FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 januari 2011

[League Cup] Ook Birmingham City naar finale

Birmingham City heeft de finale van de League Cup bereikt. West Ham United won de eerste wedstrijd met 2-1, maar in de return won Birmingham City na verlenging met 3-1.

The Hammers kwamen na een half uur spelen via Carlton Cole nog met 0-1 voor en plaatsing voor de finale kon zodoende bijna niet meer misgaan. Toch wist Birmingham in het vervolg van de wedstrijd tweemaal te scoren. Lee Bowyer en Roger Johnson wisten beiden het net te vinden.

Een verlenging moest er aan te pas komen om een winnaar te krijgen. In de vierde minuut van de verlenging werd Birmingham-speler Craig Gardner de gevierde man, aangezien hij het winnende doelpunt wist te scoren.

In de finale, die 27 februari wordt afgewerkt op Wembley in Londen, is Arsenal de tegenstander.

[Coppa Italia] Uitslagen kwartfinales

Vanavond werden er twee wedstrijden uit de kwartfinales van de Coppa Italia afgewerkt. AC Milan, waar Urby Emanuelson en Mark van Bommel debuteerden, won met 2-1 van Sampdoria. Internazionale ontdeed zich via strafschoppen van Napoli. Morgen wordt de laatste kwartfinale afgewerkt tussen AS Roma en Juventus.

Napoli - Internazionale

Beide ploegen waren erg aan elkaar gewaagd en na negentig minuten spelen stond er nog altijd een 0-0 stand op het scorebord. Een verlenging zou beslissingen moeten brengen, maar ook daarin wisten beide ploegen niet te scoren.

Vervolgens moest er een strafschoppenserie aan te pas komen om een winnaar te krijgen. Alle spelers van Inter, waar de geblesseerde Wesley Sneijder niet in actie kwam, wisten het doel te treffen. Namens Napoli werd Ezequiel Lavezzi de schlemiel van de avond. Hij miste als enige zijn strafschop en deze bleek uiteindelijk fataal voor de thuisploeg.

In de halve finales wacht voor Inter een confrontatie met AS Roma of Juventus. Beide ploegen treffen elkaar morgen in hun kwartfinale.

AC Milan - Sampdoria

AC Milan heeft woensdag de halve finale van de Coppa Italia bereikt. De ploeg won uit bij Sampdoria met 2-1. Alexandre Pato scoorde beide Milan-goals, Stefano Guberti maakte na rust de aansluitingstreffer. Bij de rossoneri speelden de nieuwe aanwinsten Urby Emanuelson en Mark van Bommel de volledige negentig minuten mee.

In de halve finale treft Milan Palermo, dat dinsdag na strafschoppen van Parma won.


Emanuelson maakt debuut voor AC Milan (Foto: Novum)

[KNVB Beker] Uitslag FC Twente - PSV

FC Twente heeft het duel in de kwartfinale van de KNVB Beker tegen PSV gewonnen. In Enschede werd het 7-6 voor de Tukkers na een spannende strafschoppenserie. In reguliere speeltijd was net 1-1 geworden na een benutte penalty door Theo Janssen en in blessuretijd de gelijkmaker door Danny Koevermans.

PSV begon in Twente sterk aan de wedstrijd. De Eindhovenaren zetten de Tukkers goed vast en creëerden in het eerste half uur van de wedstrijd een overwicht, maar tot meer dan enkele ongevaarlijke vrije trappen kwam de ploeg van Fred Rutten niet, mede door enkele buitenspelgevallen.

Twente kon daar weinig tegenover stellen, maar in het laatste kwartier van de eerste helft kwam de ploeg terug in de wedstrijd en kreeg zowaar met een vrije trap van Theo Janssen en een balletje over van Luuk de Jong nog enkele kansen. PSV kon hier nog enkele gevaarlijke uitvallen tegenover stellen.

Na rust kwam Twente goed uit de startblokken. De Tukkers begonnen de druk op PSV steeds meer op te voeren, maar tot uitgespeelde kansen leidde dit niet. PSV kwam er nog enkele keren uit, maar zoals eerder in de wedstrijd ontbrak de laatste pass. Twente kreeg na zeventig minuten een strafschop nadat de bal na een hoekschop opnieuw werd ingebracht en Orlando Engelaar een voorzet van Peter Wisgerhof met de hand aanraakte. Theo Janssen faalde niet vanaf elf meter.

Wat volgde was een hectische slotfase. Twente kreeg de kans om de score te verdubbelen, maar Nacer Chadli en Denny Landzaat misten mogelijkheden. Aan de andere kant bracht PSV vers bloed in en in de laatste minuut van de blessuretijd wist Danny Koevermans de gelijkmaker aan te tekenen en zo een verlenging te forceren.

Daarin was het meteen Twente dat weer druk zette en de bedoelingen duidelijk maakte met een bal van Landzaat tegen de paal. Ook PSV koos de aanval en kreeg enkele goede mogelijkheden om te scoren, maar onder meer Koevermans kreeg net niet de ruimte om uit te halen.

In het begin van de tweede verlenging was er een curieus moment toen PSV-keeper Isaksson zomaar met de bal in de handen het strafschopgebied uit liep. Twente wist van deze actie niet te profiteren, omdat Janssen de vrije trap in de muur schoot. Aan de andere kant mikte Toivonen een vrije trap maar net naast. Omdat Berg en Dzsudzsák de bal niet langs de goed uitgekomen Boschker kregen waren penalty's onontkoombaar. Daarin bleek FC Twente met 7-6 te sterkt. Engelaar miste de enige strafschop.

FC Twente*

1-1

PSV

 70' Janssen (Pen)    90+3' Koevermans
 
Janssen
Landzaat
Chadli
Janko
Douglas
De Jong
Tiendalli
FC Twente wint met strafschoppen 7-6
Hutchinson
Manolev
Berg
Toivonen
Dzsudzsák
Koevermans
Engelaar
 
 Gele kaart: Brama (FC Twente), Engelaar, Manolev, Toivonen, Dzsudzsák (PSV)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Boschker
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Onyewu (Tiendalli/26)
Brama
Janssen
Bajrami (Landzaat/59)
De Jong
Janko
Chadli
  Isaksson
Manolev
Rodriguez
Bouma (Labyad/82)
Pieters
Hutchinson
Engelaar
Toivonen
Lens (Koevermans/82)
Berg
Dzsudzsák

Minister overlegt met vervoerders over chipkaart

Minister van Verkeer en Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil van de vervoersbedrijven weten of ze willen dat het afschaffen van de strippenkaart doorgaat. Dat heeft een woordvoerder van de minister woensdag gezegd.

Dinsdag werd bekend dat de OV-chipkaart definitief is gekraakt met behulp van Windows-software en een kaartlezer en dat gratis reizen voor iedereen nu heel simpel mogelijk is. Woensdag werd duidelijk dat met andere software de kaart zelfs zo gemanipuleerd kan worden dat het voor een controleur lijkt alsof er al is ingecheckt op een station. Hackers kunnen daardoor gewoon wegkomen met het kraken van de kaart.

De minister stelt woensdagavond in het NOS Journaal dat als dit waar is, het systeem 'zo lek is als een mandje'. Omdat vervoerders direct last kunnen hebben van fraude, wil zij weten hoe zij denken over het mogelijk voorlopig toch niet afschaffen van de strippenkaart. "Als het helpt dat alternatief achter de hand te houden, wil ik het daar met vervoerders wel over hebben", aldus Schultz van Haegen.

De vaste Kamercommissie voor Infrastructuur spreekt donderdagmiddag over de kwestie met Schultz van Haegen. Dit overleg komt in de plaats van het spoeddebat dat SP en PvdA hadden aangevraagd.

De provincie Zuid-Holland gaf woensdag aan dat de strippenkaart in die provincie vanaf volgende week donderdag niet meer geldig is als vervoersbewijs. De 'kraak' is geen reden dit uit te stellen, vindt het provinciebestuur. Ook Connexxion, een van de vervoerders in de provincie, ziet geen problemen in het afschaffen van de strippenkaart. "Wij geloven in het systeem. We staan achter de chipkaart", laat een woordvoerder woensdagavond weten.

Connexxion heeft de afgelopen dagen wel om de tafel gezeten met Trans Link Systems, het bedrijf achter de chipkaart, voor een inventarisatie van de risico's. "Wij wachten af met wat voor oplossingen Trans Link Systems komt."

In Amsterdam en de stadsregio Rotterdam is de strippenkaart al afgeschaft. Zuid-Holland is de eerste provincie waarin de strippenkaart straks niet meer geldig is.


Minister overlegt met vervoerders over chipkaart (Foto: Novum)

[Premier League] Liverpool naar zevende plaats

Liverpool heeft de competitiewedstrijd tegen Fulham in winst weten om te zetten. Op Anfield Road, waar 40.000 toeschouwers aanwezig waren, won de ploeg van trainer Kenny Dalglish met 1-0.

Voor rust vielen er geen doelpunten te noteren, maar na de pauze kwam Liverpool op voorsprong. Nadat Fernando Torres de paal raakte, scoorde Fulham-speler John Pantsil in eigen doel.

Dirk Kuyt begon in de basis bij The Reds, maar werd na een uur vervangen door Jonjo Shelvy. Liverpool steeg na deze driepunter van de elfde naar de zevende plaats. Alle concurrenten in het linkerrijtje hebben echter nog één of twee wedstrijden tegoed.

Vliegende spiegelreflex

Stel je hebt een mountainbike met degelijke bescherming, een mooie mountainbikecrossbaan in de buurt, een spiegelreflexcamera en een helicoptertje. Wat doe je dan? Er gebruik van maken natuurlijk! Hier zie je een paar gasten die hun spiegelreflexcamera (Canon 7D, €1300 excl lens) aan een helicoptertje hingen en toffe shots maakten.

Met dank aan RacerDKB voor de submit.

[DFB Pokal] Uitslagen kwartfinales

Vanavond werden er drie wedstrijden in de DFB Pokal afgewerkt. 1899 Hoffenheim met aanwinst Ryan Babel in de basis verloor van Energie Cottbus terwijl 1. FC Kaiserslautern werd uitgeschakeld door tweededivisionist MSV Duisburg. Bayern München had weinig moeite met Alemannia Aachen.

Energie Cottbus - 1899 Hoffenheim

Ryan Babel is zonder succes begonnen aan zijn dienstverband bij Hoffenheim 1899. De Oranje-international, die overkwam van Liverpool, verloor zijn debuutwedstrijd tegen Energie Cottbus. Jules Reimerink was met een assist bij het enige doelpunt van de wedstrijd goud waard (1-0).

Babel begon in de basis, Edson Braafheid ontbrak bij Hoffenheim. De verdediger werd woensdag definitief vastgelegd door de Duitse middenmoter, die zich verslikte in de tegenstander uit de Tweede Bundesliga. Babel kan de uitschakeling niet voorkomen. Met een afstandschot was hij nog dichtbij een treffer, maar de oud-Ajacied zag zijn schot net naast gaan.

Energie Cottbus hield goed stand in eigen huis en besliste het duel nadat Babel een goede kans om zeep hielp. Voormalig FC Twente-speler Reimerink forceerde de beslissing. De aanvaller stelde ploeggenoot Shao Jiayi in staat om te scoren, waardoor Hoffenheim is uitgeschakeld in de Duitse beker.

MSV Duisburg - 1. FC Kaiserslautern

Tweede Bundesliga-club MSV Duisburg zorgde voor een stunt door 1. FC Kaiserslautern uit te schakelen. Branimir Bajic en Goran Sukalo bepaalden de eindstand op 2-0. Bajic opende tien minuten voor rust de score en Sukalo gooide een kwartier na de pauze de wedstrijd op slot.

Alemannia Aachen - Bayern München

Bayern München had weinig moeite met Alemannia Aachen. FC Hollywood maakte korte metten met de ploeg uit Aachen en won met 4-0. Mario Gomez opende na 26 minuten spelen de score, meteen ook de enige treffer voor rust.

Na rust was er een stuk meer te beleven. Thomas Müller scoorde tweemaal binnen vijf minuten, waarna er nog tien minuten te spelen was. Daarin bepaalde de ingevallen Arjen Robben twee minuten voor tijd de eindstand op 4-0.

[KNVB Beker] Uitslag FC Utrecht - FC Groningen

FC Utrecht is er in geslaagd om zichzelf te plaatsen voor de halve finales van de KNVB Beker. De ploeg wist met 3-2 van FC Groningen te winnen dankzij twee penaltys en een vroege goal van Jan Wuytens. 

De beide ploegen speelden vanaf het begin vol op de aanval, wat tot een zeer aantrekkelijke wedstrijd leidde, met twee vroege goals. De thuisploeg kwam snel op voorsprong door Wuytens, maar was deze vijf minuten later alweer kwijt door een goal van Matavz. Mertens voor Utrecht en Granqvist voor Groningen mochten daarna van elf meter aanleggen en wisten ook allebei het net te vinden. Hierdoor stond het wederom gelijk.

Na een fraaie actie zette Asare de Domstedelingen voor de derde maal op voorsprong en dit bleek uiteindelijk genoeg voor de overwinning.

FC Utrecht

3 - 2

FC Groningen

 12' Wuytens
 31' Mertens(pen)
 53' Asare
   18' Matavz 
 48' Granqvist (pen) 
 
 Gele kaart: Nesu, Wuytens, V.d. Maarel, Asare, (FC Utrecht), Granqvist, Enevoldsen, (FC Groningen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: -
Arbiter: B. Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Vorm
Cornelisse (v.d.Maarel/72)
Nesu
Wuytens
Schut
Strootman
Silberbauer (Nijholt/63)
Asare
Duplan
Demouge
Mertens
  Luciano
Kieftenbeld
Ivens (Sparv/46)
Granqvist
Stenman
Holla
García (Pedersen/46)
Hiariej
Enevoldsen (Andersson/66)
Matavz
Tadic

 

[Video] Carnavalshit 'Manus' geboycot

Het duo de Pikanto's zit het niet mee. De twee hebben een carnavalskraker gemaakt met de titel 'Manus'. De televisie- en radiostations boycotten de hit.

"Niemand wil onze single draaien. Alleen Ruud de Wild heeft hem vanmiddag voor ons gedraaid, maar het is toch echt een hit geworden", aldus de zangeres vandaag in de MaDiWoDoVrijdagshow. Het liedje, dat een remake is van een nummer dat al veertig jaar oud is, zal het onder meer op moeten nemen tegen de track ' Een Chinees' van Ed & Anita.

Pot maakt voorselectie Jong Oranje bekend

Bondscoach heeft zijn voorlopige selectie van Jong Oranje bekendgemaakt. De ploeg speelt woensdag 9 februari een vriendschappelijk duel tegen Tsjechie.

Nieuwe namen in de selectie zijn onder anderen Lorenzo Ebicilio en Charlton Vicento. Pot heeft 21 opgenomen in zijn voorlopige selectie.

De voorlopige selectie:

Patrick van Aanholt (Leicester City), Daley Blind (Ajax), Jeffrey Bruma (Chelsea), Jerson Cabral (Feyenoord), Jordy Clasie (Excelsior), Bas Dost (sc Heerenveen), Lorenzo Ebecilio (Ajax), Ricky van Haaren (Feyenoord), Florian Jozefzoon (Ajax), Maikel Kieftenbeld (FC Groningen), Tim Krul (Newcastle United), Kelvin Leerdam (Feyenoord), Luciano Narsingh (sc Heerenveen), Bram Nuytinck (NEC), Sergio Padt (Go Ahead Eagles), Davy Pröpper (Vitesse), Kaj Ramsteijn (Excelsior), Charlton Vicento (ADO Den Haag), Rick ten Voorde (NEC), Georginio Wijnaldum (Feyenoord), Jeroen Zoet (PSV).

Grote Nintendo-games komen pas later naar 3DS

Grote gameseries van Nintendo komen op z'n vroegst half juni in de winkel te liggen voor de Nintendo 3DS. The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Mario Kart en Kid Icarus Uprising verschijnen pas na de E3-beurs, die van 7 tot 9 juni plaatsvindt in Los Angeles. Dat laat een woordvoerder van Nintendo weten tegenover MTV.

Wanneer de Nintendo 3DS op 25 maart in de winkel ligt, heeft Nintendo naar verluidt slechts drie games klaarliggen. De vrij onbekende actiegame Steel Diver, dierenverzorgingsgame Nintendogs & Cats en het vliegspel Pilotwings Resort verschijnen voor de 3D-spelcomputer. Of deze spellen ook vanaf de releasedag te koop zijn of misschien een of twee weken later uitkomen, is niet bekend.

In de eerste paar maanden na de lancering van de nieuwe spelcomputer moeten dertig games uitkomen. Op de dag dat de Nintendo 3DS in de winkel ligt, liggen volgens Amerikaanse media slechts negen games in de winkel.

De gamegigant ziet de inbreng van andere uitgevers, waaronder Ubisoft met Splinter Cell en Electronic Arts met De Sims 3, als een belangrijk onderdeel van de lancering. Woensdag maakte Nintendo bekend dat de vechtgame Super Street Fighter IV 3D van Capcom door Nintendo wordt gedistribueerd.


 

Hoog risico WOII-bommen onder chemiepark Delfzijl

De gemeente Delfzijl houdt er rekening mee dat er in de grond onder het chemiepark aan het Oosterhorn nog diverse bommen uit de Tweede Wereldoorlog liggen. Dat blijkt uit gegevens van een bedrijf dat alle munitie in de gemeente in kaart heeft gebracht.

Onder het chemiepark is een verhoogd risico op aanwezigheid van bommen. Volgens een gemeentewoordvoerder is er echter geen enkele reden om in actie te komen omdat er geen gevaar is voor de omgeving. "Als ze er al liggen, laten we ze gewoon zitten."

In Delfzijl worden nog regelmatig bommen uit de oorlog gevonden. In de omgeving werd een van de laatste slagen op Nederlandse bodem uitgevochten.

Werkstraf voor doodrijden vrouw

Een automobilist uit Hoogvliet die in april vorig jaar 19-jarige vrouw doodreed in Spijkenisse heeft een taakstraf gekregen van 240 uur. Daarnaast mag hij gedurende drie jaar niet meer autorijden.

De officier van justitie had een celstraf van acht maanden geëist, omdat de Hoogvlietenaar roekeloos zou hebben gereden. De man scheurde op die fatale dag met een snelheid van 130 kilometer per uur over de Groene Kruisweg op het moment dat de jonge vrouw overstak. Op de weg geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. De 19-jarige overleefde de aanrijding niet.

De vrouw stak over op een tijdelijke fietsoversteekplaats. De rechtbank meent dat de automobilist niet kon weten dat die er lag. Daarnaast waren de verkeerslichten op het moment van het ongeluk buiten werking.

Botsing trams in Rotterdam

Twee trams zijn woensdagavond in Rotterdam op elkaar gebotst. Alleen de bestuurder van een van de trams liep nekklachten op, meldt een politiewoordvoerder.

De botsing vond plaats op het Weena met de kruising van de Poortstraat. Twee trams stonden op dezelfde rails. Een van de trams reed achteruit, de andere vooruit, met een botsing als gevolg, vertelt de woordvoerder. De trams reden met lage snelheid.

Of er veel passagiers in de trams zaten, weet de woordvoerder niet. De schade is nog onbekend.

'Marinemedewerkers mishandelden piraat'

Een piraat uit Somalië heeft vandaag forse kritiek geuit op Nederlandse marinemedewerkers. Die zouden hem hebben mishandeld toen ze hem oppakten in april 2010.

Hij beweert dat de medewerkers hem poedelnaakt op een stoel hebben gezet en vervolgens hebben vastgebonden. Hij ervoer dit als oneervol. Marinemedewerkers pakten vorig jaar tien Somalische piraten op die een Duitse boot hadden gekaapt. De piraten worden nu in Duitsland vervolgd voor de kaping.

Politie pakt verdachte in zaak-Mirco op

De Duitse politie heeft woensdag een verdachte opgepakt in de zaak van de vermiste 11-jarige Mirco uit Grefrath, vlak over de Duitse grens bij Venlo. Dat maakte de Duitse politie woensdagavond desgevraagd bekend.

Mirco verdween op 3 september na een middagje skaten met een vriend. De politie gaat uit van een geweldsmisdrijf. Zijn fiets is aan de rand van Grefrath gevonden. De ontvoerder reed mogelijk in een Volkswagen Passat Kombi.

De politie wilde woensdag geen verdere informatie over de aanhouding geven. Zij kondigde alvast een persconferentie donderdag of vrijdag aan, waarbij meer bijzonderheden worden bekendgemaakt.

'Twee keer meer doden in avondspits'

In de avondspits vallen twee keer zo veel doden als in de ochtendspits. Waardoor dit komt is nog niet onderzocht. Dat meldt BNR Nieuwsradio op basis van cijfers van Rijkswaterstaat. Veilig Verkeer Nederland pleit voor onderzoek naar de oorzaak van het grotere aantal doden in de avondspits.

In 2009 kwamen tussen 07.00 en 08.00 uur 54 mensen om in het verkeer. Tussen 16.00 en 17.00 uur waren dat er in dat jaar 113. Ook in voorgaande jaren vielen twee keer zo veel doden in de avondspits.

Volgens de ANWB is er in de avondspits gemiddeld 20 procent meer verkeer dan in de ochtendspits. 's Middags zouden er ook recreanten op de weg zitten, 's ochtends is er vooral sprake van woon-werkverkeer.

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen van adviesbureau XTNT, dat is gespecialiseerd in vervoer en verkeer, denkt dat vermoeidheid een rol speelt. "In de ochtend ben je nog fris. 's Avonds heb je natuurlijk al een hoop meegemaakt en daar kunnen ook irritaties bij zitten. Je wilt naar huis en bent dan misschien wat minder voorzichtig."


'Twee keer meer doden in avondspits' (Foto: Novum)

Man neemt moeder mee op huwelijksreis

Een Italiaanse vrouw heeft na anderhalve maand huwelijk alweer echtscheiding aangevraagd, omdat haar man zijn moeder had meegenomen op huwelijksreis. Dit hebben Italiaanse media woensdag gemeld.

Na de trouwerij op 11 december zou het stel op 13 december vertrekken naar Parijs. Tot stomme verbazing van de 36-jarige bruid kwam ook haar schoonmoeder opduiken op de luchthaven Fiumicino bij Rome. Haar man verklaarde dat hij zijn zieke moeder niet alleen kon laten.

Ook tijdens de kerstvakantie was de schoonmoeder niet weg te slaan bij het stel. De pasgetrouwde vrouw keerde daarop terug bij haar eigen ouders in Napels. Volgens haar advocaten staat de 'overdreven emotionele band' tussen de man en zijn moeder een 'gezonde echtelijke verbinding' in de weg.

Het ligt in de Italiaanse volksaard dat veel mannen erg gehecht zijn aan hun 'mamma'.

Man neemt moeder mee op huwelijksreis
Man neemt moeder mee op huwelijksreis (Foto: ANP)

Oudst bekende sterrenstelsel ontdekt

Astronomen hebben een sterrenstelsel ontdekt dat waarschijnlijk het oudst bekende sterrenstelsel tot dusverre is. Het sterrenstelsel is zo'n 13,2 miljard jaar oud en stamt uit een tijd dat het heelal een nog veel legere plek was dan nu.

De bevindingen, die nog niet zijn getoetst en waarover nog enige scepsis heerst, zijn gebaseerd op een foto van de Hubble-ruimtetelescoop en worden donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Volgens de wetenschappers dateert het sterrenstelsel van 480 miljoen jaar na de oerknal.

Als het onderzoek van de astronomen klopt, is het sterrenstelsel het oudste dat tot dusverre bekend is. Vorig jaar kondigden Franse astronomen aan dat ze een sterrenstelsel hadden gevonden van 600 miljoen jaar na de oerknal. Ook deze ontdekking wordt niet door iedereen onderschreven en wordt zelfs in twijfel getrokken door een van de co-auteurs van het donderdag te verschijnen artikel.

Van groter belang dan de ouderdom van het sterrenstelsel is waarschijnlijk de afwezigheid van andere even oude en heldere sterrenstelsels. Het impliceert dat in deze vroege fase van het heelal stervorming zo'n tien keer langzamer verliep dan miljoenen jaren later.

Betogers steken overheidsgebouw Suez in brand

Betogers tegen het regime van de Egyptische president Hosni Mubarak hebben in de havenstad Suez een overheidsgebouw in brand gestoken. Zij bestookten het pand met molotovcocktails, waarna het gedeeltelijk vlam vatte. Dat hebben ooggetuigen woensdagavond gemeld.

De demonstranten probeerden ook brand te stichten bij een lokaal kantoor van Mubaraks Nationale Democratische Partij. De politie, die de betogers bestookte met traangas en rubberen kogels, slaagde er evenwel in dat te voorkomen. Volgens medici zijn zeker 70 mensen, 55 demonstranten en 15 agenten, gewond geraakt.

De autoriteiten in Suez hebben alle winkels in de stad bevolen de deuren te sluiten nadat plunderingen waren uitgebroken.

Zonnebrillen en snelle auto's in Ridge Racer 3D-trailer

Een nieuwe trailer van Ridge Racer 3D voor de 3DS is verschenen. Helaas zien we geen gameplay van de game maar de toon is gezet door de trailer. Ridge Racer 3D zal nieuwe auto's en tracks bevatten naast de oudere bekende auto's en tracks. Er zitten ook nieuwe tracks bij die je door de bergen heen loodst.

De racegame zal ook een nieuwe mogelijkheid krijgen om nog strakker door de bochten heen te driften met de speciale 'Drift Button'. Ridge Racer 3D staat gepland als 'launch window game' waardoor de game waarschijnlijk binnen één a twee maanden uit zal komen na de release van de 3DS.

El Pais: "Contador is Tourzege kwijt"

De Spaanse wielrenner Alberto Contador is niet alleen voor een jaar geschorst wegens doping. De 28-jarige coureur moet ook zijn (derde) Tourzege van 2010 inleveren. Dat meldt het Spaanse dagblad El Pais woensdagavond vooralsnog op eigen gezag.

Een woordvoerder van Contador of van de Spaanse wielerfederatie (RFEC) kon de straf voor de Spanjaard woensdagavond nog niet bevestigen. Ook een zegsman van de internationale wielerunie (UCI) hield zich op de vlakte. De UCI zal pas donderdag in contact treden met de de RFEC over het vonnis tegen Contador.

De Spaanse coureur heeft volgens El Pais zijn straf woensdagmiddag officieel van de RFEC te horen gekregen. Hij mag zelf bepalen hoe en wanneer hij met deze informatie naar buiten komt. De RFEC wil formeel over de zaak-Contador geen mededelingen doen.

De Amerikaan Floyd Landis was de eerste Tourwinnaar (2006) die wegens doping zijn titel moest inleveren.

Van Beukering en Simon missen training

Feyenoord-trainer Mario Been bereidt zich met een uitgedunde selectie voor op het uitduel met landskampioen FC Twente.
Aanvallers Jhon van Beukering en Krisztian Simon ontbraken wegens ziekte. Beide spelers kwam afgelopen zaterdag nog in actie voor Feyenoord tegen De Graafschap. De Rotterdammers gingen in De Kuip met 0-1 onderuit tegen de Superboeren. Been hoopt op eerherstel tegen Twente.

De Rotterdammer, die steeds meer krediet lijkt te verspelen bij de achterban, moest tijdens de training van vandaag ook reservedoelman Darley en verdediger Bruno Martins Indi missen. Beide spelers konden door lichte blessures niet meetrainen. Been werkte met een kleine groep.

Slechts veertien veldspelers en twee doelmannen waren aanwezig op het trainingsveld. Been hoopt gezien de personele problemen nog op enkele versterkingen. Mogelijk komt er door de transfer van Karim El Ahmadi naar Dubai geld vrij voor het financieel zwakke Feyenoord.

FOK! organiseert Valentijnsverhalenwedstrijd

110125_195885_valentine_fp.png
Op 14 februari is het weer Valentijnsdag. Een dag waarop geliefden elkaar verrassen, of in ieder geval hopen dat ze verrast worden. Het is ook de dag waarop mensen de persoon die zij stiekem aanbidden, verrassen met bijvoorbeeld een kaartje, als ze dat aandurven tenminste.

FOK! organiseert ook dit jaar een valentijnsverhalenwedstrijd, en dit jaar is het thema 'Verrassing'.

De beste 8 verhalen worden beloond met het boek Tarmac: Een bijzondere liefde, geschreven door Nicolas Dickner.
De beste 3 verhalen winnen daarnaast een boekenpakket bestaande uit De Italiaanse Minnaar, geschreven door Judith Lennox en Nu begrijp ik je, geschreven door Huub Buijssen.

Meedoen kan tot en met 9 februari. Een FOK!-jury bepaalt de winnaars. Wil je meer informatie over hoe je kunt meedoen aan deze wedstrijd, klik dan hier (FOK! Valentijnsverhalenwedstrijd 2011).

Di Grassi sluit testrol bij Pirelli niet uit

Lucas di Grassi doet de geruchten dat de geruchten dat hij bij Pirelli kan gaan tekenen om Formule 1-banden te testen af als speculatie. De 26-jarige Braziliaan staat dit seizoen na één jaar bij Virgin al weer aan de kant en heeft mogelijk wel interesse in de rol.

Di Grassi zou de opvolger moeten worden van Romain Grosjean die bij Pirelli tweede tester is. De Fransman keert dit jaar terug naar de GP2 Series. "Het nieuws over de testrol bij Pirelli is pure speculatie op dit moment, maar het is interessant, omdat je de banden veel beter kunt gaan begrijpen," zei Di Grassi op Twitter.

Sap beticht van achterkamertjespolitiek

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap is tijdens het debat over de politietrainingsmissie in Kunduz aangevallen omdat zij contact heeft gezocht met premier Mark Rutte (VVD). PVV-Kamerlid Hero Brinkman sprak van achterkamertjespolitiek en ook Harry van Bommel (SP) en Frans Timmermans (PvdA) eisten opheldering.

Voor aanvang van het debat zei Sap dat ze dinsdag contact met Rutte heeft gezocht om hem duidelijk te maken dat GroenLinks niet kan instemmen met het kabinetsplan. "Schandalig", vond Brinkman. Hierop antwoordde Sap dat niemand haar toch kon verwijten dat ze op zoek is naar een oplossing en hiervoor alle middelen inzet.

Tijdens het debat meldde de NOS op basis van bronnen dat de missie wordt aangepast. Zo zouden de aspirant-politieagenten een training krijgen van niet zes, maar zestien weken. Daarbij wordt meer aandacht besteed aan andere politietaken. Timmermans wilde weten of dit een deal was die dinsdagavond was gesloten tussen Rutte en Sap. De GroenLinks-fractievoorzitter antwoordde dat er geen afspraken gemaakt zijn.

De instemming van GroenLinks, en die van D66 en de ChristenUnie, is nodig om het kabinet aan een meerderheid te helpen. De drie partijen hebben grote problemen met het militaire karakter van de missie. Ze vrezen dat er geen agenten, maar paramilitairen opgeleid worden.

Ook D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en ChristenUnie-fractievoorzitter André Rouvoet hebben dinsdag met Rutte gesproken over de bezwaren die zij tegen de missie hebben.

Batman en Joker vechten samen in Batman: Arkham City-trailer

Op een redelijk onbekende website is een nieuwe trailer verschenen van Batman: Arkham City. Alleen nu is de vraag of de trailer wel echt voor die game is. Oplettende gebruikers van de bron-website geven aan dat er bijvoorbeeld geen aankondiging of credits zijn bij de trailer.

Daarnaast merkt iemand op dat deze trailer niet echt lijkt op de laatste officiële trailer. Grote kans dat deze trailer dus gemaakt is door een fan. Bekijk hier de trailer op de website waar hij verscheen of bekijk hieronder de YouTube versie. Batman: Arkham City staat gepland voor een release in het derde kwartaal van dit jaar voor de PS3, Xbox 360 en de PC.

Wendy van Dijk werkt aan Ushi-film

Wendy van Dijk werkt samen met RTL4 aan een speelfilm over haar alter-ego Ushi. Dat maakte de zender woensdag bekend.
De Japanse journaliste Ushi Hirosaki trekt sinds 1999 duizenden kijkers met haar klungelige en gedurfde interviews met bekende sterren.

De presentatrice van bekende shows als X Factor en The Voice of Holland verlengde woensdag haar contract met RTL4 voor vier jaar. Komend najaar presenteert zij voor de zender het afvalprogramma Obese en in 2012 is ze te zien in de politieserie Moordvrouw. "De wens om door te groeien en mezelf verder te ontwikkelen is meer dan uitgekomen de afgelopen jaren bij RTL 4. Ik heb er een heel goed gevoel bij. Ik zie mijn toekomst bij RTL 4 dan ook met vertrouwen en plezier tegemoet."

Auto-inbreker laat harddrugs liggen

In een auto in Maastricht heeft de politie woensdagochtend 3,5 kilo harddrugs gevonden. De drugs lagen er nog ondanks dat een van de raampjes was ingeslagen.

Agenten waren poolshoogte gaan nemen nadat iemand had gemeld dat bij een auto die op de Bethlehemweg geparkeerd stond een raampje was ingeslagen. Onbekend is of er iets is weggenomen.

De auto staat op naam van een leasemaatschappij. De politie is op zoek naar de huurder.

Koperdieven vernielen graven Almelo

Vandalen hebben tussen donderdag en dinsdag een grote hoeveelheid koper gestolen op begraafplaats Groenendaal in Almelo. Het gaat om koperen sierbuizen. Van 36 graven zijn de pilaren waaraan deze buizen bevestigd waren omvergetrapt. De gemeente Almelo heeft dinsdag aangifte gedaan.

De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen. Mensen die iets opvallends hebben gezien op of bij de begraafplaats aan de Willem de Clercqstraat wordt verzocht zich te melden.

De relatief hoge koper- en loodprijzen zorgen vaker voor diefstal. Niet alleen op het spoor, maar ook bij begraafplaatsen. Vorige week riepen de gemeente Leeuwarden en de Friese politie metaalopkopers en bezoekers van de begraafplaatsen op alert te zijn op koper- en looddiefstal. Op de Huizemerbegraafplaats in de Friese hoofdstad zijn vorig jaar 60 gevallen van koperdiefstal ontdekt. Op de Noorderbegraafplaats kwam het 120 keer voor. De dieven hadden het onder meer voorzien op lood.

Dusseldorp komend seizoen in GT1 World Championships

Stef Dusseldorp zal komend seizoen zijn debuut maken in de FIA GT1 World Championships. De 21-jarige Nederlander zal gaan rijden voor het gerenommeerde Franse team Hexis AMR.

De afgelopen vier jaar reed Dusseldorp in de Formule 3 en de Formule Renault. In de FIA GT1 World Championships, die in 2010 werd opgestart, zal Dusseldorp een team vormen met Clivio Piccione. Ze zullen allebei in een Aston Martin gaan rijden.

Zuid-Holland voert OV-chipkaart gewoon in

De provincie Zuid-Holland voert de OV-chipkaart gewoon als gepland volgende week donderdag in. De provincie ziet geen reden dit niet te doen, zegt een woordvoerder van Zuid-Holland woensdag.

"Het is een goed product. Het werkt gewoon. En er zullen altijd mensen zijn die proberen te frauderen. Dat gebeurde destijds ook bij de invoering van de strippenkaart", aldus de woordvoerder.

Dinsdag maakten de NOS en computertijdschrift PC-Active bekend dat de OV-chipkaart definitief gekraakt is. Gratis reizen kan met eenvoudige Windows-software en een kaartlezer van 30 euro. Zo kan ieder willekeurig bedrag tot 150 euro op de kaart worden gezet zonder dat dit echt geld kost.

Trans Link Systems, het bedrijf achter de kaart, stelde in een reactie dat hackers er niet mee wegkomen. Inchecken op het station zou nog steeds nodig zijn en het bedrijf zou meteen in de gaten hebben als sprake is van fraude. De ICT-nieuwssite Webwereld maakte woensdag echter bekend dat de kaart met behulp van andere Windows-software zo is te manipuleren dat helemaal niet hoeft te worden ingecheckt, terwijl het voor een controleur lijkt alsof dit wel is gebeurd.

De Tweede Kamer houdt binnenkort waarschijnlijk op verzoek van de PvdA en SP een spoeddebat over de OV-chipkaart. SP-Kamerlid Farshad Bashir eist dat minister van Verkeer en Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) er persoonlijk voor gaat zorgen dat onmiddellijk wordt overgestapt op een veiligere chipkaart.

Zuid-Holland vindt wel dat het systeem moet worden aangepast. "Maar Trans Link Systems is daar ook al voortdurend mee bezig. En er zullen altijd mensen zijn die gaten vinden." De chip in de kaart wordt voorlopig echter niet gewijzigd, zei een woordvoerder van Trans Link Systems woensdag.

Spaanse wielerbond schorst Contador

De Spaanse wielerbond heeft Alberto Contador voor de duur van één jaar geschorst. Dit heeft de Spaanse krant El País vandaag bekendgemaakt.

Tijdens de afgelopen Tour werd er in de urine van Contador een kleine hoeveelheid van het verboden middel clenbuterol aangetroffen. De Spanjaard heeft ontkend dit middel bewust te hebben genomen en wijst in zijn verklaring op besmet vlees.

Contador, die vanmiddag op de hoogte werd gebracht, heeft tien dagen de tijd om tegen de straf in beroep te gaan. El País wilde overigens niet zeggen welke bron het voor deze informatie heeft geraadpleegd.

Buitenaardse jungle-gameplay in Killzone 3-trailer

Sony heeft een nieuwe multiplayer gameplay-trailer uitgebracht van Killzone 3. In de trailer zien we het multiplayerlevel Kaznan Jungle dat zich afspeelt op de planeet Helghan. We zien verschillende soorten omgevingen in de jungle naast al het multiplayer-geweld dat ondertussen losbarst.

Killzone 3 komt over een maand op 25 februari uit, de open multiplayer-bèta begint volgende week. Bekijk de trailer hieronder.

Nieuw debatprogramma NCRV en KRO

De omroepen NCRV en KRO komen in september samen met een nieuw zaterdagavondprogramma op Nederland 2. Het programma, dat nog geen naam heeft, vervangt de debatprogramma's Rondom 10 (NCRV) en KRO's In de schaduw van het nieuws. Ghislaine Plag en Arie Boomsma nemen de presentatie op zich. Dat lieten beide omroepen woensdag weten.

In het programma wordt elke week gediscussieerd over een actueel thema dat de burger raakt. Vooral gewone mensen zullen aan het woord komen, aldus de omroepen.

Nieuw debatprogramma NCRV en KRO
Nieuw debatprogramma NCRV en KRO (Foto: ANP)

'Eerste Kamer traineert wetgeving nevenfuncties'

De Eerste Kamer schuift wetgeving waarmee het aantal nevenfuncties voor bestuurders drastisch ingeperkt moet worden op de lange baan. Dat stelt een meerderheid in de Tweede Kamer van SP, PvdA, PVV en GroenLinks woensdag in het televisieprogramma EenVandaag.

De partijen stellen dat de senaat wetgeving traineert door te weigeren een omstreden wetsvoorstel over inperking van het aantal nevenfuncties in stemming te brengen. Het voorstel is al goedgekeurd door de Tweede Kamer en wacht inmiddels anderhalf jaar op stemming.

De reden zou zijn dat Eerste Kamerleden veel nevenfuncties hebben, waardoor sprake zou zijn van belangenverstrengeling. PvdA-Kamerlid Ed Groot heeft gehoord dat de Eerste Kamer met het voorstel in de maag zit. "Bestuurders zullen een groot aantal functies moeten neerleggen en dat valt niet goed."

Ewout Irrgang (SP) noemt het handelen van de Eerste Kamer 'ongrondwettig, ondemocratisch en sowieso onbehoorlijk'. "Dat deze mensen met vele nevenfuncties in de Eerste Kamer zitten en het wetsvoorstel dat dit probeert te beperken tegenhouden, dat is een illustratie van het probleem dat moet worden opgelost." PVV-Kamerlid Hero Brinkman stelt dat niets erger is dan de wil van het volk niet uitvoeren. "Dat is wat deze Eerste Kamer doet."

Voorzitter Rob van de Beeten van de vaste senaatscommissie voor Justitie, die het voorstel in stemming moet brengen, noemt de beschuldiging echter pertinent onjuist en buitengewoon onvriendelijk. "Ik vind het echt onjuist dat collega's in de Tweede Kamer de indruk wekken dat vanwege belangenverstrengeling de Eerste Kamer bezig zou zijn wetsvoorstellen tegen te houden. De feiten zijn anders. Wij traineren niet, we wachten gewoon op het antwoord van de regering, van het Ministerie van Veiligheid en Justitie."

Gbagbo neemt bankfilialen over

De zittende Ivoriaanse president Laurent Gbagbo heeft opdracht gegeven om alle Ivoriaanse kantoren van de Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten (BCEAO) over te nemen. Het lijkt een poging om controle te houden over de staatsfinanciën nadat tegoeden om ambtenaren te betalen waren bevroren.

Zonder toegang tot de tegoeden is het onduidelijk of Gbagbo in staat zal zijn om het leger en de veiligheidsdiensten te blijven betalen. Aanhangers van zijn politieke rivaal Alassane Ouattara - die internationaal erkend wordt als de winnaar van de presidentsverkiezingen van december - hopen dat door blokkering van de geldstroom naar de regering van Gbagbo er een massale overloop bewerkstelligd kan worden.

De Ivoriaanse minister van Financiën Desire Dallo kondigde dinsdagavond op de staatstelevisie aan dat alle kantoren in Ivoorkust van de BCEAO worden overgenomen door de Ivoriaanse regering. De medewerkers krijgen vanaf nu orders van de lokale medewerkers in Ivoorkust. De BCEAO beheert de schatkisten van acht West-Afrikaanse landen.

De BCEAO zei Gbagbo in december de toegang tot staatsrekeningen te belemmeren, met de mededeling dat alleen afgevaardigden van de regering van Ouattara toegang kregen. Gbagbo kan echter nog altijd geld van de bank opnemen, stellen aanhangers van Ouattara. Het hoofd van de bank, een aanhanger van Gbagbo die niet wilde samenwerken met Ouattara, heeft zaterdag ontslag genomen.

Ouattara veroordeelde woensdag de stap van Gbagbo.

Vande Lanotte dient ontslag in

De Belgische koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte heeft woensdag zijn ontslag aangeboden aan koning Albert II. Dat meldde de Belgische krant De Standaard.

Vande Lanotte zat woensdag aan de onderhandelingstafel met de partijleiders van de vier Vlaamse partijen in een poging de politieke impasse in het land te doorbreken. Onderwerp van gesprek was de gezondheidszorg.

Dinsdag was Vande Lanotte al in gesprek met de Franstalige partijen PS, CDH en Ecolo. Deze zeiden toen te wachten op voorstellen van de Vlaamse partijen om de gesprekken tussen de zeven partijen weer op te kunnen starten. De onderhandelingen tussen de Vlaamse en Franstalige partijen over een beleidsnota voor de zesde grote staatshervorming van België liepen eerder vast, omdat de Vlaamse partijen N-VA en CD&V een aantal wezenlijke aanpassingen van de nota eisten.

De staatshervorming van België heeft als kern het overdragen van meer verantwoordelijkheden aan de deelstaten Vlaanderen en Wallonië. Omdat een brede hervorming niet meer tot de mogelijkheden behoort, hoopten de CD&V en de N-VA dat de deelstaten op kleinere schaal meer bevoegdheden konden krijgen. Een van de beleidsdomeinen waarop de twee partijen meer verantwoordelijkheden bij de deelstaten wilden neerleggen, was de gezondheidszorg. Dit voorstel stuit echter op bezwaren bij de Franstalige partijen.

Het is zeer waarschijnlijk dat de Belgen door het mislukken van de gesprekken opnieuw naar de stembus moeten.

Roemeense tiener stal miljoen euro

De Roemeense autoriteiten hebben woensdag in de zuidelijke stad Ploiesti een tiener aangehouden die samen met een vriend een koffer met een miljoen euro had gestolen. De tiener had bij zijn aanhouding 120.000 euro bij zich. Dat heeft de Roemeense politie woensdag bekendgemaakt.

De 16-jarige jongen, Alexandru Tanase, bekende dat hij eerder deze maand een koffer met geld had gestolen. De koffer, met daarin een miljoen euro, was eigendom van een gezin dat net een huis had verkocht. Het geld zat in een koffer, omdat het gezin de banken niet vertrouwde.

Nadat de jongen en zijn kornuit zich realiseerden dat ze een enorm bedrag hadden gestolen, begonnen ze het geld erdoorheen te jagen. De grote hoeveelheden geld die de jongens uitgaven, wekte argwaan bij de autoriteiten.

BBC World Service schrapt 650 banen

De BBC gaat 650 banen schrappen bij zijn wereldomroep. Het gaat om meer dan een kwart van het totale aantal banen bij BBC World Service. Dat meldde de Britse publieke omroep woensdag.

Als onderdeel van de door de Britse regering voorgestelde bezuinigingen moet ook de BBC flink inleveren. De omroep moet jaarlijks met 46 miljoen pond (53 miljoen euro) minder rondkomen.

Daarnaast bereidt de BBC zich voor op het einde van de directe subsidiëring door de regering in april 2014. Vanaf dat moment wordt de omroep gefinancierd door kijkgeld, dat door ieder Brits huishouden met een televisie moet worden betaald.

Zo'n vijftig medewerkers van de World Service protesteerden woensdag voor het hoofdkwartier van de omroep in Londen. Zij hielden spandoeken in de lucht met de tekst 'World Service RIP'. De World Service schat door de bezuinigingen wereldwijd dertig miljoen kijkers te verliezen.

BBC World Service, opgericht in 1932, kost jaarlijks 272 miljoen pond (315 miljoen euro) en heeft wereldwijd 180 miljoen kijkers en luisteraars. De eerste 480 banen worden in 2011 geschrapt. In de hierop volgende 3 jaar neemt dit aantal toe tot 650.

Opa beboet voor tongzoenen kleindochters

Een 80-jarige opa is woensdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar voor het jarenlang tongzoenen van zijn twee destijds minderjarige kleindochters. Ook moet hij een symbolisch bedrag van 50 euro betalen aan de slachtoffers. Het OM had vrijspraak geëist wegens gebrek aan bewijs.

De rechtbank in Maastricht acht bewezen dat de man in de gemeente Maastricht zijn kleindochters gedurende ongeveer tien jaar heeft getongzoend. De man zoende de meisjes tussen 1988 en 1997 bij het binnenkomen op hun mond en duwde daarbij zijn tong in de mond van de kinderen.

Daarnaast heeft de man volgens de rechters een van de twee kleindochters aangerand. Hij had haar in de woning van haar vriend in het Belgische Lanaken op een bed gedrukt, was op haar gaan liggen en tegen haar op gaan rijden. Daarna heeft hij haar weer laten gaan.

De zaak kwam aan het rollen nadat de kleindochters in april 2009 aangifte deden. Zo'n vier jaar daarvoor had een van de slachtoffers de man al samen met haar moeder geconfronteerd met het tongzoenen, daarna is ze nooit meer bij haar opa thuis geweest.

De man ontkent dat hij zijn kleindochters ooit een tongzoen heeft gegeven. Dat niemand het tongzoenen ooit heeft gezien, bewijst volgens de rechtbank echter niet dat het nooit is gebeurd. De 'modus operandi' van de opa die beide kleindochters hebben omschreven komt volgens de rechters dusdanig overeen, dat de rechtbank de verklaringen van de twee gelooft.

De man heeft slechts een voorwaardelijke straf gekregen vanwege zijn hoge leeftijd en slechte gezondheid.

Supportersgroep Vak 410 viert tienjarig bestaan

De fanatieke supportersgroep Vak 410 bestaat woensdag precies tien jaar en mocht daarom na de training van Ajax het veld op om zich te laten feliciteren.

De supporters kregen niet alleen complimenten van Frank de Boer, maar de Ajax-selectie bood ook een speciaal Vak 410 jubileum T-shirt aan. Daarnaast gingen ze met de aanwezige spelers op de foto, achter een verjaardagsspandoek.

Morgen viert de supportersgroep zijn tiende verjaardag uitgebreid tijdens de bekerwedstrijd tegen NAC.

Rechtbanken zoeken waardering

Bij alle rechtbanken en gerechtshoven wordt vanaf volgende maand een klantwaarderingsonderzoek gehouden. Doel is de kwaliteit van de gerechten te verbeteren en de samenleving inzicht te geven in het functioneren van de rechtspraak. Het rapport verschijnt in augustus, meldt de Raad voor de rechtspraak woensdag.

Onderzoeksbureau Synovate gaat dit voorjaar mensen direct na afloop van hun rechtszaak interviewen. Andere betrokkenen, zoals advocaten en officieren van justitie, krijgen per e-mail het verzoek om een vragenlijst in te vullen. De vragen gaan over het functioneren van de rechters, de administratieve organisatie, de ontvangst en de uitspraak.

Het is niet voor het eerst dat klantwaarderingsonderzoeken worden gehouden, maar dit jaar is het voor het eerst een landelijk onderzoek. Niet alleen de negentien rechtbanken en de vijf gerechtshoven doen mee, maar ook de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Bij iedere rechtbank worden 100 medewerkers en 240 'professionele partners' ondervraagd. Per gerechtshof zijn dat er respectievelijk 80 en 160. Regioplan is verantwoordelijk voor de analyses en de rapportages.

Het vertrouwen in de rechtspraak lijkt niet meer te zijn wat het geweest is. President van de Hoge Raad Geert Corstens zei in oktober te vrezen dat de gang van zaken rond het proces tegen Geert Wilders dat vertrouwen aantast. Wilders zei tot ongenoegen van Corstens dat miljoenen mensen het vertrouwen in rechters verliezen als hij wordt veroordeeld voor belediging van moslims en het aanzetten tot haat. Daarmee gooide de PVV-leider volgens hem olie op het vuur.


Rechtbanken zoeken waardering (Foto: Novum)

'Inzamelen geld WikiLeaks niet onwettig'

Er is geen bewijs dat de organisatie die voor WikiLeaks geld inzamelt onwettig opereert. Dat concludeert het Noorse bedrijf Teller AS, dat in opdracht van creditcardmaatschappij Visa de financiën van de klokkenluiderssite onderzocht, in een document waar Associated Press de hand op wist te leggen.

Visa liet woensdag weten donaties aan WikiLeaks te blijven blokkeren totdat een eigen onderzoek is afgerond. De creditcardmaatschappij is een van meerdere Amerikaanse bedrijven die de banden met WikiLeaks verbraken nadat de klokkenluiderssite was overgegaan tot het onthullen van geheime Amerikaanse diplomatieke berichten.

Teller AS, een Noorse financiële dienstverlener, stelt geen bewijzen te hebben gevonden dat WikiLeaks en Sunshine Press, de organisatie die voor de website geld inzamelt, in strijd met de wet handelen. "Onze advocaten hebben hun werk voltooid en hebben geen aanwijzingen gevonden dat Sunshine Press in strijd met de regels van Visa of de IJslandse wet handelt", staat in een brief van 30 december 2010 van Peter Wiren, de directeur van Teller. IJsland is de thuisbasis van WikiLeaks en Sunshine Press.

Sparta aast op spits XerxesDZB

Sparta Rotterdam hoopt zich op korte termijn te versterken met Mario Bilate. De spits komt nu nog uit voor zaterdaghoofdklasser XerxesDZB. Trainer Jan Everse ziet in Bilate een welkome aanvulling voor zijn selectie.

Afgelopen zaterdag was een delegatie van Sparta, waaronder Everse zelf, aanwezig bij de wedstrijd XerxesDZB - Kozakken Boys in de Hoofdklasse B. Bilate scoorde twee keer in deze wedstrijd. In tien competitieduels scoorde de negentienjarige aanvaller al zeven keer. Bilate maakte, voor hij bij XerxesDZB ging spelen, al eens deel uit van de jeugdopleiding van Sparta.

Knopper naar Indonesië

Richard Knopper begint aan een nieuw buitenlands avontuur. De aanvallende middenvelder tekende een tweejarig contract bij PSM Makassar in Indonesië. Bij die club werd Wim Rijsbergen onlangs aangesteld als trainer.

"Ik was nog nooit in Azië geweest, maar het klopt dat je in een compleet andere wereld terecht komt. Het centrum is gebouwd rondom fort Rotterdam, dat geeft ook weer het Nederlandse tintje. Nee, het bevalt me allemaal prima hier. Ik heb vandaag met een glimlach op mijn mond mijn handtekening gezet," liet Knopper weten.

De 33-jarige Rijswijker speelde in Nederland voor Ajax, SC Heerenveen, Vitesse en ADO Den Haag. Hij speelde 230 competitieduels als prof in Nederland, waarin hij 53 keer scoorde. In het seizoen 2002/03 beleefde Knopper al eens een avontuur in het buitenland. Hij speelde toen in Griekenland voor Aris Saloniki.

Spits Harkemase Boys maakt indruk bij Zwolle

Martijn Barto heeft FC Zwolle snel overtuigd van zijn kwaliteiten. De spits van zaterdagtopklasser Harkemase Boys is op proef bij de koploper van de Jupiler League. Zwolle heeft Barto inmiddels een contract aangeboden.

De 26-jarige Barto scoorde dit seizoen negen keer voor Harkemase Boys. Hij is daarmee clubtopscorer van de Friezen. Ook SC Cambuur heeft interesse in de spits. In Leeuwarden is zijn voormalig trainer bij Harkemase Boys, Henk de Jong, actief. Zwolle wil Barto per direct vastleggen, Cambuur zou hem pas in de zomer willen halen. De Spijkenisser heeft bedenktijd gevraagd.

Mocht Barto de stap naar een profclub zetten, dan betekent dat een rentree in het betaald voetbal. Nadat Barto in de opleiding van SC Heerenveen belandde, debuteerde hij in het seizoen 2005/06 als prof bij RKC Waalwijk. Daarna speelde hij nog een seizoen bij Helmond Sport, alvorens terug te keren naar de amateurs. Tot nu toe kwam Barto tot 42 competitieduels als prof, waarin hij vier keer scoorde.

Mogelijk airbags voor skiërs

Skiërs die in internationale wedstrijden uit gaan komen zullen mogelijk kleding gaan dragen waarin airbags verwerkt zijn. De internationale skifederatie FIS en de Italiaanse fabrikant Dainese hebben daarover vandaag een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

De FIS heeft vijf jaar geleden besloten dat het veiliger moet voor de atleten en heeft allerlei opties onderzocht om de schade bij valpartijen en blessures te kunnen verminderen. Door beschermende kleding in te voeren hoopt de skifederatie de kans op zwaar letsel te verminderen.

Black Ops PS3 patch heeft Xbox Live foutmelding

Treyarch graaft z'n eigen graf: de laatste patch voor Black Ops die veel PS3 problemen weg zou moeten nemen bevat duidelijk sporen van de Xbox 360-versie van de game. De patch vermeldt dat bij Search & Destroy geen gebruik gemaakt kan worden van Xbox Live Party Chat, een functie die natuurlijk niets met de PlayStation 3 te maken heeft!

Ondertussen is met een snelle, geheime hot-fix de error al weer verholpen maar gelukkig is er nog wel een plaatje van. Activision en Treyarch krijgen het zwaar te verduren van de gamers. Het lijkt wel dat meer dan de helft van de gamers problemen heeft met het spel en geen van de patches lijkt ook maar iets op te lossen.

Error

Karelse heeft vertrouwen in contractverlenging

John Karelse heeft er vertrouwen in dat hij zijn aflopende contract bij NAC Breda kan verlengen. De trainer heeft volgens Omroep Brabant nog geen duidelijkheid van de club gekregen over een contractverlenging, maar verwacht niet dat zijn werkgever en hij problemen zullen krijgen. "Geen van beide partijen is wat dat betreft aan het pushen. Dat komt heus wel goed. Ik heb er alle vertrouwen in."

Karelse staat samen met Gert Aandewiel aan het roer bij NAC. De ploeg neemt het morgen op tegen Ajax in de kwartfinale van de KNVB-beker. In de aanloop naar de wedstrijd ontving het trainersduo goed nieuws.

Zij kunnen in het bekerduel beschikken over Rob Penders en Leonardo. De spelers zijn hersteld van hun blessures. Matthew Amoah is waarschijnlijk niet op tijd fit voor de wedstrijd tegen Ajax. Hij heeft nog teveel last van zijn bovenbeen.

Killzone 3 singleplayer-demo onderweg

Goed nieuws voor singeplayer-fans. Killzone 3 zal namelijk een singleplayer-demo beschikbaar hebben op 16 februari. De demo zal halverwege de campagne plaatsvinden, in het level genaamd Icy Incursion. PlayStation Plus-leden hebben een week eerder toegang tot de demo.

Nieuw hieraan is dat de demo in twee smaken komt: 2D en 3D. De tweedimensionale variant zal splitscreen co-op ondersteunen, een feature die niet in de 3D-versie zit. Daarnaast zal de PlayStation Move gewoon werken. Binnenkort kunnen we meer informatie verwachten, zo belooft Guerrilla Games' Aryeh Loeb ons.

Kan je niet wachten? Geen probleem: op 3 februari zal de multiplayer beta van start gaan. Killzone 3 zelf zal op 25 februari uitkomen, exclusief voor PlayStation 3.

Di Resta: "Dit is ongelooflijk"

Eerder vandaag werd bekend dat Paul di Resta het komende Formule 1-seizoen de tweede rijder van Force India is. Di Resta reageerde enthousiast op de bekendmaking.

"F1-coureur worden is een langgekoesterde ambitie van me, iets dat ik al wilde vanaf het moment dat ik voor het eerst in een kart stapte. Dat ik dat nu realiseer voelt ongelooflijk." De Schot wordt na McLaren-coureurs Lewis Hamilton en Jenson Button de derde Britse coureur die komend seizoen actief is in de F1.

Het Formule 1-seizoen gaat 13 maart weer van start. Dan is de openingsrace in Bahrein.

Het internet, waar staan we na 2010?

De eerste maand van het nieuwe jaar zit er alweer bijna op. De salarisstrookjes zijn alweer verstuurd en het geld is bij de meeste mensen al binnen. Als we terug kijken op 2010 is het een mooi jaar geweest, zo kwam er bijvoorbeeld een eind aan de financiële crisis. Maar wat is er in 2010 allemaal met het internet gebeurt...? 

Lees het hier op deze site

Met dank aan Klaagtvaak voor de submit.

Gewapende overval juwelier in Amsterdam

Een drietal gewapende overvallers heeft zojuist een juwelier overvallen in de Van Woustraat in het centrum van Amsterdam. Er zijn tijdens de overval geen schoten gelost.

De drie heren zijn te voet gevlucht richting de Rustenburgerstraat. De politie is massaal uitgerukt en heeft onder meer een helikopter ingezet om de daders op te sporen.


Gewapende overval juwelier in Amsterdam (Foto: Novum)

Just Cause 2-developer bezig met drie games

In maart vorig jaar verscheen Just Cause 2 voor de Xbox 360, PlayStation 3 en PC. De game werd geprezen om de gigantische vrijheid en de bijbehorende, gigantische open wereld met bergen, eilanden en gehele steden. De ontwikkelaar achter de game, Avalanche Studios, is momenteel druk bezig met drie nieuwe games.

Één van deze games betreft een game voor XBLA en PSN en zal een originele Avalanche Studios IP zijn. De andere twee games zijn gebaseerd op "heel bekende licenties." De eerste game zou een game rondom flick Mad Max 4: Fury Road met Mel Gibson zijn, maar hier is nog maar weinig over uitgesproken.

Christopher Sundberg van Avalance Studios vertelt dat ze binnenkort bekendmaken wat hun PSN-/XBLA-game zal zijn. De aankondiging van de overige twee games laat nog even op zich wachten: "Our XBLA/PSN project will be announced in a month or so, but the other two projects will not be announced in the near future."

Help, mijn kind is te lelijk

Een studiocomplex is het ernstige gevoel van onzekerheid dat minder fraaie kinderen met zich meedragen sinds ze in de voorrondes niet genoeg SMS’jes in de wacht wisten te slepen om het definitief tot de operatietafel te schoppen. Extra triest was dat natuurlijk voor die lelijke kinderen die niet meteen waren veiliggesteld, maar in een extra ronde hun imperfectie nogmaals aan het volk moesten tonen: de peel-off.

Nintendo 3DS biedt weerstand tegen piraterij

Piraterij is de grote vijand van de game-industrie. De PlayStation 3 is sinds kort gekraakt en ook Nintendo heeft al jaren last van onder andere R4-kaarten voor de Nintendo DS. Met de Nintendo 3DS moet het eindelijk afgelopen zijn met de piraterij, althans, dat denkt David Yarnton, general manager bij Nintendo in de UK.

In een interview met CVG geeft Yarnton aan Nintendo geleerd heeft van de fouten in het ontwerp van de Nintendo DS en Nintendo Wii en dat de Nintendo 3DS hier baat bij heeft. Hij vertelt dat de Nintendo 3DS een stuk meer weerstand moet bieden tegen piraterij.

"We can’t divulge any technical details on that but needless to say this is probably one of our best pieces of equipment in that respect. There are a lot of things we’ve learnt over time to try and improve the security and protection – not only of our IP but of our third-party publishers’ IP as well."

James Honeywell, tevens werkzaam bij Nintendo UK als marketing manager, sluit zich aan bij de uitspraak van Yarnton. De aangescherpte regels rondom het gebruik van R4-kaarten en het uitdelen van straffen aan overtreders zal volgens de twee ook een impact hebben op het toekomstige gebruik van de kaartjes: "This now makes a precedent that potentially in the future it won't be a viable thing for people to do."

Heracles haalt geen vervanger voor Schuurman

Heracles Almelo gaat geen vervanger aantrekken voor de naar Go Ahead Eagles vertrokken Resit Schuurman. Trainer Peter Bosz stemde in met de 'bezuiniging' op de selectie. Hij gaat nu met een groep van 26 spelers verder . "De club bespaart zo een paar centen", zegt hij tegen TC Turbantia.

"We gaan inderdaad van 27 naar 26 spelers. Dat is vervelend. Maar ik heb er mee ingestemd.We kunnen met 26 spelers verder. Gelukkig hebben we heel weinig blessures", reageert de trainer op het vertrek van Schuurman.

"Hij zat hier nooit bij de wedstrijdselectie. Daar heb ik met hem over gesproken, ik ben er open in geweest. En Schuurman heeft altijd volop getraind en nooit geklaagd. Hij is een echte prof. Alleen hij trainde dus nooit voor een wedstrijd. En dat gaat hij bij Go Ahead Eagles nu wel doen."

Marko: "Geen teamorders bij Red Bull in 2011"

Volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko zal Red Bull Racing ook in 2011 geen teamorders uit gaan vaardigen. Mark Webber en wereldkampioen Sebastian Vettel zullen net als vorig jaar geen voorkeursbehandeling kunnen genieten.

"We gaan niets veranderen aan onze filosofie om onze beide rijders gelijk te behandelen. Dat teamorders niet langer verboden zijn, betekent dan ook niet dat wij ze nu ineens gaan gebruiken. Dat past namelijk niet bij onze beleving van de Formule 1 als sport," zei Marko in Sport Bild. "Beide auto's zijn absoluut gelijkwaardig, aangezien ze ook zo door Red Bull Technology geleverd worden. Hetzelfde geldt voor alle onderdelen die er op zitten. De enige manier waarop een verschil kan onstaan, is al als er door een ongeval onderdelen stuk gaan."

Vorig jaar waren er wel problemen bij Red Bull tussen de coureurs. Toch zorgt dit volgens Marko er niet voor dat er nu één coureur voorgetrokken zal worden. "Tijdens raceweekends heeft Mark een eigen groep mensen om zich heen die alles voor hem doet, terwijl voor Sebastian aan de andere kant van de garage vanzelfsprekend hetzelfde opgaat."

Van enig voortrekken van Vette, zoals soms wel gesuggereerd is, is geen sprake. "Sebastian heeft een dergelijke voorkeursbehandeling sowieso niet nodig. Hij heeft afgelopen seizoen 66 punten verloren door allerlei problemen. Als dat niet het geval was geweest, waren de patstelling met Mark en de discussie over teamorders vorig jaar ook niet aan de orde geweest."

RTL vreest aankoop SBS door De Mol

Erland Galjaard vreest voor de plannen van John de Mol om de noodlijdende SBS Groep (SBS 6, NET 5 en Veronica) op te kopen. De mediatycoon is namelijk hofleverancier van kijkcijferkanonnen bij RTL 4.

"Ik word er op zich niet bang van, maar zorgwekkend is het wel. Dan wordt er natuurlijk geschoven met programma's. Het wordt hoe dan ook onrustig in Hilversum", zegt Galjaard woensdag in het AD. De Mol kan ook RTL-sterren gaan strikken. "Jack Spijkerman zou kunnen, want hij staat bij Talpa onder contract."

Een groot deel van het huidige succes van RTL 4 dankt de zender aan De Mols productiebedrijf Talpa. Toch nuanceert Galjaard de inbreng van de mediaproducent: "Natuurlijk is De Mol belangrijk geweest voor RTL 4, maar ons succes is veel breder dan dat. Een aantal andere tv-hits, zoals X Factor, Benidorm Bastards en De TV Kantine komen van andere producenten."

De RTL 4-baas denkt dat De Mol wel veel kan verbeteren aan SBS. De zendergroep bevindt zich de afgelopen periode in een kijkcijferdal. "Bij SBS ontbrak het aan vernieuwing. Je moet niet bang zijn wat te veranderen of iets nieuws te verzinnen. En dan ga je maar eens hard onderuit. Dat is het risico", besluit Galjaard.


RTL 4-baas Erland Galjaard vreest aankoop SBS door John de Mol

'Barcelona wil Van der Wiel'

FC Barcelona zou Ajacied Gregory van der Wiel naar Camp Nou willen halen als vervanger van Dani Alves. Alves weigert een nieuw contract bij Barcelona te tekenen. Hij kan het met de club niet eens worden over zijn salaris. De Braziliaan wil net zoveel gaan verdienen als Lionel Messi, Xavi en Andrés Iniesta.

Barcelona weigert echter aan zijn eis van een miljoenencontract te voldoen, waardoor het zeer aannemelijk is dat Alves de club snel verlaat. Manchester City zou naar verluidt geïnteresseerd in hem zijn.

Volgens Voetbal International is Barcelona al druk op zoek naar een opvolger. Van der Wiel zou een mogelijke kandidaat kunnen zijn. De Catalanen zijn naar verluidt bereid om zo'n twintig miljoen euro voor Van Der Wiel neer te tellen. Een overgang naar Bayern München ketste vorige zomer af.

Fietsendief biedt buit aan agenten aan

Een Amsterdamse fietsendief die zijn pas verworven buit snel probeerde te verkopen is in de nacht van dinsdag op woensdag tegen de lamp gelopen door de damesfiets aan agenten in burger aan te bieden. Dat meldt de politie woensdag.

De 32-jarige man probeerde omstreeks 01.00 uur de fiets te slijten op de Ceintuurbaan. De agenten zagen dat het slot zeer recent was geforceerd. Bovendien had hij een kniptang in zijn tas zitten. De man is aangehouden.

Demonstraties Tunesië houden aan

De Tunesische politie heeft woensdag in de hoofdstad Tunis opnieuw traangas ingezet tegen honderden demonstranten. De actievoerders proberen de interim-regering onder druk te zetten om bondgenoten van de gevluchte president Zine El Abidine Ben Ali uit het landsbestuur te houden.

De schermutselingen tussen de demonstranten en de politie braken uit voor het kantoor van premier Mohamed Ghannouchi. Agenten vuurden traangasgranaten af waarop sommige actievoerders stenen naar de agenten begonnen te gooien.

Ondertussen maakt de interim-regering zich op om aanpassingen aan de regeringsploeg bekend te maken. Premier Ghannouchi moet vijf ministers vervangen die zijn opgestapt. De opgestapte ministers deelden de mening van de demonstranten dat bondgenoten van Ben Ali niet in de regering moeten plaatsnemen. Naast de vijf ministers die worden vervangen, gaat volgens persbureau TAP de premier nog meer wijzigingen aankondigen in een poging de demonstranten tevreden te stellen.

Tegen Ben Ali is inmiddels een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. De president wordt ervan beschuldigd geld uit de staatskas te hebben meegenomen op zijn vlucht naar Saudi-Arabië. Ook zijn vrouw en een aantal andere familieleden worden gezocht.


Demonstraties Tunesië houden aan (Foto: Novum)

CDA vindt Kamermeerderheid nodig voor missie

Als er geen Kamermeerderheid is voor de missie in Kunduz, moet deze niet doorgaan. Dat liet CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel woensdag weten bij het debat over de politietrainingsmissie in Afghanistan.

Formeel heeft het kabinet overigens geen meerderheid in de Kamer nodig om de missie door te laten gaan. Het ziet ernaar uit dat het CDA het plan van het kabinet steunt. Omdat GroenLinks, D66 en de ChristenUnie twijfelen is een Kamermeerderheid nog verre van zeker.

Ormel hamerde er tijdens het debat over de door het kabinet voorgestelde missie op dat er bij de opleiding van de Afghaanse agenten genoeg aandacht is voor mensen- en vrouwenrechten. Hij opperde dat het trainingstraject langer dan zes weken zou moeten duren en vroeg het kabinet om hier naar te kijken. Bronnen zeggen tegen de NOS dat het kabinet de trainingstijd wil verlengen tot zestien weken. Agenten zouden in die extra tijd moeten leren lezen en schrijven en worden bijgespijkerd over mensenrechten.

Ook wil het CDA dat er een heldere strategie wordt geformuleerd om ervoor te zorgen dat het Afghaanse volk zo snel mogelijk op eigen benen kan staan. Ormel wil ook zeker weten dat de veiligheid van de Nederlandse trainers gewaarborgd is. Hij koppelde de aanwezigheid van Nederland in Kunduz aan Duitsland, dat de trainers moet beschermen. Mogelijk vertrekt Duitsland in 2012, en dan zou ook Nederland weg moeten uit Kunduz, zei Ormel.

Pleegvader verdacht van misbruik

Een 33-jarige pleegvader uit het Flevolandse Bant is begin dit jaar opgepakt op verdenking van seksueel misbruik. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Lelystad woensdag bevestigd.

De man zorgde met zijn vrouw in hun woning voor kinderen met een verstandelijke handicap. Hoeveel kinderen hij zou hebben misbruikt is nog onduidelijk. Ook waaruit het misbruik bestond wordt nog onderzocht.

De man werd 1 januari opgepakt nadat aangifte tegen hem was gedaan. Door wie dat is gedaan, wil de woordvoerder niet zeggen. Op 17 januari besloot de raadkamer van de rechtbank in Lelystad de pleegvader op vrije voeten te stellen omdat de kans op herhaling klein is, aangezien de kinderen uit de woning van de man zijn geplaatst. De man is nog wel verdachte in de zaak, zegt de woordvoerder van het OM.

Wanneer de man weer voor de rechtbank moet verschijnen is nog onbekend.

Bruins Slot terug bij Ajax

Tonny Bruins Slot gaat per direct deel uitmaken van de scoutingstaf van Ajax. De Amsterdammer keert op parttime basis terug bij de club uit zijn geboortestad. Hij zal de tegenstanders van het eerste elftal gaan analyseren. Dat maakte de Amsterdamse club woensdag bekend.

Bruins Slot was eerder actie als assistent-trainer van Johan Cruijff en Ronald Koeman. Hoofd scouting Hans van der Zee is vorige week op non-actief gesteld door Ajax, maar beide partijen wilden daar geen mededelingen over doen.

Voorlopig neemt Fred Arroyo, lid van het scoutingsteam van de Amsterdammers, de taken van Van der Zee waar. Bruins Slot is ook commissaris bij Almere City FC, waar Ajax een samenwerkingscontract mee heeft.

Producent gaat The King's Speech censureren

The King's Speech-producent Harvey Weinstein wil dat zo veel mogelijk mensen in de Verenigde Staten zijn film zien en is daarom van plan de film opnieuw te bewerken. Door het gevloek in The King's Speech besloot de Motion Picture Association of America dat jongeren onder de 17 jaar de film niet zonder een volwassene mogen zien. Volgens Weinstein scheelt dat veel bezoekers.

Door de film opnieuw te bewerken en het aantal vloek- en scheldpartijen te verminderen, hoopt hij dat The King's Speech een gezinsfilm wordt waar veel meer mensen heen gaan. De film met twaalf Oscarnominaties kreeg in Engeland de classificatie 12 jaar en ouder en is al drie weekeinden de best bezochte film van het land.

"Die bezoekcijfers zijn gigantisch omdat gezinnen de film door de gunstige leeftijdsaanduiding samen gaan bekijken. Regisseur Tom Hooper en ik willen dat in de Verenigde Staten ook en zochten naar een unieke manier om dat te doen zonder dat het ten koste gaat van zijn visie", vertelt Weinstein aan de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

De gecensureerde versie van de film gaat pas na de uitreiking van de Oscars op 27 februari draaien. The King's Speech is vanaf 17 februari in de Nederlandse bioscopen te zien.


Producent gaat The King's Speech censureren (Foto: Novum)

'Afschaffen stadsdelen kost jaarlijks 100 miljoen'

Het afschaffen van de stadsdelen in Amsterdam kost jaarlijks 100 miljoen euro. Daarnaast kost de reorganisatie van het stadsbestuur en het laten afvloeien van 203 politici en 31 bestuurders van de zeven stadsdelen eenmalig nog eens tientallen miljoenen. Dat concludeert de Raad voor de Stadsdeelfinanciën.

In een rapport noemt de raad de kabinetsplannen voor afschaffing van de stadsdelen in de grote steden ineffectief en ongeschikt voor Amsterdam. Het rapport van de raad is juist lovend over de stadsdelen die de politiek dichter bij de burger zouden hebben gebracht. Ook zouden publieke voorzieningen zijn verbeterd en besparen de stadsdelen geld.

Wat het kabinet betreft hoeven de stadsdelen niet per se helemaal te verdwijnen. De verantwoordelijkheid over de ambtenaren in de stadsdelen moet in ieder geval komen te liggen bij het centrale stadsbestuur.


'Afschaffen stadsdelen kost jaarlijks 100 miljoen' (Foto: Novum)

Explosie in Colombiaanse kolenmijn

Door een explosie in een Colombiaanse kolenmijn zitten vermoedelijk zo'n veertig kompels onder de grond vast. Dat heeft de burgemeester van Sardinata, Yamile Calderon, woensdag gezegd.

Er zijn geen verdere details over het aantal gewonden of doden door de explosie in de La Preciosa-mijn in de provincie Norte de Santander. Reddingswerkers en politieagenten proberen het gebied te bereiken.

Politie mishandelt Trouw-correspondent in Caïro

Een journalist van dagblad Trouw is dinsdagavond mishandeld in de Egyptische hoofdstad Caïro. Een groep van ongeveer tien geüniformeerde politieagenten sloeg met knuppels op hem in, meldt de krant woensdag.

De correspondent raakte gewond, maar hoefde niet te worden opgenomen in het ziekenhuis. De journalist werd ondanks dat hij zich kenbaar maakte als Nederlands journalist toch geslagen. Hij bevond zich ten tijde van het incident niet tussen de demonstranten. Volgens Trouw lijkt het daarom te gaan om een gerichte actie.

De hoofdredactie tekent ernstig bezwaar aan tegen het gewelddadige optreden en roept de Egyptische autoriteiten op de veiligheid van buitenlandse persvertegenwoordigers te waarborgen.

Dinsdag vond in Egypte een van de grootste protesten in jaren plaats. Tienduizenden demonstranten eisten het aftreden van de al dertig jaar zittende president Hosni Mubarak en een einde aan de enorme armoede, de stijgende prijzen en de hoge werkloosheid. Bij de demonstraties vielen in totaal 4 doden en zeker 250 gewonden. Ook woensdag is het op tal van plaatsen onrustig.

Henin stopt voor de tweede maal

Voor de tweede maal heeft Justine Henin een punt gezet achter haar tennisloopbaan. De Belgische tennisster heeft te veel last van een blessure aan haar elleboog. "Mijn elleboog is te breekbaar en gekwetst opdat ik mijn passie en beroep op hoog niveau kan blijven uitoefenen," aldus Henin volgens Sportwereld.be.

In 2008 stopte Henin ook al met tennis, maar ze maakte in september 2009 bekend dat ze haar rentree zou maken. Vorige week werd ze in de derde ronde van de Australian Open door de Russin Svetlana Kuznetsova uigeschakeld.

Toyota roept ruim 7000 auto's terug

De Japanse autofabrikant Toyota roept in Nederland ruim 7000 auto's terug vanwege verschillende problemen met de brandstofleiding. Wereldwijd moeten ruim 1,7 miljoen wagens terug naar de dealer.

In Nederland gaat het om 6606 bezitters van het model Avensis, waar scheurtjes benzinelekken kunnen veroorzaken. Van het merk Lexus worden 441 auto's teruggeroepen van het model IS 250 vanwege een probleem met de druksensor.

Volgens een woordvoerder is er vooralsnog geen gevaar voor automobilisten en gaat het om een voorzorgsmaatregel. "Er kan bij hitte ontbranding ontstaan, maar wereldwijd hebben zich nog geen ongelukken voorgedaan." Toyota ontving 140 klachten over lekkage uit Japan en 75 uit Noord-Amerika.

Eigenaren van de defecte auto's krijgen een brief van Toyota met de oproep hun wagen naar de dealer te brengen om de problemen te verhelpen. Vorig jaar riep de fabrikant wereldwijd tien miljoen auto's terug vanwege verschillende problemen.


Toyota roept ruim zevenduizend auto's terug (Foto: Novum)

Verdachte steekpartij Vondelpark in beeld

De politie heeft in de zaak van de Amsterdamse 'Vondelparksteker' de lijst van potentiële verdachten verder teruggebracht. Een van hen kan de dader zijn, meldt de politie woensdag naar aanleiding van uitgebreid rechercheonderzoek en tips. Dinsdag werd een belangrijke getuige gehoord en op korte termijn staan nieuwe gesprekken gepland met andere getuigen.

In de nacht van 14 op 15 oktober werd een 23-jarige man in het Vondelpark neergestoken. Hij zat daar samen met zijn vriendin op een bankje. Het slachtoffer probeerde nog weg te komen, maar zakte na 50 meter in elkaar. Hij raakte zwaargewond, maar is inmiddels buiten levensgevaar.

De politie bracht eerder een compositietekening van de verdachte naar buiten. Het politieteam is nog altijd op volle sterkte bezig met het onderzoek.

OM eist cel tegen misbruikende scoutingleider

Voor het misbruiken van een minderjarige jongen heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht woensdag een jaar en acht maanden cel geëist tegen een 42-jarige scoutingleider. De man had ook een verzameling kinderporno en liet seksfilms zien aan drie scouts onder de 16 jaar. De man heeft volgens het OM een bekentenis afgelegd.

De man kende zijn misbruikslachtoffer niet via de scouting. In de lente van vorig jaar haalde hij de jongen via internet over een afspraak met hem te maken om ontuchtige handelingen te plegen. De afspraak vond in juni plaats.

Om te voorkomen dat de man in herhaling valt, eiste het OM naast de celstraf een verplichte behandeling met nazorg en een proeftijd van zeven jaar. Ook zou het de man vijf jaar lang moeten worden verboden om met minderjarigen te werken, zich aan te sluiten bij een scoutinggroep en via sociale netwerksites contact te zoeken met minderjarigen.

De man zou op de zitting hebben gezegd dat hij zich aangetrokken voelt tot jongens tussen de 13 en 15 jaar. Hij gaf toe dat hij hulp had moeten zoeken en zou het als een bevrijding ervaren dat alles nu naar buiten is gekomen. De officier van justitie nam het de man kwalijk dat hij zijn functie als scoutingleider heeft misbruikt om contact met jongens aan te gaan.

20 miljoen wachtgeld voor lokale bestuurders

Oud-bestuurders van provincies en grote gemeenten hebben van 2006 tot en met 2009 minstens 20 miljoen euro aan wachtgeld ontvangen. Dat blijkt uit een inventarisatie van weekblad Elsevier, dat via de Wet openbaarheid van bestuur gegevens kreeg over de 12 provincies en 26 grotere gemeenten.

Aan 161 ex-wethouders en ex-gedeputeerden werd wachtgeld uitgekeerd. Oud-PvdA-bestuurders voeren de lijst in aantal aan, daarna volgen VVD'ers en CDA'ers. Van de 161 voormalige bestuurders stapten er 160 zelf op, slechts 1 werd door de gemeenteraad weggestemd.

RTL Nieuws meldde in november dat tot dan toe in 2010 door de dertig grootste gemeenten 6,9 miljoen aan wachtgeld was uitgekeerd. Hiervan ging 1,1 miljoen euro naar oud-raadsleden, terwijl die geen wettelijk recht hebben op wachtgeld. Gemeenten mogen zelf bepalen of ze oud-raadsleden wachtgeld betalen. De raads- en Statenleden zijn in het onderzoek van Elsevier niet meegenomen.

Kubica wil races winnen voor Lotus Renault

Robert Kubica heeft dit seizoen zijn zinnen gezet op het winnen van races voor Lotus Renault GP. De Poolse coureur is bezig aan zijn vijfde jaar in de Formule 1 en behaalde in 2010 drie podiumplaatsen voor de renstal. Een zege boekte hij ook al, maar dat was in 2008 voor BMW Sauber.

"Ik heb er alle vertrouwen dat we dit jaar een goed seizoen kunnen hebben. De voorbereidingen lopen deze winter een stuk rustiger doordat onze financiële situatie nu stabieler is dan een jaar geleden. Eric Boullier (teambaas van Lotus Renault, red.) zei onlangs dat hij dit jaar wat races wil gaan winnen en daar kan ik mij alleen maar bij aansluiten," zei Kubica tegen de officiële site van de Formule 1.

Robben niet in voorlopige selectie Oranje

Bondscoach Bert van Marwijk heeft 25 spelers opgenomen in de voorlopige selectie van Oranje voor het oefenduel met Oostenrijk.

Het Nederlands Elftal speelt de oefenwedstrijd woensdag 9 februari in het Philips Stadion in Eindhoven. De naam van Bayern München-speler Arjen Robben ontbreekt in de lijst met voorlopig geselecteerden.

"Arjen en ik hebben uitgebreid met elkaar gesproken en we zijn beiden van mening dat hij nog meer tijd nodig heeft om helemaal op zijn oude niveau terug te keren. Ik ben in ieder geval erg blij dat het zo goed met hem gaat", verklaarde Van Marwijk zijn keuze.

De voorlopige selectie:

Doel: Vorm (FC Utrecht), Stekelenburg (Ajax).

Verdediging: Pieters (PSV), Heitinga (Everton), Maduro (Valencia), Mathijsen (HSV), Van der Wiel (Ajax), Wisgerhof (FC Twente).

Middenveld: Afellay (Barcelona), Van Bommel, Emanuelson (AC Milan),  Strootman  (Utrecht),Schaars (AZ), Janssen (Twente) De Zeeuw (Ajax), Sneijder (Inter), Van der Vaart (Tottenham), Nigel de Jong (Manchester City)

Aanval: Elia, v.Nistelrooij (HSV), Kuijt (Liverpool), Huntelaar (Schalke), Van Persie (Arsenal), Luuk de Jong (Twente), Lens (PSV)

Man steekt zichzelf in brand bij ambassade Egypte

Bij de Egyptische ambassade in Den Haag heeft woensdagmiddag een man geprobeerd zichzelf in brand te steken. Dat zegt een woordvoerder van de politie. De man zou een spandoek bij zich hebben gehad en niet geslaagd zijn in zijn opzet, maar de politie kan daar nog niets over zeggen.

Het incident vond plaats bij het ambassadegebouw aan de Badhuisweg. Hoe het met de man is, is onbekend. De politie onderzoekt de zaak.

Wellicht heeft het incident te maken met de situatie in Egypte, waar bij botsingen tussen betogers en de politie tijdens betogingen tegen de regering doden zijn gevallen.

'The Old Republic verschijnt in september'

Bioware's grootste titel ooit The Old Republic zal in september op de markt komen, aldus een artikel MVC. The Old Republic, een MMO in het Star Wars universum is naar alle waarschijnlijkheid de grootste titel die Bioware op de plank heeft liggen. Er wordt gesuggereerd dat er al 300 miljoen in gepompt is.

Vorig jaar kwam EA nog met het statement dat de game tussen april 2011 en eind 2011 zou verschijnen. September is dan een mooie maand bijna halverwege. EA hoopt dat de game aan zal slaan, anders zullen een miljoenenverlies gaan lijden.

"It's a big bet but it's the right kind of bet to make for EA."

Tot die tijd moeten we het doen met de trailers en screens.

PlayStation Network update 27-01-11

De aanbiedingen van de laatste tijd zijn ook terug te vinden op het PlayStation netwerk. Waar de Xbox al enkele aantrekkelijke deals heeft gekregen, zullen de eigenaren van een PlayStation de komende tijd ook aantrekkelijke kortingen krijgen. Wat te denken van een bundel van alle DLC van Mafia 2 of Bioshock 2.

De lijst: 

  • Warhawk Complete Bundle (£15.99/€19.99)
  • Crash Commando (was - £6.29/€7.99 nu - £3.19/€3.99)
  • TV Show King (was - £3.99/€4.99 nu - £0.79/€0.99)
  • Split/Second - High Octane Supercar Pack (was - £1.59/€1.99 nu - £0.79/€0.99)
  • Topatoi Episode 2: Pillar of the Skies (was - £4.79/€5.99 nu - £2.39/€2.99)
  • Assassin's Creed (was - £23.99/€29.99 nu - £15.99/€19.99)
  • Hannah Montana: Rock out the Show (PSP) (was - £23.99/€29.99 nu - £15.99/€19.99)
  • Hannah Montana - Fashions Add-on (PSP) (was - £1.19/€1.49 nu - £0.59/€0.75)
  • Hannah Montana - Moment Maker Add-on (PSP) (was - £0.79/€0.99 nu - £0.40/€0.49)
  • Half-Minute Hero (PSP) (was - £11.99/€14.99 nu - £7.99/€9.99)
  • Harvest Moon: Innocent Life (PSP) (was - £9.99/€12.99 nu - £6.29/€7.99)
  • Harvest Moon: Hero of Leaf Valley (PSP) (was - £19.99/€24.99 nu - £10.99/€13.99)
  • Valhalla Knights (PSP) (was - £9.99/€12.99 nu - £6.29/€7.99)
  • Valhalla Knights 2 (PSP) (was - £11.99/€14.99 nu - £7.99/€9.99)
  • Valhalla Knights 2: Battle Stance (PSP) (was - £15.99/€19.99 nu - £11.99/€14.99)
  • Peter Pan: Adventures in Neverland (PSone) (was - £3.19/€3.99 nu - £1.59/€1.99)
  • A Bug's Life (PSone) (was - £3.19/€3.99 nu - £1.59/€1.99) 

January Sale Offers van 2K Games
Mafia II Complete DLC Bundle (£19.99/€24.99)
BioShock 2 Complete DLC Bundle (£11.99/€14.99)

January Sale Offers van Capcom
Bionic Commando: Rearmed (was - £7.99/€9.99 nu - £6.29/€7.99)
Final Fight: Double Impact (was - £7.99/€9.99 nu - £3.99/€4.99)
Mega Man 9 Complete Bundle (£7.99/€9.99)
Mega Man 10 Complete Bundle (£7.99/€9.99)
Dead Rising 2 Skills Pack Bundle (£3.19/€3.99)

January Sale Offers van Konami
GTI Club+ (was - £7.99/€9.99 nu - £3.99/€4.99)
Rocket Knight (was - £9.99/€12.99 nu - £5.10/€6.49)
Vandal Hearts: Flames of Judgement (was - £9.99/€12.99 nu - £5.10/€6.49)
Zombie Apocalypse (was - £7.99/€9.99 nu - £3.99/€4.99)
Metal Gear Solid: Peace Walker (PSP) (was - £31.99/€39.99 nu - £15.99/€19.99)
Metal Gear Solid: Digital Graphic Novel (PSP) (was - £6.29/€7.99 nu - £3.19/€3.99)

January Sale Offers van Rockstar Games
GTA IV: The Lost and Damned & The Ballad of Gay Tony Bundle (£15.99/€19.99) (offer eindigt woensdag 9 februari)
Midnight Club Bundle: LA Remix & Dub Edition (PSP) (£15.99/€19.99)
GTA: Chinatown Wars (PSP) (was - £27.99/€34.99 nu - £11.99/€14.99)

January Sale Offers van THQ
Red Faction: Guerrilla (was - £15.99/€19.99 nu - £11.99/€14.99)
WWE Smackdown vs. Raw 2011: Fan Axxess Pack (was - £6.29/€7.99 nu - £4.79/€5.99)
WWE Smackdown vs. Raw 2011 (PSP) (was - £31.99/€39.99 nu - £15.99/€19.99)
UFC Undisputed 2010 (PSP) (was - £31.99/€39.99 nu - £15.99/€19.99)
Spongebob Squarepants: Truth or Square (PSP) (was - £23.99/€29.99 nu - £15.99/€19.99)

Trial and Unlock (PS3)
Dead Space: Extraction (£11.99/€14.99) 

Full Games (PSP)
Spectral Souls: Resurrection of the Ethereal Empires (£13.99/€17.99)
Ys: The Oath in Felghana (£19.99/€24.99)

Demos (PS3)
BulletStorm Rating:

PSone Classics (PS3 and PSP)
Tomb Raider: The Last Revelation (£7.99/€9.99)

minis (PS3 and PSP)
Denki Blocks! (£3.49/€3.99)

Add-On Game Content (PS3)
Dead Space 2
Hazard Pack (£3.99/€4.99)
Martial Law Pack (£3.99/€4.99)
Supernova Pack (£3.99/€4.99)

Trinity Universe

  • Mightiest Meteorite Pack (£2.39/€2.99)
  • Super Treasure Pack 1 (free)
  • Super Treasure Pack 2 (free)
  • Super Treasure Pack 3 (free) 

Super Street Fighter IV - Ultra Classic Pack (£3.19/€3.99)

Rock Band 3

  • David Bowie Pack 02 (£4.39/€6.59) (contains the tracks listed below which are also available separately)
  • Fame (£0.99/€1.49)
  • Modern Love (£0.99/€1.49)
  • Young Americans (£0.99/€1.49)
  • Ziggy Stardust (£0.99/€1.49)
  • Blue Jean (£0.99/€1.49) 

Rock Band Network

  • ‘Berzerker' by After the Burial (£0.99/€1.49)
  • ‘Dark Horse' by Converge (£0.99/€1.49)
  • ‘For We Are Many' by All That Remains (£0.99/€1.49)
  • ‘I'm Amazed' by My Morning Jacket (£0.99/€1.49)
  • ‘Phantom Limb' by The Shins (£0.99/€1.49) 

Premium Themes (PS3)
Dragon's Lair Premium Theme (£1.99/€2.49)
Disruptive Themes - Mended Hearts (£1.49/€1.99)

Dynamic Themes (PS3)
Code Entropy: Alpha Dynamic Theme (£2.39/€2.99)
Code Entropy: Beta Dynamic Theme (£2.39/€2.99)
Code Entropy: Gamma Dynamic Theme (£2.39/€2.99)
Straight Right Themes - Pixel Factory Dynamic Theme (£1.59/€1.99)
Assassin's Creed: Brotherhood Dynamic Theme (£2.39/€2.99)
Top Darts Dynamic Theme (£1.59/€1.99)
France Flag Dynamic Theme (£1.59/€1.99)
Germany Flag Dynamic Theme (£1.59/€1.99)
Italy Flag Dynamic Theme (£1.59/€1.99)
Portugal Flag Dynamic Theme (£1.59/€1.99)
Russia Flag Dynamic Theme (£1.59/€1.99)
Spain Flag Dynamic Theme (£1.59/€1.99)
Turkey Flag Dynamic Theme (£1.59/€1.99)
UK Flag Dynamic Theme (£1.59/€1.99)

Wallpapers (PS3)
Beat Sketcher
HD Wallpaper
Kite Wallpaper
Painting Wallpaper
Theatre Wallpaper
Echochrome II
Tower Wallpaper
Echochrome II Wallpaper

Wallpapers (PSP)
Legends of War: Patton's Campaign Wallpaper 6

Videos (PS3)
Assassin's Creed: Brotherhood Story Trailer
Battlefield Bad Company 2: Vietnam Launch Trailer
Motorstorm Apocalypse Trailer
Motorstorm Apocalypse 3D Trailer
Modern Combat: Domination Move Footage
Modern Combat: Domination Launch Trailer

 

Platini: "WK 2022 in meerdere landen"

UEFA-president Michel Platini is een groot voorstander van het organiseren van het WK voetbal van 2022 in meerdere landen. Het kampioenschap is toegewezen aan Qatar, maar zou volgens de Fransman over meer staten uit de Verenigde Arabische Emiraten verdeeld moeten worden.

"Dat zou goed zijn voor de ontwikkeling van het voetbal in die regio," zei Platini in L'Equipe. De Fransman is er daarnaast voorstander van om het toernooi naar de winter te verplaatsen. Dit omdat het in Qatar is de zomer erg warm wordt.

Colin Firth zweeft door Oscarnominatie

De acteurs die dinsdag hoorden dat ze kans maken op de meest begeerde filmprijs ter wereld zijn meer dan vereerd. Colin Firth is door het dolle heen. "Ik ben aan het feesten met mijn collega's, we zweven een aantal meters boven de grond. Ik ben niet gewend aan zo veel vreugde, en ook niet aan zo veel champagne om deze tijd", zei de 50-jarige acteur tegen entertainmentzender E!

Firth werd genomineerd voor zijn rol van King George VI in The King's Speech. Hij won eerder onder meer een Golden Globe voor zijn rol van de stamelende koning.

Natalie Portman, winnares van de Globe voor beste vrouwelijke hoofdrol, sleepte een Oscarnominatie voor beste actrice in de wacht. "Het maken van Black Swan was al een van de belangrijkste ervaringen in mijn carrière. Ik ben zo dankbaar voor de steun die we hebben gekregen en ik deel deze eer met iedereen die aan de film heeft meegewerkt, vooral met Darren Aronofsky." Aronofsky is zelf genomineerd voor beste regisseur.

"Wat een ongelooflijke reis is dit! Rabbit Hole komt uit het hart en ik ben John Cameron Mitchell, David Lindsay-Abaure en de cast heel dankbaar", laat Nicole Kidman weten. Zij is genomineerd voor beste actrice voor haar rol van Becca, een moeder die treurt om haar dode kind. "Deze nominatie weerspiegelt de harten en zielen van iedereen die heeft meegewerkt en ik kan ze niet genoeg bedanken."

James Franco presenteert de uitreiking van de Oscars samen met Anne Hathaway, maar maakt ook kans zelf in de prijzen te vallen. Zijn vertolking van Aron Ralston in 127 Hours levert hem zijn eerste Oscarnominatie op en dat bevalt hem goed. "Het is heerlijk om genomineerd te worden en het is een eer om in zulk goed gezelschap te verkeren. Ik ben vooral trots op regisseur Danny Boyle en het geweldige team van 127 Hours."

The King's Speech werd twaalf keer genomineerd, Black Swan vijf keer en 127 Hours zes keer. Rabbit Hole kreeg één nominatie. De 83e Oscaruitreiking vindt 27 februari plaats in Los Angeles.


Colin Firth zweeft door Oscarnominatie (Foto: Novum)

Evacuaties door bommelding in Belfast

De Noord-Ierse politie heeft bijna vijftig gezinnen in het noorden van Belfast geëvacueerd na een bommelding. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

De politie ontving in de nacht van dinsdag op woensdag verschillende telefoontjes waarin werd gewaarschuwd voor een bom, zei politiechef Mark Hamilton. Explosievendeskundigen hebben onderzoek verricht naar mogelijke explosieven nabij een politiebureau.

De bommelding kwam van republikeinse dissidenten. Zij zijn het niet eens met de steun van het Ierse Republikeins Leger (IRA) aan het vredesproces in Noord-Ierland en blijven een geweldscampagne voeren.

Doelman De Ruiter naar FC Den Bosch

FC Den Bosch neemt Wesley de Ruiter per direct over van FC Utrecht. De keeper traint sinds vandaag mee met de selectie van Fons Groenendijk. In april volgt een evaluatie voor een eventueel langer verblijf in de Brabantse hoofdstad.

De Ruiter is geboren op 13 januari 1986 in Leiderdorp en maakte in 2007 zijn debuut in het eerste elftal van FC Utrecht. Hij heeft in totaal 20 competitiewedstrijden in het doel gestaan van de hoofdmacht van de Utrechters.

Schultz moet nieuw besluit spoor Arnhem nemen

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) moet het besluit over de spooruitbreiding bij Arnhem aanpassen. Dat is nu onvoldoende onderbouwd, heeft de Raad van State woensdag besloten in een tussenuitspraak.

Schultz' voorganger Camiel Eurlings (CDA) stelde in mei 2009 het zogeheten tracébesluit vast, wat een uitbreiding van het bestaande spoor bij Arnhem mogelijk maakte. Hiertegen werd bezwaar aangetekend door een groot aantal inwoners. Zij vrezen onder meer een toename van de geluidsoverlast.

Het besluit moet op vijf punten worden aangepast, oordeelt de Raad van State. Zo is de minister uitgegaan van de ondergrens van de prognoses voor het verwachte reizigers- en goederenvervoer op het spoor bij Arnhem. De bewindsvrouw moet nu duidelijk maken waarom deze cijfers een realistisch toekomstbeeld weergeven.

Ook is onvoldoende duidelijk gemaakt waarom de maximumsnelheid 's nachts niet kan worden verlaagd van 60 naar 40 kilometer per uur, en moet de geluidsoverlast op een aantal locaties opnieuw worden berekend.

Schultz krijgt acht weken om de geconstateerde gebreken in het tracébesluit te herstellen. Dan volgt een definitieve uitspraak van de hoogste bestuursrechter.

'Hacker kan wegkomen met kraken OV-chipkaart'

Hackers kunnen wél wegkomen met het kraken van de OV-chipkaart. De kaart is namelijk zo te manipuleren dat het voor een controleur lijkt alsof hij is ingecheckt op een station zonder dat dit daadwerkelijk is gebeurd. Dat meldt de ICT-nieuwssite Webwereld.

Dinsdag maakten de NOS en computertijdschrift PC-Active bekend dat de OV-chipkaart definitief gekraakt is. Gratis reizen kon met eenvoudige Windows-software en een kaartlezer van 30 euro. Zo kon ieder willekeurig bedrag tot 150 euro op de kaart worden gezet zonder dat dit echt geld kost.

Directeur Gerben Nelemans van Trans Link Systems, het bedrijf achter de kaart, zei daarop in Nieuwsuur dat hackers hier niet mee weg zouden komen. Hij wees erop dat de hackers die deze methode gebruiken nog steeds moeten inchecken op het station. Volgens Nelemans heeft het bedrijf het meteen door als er sprake is van fraude. "We detecteren het en doen aangifte. De houder van de kaart wordt opgespoord en vervolgd."

Met eveneens gemakkelijk te gebruiken Windows-software is het echter ook mogelijk om de kaart zo in te stellen dat het lijkt alsof er is ingecheckt op een station. Bij een controle is niet te zien dat er niet betaald is voor de reis. Omdat niet echt wordt ingecheckt, kan de fraude ook niet worden achterhaald.

Een verslaggever van Webwereld stelt al een week op deze manier te reizen, waarbij hij meerdere controles heeft doorstaan. Zelfs een geblokkeerde kaart zou kunnen worden gebruikt.

Juridisch wordt het volgens Webwereld ook moeilijker aan te geven wie het slachtoffer is. Bij een eerlijke incheck maakt TLS het geld waarmee de passagier zijn kaart oplaadde over naar de vervoerbedrijven. Bij de dinsdag geopenbaarde manier van hacken maakt TLS ook geld over, zonder dat de passagier daarvoor heeft betaald. In zo'n geval is TLS de dupe.

Bij de woensdag geopenbaarde manier van hacken zijn de vervoerders de dupe. Die vervoeren namelijk een reiziger zonder hier geld voor te krijgen.

TLS laat in een reactie weten dat sinds 2009 al voorbereidingen worden getroffen om de OV-chipkaart indien nodig van een nieuwe chip te voorzien. Dat programma is erop gericht om over te kunnen gaan op een OV-chipkaart met een hoger beveiligingsniveau als daar door fraude aanleiding voor is.

Op dit moment is het vervangen van de chip volgens een woordvoerder nog niet nodig. "Dat doen we alleen als sprake is van grootschalige fraude. En dan doelen we op fraude die zo grootschalig is dat het ondanks de grote kosten van zo'n operatie loont om de chips te vervangen." Die afweging wordt volgens haar voortdurend gemaakt.

CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp wees er op Radio 1 op dat het veel gemakkelijker is om met een strippenkaart te frauderen. Ook moet volgens hem niet worden vergeten dat veel reizigers blij zijn met het gemak van de chipkaart. De SP en de PvdA willen een spoeddebat voeren over de kwestie.


'Hacker kan wegkomen met kraken OV-chipkaart' (Foto: Novum)

GL: Rutte moet draaien met missie

Premier Mark Rutte moet een enorme draai maken, wil GroenLinks instemmen met een missie naar Kunduz. Het kabinetsvoorstel zoals dat nu op tafel ligt, krijgt geen steun van de fractie van GroenLinks.

Dat heeft fractievoorzitter Jolande Sap woensdag gezegd vlak voor het Kameroverleg over de politietrainingsmissie in Afghanistan. Wat haar betreft staat Rutte met zijn rug tegen de muur en moet hij aan de eisen en bezwaren van GroenLinks tegemoetkomen. Ze heeft woensdag contact gezocht met de premier zelf om hem dit mee te delen.

Niet alleen GroenLinks is het niet met de plannen voor een trainingsmissie eens. Een meerderheid van de Nederlandse bevolking geeft aan het niet met de plannen eens te zijn.

GroenLinks: Rutte moet draaien met missie
GroenLinks: Rutte moet draaien met missie (Foto: ANP)

Watts vervangt Theron in Hoover-film

Naomi Watts speelt de rol van J. Edgar Hoovers secretaresse Helen Gandy in de door Clint Eastwood geregisseerde film over het leven van de eerste directeur van de FBI. In eerste instantie zou Charlize Theron de rol op zich nemen, maar zij had meer interesse in andere rollen. De opnames beginnen in februari, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Eerder werd bekend dat Leonardo DiCaprio is gevraagd voor de rol van Hoover. Gandy speelde een grote rol in het leven van Hoover, ze was 54 jaar lang zijn rechterhand. Ze zou al zijn geheimen hebben gekend en grote invloed hebben gehad op de beslissingen die Hoover maakte met betrekking tot het reilen en zeilen van de FBI.

Toen hij in 1972 op 77-jarige leeftijd stierf aan een hartaanval was zij dagenlang bezig alle vertrouwelijke informatie rond Hoover en zijn invloed op diverse prominenten te vernietigen. Gandy stierf in 1988 op 91-jarige leeftijd, ook aan een hartaanval.

Behalve Watts en DiCaprio hebben ook Josh Lucas en Gossip Girl-acteur Ed Westwick rollen in de film. Armie Hammer, bekend van The Social Network, speelt de rol van Hoovers vermeende geliefde Clyde Tolson.


Watts vervangt Theron in Hoover-film (Foto: Novum)

Grap gamestudio na tien jaar toch een game

Een 1 april-grap uit 2001 van de Japanse gamestudio Irem lijkt na tien jaar alsnog werkelijkheid te worden. Doki Doki Suikoden werd een decennium geleden voorgesteld als een mix tussen dategames en de RPG-serie Suikoden. Volgens gamewebsite Andriasang wordt het PSP-spel gemaakt voor de Japanse markt.

In Doki Doki Suikoden stapt de speler in de schoenen van een scholier. Deze persoon is betrokken bij zeven mysteries. Het is de taak van de speler om deze te ontrafelen met behulp van een zelf samen te stellen team van heldinnen. De speler kan een relatie starten met een of meerdere van de heldhaftige dames.

Personages uit de game dragen de namen die Irem tien jaar geleden gebruikte voor de 1 april-grap. Net als in het oude idee kunnen de meisjes speciale krachten krijgen door bepaalde kleding te dragen. Het is aan de speler om de heldhaftige meisjes aan te kleden.

Doki Doki Suikoden verschijnt - mits het niet opnieuw een grap is - in april op de Japanse markt. De game is niet te krijgen in Europese of Amerikaanse winkels.


[AO] Nadal wil niet over blessure praten

Rafael Nadal trok in de persconferentie na afloop van zijn verliespartij in de kwartfinale van de Australian Open tegen David Ferrer alle aandacht naar zich toe. De Spanjaard liep al na drie games in het duel een blessure op en wilde na afloop van de wedstrijd niet praten over de kwetsuur.

"Ik wil het niet hebben over mijn blessure. Ten eerste; omdat ik niet weet wat er aan de hand is. Ten tweede; uit respect voor de winst van Ferrer. En ten derde; omdat altijd als ik verlies er iets aan de hand lijkt te zijn. Ik wil niet zo'n naam hebben," zei Nadal.

De Spanjaard had in Australië zijn vierde Grand Slam op rij kunnen winnen en daarmee een prestatie kunnen evenaren die maar weinigen hem voorgedaan hebben. "Iedereen die de wedstrijd heeft gezien heeft kunnen constateren dat ik alles heb gedaan wat ik kon doen. Ik liep al vrij snel in de wedstrijd een probleem op en daarna was het snel afgelopen."

Verjaardagswens kost Messi boete en gele kaart

Lionel Messi is door de Spaanse voetbalbond beboet voor een verjaardagswens op zijn shirt. De aanvaller van Barcelona liet zaterdag na een door hem benutte penalty in de wedstrijd tegen Racing Santander (3-0) zijn ondershirt zien. Daarop was een boodschap te lezen voor zijn jarige moeder.

In het Spaans stond er 'Feliz Cumple Mami', wat 'Gelukkige verjaardag mama' betekent. In Spanje is het verboden om onder het clubtenue een ander shirt te dragen met een boodschap of slogan. Messi kreeg tijdens de wedstrijd overigens geen gele kaart.

De hoogte van de boete ligt tussen de tweeduizend en drieduizend euro. Het incident komt Messi nu alsnog op een gele kaart te staan.

De Boer stelt Liverpool ultimatum

Ajax-trainer Frank de Boer heeft aangegeven dat Liverpool tot uiterlijk 29 januari de tijd heeft om tot een beslissing te komen over het aantrekken van Luis Suárez. Komen ze dan niet met de transfersom over de brug, dan is een transfer van de spits volgens De Boer onbespreekbaar.

"Voor elke dag langer komt er vijf miljoen euro bij," grapte De Boer in aanloop naar het bekerduel tegen NAC Breda. De oefenmeester weet dat Suárez graag naar Liverpool wil vertrekken en hij hoopt dat de mogelijke transfer de onrust niet doet toenemen. "Laten we hopen van niet, maar dat is natuurlijk aan de speler. Ajax is standvastig, we weten wat we willen. Als Luis hier nog een half jaar langer blijft, hebben we meer tijd om ons voor te bereiden op zijn vertrek. Je haalt niet zomaar iemand binnen die 25 goals maakt."

'Kantorenmarkt doodziek'

De kantorenmarkt in Nederland is zwaar ziek. Circa 7 miljoen vierkante meter, oftewel 14 procent van het hele bestand, staat leeg. Als er niets gebeurt, loopt dat in 2015 op tot zeker 10 miljoen vierkante meter, stelt de NVB, de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers, in de woensdag verschenen 'Thermometer Kantoren'.

De brancheorganisatie pleit voor een mix aan maatregelen. De komende jaren zal jaarlijks 1 tot 1,5 miljoen vierkante meter leegstaande kantoorruimte uit de markt moeten worden gehaald. "Door sloop of verbouw", zegt directeur Nico Rietdijk van de NVB. In ideeën als boetes op leegstand of een 'slot' op nieuwbouw ziet de NVB niets. "Nieuwbouw blijft nodig omdat de markt zich moet blijven verjongen."

Door de dalende kosten van een kantoorpand zien veel jonge ondernemers dit als een goede tijd om een kantoorpand aan te schaffen. Wat naar mening van diverse bouwondernemers de markt weer wat doet bijtrekken. 

Kantorenmarkt doodziek
'Kantorenmarkt doodziek' (Foto: ANP)

KPN herhaalt verwachtingen 2011

Telecombedrijf KPN herhaalde woensdag bij de presentatie van de vierdekwartaal- en jaarcijfers over 2010 de verwachtingen over 2011. De cijfers over het vierde kwartaal kwamen licht onder de analistenverwachting uit.

Het bedrijf zag het bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal met 4 procent groeien op jaarbasis tot 1,36 miljard euro. De omzet nam met 0,5 procent toe tot 3,39 miljard euro. Over heel 2010 haalde het bedrijf een zogenoemd ebitda-resultaat van 5,48 miljard euro, een fractie onder de doelstelling van 5,5 miljard euro.

Voor 2011 rekende het bedrijf al op een toename in het bedrijfsresultaat (ebitda) en de vrije kasstroom. Deze verwachting blijft overeind. KPN mikt voor 2011 op een dividend per aandeel van 0,85 euro, ten opzichte van een voorgestelde 0,80 euro per aandeel over 2010. Net als vorig jaar start KPN een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van 1 miljard euro.

KPN herhaalt verwachtingen 2011
KPN herhaalt verwachtingen 2011 (Foto: ANP)

Internationaal arrestatiebevel Ben Ali

Tunesië heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de 14 januari gevluchte ex-president Zine al-Abidine Ben Ali. Dit heeft de Tunesische minister van Justitie, Lazhar Karoui Chebbi, woensdag bekendgemaakt.

Ben Ali, zijn vrouw Leila Trabelsi en andere familieleden worden er onder meer van verdacht geld en goederen van de Tunesische staat te hebben gestolen. Ben Ali was president van Tunesië in 1987 tot en met 2011. In 2009 werd Ben Ali voor de vijfde keer herkozen met maar liefst 89,62 procent van het aantal uitgebrachte stemmen.

De organisaties Amnesty International en Verslaggevers Zonder Grenzen uitten kritiek op de verkiezingen in 2009. Ben Ali zou te weinig hebben gedaan om de mensenrechtensituatie in zijn land te verbeteren. 

Internationaal arrestatiebevel Ben Ali
Internationaal arrestatiebevel Ben Ali (Foto: ANP)

Robben: "Terugkeer bij Real is uitgesloten"

Real Madrid probeerde tevergeefs Ruud van Nistelrooy terug te halen en de Spanjaarden lijken niet te hoeven aankloppen bij Arjen Robben. De sterspeler van Bayern München voelt niets voor een terugkeer in Madrid. "Dat is echt uitgesloten", zegt Robben in Sport Bild. "Ik denk dat ik hier nog een lange toekomst voor me heb liggen. Ik sta nog altijd achter de keuze om naar Bayern te gaan."

Robben is dolblij dat hij weer in actie kan komen. "Ik geniet er echt van", aldus de rappe buitenspeler, die volgens de media nog net zo snel is als vorig seizoen. "Tja, je bent snel of je bent het niet. Volgens mij zit dat gewoon in je genen en kun je dat moeilijk trainen."

Over het conflict tussen de KNVB en Bayern, naar aanleiding van zijn blessure, wil Robben niets meer zeggen. "Dat is verleden tijd. Ik wil me volledig op de toekomst richten." Bayern speelt vanavond een bekerwedstrijd tegen Alemannia Aachen.

[AO] Toiletbezoek nekt coach Dolgopolov

Alexandr Dolgopolov speelde vandaag in de kwartfinales van de Australian Open tegen Andy Murray. Hij moest het daarin even doen zonder zijn Australische coach Jack Reader.

Aan het einde van de derde set moest Reader even naar het toilet. Toen hij terugkeerde mocht de coach de tribune niet meer op. "Hij vertelde me dat hij naar het toilet ging. Hij kwam de tribune niet meer op zonder pasje. Hij riep dat hij mijn coach was, maar het duurde wel even”, aldus Dolgopolov die op dat moment juist veertien punten op rij verloor. "Het is fijn om te zien dat iemand je aanmoedigt, maar dit was geen ramp hoor.”

Dolgopolov verloor de wedstrijd overigens.

Schoolkinderen gewond bij busongeluk op A13

Bij een ongeluk op de A13 zijn acht schoolkinderen gewond geraakt. Dat zegt een woordvoerder van de politie. De leerlingen van een school uit Zwijndrecht liepen nekklachten op doordat volgens RTV West een vrachtwagen achterop reed bij een touringcar met kinderen. Die botste op een tweede bus met scholieren.

Twee ambulances zijn naar de plek van de botsing gereden om de kinderen te controleren, laat de politiewoordvoerder weten. Er zijn nog geen kinderen naar een ziekenhuis gestuurd.

Het ongeluk gebeurde rond 11.00 uur op de snelweg van Rotterdam naar Rijswijk bij het knooppunt Ypenburg. De hele rijbaan richting Rijswijk is voor de afhandeling van het ongeluk afgesloten. Het is niet bekend hoe lang dat gaat duren.

Schumacher wordt 'ziek' in simulatoren

Mercedes Grand Prix heeft bevestigd dat Michael Schumacher 'ziek' wordt als hij in een simulator stapt. Hierdoor kan hij minder lang dan teamgenoot Nico Rosberg oefenen voor een circuit, maar Mercedes zegt dat dit niet van invloed is op de prestaties op de circuits.

Een bron binnen het team zei eerder al tegen F1Today dat waar Rosberg met een goede set-up al op het circuit komt Schumacher moet beginnen met de basisinstellingen in de auto. De Duitser zou na zijn terugkeer in de Formule 1 last hebben van zogenaamde motion sickness.

"Michael heeft in zijn carrière enkele malen last gehad van het ziek worden in de simulator, waardoor hij minder lang in de simulator kon zitten," zo begon de verklaring van Mercedes. "Michael had er geen nadeel van, omdat hij samen met zijn engineers er voor gezorgd heeft dat hij zo efficiënt mogelijk gebruik gemaakt heeft van de simulator."

De verklaring van het Duits/Britse team gaf wel aan dat Schumi vorig jaar wel degelijk last had van het probleem, omdat de simulator van de renstal niet de kwaliteit heeft die andere teams wel kunnen bieden.

Van Nistelrooy boos op clubleiding HSV

Ruud van Nistelrooy is boos op de clubleiding van Hamburger SV. De Nederlandse spits uit vandaag in een interview in de Spaanse krant AS zijn onvrede over het uitblijven van een transfer naar Real Madrid.

"Tegen de supporters, mijn ploeggenoten en de trainer kan ik niets zeggen. Het is de clubleiding die deze beslissing genomen heeft", aldus Van Nistelrooy.

"Ik heb HSV verzocht mijn droom te verwezenlijken", aldus de aanvaller, die bereid zou zijn geweest een deel van de transfersom uit eigen zak te betalen. "Maar nu moet ik in Hamburg blijven, ook al klopt mijn hart voor Madrid. Ik had graag de Champions League gewonnen. Nu zal me dat vermoedelijk nooit meer lukken. Dat doet pijn."

Feyenoord haalt Japanner Miyaichi

Ryo Miyaichi staat op het punt om zijn club Arsenal te verruilen voor Feyenoord. De Rotterdammers willen Miyaichi voor de rest van het seizoen huren. Het enige wat nog geregeld moet worden zijn de papieren.

De 18-jarige aanvaller traint al ruim een week mee in Rotterdam. Vorige maand tekende Miyaichi een contract bij The Gunners, maar voldoet op dit moment niet aan de eisen om in Engeland te mogen voetballen.

Monday Night Combat uitgebracht op PC

De third-person shooter Monday Night Combat is onlangs uitgebracht op PC. De multiplayer teamgame heeft veel weg van het Amerikaanse Football, maar dit keer dus met wapens en finishing moves. En gameshowfiguren. En Team Fortress 2 kleding. Team Fortress 2 kleding?

De game, die inderdaad veel weg heeft van Team Fortress 2, geeft snelle bestellers wat extra spulletjes. Denk aan een ooglapje, of een kogelgordel zoals we die kennen van TF2.

Terwijl je speelt vergaar je rangen en kun je nieuwe skills unlocken. Daarnaast kun je geld verdienen om te spenderen aan zogenaamde ProTags zodat iedereen ziet hoe goed je wel niet bent. De game is beschikbaar via Steam en is al een tijdje uit op Xbox 360.

Je bent waar je voor betaalt

Je bent wat je eet. Dat is de wat meer gangbare uitspraak. In principe begrijpen we allemaal wat ermee wordt bedoeld, maar ik zet er soms mijn vraagtekens bij. In een aantal gevallen begrijp ik het nog. Wie vegetarisch eet, is een vegetariër. Wie biologisch eet, is een groot liefhebber van de natuurlijke gang van zaken (of een neuroot). Wie halal, eet is een moslim. Wie koosjer eet is een jood. Maar iemand die varken eet, is geen varken. Wie koe eet is nog geen rund. En wie gewoon alles door zijn of haar strot duwt, is niet meteen een rat of een geit.

'John Travolta wordt maffiabaas'

John Travolta kruipt hoogstwaarschijnlijk in de huid van maffiabaas John Gotti. De 56-jarige acteur voert momenteel gesprekken met de producent van een film over het leven van 'de Teflon Don', schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Volgens bronnen heeft de acteur zijn handtekening nog niet gezet, maar producent Marty Ingels laat weten dat het er goed uitziet. Naast Travolta zou ook 127 Hours-acteur James Franco benaderd zijn voor een rol. Hij moet naar verluidt John Gotti jr. vertolken. Volgens de bronnen tekent My Sister's Keeper- regisseur Nick Cassavetes voor de regie van de film, simpelweg getiteld Gotti.

John Gotti was een flamboyante maar gewelddadige New Yorkse maffiabaas. Hij draaide in 1992 levenslang de gevangenis in. In 2002 stierf hij op 61-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.


John Travolta wordt maffiabaas (Foto: Novum)

[AO] Nadal pijnlijk onderuit tegen Ferrer

David Ferrer heeft voor een verrassing gezorgd door de nummer één van de wereld, Rafael Nadal, in drie sets te verslaan; 6-4, 6-2 en 6-3. Nadal liep na drie games een hamstringblessure op en dit speelde hem de gehele wedstrijd parten.

Vorig jaar gaf Nadal in Melbourne tegen Andy Murray op met een knieblessure, maar ditmaal wilde de Spanjaard van opgeven niet weten. Bij vlagen liet hij zijn normale niveau zien, maar de als zevende geplaatste Ferrer bleef sterk spelen.

In de halve eindstrijd stuit Ferrer op de als vijfde geplaatste Murray. Beide tennissers troffen elkaar vijfmaal eerder. Ferrer won driemaal, maar wist de Schot nog nooit op hardcourt te verslaan.

Hiddink: "Ik heb Gullit niet aanbevolen in Grozny"

Guus Hiddink ontkent dat hij Ruud Gullit heeft aanbevolen bij het Russische Terek Grozny. De voormalig bondscoach van Rusland liet weten dat Gullit alleen eens bij hem aanklopte voor advies.

"Het is Gullits eigen keuze geweest. Hij heeft me een keer gevraagd om advies, dat is alles", aldus Hiddink tegen Nusport. Bovendien heeft hij nooit een positief reisadvies gegeven: "Integendeel zelfs. Iedereen die wel eens een krant leest, weet dat het daar niet pluis is. Als bondscoach van Rusland heb ik bijna het hele land doorkruist, maar in die regio ben ik nooit geweest. Dat werd me door iedereen sterk afgeraden."

"Toen ik een keer bij m’n assistenten de naam van de club liet vallen, kregen ze bijna een rolberoerte. Dat heb ik Ruud allemaal verteld, maar hij is oud en wijs genoeg om zelf een beslissing te nemen. Dat heeft hij ook gedaan. Laat ik het zo zeggen: vanuit het oogpunt van Terek Grozny is het een prachtige zet. Waar vind je nog een trainer met zo’n groot charisma? Zelf had ik waarschijnlijk voor de eer bedankt. Maar nogmaals: het is zijn keuze", aldus Hiddink.

Nijland: "Vertrek Matavz vrijwel uitgesloten"

Tim Matavz zal zoals het nu lijkt FC Groningen in de winterstop niet gaan verlaten. Voor de Sloveense spits bestaat interesse uit Duitsland en Italië, maar technisch directeur van Groningen Hans Nijland weet vandaag te melden dat momenteel het verschil tussen vraag en aanbod te groot is.

"De kans is zeer reëel dat we de selectie intact houden. Er is wel concrete interesse, maar die aanbiedingen hebben we naast ons neergelegd," zei Nijland over de interesse in Matavz die in de Eredivisie tot nu toe elf keer scoorde.

Ferrari FF

Als donderslag bij heldere hemel onthulde Ferrari vorige week de FF, een vierwielaangedreven renpaard. Maranello krijgt er een Ferrari bij, want hij gaat gewoon in productie. Om dit genot met jullie te delen een echte mannenblog.

Deze nieuwe Ferrari mogen we aanduiden als FF, wat ‘Ferrari Four’ betekent. Een rasechte GT met plek voor vier personen die omringd worden door luxe. Zo huist er onder de motorkap een imposante, 6.262 cc metende V12-motor, goed voor maar liefst 660 pk. Dankzij onder meer de automatische transmissie met dubbele koppeling, snelt de 4 meter 90 lange FF in 3,7 seconden naar de 100 km/h.

In het lees verder gedeelte vind je een mooie video teaser en meer foto's.

Valve heeft geen zorgen om PS3 hack

Valve maakt zich geen zorgen om de nieuwe PlayStation 3-hack die een tijdje terug door hacker GeoHotz is gereleased. De console van Sony is sindsdien vergelijkbaar met een fort zonder hekwerk, en gamers maken handig gebruik van deze hack. Het boeit Valve echter amper.

Portal 2, de game waar menig puzzelaar op wacht, zal volgens schrijver Chet Faliszek zelfs helemaal geen last ondervinden. Het is tot nu toe onbekend wat men met de game zou willen doen als ze hacks zouden gebruiken, en waarschijnlijk is dat de reden van Faliszeks onbezorgdheid. "We'll be fine. I mean, you know, no-one likes to see that but we have no concern, we're not worried about it for Portal being on the PS3."

Portal 2 wordt een completere game dan zijn voorganger, met zelfs de mogelijkheid om puzzels die op de PC gemaakt zijn met de level-editor, te spelen op de PlayStation 3. Faliszek en consorten geloven niet dat er een impact zal zijn op de game door de hack.

Portal 2

Manchester United kan clubrecord evenaren

Manchester United is door de benauwde zege in Blackpool nog maar één duel verwijderd van de evenaring van een clubrecord, weet Voetbal International.

The Mancunians bleven tussen 26 december 1998 en 25 september 1999 maar liefst 29 wedstrijden ongeslagen in de Premier League. Die reeks van 29 wedstrijden wordt komende dinsdag geëvenaard als er op eigen terrein niet wordt verloren van Aston Villa.

Manchester United verloor op 3 april 2010 voor het laatst een competitiewedstrijd. Op Old Trafford was Chelsea met 1-2 te sterk, een wedstrijd die The Blues indirect de landstitel opleverde. Chelsea hield uiteindelijk één punt voorsprong over op de achttienvoudig kampioen van Engeland.

Momenteel heeft de ploeg van Sir Alex Ferguson vijf punten voorsprong op Arsenal, dat nog altijd het record van de langste ongeslagen reeks in handen heeft. The Gunners bleven ooit 49 competitieduels zonder nederlaag. De reeks werd in oktober 2004 beëindigd door United.

Brutale dief vraagt politie om vuurtje

Een 23-jarige auto-inbreker heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in Amsterdam-West geprobeerd toegesnelde agenten om de tuin te leiden door ze een vuurtje te vragen. Hij viel uiteindelijk toch door de mand toen ze hem even later zagen lopen met een plastic tas in de hand. Hierin zaten een gestolen autoradio en inbrekersgereedschap.

De melding van de auto-inbraak kwam rond 02.00 uur binnen. Toen de agenten ter plekke aankwamen, troffen ze de auto aan met een ingeslagen ruit. Een man in joggingpak die in de buurt liep, meldde zich bij de politie en vroeg om een vuurtje. Daarop ging hij weer weg.

Nadat de agenten de eigenaar van de auto hadden gesproken, vertrokken ze. De dienders zagen vervolgens dezelfde man die even daarvoor een vuurtje vroeg op de Osdorper Ban met de plastic tas. Ze kregen argwaan en ontdekten de buit. De man is aangehouden en zit vast.

Sutil en Di Resta coureurs bij Force India

De geruchten waren er al wekenlang, maar nu is het officieel bevestigd: Adrian Sutil en Paul di Resta zullen in 2011 de bolides van Force India gaan besturen, zo weet GPUpdate al voor de officiële persconferentie te melden. Nico Hülkenberg zal de derde rijder bij de renstal worden en zal op enkele vrijdagen in actie mogen komen.

Sutil zal al aan zijn vijfde seizoen beginnen voor de Indiase renstal, die toen Sutil instapte nog onder de naam Spyker door het leven ging. Di Resta is nieuw als coureur in de Formule 1. De Schot combineerde vorig jaar een rol als vrijdagrijder bij Force India met het DTM waarin hij uiteindelijk kampioen wist te worden.

Hülkenberg kreeg bij Williams geen nieuw contract aangeboden, maar kan bij Force India dit seizoen aan de slag als vrijdagrijder. De komst van de GP2-kampioen van 2009 betekent dat er voor Vitantonio Liuzzi geen plaats meer is. De Italiaan had nog een doorlopend contract bij het team, maar dat lijkt nu afgekocht te zijn.

Om 15:00 uur vanmiddag zullen de rijders in het Schotse Glasgow gepresenteerd gaan worden.

Schuurman terug naar Go Ahead Eagles

Resit Schuurman stapt met onmiddellijke ingang over van Heracles Almelo naar Go Ahead Eagles. Dat melden beide clubs op hun websites. De 31-jarige Schuurman zou aanvankelijk aan het einde van het seizoen overstappen, maar door zijn gebrek aan speeltijd in Almelo kwam een directe transfer in beeld.

Schuurman debuteerde in 1997 bij Go Ahead Eagles in het betaalde voetbal en kwam in vier jaar tot honderd competitiewedstrijden in Deventer. Daarna speelde de rechtervleugelverdediger achtereenvolgens voor NEC, FC Twente en De Graafschap.

De laatste anderhalf jaar droeg de Deventenaar het shirt van Heracles Almelo, maar hij kwam niet verder dan twee optredens in de hoofdmacht. Bij Go Ahead Eagles tekent Schuurman een contract voor anderhalf jaar.

Platinum Games komt met Max Anarchy

Platinum Games, de maker van Vanquish en Bayonetta, komt met Max Anarchy, een online actiespel voor de PS3 en Xbox 360. Het spel zal dit jaar uitkomen voor de Xbox 360 en Playstation 3 en zal net als de vorige titels van Platinum uitgegeven worden door Sega. Het zal de eerste onlinegame worden van de ontwikkelaar.

Het Japanse tijdschrift Famitsu heeft het project onthuld. Op de plaatjes zijn personages met kettingzagen en fakkels te zien, aldus Adriasang. Jack, de hoofdpersoon van Platinums Madworld, zal ook in het spel zitten. Zodra we meer te weten komen laten we het jullie weten.

Eisel Oostenrijks renner van het jaar

Bernard Eisel is in zijn vaderland Oostenrijk benoemd tot renner van het jaar. Hij hield mountainbikester Elisabeth Osl en Josef Benetseder, bergkoning in de Ronde van Oostenrijk, achter zich.

Eisel heeft zijn benoeming vooral te danken aan zijn overwinning in Gent-Wevelgem. Verder won de coureur van HTC-Highroad met zijn team de ploegentijdrit van de Vuelta. Het is overigens niet de eerste keer dat Eisel deze uitverkiezing wint. In 2006 werd hij ook benoemd tot renner van het jaar.

Tottenham schrapt Keane van spelerslijst CL

Tottenham Hotspur maakt vanaf de tweede ronde van de Champions League geen gebruik meer van Robbie Keane. De Engelsen zoeken nog een nieuwe spits.

Clubs mogen na de winterstop enkele wijzigingen aanbrengen in hun spelerslijst voor de Champions League. Goal.com UK meldt dat manager Harry Redknapp de naam van Robbie Keane wil vervangen voor een nieuwe aanvaller. Ook wil hij Jonathan Woodgate aan de lijst toevoegen. De Spurs spelen volgende maand in de tweede ronde tegen AC Milan.

Keane mag deze maand vertrekken uit Noord-Londen, maar zelfs als hij blijft, valt hij buiten de Europese selectie. "Hij komt niet in de plannen van Redknapp voor. Robbie is overbodig, aangezien de spitsen eigenlijk maar om één plek vechten", vertelt een bron binnen de club. Keane komt dit seizoen nauwelijks aan spelen toe.

Ondertussen is Redknapp nog wel op zoek naar een offensieve versterking. Luis Suárez, Luis Fabiano en Karim Benzema staan op het verlanglijstje van de Engelsman. In de selectie voor de Champions League is Steven Pienaar de vervanger van David Bentley, die op huurbasis het seizoen vervolgt bij Birmingham City.

Charisteas duikt op bij Schalke 04

Angelos Charisteas traint vanaf vandaag mee met de selectie van Schalke 04. De Griek zit sinds eind november zonder club, nadat hij vertrok bij het Franse Arles.

Of de inmiddels dertigjarige Charisteas in aanmerking komt voor een contract is niet bekend. In het verleden speelde de Griek voor Ajax, Feyenoord, 1. FC Nürnberg, Werder Bremen en Bayer Leverkusen. Met Werder Bremen won hij in 2004 de landstitel en de beker.

2004 was het topjaar voor Charisteas. In dat jaar won hij met zijn land het Europees kampioenschap voetbal. In de finale tegen Portugal was hij de maker van het enige doelpunt van de wedstrijd.

[AO] Finalisten vrouwendubbelspel bekend

Gisela Dulko en Flavia Pennetta hebben tijdens de Australian Open de finale van het vrouwendubbelspel behaald. Daarin wacht het koppel Viktoria Azarenka/Maria Kirilenko.

De Argentijnse Dulko en de Italiaanse Pennetta, als eerste geplaatst in Melbourne, troffen in de halve finales het Amerikaans/Russische koppel Liezel Huber en Nadja Petrova. Dulko en Pennetta wonnen in twee sets; 6-4 en 7-5.

De Wit-Russische Azarenka en de Russische Kirilenko wonnen hun halve finale simpel van het als tweede geplaatste duo Kveta Peschke en Katarina Srebotnik; 6-2 en 6-4.

Egypte staat geen betogingen meer toe

Het is in Egypte woensdag niet toegestaan te demonstreren en iedereen die aan een betoging meedoet wordt vervolgd. Zo luidde een waarschuwing van het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken. "Alle provocerende uitingen, samenscholingen en optochten om te demonstreren zijn verboden."

De waarschuwing volgt op oproepen op internet om woensdag net als de voorafgaande dag op het Tahrirplein (Bevrijdingsplein) in het centrum van Caïro te betogen tegen het bijna dertig jaar jaar oude bewind van Hosni Mubarak. Dinsdag vielen drie doden bij grote betogingen in Caïro en Alexandrië.

Egypte staat geen betogingen meer toe
Egypte staat geen betogingen meer toe (Foto: ANP)

Maradona: "Ik wil niet met Fulham praten"

Diego Maradona was onlangs te gast bij een duel van Fulham, maar niet om met de club te onderhandelen over een eventuele baan als manager.

Maradona zag op Craven Cottage de wedstrijd tussen Fulham en Manchester City. De Argentijn was puur vanwege Carlos Tévez naar Londen gekomen. "Ik heb tegen Fulham-manager Mark Hughes gezegd dat ik wilde zien hoe het met 'Carlitos' gaat. Niet om te kijken hoe het met Fulham gaat", sprak Maradona volgens Voetbal International.

"Na het WK ben ik door diverse clubs gebeld, waaronder Fulham. Ik wil nu echter niet met die club praten, omdat ze inmiddels een andere manager hebben. En ik heb geleerd in dit leven dat als je respect wil hebben, je respect moet geven", gaat Pluisje verder. "Het kan me niets schelen dat eigenaar Mohamed Al-Fayed me wil."

De legende vindt dat Tévez het bij Manchester City goed voor elkaar heeft. "Hij doet met die Arabieren wat hij zelf wil. Als hij zegt dat hij terugwil naar Buenos Aires, zegt de clubleiding: 'Nee, Carlitos, blijf hier. We geven je wel wat meer geld'. En dat geven ze hem dan ook."

'Acda terug in DWHN'

Thomas Acda gaat Jan Jaap van der Wal als teamcaptain vervangen in het nieuwe seizoen van Dit Was Het Nieuws (DWHN). Dit verklapte de cabaretier en zanger tussen neus en lippen door bij Paul de Leeuw's MaDiWoDoVrijdagshow.

De Leeuw vroeg aan Acda of hij terugkeert bij DWHN, dat in 2010 door RTL overgenomen werd van de TROS. Acda reageerde geschrokken en zei dat het de eerste keer was dat hij niet wist wat hij moest antwoorden in een interview.

Acda: "Ik ga weer tegenover Raoul (Heertje, red.) zitten, en Jan Jaap gaat een ander programma doen." De VARA-presentator vroeg vervolgens: "Dus het is waar?", waarop de cabaretier antwoordde: "Als het waar is, dan heb ik er heel veel zin in."

Acda is geen onbekende van DWHN; van 1996 tot 2000 was hij vast panellid en hij was ook daarna regelmatig te gast in het satirische programma.

Van der Wal gaat vanaf februari de Nederlandse versie van The Daily Show presenteren op Comedy Central. Wanneer DWHN weer precies te zien is op RTL 4 is nog onbekend, maar het zou ergens dit voorjaar weer elke zaterdagavond moeten verschijnen.

Vleesmes wordt kruipende man fataal

Een 57-jarige man uit het Brabantse Hoogerheide is dinsdagnacht om het leven gekomen toen hij zich per ongeluk verwondde met een vleesmes terwijl hij onder een hek kroop. Een slagaderlijke bloeding in zijn lies werd hem fataal, meldt de politie woensdag.

De man kroop omstreeks 03.00 uur onder het hekwerk door aan de Wouwbaan naar een afgesloten bedrijfsterrein van een supermarkt. Het mes dat hij bij zich had kwam daarbij in zijn lies terecht. Vermoedelijk was hij op zoek naar weggegooide levensmiddelen die hij mee kon nemen.

[Video] Ronaldinho kan het nog steeds

Ronaldinho houdt wel van een trucje. Zo slaagde hij erin om op de training op een wel heel fraaie manier te scoren.

De 30-jarige Braziliaan maakte enkele jaren geleden vooral bij FC Barcelona furore met geweldige technische hoogstandjes. Daarna kwam hij in een vormcrisis terecht en keerde hij terug naar zijn vaderland, waar hij nu voor Flamengo speelt. De trucendoos is hij echter nog niet kwijtgeraakt.

Op de training bij Flamengo laat Ronaldinho regelmatig mooie dingen zien. Eerder deze maand werd al duidelijk dat hij zelfs op blote voeten de meest fraaie trucjes kan doen. Nu is het hem ook gelukt om van achter het doel te scoren door de bal met buitenkantje rechts veel effect te geven.

Ronaldinho op blote voeten:

Bekijk hieronder de beelden van dit fraaie trainingsdoelpunt:

Lijnbussen steeds sneller vervangen

Lijnbussen worden steeds sneller vervangen. Dat komt door strengere milieu-eisen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

Begin 2002 was een gemiddelde lijnbus nog 9,4 jaar oud. Begin vorig jaar waren de bussen gemiddeld niet ouder dan 5,4 jaar. Sinds 2001 verlenen provincies of stadsregio's concessies aan vervoersbedrijven om het vervoer in de regio te verzorgen.

De vervoerders doen dan een aanbod dat aan bepaalde eisen moet voldoen. Die eisen gaan ook over de te gebruiken bussen. Nieuwe bussen moeten aan strengere emissienormen voldoen.

Nog altijd rijden ongeveer negen van de tien lijnbussen op diesel. Wel stoten de nieuwe bussen minder schadelijke stoffen uit. 6 procent van de bussen rijdt op gas. Het elektrisch rijden wil nog niet echt aanslaan. Minder dan 1 procent van de bussen rijdt op stroom.

Drie kwart daarvan bestaat uit de veertig trolleybussen die in Arnhem rijden. Een nieuwe ontwikkeling is dat niet te noemen. De eerste trolleylijn in Arnhem werd in 1949 geopend. In Groningen reed in 1927 de eerste trolleybus van Nederland.

Capcom kondigt in de zomer twee games aan

Capcom heeft momenteel aardig wat games in de pijplijn zitten. Ninja Theory werkt druk aan de reboot van de Devil May Cry-serie, Asura’s Wrath moet komen van de hand van CyberConnect 2 en Resident Evil 6 is ongetwijfeld in ontwikkeling. De publisher zal de komende zomer twee nieuwe games presenteren.

Jun Takeuchi, de grote man bij Capcom, bracht ons deze informatie in de nieuwste uitgave van Famitsu. Takeuchi vertelt dat het twee games betreft die ons zullen verrassen en ze origineel zullen zijn. Hij wist tevens te vermelden dat de twee games nog dit jaar in de winkels zullen liggen. De kans bestaat dat Resident Evil 6 aangekondigd wordt, maar dit zal vermoedelijk niet één van de twee games zijn waar Takeuchi over praat.

Deze zomer zal de E3 weer plaatsvinden, van 7 tot en met 9 juni in Los Angeles. Waarschijnlijk zullen we dan meer te horen krijgen over de twee games van Capcom.

[Upd] [AO] Nadal weer terug op de baan

Rafael Nadal heeft in de kwartfinale tegen zijn landgenoot David Ferrer al na drie games geblesseerd de baan moeten verlaten. Samen met zijn fysiotherapeut zocht hij de kleedkamers op om zich verder te laten behandelen.

De Spanjaard stond op dat moment met 2-1 achter in games. Het is nog niet zeker of hij terug zal komen op de tennisbaan.

Update

Na een behandeling van bijna vijf minuten staat Rafael Nadal weer terug op de baan. De Spanjaard oogt echter niet fit. Hij lijkt last te hebben van een hamstringblessure en zoekt constant contact met zijn begeleiders op de tribune.

Pirelli wil nieuwere testauto gebruiken

Pirelli wil voor het testen van de Formule 1-banden een nieuwere bolide gaan gebruiken. Nu testen de Italianen nog met een Toyota TF109 uit 2009, maar deze is qua specificaties verouderd, waardoor het gedrag van de banden niet optimaal getest kan worden.

Daarom wil Pirelli af van de TF109 die niet meer als een volwaardige optie gezien wordt. Een aanbod van Toyota om de bolide door windtunneltests te upgraden werd volgens Autosprint als te duur ervaren. Ook het testen met een 2011-bolide van een actief F1-team stuit op bezwaren, omdat de betreffende renstal er voordeel uit zou kunnen halen.

Daarom liggen er voor de Formula One Teams' Association twee opties op tafel. De eerste is dat een extern team een auto runt die door een van de huidige F1-teams gebouwd zal gaan worden. De tweede is dat er zeven tests plaats zullen vinden waar de auto's van de zeven hoogstgeplaatste teams om de beurt worden gebruikt om de banden te testen.

Van Marwijk: "Faber past in onze groep"

Bert van Marwijk denkt met Ernest Faber een goede assistent-trainer gevonden te hebben. De oud-PSV'er vervangt Frank de Boer bij Oranje.

"Ik denk dat Faber goed in onze groep past qua karakter, leeftijd, ambitie en qua positie," zegt Van Marwijk in De Telegraaf. "In zijn actieve carrière was hij verdediger, een onverzettelijke. Volgens mij kan hij dat goed overbrengen op een spelersgroep."

Faber was de afgelopen jaren in verschillende functies werkzaam bij PSV en FC Eindhoven. De 39-jarige Brabander sloot zijn actieve carrière in 2004 af. Van Marwijk: "Met zijn leeftijd staat hij ook nog dicht bij de internationals en hij kan op training meedoen."

De rol als assistent-bondscoach combineert Faber met zijn functie bij Eindhoven, waar hij hoofdtrainer is. Oranje speelt op woensdag 9 februari de volgende interland. In Eindhoven is Oostenrijk de oefentegenstander. Eind maart is de eerstvolgende EK-kwalificatiewedstrijd tegen Hongarije (thuis).

Gezin met kinderen in opvang moet meest bezuinigen

Een gezin met twee kinderen in de kinderopvang heeft dit jaar 80 euro per maand minder te besteden dan vorig jaar. Daarmee wordt deze standaardgroep het zwaarst getroffen door de bezuinigingen, blijkt woensdag uit de koopkrachtberekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Voor vrijwel iedereen geldt dat het salaris iets is gestegen, maar dat is niet genoeg om het wegvallen van de kinderopvangtoeslag te compenseren. Bij de berekening voor het gezin is het Nibud uitgegaan van twee werkende ouders die hun kinderen drie dagen per week naar de kinderopvang sturen.

Ook vrijwel alle andere groepen hebben dit jaar minder te besteden. Zo levert een gepensioneerd echtpaar 14 euro per maand in omdat de pensioenuitkeringen niet worden verhoogd of zelfs worden verlaagd. Echtparen met een dubbel inkomen zonder kinderen gaan er per maand 15 euro op achteruit. Een alleenstaande in de bijstand levert 4 euro in. Een echtpaar met één kostwinnaar, die minder dan 33.000 euro per jaar verdient, en vier kinderen heeft, gaat er 27 euro per maand op vooruit.

Suk en Bodul mogen weg bij Ajax

Hyun-Jun Suk en Darko Bodul mogen voor volgend jaar op zoek naar een andere club. Beide spelers hebben komende zomer een aflopend contract en Ajax is van plan deze niet te verlengen.

Ajax is voor de tweede seizoenshelft op zoek naar een club die Suk op huurbasis wil overnemen. De Koreaan kan zodoende alsnog een nieuw contract  verdienen bij Ajax. Met het oog op de toekomst heeft Ajax jeugdspits Geoffrey Castillion een nieuw contract aangeboden.

Tevens loopt de twintigjarige Nigeriaan Fenando Adi opnieuw stage bij de Amsterdammers. Adi is afkomstig van het Slowaakse AS Trencin, waar voormalig Ajacied Tscheu La Ling eigenaar van is.

"Adi is een enorme atleet, heeft lengte en weet het doel te vinden", liet Ling op de clubsite van Ajax weten. "Tijdens zo’n positiespel kan je beter zien of iemand meekan of niet."

In tegenstelling tot diverse mediaberichten vorige week heeft Ajax geen interesse in Ricky van Wolfswinkel, topscorer van FC Utrecht.  Na het vertrek van Mido naar het Egyptische Zamalek zitten de Amsterdammers wel dun in de spitsen.

Aantal schoolverlaters verder teruggedrongen

Het aantal leerlingen dat voortijdig stopt met school is opnieuw gedaald. Vorig schooljaar verlieten ruim veertigduizend jongeren hun school zonder diploma, drieduizend minder dan in het jaar ervoor. Dat heeft minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) woensdag bekendgemaakt.

Vanaf volgend jaar mag de jaarlijkse uitval niet meer dan 35.000 leerlingen zijn. Dat is een halvering ten opzichte van 2002. Volgens Van Bijsterveldt een ambitieuze maar haalbare doelstelling. "In het voortgezet onderwijs en bij enkele mbo-instellingen zijn de resultaten goed. Dat bewijst dat het kan."

Om de doelstelling te bereiken, worden scholen die nalaten het spijbelgedrag van leerlingen te melden binnenkort op de bon geslingerd. Volgens de minister blijft de kans op uitval anders te groot. "Elke school heeft simpelweg een wettelijke taak om spijbelende leerlingen te melden. Scholen die zich niet aan de wet houden, krijgen binnenkort de Inspectie op bezoek."

Angry Birds met Kinect

Inmiddels hebben de vogeltjes Uit Angry Birds meer dan 50 miljoen telefoons, PC´s en Macs onveilig gemaakt. Inmiddels is er een vervolg aangekondigd door de Finse developer Rovio Mobile, maar gamers hebben nog lang geen genoeg van het eerste deel.

KinEmote, een ontwikkelaar van Kinect Software voor Windows, heeft de game opgepakt en een poging gedaan om de game te spelen aan de hand van Kinect. Of dit gelukt is? Kijk de onderstaande video en oordeel zelf.

Ook Groningen meldt zich voor Dost

Steeds meer clubs melden zich bij sc Heerenveen voor Bas Dost, FC Groningen is de volgende in het rijtje. De club van trainer Pieter Huistra houdt rekening met een vertrek van Tim Matavz. De Sloveense international kan zich verheugen op belangstelling van enkele Duitse en Italiaanse clubs.

Dost wil vertrekken bij Heerenveen omdat hij voorlopig niet kan rekenen op een basisplaats en zijn relatie met trainer Ron Jans gespannen is. Groningen moet. mocht Dost mogen vertrekken, wel afrekenen met onder meer Ajax en Feyenoord. Voor een prijs van onder de drie miljoen zal de lange spits zeker niet mogen vertrekken. Een soortgelijke prijs was voor de Groningers afgelopen zomer nog te hoog was toen ze Dost al bij Heracles los probeerden te weken.

Justitie krijgt meer budget voor plukken criminelen

Het budget om criminelen te plukken wordt de komende jaren verdubbeld. Nu is er per jaar nog 10 miljoen euro beschikbaar om onderzoek te doen naar wat van een crimineel kan worden afgepakt. Dat moet in 2013 20 miljoen euro zijn, meldt het Ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag.

Met het geld moeten meer financieel deskundigen bij het Openbaar Ministerie, de politie en opsporingsdiensten worden aangenomen. Dit jaar wordt een team opgericht dat zich richt op criminelen die voor bank spelen. Een tweede team wordt later opgericht.

Doordat zo meer geld van criminelen kan worden geïnd verwacht het ministerie vanaf 2018 een vermogen van 100 miljoen euro per jaar te plukken. Investeringen in het plukken van criminelen zouden zich in drievoud terugverdienen.

Een deel van het geld dat wordt losgepeuterd van criminelen gaat naar de Staat. Een ander deel wordt gebruikt om hun slachtoffers te compenseren.


Justitie krijgt meer budget voor plukken criminelen (Foto: Novum)

Leraar basisschool Almere vast voor kinderporno

Een 64-jarige leraar van een basisschool in Almere is dinsdagochtend aangehouden voor bezit en verspreiding van kinderporno. Voor zover bekend heeft hij zelf geen porno gemaakt, meldt het Openbaar Ministerie.

De man werkte een dag per week op basisschool De Poort. Bij zijn aanhouding zijn computers in beslag genomen. De school is dinsdag op de hoogte gebracht.

De ouders zijn dinsdag ook geïnformeerd, meldt Omroep Flevoland. De ouders kunnen woensdag op school terecht om vragen te stellen. Medewerkers van de GGD en Schoolmaatschappelijk Werk zijn dan aanwezig.

Toyota roept opnieuw 1,7 miljoen auto's terug

De Japanse autofabrikant Toyota roept 1,7 miljoen auto's terug vanwege defecten die benzinelekken kunnen veroorzaken. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

Het gaat om verschillende modellen, waaronder de IS en de GS Lexus in Noord-Amerika en de Avensis in Europa. Voor zover bekend hebben er geen ongelukken plaatsgevonden door de defecten, aldus Toyota. De autofabrikant ontving 140 klachten uit Japan en 75 uit Noord-Amerika.

Vorig jaar riep Toyota wereldwijd tien miljoen auto's terug vanwege verschillende problemen.

Gevangenissen huren meer imams en minder pastors in

Gevangenissen huren vaker imams in. Protestanten, katholieken, joden, hindoes, boeddhisten en humanisten moeten juist arbeidsplaatsen inleveren. Dat blijkt uit een intern document van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, schrijft Trouw woensdag.

Het aantal arbeidsplaatsen voor geestelijk verzorgers in gevangenissen gaat terug van 177 naar 160. Het aantal gevangenisimams stijgt tegen de krimp in van 35 naar 43. Justitie baseert de herverdeling van het aantal arbeidsplaatsen volgens de krant op onderzoek onder gedetineerden. Daaruit zou blijken dat het huidige aanbod niet aansluit bij de vraag.

Het Humanistisch Verbond is het er volgens de krant niet mee eens dat het aantal arbeidsplaatsen voor humanisten wordt teruggebracht van 32 naar 20. Justitie zou de wensen op misleidende wijze hebben gepeild.

De enquêteformulieren zouden suggereren dat humanisme ook een religieuze stroming is, terwijl er onder gedetineerden juist veel 'weerzin tegen godsdienst' zou bestaan. De SP heeft Kamervragen over de bezuinigingen gesteld. Het ministerie wil de zaak niet toelichten voordat die vragen zijn beantwoord.


Gevangenissen huren meer imams en minder pastors in (Foto: Novum)

Genetisch gemanipuleerde muggen tegen dengue

Maleisië heeft zesduizend genetisch gemanipuleerde muggen uitgezet. Het is het eerste experiment in zijn soort in Azië bedoeld om dengue - ook wel bekend als knokkelkoorts - terug te dringen. Dat hebben de autoriteiten woensdag bekendgemaakt.

De test is een eerste stap richting het gebruik van de genetisch gemanipuleerde mannelijke Aedes aegypti, ook wel denguemug genoemd. Als die mug met vrouwtjes paart, komt er of geen nageslacht of muggen die korter leven, waardoor de muggenpopulatie wordt verkleind. Alleen de vrouwelijke denguemug verspreidt de ziekte.

Het aantal doden door knokkelkoorts in Maleisië steeg vorig jaar met 52 procent, toen stierven 134 mensen aan de ziekte. Meer dan 46.000 mensen raakten geïnfecteerd.

Een soortgelijk experiment op de Kaaimaneilanden zorgde voor een afname van 80 procent van het aantal muggen in het kleine gebied dat de onderzoekers bestudeerden.

Maleisische milieuactivisten hebben kritiek geuit op het plan. Zij vrezen dat het onvoorziene gevolgen kan hebben, zoals de creatie van oncontroleerbaar gemuteerde muggen. Critici zijn ook van mening dat het een vacuum in het ecosysteem kan veroorzaken, dat dan gevuld wordt door andere insecten, die mogelijk nieuwe ziektes introduceren.

De autoriteiten proberen de zorgen weg te nemen door te stellen dat het om een kleinschalig onderzoek gaat en dat er niet ineens grote getale genetisch gemanipuleerde muggen zullen worden uitgezet.

Knokkelkoorts komt veel voor in Azië en Latijns-Amerika. Symptomen zijn onder meer hoge koorts, gewrichtspijn en misselijkheid. In ernstige gevallen kan knokkelkoorts leiden tot inwendige bloedingen, een haperende bloedsomloop en de dood. Er is vooralsnog geen vaccin of behandeling tegen de ziekte.

Wolfsburg huurt Mbokani van Monaco

Dieumerci Mbokani speelt tot het eind van het seizoen voor VfL Wolfsburg. De club van trainer Steve McClaren huurt de speler van het Franse AS Monaco.

Mbokani is de opvolger voor topscorer Edin Dzeko, die eerder deze maand aan Manchester City werd verkocht. AS Monaco betaalde afgelopen seizoen maar liefst zeven miljoen euro voor Mbokani. Die overkwam van het Belgische Standard Luik. In de tien wedstrijden dat hij speelde voor Monaco scoorde de 25-jarige spits slechts één doelpunt.

International Film Festival Rotterdam van start

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) gaat woensdag voor de veertigste keer van start. Het festival, dat tot en met 6 februari te bezoeken is, trapt af met de Griekse film Wasted Youth. De film is ook genomineerd voor de Tiger Award. De regisseurs van de film, Argyris Papadimitropoulos en Jan Vogel, de producenten en de hoofdrolspelers zijn aanwezig op de openingsavond.

De veertigste editie is nu al een groot succes, blijkt uit de kaartverkoop. Drie dagen nadat de verkoop begon, waren er al 105 duizend tickets verkocht. Er is niet alleen veel animo voor films als 127 Hours van Danny Boyle en Somewhere van Sophia Coppola, maar ook voor het optreden van het Metropole Orkest op 29 januari.

Het filmfestival zou afsluiten met The King's Speech, dat dinsdag maar liefst twaalf keer werd genomineerd voor een Oscar. Maar juist door dat succes en de daaropvolgende publiciteitscampagnes kreeg het IFFR geen toestemming voor de vertoning van de kaskraker. In plaats daarvan wordt het festival afgesloten met The Fighter van regisseur David O. Russell. Die film sleepte zeven Oscarnominaties in de wacht.


(Foto: Novum)

Man zwaargewond bij steekpartij azc

Een bewoner van het asielzoekerscentrum in het Gelderse Oldebroek is dinsdagavond zwaargewond geraakt toen hij door een andere bewoner werd neergestoken. De dader is aangehouden, meldt een woordvoerder van de politie woensdag.

Het incident speelde zich omstreeks 21.30 uur af in het complex aan de Bovendwarsweg. Volgens de politie ging het om ernstige verwondingen, maar het is niet duidelijk of hij in levensgevaar verkeert. Er is een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het incident.

[AO] Clijsters: "Het moet veel beter"

Kim Clijsters bereikte vandaag de halve finales van de Australian Open. De Belgische, op weg om haar eerste grandslamtoernooi buiten de US Open te winnen, versloeg vandaag haar Poolse opponente Radwanska. Het ging echter moeizaam bij Clijsters, die besefte dat ze niet haar beste wedstrijd gespeeld had.

"Ik ben blij dat ik in twee sets heb gewonnen," zei de nummer drie van de wereld tegen Sporza. "Ik had haar zelf weer in de wedstrijd laten komen.Ik voelde dat ik wat vermoeid was, op fysiek en mentaal vlak. Ik had last van zware benen, maar ik ben wel blijven vechten. In de halve finale zal het wel veel beter moeten."

"Het is nog niet helemaal in orde en ik wou het niet erger maken. De tape was nodig, want ik wou de rest van het toernooi niet in gevaar brengen. Maar ik ben dat niet gewoon en het heeft mij een beetje afgeremd."

Geld verdienen met games? Word game dev

Wil jij je hobby en geld combineren? Word dan game developer. In 2011 zal de gemiddelde game developer £32,000 verdienen, wat gelijk staat aan 36,914.83 EUR. Meer dan 3000 euro per maand om games te maken, geen slechte zaak lijkt me zo. Dat is iets meer dan in 2010, toen er £31,964 werd verdiend.

Dit blijkt uit een studie uitgevoerd onder 298 werknemers in de gamewereld. Hiermee lijkt de inflatie niet erg toe te slaan in de gamewereld, gezien de groei binnen 12 maanden. Wil je echter wat meer verdienen dan die 32.000, dan moet je Lead Audio Roles worden met een £45,200 per jaar. De volledige lijst:

ART:
Lead Artist - £37,000
Artist - £26,806

CODING:
Lead Programmer - £39,958
Programmer - £27,416
Junior Programmer - £19,643

AUDIO:
Lead Audio Roles - £45,200
Junior Audio Roles - £27,500

PRODUCTION:
Lead Producer (Internal) - £41,500
Producer (Internal) - £31,195
Producer (External/publishing) - £42,250

DESIGN:
Lead Designer - £34,000
Designer - £24,375
Junior - £21,785

 

Van Bommel: "Milan is de droom van elk kind"

Mark van Bommel is dolblij met zijn transfer naar AC Milan. De middenvelder nam gisteren afscheid van zijn teamgenoten bij Bayern München.

"Het afscheid viel mijn ploeggenoten en mij zwaar. Natuurlijk heb je niet met iedereen een even goede band. Maar de jongens met wie ik heel goed optrok en ik hebben wel een traantje gelaten", zegt Van Bommel in De Telegraaf. Van Gaal hield het wel droog. "Hij heeft me bedankt en gefeliciteerd."

Van Bommel kan zijn geluk niet op. "Als je op je 33e nog zo'n overstap maakt, kun je niet anders dan ongelooflijk blij zijn. AC Milan is de droom van elk kind." Voor zijn transfer naar Duitsland speelde de Nederlander bij FC Barcelona, met wie hij in 2006 de landstitel en de Champions League veroverde.

"Eigenlijk ongelooflijk als je beseft, dat ik op mijn 28e pas bij PSV wegging. Het is een mooi lijstje met clubs. Maar dat is niet genoeg. Het gaat erom dat je ook prijzen wint. Dat is tot dusver gelukt en wil ik bij Milan ook proberen."

FIFA11 commentator in opspraak

Andy Gray, presentator bij FIFA 12, komt mogelijk niet meer terug in FIFA 12. Gray had wat seksistische opmerkingen gemaakt over een vrouwelijke scheidsrechter en zijn werkgever, Sky Sports, vond dat genoeg om hem de laan uit te sturen. Of EA ook nog maatregelen gaat nemen is onbekend, maar er lijkt twijfel op te treden.

In een interview werd EA gevraagd of Gray terug komt in het nieuwe deel. Hun antwoord; "EA SPORTS has not made any announcements about our in-game commentators for FIFA for 2011. Those announcements will be made later this year."

Hiermee bevestigen ze ook niet dat Gray terug zal komen. EA heeft in het verleden wel al maatregelen genomen na seksuele uitspattingen van sporters; kijk maar naar de hype rondom Tiger Woods. We zullen voorlopig moeten afwachten of de charimatische Gray terug komt in deel 12.

andy gray

Amsterdam scoort goed in top tien smerigste hotels

Amsterdam prijkt met vier noteringen in de top tien van smerigste hotels in Europa. De lijst is opgesteld door TripAdvisor, een website waar reizigers ervaringen kunnen uitwisselen.

De hoogste notering is voor hotel De Lantaerne, die een zesde plaats haalde. Op de zevende plaats staat hotel Y Boulevard met het commentaar: "Ik overnacht liever in een telefooncel." Hotel Manofa staat op de negende plaats, gevolgd door hotel The Globe.

Vorig jaar haalde nog maar een Amsterdams hotel de top tien. Het Dam Hotel haalde toen een zesde plaats, maar ontbreekt deze keer in de top tien.

De winnaar van dit jaar is Club Aqua Gumbet in Turkije. Van degenen die hun mening achterlieten raadt 91 procent dit hotel af. De website laat weten dat rioolwater in het zwembad van het hotel loopt als het regent.

Commotie op Schiphol door valse bommelding

Een 21-jarige Amsterdammer heeft dinsdagavond korte tijd voor commotie gezorgd op Schiphol toen hij riep dat hij een bom bij zich had. Hij is aangehouden, meldt de Koninklijke Marechaussee woensdag.

De man riep tijdens een securitycheck meerdere keren dat hij een bom bij zich had. Medewerkers schakelden daarop de marechaussee in. Speurwerk van explosievenhonden wees echter uit dat er geen explosief materiaal aanwezig was in de bagage van de man.

De verdachte is aangehouden en gehoord. Hij krijgt een boete.

[NBA] Cleveland blijft verliezen

In de NBA heeft Cleveland Cavaliers wederom verloren. Boston Celtics, de koploper in de Eastern Conference, was met 112-95 te sterk. Het was voor Cleveland de achttiende nederlaag op rij.

Bij Celtics was Paul Pierce met 24 punten topscorer terwijl Ray Allen goed was voor 18 punten.

Titelverdediger Los Angeles Lakers versloeg Utah Jazz met 120-91. Kobe Bryant scoorde 21 punten, Pau Gasol noteerde er 20 voor de Lakers. Francisco Elson kwam in actie voor Utah. De Nederlander maakte één rebound en drie punten.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Washington Denver 109-120
Boston Cleveland 112-95
Dallas LA Clippers 123-105
Sacramento Charlotte 89-94
LA Lakers Utah 120-91

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het failliet van de OV-chipkaart.

Onderzoeksjournalist Brenno de Winter heeft aangetoond dat ook een digibeet met een laptop en een kaartlezer moeiteloos kan zwartrijden met zijn OV-chipkaart. En de bewering van Translink Systems, dat die fraude meteen wordt ontdekt is ook doorgeprikt. Met de kaarten wordt al weken zwartgereden.
 
Vervoerbedrijven hebben de inkomsten van de reizigers hard nodig om het OV op peil te houden. De Winter heeft het definitieve failliet van de chipkaart aangetoond.

Feyenoord hoeft Beenhakker niet door te betalen

Feyenoord heeft een sterke zaak in handen om Leo Beenhakker per direct te ontslaan, zonder dat hij de laatste vijf maanden wordt doorbetaald. Dat zegt Gerard Slager, oud-directeur van de FBO (werkgevers in het profvoetbal), in De Telegraaf.

"Directeur Eric Gudde heeft alles goed gedaan na de veelbesproken persconferentie van Beenhakker. Hij heeft de rust bewaard, niet emotioneel gereageerd, Beenhakker een week later op non-actief gesteld en zou hem nu een ontslagbrief kunnen sturen met daarin ontslag op staande voet zonder doorbetaling van salaris."

"Volgens het arbeidsrecht heeft Beenhakker zijn werkgever ernstig in diskrediet gebracht en beschadigd. Daarmee is ontslag gerechtvaardigd", gaat Slager verder. Beenhakker had in De Kuip nog een contract tot het eind van dit seizoen. Als hij zijn salaris tot dat moment niet krijgt doorbetaald, loopt hij ongeveer 180.000 euro mis.

Sport Promotion, het managementbureau van een aantal Feyenoord-spelers en trainer Mario Been, uitte felle kritiek op het handelen van het clubbestuur. Slager: "De werkgever heeft het altijd gedaan. Maar als Feyenoord wil, kan het die 180.000 euro van Beenhakker zo in de zak houden. Dat de club dat traject niet volgt en Beenhakker wel in zijn waarde laat, is chic en verdient lof."

Boek: Ruben van Dijk - Graan

Wij kennen hem onder de naam Ruben van Dijk, maar dat is slechts een pseudoniem. We hebben het over Thomas van Slobbe, directeur van stichting wAarde. Hij verbaasde Nederland met zijn debuut Kyoto-complot, hiermee introduceerde hij een spannende thriller rondom de veelbesproken klimaatveranderingen. Zijn eco-thriller was zo'n succes dat de keuze voor een nieuw verhaal meer dan logisch was. In een interview dat wij een jaar geleden hielden met Ruben van Dijk maakte hij ons al lekker, en nu is het boek er: Graan.

CDA zet vraagtekens bij detentie vreemdelingen

Minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) moet alternatieven zoeken voor de strenge opvang van vreemdelingen die moeten worden uitgezet. Het CDA sluit zich aan bij de kritiek van de oppositie, schrijft De Telegraaf. Woensdag wordt een overleg over het vreemdelingenbeleid gevoerd.

"Het is de vraag of het in sommige gevallen niet te zwaar is", zegt CDA-Kamerlid Raymond Knops in de krant. Hij wijst erop dat het regime voor criminelen soepeler is dan voor vreemdelingen die moeten worden uitgezet. Vreemdelingen krijgen geen arbeid of onderwijs aangeboden omdat ze toch het land uit gaan. "Misschien dat het een tandje minder kan."

De linkse partijen hebben al langer kritiek op het beleid. D66 wil volgens de krant dat Leers onderzoekt of een meldplicht of elektronisch toezicht niet volstaat.

Vermeende misbruikers werken nog in pleegzorg

Meerdere mensen die zijn genoemd als kindermisbruiker blijken nog steeds in de pleegzorg te werken. Het gaat onder meer om groepsleiders, pleegouders, artsen en psychiaters. De commissie die het misbruik in de pleegzorg onderzoekt heeft bij acht zaken direct justitie ingeschakeld om herhaling te voorkomen, schrijft het AD woensdag.

De commissie-Samson onderzoekt misbruik van kinderen die door de overheid vanaf 1945 gedwongen zijn geplaatst in instellingen of pleeggezinnen. Dit is des te schrijnender omdat het meestal gaat om kinderen die al door hun ouders zijn verwaarloosd, mishandeld of misbruikt.

Van de 350 zaken die zijn binnengekomen, onderzoekt het Openbaar Ministerie 36 gevallen omdat ze nog niet zijn verjaard. Vaak zouden de slachtoffers als kind ernstig en langdurig zijn misbruikt. Ook verstandelijk gehandicapte kinderen zouden slachtoffer zijn geworden. Er hebben zich geen allochtone slachtoffers gemeld.

Het onderzoek werd vorig jaar opgestart nadat naar buiten was gekomen dat veel kinderen rond de jaren zeventig zijn misbruikt binnen de kerk. Toen meldden zich ook mensen die in pleeggezinnen of instellingen waren misbruikt.

De commissie-Samson geeft woensdag een toelichting op de vorderingen van het onderzoek. Het eindrapport verschijnt voor de zomer van volgend jaar.

Linkdump Woensdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

RKC'er Van Hout: "Het was een eenzijdige pot"

RKC plaatste zich dinsdagavond als eerste club voor de halve finales van de KNVB Beker, maar tot een uitzinnige feeststemming leidde dat niet in Waalwijk. Dat de nummer twee van de Jupiler League afrekende met de amateurs van Noordwijk, werd als de normaalste zaak van de wereld beschouwd.

Al was het krachtsverschil wel heel groot, erkende ook man van de wedstrijd Roald van Hout. "Het was een eenzijdige pot voetbal", zei de middenvelder die een onvervalste hattrick voor zijn rekening nam.

"We waren vanaf het begin gefocust", zei Van Hout. "Vorige week wonnen we pas na strafschoppen van Achilles '29 en zo'n scenario wilden we ten koste van alles voorkomen. Het blijft bekervoetbal, dus het kan alle kanten op. " Van Hout weigerde de blunder van Noordwijk-doelman Robert Spaan, al in de derde minuut, als cruciaal te benoemen: "We waren zoveel beter, dat we hoe dan ook met grote cijfers gewonnen hadden."

Spaan had daar ondertussen geen boodschap aan: "Ik voel me schuldig tegenover de andere jongens. Zoiets overkomt iedere keeper wel eens, maar dat het mij nu hier gebeurt, is wel erg zuur. Ik kon wel door de grond zakken." Genieten van het bekeravontuur kon de doelman, kort na de wedstrijd, dan ook nog niet: "Misschien over een paar dagen, maar voorlopig heb ik er even flink de balen in."

Bij Sybren Bartlema overheerste de trots: "We kunnen trots zijn op Noordwijk. Als vierde amateurclub in de geschiedenis zijn we doorgedrongen tot de kwartfinales van het bekertoernooi. Dat is uniek. Bovendien hebben we prachtige ervaringen opgedaan, die wedstrijd tegen Sparta Nijkerk van vorige week is nu al legendarisch."

De linksback was zichtbaar ontroerd door de steun die de Noordwijkers kregen van ruim negenhonderd supporters: "Ze waren geweldig. Ik had dat eerlijk gezegd niet verwacht van een club als Noordwijk, dat normaal gesproken niet heel veel bezoekers trekt. Maar echt het hele dorp was in rep en roer. Geweldig."

RKC'er Van Hout kijkt uit naar de loting. Hij hoopt op een confrontatie met Ajax. "Dat lijkt me geweldig. Al kunnen we nu alleen nog maar mooie tegenstanders loten. FC Utrecht of Ajax. Het is eigenlijk allemaal even zwaar."

Voor de 40e keer films kijken in Rotterdam

Met de wereldpremière van Wasted Youth begint woensdagavond de veertigste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Regisseurs Argyris Papadimitropoulos en Jan Vogel en enkele acteurs zijn bij de eerste vertoning van de Griekse film in De Doelen in Rotterdam aanwezig.

Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan breidt het IFFR uit naar veertig extra locaties. Op deze bijzondere plekken in de stad worden films vertoond en zijn exposities te bezoeken. In totaal draaien tot en met 6 februari op het jaarlijkse festival ongeveer 275 lange films en zo'n 450 korte producties.

Veertien films zijn geselecteerd voor de competitie om de Tiger Awards, de belangrijkste prijzen van het festival. De winnaars worden op 4 februari bekendgemaakt. Naast de Tiger Awards kent het festival een groot aantal andere filmprijzen, waaronder de UPC Publieksprijs en de Dioraphte Award. Het festival wordt afgesloten met de speelfilm The Fighter met Mark Wahlberg.

Voor de 40e keer films kijken in Rotterdam
Voor de 40e keer films kijken in Rotterdam (Foto: ANP)

Kamer kruist degens over missie in Kunduz

De Tweede Kamer kruist woensdag voor het eerst de degens met het kabinet over de politietrainingsmissie in het noorden van Afghanistan. De fracties zullen vooral proberen antwoord te krijgen op hun vragen en twijfels over het plan en over de veiligheid in Kunduz, waar de meeste manschappen heengaan.

Het overleg wordt gevoerd met de meest betrokken ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken), Hans Hillen (Defensie), Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking). Donderdag volgt het beslissende politieke debat met premier Mark Rutte. Die heeft steun nodig van D66, GroenLinks en de ChristenUnie om een meerderheid te krijgen, maar de twee laatstgenoemde fracties neigen naar nee.

Het kabinet kwam op 7 januari met zijn voorstel om 545 man naar Noord-Afghanistan te sturen. De Kamer stelde al 357 schriftelijke vragen, kreeg een briefing van Defensie en de politie, hield een hoorzitting met 28 deskundigen en kreeg dinsdag nog extra uitleg van Defensie over geheime stukken die de Kamer vertrouwelijk mocht inzien.

Geen Kaká, wel Júlio César in Braziliaanse selectie

Doelman Júlio César keert terug in de selectie van het Braziliaanse elftal voor de oefenwedstrijd tegen Frankrijk op 9 februari. Kaká werd door bondscoach Mano Menezes buiten de selectie gehouden.

César kreeg na de verloren kwartfinale op het WK tegen Oranje (1-2) geen oproep meer. Nu moet hij de concurrentie aangaan met oud-PSV'er Heurelho Gomes en Neto van Fiorentina.

Menezes selecteerde voor het duel in Parijs 23 spelers die allemaal uitkomen in Europa. Opvallend is dat hij Kaká passeerde, ondanks dat de speler van Real Madrid weer hersteld is van een knieoperatie.

Ook de verdedigers Lucio, Juan en Maicon ontbreken in de nieuwe selectie. Nieuwe aanwinsten in de nationale ploeg zijn middenvelders Renato Augusto van Bayer Leverkusen en Jadson van Sjachtar Donetsk. Brazilië oefent op 4 juni ook nog tegen Nederland.

Drie deelraadsleden D66 geroyeerd

De knallende ruzie binnen de fractie van D66 in het Amsterdamse stadsdeel West is dinsdagavond tot een climax gekomen. De partij heeft Olguita Oudendijk, Joris van Vuure en Shanta Singh geroyeerd. Het royement is het resultaat van een beroepsprocedure die D66 tegen hen was begonnen.

De drie stonden al enige tijd lijnrecht tegenover fractievoorzitter Ingeborg Baltussen en Peter Jasperse van D66 West. Een eerdere poging van het drietal om Baltussen en Jasperse af te zetten mislukte. De tweedeling binnen de D66-fractie leidde tijdens de vorige deelraadsvergadering tot de bizarre situatie dat Baltussen en Jasperse zich presenteerden als D66 A, en Oudenwjk, Van Vuure en Singh zich D66 B noemden.

De geroyeerde drie beraden zich er nog op of ze zelfstandig in de deelraad blijven zitten. Het bestuur van stadsdeel West bestaat behalve uit D66, ook uit de PvdA en GroenLinks

Politie in actie tegen betogers Caïro

De politie in de Egyptische hoofdstad Caïro heeft in de nacht van dinsdag op woensdag betogers weggejaagd met inzet van traangas en waterkanonnen. Tienduizenden demonstranten tegen het bewind van president Hosni Mubarak wilden de nacht doorbrengen op het Tahrirplein in het centrum van de stad. Ze kondigden aan dat ze pas weg zouden gaan als Mubarak zou aftreden.

De politie begon rond 01.00 uur lokale tijd (middernacht Nederlandse tijd) aan de actie tegen de demonstranten. Die verspreidden zich over straten in de omgeving van het enorme verkeersplein, waar diverse belangrijke overheidsgebouwen staan.

De autoriteiten in Egypte maakten melding van ongeveer tienduizend betogers in Caïro. Waarnemers gaan uit van zeker het dubbele aantal en waarschijnlijk nog veel meer. De deelnemers aan het protest zongen leuzen tegen Mubarak, die al sinds 1981 aan de macht is in Egypte. In een wijk van Caïro scheurden demonstranten posters met de afbeelding van Mubarak van muren, waarna de papieren in brand werden gestoken.

Politie in actie tegen betogers Caïro
Politie in actie tegen betogers Caïro (Foto: ANP)

Obama hamert op samenwerking

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdagavond (lokale tijd) in zijn State of the Union gehamerd op het belang van samenwerking tussen de rivaliserende politieke partijen. Alleen op die manier kan de economische crisis met succes worden bestreden, aldus de president in zijn toespraak in het Congres.

Op de helft van zijn ambtstermijn deed Obama een oproep aan de Republikeinse oppositie om samen te werken. Volgens de president moet Washington zich niet focussen op de volgende presidentsverkiezingen, die gepland staan voor 2012, maar op het herstel van de economie.

Obama stond aan het begin van zijn 'troonrede' stil bij de lege stoel in de zaal, die toebehoort aan zijn partijgenote Gabrielle Giffords. Zij raakte op 8 januari zwaargewond tijdens een schietpartij in de stad Tucson in de staat Arizona. Giffords liep een kogelwond in haar hoofd op, maar herstelt voorspoedig.

Zoals verwacht stond de toespraak van Obama vooral in het teken van de economie. De VS kampen met een begrotingstekort van 1,3 biljoen dollar en een astronomische schuldenlast. De werkloosheid bedraagt op dit moment 9,4 procent.

Obama hamert op samenwerking
Obama hamert op samenwerking (Foto: ANP)

'Gbagbo's troepen moorden en verkrachten'

Het veiligheidsapparaat en milities van president Laurent Gbagbo van Ivoorkust zijn verantwoordelijk voor een schrikbewind tegen echte of vermeende vijanden in Abidjan, de grootste stad van het land.

Ze plegen moorden, voeren ontvoeringen uit en verkrachten vrouwen in wijken waar veel aanhangers wonen van Alassane Ouattara, die de presidentsverkiezingen van twee maanden geleden won.

Dat meldde Human Rights Watch dinsdag. Onderzoekers van de mensenrechtenorganisatie hebben een diepgaand onderzoek uitgevoerd naar geweldsincidenten in Abidjan, waar de spanningen steeds verder oplopen. Ze spraken meer dan honderd ooggetuigen en slachtoffers van 'een campagne van geweld', die volgens HRW vaak goed georganiseerd is.

HRW wil dat de internationale gemeenschap Gbagbo meer onder druk zet om deze campagne te staken.

Salaris onderwijsbestuurders aan banden gelegd

Een bestuurder in het onderwijs mag in de toekomst maximaal 233.666 euro verdienen. Het kabinet gaat geld terugvorderen bij scholen die hun bestuurders meer betalen. Dat schrijft minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) in een brief die woensdag volgens De Telegraaf naar de onderwijswereld gaat.

Met de nieuwe maatregel wil het kabinet de top het goede voorbeeld laten geven. De bestuurders moeten volgens Bijsterveldt en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) solidair zijn met leraren, die op de nullijn zijn gezet. Vooral salarissen van bestuurders bij mbo's, hbo's en universiteiten vallen vaak veel hoger uit dan afgesproken.

Als de pensioenpremie en onkostenvergoedingen worden meegerekend, verdienen veel bestuurders volgens de krant meer dan het nu afgesproken maximum van 233.666 euro. Dat zou vooral komen doordat de gedragscodes die binnen het onderwijs gelden niet helder genoeg zijn.

[AO] Zvonareva bedwingt Kvitová

Vera Zvonareva is de opponente van Kim Clijsters in de halve finale van de Australian Open. De Russin versloeg in haar kwartfinale de Tsjechische Petra Kvitová in twee sets; 6-2 en 6-4.

Zvonareva (2) wist Kvitová (25) goed achterin te houden, waardoor ze zelden kans had om zelf de aanval te zoeken. In de tweede set wist ze even onder de druk vandaan te komen, door een 0-3 achterstand ongedaan te maken, maar Zvonareva was op tijd weer bij de les.

Zvonareva zal in de halve finale Kim Clijsters voor de vijfde keer na haar rentree treffen. Van de vier voorgaande ontmoetingen won de Russin er drie, maar won Clijsters de belangrijkste; de finale van de US Open.

[AO] Slordige Clijsters halve finaliste

Kim Clijsters heeft voor de zesde keer de halve finales bereikt van de Australian Open. De Belgische was in de kwartfinale in twee sets te sterk voor de Poolse Agnieszka Radwanska; 6-3 en 7-6 (4).

Clijsters, als derde geplaatst in Melbourne, speelde aanvallend, maar maakte daardoor relatief veel onnodige fouten (37). Hierdoor bleef Radwanska lang bij in de partij, maar ze moest uiteindelijk toch capituleren in de tiebreak van de tweede set.

Pachter noemt klagers Black Ops 'crybabies'

Onze grote vriend Michael Pachter, criticus en zelfbenoemd games-analist, mengt zich met niet mis te verstane woorden in de 'Black Ops werkt niet' -discussie. Kort nadat de zogenaamde lobbyistengroep 'Gamers' Voice' een formele klacht bij de Britse regering had ingediend noemde hij de groep 'crybabies'.

Volgens Pachter zijn alle games 'buggy' en vergelijkt hij Fallout: New Vegas als een veel ergere game, zelfs "Buggiest game ever". "Als het niks vinden, mogen ze het gerust terugbrengen. Elke serieuze gamer verwacht bugs." Pachter beweert daarnaast dat de pers de verantwoordelijkheid heeft om de gamer middels reviews attent te maken op eventuele problemen; wat ze volgens hem ook doen.

Gamers' Voice was niet echt te spreken over Pachter. “His reaction is to describe Gamers’ Voice as sounding like a ‘cry baby’. This presents the gaming industry as both arrogant and uncaring to the audience it serves.”

Pachter was niet echt onder de indruk: “Now that I have had the opportunity to take their comments into consideration, I think that I may have insulted all crybabies by using that word to describe Gamers’ Voice. They seem genuinely unaware about standards for product performance in the UK and elsewhere; products must perform adequately, not flawlessly, unless there are safety or health concerns."

Hij verwijst naar het feit dat er niemand tot dusverre een insult heeft gekregen van het spelen van Black Ops (hoewel dat best zou kunnen met al die flashbacks), maar maakt zich wel zorgen om de doelgroep met overgewicht, die Gamers' Voice volgens hem zou vertegenwoordigen, omdat ze moeten opstaan om hun PS3 te resetten.

Met minimaal tientallen miljoenen tevreden gamers, is de kans altijd aanwezig dat er mensen buiten de boot vallen aangezien de ontwikkelaar nooit een perfecte game kan leveren. Niet dat dat de actiegroepen ervan weerhoudt om te lobbyen en boycotten, natuurlijk.

Zorg zieke asielzoeker niet te garanderen

Het is nagenoeg onmogelijk om na te gaan of zieke asielzoekers die teruggestuurd worden in hun thuisland toegang tot medische zorg kunnen krijgen. Dat zei minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman wilde opheldering van de minister naar aanleiding van een uitzending van Zembla. Daaruit bleek dat ernstig zieke patiënten worden teruggestuurd nadat ze door het Bureau Medische Advisering (BMA) van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) waren beoordeeld.

Leers antwoordde dat hij het niet wenselijk vindt om het bureau op grond van individuele gevallen te beoordelen. Bovendien beoordeelt de BMA de situatie in het thuisland van de asielzoeker op basis van de beschikbaarheid van goede zorgvoorzieningen.

Of die zorgvoorzieningen vervolgens ook toegankelijk zijn voor de zieke asielzoeker is een andere vraag, die niet te beantwoorden is. Dit heeft immers te maken met de afstand van het huis van de uitgezette asielzoeker tot het ziekenhuis, en met de financiële middelen die beschikbaar zijn om de nodige zorg te krijgen, zei Leers.

Frankrijk verkoopt Rusland oorlogsschepen

Frankrijk en Rusland hebben na maandenlange onderhandelingen een contract voor de verkoop van Franse oorlogsschepen ondertekend. De Franse minister van Defensie Alain Juppé en de Russische vicepremier Igor Setsjin zetten dinsdag in Saint Nazaire in het bijzijn van president Nicolas Sarkozy hun handtekeningen onder het verdrag.

Bij de aankondiging van de overeenkomst in december liet het Kremlin weten dat de Russische marine twee schepen uit de Mistral-klasse ter waarde van elk 500 miljoen euro had besteld. De zogenoemde amfibische aanvalsschepen kunnen tot zestien helikopters en tientallen pantservoertuigen vervoeren en in korte tijd enkele honderden soldaten aan land zetten.

Het is een van de grootste wapenleveranties van een lidstaat van de NAVO aan Moskou. Volgens via WikiLeaks uitgelekte berichten van Amerikaanse diplomaten heeft het akkoord tot diplomatieke spanningen tussen Washington en Parijs geleid. De verkoop heeft ook ongerustheid gewekt in Georgië, dat in de zomer van 2008 een korte oorlog voerde met Rusland.


Frankrijk verkoopt Rusland oorlogsschepen (Foto: Novum)

Nieuwe premier Libanon roept op tot eenheid

De door Hezbollah en zijn bondgenoten als nieuwe premier van Libanon voorgedragen zakenman Najib Mikati heeft dinsdag opgeroepen tot een eenheidsregering. Hij zei zijn hand uit te steken naar 'alle Libanezen, moslims en christenen, om te bouwen en niet te vernietigen'.

In een interview met het particuliere televisiestation LBC zei hij ook een goede relatie te willen opbouwen met het Westen. De suggestie dat hij pro-Hezbollah zou zijn of zijn regering een marionet van Iran, wierp hij ver van zich af.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton liet nogmaals weten dat een regering die door Hezbollah gedomineerd wordt gevolgen zal hebben voor de Amerikaanse betrekkingen met Libanon. De Verenigde Staten beschouwen Hezbollah als een terroristische organisatie en hebben sancties getroffen tegen de groep en zijn leden.

Washington heeft Libanon sinds 2006 voor 720 miljoen dollar aan militaire hulp verstrekt. De hulp was bedoeld om het land stevig binnen de westerse invloedssfeer te verankeren en een eind te maken aan de invloed van Iran en Syrië. Volgens tegenstanders zou controle van Hezbollah over de Libanese regering rampzalig zijn voor het land en tot internationaal isolement leiden. Hezbollah beschikt over een formidabel wapenarsenaal en is de sterkste militaire macht in Libanon.

Hezbollah-leider sjeik Hassan Nasrallah liet dinsdag in een televisietoespraak weten dat zijn groep niet uit is op de regeringsmacht. "Onze harten en gedachten liggen elders. Terwijl jullie gaan slapen, gaan wij trainen (tegen Israël, red)."

Mikati, een 55-jarige soenniet die in de telecommunicatie fortuin heeft gemaakt en al eerder kort premier was, wordt in de Libanese politiek als een neutrale figuur gezien. Hij is bevriend met de Syrische president Bashar Assad en staat ook op goede voet met de VS en Saudi-Arabië.

Zijn benoeming strookt ook met het Libanese systeem voor machtsdeling, waarbij de premier een soenniet moet zijn, de voorzitter van het parlement een sjiiet en de president een christelijke maroniet. Elke groep vertegenwoordigt ongeveer een derde deel van de Libanese bevolking van vier miljoen. Maar het feit dat uitgerekend Hezbollah, een groep die vooral bekendstaat om zijn banden met Iran en vijandigheid jegens Israël, hem steunt en zich van voldoende stemmen van parlementsleden heeft verzekerd om hem premier te maken, benadrukt de groeiende invloed van Iran in de regio en de tanende van Washington.

Hezbollah bracht de regering van de vorige premier Saad Hariri ten val nadat Hariri geweigerd had afstand te nemen van een door de Verenigde Naties gesteund tribunaal dat onderzoek deed naar de moord op Hariri's vader in 2005. Het tribunaal bracht 17 januari een aanklacht uit. Die is nog verzegeld, maar algemeen wordt ervan uitgegaan dat de aanklacht gericht is tegen Hezbollah. Hezbollah ontkent iedere betrokkenheid bij de moord en beschuldigt het VN-tribunaal ervan slippendragers te zijn van Israël en de VS.

Nadat in het parlement duidelijk was geworden dat Mikati een meerderheid achter zich had, bedankte Hariri zijn aanhangers voor hun steun, maar maande hij tot terughoudendheid. "Ik begrijp uw emoties, maar deze woede mag ons niet leiden tot iets wat ingaat tegen onze moraal, geloof en overtuiging." Hariri heeft gezegd dat hij niet zal toetreden tot een regering onder leiding van iemand die door Hezbollah is gekozen.


Nieuwe premier Libanon roept op tot eenheid (Foto: Novum)

Simonis ontkent betrokkenheid bij misbruikschandaal

Kardinaal Ad Simonis ontkent iedere betrokkenheid bij de benoeming of het ontslag van priester Jan N. De priester wordt beschuldigd van misbruik binnen de katholieke kerk. Dat heeft de kardinaal dinsdag gezegd tijdens zijn getuigenverhoor voor de rechtbank in Middelburg.

De getuigenis van de 79-jarige gepensioneerde oud-aartsbisschop van Utrecht was de eerste van een dergelijk hoogeplaatste clericus in een Nederlandse rechtszaal in een misbruikzaak rondom de katholieke kerk. Slachtoffer Dave ten H. stelt dat hij in 1989 en 1990 in Terneuzen werd gedrogeerd en twee keer verkracht door priester Jan N.

Het slachtoffer denkt erover een schadevergoeding te eisen. Door middel van de getuigenissen moet duidelijk worden of het bisdom als werkgever aansprakelijk kan worden gesteld.

Simonis moest getuigen in de zaak omdat N. voor hij naar Terneuzen verhuisde, ook kinderen zou hebben misbruikt in een jeugdcentrum van de salesiaanse orde in Rijswijk. De gepensioneerde kardinaal was destijds bisschop van Rotterdam, waar Rijswijk onder viel.

De kardinaal zei dinsdag dat hij Jan N. niet kent en niets van doen heeft gehad met de aanstelling van de pater als priester in Terneuzen. Wel heeft Simonis het jeugdcentrum een keer bezocht voor een feest. Of hij de priester toen heeft ontmoet, kan hij zich niet herinneren, hoewel hij het niet uitsluit.

Eerder deze maand getuigde een salesiaanse leider dat zijn orde de kerk niet op de hoogte heeft gebracht van het misbruikverleden van N. toen hij als priester werd aangesteld in Terneuzen.

Simonis ontkende verder dat het Vaticaan ooit richtlijnen heeft uitgegeven waarin hem en andere geestelijken binnen de kerk werd opgedragen geen misbruikzaken te rapporteren aan de politie. Volgens Simonis werd binnen de kerk niet gesproken over seksueel misbruik tot de aandacht hiervoor in de Verenigde Staten begin jaren negentig losbarstte. "Voor ons bestond het niet."


Simonis ontkent betrokkenheid bij misbruikschandaal Foto: Novum)

D66-prominent Jan Vis overleden

D66-prominent Jan Vis is overleden. Dat heeft de partij dinsdag bekendgemaakt. Vis overleed maandagavond op 77-jarige leeftijd. D66-voorman Alexander Pechtold roemt Vis als een aimabel mens en een betrouwbare steunpilaar.

Vis werd in 1980 na een carrière in de journalistiek hoogleraar staatsrecht in Groningen. In dat jaar werd hij ook lid van de Eerste Kamer voor D66. Daarnaast was hij een van de informateurs van Paars-I. Tussen 1995 en 2003 was Vis lid van de Raad van State.

D66-leider Pechtold laat dinsdag in een reactie weten dat Vis voor hem 'een belangrijk klankbord en een betrouwbare steunpilaar was'. "In de vele gesprekken die ik tot op het laatste moment met hem had, waren zijn adviezen scherp en doorwrocht. En altijd met een relativerende kwinkslag. Met Jan verliezen we een aimabel mens."

Nederland verliest volgens Pechtold met Vis een staatsrechtelijk geweten. "Jan roerde zich veelvuldig in het maatschappelijk debat. Hij viel op door zijn verstand van zaken en scherpe, jeugdige geest. Jan ging altijd met zijn tijd mee."

Partijvoorzitter van D66 Ingrid van Engelshoven roemt Vis als stabiele factor binnen de partij. "Onder alle omstandigheden bereid de partij met raad en daad terzijde te staan. Wij zijn hem veel verschuldigd."

EA kondigt Dead Space 2: Severed aan

Over enkele dagen ligt de survival-horror-game Dead Space 2 in de winkels voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3. Het vervolg op het in 2009 verschenen Dead Space laat spelers wederom in de huid van Isaac Clarke kruipen in zijn strijd tegen de Necromorphs. EA heeft vandaag de eerste downloadable content aangekondigd.

De DLC voor Dead Space 2 draagt de naam Severed en zal verschijnen op de Xbox 360 en PlayStation 3. De PC zal het zonder moeten doen. De uitbreiding zal twee hoofdstukken bevatten waarin we de controle nemen over Gabe, een bewaker, die samen met Lexine probeert te ontsnappen aan de Necromorphs. Gabe en Lexine zaten ook al in Dead Space: Extraction.

De verhaallijn van deze personages zal parallel lopen aan het avontuur van Isaac. Wanneer Dead Space 2: Severed exact zal verschijnen en tegen welke prijs is nog niet bekendgemaakt.

 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.