FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Weblogarchief
Artikelen van donderdag 8 december 2016

Gepiel in de ruimte: Antonio Jobim - How Insensitive, door Pat Martino

Het laatste item uit de rubriek 'Gepiel in de ruimte' verscheen een tijdje terug, maar er is weer een excuus. Precies 22 jaar geleden overleed de Braziliaanse componist en muzikant Antonio Jobim. Verschillende van zijn nummers werden jazzstandards. De bekendste, The Girl from Ipanema, duikt opvallend vaak op als achtergrondmuziek in films wanneer er iemand in de lift staat. Die laten we hier maar achterwege.

Insensatez is de titel van een andere jazzstandard van Jobim. Dat betekent eigenlijk dwaas maar wordt in het Engels vertaald met How Insensitive. Het lied gaat over een man die er niet warm of koud van kan worden wanneer een vrouw hem de liefde verklaart. Maar de tekst vergeten we verder want het betreft hier een instrumentale uitvoering.

De compositie wordt gekenmerkt door typisch Braziliaanse chromatiek: de opeenvolging van akkoorden wordt goeddeels bepaald door een lijn die steeds één noot zakt. Het is een traag, bijna saai nummer, maar dat komt nou eenmaal door de thematiek.

Bij jazzgitarist Pat Martino zijn we echter in goede handen. Zijn solo's zitten altijd uitstekend in elkaar en zijn goed te volgen. Hieronder zijn versie van het nummer, door een vriendelijke YouTuber op notenschrift gezet. Hij begint na twee minuten en twintig seconden met soleren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.