Weblogarchief

Dit is het archief van zondag 9 april 2017. Kies hieronder een optie om door het archief te bladeren.

» maandag 10 april 2017 « zaterdag 8 april 2017


Louis CK over kippenracisme

09-04-2017 @ 21:41 door Mick (Philosocles)  - 2928 views -  11 reacties

Hij is populair, die Louis CK, en gelukkig is z'n show Louie weer te zien op Comedy Central. Met naast heerlijk ongemakkelijke uit het leven gegrepen situaties, ook altijd een portie stand-up comedy. Usually in a small shitty club.

Dat leven van eenvoudige komiek met af en toe een gig leidt CK al enige tijd niet meer, maar hij verwees er gisteren wel naar terug in een goeie routine voor het programma Saturday Night Live. Dat ging over de ergenissen van goedkope motels, en eindigde met ergenissen over peperdure hotels.

Maar Louis begon met een oude mop over een kip. Hij haalde er terloops nog een hele batterij andere beesten bij. Heb je tien minuten over? Klik dan hieronder.De eerste zomerse dag

09-04-2017 @ 13:54 door Monique (DJMO)  - 2716 views -  22 reacties

Het is prachtig weer om er op uit te trekken. Ondergetekende bevindt zich momenteel bij het  streekbos in Bovenkarspel. Waar hangen jullie uit? 

» lees verder    » 22 reacties


Fun met Funda #55: Drukke boel in Grave

09-04-2017 @ 11:00 door Frank (qltel)  - 4326 views -  17 reacties

In Grave staat een stadsboerderij te koop. Dit paleisje is te koop per opbod vanaf 215.000 Euro. Weinig op aan te merken, behalve dat de eigenaar nogal van kunst en andere prullaria houd. 

» lees verder    » 17 reacties


Kurt Cobain wilde trouwen op huwelijkse voorwaarden

09-04-2017 @ 07:40 door Mick (Philosocles)  - 5202 views -  19 reacties

Op 5 april 1994 schoot Kurt Cobain van Nirvana zich door z'n hoofd. Hij was sinds twee jaar getrouwd met Courtney Love. Maar de getergde frontman had blijkbaar volgens een liedje uit 1989 al eerder eeuwige trouw aan zijn ex Tracy Marander beloofd. Dat dit een liefdesliedje was en überhaupt over haar ging kwam ze pas achter toen het al lang en breed te laat was.

Gisteravond zond de NPO de verontrustend goede documentaire Kurt Cobain: Montage of Heck uit. Volgens Microsofts Bing-zoekmachine is die onder meer hier terug te zien. Een absolute aanrader. Maar daar hebben we het verder niet over. Het gaat immers over dat ene liedje. Welk liedje?

'About a Girl'. Dit nummer verscheen als vreemde pop-eend in de bijt op het verder van ruige grunge voorziene debuutalbum Bleach. Het viel op en was een wegvoorbereider naar het succesalbum Nevermind. Cobain schreef het na een hele middag een oude plaat van de Beatles op repeat te hebben gehad. Laten we de song voor de aardigheid eens poëtisch analyseren. Het is immers toch zondag.

Eerst de track:

Nu de tekst:

I need an easy friend
I do, with an ear to lend
I do, think you fit this shoe
I do, but you have a clue

I'll take advantage while
You hang me out to dry
But I can't see you every night
Free

I'm standing in your line
I do, hope you have the time
I do, pick a number too
I do, keep a date with you

I'll take advantage while
You hang me out to dry
But I can't see you every night
Free

I do
I do
I do
I do

Letterlijk genomen zingt Cobain hier volgens mij dat hij aan zijn trekken komt terwijl z'n wèf hem de huid vol scheldt ('hang me out to dry'). In die periode moest zij immers maar de kost verdienen terwijl Cobain z'n snor drukte en zich artistiek ontwikkelde - volgens een kennelijk stilzwijgende afspraak.

Ondertussen snapten Marander en Cobain elkaar klaarblijkelijk bijzonder goed: "you have a clue"; dat is geen normaal taalgebruik. Meestal zeg je immers: "you don't have a clue".

De Nirvana-voorman kon het desondanks blijkbaar niet iedere avond aan (wie wel): "I can't see you every night - Free!" Het uiteindelijke punt zit 'm volgens mij echter in dat Beatlesque voorafgezongen harmoniserende zinnetje "I do".

En dat zingt Cobain op het eind meerdere malen achter elkaar. Als ik het niet mis heb zeggen echtelieden dat ook in de kerk of op het gemeentehuis tegen elkaar als ze elkaar eeuwige trouw beloven. Kurt wilde dus - op voorwaarde van vrijheid - trouwen. En die arme Tracy had het helemaal niet door.

In Montage of Heck is ze een gezette dame van middelbare leeftijd geworden die hun ups en downs als haar contributie aan de kunst beschouwt. Fair enough.

Volgens mij heeft Kurt Cobain met 'About a Girl' een gedicht over moderne relaties en het moderne huwelijk geschreven. Die aanzet met "I do" en het eindigen ermee kun je toch enkel als triest-mooi poëtisch beschouwen, of ben ik nou gek. En dat het op muziek staat hoeft literair bezien niet te boeien, daar heeft Bob Dylan met zijn Nobelprijs voor nieuwe muzikaal-dichterlijke expressie toch voor gezorgd, of niet dan.