FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 december 2010

Wereldbank bevriest leningen Ivoorkust

De Wereldbank heeft leningen aan Ivoorkust bevroren. Dat maakte de organisatie woensdag bekend na een bespreking tussen de Franse president Nicolas Sarkozy en de directeur van de Wereldbank Robert Zoellick. De Wereldbank leende het West-Afrikaanse land dit jaar ruim 640 miljoen euro.

"De Wereldbank heeft op dit moment leningen en uitbetalingen van fondsen aan Ivoorkust stopgezet en het kantoor van de Wereldbank (in Abidjan) is gesloten", aldus de Wereldbank in een verklaring. "De Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank steunen de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) en de Afrikaanse Unie bij het sturen van een boodschap aan president Laurent Gbagbo dat hij de verkiezingen verloren heeft en af moet treden."

De tegenstrever van Gbagbo bij de verkiezingen, Alassane Ouattara, wordt onder andere door de Verenigde Naties en de Europese Unie erkend als winnaar. Hij probeerde woensdag de West-Afrikaanse Centrale Bank over te halen Gbagbo geen toegang meer te geven tot de schatkist van Ivoorkust. Hij hoopt hiermee te bereiken dat Gbagbo ambtenaren en militairen niet meer kan betalen, zodat zij overlopen en Gbagbo gedwongen wordt af te treden.

Brits tijdschrift publiceert studie van 8-jarigen

Biology Letters, een tijdschrift van de prestigieuze Britse Royal Society, heeft woensdag een onderzoek gepubliceerd dat volledig is uitgevoerd en geschreven door kinderen van 8 jaar. De basisschoolkinderen onderzochten de manier waarop hommels kleuren en patronen zien.

Volgens de Royal Society waren de resultaten van het schoolproject, dat uitgevoerd werd op een kerkhof, een 'echte vooruitgang' in het onderzoek naar de manier waarop insecten kleuren en patronen onderscheiden.

Wetenschappers die in het tijdschrift commentaar leverden op het stuk zeiden dat, hoewel de experimenten bescheiden van opzet waren en er geen statistische analyse werd gemaakt, het toch zijn waarde heeft bewezen ten opzichte van onderzoek dat door geoefende specialisten is uitgevoerd.

Sexy spionne leider jongerenclub Poetin

Anna Chapman, de Russische spionne die eerder dit jaar werd ontmaskerd en zich vervolgens tot een bekendheid ontwikkelde via onder meer een fotoreportage in een mannenblad, heeft er een nieuwe functie bij. Ze werd woensdag in Moskou gekozen als leider van de Jonge Garde, de jongerenorganisatie van de regeringspartij Verenigd Rusland van premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev. Dat meldde de BBC.

"Laten we dit land veranderen, en beginnen bij onszelf", zo citeerde de Britse omroep de 28-jarige Chapman, die zich voor de gelegenheid had gehuld in een strakke rood-zwarte jurk.

Chapman, in 1982 geboren als Anna Koesjtsjenko, werd in juni gearresteerd in de Verenigde Staten, samen met elf andere spionnen. Ze werd op het vliegtuig gezet naar Moskou, waar ze werd verwelkomd door Poetin.

Sexy spionne leider jongerenclub Poetin
Sexy spionne leider jongerenclub Poetin (Foto: ANP)

Zebrapad bij Abbey Road Brits cultureel erfgoed

Het zebrapad bij de Noord-Londense Abbey Road Studio's is sinds woensdag cultureel erfgoed. De voetgangersoversteekplaats werd wereldberoemd nadat The Beatles zich op het pad lieten fotograferen voor de hoes van hun elfde studioalbum Abbey Road.

Het zebrapad is het eerste dat het tot de lijst van Brits cultureel erfgoed schopt, schrijft de BBC. Beatle Paul McCartney bestempelt de plek op de erfgoedlijst als 'de kers op de taart'. "Ik en The Beatles hebben een geweldig jaar achter de rug. Dat het zebrapad bij Abbey Road beschermd wordt, is echt de kers op de taart van een fantastisch jaar."

"Dit Londense zebrapad is geen kasteel of kathedraal, maar dankzij een tien minuten durende fotoshoot in 1969 heeft het net zo veel waarde voor ons erfgoed", concludeerde de Britse minister voor Toerisme en Cultureel Erfgoed.

De Abbey Road Studio's, waar de band uit Liverpool veel nummers opnam, werden in februari bestempeld als cultureel erfgoed. Een plaats op de lijst betekent dat een gebouw, plaats of monument beschermd wordt vanwege zijn belang voor het Verenigd Koninkrijk.


Zebrapad bij Abbey Road is cultureel erfgoed (Foto: Novum)

Congres VS keurt defensiebegroting goed

Het Amerikaanse Congres heeft het ministerie van Defensie woensdag toestemming gegeven komend jaar bijna 160 miljard dollar (120 miljard euro) te besteden aan de oorlogen in Afghanistan en Irak.

Zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden stemde in met de begroting. In de begroting werd onder meer 75 miljoen dollar vrijgemaakt voor het trainen en uitrusten van Jemenitische militairen, is 205 miljoen dollar opgenomen voor een defensiesysteem in Israël en wordt 11,6 miljard dollar gereserveerd voor de ontwikkeling van het Afghaanse leger. Voor de ontwikkeling van het Iraakse leger is anderhalf miljard dollar vrijgemaakt.

Politieauto glijdt greppel in bij achtervolging

Een politieauto is woensdagavond in Delft tijdens een achtervolging door de gladheid in een greppel beland. Dat meldt een politiewoordvoerder. Bij het ongeval raakte niemand gewond.

De auto raakte omstreeks 22.15 uur op de Straat van Ormoes door de gladheid van de weg. De agenten in de auto zaten achter twee mensen aan die zich verdacht gedroegen. Die zijn doorgelopen, zegt de politiewoordvoerder.

Woning verwoest bij brand in Appingedam

Een leegstaande woning in het Groningse Appingedam is woensdagavond afgebrand. Dat meldt de brandweer woensdagavond. Gevreesd werd dat bij de brand mogelijk asbest was vrijgekomen. Uit onderzoek bleek dat dat niet het geval was.

Het vuur in de woning aan de Tolweg werd omstreeks 18.30 uur ontdekt. Toen de brandweer ter plaatse kwam, sloegen de vlammen al uit het dak. Buren wisten een aantal schapen in veiligheid te brengen.

Rond 20.00 uur gaf de brandweer het sein brand meester. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

W. Janssen: "Ik ga naar Twente"

Willem Janssen vertrekt naar eigen zeggen volgend jaar naar FC Twente. De middenvelder is nu nog actief voor Roda JC, maar maakte na afloop van de verloren bekerwedstrijd tegen PSV bekend om voor de regerend landskampioen te gaan spelen.

Janssen kan mogelijk in de winterstop al de overstap naar Twente maken. "De clubs zijn aan het kijken wat er mogelijk is," zei de middenvelder die eind dit seizoen sowieso transfervrij is. Hij gaat er dan ook nog vanuit dat hij het seizoen in Kerkrade afmaakt, tenzij Twente nog een vergoeding aan Roda overmaakt.

De speler werd al tijden gelinkt aan Twente en ontkende tot dusverre de overstap. "Dat was niet makkelijk, maar dat was de afspraak. Ik weet niet of het de bedoeling was dat ik het nu vertel, maar nu is het vakantie."

Playstation 3 miljoen keer verkocht in Benelux

Een miljoen mensen hebben een PlayStation 3 gekocht in de Benelux. Dat heeft Sony Computer Entertainment vandaag bekendgemaakt. De PlayStation 3 verscheen in maart 2007, na de concurrenten Xbox 360 en Nintendo Wii. In november maakte het bedrijf al bekend dat van de PSP een miljoen exemplaren waren verkocht in de Benelux.

In het najaar van 2009 introduceerde Sony een verbeterde, kleinere en goedkopere versie van de Playstation 3. Dit heeft de verkoop van de spelcomputer een flinke impuls gegeven. De onbetwiste marktleider is nog altijd de Nintendo Wii. Naar verluidt zijn er twee keer zoveel Wii-spelcomputers verkocht als van de Playstation 3 en Xbox 360 samen.

Dit jaar introduceerde Sony de filmservice Mubi waarmee tegen betaling films kunnen worden gekeken. Daarnaast ondersteunt de Playstation 3 de mogelijkheid om games en films in 3D af te spelen. In september introduceerde Sony de bewegingscontroller Playstation Move. Sony wil de Playstation 3 neerzetten als een multifunctioneel apparaat.


Uitslagen achtste finales DFB Pokal

Deze week werd in Duitsland de achtste finales van de DFB Pokal, het Duitse bekertoernooi, gespeeld. De Bundesliga-clubs presteerden erg wisselvallig. Zo werden VfL Wolfsburg en 1. FC Köln door ploegen uit een divisie lager uitgeschakeld, maar boekte Bayern een mooie zege op het kwakkelende VfB Stuttgart.

Spectaculaire zege Bayern München

Bayern München nam het voor de tweede keer in vier dagen op tegen VfB Stuttgart. De ploeg van trainer Louis van Gaal won afgelopen zondag al met 3-5. Ditmaal werd het 3-6.

Al na acht minuten pakte Bayern een 0-2 voorsprong. Ottl en Gomez scoorden de doelpunten in de beginfase. Kort voor rust wist Stuttgart-spits Pogrebnyak met twee doelpunten de stand weer gelijk te trekken en daardoor gingen beide ploegen bij een stand van 2-2 rusten.

Na rust sloeg Bayern opnieuw toe. Klose zette kort na de pauze zijn ploeg weer op voorsprong. Tot overmaat van ramp moest Stuttgart na ruim een uur spelen met tien man verder, nadat onze landgenoot Khalid Boulahrouz zijn tweede gele kaart pakte. Toch kwam Stuttgart een kwartier voor tijd weer op gelijke hoogte. Delpierre was ditmaal de gevierde man, nadat zijn ploeggenoot Gentner kort daarvoor een strafschop had gemist.

Bayern liet het hier niet bij en sloeg in de slotfase alsnog genadeloos toe. Nadat Müller de 3-4 had gescoord, wist Klose zijn tweede doelpunt van de avond te maken. Kort na dit doelpunt moest Stuttgart zelfs met negen man verder, nadat doelpuntenmaker Delpierre zijn tweede gele kaart kreeg. Bayern profiteerde hier nog meer van en zag Ribery de 3-6 maken.

Bundesliga-clubs verkijken zich

VfL Wolfsburg en 1. FC Köln hebben in eigen huis pijnlijke bekernederlagen geleden. Beide ploegen verloren van een ploeg uit de 2.Bundesliga en plaatsten zich daardoor niet voor de kwartfinales van het Duitse bekertoernooi.

Wolfsburg mocht in eigen huis aantreden tegen Energie Cottbus en keek al na een paar minuten tegen een achterstand aan. Petersen zette Cottbus op voorsprong. Kort voor rust sloeg Cottbus helemaal toe. Shao en Petersen zorgden voor een zeer verrassende 0-3 ruststand. Tien minuten na rust scoorde Dzeko namens Wolfsburg de 1-3, maar verder dan dit doelpunt kwam de ploeg van trainer Steve McClaren niet. Door deze nederlaag zal de positie van de voormalig coach van FC Twente nog meer onder vuur liggen.

1. FC Köln nam het in eigen stadion op tegen MSV Duisburg. Al na drie minuten zette Maierhofer de bezoekers op voorsprong. Een kwartier voor tijd verdubbelde Koch verrassend de score. Vijf minuten voor tijd scoorde Terodde namens 1. FC Köln nog de aansluitingstreffer, maar meer zat er voor de thuisploeg niet in.

Uitslagen achtste finales DFB Pokal

Thuis Uit Uitslag
FC Augsburg (2) Schalke 04* 0-1
1899 Hoffenheim* M'gladbach 2-0
K. Offenbach (3) 1. FC Nürnberg afg.
TuS Koblenz (3) FC Kaiserslautern afg.
VfL Wolfsburg Energie Cottbus (2)* 1-3
1. FC Köln MSV Duisburg (2)* 1-2
VfB Stuttgart Bayern München* 3-6
Alemannia Aachen (2)* Eintracht Frankfurt 1-1 (5-3 pen.)

* Naar kwartfinales (25 en 26 januari)
De afgelaste wedstrijden worden 18 of 19 januari afgewerkt.

Zelf een dier slachten

Kookcursussen waren er altijd al bij de vleet, maar als ik helemaal zelf in de hand wil houden wat er uiteindelijk op mijn bord komt te liggen, dan kan ik tegenwoordig een cursus slachten volgen. Voordat mijn biefstukje in zo'n schuimachtig bakje met cellofaan eromheen in de koeling van Albert Heijn ligt, gebeuren de interessantste dingen. Zonde om dat stukje culinair genot te laten liggen.

Raborenner Breschel krijgt eretitel

Rabobank-aanwinst Matti Breschel is uitgeroepen tot Deens wielrenner van het jaar. Hij reed een goed seizoen door Dwars door Vlaanderen te winnen en zilver te halen bij het WK in Geelong. Breschel bleef bij de verkiezing Chris Anker Sörensen, Alex Rasmussen, Jakob Fuglsang en Lasse Norman voor.

De 26-jarige wielrenner is momenteel herstellende van een knieblessure. Hij onderging drie weken geleden een operatie aan het gewricht. Bij de Rabo-ploeg tekende Breschel afgelopen herfst voor twee seizoenen.

Levenslang voor Argentijns dictator Videla

De Argentijnse voormalig militair dictator Jorge Videla is woensdag tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid. Dat maakte een Argentijnse rechtbank bekend.

De Argentijnse rechter achtte het bewezen dat de 85-jarige ex-juntaleider Videla onder anderen Argentijnse dissidenten liet vermoorden. Videla leidde Argentinië van 1976 tot 1981.

Videla beschouwt zichzelf het slachtoffer van een politiek proces. Het militaire regime was in zijn ogen noodzakelijk als gevolg van de chaos in de jaren zeventig tijdens de regering van president Isabel Perón. Onderdeel van de chaos was het geweld dat linkse extremisten pleegden. Videla meent de chaos en de bloedige terreur van linkse extremisten in een oorlog te hebben bedwongen.

Levenslang voor Argentijns dictator Videla
Levenslang voor Argentijns dictator Videla (Foto: ANP)

Stadsmusea schrappen woord historisch uit naam

Het Amsterdams Historisch Museum en het Historisch Museum Rotterdam schrappen per 1 januari het woord historisch uit hun naam. Ze willen zich niet alleen op het verleden, maar ook op het heden en zelfs de toekomst richten.

Het Amsterdams Historisch Museum wordt volgend jaar heringericht en krijgt een nieuwe kinderafdeling en een nieuw depot. Met de naamswijziging, een nieuwe identiteit -het hart van Amsterdam- en een nieuwe huisstijl wil het museum aan de Nieuwezijds Voorburgwal zich als een hedendaags stadsmuseum voor een breder publiek profileren. Voortaan is 'Amsterdam' het kernbegrip, wat vooral meer Amsterdammers in contact moet brengen met de stadscollectie en de stadsgeschiedenis.

Het Historisch Museum Rotterdam vindt dat de naam Museum Rotterdam beter past bij een museum over 'de meest dynamische stad van Nederland'. Het museum wil ook het heden 'alle ruimte' bieden. De hoofdlocatie blijft het Schielandshuis aan de Korte Hoogstraat. De andere locatie, pakhuis de Dubbelde Palmboom aan de Voorhaven in de wijk Delfshaven blijft vooral op kinderen en gezinnen gericht. Het museum wil de stadsgeschiedenis 'constant in beweging' vastleggen.

In steden als Gent, Antwerpen, Barcelona en Wenen zijn de afgelopen tijd ook historische musea tot 'stadsmuseum' omgedoopt.


Stadsmusea schrappen 'historisch' uit hun naam (Foto: Novum)

[KNVB beker] Uitslag Roda JC - PSV

Vanavond stond het bekerduel tussen Roda JC en PSV op het programma. De ploeg uit Eindhoven won, net als afgelopen weekend, van de Limburgers en plaatsten zich daardoor voor de kwartfinales van het bekertoernooi.

In de dichte mist begonnen beide ploegen aan de wedstrijd. PSV, met Engelaar in de basis in plaats van de niet gemotiveerde Afellay, kwam na een klein half uur op voorsprong. Toivonen wist een voorzet van Lens achter Roda-goalie Tyton te schieten. Kort voor rust wist Roda echter op gelijke hoogte te komen, dankzij een prachtig afstandsschot van Vormer.

Na rust drong PSV snel aan en dit resulteerde na tien minuten in de voorsprong. Berg was ditmaal de gevierde man aan de zijde van de Eindhovense ploeg. Kort daarna mocht Roda met tien man verder, nadat Kah zijn tweede gele kaart ontving. Tien minuten later besliste Dszudszák de wedstrijd door de 1-3 te scoren.

Roda JC

1 - 3

PSV

 42' Vormer
   27' Toivonen
 55' Berg
 72' Dzsudzsák
 
 Rode kaart: Kah (62/2xg) (Roda JC),
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 6.200
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
De Fauw
Kah
Wielaert
Hempte
Sutchuin Djoum (Huysegems/85)
Janssen
Vormer
Bodor (Addo/71)
Junker
Hadouir (Meulens/85)
  Isaksson
Manolev
Marcelo
Rodríguez
Pieters
Hutchinson (Bakkal/85)
Toivonen
Engelaar (Wuytens/81)
Lens
Berg
Dzsudzsák

Britse pedofiel opgepakt in Thailand

De Thaise autoriteiten hebben een Britse man opgepakt die verdacht wordt van kindermisbruik en het verkopen van kinderporno. De man was al meer dan tien jaar op de vlucht. Dat heeft de politie woensdag gezegd.

Charles David Taylor (66) wordt waarschijnlijk uitgeleverd aan Groot-Brittannië, waar hij in 1998 al eens werd gearresteerd en aangeklaagd voor kindermisbruik. Hij sloeg destijds echter op de vlucht en vertrok naar het noordoosten van Thailand, waar hij zich wederom vergreep aan kinderen en beelden van het misbruik op internet verkocht.

Toen de Britse politie Taylor arresteerde, trof zij op zijn computer meer dan tienduizend kinderpornografische afbeeldingen aan -onder meer beelden waarop jongetjes werden gemarteld, seksueel misbruikt door volwassenen en seks hadden met honden. Daarnaast werden ook seksvideo's met kinderen gevonden.

Thaise en Britse rechercheurs wisten Taylor op te sporen in de Thaise provincie Nakhon Ratchasima, waar hij zondag werd ingerekend op een plaatselijk postkantoor. Groot-Brittannië verdenkt hem van het misbruiken van kinderen van achttien maanden tot 12 jaar oud.

Taylor bracht de Thaise agenten naar zijn appartement, waar zij een computer, dvd's met kinderporno en expliciete foto's van onder meer Thaise kinderen in beslag namen.

Laatste draagster Willemsorde overleden

Jos Mulder-Gemmeke, de tweede en laatste vrouw die de Militaire Willemsorde heeft gekregen, is op 88-jarige leeftijd overleden. Haar familie heeft dat woensdag in een overlijdensadvertentie in de krant bekendgemaakt. De enige andere vrouw die de hoge onderscheiding kreeg, was koningin Wilhelmina.

Mulder-Gemmeke kreeg de Militaire Willemsorde in 1955 voor haar verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo hielp ze onderduikers, verspreidde een illegale verzetskrant en smokkelde documenten naar Engeland.

De verzetsstrijdster heeft na de bevrijding jarenlang gezwegen over haar verzetswerk. Pas de laatste twee decennia sprak zij zich er mondjesmaat over uit en was ze aanwezig bij de belangrijkste herdenkingen.

'Britse spion in sporttas al langer dood'

Een Britse spion, van wie het lichaam werd aangetroffen in een sporttas, is vermoedelijk al een week voordat hij werd gevonden overleden. Dat heeft de politie woensdag gezegd.

Het lichaam van de spion, de 30-jarige Gareth Williams, werd in augustus in zijn appartement in Londen in een sporttas aangetroffen. De politie en Scotland Yard stelden een moordonderzoek in, maar hadden weinig aanknopingspunten. Ze zijn nog steeds op zoek naar twee personen die in juni of juli in de buurt van het appartement werden gezien.

Volgens een getuige heeft het tweetal, een man en een vrouw, gezegd te beschikken over een sleutel van het appartement. Hoofdinspecteur Jackie Sebire, die het onderzoek naar de dood van Williams leidt, zei dat Williams erg op zichzelf was en de sleutel dan ook niet snel aan iemand anders dan aan directe familieleden zou hebben gegeven.

Sebire zei tevens dat het nog steeds onduidelijk is of Williams is overleden als gevolg van een verkeerd afgelopen seksspel. De hoofdinspecteur riep dan ook voormalige partners van Williams op zich te melden bij de politie.

In het appartement van Williams zouden volgens de politie mensen zijn geweest, van wie de identiteit nog niet is achterhaald. "Er is forensisch bewijs waaruit blijkt dat er andere mensen zijn geweest", aldus Sebire.

Williams werkte tijdelijk voor de Britse spionagedienst MI6. Welk werk hij verrichtte en hoe lang hij voor de inlichtingendienst werkte, is onduidelijk, maar de politie acht het uitgesloten dat zijn dood te maken heeft met zijn werk of het landsbelang.

Grote brand verwoest dorpshuis Eede

Het dorpshuis van het Zeeuwse Eede is woensdagmiddag door een zeer grote brand verwoest. Een klaslokaal dat in het dorpshuis zat, is ook uitgebrand. Een naastgelegen school en andere omliggende gebouwen konden worden behouden, meldt een woordvoerder van de brandweer. De brand brak omstreeks 15.45 uur uit.

Het schoolgebouw liep wel rookschade op, maar aangezien het kerstvakantie is, heeft dit geen gevolgen voor de leerlingen. De brandweer was de brand rond 18.45 uur meester. De brandweer is nog bezig met nablussen. Hoe lang dat gaat duren, is nog onduidelijk.

Bij de brand raakte niemand gewond. Ook zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Omwonenden kregen vanwege de rookontwikkeling wel het advies ramen en deuren gesloten te houden. Zodra het kan, wordt dit advies ingetrokken, zegt de woordvoerder.

De oorzaak van de brand is nog onbekend.

'Menselijke verwant zwierf door Azië'

Wetenschappers hebben de genetische code achterhaald van een menselijke verwant van wie onlangs in Siberië overblijfselen werden gevonden. Of de verwanten, Denisovaren genaamd, naar de Denisova Grot in Siberië waar een vingerbotje en een kies zijn gevonden, een aparte mensensoort vormden is nog onduidelijk.

Wetenschappers beschrijven hun onderzoek in een artikel dat donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature wordt gepubliceerd. Zij vergeleken het DNA van de Denisovaren met dat van hedendaagse mensenvolken en leidden hieruit af dat de Denisovaren dertigduizend jaar geleden in heel Azië leefden.

Waarschijnlijk hielden de Denisovaren er seksuele betrekkingen op na met de voorouders van mensen die nu in Melanesië wonen, een eilandengroep ten noordoosten van Australië. Als dit klopt, geeft dat een opmerkelijke band weer tussen Siberië en Melanesië, omdat er geen aanwijzingen zijn dat zij dat ook deden met de voorouders van de huidige bevolking van Eurazië.

Het is voor de tweede keer in enkele maanden tijd dat door middel van onderzoek van het genoom van menselijke verwanten de evolutiegeschiedenis van de mens verder in kaart wordt gebracht. In mei toonden wetenschappers aan dat Neanderthalers zich kruisten met voorouders van hedendaagse niet-Afrikaanse bevolkingen. Dit gebeurde mogelijk in het Midden-Oosten, maar nog voordat de mensen zich verspreidden over Eurazië.

Uit het genoom blijkt dat de Denisovaren dichterbij Neanderthalers dan bij de moderne mens stonden. Dit gegeven suggereert dat zij en de Neanderthalers afstamden van een gezamenlijke voorouder op een andere tak van de evolutionaire stamboom dan die waar Homo sapiens van afstamt.

Hoewel niet direct bepaald kon worden hoe oud het botje en de kies zijn, toonden nabijgevonden dierenbotten aan dat zij zeker dertigduizend jaar, en misschien meer dan vijftigduizend jaar, oud zijn.

Van mensen die tegenwoordig in Melanesië wonen, komt 5 procent van het DNA overeen met dat van de Denisovaren. Hieruit zou blijken dat de laatsten tot diep in Azië doordrongen. Waarschijnlijk ontmoetten beide verwanten elkaar in het zuiden van Azië, zo'n 45.000 jaar geleden, tienduizend jaar nadat de voorouders van de Melanesiërs uit Afrika vertrokken, omdat een ontmoeting in Siberië zeer onwaarschijnlijk lijkt.

Of de Denisovaren een aparte mensensoort vormen, is nog niet duidelijk. Mogelijk zijn ze verwant aan de Homo heidelbergensis, van welke soort wel fossielen zijn overgebleven, maar geen DNA-materiaal dat vergeleken kan worden met dat van de Denisovaren.


(Foto: Novum)

Owen klaar voor rentree bij ManUnited

Michael Owen is na ruim twee maanden blessureleed klaar voor zijn rentree bij Manchester United. De 31-jarige aanvaller raakte begin oktober geblesseerd aan zijn hamstring.

De Engelsman hervatte drie weken geleden de training en is nu naar eigen zeggen fit genoeg om weer te voetballen. "Het is nu zaak om een plek in de selectie te krijgen en dat is niet eenvoudig bij een club als Manchester United", zo liet Owen woensdag weten.

De Mancunians nemen het op tweede kerstdag op tegen Sunderland. Twee dagen later staat het duel met Birmingham City op het programma en op nieuwjaarsdag is West Bromwich Albion de tegenstander. "Ik ben fit en hoop een aandeel te krijgen in de drukke kerstperiode", aldus Owen op de website van United.

Manchester United gaat aan kop van de Premier League met 34 punten uit zestien wedstrijden.

Senaat VS keurt kernwapenverdrag goed

De Amerikaanse Senaat heeft woensdag het kernwapenverdrag met Rusland, het nieuwe START-verdrag, geratificeerd. De Senaat keurde het verdrag met 71 stemmen voor en 26 tegen goed. Meer dan twee derde van de senatoren was nodig voor ratificatie.

In het verdrag spreken beide landen af hun kernwapenarsenalen te verkleinen en elkaars arsenalen te inspecteren. Momenteel mogen beide landen 2200 kernwapens bezitten, dat worden er 1550.

De ratificatie van het verdrag is een grote overwinning voor president Barack Obama, die eerder deze week al een succes behaalde met nieuwe wetgeving die het homoseksuelen in het leger mogelijk maakt openlijk voor hun geaardheid uit te komen.

Niet alleen lost Obama opnieuw een verkiezingsbelofte in, hij kan ook vervolg geven aan zijn pogingen om de banden met Moskou aan te halen.

Vorig jaar kwam er met het aflopen van het START-verdrag -START staat voor Strategic Arms Reduction Treaty- uit 1991 een einde aan de inspecties van de kernwapenarsenalen van beide landen.

De Amerikaanse regering was er veel aan gelegen om het verdrag nog dit jaar te ratificeren, omdat de Democraten in januari vijf zetels verliezen in het Congres. Dit zou tot maanden vertraging hebben kunnen leiden. Dinsdag maakten vicepresident Joe Biden en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton hun opwachting in Washington om op het laatste moment nog Republikeinse senatoren over te halen. Uiteindelijk stemden dertien Republikeinen en 56 Democraten voor het verdrag.

Verbeek vreest: "Komt behoorlijk pak sneeuw aan"

Gertjan Verbeek heeft zijn twijfels over het doorgaan van de KNVB bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ morgenavond.  "Als Ajax zijnde zou ik met mijn handen in het haar zitten", aldus de trainer op de clubsite van AZ. "Ik heb op de buienradar gekeken en zag dat er nog een behoorlijk pak sneeuw deze kant op komt", zei Verbeek.

"Alle instanties zullen hun stinkende best doen om de wedstrijd door te laten gaan, maar soms heb je met overmacht te maken", weet Verbeek. Afgelopen zondag werd de Klassieker in de ArenA afgelast.

De wegen naar het stadion van Ajax waren niet goed bereikbaar, bovendien konden veel fans hun weg niet vervolgen door uitval van treinen bij Centraal Station Utrecht. Het bekerduel zou in januari ingehaald kunnen worden.

Hof wijst alimentatieverzoek De Roy af

Prinses Margarita hoeft geen alimentatie te betalen aan haar ex-man Edwin de Roy van Zuydewijn. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep besloten, zo liet zijn advocaat Mark Meijjer woensdag weten.

Volgens het hof heeft de prinses geen financiële middelen om haar ex van een bijdrage te voorzien. Meijjer noemt de beslissing merkwaardig, aangezien volgens hem in een zogeheten tussenbeschikking van enkele weken geleden het hof nog oordeelde dat het beter zou zijn als de partijen er samen uit zouden komen en een regeling zouden afspreken. "We zetten dus veel vraagtekens bij de uitspraak", aldus de advocaat.

Het is nog niet bekend of De Roy in cassatie gaat. "Ik heb het verzoek gekregen de mogelijkheden te onderzoeken."

Dungeons & Dragons Daggerdale in de lente te downloaden

Gamers die vertrouwd zijn met de klassieke Dungeons & Dragons-rollenspellen kunnen binnenkort een soortgelijk avontuur downloaden. Dungeons & Dragons Daggerdale is de eerste game binnen de serie die digitaal gedistribueerd wordt. Game-uitgever Atari biedt de spellen tegen betaling aan via online winkels.

Het laatste spel uit de rollenspelserie is het strategiespel Dungeons & Dragons: Tactics voor de PSP uit 2007. Daarnaast is het online rollenspel Dungeons & Dragons Online gratis te spelen op de pc. Deze game is populair genoeg om winstgevend te zijn voor gamestudio Turbine.

In Dungeons & Dragons Daggerdale moet de speler het opnemen tegen de kwaadaardige Zhentarim. Onder leiding van Rezlus willen de Zhentarim de Dalelands veroveren, en dat moet de gamer zien te voorkomen. Het spel kan met maximaal vier spelers gespeeld worden en is in productie voor de Xbox 360, Playstation 3 en pc.

Vlaamse zender VT4 gaat Formule 1 uitzenden

De Vlaamse zender VT4 zal de komende jaren de Formule 1 in Vlaanderen uitzenden. De tv-zender neemt de uitzendrechten over van de VRT, die de afgelopen jaren de rechten had.

"Het veroveren van de uitzendrechten van de Formule 1 is voor SBS Belgium een logische stap", aldus Chris Mannaerts, chef sport bij VT4. "De Formule 1 past perfect in de investeringen die we ook de afgelopen jaren al deden in de auto- en motorsport. Afgelopen seizoen begonnen we al met de uitzending van de MotoGP, de koningsklasse van de motorsport, en met de Formule 1 halen we nu ook de uitzendrechten binnen van de koningsklasse van de autosport."

"Met de uitzendingen van het veldrijden en de MotoGP hebben we al een tijdje bewezen dat we kwalitatief hoogwaardige sportuitzendingen kunnen maken, ook in de Formule 1 zullen we dat doen."
 Gisteren werd al bekend dat er voor het eerst in jaren weer een Belg in de Formule 1 zal rijden. Jerome d'Ambrosio bemachtigde een stoeltje bij Virgin Racing. "Dat het veroveren van de uitzendrechten samenvalt met de bekendmaking dat er opnieuw een Belg aan de start zal staan van de Formule 1, is voor ons natuurlijk een mooie meevaller."

Rapper Magnolia Shorty doodgeschoten

Rapper Magnolia Shorty is maandag doodgeschoten in New Orleans. Ze zat in een auto die onder vuur werd genomen.

De 28-jarige Magnolia Shorty, die werd geboren als Renetta Lowe, zat met een vriend, de 25-jarige Jerome Hampton, in de auto. Volgens de politie werd een kogelregen vanuit een passerend voertuig op de twee afgevuurd. De rapper en haar vriend werden door meerdere kogels getroffen in het hoofd en lichaam. Zij overleden ter plaatse.

Magnolia Shorty scoorde dit jaar nog een bescheiden hit met het nummer My Boy, een duet met zangeres Kourtney Heart. Hetzelfde geldt voor Smoking Gun, een remix van het gelijknamige nummer van rapper Jadakiss, dat vorig jaar verscheen.

Verkiezing: Kwartfinale Sporter van het Jaar 2010

Het jaar 2010 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

Er zijn 64 sporters genomineerd. Zij zullen via een knock-out systeem uitmaken wie er met de titel FOK!sporter van het jaar 2010 vandoor gaat. Inmiddels zijn we bij de kwartfinales en nog 8 sporters zijn er over. Ze hebben allemaal grote prestaties neergezet dit jaar dus makkelijk zullen de keuzes niet zijn.

Links naar vorige rondes:
Nominaties in dit bericht en dit topic
Eerste ronde in dit bericht en dit topic
Tweede ronde in dit bericht en dit topic
Derde ronde in dit bericht en dit topic

Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door met gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
[b]Rafael Nadal[/b] - Roger Federer

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. De kwartfinale sluit op donderdag 23 december om 20.00 uur.

De kwartfinales:
Mark van Bommel - Wesley Sneijder
Sven Kramer - Arjen Robben
Epke Zonderland - Mark Tuitert
Edward Gal - Nicolien Sauerbreij

 

Kamp praat met veertig landen over stop uitkeringen

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) begint komend jaar met onderhandelingen met veertig landen om de export van kinderbijslag en het kindergebonden budget stop te zetten. Dat heeft Kamp woensdag laten weten aan de Tweede Kamer.

Het gaat om landen waarmee in verdragen afspraken zijn gemaakt over kinderbijslag en het kindgebonden budget. Minister Kamp zegt mogelijk desnoods de verdragen op als de onderhandelingen niet het gewenste resultaat opleveren. De minister wil de export van de kinderbijslag en het kindgebonden budget per 1 januari 2014 stoppen.

Volgens Kamp zijn de kinderbijslag en het kindgebonden budget bestemd voor compensatie voor de kosten van kinderen die in Nederland wonen en niet voor kinderen die in het buitenland opgroeien. "Wij hebben een regeling voor de kinderen in Nederland, andere landen kunnen dat voor de kinderen die bij hen opgroeien regelen."

In het regeerakkoord is afgesproken dat de export van uitkeringen naar landen buiten de Europese Unie vanaf 1 januari 2012 aan banden wordt gelegd. Het kabinet is verder van plan op korte termijn wettelijk te regelen dat de hoogte van uitkeringen wordt aangepast aan het kostenniveau van het land waar de uitkering naartoe gaat. Nu zijn de kosten in Nederland vaak nog uitgangspunt.

In de eerste helft van volgend jaar wil het kabinet een wetsvoorstel hierover aan de Tweede Kamer aanbieden. In 2012 moet de aanpassing ingaan. Het aanpassen van de uitkeringen aan de prijzen in het land waar de ontvanger woont, geldt voor de kinderbijslag, het kindgebonden budget, een uitkering op grond van de algemene nabestaandenwet en de arbeidsongeschiktheidsuitkering.

[Dakar][Trucks] Nederlandse deelnemers in 2011

Ook in 2011 zal de Dakar Rally weer verreden worden in Zuid Amerika en ook dit jaar doen er weer veel Nederlanders mee. In deze special stellen wij onze landgenoten voor die in Zuid Amerika de eindstreep zullen gaan proberen te bereiken.

In sommige gevallen wijken de namen van de deelnemerslijsten van de organisatie af van de echte namen van de coureurs. Hierdoor zullen in sommige gevallen de namen niet overeenkomen.

Luirink moet weg bij AZ

Gijs Luirink vertrekt na dit seizoen bij AZ. De trainer van de Alkmaarders, Gertjan Verbeek, heeft dit vandaag gezegd. Dit seizoen kwam Luirink nog niet in actie in het eerste elftal.

"Gijs Luirink is een prima kerel, maar zijn aflopende contract wordt sowieso niet verlengd en zijn speelkansen bij Jong AZ worden komend halfjaar ook minder. Voor iedereen is het beter dat hij een andere club vindt”, aldus Verbeek.

Sinds het seizoen 2006/2007 speel Luirink voor AZ, dat hem vorig seizoen aan RKC Waalwijk uitleende.

Brood jarenlang te duur door kartelafspraken

Nederlanders hebben jarenlang te veel betaald voor hun brood en andere meelproducten vanwege verboden prijsafspraken in de meelsector. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft aan meelproducenten in Nederland, België en Duitsland boetes opgelegd van in totaal 81,6 miljoen euro.

Dat heeft de NMa, dat voor het onderzoek samenwerkte met andere Europese mededingingsautoriteiten, woensdag bekendgemaakt. Bestuursvoorzitter van de NMa Pieter Kalbfleisch spreekt van een ernstige zaak. "Alle Nederlanders eten dagelijks brood of andere meelproducten en kunnen gedupeerd zijn door deze kartelafspraken."

Vijftien bedrijven, die het overgrote deel van de Nederlandse meelmarkt in handen hebben, hebben volgens de NMa in wisselende samenstelling de markt verdeeld of afspraken gemaakt om de concurrentie te beperken.

De meelmarkt groeit al jaren niet meer omdat de consument niet meer brood is gaan eten. Tussen 2001 en 2007 verdeelden verschillende meelfabrikanten de markt om toch een gegarandeerde afzetmarkt te hebben. Zo werd besloten om elkaars klanten niet over te nemen.

Daarnaast werd een concurrent die niet meedeed aan de kartelafspraken, opgekocht en uit de markt gehaald. Ook werd een complete meelfabriek in Bergen op Zoom via een stroman gekocht en ontmanteld om te voorkomen dat zich daar ooit nog een nieuwe concurrent zou kunnen vestigen.


Brood jarenlang te duur door kartelafspraken (Foto: Novum)

[KNVB beker] Uitslag FC Utrecht - FC Volendam

Vanavond stond het bekerduel tussen FC Utrecht en FC Volendam op het programma. De Domstedelingen boekte in eigen huis een moeizame 1-0 overwinning op de ploeg uit de Jupiler League. De wedstrijd werd pas in de slotfase van de wedstrijd beslist. Invaller Barry Maguire scoorde kort voor tijd vanuit een strafschop en schoot daarmee zijn ploeg naar de kwartfinales van het bekertoernooi.

In de eerste helft was FC Utrecht de bovenliggende partij, maar in doelpunten kon de ploeg van trainer Ton du Chatinier dit niet uitdrukken. In de tweede helft leek Utrecht de partij echter uit handen te geven. Gianluca Nijholt haakte Volendam-speler Melvin Platje en hij claimde terecht een penalty. Arbiter Bas Nijhuis wuifde dit echter weg en liet doorspelen.

Twee minuten later claimde Dries Mertens een strafschop, nadat hij in contact kwam met Volendam-goalie Ruiter. Ditmaal wees Nijhuis wel naar de stip. Barry Maguire wist dit buitenkansje te benutten. Via de onderkant van de lat schoot hij zijn ploeg naar de kwartfinales van de KNVB beker.

FC Utrecht

1 - 0

FC Volendam

 88' Maguire(pen)
 
 
 Gele kaart: Schut, (FC Utrecht), Bakkenes, v.d. Werff, Sterk, Ruiter, (FC Volendam)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Vorm
Cornelisse (v.d. Maarel/46)
Schut (De Kogel/62)
Wuytens
Nesu (Maguire/85)
Asare
Duplan
Silberbauer
Nijholt
Mertens
Demouge
  Ruiter
v.d. Werff
Schilder
Opdam
Sterk
Bakkenes (Tuyp/64)
Platje
Ajnane (Sluijter/71)
Kramer
Dissels
Van Dijk


Steam aanbiedingen: 22/12

Van 20 december tot en met 2 januari houdt Steam een Christmas-sale. Elke dag zullen er aparte daily deals zijn waarin een aantal games behoorlijk in prijs worden verlaagd. Op de derde dag van de uitverkoop zijn er weer een aantal leuke games in de aanbieding voor de PC en Mac.

  • Alien vs Predator €5,-
  • Bully €2,50
  • Day of Defeat €2,50
  • Just Cause 2 €6,25
  • Assasssins Creed 2 €14,99
  • Call of Duty: Modern Warfare €12,49
  • Trials 2: Second Edition €2,50
  • SPORE €10,-
  • Railworks 2 €5,25
  • Zuma's Revenge! €8,-
  • Tales of Monkey Island: Complete Package €16,49
  • Recettear: An item's shop tale €5,10

De aanbiedingen gelden tot de nieuwe aanbiedingen komen, dat zal morgen om 19:00 uur zijn.

 

Rummenigge: "Akkoord over Robben gesloten"

De voorzitter van Bayern München Karl-Heinz Rummenigge zegt dat de kwestie rond Arjen Robben uit de wereld is. Hij zegt in de Münchner Merkur een akkoord te hebben gesloten met de KNVB, maar de voetbalbond zegt in een reactie van niets te weten.

"De oplossing is een wedstrijd tussen het Nederlands elftal en Bayern München. Dat duel stelt ons in staat onze verliezen te dekken. De KNVB en Bayern zijn akkoord over deze oplossing," zei Rummenigge.

De zaak draait om de hamstringblessure die Robben opliep voor het WK. Hij kwam na een kort herstel toch in Zuid-Afrika in actie, maar onderzoek na afloop van het kampioenschap wees uit dat er een tweede scheur in de spier over het hoofd was gezien. Bayern dreigde met een gang naar de rechter en een hoge claim, maar lijkt daar na een onderhandelingsperiode van af te zien.

"Er is deze week weer contact geweest tussen de KNVB en Bayern. Een definitieve oplossing of concrete afspraken zijn er nog niet. We verwachten ook niet meer dat dat voor de jaarwisseling gebeurt," zei een woordvoerster van de KNVB vandaag.

KNVB-directeur Bert van Oostveen meldde begin december al dat er een oplossing in de maak leek te zijn. "De primaire standpunten bestaan nog steeds. Bayern wil dat wij betalen, wij weigeren dat. We zoeken nu naar een flexibele oplossing waarvan we allebei profijt kunnen hebben. Een vriendschappelijke wedstrijd tussen Oranje en Bayern is één van de mogelijkheden."

'Weinig openheid NS'

De NS weigert openheid van zaken te geven over de vraag hoe slecht het reizigersvervoer nu eigenlijk verloopt. Ook weigert de NS opheldering te verschaffen over de vraag hoe het kon gebeuren dat er gisteren pas na vier uur een diesellocomotief beschikbaar was om een bij Zaandam gestrande trein met zeshonderd reizigers naar een station te slepen. Dat concludeert reizigersbelangenorganisatie de Maatschappij Voor Beter OV.

Het vervoersbedrijf stelt dat 'reizigers niet stranden'. Dat klinkt positief, maar er zijn nogal wat reizigers die gewoon niet meer in treinen passen en geruime tijd op het perron moeten achterblijven. Formeel is dat misschien geen 'stranden', maar volgens Voor Beter OV blijft het een wandaad jegens de reiziger.

Evenmin maakt de NS duidelijk hoeveel minder treinen er nu rijden ten opzichte van de oorspronkelijk geplande kerstdienstregeling, en hoeveel korter die treinen die wel rijden eigenlijk zijn. Bovendien verschaft de NS geen duidelijkheid over de reserverijtuigen en reservelocomotieven die werkeloos aan de kant staan. Het zou gaan om 20 locomotieven en een ruim aantal dubbeldeksrijtuigen van het oudste type.

Voor Beter OV vindt het schandalig dat het reservematerieel niet ingezet wordt. Ook het afschaffen van het spoorboekje is volgens de belangenorganisatie een kwalijke zaak. De NS zou misbruik van de situatie maken, nu het niet meer te controleren is hoeveel minder materieel ingezet wordt.

Het oplossen van problemen begint met het eerlijk zijn over die problemen. Die managementregel is binnen de spoorsector blijkbaar onbekend, aldus Voor Beter OV. De belangenorganisatie stelt dat de NS nu veel weg heeft van een vishandel met als kerstaanbieding: haringen in een ton.

PSPhone wordt Xperia Play?

Sony Ericsson heeft de merknaam 'Xperia Play' vastgelegd bij de EU, zo bleek uit documenten die Pocketnow onder ogen kreeg. Naast de vastgelegde merknaam zijn ook een heel aantal Xperia Play domeinnamen geregistreerd door het Zweedse PR bedrijfje Jung Relations dat onder andere Sony Ericsson als klant heeft.

De telefoon, codenaam Zeus, draait op het Android-besturingssysteem en gaat nu nog door het leven als de Sony Ericsson Z1. Een ander gerucht meldt dat de PSPhone aka Xperia Play officieel tentoongesteld wordt op het Mobile World Congress in februari, maar de telefoon zal pas in april in de winkels liggen. Op de telefoon zal ook een speciale Sony Marketplace komen voor games die ontwikkeld zijn voor de telefoon.

foto

Oud-KNSB-voorman Schenk (73) overleden

Voormalig KNSB-voorzitter Wim Schenk is op 73-jarige leeftijd plotseling overleden. De Nieuwvener was 23 jaar actief binnen de schaatsbond en leidde tussen 1996 en 2001 het dagelijks bestuur. De KNSB eert hem als de man die de bond begin deze eeuw financieel gezond maakte. Bij zijn afscheid in 2001 werd Schenk benoemd tot erevoorzitter.

Schenk hield zich in het gewest Zuid-Holland vooral bezig met toertochten en werd door de bond binnengehaald in een commissie die het toerschaatsen vorm moest geven. In 1985 werd hij gevraagd om de kunstrijdtak van de schaatsbond nieuw leven in te blazen en bij zijn afscheid in 1993 werd hij benoemd tot 'lid van verdienste'. In 1995 keerde hij als interim-voorzitter terug, vanaf 1996 vervulde hij die taak op normale basis.

Winterweer lokt meer klanten naar supermarkt

De omzet en het aantal klanten van Nederlandse supermarkten was de afgelopen twee weken mede door het winterweer hoger dan in die periode een jaar geleden. Dat meldt onderzoeksbureau GfK woensdag.

In de week van 6 tot en met 12 december steeg de supermarktomzet ten opzichte van een jaar geleden met 7,3 procent tot ruim 615 miljoen euro en de week erna met 16 procent tot ruim 647 miljoen euro. Het aantal uitgegeven kassabonnen steeg in deze twee weken met 3,5 procent.

Volgens GfK is de groei van de omzet en het aantal klanten mede te danken aan het strenge winterweer, dat klanten weghoudt van de versspeciaalzaak en de markt en ze naar de supermarkt lokt, waar ze alles in één bezoek kunnen kopen.

Daarnaast wordt met name de groei van vorige week op jaarbasis ook veroorzaakt doordat deze week nu de 'voor-kerstweek' was, terwijl deze vorig jaar een week later viel.

GfK constateert ook dat in de periode van 15 november tot en met 12 december de omzet per kassabon met 22,56 euro 3,5 procent hoger ligt dan in dezelfde periode van 2009. Volgens het onderzoeksbureau komt dat door afgenomen promotiedruk en stijging van grondstofprijzen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) liet vorige week al weten dat Nederlandse consumenten dit jaar in de kerstperiode 4 procent meer in supermarkten uitgeven dan een jaar geleden. De branchevereniging rekent op een kerstomzet van 810 miljoen euro, terwijl de kerstverkopen een jaar eerder uitkwamen op 778 miljoen.

Het CBL rekent erop dat consumenten in de week voorafgaand aan de kerstdagen zo'n tweehonderd miljoen euro meer uitgeven aan boodschappen dan in een normale week.

Taalliefhebbers: gedoogsteun woord van het jaar

Gedoogsteun is volgens ruim tweeduizend leden van Genootschap Onze Taal het woord van het jaar. Aswolk en linkse hobby komen op de tweede en derde plaats. Bavariameisje, Damschreeuwer, Dr. Bibber-regel, ipadden, stresstest, waxinewerper en Anne Frank-boom completeren de top tien.

Lezers van Onze Taal en Taalpost konden laten weten welk woord zij het meest typerend vinden voor het bijna afgelopen jaar. Het ging niet om het mooiste woord en het hoefde ook geen nieuw woord te zijn. Gedoogsteun, verwijzend naar de steun die de PVV verleent aan het minderheidskabinet van CDA en VVD, was met 741 stemmen de afgetekende winnaar.

Op woordvanhetjaar.nl van woordenboekenuitgever Van Dale werd het woord gedoogregering eerder deze maand uitgeroepen tot woord van het jaar, maar die keuze kon op veel kritiek rekenen. Dat woord werd volgens veel politici en taalkenners helemaal niet vaak gebruikt. Gedoogregering won nipt van het woord daggeren. Bestuursobesitas eindigde in die verkiezing als derde.

Tennisser Odesnik krijgt strafvermindering

De dopingschorsing van tennisser Wayne Odesnik is van twee naar een jaar teruggebracht. Dat deed de internationale tennisfederatie ITF omdat de Amerikaan meegewerkt had aan het onderzoek tegen hem.

Odesnik werd in mei voor twee jaar geschorst wegens bezit van groeihormonen. De schorsing ging echter met terugwerkende kracht in op 29 december vorig jaar. Over een week kan Odesnik dus weer aan toernooien meedoen.

Odesnik werd begin vorig jaar door Australische douanebeambten tegengehouden toen hij dat land binnen wilde gaan om aan het tennistoernooi van Brisbane mee te doen. In zijn bagage werden acht ampullen met menselijke groeihormonen aangetroffen. Omdat het verboden is die in Australië in te voeren, kreeg hij een boete.

Odesnik is sinds 2004 proftennisser. Hij won nog nooit een toernooi en zijn beste positie op de wereldranglijst was 77e.

Chaos door winterweer in Europa neemt iets af

De chaos die het Europese vlieg- en treinverkeer de afgelopen dagen in zijn greep had, is woensdag enigszins afgenomen. Toch werd er nog een groot aantal vluchten geannuleerd en reden treinen met vertraging als gevolg van de winterse weersomstandigheden.

Op de Britse luchthaven Heathrow wordt naar verwachting 70 procent van de vluchten -zo'n negenhonderd- uitgevoerd. Er is extra personeel ingezet om de sneeuw op de luchthaven op te ruimen en aangevroren ijs te verwijderen. De groep gestrande reizigers op de luchthaven was kleiner dan voorgaande dagen. Er stonden maar weinig mensen in de rij en slechts een klein aantal overnachtte op de vloer.

De luchthaven van het Duitse Frankfurt meldde dat langzaamaan weer volgens schema kan worden gevlogen. Woensdag werden ongeveer zeventig vluchten geannuleerd op een totaal van 1300. Dit is een forse verbetering ten opzichte van dinsdag, toen nog 550 vluchten aan de grond moesten blijven.

Op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle werd 15 procent van de vluchten geannuleerd vanwege het winterweer.

De Eurostar, de trein die Engeland met Frankrijk en België verbindt, rijdt weer bijna volgens de dienstregeling. Het bedrijf heeft reizigers echter gevraagd om slechts naar de stations te komen als er al een kaartje is gekocht. Eerder deze week stonden duizenden mensen in de rij om een treinkaartje te bemachtigen.

In de nacht van dinsdag op woensdag stopte het met sneeuwen in Dublin en de luchthaven zette alles op alles om de achterstand die door de sneeuw was ontstaan in te halen. Aer Lingus heeft extra vluchten naar Europa en de Verenigde Staten gepland en ook luchtvaartmaatschappij Ryanair is weer volledig operationeel.

Schiphol kampte woensdag nog altijd met problemen bij vluchten naar Europese bestemmingen. Vooral vluchten naar Londen en verschillende Duitse luchthavens vielen uit. Veel andere vluchten waren vertraagd, zo meldde Schiphol. Sinds vrijdag wordt op de luchthaven met man en macht gewerkt om de gevolgen van hevige sneeuwval te beperken. De vertragingen en annuleringen van woensdag zijn grotendeels te wijten aan andere luchthavens in Europa die nog wel worstelen met de sneeuwoverlast.

FOK!sport komt met Winterstop Quiz

De eerste competitiehelft van de Eredivisie zit erop! In de komende weken zullen we het tijdelijk zonder onze helden moeten doen. Toch heeft FOK!sport een manier bedacht om het leed enigszins te verzachten. In de winterstop gaan we namelijk de FOK!sport Winterstop Quiz spelen.

Hoe werkt het?

In deze quiz zullen in de komende vier weken vier setjes van tien vragen worden gesteld, die door redactielid methodmich zijn opgesteld. Het ligt natuurlijk voor de hand dat jullie deze vragen van het juiste antwoord moeten voorzien. Per antwoord levert een vraag één punt op. Mocht er een vraag zijn, waarbij meerdere antwoorden mogelijk zijn, dan wordt elk correct antwoord beloond met een punt.

Aan het einde van de rit volgt er nog een extra ronde, die uit benaderingsvragen bestaat. Het antwoord op deze vraag mag maximaal tien punten afwijken van het juiste antwoord. Weet je het juiste antwoord, dan krijg je vijf punten. Zit je binnen de marge van tien meer of minder, dan krijg je één punt.

Natuurlijk zit er ook een tijdslimiet op het beantwoorden van de vragen. Hoe lang dit precies zal zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Zeker is wel dat je enkele dagen de tijd krijgt om je antwoorden op te sturen.

Waar stuur ik mijn vragen heen?

De antwoorden op de vragen mail je steeds naar sport[at]fok.nl o.v.v. Antwoorden ronde 1. Het cijfer verander je natuurlijk in het nummer van de ronde, waarin we bezig zijn. Stuur je je antwoorden in na het verstrijken van de deadline, dan worden deze niet meer nagekeken. Zorg er dus voor dat je antwoorden tijdig in ons bezit zijn.

Kan ik er iets mee winnen?

Natuurlijk kan je er iets mee winnen! De winnaar van de FOK!sport Winterstop Quiz ontvangt, samen met de gehele top vijf, het boek 'Het Klonk Als Hands'. Deze werd geschreven door Kees Opmeer en Annelies Opmeer. Daarnaast ontvangen zij ook een pakket van Chocomel, dat beschikbaar wordt gesteld door Chocomel.nl.

 



Daarnaast verloten we onder alle deelnemers nog het boek 'Onvermijdelijke voetbaltaal', dat door Jan 't Hart, Kees 't Hart en Hans Vonk werd geschreven. Ook maken alle deelnemers kans op de dvd 'Fast Rule of the Street: Panna-Panna'.

 

Inbrekers nuttigen wijntje in landhuis 50 Cent

Twee fans van 50 Cent zijn erg ver gegaan om bij hun idool in de buurt te komen. Twee jongens slopen dinsdag de kapitale villa van de rapper in Connecticut binnen. Agenten troffen een van de twee inbrekers met een fles wijn in een kledingkast aan, laten politiebronnen weten aan entertainmentwebsite TMZ.

Een bewaker van 50 Cents riante onderkomen zag dinsdagochtend een onbekende auto op de oprit staan en schakelde de politie in. Agenten troffen vervolgens twee inbrekers aan in het 52 kamers tellende optrekje van de rapper. De jongens waren door een openstaande deur binnengeslopen.

De verdachten, die marihuana op zak hadden, zeggen geen kwaad in de zin te hebben gehad. Ze wilden zich enkel bezatten en onderdompelen in alle luxe, vertelt de zus van een van de jongens aan TMZ. De inbrekers waren niet van plan iets van 50 Cent te stelen, maar waren benieuwd naar het huis van hun idool.

De families van de jongens vrezen dat ze de kerst door moeten brengen in een cel, waardoor een van de twee de eerste kerst met zijn pasgeboren kindje zou missen. Als de jongens ieder vijftigduizend dollar ophoesten, mogen ze naar huis.

50 Cent probeert al maanden van zijn landhuis in Connecticut af te komen. De villa, die de rapper kocht van bokser Mike Tyson, staat al lange tijd te koop. 50 Cent, die werd geboren als Curtis Jackson, vroeg aanvankelijk 18,5 miljoen dollar voor het luxe onderkomen. Vorig jaar zomer verlaagde hij de prijs tot 10,9 miljoen dollar. Of de rapper dinsdag ten tijde van de inbraak in zijn riante optrekje aanwezig was, is niet bekend.


Inbrekers nuttigen wijntje in landhuis 50 Cent (Foto: Novum)

'Vrijwilligerswerk miljarden waard'

Nederland telt ruim 5,5 miljoen vrijwilligers die samen goed zijn voor 560.000 voltijdsbanen. De economische waarde daarvan is, afhankelijk van het uurloon dat wordt gehanteerd, tussen de 5 en de 20 miljard euro.

Deze cijfers presenteert De Nederlandsche Bank in het woensdag verschenen DNB Magazine van december. Ook de maatschappelijke waarde van het vrijwilligerswerk is enorm. Zonder vrijwilligers zouden sportverenigingen torenhoge contributies moeten vragen en zouden scholen nauwelijks meer kunnen functioneren. Zonder de 3,5 miljoen mantelzorgers zouden de kosten van de zorg met 4 tot 7 miljard euro stijgen.

'Vrijwilligerswerk miljarden waard'
'Vrijwilligerswerk miljarden waard' (Foto: ANP)

Vermaelen maakt eind januari rentree bij Arsenal

Als alles volgens schema loopt dan zal Thomas Vermaelen in januari zijn rentree kunnen maken bij Arsenal. De ex-Ajacied staat al sinds augustus aan de kant met een achillespeesblessure. Arsenal-trainer Arsène Wenger denkt dat Vermaelen eind januari weer kan meespelen.

"Hij is fit aan het worden, maar het duurt nog een week of drie, vier voor hij klaar is om wedstrijden te spelen," zei Wenger. "Het herstel van Vermaelen verloopt goed, maar ik wil geen risico met hem nemen."

 

Eindhoven wil Achenteh verkopen

FC Eindhoven wil Rochdi Achenteh verkopen. De linksback, die dit seizoen een goede indruk maakt, weigert namelijk zijn aflopende contract te verlengen. Daarom hoopt Eindhoven hem in de winterstop van de hand te kunnen doen, zodat de club nog een transfersom ontvangt.

Technisch manager Hans Smulders licht het besluit als volgt toe: "Voor FC Eindhoven maakt dat natuurlijk een verschil. Zijdelings hebben enkele clubs al geïnformeerd, onder meer uit België. Vorige seizoen waren er Eredivisieclubs geïnteresseerd, toen had Achenteh nog een gelimiteerde transfersom. Nu is het een kwestie van onderhandelen."

De 22-jarige speler uit Eindhoven is bezig aan zijn derde seizoen bij de club, nadat hij eerder in de opleiding van PSV speelde. Achenteh is van origine middenvelder, maar doet het dit seizoen heel goed als vleugelverdediger. Tot nu toe kwam hij in 76 duels in de Jupiler League in actie voor FC Eindhoven. Achenteh scoorde daarin zes keer. 

VN stuurt meer troepen naar Somalië

De Verenigde Naties sturen 50 procent meer vredesmilitairen naar Somalië. Dat heeft de VN-Veiligheidsraad woensdag besloten. Momenteel zijn er achtduizend vredesmilitairen in Somalië. Dat worden er twaalfduizend.

Daarnaast stond de Veiligheidsraad de Afrikaanse Unie toe het mandaat voor de AU-vredesmacht in Somalië, AMISOM, te verlengen tot 30 september 2011. De vierduizend extra militairen worden door Uganda gestuurd.

De troepenuitbreiding is nodig om de zwakke Somalische regering te steunen en de burgerbevolking te beschermen tegen aanvallen van Al Shabab en andere milities.

'RadioShack wil McEwen binnenhalen'

RadioShack zal Robbie McEwen willen inlijven voor het komende seizoen. McEwen zit zonder ploeg nadat Pegasus Sports geen proflicentie kreeg. Volgens het Gazet van Antwerpen zal de 38-jarige sprinter Gert Steegmans moeten vervangen.

Tegen Sporza vertelde de Australiër op korte termijn een beslissing te nemen. "Ik heb nu enkele dagen nodig om alles op een rijtje te zetten. Volgende week neem ik een beslissing."

A. Schleck: "Hebben sterkste ploeg voor Tour"

Andy Schleck heeft samen met zijn broer Fränk inmiddels een sterk team opgezet. De tweevoudig nummer twee van de Tour de France denkt zelfs dat zijn ploeg, dat officieel nog geen naam heeft, de sterkste ploeg zal zijn in de aankomende editie van de Tour.

"Ik denk dat wij op papier de sterkste ploeg hebben voor de Tour," zei Schleck tegen Le Quotidien. "Het ziet er geweldig uit. Maar nu zullen we dit om moeten zetten in resultaten. Kijk bijvoorbeeld naar Team Sky. Zij werden het beste team ter wereld genoemd. Voorzichtigheid is geboden, maar ik ben er niet bang voor dat het mis gaat."

Het team zal zich op 6 januari presenteren in Kirchberg, waarbij nu al zeker 5.000 fans aanwezig zullen zijn. "We gaan de nieuwe naam van de ploeg, het programma en het nieuwe shirt bekend maken. We zullen er allemaal bij zijn."

Billen Natalie Portman gecensureerd

De tweede trailer van de middeleeuwse komedie 'Your Highness' is gecensureerd. Dat blijkt als je de nieuwe trailer bekijkt, waar onder meer Natalie Portman in speelt.

In de eerste trailer die al een tijdje uit is, zien we Natalie Portman in een string voor een meertje staan. Maar die string is blijkbaar te heftig voor de trailer want wat blijkt, in de nieuwe trailer heeft Portman in hetzelfde shot ineens een keurig broekje aan. Your Highness gaat in april 2011 pas draaien.

Zoek de verschillen

Swerts: "Zo snel mogelijk weg bij AZ"

AZ-speler Gill Swerts wil zo snel mogelijk uit Alkmaar vertrekken. "Ik zie geen perspectief meer."

"Ik zit vrijwel wekelijks op de tribune. Trainer Gertjan Verbeek kiest voor Dirk Marcellis op de rechtsbackpositie. Dat is zijn goed recht, hij kan er maar elf opstellen", zegt Swerts tegen NUsport.

"Het is nogal een contrast met de voorbije seizoenen toen ik om het kampioenschap speelde en in de Champions League. Daarom hoop ik dat er snel iets anders op mijn pad komt. Bij AZ ontbreekt voor mij het perspectief, dat lijkt me helder", legt hij uit.

Het contract van Swerts loopt nog anderhalf jaar door, maar de verdediger mag van AZ transfervrij vertrekken. "Voor de club is het, denk ik, ook beter dat ik ga, want het scheelt hen weer salaris."

Top staatsbedrijf ASR vult pensioenen

Topmensen van het staatsbedrijf ASR Nederland hebben in 2009 op grote schaal hun pensioenen laten bijvullen. Vier ASR-bestuurders kregen in dat jaar gezamenlijk 650.000 euro extra.

Het verzekeringsbedrijf ASR was vroeger onderdeel van Fortis, en werd in 2008 door de Nederlandse overheid genationaliseerd. Sindsdien is ASR een staatsonderneming en worden de beloningen van de bestuurders naar de Kamer gestuurd.

Aanvulling van 45 procent jaarinkomen
ASR-baas Jos Baeten verdiende in 2009 een basisinkomen van 495.000 euro. Hij kreeg een pensioenbijdrage van 330.000 euro. Ook drie andere bestuurders lieten hun pensioen bijvullen. Topman Theo Pluijter kreeg 124.000 euro bijgestort, op een jaarinkomen van 327.000 euro.

Hans van der Knaap kreeg 115.000 euro, bij eenzelfde basissalaris van 327.000 euro en Roeland van Vledder ontving 88.000 euro aan pensioenbijdrage, op eveneens een inkomen van 327.000 euro. In totaal vulden de vier topmannen hun pensioenen met 45 procent van hun normale jaarinkomen aan.

ASR: Geen pensioenbijdrage
In het eigen jaarverslag (PDF) noemt ASR het geen pensioenbijdrage, maar andere lange termijn personeelsbeloningen. Slechts in een voetnoot op pagina 170 wordt sneaky uitgelegd dat het om pensioenlasten en levensloopregelingen gaat. Het ministerie van Financiën schrijft echter dat het onomwonden om pensioenbijdragen gaat.

'Veel te ruim'
Minister Jan Kees de Jager heeft al eerder aangegeven de pensioenbijdragen veel te ruim te vinden, en dat dit in de toekomst niet meer gaat gebeuren.


Top staatsonderneming ASR Nederland vulde pensioenen in 2009 flink aan

Voorbeschouwing NK marathon natuurijs

Het vriest alweer een aantal weken en de laatste week gaan de temperaturen ruim onder het vriespunt. Morgen staat in Wanneperveen voor de twaalfde maal in de geschiedenis van de KNSB het NK Marathon op natuurijs op het programma.

De marathon die morgen op het programma staat is er één voor de geschiedenisboeken. Nog niet eerder werd er tweemaal in één jaar een Nederlands kampioenschap gehouden. Nog niet eerder was Belterwiede  de place to be en ook nog niet eerder werd de marathon zo vroeg in de winter verreden.

Een tocht in de maand december kwam al wel vaker voor. In 1995 en 1996 was het op 30 december raak. In respectievelijk Ermerzend en Ankeveen wisten Yep Kramer en Bert Verduin bij de heren en Gretha Smit en Jenita Hulzebosch Smit uiteindelijk de nationale titel te grijpen. Op 8 januari 2009 was het Sjoerd Huisman die de sterkste was op de Oostvaardersplassen samen met Carla Zielman. Jorrit Bergsma zag zichzelf met Maria Sterk een jaar later gekroond worden tot Nationaal kampioen. Beide schaatsers kunnen echter ook een historisch feitje op hun naam schrijven. Zij zijn namelijk de schaatsers die het kortst van hun titel hebben kunnen genieten namelijk 10 maanden en 12 dagen.

Dan naar de wedstrijd van morgen. Al vanaf half negen zal het in Overijssel een drukte van belang worden. Want op dat moment starten de Masters voor hun tocht over 70 kilometer. Een tweetal uur later is het aan de vrouwen om het parcours rond de Belterwiede te betreden. Om half elf starten de Heren voor hun tocht over 100 kilometer.

Titelverdedigster bij de vrouwen Maria Sterk hoopt op barre omstandigheden tijdens het NK. Tijdens het kampioenschap van eerder dit jaar waren het inderdaad de osmtandigheden die Sterk goed gezind waren. Het ijs was op dat moment alweer aan het dooien en ook de weersomstandigheden waren niet gemakkelijk. Voor Sterk ziet het er morgen opnieuw wel aardig uit. Het ijs ligt er prima bij maar de wind zal tijdens de wedstrijd zeker een rol gaan spelen. Of Sterk weer tot de kanshebbers hoort zal aan de weersomstandigheden liggen. Foske Tamar van der Wal, Elma de Vries en Carla Zielman zullen er eveneens alles aan gaan doen om uiteindelijk met het eremetaal weer terug naar huis te gaan.

Bij de heren is natuurlijk ook weer opvallend nieuws te melden. Net voordat de schaatskoorts uitbrak in Nederland besloot Erben Wennemars zich als A-rijder te gaan mengen in het schaatsgeweld. Wennemaars zal daarom morgen deel uit gaan maken van het wedstrijdveld maar of de meervoudig kampioen sprint zich kan gaan mengen om de ereplaatsen is de vraag. Bij de mannen zijn de kanshebbers ook niet zomaar op één hand te tellen. Karlo Timmerman, Willem Hut, Ingmar Berga, Sjoerd Huisman, Arjen Stroetinga, Bob de Vries en titelverdediger Jorrit Bergsma behoren tot de kanshebbers in Overijssel.

De NOS zal natuurlijk weer aanwezig zijn op het ijs en dat zal live worden uitgezonden vanaf 11:30 uur op Nederland 1. Mocht je het begin van de dameswedstrijd ook niet willen missen schakel dan in om 10.30 op www.nos.nl en bekijk daar de gehele uitzending. Uiteraard zullen wij op FOK!sport ook uitgebreid aandacht besteden aan het NK marathon.

Van Gelder keert terug in turnselectie

Yuri van Gelder keert terug in de nationale turnselectie. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen de turnbond KNGU en de sporter zelf. Beide partijen hebben afspraken gemaakt over de manier waarop de ringenspecialist in de toekomst weer op topniveau kan geraken.

Van Gelder werd half oktober vlak voor het WK in Rotterdam uit de selectie gezet, omdat hij zei weer cocaïne gebruikt te hebben. Van Gelder bekende later dat hij een valse bekentenis had afgelegd, om zo het toernooi te kunnen ontvluchten. Het was Van Gelders eerste grote internationale toernooi, nadat hij een jaar schorsing had uitgezeten wegens cocaïnegebruik.

De druk was naar eigen zeggen te groot voor hem. Volgens Van Gelder was liegen over zijn cocaïnegebruik de enige oplossing om zo snel mogelijk het toernooi te verlaten. De Lord of the Rings liet nog wel een dopingtest afnemen, maar tot zijn verbazing wachtte de turnbond de uitslag daarvan niet af en bracht het nieuws over de terugval van Van Gelder al naar buiten. Uit de test bleek dat hij geen cocaïne had gebruikt.

Van Gelder leed daardoor ernstige imagoschade. Om het vertrouwen te herstellen hebben de turner en de KNGU een aantal afspraken gemaakt. Voor de turner is het vooral belangrijk dat zijn privacy gewaarborgd wordt.

"Ik ben blij met de gesprekken die onder leiding van NOCNSF hebben plaatsgevonden", zegt Van Gelder. "Het is goed dat mijn privacy beschermd blijft. Ik ben altijd blijven trainen en zal er alles aan doen om mij topfit te kwalificeren voor de wedstrijden."

Van Gelder keert terug in turnselectie

Yuri van Gelder keert terug in de nationale turnselectie. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen de turnbond KNGU en de sporter zelf. Beide partijen hebben afspraken gemaakt over de manier waarop de ringenspecialist in de toekomst weer op topniveau kan geraken.

Van Gelder werd half oktober vlak voor het WK in Rotterdam uit de selectie gezet, omdat hij zei weer cocaïne gebruikt te hebben. Van Gelder bekende later dat hij een valse bekentenis had afgelegd, om zo het toernooi te kunnen ontvluchten. Het was Van Gelders eerste grote internationale toernooi, nadat hij een jaar schorsing had uitgezeten wegens cocaïnegebruik.

De druk was naar eigen zeggen te groot voor hem. Volgens Van Gelder was liegen over zijn cocaïnegebruik de enige oplossing om zo snel mogelijk het toernooi te verlaten. De 'Lord of the Rings' liet nog wel een dopingtest afnemen, maar tot zijn verbazing wachtte de turnbond de uitslag daarvan niet af en bracht het nieuws over de terugval van Van Gelder al naar buiten. Uit de test bleek dat hij geen cocaïne had gebruikt.

Van Gelder leed daardoor ernstige imagoschade. Om het vertrouwen te herstellen hebben de turner en de KNGU een aantal afspraken gemaakt. Voor de turner is het vooral belangrijk dat zijn privacy gewaarborgd wordt.

"Ik ben blij met de gesprekken die onder leiding van NOCNSF hebben plaatsgevonden", zegt Van Gelder. "Het is goed dat mijn privacy beschermd blijft. Ik ben altijd blijven trainen en zal er alles aan doen om mij topfit te kwalificeren voor de wedstrijden."

OM in beroep in zaak fataal scooterongeval Nijmegen

Het Openbaar Ministerie heeft beroep ingesteld tegen de vonnissen in de zaak rond een dodelijk scooterongeval in Nijmegen. Het OM vindt dat beide verdachten in de zaak verantwoordelijk zijn voor de dood van de 50-jarige man uit Arnhem, die ze aanreden op een zebrapad.

Het slachtoffer overleed later in een ziekenhuis. Het ongeval gebeurde toen de twee verdachten op de vlucht waren voor de politie. Het tweetal was onderweg naar het Belvoir Hotel, dat ze wilden overvallen. De politie wilde de twee aanspreken op het ontbreken van verlichting en hun rijgedrag, waarop zij ervandoor gingen. De daaropvolgende dollemansrit eindigde met het ongeval.

De 20-jarige Mohamed el G. uit Beuningen werd vrijdag veroordeeld tot acht jaar cel voor het veroorzaken van het ongeval in Nijmegen begin januari en een rijontzegging van tien jaar. Volgens de rechtbank was El G. de bestuurder van de scooter. Mohamed S. (19) uit Nijmegen werd vrijgesproken van doodslag, omdat hij de bijrijder was en geen mogelijkheid had om in te grijpen, oordeelde de rechtbank. Hij kreeg wel zestien maanden cel voor het voorbereiden van een gewapende overval op het hotel opgelegd.

Tegen de 19-jarige man was zes jaar cel en een rijontzegging van acht jaar geëist, tegen de 20-jarige man zeven jaar cel en een rijontzegging van tien jaar.

Het OM is van mening dat de twee mannen nauw en bewust hebben samengewerkt voorafgaand aan het ongeval en tijdens de vlucht voor de politie. Ook denkt het OM dat de twee zich schuldig hebben gemaakt aan heling van de scooter.

De advocaat van El G. kondigde kort na de uitspraak al aan dat zijn cliënt in hoger beroep gaat. Advocaat Richard Baggen noemde de uitspraak 'onbegrijpelijk en onbevredigend'. Volgens de raadsman is El G. uitsluitend veroordeeld vanwege een belastende verklaring van een medegedetineerde, die heeft verklaard dat El G. de scooter bestuurde. Die verklaring is volgens Baggen echter volstrekt ongeloofwaardig. De advocaat had de belastende verklaring graag op betrouwbaarheid willen toetsen, maar de rechtbank wees dat verzoek af.

Grosjean: "Pirelli-banden zijn sterk verbeterd"

Romain Grosjean vindt dat de Pirelli-banden in de afgelopen maanden sterk verbeterd zijn. De Fransman testte deze week met een Toyota F1-bolide uit 2009 op het circuit Sakhir in Bahrein met het Italiaanse rubber.

Grosjean mocht voor het eerst sinds september weer met de Pirelli-banden in actie komen. "Ik voelde gelijk dat deze banden een stuk beter zijn dan de banden die ik in Monza tot mijn beschikking had," zei de Fransman tegen stopandgo.tv.

De test in Bahrein had met wat vertraging te maken vanwege een zandstorm, maar Grosjean heeft naar eigen zeggen toch voldoende kunnen rijden en Pirelli verder te helpen. "We hebben een divers programma afgewerkt en afgewisseld tussen lange en korte runs, zodat we de banden beter hebben leren begrijpen."

Zestien brandweerlieden gewond bij brand Chicago

Bij een brand in een leegstaand kantoorpand in Chicago zijn woensdag zestien brandweermannen gewond geraakt. Dat heeft de brandweer van de stad gezegd.

Naar verluidt zouden twee brandweerlieden het leven hebben verloren toen een muur in het gebouw het begaf, maar de brandweercommandant wilde dat niet bevestigen. Vier brandweermannen zijn onder het puin vandaan gehaald.

Zes van de zestien slachtoffers zouden in levensgevaar verkeren, de andere tien zijn zwaargewond.

Gerritsen heeft vertrouwen terug

Annette Gerritsen heeft het vertrouwen in het schaatsen terug. De sprintster uit de Liga-ploeg kampte in het begin van het seizoen met een hamstringblessure waardoor ze het NK afstanden en de eerste wereldbekerwedstrijden aan zich voorbij moest laten gaan. Bij het NK Sprint maakt de 25-jarige rijdster haar rentree.

"Er waren momenten dat ik me afvroeg: Kan ik het nog? Het is niet leuk om te moeten zien dat iedereen aan het schaatsen is, terwijl jezelf alleen wat conditietraining kan doen," zei Gerritsen die Heerenveen bij haar herstel meed. "Dan is het toch wel een voordeel dat je niet - zoals veel schaatsers - in Heerenveen woont. Thuis kan ik écht mijn eigen gang gaan."

Gerritsen stond op 11 november voor het eerst op het ijs, maar ze kreeg een terugslag, waardoor de twijfel bij haar toesloeg. "Het was best een lastige periode. En spannend. De tijd was krap richting het NK sprint." In Collalbo sloot ze bij een trainingskamp weer bij haar teamgenoten aan. Daar zette ze de stijgende lijn voort.

"Toen ik de eerste keer op het ijs stond, was ik het schaatsgevoel helemaal kwijt. Ik had ruim zes weken niet op het ijs gestaan. Vooral in de bochten was het wennen. Het duurde even voordat ik weer vertrouwd raakte op het ijs," zei de Liga-rijdster die deze week bij een testwedstrijd in Thialf 39,14 seconden op de 500 meter klokte en 1:18,84 op de 1.000 meter. Haar verwachtingen zijn niet erg hoog bij het NK Sprint. "Ik ben al blij als ik me plaats voor de WK sprint."

"Dan heb ik nog drie weken om ervoor te zorgen dat ik in topvorm aan de start van de WK sta." Margot Boer en Laurine van Riessen zijn momenteel beter dan Gerritsen. "Al weet je het nooit, hè. Vorm is iets aparts. Het kan er in één keer zijn. Voor mij zijn het NK dit seizoen ook maar bijzaak. De WK, dáár moet het gebeuren."

'Einde voor in-game reclame'

Volgens Ben Cousins van Electronic Arts lever in-game reclame niet erg veel geld op en is het daarbij niet zo snel gegroeid als dat bepaalde mensen verwacht hadden. Dit heeft hij laten weten in een interview met Edge:

"Eigenlijk komt er nauwelijks geld binnen uit advertenties. In-game reclame is niet zo snel van de grond gekomen als dat mensen verwacht hadden. Als je kijkt naar de verkoop van virtuele goederen en de groei die het afgelopen jaar daarin heeft plaatsgevonden, dan is dat een veel betrouwbaardere bron van inkomsten", aldus Cousins, die vervolgens EA's eigen Battlefield: Heroes aanhaalt als een succesvolle toepassing van het microtransactiesysteem.

"We hebben op twee paarden gewed. We wilden zowel aan in-game reclame doen als aan de verkoop van virtuele goederen. Het ene is heel snel gegaan, het andere is nog nauwelijks uit de startblokken. Ik denk dat in-game reclame wel werkt als je het kunt koppelen aan content in de game. Zo hadden we een deal met Dr. Pepper voor Battlefield Heroes, waar je met een code op een flesje Dr. Pepper een exclusieve outfit in het spel vrij kon spelen. Dat soort integratie werkt wel denk ik, maar de tijd van billboards in games is misschien voorbij."

BFH

Kiplagat maakt rentree in Egmond

Lornah Kiplagat zal zondag 9 januari haar rentree in wedstrijdverband maken. De Nederlandse atlete zal dan meedoen aan de 39e editie van de halve marathon van Egmond. Kiplagat raakte in september van dit jaar geblesseerd aan haar kuit tijdens de Dam tot Damloop.

Voor Kiplagat geldt de halve marathon in de Noord-Hollandse plaats als voorbereiding op de marathon van Londen van 17 april.

Kiplagat won de halve marathon van Egmond in 2003.

Wilders wil verbod Sharia4Holland

Geert Wilders wil dat het extremistische islamitische netwerk Sharia4Holland wordt verboden en dat mensen achter de club het land worden uitgezet. Dat laat de PVV-leider woensdagmiddag weten.

Hij reageert op een bericht in dagblad Trouw, dat schreef dat Sharia4Holland moslims in Nederland oproept om te strijden voor de invoering van de streng-islamitische wetgeving sharia. Het netwerk, dat sinds kort actief is, wordt om die reden in de gaten gehouden door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) en de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD).

Wilders heeft samen met zijn fractiegenoot Joram van Klaveren opheldering gevraagd aan minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA). Een organisatie die ijvert om van Nederland een islamitische staat te maken is een gevaar voor de samenleving en de democratische rechtsorde, menen zij.

De organisatie moet worden ontbonden en zo veel mogelijk leden moeten Nederland verlaten, aldus de PVV'ers. Onduidelijk is hoeveel leden de beweging telt.

Moskou hekelt Londen om uitzetten diplomaat

De beslissing van Groot-Brittannië om een Russische diplomaat uit te zetten was onvriendelijk en ongefundeerd. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag gezegd. Moskou zei Groot-Brittannië verantwoordelijk te houden voor de gevolgen van het incident.

Dinsdag zette het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken een diplomaat uit, omdat deze zou hebben gespioneerd voor de Russische inlichtingendienst. Het Kremlin reageerde hierop door een diplomaat van de Britse ambassade in Moskou het land uit te zetten.

De betrekkingen tussen Groot-Brittannië en Rusland zijn er niet beter op geworden na de vergiftiging van de voormalige Russische spion Aleksander Litvinenko in 2006. Rusland weigert de belangrijkste verdachte in de zaak uit te leveren.

Schumacher wil in 2011 races winnen

Michael Schumacher heeft zijn zinnen gezet op het winnen van races in 2011, zo meldt hij op zijn eigen website. De 41-jarige Duitser kwam dit seizoen mede door de mindere Mercedes-bolide slechts tot drie vierde plaatsen.

"De voorbereidingen op het nieuwe seizoen verlopen erg goed. Het team is enorm gemotiveerd en we zijn vol vertrouwen dat we volgend jaar een goede stap voorwaarts kunnen zetten. De jongens werken daar momenteel keihard aan," zei Schumacher. "Ik kijk er nu eerst naar uit om een paar rustige dagen te hebben en kerst te vieren met mijn familie. Maar ik merk ook dat ik met mijn gedachten alweer helemaal bij volgend jaar ben."

"Ik weet zeker dat we in het nieuwe jaar voor de overwinningen kunnen gaan en dat vooruitzicht maakt dat ik erg veel zin heb om weer te gaan racen. Het uiteindelijk doel is nog steeds om mee te vechten om de wereldtitel. Dit is echter een project van drie jaar, al zou het natuurlijk leuk zijn als dit volgend jaar al zou gebeuren. Maar we hebben het hier wel om de absolute top van de autosport. Je kunt niet zomaar even instappen en iedereen verslaan. We werken allemaal echter keihard om ons doel te bereiken."

Keeperstalent Marsman langer bij Twente

Nick Marsman speelt ook de komende jaren bij FC Twente. De 20-jarige doelman van de beloften zette woensdag zijn handtekening onder een contract dat hem tot de zomer van 2014 aan de Tukkers verbindt. Marsman speelt sinds 2003 bij Twente en keept zijn wedstrijden deze voetbaljaargang bij Jong FC Twente.

Voor Marsman is de contractverlenging een bevestiging dat hij op de goede weg is. "Uit dit contract spreekt vertrouwen. Deze zomer heb ik de voorbereiding op het nieuwe seizoen met de eerste selectie meegedraaid en dat was een goed leermoment", zegt hij op de clubsite. "In de toekomst hoop ik natuurlijk onder de lat te staan bij het eerste, maar ik weet dat je als jonge doelman ook geduld moet hebben."

Dennis looft opvolger Whitmarsh

Ron Dennis vindt dat zijn opvolger Martin Whitmarsh het goed doet als teambaas van het Formule 1-team McLaren-Mercedes. Hij vindt het vooral goed dat Whitmarsh de twee voormalig wereldkampioenen Lewis Hamilton en Jenson Button in toom kan houden.

Dennis slaagde hier zelf tot driemaal toe niet in. In de jaren tachtig boterde het eerst niet tussen Niki Lauda en Alain Prost. Daarna werd Prost aan Ayrton Senna gekoppeld en dit kwam tot een aanvaring in de Grand Prix van Japan in 1989 toen beide kemphanen elkaar raakten. Ook in 2007 ging het mis toen rookie Hamilton en regerend kampioen Fernando Alonso aan elkaar gekoppeld werden. Beiden zaten elkaar zodanig in het vaarwater dat Ferrari-rijder Kimi Räikkönen de titel kon pakken.

Volgens Dennis slaagt Whitmarsh er nu wel in om twee kampioenen in het gareel te houden. "Twee wereldkampioenen samen laten werken is vaak een uitdaging. Ik heb het een paar keer geprobeerd. Martin laat zien dat deze rol hem waarschijnlijk beter ligt dan mij," zei hij in F1 Magazine.

Blatter: "Kritiek op FIFA onterecht"

FIFA-president Sepp Blatter staat nog steeds achter de keuze om de wereldkampioenschappen voetbal van 2018 en 2022 toe te wijzen aan respectievelijk Rusland en Qatar. "De sportmedia schatten het sociale en maatschappelijke belang van de WK's voor een land niet altijd op waarde," zei de Zwitser.

"Zij denken alleen aan penalties, coners, scheidsrechters en geld. Maar zoals ik al eerder heb gezegd, ging deze beslissing niet om geld verdienen. We hebben historische besluiten genomen in het licht van sport en geopolitiek door de WK's naar nieuwe plekken te sturen," ging Blatter verder.

"Toen ik president werd van de FIFA, werd voor het eerst besloten om de WK in Azië te organiseren. Toen heb ik gezegd dat we ook naar Afrika moesten en dat is later ook gebeurd. Het is dan ook vanzelfsprekend dat we steeds weer nieuwe regionen aandoen."

De Zwitser snapt dat Nederland/België en met name Engeland teleurstelling over de keuze van de FIFA hebben. "Maar misschien zijn sommige mensen vergeten dat je in het voetbal moet leren om te winnen én te verliezen. Het was een wedstrijd. Sommige mensen winnen, anderen verliezen. Dat is normaal."

Toch GP2-race in Abu Dhabi

Er zal toch een GP2-race tijdens het Grand Prix-weekend in Abu Dhabi gehouden gaan worden. Dit jaar deed de GP2 Main Series het Midden-Oosten aan, maar volgend jaar zal dit de GP2 Asia Series zijn, zo maakte de organisatie van beide raceklasses vandaag bekend.

Gisteren werd de kalender van de GP2 Main Series gepresenteerd en daarom stonden slechts negen ronden. Het seizoen zal lopen van mei tot en met september. In november gaat dan de GP2 Asia Series in Abu Dhabi van start. Het seizoen 2010/2011 start overigens ook op het Yas Marina Circuit, maar dan pas in februari. Dit seizoen bestaat het programma uit slechts drie weekenden.

'Kabinet weg bij minderheid senaat'

Het kabinet-Rutte moet zijn biezen pakken als het na verkiezingen voor de Provinciale Staten geen meerderheid krijgt in de Eerste Kamer. Dat zegt fractievoorzitter in de senaat Jos Werner (CDA) woensdag in een interview met NRC Handelsblad.

Hij gelooft niet dat het minderheidskabinet van VVD en CDA dat wordt gedoogd door de PVV van Geert Wilders 'duurzaam overeind' kan worden gehouden als een meerderheid in de Eerste Kamer ontbreekt.

De PVV ontbreekt nu nog in de Eerste Kamer. Geert Wilders doet wel mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten, die op hun beurt de Eerste Kamer kiezen. Momenteel heeft het kabinet ook geen meerderheid in de senaat.

Het kabinet kreeg dinsdag tijdens het debat over de btw-verhoging voor theater- en concertkaartjes een voorproefje van de gevolgen hiervan. Onder druk van de Eerste Kamer zag staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zich genoodzaakt de maatregel een halfjaar uit te stellen.

Werner wijst erop dat het politieke oordeel in de Eerste Kamer niet zo verschilt van dat van de Tweede Kamer. "Het is een kwestie van optellen. Als de oppositie daar een minderheid heeft en hier een meerderheid, dan zul je zien dat een heleboel dingen het niet gaan halen. Dan moet je als regering zelf de conclusie trekken: jongens, we hebben twee, drie keer iets niet kunnen bereiken wat wezenlijk is voor ons beleid, zo kunnen we niet verder."

Werner vertrekt overigens als fractievoorzitter van het CDA in de senaat. Elco Brinkman volgt hem op.

PlayStation 3 reclameposter te gewelddadig

Een reclameposter van PlayStation Move is door Advertising Standards Authority verboden, nadat acht mensen over de gewelddadigheid van de poster geklaagd hadden, de ASA is de Reclame Code Commissie van het Verenigd Koninkrijk. Op de poster is te zien hoe een man op het punt staat een andere man in het gezicht te slaan, volgens de ASA is dit inderdaad te gewelddadig, de ASA is van mening dat deze poster: 'mogelijk mensen aanzet tot gewelddadig gedrag'.

Twee van de acht klagers zijn ook van mening dat de poster racistisch is, volgens hen is op de poster te zien dat een blanke man een man van Afrikaanse komaf aanvalt. De ASA is het hier niet mee eens en is van mening dat de twee mannen slechts van huidtint verschillen en niet van ras.

move ad

Nederland krijgt opnieuw witte kerst

Het is officieel. Nederland krijgt opnieuw een witte kerst. Dat maakte het KNMI woensdag bekend. Het is de tweede witte kerst achtereen. Die van 2009 was de eerste sinds bijna dertig jaar.

Het KNMI hanteert als norm voor een witte kerst dat op beide kerstdagen sprake is van een gesloten sneeuwdek in De Bilt. Op dit moment ligt er al veel sneeuw in het land en daar komt de komende 48 uur nog een portie bij.

Nederland krijgt opnieuw witte kerst
Nederland krijgt opnieuw witte kerst (Foto: ANP)

Lucasfilm maakte illegale afspraken met Pixar

Lucasfilm is akkoord gegaan met de eis van de Amerikaanse overheid geen salarisafspraken meer te maken met concurrent Pixar Animation Studios. De twee filmmaatschappijen hadden de lonen van hun werknemers op elkaar afgestemd om onderlinge concurrentie te voorkomen.

De studio's spraken af elkaars werknemers niet te rekruteren en elkaar op de hoogte te houden van andere potentiële werknemers. Het Amerikaanse ministerie van Justitie oordeelde dat deze afspraken tot doel hebben salarissen kunstmatig laag te houden. Ook zouden ze in strijd zijn met de vrijheid van werknemers om bij de andere maatschappij een betere baan te vinden.

Door aan de eis gehoor te geven, vermijdt Lucasfilm verdere juridische stappen van de Amerikaanse overheid. Pixar werd niet als gedaagde genoemd omdat ook die maatschappij met de eis akkoord ging.

Pixar ging in september al overeenkomsten aan met onder meer Google, Apple, en Adobe Systems om soortgelijke salarisafspraken voor de komende vijf jaar achterwege te laten. Lucasfilm wordt nu ook meegenomen in die overeenkomsten.


Lucasfilm maakte illegale afspraken met Pixar (Foto: Novum)

Brigadier ontslagen wegens kinderporno

Een brigadier van het politiekorps Gooi en Vechtstreek wordt ontslagen omdat op zijn privécomputer kinderporno bleek te staan. De politieman was begin oktober al geschorst. De korpsbeheerder, burgemeester van Hilversum Ernst Bakker, heeft de man de wacht aangezegd.

Tegen de politieman loopt een strafrechtelijk onderzoek. De zaak kwam aan het rollen naar aanleiding van informatie uit een Engels politieonderzoek. Het onderzoek naar de brigadier wordt verricht door de politieregio Utrecht. De politie wil verder geen details verstrekken.

Obama tekent wet voor homo's in leger

Omringd door hoge officieren en Congresleden heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag zijn handtekening geplaatst onder de wetgeving die het homoseksuelen voortaan toestaat openlijk voor hun geaardheid uit te komen in het leger. Obama zei trots te zijn op de wet, die volgens hem bijdraagt aan de nationale veiligheid.

Met het ondertekenen van de wet loste de president een verkiezingsbelofte in. Moed en opoffering in de strijdkrachten worden niet langer bepaald door seksuele geaardheid, aldus Obama.

Van Veldhoven: "PSV kan de borst natmaken"

Roda JC neemt het vanavond op tegen PSV in de strijd om de beker. Trainer Harm van Veldhoven is trots op de ontwikkeling die Roda heeft doorgemaakt.

"Als ik terugkijk, kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat we een fantastisch 2010 achter de rug hebben. Ik ben dan ook trots op de ontwikkeling die de groep heeft doorgemaakt", zegt de trainer op de clubwebsite.

Van Veldhoven merkt dat het respect voor Roda is toegenomen en dat de ploeg niet langer als verrassing wordt gezien. "Met de huidige zesde plaats op de ranglijst voldoen we aan dat beeld. We staan zelfs dicht in de buurt van ploegen als AZ en SC Heerenveen die ten opzichte van ons een dubbele begroting hebben."

De trainer kijkt naar zijn visie op het duel met PSV, de ploeg die zondag ook al de tegenstander was in de competitie. "Als we een ronde verder willen komen dan zullen we PSV, in tegenstelling tot afgelopen zondag, negentig minuten lang pijn moeten doen. We staan er in de competitie mooi voor, maar in het bekertoernooi willen we heel graag overwinteren. Daarom kan PSV de borst nat maken."

Black Ops patch voor de PlayStation 3

Ontwikkelaar Treyarch heeft een nieuwe patch de deur uitgedaan voor de PlayStation 3 versie van Call of Duty: Black Ops. De PlayStation 3 versie wordt geteisterd door een aantal grote problemen bij multiplayer van de game, waaronder problemen met de connectie met de servers en lange wachttijden bij het vinden van een match. 

Treyarch heeft het volgende laten weten via hun officiële forum: "Treyarch is dedicated to ensuring the best gaming experience for the fans, and we've been actively working with you to continue to improve the game based on your feedback. As always, keep the feedback coming through the community forums."

Hieronder de lijst met aanpassingen:

  • Improved party reliability when leaving with party - an additional step in an ongoing series of party improvements continued in the next patch 
  • Improved UPnP functionality - further expands the game's capability to open NATs on routers with universal plug and play enabled 
  • Enabled mute functionality in Playercards in the pre-game lobby 
  • Enabled kick functionality in party and private match lobbies 
  • Addressed an issue where the pre-game lobby would not always display properly when multiple players leave the lobby after a team split 
  • Addressed an issue where the pre-game lobby would appear stuck on the countdown timer while waiting to balance teams

 

BO

Moslim-thema-avond op Nederland 3

De AVRO komt donderdag 20 januari met een avondvullend programma over moslims op Nederland 3. De tv-show heet Zóóó Moslim. Dit heeft de publieke omroep woensdag laten weten.

De bedoeling van Zóóó Moslim is dat de kijker leert over de islamitische cultuur. "De rode draad is de Moslimtest waarin thema's als religie, integratie, identiteit en lifestyle de revue passeren. Een panel van bekende Nederlanders beantwoordt vragen in de studio", aldus een AVRO-woordvoerder.

Wie de uitzending gaat presenteren is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat islamdeskundige Maurits Berger commentaar komt geven. Daarnaast maakt radio-dj Gerard Ekdom een muzikale ontdekkingsreis op de islam geïnspireerde popmuziek en bespreekt co-presentator Abdellah Dami de binnengekomen tweets.


AVRO komt met thema-avond Zóóó Moslim op 20 januari (Foto: Novum)

Italiaanse studenten opnieuw de straat op

Studenten zijn woensdag in een aantal Italiaanse steden opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen bezuinigingen op het onderwijs. Vooralsnog verlopen de meeste protesten vreedzaam, hoewel in Palermo studenten op de vuist gingen met de politie. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA.

Onder andere in Rome, Milaan en Palermo vonden studentenbetogingen plaats. De aandacht ging voornamelijk uit naar Rome waar demonstraties vorige week uitliepen op geweld. Actievoerende studenten staken toen auto's in brand, sloegen winkelruiten in en vernielden geldautomaten in het centrum van de stad.

Een grote politiemacht bevolkte woensdag het centrum van Rome, maar dat was grotendeels uitgestorven. Vermoedelijk hebben veel Romeinen vroeg kerstvakantie genomen om de demonstraties te vermijden. Studenten uit Rome hebben gezegd elders vreedzame en creatieve demonstraties te willen houden.

'Horrorhuis' van Fritzl mogelijk gesloopt

Het huis waar de Oostenrijker Josef Fritzl 24 jaar lang zijn dochter misbruikte en zeven kinderen bij haar verwekte, gaat mogelijk binnenkort tegen de vlakte. Een door de rechtbank aan Fritzl toegewezen curator heeft een verzoek bij de plaatselijke autoriteiten ingediend om het grijze, betonnen gebouw in Amstetten te slopen. Meer details zijn vooralsnog niet bekend.

Fritzl werd in 2008 wereldnieuws toen zijn misdaden aan het licht kwamen. Hij werd in maart 2009 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens moord door verwaarlozing, vrijheidsberoving, slavernij, ongeoorloofde dwang en incest.


'Horrorhuis' van Josef Fritzl wordt mogelijk gesloopt (Foto: Novum)

Test Drive Unlimited 2 development diary

Uitgever Atari heeft van de race-game Test Drive Unlimited 2 een nieuwe development diary online gezet. In het dagboek maken we kennis met: de locatie van de game, het eiland Ibiza, mooie auto's, de sociale aspecten van de game en het feit dat DJ Paul Oakenfold de soundtrack van de game heeft gemaakt. Test Drive Unlimited 2 zal vanaf 11 februari 2011 te koop zijn voor de PC, Xbox 360 en de PlayStation 3.

Ook B-staal Van Houts positief

Ook in de contra-expertise is de Nederlandse mountainbiker Bas van Houts positief bevonden op het gebruik van clenbuterol. De regerend Nederlands kampioen is hierop door de Nederlandse wielerbond per direct geschorst.

Bij Van Houts werden sporen van het verboden middel aangetroffen na zijn terugkeer van een stage in Mexico bij een out-of-competition controle. Bij Alberto Contador werden tijdens de Tour de France van dit jaar ook sporen van clenbuterol gevonden.

Van Houts voert net als de Spanjaard aan dat de minieme hoeveelheid mogelijk door het eten van vlees in zijn lichaam is gekomen. En net als Contador heeft Van Houts dopingexpert Douwe de Boer ingeschakeld die zijn onschuld moet bewijzen.

Zoutloketten in werking gesteld

Vanwege het aanhoudende winterweer zit een aanzienlijk deel van de wegbeheerders binnenkort zonder strooizout. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) heeft daarom na overleg met gemeenten, provincies en de waterschappen besloten dat vanaf woensdag de zoutloketten weer in werking worden gesteld, meldt Rijkswaterstaat.

Hierdoor kan het beschikbare strooizout beter onder de wegbeheerders worden verdeeld. Het zout van de loketten is uitsluitend bedoeld voor het begaanbaar houden van het hoofdwegennet, de belangrijkste provinciale en gemeentelijke wegen, de belangrijkste routes van het openbaar vervoer en routes die gebruikt worden door de hulpdiensten.

De instanties roepen de wegbeheerders verder op om het schaarse zout waar mogelijk te gebruiken voor het maken van pekelwater. Dan kan er vijf keer zo vaak worden gestrooid als met alleen zout.

De komende tijd komt er wel nieuw strooizout beschikbaar, maar dat is lang niet voldoende om alle wegbeheerders te bedienen. Rijkswaterstaat probeert daarom in het binnen- en buitenland extra zout in te kopen dat beschikbaar wordt gesteld aan de zoutloketten.

Deze winter is tot nu toe zo'n negentig ton zout gestrooid door Rijkswaterstaat. Vorig jaar eindigde de teller op 191 ton zout.

Verdacht pakketje in Rome was geen bom

Het verdachte pakketje dat dinsdag in een ondergronds station van de metro in de Italiaanse hoofdstad Rome werd aangetroffen en dat als 'bom' door overheidsfunctionarissen de media in werd geslingerd, was geen bom. Het pakketje bevatte geen explosief materiaal maar cement. Dat meldden Italiaanse media woensdag.

Ook zat er geen ontsteker in het pakketje, dat bestond uit twee metalen pijpen in cement, die met elkaar verbonden waren door draden. Ook was er een antenne aan bevestigd.

De politie van Rome zei dinsdag dat het pakketje was gemaakt door een expert en dat het gezien zou kunnen worden als een soort waarschuwing.

Verdacht pakketje in Rome was geen bom
Verdacht pakketje in Rome was geen bom (Foto: ANP)

Baas Heathrow doet afstand van bonus

De baas van de Londense luchthaven Heathrow, Colin Matthews, heeft afstand gedaan van zijn bonus dit jaar. De luchthaven kwam de afgelopen week onder vuur te liggen wegens de chaos die ontstond door de hevige sneeuwval. Matthews wil de focus leggen op 'het in beweging houden van mensen en het herbouwen van het vertrouwen in Heathrow'.

Heathrow, een van de drukste luchthavens ter wereld, heeft veel kritiek gekregen omdat het niet in staat was om te gaan met de sneeuwval. Duizenden reizigers strandden in de terminals en bivakkeerden -soms dagen- in de vertrekhallen. De vertragingen zijn nog steeds niet opgelost.

In 2009 toucheerde Matthews inclusief bonus ruim een miljoen euro.

[video] Spider-Man valt van podium

Een stuntman is gisteren akelig gevallen tijdens een voorstelling van Spider-Man The Musical op Broadway.

De stuntman viel van een tien meter hoog plateau. De productie Spider-Man Turn off the Dark heeft veel te kampen met ongelukken, dit is al het vierde ongeval. De première was al een maand opgeschoven. De stuntman moest naar beneden springen vastgebonden aan een touw, maar het veiligheidskoord knapte waardoor hij een vrije val maakte. Het slachtoffer maakt het goed.

Franse boer schiet truffeldief dood

Een boer in de Provence heeft een man doodgeschoten die hij ervan verdacht zijn begeerde truffels te willen stelen. De 32-jarige boer is door de politie gearresteerd.

Het incident voltrok zich maandag. De boer bewaakte zijn grond met truffels bij het plaatsje Grignan. Plotseling werd hij opgeschrikt door een onbekende op zijn terrein. De boer schoot de indringer met zijn jachtgeweer in een been en in het hoofd. Hij dacht dat de indringer gewapend was, verklaarde hij tegen de politie. De vermeende truffeldief bezweek aan zijn verwondingen.

Truffels, bijgenaamd 'diamanten van de keuken', zijn een zeer kostbare soort zwam die voornamelijk groeit in beboste gebieden in Frankrijk en Italië. Truffels worden geprezen om hun bedwelmende geur en rijke, aardse smaak. Voor truffels worden astronomische bedragen neergeteld.


Truffeldief doodgeschoten door Franse boer (Foto: Novum)

Ontsnapte stier toch afgemaakt

De stier die uit het islamitische slachthuis Atlas in Arnhem ontsnapte en uiteindelijk in Het Beloofde Varkensland in Amstelveen terechtkwam is toch afgemaakt. Het dier bleek volstrekt onhandelbaar.

Atlas liet niemand in zijn stal toe en ging met een killersblik in zijn ogen bij de minste geringste beweging van de deur onmiddellijk tot de aanval over, meldt de website familiebofkont.nl van de dierenopvang in Amstelveen.

Een dierenarts wilde de Litouwse stier dinsdag castreren, maar het beest ging met de verdovingspijl in zijn flank volledig door het lint. Het dierenparadijs heeft met de arts vastgesteld dat Atlas is getraumatiseerd en dat de mens zijn vijand was geworden. "Levensgevaarlijk, een tijdbom op Het Beloofde Varkensland."

Een dierwaardig leven zat er niet meer in, was de conclusie, waarna Atlas de genadeprik kreeg toegediend. Godzijdank zijn er geen andere doden gevallen, zou de arts hebben gezegd.

De stier zorgde vorige maand voor opschudding nadat hij uit het slachthuis was ontsnapt. Hij rende de straat op en beschadigde twee passerende auto's. Het dier werd anderhalf uur na zijn ontsnapping met een verdovingsgeweer uitgeschakeld, waardoor zijn vlees niet meer geschikt voor consumptie was. De slachter was bereid Atlas een goede oude dag te bezorgen en schonk het dier aan Het Beloofde Varkensland, waar dieren die iets vervelends hebben meegemaakt worden opgevangen.

Portal 2 krijgt releasedatum

Portal 2 heeft eindelijk een vaste releasedatum gekregen en Valve heeft laten weten dat de versie die in de winkels verschijnt zal worden gepubliceerd door Electronic Arts. Volgens Electronic Arts zal Portal 2 te koop zijn vanaf 21 april 2011 voor de Xbox 360, PlayStation 3, PC en de Mac.

In het tweede deel mag de speler zich verheugen op nieuwe puzzels en nieuwe gedeeltes van het Aperture Science Labs gebouw. Spelers zullen weer te maken krijgen GLaDOS, de moordzuchtige computer uit deel één. Tevens is er in deel 2 een co-op mogelijkheid met een eigen verhaallijn en personages en zal de spelers dwingen om samen te spelen om de puzzels op te lossen.

Doug Lombardi, vicepresident van de marketingafdeling bij Valve, had het volgende te zeggen over de bekendmaking:"Portal 2 is Valve's most innovative title in the company's history and will be launched with a first-class launch campaign this April. We're excited to be working with Electronic Arts to deliver this title as we expand our platform strategy to include the Mac and PlayStation 3 platforms." 

P2

Run op Friese hotelkamers door Elfstedenkoorts

Friese hotels worden overstelpt met aanvragen sinds de Elfstedenkoorts is losgebroken. Schaatsliefhebbers zoeken in de hele provincie naar kamers, maar vooralsnog is het nog maar zeer de vraag of de tocht der tochten spoedig verreden kan worden. Friezen zijn een stuk nuchterder over het eventueel doorgaan van de Elfstedentocht dan inwoners van de rest van het land, meldt een woordvoerder van Friesland Marketing.

"We merken dat het aantal online zoekopdrachten naar hotelkamers in en rondom Leeuwarden de laatste dagen enorm is toegenomen. Er wordt fanatiek gezocht naar plaatsen om te overnachten." Volgens het marketingbureau voor de provincie leeft de tocht vooral buiten Friesland. "Het is hier natuurlijk ook koud. Maar we zijn nu eenmaal een stuk nuchterder dan in de rest van het land."

Directeur van Meteo Consult Harry Otten voorspelde woensdag dat de Elfstedentocht volgende week verreden kan worden. De sneeuw die op het ijs ligt moet dan wel verwijderd worden. "Als nou al die Friezen gewoon eens aan de gang gaan om dat ijs sneeuwvrij te maken, dan kunnen we op 28 december schaatsen", stelde Otten op de Wereldomroep voor.

De voorzitter van de Vereniging de Friesche Elfsteden Wiebe Wieling temperde het enthousiasme. Het ijs op de route is momenteel bij lange na nog niet sterk genoeg. De komende dagen zijn cruciaal, zo verklaarde hij tegenover de Volkskrant.

Ondertussen wordt het WTC Hotel in Leeuwarden plat gebeld. "De aanvragen stromen binnen, maar helaas moeten we iedereen teleurstellen. Als de Elfstedentocht doorgaat, wordt dit het hotel waar alle pers neerstrijkt", aldus een woordvoerder. Wat het hotel betreft 'giet it oan'. "De draaiboeken liggen klaar, van ons mag hij doorgaan."

Bij het Eden Oranje Hotel in Leeuwarden komen al sinds het begin van de vorstperiode aanvragen binnen. "We hebben een wachtlijst, maar omdat niet duidelijk is of en wanneer de tocht plaatsvindt, is het moeilijk om er rekening mee te houden. Er zijn natuurlijk ook normale gasten die al kamers hebben geboekt."


(Foto: Novum)

Nauwelijks overtredingen bij 'snelheidsdekens'

De waarschuwing voor extra controles bij snelwegen waar maar 50 kilometer per uur mag worden gereden en inhaalverboden voor vrachtauto's gelden heeft gewerkt. Dat hebben het Korps Landelijke Politiediensten en het OM woensdag geconstateerd. Er werden woensdagochtend maar twaalf overtreders bekeurd en het aantal ongevallen bleef onder de tien.

Overigens waren alleen in de omgeving van Velsen, Breda en Arnhem-Nijmegen 'snelheidsdekens' van kracht. Twee automobilisten werden bekeurd omdat ze meer dan 80 kilometer per uur reden.

Acht vrachtwagenchauffeurs werden betrapt op het negeren van het inhaalverbod en een vrachtauto met gevaarlijke stoffen werd aan de kant gezet. Een andere chauffeur kreeg een rijverbod opgelegd omdat zijn vrachtwagen was overbeladen en er werd een een bekeuring gegeven voor bumperkleven.

Rijkswaterstaat legde de afgelopen dagen vanwege spekgladde snelwegen op sommige plekken een 'snelheidsdeken' op, waarbij de snelheidslimiet op 50 kilometer per uur is gesteld. Deze norm is de wettelijk verplichte maximumsnelheid. Doordat in eerste instantie lang niet iedereen zich aan de limiet hield, kondigde de verkeerspolitie dinsdag extra controles aan. De controles blijven voorlopig nog van kracht.

De Boer: "Mounir kan het niet opbrengen om te spelen"

Achter de afwezigheid van Mounir El Hamdaoui bij Ajax schuilt veel meer dan alleen een griepje. Interim-trainer Frank de Boer heeft een gesprek gehad met El Hamdaoui. "Hij kan het op dit moment niet opbrengen om voor Ajax uit te komen", zegt De Boer tegen De Telegraaf.

Er is besloten dat de aanvaller met vakantie gaat en op 4 januari van het nieuwe jaar weer in Amsterdam zal terugkeren.

De Rotterdamse spits lijkt op een breuk aan te sturen sinds hij door De Boer gepasseerd werd voor het Champions League-duel met AC Milan.

DLC voor Guitar Hero: Warriors of Rock en DJ Hero 2

Er is weer nieuwe DLC beschikbaar voor Guitar Hero: Warriors of Rock en DJ Hero 2. De DLC voor Guitar Hero: Warriors of Rock heet 'The KISS-mass pack' en bevat de volgende liedjes van de band Kiss: Rock And Roll All Night, Detroit Rock City en Calling Dr. Love. De DLC pack is verkrijgbaar via de bekende downloadkanalen en kost 440 Microsoft Points op de Xbox 360, €4.99 op de PlayStation 3 en 550 Wii Points op de Wii. Losse liedjes zijn ook verkrijgbaar voor 160 Microsoft Points, $2,- of 200 Wii Points.

De DLC voor de DJ Hero 2 heet 'The Linkin Park Mix Pack' en bevat de volgende gemixte liedjes: The Catalyst (Does It Offend You, Yeah? Remix), When They Come For Me and Pts.OF.Athrty. Deze DLC is ook te verkrijgen via de bekende downloadkanalen en kost: 640 Microsoft Points op de Xbox 360, ongeveer €6.40 voor de PlayStation 3. Op de Wii zijn de liedjes alleen los verkrijgbaar voor 300 Wii Points per Stuk.

DJ HERO 2

Nog geen schaatsklassiekers

De organisatoren van de schaatsklassiekers kunnen nog nergens in Nederland een grote wedstrijd aankondigen. Dat zegt voorzitter David Pos van de stichting Natuurijsklassiekers. "Er zijn overal te veel knelpunten.’’

Volgens Pos had de klassieker 100 van Earnewald deze week in het Friese Eernewoude kunnen worden gereden. "Er was al een mooi parcours uitgezet, maar een vrachtschip heeft het ijs op de route kapotgemaakt.’’

Pos heeft vandaag ook contact gehad met de andere elf klassiekerclubs. "De sneeuw heeft in het midden van het land veel verpest. Er is daar geen ijsgroei. In het sneeuwvrije noorden zou het ijs dik genoeg moeten zijn.’’

Nog geen schaatsklassiekers
Nog geen schaatsklassiekers (Foto: ANP)

Petrov ook volgend jaar bij Renault

Robert Kubica krijgt de komende twee seizoenen geen nieuwe teamgenoot bij Renault. Vitaly Petrov heeft voor twee jaar bijgetekend, zo bevestigde het team zelf. De Rus is blij dat hij bij hetzelfde team kan blijven. "Dit jaar heb ik veel geleerd over de sport, de circuits en de auto. Komend jaar moet ik presteren. Ik heb het gevoel klaar te zijn voor deze uitdaging."

"Afgelopen seizoen heeft Vitaly bewezen veel potentieel te hebben. Zijn doel voor 2011 is om alle puzzelstukjes op zijn plaats te laten vallen," aldus Gérard Lopez, de voorzitter van Lotus Renault GP, die ook toegeeft dat de nationaliteit van Petrov van invloed is geweest op zijn contractverlenging. "Dankzij Vitaly en ons team raakt Rusland enthousiast voor de Formule 1. De afgelopen maanden hebben we een speciale band opgebouwd met dit land en enkele vooraanstaande bedrijven. We kijken ernaar uit deze relatie de komend jaren uit de bouwen tot een zeer succesvol avontuur."

Teambaas Eric Boullier geeft overigens aan dat dat niet de enige reden is. "Een stabiele rijdersbezetting is essentieel om onze doelen te realiseren", aldus de Fransman. "Robert Kubica legt de lat hoog op het gebied van snelheid en constantheid, maar we zijn ervan overtuigd dat Vitaly steeds dichterbij kan komen."

Engelse voetbalbond heeft nieuwe voorzitter

De Engelse voetbalbond heeft David Bernstein voorgedragen als nieuwe voorzitter. De 67-jarige Brit moet de opvolger worden van David Triesman die in mei ontslag nam nadat hij ernstig in opspraak was geraakt. Triesman beweerde dat Spanje en Rusland plannen hadden om scheidsrechters op het WK in Zuid-Afrika om te kopen.

In de tussentijd nam Roger Burden als waarnemend voorzitter de honneurs waar, maar hij stapte begin deze maand op, nadat het WK 2018 door de FIFA aan Rusland was toegewezen. Burden zei dat de wereldvoetbalbond niet langer te vertrouwen was.

Bernsteins aanstelling wordt op 25 januari bekrachtigd. Hij was in het verleden voorzitter van Manchester City.

Amnesty: steeds meer ontvoeringen in Ivoorkust

Steeds meer mensen in Ivoorkust worden gearresteerd of ontvoerd door veiligheidstroepen van de omstreden Ivoriaanse president Laurent Gbagbo. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International gezegd. De organisatie meldt tevens dat in mortuaria en op straat lijken van ontvoerde mensen zijn gevonden.

"Het is duidelijk dat steeds meer mensen onrechtmatig worden opgepakt door veiligheidstroepen of gewapende militanten. We vrezen dat veel van hen zijn omgebracht of zijn verdwenen", aldus Salvatore Sagues, een onderzoeker van Amnesty. Het geweld beperkt zich volgens Amnesty niet alleen tot de hoofdstad Abidjan.

Zondag maakten de VN al bekend dat er de afgelopen tijd meer dan vijftig personen zijn omgekomen. Bovendien ontvingen de VN berichten dat er honderden mensen zijn ontvoerd door gewapende mannen in militaire uniformen. Volgens de hoge VN-commissaris voor de mensenrechten Navi Pillay is er groeiend bewijs van 'massale schending van de mensenrechten'.


Veel geweld in Ivoorkust (Foto: Novum)

Avatar meest gedownloade film van 2010

De film Avatar is het afgelopen jaar het meest 'illegaal' gedownload. Het sciencefictionspektakel van regisseur James Cameron werd ruim 16,5 miljoen keer gedownload, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse weblog TorrentFreak. Ook Kick-Ass en Inception waren geliefd onder downloaders.

Ondanks dat deed Avatar het ook in de bioscopen erg goed. De film bracht een recordbedrag van 2,8 miljard dollar op, wat de stelling dat downloaden de omzetten schade toebrengt teniet lijkt te doen. Regisseur Cameron prees de 3D-technologie aan als ultieme wapen tegen piraterij, maar downloaders laten zich kennelijk niet tegenhouden door 3D-brilletjes.

Uit de cijfers blijkt dat er steeds meer films worden gedownload. Vorig jaar voerde Star Trek de lijst aan, maar die rolprent werd nog geen elf miljoen keer gedownload. Volgens TorrentFreak is het aantal gedownloade films met 33 procent gestegen.

De makers van het oorlogsepos The Hurt Locker spanden in mei een rechtszaak aan wegens piraterij. De producenten klagen vijfduizend downloaders aan wegens schending van auteursrecht. De film, die dit jaar zes Oscars in de wacht sleepte, werd desondanks ruim 6,8 miljoen keer gedownload. The Hurt Locker, die in de bioscopen vijftig miljoen opbracht, staat daarmee op de zevende plaats van meest gedownloade films.


Avatar (Foto: Novum)

Kritiek gouverneur Helmand op NAVO-troepen

De NAVO-troepen moeten bij hun operaties tegen de Taliban veel voorzichtiger te werk gaan om burgerslachtoffers te voorkomen. Dit heeft de gouverneur van de provincie Helmand woensdag gezegd.

De gouverneur zei dat dinsdag in Helmand weer vijf burgerslachtoffers zijn gevallen. Drie vrouwen en twee kinderen kwamen om het leven bij een confrontatie tussen Talibanstrijders en NAVO-troepen.

Vrouw (63) aangerand in Malden

Een 63-jarige vrouw is dinsdagochtend in Malden slachtoffer geworden van een ernstig zedendelict. De politie is dringend op zoek naar mensen die de dader hebben gezien.

De vrouw werd rond 09.00 uur aangerand in het bos achter het Kandinskycollege in de Gelderse plaats. Ze liep met twee Nordic Walkingstokken over een bospad en werd van achteren benaderd door een onbekende man.

De dader is volgens de politie een man van tussen de 1.70 en 1.75 meter. Hij droeg een zwarte jas en sprak accentloos Nederlands. Wat hij de vrouw precies heeft aangedaan, is niet bekendgemaakt.

Stookolie lekt in Donau in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn honderden liters zware stookolie in de Donau gelekt. De olie was afkomstig uit een Slowaakse tanker. Dat heeft de Oostenrijkse brandweer woensdag gemeld.

De olie lekte dinsdagavond weg nadat het schip bij Sarmingstein, een dorp in Neder-Oostenrijk, een walmuur had geramd. De brandweer werkte de hele nacht door om de olie op te ruimen. Volgens de brandweer kon milieuschade worden voorkomen.

Paaspop strikt Guus Meeuwis

De bezoekers van Paaspop kunnen volgend jaar ook genieten van de muziek van Guus Meeuwis, Caro Emerald en Dropkick Murphys. De organisatie van het festival in het Brabantse Schijndel maakte de namen woensdag bekend.

Ook de Nederlandse bands Krach en Vanderbuyst zijn aan het programma toegevoegd. Beide bands verzorgen op Paaspop hun eerste grote festivalshow op een kleiner podium. Meeuwis, Emerald en de punkband Dropkick Murphys vertonen hun kunsten op het hoofdpodium.

Paaspop, de traditionele opener van het festivalseizoen, strikte eerder artiesten als Bløf, Anouk, Waylon en Golden Earring. Het festival duurt dit jaar voor het eerst drie dagen, van 22 tot en met 24 april. De kaartverkoop is inmiddels begonnen.


Paaspop strikt onder anderen Guus Meeuwis (Foto: Novum)

Al Qaida bedreigt christenen Irak

De Iraakse tak van Al Qaida dreigt met meer aanslagen tegen christenen in Irak. De groepering zegt dat twee vrouwen door de koptische kerk in Egypte worden vastgehouden. Als deze vrouwen niet worden vrijgelaten, zullen de christenen in Irak daarvoor boeten, zegt de Islamitische Staat van Irak, de in Irak actieve tak van het terreurnetwerk van Osama bin Laden.

Moslimextremisten in Egypte beweren vaker dat vrouwen die zich tot de islam hebben bekeerd door de koptische kerk zijn opgepakt en worden vastgehouden. In dit geval zou het om twee vrouwen gaan.

De Islamitische Staat van Irak is verantwoordelijk voor een hele serie aanslagen op christenen, waaronder de zeer bloedige aanslag op een kerk in Bagdad waarbij 68 doden vielen. Veel Iraakse chistenen zijn vanwege dit geweld het land ontvlucht.

Sloveense minister weg na rijden met drank op

De Sloveense minister Henrik Gjerkes is afgetreden nadat hij met te veel drank op achter het stuur van zijn dienstauto was gekropen. Gjerkes was minister van Regionale Ontwikkeling.

De politie hield de minister dinsdag aan, omdat hij met een lekke band langzaam op een vluchtstrook reed. Hij bleek een alcoholpromillage van 0,64 in zijn bloed te hebben, bijna drie keer zo veel als in Slovenië is toegestaan. Hij zei een paar drankjes te hebben gedronken op een kerstborrel van zijn ministerie.

Man stookt fikkie in Nijmeegs politiebureau

Een 51-jarige man uit Nijmegen is woensdagochtend gearresteerd nadat hij brand had gesticht in een politiebureau in zijn woonplaats. De brand was snel gedoofd, maar veroorzaakte wel veel rook. Het motief is onbekend, meldt de politie.

Een agent zag rond 07.00 uur dat de man aan de buitenkant van de draaideur bezig was een fikkie te steken. De man werd direct in de boeien geslagen. Hij wordt later op de dag verhoord.

'Nederlanders eten minder foie gras'

De consumptie van foie gras is de afgelopen drie jaar sterk afgenomen. Dat meldt de stichting Wakker Dier op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statitiek (CBS).

Werd er in 2007 in Nederland nog ruim 73.000 kilo ganzenlever gegeten, vorig jaar was dit afgenomen tot 32.000 kilo. De afnemende trend heeft zich dit jaar doorgezet, becijferde Wakker Dier.

Het dure foie gras is al langer omstreden vanwege de manier waarop met dieren wordt omgegaan. Eenden en ganzen worden vetgemest, niet zelden op wrede wijze. Onlangs kwam Jort Kelder in actie om het eten van foie gras tegen te gaan. De vegetarische presentator heeft radiospots ingesproken voor Wakker Dier waarin hij mensen oproept met Kerstmis geen ganzenlever te eten.


Nederlanders eten steeds minder foie gras (Foto: Novum)

Bloedgeile jongetjes

Ik hou wel van een beetje aandacht. Ik hou van complimenten, maar van een beetje negatieve aandacht ben ik ook niet vies. Het is ook niet voor niets dat ik af en toe een podium bestijg. Daarom ook mijn columnistenschap. Mijn constante geblaat onder andermans columns. Mijn commentaren onder ieder online nieuwsbericht, waar Geert “Fucking” Wilders in wordt genoemd. Mijn video's op YouTube.

Platini wellicht nog drie jaar voorzitter UEFA

Michel Platini wordt zo goed als zeker in januari herkozen als voorzitter van de UEFA. De kandidaatsstellingtermijn sluit woensdag om middernacht en nog altijd heeft zich geen tegenkandidaat gemeld. Volgens de Britse krant The Guardian gaat dat ook niet meer gebeuren.

De 55-jarige Fransman volgde in januari 2007 de Zweed Lennart Johansson op en beloofde bij zijn aanstelling bij de Europese bond het voetbal terug te brengen naar de kleine voetballanden.

Zo deden de afgelopen jaren clubs uit minder grote voetbalcompetities als Israël, Slowakije en Servië mee aan de Champions League. Dat leverde hem daar veel sympathie op, maar de erkende voetballanden konden het beleid minder waarderen.

Andere speerpunten van Platini zijn het afschaffen van transfers van spelers onder de 18 jaar, het inperken van de hoge transfersommen en een strenger licentiesysteem. Ook wil de Fransman in samenwerking met FIFA-voorzitter Sepp Blatter het aantal buitenlanders bij de clubs terugbrengen.


Platini wellicht nog drie jaar voorzitter UEFA (Foto: Novum)

Operation Flashpoint: Red River-trailer en screenshots

Codemasters heeft een nieuwe trailer en een aantal screenshots de deur uit gedaan van de First-Person-Shooter Operation Flashpoint: Red River. In de trailer wordt het verhaal verteld van een van de hoofdrolspelers in de game, Staff Sergeant Knox. Hij vertelt in de trailer over zijn rol tijdens het slagveld van Tajikistan.

De trailer is de eerste van een serie van trailers die Codemasters wil uitbrengen. In elk deel zal één van de hoofdpersonages worden besproken. Operation Flashpoint: Red River heeft nog geen vaste releasedatum maar zal in 2011 verschijnen op de PC, Xbox 360 en de PlayStation3.

OPRR

OFRR

OFRR

Groningen zoekt opponent voor jubileumduel

FC Groningen moet op zoek naar een nieuwe tegenstander voor de oefenwedstrijd op 16 januari in de Euroborg. BV Veendam heeft moeten afzeggen.

Groningen wil volgende maand vieren dat de Euroborg vijf jaar bestaat. De club zou een oefenwedstrijd spelen tegen Veendam, maar de Jupiler League-club moet afhaken wegens verplichtingen in de competitie. Het is de noorderlingen nog niet gelukt om een nieuwe opponent te vinden.

"We zijn nog druk doende geweest een andere aansprekende tegenstander te vinden en hebben hierbij ook over de grens gekeken in België, Denemarken en Duitsland", zegt algemeen directeur Hans Nijland op de clubwebsite. Groningen legde tevergeefs contact met HSV, waarmee de club bij de transfer van Marcus Berg een afspraak heeft gemaakt over een oefenduel.

FC Groningen komt morgenavond nog in actie in de achtste finales van de KNVB beker. Het elftal van coach Pieter Huistra gaat op bezoek bij SC Genemuiden. Het lijkt er voorlopig op dat het duel kan doorgaan, ondanks de sneeuw en de vorst.

'ChristenUnie-kiezers vervreemd van partij'

Een deel van de ChristenUnie-kiezers is vervreemd van de ChristenUnie nadat de partij in 2006 ging meeregeren. Dit leidde ertoe dat bij de Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar veel kiezers thuisbleven en de ChristenUnie een slecht resultaat boekte.

Dat staat in het rapport 'Met hart en ziel, terugblikken en vooruitzien', een evaluatie van de verkiezingen. De ChristenUnie verloor bij de Tweede Kamerverkiezingen in juni één zetel en hield er vijf over. Het verlies werd gezien als opmerkelijk, omdat de partij het in de peilingen tot kort voor de verkiezingen goed had gedaan.

"De binding met de achterban is na 2006 onder druk komen te staan. Hoewel de traditionele achterban de partij in meerderheid trouw is gebleven, lijkt sprake van vervreemding." Dat uiteindelijk 45.000 kiezers die in 2006 nog op de partij hadden gestemd nu thuisbleven, noemt het rapport 'veelzeggend'.

Het gebrek aan binding komt doordat de ChristenUnie als regeringspartij onvoldoende is geslaagd haar profiel scherp te houden en de campagne een bestuurlijke inslag kreeg. "De passie ontbrak. De bevlogenheid was weg."

Dit is mede te wijten aan het feit dat Rouvoet in het kabinet zat. Vanuit de Tweede Kamer zou de politiek leider een veel authentieker en minder bestuurlijk verhaal hebben kunnen laten horen. "Dit maakt opnieuw duidelijk dat de politiek leider van de ChristenUnie niet alleen uit principiële, maar ook uit praktische overwegingen niet in het kabinet, maar in de Tweede Kamer thuishoort."

Ook is de partij er niet in geslaagd een 'concrete invulling' van het christelijk-sociale profiel te geven, dat aansluit bij de dingen die de kiezers bezighouden. Zo ging het in de campagne vooral over integratie, islam en de economische crisis, maar de ChristenUnie deed in het debat daarover 'nauwelijks mee'. "Kiezers hebben het idee dat de ChristenUnie het gevoel van onbehagen in de samenleving niet herkent en erkent."

Tenslotte worden kritische noten gekraakt over de organisatie en regie van de campagne, die op 'cruciale momenten' niet goed functioneerde. Dat Rouvoet niet overal kon worden ingezet, omdat hij ook nog minister en vicepremier was, heeft ook effect gehad op de uitslag.

Partijleider Rouvoet zegt in een reactie dat de partij het rapport 'moet nemen zoals het er ligt', omdat het de beleving van de achterban en de kiezer weergeeft. Hij vindt het een 'heel herkenbare analyse' van wat goed en fout ging. De fractievoorzitter wil snel aan de slag met de aanbevelingen.


(Foto: Novum)

3JS gooien roer voor Songfestival niet om

De 3JS zijn bij het schrijven van hun nummers voor het Eurovisie Songfestival dicht bij zichzelf gebleven. "Omdat het een internationaal festival is, gingen we al vrij snel groter denken. Uiteindelijk zijn we weer helemaal naar onszelf gekeerd en hebben we allemaal typische 3JS-nummers gemaakt die dicht bij ons hart staan", zegt zanger Jan Dulles.

Het Volendamse trio vertegenwoordigt volgend jaar Nederland op het Eurovisie Songfestival. Op 30 januari vindt eerst het Nationaal Songfestival plaats, waarin uit vijf nummers de uiteindelijke Nederlandse inzending wordt gekozen. "We zullen het publiek vijf verschillende stijlen muziek laten horen. Dus onder meer een ballad, een blues-achtig nummer en een uptempo nummer", legt Dulles woensdag uit in Spits.

De 3JS hebben zelf al twee nummers in gedachten die naar hun mening het meest geschikt zijn voor het Eurovisie Songfestival. "Maar wat zou het spannend zijn als het publiek een ander nummer mooier vindt. Want als hun mening overeenkomt met de mening van Europa, maken we een goede kans."

Vanaf 7 januari zendt de TROS een realitysoap uit over de 3JS, waarin te zien is hoe de heren zich voorbereiden op het Nationaal Songfestival. Het Eurovisie Songfestival vindt in mei plaats in Duitsland.


3JS gooien roer voor Songfestival niet om (Foto: Novum)

Boek: B. Gunster - Ik ben oké jij bent een sukkel

Betweterige schoonzus, bemoeizuchtige baas of onhandelbaar kind? Stop hen te veranderen. Ze zijn wie ze zijn. En dat zal altijd zo blijven. Is dat erg? Nee. Denk het om. Ze zijn je goudmijn.


Na de bestsellers Ja-maar wat als alles lukt? Huh?! en Omdenken is Berthold Gunster terug met een boek over een onderwerp dat iedereen zal aanspreken: relaties.
We hebben er elke dag mee te maken. Ze kunnen een bron zijn van stress en verdriet, maar uiteindelijk zijn goede relaties ook datgene wat ons vrolijk en gelukkig maakt.
In `ik ben oké jij bent een sukkel` past Berthold Gunster de theorie van het omdenken toe op relaties, zowel in zakelijke als privésituaties. Het doel is om een voor beide partijen waardevolle relatie te creëren. Al kan het in sommige gevallen betekenen dat de relatie beter kan worden beëindigd.

 

Eindelijk een demo voor StarCraft II

Ongeveer 5 maanden na de release van StarCraft II is er eindelijk een demo van het spel. In de nieuwe demo krijgt de speler de mogelijkheid om de eerste drie campaign-missies te spelen. Voor de demo is het niet nodig om in het bezit te zijn van een Battle.net account, met als nadeel dat er geen mogelijkheid is om online te spelen.

Mocht je nog twijfels hebben om deze game te kopen of lijkt het je leuk deze demo te spelen, je kan de demo hier downloaden.

SC2

Nog altijd veel annuleringen Europese vluchten

Schiphol kampt woensdag nog altijd met problemen bij vluchten naar Europese bestemmingen. Vooral vluchten naar Londen en verschillende Duitse luchthavens vallen uit. Veel andere vluchten zijn vertraagd, blijkt uit gegevens van Schiphol.

Voor de hele ochtend zijn rond 10.00 uur vooralsnog veertien vertrekkende en vijf binnenkomende vluchten geannuleerd. Ook meerdere vluchten die na het middaguur gepland stonden zijn al geschrapt.

Sinds vrijdag wordt op de luchthaven met man en macht gewerkt om de gevolgen van hevige sneeuwval te beperken. Nu de start- en landingsbanen van Schiphol sneeuwvrij zijn, zorgen andere luchthavens die worstelen met sneeuwoverlast toch nog voor vertragingen.

Nederland telt 55.000 adoptiekinderen

Sinds de invoering van de adoptiewet in 1956 zijn in Nederland 55.000 kinderen geadopteerd. Het gaat vooral om adopties van over de grens. Zo'n 39.000 kinderen kwamen uit het buitenland, de overige zestienduizend adopties betroffen Nederlandse kinderen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

In de jaren vijftig en zestig ging het nog wel vooral om binnenlandse adopties. Daarna werd het door de invoering van de Bijstandswet makkelijker voor alleenstaande moeders om hun kind te houden en daalde het aantal adopties binnen Nederland. Ook de introductie van de pil zorgde voor een daling.

Tegelijk nam het aantal buitenlandse adopties explosief toe. Halverwege de jaren negentig kwamen de meeste adoptiekinderen uit Colombia, daarna verschoof dat naar China.

Tot een jaar of tien geleden was het aantal jongens en meisjes ongeveer gelijk, maar sinds de eeuwwisseling is er een groot meisjesoverschot. Die trend is overigens weer aan het veranderen. Vorig jaar werden ongeveer vierhonderd jongetjes geadopteerd, iets meer dan het aantal meisjes. In totaal zijn 29.900 meisjes en 25.700 jongetjes geadopteerd.

Wieling: "Kleine kans op tocht dit jaar"

Dinsdag repte directeur van Meteo Consult Harry Otten over het nog dit jaar plaatsvinden van de Elfstedentocht. Wiebe Wieling, voorzitter van de Stichting de Friesche Elfsteden, laat vandaag in het AD optekenen dat de kans daarop zeer klein is.

Volgens Wieling is een tocht in de resterende acht dagen van dit jaar alleen mogelijk als het een week lang -10 graden is en het overdag niet warmer wordt dan -5. Ook hebben de rayonhoofden deze week nog geen bijeenkomst gepland.

Bestuurslid Immie Jonkman van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elfsteden geeft aan dat de organisatie klaar is en dat het met spanning de weersvoorspellingen in de gaten houdt.

India test kernraket

India heeft woensdag een succesvolle test uitgevoerd met een kernraket voor de korte afstand. Dat gebeurde nadat Pakistan, India's aartsrivaal, dinsdag een proef met een kernraket voor de middellange afstand had gedaan.

India schoot woensdag twee Prithvi II-raketten af vanaf een testcentrum in Chandipu in de deelstaat Orissa. De Prithvi-II heeft een bereik van 350 kilometer en kan met een reguliere of een nucleaire lading worden uitgerust.

Drie maanden geleden draaide een test met deze raket wegens technische problemen uit op een mislukking.

Pakistan deed dinsdag een succesvolle proef met een Ghauri-raket. Deze heeft een bereik van 1300 kilometer en kan eveneens met zowel een reguliere als een nucleaire lading worden uitgerust.

VN stellen Internationale Weduwendag in

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 23 juni uitgeroepen tot Internationale Weduwendag. De dag is bedoeld om het maatschappelijke bewustzijn over de moeilijkheden die weduwen en hun kinderen ondervinden te vergroten.

Gabon nam het initiatief tot de dag naar aanleiding van een rapport waarin staat dat zestig miljoen weduwen in de wereld in extreme armoede leven. In de hele wereld zijn ongeveer 245 miljoen vrouwen die hun echtgenoot hebben verloren. De Gabonese presidentsvrouw Sylvia Bongo, die de campagne voor de invoering van een speciale dag voor weduwen leidde, zei dat weduwen overal zijn, maar in veel landen niet worden gezien of gehoord.

De Veiligheidsraad riep VN-lidstaten en internationale organisaties op meer aandacht te besteden aan weduwen. Internationale Weduwendag wordt in 2011 voor het eerst gehouden.

Ook spelersvakbond wil WK 2022 Qatar in winter

Het draagvlak om het WK voetbal van 2022 in Qatar in de winter te organiseren neemt toe. Ook spelersvakbond FIFPro is voorstander. "Het is niet verstandig om een WK in de zomer te houden in een land waar de temperatuur in de middag op kan lopen naar 50 graden", zegt secretaris Tijs Tummers.

"Toeristen wordt niet voor niets afgeraden in de zomer naar Qatar af te reizen", zegt Tummers in een verklaring op de website van de vakbond. "De zomermaanden zijn gewoon niet geschikt voor een festival zoals het WK voetbal."

Tummers verwacht niet al te veel problemen met het omgooien van de internationale speelkalender. "In Europa zal in mei, juni en augustus competite gespeeld moeten gaan worden. Maar als je naar de weersomstandigheden van de laatste weken kijkt, is dat eerder een voordeel dan een nadeel. En misschien beginnen de spelers daardoor wel fitter aan het toernooi dan afgelopen zomer in Zuid-Afrika."

Aanvankelijk was de FIFA tegen de eenmalige verplaatsing van het eindtoernooi, maar voorzitter Sepp Blatter zei onlangs een uitstap naar de wintermaanden te overwegen. De wereldvoetbalbond vindt echter dat Qatar het initiatief moet nemen.

KNMI trekt weerwaarschuwing in

Het KNMI heeft de waarschuwing voor 'extreem weer' in Limburg, Gelderland en het oosten van Noord-Brabant ingetrokken. De ijzel die het weerinstituut in die provincies vreesde bleef woensdagochtend uit. Wel kan het nog plaatselijk glad zijn door bevriezing van weggedeelten.

De spits verliep mede door de kerstvakantie zonder problemen. Op het hoogtepunt stond er ongeveer vijftig kilometer file in het hele land.

De politie had aangekondigd extra streng te controleren op snelwegen waar vanwege de gladheid maar vijftig kilometer per uur mag worden gereden. Dat was woensdagochtend alleen op de A9 tussen Velzen en de Wijkertunnel het geval, meldt Rijkswaterstaat.

Rond 09.30 uur was de snelheidsbeperking nog van kracht. Het hangt de komende dagen per snelweg van de situatie af of de beperking wordt ingevoerd of niet. De zogenoemde snelheidsdekens werden dinsdag massaal genegeerd, vooral door vrachtwagenchauffeurs.

Elf pechvogels op eerste gipsvlucht

De eerste gipsvlucht landt woensdagmiddag in Rotterdam. Het gaat om elf Nederlanders die aan het wintersporten waren in Oostenrijk en voor medische hulp terugkomen. Het toestel, een Dornier 328 propellervliegtuig van Welcome Air, zit daarmee goed vol. Dat zegt een woordvoerder van Rotterdam The Hague Airport.

De gipsvlucht landt naar verwachting om 12.40 uur in Rotterdam. "Dat hangt wel nog een beetje af van de situatie op de luchthaven van vertrek."

Volgens alarmcentrale Mondial Assistance zijn de meeste ongelukken op de piste het gevolg van botsingen. Het gaat vooral om gebroken benen, verdraaide knieën, gebroken armen en polsen. Mondial waarschuwt ook voor hoofdletsel, vooral in landen als Oostenrijk waar het dragen van een skihelm nog niet verplicht is.

Vorig jaar kwamen de eerste twee gipsvluchten op 23 december aan, met in totaal zestien passagiers aan boord.

Activision klaagt EA aan

Het begint bijna een slechte soap te worden, maar Activision is duidelijk niet blij met Jason West en Vince Zampella en hun handelen. Deze mannen waren vroeger verantwoordelijk voor Infinity Ward en daarmee de helft van de Call of Duty-serie. Activision richt zijn pijlen dit keer echter op EA.

Dit doen ze door EA aan te klagen en een schadevergoeding van 400 miljoen te eisen. EA zou Jason West en Vince Zampella in juli 2009 hebben geprobeerd weg te lokken bij Activision, waarbij COO John Schappert hen benaderde via email. Hierna volgde een meeting waarbij West en Zampella met een privéjet naar EA CEO John Riccitiello werden gebracht.

Ondertussen zijn West en Zampella Respawn Entertainment begonnen en hebben een deal gesloten met EA. Er is nog geen game uit voortgekomen terwijl Call of Duty en/of Modern Warfare zorgen voor een miljoenenomzet. Het lijkt erop dat Activision er alles op alles aan doet om hun markt veilig te stellen of daar compensatie voor te ontvangen.

Het is aan de rechter om te beslissen of EA daadwerkelijk iets verkeerds heeft gedaan. Het staat echter als een paal boven water dat Activision en Respawn Entertainment geen grote vrienden gaan worden.

'Personeel kinderopvang te vaak alleen voor groep'

Meer dan de helft van de pedagogisch medewerkers in de kinderopvang moet regelmatig alleen op een te grote groep kinderen passen. De situatie is sinds vorig jaar nauwelijks verbeterd, concludeert Abvakabo FNV uit een onderzoek onder ruim vijfhonderd pedagogisch medewerkers.

Tussen werkgevers en ouders zijn in het convenant kinderopvang afspraken gemaakt over de verhouding tussen het aantal beroepskrachten en kinderen. Maar volgens de vakbond zijn die te vaag. Ook zouden de werkgevers zich regelmatig niet aan die afspraken houden.

Zo staan de medewerkers vaak meer dan de afgesproken drie uur per dag alleen voor de groep. Sommigen zouden zelfs acht of negen uur per dag alleen staan. Vicevoorzitter van Abvakabo FNV Corrie van Brenk zegt zich 'echt zorgen' te maken.

"De afspraken in het convenant zijn al de ondergrenzen. Het wordt wel heel schrijnend als de kinderopvangorganisaties zich ook niet aan die regels houden."

De vakbond vreest dat de kwaliteit nog verder terugloopt door bezuinigingen op de kinderopvang. Daarom zou minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) moeten ingrijpen en de kwaliteit niet 'enkel aan de markt' moeten overlaten.

Toenmalig staatssecretaris van Sociale Zaken Jette Klijnsma (PvdA) zou vorig jaar hebben toegezegd dat de vakbond bij het verbeteren van de regels wordt betrokken. In januari worden nieuwe afspraken tussen de kinderopvangorganisaties en de ouders gemaakt.

In de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M., die slachtoffers maakte in kinderdagverblijven, is al geopperd dat hij toe kon slaan door onderbezetting. De vakbond wijst erop dat de veiligheid ernstig onder druk staat als er te weinig medewerkers per groep zijn. Ook zou de kwaliteit van de opvang sterk samenhangen met het aantal pedagogisch medewerkers per groep.

Ferrer: "We lieten onnodig de moed zakken"

Albert Ferrer kreeg tegen FC Twente met Vitesse een flinke nederlaag te verwerken (5-0). "We lieten de moed zakken."

Ferrer vond de instelling van zijn spelers in het verloren duel niet goed. "Na de eerste tegentreffer lieten we de moed al zakken. Dat mag niet. Het was ook niet nodig", zegt hij tegen het ANP.

De trainer zag dat Vitesse eerst nog gelijkwaardig aan Twente was. "De spelers moeten echter leren dat een goede techniek alleen niet voldoende is."

"Het gaat ook om de houding in het veld, de bereidheid te knokken voor je medespelers en jezelf. Het gaat om het collectief. We weten nu waar we aan moeten werken.''

Verpleger misbruikt jongens op intensive care

In de Duitse hoofdstad Berlijn is een verpleger opgepakt omdat hij drie jongetjes zou hebben misbruikt op de afdeling intensive care. De jongetjes waren onder narcose. De verpleger voerde seksuele handelingen met de weerloze kinderen uit, terwijl hij het misbruik filmde met zijn gsm.

Een negenjarige jongen was echter niet geheel onder narcose. Hij was zich bewust van het misbruik, zelfs minstens tweemaal. Het jonge slachtoffer vertelde zijn ouders later wat er was gebeurd in de kliniek Berlin-Buch, meldde de krant Bild woensdag.

In de woning van de 27-jarige verpleger uit Panketal vond de politie video's en foto's van de handelingen. Vrijdag is hij opgepakt en wegens zelfmoordgevaar opgenomen in een penitentiair ziekenhuis. Daar heeft hij zich met een scheermesje gecastreerd en zich gesneden in armen en benen. Zijn toestand is kritiek.

Fikse boete voor Taiwanese taekwondoka

Voor het dragen van verkeerd schoeisel, tijdens de Aziatische Spelen vorige maand in China, heeft de Taiwanese taekwondoka Yang Shu-chun van de internationale bond een boete gekregen van 50.000 euro. Daarnaast kreeg ze van de nationale bond een schorsing opgelegd van drie maanden.

Volgens de organisatie waren de extra electronische sensoren achter Shu-chuns hielen niet toegestaan.

Overigens zijn er de komende drie maanden geen internationale wedstrijden, dus de schorsing zal de 25-jarige atlete weinig nadelen opleveren.

Mertens in beeld bij 'mooie club' Anderlecht

Dries Mertens staat volgens Het Nieuwsblad in de belangstelling van Anderlecht. Volgens de snelle speler van FC Utrecht is het echter niet concreet.

"Ik zie me nog niet meteen naar een groot kampioenschap vertrekken," zegt Mertens in Het Nieuwsblad. "Een tussenstap zou ideaal zijn. Anderlecht? Dat is een mooie club, maar aangezien de interesse niet concreet is, kan ik er niets meer over zeggen." Mertens hoorde nog niets vanuit Brussel, maar kreeg al wel sms'jes van vrienden.

De 23-jarige vleugelspeler verlengde onlangs zijn contract tot medio 2014, dus Anderlecht lijkt flink in de buidel te moeten tasten. Mertens kwam vorig jaar zomer van AGOVV naar Utrecht. Bij de Apeldoornse club maakte hij veel indruk en hij won er in zijn derde en laatste seizoen de Bronzen Stier voor beste talent.

Anderlecht, dat Mertens zelf opleidde, ziet in de jonge Belg mogelijk de opvolger voor Mbark Boussoufa, die iedere transferperiode aan diverse clubs wordt gelinkt. Het elftal van coach Ariël Jacobs is momenteel koploper in België met één punt voorsprong op Racing Genk.

'JSF stil genoeg voor basis Leeuwarden'

De Joint Strike Fighter (JSF) kan vliegen vanaf luchtmachtbasis Leeuwarden. Op grond van de huidige inzichten worden de geluidsgrenzen niet overschreden. Dat meldt de provincie Friesland woensdag op basis van onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Wel blijft er onzekerheid over de exacte geluidbelasting van de mogelijke opvolger van de F-16, maar hierover moeten echte metingen uitsluitsel geven. Dat was ook al de uitkomst van eerder geluidsonderzoek door het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR).

Betrokken gemeenten, de provincie en het ministerie van Defensie hadden opdracht gegeven voor de second opinion, vanwege de ongerustheid in de regio dat de JSF meer geluid zou maken dan het NLR had becijferd.

Gedeputeerde Piet Adema (ChristenUnie) is positief dat het mee lijkt te vallen met de herrie. "De basis en de stad zijn met elkaar vergroeid. De vliegbasis is een van de grootste werkgevers van Friesland. Dit rapport toont aan dat de JSF hier zou kunnen vliegen." Vanwege de onzekerheden, is een meetprogramma belangrijk, zegt Adema. "We staan voor het leefgenot van de omwonenden."

De geluidsmetingen aan de JSF bij Jack Edwards Airport in de Amerikaanse staat Alabama in 2008 zijn tot nu toe de best beschikbare metingen, memoreert het RIVM. Er zouden geen andere betrouwbare metingen zijn. Het weer was bij die metingen wel anders dan gemiddeld in Nederland, wat de vertaling naar de Nederlandse situatie bemoeilijkt.

Voorlopig komen er geen echte metingen in Leeuwarden, maar dat moet op termijn wel gaan gebeuren, vindt Adema. "Hier zetten wij nadrukkelijk op in". Het rapport biedt geen nieuwe inzichten over vliegbasis Volkel, die ook in beeld als thuisbasis van de JSF is. Volkel wilde niet meedoen aan extra geluidsonderzoek.

Hoewel nog helemaal niet zeker is dat Nederland de prijzige straaljagers aanschaft, speelt de kwestie al een tijd. Toenmalig staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) ging vorig jaar januari naar de regio om Friese bestuurders en omwonenden gerust te stellen over de geluidsoverlast. Het provinciebestuur, vier gemeenten en 27 dorpen en wijken hadden in een brief hun zorgen kenbaar gemaakt over de geluidsoverlast van de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.

Onlangs werd bekend dat de straaljagers 20 procent duurder worden dan geraamd. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) reageerde boos en liet de Amerikaanse ambassadeur weten dat hij 'grote moeite' heeft met de kostenoverschrijding. Hij sluit niet uit dat de gestegen kosten kunnen leiden tot de aanschaf van minder dan de voorgenomen 85 toestellen. Het besluit daarover wordt voorlopig nog niet genomen. In het voorjaar informeert Hillen de Tweede Kamer over het verdere verloop van het project.

Premier Mark Rutte zei onlangs dat Nederland 'niet met de JSF getrouwd is', maar zei geen spijt te hebben dat zijn kabinet heeft ingestemd met de aanschaf van een tweede testtoestel. Maar dat betekent niet dat de JSF automatisch de F-16 gaat vervangen. Voor de komende dertig jaar is 6,2 miljard euro gereserveerd, terwijl Defensie forse financiële problemen heeft.

Toshiba lanceert brilvrije 3D-televisie

Het Japanse elektronicaconcern Toshiba heeft woensdag in Japan de eerste driedimensionale televisie gelanceerd waarbij kijkers geen gebruik hoeven te maken van een speciaal brilletje. Dat heeft Toshiba woensdag bekendgemaakt.

De Japanse consument moet een bedrag van 119.800 yen (1089 euro) neertellen voor de nieuwe 3D-televisie. Kijkers hoeven daarbij geen gebruik te maken van een speciale bril die het mogelijk maakt om diepte te creëren.

Toshiba lanceert brilvrije 3D-televisie
Toshiba lanceert brilvrije 3D-televisie (Foto: ANP)

Oorlogswinter in Amerikaanse bioscopen

De Nederlandse film Oorlogswinter van regisseur Martin Koolhoven gaat half maart draaien in de Amerikaanse bioscopen. Dat heeft de Amerikaanse distributeur Sony Pictures Classics gemeld op zijn website.

Oorlogswinter is de verfilming van het gelijknamige boek van Jan Terlouw over de 14-jarige Michiel (Martijn Lakemeier) die met zijn familie probeert de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog te overleven. De film trok in Nederland rond de 850.000 bezoekers.

De Nederlandse film werd begin 2010 aangekocht door Sony toen hij op een shortlist stond voor de Oscar voor beste buitenlandse productie. Uiteindelijk sleepte Oorlogswinter geen nominatie in de wacht. De productie werd ook verkocht aan onder meer Australië, Ierland, Engeland, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Oostenrijk en China.

Oorlogswinter in Amerikaanse bioscopen
Oorlogswinter in Amerikaanse bioscopen (Foto: ANP)

Film: Saw 3D

Eindelijk komt er een eind aan de meest succesvolle horrorfranchise aller tijden. De zeven films van Saw brachten tot nu toe ruim 800 miljoen dollar op. Daarmee is het de reeksen van Friday the 13th en Nightmare On Elm Street voorbijgestreeft in opbrengst. Deze keer komt het martelen echt bij je binnen, want de film Saw 3D is namelijk gefilmd in 3D. De makers hebben bevestigd dat het dit keer gaat om het allerlaatste deel, maar of we dat nou echt moeten geloven.

Bilbao houdt nul in Camp Nou

Athletic Bilbao heeft verrassend met 0-0 gelijkgespeeld tegen FC Barcelona in de Copa del Rey. In Camp Nou kwam de thuisploeg, die begin november voor het laatst een wedstrijd niet als winnaar afsloot, voor het eerst sinds 11 september niet tot scoren. Begin januari kan Athletic in eigen huis proberen Barça definitief uit te schakelen als daar de return wordt gespeeld.

Ook bij Valencia - Villarreal werd niet gescoord. Bij Valencia speelde Hedwiges Maduro de hele wedstrijd mee. Cordoba - Deportivo de La Coruña eindigde in 1-1. Na zeventien minuten kwam Depor op voorsprong nadat Riki een strafschop benutte, Pepe Diaz bracht twintig minuten voor tijd de ploeg uit de Segunda División op gelijke hoogte.

Deelname Timmer aan NK sprint onzeker

Marianne Timmer doet misschien niet mee aan het NK sprint. De sprintster kampt met de naweeën van koorts.

“Ik heb vier dagen in bed gelegen. Dit komt echt op een uiterst ongelukkig moment. Ik zal sowieso niet topfit aan de start verschijnen,” aldus Timmer in De Telegraaf.

“Als ik het NK mis, maak ik in ieder geval graag gebruik van een instroommoment om me zo eventueel nog te kunnen kwalificeren voor de WK afstanden aan het eind van het seizoen in Inzell.”

Het NK sprint wordt verreden op maandag 27 en dinsdag 28 december.

Lakeman: Schiphol sjoemelt met jaarcijfers

Topmensen van Schiphol hebben met de jaarcijfers gesjoemeld om hogere bonussen te vangen. Dat zegt Pieter Lakeman woensdag in De Pers. Hij kreeg vorig jaar landelijke bekendheid door zijn oproep aan rekeninghouders van de DSB Bank om hun geld daar weg te halen.

Verschillende medewerkers van Schiphol zouden hem hebben gevraagd onderzoek te doen naar mogelijk wanbeleid bij de luchthaven. Voor hij begint, krijgt het bestuur zelf gelegenheid de 'misstanden' aan te pakken, zegt Lakeman in de krant.

Daarom heeft hij een brief gestuurd naar bestuursvoorzitter Jos Nijhuis. "Ik heb ze twee weken de tijd gegeven om te reageren." De reden voor het onderzoek zou het 'algemeen belang' zijn. Lakeman is aandeelhouder van een bedrijf dat zaken heeft gedaan met Schiphol. Hij stelt dat hij zijn zaken met Schiphol niet zijn 'primaire drijfveer' zijn om achter de luchthaven aan te gaan.

Vooral financieel directeur Pieter Verboom zou de jaarwinst zo hebben gemanipuleerd dat hij een hogere bonus krijgt. Er zou zijn gesjoemeld met opleverdata van vastgoedprojecten. Ook zou Verboom opdracht hebben gegeven rendementscijfers te vervalsen.

Dit gebeurde volgens Lakeman om projecten goedgekeurd te krijgen die eigenlijk niet aantrekkelijk waren voor Schiphol. In ruil hiervoor zou Verboom van de wederpartij een Frans huisje hebben gekregen. Hierover zou Verboom zijn gehoord door de Raad van Commissarissen, maar die ontsloeg hem niet.

Lakeman rekent er volgens de krant niet op dat inderdaad een intern onderzoek wordt opgestart. "Als ze er niets mee doen, ga ik zelf aan de slag." Hiervoor gaat hij jaarverslagen en het kadaster doorpluizen. "Ik kan natuurlijk altijd nog getuigen laten horen, als ik toch nog een rechtszaak tegen Schiphol begin."

Google Maps plaatst Tilburg in meer

Als het aan Google ligt, kunnen we Tilburg in de Randstad verwelkomen. Door een foutje is de zuidelijke stad Tilburg terechtgekomen in het Markermeer tussen Almere en Amsterdam in. 

Het is niet de eerste keer dat er rariteiten in Google Maps terecht zijn gekomen. Zo kan de routebeschrijving af en toe rare instructies geven, een voorbeeld is dat je soms een stukje moet zwemmen. Concurrent Bing plaatste Heerlen eerder ook al binnen de stadsgrenzen van Maastricht.

Kijk ook op de weblog: hier!

[Foto's] Dinsdag begon de winter

Het witte sneeuwlandschap zorgt voor prachtige uitzichten, maar ook voor veel overlast. Op 21 december begint de winter officieel pas, maar Europa heeft qua weer al de volle laag gehad. Onlangs riepen we FOK!kers op om foto's te posten die ze zelf van het moois hebben gemaakt.

Het eerste bericht met een selectie van foto's konden we eind november al laten zien. Nu er nog veel meer mooie foto's zijn ingezonden via het topic in ons weerforum 'De Elementen', volgt een overzicht in een mooie special! Veel kijkplezier, klik hier!

Timmos
(Foto: Timmos)

Hoger dodental explosie Mexico

Het dodental als gevolg van de explosie van een pijpleiding in San Martin Texmelucan, in de Mexicaanse deelstaat Puebla, is tot 29 opgelopen. Onder de doden is een baby. De explosie voltrok zich zondag. Er vielen 52 gewonden. Zeker 115 huizen werden verwoest.

De explosie is veroorzaakt door mensen die probeerden clandestien olie af te tappen door een gat in de pijpleiding te boren. Dit hebben de autoriteiten bekendgemaakt.


(Foto: Novum)

VN vrezen nasleep referendum Sudan

De Verenigde Naties bereiden zich voor op de mogelijkheid dat bijna drie miljoen mensen in Sudan ontheemd raken als het referendum over onafhankelijkheid voor het zuiden in nieuw geweld uitmondt. Dat blijkt uit een intern rapport dat dinsdag in handen kwam van Associated Press.

Het referendum in Zuid-Sudan vindt over ruim twee weken, op 9 januari, plaats. De bevolking in het zuiden beslist dan of zij bij het noorden wil blijven of zich wil afscheiden om een nieuw land te vormen.

De spanningen rond het referendum lopen hoog op. Gevechtsvliegtuigen van het Noord-Sudanese leger hebben de afgelopen weken gebieden in het zuiden gebombardeerd. Daarnaast hebben de VN vastgesteld dat de legers in het noorden en het zuiden zich herbewapenen. Veel mensen in het zuiden bezitten pistolen of geweren.

Beide legers hebben zich op posities langs de grens tussen noord en zuid verschanst. Als de uitslag van het referendum niet naar ieders tevredenheid is, kan dat leiden tot een 'oorlogsachtige' situatie.

"Een verslechtering van de betrekkingen tussen noord en zuid, net als spanningen in het noorden en het zuiden van Sudan, kan leiden tot een grootschalige exodus van mensen naar naburige landen", aldus het interne rapport. De VN vrezen dat mogelijk 2,8 miljoen mensen ontheemd raken en nog eens 3,2 miljoen mensen op andere wijze door het conflict getroffen worden.

Het Wereldvoedselprogramma is inmiddels begonnen met het verspreiden van 76.000 ton voedsel op honderd verschillende plekken in het zuiden. Ook worden materialen voor het opbouwen van vluchtelingenkampen, medicamenten en sanitaire voorzieningen naar het gebied gebracht.

Klagende gemeenten nog niet naar zoutloket

Veel gemeenten die klagen over een tekort aan strooizout hebben zich nog niet gemeld bij het zoutloket in hun regio. Dat zeggen Rijkswaterstaat en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in de Volkskrant. De gemeenten beschuldigen Rijkswaterstaat van het inpikken van het zout, maar volgens Rijkswaterstaat zijn ze zelf verantwoordelijk voor hun inkoop.

De zoutloketten fungeren als een soort zoutverdelingsstations in geval van een landelijk zouttekort. Gemeenten kunnen dan meeliften bij de inkoop van zout door Rijkswaterstaat, dat zelf voorlopig nog voldoende zout heeft. Deze winter is tot nu toe zo'n negentig ton zout gestrooid door Rijkswaterstaat. Vorig jaar eindigde de teller op 191 ton zout.

De zoutloketten zijn nog niet 'actief', maar veel gemeenten zeggen wel hard door hun voorraad te gaan. Nieuw zout zou niet te krijgen zijn omdat Rijkswaterstaat alles gebruikt om op de snelwegen te strooien. Volgens Rijkswaterstaat is dat onzin, omdat gemeenten hun eigen voorraad moeten inkopen.

Daarin schuilt volgens Akzo Nobel het probleem. In het AD zegt de zoutleverancier dat gemeenten nauwelijks meer zout in hebben gekocht dan vorig jaar. De aanhoudende sneeuw zorgde toen voor flinke zouttekorten, waarna de zoutloketten ook in werking moesten treden.

Veel gemeenten zijn volgens Akzo Nobel nu al over de helft van hun voorraad. Daar kunnen ze overigens niet vrij over beschikken. Ze reserveren een hoeveelheid zout en kunnen daar steeds een deel van opvragen. Inmiddels wordt er in rantsoenen geleverd. Gemeenten die te weinig hebben gereserveerd moeten achteraan in de rij aansluiten.

DVD: An Evening With Frank Zappa during which...The Torture Never Stops

We gaan terug naar Halloweennacht 1981. Op die avond speelde Frank Zappa met zijn band in The Palladium in New York. Het was een show die speciaal werd opgenomen voor MTV, die de registratie uiteindelijk een jaar later uitzond. Daarna zijn de beelden eigenlijk vrijwel nooit meer vertoond en in de vergetelheid geraakt. Bijna twintig jaar na dato zijn zowel beeld- als geluidskwaliteit digitaal gemaakt en valt de show op dvd te aanschouwen onder de oorspronkelijke titel: An Evening With Frank Zappa during which...The Torture Never Stops. Tot voor kort was hij slechts te verkrijgen via de site van Zappa, maar nu dus ook wereldwijd in de winkels.

Janssen: "Stadion ontplofte bijna"

Theo Janssen is blij met de publiekswissel die hij in de met 5-0 gewonnen bekerwedstrijd tegen Vitesse kreeg. "Het stadion ontplofte bijna. Dat was heel mooi. Toen ik onder de douche stond, kreeg ik nog sms'jes dat de mensen voor mij aan het zingen waren", zegt Janssen tegen het ANP.

Hij wilde niet zeggen of hij ook na de winterstop nog bij FC Twente speelt. "Dat kan ik ook niet zeggen, want ik weet het niet. Ik ga nu eerst eens een paar telefoontjes beantwoorden. Dan op vakantie. Misschien komt er pas eind januari duidelijkheid."

Trainer Michel Preud'homme vond de overwinning "een mooie afsluiting van het jaar''. Preud'homme: "We gaan even uitrusten in de wetenschap dat we nog op drie niveaus meedoen. Dat is iets om tevreden over te zijn."

VS stellen sancties tegen Gbagbo in

De Verenigde Staten hebben tegen de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo en dertig anderen reisbeperkingen ingesteld. De sancties volgen op de betwiste presidentsverkiezingen in Ivoorkust. Gbagbo heeft zichzelf tot winnaar uitgeroepen, terwijl de internationale gemeenschap zijn tegenstrever Alassane Ouattara als winnaar erkent.

Wie de dertig anderen precies zijn werd niet bekendgemaakt, maar het vermoeden bestaat dat het om familieleden van aanhangers van Gbagbo gaat. Een aantal van hen woont naar verluidt in de Verenigde Staten. Zij kunnen het land worden uitgezet.

Mogelijk worden er in de toekomst ook andere sancties opgelegd. "Alle opties liggen open voor de Verenigde Staten, de Afrikaanse en Europese landen", zo zei William Fitzgerald, de Amerikaanse regeringsmedewerker die belast is met Afrikaanse aangelegenheden. "De druk wordt in de toekomst opgevoerd. Ik kan niet precies zeggen wat we gaan doen."

De internationale druk op Gbagbo om af te treden neemt toe. Eerder dinsdag riep de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) hem al op 'op eervolle wijze zonder verdere vertraging de macht over te dragen'. De Europese Unie maakte maandag bekend sancties op te willen leggen aan Gbagbo, waaronder een bevriezing van zijn tegoeden en een visumverbod. De Unie beslist hier waarschijnlijk eind deze week over.

Emile Guieroulou, minister van Binnenlandse Zaken onder Gbagbo, zei dat de regering zich niet bedreigd voelt door de sancties. "President Laurent Gbagbo gaat niet naar Europa op vakantie, dus het is niet een echte sanctie", zei hij. "En zelfs als het wel gevolgen voor ons heeft, geven we niet op. Voor ons tellen de levens van de bevolking van Ivoorkust."

[NBA] Lakers thuis onderuit

In de NBA is kampioen Los Angeles Lakers verrassend tegen een nederlaag opgelopen. In eigen huis werd met 79-98 verloren van Milwaukee Bucks. Earl Boykins, slechts 1,65 meter lang, was goed voor 22 punten voor de winnende ploeg.

Dallas Mavericks versloeg Orlando Magic met 105-99. Dallas boekte daarmee de 23e zege van dit seizoen. Caron Butler was met 20 punten topscorer. Dirk Nowitzki was goed voor 17 punten en heeft nu in totaal 21.798 keer gescoord in de NBA. Daarmee staat hij 25e op de topscorerslijst aller tijden.

Golden State Warriors versloeg Sacramento Kings met 117-109. Monta Ellis was goed voor 36 punten. De Nederlander Dan Gadzuric deed niet mee vanwege een liesblessure.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Orlando Dallas 99-105
Charlotte Oklahoma 81-99
Chicago Philadelpgia 121-76
Memphis New Jersey 94-101
Sacramento Golden State 109-117 wnv
LA Lakers Milwaukee 79-98

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over truckertokkies.

De spekgladde wegen in ons land zijn niet alleen hinderlijk, ze zijn vooral gevaarlijk. Het is dus ook niet voor niets, dat de maximumsnelheid op sommige wegen is verlaagd tot 50 kilometer per uur. Nogal wat vrachtwagenchauffeurs blijken zich niet aan die limiet te houden, en denderen met hoge snelheid de files voorbij.
 
Lekker makkelijk: bij aanrijdingen met personenauto’s loopt de vrachtwagenchauffeur amper risico, terwijl de bestuurder van een personenauto’s dan zijn leven niet zeker is. Daarom kan deze vraag niet uitblijven:

Moszkowicz gevraagd als minister van Justitie

Advocaat Bram Moszkowicz is onlangs nog gevraagd of hij minister van Justitie wil worden. Hij heeft geweigerd omdat het verzoek te vroeg kwam, zegt hij woensdag in het AD. Moszkowicz wil niet zeggen door welke partij hij is gevraagd. Uiteindelijk kreeg VVD'er Ivo Opstelten de post.

De strafpleiter zegt de politiek op de voet te volgen. "Als ik het zie op televisie vind ik het niveau teleurstellend. Dat kan ik beter." Als debater zou hij in de Kamer 'niet misstaan'. Ondanks zijn politieke ambities en jeukende handen zegt Moszkowicz voorlopig van een carrière in de politiek af te zien.

Wel zijn er 'vergevorderde plannen' om als televisiepresentator aan de slag te gaan. Een productiemaatschappij is bezig met zijn idee daarover. Gasten die hij op het oog heeft zijn onder anderen de onlangs opgestapte GroenLinks-leider Femke Halsema en de vorige premier Jan Peter Balkenende.


(Foto: Novum)

'Extreem weer' en ijzel in zuidoosten

Automobilisten in Limburg, Gelderland en het oosten van Noord-Brabant moeten woensdagochtend rekening houden met gladheid door ijzel en lichte sneeuw. In het hele land kan het plaatselijk glad zijn door bevriezing. Daarvoor waarschuwt het KNMI.

Ondanks het 'extreme weer' wordt de spits niet bijzonder druk, verwacht de VerkeersInformatieDienst (VID). "Woensdag is de spits meestal licht. Nu is het ook nog kerstvakantie, daardoor zal de drukte meevallen", zegt een woordvoerder.

De gladde wegen hadden rond 07.15 uur nog niet tot meer ongelukken geleid dan normaal. De VID verwacht dan ook een normale spits met wat uitloop.

De politie maakte dinsdag al bekend dat ze woensdagochtend gaat controleren of weggebruikers zich aan de zogenoemde 'snelheidsdeken' houden. Vanwege kans op gladheid heeft Rijkswaterstaat de maximumsnelheid op sommige snelwegen verlaagd naar vijftig kilometer per uur.

De lagere snelheid wordt aangegeven met matrixborden. De snelheidsbeperking werd tot nu toe massaal genegeerd en dat zou tot veel ongelukken leiden.


(Foto: Novum)

Kalezic: "Noodlot toegeslagen bij De Graafschap"

Veel spelers van De Graafschap hebben in de slotfase van de eerste seizoenshelft een blessure opgelopen. Trainer Darije Kalezic: "Het noodlot heeft toegeslagen."

Tijdens het duel met sc Heerenveen konden Hugo Bargas, Jan Paul Saeijs, Jordy Buijs, Youssouf Hersi, Rydell Poepon en Peter Jungschlager niet in actie komen wegens verschillende blessures. Bovendien was Yuri Rose geschorst.

Het is twijfelachtig of Saeijs en Bargas op tijd fit zullen zijn voor de eerste training op 3 januari. De spelers kampen respectievelijk met een knie- en kraakbeenblessure. Muslu Nalbantoglu is al een tijdje uitgeschakeld.

"De winterstop had eigenlijk een week eerder moet beginnen", zegt trainer Darije Kalezic tegen Voetbal International. "Sinds de velden slechter zijn geworden, heeft bij ons het noodlot toegeslagen. Toch zitten er geen spierblessures tussen, dus het lag niet aan onze trainingsintensiteit"

Schalke bekert met moeite verder

Schalke 04 heeft zich met grote moeite geplaatst voor de kwartfinale van de DFB Pokal, het Duitse bekertoernooi. De 'Königsblauen', die met de zege extra vakantie konden verdienen van trainer Felix Magath, wonnen met 1-0 bij FC Augsburg. Jefferson Farfan scoorde in de 84e minuut de enige treffer. Augsburg, dat in de Tweede Bundesliga uitkomt, is de ploeg van de Nederlandse trainer Jos Luhukay.

Ook 1899 Hoffenheim staat bij de laatste acht. Door doelpunten van Gylfi Sigurdsson en Demba Ba won de ploeg van Borussia Mönchengladbach: 2-0. Twee duels in de achtste finale werden dinsdag afgelast. Kickers Offenbach - FC Nürnberg en TuS Koblenz - FC Kaiserslautern konden door het winterweer niet doorgaan.

Cohen mogelijk rechtse Nederlander van het jaar

PvdA-leider Job Cohen is een van de genomineerden voor de titel rechtse Nederlander van het jaar. Hij is in de running omdat het huidige rechtse kabinet 'voor een groot deel' aan hem is te danken, zegt juryvoorzitter, oud LPF-Kamerlid en presentator Joost Eerdmans. De verkiezing wordt georganiseerd door het Radio 1-programma Nu al wakker Nederland.

Cohen zei in het programma dat hij zijn nominatie 'opmerkelijk' vindt. "U kunt zich voorstellen dat ik het daar niet mee eens ben." Oud-minister en partijgenoot Willem Vermeend vindt de nominatie volgens het programma wel terecht. "Met beter onderhandelen had hij dit kabinet kunnen voorkomen", zou hij hebben gezegd.

Andere genomineerden zijn VVD-leider Mark Rutte, PVV-Kamerlid Martin Bosma, PowNed-oprichter Dominique Weesie en Victor Muller, die met het sportautomerk Spyker het Zweedse automerk Saab overnam.

De jury bestaat naast Eerdmans uit oud-VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn, hoofdredacteur van Nieuwe Revu Frans Lomans en ondernemer Susanne Stolte.

Slot: "FC Zwolle kan makkelijk mee in Eredivisie"

Volgens Arne Slot zal FC Zwolle geen enkel probleem ondervinden als de club in de Eredivisie zou uitkomen. "De huidige groep kan makkelijk in de Eredivisie mee", zegt de middenvelder in het Algemeen Dagblad. "Makkelijk."

Slot vervolgt: "Je zag dat al in de bekerwedstrijden tegen Willem II en FC Twente. Ook op het hoogste niveau durven wij te voetballen. Ik vergelijk ons met ADO Den Haag nu, ook een voetballend elftal dat het prima doet"

Volgens de routinier is het niveauverschil tussen de Eredivisie en de Jupiler League kleiner dan vroeger. "In het verleden was het gat tussen de Eredivisie en de Jupiler League enorm. Maar die kloof, in bijvoorbeeld de begrotingen, is duidelijk kleiner geworden."

Lastig heuveltje

Stiekem kan ik wel genieten van al die filmpjes van Amerikanen die met hun dikke 4x4 en pickups auto's een besneeuwde helling niet op of af komen. Dit filmpje, heeft afgezien van de schroothoop onder aan de heuvel, nog een extra bonus.

Een (voor Amerikaanse begrippen) kleine op de voorwiel aangedreven Ford Fusion die zonder problemen de heuvel afkomt.

Met dank aan elkravo voor de submit.

Verdrag over wapenbeheersing op koers in VS

De Amerikaanse Senaat debatteert niet langer over de ratificatie van het nieuwe Verdrag voor Vermindering van Strategische Wapens (START). Dinsdag besloten in een stemming 67 senatoren er een punt achter te zetten. Dat aantal is ook nodig voor de ratificatie in de stemming van woensdag, indien dan alle honderd senatoren aanwezig zijn.

Zo lijkt zich dus een meerderheid voor ratificatie te hebben afgetekend. Het zou een overwinning zijn voor de Democratische president Barack Obama. Hij heeft aangedrongen op de acceptatie van dit verdrag, waarmee Rusland en de VS de beperking van hun nucleaire wapenarsenalen verder regelen.

Senator John Kerry waarschuwde dat de race nog niet voorbij is. Toch hebben al twaalf senatoren van de Republikeinse oppositie gezegd met de Democraten mee, voor ratificatie te stemmen, ondanks oproepen van vooraanstaande Republikeinen het verdrag af te wijzen.

Enorme oefening Zuid-Korea langs grens

Zuid-Korea gaat donderdag zijn grootste militaire oefening, waarbij met scherp wordt geschoten, langs de grens met het stalinistische noorden houden. Dit heeft het Zuid-Koreaanse leger woensdag aangekondigd. Aan de oefening doen gevechtsvliegtuigen, geschut en het grootste aantal militairen dat het land voor een oefening in vredestijd heeft opgetrommeld, mee. De manoeuvres zijn op het vasteland van Korea.

De aankondiging volgt op een korte oefening maandag op een Zuid-Koreaans eilandje niet ver van de Noord-Koreaanse zuidwestkust. Noord-Korea had gedreigd daar militair op te reageren, maar deed dat niet.

Het eilandje, Yeonpyeong, werd 23 november door Noord-Korea onder vuur genomen toen Zuid-Koreaanse militairen er oefenden. Die beschieting kostte aan vier mensen het leven en richtte aanzienlijke schade aan.

Enorme oefening Zuid-Korea langs grens
Enorme oefening Zuid-Korea langs grens (Foto: ANP)

Zeer grote brand in opslagloods Utrecht

In een opslagloods aan de Keulsekade 216 in Utrecht is dinsdag op woensdagnacht rond half drie een zeer grote brand uitgebroken. In de loods op het bedrijventerrein Cartesiusweg zijn theaterattributen opgeslagen.

Volgens de brandweer gaat het om een uitslaande brand. Het gedeelte waar de brand woedt, moet als verloren worden beschouwd. Het vuur is nog niet onder controle, volgens de brandweer is het risico dat het vuur overslaat naar een aangrenzend gebouw nog niet geweken.

Het scheepvaartverkeer op het Amsterdam-Rijnkanaal, dat langs de Keulsekade loopt, is stilgelegd vanwege de zware rookontwikkeling en rondvliegende brandende asdeeltjes. In het gebouw zijn geen mensen aanwezig. Ook zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

Aan de Keulsekade 216 is een bedrijfsverzamelgebouw gevestigd. Kunstenaars hebben er ateliers en opslagruimtes.

Schut en Demouge terug bij selectie FC Utrecht

FC Utrecht-trainer Ton du Chatinier verwelkomt Frank Demouge en Alje Schut terug in de selectie voor de bekerwedstrijd tegen FC Volendam. Demouge kon enkele weken niet in actie komen door een liesblessure, Schut had last van buikgriep.

Spelers die Du Chatinier wel moet missen zijn Ricky van Wolfswinkel, Jacob Lensky, Jacob Mulenga, Khalid Sinouh en Michael Zullo.

Ondanks dat het veld in De Galgenwaard er goed bij ligt, bestaat de kans dat het duel niet doorgaat. "Het is natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden op de wegen naar het stadion en op de tribunes. Maar wij willen graag voetballen, we hebben zondag al rust gehad'', zegt Du Chatinier tegen het ANP.

'Afrikaanse olifant' is twee soorten

Een groep wetenschappers stelt genetisch bewijs te hebben gevonden dat er twee afzonderlijke soorten van de Afrikaanse olifant zijn: de savanneolifant en de bosolifant. De vertakking zou ruwweg net zo lang geleden plaats hebben gehad als die tussen chimpansee en mens: rond de drie miljoen jaar geleden.

De uit de VS, Groot-Brittannië en Duitsland afkomstige onderzoekers stellen dat de twee Afrikaanse groepen olifanten genetisch even ver van elkaar afstaan als de Indiase olifant en de uitgestorven mammoet. De ontdekking zou gevolgen kunnen hebben voor de bescherming van de dieren. Van de kleinere bosolifant zijn er namelijk veel minder exemplaren.

Christopher Nicholson - Tom Page & his ElephantEerdere studies leken juist uit te wijzen dat het om een en dezelfde soort ging, aangezien er aanwijzingen waren voor onderlinge voortplanting, een half miljoen jaar geleden. Hiervoor was naar het het DNA gekeken in mitochondria - de energie-voorziening van cellen. Dit geeft echter een beperkt beeld omdat het enkel via de moeder wordt doorgegeven. Nauwgezetter historisch onderzoek naar DNA-materiaal in celkernen, waarbij ook overblijfselen van mammoets, mastodonten en Aziatische olifanten werden bestudeerd, leidde tot de nieuwe conclusie.

Volgens de wetenschappers maakt de studie een eind aan een jarenlange discussie over de Afrikaanse olifant. Ze hopen dat hun onderzoek ertoe leidt dat beschermingsprogramma's worden aangepast. Bosolifanten, die leven in gebieden waar veel wordt gestroopt, worden namelijk als aparte soort acuut met uitsterven bedreigd, en hebben veel meer bescherming nodig dan savanneolifanten.

savanneolifanten

Pleidooi voor DNA-databank piraten

Er moet een internationale databank komen met DNA- en vingerafdrukken van piraten. Europa en de internationale gemeenschap zouden die databank moeten opzetten. Daarvoor heeft Peter De Crem, de Belgische demissionaire minister van Defensie, dinsdag gepleit.

De Crem deed zijn pleidooi tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van het aflopen het Belgisch EU-voorzitterschap eind deze maand.

Van de zeven piraten die de bemanning van het Belgische fregat Louise-Marie eind november oppakte voor de kust van Kenia, zijn er zes zonder sanctie vrijgelaten. Bij de ene piraat die naar België kon worden overgevlogen voor berechting, hielp DNA uit uitwerpselen gevonden op een gekaapt schip de klacht tegen hem hard te maken.

Danneels roept op tot openheid binnen de kerk

De gepensioneerde Belgische kardinaal Godfried Danneels heeft opgeroepen tot meer openheid en nederigheid binnen de katholieke kerk. Dat zei hij dinsdag tegen een parlementaire commissie die kindermisbruik door geestelijken onderzoekt.

De katholieke kerk in België werd eerder dit jaar opgeschrikt toen een bisschop aftrad nadat bekend was geworden dat hij jarenlang zijn neefje had misbruikt. Sindsdien zijn meer dan vijfhonderd getuigen naar buiten getreden met beschuldigingen van misbruik door geestelijken.

Volgens Danneels is het jarenlang verzwijgen van misbruikzaken en het negeren van de klachten van slachtoffers van misbruik mogelijk geweest omdat in de kerk sprake was van machtsmisbruik. Hij riep de kerk op zijn duistere kant onder ogen te komen en zijn arrogante verleden achter zich te laten.

De voormalige leider van de katholieke kerk in België erkende dat een taboe op seksualiteit in kerkkringen hypocrisie mogelijk maakt. De enige manier om dit kwaad te bestrijden is openheid en transparantie, aldus Danneels.

Volgens de oud-kardinaal was het voor misbruikte kinderen vroeger onmogelijk om een priester als dader aan te wijzen. Maar deze tijd is voorbij, zei hij.

Het is voor het eerst dat een Belgische kerkleider zo open en vrij sprak over uitspattingen binnen de kerk en machtsmisbruik door de kerkleiding. Eerder dit jaar bekende Danneels dat hij, in plaats van de bisschop die zijn neefje had misbruikt te verzoeken af te treden, had verzocht te zwijgen over de zaak tot de bisschop met pensioen zou zijn.


Danneels roept op tot openheid binnen de kerk (Foto: Novum)

[PDC] Van der Voort naar tweede ronde

Na vijf Nederlanders die het strijdveld al hebben moeten verlaten wordt het nu toch wel eens tijd voor een overwinning. Vincent van der Voort is de enige die daarvoor vandaag nog in aanmerking komt. Morgenavond komt Raymond van Barneveld als laatste Nederlander nog in actie.

Fast Vinnie
moest het opnemen tegen Preston Ridd. Bing wist zich eerder vanavond te plaatsen voor de eerste ronde van het Ladbrokes World Darts-toernooi. De Nederlander begon goed aan de wedstrijd door zijn eerste leg vrij gemakkelijk te winnen. De tweede leg ging eveneens naar de luid toegejuichde Nederlander. Ook de derde leg ging op eenvoudige wijze naar de Nederlander. Het verschil tussen beide spelers is redelijk zichtbaar. Van der Voort gooit constant en zijn tegenstander is te wisselvallig.

De intercity Van Der Voort denderde ook in de tweede set door en ook deze set werd vrij gemakkelijk 3-0 naar binnen gesleept. Ook in de derde set was het Van der Voort die uiteindelijk wist te winnen. In de eerste leg had Van der Voort het nog even moeilijk en verloor maar hij wist dit later recht te zetten.

Morgen zal Raymond van Barneveld het opnemen tegen Steve Hine om zo een tweede Nederlander in de volgende ronde te krijgen.

Federer wint demonstratiewedstrijd van Nadal

Roger Federer heeft dinsdag een demonstratiewdstrijd van aartsrivaal Rafael Nadal gewonnen. In een uitverkocht Hallenstadion in Zürich was de Zwitser met 4-6, 6-3 en 6-3 beter dan de nummer één van de wereld. Woensdag staat in Madrid een return van de wedstrijd op het programma.

Op de eerste ontmoeting tussen de twee beste tennissers van de wereld in Federers thuisland Zwitserland waren liefst tienduizend mensen afgekomen. De opbrengst van de wedstrijd komt ten goede aan de Roger Federer Foundation, de opbrengst van het duel in Madrid gaat naar de Rafael Nadal Foundation


Rafael Nadal en Roger Federer (Foto: Novum)
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.