nog nooit gehoord, maar gelardeerd met de beelden van Lutz en tegen de achtergrond van de aanslagen in Parijs is het effect zeer sterk. Volg deze link naar het ondertitelde fragment uit de documentaire, en zie hieronder voor de videoclip van Hallyday.

Pardon... vraag ik u... pardon...
Voor alle mensen die nooit geleerd hebben
Wat liefhebben betekent
Zij hebben nooit begrepen
Wat liefhebben is
En de schoonheid van het leven

Pardon... uit naam van alle mensen
Die niet kunnen liefhebben
Oh pardon... uit naam van al die mensen
Die nooit hebben liefgehad... pardon...

Pardon... vraag ik u... pardon...
Voor allen die de kracht van vriendschap ontkennen
Die nooit tranen van een kind gedroogd hebben
En keken naar de glimlach van een vrouw

Het is belangrijk het menselijk handelen niet te bespotten, niet te betreuren, niet te veroordelen, maar te begrijpen - Spinoza

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.