FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Weblogarchief
Artikelen van zaterdag 17 december 2016

Cellist snapt Bach niet, gitarist wel

De zes cellosuites van de grote Johann Sebastian Bach zijn mooie, fascinerende maar hier en daar ook vreemde stukken muziek. Vooral de prelude uit de vierde suite is er zo eentje: het is lastig om uit te vissen waar de muziek nou eigenlijk in het stuk verstopt zit.

De suites werden lang gezien als slechts oefeningen, totdat de Catalaanse cellist Pablo Casals ze begin vorige eeuw opduikelde en in 1939 opnam.

Is die prelude dan toch maar een oefening? Ik heb het lang gedacht, totdat ik de gitaarversie van Dante Rosati ontdekte.

Het zit hem blijkbaar in die eerste noot van iedere maat: in het manuscript van Anna Magdalena Bach staat de lage Es ín de maat genoteerd. Alle cellisten, inclusief de grote Mstislav Rostropovich, spelen die noot, vaak dik aangezet, binnen de maat.

Maar Rosati snapt blijkbaar dat het notenschrift meestal geen perfecte weergave van de muzikale werkelijkheid is. Hij speelt de noot (in zijn geval een G) kort en vóór de maat. Oftewel, hij vat 'm op als opmaat. En dan wordt het stuk ineens begrijpelijker.

Ik vermoed dat Bach de muziek dan ook in gedachte had zoals Rosati het speelt. Hieronder eerst de uitvoering van Rostropovich, en dan die van Rosati.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.