FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 7 oktober 2005

Blinde vrouw kan kleuren voelen

De 48-jarige Gabriele Simon uit het Duitse Wallenhorst is blind. Niemand hoeft haar echter te vertellen welke kleur trui ze aan heeft. De vrouw kan kleuren op de tast herkennen. Duitse wetenschappers zijn met stomheid geslagen na het zien van Gabriele in de Duitse versie van het televisieprogramma 'Wedden Dat'.

De blinde werd in het programma nog eens extra geblinddoekt. Met gebruik van haar vingertoppen wist ze haarfijn aan te geven welke kleuren de verschillende shirts en bloezen hebben. "Het heeft me twintig jaar training gekost om deze techniek onder de knie te krijgen. Het is een combinatie van puur leren en concentratie", vertelt Gabriele. "Deze techniek maakt me veel onafhankelijker. Nu hoef ik mijn moeder bijvoorbeeld niet meer vragen wat ik aan moet doen."


De blinde Gabriele betast presentator Thomas Gottschalk

Episode 13 van The Scene staat online!

Wat is er in de tussentijd gebeurd met onze favoriete Warezgroup Dust? Wacht dan niet langer en download hier de nieuwe aflevering van The Scene.

The Scene is een serie die gaat over het reilen en zeilen van de fictieve Warezgroep Dust (voorheen genaamd CPX). In iedere aflevering staan enkele van de leden van de groep centraal en de problemen waar zij zoal mee geconfronteerd worden.

Het geheugen even opfrissen?
Klik dan hier voor korte beschrijvingen van de verschillende personages.

Janet Jackson naakt!

Eerder deze week haddden we al foto's van (?) Natalee Holloway (?) in dit blogje en nu viel ons oog op dit leuke blote filmpje van Janet Jackson, althans dat wordt beweerd, maar Realbizkit denkt dat het eerder Fajah Laurens is. Vandaar dat we dus maar even jullie mening vragen.

Het is geen heel nieuw filmpje, maar wat denken jullie, is dit Janet Jackson? of toch Fajah Laurens...

Voor de mensen die sowieso niet in bovengenoemde dames geïnteresseerd zijn, hier nog wat leuke plaatjes.

(0% halal)

Dank aan Boy_Snakeye voor het beter werkende linkje!

Beckham: Geen penalty's meer

David Beckham zal geen strafschoppen meer nemen voor Engeland. De aanvoerder geeft het stokje over aan Chelsea-speler Frank Lampard.

Beckham en penalty’s zijn de laatste jaren geen gelukkige combinatie geweest. Op het EK 2004 in Portugal miste hij in de beslissende serie tegen Frankrijk, waarna de Engelsen verloren. Ook tijdens de kwalificatie voor het EK was hij weinig succesvol. In Turkije gleed hij uit over een losse graszode en miste. “Het is een feit dat David al lang geen strafschop meer heeft genomen", erkende bondscoach Sven-Göran Eriksson. “Bij zijn club is hij niet de vaste penaltynemer, Frank is dat wel.”

Zaterdag speelt Engeland in Manchester tegen Oostenrijk. Woensdag wordt opnieuw thuis gespeeld, ditmaal tegen koploper Polen. De Engelsen maken een goede kans op plaatsing voor het WK. Met nog drie wedstrijden te spelen heeft het vijf punten achterstand op Polen, dat een wedstrijd meer heeft gespeeld, en zeven punten voorsprong op de nummer drie Oostenrijk.

Flesje zorgt voor ontruiming station New York

jmakkink en FOKwa hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In New York is vrijdagochtend een deel van Pennsylvania Station ontruimd en afgezet. Dit als gevolg van de vondst van een obscuur frisdrankflesje, waar een verdachte groene vloeistof uit sijpelde.

De autoriteiten constateerden binnen twee uur dat het blikje en de betreffende vloeistof niet gevaarlijk waren, het bleek om ontstoppingsmiddel te gaan. Hierna werd de afzetting van het treinstation opgeheven. Donderdag verklaarde het New Yorkse stadsbestuur nog informatie te hebben dat er een concrete dreiging van een bomaanslag op het metrostelsel in de stad is.

Dementieva verrast Clijsters

Kim Clijsters is uitgeschakeld op het WTA-toernooi in Filderstadt. De Vlaamse verloor van Elena Dementieva:
3-6, 6-3, 2-6.

Clijsters kon in Filderstadt (een plaatsje onder de rook van Stuttgart) bij winst de nummer één van de wereld worden. Een zeer goed spelende Dementieva stak daar echter een stokje voor. De eerste set kende breaks over en weer, maar Clijsters leverde één keer vaker haar service in. In het tweede bedrijf begon de Belgische zeer voortvarend en nam een 4-0 voorsprong. Dementieva kwam nog even opzetten, maar Clijsters pakte nog redelijk overtuigend de set. In de beslissende set had Dementieva weer het hoogste woord en brak driemaal: twee keer vaker dan Clijsters.

Dementieva was erg blij met de zege: ”Dit was mijn beste wedstrijd van het jaar, tegen de beste speelster van dit moment. Hier zal ik nog vaak aan terugdenken.” Clijsters had haar laatste 21 partijen in winst omgezet. Dementieva ontmoet morgen Amelie Mauresmo in de halve finale. De strijd om het andere finaleticket zal gaan tussen Daniela Hantuchova en Lindsay Davenport. Hantuchova won eenvoudig van Flavia Pennetta en staat na achttien maanden weer in de top twintig. ”Ik speel erg solide nu. Vooral in tactisch opzicht ben ik verbeterd,” reageerde de Slowaakse.


Uitslagen Kwartfinales - Filderstadt:
L. Davenport (USA/1) – A. Myskina (Rus/8) 6-2, 3-6, 6-1
F. Pennetta (Ita) – D. Hantuchova (Slw) 3-6, 4-6
N. Petrova (Rus/6) – A. Mauresmo (Fra/3) 6-2, 2-6, 4-6
E. Dementieva (Rus/5) – K. Clijsters (Bel) 6-3, 3-6, 6-3

Baros en Smicer op tijd fit voor duel Oranje

Van een grote blessurelijst kan bondscoach Karel Brückner Milan Baros en Vladimir Smicer van de lijst schrappen. Het duo kan waarschijnlijk spelen tegen Oranje.


Smicer was weer van de partij tijdens de laatste training. In het begin van de week had hij nog last van een blessure. Baros is hersteld van een achillespeesblessure en kan ook aantreden tegen het Nederlands Elftal.

De Tsjechen moeten sowieso de aanvallers Jan Koller en Vratislav Lokvenc missen. De linksback Marek Jankulovski zal ook niet van de partij kunnen zijn. Tsjechië moet winnen van Nederland om kans te behouden op directe plaatsing voor het WK in Duitsland.

De vermoedelijke opstelling van Tsjechië zal zijn: Cech; Jiranek, Ujfalusi, Rozehnal en Grygera; Poborsky, Galasek, Rosicky, Polak en Stajner; Baros.

Jong Oranje verslaat Tsjechen na comeback

Jong Oranje heeft zich gekwalificeerd voor de playoffs voor het EK van 2006. De ploeg van Foppe de Haan knokte zich tegen Tsjechië knap terug van een 2-0 achterstand. Uiteindelijk werd het 2-4 voor Nederland.

Tsjechië was gedurende de eerste helft de betere ploeg in Mlada Boleslav. In de achtste minuut opende Sverkos de score vanaf de strafschopstip, nadat Tiendalli zich vergreep aan een tegenstander. Vlak voor rust breidde Tsjechië de marge uit: Rilke trof doel na een goed uitgevoerde vrije trap. Het eerste bedrijf stond trouwens in het teken van ruw spel. De Spaanse scheidsrechter Gonzalez Vasquez moest een aantal keer naar zijn borstzak grijpen.

Dat deed de arbiter ook in de 51e minuut, toen Papadopoulos de rode kaart kreeg voorgeschoteld. De aanvaller van Banik Ostrava haalde Ramon Zomer van achteren neer. Geholpen door deze onverwachte meevaller (en de sterke invallers Daniël de Ridder en Gijs Luirink) kreeg Nederland het initiatief in handen. Via Castelen en Jenner kwam Oranje al snel op 2-2. Dankzij een kopdoelpunt van Luirink en een treffer van Huntelaar werd het zelfs 2-4.

Door de zege is Jong Oranje zeker van een plek in de playoffs voor het EK 2006. Deze wedstrijden vinden plaats op 12 en 16 november. Dinsdag treft Nederland in Waalwijk nog Macedonië. Een gelijkspel in die wedstrijd volstaat voor een eerste plaats in de poule, waardoor Nederland een nummer twee uit een andere groep treft. Op die manier kunnen ploegen als Italië en Portugal worden ontlopen. Het eindtoernooi wordt van 25 mei tot en met 6 juni 2006 afgewerkt. De locatie van dit evenement – waaraan acht landen deelnemen – is nog niet bekend.

Stand poule van Jong Oranje:

Positie:Land:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1Nederland**92017 - 7
2Roemenië101917 - 8
3Tsjechië91823 - 7
4Macedonië999 - 14
5Finland976 - 13
6Armenië1052 - 25

Uitslagen:
Tsjechië – Nederland 2-4
Finland – Roemenië 0-1


Dinsdag:
Finland – Tsjechië
Nederland – Macedonië

Playoffs 12 en 16 november
Eindtoernooi 25 mei – 6 juni 2006

Politie neemt 2300 kilo vuurwerk in beslag

De politie heeft vrijdag in Dordrecht een partij illegaal vuurwerk van 2300 kilo in beslag genomen. Onder het inbeslag genomen vuurwerk bevonden zich nitraten en Chinese rollen. In verband met de vondst werden twee verdachten aangehouden.

De polite trof het vuurwerk, na een anonieme tip, aan in een loods aan de Weeskinderendijk. Bij de loods werden de verdachten aangehouden. Het zijn mannen uit Papendrecht en uit Dordrecht van respectievelijk 43 en 36 jaar oud. De politie is nog op zoek naar een derde verdachte.

Een woordvoerster van de politie verklaarde " enorm blij te zijn met de vondst van de partij". "De loods ligt op hooguit vijftien meter afstand van een aantal woningen. Je moet er niet aan denken wat er was gebeurd als de boel was ontploft", aldus de woordvoerster.

Nederlanders presteren bijna nooit in Praag

Praag is niet de stad waar Nederlandse voetballers successen boeken. Als het nu gaat om duels in clubverband of interlands, nog nooit werd er een officiële wedstrijd gewonnen.

Één keertje werd er dan wel gewonnen , maar dat was een vriendschappelijk duel in 1972. Toen won oranje door goals van Johan Cruijff en Johan Neeskens met 2-1. Van de overige tien wedstrijden die Nederlandse ploegen afwerkten in Praag, eindigde er eentje in een gelijkspel. De andere negen wedstrijden werden verloren.

Het Nederlands elftal speelde in totaal vijf keer op een Praags veld, waarvan twee duels in een EK-kwalificatieronde. Zowel in 1995 als in 2003 kregen de Oranje-internationals met 3-1 klop, waardoor het Nederlands elftal een play-off moest spelen om alsnog naar het EK te mogen.

Het clubvoetbal deed het niet veel beter. Vorige maand scoorde Wesley Sneijder voor Ajaxin de wedstrijd tegen Sparta Praag, anders waren er zes van de zes Europese optredens in de Tsjechische hoofdstad verloren gegaan. Nu kwamen de Amsterdammers weg met een gelijkspel (1-1).

0
1960Tsjechoslowakije - Nederland4-0Vriendschappelijk
1972Tsjechoslowakije - Nederland1-2Vriendschappelijk
1986Tsjechoslowakije - Nederland1-0Vriendschappelijk
1995Tsjechië - Nederland3-1EK kwalificatie
2003Tsjechië - Nederland3-1EK kwalificatie
1966/67Dukla Praag - Ajax2-1Europa Cup I
1974/75Dukla Praag - FC Twente3-1UEFA Cup
1984/85Bohemians Praag - Ajax1-0UEFA Cup
1999/00Sparta Praag - Willem II4-0Champions League
2001/02Sparta Praag - Feyenoord4-0Champions League
2005/06Sparta Praag - Ajax1-1Champions League

King Kong demo speelbaar

Ubisoft heeft vandaag de demo van King Kong vrijgegeven. In de demo van dit veelbelovende spel is er zowel een level met Jack Driscoll ("Chased by T-Rex") als een level met King Kong zelf ("Kong vs. T-Rex") speelbaar. In deze 290 MB wegende demo zul je dus van beide soorten gameplay kunnen proeven.

14 december kunnen we de volledige game spelen, tot die tijd gaan we ons gewoon iedere dag vermaken met de demo die op een van de onderstaande mirrors te downloaden is.

Worthplaying mirror
3D Gamers mirror
Gamershell mirror
Fragland mirror
Filerush mirror
Fileshack mirror
Filefront mirror
GGMania mirror
4Players mirror
Gamestar mirror
Daddeln mirror
Filecloud mirror
Gbase mirror



Nederlands elftal ontwijkt net grote problemen

Het Nederlands Elftal had vanmiddag erg veel mazzel nadat ze goed aangekomen waren op het vliegveld van Praag.

Het elftal arriveerde om 12.30 uur op het Tsjechische vliegveld en reisde zonder enige problemen door naar het hotel waar ze verblijven. Een paar uur later ontstond er enorme chaos op het vliegveld nadat er een bommelding binnen was gekomen. Daarbij is heel het vliegveld ontruimd.

Alle reizigers, waaronder veel journalisten en supporters moesten het vliegveld verlaten. Er vloog continue een helikopter rondjes om verdachte zaken in de gaten te houden. Vanavond is de laatste training in de Toyota Arena voor het WK-kwalificatieduel tegen de Tsjechen.

Havik valt hond aan

TrafeX had ons via de nieuws-submit te melden:

Een havik die ingehuurd was om meeuwen te verjagen, heeft in het Schotse Aberdeen zijn agressie op een hondje gericht. De roofvogel was in dienst van de gemeente en werd ingezet rond een verpleeghuis.

De havik had echter blijkbaar genoeg van de meeuwen en viel een hond, die met haar baasje een bezoek had gebracht aan het verpleeghuis, aan. De driejarige Yorkshire terrier werd door de vogel enkele meters meegesleurd, maar werd uiteindelijk losgelaten.

De hond raakte gewond aan haar ogen, schouder en bek, maar zal volgens de dierenarts volledig herstellen. De gemeente heeft besloten een andere vogel daar te laten rondvliegen.

Mogelijk weer bandenwissels in 2006

Er is een kans dat de bandenwissels volgend seizoen weer terug keren. De mogelijke nieuwe opzet van de kwalificatie zou hiervan de reden zijn.

Momenteel bespreken de teams de kwalificatieopzet voor volgend seizoen. Het waarschijnlijkst is een knock-outsysteem. Hierin worden drie sessies verreden waarin twee keer de vijf langzaamste deelnemers na een kwartier afvallen. De tien overgebleven coureurs bepalen in een twintig minuten durende sessie wie er op pole-position komt te staan. Maar in hun laatste ronde moeten ze wel de hoeveelheid brandstof meenemen die ze in de race gaan gebruiken. De tien afvallers mogen hun strategie na de kwalificatie bepalen.

Volgens Autosport-Atlas zou een meerderheid van de teams, met deze voorstellen in gedachten, de bandenwissel graag weer terug willen zien. Patrick Head en Ross Brawn, die zichzelf als de geestelijke vaders van de nieuwe kwalificatieopzet zien, hebben nu een voorstel ingediend waarbij iedere coureur drie bandensets voor de race krijgt.

Tijdens een Grand Prix-weekend mag een team dan maximaal vijf bandensets gebruiken, waarvan er dan twee voor de vrije trainingen zijn. De overige sets mogen vanaf de kwalificatie worden ingezet, al moeten de rijders de race wel starten met de banden die ze al tijdens de kwalificatie hebben gebruikt.

Ron Dennis zou fel tegen dit voorstel zijn, aangezien de McLaren MP4/20 bewezen heeft goed om te kunnen gaan met banden die een gehele race moeten meegaan. En dit zou ook een voordeel op kunnen leveren voor Bridgestone, dat dit seizoen de nodige moeilijkheden heeft met hun banden. En door de introductie van de 2,4 liter V8 motoren zouden de auto’s ook langzaam genoeg worden om de bandenwissels weer te kunnen toestaan.

Over deze voorstellen zal de Formule 1 –Commissie zich op 24 oktober buigen. Ook zullen ze de inzet van een derde auto op de vrijdagen behandelen.

GameBoy Micro Pokémon editie

Iedere console komt tegenwoordig uit in allerlei versies, ook voor de handhelds geldt hetzelfde. De GameBoy Micro mag dan nog niet zo lang geleden het levenslicht gezien hebben, maar Nintendo vindt het nu al tijd voor een speciale Pokémon editie.



Deze versie komt 17 November uit in Japan en zal beschikbaar zijn in elke Japanse retailer voor de normale Gameboy Micro prijs van 12.000 yen (87.09 euro).

Federer, Nadal naar Ahoy'

Toernooidirecteur Richard Krajicek is erin geslaagd de nummers één en twee van de wereld te lokken naar het ABN AMRO World Tennis Tournament. Zowel Roger Federer als Rafael Nadal geeft vanaf 20 februari acte de présence in Rotterdam.

Krajicek maakte in Ridderkerk tevens bekend dat er één Amerikaanse topper naar de Maasstad komt. Het gaat echter niet om Andy Roddick. Sjeng Schalken en Raemon Sluiter nemen ook deel aan het hoofdtoernooi. Het Nederlandse duo – ver weggezakt op de ATP-ranking – kreeg een wildcard. Datzelfde gold voor de talentvolle Fransman Gaël Monfils, die in augustus in Sopot zijn eerste toernooi bij de senioren won.

Titelverdediger in Rotterdam is Roger Federer. De Zwitser klopte dit jaar Ivan Ljubicic in een boeiende finale. De laatste Nederlandse winnaar in Ahoy’ was Jan Siemerink, die het toernooi in 1998 op zijn naam schreef. Het complete deelnemersveld wordt bekendgemaakt op woensdag 11 januari.

Italiaan verkoopt vulkaan

Bastian had ons via de nieuws-submit te melden:

Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze een vulkaan bezitten, maar als je snel bent heb jij wat om over op te scheppen op feestjes. De Italiaanse zakenman Gustavo Conti biedt zijn berg namelijk te koop aan.

Conti zette het eiland Vulcano, voor de kust van Sicilië, te koop omdat hij er niet meer wil wonen sinds hij een groot rotsblok op zich af zag komen. Een vraagprijs is niet genoemd, maar de Italiaan noemde 10.000 euro een lachertje.

Als je de trotse eigenaar bent van de vulkaan loop je echter wel een risico. Volgens geleerden kan de vulkaan namelijk tot uitbarsting komen, iets wat tussen 1888 en 1890 herhaaldelijk gebeurde.

Eminem klaagt ringtonebedrijven aan

QuietGuy had ons via de nieuws-submit te melden:

Vijf Amerikaanse ringtonebedrijven zijn door de rapper Eminem aangeklaagd omdat ze zonder toestemming ringtones van de rapper verkopen. Ook is de rapper van plan om een aantal karaokebedrijven aan te gaan klagen.

Het gaat om Cellus USA, Fanmobile, Nextones.com, Myphonefiles en MatrixM. Ze zouden allemaal niet beschikken over de juiste licenties om gebruik te maken van zijn muziek. "Dit is een grote zaak. We hebben het dan over honderdduizenden dollars per jaar", zegt Eminems advocaat Howard Hertz tegenover persbureau AP. De rechtszaken zijn gestart door de maatschappijen Eight Mile Style en Martin Affiliated van Eminem, die in het echt door het leven gaat als Marshall Mathers.

Dit is niet de eerste keer dat de Amerikaanse rapper rechtzaken aanspant om de rechten van zijn muziek te beschermen. Eerder klaagde hij Apple al aan omdat ze gebruik maakten van een stukje van zijn videoclip, die verwerkt was in een commercial van het bedrijf op muziekzender MTV en op hun website. Deze zaak is in mei met een schikking beëindigd.

Hackers kraken 100.000 computers

iroQuai had ons via de nieuws-submit te melden:

De Nationale Recherche heeft drie mannen van 19, 22 en 27 jaar aangehouden wegens grootschalige computerfraude. De verdachten zouden wereldwijd van meer dan 100.000 computers gegevens hebben gehaald.

Door speciale software kon het trio overal computers overnemen en zo gegevens stelen over bankpasjes en creditcards. Daarmee deden ze bestellingen bij internetwinkels en wasten ze zwart geld wit. Daarnaast werd een bedrijf in de Verenigde Staten afgeperst door te dreigen met een aanval op het computernetwerk.

Ig Nobelprijzen 2005 uitgereikt

RRRobert vertaalde en herschreef voor ons het volgende bericht en meldde het via de nieuws-submit:

Bij verschillende prijsuitreikingen kennen beroemde awards vaak een 'tegenhanger'. Zo is de Razzie bijvoorbeeld bijna net zo beroemd als de Oscar en kent ons eigen Gouden Kalf sinds dit jaar de Gouden Ui als 'alternatief'.

Zo werden er vanuit de Harvard University of Boston (Massachusetts, USA) al weer voor de vijftiende keer in successie de Ig Nobel Awards uitgereikt, als tegenhanger van de Nobelprijzen die jaarlijks door het Noorse Nobelcommitee worden toegekend. De prijswinnaars dienen ter beoordeling vooral een 'zo nutteloos' mogelijke bijdrage aan de wereld of de wetenschap achter te laten en ook dit jaar waren de 'winnaars' daar weer bijzonder goed in geslaagd. Enkele highlights van 2005:

In de categorie natuurkunde won John Mainstone voor een onderzoek naar het langzaam wegdruppelen van een hoeveelheid teer door een klein gaatje. De 'druppelsnelheid' is inmiddels vastgesteld op ruwweg één druppel per negen jaar; het onderzoek loopt dan ook al sinds 1927. Mainstone nam zelf de prijs in ontvangst.

Voor de categorie Geneeskunde kreeg Doctor Gregg A. Miller de prijs voor het ontwikkelen van siliconen teelballen voor gecastreerde honden. Verkrijgbaar in drie maten en drie verschillende hardheden. "Ter herstel van het eigenbeeld en esthetiek van de hond" aldus de doctor. Miller was helaas niet in staat zelf z'n prijs op te halen.

De prijs voor Economie werd toegekend aan de uitvinder Gauri Nanda, die op de proppen kwam met een wekker die zichzelf verstopt, nadat deze het alarmsignaal geeft. Hiermee dient de eigenaar het bed te verlaten om de wekker af te zetten, en kan deze zich daardoor niet meer verslapen. Nanda nam de prijs zelf in ontvangst.

De prijs voor de Vrede werd dit jaar toegekend aan de Britse onderzoekers Claire Rind en Peter Simmons, voor hun onderzoek naar 'de elektrische activiteit van een hersencel van een sprinkhaan, terwijl het beest kijkt naar geselecteerde gedeeltes uit een Star Wars film' Ook Claire Rind was zo sportief de prijs zelf in ontvangst te komen nemen.

--
De prijswinnaars in deze en alle overige categorieën zijn op deze website te uitgebreid te lezen.

Boxart Grand Theft Auto: Liberty City Stories

Wat is er nou leuker dan op vrijdagmiddag de boxart van één van de meest veelbelovende PSP games tot nu toe te mogen aanschouwen, niks toch?

Tover maar eens de mooiste glimlach ooit op je gezicht, want Rockstar Games heeft nu eindelijke de boxart van Grand Theft Auto: Liberty City Stories vrijgegeven. Zoals je al ziet, heeft deze boxart weer dezelfde stijl die ook al in de vorige GTA's werd gehanteerd. Tevens zul je al enkele characters uit de game op de boxart kunnen zien.
GTA: Liberty City Stories gaat vooralsnog op 24 oktober in de uitkomen.



[A1GP] Uitslag tweede vrije training

Op de Lausitzring is vanmiddag de tweede vrije training van de A1GP verreden. Eerste werd het team van Frankrijk, tweede het Ierse team. Jos Verstappen werd voor Nederland vierde. Team Libanon heeft in deze training geen tijd neergezet.

Uitslag tweede vrije training A1GP

Pos.TeamTijdRonden
1Frankrijk1'34.150 18
2Ierland1'34.525 25
3Duitsland1'34.722 24
4Nederland1'34.783 22
5Indonesië1'34.788 12
6Groot Brittanië1'34.800 20
7Zwitserland1'34.864 21
8Verenigde Staten1'34.932 20
9Brazilië1'34.988 23
10Italië1'35.047 19
11Canada1'35.054 22
12Tsjechië1'35.375 24
13Nieuw-Zeeland1'35.390 25
14Pakistan1'35.877 11
15Portugal1'36.057 17
16Mexico1'36.167 23
17Maleisië1'36.242 19
18Japan1'36.284 25
19China1'37.231 28
20India1'37.452 21
21Zuid-Afrika1'37.497 12
22Oostenrijk1'37.571 22
23Australië1'37.632 24
24Libanongeen tijd0

600.000 Xbox 360's voor kerst in Europa?

Ruim 1000 personen uit de game-wereld konden op het X05 event in Amsterdam de Xbox 360 uitproberen. Er rezen dan ook meteen bezorgde vragen over of er wel genoeg consoles beschikbaar zouden zijn bij en vlak na de launch.

Om deze negatieve berichten te weerleggen heeft Microsoft UK baas Neil Thomson bekend gemaakt dat ze overtuigd zijn dat, hoewel de vraag in Europa hoog is, er geen grote problemen verwacht worden. In het begin wel een tekort zijn, maar dat is het logische gevolg van een wereldwijde release. De enige manier waarop dat voorkomen kan worden is gewoon nog 6 maanden wachten, en dat wil Microsoft logischerwijs niet. Microsoft ziet de launch dan ook niet als 1 dag, maar meer een periode van 6 tot 12 weken.

Hoewel Microsoft zelf geen harde cijfers geeft, gaan er geruchten dat er voor kerst in ieder geval zo'n 600.000 360's voor Europa geproduceerd zullen worden.

Attractie omgevallen op gebouw in België

Remote had ons via de nieuws-submit te melden:

In het Belgische Leopoldsburg is tijdens de opbouw van de plaatselijke kermis een attractie omgevallen boven op een gebouw. Het gaat om de 'Twister', die gebouwd is bij KMG in Neede. Het dak van het gebouw raakte zwaar beschadigd.

Ook in Nederland draait zo'n zelfde soort attractie alleen heeft hij hier de naam 'Speed', wederom gemaakt door KMG. Volgens meerdere bronnen had één steunpoot van de attractie het begeven.

Het dak raakte zwaarbeschadigd

Muzikanten spelen voor overleden BBC-dj

Elton John, Robert Plant (Led Zeppelin), David Gilmour (Pink Floyd), Pete Shelley (The Buzzcocks) en Roger Daltrey (The Who) zullen samen met een aantal nieuwere bands, zoals The Futureheads en El Presidente, samen gaan werken om, ter ere van de in 2004 overleden BBC-dj John Peel, het nummer 'Ever Fallen in Love' van The Buzzcocks opnieuw op te nemen.

John Peel was sinds 1967 actief voor de BBC. Voor zijn programma's haalde hij regelmatig onbekende, doch zeer muzikale bands naar de studio om live op te treden, waardoor deze in veel gevallen de aandacht van het grote publiek wisten te trekken. Onder anderen de Nederlandse band 'Seedling' is een ontdekking van Peel. Op 25 oktober 2004 overleed de dj tijdens zijn vakantie in Peru aan een hartaanval.

De nieuwe versie van 'Ever Fallen in Love' zal vanaf 10 oktober regelmatig op de BBC-radiostations te horen zijn. Op 21 november verschijnt de single in de schappen. De opbrengst ervan gaat naar Amnesty International.

Primeur voor Michaëlla Krajicek

Michaëlla Krajicek heeft zich voor het eerst in haar loopbaan gekwalificeerd voor de halve finales van een WTA-toernooi. In Tasjkent versloeg ze de Oekraïense Katerina Bondarenko: 6-2, 7-6 (10).

Krajicek had lange tijd geen kind aan Bondarenko, maar verzaakte wat bij een stand van 4-0 in de tweede set. Uiteindelijk moest een zenuwslopende tiebreak de beslissing brengen. ”Het voelde of ik een wandeling maakte,” wijst Krajicek op haar gebrek aan concentratie. Onze pas zestienjarige landgenote is bezig aan een uitstekende rentree na haar zo dramatische aftocht op Rosmalen. Toen moest ze in haar kwartfinalepartij tegen Shaughnessy opgeven met een knieblessure. Vorige maand bereikte ze al het hoofdtoernooi in Luxemburg en nu rijgt ze in Tasjkent de zeges aaneen. Eerder in de week sneuvelden Sromova en Strycova al tegen Krajicek. Morgen wacht de als eerste geplaatste Bychkova in de halve eindstrijd.

Uitslagen Kwartfinales:
A. Amanmuradova (Oez) – E. Vesnina (Rus) 7-6 (4), 3-6, 7-6 (4)
A. Serra Zanetti (Ita/3) – M. Camerin (Ita/7) 3-6, 2-6
M. Krajicek (Ned/5) – K. Bondarenko (Oek) 6-2, 7-6 (10)
E. Bychkova (Rus/1) – E. Rodina (Rus) 4-6, 6-1, 6-3

Barreto kampt met hamstringblessure

NEC kan de komende weken geen beroep doen op Edgar Barreto. De 21-jarige Paraguayaan liep donderdag tijdens de training van de nationale ploeg een hamstringblessure op.

De verwachting is dat de middenvelder zo’n drie weken langs de kant moet toekijken. Dan zou hij de competitieduels tegen RBC Roosendaal en Heracles Almelo zeker missen. Ook Paraguay kan in de kwalificatiewedstrijden voor het WK tegen Venezuela en Colombia niet beschikken over Barreto, die inmiddels basisspeler is. Paraguay heeft uitstekende papieren om zich komend weekeinde te plaatsen voor het WK. Het heeft een voorsprong van vier punten op naaste belager Uruguay.

Bericht aanval op school zwaar overdreven

Via de nieuws-submit werd ons gemeld:

Het Regionaal Opleiding Centrum in Helmond (ROC Ter AA College) heeft met verbijstering aangezien hoe gisteren de media berichtten over een aanval op hun schoolgebouw door een Marokkaanse jeugdbende. Die aanval zou zijn bedoeld als wraakactie voor een eerdere vechtpartij tussen een Marokkaan uit Weert en Helmond.

Volgens het bestuur van het ROC Ter AA College is de berichtgeving schromelijk overdreven. Het Limburgs Dagblad kwam met de kop 'Marokkanen uit Weert bestormden school in Helmond' en het Eindhovens Dagblad met 'Inval bende in school Helmond'. In de berichten werd gesproken over met bivakmutsen getooide Marokkanen uit Weert die zwaaiend met een pistool een wraakactie wilde uitvoeren.

Volgens de schoolleiding klopt er weinig van de berichten. Het bestuur van de school heeft alle ouders vandaag een brief gestuurd. Een FOK!ker deed ons die toekomen, en daarin staat onder meer een feitenrelaas te lezen:

Maandag 26 september: Er vindt een intake plaats met een jongen uit Weert. Bij het verlaten ontmoet hij een student van onze school. Er ontstaat een vechtpartij waarbij de jongen uit Weert een bloedneus oploopt.
Dinsdag 27 september: Er komt een groep jongelui de school binnen om verhaal te halen. Medewerkers van de school zijn alert en van scholieren horen zij dat sommige jongeren uit de groep niet te vertrouwen zijn. De groep wordt vrijwel direct naar buiten geloodst. De school neemt contact op met de politie. De groep staat op beelden van de beveilingscamera's.
Vrijdag 30 september: De politie zegt de school dat er mogelijk een bendeoorlog op komst is in Weert. ROC Ter AA verstrekt informatie. De politie voert extra toezicht uit rond de school. Er vinden geen bijzondere zaken plaats.
Woensdag 5 oktober: Het Limburgs Dagblad neemt contact op met de school. De schoolleiding meldt bovenstaande feiten en neemt contact op met de politie. Die zegt dat er geen reden is voor extra maatregelen.

De schoolleiding is dan ook hoogst verbaasd als ze de volgende dag in de krant leest dat haar school is bestormd door een bende getooid met bivakmutsen, want daarvan is volgens de school geen sprake. De brief kun je hier lezen.

Nuance
Het Eindhovens Dagblad nuanceert vandaag ook het gebeuren, en citeert ooggetuige Mohammed, een 18-jarige scholier van ROC Ter AA: ''Er kwamen een stuk of veertien man het schoolplein op. Eentje had een capuchon over z'n hoofd getrokken, de anderen droegen petjes. Eén van hen, een Marokkaanse jongen uit Weert, had de dag ervoor een bloedneus opgelopen toen een leerling hem een mep had verkocht. Ik ken die Helmondse jongen. Eerst dacht ik dat het vrienden van hem waren. Ze vroegen heel rustig naar zijn naam en adres, dat heb ik toch maar niet gegeven. Alleen de jongen die was geslagen, leek heel gestresst. Een paar van hen liep de school in, maar werden daar door de toezichthouders snel weer uitgewerkt.'' Hij vermoedt dat de jongen uit Weert tegen zijn vrienden heeft overdreven over de mishandeling en niet durfde toegeven dat hij maar door één jongen was geslagen.

Jongerenwerker M'hamed Yahia van de Stiching Welzijn Helmond heeft met de Helmondse dader en jongens die erbij waren gesproken. De dader was op dat moment heel kwaad. Yahia heeft hem toen op het hart gedrukt zich rustig te houden, omdat de implicaties, zeker ook voor de Marokkaanse gemeenschap, te groot zouden zijn. Volgens hem zal er nu niets meer gebeuren. Hij vermoedt dat het verhaal aan beide kanten is aangedikt en volgens hem is er ook geen sprake van jeugdbendes.

Mijden van file levert geld op

dordtselaanturk had ons via de nieuws-submit te melden:

Rijkswaterstaat start een proef met automobilisten om te kijken of ze hun rijgedrag veranderen als daar iets tegenover staat. Begin volgend jaar krijgen ongeveer 1000 automobilisten een apparaatje met verkeersinformatie of zelfs een geldbedrag tussen de twee en vijf euro als ze niet tijdens de spits over de A12 tussen Zoetermeer en Den Haag rijden. "Het kan een prachtige manier zijn om de overlast aan te pakken op plekken waar door werkzaamheden tijdelijk extra veel files zijn," zegt programmanager Hans Wesseling.

Er zal worden gezocht naar automobilisten die veelvuldig over de A12 rijden in de spits. Hoe er zal worden gecontroleerd waar een auto rijdt, is nog niet duidelijk. Rijkswaterstaat denkt aan een chip in de auto. Een andere optie is om de deelnemers te volgen via hun mobiele telefoon.

Als de proef is afgelopen, zal Rijkswaterstaat het evalueren en bekijken of het bonussysteem landelijk kan worden ingevoerd.


In de file gaan staan levert niets op

Klagende moeder krijgt pleinverbod

Kuuke2k5 en Bastian hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Klachten, klachten en nog eens klachten. Het schoolbestuur, de gemeente en de onderwijsinspectie werden onpasselijk van alle mailtjes en brieven die ze kregen van een klagende moeder uit Zuidhorn. Vorig jaar stuurde ze vijftig e-mails, twintig brieven en werd ze negen keer te woord gestaan door de directie van basisschool De Borgh in de Groningse plaats.

Voor de schoolleiding was de maat dan ook vol. Ze spanden een kort geding aan tegen de vrouw. De rechter heeft het bestuur nu gelijk gegeven. Hij vond net als de school dat het aantal brieven en mails in geen verhouding staan tot de aard van de klachten.

De vrouw mag daarom niet meer op het schoolplein van de school komen. Daarnaast mag ze nog maar één brief per maand schrijven en moet die naar een door de school opgegeven e-mailadres sturen. Pas als de school na zes weken niet gereageerd heeft mag ze op een andere manier contact zoeken. Bovendien mogen haar brieven voortaan niet langer zijn dan "één pagina A4-formaat, reguliere regelafstand en regulier lettertype", aldus de rechter. Slechts wanneer de dochter van de klagende vrouw onverhoopt ziek mocht worden mag ze het schoolterrein kort betreden, om haar kind op te halen.

Bos pleit voor harde aanpak integratie

PvdA-leider Wouter Bos vindt dat de problemen rond immigratie en integratie harder moeten worden aangepakt. De politicus sprak vandaag op een conferentie van de Partij voor Europese Socialisten (PES) in Amsterdam. Bos hield de aanwezigen voor dat moet worden afgestapt van ''de traditionele houding'' van socialisten, waarbij moraliteit op de voorgrond staat. Hij riep op tot een ''open en eerlijke discussie'' over integratie en immigratie.

Volgens Bos lopen autochtonen niet dezelfde risico's als allochtonen. Dat mag worden benoemd, zo oordeelt de PvdA-leider: ''Allochtonen zijn vaker ziek, vertonen vaker crimineel gedrag en genieten gemiddeld lager onderwijs. De 'blanke belastingbetaler' vraagt zich af of hij voor zichzelf betaalt of voor 'hen'''.

Bos wil duidelijk af van alleen de traditionele benadering van de PvdA om ''moreel een punt te maken''. Dat is volgens hem namelijk niet meer voldoende. De socialisten zijn te veel gefocust geweest op succesverhalen en niet op het falen van de integratie, aldus Bos. Hij zei dat via 'de harde weg' - de moord op Pim Fortuyn en Theo van Gogh - de socialisten in Nederland veel hebben geleerd. ''Misschien durfden we de problemen rond integratie niet te benoemen, omdat we bang waren beschuldigd te worden van racisme. Het is nu tijd de problemen te erkennen en aan te pakken. De grenzen zijn bereikt.''

[A1GP] Uitslag eerste vrije training

Groot Brittanië was in de eerste vrije training het snelste op de baan. Frankrijk en Brazilië zetten respectievelijk de tweede en derde tijd neer. Nederland wist een zevende tijd neer te zetten.

Uitslag eerste vrije training A1GP

plaatsteamtijd
1Groot Brittanië1:34.675
2Frankrijk1:34.698
3Brazilië1:34.784
4Duitsland1:35.043
5Zwitserland1:35.063
6Indonesië1:35.125
7Nederland1:35.155
8Tsjechië1:35.471
9Italië1:35.543
10Canada1:35.614
11Amerika1:35.631
12Ierland1:35.795
13Nieuw Zeeland1:35.961
14Pakistan1:36.000
15Portugal1:36.198
16Mexico1:36.313
17Maleisië1:36.723
18Oostenrijk1:37.012
19Japan1:37.125
20Zuid-Afrika1:37.408
21India1:37.739
22Australië1:37.913
23China1:38.594
24Libanon1:39.417

Jongeren volgen nieuws op eigen manier

Uit een analyse van mediabureau Mira Media blijkt dat jongeren tussen de 16 en 24 jaar nauwelijks het nieuws volgen zoals dat regulier gebracht wordt. Zo kijkt naar het NOS-journaal maar 3,6% van de jongeren tegen 12,4% van de gehele bevolking. Voor jongeren staat het nieuws (te) ver af van hun leefwereld. Ook is bij veel nieuwsberichten voorkennis nodig, die ze niet hebben. Verder is het taalgebruik, vooral bij politieke kwesties, te ingewikkeld. De hoofdlijnen worden wel gevolgd, maar vooral om niet dom over te komen.

Jongeren blijken meer geïnteresseerd te zijn in regionaal-, slow- en snacknieuws. Snacknieuws is het nieuws in hoofdlijnen (korte overzichten waarin in één oogopslag het belangrijkste nieuws is te bekijken). Slownieuws laat het verhaal achter het nieuws zien in de vorm van persoonlijke reportages. Nieuws moet voor jongeren ergens toe dienen, het moet ontroeren en boeien, hetgeen blijkt uit onder jongeren populaire programma's als 'PREMtime', 'Man bijt hond' en 'RTL Boulevard'.

Economisch en politiek nieuws interesseert jongeren weinig. Nieuws wat de jeugd wel kan bekoren zijn berichten over films, misdaad, moord, rampen en ongevallen. Allochtone jongeren zijn vaker dan autochtonen geïnteresseerd in het wereldnieuws. Jongens blijken meer dan meisjes te kijken naar actualiteitenrubrieken en een krant te lezen. Meisjes gaan weer meer voor emotie- en reality- tv.

'Bush handelt in opdracht van God'

pberends en Schweino hadden ons via de nieuws-submit te melden:

George W. Bush zou van God de opdracht hebben gekregen Afghanistan en Irak aan te vallen, zo beweert de Palestijnse minister van Buitenlande Zaken Nabil Shaath in een documentaire van de BBC. De Amerikaanse president zou zijn uitlatingen hebben gedaan tijdens een gesprek met Shaath en de Palestijnse president Abbas in juni 2003, waarin hij ook zou hebben gezegd dat God hem had verteld dat hij moest helpen bij de stichting van een Palestijnse staat.

Volgens Shaath beweerde Bush dat hij regelmatig contact heeft met God. "Ik word gedreven door een opdracht van God. God vertelde me, George, ga en bestrijd de terroristen in Afghanistan, en dat deed ik. En toen vertelde God me, ga en beëindig de tirannie in Irak, en dat deed ik. En nu voel ik opnieuw de woorden van God tot mij komen. Zorg ervoor dat er een staat voor de Palestijnen komt en zorg voor veiligheid voor de Israëliers en krijg vrede in het Midden-Oosten. En bij God, dat ga ik doen", zo zou Bush gezegd hebben.

Het Witte Huis meent echter dat Bush zoiets nooit heeft gezegd en noemt de uitspraken van Shaath "absurd". De betreffende, driedelige serie Elusive Peace: Israel and the Arabs wordt vanaf aanstaande maandagavond uitgezonden op BBC 2.

Nieuwe AZ-stadion bevat 'geest' van Ajax

In het nieuwe AZ-stadion dat momenteel gebouwd wordt bij de Kooimeer, is door enkele anonieme bouwvakkers stiekem de geest van Ajax toegevoegd. De Alkmaarsche Courant, onderdeel van het Noordhollands Dagblad, pakte daar gisteren met drie foto's op de regionale voorpagina groot mee uit. De krant kwam de foto's naar eigen zeggen op het spoor via dit bericht op weblog VKmag.

Een aantal Ajax-getrouwe bouwvakkers die werkzaam zijn bij de bouw van het AZ-stadion, zouden de geest van Ajax middels een Ajax-shirt in het beton hebben gegoten. Volgens een statement op de site Ajax.punt.nl betrof het een speciale actie, welke in het grootste geheim is uitgevoerd. ''Door deze actie hopen wij dat bij de volgende wedstrijden van Ajax in Alkmaar er reeds een 0-1 voorsprong is voor aanvang van de wedstrijd. De geest van Ajax is bij deze in het nieuwe stadion aangekomen''. De Alkmaarsche Courant knoopte geen waardeoordeel vast aan de actie.


Volgens VKmag komen de foto's van Ajax.punt.nl

Het nieuwe AZ-stadion moet volgend seizoen gereed zijn, en plaats bieden aan 13.500 fans, alhoewel ook de mogelijkheid voor zo'n 17.000 plaatsen nog wordt bekeken. In het huidige stadion de Alkmaarderhout, dat nu zijn laatste seizoen beleeft, kunnen slechts 7.700 toeschouwers.
Momenteel wordt voor het nieuwe stadion de werknaam 'Kooimeerplaza' gebruikt, maar dat is niet de naam die het stadion zal gaan dragen. Op 14 oktober wordt de definitieve naam bekend gemaakt. Volgens de Alkmaarsche courant is onder de mensen die het stadion bouwen vooral de naam 'De Kooi' populair. AZ-fans opteren liever de naam 'Victorie-stadion'.


AZ-stadion in aanbouw, meer foto's op AZfanpage.nl

Woede over chocolade-monument van Verdun

yvonne had ons het volgende te melden:

De regionale banketbakkersvereniging van Verdun heeft zich de woede op de hals gehaald van veteranen en Franse politici door een chocolade-versie van het monument van Verdun te maken. Het monument herinnert aan de talrijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

De vereniging dacht bij te dragen aan de campagne Proef aan Lotharingen. Het ossuarium Douaumont in Verdun, waar een half miljoen Fransen en Duitsers in 1916 sneuvelden, kreeg daarom een chocolade miniversie.

"Hoe kun je een hap nemen van een gebouw waar de resten van 130.000 soldaten liggen, anonieme en onbekende helden die hun leven gaven om Verdun te redden en de indringers voorgoed tot staan te brengen?", vroeg de voorzitter van het ossuarium zich af. "Onze soldaten die in de kelders rusten, droomden er negentig jaar geleden zeker niet van dat er ter gelegenheid van kerstmis in ze zou worden gebeten."

Rijexamen mag over na aanrijding

PV had ons via de nieuws-submit te melden:

Een man die tijdens zijn rijexamen een bromfietsster aanreed, mag zijn examen over doen. Op een kruising in Tilburg kwam de 23-jarige Waalwijker aan het einde van zijn ultieme proef in botsing met een 16-jarig meisje op een bromfiets. Het meisje reed op de rijbaan en niet op het voor haar verplichte fietspad.

De man wilde links afslaan, maar verzuimde daarbij de tegemoet komende bromfietsster voor te laten gaan, waarop hij haar aanreed. Het meisje hield een pijnlijke knie over aan het ongeluk. De Waalwijker, die voor de tweede keer poogde zijn rijbewijs te halen, mag zijn examen overdoen, omdat de examinator verantwoordelijk wordt gehouden voor het gebeuren. "Maar ja, het is wel balen, zeker weten. Ik denk dat ik geslaagd was", aldus de man.

1173 boetes in 6 uur tijd

Zes uurtjes flitsen en meteen 1173 boetes scoren. Voor de politie een vette kluif op de provinciale weg N269 tussen Tilburg en Hilvarenbeek. Je mag op die weg 100 kilometer per uur rijden, maar de meeste automobilisten reden veel harder.

De politie heeft gisteren tussen 15:30 en 21.45 uur met camera's in beide richtingen gecontroleerd. De snelste rijder had 160 kilometer per uur op de teller. In totaal zijn 6699 voertuigen gecontroleerd.

Vitual Window

Je hebt een muur in je huis die je niet mooi genoeg vind. Nu kun je er natuurlijk een mooi behang over heen plakken zodat het al wat beter uit ziet.

Wat je ook kunt doen is het plaatsen van een venster. Je kunt dan natuurlijk wel het probleem hebben dat je op die bepaalde muur geen venster kunt plaatsen omdat je anders altijd naar de buren moet kijken. Wat je dan wel kunt doen is het maken van een virtueel venster. Op die manier kun je zelf je uitzicht bepalen. Hoe je dit virtueel venster moet maken wordt uitgelegd in "The Virtual Window Project".

Pro Evolution Soccer Management aangekondigd

Konami komt met een voetbal manager game die uitkomt in de Pro Evolution Soccer serie. De game, Pro Evolution Soccer Management, zal compatible zijn met Pro Evo 5 en je zal als voetbal coach spelers kunnen kopen en verkopen, tactieken kunnen bepalen en al die andere zaken die erbij komen kijken.

Er zullen zes Europese leagues beschikbaar zijn om uit te kiezen en de game wordt verwacht in 2006.

Nobelprijs voor de Vrede naar IAEA

De Nobelprijs voor De Vrede 2005 gaat naar het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en zijn directeur Mohamed El-Baradei. Dit heeft de jury van de Nobelprijs gemeld op de website Nobelprize.org.

De jury roemt "de inspanningen om te verhinderen dat kernenergie wordt gebruikt voor militaire doeleinden en om ervoor te zorgen dat kernenergie voor vredesdoeleinden wordt gebruikt op de meest veilige manier" van het IAEA en de 63-jarige Mohamed el-Baradei. De Egyptenaar is al acht jaar directeur van de "nucleaire waakhond" van de Verenigde Naties. Volgens de jury heeft hij zich opgesteld als een "onbevreesd verdediger van nieuwe maatregelen".

Het IAEA bestaat al sinds 1957 en werd destijds opgericht door de VN om toezicht te houden op de ontwikkeling van atoomenergie voor vreedzame doeleinden. Sinds enkele jaren is de organisatie zich ook bezig gaan houden met de controle van ontwikkeling van kernwapens.

De laatste jaren kwam het IAEA veel in de publiciteit door onder meer de inspecties in Irak en de conflicten over de kernprogramma's van Iran en Noord-Korea. El-Baradei veroordeelde de invasie in Irak van 2003, omdat er geen bewijzen waren voor het bestaan van massavernietingswapens in dat land. De Verenigde Staten waren hier niet bepaald blij mee en keerden zich tegen de directeur en zijn herverkiezing. Veel andere landen waren het hier echter niet mee eens; in september van dit jaar werd el-Baradei dan ook voor de derde keer gekozen tot directeur van het IAEA.

Er waren dit jaar maar liefst 199 genomineerden voor de Nobelprijs van de Vrede. Vorig jaar ging de prijs naar de Keniaanse milieuactiviste Wangari Maathai.


Mohamed el-Baradei

Gezocht: Nieuwsfreaks

Join the crew!Heb je een goede taalbeheersing? Lijkt het je leuk om mee te werken aan een site die per dag door tienduizenden unieke gebruikers gelezen wordt (die samen dagelijks ongeveer één miljoen pageviews op de FP genereren)? Kortom: lijkt het jou leuk om nieuwsposter op FOK! te worden? Mooi, lees dan even verder!

We willen meer nieuws op de FOK!frontpage en zijn daarvoor op zoek naar enthousiaste mensen, die ons op vrijwillige basis kunnen helpen. Denk je dat jij geschikt bent, stuur dan voor zondag 9 oktober om 23.59 uur een mailtje naar frontpage@fok.nl. Vermeld in het mailtje je username, een korte beschrijving van jezelf, het soort nieuws dat je wilt plaatsen, de uren van de dag dat je beschikbaar bent en het aantal berichten dat je op weekbasis denkt te kunnen plaatsen (bedenk dat de berichten herschreven moeten worden!).

We hopen je mailtje te mogen ontvangen!

Namens de FOK! FP-crew,
steenz en Veerboot (Eindredactie Nieuws FP)

Nederland lang zonder tegengoal

Het Nederlands Elftal is aan een goede reeks bezig. De ploeg van bondscoach Marco van Basten heeft al zeven WK-kwalificatiewedstrijden geen tegendoelpunt geïncasseerd.

Slechts vier andere Europese landen wisten beter te presteren dan Oranje. Ierland is met elf opeenvolgende WK-kwalificatiewedstrijden tussen 1989 en 1993 recordhouder. België kreeg in de periode 1972-1977 in acht wedstrijden geen tegendoelpunt. Ook Engeland (1985-1992) en Tsjechië (1997-2001) wisten dit aantal te bereiken.

De wedstrijden zonder tegendoelpunt:

07/09/2005 Nederland - Andorra 4-0
03/09/2005 Armenië - Nederland 0-1
08/06/2005 Finland - Nederland 0-4
04/06/2005 Nederland - Roemenië 2-0
30/03/2005 Nederland - Armenië 2-0
26/03/2005 Roemenië - Nederland 0-2
17/11/2004 Andorra - Nederland 0-3

Van der Vaart speler van de maand

Rafael van der Vaart is in Duitsland uitgeroepen tot speler van de maand september. Duitse voetballiefhebbers konden afgelopen week hun stem uitbrengen op drie genomineerden. De ex-Ajacied speelde weer als vanouds en scoorde enkele belangrijke doelpunten voor zijn club Hamburger SV.

Van der Vaart scoorde vijf keer in september. Tegen FSV Mainz 05 bracht hij HSV nog op een 3-1 voorsprong, maar na deze wedstrijd maakte de middenvelder vooral openingsdoelpunten. Tegen VfB Stuttgart opende hij de score met een mooie uithaal en in de belangrijke wedstrijd tegen Bayern München maakte hij ook de openingstreffer. Afgelopen weekend leidde Van der Vaart HSV naar een 3-0 overwinning op 1.FC Kaiserslautern met twee doelpunten en een assist.

De populariteit van Van der Vaart kent momenteel geen grenzen. Op een site waar men voetbalshirts kan bestellen is het tenue van HSV het best verkochte shirt. De Duitse club blijft het Nederlands Elftal, FC Barcelona, Ajax en Arsenal voor.

[NHL] C Sundin breekt oogkas

Center Mats Sundin van de Toronto Maple Leafs heeft afgelopen woensdag in de wedstijd tegen de Ottawa Senators zijn oogkas gebroken.

Na zeven minuten in de eerste periode raakte de puck de Zweedse captain van de Leafs in het gezicht en moest hij het ijs verlaten. Direct na de wedstrijd was al geconstateerd dat er geen schade aan de oogbal is, en gisteren werd bekend dat zijn oogkas gebroken is. Hoewel dit een serieuze blessure is die Sundin zeker vier tot zes weken uit de roulatie zal houden, werd voor nog erger gevreesd. "Het is misselijkmakend. Het is duidelijk iets wat door je hoofd spookt als je 's nachts in bed ligt. Ogen zijn heel erg waardevol" aldus teamgenoot Darcy Tucker, die zonder gezichtsmasker speelt.

Oogblessures zijn voor de Maple Leafs schering en inslag geweest over de laatste seizoenen. Tucker en voormalig Leaf Owen Nolan moesten zich in het vorig seizoen kort na elkaar aan losgeraakte netvliezen laten behandelen en verdediger Bryan Berard raakte in 2000 blind aan zijn rechteroog nadat deze door een stick was geraakt.

Ondanks deze blessures trainden gisteren nog altijd dertien van de twintig Leafs-spelers zonder masker, en lag er een stapel maskers ongebruikt bij de ingang van de kleedkamer. Spelers zijn vrij in hun keuze om wel of geen masker te dragen, maar de discussie om maskers te verplichten zal door dit incident wel weer oplaaien. Tucker oppert om maskers voor nieuwe spelers te verplichten: "De jongens dragen ze nu in de juniorencompetities dus wanneer ze de overstap maken moeten ze ze zeker ook kunnen dragen." Op een vergelijkbare manier verplichtte de NHL ook het dragen van helmen tegen het einde van de jaren '70.

Marsalis wint Edison Jazz/World Awards

De Amerikaans saxofonist Branford Marsalis is de grote winnaar van de Edison Jazz/World Awards. De jazz-artiest mocht donderdagavond tijdens een live-uitzending van Barend en van Dorp twee van de vijf Edisons in ontvangst nemen.

Marsalis won een award voor zijn album 'Eternal' uit 2004. Een andere Edison kreeg voor zijn dvd 'A love supreme: live in Amsterdam', waarop hij een stuk van John Coltrane vertolkt. Volgens de jury, die bestond uit de jazzrecensenten Amanda Kuijper, Koen Schouten en Maartje den Breejen, 'grijpt de absolute schoonheid van de muziek je in ruim zeventien minuten'.

De overige winnaars zijn Benjamin Herman, met zijn album 'Heterogenity', en Jules Deelder, die de prijs krijgt voor de plaat 'Deelder blijft draaien'. Amadou & Mariam, een Malinees muzikaal duo, zal worden beloond met een prijs in de categorie 'world internationaal'. Deze Edisons zullen bij andere gelegenheden worden uitgereikt.

Chelsea zit achter Ajax talenten aan

De Engelse miljoenenclub Chelsea is druk bezig om de Ajacieden John Goossens en Jeffrey Sarpong naar Stamford Bridge te halen. Beide spelers maakten afgelopen weken indruk tijdens het WK onder zeventien in Peru.

"Het is te gek voor woorden wat hier gebeurt", foetert algemeen directeur van Arie van Eijden van Ajax. Hiermee reageerde van Eijden op de interesse van Chelsea. Frank Arnesen, technisch directeur van Chelsea, heeft al bij de zaakwaarnemer van Goossens en Sarpong, Søren Lerby, geïnformeerd naar het tweetal. "We zijn ons aan het beraden wat hiertegen te doen valt. Je zou denken dat zaakwaarnemers nog meedenken met clubs als Ajax. (..) Voor ons is het onmogelijk om alle junioren bij voorbaat een contract te geven."

Volgens de FIFA-regels kan de Londense club de twee Ajacieden voor totaalbedrag van circa driehonderdduizend euro overnemen van Ajax. De Amsterdamse club hoopt dat de spelers en hun ouders ervoor kiezen om eerst bij Ajax te tekenen. John Goossens maakte op WK in Peru in totaal vier doelpunten, waaronder tweemaal in de wedstrijd tegen Turkije om het brons. Jeffrey Sarpong maakte al zijn doelpunten (2) in de kwartfinale tegen de Verenigde Staten.

Allochtone jongere krijgt meer straf dan autochtone

Volgens de Utrechtse criminologe Mieke Komen worden jongeren van allochtone afkomst zwaarder gestraft dan hun autochtone leeftijdsgenoten. Allochtone jongeren zitten gemiddeld 53 dagen langer in detentie dan autochtonen, bij hetzelfde delict. De criminologe wijt de hogere straffen aan psychologen en psychiaters, die negatiever oordelen over allochtonen. De deskundigen zouden volgens haar meer moeite moeten doen het gedrag van allochtone jongeren te begrijpen.

De gedragsdeskundigen interpreteren het gedrag van de allochtone jongeren nu niet goed of verkeerd, zo beweert Komen. ''Dat leidt ertoe dat het oordeel over allochtonen vaak negatiever uitvalt dan over autochtonen, en dat werkt door in de hoogte van de straf die de rechter oplegt.'' Ze zet grote vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de gedragskundige rapportages.

De criminologe noemt dit een nieuwe vorm van klassenjustitie. De hogere straffen zijn volgens haar namelijk niet te verklaren door andere factoren, zoals een langer strafblad of het gebruik van buitensporig geweld: ''Zelfs als de omstandigheden bij allochtoon en autochtoon exact dezelfde zijn, dan nog wordt de allochtoon strenger gestraft.''

Komen kwam tot haar bevindingen na de analyse van 241 strafdossiers. Ze pleit ervoor gedragsdeskundigen bij te scholen, zodat ze het gedrag van allochtone verdachten beter begrijpen. Rechters zouden op hun beurt kritischer moeten kijken naar gedragsdeskundige rapportages. Het ministerie van Justitie wil nog niet op het onderzoek reageren. Ook de Raad voor de Rechtspraak onthoudt zich van commentaar: ''We kunnen niet reageren zonder zelf het onderzoek te hebben gezien. Het is gevoelige materie, dus we gaan niet over één nacht ijs.''

Radio 4 mogelijk uit de ether

De raad van bestuur van de publieke omroep onderzoekt momenteel of het mogelijk is om de publieke, klassieke zender Radio 4 te vervangen door het multiculturele 'Fun X'. Als de plannen doorgaan, is Nederland het eerste Europese land zonder klassieke zender via de ether.

De nieuwe zender zal zich door middel van r&b, reggae, african, arab en turkse popmuziek op allochtonen moeten gaan richten. Op deze manier hoopt de publieke omroep meer jongeren te trekken.

Als de plannen doorgaan, zal Radio 4 nog voor 2008 uit de ether verdwijnen. Ruurd Bierman, verantwoordelijk voor het programmabeleid bij de publieken, maakte gisteren de plannen bekend, maar gaf aan zelf 'niet echt enthousiast' te zijn over de plannen. Radio 4 zou overigens nog wel via de kabel te beluisteren zijn.

Speler Jong-NAC zwaargewond

Marlon Dandaré, speler van Jong-NAC, is dinsdagavond zwaargewond geraakt door een steekpartij in Rotterdam.

Dit schokkende nieuws werd gisteren door de Bredase club naar buiten gebracht. De speler liep onder andere een geperforeerde lever op. Volgens zijn trainer Koos Waslander moest de jonge voetballer diverse operaties ondergaan, maar hij heeft ondertussen wel de Intensive Care kunnen verlaten. Er is nog niks bekend over de reden van de steekpartij.

Keiharde aanpak legersaboteurs geëist

De regeringspartijen CDA en VVD hebben het helemaal gehad met actiegroepen die zich middels vernielingen tegen Defensie keren. Ze eisen harde maatregelen tegen Onkruit en Radicale Anti Militaristische Actie (RAMA), die oproepen tot sabotageacties tegen militaire doelen. CDA-Kamerlid Roland Kortenhorst wil dat de veroorzaakte schade tot de laatste cent verhaald wordt op betrokken organisaties en personen.

Kortenhorst is na de meest recente actie, waarbij 1661 banden werden lekgeprikt op de Majoor Mulderkazerne in Stroe, eens gaan surfen op internet. Tot zijn woede stuitte hij op sites waarop sommigen oproepen tot sabotage van militaire eigendommen. Deze moeten van het net worden gehaald vindt de CDA'er.

'Radicaal tuig'
''De rillingen liepen tijdens het surfen over mijn rug. Dit is gewoon radicaal tuig dat open en bloot oproept tot het stukslaan van spullen waar de burgers belasting voor betalen'', aldus het CDA-Kamerlid, die hierbij doelt op de internetsite van actiegroep Onkruit waarop vol trots gerapporteerd wordt over sabotageacties. Ook staat tot woede van de CDA'er op de website een recept voor het maken van levensgevaarlijk boterzuur. Verder ontdekte hij dat er via de site een brochure 'Sloop de JSF' voor 3 euro besteld kan worden. Daarin staat precies vermeld welke bedrijven betrokken zijn bij de ontwikkeling van het vliegtuig, begeleid door een actiehandleiding.

Kortenhorst: ''We weten precies wie dit doen, met naam en toenaam. Het is toch niet te geloven dat dit soort clubs open en bloot hun gang kan gaan? Het duidelijk dat het niet om amateurs gaat. Dit tuig is super professioneel en extreem goed georganiseerd'', aldus de christen-democraat. De CDA'er wordt gesteund door VVD-Kamerlid Zsolt Szabo, die echter nog wel wat juridische haken en ogen ziet bij het aanpakken van de organisaties en de websites.

Uitslag 2e vrije training GP Japan

Ricardo Zonta was de snelste coureur in de tweede vrije training op Suzuka. Terwijl Vitantonio Liuzzi zijn motor opblies, begon het halverwege de sessie flink te regenen en konden de meeste teams werken aan een regenafstelling van de wagens.

poscoureurteamtijdaantal ronden
1 Ricardo Zonta Toyota 1:30.68221
2 Michael Schumacher Ferrari 1:31.71616
3 Pedro de la Rosa McLaren 1:31.82128
4 Rubens Barrichello Ferrari 1:32.26715
5 Kimi Räikkönen McLaren 1:32.84913
6 Ralf Schumacher Toyota 1:32.91713
7 Jarno Trulli Toyota 1:33.12213
8 Fernando Alonso Renault 1:33.2597
9 Jenson Button BAR 1:33.45320
10 Mark Webber Williams 1:33.52014
11 David Coulthard Red Bull 1:33.56311
12 Antonio Pizzonia Williams 1:33.67914
13 Takuma Sato BAR 1:34.33016
14 Giancarlo Fisichella Renault 1:34.4007
15 Felipe Massa Sauber 1:34.42117
16 Christian Klien Red Bull 1:34.70712
17 Sakon Yamamoto Jordan 1:34.82919
18 Jacques Villeneuve Sauber 1:34.87418
19 Vitantonio Liuzzi Red Bull 1:34.9777
20 Robert Doornbos Minardi 1:35.1508
21 Tiago Monteiro Jordan 1:35.38812
22 Juan-Pablo Montoya McLaren 1:37.3715
23 Christijan Albers Minardi 1:37.6267
24 Narain Karthikeyan Jordan 1:38.0347

Openbaar vervoer België plat door staking

Het openbaar vervoer in België ligt vandaag door een algemene staking zo goed als stil. Sinds gisteravond 22.00 uur rijden er al geen treinen meer. In grote steden als Brussel, Antwerpen, Gent en Luik zijn ook geen bussen, trams en metrotreinen uitgereden. Daardoor kwam de ochtendspits vroeger op gang, waardoor er sprake is van meer files.

Ook in de gevangenissen, bij een paar sorteercentra van De Post en bij de Opelfabriek in Antwerpen begon de staking gisteravond al. De staking is een protest tegen de plannen van de regering Verhofstadt om de VUT-leeftijd te verhogen van 58 naar 60 jaar. Door de staking zullen waarschijnlijk ook vliegveld Zaventem en de haven van Antwerpen plat komen te liggen. Het treinverkeer vanuit Nederland naar en door België ligt helemaal stil.

Bomdreiging in metrostelsel New York

Het metrostelsel in New York wordt extra beveiligd omdat er een concrete dreiging van een bomaanslag is. Via de federale politie FBI was informatie binnengekomen dat de aanslag de komende dagen gepleegd zou worden. De dreiging is al een paar dagen bekend, maar is niet meteen naar buiten gebracht om het onderzoek niet in gevaar te brengen.

In Irak zouden er al mensen zijn opgepakt die met de dreiging te maken hebben. Burgemeester Bloomberg van New York zei op een persconferentie dat er sinds de terreuraanslagen van 2001 niet zo'n specifieke dreiging is binnengekomen. De metrotreinen in New York blijven wel rijden, maar ze worden beschermd door veel meer agenten. Ook wordt de bagage van de 4,5 miljoen mensen die dagelijks gebruik maken van de metro extra gecontroleerd.

Volgens politiechef Ray Kelly is het een "geloofwaardige dreiging". Het zou gaan om een aanslag die "in de komende dagen" zou worden gepleegd. Een functionaris van de FBI zei dat eerder deze week geheime operaties hebben plaatsgevonden die de terreurplannen "deels hebben ontregeld".

Politie deelt flyers uit op A2

De Limburgse verkeerspolitie heeft vanmorgen flyers uitgedeeld op een viaduct boven de A2 bij Hunsel. Vanaf dat viaduct werd vorige week een stoeptegel op een auto gegooid. Een 36-jarige man uit Brunssum raakte daarbij lichtgewond. De tegel werd rond zes uur 's ochtends gegooid. Door het uitdelen van flyers rond datzelfde tijdstip hoopt de politie mensen te vinden die vorige week iets verdachts hebben gezien.

Volgens een woordvoerder was het erg druk op het viaduct. Of er al tips zijn binnengekomen is niet bekend.

Uitslag 1e vrije training GP Japan

Bij de eerste vrije training voor de Grand Prix van Japan was Pedro de la Rosa de snelste. Ook Toyota, BAR en Red Bull staan bovenin de ranglijst, zij het op afstand van McLaren. Kimi Räikkönen blies een motor op en zal de rest van het weekend met een nieuwe motor moeten rijden.

poscoureurteamtijdaantal ronden
1 Pedro de la Rosa McLaren 1:30.53223
2 Ricardo Zonta Toyota 1:31.07516
3 Jenson Button BAR 1:32.04318
4 David Coulthard Red Bull 1:32.22923
5 Juan-Pablo Montoya McLaren 1:32.3219
6 Fernando Alonso Renault 1:32.37022
7 Giancarlo Fisichella Renault 1:32.47019
8 Takuma Sato BAR 1:32.79120
9 Mark Webber Williams 1:33.09813
10 Christian Klien Red Bull 1:33.13919
11 Felipe Massa Sauber 1:33.25716
12 Vitantonio Liuzzi Red Bull 1:33.44122
13 Kimi Räikkönen McLaren 1:33.4868
14 Antonio Pizzonia Williams 1:33.52822
15 Jacques Villeneuve Sauber 1:33.64515
16 Rubens Barrichello Ferrari 1:33.7009
17 Ralf Schumacher Toyota 1:33.73510
18 Michael Schumacher Ferrari 1:33.8869
19 Jarno Trulli Toyota 1:34.53511
20 Sakon Yamamoto Jordan 1:36.29623
21 Christijan Albers Minardi 1:37.15316
22 Narain Karthikeyan Jordan 1:37.15413
23 Robert Doornbos Minardi 1:37.81617
24 Tiago Monteiro Jordan 1:38.25017

Antihoeksteen

Na het grote succes van de 50-plus beurs heeft Balkenende bedacht dat oubolligheid het helemaal is. De slogan "het gezin is de hoeksteen van de samenleving" is dus weer hartstikke hip volgens Balkenende en consorten.

Nou ja, hartstikke hip ook weer niet echt, want in deze tijd klinkt het beter op deze manier: "het gezin is de vitale leefeenheid van morgen en overmorgen". What ever, het lijkt me echt een sterke leus om binding met de jeugd te krijgen of te houden...

In ieder geval valt het ergste te vrezen voor het antihoeksteen voorstel van Jozias van Aartsen, waar het kabinet vandaag over delibereert. Tss, kinderen van half 8 tot half 7 naar school, dat leidt alleen maar tot meer werkende moeders en weg is de basis van de vitale leefeenheid. Jarenlang geploeter om de vrouwen weer achter het aanrecht te jagen is dan voor niets geweest.

Jozias ,forget it! de baas is tegen.

Om de vrede te bewaren zal er er vandaag natuurlijk wel een vreemdsoortig besluit worden genomen dat geen "NEE" is, maar waarmee één en ander wel zorgvuldig op de lange baan wordt geschoven.

Bull-fighting

Heel lang geleden... zo beginnen veel sprookjes. De Europese geschiedenis is zeker geen sprookje, maar is al wel heel lang geleden begonnen. De naamgeving stamt af van de Griekse mythologie en een zeer eenvoudige uitleg van "Europa" is dat de godin Europa door Zeus, in de gedaante van een stier, werd geschaakt en naar het vasteland gebracht werd, dat er nagedachtenis aan haar 'Europa' werd gedoopt.

De stier zou dus eigenlijk als symbool voor Europa moeten gelden. Maar waar staat de stier eigenlijk voor? Onverschrokken- en vastberadenheid? Dom en bloeddorstig? Dominant, maar toch zacht, er huist immers een godin in de stier?
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
review
Tales of Kenzera: ZAU
special
Random Pics van de Dag #1261
©FOK.nl e.a.