FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 januari 2011

Charisteas tekent bij Schalke

Schalke 04 heeft de Griek Angelos Charisteas vastgelegd. De 30-jarige spits trainde sinds woensdag al mee met de selectie van trainer Felix Magath. Charisteas tekent een contract tot het einde van het seizoen, meldt Magath aan Der Kicker.

Charisteas, die eerder voor Ajax en Feyenoord speelde, zat sinds eind november zonder club nadat hij zijn contract bij het Franse Arles-Avignon had laten ontbinden. In Duitsland speelde de aanvaller, die ploeggenoot wordt van Klaas Jan Huntelaar, al voor Werder Bremen, FC Nürnberg en Bayer Leverkusen.

Doornbos overweegt deelname Indy 500

De kans lijkt aanwezig dat Robert Doornbos dit jaar in de Indianapolis 500 te bewonderen zal zijn. De Nederlander is in gesprek met Rahal Letterman Racing over een stoeltje in de meest prestigieuze IndyCar-race. In het verleden kwam de coureur al in deze klasse uit, de finishvlag van de Indy 500 zag hij in 2009 evenwel niet.

Mocht Doornbos deelnemen aan de Indy 500 dan kan dit zijn plannen om te gaan rijden in het DTM gaan doorkruisen. Met de overstap van Paul di Resta naar de Formule 1 is er bij één van de Mercedes-teams die met een oudere bolide rijden een plaatsje vrijgekomen voor de Nederlander. Mocht hij beide willen combineren dan mist Doornbos namelijk op 15 mei de thuisrace op Zandvoort.

Pakistanen woedend om schietpartij diplomaat

Islamitische hardliners hebben de Pakistaanse regering zondag gewaarschuwd niet toe te geven aan druk van de Verenigde Staten om een Amerikaanse diplomaat vrij te laten. De Amerikaan werd gearresteerd, omdat hij donderdag twee mannen doodschoot die hem vermoedelijk probeerden te beroven. Duizenden Pakistanen betuigden in Lahore hun steun aan de hardliners door massaal de straat op te gaan.

Tijdens de demonstratie spraken de partijleiders van Jamaat-e-Islami en Jamiat Ulema Islam de ruim vijftienduizend aanwezigen toe. Veel demonstranten riepen de regering op de Amerikaan op te hangen.

De Verenigde Staten beweren dat de Amerikaanse diplomaat uit zelfverdediging handelde. Volgens de Amerikaanse ambassade in Pakistan geniet de man bovendien diplomatieke onschendbaarheid. De ambassade beschuldigde Pakistan ervan de man illegaal vast te houden.

De Pakistaanse regering weigert vooralsnog de man vrij te laten en heeft gezegd dat de rechter over het lot van de diplomaat moet oordelen.


Pakistanen woedend om schietpartij diplomaat (Foto: Novum)

"Dost vreest voor ontwikkeling van loopbaan"

Bast Dost heeft een spoedarbitragezaak aangevraagd om naar Ajax te gaan. De spits zit bij sc Heerenveen op de bank.

Dost heeft de zaak tegen Heerenveen aangespannen om te kunnen vertrekken naar Ajax. De zaak dient maandag bij de KNVB in Zeist. Sport-Promotion verklaart dat de aanvaller geen andere mogelijkheid ziet omdat Ajax en Heerenveen het niet eens kunnen worden over de transfersom.

De Friezen hebben na een eerste bod van Ajax een tegenbod gedaan, maar daat gaan de Amsterdammers niet mee akkoord. "Daarmee is een patstelling bereikt, waardoor Dost vreest dat de ontwikkeling van zijn carrière gevaar loopt", vermeldt Sport Promotion op de website.

"Bij Heerenveen wordt de international van Jong Oranje merendeels als wisselspeler gebruikt. Omdat hij Ajax als een duidelijke positieverbetering ziet, heeft hij nu in samenspraak met Sport-Promotion en zijn raadsman Cor Hellingman spoedarbitrage aangevraagd bij de KNVB."

Nilsson verkiest Elfsborg boven Feyenoord

Lasse Nilsson wil Vitesse verlaten voor Elfsborg. De spits heeft een aanbieding van Feyenoord afgeslagen.

Nilsson is bij Vitesse niet meer zeker van een basisplaats en mag uitkijken naar een nieuwe werkgever. Tegenover het Zweedse Aftonbladet verklaart de aanvaller dat hij een terugkeer naar zijn vaderland verkiest boven Feyenoord, dat naarstig op zoek is naar aanvallende versterkingen.

"Ik was gevleid door de interesse", zei de 29-jarige Nilsson tegen de Zweedse krant. "Ik heb er heel serieus over nagedacht. Ik heb uiteindelijk toch besloten dat ik naar Elfsborg wil. Ik heb de aanbieding van Feyenoord afgewezen en hoop dat het nu morgen rondkomt met Elfsborg."

Technisch directeur Ted van Leeuwen van Vitesse liet eerder al weten een transfer van Nilsson naar Feyenoord onwaarschijnlijk was. "Het lijkt mij niet zo'n grote kans dat dit gaat lukken", zei Van Leeuwen na de competiezege van de Arnhemmers op Roda JC tegen Omroep Gelderland.

In brand gestoken Vietnamese journalist overleden

Een verslaggever van een Vietnamese krant die op 20 januari werd overgoten met chemicaliën en vervolgens in brand werd gestoken is zaterdag in een ziekenhuis overleden. Dat meldde de Vietnamese krant Tuoi Tre.

Een indringer verschafte zich vorige week toegang tot het huis van de journalist, die op dat moment lag te slapen. De aanvaller besproeide hem met chemicaliën en stak hem vervolgens in brand. Le Hoang Hung werd de afgelopen tien dagen behandeld aan zijn brandwonden, maar overleed alsnog.

Zijn collega Nguyen Thi Ngoc Mai zei dat Hung de afgelopen tien jaar schreef over de zuidelijke Mekong-delta. Mogelijk is de aanval een wraakactie voor zijn berichtgeving.

De politie onderzoekt de kwestie.

Suárez doorstaat medische keuring Liverpool

Luis Suárez heeft zonder problemen de medische keuring bij Liverpool doorstaan. De 24-jarige aanvaller uit Uruguay bereikte bovendien een persoonlijk akkoord met de Engelse club over zijn contract. Liverpool was het vrijdag al met Ajax eens geworden over een transfersom van maximaal 26,5 miljoen euro.

Liverpool maakte zondag op de website bekend dat de transfer maandag wordt afgerond. Volgens de club uit de Premier League moet alleen nog wat papierwerk worden geregeld.

Suárez verhuisde in de zomer van 2007 voor ruim 8 miljoen euro van FC Groningen naar Ajax. De aanvaller speelde in totaal 159 officiële wedstrijden voor de Amsterdammers. Suárez bezorgde zijn club 111 doelpunten en was vorig seizoen met 35 treffers topscorer van de Eredivisie.

Liedje 3JS gekozen voor ESF

Zondagavond is tijdens het Nationaal Songfestival het liedje gekozen dat de 3JS tijdens het Eurovisie Songfestival ten gehore zullen brengen. De kijkers en de vijfkoppige jury in de studio hebben gekozen voor het liedje Je Vecht Nooit Alleen.

In totaal hebben de 3JS vijf nummers gemaakt: Ga Dan Niet, De Stroom, Toen Ik Jou Vergat, Weelderig Waardeloos en Je Vecht Nooit Alleen. Tijdens de uitzending hebben de 3JS de vijf liedjes gespeeld. Daarna hebben artiesten die ook ooit naar het Songfestival zijn geweest een medley gedaan met oude tracks van het Eurovisie Songfestival.

De vakjury bestond uit Daniël Dekker, Hind, René Froger, Eric van Tijn en Annemieke Schollaardt.

Meer over het Eurovisie Songfestival vind je op ons forum.

Het winnende nummer 'Je vecht nooit alleen'.

Eerste Nederlandse toeristen terug uit Egypte

De eerste Nederlandse toeristen die door reisorganisaties worden teruggehaald uit Egypte landen vermoedelijk maandagochtend vroeg op Schiphol. Een Boeing 737 van ArkeFly met 177 mensen aan boord landt naar verwachting rond 04.30 uur op Schiphol, meldt een woordvoerder van TUI Nederland, waar ArkeFly onder valt.

TUI Nederland lijkt daarmee een van de eerste reisorganisaties te zijn die Nederlandse toeristen heeft gerepatrieerd sinds zondag het reisadvies voor Egypte werd aangescherpt. Het vliegtuig komt uit de Egyptische badplaats Hurghada en vertrekt zondag rond 23.30 uur.

In Egypte geldt in het hele land een avondklok, maar TUI verwacht niet dat die problemen gaat opleveren voor de vlucht. "Anders hadden wij dit ook niet zo geregeld", vertelt de zegsvrouw.

In de grote steden is het onrustig op vliegvelden, maar volgens de woordvoerder is het op vliegvelden bij de badplaatsen rustig. "Voor zover wij kunnen voorzien, kunnen mensen het vliegveld op een normale manier bereiken, inchecken en terugvliegen naar Nederland."

TUI Nederland heeft in totaal 1600 toeristen in Egypte zitten. Het grootste gedeelte van deze mensen wordt maandag teruggehaald naar Nederland, de rest volgt dinsdag.

Op Schiphol landen zondagavond overigens ook nog gewoon de reguliere vluchten uit Egypte. Zo moet er rond 23.00 uur een vliegtuig uit Egypte landen, maar die stond al gepland voordat het verscherpte reisadvies van kracht werd, laat een woordvoerder van Schiphol weten. Ook van verschillende bedrijven met werknemers in Egypte die hebben besloten hun medewerkers terug te halen landen toestellen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpte zondag het reisadvies voor Egypte aan. Alle reizen naar het land worden nu ontraden. Eerder werden alle niet-essentiële reizen ontraden. Ook wordt Nederlanders die nu in Egypte zitten nu aangeraden het land te verlaten.

Vrijdag zaten nog ruim 3800 Nederlandse toeristen in Egypte. Bijna al deze toeristen verblijven in badplaatsen. Hoeveel Nederlanders er zondag nog zitten, weet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet.

Opnieuw arrestaties voor fatale woningoverval

In het onderzoek naar een woningoverval in Rotterdam waarbij een 23-jarige overvaller omkwam, zijn opnieuw twee aanhoudingen verricht. Vrijdagavond en zaterdagnacht zijn in Utrecht twee mannen van 24 gearresteerd, meldt de politie zondagavond.

Op nieuwjaarsdag werden al twee mannen van 27 en 28 opgepakt. Het vermoeden bestaat dat deze mannen aanwezig waren in de woning en dat zij het slachtoffer waren van de overval.

De overval vond in de vroege ochtend van 30 december plaats in een woning aan de Van Citterstraat. Tijdens de woningoverval is een gevecht ontstaan tussen vier indringers en twee bewoners van het pand, waarbij is geschoten. Niet lang daarna belde een gewonde 23-jarige man aan bij een woning in de Vierambachtsstraat. Hij overleed nog in deze woning.

De twee dit weekend gearresteerde Utrechters worden verdacht van de woningoverval. Welke rol de eerder opgepakte mannen hebben gespeeld bij de schietpartij, wordt nog onderzocht. Ook de aanleiding voor de overval op de woning wordt nog bekeken.

De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

'Vitesse presenteert maandag twee aanwinsten'

Vitesse heeft volgens De Gelderlander twee nieuwe versterkingen aangetrokken uit Ivoorkust en Roemenië. Wilfried Bony komt over van het Tsjechische Sparta Praag. De Ivoriaanse spits (22) komt voor ongeveer vier miljoen euro over naar Arnhem.

Bony maakte enkele maanden geleden zijn de buut voor de nationale ploeg van Ivoorkust. Naast de spits wordt ook Valerica Gaman verwelkomt. Gaman is een 21-jarige verdediger van Universitatea Craiova uit Roemenië. De mandekker komt uit voor Jong Roemenië, waarvoor hij vijftien interlands heeft gespeeld.

Gaman en Bony zijn de vijfde en zesde aanwinst voor het ambitieuze Vitesse van Merab Jordania sinds de winterstop. Jordania haalde onlangs Marti Riverola, Michihiro Yasuda, Jordi López en Haruna Babangida naar Vitesse. Met de nieuwe aanwinsten verloren de Arnhemmers vorige week bij Willem II, maar zaterdagavond nam de formatie van Albert Ferrer in eigen huis revanche tegen Roda JC (5-2).

Judoka Uilenhoed vijfde bij WB Sofia

Tijdens wereldbekerwedstrijden in het Bulgaarse Sofia is judoka Carola Uilenhoed vijfde geworden in de klasse tot 78 kilogram. In de strijd om het brons verloor ze met een yuko van de Japanse Kanae Yamabe.

Gisteren pakte Esther Stam goud in de klasse tot 63 kilogram. Birgit Enke (-48 kg), Miriam Polak, Kitty Bravik (-52 kg) en Juul Franssen (-57 kg) konden in Sofia geen potten breken. 

De Cler: "Tijdje geleden dat we goed speelden"

Feyenoord leek zondag op weg naar een stunt bij FC Twente, maar de Tukkers trokken in de slotfase aan het langste eind. Feyenoord kwam nog op voorsprong, maar Wout Brama en Bryan Ruíz voorkwamen puntenverlies voor de landskampioen. Ruíz verzekerde Twente met een doelpunt in de extra tijd van de zege. "Het is heel zuur om op deze manier in de laatste minuut te verliezen", zei Tim de Cler.

"Aan de andere kant hebben we vandaag wel goed gespeeld", verklaarde de linksback op de clubsite van Feyenoord. "Dat was ook al een tijdje geleden. Na de 0-1 viel er helemaal iets van ons af en toen hebben we prima gevoetbald. We kregen zelfs mogelijkheden om 0-2 te maken. Wat dat betreft hebben we vandaag veel positieve dingen laten zien maar ook negatieve."

De Cler vond dat de tegendoelpunten voorkomen konden worden. "We stonden twee keer niet goed te dekken. Aan de andere kant hebben we veel strijd geleverd. Terwijl ook de manier waarop we hebben gevoetbald hoop moet geven. Helaas staan we weer met lege handen en dat gevoel overheerst, zeker omdat we meer hadden verdiend", besluit de oud-speler van Ajax en AZ.

De Boer blij met terugkeer El Hamdaoui

Ajax-trainer Frank de Boer was zeer tevreden met het resultaat van zijn ploeg vandaag in de uitwedstrijd bij NAC Breda (0-3). Daarnaast zag de oud-Oranje aanvoerder ook El Hamdaoui een verdienstelijke rentree maken.

"Het resultaat is goed, maar de uitvoering niet," zei De Boer. "We kunnen nog veel beter. In de tweede helft kregen we heel veel ruimte. Daar moeten we handiger mee omgaan. Dan maken we het ons zelf nog makkelijker."

"Ik ben wel blij dat El Hamdaoui weer terug is. Hij forceert tijdens zijn invalbeurt toch onze tweede treffer en was daarna ook gevaarlijk. Mounir brengt iets extra's. Dat kunnen we zeker na het vertrek van Suárez goed gebruiken."

Doden bij aanval op politiepost Nigeria

Gewapende mannen hebben zondag in Maiduguri, een stad in het onrustige noorden van Nigeria, een controlepost van de politie aangevallen. Bij de aanval kwam een politieagent om het leven. Twee aanvallers werden door de politie doodgeschoten. Dat heeft politiechef Mohammed Abubakar gezegd.

Volgens de politie zijn de aanvallers allen lid van de radicale islamitische sekte Boko Haram. Naar aanleiding van de aanval heeft de politie besloten op elke controlepost ten minste tien mensen te stationeren.

Eerder zondag arresteerde de politie negentien mensen in verband met de moord op gouverneurskandidaat Modu Fannam Gubio. Hij werd vrijdag samen met zes anderen vermoord. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de moord opgeëist, maar het vermoeden bestaat dat Boko Haram verantwoordelijk is voor de liquidatie.

Roy winnaar GP La Marseillaise

Jérémy Roy is de winnaar geworden van de eerste Europese eendagskoers van het jaar. De Fransman van FDJ was in eigen land de sterkste in de 23e GP La Marseillaise. Het podium werd vervolledigd door zijn landgenoten Sylvan Georges (BigMat) en Romain Feillu (Vacansoleil).

Roy was na tien kilometer in de aanval gegaan met Georges en Julien Guay en wist vooruit te blijven. Hij won met een marge van 2.38 op Georges, die het peloton vijf seconden voorbleef. Lieuwe Westra was de beste Nederlander, hij kwam als veertiende over de streep.

EB Games onthult collector's edition van Homefront

De Australische gameswinkel EB Games Australia heeft de collector's edition van Homefront onthuld, de speciale versie van game bevat: het spel, een propagandaboekje, 'Shotgun DLC', Concept Art, een patch van stof en een Multiplayer Unlock Pack. Deze versie is helaas exclusief gemaakt voor EB Games, maar er zal een soortgelijke versie verschijnen in Europa.

Homefront zal te koop zijn vanaf 11 maart op de PC, Xbox 360 en de PlayStation 3.

Home

Ingang school Boxtel opgeblazen

In Boxtel is zondagochtend een ingang van het Jacob-Roelandslyceum opgeblazen. Diverse ruiten en een glazen toegangsdeur zijn door de explosie gesneuveld. Buurtbewoners melden dat er mogelijk een spijkerbom is ontploft.

Ook agenten die toevallig in de buurt waren hoorden een explosie, aldus politiewoordvoerster Anja Visser. "Bij de school aangekomen zagen zij dat het alarm was afgegaan en ontdekten ze de schade aan de achteringang." Tot zondagmiddag laat heeft de technische recherche onderzoek gedaan bij de school. De politie roept getuigen op om zich te melden.

Het Jacob-Roelandslyceum is een middelbare school voor havo, atheneum en gymnasium. De school heeft ongeveer 1300 leerlingen.

"Ik heb nooit gezegd dat ik niet voor Ajax wil spelen"

Mounir El Hamdaoui maakte zondagmiddag tegen NAC Breda (0-3) zijn eerste speelminuten voor Ajax sinds 8 december. Na zijn reserverol in de Champions League-ontmoeting met AC Milan kwam El Hamdaoui niet meer in actie. De teleurgestelde spits zou volgen geruchten liever willen vertrekken uit Amsterdam. El Hamdaoui spreekt de verhalen tegen. "Ik niet gemotiveerd? Dat zijn lulverhalen", zei de aanvaller.

"Ik heb nooit gezegd dat ik niet voor Ajax wil spelen en ik weet ook niet wie dat de wereld in geholpen heeft", aldus El Hamdaoui tegen Eredivisie Live. "Ik ga me er niet tegen verdedigen, daar schiet ik niks mee op. Het doet me niks. Het is vervelend omdat de fans kritischer zijn."

"Maar zoals ik al zei doet het me weinig. Ik concentreer me op de wedstrijden en doe m'n ding. Toch heb ik de afgelopen maanden rustig beleefd", vervolgt de Marokkaan, die niet gelukkig was met zijn rol als bankzitter tegen Milan. "We hebben erover gesproken en dat is nu verleden tijd. We kijken nu alleen maar naar de toekomst. Dat ik op dat moment niet blij was lijkt me logisch."

Preud'homme: "Ruíz gaf een nieuw elan"

Feyenoord kwam tegen landskampioen FC Twente op voorsprong, maar dankzij invaller Bryan Ruíz keerde het tij in Enschede (2-1). "We hadden nog een wapen achter de hand", aldus FC Twente-coach Michel Preud'homme tijdens de persconferentie.

De voormalige doelman geeft met deze opmerking aan dat Ruíz als invaller een onschatbare waarde vertegenwoordigde. Een klein kwartier voor het einde kwamen de Tukkers gelijke hoogte dankzij Wout Brama, Ruiz maakte het karwei echter af.

"Het was hem niet aan te zien dat hij meer dan twee maanden niet meer in actie is gekomen. Hij gaf een nieuw elan en vertrouwen. Met Bryan keerde het geloof terug bij ons én het publiek", zo voegde de Belgische oefenmeester eraan toe. De Costaricaan moest wegens een knieblessure voor langere tijd revalideren.

Alhoewel Twente pas in de slotfase de overwinning wist af te dwingen, is Preud'homme van mening dat zijn ploeg de terechte winnaar is. "Toch wel verdiend. Feyenoord speelde goed en had een sterke organisatie staan. Wij hebben echter het spel gemaakt. Daarvoor zijn we beloond."

[FA Cup] Fulham declasseert Tottenham

Fulham heeft ten koste van Tottenham Hotspur de vijfde ronde van de FA Cup bereikt. The Cottagers waren in eigen huis veel te sterk voor The Spurs, die al vroeg met tien man kwamen te staan. Mede dankzij Moussa Dembélé werd Tottenham, met Rafael van der Vaart, overklast (4-0).

Fulham had bij het bereiken van de pauze al niets meer te vrezen van stadgenoot Tottenham. De thuisploeg kwam binnen een kwartier spelen op een 2-0 voorsprong. Beide doelpunten werden door Danny Murphy gemaakt vanaf elf meter. De oud-speler van Tottenham bleef tot tweemaal koel voor oud-PSV'er Heurelho Gomes. De strafschoppen vielen kort na elkaar.

Bij de eerste penalty vloerde Alan Hutton Fulham-aanvaller Clint Dempsey en kort daarna trok Michael Dawson Dembélé naar de grond. Dawson kreeg voor zijn overtreding een rode kaart van scheidsrechter Phil Dowd.

Na ruim twintig minuten spelen kwam de thuisploeg op 3-0. Brede Hangeland scoorde vanuit een corner, waardoor het leed voor Tottenham steeds groter werd. Kort voor de pauze droeg Dembélé ook bij aan de vernedering van het verdedigend uiterst zwakke Tottenham. De Belg passeerde Sébastien Bassong simpel en liet Gomes kansloos met een snoeihard uithaal: 4-0.

In de tweede helft spaarde Fulham het tiental van The Spurs, waar Van der Vaart na ruim een uur spelen werd gewisseld. Trainer Harry Redknapp hoopte met invaller Peter Crouch nog iets terug te doen, maar Fulham behield de ruime voorsprong. Tottenham kan de FA Cup op zijn buik schrijven, ondanks de ambities die Van der Vaart van tevoren uitsprak.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 20

Afgelopen weekend werd in de Duitse Bundesliga de twintigste speelronde afgewerkt. Hieronder de uitslagen en stand en een linkje naar de overige statistieken.

Bayern derde na zege, Robben scoort

Bayern München is geklommen naar de derde plaats in de Bundesliga. Door een 3-1 uitzege bij Werder Bremen wipt de ploeg van trainer Louis van Gaal over Hannover 96 heen, dat vrijdag met 2-0 verloor bij Bayer Leverkusen. Arjen Robben was bij Bayern een van de doelpuntenmakers.

Ondanks de overwinning lijkt prolongatie van de landstitel er voor Bayern dit jaar niet in te zitten. Koploper Borussia Dortmund boekte uit bij Wolfsburg een kinderlijk eenvoudige 3-0 overwinning en houdt daardoor een voorsprong van elf punten op naaste belager Bayer Leverkusen. Bayern München heeft een achterstand van veertien punten.

Een halfuur voor tijd wees nog niets op een overwinning van Bayern. Kort na rust zette Per Mertesacker Werder Bremen zelfs op voorsprong, waarna het tot de 65e minuut duurde voordat Robben gelijk kon maken. Een kwartier voor tijd werd Mertesacker de schlemiel door een voorzet van Mario Gomez in eigen doel te werken.

Werder, dat eerder in de wedstrijd na een handsbal van Luiz Gustavo een zuivere strafschop was onthouden, kreeg in de slotfase ook nog een derde tegentreffer om de oren. Net na de 1-3 van Miroslav Klose raakte Werder ook doelman Tim Wiese nog kwijt door een rode kaart.

Borussia Mönchengladbach boekt zege

Borussia Mönchengladbach heeft zondag de vierde zege van het seizoen geboekt in de Bundesliga. De hekkensluiter hield aan het bezoek bij Eintracht Frankfurt drie punten over: 1-0. De Belg Igor De Camargo was matchwinner met zijn doelpunt zes minuten voor tijd.

Door de zege komt Borussia op gelijke hoogte met VfB Stuttgart, dat met 1-0 verloor van SC Freiburg. Borussia en Stuttgart hebben nu beide zestien punten. Freiburg is al zes duels ongeslagen en bezet de zesde plaats. Johannes Flum bezorgde de bezoekers in de 24e minuut de zege tegen Stuttgart.


Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Bayer Leverkusen Hannover 96 2-0
Werder Bremen Bayern München 1-3
VfL Wolfsburg Borussia Dortmund 0-3
1. FC Nürnberg Hamburger SV 2-0
Schalke 04 1899 Hoffenheim 0-1
FC Sankt Pauli 1. FC Köln 3-0
FC Kaiserslautern FSV Mainz 05 0-1
VfB Stuttgart SC Freiburg 0-1
Eintracht Frankfurt M'gladbach 0-1


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Borussia Dortmund 20 16 2 2 50 46-12
2 Bayer Leverkusen 20 11 6 3 39 41-29
3 Bayern München 20 10 6 4 36 40-23
4 FSV Mainz 05 20 12 0 8 36 31-21
5 Hannover 96 20 11 1 8 34 28-30
6 SC Freiburg 20 10 3 7 33 29-28
7 Hamburger SV 20 9 3 8 30 29-30
8 1899 Hoffenheim 20 7 8 5 29 36-26
9 Eintracht Frankfurt 20 8 2 10 26 24-26
10 1. FC Nürnberg 20 7 5 8 26 25-30
11 Schalke 04 20 7 4 9 25 26-26
12 VfL Wolfsburg 20 5 8 7 23 26-29
13 FC Kaiserslautern 20 6 4 10 22 29-34
14 FC Sankt Pauli 20 6 4 10 22 23-34
15 Werder Bremen 20 6 4 10 22 26-42
16 1. FC Köln 20 5 4 11 19 22-37
17 VfB Stuttgart 20 4 4 12 16 34-37
18 M'gladbach 20 4 4 12 16 29-50

Klik hier om meer statistieken over de Duitse Bundesliga te bekijken!

 

Been niet in zee met Van Hanegem

Willem van Hanegem gaat geen rol spelen in het technisch beleid van Feyenoord. Dat zei trainer Mario Been vandaag na de nederlaag van zijn ploeg bij FC Twente (2-1). "Het gaat niet door", aldus Been.

Been en Van Hanegem spraken elkaar afgelopen week enkele keren. Been: "Zaterdag heeft Willem aangegeven dat hij geen behoefte had aan de rol die ik hem had voorgesteld. Dat is duidelijk. Dat betekent dat we gewoon doorgaan met de technische staf die we nu hebben. Daar heb ik alle vertrouwen in."

Been niet in zee met Van Hanegem
Been niet in zee met Van Hanegem (Foto: ANP)

[Video] Jeugdspeler dunkt zichzelf door basket

Bij de Amerikaanse sporten is er tijdens de halftimes vaak veel ruimte voor vermaak voor het publiek. Zo ook bijna de basketbalwedstrijden in de NBA.

Bij de Phoenixs Suns werd er bij de gewonnen wedstrijd tegen de Boston Celtics (88-71) voor gekozen om jeugdspelers te laten dunken. Dat dit niet altijd goed gaat bleek afgelopen vrijdag wel. Bij de eerste de beste poging van een spelertje werd niet alleen de bal gedunkt door de basket, maar kreeg hij het ook voor elkaar om zichzelf door de basket te krijgen.

Tunesische oppositieleider terug uit ballingschap

De leider van de lange tijd verboden Tunesische oppositiepartij Ennahdha, Rachid Ghanouchi, en ongeveer zeventig andere verbannen leden van de partij zijn zondag teruggekeerd in Tunesië. De politici, die in ballingschap leefden, werden welkom geheten door duizenden juichende aanhangers.

De politici keerden terug twee weken nadat de autocratische president Zine El Abidine Ben Ali het land ontvluchtte na een volksopstand. Gedurende zijn 23 jaar durende regering onderdrukte Ben Ali tegenstanders van zijn regime. Hij liet ze in de gevangenis gooien of verbande ze.

Nu Ben Ali niet meer in het land is, heeft Ennahdha, dat renaissance betekent, snel een positie weten te veroveren op het politieke speelveld. De partij nam deel aan demonstraties en voerde overleg met de premier. Hoewel het verbod op de partij nog niet officieel is opgeheven, staat de interim-regering tolerant tegenover de partij.

Ghanouchi (69) verliet het land toen Ben Ali in 1987 aan de macht kwam. In 1991 werd hij bij verstek veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, net als veel andere partijleiders. Hij ontkende de macht te hebben willen grijpen in het land.

Ghanouchi zei niet geïnteresseerd te zijn in een politieke rol. "Alles wat ik wil is de lucht inademen van het land waaruit ik meer dan twintig jaar geleden werd verbannen", zei hij. "In het kort", schreef hij in een verklaring, "wil ik een normale burger zijn."


Tunesische oppositieleider terug uit ballingschap (Foto: Novum)

Frankrijk weer wereldkampioen handbal

De Franse handballers hebben hun wereldtitel handbal geprolongeerd. De regerend olympisch- en Europees kampioen versloeg in de finale Denemarken na een bloedstoellende wedstrijd in de verlenging met 37-35.

De Denen moesten lange tijd achtervolgen, maar kwamen elf minuten voor tijd terug in de wedstrijd (24-24) en dwongen in de allerlaatste seconde van de reguliere speeltijd een verlenging af door een goal van Spellerberg.

In die verlenging namen de Denen voor het eerst een voorsprong, maar moest het toch genoegen nemen met het zilver na een eindsprint van de Fransen.

Old Firm in finale League Cup

De finale van de Schotse League Cup gaat op 20 maart tussen Glasgow Rangers en Celtic. Celtic verzekerde zich gisteren al van de eindstrijd, Glasgow Rangers won vanmiddag met 2-1 van Motherwell.

Steven Naismith maakte een kwartier voor tijd het winnende doelpunt voor Glasgow Rangers, dat eerder via Edu al op voorsprong was gekomen. In de 66e minuut scoorde Keith Lasley namens Motherwell.

Schip na maand eindelijk uit ijs

Twee ijsbrekers zijn er eindelijk in geslaagd een groot schip dat vastzat in het ijs in de Zee van Ochotsk te bevrijden. Dat meldde het Russische ministerie van Vervoer maandag. Het schip, waarop vis werd verwerkt, is naar open water gesleept.

Het schip, de Sodroesjestvo, zat al sinds de jaarwisseling vast en was de laatste van drie schepen die vast kwamen te zitten. Het was erg lastig het enorme schip vrij te krijgen, omdat het breder is dan de vaargeul die de ijsbrekers konden vrijmaken.

De reddingsoperatie werd gehinderd door zware windstoten en slecht zicht.

[FA Cup] Manchester United treft vijfdedivisionist

Manchester United heeft gunstig geloot voor de achtste finale van de FA Cup. De ploeg van trainer Sir Alex Ferguson werd bij de loting gekoppeld aan Crawley Town, dat uitkomt in de Conference National. Dat is de vijfde Engelse divisie. Arsenal had ook een goede loting met Leyton Orient, dat op het derde Engelse niveau actief is.

Aston Villa neemt het waarschijnlijk op tegen Manchester City, dat nog wel moet zien te winnen van Notts County. De winnaar van het duel tussen Chelsea en Everton speelt tegen Reading. Fulham of Tottenham Hotspur treft Bolton Wanderers of Wigan Athletic.

West Ham United ontvangt Burnley, terwijl Birmingham City de degens mag kruisen met Sheffield Wednesday. Stoke City en Brighton strijden ook om een ticket voor de kwartfinale.

Twintig jonge vandalen opgepakt

Twintig jongeren zijn zaterdagavond in Rijswijk opgepakt nadat autospiegels waren vernield en over twee geparkeerde auto's was gelopen. De groep gedroeg zich volgens de politie luidruchtig en baldadig.

De groep werd rond 22.00 uur gearresteerd. De gemolesteerde auto's stonden op de Lange Dreef en de Pioendreef. De politie besloot tot het aanhouden van de hele groep jongeren in de leeftijd van 15 tot 19 jaar.

Op een politiebureau bleek dat een 17-jarige jongen achter het vernielen van de spiegels zat en dat hij over de auto's was gelopen. De 17-jarige Nootdorper moest de nacht in de cel doorbrengen, tegen de rest van de groep werd proces-verbaal opgemaakt wegens baldadigheid.

De politie is nog op zoek naar gedupeerden van de groep. Uit verklaringen van de jongeren blijkt ook dat ze een ruit van een verzorgingshuis hadden ingegooid en dat onderweg een bloempot sneuvelde.

Nakamura wint schaaktoernooi Wijk aan Zee

De Amerikaan Hikaru Nakamura is de winnaar geworden van de 73e editie van het schaaktoernooi in Wijk aan Zee, wat tegenwoordig de naam Tata Steel Chess draagt. Op de slotdag veranderde er niks meer in de rangschikking, alle partijen eindigden in een remise.

Nakamura nam het vandaag op tegen de Chinees Wang Hao. Al na 22 zetten kwamen beide spelers een puntendeling overeen. Zijn naaste belager in het klassement, Viswanathan Anand, probeerde het nog wel wat langer tegen de Rus Jan Nepomniasjtsji. De Wereldkampioen uit India zag echter ook geen kansen op winst.

Met een zevende plek in het klassement is de pas 16-jarige Anish Giri de beste Nederlander geworden.

Blessures voor Anita en De Jong

Trainer Frank de Boer van Ajax weet nog niet of hij vrijdagavond tijdens de thuiswedstrijd tegen De Graafschap over Siem de Jong en Vurnon Anita kan beschikken. Beide spelers vielen vanmiddag geblesseerd uit in de door hun ploeg gewonnen uitwedstrijd bij NAC Breda (0-3).

"Vurnon kon niet meer op zijn enkel staan", zei De Boer. "Hopelijk is er niets beschadigd. De Jong had veel last van zijn schouder. Hij mankeert gelukkig niets aan zijn sleutelbeen, maar had wel erg veel pijn."

[AO] Djokovic wil nu meer

Novak Djokovic pakte vandaag zijn tweede grandslamtitel. Nadat hij in 2008 in de finale van de Australian Open Jo-Wilfried Tsonga versloeg, was hij vandaag op hetzelfde toernooi te sterk voor Andy Murray. Djokovic, die vaak naast de hoofdprijzen moet grijpen door de aanwezigheid van Rafael Nadal en Roger Federer, hoopt nu op meer.

"Ik ben meer gefocust en toegewijd dan ooit," zei de Serviër op de persconferentie. "Ik wil het hier niet laten stoppen, zeker nu ik het gevoel heb dat ik een goede manier van spelen heb voor elke ondergrond."

"Natuurlijk zijn Nadal en Federer nog de beste spelers ter wereld. Ik ben wel blij dat er meer nieuwe spelers komen in de laatste fase van de grandslamtoernooien," vervolgde Djokovic die sinds de zomer van 2010 steeds beter is gaan spelen. Daar heeft de 23-jarige wel een verklaring voor.

"Ik voel dat ik meer ervaring heb op de baan. Zowel op fysiek als op het mentale vlak ben ik gegroeid. Het wordt makkelijker om op bepaalde momenten te reageren en ik weet hoe ik moet spelen op een groot podium. Dit was de best mogelijke start van het seizoen."

Vos en Wild in bike-off om deelname WK baanwielrennen

Marianne Vos en Kirsten Wild nemen het in een bike-off tegen elkaar op wie er op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn mag uitkomen op het onderdeel omnium.  Op 10 februari nemen beide rijdsters het tegen elkaar op op de wielerbaan van Alkmaar. De baan in Apeldoorn is vanwege atletiekwedstrijden niet beschikbaar.

Op het onderdeel omnium, vanaf 2012 ook een olympisch onderdeel, werd Vos in december bij wereldbekerwedstrijden nog zesde, Wild werd vorige week in Peking tweede. Vos, vandaag nog wereldkampioene veldrijden geworden, en Wild strijden dan op de onderdelen 500 meter tijdrit, individuele achtervolging en de zogenoemde vliegende ronde tegen elkaar.

Volgens Thorwald Veneberg, technisch directeur bij wielerbond KNWU, is bewust gekozen voor deze goed meetbare onderdelen. "Op tactische onderdelen als de puntenkoers en de scratch kun je nou eenmaal geen competitie opzetten met twee rensters. We hebben een schema opgesteld met een aan de gerealiseerde tijden gekoppelde puntentelling, die volgens ons goed overeen komt met de te behalen punten op het omnium. Het is dus niet zo dat wie de meeste onderdelen wint, ook op het WK mag uitkomen", aldus Veneberg.

De winnares van de bike-off mag ook deelnemen aan de wereldbekerwedstrijd komende maand in Manchester.

Japanner Okazaki naar VfB Stuttgart

Shinji Okazaki speelt de komende 3,5 jaar bij VfB Stuttgart in de Bundesliga. De Japanse spits komt over van Shimizu S-Pulse uit de Japanse competitie. Hij kwam zondagochtend aan in Stuttgart nadat hij zaterdag nog met Japan de Azië Cup had veroverd. Na een medische keuring zette hij zijn handtekening.

De 24-jarige Okazaki vertrok zondagmiddag direct weer naar Japan. Tijdens de Azië Cup beviel zijn vrouw van de tweede zoon van het stel. Vrijdag meldt hij zich weer in Zuid-Duitsland. "Hij heeft bijna een jaar aan een stuk gespeeld", weet technisch directeur Fredi Bobic. "In Japan kan hij een paar dagen uitrusten."


Japanner Okazaki naar VfB Stuttgart (Foto: Novum)

[Upd] El-Baradei: VS verliezen geloofwaardigheid

Mohammed el-Baradei, de leider van de Egyptische oppositie, heeft ongekend hard uitgehaald naar de Verenigde Staten. De geloofwaardigheid van de Amerikaanse regering wordt met de dag kleiner als Washington praat over democratie in Egypte maar ondertussen president Hosni Mubarak steunt, zei ElBaradei zondag.

"Aan de ene kant praten jullie over democratie, de rechtsstaat en mensenrechten, maar anderzijds verlenen jullie nog steeds steun aan een dictator die zijn volk blijft onderdrukken", zei El-Baradei, in het verleden hoofd van VN-atoomwaakhond IAEA, tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De opmerkingen van El-Baradei komen kort na een interview met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Die sprak in hele algemene bewoordingen over de toestand in Egypte. Ze pleitte voor hervormingen, maar uitte geen openlijke kritiek op Mubarak, een belangrijke bondgenoot van Washington.

Update 17.11 uur
El-Baradei is momenteel onderweg naar het Tahrir plein om daar een toespraak te gaan houden voor de menigte. Volgens berichten van Al Jazeera, blijft het aantal mensen op het plein groeien. Volgens het Moslim Broederschap heeft el-Baradei 'toestemming' om te onderhandelingen te voeren om een nieuwe regering op te zetten in Egypte.

Update 17.30 uur
El-Baradei is gearriveerd op het Tahrir plein. Hij werd onder luid gejuich ontvangen. Verwacht wordt dat hij een speech zal houden die samen met alle oppositiepartijen geschreven is. Hierin zal hij een hand uitreiken naar de militairen, om zodoende Mubarak ten val te brengen.

Update 18.20 uur
Caïro: geen aantasting van de prioriteiten van de buitenlandse politiek

De minister van buitenlandse zaken geeft aan dat de huidige omstandigheden de buitenlandse politiek van Egypte niet zal aantasten. Op de Egyptische tv heeft een woordvoerder van het ministerie aangegeven dat Egypte in staat is zijn koers voort te zetten ondanks het rumoer.

Hij voegt eraan toe dat nu de echte vrienden van Egypte duidelijk worden, zij zullen er voor zorgen dat het Egyptische volk veilig blijft.

Met dank aan abdalfawaz voor de vertaling van het ambtsbericht.

ElBaradei: VS verliezen geloofwaardigheid
ElBaradei: VS verliezen geloofwaardigheid (Foto: ANP)

Wassen niet naar hoofdtoernooi Johannesburg

Rogier Wassen heeft zich niet weten te plaatsen voor het hoofdtoernooi van het ATP-toernooi van Johannesburg. De Nederlander, die normaliter alleen in het dubbelspel uitkomt, verloor in de tweede kwalificatieronde van Thiago Alves in drie sets; 7-5, 5-7 en 6-0.

Igor Sijsling en Jesse Huta Galung komen wel uit in het hoofdtoernooi. Sijsling treft wildcardspeler Fritz Wolmarans, terwijl Huta Galung tegen de als derde geplaatste Janko Tipsarevic moet spelen.

Wassen speelt overigens wel in het dubbelspel met zijn Duitse partner Dustin Brown. Het als tweede geplaatste koppel komt morgen in actie tegen Karol Beck en Dudi Sela.

Freund springt het verst in Willingen

De Duitser Severin Freund heeft vanmiddag in Willingen de wereldbekerwedstrijd schansspringen gewonnen. Voor eigen publiek zette Freund sprongen neer van 143,5 en 139 meter. Dat leverde hem een puntentotaal op van 289,1.

De Oostenrijker Martin Koch eindigde met 286,9 punten als tweede. De Zwitser Simon Ammann werd met een puntentotaal van 284,5 derde.

Gisteren eindigde de 22-jarige Freund met het Duitse team als tweede in de landenwedstrijd.

Het Vlaamse schaatsen

Als de plassen dicht liggen en de vrieskou zijn best heeft gedaan, wordt ons land gek. Er kan weer geschaatst worden. De schaatssport is een grote sport in ons kikkerlandje. Buiten Nederland wordt er ook geschaatst, maar niet op zo'n grote schaal als in Nederland. Ons land telt ook de meeste 400-meterbanen ter wereld. Het is daarom ook niet zo gek dat de Nederlanders in deze tak van sport al jaren de dienst uitmaken. In alle klassementen en op alle afstanden zijn er Nederlandse wereldtoppers te vinden.

Skiërs gered uit skilift Oostenrijk

Negentig mensen die vastzaten in een skilift in het Oostenrijkse skigebied Grünau-Kasberg zijn zondag door reddingswerkers gered. Dat hebben de Oostenrijkse autoriteiten gezegd. De skilift was wegens een technisch probleem stilgevallen.

Niemand raakte gewond en de bevrijding van de skiërs en snowboarders verliep vlekkeloos, aldus de politie.

Eerder deze maand zaten in dezelfde regio ook al zo'n honderdzestig wintersportliefhebbers vast in een defecte stoeltjeslift. Sommigen moesten toen gered worden door helikopters.

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Vanmiddag stond de achttiende speelronde in de Topklasse bij de zondagamateurs op het programma. De vorst gooide flink roet in het eten, want slechts één van de geplande zeven wedstrijden vond doorgang.

Alleen bij Haaglandia in Rijswijk kon worden gevoetbald. De thuisploeg verloor van De Treffers, dat dankzij deze overwinning de koppositie overneemt van FC Oss. Wel heeft De Treffers drie wedstrijden meer gespeeld dan de uit de Jupiler League gedegradeerde Ossenaren.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Achilles '29 VVSB afg
Argon Hollandia afg
EVV FC Lienden afg
Haaglandia / Sir Winston De Treffers 0-3
FC Hilversum AFC afg
FC Oss Gemert afg
Quick '20 JVC Cuijk afg

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 De Treffers 18 9 5 4 32 25-22
2 FC Oss 15 8 6 1 30 26-14
3 JVC Cuijk 15 8 3 4 27 30-24
4 Achilles '29 16 7 5 4 26 24-15
5 Argon 16 8 2 6 26 16-16
6 AFC 15 7 4 4 25 34-25
7 Haaglandia / W. 18 7 4 7 25 31-27
8 VVSB 15 6 3 6 21 20-21
9 FC Lienden 17 6 2 9 20 26-35
10 Hollandia 14 5 4 5 19 12-13
11 EVV 15 5 3 7 18 15-17
12 FC Hilversum 15 3 7 5 16 15-18
13 Gemert 17 4 4 9 16 14-21
14 Quick '20 15 3 5 7 14 16-21
15 Baronie 15 2 3 10 9 14-29

BNN vervolgd voor afluisteren Verlinde

Het Openbaar Ministerie (OM) moet omroep BNN vervolgen voor het maken van onrechtmatige geluidsopnames van gesprekken van presentator Albert Verlinde en politicus Onno Hoes.

Dat heeft het Gerechtshof in Den Bosch kortgeleden bepaald, zo blijkt uit documenten die in het bezit zijn van het ANP. De advocaat van het echtpaar heeft dit zondag bevestigd.

Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink overhandigden Verlinde in juli 2009 voor hun programma VOC een prijs met daarin afluisterapparatuur. Het tweetal heeft met dit object opnames gemaakt van gesprekken die de presentator en musicalproducent en zijn echtgenoot Onno Hoes, hadden in hun auto. Opnames die BNN in het huis van het echtpaar heeft gemaakt, zijn mislukt. In die periode was Hoes overigens nog geen burgemeester van Maastricht, maar gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant.

OM vervolgt BNN voor afluisteren Verlinde
OM vervolgt BNN voor afluisteren Verlinde (Foto: ANP)

Man overlijdt na val uit achtbaan

Een man is zondag uit een achtbaan gevallen in een pretpark in de Japanse stad Tokyo. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De man werd na het ongeluk naar een ziekenhuis gebracht, waar hij twee uur later overleed.

Het slachtoffer zat samen met een vriend in de Spinning Coaster Maihime. De kleine rollercoaster bestaat uit wagentjes die ronddraaien terwijl ze over de baan rijden.

De politie onderzoekt het ongeluk. Of het ongeluk het gevolg was van nalatigheid, wordt nog bekeken. Ook wordt nagegaan of de man veiligheidsinstructies heeft genegeerd.

Het pretpark wilde niet reageren op het ongeluk, maar heeft wel alle achtbanen stilgelegd.

Achter de schermen bij Fallout: Nuka Break

Van de week kwam er een fan-film van Fallout uit op YouTube. De mensen van Wayside Creations hadden in Fallout: Nuka Break een kort verhaal verteld over Twig en zijn verlangen naar Nuka-Cola. Als je wilt zien hoeveel werk er nou in deze fan-film is gestoken, kan je hieronder een kijkje achter de schermen nemen bij Nuka Break.

In deze "Fallout: Nuka Break - Behind the Scenes video" zie je hoe het er op de set aan toe ging.

Elf tickets voor WK afstanden al vergeven

Na het wereldbekerweekend in Moskou zijn er al negen Nederlandse schaatsers al zeker van deelname aan het WK afstanden, dat van 10 tot en met 13 maart in Inzell wordt verreden. Ireen Wüst en Margot Boer verzekerden zich bij de wereldbekerwedstrijden in Moskou allebei van twee startbewijzen. Wüst deed dit op de 1.000 en 3.000 meter, Boer op de 500 en 1.000 meter.

De overige startbewijzen zullen worden verdeeld tijdens de wereldbekerwedstrijden In Salt Lake City en Heerenveen, die na het WK Allround in Calgary worden verreden.

Deelnemers WK afstanden tot dusver:
Ireen Wüst (1.000 en 3.000 meter)
Margot Boer (500 en 1.000 meter)
Laurine van Riessen (500 meter)
Jan Smeekens (500 meter)
Stefan Groothuis (1.000 meter)
Simon Kuipers (1.000 meter)
Diane Valkenburg (3.000 meter)
Bob de Jong (5.000 meter)
Wouter Olde Heuvel (5.000 meter)

Cafébezoeker wil condoomautomaat stelen

De Hongaar Miklos Antal mag zijn leven lang zijn stamcafé in het plaatsje Nyiregyhaza niet meer bezoeken. In een dronken bui heeft hij namelijk geprobeerd de condoomautomaat van de kroeg te stelen.

Getuigen zagen dat de man de automaat onder zijn jas probeerde te verstoppen en waarschuwden de politie. Agenten arresteerden de man. Deze verklaarde dat er verzachtende omstandigheden waren. "Ik had een 'heet wijf' gespot en ik dacht dat ik later op de avond wel eens condooms nodig zou hebben. Ik zat echter krap bij kas."

Uitslagen Eredivisie speelronde 21

Dit weekend werd in de Eredivisie de 21e speelronde afgewerkt. PSV behield de koppositie door een gelukkige overwinning tegen hekkensluiter Willem II. Ook FC Twente wist pas in de slotfase Feyenoord te verslaan, terwijl FC Groningen en Ajax een relatieve makkelijke overwinning boekten tegen respectievelijk sc Heerenveen en NAC Breda. 

Willem II heeft net geen punt over weten te houden aan de wedstrijd bij PSV. In de derde minuut van de blessuretijd zagen de Tilburgers de koploper van de Eredivisie de 2-1 maken.

De hekkensluiter was verrassend op voorsprong gekomen, nadat Biemans een kopbal van Lasnik binnen kopte. Vlak na rust kwamen de Eindhovenaren langszij door een goal van Toivonen, maar wist daarna lang niet te scoren. Pas toen Willem II na twee rode kaarten nog met negen man op het veld stond, wist PSV de verhoudingen in de score uit te drukken, toen Zeefuik in de 93e minuut scoorde.

Bryan Ruiz heeft zijn terugkeer bij FC Twente gevierd met een overwinning. De Costa Ricaan scoorde zelf in de slotfase van het duel de beslissende 2-1. Het was een open duel, waar de Rotterdammers door een goal van Swerts op voorsprong kwamen.

Het duurde lang voordat Twente iets kon terugdoen, temeer doordat Feyenoord nog bleef aanvallen. Kansen waren voor Bruins en Wijnaldum echter niet besteed, waardoor Twente in de wedstrijd bleef. De Tukkers sloegen in de slotfase toe door goals van Brama en Ruiz.

FC Groningen heeft de derby van het Noorden gewonnen. De Groningers wonnen overtuigend met 1-4 bij sc Heerenveen. Bij rust ging de ploeg al aan de leiding met 0-2, door goals van Ivens en Matavz.

Na de rust gingen ze vrolijk door en was het Tadic die de wedstrijd op slot gooide. Hij scoorde de 0-3 uit een vrije trap. Daarna kwam Heerenveen nog wel terug door een goal van Djuricic, maar Tadic had het slotakkoord in de harde wedstrijd, waarin Kruijswijk rood kreeg. 

De Wedstrijd van de Week ging tussen Ajax en NAC Breda. Een verslag van deze wedstrijd vind je hier.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
N.E.C. Nijmegen Heracles Almelo 1-1
Vitesse Roda JC Kerkrade 5-2
AZ  VVV-Venlo 6-1
PSV Willem II 2-1
Excelsior ADO Den Haag 1-5
SC Heerenveen FC Groningen 1-4
NAC Breda Ajax 0-3
FC Twente Feyenoord 2-1
De Graafschap FC Utrecht afg.

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 PSV 21 14 5 2 47 58-20
2 FC Twente 21 14 4 3 46 44-23
3 Ajax 21 12 5 4 41 42-20
4 FC Groningen 21 12 4 5 40 42-27
5 AZ 21 10 7 4 37 33-21
6 Roda JC Kerkrade 21 9 8 4 35 37-29
7 ADO Den Haag 21 10 5 6 35 39-32
8 FC Utrecht 20 10 2 8 32 35-27
9 sc Heerenveen 21 8 6 7 30 42-33
10 NAC Breda 21 9 4 7 30 31-33
11 N.E.C. Nijmegen 21 6 8 7 26 36-38
12 De Graafschap 20 6 6 8 24 22-37
13 Heracles Almelo 21 5 6 10 21 31-40
14 Vitesse 21 5 6 10 21 26-36
15 Feyenoord 21 5 5 11 20 24-38
16 Excelsior 21 4 4 13 16 23-44
17 VVV-Venlo 21 3 1 17 10 19-51
18 Willem II 21 1 4 16 7 18-53

Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

[WK] Nys: "Gevochten als een leeuw"

Na één wereldtitel en legio derde plaatsen pakte Sven Nys vandaag voor het eerst in zijn carrière zilver op het wereldkampioenschap veldrijden. De Belg moest Zdenek Stybar voorlaten op het parcours waar hij zes jaar terug zijn enige titel behaalde. Nys was blij met zijn prestatie.

"Ik ben heel trots op mijn tweede plaats," zei Nys tegen Sporza. "Ik heb een heel goeie koers gereden en ben niet onderuitgegaan door stress. Alleen had Stybar één demarrage meer in zijn benen dan ik."

"Toen hij versnelde, moest ik even gaan zitten en mijn tweede adem zoeken. Die heb ik vrij snel gevonden en mijn tempo daarna bleef hetzelfde als dat van Stybar. Alleen had hij een gat geslagen. Ik reed ook nog eens lek en toen was het een beetje over. Ik heb gevochten als een leeuw, maar Stybar was vandaag de beste van de wereld. Ik ben de op één na beste en kan daar mee leven."

Bendtner: "Voor een spits is Henry in de buurt geweldig"

Arsenal-spits Nicklas Bendtner was zeer te spreken over het recente bezoek van oud-sterspeler Thierry Henry op de training van The Gunners. "Het is een geweldig persoon voor op een training, één van de grootste spelers die ooit voor Arsenal heeft gespeeld. Vanuit het oogpunt van een spits, is het prachtig om zo'n gast om je heen te hebben."

"Hij heeft alles meegemaakt en je kunt alles blindelings van hem aannemen", zo vertelt Bendtner over het bezoek van Henry. De Deense aanvaller blikte ook terug op de periode waarin Arsenal met de zogenaamde Invincibles hoogtij vierde. "Ik heb nooit in de ploeg van de Invincibles gespeeld, maar ik heb wel met ze getraind. Ik denk dat we tegenwoordig een aantal geweldige spelers hebben, maar toen waren we ook wel heel erg goed", aldus Bendtner tegenover The News of the World.

"Het is moeilijk om de ploeg van nu met de ploeg van toen te vergelijken. Ik denk namelijk dat het spel vandaag de dag ook een stuk sneller wordt gespeeld dan destijds."

De 23-jarige aanvaller is zich bewust van het zware programma van Arsenal, maar lijkt de wedstrijden met vertrouwen tegemoet te treden. "We hebben een grote duels voor de boeg in  de Champions League en de Premier League. De winst op Huddersfield Town zal ons vertrouwen geven voor deze wedstrijden, vooral het treffen met FC Barcelona."

Automobilisten rijden dronken Pool klem

Medeweggebruikers hebben zaterdagavond op de A1 bij Wierden een dronken Pool klemgereden. Dat meldt de politie zondag.

De 32-jarige Pool reed rond 20.00 uur over de snelweg. Volgens andere weggebruikers vertoonde hij hierbij gevaarlijk rijgedrag, waarop ze besloten hem klem te rijden. Gewaarschuwde agenten troffen de man nog in zijn auto aan. Hij had alle deuren op slot gedaan, maar op aandringen van de agenten opende hij de deuren.

Agenten roken meteen dat de man onder invloed van alcohol was. Hij is meegenomen naar een politiebureau, waar hij in een cel werd gezet.

Maaskantje nu officieel toeristentrekpleister

Het Brabantse dorp Maaskantje is nu officieel een toeristentrekpleister. De Regio-VVV Meierij & Noordoost-Brabant heeft een speciale fietstocht samengesteld door de plaats waar de film New Kids Turbo zich afspeelt. Dat maakte deze zondag bekend.

De fietstocht duurt vier uur en gaat langs een aantal hotspots uit de film, zoals de Majorcabar en Cafetaria 't Pleintje. De toeristen krijgen ook typisch New Kids-eten voorgeschoteld: een frietje met knoepert en turbosaus.

New Kids Turbo gaat over een stel asociale, Brabantse jongeren die besluiten nergens meer voor te betalen. De film is momenteel een groot succes in de bioscoop. Overigens trok Maaskantje ook zonder hulp van de VVV al talrijke New Kids-fans.

Li stijgt op ranglijst, Nadal blijft nummer één

Kim Clijsters stijgt na het winnen van de Australian Open naar de tweede plaats op de wereldranglijst. Ze passeert daarmee Vera Zvonareva, die in de halve finale van het grandslamtoernooi het onderspit delfde tegen de Belgische. Caroline Wozniacki blijft de mondiale nummer een op de lijst die maandag wordt uitgegeven.

Na Li, die tot de finale reikte in Melbourne, stijgt naar de zevende plaats. De hoogste notering uit haar loopbaan. Serena Williams kon haar titel niet verdedigen op de Australian Open en zakt daardoor naar haar laagste positie in vier jaar. De Amerikaanse, die herstelt van een voetblessure, staat nu twaalfde.

Rafael Nadal blijft ondanks zijn vroege uitschakeling in de kwartfinale in Australië de ranglijst aanvoeren bij de mannen. De winnaar van de Australian Open, Novak Djokovic, moet nog steeds Roger Federer voor zich dulden. Verliezend finalist Andy Murray staat vijfde achter Robin Söderling.

Meander-ziekenhuis Amersfoort weer in gebruik

Het Meander Medisch Centrum locatie Lichtenberg in Amersfoort is zondagochtend weer geopend voor patiënten. Vanaf 08.00 uur was het ziekenhuis weer volledig operationeel na problemen met de stroomvoorziening. Ongeveer zeventig patiënten die tijdelijk niet in het ziekenhuis terecht konden worden in de loop van de dag terug verhuisd.

Het ziekenhuis was een week lang gesloten na een brand in een transformatorhuisje bij het ziekenhuis. Daardoor was de stroomvoorziening te wankel. Patiënten werden uit voorzorg overgebracht naar andere ziekenhuizen en de afdeling spoedeisende hulp werd gesloten.

De patiënten krijgen allen persoonlijke begeleiding bij de terugreis naar het ziekenhuis. Indien nodig worden ambulances ingezet. De rest komt terug per taxi.

Dode en zwaargewonde bij ongeluk in Aalten

Bij een ongeluk in Aalten is rond middernacht een dodelijk slachtoffer gevallen. Een tweede inzittende van de auto die tegen een boom reed raakte zwaargewond. Dat meldt de Gelderse politie.

Het ongeluk gebeurde op de Dinxperlosestraatweg tussen Aalten en Dinxperlo. De auto raakte door nog onbekende oorzaak van de weg en knalde tegen een boom. Beide slachtoffers raakten bekneld en moesten door hulpdiensten worden bevrijd. De politie onderzoekt het ongeluk.

Uitslagen Eredivisie (30/01/2011)

Om 14.30 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. De uitslag van NAC - Breda tegen Ajax vind je hier. De uitslagen van de andere twee wedstrijden staan hieronder.

 

FC Twente

2 - 1

Feyenoord

 76' Brama
 90+1' Ruiz
   51' Swerts
 
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 23.800
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Tiendalli
Brama
Janssen
Landzaat (John/62)
Bajrami (Ruiz/74)
Janko
Chadli
  Mulder
Swerts
De Vrij
Vlaar
De Cler
Bruins
Wijnaldum
Leerdam
Biseswar (Simon/85)
Castaignos
Cabral

sc Heerenveen

1 - 4

FC Groningen

 68' Djuricic
   13' Ivens
 25' Matavs
 56' Tadic
 90' Tadic
 
 Gele kaart: Väyrynen, Grindheim, (sc Heerenveen), Granqvist, Kieftenbeld, (FC Groningen)
 Rode kaart: Kruiswijk (85) (sc Heerenveen),
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 26.100
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Stuhr-Ellegaard
Koning
Breuer (Djuricic/55)
Kruiswijk
Jong-a-Pin
Grindheim
Svec (Dost/30)
Väyrynen
Beerens (Narsingh/79)
Elm
Assaidi
  Luciano
Kieftenbeld
Ivens
Granqvist
Stenman
Enevoldsen (Garcia/89)
Holla
Pedersen (Andersson/65
Ajilore/79)
Sparv
Tadic
Matavz

[FA Cup] Arsenal moeizaam door

Arsenal heeft het bekerduel met Huddersfield Town vanmiddag met een klein verschil weten te winnen. Arsenal won met 2-1.

Op eigen terrein kwam Arsenal moeilijk voorbij de ploeg uit de League One. Een mogelijke reden was dat coach Arsène Wenger voor dit duel sterspelers Robin van Persie en Cesc Fàbregas op de bank liet beginnen. In de loop van de wedstrijden mochten beide spelers echter wel invallen.

Die invalbeurten bleken noodzakelijk. The Gunners kwamen weliswaar op een 1-0 voorsprong te staan door een eigen doelpunt van Peter Clark, maar Sébastian Squillaci werd nog voor de rust met een rode kaart van het veld gestuurd. Met tien man bleek Arsenal maar lastig stand te kunnen houden tegen The Terriers.

In de tweede helft wist Huddersfield toe te slaan. Dankzij Alan Lee stond in de 66e minuut de 1-1 op het scorebord en waren de kansen gekeerd. Toch was het Arsenal dat in de FA Cup blijft. Dankzij een benutte penalty van invaller Fàbregas won de Londense club met 2-1. De strafschop werd na een overtreding op Nicklas Bendtner overigens vrij gemakkelijk gegeven.

[Uitslag] NAC Breda - Ajax

Ook de tweede wedstrijd tegen NAC Breda deze week is gewonnen door Ajax. In Breda werd het 0-3 voor de Amsterdammers. De eerste goal werd na een dramatische blunder van Leonardo binnengeschoten door Siem de Jong en de tweede goal kwam op naam van Rob Penders. De laatste goal kwam in de blessuretijd voor de rekening van Miralem Sulejmani.

De eerste helft was verder niet bijster spectaculair, hij ging voorbij zonder echte grote kansen. Beide ploegen gingen vrij slordig om met het balbezig. Wel kwam Leo twee keer in het strafschopgebied ten val, maar een penalty kreeg hij niet. 

In de tweede helft leunde Ajax meer op de verdediging en liet NAC komen. Het kwam daarbij tot enkele kleine tot grote kansen, maar een goal bleef uit. Ook moet Mounir El Hamdaoui zijn kwaliteiten weer eens tentoonspreiden. Vurnon Anita was degene die het veld mocht ruimen voor de Marokkaan. NAC werd feller en maakte meer overtredingen, dit leidde tot een aantal snelle gele kaarten achter elkaar, ook Ajax deelde een paar tikken uit. Er werden in totaal zeven gele kaarten uitgedeeld.

Nadat Anthony Lurling ook een penalty probeerde te versieren kwam Ajax er snel uit. Dit leidde tot een voorzet van El Hamdaoui die vervolgens door Penders in het eigen doel werd gegleden. Na de 0-2 kreeg Ajax nog meer ruimte, maar wist dit niet om te zetten in nog een goal. Nemanja Gudelj kwam in de 81ste minuut nog in het veld en liet meteen van zich spreken door een fraaie volley op het doel van Maarten Stekelenburg af te vuren. Eyong Enoh wist de bal echter voor het doel weg te koppen.

In de laatste minuut schoot Danny Gorter nog richting het doel, maar zijn schot trof de reclameborden. Het slotakkoord was echter voor Sulejmani, die in de blessuretijd de derde goal voor de Amsterdammers binnenprikte. 

NAC Breda

0 - 3

AFC Ajax

     13' De Jong 
 68' Penders (e.g.) 
 92' Sulejmani 
 
 Gele kaart: Luijckx, Gorter, Janse, Penders, (NAC Breda), Sulejmani, Vertonghen, Ebecilio, (AFC Ajax)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Koenders
Penders (Fehér/71)
Luijckx
Janse
Gilissen (Gudelj/81)
Gorter
Schilder
Leonardo
Idabdelhay
Lurling (Bayram/90)
  Stekelenburg
v.d.Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Blind
Anita (El Hamdaoui/57)
Eriksen
Enoh
Sulejmani
De Jong (Lindgren/63)
Ebecilio

Tienduizenden kippen dood bij schuurbranden

Bij twee branden in kippenstallen zijn zaterdagnacht en zondag tienduizenden kippen om het leven gekomen. Een brand in een kippenschuur in het Gelderse Boven-Leeuwen kostte zaterdagnacht 78.000 legkippen het leven. Bij een brand in het Limburgse Kelpen-Oler kwamen daarnaast 10.000 kippen om het leven.

De brandweer kon in Boven-Leeuwen voorkomen dat de brand oversloeg naar twee andere schuren en een woning op het terrein, meldt de politie. De brand brak rond 23.40 uur door nog onbekende oorzaak uit bij een boerderij aan de Noord Zuidweg in de Gelderse plaats.

De brandweer sloeg groot alarm en verschillende korpsen rukten uit, maar de kippenschuur was niet meer te redden. Een deel van de straat kwam door de brand tijdelijk zonder stroom te zitten. Bij de brand is niemand gewond geraakt. Ook zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. De oorzaak van de brand wordt onderzocht.

Bij de brand in Kelpen-Oler kwam in een straal van honderd meter rondom de kippenstal asbest vrij. Het vuur, dat rond 12.30 uur uitbrak in de stal aan de Grathemerweg, breidde zich volgens de brandweer razendsnel uit. In totaal 35 brandweermannen, drie brandweerwagens, een waterwagen en een ladderwagen voorkwamen dat de brand zich uitbreidde naar twee naastgelegen stallen. Omstreeks 13.15 uur werd het sein brand meester gegeven.

De vrijgekomen asbest wordt opgeruimd. Het nablussen en opruimen van de asbest zou volgens de brandweer nog enkele uren in beslag nemen.

PlayStation Move Heroes-demo bevestigd

Sony heeft bevestigd dat er een demo aankomt voor PlayStation Move Heroes. De demo zal er zijn voor de release van de game.

Christian Cardona, van de marketingafdeling bij Sony, beantwoordde een vraag over het komen van een demo enthousiast met: "Yes, we do! More info on that in February."

De vraag kwam voor in de reacties onder een artikel op de PlayStation Blog over de bundel van de game.

PlayStation Move Heroes zal 22 maart in de VS uitkomen, wanneer de game Nederland bereikt is nog niet bekend.

move heroes
Cover van PlayStation Move Heroes (Bron: PlayStation Blog)

Demonstranten botsen met politie Sudan

In de Sudanese hoofdstad Khartoum zijn zo'n duizend studenten de straat opgegaan om te protesteren tegen de hoge voedselprijzen en corruptie. De demonstratie is ook gericht tegen het bewind van president Omar al-Bashir.

De demonstranten roepen leuzen als: "Nee tegen hoge prijzen en nee tegen corruptie" en "Ocampo, je hebt gelijk." Met het laatste wordt verwezen naar de voorzitter van het Internationale Strafhof, die al-Bashir beschuldigt van genocide en oorlogsmisdaden.

De oproerpolitie heeft vijf arrestaties verricht, nadat demonstranten begonnen te gooien met stenen. Een lid van oppositiepartij Umma spreekt van verder vreedzame demonstraties, die voortkomen uit een oproep op internet en geïnspireerd zijn door wat de demonstranten in Egypte teweeg brengen.

Voor meer informatie bezoek je het tijdelijke Midden-Oostenforum.

Alan Wake als open-world game zou "slecht" ontvangen zijn

In een interview met Hell Descent praten Sam Lake en Oscari Häkkinen over de inspiraties achter Alan Wake, wat het een thriller maakt en de mysterieuze Mr. Scratch. Tevens leggen ze uit waarom het uiteindelijk een lineair spel is geworden. Helaas hadden de mannen niks te zeggen over het volgende project van Remedy.

Sam Lake is de schrijver en Creative Director, Häkkinen Head of Franchise Development. Op de vraag hoe de game ontvangen zou zijn als het een freeroam game was gebleven in plaats van een lineair spel, antwoordt Häkkinen: "Waarschijnlijk slecht. Alan Wake is een thriller, en het tempo is allesbepalend. Met een lineaire game kunnen we de wereld tot leven wekken met visuele effecten en geluidscues die de speler echt betrekken."

Het interview gaat ook in op de inspiratie achter de game. Niet zozeer andere games, maar TV-series als Lost en Twin Peaks hebben de episodische aard van de game en de spanningsboog beïnvloed. Volgens Remedy is Alan Wake meer een thriller omdat horror meer met "blood and gore" te maken heeft.

Lees voor meer inzichten in het verhaal achter Alan Wake, inclusief de mysterieuze Mr. Scratch en de zin "It's not a lake, it's an ocean" het volledige interview.

Willem II huurt Pressel van HSV

Willem II kan de rest van het seizoen beschikken over Gerrit Pressel. De 20-jarige Duitser wordt gehuurd van HSV, waar hij voor het tweede team speelde. Pressel debuteerde nog niet in het hoogste keurkorps van de club uit Hamburg.

"Willem II was op zoek naar een linkerverdediger om de selectie op die positie te versterken en op deze wijze hebben we daar een oplossing voor gevonden", aldus technisch directeur Henry van der Vegt. Willem II verwelkomde eerder deze week ook de aanvallers David Strihavka en Dragan Jelic die eveneens op huurbasis het seizoen afmaken in Tilburg.

[Upd] Egypte: Demonstranten geven niet op

Net als de afgelopen dagen zijn er weer duizenden demonstranten de straten op gegaan in Caïro, Alexandrië en Suez. Het dodental is volgens Al Jazeera opgelopen tot boven de 150, er zijn meer dan 4000 gewonden.

De demonstranten eisen het aftreden van de president Hosni Mubarak. Hij heeft laten weten niet aan aftreden te denken, maar heeft wel zijn regering naar huis gestuurd en een nieuwe vicepresident en minister president aangesteld. Westerse leiders roepen Egypte massaal op geen geweld te gebruiken.

Tienduizenden gevangenen zijn ontsnapt of vrijgelaten en het land vervalt snel in chaos en anarchie. Plunderaars zouden undercover agenten van Mubarak zijn om de demonstranten naar huis te lokken om hun spullen en families te beschermen. Het Nationaal Museum is ook geplunderd en unieke voorwerpen zijn gesloopt.

Al Jazeera mag inmiddels van de Egyptische regering niet meer uitzenden, nadat ze de afgelopen week onafgebroken verslag hebben gedaan over alle gebeurtenissen in het Noord-Afrikaanse land. Al Jazeera heeft inmiddels laten weten door te gaan met uitzenden, wat de regering ook zal bedenken. Hier is de Engelstalige live-stream van de zender te bekijken.

Update 13.00 uur
Veiligheidstroepen van Mubarak zijn het kantoor van Al Jazeera in Caïro binnengevallen en hebben de live-uitzendingen gestopt. Volgens verslag van ooggetuigen zijn er honderden rechters op het Vrijheidsplein (Tahreer Square) aangekomen om zich bij de demonstranten te voegen. Er gaan berichten van schietpartijen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Update 13.27 uur
Er gaan geruchten dat Al Jazeera-verslaggevers opgepakt gaan worden wegens hoogverraad. Ondertussen gaan ze door met live-beelden uitzenden vanaf het Vrijheidsplein. In Suez is het gevaar voor de verslaggevers te groot, dus vanuit daar wordt anoniem verslag gegeven. De verslaggevers melden dat de sfeer grimmiger wordt en dat het lijkt alsof er iets staat te gebeuren. Er is een toename van legertroepen op de straten en ook het aantal demonstranten loopt weer op.

Update 13.55 uur
Verschillende bronnen melden dat de minister van Binnenlandse Zaken Habib Al Adly is opgepakt door het leger. Hij zou scherpschutters opdracht hebben gegeven zaterdag gericht op demonstranten te schieten en gevangenissen open hebben gezet om chaos in Caïro te creëren.

Update 14.23 uur
Het leger zou volgens een officier opdracht hebben gekregen gericht op demonstranten te schieten, maar heeft dat tot nu toe geweigerd, zo vertellen demonstranten op Al Jazeera. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels besloten een negatief reisadvies uit te geven voor Egypte.

Update 14.56 uur
Om 15.00 uur Nederlandse tijd gaat de avondklok weer in. Wederom gaat hier geen gehoor aan worden gegeven aangezien het Vrijheidsplein nog steeds voller stroomt met demonstranten. Gevechtsvliegtuigen en helikopters vliegen nu constant laag over het plein heen. Demonstranten weigeren weg te gaan en eisen dat Mubarak niet kan ontsnappen, maar zal worden berecht. Uit veel verschillende bronnen wordt gemeld dat het leger wederom opdracht heeft gekregen om na het ingaan van de avondklok te schieten op de demonstranten.

Update 15.47 uur
Het overvliegen van gevechtsvliegtuigen zou weer gestopt zijn, omdat het geen enkel effect had. Het enige wat ermee bereikt werd, is dat de demonstranten nog bozer werden. Een helikopter van de luchtmacht vliegt zo nu en dan nog wel over.

Update 15.50 uur
Een hooggeplaatst persoon binnen het leger heeft de demonstranten beloofd niet op hen te zullen schieten. De luchtmacht valt hier niet per definitie onder, omdat deze meer op de hand van Mubarak zou zijn.

[WB] Kostelic zeker van wereldbeker combinatie

Bij wereldbekerwedstrijden in Chamonix heeft Ivica Kostelic de combinatie op zijn naam geschreven. Met nog één race te gaan is de Kroaat al zeker van de wereldbeker in deze discipline.

Na de afdaling bezette Kostelic slechts de 24e plaats naar hij was op de slalom een klasse apart. Natko Zrncic-Dim eindigde op 0,51 seconden achterstand als tweede.

De Zwitser Beat Feuz ging na de afdaling nog aan de leiding met een voorsprong van bijna drie seconden op Kostelic. Uiteindelijk eindigde Feuz als tiende op 1,67 seconden van de Kroaat.

[WK] Stybar: "Zege smaakt heel zoet"

Zdenek Stybar werd vandaag voor de tweede keer op rij wereldkampioen veldrijden. De Tsjech, die alle klassementen moest laten varen vanwege een blessure, was blij dat hij alsnog een grote prijs binnen wist te halen.

"Door mijn blessure had ik ook alles op dit WK gezet. Deze zege smaakt dan ook heel zoet," zei Stybar na de koers. "Ik vreesde voor een tactische race, waarbij vier of vijf Belgen in mijn buurt een spelletje zouden spelen. Mijn benen voelden goed, dus besloot ik aan te vallen. En één aanval volstond."

"Ze zeggen altijd dat de eerste keer winnen het moeilijkste is, en de tweede een beetje makkelijker. Maar voor mij was dit toch een speciale editie. Iedereen zei dat ik weer moest winnen."

 

[Upd] Verhoek staat open voor PSV

Wesley Verhoek draait een goed seizoen bij ADO Den Haag. De buitenspeler wekte met acht assists en drie goals de interesse van PSV en FC Utrecht. Met die clubs is hij nu in gesprek.

ADO dreigt vlak voor het verstrijken van de transferdeadline een van de belangrijkste spelers kwijt te raken. PSV, dat anticipeert op een vertrek van Balàzs Dszudszak, is de gesprekken met ADO Den haag reeds gestart. Ook FC Utrecht heeft belangstelling in Verhoek.

Daarmee lijken de Domstedelingen op zoek te zijn naar een vervanger van Dries Mertens. Ajax, dat geld heeft ontvangen uit de transfer van Luis Suárez, is vastberaden de Belg naar Amsterdam te halen. Verhoek moet de technisch begaafde Mertens op volgen in de Galgenwaard.

Het kan zomaar de transferperiode van de familie Verhoek worden. De jongere John Verhoek verruilde vorige week FC Den Bosch voor de Franse subtopper Stade Rennes. Wesley Verhoek is bezig aan zijn zevende seizoen in Haagse dienst.

Update 15:31 uur:

Wesley Verhoek heeft inmiddels laten weten open te staan voor de interesse van PSV. Mocht Balász Dzsudzsák bij de Eindhovenaren vertrekken, dan is de aanvaller van ADO Den Haag de eerste optie.

Ook FC Utrecht zou Verhoek in willen lijven, maar de speler ziet geen brood in een overgang naar de Domstad. "Dan blijf ik eerlijk gezegd liever bij ADO, want ik heb het hier fantastisch naar mijn zin. Ik wil wel graag hogerop, maar dan denk ik echt aan de Nederlandse top", liet hij aan Eredivisie Live weten.

Grosjean reserverijder bij Renault

Lotus Renault GP heeft Romain Grosjean aangetrokken als reserverijder voor komend seizoen. Het team maakte dit nieuws vandaag bekend. Robert Kubica en Vitali Petrov zijn de eerste twee rijders bij het team.

Grosjean nam in 2009 bij het team van Renault de plaats in van Nelson Piquet jr. In zeven wedstrijden slaagde hij er toen echter niet in om punten te pakken. De Fransman is blij dat hij een nieuwe kans in de Formule 1 krijgt. "Als derde rijder kan ik een hoop ervaring opdoen".

China: inflatie nog steeds hoog

De inflatie in China is nog steeds hoog en de eisen aan de reserves van banken zouden binnenkort opnieuw kunnen worden verhoogd. Dat heeft de directeur van de Chinese Centrale Bank zondag laten weten tijdens een bijeenkomst in Japan.

De inflatie is vorige maand iets gedaald, maar kwam toch hoger uit dan was voorzien, zo zei Zhou Xiaochuan zondag. De prijsindex ging in december 4,6 procent omhoog. In november was dat nog 5,1 procent. Over heel 2010 was de inflatie 3,3 procent, boven de doelstelling van 3 procent. De overheid heeft de doelstelling voor 2011 overigens verhoogd naar 4 procent.

De Chinese autoriteiten zijn beducht voor de maatschappelijke gevolgen als de prijzen te sterk stijgen. Daarom probeert de overheid op verscheidene manieren de geldontwaarding in te dammen. Een van de opties is het verhogen van de eisen aan de reserves van banken. Als de financiële instellingen meer geld in kas moeten houden, kunnen zij minder uitlenen, waardoor de economie minder wordt aangejaagd.

'Geef Auschwitz Herdenking nationale status'

De Auschwitz Herdenking/ Holocaust Memorial Day in Amsterdam moet een officiële, nationale status krijgen. Dat zei voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité zondag tijdens de jaarlijkse bijeenkomst. Hij riep de regering op dit te regelen.

Volgens Grishaver mogen de slachtoffers van de Holocaust nooit worden vergeten. "Met de Auschwitz Herdenking als nationale herdenking is er de zekerheid dat dat nooit gebeurt. Nu heeft de jaarlijkse bijeenkomst die status nog niet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Dodenherdenking op 4 mei."

De voorzitter van het Auschwitz Comité zei verder dat het juist nu belangrijk is om waakzaam te blijven op intolerantie, omdat die tegenwoordig weer toeneemt in onze samenleving. "Intolerantie en antisemitisme worden salonfähig."

Ongeveer duizend personen woonden de herdenking zondag bij. Zij verzamelden zich in het stadhuis van Amsterdam, om vervolgens in een stille tocht naar het Wertheimpark te lopen. Daar waren toespraken en werden kransen gelegd bij het spiegelmonument Nooit meer Auschwitz van Jan Wolkers.

'Geef Auschwitz Herdenking nationale status'
'Geef Auschwitz Herdenking nationale status' (Foto: ANP)

Dode bij nachtelijk tochtje met vlot

In Capelle aan den IJssel is een 22-jarige man omgekomen die tijdens een nachtelijke tocht op een vlot te water raakte. Drie andere opvarenden kwamen op eigen kracht uit het water, maar de man uit Delft werd pas zondagochtend door een politieduiker teruggevonden. Dat meldde de politie zondag.

De vier maakten deel uit van een theatergezelschap uit Delft dat een weekendje weg was en op het terrein van een scoutingvereniging aan de 's Gravenweg verbleef. Zes leden van de groep besloten rond 04.00 uur te gaan varen. Twee mensen bleven aan wal en zagen hoe slechts drie vlotvaarders uit de deels bevroren plas kwamen.

Politie en brandweer doorzochten de omgeving, onder meer met speurhonden. De zoektocht werd bemoeilijkt door de duisternis, het ijs en het slechte zicht in het modderige water. Een duiker vond het lichaam van de Delftenaar rond 09.30 uur.

In de groep was sprake van alcoholgebruik. De politie onderzoekt of dat ook gold voor het slachtoffer en in hoeverre dat een rol speelde bij het ongeluk.

[WK] Stybar prolongeert titel

Zdenek Stybar heeft zijn wereldtitel bij het veldrijden verlengd. De Tsjech was in het Duitse Sankt Wendel duidelijk de sterkste man van het deelnemersveld. De zilveren plak was voor de Belg Sven Nys, voor zijn landgenoot Kevin Pauwels.

Regerend kampioen Stybar draaide als eerste het veld in en kreeg lange tijd een grote groep met zich mee. De eerste favoriet die van de lijst kon worden gehaald was Niels Albert, die al in de tweede ronde 45 seconden achterstand had opgelopen door een lekke voorband.

Het eerste kloofje ontstond aan het eind van de derde ronde, toen de Belgen Nys, Kevin Pauwels en Klaas Vantornout samen met Stybar (Tsjechië), Philipp Walsleben (Duitsland) en Marco Fontana (Italië) een gaatje kregen. Anderhalve ronde later moest Fontana afhaken, waardoor er vijf titelkandidaten overbleven.

Half koers kozen Stybar en Nys, de enige die vooraan al eens een wereldtitel behaalden, het hazenpad en hadden snel goede voorsprong te pakken. Het ging de Tsjech niet hard genoeg en besloot om er alleen vandoor te gaan met nog vier ronden te gaan en had een ronde later al twintig seconden te pakken.

Inmiddels bleven Pauwels, Vantornout en Walsleben erachter, ondanks enkele speldenprikjes van Vantornout en Walsleben bij elkaar om te strijden om plaats drie. Een sterke Francis Mouray wist zich nog bij de drie anderen te voegen. Uiteindelijk werd Pauwels na een demarrage in de slotronde nog derde op 1.15.

Stybar was in de tussentijd al alleen over de streep gegaan en pakte zijn tweede wereldtitel bij de profs. Nys werd op zeventien seconden tweede. De beste Nederlander was Gerben de Knegt op plaats elf.

Chime komt naar PS3

Zoë Mode heeft bevestigd dat Chime Super Deluxe, een verbeterde versie van hun PC en Xbox Live Arcade puzzle-game, later dit jaar op PSN zal uitkomen. In de game speelt muziek een grote rol.

Producer Brynly Gibson claimt dat "spelers een unieke remix van de muziek zullen maken tijdens het spelen van de game." Volgens Gibson is het idee simpel, maar zorgt het wel voor "captivating and mesmerising gameplay that will feed your aural senses like nothing else before."

De game zal twee mulitplayer-modi hebben en 10 verschillende liedjes. Vijf van deze tracks zijn al bekend:

  • "Ooh Yeah" Moby
  • "Spilled Cranberries" Markus Schulz
  • "Brazil" Philip Glass
  • "For Silence" Paul Hartnoll (Orbital)
  • "Disco Ghosts" Fred Deakin (Lemon Jelly)

Chime Super Deluxe zal ergens deze lente uitkomen.

Brands: "Dzsudzsák is niet te koop"

PSV is niet van plan om  Balázs Dzsudzsák van de hand te doen. Dit liet de technisch directeur van de Eindhovenaren, Marcel Brands, vandaag weten.

Eerder deze week kwam naar buiten dat de koploper van de Franse competitie, OSC Lille, geïnteresseerd zou zijn in de diensten van Dzsudzsák. De formatie kwam via een aantal tussenpersonen bij de Hongaar van PSV terecht.

Brands heeft inmiddels laten weten dat er van concrete interesse geen sprake is. "Balázs is bovendien niet te koop", voegde de technisch directeur van de Eindhovenaren daar nog aan toe.

Dzsudzsák was in deze voetbaljaargang al goed voor zestien doelpunten en een groot aantal assists. Een vertrek van de Hongaar zou voor PSV een nieuwe tegenslag betekenen. Ibrahim Afellay vertrok eerder al naar FC Barcelona en Jonathan Reis is door een zware blessure in de komende maanden nog niet inzetbaar. Bij een transfer zou opnieuw een steunpilaar uit de voorhoede wegvallen.

Fred Rutten, trainer van de Eindhovenaren, liet gisteravond na afloop van het duel tegen Willem II al weten dat een vertrek niet aan de orde is. "Als Balázs zou vertrekken, dan is de hele productiviteit verdwenen."

Het contract tussen PSV en Dzsudzsák loopt nog tot medio 2013, waar de directie van de ploeg uit de Lichtstad deze overeenkomst graag wil verlengen.

David Jaffe vergelijkt NGP met een vagina

De bedenker van onder andere Twisted Metal en God of War, David Jaffe, heeft Sony's nieuwste handheld, de NGP, nogal apart vergeleken met iets anders. Hij zei dat hij fan was van de NGP, maar vergeleek hem toch met een vagina, en dat deed hij om een nogal ludieke reden.

Jaffe zei: "New hardware is like new pussy. It's exciting at first but after you've experienced enough fresh vagina over the years - while there's still always a bit of excitement when something new comes along - you learn that sooner than later, the new and exciting becomes the standard and dependable and so it's best to just stay focused and grateful on what you've got at the moment and if you need to make a change, it'll just happen organically."

Dat zijn bedrijf EatSleepPlay dus nog geen NGP-games gaat maken is duidelijk, maar toch is Jaffe wel fan van het apparaat, na een vraag van iemand of hij niet erg anti-NGP was zei Jaffe het volgende: "It was not anti-NGP at all. I'm just saying we are grateful Sony is letting us make games for the PS3 and if NGP is in our future, that will rock but it's not something I'm thinking about cause I'm so focused, happy, and grateful 4 the hardware we're currently using."

Of we in de toekomst dus NGP-games kunnen verwachten van EatSleepPlay Studios is nog niet duidelijk. David Jaffe komt wel eind dit jaar met een PS3-titel, Twisted Metal.

 

Van den Boog: "Hooguit één nieuwe speler"

Ajax wil zich voor het sluiten van de transfermarkt met hooguit één speler versterken. Dit liet algemeen directeur Rik van den Boog voorafgaand aan het duel tegen NAC Breda aan AT5 weten. De transfermarkt sluit op 1 februari om 00:00 uur.

"Clubs denken dat we na de verkoop van Luis Suarez wanhopig zijn," liet Van den Boog weten. "Maar dat is absoluut niet het geval. Er komt één of geen nieuwe aanvaller. We hebben met Mounir El Hamdaoui en Dario Cvitanich ook goede spitsen. We zijn dus niet van plan om heel veel geld uit te geven. Laat dat duidelijk zijn."

Luis Suárez vertrok eerder deze week voor 26,5 miljoen euro naar Liverpool. Ajax ging vervolgens op zoek naar een vervanger en kwam onder meer bij Bas Dost (sc Heerenveen) en Dries Mertens (FC Utrecht) uit.

Ajax heeft al een keer op Mertens geboden, maar FC Utrecht wees dit bod af.

[WB] Wüst: "Gelukkig geen Zoetemelk-weekeinde"

Ireen Wüst won eerder dit weekend zilver op zowel de 1.500 als de 1.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Moskou. Op de laatste afstand, de ploegenachtervolging bij de vrouwen, pakte ze samen met Marrit Leenstra en Diane Valkenburg goud.

"Gelukkig is het niet in een Joop Zoetemelk-weekeinde geëindigd. Het was een productief weekeinde," aldus de schaatsster van TVM die eerder vandaag zilver pakte op de kilometer. "Een prima race, alleen was de opening nog niet helemaal goed. Daar pakt Nesbitt het verschil."

Wüst was tevreden over de ploegenachtervolging. "Het was de eerste keer dit seizoen dat we samen reden. Voor nu is het een hele goede wedstrijd."

Willem II vecht schorsing Lampi aan

De Nederlandse voetbalbond heeft nog geen strafmaat voor Veli Lampi bepaald, maar Willem II heeft bij monde van technisch directeur Henry van der Vegt laten weten tegen de straf in beroep te gaan. De verdediger kreeg gisteren, tijdens het duel tegen PSV (1-2), een directe rode kaart.

"Belachelijke kaarten", was de duidelijke taal van Van der Vegt, die met deze uitspraak niet alleen naar de rode prent van Lampi refereerde. Denis Halilovic maakte de 90 minuten ook niet vol, nadat hij in de tweede helft voor een licht vergrijp zijn tweede prent van de wedstrijd kreeg.

Halilovic zal het duel tegen FC Groningen door de automatische schorsing moeten missen. Voor Lampi ligt dit anders, aangezien de KNVB zich nu over de zaak gaat buigen. In de slotfase kreeg de Fin namelijk rood, nadat hij een overtreding op Balász Dzsudzsák begin. De verdediger stak zijn been uit toen de Hongaar hem wilde passeren, maar trok deze tijdens de actie weer terug.

Na de overtreding rolde Dzsudzsák een aantal maal om zijn als en gilde als een speenvarken. Dit heeft er mogelijk aan bijgedragen, dat arbiter Wiedemeijer Lampi met direct rood van het veld stuurde. De kans is dan ook groot dat het beroep van Willem II succesvol zal zijn.

Willem II verloor het duel in Eindhoven uiteindelijk met 2-1, omdat Genero Zeefuik in de laatste minuut van de blessuretijd de winnende goal op zijn slof had.

Uitslag Excelsior - ADO Den Haag

Om half één begon de competitiewedstrijd tussen Excelsior en ADO Den Haag. Hieronder vind je de uitslag.

Excelsior

1 - 5

ADO Den Haag

 13' Vincken
   20' Boelykin
 29' Kubik
 41' Boelykin
 52' Toornstra
 65' Verhoek
 
 Gele kaart: Fernandez, (Excelsior),
 Rode kaart: Bovenberg (24) (Excelsior),
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.000
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Haeften
Bovenberg
Nieveld
v.Steensel
Nelom
Clasie
Koolwijk (Ribeiro/71)
Wattamaleo
Vincken (Gudde/30)
Fernandez
Zeegelaar (Bergkamp/56)
  Coutinho
Ammi
Derijck
Leeuwin
M.Piqué
Immers (Buijs/62)
Radosavljevic (Koksal/73)
Toornstra
Verhoek
Boelykin
Kubik (Vicento/62)

PS3 hack toch niet zo eenvoudig

De luidkeels aangekondigde 3.56 firmware hack, die slechts binnen een paar uur had plaatsgevonden nadat deze update was uitgebracht blijkt toch tegen te vallen.

Bijna alle gaming nieuws sites doken op het nieuws dat ene Youness Alaoui op Twitter had aangekondigd dat hij de nieuwe keys al had gevonden, en dat daardoor de firmware hack een kwestie van uren zou zijn blijkt toch niet helemaal zo te gaan als verwacht.

We kunnen nu op de twitter van Youness Alaoui lezen dat het toch allemaal wat minder simpel is als verwacht, zou Sony dan toch nog een onverwachte 'trick up his sleeve' hebben?

Juventus meldt zich voor Drenthe

Juventus heeft zich bij Hércules Alicante gemeld voor Royston Drenthe. De club uit Turijn wil de Nederlander voor de rest van het seizoen huren, met optie tot koop.

Drenthe ligt al een tijdje in de clinch met zijn werkgever. De speler van Real Madrid komt sinds vorige zomer op huurbasis uit voor de Spaanse promovendus, en heeft na een goede start nu enkele problemen bij de club. Juventus wil Drenthe verlossen.

Drenthe heeft het bestuur van Hércules inmiddels gevraagd met Juventus te gaan onderhandelen. Officieel staat Drenthe onder contract bij Real Madrid en ook die club zou dus inspraak moeten hebben in een mogelijke transfer van de ex-Feyenoorder.

Bij Hércules houden ze voorlopig hun poot stijf en weigeren ze hem tussentijds af te staan. Namens Drenthe zal zaakwaarnemer Sigi Lens zijn uiterste best doen de club vandaag of morgen alsnog op andere gedachten te brengen.

Drenthe leefde enkele weken geleden in onmin met zijn werkgever omdat de middenvelder al maanden geen salaris had ontvangen. Ongeveer twee weken bleef Drenthe weg van de training om op die manier zijn onvrede te uiten.

Zege voor Letland, diskwalificatie Van Calker

In de viermansbob in Sankt Moritz hebben de Letlandse bobsleeërs de overwinning weten te behalen. Edgars Maskalans, Daumants Dreiskens, Ugis Zalims en Intars Dambis waren in 2.09,34 beneden, vlak voor Zwitserland II (2.09,36) en Duitsland I (2.09,50).

De Nederlander Edwin van Calker werd met zijn team gediskwalificeerd en kon dus geen tijd neerzetten. Gisteren kwam onze landgenoot ook al in actie en eindigde in de tweemansbob met Sybren Jansma als zestiende.

[WB] Goud voor vrouwen, mannen onderuit

Bij de wereldbekerwedstrijden in Moskou hebben de Nederlandse vrouwen vanmiddag bij de ploegenachtervolging goud gewonnen. Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Diane Valkenburg kwamen in de Russische hoofdstad tot een tijd van 3.01,13. Daarmee troefden de drie schaatssters Noorwegen (tweede) en Duitsland (derde) af.

De mannen hadden minder succes. Door een val van Wouter Olde Heuvel waren zij in een klap kansloos. Rusland eiste voor eigen publiek de zege op in een tijd van 3.43,71. Ook hier was het zilver voor Noorwegen en het brons voor Duitsland

Vleminckx: ''Als ik niet scoor komt Derksen terug''

Björn Vleminckx is, met zijn zeventien doelpunten, topscorer en dé smaakmaker van dit Eredivisieseizoen. De Belg staat in de belangstelling van grote clubs, maar heeft in Johan Derksen een groot criticaster.

Johan Derksen was de laatste anderhalf jaar altijd behoorlijk kritisch op Vleminckx, in het RTL-programma Voetbal International. De laatste weken lijkt de voetbalanalyticus zijn mening deels te hebben herzien. Vleminckx schroefde de voorbije weken zijn doelpuntentotaal op tot zeventien.

"Goh ja, nu geeft hij toe. Maar als ik binnen vier, vijf weken niet scoor, dan komt hij vast terug met commentaar. Het is niet dat ik hem graag heb of niet graag heb. Het is gewoon een man met een eigen mening'', aldus het nuchtere commentaar van de Belg, tegenover Omroep Gelderland.

Over de interesse die er zou zijn van Tottenham Hotspur en Lazio Roma, is Vleminckx eveneens nuchter. "Ik lees het ook, maar ik ben er niet mee bezig. Als er niks concreet is, hoef ik er niks van te weten. Zolang het geruchten zijn, kan ik niet weg", aldus de spits.

Boete voor dragen nikaab mag niet

De rechtbank heeft de Belgische gemeente Etterbeek op de vingers getikt. De rechter vindt het te ver gaan dat de gemeente boetes oplegt aan mensen die een nikaab dragen in de openbare ruimte. De rechter spreekt van een 'disproportionele sanctie'. De gemeente gaat mogelijk in cassatie.

De politie heeft vorig jaar tot twee keer toe een vrouw op de bon geslingerd, omdat ze gehuld in een nikaab naar de islamschool liep. De moslima wil de boete niet betalen en moest daarom naar de politierechtbank in Brussel komen. De gemeente Etterbeek is faliekant tegen het dragen van een nikaab of boerka in de openbare ruimte. Dat zou ingaan tegen de gelijkheid tussen man en vrouw, de veiligheid en de mogelijkheid tot menselijk contact.

Minister: zorgpremie ieder jaar omhoog

De zorgpremie zal jaarlijks blijven stijgen. Dat zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zondag in actualiteitenprogramma Buitenhof. De zorgpremie gaat ook volgend jaar weer omhoog en zal dat, ongeacht welk zorgsysteem er is, ook blijven doen, zei de bewindsvrouw.

Volgens Schippers is de stijgende zorgpremie het gevolg van de vergrijzing en van innovaties in de zorg. "We kunnen steeds meer en hebben te maken met een vergrijzende bevolking. Daar betalen we met zijn allen de rekening voor." De minister benadrukte wel dat het kabinet probeert de zorg zo goedkoop mogelijk te houden.

[WK] Vos: "Makkelijker dan verwacht"

Marianne Vos pakte vandaag haar vierde wereldtitel bij het veldrijden. Het leek Vos weinig moeite te kosten om in de slotronde haar concurrentes op afstand te rijden, maar dit sprak de wereldkampioene na de finish tegen.

"Ik wist dat het zwaar zou worden en het kostte me vooral in het begin veel moeite. In de laatste ronde wilde ik aan kop rijden," zei Vos tegenover de camera's van de NOS. "Toen ik bij Compton wegreed, wilde ik haar eigenlijk even testen. Maar voor ik het wist had ik een gaatje. Toen ben ik vol doorgegaan. Ik had echt niet verwacht dat ik zo makkelijk zou winnen."

"Compton houdt meer van modder, dat gaf me wel veel vertrouwen. Een vierde titel is wel heel bijzonder. Ik vind ze allemaal even mooi."

 

Kinect hack brengt één op één speeltuinplezier

Op internet zijn er al talloze mensen die verscheidene hacks voor Microsofts nieuwste apparaat, de Kinect, hebben uitgevoerd. De kwaliteit van de hacks waren nogal verschillend, maar nu is er iemand die een volledige speeltuin heeft nagemaakt, waar iedereen zich kan uitleven.

De Kinect kan precies zien welke bewegingen je doet, waardoor zelfs het naar voren- of naar achteren klimmen geen problemen zijn. Hieronder is het filmpje van de heren en dames van Activate 3D te zien.

PSV wil Zeefuik langer binden

Género Zeefuik was gisteravond de held in Eindhoven, nadat hij PSV in blessuretijd naar de overwinning op Willem II had geschoten. De 20-jarige spits kan een contractverlenging tegemoet zien.

Trainer Fred Rutten vertelde na afloop van het competitieduel met Willem II dat PSV Zeefuik langer aan zich wil binden. Zeefuik trainde tijdens de winterstop met de selectie mee, als vervanger voor de geblesseerde Jonathan Reis, en maakte grote indruk op Rutten.

Het contract van Zeefuik loopt komende zomer af. De spits speelde de voorbije twee seizoenen op huurbasis in Jupiler League. Eerst bij FC Omniworld (nu Almere City) en later bij FC Dordrecht. Eerder dit seizoen gaf Zeefuik aan verder te willen kijken als zijn contract afloopt. Nu ligt dus voor hem een nieuwe aanbieding in het verschiet.

De medische staf van PSV liet overigens weten niet te kunnen inschatten wanneer Reis weer kan voetballen. De talentvolle spits komt dit seizoen sowieso niet meer in actie. Wellicht dat Zeefuik, na zijn goal van gisteravond, de komende maanden op meer speeltijd kan rekenen.

Abe keert terug in HD

In de maart-editie van het gamermagazine EGM bespreekt Lorne Lanning de comeback van Oddworld. Eén van de dingen die fans in ieder geval kunnen verwachten is een remake van het spel waar het allemaal mee begon, Abe's Oddysee: "Abe HD wordt een remake van Abe's Oddysee, uitgevoerd met een volwaardige 3D physics engine die speelt als een 2D side-scroller."

Just Add Water, het bedrijf dat tegenwoordig de Oddworld-games produceert, kwam volgens Lorne zelf met het idee voor een 3D remake. "De manier waarop Just Add Water dit wil aanpakken is slim, ze proberen niet het wiel opnieuw uit te vinden maar willen het spel alleen van nieuwere techniek voorzien."

Eerder heeft Just Add Water al aangekondigd aan een HD remake van Stranger's Wrath te werken die zal worden aangeboden op het Playstation Network. Ze gebruiken alle PS3-rendering mogelijkheden voor het weergeven van de personages en omgevingen, en dat lijkt erg goed te werken. Op XBLA gaat het helaas iets minder soepel. Strangers Wrath is al klaar voor de Xbox 360, maar ze onderhandelen nog met Microsoft en tot nu toe lijkt het dat de game niet op XBLA zal verschijnen.

abe

Liefdeskoppel gestenigd in Kunduz

Een man en een vrouw zijn in de Afghaanse provincie Kunduz gestenigd, omdat ze zijn vreemdgegaan. Het koppel had een relatie, terwijl de vrouw officieel met een andere man samen was. De man was getrouwd.

De twee wilden vluchten, maar dat mislukte. Leden van de Taliban bepaalden vervolgens dat de twee gestenigd moesten worden. Na het vonnis werden de handen van het paar op de rug vastgebonden en werden ze gedwongen te gaan staan. Daarna werden ze met stenen belaagd tot ze dood waren.

[AO] Djokovic wint tweede titel na winst op Murray

Novak Djokovic heeft voor de tweede keer de Australian Open op zijn naam geschreven. De Serviër, als derde geplaatst in Melbourne, versloeg in de finale de Schot Andy Murray in drie sets; 6-4, 6-2 en 6-3.

De eerste set liep lang gelijk op, todat Djokovic in de slotfase een break wist te plaatsen en zo de set binnenhaalde. Murray leek danig van slag en verloor vanaf dat moment vier van zijn vijf opslagbeurten. Het leverde de Serviër ook de tweede set op. Het leek een moeilijk verhaal te worden voor Murray, die vermoeid over de baan leek te lopen.

Het begin van de derde set leverde vooral veel breaks op, maar deze waren wel gelijk verdeeld over beide spelers. Op een 4-3 stand wist Djokovic weer een break te plaatsen, waardoor hij voor zijn tweede Australian Open-titel kon serveren.

Op 40-30 kreeg hij zijn eerste wedstrijdpunt, welke hij direct benutte. Hierdoor verloor Murray ook zijn derde grandslamfinale in drie sets.

Contador verlaat trainingskamp Saxo Bank

Alberto Contador heeft het trainingskamp van zijn ploeg Saxo Bank verlaten. Dit maakte de Spanjaard bekend. "Op dit moment wil ik liever bij mijn familie zijn. Ik hoop dat ik snel weer de training kan hervatten.”

Eerder deze week werd bekend dat de Spaanse wielerbond Contador wil schorsen voor één jaar vanwege zijn positieve dopingtest in de Tour de France van vorig jaar. Er werden toen sporen van het verboden middel clenbuterol gevonden.

Contador kondigde al aan dat hij in beroep gaat tegen de straf en er alles aan wil doen om zijn onschuld te bewijzen.

[WK] Vierde titel voor Vos

Marianne Vos heeft voor de vierde keer in haar carriere de wereldtitel veldrijden veroverd. Vos had lang Katherine Compton (2e) en Katherina Nash (3e) bij zich, maar wist de Amerikaanse en Tsjechische in de slotronde achter te laten.

Al na twee rondes was het groepje favorieten uitgedund tot vijf rensters. Martianne Vos, Sanne van Paassen, Hanka Kupfernagel, Katherine Compton en Katherina Nash hadden al een gat geslagen. In de daarop volgende ronde moesten Van Paassen en Kupfernagel afhaken en zag het gat groeien doordat Compton het tempo hoog hield.

De dames hadden elke ronde moeite met een kleine helling, waar Vos bijna elke ronde wel onderuit ging. Desondanks waren de drie bij het ingaan van de slotronde nog bij elkaar. Na het beruchte hellinkje ging Vos aan en had direct een gat op Nash en Compoton.

Compton reed nog wel weg bij Nash, maar kon niet meer voorkomen dat Vos voor de derde keer op rij en voor de vierde keer in totaal de wereldtitel veroverde. Compton verloor in de slotronde nog liefst zeventien seconden, maar werd wel tweede voor Nash en Kupfernagel. Sanne van Paassen werd zesde.

King's Speech wint graadmeter voor Oscars

Het historische filmdrama The King's Speech, dat genomineerd is voor liefst twaalf Oscars, heeft een maand voor de uitreiking een belangrijke prijs gewonnen. Regisseur Tom Hooper kreeg zaterdag de jaarlijkse onderscheiding van de Directors Guild of America, de vakbond voor Amerikaanse regisseurs.

De DGA-award wordt gezien als een belangrijke graadmeters voor de Oscars, die eind februari worden uitgereikt. Bijna altijd is het de winnaar van de DGA-award die ook de Oscars binnensleept.

The King's Speech vertelt over het stotterprobleem van de Britse koning George VI (1895-1952), vertolkt door Colin Firth. De film is onder meer genomineerd voor de Oscars voor beste film, beste acteur, beste regie, beste script, beste mannelijke en vrouwelijke bijrol en beste kostuums.

Vorige week sleepte de film ook de PGA (Producers Guild of America) al in de wacht.

King's Speech wint graadmeter voor Oscars
King's Speech wint graadmeter voor Oscars (Foto: ANP)

FC Oss versterkt zich met Nelemans

FC Oss heeft Tim Nelemans aangetrokken. De spits verruilt het Belgische KFC Dessel Sport per direct voor de koploper van de Topklasse bij de zondagamateurs. Nelemans speelde pas sinds afgelopen zomer in België.

De 28-jarige Nelemans debuteerde in het seizoen 2001/02 namens FC Eindhoven in het betaald voetbal. In de zomer van 2004 vertrok hij naar de amateurs van Geldrop / AEK, maar in 2006 haalde Eindhoven hem terug. In zeven seizoenen kwam hij tot 175 optredens in de Jupiler League, waarin hij 36 keer scoorde. FC Oss wil koste wat kost promoveren en ziet in Nelemans een waardevolle versterking om deze doelstelling te behalen.

MVV huurt voormalig topscorer van België

MVV heeft een verrassende nieuweling gestrikt. De Limburgers huren Tosin Dosunmu de rest van het seizoen van het Belgische Germinal Beerschot. De Nigeriaan was in 2006 nog topscorer van de Belgische competitie.

De dertigjarige Dosunmu kwam dit seizoen niet meer voor in de plannen van Germinal Beerschot. Na zijn topseizoen in 2005/06 verkochten de Belgen hem aan het Franse AS Nancy, maar al na een half seizoen keerde hij terug naar Zulte Waregem in België, om vervolgens een rentree te maken bij Germinal. Eerder speelde hij ook voor KV Mechelen, Westerlo en Austria Wien. Nadat MVV er niet in slaagde Roda JC-aanvaller Jeanvion Yulu-Matondo te huren, kwam men uit bij Dosunmu.

Stand van de Sterren wint bij Sundance Festival

Stand van de Sterren heeft een prijs in de wacht gesleept bij het Amerikaanse Sundance Film Festival. De Nederlandse documentaire, die eind november de grote winnaar werd bij de Idfa Awards, won de World Cinema Special Jury Prize.

Bij het documentairefestival Idfa nam de film de prijzen voor avondvullende documentaire en Nederlandse documentaire mee naar huis. Stand van de Sterren is het laatste deel van een drieluik waarin de Indonesische familie Sjamsuddin centraal staat. De documentaire werd geregisseerd door Leonard Retel Helmrich.

Het tweede deel van het drieluik, Stand van de Maan, won in 2005 een prijs in dezelfde categorie op het Sundance Festival. De documentaire sleepte verder onder meer de Joris Ivens Award in de wacht bij het Idfa.

Het Sundance Film Festival is het grootste Amerikaanse filmfestival voor de onafhankelijke film. Het vindt jaarlijks plaats in Park City in Utah.


Stand van de Sterren wint bij Sundance Festival (Foto: Novum)

Egypte verbiedt Al Jazeera

De Arabische nieuwszender Al Jazeera, die al dagenlang onafgebroken beelden van de opstand in Egypte laat zien, is niet langer welkom in het Noord-Afrikaanse land.

De machthebbers in Caïro eisen dat de omroep zijn activiteiten staakt. De vergunningen zijn ingetrokken en de perskaarten van de medewerkers zijn ongeldig verklaard. Dat heeft de Egyptische minister van Voorlichting Anas al-Fikki zondag gezegd tegen het staatspersbureau MENA.

Ondanks het regeringsbesluit doet Al Jazeera voorlopig nog verslag van de protesten in Egypte. Al Jazeera medewerkers laten weten dat men zich geen zorgen moet maken. "Wat voor beperkingen ze ons ook opleggen, we gaan gewoon door met uitzenden", aldus een verslaggever van de zender.

Egypte weert zender al-Jazeera
Egypte verbiedt Al Jazeera (Foto: ANP)

Ongelukken door gladheid, Zeelandbrug dicht

De ANWB en de VerkeersInformatieDienst (VID) waarschuwen voor gladheid. In het hele land kan het, met name op bruggen en viaducten, verraderlijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. In het noorden worden veel ongevallen gemeld en in het zuiden is de Zeelandbrug gesloten na een frontale botsing.

Op de Zeelandbrug knalden rond 09.20 uur twee auto's op elkaar. Vermoedelijk kwam ook dat ongeluk door de gladheid, meldt de VID. De brug zou spekglad zijn. Rijkswaterstaat gaat na het bergen van de auto's eerst strooien voor de weg weer open kan. Dat kan nog uren duren.

[WB] Groothuis wint 1.000 meter

Bij de wereldbekerwedstrijden in Moskou heeft Stefan Groothuis vanmorgen de 1.000 meter op zijn naam geschreven. Met een tijd van 1.08,82 bleef hij als enige onder de 1.09. Bovendien neemt hij de leiding in de wereldbeker op de kilometer.

Sjoerd de Vries moest het in de zesde rit opnemen tegen de Canadees Jamie Gregg. Met 1.09,90 stond de snelste tijd op dat moment op naam van de Italiaan Matteo Anesi. De Vries slaagde er niet in om de rit te winnen en kwam in 1.11,30 over de finish. Gregg reed 1.10,28. In de rit erop scherpte Denny Morrison de snelste tijd aan tot 1.09,57.

Jan Bos had Samuel Schwarz als tegenstander. Bos bleef de Duitser met 1.10,16 nipt voor. Schwarz zette een tijd van 1.10,37 op de klokken. De laatste rit was een Nederlands onderonsje tussen Simon Kuipers en Stefan Groothuis. Groothuis was Kuipers duidelijk de baas en bleef met 1.08,82 als enige onder de 1.09.

[Upd] Jesse Eisenberg ontmoet Mark Zuckerberg in SNL

Mogelijk komt de acteur Jesse Eisenberg oog in oog te staan met Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Het programma Saturday Night Live zet alles op alles hiervoor.

Jesse Eisenberg speelde de rol van Mark Zuckerberg als oprichter van Facebook in de film The Social Network, welke is genomineerd voor maar liefst acht Oscars.

Volgens de Amerikaanse website Page Six heeft Zuckerberg een goed gevoel voor humor en is het dus niet alleen maar een nerdige programmeur zoals hij in de film is neergezet. 

Stand van de sterren wint prijs Sundance

De Nederlandse documentaire Stand van de sterren heeft op het Sundance Film Festival in Amerika een prijs gewonnen in de categorie Wereldcinema Documentaire. Dat maakte de organisatie van het festival in de nacht van zaterdag op zondag bekend.

De film van Leonard Retel Helmrich was recent de grote winnaar op het documentairefestival IDFA in Amsterdam. Stand van de sterren is het laatste deel van een trilogie over Indonesië.

Stand van de sterren wint prijs Sundance
Stand van de sterren wint prijs Sundance (Foto: ANP)

GroenLinks afgestraft in peiling voor steun missie

GroenLinks heeft door de steun aan de nieuwe missie in Afghanistan een flinke klap gekregen in de peiling van Maurice de Hond. De partij van Jolande Sap verliest deze week drie zetels. Met slechts acht zetels staat de partij nu op het laagste punt sinds de zomer van 2007.

Ook de andere partijen die de missie steunen staan in de min. De regeringspartijen VVD en CDA verliezen allebei een zetel en houden er respectievelijk 34 en 16 over. D66, dat eveneens instemde met de politietrainingsmissie, raakt ook een zetel kwijt en houdt er twaalf over.

Tegenstemmers PVV, PvdA, SP en de Partij voor de Dieren gaan er juist op vooruit. De PVV krijgt de 2 verlieszetels van CDA en VVD en stijgt naar 29 zetels. Het verlies van GroenLinks en D66 gaat naar PvdA (2), SP en de PvdD. Die partijen zijn nu goed voor twintig (PvdA en SP) en drie (PvdD) zetels.

Volgens De Hond zijn de verschuivingen duidelijk het gevolg van de opstelling van de partijen over een nieuwe missie. Bij een peiling op dinsdag, woensdag en donderdag waren de veranderingen nog niet zichtbaar.

VVD, CDA en gedoogpartij PVV houden samen 79 zetels. Als de PVV zich echter ook achter de missie had geschaard, dan was de kans groot dat de gedoogcoalitie wel verlies zou hebben geleden, stelt De Hond.

Müller boos na klap in het gezicht van Robben

De meest besproken man van Bayern München gisteren was ongetwijfeld Arjen Robben. De Nederlander trof doel tegen Werder Bremen, maar liet teamgenoot Thomas Müller zijn vuist van dichtbij zien.

Achteraf bleek het geen groot drama te zijn, maar Müller was er duidelijk niet blij mee. "Dat getuigt niet van respect. Het is goed om te discussiëren, maar dat doe je niet met je handen", zei hij. Coach Louis van Gaal hielp zich er vanaf met een politiek correct antwoord.  "Van mij mogen mijn spelers elkaar op hun verantwoordelijkheden wijzen, maar dat moet wel met respect gebeuren."

Op de site van Bild is een foto te zien van Robben als volleerd bokser.

3JS 'hebben Eurovisie Songfestival al gewonnen'

De 3JS voelen zich al winnaars van het Eurovisie Songfestival. "Wij hebben vijf liedjes gemaakt waar we heel trots op zijn. Voor onszelf hebben we daarom al gewonnen", vertelt gitarist Jaap Kwakman aan Novum Nieuws. Zondagavond bepalen een vakjury en het publiek met welk nummer de Volendammers in mei naar Duitsland gaan.

Druk om te presteren tijdens het internationale liedjesfestijn voelen de drie heren naar eigen zeggen niet. "Nederland heeft de afgelopen zeven jaar geen finaleplek meer gehaald, dus er is niet zo veel druk", constateert zanger Jan Dulles. "Het zou gewoon leuk zijn als we weer een keer de finale halen."

De keuze gaat zondagavond tussen drie uptempo nummers en twee ballads. Tijdens het Nationaal Songfestival brengen de Volendammers de liedjes Je Vecht Nooit Alleen, Ga Dan Niet, De Stroom, Weelderig Waardeloos en Toen Ik Jou Vergat voor het eerst in hun geheel ten gehore.

"Het maakt niet uit met welk liedje we naar Düsseldorf gaan, we gaan met een goed gevoel", zegt Kwakman. "En we gaan ook met een goed gevoel weer terug, ongeacht of we de finale halen of niet."

De heren geven toe dat sommige nummers beter bij het Songfestival passen dan anderen. "Je hebt liedjes waarvan je zegt: dat is het geschiktst voor het Songfestival. En je hebt liedjes waarvan je zegt: dat is het mooiste liedje dat we hebben gemaakt", vertelt gitarist Jaap de Witte. "We hebben dus een favoriet Songfestivalliedje en een favoriet liedje."

"Wij houden alle drie meer van ballads dan van uptempo nummers", zegt Dulles. "Maar voor het Songfestival is het misschien verstandiger als je met een uptempo liedje gaat." De Witte schat in dat zijn favoriet niet naar Duitsland gaat. "De mensen gaan waarschijnlijk iets anders kiezen dan het nummer wat wij het mooiste vinden. Maar uiteindelijk is er maar één Songfestivalnummer: het liedje dat in Düsseldorf wint."

Sinds bekend is dat de heren namens Nederland naar het liedjesfestijn gaan, merken ze veel meer bemoeienis van het publiek. "Alle Nederlanders zijn plotseling coach, componist of arrangeur", constateert De Witte. Collega Dulles ziet er de humor wel van in. "Pas als shala lie, shala la in je liedje zit, ga je lekker."


3JS 'hebben Eurovisie Songfestival al gewonnen' (Foto: Novum)

Utrecht wijst bod Ajax op Mertens af

FC Utrecht heeft een bod van Ajax voor Dries Mertens afgewezen. Dat heeft technisch directeur Foeke Booy van de Utrechters vanmorgen bevestigd tegenover Eredivisie Live.

Ajax moet voor dinsdag tot een akkoord te komen over de buitenspeler. De transfermarkt sluit maandag om middernacht. Naast Mertens wordt Ajax ook in verband gebracht met Heerenveen-spits Bas Dost.

De Amsterdammers raakten vrijdag Luis Suárez kwijt aan Liverpool. De Uruguayaan levert maximaal 26,5 miljoen euro op. Vorig weekeinde vertrok ook Urby Emanuelson al uit de ArenA.

[WB] Nesbitt blijft Wüst ook voor op kilometer

Christine Nesbitt heeft bij wereldbekerwedstrijden in Moskou de 1.000 meter bij de vrouwen gewonnen. De Canadese schaatsster kwam tot een tijd van 1.59,59. Ireen Wüst werd, net als gisteren op de 1.500 meter, tweede.

Marrit Leenstra was in de vijfde rit de eerste Nederlandse op het ijs. Ze moest het opnemen tegen de Italiaanse Chiara Simionato. De Italiaanse pakte een kleine voorsprong, maar Leenstra zat niet ver daarachter. Met het ingaan van de laatste ronde lagen ze weer gelijk. Ondanks de buitenbocht pakte de Nederlandse de ritwinst in 1.16,68, de snelste tijd tot dan. Simonato kwam tot 1.16,96.

Ireen Wüst moest in de rit erop aantreden tegen Brittany Schussler. Wüst had bij het ingaan van de laatste ronde een kleine voorsprong op de Canadese en die wist ze ook vast te houden. Met 1.15,94 bleef de rijdster van TVM net onder de 1.16. Laurine van Riessen en Monique Angermuller waren in de zevende rit aan elkaar gekoppeld. De twee waren aan elkaar gewaagd en dankzij een sterke laatste ronde won Van Riessen de rit in 1.16,61.

In de eennalaatste rit op de kilometer trof Margot Boer de Canadese Shannon Rempel. Boer nam de regie in de race en Rempel kon enkel volgen. Met nog één ronde voor de boeg reed ze onder de tijd van Wust. Door een mindere laatste ronde kwam ze uiteindelijk niet verder dan 1.16,58. Heather Richardson en Christine Nesbitt vormden het laatste paar. Richardson ging hard van start maar Nesbitt nam de regie al gauw over. Uiteindelijk wist ze als enige onder de tijd van Wüst te blijven met 1.15,59.

Twee verschillende versies NGP voor Europa

De baas van Sony Computer Entertainment Europe Andrew House heeft bekendgemaakt dat er twee versies van de NGP gemaakt worden voor Europa. Het gaat hier om een versie met en zonder 3G. Beide versies zullen wel Wi-Fi-ondersteuning hebben.

Het 3G-model zou de optie hebben om overal te kunnen webbrowsen en online gamen. Sony heeft echter wel al bevestigd dat het online gamen via 3G beperkt is. Volgens bronnen is Sony nu druk bezig met het vinden van 3G-partners voor hun netwerk.

"Alle NGP's zullen Wi-Fi hebben en een aparte versie zal 3G hebben. Wi-Fi is tegenwoordig overal en dat is het belangrijkste aspect van connectiviteit. 3G is slechts een verlengde daarvan", aldus Andrew House.

http://i.fokzine.net/upload/11/01/110130_192227_Sony-PSP2-Next-Generation-Portable-NGP.jpg

Zuid-Sudan unaniem voor onafhankelijkheid

Bij het recente referendum over de toekomst van Zuid-Sudan heeft, zoals verwacht, bijna iedereen voor onafhankelijkheid gestemd. Volgens de referendumcommissie, die zondag de voorlopige uitslag bekendmaakte, lag het aantal voor-stemmen rond de 99 procent. Het is niet duidelijk wanneer de definitieve resultaten worden bekendgemaakt.

Het referendum werd van 9 tot en met 15 januari gehouden. De volksraadpleging vloeide voort uit een vredesakkoord dat het noorden en het zuiden van Sudan in 2005 sloten. Door die overeenkomst kwam een einde aan tientallen jaren burgeroorlog. Vermoedelijk wordt Zuid-Sudan op 9 juli officieel een zelfstandig land.

Duizenden gevangenen ontsnapt in Caďro

Uit een gevangenis in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn zaterdagavond duizenden gevangenen ontsnapt. De gedetineerden slaagden erin de bewakers te verjagen en hun wapens te bemachtigen, meldt de Arabische zender Al Arabiya. Bij de opstand in de gevangenis zouden acht gevangenen zijn gedood.

In de gevangenis Abu Zaabal in het oosten van de miljoenenstad zaten onder meer moslimextremisten vast. De gevangenen vluchtten na de uitbraak de woestijn tussen Caïro en Alexandrië in.

Ook in de plaats Fayoum slaagden gevangenen erin te ontsnappen. Daar zouden enkele tientallen gevangenen de benen hebben genomen. Daarbij zou een politieagent om het leven zijn gekomen.

In de provincie Beni Suef, ten zuiden van Caïro, schoot de politie zeventien mensen dood die politiebureaus bestormden. Ook raakten veel mensen gewond.

[WvdW] Voorbeschouwing NAC Breda - Ajax

Komend weekend staat er weer een volledige speelronde in de Eredivisie op het programma. De bezoekers van het VBL-forum kozen voor een wedstrijd, die afgelopen week ook al in de KNVB beker werd gespeeld. De Wedstrijd van de Week is het duel tussen NAC Breda en Ajax.

NAC Breda

NAC Breda maakt tot nu toe een redelijk seizoen door en staat op dit moment op de tiende plaats. De Bredanaars wonnen negen van de twintig gespeelde wedstrijden. Daarnaast werd er ook nog vier keer gelijk gespeeld en zeven keer verloren. Toch heeft de formatie uit Breda maar 30 punten, vanwege de puntenaftrek die de ploeg aan het begin van het seizoen kreeg.

John Karelse, interim-trainer van NAC Breda, was eerder deze week blij dat zijn ploeg de wedstrijd tegen Ajax zonder kleerscheuren heeft doorstaan. De oefenmeester hoopt dat het tweede duel tegen de Amsterdammers in een week tijd losmaakt bij zijn ploeg. Het duel wordt namelijk in Breda afgewerkt. "Ik hoop dat de supporters er een fantastische sfeer van maken, ook al is het geen zaterdagavond. We zullen hun steun nodig hebben, want als we iets willen, dan zullen we met meer lef moeten spelen."


John Karelse (rechts), trainer van NAC Breda, hoopt op fantastische sfeer

Karelse kan in het duel tegen Ajax nog geen beroep doen op Matthew Amoah, Ali Boussaboun, Gábor Horváth en Ferne Snoyl. Zij zijn allen nog geblesseerd en spelen daardoor niet. Het resterende deel van de selectie is wel fit, waardoor de trainer mogelijk met dezelfde elf als afgelopen donderdag begint.

Ajax

Ajax heeft dit weekend iets recht te zetten. De ploeg staat op dit moment derde in de Eredivisie, maar ging vorig weekend hard onderuit in het duel tegen FC Utrecht (3-0). Hierdoor liep de achterstand op koploper PSV op naar zes punten. Ook naaste concurrent FC Twente won, waardoor ook dit gaatje weer wat groter werd.

Daarnaast spelen de Amsterdammers in Breda zonder Luis Suárez. De schorsing van de Uruguayaan zou er namelijk opzitten, maar gisteren werd bekend gemaakt dat de aanvaller naar Liverpool zal vertrekken. Het duurde even voor de kogel door de kerk was, maar The Reds hadden er uiteindelijk een bedrag van 26,5 miljoen euro voor over. Het vertrek van Suárez zal voor Ajax hoe dan ook een aderlating zijn. Wat het vertrek voor effect op de selectie zal hebben, is afwachten.

Luis Suárez voor 26,5 miljoen naar Liverpool (Wikimedia Commons/Paulblank)


Bij Ajax staat achter de namen van Demy de Zeeuw en Mounir el Hamdaoui nog een vraagteken. De Zeeuw ondervindt nog te veel hinder van een blessure aan zijn lies, waardoor hij afgelopen donderdag slechts één helft meespeelde. El Hamdaoui mist nog wedstrijdritme, wat er voor zorgt dat het meespelen van de Marokkaan ook nog twijfelachtig is. Mocht hij toch in het veld komen, dan zou dit mogelijk als pinch-hitter kunnen zijn.

Historie

NAC Breda en Ajax spelen dit weekend voor de 61e keer tegen elkaar. Afgelopen week namen beide ploegen het ook al tegen elkaar op. Dit was in het kader van de kwartfinale om de KNVB beker. De Bredanaars kwamen in de eerste helft nog wel op voorsprong, maar gingen uiteindelijk met 4-1 onderuit.

Op 26 augustus 1978 liep NAC Breda tegen de grootste thuisnederlaag tegen Ajax aan. Op die bewuste zaterdag gingen verloren de Brabanders met maar liefst 7-1. De doelpunten van Ajax werden in dat jaar door onder meer Frank Arnesen en Dick Schoenaker gemaakt. Josip Mohorovic deed wat terug voor de thuisploeg.

Laatste vijf duels in Breda:

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
17/01/2010 Eredivisie NAC Breda Ajax 1-1
22/03/2009 Eredivisie NAC Breda Ajax 0-3
24/02/2008 Eredivisie NAC Breda Ajax 2-3
27/08/2006 Eredivisie NAC Breda Ajax 1-2
18/12/2005 Eredivisie NAC Breda Ajax 0-2


Wedstrijdinformatie

Het duel tussen NAC Breda en Ajax, dat in het Rat Verlegh-stadion wordt gespeeld, begint zondagmiddag omstreeks 14:30 uur en staat onder leiding van Bas Nijhuis.

Speculeer hieronder alvast over de mogelijke opstellingen en de uitslag.

Engelaar: "We speelden aardig"

PSV won gisteravond in de allerlaatste minuut van de wedstrijd van Willem II (2-1). Aanvoerder Orlando Engelaar was na afloop opgelucht.

"Als je in de allerlaatste minuut de goal maakt, dan kom je nog goed weg uiteindelijk. We speelden aardig. Je schiet gewoon die ballen er niet in. Ik zelf had ook een paar kansen en als je die er in schiet, is er niets aan de hand", vertelde Engelaar na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live.

Bij de 2-1 van Genaro Zeefuik was de ontlading bij PSV enorm. "Ja, echt op het allerlaatste moment volgens mij. Dan kan je alleen maar blij zijn." Willem II, dat twee rode kaarten kreeg, was na afloop erg gefrustreerd. Na de eerste driepunter van het seizoen tegen Vitesse, zou een gelijkspel tegen PSV wederom een keurig resultaat zijn. "Die eerste dat is wel terecht, die tweede kon ik niet goed zien", keek Engelaar terug op beide rode kaarten.

[NBA] San Antonio boekt 40e zege

In de NBA heeft San Antonio Spurs zijn 40e overwinning van dit seizoen geboekt. Houston Rockets werd met 108-95 verslagen. Richard Jefferson was met 18 punten topscorer bij de Spurs.

New Orleans Hornets verloor tegen Sacramento Kings met 102-96. Grote man bij Sacramento was DeMarcus Cousis die goed was voor 25 punten, twaalf assists en zeven rebounds.

Toronto Raptors verloor voor de elfde maal op rij. Minnesota Timberwolves was met 103-87 te sterk. Kevin Love, goed voor 21 punten en 12 rebounds, liet zijn 42e double-double noteren. 

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Chicago Indiana 110-89
Minnesota Toronto 103-87
Memphis Washington 107-93
Dallas Atlanta 102-91
Milwaukee New Jersey 91-81
San Antonio Houston 108-95
Sacramento New Orleans 102-96
LA Clippers Charlotte 103-88

[AO] Srebotnik/Nestor winnen gemengd dubbel

De Sloveense Katarina Srebotnik en de Canadees Daniel Nestor hebben bij de Australian Open de titel veroverd in het gemengd dubbel. In de finale was het als tweede geplaatste duo met 6-3, 3-6 en 10-7 te sterk voor de Taiwanese Chan Yung-jan en de Australiër Paul Hanley.

Het was de eerste grand slam-titel die Srebotnik en Nestor als duo wonnen. De Sloveense won met andere mannen als duo al drie keer Roland Garros en één keer de US Open. Nestor won in 2007 samen met de Russin Jelena Lichovtseva het gemengd dubbel in Melbourne.

Boek: Patrick Carman - De Crossbones

Vorig jaar hadden we al een recensie van het eerste deel van Skeleton Creek op FOK! gepubliceerd. Een horror boek voor kinderen door Patrick Carman, deze eindigde met een cliffhanger, een spannend en onverwacht moment. Een vervolg was te verwachten en nu is het er eindelijk; De Crossbones, een nieuw boek met negen nieuwe filmpjes. Wie deel één heeft gelezen weet dat deze korte opnames noodzakelijk zijn voor het verhaal, zo is dat wederom bij dit deel. FOK! twitterde met Patrick Carman waarom hij de combinatie van tekst en film koos en waar hij de inspiratie vandaan haalde. Als antwoord kregen we te horen dat hij duizenden scholen had bezocht en de kinderen had gevraagd wat ze misten in boeken. Blijkbaar lag het aan het gebrek van technologie in boeken. Trackers, een serie boeken over whizzkids die misdaden oplossen door middel van gadgets was geboren en daarna kwam de serie Skeleton Creek, een horror verhaal wat zich onderscheidt van anderen door spannende video's.

Vrouw eist 910 miljard van P. Diddy

Valerie Joyce Wilson Turks heeft een aanklacht ingediend tegen Sean 'P. Diddy' Combs. Volgens haar zou hij schuldig zijn aan de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001.

Diddy zou, volgens de vrouw, niet zelfstandig, maar samen met Kim Porter en Rodney King hebben gehandeld.

Alsof dat nog niet genoeg is, heeft Diddy haar 23 jaar geleden verkracht. Het kind dat daaruit ontstaan is zou door Diddy, Kim Porter, Rodney King en Wallace Wright 5 jaar geleden verkracht en in een rolstoel geslagen zijn.

Dit enorme leed doet mevrouw Turks een vergoeding eisen van in totaal 900 miljard dollar (734 miljard euro). Een straatverbod werd door de rechter geweigerd, maar op 31 januari vindt een hoorzitting plaats.

De volledige, bizarre aanklacht vind je hier (pdf).

Update 08.43 uur
Correctie: Het blijkt niet om 1000 miljard maar om slechts 910 miljard dollar (660 miljard euro) te gaan.
 

diddy

Reddingsactie na instorten torenflat Brazilië

In Brazilië zijn hulpverleners druk bezig met een reddingsactie na het instorten van een torenflat in aanbouw in de noordoostelijke stad Belém. Dat meldden Braziliaanse media zaterdag (lokale tijd).

Het is onduidelijk hoeveel mensen er precies in het appartementencomplex aan het werk waren toen de constructie het begaf. Het zou volgens diverse overheidsbronnen gaan om zeker vijf en mogelijk twintig personen.

De Braziliaanse nieuwssite G1 en de zender O Globo toonden beelden van een enorme berg puin in het centrum van Belém. Deze ruim 2 miljoen inwoners tellende hoofdstad van de deelstaat Pará ligt aan de monding van de rivier de Amazone. De toren zou op het moment van de ramp twintig verdiepingen hebben geteld. Het ontwerp voorzag in 34 verdiepingen.

Omliggende gebouwen zijn geëvacueerd in verband met instortingsgevaar.

Dodental Egypte officieel boven de honderd

In Egypte zijn sinds dinsdag zeker 102 mensen om het leven gekomen tijdens protesten tegen het bewind van president Hosni Mubarak. Zaterdag was sprake van zeker 33 sterfgevallen. Dat meldden bronnen binnen het veiligheidsapparaat van het Noord-Afrikaanse land in de nacht van zaterdag op zondag.

Eerder spraken officiële bronnen nog van 92 doden. Daar kwamen nog tien sterfgevallen bij na protesten in de stad Beni Sueif, circa 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caïro. Eerder was er al melding gemaakt van twaalf doden in Beni Sueif, nadat betogers hadden geprobeerd een politiebureau in brand te steken. Vrijdag was tot nog toe de dodelijkste dag, met 62 sterfgevallen.

De Arabische nieuwszender al-Jazeera meldde zaterdag al dat er meer dan honderd mensen om het leven waren gekomen door geweld tijdens betogingen in de afgelopen dagen.

Dodental Egypte officieel boven de honderd
Dodental Egypte officieel boven de honderd (Foto: ANP)

[upd] Auto rijdt man in huis dood

Bij een bizar ongeval aan de Duindamseweg in Noordwijk zijn zaterdagavond rond elf uur twee mensen zwaargewond geraakt. Een auto reed door nog onbekende oorzaak een woning in, waarbij twee mensen in het huis zwaargewond raakten.

Dat heeft de politie gemeld. De gewonden zijn afgevoerd naar het ziekenhuis. De twee inzittenden van de auto zijn na de crash op de vlucht geslagen. De politie heeft een groot aantal wegen in de omgeving afgezet om de inzittenden te vinden.

In de woning zelf wordt uitgebreid sporenonderzoek verricht.

Update 8:16

Vannacht is een van de twee gewonde inwoners van de woning overleden aan zijn verwondingen. Van de inzittenden van de auto ontbreekt nog ieder spoor.

Auto ramt huis, twee zwaargewonden
Auto ramt huis, twee zwaargewonden (Foto: ANP)

Auschwitz herdacht in Amsterdam

In Amsterdam wordt zondag de bevrijding van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz herdacht. De laatste zondag van januari is in 2005 door toenmalig VN-secretaris-generaal Kofi Anan aangewezen als een dag van herdenking voor alle slachtoffers van de Holocaust en andere genociden.

Even na 11.00 uur vertrekt in Amsterdam een stille tocht vanaf het stadhuis naar het Wertheimpark. Daar houdt burgemeester Eberhard van der Laan een toespraak. Sinti en Roma zorgen daarna voor een muzikale bijdrage, waarna een rabbijn een gebed ter nagedachtenis aan de doden uitspreekt.

Het is dit jaar 66 jaar geleden dat het kamp werd bevrijd. In totaal zijn ongeveer 1,3 miljoen mensen naar het kamp gedeporteerd, waarvan er 1,1 miljoen omkwamen.

Boze trainer Anderlecht stuurt spelers naar huis

De spelers van RSC Anderlecht hebben op hun falie gekregen van trainer Ariël Jacobs. Dit meldt Voetbal International. De trainer legde de training van Anderlecht halverwege stil. Jacobs was niet tevreden over de inzet van zijn spelers. De Anderlecht-trainer besloot om kwaad weg te lopen. Later stuurde hij de spelers naar huis.

De landskampioen van vorig jaar was zich aan het voorbereiden op het duel van vanmiddag. Dan speelt Anderlecht een wedstrijd op bezoek bij KV Mechelen. De training verliep niet volgens de plannen van de trainer en dus konden ze allemaal vertrekken.

"Soms moet je ingrijpen", legt Jacobs uit. "Het was zeker geen onderschatting, maar ik zag gewoon te weinig kwaliteit. Ik denk dat de boodschap is overgekomen. Als je bij Anderlecht speelt, moet je er elke dag staan. Zo niet, dan trekken we een deel van het salaris af. Zo simpel is dat."

Verbeek: "Spelers hebben vertrouwen terugbetaald"

Door ingrijpen van de spelersgroep heeft Gert-Jan Verbeek zijn opstelling voor de wedstrijd tegen VVV-Venlo veranderd. Dit pakte achteraf goed uit.

De Alkmaarders legden VVV-Venlo over de knie en dat heeft de ploeg van Wil Boessen geweten ook; de Limburgers werden met 6-1 afgedroogd. "Ze (de spelers, red.) hebben mijn vertrouwen terugbetaald. Dat laat zien dat we gegroeid zijn", reageert Verbeek na afloop van het duel op de persconferentie.

"De spelers hebben verantwoordelijkheid getoond," zo vervolgt de oefenmeester, die geen ideale voorbereiding had. Vlak voor het duel kreeg Verbeek de mededeling dat Erik Falkenburg niet kon spelen. De middenvelder kampt met een hamstringblessure. "Toen moest ik snel omzetten", aldus de voormalige coach van Heracles Almerlo.

"Maar dat is met hulp van de spelers goed afgelopen. Ik heb zaterdag een tweede tactische bespreking moeten houden. Dat doe ik normaal nooit. We zijn eindelijk beloond met een klinkende overwinning", besluit een tevreden Verbeek. Zijn ploeg bezet de vijfde positie op de ranglijst.

'OSC Lille biedt op Dzsudzsák'

Er gaan nog altijd hardnekkige geruchten dat Balázs Dzsudzsák voor het sluiten van de transfermarkt bij PSV vertrekt. Het Franse sportblad L’Équipe kwam gisteren al met de melding dat OSC Lille geïnteresseerd zou zijn in de diensten van de Hongaar.

Volgens diezelfde Franse krant zou OSC Lille inmiddels een officieel bod van tien miljoen euro op Dzsudzsák hebben uitgebracht. Fred Rutten, trainer van de Eindhovense formatie, hoopt echter dat de Hongaarse speler tot het einde van het seizoen blijft. Mocht een vertrek daadwerkelijk tot stand komen, dan levert PSV een hoop kwaliteit op het middenveld in.

"Ik weet niet of het officieel is", liet Rutten aan Omroep Brabant weten. "Ik moet er niet aan denken dat hij weggaat. Dan denk ik dat ik een aantal nachtjes absoluut niet slaap. Als Balasz vertrekt, verdwijnt een hele hoop productiviteit."

Dzsudzsák staat sinds het seizoen 2007/2008 bij PSV onder contract en speelde sindsdien 102 officiële wedstrijden in de Eredivisie. In die periode was de speler goed voor 39 doelpunten en een groot aantal assists.

Tien doden bij treinbotsing Duitsland

Een botsing tussen een goederentrein en een passagierstrein heeft zaterdagavond in de Duitse deelstaat Sachsen-Anhalt aan zeker tien mensen het leven gekost. Volgens een politiewoordvoerder is er ook sprake van tientallen gewonden.

Het ongeval vond plaats bij de plaats Hordorf, ten zuidwesten van Magdeburg, van waar de passagierstrein onderweg was naar Halberstadt. In de passagierstrein bevonden zich tijdens het ongeval ongeveer veertig reizigers. Een aantal rijtuigen is na de botsing ontspoord, de voorste is omgeslagen. Diverse hulpdiensten zijn ter plaatse om gewonde passagiers en overige reizigers te helpen.

Het is nog niet duidelijk hoe het kan dat beide treinen zich op hetzelfde spoor bevonden.

Kijk ook op het forumtopic over dit ongeluk.


Tien doden bij treinongeval Duitsland (foto: Novum/AP)

'Mubarak zet agenten in als 'thugs'

Al Jazeera en andere bronnen wereldwijd meldden dat tientallen 'thugs' of plunderaars in verschillende plekken in Egypte politie-identiteitsbewijzen bij zich hadden toen zij werden gepakt door burgers die hun buurten bewaken. Dit sterkt de geruchten dat Hosni Mubarak deze plunderaars inzet om de demonstranten naar huis terug te laten keren.

Het leger schiet niet op de demonstranten en gaat vriendelijk met ze om, maar roept hen tegelijkertijd op terug naar huis te gaan om hun woningen en families te beschermen. Veel mensen gaven hier gehoor aan en langzaam lijken de demonstranten gewapend met stokken en messen hun wijken weer onder controle te krijgen.

Ondertussen komen er steeds meer meldingen van opstanden in gevangenissen waarbij duizenden gevangenen ontsnappen om hun deel bij te dragen aan de chaos. Niettemin zijn er nog duizenden demonstranten op het Vrijheidsplein. Scherpschutters bewaken het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het is onbekend hoeveel mensen zijn doodgeschoten, maar het lijkt duidelijk dat het aantal van 100 doden van vanochtend behoorlijk is toegenomen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.