FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 november 2010

State Department sluit bestanden af

Bestanden van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn niet meer toegankelijk vanuit het vertrouwelijke computernetwerk van de overheid. Het is volgens een woordvoerder een voorlopige maatregel, totdat 'zwakheden in het systeem' zijn verholpen.

De maatregel brengt het aantal overheidsmedewerkers die belangrijke diplomatieke boodschappen kunnen inzien drastisch terug. Het State Department nam het besluit nadat via WikiLeaks honderden ambtsberichten van Amerikaanse diplomaten waren uitgelekt. De klokkenluiderswebsite heeft ruim een kwart miljoen vertrouwelijke berichten in handen gekregen die niet bedoeld waren om buiten de overheid bekend te worden.

Ambassade bezoekt Nederlander in Peru

De Nederlander die ervan wordt verdacht zijn Peruaanse vriendin in zijn cel te hebben opgehangen krijgt binnenkort consulaire bijstand. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt de zaak dinsdag, na berichten in Peruaanse media. De ambassade bezoekt de man in verband met de moord. De Nederlander kreeg eerder op eigen verzoek al de gebruikelijke bijstand.

De man zat sinds juni 2006 in Peru vast voor een drugsdelict, stelt een woordvoerder van het ministerie. In 2008 kwam hij vrij, maar hij mocht het land niet verlaten. Vervolgens werd hij weer opgepakt in een drugszaak. De man zit nog vast in de Lurigancho-gevangenis bij de hoofdstad Lima, waar hij zijn vriendin ombracht en haar bij zijn cel begroef. Hij wordt hiervoor vervolgd.

De man had zijn vriendin in augustus om het leven gebracht, maar haar lichaam werd pas zondagavond (lokale tijd) gevonden. De man bekende vervolgens dat hij haar had omgebracht, vermoedelijk nadat een discussie uit de hand liep. De vriendin wilde een einde aan de relatie maken, melden Peruaanse media dinsdag. Zij zou hebben verklaard ontrouw te zijn geweest.

Nadat hij haar had opgehangen zou hij het lijk in lakens hebben gewikkeld en het onder zijn bed hebben verstopt. Na vijf dagen heeft hij met behulp van een andere gevangene het lichaam met cement kunnen verbergen. Het is onduidelijk waarom de autoriteiten van de gevangenis niet doorhadden dat de vrouw na haar bezoek de gevangenis niet heeft verlaten. Er is een intern onderzoek gestart.

In het Zuid-Amerikaanse land zitten relatief veel Nederlanders vast voor drugssmokkel. De omstandigheden in de Lurigancho-gevangenis, die als de drukst bevolkte van het land wordt gekenschetst, zijn erbarmelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft in dergelijke gevangenissen meer consulaire bijstand als gevangenen daar prijs op stellen.


(Foto: Novum)

Grieken door staking verstoken van nieuws

Door een 24-uursstaking van journalisten zijn Grieken dinsdag verstoken gebleven van nieuws. Radio en televisie zonden geen nieuwsprogramma's uit, websites werden niet ververst en er werden geen kranten gemaakt voor woensdag.

De journalistenbonden eisen betere arbeidsomstandigheden en protesteren tegen hervormingen van de arbeidsmarkt. Zo wil de regering collectieve arbeidsvoorwaarden minder stringent toepassen.

Griekse media hebben het moeilijk door de economische crisis en veel medewerkers vrezen voor hun baan. Vorige week kondigde de krant To Vima al aan vanaf 1 januari niet meer dagelijks in druk te zullen verschijnen, maar alleen op zondag en voor de rest uitsluitend digitaal.


(Foto: Novum)

'OV komt met asociale voorstellen'

CNV Vakmensen is dinsdag boos weggelopen bij een cao-overleg met werkgevers in de openbaar vervoerbranche. De werkgevers hebben volgens de vakbond een asociale voorstellenbrief op tafel gelegd voor een nieuwe cao. CNV-onderhandelaar Wyb Kusters vindt dat de bedrijven een 'kolossale blunder' hebben gemaakt.

Dinsdagavond begon de tweede onderhandelingsronde over een nieuwe cao voor de circa twaalfduizend werknemers in het openbaar vervoer. Volgens Kusters verliep dit gesprek heel anders dan het eerste. "We hadden echt het idee dat we aardig op een lijn zaten en dat we snel tot een nieuwe cao konden komen", zegt Kusters, die naar eigen zeggen bijna van zijn stoel viel toen hij de nieuwe voorstellenbrief van de werkgevers onder ogen kreeg.

Volgens Kusters gaan de werknemers er met het voorstel alleen maar op achteruit. "In de brief staat letterlijk dat de werkgevers alle cao-afspraken en regelingen die boven de wet uitgaan, gefaseerd willen terugdraaien", zegt Kusters. Volgens hem worden de geplande bezuinigingen daarmee volledig afgewenteld op de werknemers.

Kusters liet weten dat de CNV voorlopig niet van plan is weer in gesprek te gaan met de werkgevers van het openbaar vervoer. "De werkgevers moeten eerst maar eens goed bij zinnen komen."

Coalitie Moldavië komt twee zetels te kort

De regerende coalitie in Moldavië heeft bij de zondag gehouden verkiezingen twee zetels te weinig gewonnen om een president te kunnen aanwijzen. Ze veroverde 59 van de 101 zetels in het parlement, de overige 42 zetels gingen naar de pro-Russische Communistische Partij.

De drie partijen van de coalitie beraadslagen woensdag over hoe het verder moet. Mihai Godea van de Liberaal-Democratische Partij zei geen bezwaren te zien om de samenwerking voort te zetten, vooral omdat de drie partijen samen meer stemmen hebben behaald dan bij de vorige verkiezingen in 2009. Premier Vlad Filat toonde zich vol vertrouwen dat de alliantie twee stemmen van communisten voor de verkiezing van een president kan binnenhalen, maar sluit een coalitie met hen uit. "Wij denken er niet over om van coalitiepartner te wisselen."

De communisten, aangevoerd door ex-president Vladimir Voronin, claimen dat er bij de verkiezingen 'omvangrijke onregelmatigheden' hebben plaatsgevonden, zoals het meerdere keren stemmen door kiezers of de aanvoer van kiezers met bussen uit Roemenië. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, het Europese Parlement en de Amerikaanse ambassade stellen allemaal dat de verkiezingen eerlijk en democratisch zijn verlopen.

Moldavië ligt in Oost-Europa, tussen Oekraïne en Roemenië in. De regeringscoalitie streeft democratische en markteconomische hervormingen na, met als uiteindelijk doel aansluiting bij de Europese Unie. De communistische oppositie wil zich meer richten op Rusland. Moldavië maakte tot 1940 deel uit van Roemenië, maar werd toen door de Sovjet-Unie geannexeerd.

Screening luchtreizigers VS versneld

Alle 197 luchtvaartmaatschappijen die op de Verenigde Staten vliegen verzamelen nu persoonsgegevens zoals naam, geslacht en geboortedatum van hun passagiers. Zij stellen die informatie ter beschikking aan de Amerikaanse overheid, zodat die de gegevens snel kan vergelijken met internationale lijsten van terreurverdachten.

Een Amerikaanse commissie die na de aanslagen van 11 september 2001 zwakke plekken in de beveiliging van het luchtverkeer in de VS onderzocht, beval een strengere controle van passagiers aan. Het natrekken van personalia moet voorkomen dat passagiers bij controles op de luchthavens per abuis met gezochte terroristen worden verwisseld, zoals onder anderen senator Ted Kennedy overkwam.

Voorheen moesten de maatschappijen zelf de passagierslijsten met de lijsten van verdachte terroristen vergelijken. De maatschappijen beschikten echter over niet meer dan een naam. De screening wordt nu gedaan door de Amerikaanse Transportation Security Administration, die over veel meer gegevens beschikt. Wanneer iemand nu een vlucht boekt, gaat de informatie binnen enkele seconden naar een database, zei TSA-directeur John Pistole dinsdag.

Burgemeester: geweld Eindhoven door drugs en bendes

Politie, justitie en de gemeente vermoeden dat de reeks geweldsincidenten de afgelopen tijd in Eindhoven of rondom mensen uit deze stad te maken heeft met drugs en georganiseerde criminaliteit. Dat heeft burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel dinsdagavond gezegd in de gemeenteraad, bevestigt een woordvoerder van de gemeente.

De instanties baseren zich hierbij op de achtergrond van de slachtoffers, zegt de woordvoerder. "Zij komen uit een omgeving rondom drugs en/of georganiseerde criminaliteit."

De burgemeester doelde hierbij op de beschieting van een woning aan de Boutenslaan in Eindhoven met een zwaar machinegeweer zondagavond. Ook de 42-jarige Eindhovenaar die vorige week maandag verkoold in een uitgebrande auto in het Brabantse Esbeek werd gevonden en die bleek te zijn doodgeschoten, en de moord op een 28-jarige man uit Eindhoven twee weken geleden in de wijk Eckart zouden te maken hebben met drugs of georganiseerde criminaliteit.

Dode en gewonden door gasexplosies in Polen

Een technische storing in de gasvoorziening van een woonwijk in de Poolse stad Zielona Gora heeft er dinsdag toe geleid dat in diverse woningen gaskachels ontploften. Daarbij vielen een dode en acht gewonden.

Vijfenzestighonderd bewoners moesten worden geëvacueerd terwijl experts de gasleidingen controleerden. Volgens Poolse media was door de storing de gasdruk in de leidingen plotseling gestegen.

Zielona Gora ligt tegen de Duitse grens in het westen van Polen.

Manchester United uitgeschakeld in League Cup

Manchester United heeft de kwartfinales van de League Cup niet overleefd. De ploeg ging op bezoek bij West Ham United keihard met 4-0 ten onder. Arsenal won met 2-0 van Wigan Athletic en wist wel de halve eindstrijd te halen.

ManU, waar onder anderen Edwin van der Sar, Nemanja Vidic, Rio Ferdinand, Wayne Rooney, Dimitar Berbatov en Paul Scholes vanavond niet in actie kwamen, kwam na 22 minuten spelen achter dankzij een doelpunt van Jonathan Spector. Hij wist een kwartier later ook zijn tweede doelpunt van de wedstrijd te scoren.

Na rust gingen The Hammers door met doelpunten maken. Tien minuten na de pauze scoorde Carlton Cole de beslissende 3-0. Tien minuten na dit doelpunt wist ook Cole zijn tweede doelpunt van de avond te scoren en bracht daarmee de 4-0-eindstand op het scorebord.

Arsenal kwam in eigen huis niet in de problemen tegen het laaggeklasseerde Wigan Athletic, waar Ronnie Stam 79 minuten meespeelde. Kort voor rust werd de thuisploeg, waar Robin van Persie zijn opwachting maakte in de basis, in het zadel geholpen dankzij een eigen doelpunt van Antolín Alcaraz. 

The Gunners kwamen ruim twintig minuten voor tijd op 2-0 dankzij een treffer van de Deen Nicklas Bendtner. De voorsprong kwam vervolgens niet meer in gevaar en daardoor bereikte Arsenal, net als West Ham United, de halve finales van de League Cup. Morgen staan de andere twee kwartfinales op het programma. Birmingham City ontvangt in eigen huis Aston Villa, terwijl West Bromwich Albion op bezoek mag bij Ipswich Town.

FOK!kers Helpen FOK!kers!

FOK!admin yvonne deelde afgelopen zondag een geweldig idee op het forum: FOK!users die elkaar helpen met overbodig geworden spullen. In sneltreinvaart stroomden de enthousiaste reacties binnen en inmiddels is er een speciaal 'FOK!kers Helpen FOK!kers forum' opgezet.

Yvonne zag de afgelopen jaren veel hartverwarmende initiatieven op FOK! Van het helpen van een gescheiden ouder tot het inzamelen van spullen voor een dierenasiel. Om FOK!users die het wat moeilijker hebben te kunnen steunen, leek het haar een goed idee om anderen te vragen of zij overbodige spullen hebben die goed gebruikt kunnen worden.

Zo kan bij jou in de kast een hele voorraad aan kinderspeelgoed staan te verstoffen, terwijl een bijstandsmoeder haar kinderen met sinterklaas of kerst nauwelijks iets kan geven. Of wellicht heb je nog wel een extra tv over, voor een gezin dat de kapotte tv nu even niet kan vervangen door financiële tegenslagen?

Wat is er welkom

"De bedoeling is om te kijken wat en waar we kunnen helpen, het kan zijn met spullen, het kan zijn door je zomerhuisje een weekendje uit te lenen aan die moeder of vader met kind die anders nooit eens wegkunnen, of eens iemand uitnodigen om eens goed te komen eten. En ja, voor mijn part kan dat ook aan een hongerende student die al maanden slecht eet. Gewoon iets leuks." Aldus yvonne.

Denk ook aan producten, diensten, talenten, alles is welkom! Kijk maar eens rond voor ideeën. Je kunt natuurlijk ook om hulp vragen! De bedoeling is wel dat, wanneer je hulp vraagt, je hulpvraag serieus is en geen gemakzucht. Als je iets zoekt en het zelf makkelijk kunt betalen, dan hoor je er niet in het forum om te vragen.

Is het wat lastig om hulp te vragen? Ook daar is aan gedacht! Je kunt een vertrouwenspersoon benaderen waarmee je jouw hulpvraag bespreekt en die eventueel voor jou een oproep doet op het forum. Meer uitleg staat in de FAQ. Oh ja, het is niet de bedoeling om de moraalridder uit te hangen; geven is leuk!

Fokkers helpen fokkers

'Koolwijk van Excelsior naar Feyenoord'

Excelsior zal mogelijk komende zomer twee spelers zien vertrekken naar stadsgenoot Feyenoord. Aanvoerder Ryan Koolwijk en Jordy Clasie spelen volgens Voetbal International volgend seizoen hoogstwaarschijnlijk in Rotterdam-Zuid.

Door de financiële situatie van Feyenoord kan de ploeg alleen transfervrije spelers aantrekken. Het contract van Koolwijk loopt komende zomer af en de speler gaf eerder te kennen dat hij Feyenoord ziet als een ideale stap omhoog.

Ook Clasie, die op dit moment door Feyenoord aan Excelsior wordt verhuurd, zal vanaf volgend seizoen waarschijnlijk terugkeren in de selectie van de Stadionclub. De jonge middenvelder ontwikkelt zich dit seizoen ijzersterk en dit is Feyenoord niet ontgaan. Tevens maakte Clasie onlangs zijn debuut in Jong Oranje.

Guyon Fernandez, spits van Excelsior, zal volgend jaar niet bij Feyenoord te bewonderen zijn. De Rotterdammers zagen deze week Jhon van Beukering komen en hebben daardoor geen interesse meer in Fernandez. Van Beukering werd vandaag door de KNVB vrijgegeven en mag per direct in actie komen voor Feyenoord. Waarschijnlijk neemt hij komend weekend plaats op de bank in de competitiewedstrijd tegen Willem II.

Student ontdekt via Google dat hij moordenaar is

Een student van de Universiteit van Florida heeft onlangs de schrik van zijn leven gehad. Toen Zachary Garcia zijn eigen naam googlede, bleek hij een veroordeelde moordenaar te zijn. De politie van Polk County bleek de verkeerde persoon op internet te hebben gezet.

Het gaat hier om een inbraak die op 23 september plaatsvond in Davenport. Op die dag braken twee jongens in terwijl twee handlangers buiten wachtten. De man des huizes wist echter zijn vuurwapen te pakken en schoot vervolgens een vijftienjarige inbreker dood. Omdat de knaap stierf tijdens een misdrijf, worden de andere drie jongens veroordeeld voor moord.

Een van de drie gezochte misdadigers blijkt Zachery Garcia te zijn, met een 'E' van Eduard. De politie maakte echter een typo, en zette Zachary Garcia (met de 'A' van Anton) op de lijst van veroordeelde misdadigers. De typende agent ging nog meer de mist in door ook een foto van de student op de site te zetten.

De fout kwam pas boven water toen Zachary zijn naam intikte op Google. "Ik was enorm geschokt toen ik mijn naam en foto tegenkwam met de mededeling dat ik een veroordeelde moordenaar ben", vertelt de jongeman. "Ik was woedend dat iemand mijn naam erop had gezet terwijl ik onschuldig ben. Ik ben nu niet boos meer, iedereen maakt fouten."


Een filmpje over de vermeende moordenaar

FOK!kers helpen FOK!kers!

FOK!admin yvonne deelde afgelopen zondag een geweldig idee op het forum: FOK!users die elkaar helpen met overbodig geworden spullen. In sneltreinvaart stroomden de enthousiaste reacties binnen en inmiddels is er een speciaal 'FOK!kers Helpen FOK!kers forum' opgezet.

Yvonne zag de afgelopen jaren veel hartverwarmende initiatieven op FOK! Van het helpen van een gescheiden ouder tot het inzamelen van spullen voor een dierenasiel. Om FOK!users die het wat moeilijker hebben te kunnen steunen, leek het haar een goed idee om anderen te vragen of zij overbodige spullen hebben die goed gebruikt kunnen worden.

Zo kan bij jou in de kast een hele voorraad aan kinderspeelgoed staan te verstoffen, terwijl een bijstandsmoeder haar kinderen met sinterklaas of kerst nauwelijks iets kan geven. Of wellicht heb je nog wel een extra tv over, voor een gezin dat de kapotte tv nu even niet kan vervangen door financiële tegenslagen?

Wat is er welkom

"De bedoeling is om te kijken wat en waar we kunnen helpen, het kan zijn met spullen, het kan zijn door je zomerhuisje een weekendje uit te lenen aan die moeder of vader met kind die anders nooit eens wegkunnen, of eens iemand uitnodigen om eens goed te komen eten. En ja, voor mijn part kan dat ook aan een hongerende student die al maanden slecht eet. Gewoon iets leuks." Aldus yvonne.

Denk ook aan producten, diensten, talenten, alles is welkom! Kijk maar eens rond voor ideeën. Je kunt natuurlijk ook om hulp vragen! De bedoeling is wel dat, wanneer je hulp vraagt, je hulpvraag serieus is en geen gemakzucht. Als je iets zoekt en het zelf makkelijk kunt betalen, dan hoor je er niet in het forum om te vragen.

Is het wat lastig om hulp te vragen? Ook daar is aan gedacht! Je kunt een vertrouwenspersoon benaderen waarmee je jouw hulpvraag bespreekt en die eventueel voor jou een oproep doet op het forum. Meer uitleg staat in de FAQ. Oh ja, het is niet de bedoeling om de moraalridder uit te hangen; geven is leuk!

Fokkers helpen fokkers

Kubica: "Liever een ervaren rijder bij Renault"

Robert Kubica vindt dat Renault in de Formule 1 moet rijden met ervaren coureurs. De Pool geldt inmiddels als een ervaren rijder, maar dat geldt niet voor zijn teamgenoot Vitaly Petrov die in zijn eerste jaar slechts 27 punten bij elkaar reed. Daar tegenover stonden er 136 van Kubica.

Kubica vindt het lastig om te kiezen tussen een ervaren rijder en een rookie. "Dit is een moeilijk onderwerp om goed te beantwoorden. Natuurlijk zou het team meer baat hebben bij een meer ervaren coureur. Een rookie levert minder punten op, maar dat is logisch. Als debutant moet je veel leren en Formule 1 is niet zo eenvoudig als het lijkt. Veel GP2-coureurs die de overstap maken, zeggen na de eerste test: Oh, dat is makkelijk, het is net als GP2. Maar als ze daarna moeite hebben om te presteren, blijkt dat het niet zo eenvoudig is als gedacht," zei de Pool tegen Formule1.nl.

"Dat gezegd hebbende zijn er ook voorbeelden te noemen van debutanten die vanaf het eerste moment geweldig gepresteerd hebben. Wat betreft mijn teammaat voor volgend jaar: het team heeft een beter overzicht van wat ze willen. Zij kunnen beter beoordelen wat ze zoeken en in welke positie ze verkeren."

"Het enige wat ik kan zeggen, is dat we dit seizoen veel punten hebben verloren. Om verschillende redenen. Onder andere omstandigheden hadden we Mercedes meer tegenstand kunnen bieden. Maar aan de andere kant moet je ook kijken naar de omstandigheden waarin het team zich begin van het jaar bevond. Je moet daarbij respect hebben voor het besluit van de eigenaar en ik denk dat ze toen de juiste keuze hebben gemaakt," zei Kubica die zijn voorkeur voor een ervaren rijder door laat schijnen, maar zich uit politiek oogpunt op de vlakte wil houden over het onderwerp.

Recordomzet voor Bayern München

Bayern München heeft in het afgelopen seizoen een recordomzet van 312 miljoen euro gedraaid. Dat maakte de Duitse voetbalclub dinsdag bekend tijdens de jaarvergadering. De omzet van het volledige concern, waartoe ook het stadion behoort, bedroeg 350,2 miljoen euro. Bayern maakte in het seizoen 2009-2010 bijna 3 miljoen euro winst.

Onder leiding van trainer Louis van Gaal veroverde Bayern in Duitsland de titel en de beker. De ploeg uit Beieren bereikte ook de finale van de Champions League, waarin Internazionale te sterk was. Van Gaal kreeg dinsdagavond een luid applaus van de 2500 aanwezigen in de Olympiahalle van München. "We hebben het niet altijd makkelijk met hem, maar ik weet zeker dat we met Louis van Gaal nog vele titels winnen", zei bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge.

Recordomzet voor Bayern München
Recordomzet voor Bayern München (Foto: ANP)

'Juventus zet in op Babel'

Ryan Babel mag hopen op een al dan niet tijdelijk vertrek uit Liverpool. Juventus heeft naar verluidt interesse.

Rafael Benítez deed in zijn jaren in Engeland al nauwelijks een beroep op Babel, terwijl ook Roy Hodgson het niet in de Nederlandse aanvaller ziet zitten. Babel is wederom op het tweede plan geraakt in Engeland.

Liverpool wil in de winterstop enkele overbodige spelers lozen, waar Juventus handig op in wil spelen. De Oude Dame heeft Babel bovenaan het wensenlijstje staan, zo meldt de Daily Mail. Juventus zou Babel in eerste instantie willen huren, met in de zomer een optie tot koop.

De Italianen beschikken over weinig scorend vermogen, wat in de optiek van trainer Luigi Del Neri opgelost kan worden door Babel. Naast de 23-jarige aanvaller mag ook Lucas Leiva Liverpool verlaten. Sevilla heeft belangstelling.

Kim Holland witheet door videosite

Kim Holland is woedend op 123Video.nl. Bezoekers van de van oorsprong Drentse videosite hebben gratis kunnen fappen op de Hollandse pornoster. Kim Holland eist dan ook ruim drie ton wegens gedorven inkomsten.

Hoewel de videosite de filmpjes met in de hoofdrol Kim Holland direct verwijderde, is ze toch niet geheel tevreden. Ze besloot de site aan te klagen, en met succes. De rechtbank van Amsterdam heeft vandaag beslist dat 123Video het auteursrecht heeft geschonden.

Er is echter nog wel een maar aan de uitspraak. De pornoster moet nog wel aantonen dat zij de rechten bezit op de filmpjes waarin zij in alle denkbare gaten wordt genomen. Mocht zij in het gelijk worden gesteld, dan wil ze 320.000 euro schadevergoeding zien.

Hiermee komt de videosite nog goed weg. Kim Holland wilde in eerste instantie zelfs een half miljoen zien voor het misbruik van haar vieze filmpjes. De filmpjessite heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

[Upd] Foto's: Studentenprotest tegen bezuinigingen op hoger onderwijs

Update 22.05: Nu ook met foto's gemaakt door zquing

Zo'n tweeduizend studenten zijn maandag naar Den Haag gekomen om bij de Tweede Kamer te demonstreren tegen de verhoging van het collegegeld naar vijfduizend euro voor studenten die langer over hun studie doen.

De studenten droegen spandoeken met teksten als 'Oprutte met je 5000 euro' en 'Studenten zijn de zak'. Veel betogers gingen gekleed in een blauwe vuilniszak. De SP, die via Facebook had opgeroepen tot de demonstratie, deelde oliebollen uit.

Het kabinet wil het collegegeld van studenten die langer studeren dan de officiële duur van hun studie met drieduizend euro verhogen. Ook wordt hun OV-kaart afgenomen. Dat geldt ook voor studenten met een beperking, studenten die bestuurswerk hebben gedaan of een programma in het buitenland volgen en studenten die een verkeerde studiekeuze maken.

Verschillende spandoeken verwezen naar het feit dat verschillende bewindslieden zelf ook langer over hun studie hebben gedaan. Premier Mark Rutte (VVD) en staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) studeerden zeven jaar en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) had zelfs elf jaar nodig voor zijn studie.

Maandagmiddag vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over het hoger onderwijs.

FOK!fotograaf Peter was erbij, en maakte onderstaande foto's.

Studentenprotest tegen bezuinigingen op hoger onderwijs door Peter Mekers

NL staat garant voor 2,7 miljard euro

Nederland heeft voor de internationale financiële steun aan Ierland garanties afgegeven voor in totaal 2,7 miljard euro. Dat meldt de Najaarsnota van het kabinet die minister Jan Kees de Jager (Financiën) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Deze nota geeft de actuele stand van de begroting.

Zondag besloten de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds het noodlijdende Ierland te helpen met een pakket van in totaal 85 miljard euro. Het land moet een flinke risicopremie betalen voor de steun.

In de najaarsnota hoeft het kabinet verder weinig aanpassingen te melden. Het begrotingstekort komt dit jaar naar verwachting uit op 5,8 procent van het bruto binnenlands product, zoals dat ook op Prinsjesdag was aangekondigd.

Nederland staat garant voor 2,7 miljard euro
Nederland staat garant voor 2,7 miljard euro (Foto: ANP)

Man zwaargewond bij schietpartij in Maastricht

Een 31-jarige man is dinsdagavond zwaargewond geraakt bij een schietpartij in Maastricht. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht. De toestand van de man uit Maastricht is nog onbekend, meldt de politie.

Het incident had dinsdagavond plaats op de Tongerseweg. Het slachtoffer werd rond 18.45 uur op straat aangetroffen. De politie is een uitgebreid onderzoek gestart naar de toedracht van de schietpartij.

Pentagon wil snel besluit over homomilitairen

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft dinsdag het Congres opgeroepen nog dit jaar te besluiten dat homoseksuelen in het leger voor hun geaardheid uit mogen komen. Gates deed zijn uitspraken kort nadat het Pentagon een rapport over het onderwerp naar buiten had gebracht.

Daarin staat dat de openlijke aanwezigheid van homoseksuelen in het leger niet tot problemen zal leiden. De meerderheid van de militairen zou voorstander zijn van het toelaten van homo's die voor hun geaardheid uitkomen. Voor het onderzoek werden 400.000 militairen en 150.000 partners ondervraagd.

In het Amerikaanse leger geldt de zogeheten 'don’t ask, don’t tell’-regel, die in 1993 is ingevoerd. Homo's kunnen alleen in het Amerikaanse leger dienen als ze zwijgen over hun geaardheid. Het Huis van Afgevaardigden heeft de afschaffing van het homoverbod al goedgekeurd, maar het plan strandde in september in de Senaat.

Riccitiello: "Harmonix overnemen is als een vallend mes willen vangen"

John Riccitiello, CEO bij EA, heeft tegengesproken dat het bedrijf interesse heeft in het overnemen van Rock Band-ontwikkelaar Harmonix, ook al zou het 'theoretisch logisch zijn'. Riccitiello zegt stellig: "Als ik dingen ga doen die lijken op wat ik in het verleden al gedaan heb dan is het moeilijk aan investeerders te verkopen dat ik nog met de toekomst bezig ben."

Hij vergelijkt het overnemen van Harmonix met het vangen van een vallend mes: "Er zal vast een slimme investeerder zijn die het zal kopen en denkt een vallend mes te kunnen vangen, maar er zijn meer mensen die zich gesneden hebben tijdens een poging dan dat er mensen zijn die succesvol waren."

EA distribueert Rock Band voor Harmonix, via EA Partners. Viacom, de eigenaar van de ontwikkelaar uit Boston, liet eerder deze maand weten Harmonix te gaan verkopen.

Warhols roze Beatrix brengt 409.000 euro op

Het roze portret dat Andy Warhol maakte van koningin Beatrix, heeft dinsdag op een veiling bij Christie's in Amsterdam 409.000 euro opgebracht. Dat heeft een woordvoerder van het veilinghuis laten weten. De creatie van de popartkunstenaar had een getaxeerde waarde tussen de 300.000 en 500.000 euro.

Warhol maakte het portret in 1985 in de serie Reigning Queens, van vier koninginnen van geboorte die er op dat moment waren. Behalve van Beatrix maakte hij ook schilderijen van Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk, Margrethe II van Denemarken en Ntombi laTfwala van Swaziland. De artiest prees onze majesteit als de knapste, aldus het veilinghuis.

De koper van het schilderij is de Triton Foundation, een Nederlandse stichting die een verzameling topstukken in bezit heeft van de belangrijkste kunstenaars uit de periode 1860-1970.

Warhols roze Beatrix brengt 409.000 euro op
Warhols roze Beatrix brengt 409.000 euro op (Foto: ANP)

Parijs - Roubaix voor beloften gaat toch door

De beloftenkoers van Parijs - Roubaix wordt toch verreden in 2011. De koers is gered door de ASO, de organisator van onder andere de Tour de France en Parijs - Nice, heeft besloten een reddende hand uit te steken.

"ASO heeft beslist ons te steunen bij de organisatie van een van de belangrijkste races voor beloften," zei de organisatie, die vorige week de koers nog moest annuleren omdat de kosten te hoog opliepen.

Een hit omdat er 'Fuk Joe' in zit

Jarenlang rommelde zanger Danny Panadero in de marge. Elke single flopte. Totdat Panadero dacht: Fuck You scoort.

Vorig jaar scoorde Lily Allen al een hit met Fuck You en ook Cee-Lo Green en Go Back to the Zoo scoren er nu mee. Dus maakte typetje Panadero een lied waarin hij voorspelt dat hij een hit zal krijgen met het woord Fuck You. En zijn voorspelling is uitgekomen. Zijn nummer wordt veel gedraaid op 3FM en is echt een hit geworden. Zingen jullie mee?

Dead Rising 2 Case West komt in december

Capcom US heeft bevestigd dat de epiloog van Dead Rising 2, Case West, volgende maand uitkomt op Xbox Live. Case West werd op de TGS, in september, aangekondigd als een game die vergelijkbaar zou zijn met Case Zero, de proloog van Dead Rising 2. Waar Case Zero plaatsvond vóór DR2, vindt deze nieuwe game plaats direct na Dead Rising 2.

Chuck Green en Frank West, beiden bekend uit Dead Rising 1, zullen samenwerken in deze game. Hierdoor is er sprake van 'serieuze co-op actie' wanneer de mannen gezamenlijk op zoek gaan naar de waarheid achter Phenotrans, en 'bewijs zoeken van een verband tussen Phenotrans en de zombie-uitbraken'.

Zodra er een definitieve datum bekend is, kun je dat hier vinden.

Politie vindt dode baby in glascontainer

De politie heeft dinsdag in een ondergrondse glascontainer in Den Haag het stoffelijk overschot gevonden van een baby. Vermoedelijk gaat het om een pasgeboren kind. Dat heeft een woordvoerder van de politie gemeld.

De politie kreeg van een getuige een melding binnen dat er een baby in de ondergrondse glascontainer aan De Stede in de wijk Escamp zou liggen. Over de ouders van het kindje en hoe het in de container is terechtgekomen, is nog niets bekend.

Politie vindt dode baby in glascontainer
Politie vindt dode baby in glascontainer (Foto: ANP)

Aangifte tegen officier van justitie vuurwerkramp

Tegen de officier van justitie die de vuurwerkramp in Enschede behandelde en een hoge politiefunctionaris van het korps Twente is aangifte gedaan. Strafadvocaat John Peters beschuldigt de politieman en de officier, tegenwoordig rechter in Almelo, van het verduisteren en uit het strafdossier houden van stukken over de ramp, meldt het televisieprogramma EenVandaag dinsdag.

Peters heeft de aangifte gedaan namens zijn cliënt Rudi Bakker, een van de toenmalige eigenaren van de vuurwerkopslag S.E. Fireworks. Bakker en mededirecteur Willy Pater werden veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf in verband met de ontploffing.

De stukken zouden uit het politiedossier komen en een ander licht werpen op de zaak. Het zou gaan om een proces-verbaal van de politie, waaruit blijkt dat in het opsporingsonderzoek naar de vuurwerkramp nadrukkelijk rekening werd gehouden met een 'menselijke oorzaak'.

Het onderzoeksverslag bevat aanwijzingen dat Pater en twee medewerkers van SE Fireworks volgens de recherche iets met het ontstaan van de ramp te maken kunnen hebben 'of er wetenschap van hebben'. Ze worden als verdachte aangemerkt. Peters stelt dat die stukken, die in bezit zijn van EenVandaag, uit het strafrechtelijk onderzoek zijn gehouden. Twee oud-rechercheurs van het toenmalige onderzoeksteam, die uit onvrede uit het team stapten, bevestigen die lezing.

Voor de brandstichting werd uiteindelijk André de V. als schuldige aangewezen door politie en justitie. De rechtbank in Almelo veroordeelde De V. tot vijftien jaar cel voor de brandstichting, maar het gerechtshof sprak hem later vrij wegens gebrek aan bewijs.

Het Openbaar Ministerie in Almelo onderzoekt de zaak over de stukken. Hieruit moet blijken of de aangifte leidt tot nader justitieel onderzoek.

Over de toedracht van de ramp wordt nog altijd gespeculeerd. De ware toedracht is nooit helemaal duidelijk geworden. Afgelopen zomer werd een feitenonderzoek ingesteld naar de vuurwerkramp, na een nieuwe verklaring van een schoonzus van Pater.

De schoonzus vertelde dat Pater en een klusjesman de avond voor de ramp hadden afgesproken de volgende dag op het bedrijf te werken. Als blijkt dat werd gewerkt op de dag van de ramp, zou de oorzaak een bedrijfsongeval kunnen zijn in plaats van brandstichting. Pater heeft destijds aangifte gedaan van laster en smaad. EenVandaag stelt dat de nieuwe stukken deze lezing lijken te ondersteunen.

Op 13 mei 2000 kwamen 23 mensen in Enschede om het leven toen het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks ontplofte. Er vielen bijna duizend gewonden. De wijk Roombeek, waar de fabriek was gevestigd, werd voor een groot deel verwoest.

Liedtekst Bob Dylan onder de hamer

De originele handgeschreven tekst van 'The Times They are A-Changin' van Bob Dylan wordt 10 december geveild in New York. De verwachting is dat de liedtekst twee- tot driehonderdduizend dollar (honderdvijftig- tot 227 duizend euro) opbrengt. Dat heeft veilinghuis Sotheby's bekendgemaakt.

Het lied is met potlood geschreven op een vel ongelinieerd papier uit een kladblok. Het verfrommelde papier is bevlekt door een paar tranen en is ondertekend met 'by Bob Dylan'. 'The Times They are A-Changin' was het titelnummer van het derde album van Dylan.

Dylan nam het lied in 1963 op en bracht het hetzelfde jaar ten gehore in Carnegie Hall. Het nummer is doorspekt met allerlei politieke zinsnedes, als 'Come senators, congressmen; Please heed the call' ('Kom op senatoren en congresleden, geef gehoor aan de oproep').


'The Times They are A-Changin' (Foto: Novum)

Been: "WK 2018 komt naar Nederland"

De stemming is pas komende donderdag, maar de baas van het HollandBelgiumBid Harry Been zegt dat het wereldkampioenschap voetbal van 2018 naar ons land komt. "Bijna niemand gelooft me, maar wij gaan winnen. Let maar op, donderdag hebben we iets te vieren," zei hij vanuit Zürich waar de stemming van de FIFA plaats zal vinden.

Engeland en Rusland zijn de favorieten, maar Spanje en Portugal worden inmiddels ook gezien als serieuze kanshebber. Volgens de bookmakers zijn Nederland en België 'volstrekt kansloos.' Dit wordt bevestigd door de buitenlandse journalisten die er maar weinig vertrouwen in hebben.

Ruud Gullit is het uithangbord van het HollandBelgiumBid en hij deelt het optimisme van Been. "Maar we spelen geen spel. Ik ben echt positief. Van alle toonaangevende voetballanden hebben alleen wij nog nooit een WK mogen organiseren. En dat terwijl we al lang veel voor het internationale voetbal betekenen. Die 22 leden van het uitvoerend comité van de FIFA moeten het ons maar eens gunnen," zei hij.

Het Nederlands/Belgische Bid wordt donderdag in Zürich onder meer gesteund door premier Mark Rutte, Johan Cruijff en Guus Hiddink. Prins Willem Alexander en prinses Maxima zullen ontbreken in Zwitserland. "Dat is inderdaad jammer," zei Been over het afwezig zijn van het koningshuis.

"We waren een bescheiden outsider en zijn nu een serieuze kandidaat. Wij hebben een ijzersterk bid. We hebben onze financiën goed voor elkaar en de overheid staat ook volledig achter ons. We gaan verrassen. Zeker als we de eerste stemmingsronde overleven. Dan staan we er heel goed voor."

Vier leerlingen blindeninstituut dood na brand

Bij een brand in een instituut voor blinde kinderen in Zuid-Afrika zijn vier leerlingen omgekomen. De slachtoffers, jongens in de leeftijd van acht tot dertien jaar, konden niet wegkomen omdat de deur van hun slaapzaal op slot zat.

De brand deed zich maandagochtend voor in de provincie North West. De oorzaak was dinsdag nog niet bekend. Het hoofd van de school is geschorst in afwachting van een onderzoek waarom de slaapzaal was afgesloten, zo liet de provinciale onderwijsdienst weten.

Op de school, het enige onderwijsinstituut voor blinden in de provincie, zitten ongeveer honderd leerlingen.

Oranje oefent mogelijk tegen Duitsland

De Nederlandse voetbalbond KNVB is in gesprek met de Duitse bond DFB over een oefeninterland tussen beide landen in november volgend jaar. Als zowel het Nederlands elftal als Die Mannschaft zich rechtstreeks kwalificeert voor het EK 2012, willen beide landen tegen elkaar oefenen. Dat liet een woordvoerster van de KNVB vandaag desgevraagd weten.

Oranje gaat na vier wedstrijden fier aan kop in groep E van de EK-kwalificatiereeks met twaalf punten. Duitsland, de nummer drie van het afgelopen WK, is in groep A eveneens nog zonder puntenverlies. De Duitse bondscoach Joachim Löw zei vandaag in de aanloop naar het EK graag tegen sterke tegenstanders te oefenen. Op 10 augustus 2011 neemt Die Mannschaft het op tegen Brazilië, daarna staan duels met vicewereldkampioen Oranje en Frankrijk in de planning.

VVV-Venlo weken zonder Gentenaar

VVV-Venlo moet het voorlopig stellen zonder eerste doelman Dennis Gentenaar. De keeper, die zondag tijdens de wedstrijd tegen voormalig werkgever Ajax ook al verstek moest laten gaan, heeft een overbelaste knie. De sluitpost is enkele weken uit de roulatie door het euvel.

Gentenaar werd vorig jaar geopereerd aan de knie waar hij nu last van heeft. Die knieblessure liep hij nota bene op tegen Ajax. Hij stond ruim acht maanden buitenspel met de kwetsuur.

Kevin Begois zal Gentenaar in de komende weken vervangen. Begois stond zondag in de met 0-2 verloren wedstrijd tegen Ajax ook al onder de lat. Derde doelman Delano van Crooy heeft een gebroken vinger, waardoor Randy Frijn, doelman van Jong VVV, voorlopig op de bank zit.

Google Vertaal beatbox

1) Ga naar Google Vertaling

2) Stel de vertaler in op ‘Van: Duits – Naar: Duits’

3) Kopieer de volgende letters in het vertaalvlak: pv zk pv pv zk pv zk kz zk pv pv pv zk pv zk zk pzk pzk pvzkpkzvpvzk kkkkkk bsch

4) Klik op “Luisteren” (geduld, sommige geluidsfragmenten moeten even laden)

Zelf iets componeren? Dit zijn je ‘instrumenten’ (deel het resultaat met ons in een reactie) zk = suspended cymbal bschk = snare pv = brush bk = bass tk = flam1 vk = roll tap kt = flam2 kttp = flam tap krp = hi hat tap pv = short roll th = better hi hat thp, ds = instant rimshot

Met dank aan Royke87, Intrepidity en Qunix voor de submit.

Fan hoaxt Lowlandsposter om kaartjes

Vorige week was Lowlands 2011 binnen twee uur uitverkocht voordat er nog maar één naam bekend was. Lowlands wilde de btw-verhoging die in 2011 wordt doorgevoerd voor zijn.

Veel fans hebben echter achter het net gevist tijdens die twee uur. Het resultaat is dat vele Lowlandsfans of voor veel geld de zwarte markt op moeten of pas weer in 2012 naar Lowlands kunnen. En dat in het jaar dat de wereld vergaat. Maar er zijn ook fans die wel heel creatief zijn. Zo heeft een fan alvast een Lowlandsposter gemaakt in de hoop dat iemand hem de kaartjes verkoopt. Of het gaat lukken valt te betwijfelen, maar het is in ieder geval leuk geprobeerd. 

Rutten: "Sampdoria moet risico nemen"

PSV speelt morgenavond in de Europa League tegen Sampdoria. De Eindhovaren moeten het duel winnen om zeker te zijn van de volgende ronde. Mocht dat niet lukken, dan is de wedstrijd tegen FC Metalist Kharkiv van cruciaal belang.

"We hebben twee kansen, maar willen die het liefste morgenavond al pakken," blikte trainer Fred Rutten vooruit op het duel tegen de Italianen. Het enige verschil met de wedstrijd in Eindhoven is dat Sampdoria moet winnen. De tegenstander van de formatie uit de Lichtstad staat nu op de derde plaats in groep I en heeft vijf punten.

"Eigenlijk moeten zij twee wedstrijden winnen. Het zal gedurende de avond zeker zo zijn dat ze een keer risico moeten gaan nemen. Wij hebben dan ook weer onze kwaliteiten om daarop te reageren. Het kan een zeer interessante wedstrijd worden," ging Rutten verder. "De omstandigheden gelden altijd voor beide teams."

Daarnaast denkt Rutten dat de absentie van Antonio Cassano van cruciaal belang kan zijn. De sterspeler ligt in conflict met Sampdoria en komt tegen PSV niet in actie. "Natuurlijk heeft het invloed, hij is een type dat in zijn eentje beslissend kan zijn op veel momenten. Maar hij kan ook niet in de wedstrijd zitten en dan werkt het tegen hem. Zonder hem vallen er wel ideeën en creativiteit weg."

Volgens Erik Pieters moet PSV scherp aan het duel beginnen en vervolgens proberen de concentratie vast te houden. "Thuis kregen ze één grote kans en dat was meteen een doelpunt, waardoor wij toen achter de feiten aan liepen. Natuurlijk hebben we na morgen nog een wedstrijd over, maar hoe eerder hoe beter dat we het halen."

Angry Birds al zeven miljoen keer gedownload

Angry Birds is inmiddels al zeven miljoen keer gedownload op Android, aldus ontwikkelaar Rovio. Dit werd bekendgemaakt toen iemand op Twitter tegen de ontwikkelaar zei dat niet alle titels op Android gratis zijn. Hierop reageerde Rovio als volgt: "Dat is waar, maar de titels met meer dan 50.000 downloads wel... We hebben zojuist de zeven miljoen bereikt."

Indrukwekkende cijfers. Binnenkort wordt Angry Birds Christmas verwacht. Gamers die de Angry Birds Halloween al in bezit hebben schijnen deze gratis te kunnen krijgen.

Gesink pakt langzamerhand de draad weer op

Robert Gesink kende in 2010 een succesvol seizoen met de zesde plaats in de Tour de France, winst in de Giro d'Emilia en de overwinning van de GP Montreal. Toch zal 2010 als een inktzwart jaar worden herinnerd door Gesink, die zijn vader verloor nadat die bezweek na een val in de Bart Brentjens Challenge.

"Het was op sportief vlak het beste seizoen wat ik ooit heb gehad, maar privé was het het zwaarste jaar, met het overlijden van mijn vader," aldus Gesink tegenover de NOS. "Het was heel zwaar en het gaat de komende tijd ook nog wel even heel zwaar zijn voor mijn familie en natuurlijk mijn moeder. Dat is iets waar ik nu met de gedachten bij ben. Ik begin langzamerhand weer met trainen en kijk uit naar het volgende seizoen. Het was verschrikkelijk om mee te maken. Lang hadden we gehoopt op goede afloop, maar dat is niet gebeurd. Het was verschrikkelijk voor de hele familie."

"Mijn vader was mijn grootste fan, hij was altijd heel trots op me en hij zou niet anders willen dat ik het volgend jaar nog beter ga doen. Dat ga ik doen voor hem, voor m'n moeder en voor de rest van de familie. Zo probeer ik ernaar te kijken. Je weet ook niet hoe je daar later in staat, maar zo probeer ik het nu te verwerken."

Bij de uitreiking van de Wielrenner van het Jaar-trofee, die hij won, kwam hij ook nog terug op zijn seizoen. "Een Tour op die manier rijden is fantastisch, maar ik heb ook drie hele speciale overwinningen behaald. Montreal winnen na een lange periode zonder trainen was speciaal en mijn zege in Zwitserland was de eerste in de ProTour. Elke overwinning heeft een speciale kant. Het seizoen is heel abrupt afgelopen en er was de laatste tijd geen genieten bij. Hopelijk komt dat volgend seizoen wel."

UEFA schorst Mourinho

De Europese voetbalbond (UEFA) heeft José Mourinho voor twee wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, geschorst. De trainer van Real Madrid krijgt deze straf naar aanleiding van de twee bewuste kaarten in het Champions League-duel tegen Ajax.

In de slotfase van het duel tegen Ajax, dat de Madrilenen met ruime cijfers wonnen (4-0), pakten Xabi Alonso en Sergio Ramos een bewuste gele kaart. Hierdoor is het duo voor de laatste groepswedstrijd in het miljoenenbal geschorst en beginnen ze beide met een schone lei aan de knockout-fase.

Na onderzoek concludeerde de UEFA dat Mourinho zich schuldig heeft gemaakt aan onsportief gedrag en hij kreeg naast de schorsing, waarvan het voorwaardelijke duel een looptijd van drie jaar heeft, ook nog een boete van 40.000 euro. Daarnaast krijgen Xabi Alonso en Sergio Ramos een boete van 20.000 euro.

Ook Jerzy Dudek en Iker Casillas waren bij het incident betrokken. Zij kregen een boete van respectievelijk 5.000 euro en 10.000 euro. Tot slot werd Real Madrid ook als ploeg bestraft en moet een bedrag van 120.000 euro ophoesten.

Real Madrid heeft drie dagen om tegen de straf in beroep te gaan.

'Doe je huishoudelijke plicht, trut!'

Een man uit Springfield, in de Amerikaanse staat Massachusetts, is gearresteerd omdat hij zijn vriendin op brute wijze duidelijk maakte wat haar plicht is. Middenin de nacht maakte hij haar hardhandig wakker, waarna hij eiste dat ze het huishouden ging doen.

Donald B. Whitlock was boos dat zijn vriendin volgens hem te lui was en besloot haar duidelijk te maken dat hij haar vermeende luiheid spuugzat was. Zondagnacht wekte hij haar door haar keel dicht te knijpen. Vervolgens blafte hij haar toe dat ze direct moest schoonmaken en een was moest draaien.

De vrouw besloot het bevel te negeren en sloot zichzelf op in de badkamer. In doodsangst belde zij hier het alarmnummer, waarna de politie snel ter plaatse was. "Toen de politie de trap opliep, greep Whitlock haar bij de keel en bedekte haar mond met zijn hand", zo laat de politie weten.

De politie wist gelukkig de vrouw te bevrijden en de man te arresteren. De man, die geen onbekende is van de politie, wordt nu aangeklaagd voor poging tot moord, geweldpleging en het intimideren van een getuige.


'Kijk, zo pak moet je die vrouwen aanpakken!'

[Update] Move meer verkocht dan Kinect

[Update 19:17] Een vertegenwoordiger van Sony heeft laten weten dat de Move al 4,1 miljoen verscheept is naar retailers in tegenstelling tot verkocht aan daadwerkelijke gamers. Exacte verkochte aantallen maakt Sony niet bekend. Met dank aan Tom_88 voor het melden.

De PlayStation Move is tot op heden 4,1 miljoen keer over de toonbank gegaan sinds het apparaat in september is uitgekomen. Nadat Microsoft bekend heeft gemaakt dat ze 2,5 miljoen Kinects verkocht hebben, moest Sony natuurlijk ook met harde cijfers komen. Deze cijfers beslaan wel een langere periode op de markt dan Kinect.

De Move verkoopt dus aardig, al gaat hij niet zo snel als de Kinect. Het is ook het vermelden waard dat er waarschijnlijk mensen zijn met meerdere Move-controllers in huis, terwijl je maar één Kinect nodig hebt per Xbox 360, ongeacht het aantal spelers. Gemiddeld is er ongeveer één Move-controller verkocht voor elke tien PlayStation 3-consoles. Sony zegt 41.6 miljoen PS3's verkocht te hebben.

Move kwam wereldwijd uit in het midden van september, met uitzondering van Japan, waar men het apparaat vanaf oktober kon aanschaffen. Sony vertrouwt erop dat de Move goed zal verkopen tijdens het kerstseizoen.

Limburgse clash op losse schroeven

De Limburgse derby tussen VVV-Venlo en Roda JC wordt mogelijk afgelast vanwege de barre weersomstandigheden. VVV-Venlo stelt hoe dan ook alles in het werk om de derby van komend weekeinde tegen Roda JC door te laten gaan, meldt L1. De veldverwarming wordt woensdag aangezet om de sneeuw te laten smelten.

Directeur Marco Bogers verwacht dat de wedstrijd doorgaat, maar vreest de weersomstandigheden in het weekeinde. "De dooi valt in en het gaat ijzelen en regenen. Het is de vraag hoe het veld zich dan houdt", aldus Bogers tegenover het regionale medium.

Het veld van stadion De Koel is zondag in ieder geval sneeuwvrij. De wedstrijd in Venlo staat voor komende zondag op de rol. Punten zijn meer dan welkom voor VVV, dat op de voorlaatste plaats in de Eredivisie bivakkeert.

Motorspektakel in SBK 2011

Uitgever Black Bean Studios gaat een nieuw deel van de motor-racer SBK uitbrengen. SBK 2011 is op dit moment in ontwikkeling bij Milestone Studios. De game zal naast verbeterde graphics ook veel gameplay-verbeteringen bevatten.

SBK 2011 zal onder andere nieuwe menu's, verbeterde omgevingen, gedetailleerde 3D-objecten en lichteffecten bevatten. Het spel zal ook alle officiële zaken van de volgende Championship Season hebben. Dus alle klassen, alle motorcoureurs en alle racebanen uit het seizoen 2011. SBK 2011 komt in mei uit voor PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

SBK 2011SBK 2011

SBK 2011SBK 2011

SBK 2011SBK 2011

SBK 2011SBK 2011

SBK 2011

Stel gaat 5500 keer vreemd in 19 jaar

Sarah Moore en haar vriend Geoff Daniels hebben allesbehalve een saaie baan. Hun werk bestaat uit het naar bed gaan met zo veel mogelijk anderen. Inmiddels is het Brits-Amerikaanse stel al bijna 5500 keer legaal vreemdgegaan.

Sarah en Geoff zijn allebei sekstherapeuten. Samen helpen zij mannen, vrouwen en stellen van hun seksuele problemen af. Intussen heeft de 39-jarige Sarah al met 3323 mannen beroepsmatig het bed gedeeld, waaronder 52 maagden. De teller van de veertigjarige Geoff is tot nu toe blijven steken op 2162 vrouwen. Hij heeft een score behaald van 49 maagden.

Het tweetal reist de hele wereld over om met personen of stellen te praten over hun bedproblemen of hun zorgen over hun maagdelijkheid. De 'patiënten' worden geholpen tijdens praatsessies, massages, lessen in zelfbevrediging of een complete wip. Sarah, die woont en werkt in zowel Londen als Los Angeles, zegt trots te zijn op hun levensstijl. "Wij hoeven ons nooit slecht te voelen als we met een ander naar bed gaan", bekent ze.

"Wij worden niet betaald voor platte seks om een ander aan diens gerief te helpen. Wij kunnen dan ook niet worden vergeleken met prostituees. We helpen mensen pas nadat we langdurig met hen hebben gesproken. Via nevenvestigingen helpen wij mensen in het Verenigd Koninkrijk, de VS, Frankrijk en Australië."

Sarah weet waar Abraham de mosterd haalt, want ze was er vroeg bij. "Ik werd ontmaagd op mijn vijftiende. Vanaf dat moment wist ik dat seks een grote rol moest spelen in mijn leven. Op mijn twintigste ontmoette ik Geoff. Het was liefde en lust op het eerste gezicht en we zijn nooit meer uit elkaar gegaan."

Hoewel hun beroep het mooiste baantje lijkt dat je maar kunt hebben, zitten ook hier haken en ogen aan. "Mijn jongste patiënt was een meisje van negentien dat vroeger was misbruikt", vertelt Geoff. "De oudste was echter 72 jaar. Zij was bang dat haar libido was verdwenen." Toch heeft het stel nog altijd plezier in hun werk en ze zijn dan ook vastbesloten door te gaan tot hun zeventigste.

Beenhakker ontkracht transfergeruchten Feyenoord

De laatste tijd verschenen er berichten over een aantal jonge spelers van Feyenoord, namelijk Jhon van Beukering, Luc Castaignos en Nathan Ake. Leo Beenhakker, technisch directeur van de Rotterdammers, is hier niet blij mee.

"Er wordt een hoop geschreven over jongens als Jhon van Beukering, Luc Castaignos en Nathan Ake, zonder dat het gecontroleerd wordt," liet Beenhakker aan Eredivisie Live weten.

Van Beukering traint voorlopig mee met Feyenoord, maar van een contract noch zijn debuut in de hoofdmacht van de Rotterdammers is nog absoluut sprake. Don Leo voegde daar nog aan toe dat de gesprekken over een mogelijke overeenkomst nog niet zijn opgestart.

Daarnaast was ook Castaignos afgelopen week in het nieuws. Internazzionale zou achter de 18-jarige aanvaller aanzitten en heeft inmiddels telefonisch contact gehad met Feyenoord. Tijdens dit onderhoud is de naam van de voetballer echter niet genoemd.

Tot slot was ook een talent uit de B1 van Feyenoord onderwerp van gesprek. Ake, die pas 15 jaar is, zou namelijk de interesse van Manchester City en Chelsea hebben gewekt. Beenhakker verklaarde echter dat The Blues alleen naar de middenvelder heeft geïnformeerd. Volgens de technische man van de club uit Rotterdam-Zuid gebeurt dit wel vaker, zonder dat er over een transfer wordt gesproken.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 48

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

Brøndby IF heeft in de Deense competitie de weg naar boven weer gevonden. Afgelopen weekend pakte de ploeg drie belangrijke punten tegen concurrent Odense BK. In eigen huis won Brøndby met 2-0 en steeg daardoor naar de derde plaats. Brøndby, waar Remco van der Schaaf in de tweede helft mocht invallen, heeft evenveel punten als nummer twee FC Midtjylland. Deze plaats geeft na dit seizoen recht op het spelen van de voorronde in de Champions League. Koploper FC Kopenhagen staat met een voorsprong van negentien punten op eenzame hoogte.

Esbjerg FB raakt nog altijd niet uit de degradatiezone. De ploeg kwam ditmaal op eigen veld niet verder dan 0-0 tegen middenmoter Lyngby. Tim Janssen speelde de volle negentig minuten mee, maar kon zich ook niet onderscheiden. Met een achterstand van één punt op de veilige plaats tien is echter alles nog mogelijk voor Esbjerg.


In de Australische A-League heeft Adelaide United afgelopen week een belangrijke zege geboekt op Gold Coast United. In eigen huis won de ploeg moeizaam met 2-1. Aan de kant van Adelaide deed aanvaller Serginho van Dijk de gehele wedstrijd mee. Ook bij de bezoekers deed een landgenoot de volle negentig minuten mee. Bas van den Brink was op slag van rust trefzeker voor Gold Coast United. Door de overwinning neemt Adelaide nog altijd de tweede plaats in. De achterstand op koploper Brisbane Roar bedraagt na dit weekend zes punten. Adelaide heeft echter nog twee wedstrijden tegoed. Gold Coast United neemt met zeven punten achterstand op Adelaide de derde plaats in.

Op de vierde plaats, met een punt achterstand op Gold Coast United, bevindt zich na dit weekeinde Central Coast Mariners. De ploeg ging afgelopen weekend op eigen veld keihard met 1-5 onderuit tegen koploper Brisbane Roar. Patrick Zwaanswijk speelde de gehele wedstrijd mee in de verdediging van de thuisploeg.

Dyron Daal
kon bij North Queensland Fury weer op een basisplaats rekenen. De aanvaller speelde met zijn ploeg met 1-1 gelijk tegen Perth Glory, dat de wedstrijd met negen man eindigde. Daal werd halverwege de tweede helft gewisseld. Door de puntendeling blijft North Queensland Fury onderaan staan.

Melbourne Heart wist dit weekend geen aansprekend resultaat te boeken. In eigen huis speelde de ploeg, waar Gerald Sibon een basisplaats had, teleurstellend met 0-0 gelijk tegen laagvlieger Sydney FC. Melbourne Heart neemt na dit weekend de vijfde plaats in.


AEK Larnaca blijft uitstekend presteren op Cyprus. Ditmaal werd Anorthosis Famagusta, vooraf als titelkandidaat beschouwd, ruim met 3-0 verslagen. Twee van de drie doelpunten werden door een Nederlander gemaakt. Na een klein half uur opende Kevin Hofland de score tegen Anorthosis, waar Jeffrey Leiwakabessy de hele wedstrijd meedeed. Een kleine tien minuten na rust verdubbelde Edwin Linssen de score. Oud-Roda JC'er Andres Oper zette in de twaalfde minuut van de blessuretijd de 3-0-eindstand op het scorebord. Larnaca, waar ook Danny Schenkel en Gregoor van Dijk meespeelden, neemt ook na dit weekend de zeer knappe tweede plaats in. De achterstand op koploper APOEL Nicosia bedraagt vijf punten.

Wederom zege voor Levski Sofia

In de Bulgaarse competitie heeft Levski Sofia opnieuw drie punten gepakt. Ditmaal werd middenmoter Montana met 0-3 verslagen. Serginho Greene, Dustley Mulder en Andwélé Slory stonden allen binnen de lijnen bij Levski. Door de driepunter blijft de ploeg op de tweede plaats staan. De achterstand op koploper Litex Lovech bedraagt ook na dit weekeinde vijf punten.


Wisla Kraków blijft onder trainer Robert Maaskant de laatste weken uitstekend presteren. Ook dit weekend werd er weer gewonnen. Op bezoek bij Polonia Warschau won de ploeg met 0-1. Aangezien koploper Jagiellonia Bialystok punten morste, is het verschil tussen beide ploegen nog maar drie punten. Arka Gdynia deelde afgelopen weekend de punten met Slask Wroclaw. In eigen huis werd het 2-2. Aan de kant van Arka Gdynia deed verdediger Marciano Bruma de gehele wedstrijd mee. De ploeg neemt na dit weekend de voorlaatste plaats in.


Piet Velthuizen heeft bij Hércules Alicante zijn competitiedebuut gemaakt. In de thuiswedstrijd tegen Levante kon de sluitpost zijn doel echter niet schoonhouden. Hércules wist de wedstrijd wel met 3-1 te winnen. Door de overwinning neemt de ploeg na dit weekend de dertiende plaats van de Primera División in. Valencia, met Hedwiges Maduro negentig minuten lang binnen de lijnen, won in eigen huis moeizaam met 2-1 van Almería. Door de driepunter staat Valencia na dit weekend op de vijfde plaats.


AC Monza heeft afgelopen weekend de punten moeten delen met nummer vier Alessandria. Door de puntendeling blijft Monza, waar Sander Westerveld de gehele wedstrijd in het doel stond, op de voorlaatste plaats staan van der Serie C1/A. Westerveld pakte overigens in de wedstrijd een gele kaart.


In de Belgische competitie speelde SV Zulte Waregem met 0-0 gelijk bij KV Mechelen. Jeremy Bokila kwam bij de thuisploeg vlak voor tijd als invaller op het veld. In de competitie bezet Zulte de elfde plaats met 21 punten uit 17 wedstrijden.


In de Engelse Premier League ging Sunderland, met Boudewijn Zenden in de basis, met 3-2 onderuit bij Wolverhampton. De winnende treffer werd vlak voor tijd gemaakt door Sylvan Edbanks-Blake. Wigan Athletic, de nummer 18, verloor met 3-1 van de nummer laatst West Ham United. Ronnie Stam speelde bij Wigan de gehele wedstrijd mee. Newcastle United, met Tim Krul onder de lat, speelde met 1-1 gelijk bij Chelsea. Newcastle bezet in de Premier League de negende plaats met 19 punten uit 15 duels.


In de Championship ging Ipswich Town met 4-1 onderuit bij Norwich City. Grant Holt scoorde driemaal voor Norwich. Bij Ipswich startte Gianni Zuiverloon in de basis. Middlesbrough, met Marvin Emnes in de basis, kwam thuis tegen Hull City niet verder dan 2-2. In de stand staat Middlesbrough 23e met 18 punten uit 19 duels. Swansea City ging verrassend met 1-2 onderuit bij laagvlieger Portsmouth. Greg Halford was in de 65e minuut verantwoordelijk voor de winnende goal. Bij Swansea, dat in de Championship derde blijft staan, stond Dorus de Vries in het doel en kwamen Cedric van der Gun en Kemy Agustien als invallers op het veld.

In de npower football league 1 verloor Tranmere Rovers midweeks thuis met 0-1 van Hartlepool door een eigen treffer van keeper Peter Gulácsi. Timothy Cathalina begon bij de thuisploeg in de basis maar werd in de tweede helft gewisseld.


In Oostenrijk speelde Red Bull Salzburg midweeks thuis tegen Sturm Graz. Red Bull zegevierde met 2-0 dankzij twee doelpunten van Roman Wallner. David Mendes da Silva speelde bij de ploeg van coach Huub Stevens de gehele wedstrijd mee. Afgelopen weekend werd er wederom gewonnen door Red Bull. Uit tegen de nummer laatst in de competitie Lask Linz werd het 1-2. De winnende treffer werd door David Mendes da Silva gemaakt die net als midweeks het gehele duel meespeelde. Red Bull staat in de competitie derde en heeft vijf punten minder dan koploper SV Ried.

In Schotland speelde Celtic, de nummer twee, 2-2 gelijk tegen Inverness. Bij Celtic begon Jos Hooiveld in de basis en werd hij in de tweede helft gewisseld. Celtic heeft nu twee punten minder en een wedstrijd meer gespeeld dan Glasgow Rangers wiens duel afgelopen weekend werd afgelast.

De wedstrijd tussen laagvlieger Hamilton en Saint-Mirren eindigde in 0-0. Nigel Hasselbaink kwam bij Hamilton als invaller op het veld en kreeg ook nog geel. Ook Hibernian, met Edwin de Graaf die het gehele duel meespeelde, kwam niet verder dan 0-0 thuis tegen St. Johnstone. Hibernian staat in de stand achtste met 15 punten uit 15 wedstrijden.

St. Gallen ging in de Zwitserse competitie thuis met 0-3 onderuit bij FC Zürich. Sandro Calabro kwam bij St. Gallen als invaller in het veld. In de competitie bezet St. Gallen de achtste plaats met 16 punten uit 16 wedstrijden. De nummer vijf, FC Sion, verloor uit bij BSC Young Boys met 2-1. De winnende treffer werd gemaakt door Marco Schneuwly. Michael Dingsdag speelde bij Sion de gehele wedstrijd mee.

Discussieer hier verder over de Nederlanders in het buitenland!

Pleidooi voor fusie D66 en GroenLinks

D66 en GroenLinks moeten fuseren tot een progressieve, sociaal-liberale partij. De twee partijen hebben veel meer overeenkomsten dan verschillen. Dat stelt een groep aanhangers van de twee partijen, die dinsdag een handtekeningenactie is gestart.

Linksliberalen zijn nu verdeeld over tal van verschillende partijen, zeggen de initiatiefnemers. Een nieuwe, sociaal-liberale partij die voortkomt uit D66 en GroenLinks kan deze kiezers volgens hen samenbrengen. Ze roepen de leiding van beide partijen op in gesprek te gaan.

De partijleiders van GroenLinks en D66 zeggen tot nu toe dat zij wel over samenwerking willen praten, maar niet willen fuseren. De pleitbezorgers van een fusie voeren hun actie via de website nieuwepartij.nl en een Facebookpagina.

Spelers Serie A dreigen opnieuw met staking

De spelers uit de Italiaanse voetbalcompetitie Serie A dreigen opnieuw met een staking. Dat maakte Leonardo Grosso, voorzitter van de spelersvakbond, dinsdag bekend.

Ze willen in het weekeinde van 11 en 12 december niet voetballen, uit onvrede over een slepend meningsverschil met de Italiaanse voetbalbond en competitieleiders over het afsluiten van een collectieve arbeidsovereenkomst.

De voetballers dreigden eerder dit seizoen al met een staking in september, maar die ging toen niet door omdat er toch nog ruimte bleek voor onderhandeling. Een nieuwe poging om tot een akkoord te komen, heeft vooralsnog niets opgeleverd. Dinsdag liep de deadline van de spelersvakbond af.

"We zijn heel teleurgesteld, want de wil om tot een akkoord te komen was aanwezig", aldus Grosso.

Ibrahimovic: "Ik stop in 2014 met voetballen"

Zlatan Ibrahimovic heeft al een datum geprikt wanneer hij zal stoppen met voetballen. De aanvaller van AC Milan zal zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangen op het moment dat zijn contract bij de Italiaanse ploeg verloopt.

Ibrahimovic, op dit moment 29 jaar, staat nog tot 2014 onder contract bij Milan. Mocht zijn contract aflopen, dan is de spits 33 jaar en op deze leeftijd wil hij een punt achter zijn loopbaan zetten.

"Hoelang ik van plan ben om door te gaan? Nog maximaal drie jaar. Je moet stoppen als je aan je top zit. Of ik me de sterkste voetballer van de wereld vind? Ja, dat vind ik. Als je dat niet denkt, dan ga je niet het veld op met de juiste instelling. Voor mij bestaat nummer twee niet", aldus de voormalig Ajacied.

Afgelopen zomer kwam de Zweed over van FC Barcelona. Daar kon de Zweeds international zijn draai niet vinden. De aanvaller besloot terug te keren naar de Serie A, waar hij ook voor Internazionale en Juventus speelde. Bij AC Milan vond Ibrahimovic zijn goede vorm weer terug en heeft hij inmiddels in zeventien wedstrijden al elf doelpunten gescoord.

Hulp aan illegaal niet strafbaar

Mensen die illegalen helpen, moeten daar niet voor gestraft worden. Kerken, artsen en andere burgers mogen niet de dupe worden van het strafbaar stellen van illegaal verblijf in Nederland. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer, bleek dinsdag tijdens een debat met minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel over zijn begroting.

Het kabinet van VVD en CDA heeft in het regeerakkoord opgenomen dat illegaliteit strafbaar wordt. Zo kunnen criminelen en illegalen die overlast veroorzaken beter het land uitgezet worden. Maar hulpverleners zou dan ook straf boven het hoofd hangen, omdat ze medeplichtig worden aan een strafbaar feit.

CDA'er Raymond Knops vroeg minister Leers om strafuitsluiting te regelen voor mensen die illegalen om humanitaire redenen helpen. De regeringspartij sloot zich hiermee aan bij het pleidooi van veel oppositiepartijen.

Bad Company 2 Vietnam releasedate

Bad Company 2: Vietnam heeft eindelijk een releasedate gekregen. Zowel de PC als de next-gen consoles krijgen een releasedate. De PC-versie komt op 18 december uit en de bezitters van een PlayStation 3 of Xbox 360 moeten wachten tot 21 december.

Bad Company 2: Vietnam is een DLC voor Bad Company 2. Het speelt zich af in, zoals de naam al doet vermoeden, Vietnam. In het pakket zitten vier nieuwe maps, vijftien wapens en zes voertuigen. Ook zullen er 'net-echte dialogen' in voorkomen. De voice-overs tijdens de strijd zijn namelijk gebaseerd op authentieke communicatie die tijdens de oorlog zou zijn gevoerd.

De PC-versie zal dus op 18 december uitkomen en zal tussen de 10 en 15 euro gaan kosten. De PS3- en 360-versie komen drie dagen later uit op 21 december. De PS3-bezitters zullen dezelfde prijs betalen als de PC-eigenaren, de 360-bezitters zullen 1200 MSP moeten betalen voor hun pakketje.

bc2 vietnam

NAC Breda zoekt supporters

Voor de nieuw te vormen raad van toezicht is NAC Breda op zoek naar twee supporters die daarin zitting willen nemen. Deze raad zal uiterlijk 1 februari een nieuw bestuur van de club uit Breda benoemen.

De Eredivisieclub is momenteel bezig met een nieuwe structuur. De nieuwe raad van toezicht zal bestaan uit zeven mensen en die zullen het bestuur in de gaten houden. Het bestuur zal op zijn beurt de directie controleren.

NAC is nu voor de raad van toezicht op zoek naar twee supporters. Zij zullen worden benoemd via de clubraad. De clubraad is het adviesorgaan van de fans. Er komen ook twee afgevaardigden van zowel financiers als sponsoren in de raad en twee onafhankelijke toezichthouders van de gemeente Breda.

Dopingzaak Lommers aan CAS voorgelegd

Schaatsbond KNSB en de Nederlandse Dopingautoriteit zijn in beroep gegaan tegen de vrijspraak van Wesley Lommers. De jeugdige schaatser werd betrapt op het gebruik van verboden middelen, maar werd vanwege vormfouten vrijgesproken. Het internationaal sporttribunaal CAS zal zich er nu over gaan buigen.

De tuchtcommissie van de KNSB schorste Lommers aanvankelijk voor twee jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. De commissie van beroep vond dat er een document van het dopinglaboratorium ontbrak en vernietigde daarop deze uitspraak.

Omdat in de regels van het wereldwijde antidopingbureau WADA in de regels staat dat een dergelijk document niet verplicht is, zijn de KNSB en de Dopingautoriteit in beroep gegaan tegen de vrijspraak. Ze willen de procedure toetsen bij het CAS.

'NASA onthult donderdag buitenaards leven'

NASA zal overmorgen een belangrijke persconferentie houden.  Hierin zullen zij waarschijnlijk de ontdekking van buitenaards leven bekendmaken.

Volgens kenners heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie aliens ontdekt op Titan, een van de vele manen van Saturnus. Tijdens de persconferentie zullen diverse wetenschappers aan het woord komen. Gezien de aard van de sprekers is de kans groot dat men een soort bacterie heeft ontdekt op Titan.

Het is echter nog onbekend wat er zoal wordt besproken tijdens de persconferentie. Wel wordt er op media als Twitter al volop gespeculeerd over de aankondiging van buitenaards leven. De persconferentie is donderdagavond vanaf acht uur live te volgen via NASA Television.

Volg ook het topic hierover op het forum om op de hoogte te blijven van dit belangrijke nieuws.

Turkse minister wuift geheime memo's weg

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, heeft dinsdag een Amerikaanse diplomatieke memo, waarin hij 'uitzonderlijk gevaarlijk' wordt genoemd, weggewuifd. Documenten die door WikiLeaks zijn vrijgegeven 'zullen ons buitenlands beleid niet raken', zei hij in Washington.

Davutoglu noemde de documenten de meningen van individuen en niet zozeer die van de Amerikaanse regering. "Ik kijk in de spiegel en zie geen gevaarlijk gezicht", zei hij.

De beschrijving van Davutoglu dateert van voor 2004, het jaar waarin hij minister werd.

Bioware zoekt bètatesters voor The Old Republic

Bioware is begonnen met rekruteren van bètatesters voor de Star Wars-MMO The Old Republic. Op de site kun je je aanmelden door een account te maken of in te loggen als je al een account hebt. De bèta zal binnenkort uitkomen voor de geselecteerde testers. De testers worden geselecteerd op verschillende criteria.

Niet iedereen die zichzelf aanmeldt zal automatisch uitgekozen worden. De testers zullen uitgekozen worden op basis van elementen zoals leeftijd, geslacht, woonplaats en systeemspecificaties. Ook zul je minstens 18 jaar oud moeten zijn om mee te dingen naar een rol als bètatester.

FIA maakt voorlopige inschrijflijst 2011 bekend

Autosportfederatie FIA heeft de voorlopige inschrijflijst voor het Formule 1-seizoen 2011 bekendgemaakt. Opvallend is dat alleen Red Bull Racing, McLaren-Mercedes, Scuderia Ferrari, Mercedes Grand Prix, Sauber F1 Team en Team Lotus hun line-up bevestigd hebben.

Bij laatstgenoemde team is het opvallend dat het onder de naam Team Lotus ingeschreven staat, omdat er een meningsverschil over het gebruik van de naam Lotus heerst. Of de naam ook volgend jaar op de bolides staat zal begin volgend jaar duidelijk worden.

Bij het team van Renault is alleen Robert Kubica nog bevestigd, terwijl bij Williams de teamgenoot van Rubens Barrichello nog niet vastgelegd is. Scuderia Toro Rosso heeft nog geen rijders ingeschreven voor 2011, terwijl Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari wel beschikken over een contract voor volgend jaar. Enige nieuwkomer op de lijst is Sauber-rijder Sergio Perez.

De voorlopige inschrijflijst:

Red Bull Racing
1. Sebastian Vettel
2. Mark Webber

Vodafone McLaren Mercedes
3. Jenson Button
4. Lewis Hamilton

Scuderia Ferrari Marlboro
5. Fernando Alonso
6. Felipe Massa

Mercedes GP Petronas F1 Team
7. Michael Schumacher
8. Nico Rosberg

Renault F1 Team
9. Robert Kubica
10. TBA

AT&T Williams
11. Rubens Barrichello
12. TBA

Force India F1 Team
14. TBA
15. TBA

Sauber F1 Team
16. Kamui Kobayashi
17. Sergio Perez

Scuderia Toro Rosso
18. TBA
19. TBA

Team Lotus
20. Jarno Trulli
21. Heikki Kovalainen

HRT F1 Team
22. TBA
23. TBA

Marussia Virgin Racing
24. TBA
25. TBA

Minder snel paspoort voor gezochte crimineel

Veroordeelde criminelen kunnen in de toekomst minder gemakkelijk een paspoort of rijbewijs aanvragen of verlengen. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gaat kijken of hij de regels kan aanscherpen. Dat heeft hij dinsdag aangekondigd.

Nu kunnen mensen die veroordeeld zijn, maar hun straf nog niet hebben uitgezeten, vaak gewoon een paspoort of rijbewijs verlengen of aanvragen. Teeven wil dat minder gemakkelijk maken. Als deze mensen zich op het gemeentehuis melden, moet er sneller 'een belletje gaan rinkelen', zei hij tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Dat belletje gaat nu alleen rinkelen als mensen zich aan relatief zware vergrijpen schuldig hebben gemaakt.

Er lopen in Nederland zo'n vijftigduizend mensen rond die veroordeeld zijn, maar nog niet daadwerkelijk zijn gestraft. In een kleine twintigduizend gevallen gaat het om mensen die een celstraf opgelegd hebben gekregen.


(Foto: Novum)

'Helpdesk alleen tegen lokaal tarief'

Telecom- en andere grote bedrijven mogen in de toekomst geen 0900-nummers meer gebruiken voor hun helpdesks. De oppositie in de Tweede Kamer werkt aan een wetsvoorstel dat dat moet regelen. Dat bleek dinsdag bij de presentatie in Den Haag van De Help, de eenmalige glossy van cabaretier Youp van 't Hek over de werkwijze van helpdesks van grote bedrijven.

Het wetsvoorstel is een initiatief van GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema, en krijgt steun van PvdA, SP, D66 en de Partij voor de Dieren.

In De Help wil Van 't Hek 'op vrolijke wijze' de werkwijze van helpdesks blootleggen. Het blad biedt columns en cartoons, plus een selectie uit de duizenden e-mails over helpdeskervaringen die Van 't Hek de afgelopen tijd heeft verzameld. Het blad ligt vanaf woensdag in de winkel.

Van 't Hek beklaagde zich vorige maand over de dienstverlening van telecombedrijf T-Mobile. Omdat hij daar veel reacties op kreeg, besloot hij zich verder te verdiepen in de werkwijze van helpdesks van grote bedrijven. Dat heeft geleid tot De Help. Het blad is gemaakt in samenwerking met NRC Handelsblad, de krant waar Van 't Hek columns voor schrijft.

A44 eerste snelweg ter wereld met ledverlichting

De A44 is de eerste snelweg ter wereld met ledverlichting. Dat heeft Rijkswaterstaat dinsdag bekendgemaakt. De verlichting staat sinds maandag aan op een traject van ongeveer zeven kilometer tussen knooppunt Burgerveen en de Kaagbrug.

Dankzij de energiezuinige ledlampen moet het energieverbruik met 40 procent afnemen. De lampen zijn duurder dan traditionele verlichting, maar zijn binnen tien jaar terugverdiend, is de verwachting.

Het nieuwe licht heeft ook voordelen voor de weggebruikers. Via een dimsysteem wordt de juiste hoeveelheid licht gebruikt op drukke momenten, zoals de spits. Wanneer het rustiger is op de weg, wordt het licht automatisch gedimd. Ook is er minder lichtvervuiling omdat het licht preciezer op de weg wordt gericht.

Sneeuw leidt tot chaos in verkeer Duitsland

Sneeuw en ijs hebben dinsdag op verscheidene plaatsen in Duitsland tot een verkeerschaos geleid. Er deden zich duizenden ongelukken voor. Lijnbussen vielen uit en op de luchthaven van Frankfurt werden 255 vluchten geannuleerd. Drie mensen kwamen om door verkeersongelukken.

In de zuidelijke deelstaat Beieren sloeg een vrachtwagen met varkens om. Meer dan honderd dieren sprongen de gladde weg op. 25 varkens kwamen om, de chauffeur liep zware verwondingen op. In dezelfde deelstaat kwamen meer dan tweehonderd treinreizigers vast te zitten. Zij moesten de sneltrein verlaten, nadat een boom het onder de sneeuw had begeven en de bovenleiding had beschadigd.

De komende dagen worden nog meer problemen verwacht. Woensdag kan het vooral in het noorden en midden van het land zwaar sneeuwen.

Nalbantoglu moet onder het mes

Muslu Nalbantoglu kan voorlopig niet in actie komen voor De Graafschap. De verdediger raakte afgelopen weekend, in de competitiewedstrijd tegen Vitesse, geblesseerd aan zijn knie. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de buitenmeniscus is beschadigd.

Morgen zal de 27-jarige Nalbantoglu onder het mes gaan en daarna zal duidelijk worden hoe lang De Graafschap niet kan beschikken over de verdediger.

Electronic Arts kapt met licentiespellen

Electronic Arts' keuze om geen filmgames meer uit te geven, berust op een logische en aannemelijke beargumentie. Te weinig creatieve mogelijkheden en de hoeveelheid geld die erin geïnvesteerd moet worden, maken het voor de voormalig koning der licentiespellen niet meer aantrekkelijk om met deze 'stervende markt' mee te doen.

Dat zegt EA Games-label directeur Frank Gibeau. De creatieve restricties kosten haast meer energie om aan te voldoen, dan dat er zelf een concept zou worden verzonnen. Buiten dat bieden eigen franchises vaak meer potentie om nog eens een vervolg te maken.

"If you want to make a hit, you have to give a game time to get to quality", zegt Gibeau tegen Develop. "The days of licensed-based, 75-rated games copies are dead like the dinosaur." 

Gibeau spreekt ook nog over de James Bond-licentie, die nu bij Activision ligt. "We dumped that licence because we felt like we needed to own more intellectual property, and we don't like where James Bond is going with all the creative limitations on it."

"Considering the total amount of money we have to spend on those types of James Bond games, and the total amount of man-hours we had to put into them, we thought; hell, let's work on our own IP."

Hij voegt daar nog een vraag aan toe. "The guys who made James Bond games for us, well yeah, they went on and made Dead Space. And look where we are now; what would you rather publish, retail and play - the latest James Bond or Dead Space 2?"

Wilders blijft zwijgen over Brinkman

Geert Wilders blijft weigeren om commentaar te leveren op de nieuwste onthullingen rondom zijn fractieleden. "Ik ga er niets over vertellen", zei de PVV-leider dinsdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Eind vorige week werd bekend dat Hero Brinkman in 2001 op de vlucht is geslagen voor een politiecontrole. Hij was destijds zelf agent. En Eric Lucassen zou al jaren worden achtervolgd door deurwaarders, omdat hij in grote financiële problemen verkeert.

In reactie daarop liet Wilders vrijdag weten dat hij niet langer gaat reageren op 'ieder incident'. "Het gewroet van de media in het verleden van PVV'ers begint nu op een ordinaire heksenjacht te lijken. Ik werk daar niet aan mee."

Wilders houdt zich aan zijn voornemen, bleek dinsdag. Hij wilde niet zeggen of Brinkman is gestraft voor het achterhouden van deze informatie. "Ik ga er geen enkele uitspraak meer over doen."

Brinkman zei zelf dat hij streng door zijn politiek leider is toegesproken over het incident, maar verder niet is gestraft. Brinkman mag al zijn woordvoerderschappen houden.

Drie spelers Schalke 04 uit selectie gezet

Felix Magath heeft de discipline bij Schalke 04 aangescherpt. De 57-jarige Duitse oefenmeester heeft drie spelers van de Bundesligaclub uit de selectie gezet. Jermaine Jones, Hans Sarpei en Alexander Baumjohann moeten voorlopig met de amateurs meetrainen.

"Bij Jermaine ben ik niet tevreden over zijn instelling in de wedstrijd tegen Kaiserslautern. De andere twee lopen op de training de kantjes ervan af", motiveert Magath zijn besluit in de Süddeutsche Zeitung. De oefenmeester heeft Christian Pander juist weer bij de selectie gehaald, na anderhalf jaar blessureleed.

Magaths positie kwam na de 5-0 nederlaag bij Kaiserslautern van zaterdag verder onder druk te staan. De ploeg van Klaas-Jan Huntelaar presteert teleurstellend met een vijftiende plaats in de Bundesliga. De club uit Gelsenkirchen plaatste zich vorige week door een zege op Olympique Lyon wel voor de volgende ronde van de Champions League.

Magath is bij Schalke bezig aan zijn tweede seizoen. De 43-voudig oud-international eindigde in zijn eerste jaar als tweede. Magath werd de afgelopen tien jaar landskampioen met Vfl Wolfsburg en Bayern München.


Magath zet drie spelers uit selectie (Foto: Novum)

Chinese kleuter bevrijd uit wasmachine

Een Chinese kleuter is afgelopen weekeinde door reddingswerkers met een slijptol uit een wasmachine bevrijd. De dreumes had zich tijdens een spelletje verstoppertje in het huishoudelijke apparaat verstopt en kon er daarna niet meer uit.

Brandweerlieden werden ingeschakeld om de 3-jarige Chaofan te bevrijden. Eerst werd de wasmachine uit elkaar gehaald en vervolgens werd de wastrommel opengezaagd met een slijptol. Na twee uur werd het ventje uit zijn benarde positie bevrijd.

'3DS is cooler dan Move en Kinect'

Jeremiah Slaczka, creative director en mede-oprichter van Scribblenauts-ontwikkelaar 5th Cell, heeft gezegd dat de 3DS 'cooler' is dan Microsofts en Sony's nieuwste console-innovaties, respectievelijk de Kinect en Move.

5th Cell werkt op dit moment aan een 3DS-spel. "We have people playing around with it," zegt hij tegen Game Informer-magazine. "The 3D camera is probablu the most interesting thing that's the least talked about." Slaczka geeft aan dat dit project in de R&D-fase zit.

Op de vraag of Kinect en Move hem kunnen inspireren, zegt Slaczka: "Yeah... a little. I don't know. The 3DS is cooler in our opinion". De ontwikkelaar geeft aan tegen het plan van Microsoft gestemd te hebben om zo vroeg mogelijk een Kinect-spel op de markt te gooien, sowieso omdat ze bezig zijn met de XBLA-shooter Hybrid.

"When we were working on Hybrid, we [had to] decide whether we wanted to do a Kinect game or a core title. Microsoft said 'You can do Kinect!' We checked it out, and decided we'd rather do this."

Move staat ook niet goed in het boekje van 5th Cell, maar is toch best oké. "Move is okay. It's Wii plus. It's good for what it is. Ultimately it's all about the system. If the idea makes sense, then we can do it and we will. But it's all about the idea."

 

Nog voor jaarwisseling beslissing over Petrov

Nog voor het einde van het jaar hoopt Renault een beslissing te kunnen nemen over coureur Vitaly Petrov. Teameigenaar Gerard Lopez heeft dit laten weten.

Dit jaar maakte de Rus zijn debuut in de Formule 1 en behaalde gelijk 27 punten. Hiermee eindigde hij als dertiende in het kampioenschap. Ondanks deze verrassende resultaten is Petrov nog steeds niet zeker van een nieuw contract. 

"We zijn over het algemeen tevreden over wat Vitaly tijdens zijn debuutjaar heeft laten zien, al stelden de resultaten in het tweede deel van het seizoen een beetje teleur. In Abu Dhabi heeft hij echter weer laten zien wat hij kan", aldus de teameigenaar tegenover ESPN. "We hebben nog geen definitieve beslissing over hem genomen. We moeten gewoon nog even met elkaar gaan zitten en ik verwacht dat ergens in de komende twee weken een knoop wordt doorgehakt."

Dzsudzsák kan voor twee jaar bijtekenen bij PSV

PSV wil de Hongaarse aanvaller Balázs Dzsudzsák graag nog enkele jaren langer aan de club binden. Balázs Dzsudzsák kan bijtekenen bij PSV, meldt Voetbal International. De Hongaar heeft een verbintenis tot 2013, maar als het aan de clubleiding van de Eindhovenaren ligt, blijft de aanvaller tot 2015 in Eindhovense dienst.

Trainer Fred Rutten is zeer tevreden met de buitenspeler die dit seizoen al acht keer scoorde. De Hongaarse buitenspeler kwam in de winter van 2008 naar PSV. In zijn eerste seizoen kwam hij tot zeventien duels en drie doelpunten. Elk seizoen daarna is zijn doelpuntenaantal gestegen. Het seizoen 2008/2009 scoorde hij elf keer en in 2009/2010 scoorde hij al veertien keer.

Dzsudzsák die in 2008 overkwam van Debrecen gaf in de zomer nog aan te willen vertrekken bij PSV, maar uiteindelijk werd dit niet concreet. De 23-jarige aanvaller speelde reeds 32 maal voor het Hongaars elftal.

De Boer: "Özbiliz lijkt qua stijl op Messi"

Na afloop van de wedstrijd tegen VVV-Venlo was Ajax drie punten en een debutant rijker. Frank de Boer is benieuwd naar de ontwikkeling van de debuterende Aras Özbiliz.

Özbiliz kwam in Venlo in de tweede helft in het veld. Frank de Boer, jeugdtrainer van de Ajax A1, vergelijkt de speler op bepaalde vlakken met Lionel Messi.

"Als je een type moet noemen op wie hij qua stijl lijkt, dan is het Lionel Messi", vertelt De Boer aan het Algemeen Dagblad. "Ik zeg niet dat deze jongen zo goed is als Messi, maar ook Özbiliz is bloedsnel, trekt graag naar binnen en heeft dan overzicht en een goed schot. In de A1 heeft hij bij mij geregeld uit dergelijke acties gescoord."

De Boer heeft wel een verklaring voor het feit dat Özbiliz pas op zijn twintigste debuteert. "Tussen twee langdurige revalidaties door (de speler werd twee keer geopereerd aan zijn kruisband, red.) had hij ook nog een schouderblessure. Hij heeft al veel te verduren gehad, maar heeft zich telkens teruggeknokt. Ook belangrijk: zijn snelheid heeft er niet onder geleden. Testen wijzen uit dat hij nog steeds de snelste is van allemaal."

Vader vast voor ontvoeren 14-jarige zoon

Een 45-jarige vader zit sinds maandag vast in verband met de ontvoering van zijn zoon, in mei. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. De man had samen met zijn vrouw de 14-jarige jongen meegenomen naar Engeland.

De jongen woonde bij een pleeggezin in Hardinxveld-Giessendam en stond onder toezicht van Bureau Jeugdzorg. Op 19 mei werd hij op weg naar school een auto ingetrokken en nog dezelfde dag teruggevonden in het Engelse Dover. Daar was hij met zijn ouders op een veerboot naartoe gereisd.

De ontvoerde jongen werd direct teruggebracht naar Nederland, zijn 38-jarige moeder keerde in juli terug. Zij heeft enige tijd vastgezeten, maar is voorlopig op vrije voeten gesteld.

De vader, die in Engeland een vast woonadres heeft, werd in Engeland aangehouden en is vorige week naar Nederland overgebracht. De rechter-commissaris in Dordrecht heeft bepaald dat de man voorlopig blijft vastzitten, omdat hij zijn zoon heeft onttrokken aan het wettelijk gezag.

Radeloze man sticht brand in bank Wognum

Een 33-jarige man uit Wognum heeft maandag in een bank een glazen pot met brandende lampolie tegen de muur kapotgegooid. De wanhoopsdaad vond plaats in een spreekkamer, waarin verder niemand aanwezig was. Er ontstond een kleine brand die snel onder controle kon worden gebracht door het personeel.

De man verliet de bank aan de Burgemeester Commandeurlaan in Wognum te voet. Agenten hielden hem rond 16.10 uur aan in de buurt van het filiaal van de Rabobank in de Noord-Hollandse plaats.

Hij had tegen enkele klanten geroepen dat ze het gebouw moesten verlaten, voordat hij het brandende voorwerp tegen de muur gooide. Hij verklaarde volgens de politie dat hij door een faillissement in de financiële problemen was geraakt en daardoor 'radeloos en redeloos' was. Hij is in een cel gezet.

Honkballer Urbanus naar Texas Rangers

Nick Urbanus vertrekt naar de Verenigde Staten. Urbanus, die het afgelopen seizoen voor Amsterdam Pirates speelde, heeft een profcontract getekend bij Texas Rangers.

Vorig jaar, toen hij 17 jaar was, maakte Urbanus zijn debuut bij Pirates. Tijdens het World Port Tournament in Rotterdam kwam hij voor het eerst uit voor Oranje.

Urbanus zal in het belfotenteam van de Rangers als korte stop/tweede honkman spelen in de Arizona League. Hij is na Rikkert Faneyte en Andrew Jones de derde speler met een Nederlands paspoort bij de Rangers.

Unieke Wii-bundel te koop

Een bundel van een console met een spel is vaak een ideale manier om een console aan te schaffen. Soms krijg je een net nieuw uitgekomen spel bij zo'n bundel, maar wat dacht je van gelijk alle spellen tegelijk? Vanaf januari kun je in Japan een vrij unieke Wii-bundel kopen.

De unieke Wii-bundel bestaat uit een Wii-console, een Wii Balance Board en alle games die in Japan zijn uitgebracht voor de Wii. Uiteindelijk heb je dan meer dan vierhonderd Wii-games in je bezit. De bundel met alle games is zo'n €21.000,- waard maar zal te koop zijn voor het zachte prijsje van ongeveer €9.000,-. Of deze bundel ook in Nederland uit gaat komen is nog niet bekend.

Wii-bundel

Unieke Wii-bundel te koop

Stadscentra Italië lamgelegd door studentenprotesten

Politiebusjes en rijen oproeragenten hebben dinsdag de toegang tot het historische centrum van Rome afgesloten om te voorkomen dat duizenden studenten naar het Italiaanse parlement zouden marcheren. In het parlement wordt vandaag beslist over hervormingen van het onderwijssysteem.

Door de hervormingen krijgt de private sector volgens studenten en docenten te veel invloed op het universitaire systeem. Bovendien ontstaan er door bezuinigingen op onderwijs vacatures die niet vervuld kunnen worden.

Vergelijkbare protesten vonden plaats in andere steden, waaronder Milaan, Turijn, Napels, Venetië, Palermo en Bari. In Genua vonden ook demonstraties plaats. Studenten scandeerden daar 'Zij blokkeren onze toekomst, wij blokkeren de steden'.


Italiaanse studenten protesteren tegen onderwijshervormingen (Foto: Novum)

Sterretje moet clip censureren

De videoclip 'Two Stars' die Oh Oh Cherso's Sterretje samen met Mental Theo maakte, is te sexy bevonden door YouTube. De clip moet daarom gecensureerd worden van de videosite. De clip zou ongecensureerd niet geschikt zijn voor de jeugdige kijker.

Er is daarom ook een leeftijdsrestrictie aan de clip verbonden. DJ Tony Stars coverde het nummer Stars van Mental Theo en Charly Lownoise en gaf er zijn eigen draai aan door te verwijzen naar de 'Two Stars' die hij op zichzelf tatoeëerde. Geheel in stijl heeft Sterretje de te pikante beelden in zijn clip weggehaald met, je raadt het al, sterretjes.

De Oh Oh Cherso-ster is blij met zijn samenwerking met Mental Theo: "Hij is de ouwe rot in het vak, ik ben gewoon een jonkie. Hij is aan het eind van zijn Latijn en ik in mijn jonge bloei."

Check de Sterretjesss...

 

Desailly in beeld voor bondscoachschap Ghana

Marcel Desailly is in de race om bondscoach van Ghana te worden. De 42-jarige Fransman staat op een shortlist van vijf trainers die de Ghanese voetbalbond heeft samengesteld.

Humberto Coelho, Goran Stevanovic, Herbert Addo en Can Vanli zijn de andere kandidaten. Ghana zit sinds september zonder keuzeheer nadat succescoach Milovan Rajevac opstapte. De Serviër leidde de Black Stars afgelopen zomer op het WK in Zuid-Afrika naar de kwartfinale.

De in Ghana geboren Desailly heeft nog geen ervaring als hoofdtrainer opgedaan, sinds hij in 2006 in Qatar zijn spelerscarrière beëindigde. Die loopbaan bracht hem verder langs Chelsea, AC Milan, Olympique Marseille en Nantes.

De 116-voudig Frans international was de eerste voetballer die de Champions League twee jaar achter elkaar won. In 1993 zegevierde hij met Marseille in het kampioenenbal, een jaar later met Milan. Bovendien won hij met Les Bleus in 1998 het WK voetbal in eigen land en twee jaar later het EK in Nederland en België.


(Foto: Novum)

Medvedev: nieuwe wapenwedloop dreigt

Als Rusland en het Westen het niet eens worden over een gezamenlijk Europees raketschild kan dat resulteren in een nieuwe wapenwedloop. Daar heeft de Russische president Dmitri Medvedev dinsdag voor gewaarschuwd.

Eerder deze maand werd tijdens een NAVO-top in Lissabon een voorstel gedaan om samen met Rusland een raketschild te ontwikkelen in Europa. Vragen over wie het bevel moet voeren over dit schild zijn nog niet beantwoord.

"De komende tien jaar wachten ons de volgende alternatieven -we bereiken een overeenkomst over een raketschild en ontwikkelen een volledig gezamenlijk mechanisme of, als we geen constructieve overeenkomst bereiken, vangt een nieuwe fase in de wapenwedloop aan. En dan moeten we een besluit nemen over het uitwerken van nieuwe offensieve middelen", aldus Medvedev.

Voor het eind van het jaar bespreken gezanten uit Rusland en het Westen de kwestie van het aan elkaar koppelen van de defensiesystemen van Rusland en de NAVO en het vormen van een schild tegen raketten van schurkenstaten. Een rapport hierover moet in juli verschijnen.

WikiLeaks-oprichter opnieuw in beroep in Zweden

Julian Assange, de oprichter van klokkenluiderssite WikiLeaks, is dinsdag opnieuw in beroep gegaan tegen een arrestatiebevel dat door een Zweeds hof tegen hem is uitgevaardigd. Dat heeft een woordvoerster van het Zweedse hooggerechtshof gezegd. Assange wordt in Zweden onder meer verdacht van verkrachting.

Eerder deze maand verwierp een hof van beroep een eerste beroepszaak van Assange.

Assange wordt verdacht van verkrachting en seksueel misbruik van twee Zweedse vrouwen in augustus van dit jaar. Zelf ontkent hij de aantijgingen.

Waar de WikiLeaks-oprichter momenteel verblijft, is onbekend. Maandag bood de onderminister van Buitenlandse Zaken van Ecuador, Kintto Lucas, Assange een verblijfplaats aan in het Andesland. De onderminister prees het werk van de Australiër en zei dat hij in Ecuador kan komen wonen 'zonder problemen en zonder voorwaarden'.


Julian Assange opnieuw in beroep in Zweden (Foto: Novum)

Rotterdammer opgepakt voor bedreigen Wegenwachter

De politie heeft maandag een 29-jarige Rotterdammer opgepakt voor bedreiging van een Wegenwachter. De ruitenwissers van de automobilist deden het niet en hij was niet te spreken over de dienstverlening van de ANWB-monteur. De Rotterdammer bedreigde de medewerker van de Wegenwacht omdat die geen vervangend vervoer aanbood.

De Rotterdammer was gestrand in een parkeergarage in Breda. Toen hij te horen kreeg dat alternatief vervoer er niet inzat pakte hij de Wegenwachter vast en greep hij diens autosleutels. De Wegenwachter voelde zich ernstig bedreigd en gebruikte de noodknop in zijn auto om hulp in te roepen.

De politie heeft de Rotterdammer meegenomen, maar besloot hem zonder bon naar huis te sturen. Volgens de politie was het te veel een kwestie van het woord van de Wegenwachter tegen dat van de Rotterdammer.

Rath nieuwe berijder Totilas

Matthias-Alexander Rath is de nieuwe berijder van Totilas, het beste en duurste dressuurpaard ter wereld. Vandaag werd de 26-jarige Rath in Mühlen als de nieuwe ruiter gepresenteerd. Rath, tweevoudig nationale kampioen, betaalt een onbekend huurbedrag voor de tienjarige hengst.

Na de Wereldruiterspelen in Kentucky kocht de Duitse handelaar Paul Schockemöhle Totilas. Het paard won daar met de Nederlandse ruiter Edward Gal drie gouden medailles.

'Halo: Combat Evolved krijgt een remake'

Iedereen weet inmiddels dat Halo: Reach de laatste titel is die Bungie heeft gemaakt in het Halo-universum. De bedoeling is dat 343 Industries het spreekwoordelijke stokje van Bungie overneemt. Zo wordt er verwacht dat er in 2012 een vervolg op Halo 3 uit gaat komen. Volgens het tijdschrift Games Master is men bij 343 Industries zelfs bezig aan een heuse remake van het eerste deel uit de serie, Halo: Combat Evolved.

Na de release van Halo: Reach bracht Microsoft al naar buiten dat er de aankomende jaren meerdere Halo-games zouden gaan verschijnen. Het maken van een remake van Halo: Combat Evolved, die volledig gebruik gaat maken van de engine van Halo: Reach, zou een ideale manier kunnen zijn voor 343 Industries om wat meer feeling te krijgen met het Halo-universum. Het gerucht dat de remake er gaat komen wordt versterkt door het feit dat het origineel volgend jaar precies tien jaar bestaat. De game zou dan volgens het tijdschrift volgend jaar november in de winkels moeten liggen.

Voor meer nieuw vertier in het Halo-universum hoef je geen jaar te wachten, want vanaf vandaag is het Noble Map Pack beschikbaar voor download op Xbox Live Arcade. Voor 800 Microsoft points heb je drie nieuwe maps voor Halo: Reach in je bezit.

Halo: Combat Evolved

Krijgt Halo: Combat Evolved een remake?

Ribéry wil meer speeltijd van Van Gaal

Middenvelder Franck Ribéry van Bayern München heeft bij trainer Louis van Gaal gepleit voor meer speeltijd. De Fransman speelde zaterdag tegen Eintracht Frankfurt (4-1-winst) voor het eerst sinds tijden weer een hele wedstrijd.

"Ik moet vaker de volle 90 minuten spelen om weer in het ritme te komen", aldus Ribéry vandaag. De international raakte in september geblesseerd aan zijn enkel en stond weken aan de kant. "Ik kan alleen door veel te spelen mijn oude niveau weer halen." Ribéry hoopt daarom ook zaterdag op 90 minuten als de club het opneemt tegen Schalke 04.

De relatie tussen Van Gaal en Ribéry is vertroebeld. De coach verweet de speler eerder via de pers een gebrek aan inzet in een, speciaal voor Ribéry georganiseerd, oefenduel. De trainer werd daarvoor door Bayern op de vingers getikt.

Ribéry wil meer speeltijd van Van Gaal
Ribéry wil meer speeltijd van Van Gaal (Foto: ANP)

Agenten te zwaar voor achtervolging over ijs

Een inbreker is maandagnacht in Leeuwarden over dun en krakend ijs gevlucht. Agenten durfden de achtervolging niet aan omdat ze bang waren door het ijs te zakken.

Bij een kantoorpand ging een inbraakalarm af waarna de politie rond 01.00 uur poolshoogte kwam nemen. Agenten zagen dat een raam in was geslagen. Toen ze bij het pand stonden, rende iemand hard weg over het dunne ijs van een brede sloot.

"De man wilde uit handen van de politie blijven en durfde erop te rennen. Wij konden dat niet doen, dan zakken we door het ijs. We hebben zware uniformkleding, handboeien en een pistool, dan weeg je behoorlijk wat", zegt een woordvoerder van de politie.

Bij het gebouw aan de Jelsummerstraat vond de politie wel zijn 30-jarige compagnon uit Leeuwarden. "Deze durfde niet over het ijs te rennen en was in de bosjes gaan liggen", meldt de woordvoerder. Deze man is aangehouden en wordt verhoord. In het pand stond een tas met inbrekersgereedschap.

Moratti had Benítez vroeger al lang ontslagen

Rafael Benítez, trainer van Internazionale, mag van geluk spreken dat zijn voorzitter Massimo Moratti al wat langer meeloopt in de voetballerij, aldus voorzitter Massimo Moratti.

Dinsdag liet de preses optekenen dat het aan zijn ervaring ligt dat de Spanjaard, na een reeks matige resultaten, nog niet is ontslagen. "Tien jaar geleden had ik de coach al op straat gezet," aldus Moratti volgens De Telegraaf.
Bij Inter is men de laatste jaren bedolven onder succes. Onder de trainers José Mourinho en Roberto Mancini werden meerdere nationale titels gehaald en bovendien werd de Champions League afgelopen seizoen gewonnen.

Onder Benítez gaat het moeizaam. De volgende ronde van de Champions League werd met veel moeite gehaald, maar de achterstand in de competitie bedraagt reeds zeven punten op koploper AC Milan.

Moratti gaf voorafgaand aan de doorslaggevende CL-wedstrijd tegen FC Twente van vorige week woensdag al aan dat het erop of eronder was voor de Spanjaard. Het werd 'erop', voorlopig tenminste. Tegen Twente werd gewonnen (1-0) en afgelopen weekend werden er ook drie punten gepakt tegen Parma (5-2).

Achterstanden TNT Post door staking ingelopen

De achterstanden bij TNT Post als gevolg van de tweedaagse staking zijn ingelopen. Dat meldt een woordvoerder van het postbedrijf. Alle achterstallige post is dinsdag weggewerkt. Door de staking waren miljoenen poststukken niet op tijd bezorgd.

De medewerkers van TNT Post legden donderdag en vrijdag het werk neer uit protest tegen reorganisatieplannen en gingen zaterdag weer aan het werk. TNT Post wil af van elfduizend werknemers, van wie er 3100 gedwongen worden ontslagen.

Abvakabo FNV, BVPP en CNV Publieke Zaak hadden de TNT Post-medewerkers opgeroepen het werk neer te leggen, toen het bedrijf niet met een 'afdoende reactie' kwam op de eis van de bonden om het aantal ontslagen naar beneden bij te stellen.

De medewerkers van TNT Post vinden dat het kabinet moet ingrijpen. Tijdens de tweedaagse stakingsactie zijn vijftienduizend handtekeningen aangeboden aan minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) en staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA). Het kabinet gaat eerst onderzoeken of nieuwe postbedrijven de Nederlandse postmarkt verstoren met te lage tarieven.

Donderdag komt het landelijke actiecomité TNT om 17.00 uur bijeen om eventuele nieuwe acties te bespreken. Die acties komen er als TNT niet over de brug komt met een acceptabel aanbod voor vermindering van het aantal gedwongen ontslagen, meldt vakbond Abvakabo.


(Foto: Novum)

Rutte mag niet naar de G20

De Franse president Sarkozy heeft premier Rutte in een gesprek niet uitgenodigd voor deelname aan G20-bijeenkomsten. Dat zei Rutte gisteravond na een ontmoeting in Parijs. De ontmoeting is onderdeel van een reeks kennismakingsgesprekken met Europese leiders. Vanaf deze maand is Frankrijk voorzitter van de G20. Onder premier Balkenende mocht Nederland wel een aantal keer aanschuiven bij een van de belangrijkste internationale economische overlegorganen.

"Er zijn geen harde toezeggingen over een plek aan tafel. Eerder is dat wel gelukt. Het zal later blijken of dit weer tot de mogelijkheden behoort," aldus Rutte. Nederland wordt wel 'zeer nauw betrokken' bij de voorbereiding van de G20-bijeenkomsten, zei de premier. "Bijvoorbeeld bij discussies over de onevenwichtigheden in het internationale monetaire stelsel en over grondstoffen."

Onder Balkenende werd Nederland - weliswaar informeel - wél uitgenodigd voor G20-toppen. Dit had niet alleen te maken met de grootte van de Nederlandse financiële sector, maar ook met de Nederlandse inzet in Uruzgan, waar zowel de VS als Frankrijk voorstander van waren.

Rutte en Sarkozy spraken daarnaast over immigratie. Nederland probeert in de EU meer speelruimte te verkrijgen voor aanscherping van het immigratiebeleid en ziet Frankrijk daarbij als bondgenoot. "Nederland en Frankrijk gaan in Europa nauw samenwerken op het gebied van migratie," verklaarde Rutte. "Wij hebben een ambitieuze agenda. Om dingen te bereiken in Brussel, heb je bondgenoten nodig. We hebben daarom afspraken gemaakt met Frankrijk en Duitsland om samen op te trekken."

Naast de immigratie stonden ook de uitgaven van de EU op de agenda. Tezamen met Groot-Brittannië blokkeert Nederland momenteel de Europese begroting van 2011, omdat het kabinet weigert het Europese Parlement meer inspraak te geven in de Europese begrotingen. "Frankrijk is ook nettobetaler in de EU. Ook bij de besprekingen over de begroting na 2013 zullen we gezamenlijk optrekken," aldus de premier. "Wij bezuinigen 18 miljard, de Fransen bezuinigen 100 miljard. Het kan niet zo zijn dat Brussel doorgaat met meer geld uitgeven."


Premier Mark Rutte mag niet naar de G20

Talent uit Kazachstan op proef bij Feyenoord

Sergei Khizhnichenko mag zich de komende tijd gaan bewijzen bij Feyenoord. De 19-jarige Kazach is op proef bij de club uit Rotterdam-Zuid. Volgens een woordvoerder van de Stadionclub gaat het om een 'zeer vrijblijvende stage zoals dat wel vaker voorkomt'.

Khizhnichenko staat momenteel onder contract bij Atyrau, de nummer vijf van de Kazachse competitie. Hij scoorde eenmaal in de afgelopen veertien wedstrijden. De spits is tienvoudig international en hij speelde in oktober nog negentig minuten mee in het met 2-0 verloren duel tegen België.

Roma demonstreren om titel 'zigeuner'

Ongeveer honderd Roma zijn dinsdag in Roemenië de straat opgegaan om te protesteren tegen een voorstel voor het gebruik van de titel 'zigeuner' in overheidsdocumenten wanneer verwezen wordt naar hun etnische groep.

Volgens de Roemeense parlementariër Silviu Prigoana lijkt het woord 'Roma' te veel op 'Roemeen', waardoor verwarring kan ontstaan. De Roemeense Academie, een instituut dat de Roemeense cultuur bewaakt en onder andere verantwoordelijk is voor het belangrijkste woordenboek van Roemenië, is het hiermee eens en steunt het voorstel van Prigoana.

Roma-leider Nicolae Gheorghe zei echter dat het gebruik van 'zigeuner' leidt tot angst voor repressie. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden rond de 25 duizend Roma uit Roemenië gedeporteerd vanwege hun etniciteit. Gheorghe heeft opgeroepen tot internationale bemiddeling om de kwestie op te lossen.

Het woord 'zigeuner' heeft in Roemenië een negatieve bijklank. Discriminatie tegen de ongeveer anderhalf miljoen Roma in het land is wijdverbreid.

Nieuwe fietspaden moeten filedruk verlichten

De komende twee jaar worden zestien nieuwe regionale fietsroutes aangelegd die moeten bijdragen aan het verminderen van de filedruk. Daarover heeft minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) afspraken gemaakt met provincies en gemeenten.

De fietspaden lopen langs filegevoelige knooppunten bij de grote steden. Schultz hoopt hiermee forenzen uit de auto te krijgen. Een deel van de automobilisten is namelijk bereid om maximaal vijftien kilometer naar het werk te fietsen als ze gebruik kunnen maken van goede fietsroutes. En meer dan de helft van de forenzen woont binnen vijftien kilometer van het werk.

Door te investeren in deze fietspaden kan zo'n 5 procent van de automobilisten uit de auto worden gelokt, verwacht de minister. Daarnaast is het goed voor de gezondheid en goed voor het milieu.

Schultz stelt 21 miljoen euro beschikbaar voor de fietspaden. Provincies en gemeenten dragen ook nog eens zestig miljoen euro bij. Met het geld worden bestaande fietspaden comfortabeler gemaakt door obstakels weg te halen, het aanleggen van fietsbruggen en tunnels, beter asfalt, verlichting en goede bewegwijzering.


(Foto: Novum)

Carragher maanden aan de kant

Jamie Carragher moet een operatie aan zijn schouder ondergaan. Hierdoor zal hij ongeveer drie maanden niet in actie kunnen komen voor Liverpool.

De 32-jarige Carragher liep de blessure afgelopen zondag op in de competitiewedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Naast de competitiewedstrijden moet Carragher ook het laatste groepsduel in de Europa League tegen FC Utrecht aan zich voorbij laten gaan.

Minister akkoord met snellere boetes voor spijbelen

Ouders van spijbelaars moeten sneller een flinke boete kunnen krijgen. Het voorstel hiertoe van de gemeente Rotterdam kan op instemming rekenen van minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA), zo laat zij dinsdag weten.

Nu kunnen ook al boetes worden opgelegd, maar daar gaat vaak veel tijd overheen. De Rotterdamse wethouder van onderwijs Hugo de Jonge (CDA) wil met het ministerie om de tafel om te kijken of dit niet sneller kan. Dat past bij het lik-op-stukbeleid dat hij wil voeren.

De wethouder gaf dinsdag het startsein voor een 'aanval op de uitval', waaraan twintig scholen meedoen. Een stevige aanpak van spijbelaars is nodig, omdat in Rotterdam jaarlijks zo'n 2700 jongeren hun opleiding zonder diploma verlaten. En jongeren zonder startkwalificatie hebben een grotere kans om werkloos te worden en in de criminaliteit te belanden.

De Jonge wil nadrukkelijk de ouders betrekken bij het probleem. "Ouders zijn verantwoordelijk voor een succesvol verloop van de schoolloopbaan van hun kinderen. Dat kun je als ouder niet alleen bij de school neerleggen." Daarom wil hij bij hardnekkige spijbelaars van 16 en 17 jaar ook de kinderbijslag stopzetten.

Leerlingen die niet komen opdagen kunnen verder bezoek aan huis verwachten van stadswachten. Ook stuurt het schoolbestuur een sms'je naar de ouders als hun kind niet in de schoolbankjes verschijnt.

Van Bijsterveldt spreekt in een reactie van een 'mooie aanpak' van Rotterdam. "Goed dat de gemeente er op deze manier bovenop gaat zitten", twittert de bewindsvrouw.

Rutte en Pechtold ruziën over paars

Niet PvdA-voorman Job Cohen, maar D66-leider Alexander Pechtold heeft een paarse coalitie onmogelijk gemaakt. Door tijdens de verkiezingscampagne de hypotheekrenteaftrek tot breekpunt uit te roepen, maakte Pechtold samenwerking met de VVD onmogelijk. Dat zegt premier Mark Rutte.

Pechtold zei tijdens een lijsttrekkersdebat in het Amsterdamse theater Carré dat hij niet in een kabinet zou gaan zitten als er niets zou gebeuren aan de aftrek van de hypotheekrente. Zo maakte Pechtold paars 'feitelijk onmogelijk', zegt Rutte in het boek Over rechts, de formatie van RTL-journalist Jos Heymans, dat woensdag verschijnt.

"In het Carré-debat is paars feitelijk onmogelijk gemaakt. Pechtold zei toen: ik maak van de hypotheekrente-aftrek een breekpunt. Totaal ongevraagd. Ik dacht, dat is niet handig want daarmee limiteer je de opties. Het is niet mijn schuld wat daar ineens gebeurde", zegt Rutte.

Pechtold zegt verbaasd te zijn over de uitlatingen van Rutte. "Het is aantoonbaar onjuist dat de woningmarkt bij de onderhandelingen over paars het breekpunt is geweest", zegt Pechtold. Hij wijst erop dat er wel degelijk over de woningmarkt is onderhandeld. De gesprekken over paars mislukten volgens Pechtold doordat Rutte en Cohen het niet eens konden worden over de bezuinigingen.

Pechtold vindt de aantijgingen van Rutte kinderachtig. "Een ander gebruiken om je eigen keuzes te rechtvaardigen, is op het politiek onvolwassene af."

Eerste basisplaats Van Persie

Robin van Persie neemt vanavond, in het League Cup-duel tegen Wigan Athletic, een plaats in de basisformatie van Arsenal in. Tegenover ArsenalTV verklaart coach Arsène Wenger dit.

De coach weet echter nog niet op welke positie hij Van Persie laat beginnen. ''Hij kan als diepe spits uit de voeten, maar ook daarachter. Ik moet er nog een nachtje over slapen.'' De 52-voudig international van Oranje is weer op de weg terug van een zware enkelblessure die hij eind augustus opliep. Na twee invalbeurten voor Arsenal en een tweede helft van de oefeninterland tegen Turkije begint hij weer eens in de basis.

Mikhailov: Move is beter dan Kinect

Vorige week liet Sony Move ontwikkelaar Anton Mikhailov weten dat een Lightsaber-game voor de Move "would be damn better than Kinect's". Maar daar blijft het niet bij. Hij wil de motion controller van Microsoft nog verder de grond in trappen. Zo beweert hij dat de technologie van Kinect niet op het juiste niveau is, en dat er veel technische problemen zijn.

"We zijn niet tegen Kinect of tegen dieptecamera's, maar we hebben het gevoel dat Move beter toepasbaar is in de verschillende genres games, en dus beter aansluit bij wat we doen. Ook denk ik dat de technologie nog niet genoeg ontwikkeld is. De PlayStation Eye camera bijvoorbeeld, schiet 60 frames per seconde, en kan dus snelle bewegingen aan, waar Kinect en andere camera's maar 30 frames per seconde schieten. Zij zijn dus beter geschikt voor langzamere bewegingen."

"Dansen en Yoga is nog wel te doen, maar snel een paar klappen uitdelen wordt lastiger, omdat dit te snel gaat. Ook de hoeveelheid geheugen die gebruikt moet worden is groot. Volgens mij hebben ze het over 50 megabyte geheugen. Als je het bekijkt op marketing-niveau dan zijn deze problemen overkomelijk, maar technisch gezien zijn ze vrij groot."

Uiteraard heeft Move deze problemen niet, volgens Mikhailov. "Move gebruikt maar 1 megabyte, dus ontwikkelaars van bijvoorbeeld Killzone 3 hoeven zich geen zorgen te maken over hoeveel geheugen er beschikbaar zal zijn."

kinect vs move

Kovalainen loopt zware hersenschudding op

Heikki Kovalainen heeft bij zijn crash afgelopen zondag tijdens de Race of Champions een zware hersenschudding opgelopen. Eerder werd al bekend dat de Fin dertig seconden buiten bewustzijn is geweest.

De Formule 1-coureur reed in zijn eerste heat tegen Sébastien Loeb en raakte bij het uitkomen van de laatste bocht de muur. Hierbij brak de achteras af en omdat het gas van de Audi R8 bleef hangen crashte de Fin hard in de muur. Hij was even buiten bewustzijn en is nadat hij uit de auto is geklommen naar het ziekenhuis vervoerd waar uiteindelijk een zware hersenschudding is geconstateerd.

Zijn vriendin Catherine Hyde reed ook mee in de Audi en raakte lichtgewond bij de botsing. Zij had last van haar bekken en een van haar benen. Beiden zijn inmiddels terug in hun huis in Genève, maar moeten voorlopig wel rust houden.

[Foto's] Winterse taferelen

Met het winterse weer van de afgelopen dagen hebben FOK!kers mooie plaatjes geschoten. We hebben jullie opgeroepen om zelf gemaakte foto's in een topic in het forum 'De Elementen' te plaatsen en hier is het resultaat:

 

sneeuw

Foto: Infection

sneeuw

sneeuw

Foto's: Roel_Jewel

sneeuw

Foto: ROFLOL

sneeuw

sneeuw

Foto's: Blobje

sneeuw

Foto: Mandamo

sneeuw

sneeuw

Foto's: Pagan

sneeuw

Foto: Dr_Flash

sneeuw

sneeuw

Foto's: denniskrol

sneeuw

Foto: BramPowert

sneeuw

Foto: Debeul

sneeuw

Foto: TimMer1981

sneeuw

sneeuw

Foto's: slakkehuis

sneeuw

Foto: iSenne

sneeuw

Foto: -CRASH-

sneeuw

Foto: loecje

sneeuw

Foto: Cheiron

sneeuw

Foto: DOS-promt

 Meer foto's in het topic. Daar kun je ook je eigen foto's plaatsen!

Europese Unie neemt Google in het vizier

De Europese Commissie begint een diepgaand onderzoek naar de internetzoekmachine Google. Brussel reageert op beschuldigingen dat Google zijn dominante positie heeft misbruikt.

Dat maakte de commissie dinsdag bekend. Zij start een formele procedure na klachten van concurrerende aanbieders van zoekdiensten. Zij zouden in de overzichten van gratis en gesponsorde zoekresultaten van Google worden benadeeld ten gunste van Google's eigen diensten.

De commissie benadrukt dat zij niet over bewijzen beschikt dat Google Europese regels heeft overtreden.

Europese Unie neemt Google in het vizier
Europese Unie neemt Google in het vizier (Foto: ANP)

Cancellara naar nieuwe ploeg Schlecks

Fabian Cancellara rijdt in 2011 voor het Luxembourg Pro Cycling Project, het nieuwe team van de gebroeders Schleck. Dit heeft de Zwitser bevestigd.

De olympisch- en wereldkampioen tijdrijden maakte het nieuws bekend tijdens een ceremonie in Brussel waar hij werd uitgeroepen tot wielrenner van het jaar. Cancellara kreeg de prijs uitgereikt door UCI-voorzitter Pat McQuaid en wielerlegende Eddy Merckx.

Bij Saxo Bank reed Cancellara ook al samen met Fränk en Andy Schleck.

November was koud en somber

November was ondanks enkele zonnige dagen koud en somber vergeleken met andere jaren. Er waren vrij weinig zonuren en het was gemiddeld 5,9 graden, terwijl dat in andere jaren 6,2 graden is, meldt het KNMI. Wel werd er een klein warmterecord gemeten.

Op 4 november steeg het kwik in De Bilt namelijk naar 14,5 graden. In De Bilt werd in die maand niet eerder zo'n hoge temperatuur gemeten. In Gilze-Rijen werd het 17,3 graden. Zacht en koud weer wisselden elkaar in de eerste helft van de maand af.

De laagste temperatuur (-8,3 graden) werd op 27 november in Eelde gemeten. Gedurende vijf dagen bleef het in het noordoosten van het land ook overdag vriezen. De zuidelijke helft van het land kreeg de meeste regen te verduren. Rond 13 november viel in twee dagen tijd honderd millimeter, wat voor wateroverlast zorgde.

Even daarvoor, op 11 en 12 november, hield de enige herfststorm tot nu toe huis. Vooral de kustprovincies kregen het zwaar te verduren met windsnelheden tot honderd kilometer per uur. Maandag zorgde november nog voor een klap op de vuurpijl. Door sneeuw ontstond de langste avondspits ooit met een totale filelengte van ongeveer 880 kilometer.

Wat kou betreft was november vergelijkbaar met september en oktober, die ook aan de koude kant waren. Gemiddeld was het deze herfst 9,9 graden.


(Foto: Novum)

Zwervers Amsterdam verplicht naar binnen

Amsterdam heeft een noodverordening afgekondigd die daklozen verplicht bij opvangcentra te slapen. De maatregel is ingesteld vanwege het extreme winterweer en geldt voor een week. De meeste zwervers gaan overigens vrijwillig naar nachtopvang. Het gaat volgens de gemeente om een klein groepje dat weigert naar binnen te gaan.

Volgens burgemeester Eberhard van der Laan is het een taak van de gemeente om kwetsbare burgers te beschermen tegen de temperaturen die flink onder het vriespunt duiken. Straatslapers lopen, zeker in combinatie met de voorspelde ijskoude wind, het risico op onderkoeling, mogelijk zelfs met dodelijke afloop.

De gemeente opende eerder al extra opvangplaatsen voor daklozen. Afgelopen nacht waren naast de gebruikelijke honderdvijftig slaapplekken bij opvanghuizen nog eens 224 extra bedden bezet. Er wordt volgens de gemeente hard gewerkt om de capaciteit verder uit te breiden.

De maatregel geldt vanaf dinsdagavond. Het is dan niet toegestaan om tussen 23.00 uur en 07.00 uur buiten te slapen.

Vorig jaar werd de noodregeling voor een weekend ingesteld. Dat was toen later in het jaar, van negen tot en met elf januari.

Iran bereid tot overleg over atoomprogramma

Iran heeft zich bereid verklaard volgende week over zijn atoomprogramma te overleggen. Dit heeft de Eurpese Unie dinsdag bekendgemaakt.

Saeed Jalili, Irans toponderhandelaar, spreekt op zes en zeven december in Genève met Europees commissaris voor buitenlandse aangelegenheden Catherine Ashton.

Ashton voert de besprekingen namens de Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland, maar ook vertegenwoordigers van deze landen zullen bij het overleg aanwezig zijn.

Disney vond Captain Sparrow mietje

De rol van Captain Jack Sparrow mag Johnny Depp dan een Oscarnominatie hebben opgeleverd, producent Disney was allerminst te spreken over de flamboyante piraat. "Een van de topmensen bij Disney vroeg me zelfs of Sparrow homoseksueel was", zegt Depp tegen het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair. "Ik antwoordde dat al mijn personages dat zijn. Daar werd ze nogal nerveus van."

"Ze konden hem niet uitstaan", gaat de 47-jarige acteur verder. "Michael Eisner, de toenmalige baas van Disney, was zelfs bang dat Sparrow de film om zeep zou brengen. Het hele management maakte zich zorgen. Is hij gek? Is hij dronken?"

Depp heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij Sparrow, met zijn enigszins klungelige motoriek en dubbele tong, op Rolling Stones-gitarist Keith Richards heeft gebaseerd. Richards is er op zijn beurt altijd open over geweest dat hij een vriend is van de fles en zich regelmatig moed in snuift of spuit.

Na het immense kassucces van Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl uit 2003 verstomde de kritiek. Inmiddels wordt de laatste hand gelegd aan de vierde film in de reeks, On Stranger Tides, en is Captain Jack Sparrow een van de populairste personages van zowel Disney als Depp. In het derde en vierde deel is Keith Richards zelfs te zien als de vader van Captain Jack.

Depp, die normaliter een hekel heeft aan vervolgfilms en zijn personages maar één keer speelt, is naar eigen zeggen nog lang niet klaar met 'Lucky Jack'. "Iemand vroeg ooit aan de Amerikaanse schrijver Hunter S. Thompson: Hunter, hoe klinkt het als je klapt met één hand? Hierop verkocht Hunter hem een klap in zijn gezicht. Zo iemand is Jack Sparrow ook voor mij, ik kan me met hem helemaal laten gaan. In ons allen schuilt een Bugs Bunny."

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides zeilt op 19 mei de Nederlandse bioscopen in.


Johnny Dep als Captain Jack (Foto: Novum)

Het mooiste stukje tussen neus en lippen

Het meisje valt niet op door haar te kleine brilletje. En al helemaal niet vanwege de pukkeltjes op haar linkerwang, die zich als een regenboog verspreiden tot aan haar rechterwang. Als ze haar nagels naar haar sjaal brengt, toont ze haar drie jaar oude rouwranden. Maar dan gaat haar sjaal af. Het lijkt of er plotseling een heel nieuw licht uit het meisje straalt. Ze is absoluut de mooiste vrouw die ik ooit heb gezien.

Infinity Blade verschijnt 9 december

Alle iPhone-games zijn voor de casualgamer en vormen niet meer dan een tijdelijke afleiding. Toch? Nou Epic denkt daar anders over en ze willen dit laten zien met Infinity Blade.

De slasher zal te spelen zijn op de iPhone en iPad en hij zal 9 december verschijnen voor een prijs van $5.99. Een heel bescheiden prijsje vergeleken met de andere Big Person Games in de App Store, vooral als je bedenkt dat Epic het als een volwaardig project heeft beschouwd.

Stiekem is de iPhone aan het uitgroeien tot de enige waardige tegenstander van Nintendo op de handheld markt. Er zijn gewoonweg ontzettend veel mensen met een iPhone en ontwikkelaars bezorgen mede daarom steeds betere games. In 2011 zullen we zien of de 3DS de vloer gaat aanvegen met de liefdesbaby van Apple of andersom.

FIFA onderneemt geen actie na beschuldigingen

De FIFA is niet van plan actie te ondernemen na de beschuldigingen in de BBC-documentaire Panorama. Volgens de wereldvoetbalbond gaat het om een oude zaak die door de Zwitserse rechtbank al uitgebreid is onderzocht. In tv-uitzending werden drie leden van het uitvoerend comité beschuldigd van het aannemen van smeergeld.

FIFA-leden Ricardo Teixeira, Nicolas Leoz en Issa Hayatou zouden miljoenen aan steekpenningen hebben opgestreken van marketingbedrijf ISL, dat daarmee de uitzendingrechten voor de WK's wilde behouden. In 2001 ging het Zwitserse bedrijf failliet, waarna justitie een onderzoek instelde.

"De zaak is onderzocht door de bevoegde instanties. Geen van onze officials is vervolgens in staat van beschuldiging gesteld of vervolgd", meldt de FIFA in een persverklaring. "Het onderzoek en de zaak zijn definitief gesloten."

Voor Hayatou lijkt de kwestie nog wel een staartje te krijgen. Het IOC heeft een onderzoek ingesteld naar de Kameroener, die behalve vicepresident van de FIFA ook bestuurslid is van het Internationaal Olympisch Comité. Hayatou is een van de 22 FIFA-leden die donderdag beslist over de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022.

Man wordt telkens blind tijdens seks

Seks is slecht voor de gezondheid. Gaat al langer het gerucht dat je van rukken doof wordt, nu blijk je zelfs al blind te kunnen worden van geslachtsgemeenschap. De afdeling Oogheelkunde van het universitaire ziekenhuis van Kopenhagen heeft namelijk een rapport gepubliceerd van een man die telkens voor korte tijd blind wordt tijdens een vrijpartij.

De tijdelijke blindheid komt alleen voor als de man zijn seksuele hoogtepunt bereikt. Bij andere zware inspanningen heeft de anoniem gebleven man echter nergens last van.

Volgens het rapport van de oogarts van het GlostrupZiekenhuis in Kopenhagen lijdt de man aan vasoconstrictie. Hierbij worden de bloedvaten dichtgeknepen waardoor de bloedtoevoer wordt beperkt. Deze aandoening is ook een oorzaak van het niet stijf worden van de penis.

De beste man maakt het nu overigens goed. Blindemannetje spelen is niet langer nodig. De patiënt heeft medicijnen voorgeschreven gekregen die zijn bloedvaten verwijden.

Tennisbond zoekt toenadering tot Krajicek

De Nederlandse tennisbond KNLTB wil toenadering tot Michaëlla Krajicek zoeken. Technisch directeur Rohan Goetzke hoopt tijdens de Nationale Masters met haar in gesprek te komen en de Almeerse te kunnen polsen voor een terugkeer in de Fed Cup.

"Het geeft zeker een opening dat ze weer in Nederland speelt. Dat is al heel postitief. Dit gaat met kleine stapjes en dit is de eerste. We zullen zeker met haar een gesprek aangaan," zei Goetzke.

De Nederlandse bondscoach Manon Bollegraaf liet zich vorig jaar in de media negatief uit over de relatie van Krajicek met haar fitnesscoach Allistair McCaw. Dit was reden voor Krajicek om te bedanken voor de Fed Cup.

"Haar deelname aan de Masters is hoe dan ook een win-win situatie. Ze was ooit onze beste speelster. Ze vecht nu om terug te komen en we willen ook kijken hoe we haar daarbij kunnen helpen," zei Goetzke.

Gullit: "WK-bid klopt helemaal"

Het HollandBelgiumBid vertrekt vandaag met een delegatie naar Zürich waar donderdag besloten wordt welke landen het wereldkampioenschap voetbal van 2018 en 2022 mogen gaan organiseren. President van het Bid Ruud Gullit heeft alle vertrouwen in een goede afloop voor Nederland en België.

"Onze kansen waren al goed, ze zijn alleen maar gestegen," zei hij tegen het AD. Hij denkt dan ook dat het Bid concurrenten als Engeland en Rusland kan verslaan. "Natuurlijk! We hadden al een goede kans en die is door onze lobby alleen maar toegenomen. Ons bid zit zo verschrikkelijk goed in elkaar. Het klopt aan alle kanten. Er was in eigen land ook wel kritiek op, maar dat kwam doordat niet iedereen het bidboek goed gelezen had, terwijl het toch een openbaar stuk was. Het is een prima werkstuk, gedragen door beide regeringen en goed beoordeeld door de FIFA."

Er was kritiek op het ontbreken van overheidssteun, iets wat FIFA-president Sepp Blatter volgens Gullit niet ontgaan is. "Ja, maar daarom was het goed dat onze premier, de heer Rutte, hem gebeld heeft. Dat was een topactie. Nu weet de FIFA dat onze regering er helemaal achter staat, maar dat er wel Europese regels zijn waaraan we ons moeten houden, geen probleem."

Nederland en België hebben de afgelopen tijd veel gelobbyd om stemmen te winnen. "We hebben iets goeds te vertellen. We zijn bij alle organisaties en kiesmannen langs geweest. We hebben geen onzin verkocht en met veel respect ook naar hun verhalen geluisterd. Ik denk dat we zeer serieus genomen worden. Daar zit hem ook de winst die we al binnen hebben," ging Gullit verder.

"Wij hebben op alle mogelijke manieren aangetoond dat we dat kunnen. Op papier, in gesprekken maar ook door te wijzen op het verleden. Het EK van 2000 hadden we al en er zijn in geen land ter wereld zo veel grote clubfinales gespeeld als bij ons."

Volgens Gullit zijn de kansen voor de lage landen dan ook gestegen. "Dat zijn kleine dingen. Ik hoorde in een lift in Rio een stel journalisten over ons zonder dat ze mij in de gaten hadden. Die waren echt onder de indruk van ons verhaal."

Corruptie FIFA slaat over naar IOC

Het Internationaal Olympisch Comité start een onderzoek naar Issa Hayatou. Hayatou is één van de drie FIFA-bestuurders die verdacht wordt van corruptie.

Het BBC-programma Panorama meldde gisteren dat de Kameroener, vicepresident van de FIFA en sinds 2001 lid van het IOC, in 1995 smeergeld heeft aangenomen van het marketingbureau ISL. De BBC zegt hiervoor bewijzen te hebben en deze zijn door het IOC inmiddels bij de omroep aangevraagd.

McQuaid: "Landis is een leugenaar"

De voorzitter van wielerunie UCI Pat McQuaid is de beschuldigingen die Floyd Landis telkens uit zat en dreigt de Amerikaan dan ook voor de rechter te slepen. Aanleiding hiervoor is de beschuldiging van Landis aan het UCI dat de wielerunie enkele toprenners in bescherming heeft genomen door positieve dopingtests stil te houden.

"Het is heel makkelijk voor Floyd Landis om dit te beweren zonder enig bewijs. De journalist die hem ondervroeg had hem naar bewijsmateriaal moeten vragen. Hij heeft eerder al aangetoond een leugenaar te zijn en dat blijft hij. Er is niets van waar, echt helemaal niet," zei McQuaid in de krant Irish Independent.

Hij reageert hiermee op de beschuldigingen die Landis op de Duitse zender ARD deed. De Amerikaan zei dat UCI-bazen waaronder McQuaid en diens voorganger Hein Verbruggen positieve tests van een aantal renners onder de pet hielden.

Concert: John Legend and The Roots

Soul 2.0

De economische en politieke situatie in de VS de afgelopen jaren was een goed aangrijpingspunt voor John Legend en The Roots om enkele soulvolle (protest)liederen in een nieuw jasje te steken. Het album Wake Up! is de uitkomst van deze samenwerking en liet een zeer sterke indruk achter. Het grootste gedeelte van de nummers kan in deze tijdsgeest nog prima mee, waardoor de plaat ook niet outdated maar gewoonweg updated klinkt: Soul 2.0. Nu is het met zo'n samenwerking maar afwachten of het ook ooit live ten gehore gebracht kan worden. Het gaat wel om artiesten die hun tourschema's op elkaar moeten aanpassen namelijk. Toch is dat enigszins gelukt en na Londen was Amsterdam de gelukkige waar The Roots en John Legend samen het podium beklommen.

John Legend door Charlona Teerlink

PVV organiseert jongerenbijeenkomsten

De PVV gaat jongerenbijeenkomsten organiseren. Initiatieven van Tweede Kamerlid Hero Brinkman voor het opzetten van een jongerentak werden dinsdag in een fractievergadering verworpen, maar de partij gaat nu volgens hem wel 'jongeren nadrukkelijk een rol geven'.

Volgens Brinkman moet de eerste jongerenbijeenkomst in mei plaatsvinden. Welke thema's er op de agenda staan, is nog niet bekend. Een driekoppige commissie gaat zich volgens Brinkman bezighouden met de organisatie en de invulling van de bijeenkomsten.

In de vergadering is ook besloten dat de PVV zich meer gaat richten op voorlichting aan jongeren. Er wordt speciaal voorlichtings- en promotiemateriaal gericht op jongeren ontwikkeld.

Brinkman strijdt al langer voor democratisering van de PVV. Een belangrijk onderdeel daarvan is volgens hem een jongerentak. Die komt er nu voorlopig niet, maar zou in de toekomst wel nog tot de mogelijkheden behoren. Eerder strandde al een plan van Brinkman om de partij open te stellen voor leden.

DVD: Death Valley

Op de voorkant van de cover staat al de tekst ‘Based on true events'. Het is niet meer dan normaal dat je bij het lezen van deze tekst meteen de rillingen over je rug voelt lopen. De 'waarheid' die vaak wordt neergezet is zo uit de context gehaald, geromantiseerd of het heeft helemaal niets met de gebeurtenissen te maken. Leuke voorbeelden hiervan zijn The Amityville Horror, Wolf Creek, Yes Man, de tientallen Zodiac-verfilmingen en natuurlijk 300. Hoe gaat Death Valley om met de 'op waarheid gebaseerde feiten'?

Death Valley

Nederlandse tennistop aanwezig op Masters

De Nederlandse Tennis Masters is half december verzekerd van een sterk deelnemersveld. Zowel bij de mannen als de vrouwen hebben de toppers hun deelname toegezegd. Bij de mannen komt met Thiemo de Bakker, Robin Haase en Jesse Huta Galung de vaderlandse top drie in actie. Ook nummer vijf Thomas Schoorel doet een gooi naar de titel.

Bij de vrouwen zijn met Arantxa Rus, Michaëlla Krajicek, Kiki Bertens en Richel Hogenkamp de beste vier tennissters van Nederland van de partij.

"Ik ben trots op zo'n sterk deelnemersveld", zegt toernooidirecteur Raemon Sluiter. "Dat laat zien dat de spelers de Tennis Masters belangrijk vinden. Het belooft een mooi en spannend evenement te worden." De Masters, waar de beste tennissers van Nederland aan meedoen, begint op woensdag 15 december. Haase verdedigt in het topsportcentrum Rotterdam zijn titel. Hogenkamp doet dat bij de vrouwen.

Politie Almere zoekt jonge meisjesaanrander

De politie heeft het signalement vrijgegeven van een jongen die in Almere een meisje heeft aangerand. Ook is de politie op zoek naar een meisje van ongeveer acht jaar oud dat mogelijk uit handen van de dader is gered. De aanrander is volgens de politie tussen de 12 en 18 jaar oud.

Een minderjarig meisje was vorige week zaterdagmiddag met een vriendje aan het spelen op de Daan Hoeksemastraat in Almere Buiten. Daar zou zij zijn aangesproken door een 'grotere jongen', waarop een ernstig zedenmisdrijf volgde. De ernst ligt er volgens de politie vooral in dat iets met een minderjarig meisje is gebeurd en dat buurtbewoners zich nu afvragen of hun kind nog veilig buiten kan lopen.

De politie heeft meteen na de melding een sporenonderzoek gehouden. Ook zijn buurtbewoners en passanten ondervraagd. De dader zou een blanke jonge fietser zijn met kort bruin haar. Een getuige zou de vrijdag daarvoor hebben gezien dat een jonge man op de hoek van de Dick Bosstraat met de Ketelbinkiestraat in hetzelfde stadsdeel een meisje meenam.

De getuige vertrouwde dit niet en sprak hen aan, waarop de jongen het meisje losliet en de benen nam. De politie is op zoek naar het meisje dat bijna door de jongen was meegenomen. Ze is ongeveer acht jaar oud, heeft een zeer donkere huidskleur en rastahaar dat in vlechtjes naar achteren is gebonden in een staart.

Inbreker verraadt zichzelf door sporen in sneeuw

De sneeuw heeft de politie maandagnacht geholpen bij het opsporen van een inbreker in Heerlen. De man kon gemakkelijk worden aangehouden, omdat hij een spoor in de sneeuw had achtergelaten.

De 19-jarige Heerlenaar probeerde rond 03.00 uur in een supermarkt in te breken. De man sloeg een ruit in, maar nam de benen toen het inbraakalarm afging.

Agenten die ter plaatse kwamen zagen de kapotte ruit en schoenafdrukken in de sneeuw. Met een politiehond werd het spoor gevolgd dat tot een woning in de buurt liep. Daar werd de gevluchte inbreker aangehouden.

'Student leert meer van toets met open boek'

Studenten leren meer van een toets als ze hun boek erbij mogen houden. Ze hebben uiteindelijk meer grip op de stof omdat zo'n toets hen dwingt verbanden te leggen, concludeert onderwijsconsulent Marjolein Heijne-Penninga. Zij promoveert volgende week op een onderzoek naar dit onderwerp bij het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Als iemand later iets opdiept uit zijn geheugen, komen al de verbanden naar boven die hij heeft gelegd toen hij bij de toets iets over het onderwerp in een boek moest opzoeken. Als hij het boek er echter niet bij mocht houden, onthoudt hij volgens de onderzoeker vaak alleen het ene feitje dat hij moest onthouden.

Dit geldt echter alleen voor de lange termijn. In de eerste drie jaar van de studie zou het juist beter zijn om te stampen. De studenten zouden dan namelijk nog niet het 'grote plaatje' zien. Pas later valt alles volgens de onderzoeker op zijn plek.

De truc bij de openboektoets is dat studenten worden gedwongen samenvattingen te maken en andere literatuur te raadplegen. Toch schiet dat er bij de studenten die Heijne-Penninga onderzocht nogal eens bij in.

Dat komt volgens haar doordat de studenten te veel tijd krijgen bij het tentamen. Daardoor kunnen ze tijdens het tentamen alles in het boek opzoeken en hoeven ze niet van te voren een samenvatting te maken. Dat zou hen 'lui' maken. Om tot haar conclusie te komen, deed Heijne-Penninga onderzoek onder Groningse studenten geneeskunde. Dat de conclusie in het voordeel van de zogenoemde openboektoetsen uitvalt, komt het UMCG goed uit. De universiteit is volgens eigen zeggen de enige medische faculteit die structureel openboektoetsen afneemt. Dat gebeurt al vanaf het eerste jaar.

Cliff Bleszinski laat iets los over de nieuwe Gears of War

Cliff Bleszinski, design director van Epic, heeft bevestigd dat er op de VGA's beelden van de nieuwe game in de Gears of War-serie getoond zullen worden. Hij doet dat in onderstaande video. Verwacht er echter niet te veel van, de boodschap die hij over wil brengen is "it's not what you're expecting".

Dit zou natuurlijk kunnen gaan over de geruchten dat het spel ook geschikt zou zijn voor Kinect. Geruchten die hij openlijk ontkend heeft, wat hij precies met deze woorden bedoelt zullen we pas weten op 11 december.

 

Mourinho niet in paniek na oorwassing

José Mourinho leed gisteravond met Real Madrid in Camp Nou de grootste nederlaag in zijn trainerscarrière. Ondanks de 5-0 afstraffing tegen FC Barcelona weigert de Portugees bij de pakken neer te gaan zitten. "Dit is een nederlaag, geen vernedering. Het seizoen is nog lang niet voorbij."

Mourinho houdt dan ook geen slapeloze nachten aan de wedstrijd over. "We hebben totaal geen kans gehad om te winnen, dus wat dat betreft kan ik me er eenvoudig bij neerleggen. Het ene team heeft geweldig gespeeld en het andere heel slecht. Het is dus een volkomen terechte nederlaag."

De wijze waarop zijn team zich naar de slachtbank liet voeren, is Mourinho wel een doorn in het oog. "Ik ben erg teleurgesteld in mijn spelers. Als je met 5-0 verliest moet je niet gaan zeuren, maar gewoon harder werken." In de slotfase kreeg de frustratie bij Real de overhand. Sergio Ramos werd na een harde overtreding op Lionel Messi bestraft met rood.

Door de eerste nederlaag van het seizoen raakt Real Madrid de koppositie kwijt aan Barcelona. "Maar onze achterstand bedraagt maar twee punten. We moeten gewoon de draad weer oppakken."

Euro onder $1,30, goud en rente ontploft

De prijs van een ounce (31,1 gram) goud is naar recordhoogtes gestegen. De goudprijs schoot dinsdag met 1,6 procent omhoog naar 1057 euro per ounce. Hierbij werd het vorige record van 1044 euro, dat stamt uit juni, verbroken. Ook het goedkopere broertje zilver steeg naar nieuwe recordhoogtes, en noteerde dindag 21 euro per ounce.


Goudprijs in euro's naar nieuwe records

De euro daalde dinsdag opnieuw tegenover andere wereldvaluta en zakte 1 procent onder de 1,30 dollar per euro. De rentes die eurolanden moeten betalen over hun tienjaars-staatsobligaties stijgen tevens in rap tempo. Nederland betaalt nu 3 procent over haar staatsobligaties, tegenover 2,4 procent een paar maanden eerder.

De financiële markten reageren hiermee op de bailouts van Ierland en Griekenland. Ook is er vrees dat er 'besmettingsgevaar' is naar andere zwakkere eurolanden, zoals Spanje, Portugal, Italië en nu ook België.

Onze Zuiderburen hebben naast een staatsschuld van 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp) ook een groot politiek probleem. Het lukt de Belgen maar niet om een nieuwe regering te vormen om zo noodzakelijke financiële hervormingen door te voeren.


Rentes eurolanden stijgen na bailout Ierland (Bron: RTL Z)

Moens: "Krul gaat hier sterker uitkomen"

Wanneer hij speelgerechtigd is kan Oscar Moens vrijdagavond zijn debuut maken voor Sparta Rotterdam. Moens is gehaald door Sparta als vervanger voor de zwak presterende André Krul. De jonge keeper gaf aan een groot fan te zijn van Moens en dat hij zonder problemen zijn nieuwe rol als tweede doelman zal vervullen.

"Ik heb liever dat het zo gaat dan dat iemand meteen aan je stoelpoten zaagt", zegt Moens tegenover het Algemeen Dagblad. "Ik doe zelf ook normaal. Na de wedstrijd tegen Telstar heb ik Andre ge-sms't dat hij goed had gekeept. Ik hoop dat ik hem nog iets bij kan brengen. Hij staat daar wel voor open. Krul gaat hier sterker uitkomen."

Moens weet hoe het is om als jonge keeper door te breken. Hij deed dat zelf op 19-jarige leeftijd bij Excelsior. "Ik had geluk dat ik in de eerste divisie begon. Bij Excelsior mocht ik fouten maken, dat maakte het een stuk gemakkelijker. Als je dan drie jaar alles hebt gespeeld, heb je dat proces als jonge keeper doorlopen. Rijpen in de eerste divisie is fantastisch. Bij Sparta is de druk alleen veel groter, omdat de club moet promoveren."

"Ik hoop dat we kunnen promoveren, maar weet nog niet goed wat ik moet verwachten", vervolgt Moens. "Sparta heeft een goede selectie. Ik heb het idee dat het de ploeg een beetje ontbreekt aan geluk."

Bilson: THQ heeft Move- en Kinectspellen in ontwikkeling

Danny Bilson, studiobaas van THQ, heeft op Twitter laten weten dat THQ binnenkort iets bekend zal maken over een spel dat alleen voor Kinect uitgebracht zal worden. Helaas werd er geen datum bekendgemaakt, en liet hij ook geen details weten. Hopelijk zal de bekendmaking tijdens de VGA's zijn, die op 11 december plaatsvinden.

Bilson heeft eerder al bevestigd dat het nieuwe THQ-spel van de hand van Guillermo del Toro, bekend van Pan's Labyrinth, bekendgemaakt wordt tijdens de VGA's. Er gaan geruchten dat dit een sci-fi trilogie zal zijn.

Ten slotte liet Bilson weten dat het bedrijf bezig is met twee spellen voor PlayStation Move. Eén van die spellen zal een combinatie zijn van de PS3 motion controller en 3D. Oftewel, er staat ons nog heel wat te wachten.

move en kinect

 

Weber: "Snel nieuws over Hülkenberg"

De manager van Formule 1-coureur Nico Hülkenberg, Willi Weber, denkt dat hij snel met nieuws kan komen over zijn pupil. De rijder wordt genoemd om bij Force India het stoeltje van Vitantonio Liuzzi over te nemen. De partijen zouden hierover nu in gesprek zijn.

"Het is zeer goed mogelijk dat er deze week nieuws komt," zei Timo Gans die voor Weber werkt. "Ons doel is dat Nico als racecoureur een plaats in de Formule 1 krijgt. Dat is plan A en we doen er alles aan om dat te laten slagen."

Plan B voor Hülkenberg zou de reserverol bij Mercedes Grand Prix kunnen zijn. Deze plaats is vacant sinds Nick Heidfeld eerder dit jaar naar Pirelli vertrok om de banden voor 2011 te gaan testen.

Profvoetballer in mootjes gehakt

Een Guatemalteekse profvoetballer is in maar liefst vijf stukken gehakt. De resten van zijn lichaam zijn verdeeld over vijf plastic zakken teruggevonden in een landelijk gebied van het Centraal-Amerikaanse land.

Carlos Mercedes Vasques was een voetballer van Malacateco, een voetbalclub die speelt in de eerste divisie van Guatemala. Het aan stukken gehakte lijk werd een dag na de verdwijning van de 27-jarige voetballer gevonden in Malcatan.

Volgens een politiewoordvoerder werd bij het lichaam een waarschuwing aangetroffen waarop werd vermeld dat Vasques werd vermoord wegens het rotzooien met een vrouw. De recherche onderzoekt nog of dit de werkelijke reden is voor de gruweldood van de voetballer. 

Grote brand bij groenbedrijf Amersfoort

Een grote brand heeft dinsdagochtend een bedrijf voor groenonderhoud in Amersfoort voor een groot deel in as gelegd. De bewoners van een naastgelegen woning moesten hun huis uit voorzorg verlaten, laat de gemeente Amersfoort weten.

De brand in het pand aan de Schothorsterlaan werd rond 05.30 uur ontdekt. De brandweer besloot het pand uit te laten branden en zich vooral te richten op het redden van de naastgelegen woning. Rond 09.30 uur was de brandweer bezig met nablussen. Waardoor de brand is veroorzaakt, is niet bekend.

Cambuur voorlopig gered

Cambuur Leeuwarden is voorlopig weer even gered. De club uit de Jupiler League heeft gisteren alsnog de salarissen over de maand november aan de spelers over kunnen maken, waardoor acute financiële problemen voorlopig afgewend zijn.

De Friese club heeft nu tot eind december om de begroting sluitend te krijgen. Mocht er voor eind dit jaar geen oplossing gevonden worden dan hangt de toekomst van Cambuur aan een zijden draadje. Het zou gaan om een tekort van anderhalf miljoen euro.

Cambuur had in haar begroting rekening gehouden met de verkoop van het stadion en de velden eromheen. Projectontwikkelaar Leyten en de gemeente Leeuwarden kunnen evenwel geen akkoord bereiken, waardoor een gat in de begroting van de Friese club ontstond. De gemeente praat halverwege december over een mogelijke financiële garantstelling voor de Leeuwarders.

Rekening 'huilt' indien er niet wordt betaald

Een Belgisch onlineplatform voor freelancers heeft een nieuwe methode ontwikkeld om wanbetalers eraan te herinneren hun rekeningen te betalen. Met behulp van speciale stickers kunnen ze ervoor zorgen dat hun herinneringsfacturen gaan 'huilen' zodra de ontvanger ze opent. Dat heeft het platform ikki.be dinsdag bekendgemaakt.

Freelancers die zich de komende weken op de website registreren, krijgen een aantal 'huilstickers' opgestuurd die ze op rekeningen kunnen plakken. Volgens de freelancersorganisatie wordt slechts een op de drie rekeningen in België op tijd betaald.

Groei bijstandsuitkeringen vlakt af

De groei in het aantal bijstandsuitkeringen is de afgelopen maanden afgevlakt. Er kwamen in het derde kwartaal duizend uitkeringen bij, waardoor nu in totaal 301 duizend mensen in de bijstand zitten. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het tweede kwartaal kwamen er nog achtduizend uitkeringen bij.

Het aantal bijstandsuitkeringen dat aan mannen wordt verstrekt, is voor het eerst sinds het begin van de economische crisis, eind 2008, afgenomen Vooral jonge mannen profiteren volgens het CBS van de herstellende arbeidsmarkt. Het aantal mannen tot 27 jaar in de bijstand daalde met 6 procent.

Het aantal bijstandsuitkeringen is sinds oktober 2008 met 15 procent gestegen. In de gemeenten tot honderdduizend inwoners is de stijging sterker (19 procent) dan in de grotere steden (11 procent). Bij de grotere gemeenten was de stijging het grootst in Emmen (37 procent) en Almere (29 procent). Van de vier grote gemeenten was de stijging in Rotterdam (6 procent) het laagst.

'Karzai laat gevaarlijke criminelen vrij'

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de vrijlating gelast van talrijke gevaarlijke criminelen en drugssmokkelaars die waren opgepakt door de internationale troepenmacht in zijn land. Dat staat in uitgelekte Amerikaanse ambassadeberichten die dinsdag door WikiLeaks zijn gepubliceerd.

Amerikaanse functionarissen lieten weten Karzai en zijn minister van Justitie herhaaldelijk te hebben bekritiseerd om de vrijlating van de gedetineerden. Ze laten nog voor het proces criminelen vrij. Sommigen keren terug naar het slagveld, aldus een bericht uit augustus vorig jaar van de plaatsvervangende Amerikaanse ambassadeur in Kabul, Francis Ricciardone.

Volgens het bericht van Ricciardone waren sinds 2007 zeker 150 van de 629 gedetineerden die door de coalitietroepen waren overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten, zonder proces vrijgelaten.

Verzamel pillen om te ontsnappen: Funky Lab Rat op PSN

Op PSN is Funky Lab Rat te krijgen. Nog nooit van gehoord? Kan kloppen, er is weinig ruchtbaarheid aan gegeven. In het spel ben je een labrat, en moet je door levels zien te komen vol scheikundige elementen en voorwerpen die je moet gebruiken. Je kunt Move gebruiken, wat het nog makkelijker maakt voorwerpen te verplaatsen. Kijk en oordeel zelf; wordt het een succes of niet?

DVD: Fanboys

De film gaat precies over het type mens uit de titel: Fanboys. In de komedie zijn vier jongemannen extreme Star Wars-fans. Ze zijn al vanaf de kinderjaren met elkaar bevriend. Helaas heeft één van hen niet lang meer te leven door een ernstige ziekte. Daarom besluiten zijn vrienden om zijn laatste wens in vervulling te laten gaan: naar de Skywalker Ranch afreizen om daar de nieuwe Star Wars-film te zien, voordat deze verschijnt in de bioscopen.

'Inbrekers bijna nooit bestraft'

Van alle inbraken en autodiefstallen blijft 95,8 procent onbestraft. Dat concludeert het vakblad voor ambtenaren en bestuurders Binnenlands Bestuur dinsdag uit CBS-cijfers. Vorige week bleek al dat bij slechts 16 procent van de berovingszaken iemand wordt bestraft.

Van de 340 duizend diefstallen in 2007 werden er bijna 321 duizend niet opgelost. Recentere cijfers zijn er nog niet. Van de verdachten die wel worden gepakt, wordt een groot deel niet bestraft, bijvoorbeeld door gebrek aan bewijs. Van de overvallers die worden gepakt, komt een derde er zonder straf vanaf. Bij inbraak en autodiefstal is dat 13 procent.

Het is volgens het blad niet mogelijk om precies uit te rekenen hoe vaak een misdrijf tot een bestraffing leidt. De gegevens van de 26 politiekorpsen kunnen moeilijk worden samengevoegd of zijn er simpelweg niet. De cijfers over het aantal gehoorde verdachten in 2008 en vorig jaar zijn bijvoorbeeld nog niet beschikbaar.

Emeritus hoogleraar strafrecht Peter Tak toont zich in het blad niet verrast. In 2002 concludeerde hij al dat het met de opsporing in Nederland bedroevend is gesteld. "Het grootste probleem is dat er ongelooflijk weinig wordt opgehelderd. Toen de politie steeds meer sociale taken kreeg toebedeeld, is de recherche uitgekleed. Daarbij is heel veel recherchekennis verloren gegaan, zie hier het resultaat."

Pieters kan contract tot 2014 tekenen bij PSV

Erik Pieters kan bij PSV een verbeterd contract tekenen tot 2014. Zijn huidige verbintenis loopt af in de zomer van 2012.

De twee partijen zijn de onderhandelingen inmiddels gestart. "De onderhandelingen zijn geopend in een goede sfeer", zegt Hakim Slimani, zaakwaarnemer van de linksback, tegenover Voetbal International. "Erik staat open voor een contractverlenging bij PSV. We gaan nu kijken of we tot elkaar kunnen komen."

PSV heeft aangegeven graag een gelimiteerde transfersom in het contract te willen opnemen. Deze clausule heeft hij momenteel niet in zijn huidige verbintenis die hij in 2008 ondertekende.

Pieters kwam in 2008 over van FC Utrecht en heeft zich inmiddels een rol als vaste basisspeler weten toe te eigenen onder trainer Fred Rutten.

Coldplay speelt op Pinkpop

De band Coldplay speelt volgend jaar op het festival Pinkpop. Dat meldt organisator Jan Smeets dinsdag in dagblad Metro.

De Britse band van zanger Chris Martin is vastgelegd voor een optreden op zaterdag 11 juni 2011, stelt Smeets in de krant. Het is nog niet duidelijk wat voor vorm het optreden gaat krijgen. "Maar ze willen graag een soort tweede podium ergens op het veld", vertelt hij. "Zoiets hebben ze al eens eerder gedaan. Maar voor een festival is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Dan zouden we ’s nachts ineens extra moeten gaan afbreken."

Coldplay speelde in 2009 voor het laatst in Nederland. De band gaf toen twee concerten in het Goffertpark in Nijmegen. De voorverkoop voor Pinkpop 2011 start op zaterdag 19 maart.

Coldplay speelt op Pinkpop
Coldplay speelt op Pinkpop (Foto: ANP)

Gijzeling op Amerikaanse school

Een gewapende scholier heeft maandag 23 klasgenoten en een leerkracht vijf uur lang in gijzeling gehouden in een school in Marinette in de Amerikaanse staat Wisconsin.

De scholier weigerde te praten met onderhandelaars van de politie. Wel voerde hij gesprekken met zijn gijzelaars. Toen de politie de school uiteindelijk binnenviel richtte de scholier zijn wapen op zichzelf en kwam een einde aan de gijzeling.

De 15-jarige jongen is met onbekende verwondingen in een ziekenhuis opgenomen.

Alle gegijzelde scholieren zijn met de schrik vrijgekomen. Over het motief van de dader is nog niets bekend.


(Foto: Novum)

Baas rechters: strenger straffen kost onnodig geld

Strenger straffen helpt niet en kost onnodig extra geld. Met minimumstraffen en het inperken van taakstraffen beperkt het kabinet-Rutte de vrijheid van rechters. Die kritiek heeft de voorzitter van de raad voor de rechtspraak Erik van den Emster onlangs geuit bij het Najaarscongres van de jongerenorganisatie van de VVD. De hoogste baas van de rechters heeft kritiek op de aangekondigde wetsvoorstellen voor zwaardere straffen, minimumstraffen en het inperken van taakstraffen. Onderzoeken laten volgens hem zien dat preventie en taakstraffen beter werken. Geweldplegers en zedendelinquenten zouden zich niet laten afschrikken door zwaardere straffen.

"De feiten zijn dat strenge straffen veel kosten en weinig opleveren", stelt Van den Emster. Hij wijst erop dat de criminaliteit al jaren daalt. Dat burgers 'intuïtief' strengere straffen eisen, zegt hij te respecteren. "Maar van de politiek zou je mogen verwachten dat ze boven de intuïtie uitstijgt."

"In plaats van de bevolking op de feiten te wijzen wordt wetgeving ontworpen die daarmee weinig te maken heeft. Die de rechterlijke oordeelsvrijheid beperkt."

Het invoeren van minimunstraffen zou 'geen vertrouwen naar de rechter' uitstralen. "Terwijl daar feitelijk geen aanleiding voor is." Degenen die een taakstraf krijgen gaan volgens hem half zo vaak opnieuw in de fout als degenen die een celstraf krijgen.

Roze diamant brengt ruim 17,5 miljoen op

Een zeldzame 14,23 karaats roze diamant heeft op een veiling in Hongkong omgerekend ruim 17,5 miljoen euro opgebracht. Dat is een record voor Azië, zei het veilinghuis Christie's.

De koper van The Perfect Pink, zoals de diamand ook wel heet, wil anoniem blijven. De opbrengst is fiks hoger dan verwacht. The Perfect Pink was getaxeerd op tussen de 10,5 en 14,5 miljoen euro.

Volgens Christie's zijn in het 244-jarig bestaan van het veilinghuis in totaal slechts achttien roze diamanten van 10 karaat of meer onder de hamer gegaan.

Bewakers ontvoerd in Afghanistan

Negen particuliere bewakers van een bouwbedrijf zijn maandag in de Afghaanse provincie Kabul ontvoerd. Dit heeft het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt.

Een groep van tien bewakers werd aangevallen door gewapende lieden, waarop een schietpartij volgde waarbij een van de bewakers gewond raakte. De overige negen werden door de aanvallers meegevoerd. De nationaliteit van de ontvoerden werd niet gemeld.

Toyota repareert 650.000 auto's

De grootste autofabrikant van de wereld, Toyota, gaat wederom honderdduizenden auto's repareren. Het gaat wereldwijd om ongeveer 650.000 auto's van het model Prius, die mogelijk een defect hebben aan de koelwaterpomp. Dat maakte de Japanse fabrikant dinsdag bekend. Een woordvoerder benadrukte dat het niet om een terugroepactie gaat, maar om een 'vrijwillige service' aan de klant.

In Noord-Amerika gaat het om 390.000 auto's en in Europa om 70.000. De veiligheid van de automobilist is niet in het geding, aldus het bedrijf. Toyota zegt geen meldingen van ongevallen te hebben gehad die door het mogelijke mankement zouden zijn veroorzaakt.

Toyota moest eerder wereldwijd vele miljoenen auto's terugroepen wegens onder meer problemen met het gaspedaal.

Toyota repareert 650.000 auto's
Toyota repareert 650.000 auto's (Foto: ANP)

Toch nog files door 'te voorzichtig' rijden

Tegen de verwachting in is dinsdagochtend toch nog een flinke spits ontstaan. Op het hoogtepunt stond 430 kilometer file, terwijl 250 gebruikelijk is. Dat komt volgens de ANWB doordat automobilisten voorzichtiger rijden dan nodig is.

"Op alle snelwegen is door Rijkswaterstaat heel goed gestrooid, de wegen waren goed begaanbaar en we hebben geen enkele melding gehad over een auto die door een slippartij van de weg is geraakt", zegt een woordvoerder. "Maar de mensen zien toch nog sneeuw op de vluchtstrook en gaan daardoor schrikachtig rijden."

Uit voorzorg rijden veel mensen langzamer en trappen ze sneller op de rem. "Dat werkt weer door op de auto's achter hen, waardoor je al snel files krijgt", legt een zegsvrouw uit. Als het verkeer langzamer gaat dan vijftig kilometer per uur, geldt dat als een file. Rond 08.45 uur schommelt de filelengte rond de vierhonderd kilometer.

De VID en de ANWB hadden voor dinsdagochtend op een normale spits gerekend, mede doordat de snelwegen goed begaanbaar waren. De voorzichtige rijstijl heeft wel als voordeel dat er nauwelijks ongelukken gebeuren. Lokale wegen kunnen overigens nog wel glad zijn.

Bomexplosie in Bisjkek

In het centrum van de Kirgizische hoofdstad Bisjkek heeft zich dinsdagochtend een bomexplosie voorgedaan. Twee agenten liepen verwondingen op. Later dinsdag wordt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton voor een bezoek in Bisjkek verwacht.

De bom ging af voor de deur van het gerechtsgebouw waar het proces wordt gevoerd tegen ex-president Koermanbek Bakijev en 27 leden van diens vroegere regering. Zij staan terecht in verband met het gewelddadige optreden tegen demonstranten in april van dit jaar, waarbij tientallen doden vielen.

De Verenigde Staten hebben groot belang bij een stabiel Kirgizië. Het land fungeert onder andere als tussenstop voor het luchtvervoer van Amerikaanse troepen van en naar Afghanistan.

Wordt Nathan Drake de woestijn in gestuurd?

Nadat Nathan Drake, de hoofdrolspeler in de Uncharted-serie, in Uncharted: Drake's Fortune in de jungles van Zuid-Amerika ronddwaalde, en in Uncharted 2: Among Thieves in de Himalaya, is nu de vraag waar hij in het volgende spel terecht zal komen. Er gaan geruchten dat dit in de woestijn zal zijn.

De bron die liet weten dat Uncharted 3 op of rond de Spike TV Video Game Awards uit zal komen, laat ook doorschemeren dat het spel, van de hand van Naughty Dog, de sneeuw van de Himalaya inruilt voor zon en zand. Er zijn al vaker geruchten geweest over een setting in de woestijn van Afrika, en dit zou Drake in de voetsporen laten treden van Indiana Jones.

Immers, in Raiders of the Lost Ark gaat Indiana van de Zuid-Amerikaanse jungles naar de Himalaya en van daaruit naar de woestijn in Egypte. Is dat toeval? Of zal blijken dat het een gerucht is dat uit de lucht gegrepen is? Als het goed is komen we er binnenkort achter. Sony zal iets onthullen op 12 december, dus hopelijk weten we dan meer over Nathan Drakes toekomst.

CD: Warpaint - The Fool

De meeste meidengroepen doen het bij mij niet heel goed qua muziek. Veelal zijn het bij elkaar gescoute popbandjes die er allereerst zo goed mogelijk uit moeten zien en ook nog een beetje moeten kunnen zingen. En dan zingen ze grotendeels de voor hen geschreven liederen waar ze zelf geen noot aan meegeschreven hebben. Er zijn momenteel maar weinig goede vrouwelijke indie/rockbands op deze aardkloot en de aanwas is al helemaal niet groot. Maar er is een kwartet dames dat een behoorlijk indrukwekkend debuutplaatje heeft uitgebracht. Emily Kokal (vocalen/gitaar), Theresa Wayman (vocalen/gitaar), Jenny Lee Lindberg (basgitaar/vocalen) en Stella Mozgawa (drums/keyboard) vormen de huidige bezetting. Warpaint heten ze tezamen en hun plaat The Fool wordt momenteel op handen gedragen. Het gezelschap uit Los Angeles sloeg dit jaar bij SXSW al in als een bom en ook de uitgebrachte EP (Exquisite Corps) was een collector's item geworden.

[NBA] Wederom winst voor Utah Jazz

In de Amerikaanse NBA boekte Utah Jazz gisteravond plaatselijke tijd de zesde opeenvolgende overwinning. Voor eigen publiek was Utah Milwaukee Bucks met 109-88 de baas.

De gangmakers bij de ploeg uit Salt Lake City waren Al Jefferson (goed voor 22 punten en elf rebounds) en Deron Williams (22 punten en 10 assists). De Nederlander Francisco Elson kwam ruim twaalf minuten voor Utah in het veld en scoorde in die tijd vier punten.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Miami Washington 105-94
Oklahoma New Orleans 95-89
Dallas Houston 101-91
Utah Milwaukee 109-88

Operatie Ruiz goed verlopen

Bryan Ruiz is gisteren met succes geopereerd aan zijn linkerknie. De aanvaller van FC Twente raakte afgelopen weekend zwaar geblesseerd aan zijn knie in de wedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen (4-2 winst). Per brancard werd hij van het veld gedragen en gevreesd werd voor het ergste.

Clubarts Gekie Meins voerde de operatie uit en De Telegraaf meldt dat de ingreep zonder complicaties is verlopen. Buiten de meniscusschade in de linkerknie is geen bijkomende schade geconstateerd.

Dit jaar komt Ruiz niet meer in actie. Zijn rentree in het shirt van FC Twente staat gepland op 23 januari. Dan nemen de Tukkers het op tegen FC Groningen.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het falen van ProRail.

Bijna gelukt! Gisteren 900 kilometer file, maar een goed functionerend spoorwegsysteem. Totdat er een wisselstoring losbarstte, zodat er tussen Arnhem en Nijmegen geen treinen meer konden rijden (en dus ook niet tussen bij voorbeeld den Bosch en Zwolle). En vanmorgen kunnen er door een storing amper treinen bij Gouda rijden, met enorme gevolgen voor het treinverkeer in de Randstad.
 
NS en ProRail hadden toch zo enorm veel moeite gedaan om alles winterklaar te maken? En opnieuw staan passagiers letterlijk in de kou...

Guardiola draagt zege op aan Cruijff

Barcelona won gisteravond met 5-0 van Real Madrid en kleineerde daarmee de rivaal. Josep Guardiola draagt de zege op aan Johan Cruijff.

"Ik draag deze overwinning op aan Rexach en Cruijff omdat zij de personen waren die deze speelstijl hebben geïntroduceerd", zei Guardiola na afloop. "Deze overwinning is gecreëerd in vijftien jaar doordat zij geloofden in deze manier van voetballen. Er is geen team op de wereld te vinden dat het publiek zo vermaakt als wij hebben gedaan."

Wel bleef Guardiola realistisch. "Het is natuurlijk wel zo dat deze wedstrijd ook maar drie punten waard is. Maar de manier waarop wij vanavond hebben gewonnen brengt veel plezier bij het publiek. Hier doen we het allemaal voor."

Guardiola prees de werklust van Dani Alves en Lionel Messi. "Ik feliciteer hem omdat hij voorzichtig moest zijn vanavond voor de aanval van Real. Hij heeft ons goed geholpen", aldus Guardiola over Alves. "Messi maakt niet alleen doelpunten. Hij is de beste, verbreekt alle records en is pas 23."

"We zullen genieten van deze overwinning. Maar we moeten op tijd zien te herstellen om weer te spelen in de Copa Catalunya. In een paar jaar tijd zal er gesproken worden over hoe goed dit team eigenlijk wel niet is", besluit de trainer van de nieuwe koploper van de Spaanse competitie.

'Sander V. in beroep met Moszkowicz'

De ex-agent die vrijdag tot achttien jaar cel en tbs is veroordeeld voor de moord op de 12-jarige Milly Boele gaat in hoger beroep. Daarvoor heeft hij een nieuwe advocaat in de arm genomen: Bram Moszkowicz, meldt De Telegraaf op zijn website.

Het Openbaar Ministerie had 25 jaar cel geëist. De verdachte, Sander V., werd bij de rechtbank in Dordrecht bijgestaan door de broers Willem en Hans Anker en Tialing van der Groot. Moszkowicz zegt tegen de krant dat hij zich nog in de zaak moet verdiepen. "Zo op het eerste oog denk ik dat ik vooral ga proberen om die tbs er af te krijgen."

Tweede studie wordt fors duurder

Een tweede studie beginnen gaat op steeds meer universiteiten en hogescholen fors meer geld kosten. Sinds september krijgen de scholen geen subsidie meer voor de studenten met een tweede studie. Het gevolg is dat zo'n studie geen 1700 euro meer kost, maar soms meer dan 14.000 euro. Afgelopen schooljaar vroegen vijf universiteiten hoger collegegeld voor de tweede studie, maar uit onderzoek van de NOS blijkt dat het er komend jaar veel meer worden.

In de Tweede Kamer werd gisteravond gesproken over de tweede studie. Verschillende partijen maken zich zorgen om de hoogte van het collegegeld. Zo vinden de SP en D66 dat studenten die een tweede studie doen helemaal niet lui zijn, maar juist gemotiveerd zijn. Daarnaast wisten veel studenten helemaal niet dat de kosten omhoog gingen.

Ook vanuit het onderwijsveld is veel kritiek gekomen op de regelingen. De vereniging van universiteiten VSNU zegt dat deze maatregel er onder meer voor zal zorgen dat er minder studies succesvol worden afgerond, dat studenten minder veelzijdig worden en dat het risico op diplomafraude door instellingen groter wordt.

De maatregel werd in de zomer ingevoerd door het vorige kabinet. De regeling was bedacht door oud-onderwijsminister Plasterk. Opmerkelijk genoeg is hij nu ook niet blij met de regeling. "Het geldt nu voor alle studies, dat was nooit de bedoeling."

CDA, VVD en PVV houden gewoon vast aan de hogere kosten voor een tweede studie, bleek gisteren. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) baalt ervan. In een nota heeft het alle problemen rond de tweede studie op een rij gezet en draagt het oplossingen aan. Deze nota wordt vandaag aan staatssecretaris Zijlstra aangeboden.

Regisseur Monicelli pleegt zelfmoord

De Italiaanse regisseur Mario Monicelli heeft maandag op 95-jarige leeftijd zelfmoord gepleegd. Hij sprong in een ziekenhuis in Rome uit een raam.

Dat hebben Italiaanse media gemeld. Monicelli behoorde met Federico Fellini en Michelangelo Antonioni tot de grote Italiaanse regisseurs van na de Tweede Wereldoorlog. Hij lag sinds zondag in het ziekenhuis wegens prostaatkanker.

Monicelli maakte circa zeventig films. De meeste scripts schreef hij zelf. Hij werkte met beroemde acteurs en actrices als Marcello Mastroianni, Sophia Loren, Claudia Cardinale en Monica Vitti. Een van zijn bekendste films is 'I Soliti Ignoti' uit 1958. 'The Great War' uit 1959 bracht Monicelli ook buiten Italië bekendheid.

Monicelli was vier keer genomineerd voor een Oscar, maar die onderscheiding ontging hem steeds. Wel kreeg hij op het internationale filmfestival van Venetië een Gouden Leeuw voor zijn oeuvre.

BBC onthult nieuw corruptieschandaal FIFA

De BBC is drie dagen voordat de FIFA besluit over de toewijzing van het WK van 2018 en 2022 met een nieuwe onthulling over corruptie van de hoogste officials gekomen. In het programma Panorama werd gisteravond onthuld dat het marketingbedrijf ISL in de periode 1989-1999 100 miljoen dollar (76 miljoen euro) aan steekpenningen heeft betaald aan belangrijke bestuursleden van de wereldvoetbalbond om de WK-rechten te verkrijgen.

Onderzoeksjournalist Andrew Jennings noemde drie invloedrijke officials bij naam: de Braziliaan Ricardo Teixeira, Issa Hayatou uit Kameroen, voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond, en de Paraguayaan Nicolas Leoz. Zij zouden volgens documenten waarover de BBC beschikt op de loonlijst hebben gestaan bij ISL, dat in 2001 failliet ging.

Een vierde FIFA-bestuurslid met stemrecht zou zich schuldig hebben gemaakt aan de verkoop van WK-tickets op de zwarte markt. Wegens hetzelfde vergrijp kwam eerder onder anderen al Jack Warner, de vicevoorzitter van de FIFA uit Trinidad& Tobago, onder vuur te liggen.

BBC onthult nieuw corruptieschandaal FIFA
BBC onthult nieuw corruptieschandaal FIFA (Foto: ANP)

'Hereniging Korea's voor China acceptabel'

China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, is bereid om de hereniging van Noord- en Zuid-Korea te accepteren. Hoge Chinese functionarissen zouden dat hebben gezegd tegen een Zuid-Koreaanse oud-minister.

Dat staat in Amerikaanse overheidsdocumenten die de klokkenluiderssite WikiLeaks openbaar heeft gemaakt. China zou het accepteren dat de twee Korea's onder leiding van Zuid-Korea worden herenigd.

De relatie tussen China en Noord-Korea zou niet meer zo innig zijn. Peking zou zich grote zorgen maken over de nucleaire ambities van Noord-Korea. Bovendien heeft de Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken He Yafei Noord-Korea verweten 'zich als een verwend kind te gedragen', aldus de Amerikaanse documenten.

'Hereniging Korea's voor China acceptabel'
'Hereniging Korea's voor China acceptabel' (Foto: ANP)

Volgende slachtoffer WikiLeaks is bank VS

Na de publicatie van geheime Amerikaanse overheidsdocumenten is de klokkenluiderssite WikiLeaks nog niet klaar met het verspreiden van vertrouwelijke informatie. Begin volgend jaar gaat WikiLeaks documenten van een grote Amerikaanse bank publiceren.

Dat heeft Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, gezegd in een maandag vrijgegeven interview met het zakenblad Forbes. Assange wilde de naam van de bank niet noemen.

Volgens Assange gaat het om een megalek, waarbij tienduizenden of honderdduizenden documenten openbaar worden gemaakt. De oprichter van WikiLeaks stelt onder meer onthullingen over onethische praktijken door de bank in het vooruitzicht.

Volgende slachtoffer WikiLeaks is bank VS
Volgende slachtoffer WikiLeaks is bank VS (Foto: ANP)

Normale ochtendspits verwacht

In de ochtendspits worden dinsdag weinig problemen verwacht. Vrijwel alle snelwegen zijn maandagavond schoongemaakt en er is geen sneeuw van betekenis gevallen, meldt de VerkeersInformatieDienst. Lokale wegen zijn vaak nog wel glad. De ANWB verwacht dat de files wat langer zijn dan normaal.

Op de A27 bij Hilversum is de sneeuw op de linkerrijstrook nog niet verwijderd. Op de A67 bij Liessel is een vrachtwagen geschaard. Die snelweg werd maandagavond nog afgesloten vanwege gladheid.

De avondspits was maandag met een piek van zo'n 880 kilometer file een van de langste ooit. De ANWB had die avond een normale avondspits verwacht. Ondanks dat er voldoende gestrooid zou zijn, bleef de sneeuw echter liggen. Waarom de files uiteindelijk zo uit de hand liepen, is niet duidelijk.

Storing ontregelt treinverkeer rond Gouda

Door een sein- en wisselstoring loopt het treinverkeer rond Gouda meer dan een uur vertraging op. De vertraging treft passagiers die tussen Den Haag en Utrecht, Rotterdam en Utrecht en tussen Gouda en Alphen aan den Rijn reizen, meldt spoorbeheerder ProRail.

Op de eerste twee trajecten rijden minder treinen en op het spoor tussen Gouda en Alphen aan den Rijn geen. Omreizen kan via Leiden of Schiphol. De spoorbeheerder weet nog niet wanneer de treinen weer volgens schema kunnen rijden.

'FC Utrecht en Silberbauer uit elkaar'

Michael Silberbauer is bezig aan zijn laatste seizoen bij FC Utrecht. De middenvelder heeft een aflopend contract bij FC Utrecht en de onderhandelingen over een nieuwe verbintenis zijn stukgelopen. Dat meldde Voetbal International maandagavond.

Silberbauer verdient momenteel 400.000 euro per jaar en Utrecht biedt hem hetzelfde salaris, plus een lucratief premiestelsel. De aanvoerder van Utrecht wil echter niet minder dan 750.000 euro, waardoor hij de bestbetaalde speler van de club zou worden.

Utrecht gaat niet mee in de hoge eisen van Silberbauer en biedt hem derhalve geen nieuw contract meer aan. Hierdoor kan de Deen aan het einde van dit seizoen gratis de deur uitlopen.

Rabobank en Vacansoleil naar Portugal

Rabobank en Vacansoleil nemen in februari deel aan de Ronde van de Algarve. De organisatie van deze ronde publiceerde eerder vandaag een lijst, waarop de twee Nederlandse formaties stonden vermeld.

Naast het eerdergenoemde tweetal geven ook nog zeven ProTour-ploegen acte de présence, namelijk Astana, Team HTC-High Road, Omega Pharma-Lotto, Team RadioShack en Team Sky.

Verder zijn ook een aantal continentale ploegen aanwezig, te weten Topsport Vlaanderen-Mercator. Barbot-Efapel, CC Tavira, LA-Paredes Rota dos Móveis en Onda-Boavista.

De Spaanse ploegen zullen in 2011 niet deelnemen aan de Ronde van de Algarve, die van 16 tot en met 20 februari wordt verreden. Op datzelfde moment staat namelijk ook de Ruta del Sol op de rol.

PVV wil tolsnelweg door Groene Hart

De PVV wil dat het ministerie van Verkeer zo snel mogelijk een openbare aanbesteding uitschrijft voor een tolsnelweg dwars door het Groene Hart. Deze snelweg moet een rechtstreekse verbinding worden tussen Rotterdam en Amsterdam.

PVV-Kamerlid Richard de Mos stelt dat het hoog tijd wordt voor een directe verbinding tussen de twee grootste steden van het land. De route via Den Haag over de A4 en A13 heeft volgens hem nog altijd last van 'kolossale files.'

In het rijkswegenplan van 1932 stond al een snelweg getekend tussen Amsterdam en Rotterdam, destijds aangeduid als A3. De PVV wil dat dit traject wordt aangehouden. "Ik weet zeker dat er vanuit het bedrijfsleven interesse is, met tol kan dat terugverdiend worden. Ik denk dat veel mensen dat er wel voor over hebben", aldus de Mos.

Ook de VVD ziet wel wat in een supersnelweg, maar wil wel dat de kwaliteit van het Groene Hart behouden blijft. Voor gedoogpartij PVV is dat van minder belang. "Van de aanleg van de A3 zal geen spitsmuis een nachtje minder slapen. Milieuclubs zullen zich vast zorgen maken om een klavertjevier, wij niet. Het Groene Hart wordt een kloppend hart. We moeten naar een Central Parkidee, waar wonen, werk en recreatie hand in hand gaan. De A3 kan een enorme verlichting zijn."

Verbeek ontkent interesse AZ in Overtoom

Willie Overtoom zou naar verluidt in de belangstelling staan van AZ. Trainer Gertjan Verbeek ontkent de berichten.

"Een broodje aap-verhaal", zegt Verbeek tegenover Voetbal International over de vermeende interesse van AZ in de aanvaller van Heracles Almelo. "Complete onzin." Ook PSV zou Overtoom willen inlijven.

Verbeek is goed op de hoogte van de kwaliteiten van Overtoom. Vorig seizoen werkten ze namelijk samen bij Heracles Almelo. De speler begon zijn loopbaan in 2006 bij Telstar. Na een seizoen bij de amateurs van Hollandia te hebben gespeeld werd hij naar Heracles gehaald. Dit seizoen is hij basisspeler onder trainer Peter Bosz.

Duisenberg doet aangifte tegen PowNews

Gretta Duisenberg heeft maandag aangifte gedaan tegen het programma PowNews van de omroep PowNed. Ze beticht verslaggever Rutger Castricum van smaad en laster. Dat heeft Duisenberg maandagavond gemeld op de website www.stopdebezetting.com.

Duisenberg is de voorzitter van stichting Stop de Bezetting, die zich inzet voor de rechten van het Palestijnse volk. PowNews kondigde telefonisch bij Duisenberg aan een bloemetje aan te willen bieden vanwege de 'internationale dag van solidariteit met de Palestijnse bevolking'. Toen Duisenberg de bloemen bij haar voordeur aan wilde nemen, zei Castricum 'wij dachten, dat is toch voor een antisemiet wel een lekkere dag'.

1 november deed Duisenberg al aangifte tegen weekblad Elsevier, omdat columnist Afshin Ellian haar een antisemiet noemde.

Duisenberg doet aangifte tegen PowNews
Duisenberg doet aangifte tegen PowNews (Foto: ANP)

PSV moet topper verkopen bij mislopen titel

PSV moet Ibrahim Afellay in de winterstop laten gaan naar FC Barcelona. Technisch manager Marcel Brands houdt er rekening mee dat de Eindhovense formatie nog meer spelers moet verkopen als de Brabantse club zich niet weet te plaatsen voor de Champions League.

"Iedereen kent de financiële situatie en het zou kunnen dat we bijvoorbeeld Toivonen of Dzsudzsák moeten verkopen als we geen kampioen worden. Maar de selectie van PSV valt niet om als er één speler vertrekt. We hebben een groep met veel potentie, zowel sportief als financieel", aldus Brands in het Eindhovens Dagblad.

Balázs Dzsudzsák speelt al sinds het seizoen 2007/2008 voor PSV. Ola Toivonen kwam een jaar later. Beide spelers hebben zich ontwikkeld tot steunpilaren.

Nederlands bedrijf ziet geld in gratis games

Een nieuwe Nederlandse uitgever van games voor een breed publiek wil geld verdienen door middel van kleine betalingen. Deze zogenoemde freemiumgames kunnen gratis gespeeld worden maar voor extra's, zoals nieuwe gebieden of sterkere wapens, moet een klein bedrag worden neergeteld. Gamious, zoals het bedrijf heet, is van plan games aan te bieden via onder meer websites, sociale netwerken en de iPhone.

Freemiumgames zijn niet nieuw binnen de game-industrie. Spellen op het sociale netwerk Facebook en de iPhone maken al tijden gebruik van een dergelijk verdienmodel. De Amerikaanse spelletjesmaker Zynga, bekend van Mafia Wars en Farmville, heeft dit jaar uit uitsluitend freemiumgames naar schatting 380 miljoen euro omgezet, beweerde de techwebsite Tech Crunch vorige maand.

Gamious richt zich op dit moment op freemiumgames, maar medeoprichter Jos Bouman laat maandag weten dat online-winkels op de Nintendo Wii, Xbox 360 en PlayStation 3 niet per definitie buitenspel worden gezet. "We moeten eerst een succesvolle serie maken alvorens we die stap maken," zegt hij. Gamious wil in eerste instantie alles binnen eigen beheer houden. Op die manier kan een succesvolle game op een sociaal netwerk worden uitgebreid met een grote wereld in een online game.

Hoeveel omzet de uitgever verwacht te behalen in het komende jaar houdt Gamious nog even geheim. Het bedrijf heeft op dit moment een spelletjeswebsite en is bezig met de online game Medieval Mercenaries.

Medieval Mercenaries

Foto's: John Legend

Gisteravond trad John Legend samen met hiphopband The Roots op in de Heineken Music Hall. Een unieke samenwerking die in 2008, ten tijde van de Amerikaanse verkiezingen, ontstond met het recente album 'Wake up!' tot gevolg. Amsterdam was, naast Londen, de enige Europese stad die Legend en The Roots aandeden.

FOK!fotograaf Charlona Teerlink was erbij aanwezig, en maakte onderstaande foto's. Lees ook de review van het concert.

John Legend door Charlone Teerlink

Met je broek op je enkels langs het spoor

Treinvervoerder Arriva heeft de toiletten in zijn treinen dichtgetimmerd. Want het is koud en dan bevriest de boel. Vindt Arriva. We rijden in ons land al dik anderhalve eeuw heen en weer met treinen, en dan nóg is het een probleem om een goed werkende wc te hebben. Hou toch op. Arriva-direkteur Hettinga stelde een paar weken geleden al, dat hij het liefst van die wc’s af zou willen.

Meer openheid over giften partijen

Politieke partijen en bewegingen moeten giften boven de 1500 euro openbaar gaan maken. Dit geldt niet alleen voor geld dat ze krijgen van bijvoorbeeld bedrijven, maar ook van personen. Dat staat in een initiatiefwetsvoorstel dat GroenLinks en D66 dinsdag in gaan dienen.

Nu moeten partijen die in de Tweede Kamer zitten pas openheid geven over hun sponsoren en donateurs als het gaat om een bedrag van meer dan 4500 euro. Ook hoeven ze nu alleen giften van bedrijven en instellingen openbaar te maken.

Verder willen GroenLinks en D66 dat ook verenigingen of stichtingen die zijn verbonden aan een Kamerlid openheid van zaken geven over waar hun geld vandaan komt. Als voorbeeld noemen ze de PVV, dat niet als een politieke partij georganiseerd is. Maar er bestaat wel een stichting die geld inzamelt voor de PVV.

Hathaway en Franco presenteren Oscars

Acteurs James Franco en Anne Hathaway presenteren op 27 februari samen de 83e Oscaruitreiking.

De twee acteurs zijn momenteel in de Verenigde Staten te zien in twee films die volgens kenners hoge ogen gaan gooien bij de uitreiking van de belangrijkste filmprijzen ter wereld. Franco (32) speelt de hoofdrol in de thriller 127 Hours, een waargebeurd verhaal over een bergbeklimmer die zijn eigen arm moest afhakken om zichzelf uit een kloof te bevrijden. Eerder was Franco te zien in onder meer Spider-Man en Milk.

Hathaway (28) speelt in de tragikomedie Love and Other Drugs een vrijzinnige vrouw die verliefd wordt op een drugsdealer, gespeeld door Jake Gyllenhaal. De actrice speelde eerder onder anderen in Alice in Wonderland en The Devil wears Prada.

De nominaties voor de Oscars worden op 25 januari bekendgemaakt.

Acteurs Hathaway en Franco presenteren Oscars
Acteurs Hathaway en Franco presenteren Oscars (Foto: ANP)

'Geld inburgeren verkeerd besteed'

Zes Amsterdamse taalscholen zijn boos over de subsidie die de gemeente geeft voor vrijwillige inburgeringscursussen.

Het gaat om de gratis taalcursus voor vrijwillige inburgeraars bij instituut TopTaal en Prins & Heide. Volgens de taalinstituten zijn het vaak hoogopgeleide expats die op kosten van de gemeente de Nederlandse taal leren. Het geld komt dus vaak niet terecht bij kansarme inburgeraars, voor wie de cursus eigenlijk bedoeld is, zeggen zij.

Op dit moment volgen er bijna 1500 cursisten zo'n taalcursus van duizenden euro's op kosten van de gemeente. Volgens TopTaal gaat het inderdaad vaak om hoogopgeleide immigranten, maar hebben ze vaak slecht betaald werk. Met de cursus kunnen ze sneller hogerop komen. Wethouder Andrée van Es vindt het geld daarom goed besteed.

De rel is ontstaan precies op de dag dat de vijfentwintigduizendste Amsterdammer aan zijn inburgeringscursus begint.

Kinect al 2,5 miljoen keer verkocht

In precies 25 dagen heeft Kinect zijn 2,5 miljoenste exemplaar verkocht. Met de hulp van Black Friday dat vorige week vrijdag in Amerika was, is de camera van Microsoft al behoorlijk vaak over de toonbank gegaan. Microsoft zei zelf dat ze voor het einde van het jaar vijf miljoen stuks verkocht willen hebben.

Dit zei Major Nelson op zijn blog: ''Earlier this month we announced that Kinect hit the million mark in 10-days. Today, we’ve got some new numbers to share: With the help of Black Friday last week, Kinect has now sold over 2.5 Million units around the world.''

Met de feestmaand in zicht is het dus zeker nog mogelijk voor Microsoft om hun geplande vijf miljoen stuks te kunnen verkopen aan de consumenten.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.