FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 maart 2002

Doden bij aanslagen in Jeruzalem, Netanya

Vier Palestijnse schutters hebben in de Israëlische stad Netanya het vuur geopend op auto's en voetgangers. Daarbij zijn minstens 38 mensen gewond geraakt. Negen van hen zijn er slecht aan toe. De Al Aqsa Martelaren Brigades, de militaire vleugel van Yasser Arafats Fatah-beweging heeft de aanslag opgeëist. Volgens de autoriteiten opende de vier het vuur voor een hotel, en gooiden daarna een granaat in de lobby. De politie heeft drie van de aanvallers gedood, van wie er één een Israëlisch politie-uniform droeg. Een vierde man verschanst zich mogelijk in een bovenverdieping van het hotel.

Oproep van de Europese Unie en de Verenigde Staten
De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben in een gezamenlijke verklaring Israël opgeroepen om het harde optreden tegen de Palestijnen te staken. Het (Nederlandse) ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat de EU en Washington een diplomatiek initiatief voorbereiden dat de Israëlische premier Sharon oproept om een staakt-het-vuren uit te roepen, en beide zijdes te vragen om terug te keren naar de onderhandelingstafel.

Zondagmorgen zal waarschijnlijk het initiatief worden overgebracht aan Sharon. De Verenigde Staten sturen ook de Amerikaanse gezant Anthony Zinni terug naar het Midden-Oosten. Sharon heeft vrijdag verklaard dat hij de voorwaarde voor een staakt-het-vuren, zeven dagen van rust, laat varen. Volgens hem kan er nu overlegd worden terwijl het gewapende conflict voortduurt.

Update 21:47
Tientallen mensen zijn gewond geraakt toen bij een nieuwe zelfmoordaanslag in Rehavia, een wijk in Jeruzalem vlakbij de ambtswoning van de Israëlische premier Sharon.

Een Israëlische vrouw is inmiddels overleden aan de verwondingen die zij opliep bij de aanslag bij het hotel. Het aantal gewonden is verder opgelopen tot 50. Israëlische media melden dat er waarschijnlijk geen vierde schutter was.

Update 22:25
De aanslag in een cafe in de wijk Rehavia heeft aan negen mensen het leven gekost, tientallen anderen raakten gewond. De aanslag werd gepleegd op ongeveer honderd meter afstand van premier Sharon's ambtswoning.

Wereldrecord sit-ups in 24 uur

111.000 keer heeft de Braziliaanse fitness-leraar Edmar Freitas het gedaan. 24 uur lang, geholpen door 11 studenten die hem hielpen de telling bij te houden.

De recordpoging is geslaagd en er waren een slordige 8.000 sit-ups meer dan bij de vorige recordpoging. Freitas neemt nu de positie van de Amerikaan Bill Evans over in het Guinnes Book Of Records.

Nadien verklaarde hij dat hij toch een tijdje geen sit-ups meer ging doen!

40% Belgische artsen is job beu

Vier van de tien Belgische artsen betreuren hun beroepskeuze. Drie op tien zijn ronduit ontevreden over het gezondheidssysteem in Belgie en zouden het liefst in een andere omgeving gaan werken. Zeven op tien artsen raden hun kinderen af om geneeskunde te gaan studeren. Dit zijn de cijfers die bovenkwamen na een enquete door de Artsenkrant.

Naast de massale onvrede over de orde van Geneesheren, een zeer bijzondere fenomeen: vrouwelijke artsen scheiden twee maal zo veel als hun mannelijke collega's.

Belgische prins heeft zware voet

Prins Laurent, de broer van prins Filip is oktober 2001 aan boord van zijn Mercedes geflitst aan 137 kilometer per uur, op een weg waar de maximaal toegelaten snelheid 70 is. Een ernstige verkeersovertreding die in normale omstandigheden de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs tot gevolg heeft.

Prins Laurent beroept zich op zijn onschendbaarheid. Deze geniet hij niet van het koningshuis (alleen de koning heeft dit), maar als lid van de senaat. Al is dit redelijk dubbelzinnig, want hij is als lid van de koninklijke familie van gerechtswegen senator.

Hoe ging de eed aflegging nu ook weer? Trouw aan de wet?

Zürich meest leefbare stad op aarde

Amsterdam is net als vorig jaar op plaats twaalf van de lijst van meest leefbare steden op aarde beland. Koploper is de Zwitserse stad Zürich. Deze stad stootte Vancouver van de eerste plaats. De Canadese stad deelt nu met Wenen de tweede positie.

In 2000 viel Amsterdam uit de top tien vanwege de verkeersproblematiek. Ook wat vervuiling betreft scoort de hoofdstad niet goed (33ste). Overigens doen veel Europese hoofdsteden, zoals Rome (98ste) en Londen (105de) het op dat gebied beduidend slechter.

Wie in het Congolese Brazzaville woont, kan beter verhuizen. De stad is, net als vorig jaar, uitgeroepen tot de minst leefbare.

Gebruik kernwapens in voorbereiding

De Amerikaanse overheid heeft de opdracht gegeven tot het uitwerken van noodplannen die gebruik maken van kernwapens tegen zeven landen (Rusland, China, Irak, Noord-Korea, Iran, Libie en Syrie).

In hetzelfde document werd ook gedacht aan kleinere kernwapens voor gebruik op het slagveld.

President Bush zou het gebruik van dit soort wapens in drie situaties overwegen: in geval van doelen die niet met conventionele wapens kunnen worden uitgeschakeld, als vergelding tegen aanvallen van nucleaire, biologische of chemische wapens en in geval van de inzet van nieuwe, onbekende wapens door terroristen waartegen gewone wapens geen uitweg bieden.

"Deze studie ziet nucleaire wapens duidelijk als een instrument om oorlog te voeren, in plaats van een middel om door afschrikking oorlog te vermijden," zei kernexpert Cirincione in de Los Angeles Times.

Kwart sollicitaties bevat leugens

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Liegen om aan een baan te komen komt op grote schaal voor. Volgens onderzoeksbureaus die zich bezig houden met personeelsscreening bevat meer dan 25 procent van de cv's bij sollicitatiebrieven onwaarheden. Daarbij worden zelfs diploma's met watermerk en al nagemaakt. Fraudegevoelige sectoren zijn onder meer de gezondheidszorg, het bankwezen en de overheid.

Organisaties weten vaak niet wie ze in dienst nemen en lopen daardoor het risico dat ze fraudeurs binnenhalen. Veel bedrijven zijn naïef bij het aannemen van nieuwe mensen. Ze doen zelden aangifte van cv-fraude. Doen ze dat wel, dan kan de dader niet zomaar op staande voet worden ontslagen. De werkgever moet aantonen dat er een duidelijk verband bestaat tussen de cv-fraude en het slecht functioneren van de werknemer.

Interne fraude kost bedrijven en instellingen in Nederland jaarlijks honderden miljoenen euro's. Omdat organisaties bang zijn voor de negatieve publiciteit die fraudegevallen met zich meebrengen, worden de zaken in veel gevallen binnenskamers opgelost.

Amerikaan rijk door het spelen van games

Reko en mr_knoxville hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De meeste mensen spelen computergames voor de fun, maar de 21-jarige Jonathan Wendell heeft er zijn werk van gemaakt en verdient daar nu een aardig zakcentje mee. Hij heeft de afgelopen tweeëneenhalf jaar zo'n slordige 169.000 euro verdiend met het spelen van competities met computergames. Hij is daarmee de best betaalde computerspelletjesspeler ter wereld.

Sinds de middelbare school heeft Jonathan geen baantje gehad. Hij vult zijn dagen met "de snelste duimen" ter wereld. Wendell heeft alle grote wedstrijden al gewonnen.

Momenteel werkt de gamer aan een boek dat moet gaan gelden als de bijbel in videospellenland. Ooit begon hij met het spel Mortal Kombat. Nu is zijn specialisatie Quake III.

Helft trampassagiers rijdt zwart

Bij een grootschalige controle op plaatsbewijzen in tramlijn 2 in Rotterdam hebben politie en medewerkers van openbaarvervoerbedrijf RET vrijdagavond geconstateerd dat de helft zwart reed. Passagiers van de metro bleken iets beter te stempelen.

De controles vonden plaats op de tramhalte aan de Pleinweg/Wolphaertsbocht en op metrostation Zuidplein. Van de 678 trampassagiers hadden er 331 geen geldig plaatsbewijs. Van de 803 metropassagiers gold datzelfde voor 115 reizigers. Alle zwartrijders zijn op de bon geslingerd.

Vrouw moet na 30 jaar verhuizen uit auto

Tomsworld had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 60-jarige vrouw uit West-Londen heeft op last van de rechter afstand moeten doen van de auto die zij al dertig jaar gebruikte als woning. De politie sleepte de Ford Consul donderdag weg uit de Londense buurt Chiswick. De vrouw had verschillende aanmaningen van de gemeente om een andere verblijfplaats te zoeken genegeerd. Haar aanwezigheid had gezorgd voor een controverse onder de bewoners van de nette wijk. Vooral nieuwkomers vreesden dat de waarde van hun huis zou dalen.

Het is niet helemaal duidelijk hoe en wanneer Anne Naysmith definitief haar intrek in de auto heeft genomen. Tot halverwege de jaren '60 woonde ze gewoon in een huis in de buurt. Volgens geruchten kreeg zij een zware geestelijke inzinking na een mislukte relatie en verhuisde ze samen met haar hond naar de Ford.

De vrouw had een moestuintje in de buurt en ruilde soms bloemen voor eten. Haar kleren maakte ze uit duivenveren en stukjes van kapotte paraplu's. Eten kookte ze op een open vuurtje.

Uiteindelijk besloten politie en justitie dat de auto weg moest. Ook vreesden zij voor de gezondheid van de vrouw. Naysmith heeft een nieuwe flat toegewezen gekregen. Bevriende buurtbewoners hebben zich verzet bij het verwijderen van de Ford door op de motorkap te gaan zitten, maar het mocht niet baten. Naysmith zelf was niet aanwezig. De vrouw had eerder gedreigd zelfmoord te plegen als haar auto zou worden verwijderd.

Jochem Uytdehaage krijgt eigen straat

vleermuis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Utrecht gaat er een straat naar tweevoudig olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage vernoemd worden. Dat maakte de Utrechtse burgemeester gisteren bekend

Uytdehaage won tijdens de Olympische Spelen in Salt Lake City vorige maand drie medailles, waaronder twee gouden. Uytdehaage is hiermee, na judoka Anton Geesink, de tweede Utrechtse olympisch kampioen. Omdat Geesink ook een "eigen straat" heeft, vond Leefbaar Utrecht dat er ook een straat voor Jochem Uytdehaage moet komen. De eigenaar van de ijsbaan in Utrecht is gevraagd de naam van de ijsbaan aan Uytdehaage te verbinden.

Duitser is gul met bloed

Slayher had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Duitsland blijkt de meest vrijgevige bloeddonor te wonen. Het Duitse Rode Kruis meldt dat de 58-jarige boer de afgelopen 33 jaar zo'n 480 liter heeft afgestaan: ter indicatie dat zijn twee badkuipen vol.

Frank Loose begon in de DDR met bloed geven vanwege de vergoeding die hij kreeg. Vanaf 1979 besloot hij gratis te doneren. Iedere week geeft de man bloed, mede omdat het volgens hem het risico op een hartaanval verkleint.

Sun sleept Microsoft voor de rechter

vleermuis en HJHarm hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sun Microsystems eist via de rechter een schadevergoeding van 1 miljard dollar van Microsoft, omdat Windows XP niet compatibel is met Suns programmeertaal Java.

Volgens het bedrijf probeert Microsoft het succes van Java te ondermijnen door een versie van Java te verspreiden die niet compatibel is met die van Sun zelf. Sun zou daarvan aantoonbare economische schade ondervinden. Het bedrijf zegt dat Microsoft Java beschouwt als een bedreiging voor de hegemonie van Windows.

Behalve een schadevergoeding van 1 miljard dollar vraagt Sun de rechter daarom om Microsoft te verbieden om Java Virtual Machine te maken. Microsoft zou verplicht moeten worden gesteld om de laatste versie van Suns Java met Windows XP en Internet Explorer mee te leveren.

Vorig jaar betaalde Microsoft Sun al een schadevergoeding van 20 miljoen dollar, na een rechtszaak over een volgens Sun 'vervuilde' Java-versie van Microsoft die alleen geschikt was voor Windows. Met de nieuwe aanklacht bouwt Sun voort op de antitrustzaak van de Amerikaanse overheid tegen Microsoft.

Ferrari in Maleisië met oude bolide

fcdb wist ons vandaag het volgende te melden:

Het Ferrari team bevestigde gister dat het ook in Maleisië nog met de oude F2001 aan de start zal komen.

De beslissing om de nieuwe F2002 voorlopig nog niet in te zetten werd genomen na enkele dagen actief testen op de circuits van Mugello en Fiorano. Het team blijft voorlopig meer vertrouwen hebben in de oude F2001 waarmee het vorig weekend nog de eerste race van het seizoen won.

"Het ontwikkelingswerk van de nieuwe F2002 verloopt naar wens,” liet Jean Todt weten. “Het werk van Luca (Badoer) (testrijder) op Mugello heeft ons heel wat bijgeleerd over de nieuwe wagen en we komen stilaan in de buurt van het gewenste niveau. Zo slaagden we er vandaag voor het eerst in een racesimulatie met de wagen af te werken.”

"Voorlopig nemen we echter geen risico, zeker niet nu de F2001 zich in Melbourne nog zo competitief heeft getoond. We denken dan ook de beste kansen te maken in Maleisië door opnieuw met de oude wagen te starten. Intussen blijven we wel hard werken om de nieuwe F2002 zo snel mogelijk raceklaar te hebben.”

Insiders menen intussen dat Ferrari de nieuwe wagen pas in Imola voor het eerst zal ingezet worden.

Explosie bij Mont Blanc-tunnel

Aan de Franse kant van de Mont Blanc-tunnel, heeft vannacht een explosie plaats gevonden bij de ingang.

Ondanks de ontploffing is er niemand gewond geraakt, en schade is er nauwlijks. De politie spreekt van een aanslag, maar die is nog door niemand opgeeist.

De aanslag komt op de dag, dat de tunnel nadat deze opnieuw wordt geopend voor personenauto's. Drie jaar geleden brak in de tunnel brand uit. Hierbij kwamen 39 mensen op het leven.

Vier brandweervakbonden in Frankrijk en Italie sloegen deze week nog alarm over de veiligheidsmaatregelen in de tunnel.

Allochtonen stemmen op allochtonen

Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen is gebleken dat allochtone kandidaten veel voorkeurstemmen hebben gehaald.

Bij de PvdA in Rotterdam zijn er daardoor zelfs drie allochtone kandidaten die laag op de lijst stonden toch gekozen. Dit ging o.a ten koste van de nestor van de Rotterdamse PvdA, die hierdoor buiten de boot valt. De helft van PvdA fractie in Rotterdam bestaat nu uit allochtonen.

Ook in Den Haag zijn drie allochtone PvdA-kandidaten, die op een onverkiesbare plaats stonden, toch in de raad gekomen. Het gaat om Johan Chandoe, Murat Ersoy en Sharief Mohamed. Net als in Rotterdam zijn in Den Haag nu de helft van PvdA-raadsleden allochtoon (5 van de 10). Binnen de partij is hierover onrust ontstaan. PvdA-fractievoorzitter Van Nimwegen verdenkt de allochtone kandidaten ervan een persoonlijke campagne te hebben gevoerd en dat druist in tegen de afspraken.

Een inwoner van Marokkaanse afkomst in Leiden werd ook gekozen dankzij voorkeurstemmen. Mohammed Bouras (PvdA) was door de partij op een onverkiesbare achttiende plek gezet, maar kwam uiteindelijk op plaats vier.

In Amsterdam kreeg PvdA'er Zati Yurdakul 1658 voorkeursstemmen en klom van de negentiende naar de vijfde plaats. Fatima Elatik en Amma Asante, die voor de PvdA al wel op een verkiesbare plek stonden, werden door kiezers uit hun eigen achterban flink gesteund en kwamen nog hoger op de lijst. De Marokkaanse Elatik, die van de week nog onder vuur werd genomen door Theo van Gogh, verdrong zelfs wethouder Duco Stadig van de derde plaats.

Rotterdam

De grote hoeveelheid allochtonen fractieleden van de PvdA in Rotterdam kan belemmerend werken voor een mogelijke samenwerking met het Leefbaar Rotterdam van Pim Fortuyn. Het zijn voornamelijk deze mensen die, vanwege hun grote allochtone achterban, flink in hun maag zitten met de vraag of ze met Fortuyn in zee willen.

Hoogleraar Jongeneel had het niet zo bedoeld

jolo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Prof.dr. Jan Jongeneel, hoogleraar missiologie aan de Utrechtse universiteit, is niet blij met de 'ongenuanceerde' publiciteit na een door hem geschreven artikel over het islamitisch imperialisme. Jongeneel zou in het tijdschrift Ellips hebben gepleit voor het sluiten van moskeeën.

Maar volgens Jongeneel poneerde hij slechts twee stellingen:
1.: 'Het Westen dient met ingang van heden een stop in te voeren voor de bouw van nieuwe moskeeën totdat er in elk islamitisch land, te beginnen met Saoedi-Arabië, een rooms-katholieke kerk en een protestantse kerk voor ambassadepersoneel en dienstverleners gebouwd zijn'
2.: 'Het Westen dient op het afbranden van kerkgebouwen op islamitisch grondgebied te reageren met het tijdelijk sluiten van moskeeën in het Westen totdat met islamitisch geld de betrokken kerkgebouwen hersteld zijn in hun oorspronkelijke luister'

Geen Pim Fortuyn

Een verontwaardigde Jongeneel zegt door de pers te zijn neergezet als een Pim Fortuyn, terwijl hij dat absoluut niet is. "Zelf wijs ik die stellingen af. Ik bepleit wereldwijd godsdienstvrijheid, maar vind tegelijkertijd dat wij de islam een geweldloos antwoord moeten geven. Dat er in een land als Indonesië kerken in brand zijn gestoken, gaat mij wel aan het hart. Maar vergeldingsacties zijn ethisch niet verantwoord."

"En nu ben ik, pacifist, neergezet als 'n Pim Fortuyn. Ik dacht niet dat de publiciteit verder zou reiken dan Ellips. Het blad is nog niet eens uit! Aan het persbericht dat uitgeverij Medema heeft opgesteld, heb ik part noch deel gehad. Wat ik schreef is uit zijn context gehaald en een eigen leven gaan leiden.", aldus prof. Jongeneel.

Nieuw soort spelcomputer: De Painstation

Pimmetje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee Duitse studenten hebben een heel bijzonder apparaat gemaakt: De Painstation.

De machine brengt je terug naar de begintijd van alle spellen aangezien er alleen Pong op draait. Er is echter wel iets veranderd:

Als een speler namelijk de bal mist krijgt hij een pijnschok. Aan de hand van de hoeveelheid missers en waar de bal geraakt wordt krijgt hij een elektrische schok door zijn linkerhand.

De speler die de pijn niet meer kan verdragen heeft het spel verloren.

Trein botst in Nootdorp op bus

Op een spoorwegovergang aan de Veenweg in Nootdorp is zaterdagochtend een trein in botsing met een bus gekomen. Volgens een woordvoerder ziet het ernaar uit dat alle inzittenden de bus op tijd hebben kunnen verlaten. Het voertuig is door de klap totaal vernield.

De bus was met pech gestrand op de overweg. De intercity Zwolle - Den Haag kon niet op tijd tot stilstand komen en ramde het voertuig. De trein is door de botsing ontspoord.

Door de aanrijding rijden tussen Den Haag CS en Zoetermeer geen treinen.

Onderstaande foto's zijn door de nieuwsposter genomen.





Bedrogen leger VS betaalt mee aan porno

AnTjeE001 en Fear! hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Amerikaanse legerbasis in New Jersey betaalde van 1997 tot 1998 meer dan honderdduizend dollar voor een T-1 verbinding. Het leger dacht dat de lijn met een snelheid van 1.544 Mb per seconde werd gebruikt voor communicatie met de legertroepen in Bosnië.

In werkelijkheid gebruikte de eigenaar de verbinding voor het hosten van een pornosite, waar gebruikers via videoverbindingen konden inloggen om live seksshows te volgen.

Hiernaast betaalde het leger nog voor ongeveer tweehonderdduizend dollar aan computeronderdelen, die 'nodig' waren voor de communicatie. De eigenaar van de pornosite gebruikte vervolgens deze computers voor zijn eigen onderneming en verkocht ze later weer door aan een elektronicazaak waar zijn broer de eigenaar van was.

Inmiddels is de fraudeur opgepakt en kan op 68 gronden worden aangeklaagd. Hij kan hierdoor een celstraf krijgen van vijf jaar en voor elke beschuldiging een boete van 250.000 dollar. Hierdoor kan de totale boete uitkomen op 17 miljoen dollar, al zal de man dit waarschijnlijk nooit kunnen betalen.

In totaal heeft de fraudeur de overheid voor meer dan driehonderdduizend dollar opgelicht.

Ratelband ''schiet'' professor neer

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Emiel Ratelband, de man van het positief denken, heeft tijdens de opnames van het VARA-programma Het Zwarte Schaap met een geweerschot zijn opponent professor Drent, het zwijgen opgelegd.

Ratelband haalde hiervoor een zogenoemde Supersoaker uit zijn tas, waarmee hij de professor, als psycholoog verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, uitgeschakelde. Na de aanval verliet de professor direct de studio.

De programmaleiding weet nog niet zeker of ze het voorval uitzenden.

Brein moord Israëlische minister opgepakt

Het vermoedelijke brein achter de aanslag op de Israëlische minister Ze'evi is opgepakt door de Palestijnse politie. Dit is bekend gemaakt door Colin Powell die telefonisch contact heeft gehad met de Palestijnse leider Arafat.

Het vermoedelijke brein achter de moord, Madji el Remawi is opgepakt samen met vier andere verdachten. El Remawi wordt gezien als de leider van het Volksfront voor de bevrijding van Palestina (PLFP), dat de verantwoordelijkheid voor de aanslag op de minister opeiste.

Het ziet er nu naar uit dat Arafat weer meer bewegingsruimte zal krijgen van Israël. Deze is namelijk beperkt zo lang de daders niet gearresteerd zouden zijn.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.