FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 februari 2011

Egyptische journalist overleden

De Egyptische verslaggever, die eerder deze week bij confrontaties gewond raakte, is overleden. Dat meldt de Egyptische staatskrant Al-Ahram vrijdag. Ahmed Mohammed Mahmoud (36) is - voor zover bekend - de eerste journalist die om het leven is gekomen bij de antiregeringsprotesten van de afgelopen elf dagen.

De 36-jarige Mahmoud nam vanaf het balkon van zijn huis nabij het Tahrir-plein foto's van de rellen op straat toen hij vier dagen geleden werd 'neergeschoten door een scherpschutter', meldt Al-Ahram. Mahmoud is vrijdag in een ziekenhuis overleden.

Drie doden bij kaping Duits schip

Bij de kaping van een Duits vrachtschip uit de kust van Somalië zijn vorige week drie doden gevallen. Dit heeft de rederij Beluga Shipping vrijdag laten weten. Over de nationaliteit van de slachtoffers is niets meegedeeld.

De Beluga Nomination werd meer dan twee weken geleden gekaapt door Somalische piraten. Die executeerden vorige week twee bemanningslieden na een mislukte bevrijdingspoging. Een ingenieur verdronk op de vlucht voor de piraten, die nog zeven bemanningsleden vasthouden.

Fed Cup-team nu tegen Zwitserland

De Nederlandse tennissters zullen het morgen in de Fed Cup op gaan nemen tegen Zwitserland. Het duel staat morgenmiddag in Eilat om 15:00 op het programma. De winnaar speelt in april om een promotieplaats naar Wereldgroep II.

Voor Nederland komen Arantxa Rus, Michaëlla Krajicek, Richel Hogenkamp en Kiki Bertens in actie. Dit kwartet won alle groepswedstrijden eenvoudig met 3-0. Tegen Zwitserland wordt dit lastiger, want met Patty Schnyder (42) en Timea Bacsinszky (46) herbergt het twee speelsters uit de mondiale top vijftig.

Kohlenpottderby eindigt in remise

De Duitse koploper Borussia Dortmund heeft vrijdag punten laten liggen. In eigen huis kwamen de Dortmunders niet langs aartsrivaal Schalke 04: 0-0. Het verschil met nummer twee Bayer Leverkusen is nu twaalf punten. Leverkusen komt zaterdag pas in actie tegen FC Nürnberg. Schalke klimt naar de twaalfde plaats.

Dortmund was het grootste deel van de wedstrijd de bovenliggende partij en kreeg in de slotfase ook de beste kans op de zege. Mario Götze omspeelde Schalke-doelman, draaide om zijn as en verzuimde de bal in het lege doel te schieten. De 18-jarige aanvaller raakte de paal.

Uitslag Ajax - De Graafschap

Om 20.45 uur begon in de Amsterdam ArenA de wedstrijd tussen Ajax en De Graafschap. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

 

AFC Ajax

2 - 0

De Graafschap

 43' El Hamdaoui
 79' De Jong
   
 
 Gele kaart: v.d Wiel, Özbiliz (AFC Ajax), Meijer (De Graafschap)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 49.137
Arbiter: Haverkort
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
v.d.Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Blind
De Jong
Eriksen
Enoh
Sulejmani (Anita/74)
El Hamdaoui (Özbiliz/84)
Ebecilio
  Waterman
Loran (Evers/82)
Broekhof
J.Buijs
Fränkel
De Ridder
Jungschläger (Overgoor/75)
Rose
Meijer
Hersi
Poepon (Bargas/67)

'Onrust Egypte kost 310 miljoen dollar per dag'

De politieke crisis heeft de Egyptische economie al zeker 3,1 miljard dollar gekost. Dat stelt investeringsbank Credit Agricole vrijdag in een rapport. Credit Agricole berekende ook dat de crisis zeker 310 miljoen dollar per dag kost.

Donderdag zei vicepresident Omar Suleiman op de staatstelevisie dat de onrust de toeristenbranche, een van de drijfveren van de Egyptische economie, al zeker één miljard dollar heeft gekost. Niet alleen de toeristensector lijdt onder de crisis, ook veel bedrijven, banken en de beurs hebben hun deuren moeten sluiten.

De nieuwe regering, welke dan ook, zal te maken krijgen met een heel reeks economische problemen. "De economie vormt het hart van de problemen in Egypte", zegt John Sfakianakis, econoom bij Banque Saudi Fransi-Credit Agricole Group, in het rapport.

Egypte heeft te maken met grote problemen die mede de opstand in het land hebben veroorzaakt. De armoede is groot; 40 procent van de mensen moet rondkomen van 2 dollar of minder per dag. De werkloosheid ligt officieel rond de 10 procent, maar is vermoedelijk meer dan twee keer zo hoog - vooral onder jongeren. Voedselprijzen stijgen per jaar ongeveer 17 procent waardoor de kosten voor levensonderhoud voor miljoenen mensen omhooggaan.

Sfakianakis stelt in het rapport dat de totale kosten voor de economie zijn geschat door middel van een berekening van de belangrijkste componenten van het bruto binnenlands product, waaronder investeringsverliezen, toerisme en de bouwsector. Ook verloren manuren en de kosten voor het herstellen van de schade zijn meegerekend. De schade - tijdens de rellen aangebracht aan gebouwen, bedrijven en infrastructuur - wordt door de minister van Financiën tot nog toe op zo'n 862 miljoen dollar geschat.

Zwaargewonde bij steekpartij in Zevenbergen

Een vrouw uit Zevenbergen is vrijdagavond zwaargewond geraakt bij een steekpartij in haar woonplaats. De bewoonster van een woning aan de Reesloot wist nog wel haar buren te alarmeren. Ze is in stabiele toestand naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het steekincident vond omstreeks 20.15 uur plaats. De dader is nog voortvluchtig. Over het motief voor de steekpartij is nog niets bekend.

[WTT] Haase treft Söderling in eerste ronde

Vanavond is in Ahoy de loting verricht voor de eerste ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament. Bij de loting heeft Robin Haase het niet getroffen; hij moet direct uitkomen tegen de als nummer één geplaatste Zweed Robin Söderling.

Thiemo de Bakker kwam er beter vanaf in de loting. De nummer één van Nederland treft de Let Ernest Gulbis in de eerste ronde. Thomas Schoorel en Jesse Huta Galung, vandaag toegelaten tot het hoofdtoernooi met een wildcard, treffen respectievelijk de Serviër Victor Troicki en de Oostenrijker Jurgen Melzer.

De nummer twee van de plaatsingslijst, Andy Murray, heeft een pittige opgave in de eerste rodne. Hij treft de Cyprioot Marcos Baghdatis. Het hoofdtoernooi gaat maandag van start.

Meer tijd voor raceteam Molenaar

Het raceteam van Arie Molenaar heeft het besluit over het voortbestaan uitgesteld tot maandag, zo werd vandaag in Assen bekend gemaakt. Voor dit jaar waren Jasper Iwema en de Spanjaard Luis Salom vastgelegd om in de 125cc te gaan rijden.

Enkele sponsoren haakten voor dit jaar af, waardoor er op een begroting van 1,2 miljoen euro een gat van 350.000 euro ontstaan is. Molenaar wilde eigenlijk vandaag de knoop doorhakken, maar de noodkreet heeft toch weer enkele deuren geopend. Het Nederlandse team wil eerst deze onderzoeken voordat het definitieve besluit over het voortbestaan geveld wordt.

Grote stroomuitval treft miljoenen Brazilianen

Een gigantische stroomuitval in het noordoosten van Brazilië heeft er vrijdag toe geleid dat miljoenen mensen zonder elektriciteit kwamen te zitten. De Braziliaanse autoriteiten lieten al vlug een bericht uitgaan waarin zij eventuele zorgen wilden wegnemen door te beloven dat een dergelijke stroomuitval niet zal gebeuren tijdens de Olympische Spelen, die in 2016 in Rio de Janeiro worden gehouden.

De uitval verspreidde zich over zeven staten. Naar schatting zijn zeker tien miljoen mensen getroffen. In sommige gebieden viel de elektriciteit slechts enkele minuten uit, elders ging het om enkele uren.

Vier steden waar in 2014 wedstrijden van het WK voetbal worden gespeeld werden ook getroffen door de stroomuitval. Minister van Energie en Mijnbouw Ediso Lobao zei er echter op te vertrouwen dat een dergelijk voorval tijdens het evenement niet plaatsvindt. Voor 2016 zijn er zelfs plannen om Rio af te zonderen van het nationale energienetwerk.

Toppers sneuvelen in Zagreb

Het ATP-toernooi in Zagreb moet zonder de nummers een en twee van de plaatsingslijst verder. Thuisfavoriet Marin Cilic (1) ging in de kwartfinale onderuit tegen Florian Mayer (5) uit Duitsland: 6-3, 6-4. Ook voor Ivan Ljubicic (2) viel het doek. Hij verloor een Kroatisch onderonsje Ivan Dodig: 6-4, 6-4.

Mayer treft in zijn halve finale Michael Berrer, een andere Duitser. De nummer acht van de plaatsinsglijst had een makkelijke dag. Hij zag zijn opponent Richard Gasquet (4) geblesseerd opgeven. De Fransman stond toen al met 5-2 achter. Dodig neemt het op tegen Guillermo Garcia-Lopez (3). De Spanjaard klopte Alex Bogomolov uit de VS met 6-2, 7-6 (6).

[WTT] Wildcards Ahoy voor Huta Galung, Schoorel

Tennissers Jesse Huta Galung en Thomas Schoorel doen vanaf maandag mee aan het ABN Amro World Tennis Tournament. De twee kregen de laatste wildcards van toernooidirecteur Richard Krajicek. Thiemo de Bakker en Robin Haase waren al zeker van deelname in Ahoy. Vier Nederlanders proberen via de kwalificaties door te dringen tot het hoofdtoernooi.

Krajicek besloot Huta Galung een wildcard te geven op basis van zijn goede prestaties dit jaar. De geboren Haarlemmer haalde al twee halve finales bij challengertoernooien en overleefde deze week bij het ATP-toernooi in Johannesburg een ronde. Schoorel krijgt zijn startbewijs omdat hij in december de nationale Masters won.

Slecht nieuws was er ook voor Krajicek. Richard Gasquet raakte vandaag in Zagreb geblesseerd en moest afzeggen. De Fransman wordt vervangen door Sergiy Stakhovsky uit Oekraïne. Eerder vandaag zegde ook Novak Djokovic al af.

FIA geeft starttijden F1-races vrij

Autosportfederatie heeft bekend gemaakt op welke tijdstippen de Formule 1-races dit seizoen van start zullen gaan. Ook zijn de tijden bekend gemaakt waarop de trainingen gehouden worden. Alleen de wedstrijd in India is qua tijden nog niet ingepland.

Vorig jaar klaagden de coureurs dat er in Australië tegen het einde van de race te weinig licht was om normaal te kunnen racen, maar desondanks blijft de wedstrijd om 17:00 uur lokale tijd (08:00 uur Nederlandse tijd) van start gaan. De verwachting was dat de wedstrijd een uur naar voren gehaald zou worden.

Ook de wedstrijd in Maleisië zal een ongewijzigde starttijd hebben. In 2009 was dit nog 17:00 uur lokale tijd, maar de wedstrijd moest halverwege wegens hevige regenval afgebroken worden. Daarom werd er in 2010 een uur eerder gestart en ook dit jaar zal om 16:00 uur de opwarmronde beginnen.

Alle tijden zijn hier te vinden.

Hoog spel justitie in kinderpornozaak

Het Openbaar Ministerie in Maastricht heeft bewust niet-ontvankelijkheid geriskeerd in een strafzaak tegen een 52-jarige Limburgse verdachte met meer dan negenhonderd kinderpornoafbeeldingen op zijn laptop. Persofficier Karin Janssen heeft dat vrijdag gezegd nadat de rechtbank in Maastricht had geoordeeld dat justitie ten onrechte tot twee keer toe weigerde om de verdachte zonder vast postadres per e-mail over zijn zaak te informeren. Tegen de man was acht maanden celstraf geëist.

De verdachte had in zijn eerste verhoor bij de politie gezegd dat hij geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, maar dat hij wel beschikt over een e-mailadres en de inbox regelmatig controleert op ingekomen post.

De persofficier legde uit dat de stukken bewust niet naar het e-mailadres van de verdachte zijn gestuurd om jurisprudentie uit te lokken. De Hoge Raad heeft eerder gezegd dat gerechtelijke mededelingen ook naar een postbusadres mogen worden verstuurd, maar over een e-mailadres heeft de hoogste rechter zich nog nooit uitgelaten.

"De rechtbank hanteert een ruime interpretatie van de term adres. We gaan in hoger beroep en mogelijk zelfs naar de Hoge Raad", aldus justitie.

Volgens de beschuldigingen tegen de man werden op zijn laptop meer dan negenhonderd foto's van naakte jongens en meisjes in seksuele poses gevonden.

Dieven betrapt door inbraakadres in hun gps

Een rechtbank in het Belgische Nijvel heeft vrijdag twee inbrekers veroordeeld die 'te modern' te werk gingen. Zij hadden het inbraakadres in hun gps staan.

De twee ontkenden aanvankelijk iets met een diefstal in Waals-Brabant te maken te hebben. Maar het adres van de woning waarin was ingebroken stond geprogrammeerd in hun gps. Ook ontdekten speurders meerdere belastende sms'jes op hun gsm.

De buit van de diefstal was 10.000 euro. Het duo kreeg achttien maanden cel voorwaardelijk.

Dieven betrapt door inbraakadres in hun gps
Dieven betrapt door inbraakadres in hun gps (Foto: ANP)

Eén gevangene per cel in Arubaanse gevangenis

Het aantal gevangen in de Arubaanse gevangenis KIA moet worden teruggebracht naar één persoon per cel. Dat heeft de rechter donderdag bepaald in een zaak die was aangespannen door 150 gevangenen. Het ministerie van Justitie op Aruba gaat tegen het vonnis in beroep, meldt een woordvoerder vrijdag.

De gedetineerden zouden in de gevangenis op het zuidelijke deel van het eiland aan erbarmelijke omstandigheden worden blootgesteld. Niet alleen zouden er te veel gevangenen in een cel zitten, maar ze zeggen tijdens het regenseizoen ook last van wateroverlast te hebben, schrijft de lokale krant Amigoe

De rechter heeft nu bepaald dat het ministerie het aantal gevangen per cel binnen een maand moet terugbrengen op straffe van een boete. Volgens de woordvoerder van het ministerie is deze periode te kort en wordt mede daarom hoger beroep aangetekend. Overigens benadrukt de zegsvrouw dat het ministerie het ook op andere punten oneens is met het vonnis. Welke dit zijn kan zij niet zeggen.

De advocaat van de gevangenen, John Zara, was vrijdag niet direct bereikbaar voor een reactie. Wanneer het hoger beroep dient is nog niet bekend.

Mogelijkheden fusie drie provincies onderzocht

De provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland onderzoeken of ze kunnen fuseren. Het onderzoek moet duidelijk maken welke voordelen 'bestuurlijke samenvoeging' biedt. Dat meldden de drie provincies in een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA), die in het bezit is van RTL Nieuws.

Het onderzoek moet zes maanden duren. Wanneer de brief exact is verstuurd is onduidelijk. De provincies gaan de komende tijd nog meer samenwerken, schrijven ze verder in de brief. Het gaat hierbij om samenwerking op het gebied van onder meer openbaar vervoer, onderhoud van provinciale wegen en subsidieverlening. De samenwerking moet zorgen voor minder bestuurlijke drukte en een bundeling van krachten.

Het kabinet zou blij zijn met het initiatief van de provincies. De wens om te komen tot één Randstadprovincie stond al vermeld in het regeerakkoord. Donner zou in maart met een eigen plan komen over samenwerking tussen de provincies.

Blokhuijsen op 5.000m bij WK afstanden

Jan Blokhuijsen is door de topsportcommissie langebaan van de KNSB aangewezen voor de 5.000 meter bij het WK afstanden in Inzell. Het WK afstanden in Inzell is van 10 tot en met 13 maart.

Bob de Jong en Wouter Olde Heuvel hadden al een ticket weten te bemachtigen voor die afstand. Blokhuijsen verdiende het ticket door zijn vierde plaats vorig weekend bij de wereldbekerwedstrijden in Moskou.

[Upd] Van Gelder weigerde Derksen te feliciteren

Veel mensen uit de media- en voetbalwereld hebben geweigerd om Johan Derksen afgelopen maandag met zijn verjaardag te feliciteren. Dit blijkt uit een AD-column van Voetbal International-presentator Wilfred Genee.

De Wereld Draait Door-host Matthijs van Nieuwkerk blijkt één van de gegadigden. "Van Nieuwkerk liet weten mee te willen werken, maar haakte tot twee keer toe af. De tweede keer vanwege ziekte. Gek genoeg zat hij enkele uren later kiplekker DWDD te presenteren", aldus Genee.

Ook Studio Voetbal-presentator Jack van Gelder weigerde. De NOS-presentator zei liever een sigaar op te steken dan een felicitatie aan Derksen te brengen. De besnorde voetbaljournalist zei eerder moe te worden van 'dat AFC-geleuter' van Van Gelder. Tv-talent van het Jaar en soapie Jan Kooijman, die Derksen een 'gladjanus en eng gezelschap' noemde, wilde tevens niet meewerken aan een felicitatie.

Bij N.E.C. Nijmegen, de favoriete voetbalclub van Derksen, bleek ook niet veel animo voor de actie te zijn: "Zo liet trainer Wiljan Vloet weten niet mee te willen werken en verbood hij de persdienst van N.E.C. om het verzoek überhaupt voor te leggen aan topscorer Björn Vleminckx."

Toch waren er nog genoeg mensen te vinden die de 62-jarige Derksen wel wilden feliciteren. Zo brachten onder meer Wesley Sneijder, Willem van Hanegem, Marc Janko, Hans Kraaij jr. en Mario Been wel hun ode uit aan de voetbaljournalist.

Update 20.55 uur
Jack van Gelder heeft Derksen vrijdagavond alsnog gefeliciteerd in de vrijdag-uitzending van Voetbal International. De NOS-presentator zei dat hij in Australië op vakantie was: "Men wilde een beeldopname maken. Klaarblijkelijk heeft RTL niet genoeg geld om gewoon een verslaggever over te sturen en bij mij op visite te komen. Daar lag het dus aan, Johan. Natuurlijk wil ik je feliciteren."

"We hebben wel eens tegen over elkaar gestaan, met name in de pers. Maar ik denk in wezen dat we elkaar gewoon mogen. Ik wens je heel veel gezondheid toe en heel veel succes verder met het programma, waar ik met veel plezier naar kijk en heel erg van geniet. Wilfred, niet meer schrijven dat soort onzin, doei!", zo besloot Van Gelder.

Derksen reageerde vervolgens op Van Gelder: "Wat Jack doet, dat is precies wat ik niet wil." Desondanks vindt Derksen dat Van Gelder een prima kerel is, maar dat zijn manier van 'journalistiek' niet de zijne is.


Velen weigerden Johan Derksen te feliciteren met zijn 62ste verjaardag

Supermarktpersoneel 'schandelijk' uitgebuit

Supermarkten lappen cao-voorschriften van jonge werknemers veelvuldig aan hun laars. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van CNV Dienstenbond. Supermarktketens zouden miljoenen euro's verdienen door medewerkers onder de 24 jaar niet of te weinig te betalen voor gewerkte uren.

De bond noemt de resultaten verontrustend: leeftijdsdiscriminatie komt op grote schaal voor, jong personeel wordt gedwongen uiterst flexibel te zijn en veiligheidsafspraken laten te wensen over. CNV-bestuurder Fedde Monsma vindt de praktijken stuitend, schandelijk en spreekt van misbruik.

Een woordvoerder van het Vakcentrum, de brancheorganisatie voor zelfstandige levensmiddelenwinkeliers, zegt vrijdagmiddag in een reactie dat werkgevers zich niet herkennen in wat er in het rapport is gesteld. Zij willen de kwestie vanaf 14 februari bespreken tijdens de cao-onderhandelingen.

Bij 17 procent van de jonge werknemers worden bij ziekte vrije dagen afgeschreven, zo blijkt uit het onderzoek. Bij een op de tien worden, als ze in een rustige periode naar huis worden gestuurd, niet-gewerkte uren toch afgeschreven van hun vakantiedagen. Daarnaast wordt het zogenoemde afhelpkwartiertje systematisch niet uitbetaald.

De helft blijkt ook al geen verplichte veiligheidstraining te hebben gehad, terwijl dat in de cao wel is afgesproken. Monsma zegt dat er bovendien misbruik van de Wet Flex en Zekerheid wordt gemaakt. "Na drie contracten vlieg je eruit, ondanks dat je drie jaar blijkbaar prima gewerkt hebt; voor jou weer goedkopere jongeren."

Monsma pleit ervoor om consumenten iets meer te laten betalen zodat medewerkers niet zo worden uitgeknepen. Bovendien wil hij meer controle op de naleving van de cao. "Maar het begint bij de supers zelf, die de prijzenoorlog niet over de ruggen van hun eigen medewerkers moeten willen voeren."

Kamerlid van GroenLinks Jesse Klaver steunt de bond en roept op een 'cao-waakhond' in het leven te roepen met als taak het actief opsporen en oplossen van misstanden. CNV jongeren kondigt vrijdag aan juridische procedures te gaan voeren als bepaalde supermarkten blijven discrimineren op leeftijd.

Onder de supermarkt-cao vallen ongeveer 250.000 werknemers, van wie 80 procent 23 jaar of jonger is.


Supermarktpersoneel 'schandelijk' uitgebuit (Foto: Novum)

Tigers voor Zuid-Korea, Spanje en Thailand

Debuutfilms uit Zuid-Korea, Spanje en Thailand zijn vrijdagavond door een vakjury bekroond met een Tiger Award. Tijdens de veertigste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) vielen The Journals of Musan van Park Jung-Bum (Zuid-Korea), Finisterrae van Sergio Caballero (Spanje) en Eternity van Sivaroj Kongsakul (Thailand) in de prijzen.

De jury van de Tiger Awards bestaat uit onder anderen Sandra den Hamer (directeur van EYE Film Instituut Nederland), filmmaker Wisit Sasanatieng (Thailand) en zanger/gitarist Lee Ranaldo van de Amerikaanse rockband Sonic Youth. Zij kozen uit veertien genomineerden de drie beste debuutspeelfilms van het Rotterdamse festival. De makers krijgen elk 15.000 euro.

Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van het filmfestival werd eenmalig de Return of the Tiger Award toegekend aan twee filmmakers die eerder in de running waren voor een Tiger Award. De films Oki's Movie van Hong Sang-Soo (Zuid-Korea) en Club Zeus van David Verbeek (Nederland/China) wonnen de prijs.

The Journals of Musan werd ook door de jury van de internationale associatie van filmcritici FIPRESCI uitgeroepen tot beste film uit de Tiger Award-competitie. De jury van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) koos Winter Vacation van Li Hongqi (China) als beste.

Het IFFR duurt nog tot en met zondag. Zaterdagavond wordt bekend welke film door het festivalpubliek is beoordeeld als beste van het evenement.

Drie Hollywoodactrices strijden om Superman

Drie grote namen zijn in de race voor een van de hoofdrollen in de nieuwe Superman-film. De Duitse Diane Kruger, de Amerikaanse Alice Eve en de Britse Rosamund Pike worden genoemd voor een rol in Superman: The Man of Steel. Dat schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety.

Voor welke rol de drie blonde actrices strijden is nog onbekend, het gaat in ieder geval niet om die van Supermans geliefde Lois Lane. Voor die rol wordt gezocht naar een brunette.

De drie namen staan op de shortlist van producent Warner Bros. Kruger is al bekend van kaskrakers als National Treasure uit 2004 en Inglourious Basterds uit 2009 en Pike speelde Bondgirl in Die Another Day uit 2002. Eve speelde vorig jaar in Alice in Wonderland en heeft van de drie actrices de minste ervaring.

De Britse nieuwkomer Henry Cavill speelt de rol van Clark Kent en diens alter ego Superman. De 27-jarige acteur is bekend van de serie The Tudors en de film Stardust. Superman: Man of Steel wordt geregisseerd door Zack Snyder en komt eind volgend jaar in de bioscopen.


Drie Hollywoodactrices strijden om Superman (Foto: Novum)

Nieuwe wereldkampioene blowjobs bekend

Het wereldrecord pijpen is verbroken. Ene Lea is met de begerenswaardige titel van toppijpster aan de haal gegaan. Het Duitse hoertje wist in slechts een halve dag 254 mannen oraal tot een hoogtepunt te brengen.

In het Keulse bordeel Pascha stond een lange rij voor het peeskamertje van Lea. Geduldig wachtten zij tot ze hun klodders in de gulzige mond van de wulpse dame mochten laten verdwijnen. Want condooms, daar deed de prostituee niet aan. Aangezien elke seconde telde, was er geen tijd voor gehannes met kapotjes.

Zo wist Lea iedere drie minuten een heer af te werken, die alvorens een nummertje te mogen trekken 5 euro moest dokken. En dat deden de heren met plezier. "Ik heb een vrouw en een minnares. Ik kom niets te kort maar dit wilde ik toch niet missen", laat een deelnemer weten. Een andere kerel is binnenkort een getrouwd man en wilde het er nog even van nemen. "Over twee maanden trouw ik en dan kan ik me dit soort frivoliteiten niet meer veroorloven", zo laat hij weten.

In slechts 11 uur wist het hoertje het oude wereldrecord van 249 pijpbeurten te evenaren. Uiteindelijk werkte ze er nog vijf af, voordat ze werkelijk gesloopt was. Toen de deuren van het bordeel eenmaal sloten, trakteerde de wachtrij Lea op een daverend applaus.

Goud voor Sonny Boy

Sonny Boy heeft de gouden status behaald. De film trok meer dan honderdduizend bezoekers naar de bioscoop. Regisseur Maria Peters, producent Hans Pos en acteurs Sergio Hasselbaink en Ricky Koole kregen de onderscheiding vrijdagmiddag in Tuschinski uitgereikt.

Sonny Boy is de verfilming van de gelijknamige roman van Annejet van der Zijl. Het verhaal gaat over de verboden liefde tussen Rika en de zeventien jaar jongere Surinaamse Waldemar. De film speelt zich af ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

De film ging maandag 17 januari in première. Sonny Boy is de eerste Gouden Film van dit jaar.


(Foto: Novum)

Sony verlaagt abonnementskosten DC Universe Online

De prijs van een abonnement op DC Universe Online zal tijdelijk omlaag gaan in de Verenigde Staten. Wie zich op 8 februari voor drie maanden vastlegt zal slechts $29,99 hoeven te betalen in plaats van $41,99. Of deze aanbieding ook doorgevoerd wordt in Europa is helaas nog niet bekend.

Het gereduceerde tarief zal gelden zolang als de account actief blijft. FOK!games heeft onlangs de PS3-versie besproken, die helaas ietwat gebrekkig uit de bus kwam.

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5

 

Net als vorig jaar gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. MrManiak belicht de theorieën en hints en Beaudelaire neemt de aflevering onder de loep. Dit jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Inleiding 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4 

Burgemeester: rapport Schipholbrand was te hard

Voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven heeft in 2006 een te hard rapport geschreven over de Schipholbrand. Dat zegt oud-burgemeester van Haarlemmermeer Fons Hertog maandag in het radioprogramma Dit is de Dag. Hertog zag zich een jaar na publicatie van het rapport gedwongen af te treden.

Bij de brand in het cellencomplex op Schiphol in 2005 kwamen elf gevangenen om het leven. De Onderzoeksraad velde daarna een hard oordeel over de slechte brandveiligheid in het complex. Hertog stapte uiteindelijk op als burgemeester nadat de gemeenteraad had geconcludeerd dat hij nooit een bouwvergunning had mogen afgeven voor het complex.

Ook de ministers van Justitie Piet Hein Donner (CDA) en VROM Sybilla Dekker (VVD) traden naar aanleiding van het rapport af. Vanwege hun aftreden moest Hertog ook wel weg, zegt de VVD'er nu.

Volgens hem wees de Onderzoeksraad een aantal mensen als bestuurlijk verantwoordelijke aan. "Dat was niet de taak van de Onderzoeksraad. En die conclusies waren snoeihard, ook nog met een suggestief filmpje vertoond. Een uur later belde minister Johan Remkes me op en zei: 'mijn collega's Donner en Dekker zijn afgetreden. Wat doe jij?'"

Het rapport sloeg in als een bom, stelt de gewezen burgervader. "Van Vollenhoven was een godheid in Nederland geworden. Ook al had hij de nuance niet helemaal juist, je moest van goeden huize komen om te zeggen dat hij het anders ziet. Het was vechten tegen de publieke opinie."

Hertog zegt zich de verbetenheid van Van Vollenhoven niet persoonlijk aan te trekken. "Hij wilde echt een goed rapport afleveren om te laten zien hoe belangrijk die raad was. In dat enthousiasme is hij af en toe een beetje als een olifant door de porseleinkast gegaan."

Van Vollenhoven neemt op 7 april officieel afscheid van de Onderzoeksraad. Tjibbe Joustra wordt dan beëdigd als zijn opvolger.

Rebellin ambitieus bij rentree na schorsing

Davide Rebellin mag op 28 april weer koersen. De Italiaan werd in 2009 geschorst nadat hij was betrapt op het gebruik van cera. De voormalig winnaar van onder andere de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik - Bastenaken - Luik wil ondanks zijn 39 jaar een succesvolle comeback maken in het peloton.

"Ik wil bewijzen dat je zelfs op je 40e nog een grote klassieker kan winnen," zegt hij in La Stampa. "Ik wil zelf kiezen wanneer ik een punt achter mijn carrière zet. En ik wil vooral dat de mensen een goede herinnering overhouden aan mij."

Rebellin moest door zijn schorsing onder anderen zijn behaalde zilveren medaille van de Olympische Spelen van 2009 inleveren. Bij zijn comeback wil Rebellin zich ook richten op de Ronde van Vlaanderen (die hij nog nooit reed) en de Ronde van Lombardije. Voorlopig heeft hij echter nog geen ploeg, maar daar komt snel verandering in.

"Binnenkort al teken ik mijn contract. Er zijn nog twee mogelijkheden waartussen ik twijfel, en één daarvan maakt deel uit van de WorldTour," aldus Rebellin die overigens nog steeds ontkend ooit doping te hebben gebruikt.

[Upd] Egypte: 'D-Day' in Caïro

Vrijdag is in Egypte de hele dag een uitgaansverbod van kracht. Hier trekken de Egyptenaren zich echter niks van aan en de protesten op D-Day (Departure Day) lijken dan ook nog niet op hun hoogtepunt. Honderdduizenden anti-Mubarak demonstranten zijn op het Tahrir plein (Vrijheidsplein) op de been en eisen het vertrek van president Hosni Mubarak.

De sfeer is momenteel redelijk positief, er wordt gezongen op het plein, dichters dragen gedichten voor en het voelt volgens aanwezigen veilig aan. Mensen uit alle lagen en leeftijden van de bevolking doen aan de protesten mee. Honderden Mubarak-aanhangers worden door het leger aan de andere kant van de Nijl gehouden. Zoals de hele week al zijn hier de live-beelden van de massa-demonstratie te zien.

De meest recente berichten spreken van plannen van de demonstranten om vrijdag op te trekken naar het presidentieel paleis.

Update 16.52 uur
Een mars naar het presidentieel paleis lijkt er niet te komen en men houdt het voorlopig bij demonstreren op het plein. Berichten dat de pro's weer aan het rellen zijn geslagen nemen toe. Vooralsnog lukt het het leger om de pro's weg te houden bij het Vrijheidsplein.

Update 20.12 uur
De situatie lijkt niet sterk gewijzigd ten opzichte van vrijdagmiddag en de demonstranten op het plein maken zich op voor een volgende nacht op het Vrijheidsplan. Achter de schermen zou Barack Obama helpen bij het oplossen van de crisis door een plan te helpen maken waardoor Mubarak af zou kunnen treden. Mubarak zegt het intussen helemaal gehad te hebben met Egypte, maar hij kan niet weggaan 'omdat het land zonder hem in chaos zou vervallen'.

25 januari
Vanaf dinsdag 25 januari zijn de protesten in Egypte in volle gang. Honderdduizenden tot miljoenen mensen in Egypte eisen het aftreden van de president. Hieronder in vogelvlucht het verloop van de demonstraties.
De demonstraties kregen meer en meer gehoor in het Noord-Afrikaanse land toen de overheid het internet platgooide, alsmede mobiele telefonienetwerken. In het begin van de demonstraties werden veiligheidstroepen van Mubarak ingezet om alles in goede banen te leiden. Dit werkte echter averechts en het gevolg was dat er in vooral Alexandrië, Suez en Caïro veel geweldsincidenten waren, waarbij tientallen doden vielen.

Het leger lijkt de hele week al aan de kant van de demonstranten te staan die het vertrek van Mubarak eisen, maar hebben in de praktijk nog niet duidelijk een kant gekozen. Dinsdag 1 februari was het grootste protest tot nu toe met ongeveer een miljoen demonstranten. Een mars naar het presidentieel paleis was het doel, maar dit is er niet van gekomen. Na dinsdag stonden de demonstraties in het teken van rellen tussen pro- en anti-Mubarak demonstranten.

Plunderaars, thugs, pro-Mubarak of agenten?
In de eerste week, nadat de veiligheidstroepen niet meer op straat te vinden waren, werd de sfeer grimmiger doordat in de rijkere wijken van Caïro plunderaars de buurten onveilig maakten. Tientallen van de 'thugs' bleken staatsveiligheids ID-bewijzen bij zich te dragen.

Vanaf het weekend bevinden zich in Caïro ook zogenoemde pro-Mubarak demonstranten (pro's). Ook veel van deze demonstranten blijken in het bezit te zijn van deze ID-bewijzen. Daarnaast heeft Vodafone bekendgemaakt dat ze werden gedwongen om sms'jes te sturen waarin staat dat mensen geld krijgen als ze voor Mubarak gaan demonstreren en de anti-Mubarak demonstranten aanvallen. Dit gebeurt dan ook massaal. De pro's zijn in het bezit van wapens als messen, stokken, vuurwerk, molotovcocktails en enkelen dragen ook vuurwapens met zich mee.

Journalisten op Twitter en de staatstelevisie, buitenlanders in gevaar
De nieuwe media spelen een zeer grote rol in de huidige situatie in het Noord-Afrikaanse land. Omdat het buiten inmiddels te gevaarlijk is geworden voor journalisten, komt bijna alle informatie via Twitter naar buiten. De rol van de media lijkt vooral te bestaan uit het wegfilteren van geruchten en propaganda.

De staatstelevisie meldt dat buitenlanders en met name journalisten geheim agenten van Amerika en Israël zijn. Voornamelijk hierom worden journalisten aangevallen, lastiggevallen, opgepakt, bedreigd en hun apparatuur gesloopt. De meeste journalisten zijn geëvacueerd, maar sommigen blijven verslag doen van de situatie. Al Jazeera lijkt het meest te lijden onder de verdachtmakingen en incidenten. Kantoren zouden gesloten zijn en camera's worden aan de lopende band gesloopt. Ze gaan tot nu toe echter onverminderd door met zo veel mogelijk live-verslag.

Reactie binnenlandse politiek, waaronder Mubarak
De al dertig jaar aan de macht zijnde president weigert op te stappen, maar heeft wel enkele concessies gedaan. Hij heeft zijn regering naar huis gestuurd en andere voorstanders van hem op de belangrijkste posten gezet. Daarnaast heeft hij beloofd in september zich niet herverkiesbaar te stellen. De verkiezingen zijn in Egypte niet heel democratisch, omdat alleen de NDP van Mubarak is toegestaan.

Oppositiepartijen waaronder de Moslim Broederschap de Wafd beweging en El Baradei proberen te bedenken hoe het nu verder moet in Egypte, maar de demonstranten willen zich hier echter niet mee identificeren. Zodra een oppositiepartij namens de demonstranten probeert te spreken, wijzen de demonstranten hem af met de mededeling dat het een revolutie van het volk betreft en niet van een enkele partij of groepering.

Internationale reacties
De Verenigde staten, de Verenigde Naties en woordvoerders van regeringen in Europa stellen eigenlijk allemaal hetzelfde. Ze veroordelen het geweld tegen de demonstranten, het afsluiten van media en verhogen de druk op Mubarak om af te treden. Mubarak lijkt zich ook hier echter nog niet veel van aan te trekken. Maar achter de schermen zou er naar verluidt veel gebeuren en staat het nog niet vast dat Mubarak niet door de knieën zal gaan.

Israël houdt het liever bij Mubarak dan bij wat er anders na hem kan komen, terwijl Iran graag een islamitische regering wil.

Aangifte wegens foto's naakte Berlusconi

De advocaten van Silvio Berlusconi hebben aangifte gedaan omdat foto's van de naakte premier te midden van jonge meisjes zouden worden verhandeld. Volgens de juristen moet het om montagefoto's gaan.

Dit hebben Italiaanse media vrijdag gemeld. Volgens de krant Il Fatto Quotidiano worden de foto's voor veel geld aangeboden aan roddelbladen. De Google-zoekopdracht 'Berlusconi nudo' (Berlusconi naakt) geeft inmiddels meer dan 13.000 hits, waaronder een niet erg scherpe foto van een naakte man die op de premier lijkt.

Het Openbaar Ministerie in Milaan hoopt binnen enkele dagen het onderzoek naar seksschandaal Rubygate af te ronden en een aanklacht wegens bevordering van prostitutie van minderjarigen naar de onderzoeksrechter te sturen. Het dossier bevat ook foto's, die echter strafrechtelijk niet relevant zijn. Bronnen bij justitie zeiden tegen persbureau ANSA dat foto's zoals door Il Fatto beschreven niet in het dossier zitten.

McLaren laat niet achterste van tong zien

Het Formule 1-team van McLaren heeft vandaag bij de presentatie op de Potsdamer Platz niet het achterste van de tong laten zien. Onder het oog van het publiek en pers werd de bolide in elkaar gezet, maar er werd gebruik gemaakt van een motor en uitlaten van plastic.

De concurrenten kregen een afwijkende voorvleugel, L-vormige sidepots en een extra inlaat achter de normale luchtinlaat te zien, maar de onderhuidse zaken blijven voor de concurrentie vooralsnog geheim. "Wees gewaarschuwd: u heeft nog lang niet alles gezien," zei teambaas Martin Whitmarsh vandaag.

"Ik denk dat later zal blijken dat we een aantal zeer interessante oplossingen hebben gevonden voor aerodynamische vraagstukken. Onze ontwerpafdeling heeft enkele geweldige innovaties in petto. Ik vind dat geweldig: de regels blijven hetzelfde, maar we ontdekken toch weer nieuwe dingen," ging de Brit verder.

"Een belangrijk onderdeel van het werk op de fabriek is de concurrentie te snel af zijn. Onze mensen hebben enkele fantastische zaken bedacht. Terwijl de regels op het gebied van de diffuser strakker gelden, vinden we toch nieuwe oplossingen. Dat vraagt om creativiteit en levert een, naar mijn mening, fantastische auto op."

Naar verluidt zal McLaren ook een uitlaatsysteem gaan gebruiken dat lijkt op wat Renault deze week getoond heeft. De komende tests zullen uit gaan wijzen op welke zaken Whitmarsh vandaag met zijn uitspraken doelde.

Tennislegendes in Top Spin 4-trailer

Een nieuwe trailer van Top Spin 4 laat allerlei tennislegendes de revue passeren en maakt bovendien uitstekend gebruik van 'Back in Time' uit de soundtrack van Back to the Future. Pete Sampras, Boris Becker, Bjorn Borg, Ivan Lendl, Michael Chang, Jim Courier, Patrick Rafter en Andre Agassi komen allemaal voorbij.

Top Spin 4 komt 18 maart uit voor de Xbox 360 en Playstation 3, met Move-ondersteuning in het laatste geval.

Pellè en Falkenburg terug bij selectie AZ

Graziano Pellè en Erik Falkenburg zijn door Gertjan Verbeek opgenomen in de selectie voor de wedstrijd tegen Excelsior van morgen. Volgens de trainer van de Alkmaarders zijn de twee wedstrijdfit.

Pontus Wernbloom keert na een schorsing van drie duels terug en zal volgens Verbeek in de basis starten. "Pontus heeft kwaliteiten die het elftal nodig heeft. Kwaliteiten die niet iedereen heeft. Never change a winning team? Dat vind ik onzin.”

Brett Holman heeft nog vrij nadat de Australisch international begin deze week terugkeerde van het toernooi om de Azië Cup.

Documenten zedenzaak Assange online

Geheime documenten van de Zweedse politie over de zedenzaak tegen WikiLeakshoofdredacteur Julian Assange staan sinds vrijdag op internet. Het is onduidelijk wie de documenten heeft gelekt. Assange vecht momenteel in Groot-Brittannië tegen zijn uitlevering aan Zweden.

Uit de documenten blijkt dat de vrouw die hem van verkrachting beschuldigt, sliep toen ze gemeenschap hadden, maar wakker werd en hem vroeg of hij een condoom om had. Ze liet hem doorgaan omdat ze dacht dat het, mocht Assange hiv-geïnfecteerd zijn, toch al te laat was.

Gemeenschap met iemand die slaapt kan in Zweden als verkrachting worden aangemerkt. Een eerste aanklager verwierp de zaak echter, maar later werd de zaak opnieuw aanhangig gemaakt door een andere aanklager.

De tweede vrouw met wie Assange in diezelfde week gemeenschap had beschuldigt hem van het opzettelijk kapot maken van het condoom. Assange ontkent dat.

Volgens aanhangers van Assange gaat het om valse beschuldigingen en is de zaak politiek gemotiveerd. WikiLeaks publiceerde honderdduizenden geheime Amerikaanse documenten. Maandag en dinsdag zijn in Londen nieuwe hoorzittingen in Assanges uitleveringszaak.

Lichaam langs A67 aangetroffen

Een wandelaar heeft vrijdagmiddag langs de A67 bij het Limburgse Blerick een lichaam aangetroffen. De politie sluit een misdrijf niet uit en is een onderzoek gestart. Vanwege het onderzoek is de vluchtstrook van de A67 in de richting van Eindhoven gedeeltelijk afgesloten, meldt de politie.

De wandelaar alarmeerde de politie rond 15.15 uur over het stoffelijk overschot. De politie is op zoek naar mensen die meer weten over de zaak.

Team Lotus tevreden over extra testdag

Team Lotus had vandaag het rijk alleen op het circuit in Valencia. Het Brits/Maleisische team liet de testdag van dinsdag schieten om vandaag filmopnamen te kunnen maken. Coureurs Jarno Trulli en Heikki Kovalainen kwamen in actie, evenals Ricardo Teixeira.

De eerdere problemen met de stuurbekrachtiging waren opgelost, waardoor ze tot een totaal van 91 ronden konden komen. Trulli reed een tijd van 1:15,679 terwijl Kovalainen ruim tweetiende langzamer was. Laatstgenoemde is tevreden over de nieuwe T128 die een stuk beter lijkt te zijn dan de bolide van vorig seizoen.

Volgens Kovalainen ligt het zwaartepunt van de auto lager, is het chassis verkleind en is de ballast makkelijker te verplaatsen. Hierdoor is de balans makkelijker te vinden en doordat de achterzijde ontworpen is voor de onderdelen van Renault en Red Bull is deze aerodynamisch veel efficiënter geworden.

Slechts drie Topklassers staan open voor promotie

Slechts drie van de 31 Topklassers staan open voor promotie naar de Jupiler League. De clubs moesten de KNVB voor 1 februari laten weten of zij eventueel willen promoveren. FC Oss wil sowieso promoveren, Rijnsburgse Boys en Spakenburg lieten een voorlopig 'ja' horen.

Spakenburg en Rijnsburgse Boys zijn momenteel samen met landskampioen IJsselmeervogels in een titelstrijd verwikkeld in de zaterdagtopklasse. Beide clubs willen eerst nog een ledenvergadering houden over eventuele promotie. Voor 1 april moeten zij de KNVB laten weten of het voorlopige standpunt definitief wordt of dat alsnog van promotie wordt afgezien. FC Oss, dat vorig jaar degradeerde uit de Jupiler League, wil zeker promoveren. De club staat momenteel eerste in de zondagtopklasse.

De kampioenen van beide afdelingen strijden later dit jaar om de algehele landstitel. De winnaar mag promoveren. Wil de landskampioen niet, dan mag de verliezend finalist promoveren.

[Gerucht]Halo-remake komt in november uit

Een volledige remake van Halo: Combat Evolved zal in november uitkomen, volgens bronnen van Joystiq. Als we de informatie mogen geloven gaat het hier om een volledige HD-remake met compleet nieuwe art-assets, in plaats van een upress van het origineel. Schijnbaar zal het geen gebruik maken van de Reach-engine.

De bron beweert verder dat de remake in ontwikkeling is bij Saber Interactive, makers van TimeShift en het aankomende Inversion van Namco. De game zal mogelijk zelfs 3D-ondersteuning bevatten. Details over de multiplayer krijgen we niet te horen, maar online co-op is een waarschijnlijkheid.

15 november zal het precies tien jaar geleden zijn dat Halo oorspronkelijk uitkwam, dus de timing voor een remake zou wel passend zijn. Microsoft heeft nog niets officieels laten weten. We houden jullie op de hoogte.

Everse: "Ontslag bij mislopen play-offs"

Als Sparta Rotterdam de play-offs van de Jupiler League niet haalt, mag trainer Jan Everse wat hem betreft ontslagen worden. Dit zei de Rotterdammer vandaag op RTV Rijnmond.

Sparta werd na de degradatie vorig seizoen gezien als titelkandidaat, maar staat al negentien punten achter op koploper FC Zwolle. Om toch nog in aanmerking te komen voor een eventuele promotie, dient de ploeg dus de play-offs te halen. Everse vindt dat de directie hem mag wegsturen als Sparta die niet haalt. "De directie mag mij ontslaan als ik de play-offs niet haal. Als we promoveren, heb ik het daarentegen uitstekend gedaan", zei Everse ook. De Rotterdammers staan momenteel zevende.

Ridge Racer: Unbounded aangekondigd

Een nieuwe Ridge Racer-titel met de subtitel Unbounded is op komst voor de Xbox 360, Playstation 3 en PC. Namco Bandai heeft de game aangekondigd en gelijk een teaser vrijgegeven. De trailer onthult niet veel, maar draagt een andere sfeer uit dan we van Ridge Racer gewend zijn.

Als de game zelf ook zulke hevige botsingen zal bevatten zal het wellicht een andere stijl van rijden hebben dan voorgaande titels in de serie. We krijgen een beetje een street-racing vibe ervan, met een vleugje Burnout. Ridge Racer: Unbounded zal in elk geval dit jaar uitkomen en hopelijk weten we snel meer.

Fed Cup-team wint ook van Letland

De Nederlandse tennissters hebben ook hun derde duel in de Europees/Afrikaanse zone van de Fed Cup gewonnen. Kiki Bertens en Michaëlla Krajicek zorgden voor een onoverbrugbare 2-0 voorsprong. Na zeges op Roemenië en Hongarije was Nederland al zeker van de eerste plaats in de poule. Morgen wachten de play-offs die promotie binnen handbereik brengen.

Kiki Bertens trad tegen Letland voor het eerst aan in het enkelspel als vervangster van kopvrouw Arantxa Rus. De nummer 213 van de wereld kende geen problemen om Lina Lileikite, die niet bij de beste duizend tennissters van de wereld hoort, te verslaan: 6-1, 6-2.

Vervolgens speelde Krajicek tegen dubbelspecialiste Liga Dekmeijere, de nummer 613 van de wereld in het enkelspel. De Nederlandse, 150e op de ranglijst, gaf slechts vier games weg: 6-2, 6-2. Bertens speelt net als de eerdere twee duels in het dubbelspel samen met Richel Hoogenkamp. Zij treden aan tegen Dekmeijere en Irina Kuzmina.

Twentse politiemannen toch niet geschorst

De twee Twentse agenten die begin januari op non-actief werden gesteld zijn toch niet geschorst. De politie vermeldde ten onrechte dat de twee hun werk moesten neerleggen, terwijl er alleen maar een onderzoek naar hun gedrag werd ingesteld.

De 33-jarige hoofdagent en de 47-jarige brigadier zouden zich hebben misdragen na een personeelsfeestje. Volgens de politie ging het om 'ongewenste omgangsvormen'. Wat er precies is gebeurd is onduidelijk. Uit onderzoek van het Bureau Interne Veiligheid blijkt dat er geen reden is om de twee te straffen, meldt het korps vrijdag.

Of de twee een maand thuis hebben gezeten, kon een woordvoerder van het politiekorps niet zeggen.

Contador stopt toch niet bij schorsing

Alberto Contador stopt toch niet met wielrennen als hij definitief voor langere tijd geschorst wordt. "Ik kan niet meer stoppen nu ik zoveel steun krijg", zei hij tegen Velonews. Eerder gaf Contador nog aan zijn carrière te beëindigen als hij schuldig wordt bevonden aan het gebruik van clenbuterol.

"Ik voel me ondanks de situatie redelijk. Als er een schorsing komt zal ik er alles aan doen om mij te verdedigen", toont Contador zich strijdvaardig. De drievoudig winnaar van de Tour de France hoorde vorige week dat de Spaanse wielerbond RFEC hem voor een jaar wil schorsen.

Contador is niet van plan die schorsing te accepteren ondanks dat de standaardstraf voor een dopingovertreding twee jaar is. "Als ik een schorsing accepteer is dat hetzelfde als een bekentenis afleggen." De ronderenner heeft tot 9 februari om aanvullende documentatie in te leveren die zijn onschuld aan moet tonen. "We hebben enkele interessante argumenten die nieuw licht op deze zaak werpen."


Contador stopt toch niet bij schorsing (Foto: Novum)

Rustige avondspits ondanks harde wind

De avondspits is vrijdag ondanks de zware windstoten zeer rustig verlopen. De VerkeersInformatieDienst (VID) verwachtte een zware spits met tot 350 kilometer file, maar op het hoogtepunt stond vrijdagavond 121 kilometer.

"Het valt gek genoeg hartstikke mee", meldt een woordvoerder van de dienst. "Ondanks een paar incidenten is het overal erg rustig. Alleen op de A1 en A2 stonden lange files."

Op de A2 richting Den Bosch werden twee rijstroken afgesloten nadat een zogenoemde noodvangrail de weg op was gewaaid. Het duurde lang voordat Rijkswaterstaat de weg vrij kon maken, waardoor zich een file van 19 kilometer vormde.

Automobilisten moeten ook zaterdag nog rekening houden met de harde wind. Hetzelfde geldt voor reizigers op Schiphol. Door de weersomstandigheden hebben aankomende en vertrekkende vluchten te maken met vertraging en worden mogelijk vluchten geannuleerd, zegt een woordvoerder van de luchthaven.

De NS hervat zaterdag de gewone dienstregeling. In de kop van Noord-Holland, tussen Zaandam en Alkmaar, rijden vrijdagavond nog minder treinen, maar volgens een woordvoerder van de spoorwegen is daar zaterdag geen reden meer voor. "Er hebben zich vandaag geen problemen voorgedaan."

Vrijdagavond trekt de stormachtige zuidwestenwind aan. Op sommige plaatsen in Nederland kan stormkracht worden bereikt met zeer zware windstoten tot 100 kilometer per uur. Zaterdag neemt de wind weer af.

Als gevolg van de harde wind wordt in delen van Friesland hoogwater verwacht. In Harlingen is daarom voor het eerst de keermuur gesloten. Het waterschap Friesland denkt een waterpeil tot bijna 3 meter te bereiken. De keermuur gaat dicht als een stand van 1.90 meter is bereikt.

Ook een aantal veerdiensten naar de Waddeneilanden is door hoogwater en de harde wind niet in gebruik. Onder meer de laatste vaarten naar Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog zijn geannuleerd.

'Grap' met bomdoos komt Purmerender duur te staan

Een 'grap' is een 39-jarige man uit Purmerend vrijdag op Schiphol duur komen te staan. De man had bij de veiligheidscontrole een doos met daarop de afbeelding van een bom en de tekst 'tik tak' ingeleverd en beweerde tegenover beveiligingspersoneel dat er echt een explosief in het pakket zat.

De Purmerender is opgepakt, meldt een woordvoerder van de marechaussee. "Het is heel vervelend als dit soort dingen gebeurt."

Onderzoek wees uit dat het pakket geen bom bevatte en dat de man, die op weg was naar zijn vakantiebestemming in Spanje, alleen een grapje had willen uithalen. Hij kreeg van het Openbaar Ministerie een boetevoorstel van 500 euro, waarna hij na betaling weer mocht gaan.

Volgens de woordvoerder gebeurt het vaker dat mensen dergelijke 'grapjes' uithalen. "Wij hanteren hiervoor een zerotolerancebeleid. Mensen krijgen bij dit soort zaken of een boete opgelegd, of moeten zich voor de rechter verantwoorden. Deze man heeft in ieder geval 500 euro minder te besteden op zijn vakantie."

80 procent scholen haalt urennorm

Zo'n 80 procent van de middelbare scholen voldoet inmiddels aan de urennorm. Dat blijkt uit onderzoek van de Onderwijsinspectie, heeft minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) vrijdag gezegd.

Een jaar geleden voldeed twee op de drie scholen aan de eis dat jaarlijks 1040 uur les moet worden gegeven. In het schooljaar 2006-2007 was dat slechts 7 procent. De urennorm leidde enkele jaren geleden tot massale protesten van scholieren, omdat veel scholen zinloze 'ophokuren' invoerden om de norm maar te halen.

De norm wordt met ingang van het schooljaar 2012-2013 verlaagd naar duizend uur. Ook wordt de zomervakantie een week ingekort. Leerlingen krijgen de vakantiedagen verspreid over het jaar. Leraren kunnen op die dagen cursussen volgen.

Pedro nadert record Cruijff

Pedro kan komend weekend een fraaie reeks van Johan Cruijff evenaren. De kleine aanvaller van FC Barcelona moet dan wel scoren tegen Atlético Madrid.

Pedro was in zijn laatste zes competitiewedstrijden trefzeker voor Barça, weet Voetbal International. Johan Cruijff slaagde er in het jaar 1973-1974 in om in zeven duels op rij het doelnet te vinden. Ruim dertig jaar eerder zette Mariano Martin een reeks van acht wedstrijden neer.

Het clubrecord is echter in handen van Ronaldo. In het seizoen 1996-1997 wist de Braziliaan in negen competitiewedstrijden op rij minimaal één doelpunt te maken. Pedro scoorde in de afgelopen zes duels acht doelpunten, waaronder twee tegen Levante en stadgenoot Espanyol.

De Spaanse international is daarmee opvallend veel trefzekerder dan in zijn eerste elf competitiewedstrijden van dit seizoen. Daarin maakte hij slechts één treffer. Pedro is deze jaargang tweede op de ranglijst van clubtopscorers. Lionel Messi maakte er al 37.

Duizenden Albanezen demonstreren tegen regering

Zeker vijfduizend Albanezen zijn vrijdag in de hoofdstad Tirana de straat opgegaan om het aftreden van de regering te eisen na een corruptieschandaal. Ook in drie andere steden werden demonstraties georganiseerd.

Twee weken geleden draaiden gelijksoortige demonstraties uit op een bloedbad. Drie mensen kwamen toen om het leven en zeker honderdvijftig raakten gewond. De demonstraties van vrijdag verliepen vreedzaam.

De Socialistische Partij eist dat de conservatieve premier Sali Berisha vervroegde verkiezingen uitschrijft na aantijgingen van corruptie en fraude tijdens de verkiezingen van 2009. De vicepremier, Ilir Meta, nam vorige maand ontslag nadat hij beschuldigd was van een poging tot beïnvloeding van een staatsaanbesteding voor een waterkrachtcentrale. Berisha weigert echter af te treden en beschuldigt de oppositie van het willen plegen van een coup.

De oppositie heeft aangekondigd elke vrijdag protestmarsen door het hele land te houden.


Duizenden Albanezen demonstreren tegen regering (Foto: Novum)

Verdachte aangehouden in moordzaak Utrecht

De politie heeft vrijdag een man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van een 28-jarige man uit Nieuwegein. Het levenloze lichaam van de man werd vorige maand in een auto gevonden op de Theemsdreef in Utrecht.

Getuigen zagen in de nacht van 11 januari een auto omstreeks 02.00 uur tegen een garagebox rijden. Daarna werd de dode man in de auto aangetroffen. Hij is volgens de politie met geweld om het leven gebracht.

Wat de aanleiding van het misdrijf is geweest is nog onduidelijk. De politie werkt met vijftien man aan het onderzoek.

Innovatiefonds voor ondernemers

Het kabinet stort enkele honderden miljoenen euro's in een op te richten innovatiefonds. Dat kan worden gebruikt voor leningen en garanties voor ondernemers, maakte minister van Economische Zaken en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

De bewindsman wil ondernemerschap op een andere manier stimuleren. Niet langer door te 'gieten met subsidiegeld', maar door belastingvoordelen en durfkapitaal in de vorm van het innovatiefonds. "Dat legt de verantwoordelijkheid voor innovatief ondernemen waar die hoort: bij de ondernemers."

Het belastingvoordeel is goed voor een half miljard euro. Daarvan profiteren vooral kleine, innovatieve bedrijven die voorheen de weg kwijtraakten in 'het woud van ingewikkelde regelingen'. "Gewoon minder gedoe", vatte Verhagen het samen.

De vicepremier maakte verder bekend dat het kabinet gericht gaat investeren in negen topsectoren van de economie: water, agrofood, tuinbouw, hightech, life sciences, chemie, energie, logistiek en de creatieve industrie. Deze sectoren kunnen in totaal op anderhalf miljard aan investeringen rekenen.

NVJ komt terug op negatief reisadvies

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) komt terug op een negatief reisadvies van donderdag. De beroepsvereniging raadde verslaggevers toen af om naar Egypte af te reizen. De NVJ wilde echter alleen waarschuwen dat de situatie voor journalisten ter plaatse erg gevaarlijk is, meldde NVJ-bestuurder Thomas Bruning vrijdag.

"We wilden absoluut niet zeggen dat journalisten er niet moeten zijn", aldus Bruning. "We wilden aangeven dat journalisten bewust moeten zijn van de risico's die ze in Egypte lopen." Er is veel agressie richting journalisten en ook Nederlandse verslaggevers waren betrokken bij incidenten.

De vakbond vindt dat Nederlandse journalisten wel verslag moeten doen van de onrust in het land. "Maar denk goed na voordat je afreist", zegt Bruning. "Ga alleen zeer goed voorbereid die kant op."

Verkiezingen verschoven vanwege carnaval

De gemeenteraadsverkiezingen in 2014 vinden niet plaats op 5 maart, zoals tot nu toe gepland. Omdat dat de dag na carnaval is, ofwel Aswoensdag, gaat minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) op zoek naar een andere datum.

"Ik kan me voorstellen dat het op de dag na carnaval voor veel mensen zwaar is een goede keuze te maken", zei Donner vrijdag. Hij wees ook op het praktische probleem dat de locaties waarin stemlokalen zijn gevestigd, vaak ook worden gebruikt voor carnaval.

Met zijn toezegging geeft Donner gehoor aan een oproep van lokale politici uit het zuiden van het land. Onder anderen de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes (VVD) pleitte eerder deze week voor een andere verkiezingsdatum.

Donner weet nog niet wat de nieuwe datum wordt. De wet biedt beperkte mogelijkheden om de verkiezingsdatum te verschuiven.

Waterpark Zoetermeer gered

Dutch Water Dreams (DWD), een wildwatercomplex in Zoetermeer, is gered van de ondergang. De onderneming vroeg begin deze week uitstel van betaling aan en meldde vrijdag dat in nauw overleg met de bewindvoerder gesprekken zijn gevoerd met een overnamekandidaat.

Die gesprekken verliepen zo positief dat de bewindvoerder heeft besloten dat het wildwaterpark, dat deze week dicht was voor onderhoud, zaterdag gewoon de deuren kan openen voor het publiek De naam van de nieuwe eigenaar wordt nog niet bekendgemaakt. Het merendeel van de werknemers zou aan de slag kunnen blijven.

Waterpark Zoetermeer gered
Waterpark Zoetermeer gered (Foto: ANP)

Hamilton met een fris hoofd aan de start

Lewis Hamilton start naar eigen zeggen met vernieuwde energie aan het komende seizoen. Met de vandaag gepresenteerde MP4-26 hoopt de Brit weer mee te kunnen dingen naar de wereldtitel. "Ik ga ontspannen maar vastberaden het nieuwe seizoen in", aldus Hamilton. "Ik heb mijzelf bepaald niet gespaard afgelopen winter en ik voel me erg fris nu. Het gevoel is nu bijna hetzelfde als toen ik aan mijn eerste seizoen in de Formule 1 begon."

"Ik ben extreem blij dat we weer een auto hebben waarmee we opnieuw voorin mee zouden moet kunnen doen", besloot de Mclaren-coureur. "Mijn doel voor dit jaar is alles zo goed mogelijk te laten verlopen en net als vorig jaar weer tot het einde mee te doen om de wereldtitel. Jenson en ik moeten het dit jaar natuurlijk opnemen tegen drie andere wereldkampioenen, dus het wordt zeker geen gemakkelijk jaar. Het belooft ontzettend spannend te worden, waar ik als volbloed racer alleen maar naar uitkijk."

Directeur Bonthuis vertrekt bij Sparta

Peter Bonthuis vertrekt aan het einde van het seizoen als algemeen directeur bij Sparta. Dat maakte de eerstedivisionist vandaag bekend. "Ik ben nu acht jaar werkzaam bij Sparta en ik durf te stellen dat het voor alle medewerkers, inclusief mijzelf, tropenjaren zijn geweest", zei Bonthuis, die uit eigen beweging een stapje terug doet.

Bonthuis is door de raad van commissarissen wel gevraagd bij de club betrokken te blijven. De directie en raad van commissarissen presenteren op korte termijn een nieuw beleidsplan. Doel van de Rotterdammers is om zo snel mogelijk terug te keren naar de Eredivisie.

FIFA wijst beroep van Temarii af

De FIFA heeft het beroep van de Tahitiaan Reynald Temarii tegen zijn schorsing afgewezen. Dat maakte zijn advocate Geraldine Lesieur vrijdag bekend.

Temarii werd vorig jaar net als de Nigeriaan Amos Adamu geschorst als FIFA-lid. De Engelse krant Sunday Times onthulde dat de twee bereid waren hun stem voor de toewijzing van de wereldkampioenschappen voetbal van 2018 en 2022 te verkopen. Temarii werd voor een jaar geschorst, Adamu voor drie jaar.

Lesieur overweegt nu een beroep in te stellen bij de Zwitserse burgerlijke rechtbank. "Dan kan de zaak van meneer Temarii worden onderzocht door onafhankelijke rechters."

FIFA wijst beroep van Temarii af
FIFA wijst beroep van Temarii af (Foto: ANP)

Rubin Kazan stuurt Twentse scouts weg uit hotel

Rubin Kazan heeft geen beste indruk gemaakt op FC Twente, de komende tegenstander in de Europa League. Dat meldt TC Tubantia.

De regionale krant schrijft dat scouts Jan van Staa en Evert Bleuming deze week in Alicante verbleven om de Russische opponent van Twente alvast aan het werk te zien. Rubin Kazan was daar echter niet van gediend. De club verzocht het tweetal om per direct het hotel te verlaten.

Rubin Kazan wilde geen 'spionnen' zien in hetzelfde hotel waarin ook de spelers van de Russische club verbleven. Bleuming van Van Staa zagen nog wel een oefenwedstrijd, maar waren niet welkom bij de trainingen in de Spaanse stad.

Omdat de Russische competitie momenteel stil ligt, bereidt Rubin Kazan zich in Spanje voor op het tweeluik met FC Twente. De eerste wedstrijd is op donderdag 17 februari in Rusland. De return is een week later in Enschede.

FOK!blog: TV tip

Flikken Maastricht
Zender: Nederland 1
Uitzendtijd: 20.30 - 21.30 uur
Genre: Misdaad
 

Vandaag in de FOK!blog tv tip een politieserie. Flikken Maastricht is een serie over een politiekorps in Maastricht die allerlei indringende zaken te verwerken krijgt. 

Theo Maassen zal vanavond een gastrol vervullen in de uitzending. Hij speelt de rol van Sybolt Meindertsma, een boer die moeite heeft om zijn bedrijf draaiende te houden. Hij wordt bij een moordzaak betrokken nadat zijn bejaarde buurvrouw met messteken om het leven gebracht is.

In de 'Lees verder' vind je de promo voor vanavond en een backstage video van Angela Schijf..

Justitie mag vrijspraak eisen in zaak-Wilders

Het Openbaar Ministerie (OM) is zijn boekje niet te buiten gegaan door om vrijspraak te vragen voor PVV-leider Geert Wilders. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vrijdag bepaald naar aanleiding van een klacht van Yvonne Wolthuis, een van de benadeelde partijen in het proces tegen Wilders.

Het OM kreeg in januari 2009 opdracht van het Amsterdamse gerechtshof om Wilders te vervolgen. Dat gebeurde, maar tijdens het proces vroegen de twee officieren van justitie om vrijspraak. Daarmee heeft het OM zich niet aan de opdracht gehouden, had Wolthuis in haar klacht gesteld. Een andere benadeelde partij, het Landelijk Beraad Marokkanen, had een soortgelijke klacht.

Het proces tegen Wilders ligt stil sinds oktober. Toen werden de rechters van de zaak gehaald vanwege de schijn van partijdigheid. Maandag wordt de zaak hervat. Het proces moet helemaal opnieuw worden gevoerd, met nieuwe rechters. De officieren van justitie zijn wel dezelfde.


Justitie mag vrijspraak eisen in zaak-Wilders (Foto: Novum)

Linkdump Vrijdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

  • De beste en slechtste vecht scenes ooit. Met dank aan Champlooo voor de submit.
  • Hilarische reclame voor een toiletrol die door de wc kan. Met dank aan Paul voor de submit.
  • Camera's in de liften van las Vegas. (nsfw) Met dank aan Danny voor de submit.
  • De trailer van het nieuwe paranormal activity deel. Enjoy! Met dank aan Champlooo voor de submit.
  • De Okapi, half zebra en half giraffe. Raar beest!  Met dank aan glasbak voor de submit.

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Charlois moet stoppen met etnische registratie

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) legt de Rotterdamse deelgemeente Charlois een dwangsom op als ze niet stopt met het registreren van gegevens over ras en etniciteit. Dat maakte het CBP vrijdag bekend.

Charlois slaat structureel gegevens op over de etniciteit van risicojongeren uit minderheidsgroepen. De deelgemeente wil de gegevens gebruiken om de jongeren uit de problemen te helpen.

Het registreren van gegevens over ras en etniciteit is volgens de Wet bescherming persoonsgegevens verboden. Charlois kan volgens het CBP geen beroep doen op de uitzonderingen op die wet. De deelgemeente kan volgens de toezichthouder niet aantonen dat de aanpak leidt tot een vermindering van de achterstand van de jongeren.

Charlois moet binnen drie dagen stoppen met de registratie van de gegevens. Doet de deelgemeente dat niet, moet ze een dwangsom van tweeduizend euro per dag betalen. Alle reeds geregistreerde gegevens moeten binnen drie maanden zijn verwijderd, eveneens op straffe van een dwangsom van tweeduizend euro per dag.

De deelgemeente laat vrijdag weten per direct te zijn gestopt met de registratie. "We deden het met de beste bedoelingen om jongeren met een achterstand te helpen, maar we willen niet iets doen wat tegen de wet is", zegt een woordvoerder.

Britneys nieuwste hit was bedoeld voor Katy Perry

Britney Spears breekt record na record met haar nieuwe single Hold it Against Me, maar het nummer was aanvankelijk niet bedoeld voor de popprinses. "We waren van plan het liedje aan Katy Perry te geven", onthult Dr. Luke, een van de producers van Hold it Against Me aan het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone.

"We kwamen tot de conclusie dat het geen nummer voor Katy is." Dr. Luke vertelt dat Hold it Against Me al een tijdje op de plank lag voordat Britney ermee aan de slag ging. "Ik wilde zeker weten dat het niet op eerder door mij gemaakte nummers zou lijken. Ik ben ermee naar songwriter Billboard gegaan en hij heeft er een geweldig lied van gemaakt."

Hold it Against Me staat op Spears' nieuwe album Femme Fatale dat op 15 maart verschijnt. Dr. Luke verklapt dat de 29-jarige popprinses nog flink aan de slag moet met haar zevende studioalbum. "We zijn nog lang niet klaar, we moeten de nummers nog kiezen. Op dit moment kan ik je niet eens vertellen welke liedjes de plaat zeker gaan halen en welke zeker niet."

De producer heeft er echter alle vertrouwen in dat de plaat op tijd af is. "Britney is heel snel", zegt Dr. Luke, die beweert dat Spears pas twee of drie keer de studio in is gedoken voor Femme Fatale.


Britneys nieuwste hit was bedoeld voor Katy Perry (Foto: Novum)

FIFA denkt aan verbod op nekwarmers

De FIFA overweegt om nekwarmers te verbieden op het voetbalveld. De wereldvoetbalbond houdt op 5 maart een debat over het veiligheidsrisico van de sjaal, die vooral in de Premier League een trend is geworden.

In Engeland spelen onder anderen Carlos Tevez van Manchester City en Samir Nasri van Arsenal regelmatig met een nekwarmer. Marc Janko is een van de spelers in de Eredivisie die vaak met de sjaal te zien is. Niet alle clubs zijn gediend van de nekwarmers. Manchester United-trainer Sir Alex Ferguson verbood zijn spelers ze te dragen.


FIFA denkt aan verbod op nekwarmers (Foto: Novum)

Fallout: New Vegas DLC naar PC en PS3 op 22 februari

Volgens de twitter van Fallout en VG247, zou de eerste downloadable content pack voor Fallout: New Vegas op 22 februari verschijnen op PC en PlayStation 3. De DLC genaamd Dead Money was exclusief beschikbaar op Xbox 360. De volgende contentpacks zullen op alle drie de platforms tegelijk uitkomen.

Bethesda is van plan om na Dead Money nog drie extra content packs uit te brengen.

DOG FALLout

Nederland en Japan werken samen aan kernfusie

Het Nederlandse expertisecentrum voor kernfusie FOM-Rijnhuizen en het Japanse National Institute for Fusion Sciences (NIFS) ondertekenen vrijdag een overeenkomst om samen te werken aan het onderzoek naar kernfusie. De overeenkomst wordt gesloten tijdens een symposium over de samenwerking in het onderzoek.

In april 2010 legde minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven tijdens een bezoek aan Japan al de basis voor de samenwerking. Doel van het onderzoek is het produceren van schone en veilige energie uit kernfusie. Bij kernfusie smelten de kernen van waterstofatomen samen in een heet plasma, zoals in de zon. Hierbij komen grote hoeveelheden energie vrij.

Tijdens het symposium krijgt de Japanse delegatie onder andere een rondleiding door Rijnhuizen. Centraal staat de nieuwe Magnum-PSI-installatie. Hiermee onderzoeken wetenschappers hoe materialen zich gedragen als zij blootgesteld worden aan de omstandigheden in toekomstige kernfusiereactoren. Dit is een belangrijke stap op weg naar de realisatie van de ITER-kernfusiereactor.

De ITER-fusiereactor
De ITER-kernfusiereactor is een internationale onderzoeksreactor. Met deze reactor willen de wetenschappers een vermogen van 500 MW opwekken, terwijl de verhitting van de brandstof met 50 MW gebeurt. Deelnemers aan ITER zijn de Europese Unie, de VS, Japan, de Russische Federatie, China, India en Zuid-Korea.

Door de brede internationale samenwerking is ITER ook politiek van groot belang. Het is een van de meest complexe hightech projecten van het moment.

[UPD] Battlefield 3 bevestigd voor herfst

Update 15:12 : Volgens Eurogamer en Game Informer kunnen we rekenen op 64-speler gevechten (wat suggereert dat de maps groot moeten zijn), een nieuwe engine (FrostBite 2) wat verschillende visuele hoogstandjes mogelijk maakt en er kan nóg meer kapot. Ook is er een nieuw animatie-systeem wat geleend is van EA Sports. Daarnaast een langverwachte comeback van (straal)vliegtuigen en de mogelijkheid om te gaan liggen. Last but not least nog een singleplayer-campage. DICE belooft dat de PC extra zorg krijgt, volgens DICE omdat 'traditie en de community dat eisen'. Op de site van Game Informer staat de cover van maart, waar we meer informatie over BF3 kunnen verwachten.

Oorspronkelijk bericht:
Battlefield 3 komt in de herfst uit. Dat heeft game-uitgever Electronic Arts vrijdag laten weten. In de eerste trailer worden oorlogsbeelden en het logo van de game gemixt. In de komende weken onthult de uitgever de eerste details van Battlefield 3. Deze nieuwste Battlefield wordt de eerste volwaardige Battlefield-game die niet alleen op de pc, maar ook op de Xbox 360 en Playstation 3 verschijnt.

Battlefield-games worden niet balleen gekenmerkt door grote open spelwerelden waarbinnen een oorlog plaatsvindt, de serie kent een grote schare fans dankzij de online functies. Gamers kunnen het in grote teams tegen elkaar opnemen, waardoor het internet in een virtueel slagveld verandert.

Ondanks dat het bijna zes jaar lang stil is geweest rond een vervolg op Battlefield 2, heeft Electronic Arts niet stilgezeten. Met Battlefield Bad Company 2 heeft het bedrijf een groot succes geboekt. Binnen de eerste drie maanden na de release in maart is het schietspel vier miljoen keer verkocht.

Drie jaar cel na per ongeluk doodschieten zus

Een man uit Sittard is vrijdag veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor een poging tot doodslag op zijn broer. De twintiger loste in mei vorig jaar een schot tijdens een ruzie met de man, maar raakte per ongeluk zijn zus. De vrouw overleefde de schietpartij niet.

Volgens de rechtbank in Maastricht doodde de Limburger zijn 25-jarige zus niet met opzet. Haar dood valt hem daarom niet te verwijten en moet gezien worden als een tragisch ongeval. De poging tot doodslag op zijn broer leverde de man wel drie jaar cel op. Het feit dat hij zijn zus heeft doodgeschoten, is volgens de rechter misschien wel zijn zwaarste straf. Het OM had overigens tien jaar geëist.

De schietpartij vond plaats op Moederdag in de ouderlijke woning aan de Dalerhof. In het bijzijn van de moeder van de broers, de zus, een nichtje en een vriendin escaleerde een ruzie tussen de twee broers. Er ontstond een worsteling, waarna de Sittardenaar een pistool trok. Wat er daarna gebeurde, is volgens de rechtbank niet helemaal duidelijk. Mogelijk sprong de zus tussen de twee ruziënde broers in.

Grienden gestrand voor kust Nieuw-Zeeland

Reddingswerkers zetten alles op alles om zo veel mogelijk grienden te redden van tientallen grienden die voor de kust van Nieuw-Zeeland zijn gestrand. Negen grienden zijn inmiddels al omgekomen.

In eerste instantie strandden dertig grienden bij Golden Bay, in het noorden van South Island. Toen reddingswerkers samen met vrijwilligers probeerden de dieren terug in het water te krijgen, spoelden steeds meer leden van een groep van in totaal zo'n tachtig grienden aan.

Vier dieren zijn met succes terug in zee geloodst; rond de vijftig zijn gestrand. De honderd dierenbeschermers en vrijwilligers hebben geen hoop meer de dieren vrijdag nog terug in het water te krijgen. Pas zaterdag is het tij weer gunstig om een nieuwe poging te wagen.

In Nieuw-Zeeland spoelen geregeld walvissen aan, vaak in de periode rond september, wanneer de dieren van en naar de Antarctische wateren migreren. Voor wetenschappers is het nog altijd een mysterie waarom de dieren stranden. Wel is bekend dat grienden een sterk ontwikkeld sociaal gevoel hebben en soortgenoten in nood proberen te helpen. Dat verklaart mogelijk waarom zo veel grienden die zich in de buurt in open zee ophielden zich als het ware uit eigen beweging op het strand wierpen nadat de eerste tientallen waren gestrand.


Grienden gestrand voor kust Nieuw-Zeeland (Foto: Novum)

Mick Jagger brengt eerbetoon aan Solomon Burke

Mick Jagger brengt volgende week tijdens de uitreiking van de Grammy Awards een eerbetoon aan de overleden soulzanger Solomon Burke. Het wordt de eerste keer dat de 67-jarige Rolling Stone optreedt tijdens het Amerikaanse muziekevenement.

"We zijn opgetogen, vereerd en kijken uit naar Micks debuut op het Grammy-podium", zegt de voorzitter van de organisatie achter de Grammy's. De rocker woonde de uitreiking van de prestigieuze muziekprijzen nooit eerder bij. Jagger en zijn Rolling Stones-bandleden werden in 1986 geëerd met de oeuvreprijs, maar zij waren toen in de uitzending te zien via een satellietverbinding vanuit Londen.

Jaggers bewondering voor Burke heeft ervoor gezorgd dat de rocker dan eindelijk zijn opwachting maakt tijdens de Grammy-uitreiking. De soulzanger verzorgde meerdere keren het voorprogramma van de Stones. Jagger wordt tijdens zijn optreden bijgestaan door soulzanger Raphael Saadiq.

Burke overleed in oktober in een vliegtuig op Schiphol. Hij was naar Nederland afgereisd om een optreden te geven met De Dijk, waarmee hij eerder een album had opgenomen.

Naast Jagger treden onder anderen ook Rihanna, Katy Perry en Lady Gaga op tijdens de uitreiking van de Grammy Awards. Het evenement vindt volgende week zondag plaats in Los Angeles.


Mick Jagger (Foto: Novum)

Van Marwijk: "Ervaren spitsentrainer op EK"

Bondscoach Bert van Marwijk van het Nederlands elftal overweegt tijdens het Europees kampioenschap van 2012 een ervaren topspits aan zijn technische staf toe te voegen. Dat liet Van Marwijk vandaag weten in Eindhoven. De bondscoach wilde niet op namen ingaan.

Van Marwijk heeft in zijn technische staf al een voormalige verdediger (Ernest Faber) en een oud-middenvelder (Phillip Cocu). "Deze staf bevalt me enorm goed, ze heben allemaal specifieke kwaliteiten op hun eigen posities. Ik denk er echter wel eens over na dat een oude spits iets kan toevoegen aan de centrale spits van Oranje. Al is het maar voor 1 procent. Ik denk zeker dat zo'n type van waarde kan zijn tijdens een groot toernooi."

Van Marwijk: ervaren spitsentrainer op EK
Van Marwijk: ervaren spitsentrainer op EK (Foto: ANP)

Albert Verlinde juicht om vertrek Jensen

Albert Verlinde is helemaal in zijn nopjes omdat Robert Jensen donderdag per direct ontslagen is bij Radio Veronica. "Wat een fantastisch nieuws, hij gaat niet meer uitzenden. Er bestaat een God, dank je wel! Eindelijk wordt het weer tijd om naar die zender te luisteren. O, wat is dit fantastisch", aldus Verlinde.

De roddeljournalist en de radio-dj liggen al jaren met elkaar overhoop. Jensen noemt het gezicht van RTL Boulevard steevast 'Kwalbert'. "Het tijdperk Albert, koning van de showbusiness, is over zijn hoogtepunt heen", sneerde Jensen vorig jaar nog.


Albert Verlinde juicht om vertrek Robert Jensen bij Radio Veronica (Foto: FOK!)

Beschonken militairen maken brokken

Twee militairen zijn donderdagavond aangehouden omdat ze onder invloed van alcohol bij ongelukken om het Drentse Darp betrokken waren geraakt. De marechaussee onderzoekt de twee incidenten.

De politie hield een 20-jarige militair aan omdat hij was doorgereden nadat hij op de Van Helomaweg tegen een tegenligger was gebotst. De ademanalyse wees uit dat hij met 1,3 promille achter het stuur had gezeten. Hij is zijn rijbewijs kwijt.

Diezelfde avond arresteerde de marechaussee een 21-jarige militair, die met hetzelfde promillage in zijn bloed op de Van Helomaweg in een greppel was gereden. Ook zijn rijbewijs is ingevorderd. Hij is met lichte verwondingen ter observatie naar een ziekenhuis gebracht.

Tom Hanks is grootvader

Tom Hanks is opa geworden van een kleindochter. Zijn zoon, acteur Colin Hanks, werd dinsdag vader. Het meisje draagt de naam Olivia Jane Hanks.

De moeder van het meisje is journaliste Samantha Bryant. "De familie is thuis en iedereen is gelukkig en gezond", laat een bron aan het Amerikaanse tijdschrift People weten.

De 33-jarige Hanks trouwde in mei met Bryant. Ze leerden elkaar een jaar eerder kennen door gezamenlijke vrienden. Op hun bruiloft in Hollywood waren onder anderen Alyssa Milano en Reese Witherspoon aanwezig.

De 54-jarige grootvader heeft naast Colin nog drie kinderen.


Tom Hanks (Foto: Novum)

Half miljoen kijkers voor Paul de Leeuw

Paul de Leeuws MaDiWoDoVrijdagshow heeft donderdag 524.000 kijkers weten te trekken, zo meldt Stichting KijkOnderzoek vrijdag. Het is een record voor de jolige VARA-presentator, die voorheen een miljoenenpubliek gewend was met zijn weekendshow Mooi Weer de Leeuw.

Slecht twee keer eerder, in augustus en september 2010, wist De Leeuw met zijn dagelijkse show meer dan een half miljoen mensen te boeien. Het nieuwe format van de MaDiWoDoVrijdagshow, dat half januari begon, lijkt voor De Leeuw aan te slaan. Eerder scoorde het tv-programma gemiddeld ongeveer 280.000 kijkers, met een dieptepunt rond de 160.000 mensen.


Dagelijkse show Paul de Leeuw boven de half miljoen kijkers (Foto: Novum)

[Upd] Egypte: Protesten gaan door

De protesten in Egypte gaan ook op vrijdag gewoon door. De anti-Mubarak demonstranten hadden aangekondigd dat 4 februari Departure-Day (D-Day) zou zijn voor de president. Echter werd door het geweld van de afgelopen dagen gevreesd voor een lagere opkomst. Het blijkt echter dat de opkomst bijna gelijk is aan die van afgelopen dinsdag bij de 'million man march'.

Ook vrouwen en kinderen worden door de diverse verslaggevers van o.a. Al Jazeera weer gesignaleerd op het Tahrir plein. Deze waren de afgelopen paar dagen afwezig, door het geweld.

In tegenstelling tot de verwachtingen, is de nacht van donderdag op vrijdag relatief rustig verlopen. Ondanks dit, waren er wel diverse vechtpartijen tussen de verschillende groeperingen. Het leger heeft de pro-Mubarak groep verder en verder van het Tahrir plein weggedreven.

Naast het beschermen van de demonstranten op het plein, heeft het leger het plein zelf nagenoeg afgesloten met barricades. Deze zouden onder andere bestaan uit prikkeldraad.

Met de aankondiging van D-Day, kwam ook de belofte om te marcheren naar het presidentiële paleis na het vrijdagmiddag gebed. Dat gebed heeft inmiddels plaatsgevonden. De leidende imam heeft het volgende gebed er meteen achteraan gedaan, zodat er meer tijd is om te demonstreren. De preek benadrukte wederom de eenheid van de mensen op het plein, zonder enige ideologie of godsdienst. 'Christenen, atheïsten en moslims staan vandaag hand in hand', was de boodschap.

Of de menigte in Caïro nog naar het paleis gaat trekken, is momenteel nog onduidelijk. Het plein is voor hen het symbool van de demonstratie geworden en ze willen de controle niet verliezen. In het laatste uur wordt er in diverse media echter meer en meer melding gemaakt van de intentie om toch richting het paleis te trekken.

Update 13.30 uur
De flamboyante Italiaanse leider Berlusconi heeft zich ook gevoegd in het rijtje van wereldleiders met een mening over Egypte. Waar de meeste leiders zich diplomatiek uitten en voorzichtig hun woorden kiezen, spreekt Berlusconi zoals we van hem gewend zijn. "Ik hoop dat er continuïteit van bestuur zal zijn", zei hij. "Ik hoop dat er in Egypte een overgang naar een meer democratisch systeem kan zijn zonder een breuk met president Hosni Mubarak die in het Westen en vooral in de Verenigde Staten wordt beschouwd als de wijste man."

Update 14.28 uur
Diverse verslaggevers van Al Jazeera melden dat de pro-Mubarak supporters zich aan het verzamelen zijn nabij het Egyptisch Nationaal Museum. Het leger reageert momenteel vooralsnog niet of nauwelijks. Er zijn verschillende botsingen geweest tussen de twee kampen. Deze botsingen bestaan voornamelijk uit het gooien van stenen.

Update 15.07 uur
Eén van de verslaggeefsters van Al Jazeera in Alexandrië beweert dat er 5 miljoen mensen aan het demonstreren zijn tegen Mubarak. In hoeverre deze schatting betrouwbaar is, valt niet te zeggen aangezien er zo goed als geen beelden uit die stad komen.

De schattingen over de aantallen op het Tahrir plein lopen sterk uiteen, maar men is het er wel over eens dat de opkomst dicht bij, of zelfs hoger, ligt dan afgelopen dinsdag.


Egyptische MacGyvers maken het opladen van mobiele telefoons via lantaarnpalen op Tahrir plein mogelijk © Samir Eshra

Angry Birds-makers willen consolegames maken

De Finse gamestudio Rovio heeft zijn ambitie geuit om games te maken voor spelcomputers als de Xbox 360 en Playstation 3. Het bedrijf heeft Petri Järvilehto aangenomen als hoofd van de bijbehorende bedrijfstak. De iPhone-hit Angry Birds is door Rovio ook uitgebracht voor de iPad, PSP, Android, pc en Mac.

Järvilehto richtte eerder Remedy Entertainment op. Deze Finse gamestudio is verantwoordelijk voor het horroravontuur Alan Wake voor de Xbox 360 en het actiespel Max Payne, dat voor het eerst 'bullettime' introduceerde in 2001.

"Angry Birds is een van de snelst groeiende gameseries ter wereld op dit moment", vertelt Järvilehto. "We staan nog maar aan het begin. Op de spelcomputer kunnen we nieuwe game-ervaringen tot leven roepen."

Het is niet bekend wat Rovio precies met de Angry Birds-serie wil gaan doen. Rond de film Rio worden personages uit die film in het Angry Birds-spel gestopt. Daarnaast zou er een animatieserie in productie zijn rond de strijd tussen de vogels en de eieren stelende biggetjes.



Wii-schietspel The Conduit naar 3DS

Het Nintendo Wii-schietspel The Conduit verschijnt ook voor de Nintendo 3DS. Dat heeft gamestudio High Voltage donderdag bekendgemaakt tegenover de Britse website Eurogamer. Wanneer The Conduit voor de 3DS uit moet komen, is nog niet bekend. De lancering van de spelcomputer op 25 maart wordt zeker niet gehaald.

De gamestudio legt momenteel de laatste hand aan The Conduit 2 voor de Nintendo Wii. "Daarna gaan we onze software overzetten naar de nieuwe hardware", legt een woordvoerder uit. High Voltage verwacht dat het tijdens de Game Developers Conference van 28 februari tot 4 maart iets kan laten zien van het werk op de Nintendo 3DS.

De ontwikkelaars van High Voltage denken dat ze een voordeel hebben ten opzichte van concurrerende bedrijven. Ondernemingen die alleen DS-games gemaakt hebben, zouden moeite krijgen om 3D goed toe te passen. "Wij zijn bekend met Wii-games en hebben daarom een voordeel."

Het bedrijf zegt al een versie van The Conduit klaar te hebben liggen waarin de speler kan rondlopen en schieten op vijanden met verschillende wapens. Dit zou in 3D speelbaar zijn.



VU-redacteur heeft spijt van 'misselijke' PVV-tweet

Peter Breedveld, de medewerker van de Vrije Universiteit in Amsterdam die vorige week twitterde dat PVV'ers doodgeschoten moesten worden, biedt zijn excuses aan voor zijn 'misplaatste en misselijke' grap. Dat schrijft hij in het VU-weekblad Ad Valvas, waarvan hij redacteur is.

Breedveld twitterde vorige week over de politietrainingsmissie naar Kunduz dat er eigenlijk VN-troepen naar Nederland zouden moeten komen om PVV'ers dood te schieten. Hij schreef eerder al op zijn eigen weblog Frontaal Naakt dat het een grapje was.

In Ad Valvas schrijft hij dat hij iets 'ongelofelijk stoms' heeft gedaan. "Een moment de leukerd uitgehangen en mijn collega's en werkgever worden nu al een week ondergedompeld in een giftig bad van negativiteit. Dat spijt me heel erg."

De VU liet vorige week weten zich volledig van de uitspraken te distantiëren en maatregelen te overwegen. Inmiddels hebben Breeveld en de VU 'passende' afspraken gemaakt over de grens tussen zijn journalistieke werk voor de VU en zijn privéweblog.

Songfestivalnummer 3JS al succes in Nederland

Je Vecht Nooit Alleen, het nummer waarmee de 3JS in mei naar het Eurovisie Songfestival gaan, is al een hit in Nederland. Het lied komt deze week binnen op de vijfde plek van de Single Top 100.

Je Vecht Nooit Alleen werd zondag uit vijf nummers gekozen om op het songfestival te worden gezongen. Donderdag bleek dat de TROS de punten van de vakjury per ongeluk niet mee had genomen in de einduitslag. Ondanks het gestuntel van de TROS vallen Nederlanders kennelijk voor het nummer, dat voor het eerst in zeven jaar weer een finaleplaats moet opleveren.

Popstars-winnaar Dean Saunders is zijn nummer 1-hit alweer kwijt. Saunders versloeg vorige week zijn broer Ben, die The Voice of Holland won. Bens Kill For a Broken Heart zakt deze week drie plaatsen naar nummer zes, Dean moet genoegen nemen met de tweede plek.

Adele, wier nieuwe album 21 vorige week verscheen, maakt een dubbelslag. De 22-jarige Britse voert zowel de Single Top 100 als de Album Top 100 aan. Rolling in the Deep, de eerste single van 21, heeft de eerste plek heroverd. In december stond Rolling in the Deep ook al eens een week aan de top.


Songfestivalnummer 3JS al succes in Nederland (Foto: Novum)

[WB] Schild zegeviert op slalom

Marlies Schild heeft bij wereldbekerwedstrijden in het Duitse Arber-Zwiesel de slalom gewonnen. Het was voor de Oostenrijkse skiester haar vijfde zege van dit seizoen.

Na de eerste run stond Schild nog derde maar door een sterke tweede manche pakte ze alsnog de zege. De Slowaakse Veronika Zuzulova werd tweede, Tanja Poutiainen eindigde als derde.

In de strijd om de wereldbeker gaat Schild met 500 punten aan de leiding. Dat zijn er veertig meer dan de nummer twee Poutiainen.

Excuses BBC aan Mexico om Top Gear

De Britse omroep BBC heeft de Mexicaanse ambassadeur in Groot-Brittannië haar verontschuldigingen aangeboden voor uitlatingen van de presentatoren van het populaire autoprogramma Top Gear. De ambassadeur, Eduardo Medina-Mora Icaza, had eerder een klacht ingediend over de 'schandelijke' opmerkingen van het trio presentatoren, Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May.

Hammond beschreef Mexicanen als lui, waardeloos en 'leunend tegen een hek terwijl ze slapend naar een cactus kijken'. May noemde de Mexicaanse keuken braaksel, afgemaakt met kaas.

De BBC probeerde de ambassadeur donderdag uit te leggen dat het stereotyperen van nationaliteiten onderdeel is van de Britse humor en dat de presentatoren niet van zins waren geweest beledigend te zijn. Volgens de omroep maken de drie vaker van dit soort grappen, bijvoorbeeld door Britten afschuwelijke koks en hopeloze romantici te noemen.

Na de uitlatingen van de drie stroomden duizenden klachten binnen bij de BBC, vooral vanuit het buitenland.

Eva Green naast Johnny Depp in Dark Shadows

Eva Green gaat de vrouwelijke hoofdrol spelen in de verfilming van Dark Shadows van Tim Burton. Ze neemt de rol van de heks Angelique Bouchard op zich, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Bouchard heeft een haat-liefdeverhouding met vampier Barnabas Collins, een rol van Johnny Depp.

Dark Shadows is gebaseerd op de gelijknamige Amerikaanse horrorserie uit de jaren zestig en zeventig, waarvan Burton en Depp naar eigen zeggen grote fans waren. De serie stond vooral bekend om de melodramatische verhaallijnen en grootse decors en gooit nog steeds hoge ogen als camp- en cultklassieker.

De 30-jarige Green is vooral bekend van haar rol als Bondgirl Vesper Lynd in Casino Royale. De Française is later dit jaar naast Ewan McGregor te zien in het romantische drama Perfect Sense.

Woensdag werd bekendgemaakt dat Jackie Earle Haley, die Rorschach speelde in de film Watchmen, ook voor Dark Shadows is gevraagd. De film moet volgend jaar in de bioscopen verschijnen.


(Foto: Novum)

[Upd] Chivu voor vier duels geschorst

Christian Chivu heeft tegenover Sky Sport 24 gezegd dat hij erg veel spijt heeft van zijn actie. Gisteren sloeg de verdediger van Internazionale Bari-speler Marco Rossi neer.

Omdat de scheidsrechter de klap niet gezien had, werd Chivu niet bestraft. Chivu heeft gezegd dat hij zich erg schaamt voor zijn gedrag. "Ik kan het eigenlijk niet verklaren. Allereerst wil ik mijn verontschuldigingen aanbieden aan Rossi. Alleen een lafaard doet zoiets. Ik voel me er verschrikkelijk over."

Update 14:28 uur

Inter-verdediger Cristian Chivu is voor vier wedstrijden geschorst. De Roemeen gaf in het duel met Bari zijn tegenstander Marco Rossi een rake klap.

Stephen King wist niets van remake 'The Stand'

Auteur Stephen King wist niet dat Warner Bros en CBS Films van plan zijn om het boek 'The Stand' opnieuw te verfilmen.

Afgelopen dinsdag werd bekend dat het klassieke horrorepos 'The Stand' van Stephen King opnieuw wordt verfilmd. Het boek uit 1978 wordt gezien als grondlegger voor verschillende postapocalyptische verhalen en televisieseries als Lost en is een van de bestverkochte boeken aller tijden.

Stephen King zei tegenover Entertainment Weekly dat hij via het internet moest vernemen dat er een remake zou komen. Niemand van Warner Bros of CBS films had hem hierover ingelicht. King heeft wel een aantal opmerkingen over de remake. Zo zou het volgens hem bijna onmogelijk zijn om het verhaal in een film van twee uur te stoppen. Persoonlijk zou hij meer zien in een trilogie.

"Historisch gezien overschrijden filmmaatschappijen regelmatig het budget voor dergelijke films dus misschien wordt het wel een leuke film om naar te kijken", aldus de schrijver van de bestseller. Volgens King zal de film hem in de huidige opzet ook weinig opbrengen. Er zou voor King enkel wat inzitten wanneer de film toch als trilogie uitgebracht wordt én veel geld op zal leveren. Hij zou er dan misschien wel een 'chicken dinner' van kunnen kopen bij een fastfood restaurant.

Over de rolverdeling voor de film is Stephen duidelijk. Niemand kan de rol van hoofdpersoon Stu Redman beter spelen dan Gary Sinise die het karakter voor zijn rekening nam in de miniserie uit 1994. Als hij dan toch zou moeten kiezen zou hij Jake Gyllenhaal wel een goede tweede vinden. Het lijkt King wel wat om Billy Bob Thornton om de rol van 'The Trashcan Man' te laten vertolken. Over actrice Molly Ringwald voorspelde hij dat ze zeker niet zal terugkeren op het witte scherm als 'Frannie Goldsmith'.

Stephen King zou de filmmakers verzocht hebben om veel heavy metal muziek in de soundtrack te gebruiken. Daarnaast denkt hij dat we de remake van 'The Stand' zeker niet binnenkort moeten verwachten.

Tot vijf jaar geëist voor mishandeling met zwaard

Tegen twee broers uit Zutphen zijn celstraffen geëist voor het bewerken van een man met een knuppel en een zwaard. Het slachtoffer kwam er met onder meer een gebroken arm en gebroken ribben nog genadig vanaf. Tegen de 19-jarige Rachid M. werd vijf jaar cel geëist, tegen zijn 21-jarige broer Saïd drie jaar, waarvan twee voorwaardelijk.

De mishandeling door de broers was het uitvloeisel van een serie bedreigingen en geweld eind juli in Zutphen. De directe aanleiding lijkt een steekpartij te zijn waarbij Rachid iemand in de Zutphense binnenstad in zijn schouder stak. Hij kreeg daarop klappen van vrienden van slachtoffer, die ook verhaal gingen halen bij het huis van de broers.

Daar gooiden ze volgens het Openbaar Ministerie (OM) een fiets richting de moeder van de broers en drongen ze de woning aan de Paapstraat binnen. De twee broers sloegen vervolgens op de twee indringers in en bewerkten een van hen met een sabel en een knuppel toen hij al op de grond lag.

Het OM verdenkt de broers beide van poging tot doodslag. De ene broer zou een grotere rol in het overige geweld hebben gespeeld.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Foutje: 6500 brieven aan mevrouw Jansen

Uit naam van burgemeester Cees Verstegen van de Groningse gemeente Slochteren hebben alle 6500 huishoudens in deze gemeente een brief gekregen die gericht is aan mevrouw Jansen. Dat bevestigt een woordvoerster van Slochteren vrijdag.

De brief, die donderdag op de mat lag, was een uitnodiging aan de inwoners van het dorp om deel te nemen aan Burgernet. De gemeente wilde juist vriendelijk overkomen door alle ontvangers persoonlijk aan te spreken, zo meldt de zegsvrouw. "Maar door een fout van de drukkerij stond er nu boven elke brief 'Geachte mevrouw Jansen'".

De gemeente spreekt van een vervelende kwestie en heeft de drukkerij opdracht gegeven zo snel mogelijk een nieuwe brief, vergezeld van een excuusbrief, te versturen. Over het algemeen zagen de bewoners de humor er wel van in, aldus de woordvoerster.

Negen jaar voor belager Deense cartoonist

Een Deense rechtbank heeft vrijdag de 29-jarige Somaliër Mohamed Geele, die vorig jaar cartoonist Kurt Westergaard te lijf wilde gaan met een bijl, veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. De man was een dag eerder al schuldig bevonden aan terrorisme en poging to doodslag.

Westergaard haalde zich de woede van veel fanatieke moslims op de hals met een spotprent waarop hij de profeet Mohammed afbeeldde met een bom in zijn tulband. De tekening verscheen in 2005 in de Deense krant Jyllands-Posten en leidde tot een storm van protest in de islamitische wereld.

Negen jaar voor belager Deense cartoonist
Kurt Westergaard (Foto: ANP)

Jacht op voortvluchtige verdachte in Breda

De Nederlandse en Belgische politie maken vrijdagochtend in Breda jacht op een man die al langer wordt gezocht. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd. Bij de achtervolging zou op de auto van de verdachte zijn geschoten.

Agenten zagen de man in het centrum van Breda in zijn auto rijden en wilden hem tegenhouden. De man ging er echter vandoor in de richting van België. De ingeschakelde Belgische politie heeft mogelijk op de auto van de verdachte geschoten.

Vervolgens reed de man weer terug in de richting van Breda. De man heeft in zijn vlucht meerdere auto's aangereden. Uiteindelijk liet hij zijn voertuig in de buurt van de rechtbank aan de Sluissingel achter en vluchtte te voet verder. De politie is nog naar hem op zoek.

De zegsman wilde niet kwijt waarom de agenten de man wilden aanhouden en waarom hij wordt gezocht.

Toch dode door cycloon in Queensland

De zeer krachtige cycloon Yasi die donderdag over de Australische deelstaat Queensland raasde heeft toch een leven geëist: in een huis in Bambaroo bij Ingham werd vrijdag het lichaam gevonden van een 23-jarige man, die door uitlaatgassen was gestikt nadat hij in een afgesloten kamer een dieselaggregaat had aangezet om zijn huis van stroom te voorzien. Elders werden nog twee mensen vermist.

Inwoners en autoriteiten staan er versteld van dat er niet meer doden zijn gevallen. De storm geselde de kust met windvlagen tot 280 kilometer per uur. Tienduizenden mensen hadden waarschuwingen van de autoriteiten opgevolgd om evacuatiecentra op te zoeken. Verder lagen in het dunbevolkte gebied weinig grote steden op het pad van de cycloon.

Door de storm werden honderden huizen verwoest of beschadigd. Het Australische leger heeft vierduizend militairen ingezet om inwoners te helpen de rotzooi op te ruimen. In de regionale havenstad Townsville werd vrijdag een schip met bijna drie ton aan levensmiddelen en andere hulpgoederen verwacht. Andere delen van Queensland werden eerder getroffen door zware overstromingen.

FIFA test tien systemen voor doellijntechnologie

Een panel van de FIFA test tien systemen voor doellijntechnologie. De wereldvoetbalbond geeft aan dat het team onderzoekers zich volgende week intern over de verschillende systemen gaat buigen. Op 5 maart komt de International Football Association Board (IFAB) in Wales bijeen voor een evaluatie.

De IFAB behandelt in de vergadering van volgende maand ook het voorstel om een vijfde en zesde official op het EK 2012 op te stellen. In de Europa League wordt dit seizoen al geëxperimenteerd met twee extra scheidsrechters naast de doelen.

'Bedrijfsarts is verlengstuk werkgever'

Veel werknemers zien de bedrijfsarts als een verlengstuk van hun werkgever. Ruim driekwart van zevenhonderd mensen is die mening toegedaan in een peiling van de FNV. De helft van de werknemers is ontevreden en een derde zegt eerst toestemming te moeten vragen aan de chef voordat de bedrijfsarts kan worden geraadpleegd.

De respondenten geven aan dat de bedrijfsarts meer als 'verzuimcontroleur' voor de werkgever functioneert. "Dit oordeel is vernietigend", is de analyse van FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld.

Ook het oordeel over de functionaris die is belast met preventie in het bedrijf, is niet positief. Driekwart van de medewerkers zegt hem nooit te op de werkvloer te hebben gezien. Een ongeveer gelijk percentage geeft aan de preventiemedewerker niet eens te kennen.

"Kennelijk is het in veel bedrijven niet best gesteld met preventieve activiteiten", zegt Hartveld. "En als ze er toch zouden zijn, dan onttrekken deze activiteiten zich aan de waarneming van de werknemers." Bijna tachtig procent van de medewerkers kent de bedrijfsarts wel.

De FNV vroeg werknemers in november hun mening te geven over hun bedrijfsarts, omdat 'ziekmakende' factoren op het werk niet altijd voldoende worden onderzocht. Ook de onafhankelijkheid van de bedrijfsarts is een punt van zorg van de vakcentrale.

PvdA spint garen bij Kunduz-besluit

De PvdA plukt in de peilingen de vruchten van de weigering de nieuwe missie naar Afghanistan te steunen. De partij van Job Cohen krijgt er twee zetels bij en stijgt daarmee naar 26 zetels. De winst komt bij GroenLinks vandaan, dat wél instemde en juist twee zetels verloor. De partij van Jolande Sap heeft er nog tien over.

In de Politieke Barometer van Synovate valt verder op dat ook de VVD gestraft lijkt te worden voor steun aan de politietrainingsmissie (van 37 naar 36 zetels). Het CDA wint na steun aan de missie juist een zetel en gaat van vijftien naar zestien. De PVV verliest deze week een zetel (26 naar 25) en wordt daardoor ingehaald door de PvdA.

Ook de achterban van de SP lijkt het nee tegen de missie te waarderen. De partij van Emile Roemer gaat van vijftien naar zestien zetels. D66 blijft stabiel op twaalf en ook de ChristenUnie, een partij die traditioneel elke missie steunt, blijft stabiel (5).

'Real Madrid gaat bieden op Agüero'

Sergio 'Kun' Agüero moet de nieuwe aanvalsleider worden van Real Madrid. De Koninklijke gaan er komende zomer alles aan doen om de Argentijn in het maagdelijk wit te krijgen. In het contract van de aanvaller van Atlético Madrid staat een gelimiteerde afkoopsom van 45 miljoen.

Real Madrid wil naar verluidt een bod van 28 miljoen op tafel leggen en biedt hierbij Sevilla-spits Alvaro Negredo aan. Hij speelt momenteel nog bij Sevilla. Real Madrid heeft echter bij zijn verkoop een terugkoopoptie laten opnemen in het contract.

José Mourinho is niet tevreden over zijn mogelijkheden in de aanval. Zo moet de trainer Gonzalo Higuain het komende half jaar missen door een blessure. Hierdoor had de Portugees enkele weken geleden alleen maar de beschikking over Karim Benzema. Vorige week nam Real Madrid Emmanuel Adebayor op huurbasis over van Manchester City. Er wordt verwacht dat de Tongolees aan het eind van het seizoen weer naar Manchester vertrekt.

Beveiliging parlement Syrië opgeschroefd

Voor het Syrische parlementsgebouw hebben zich vrijdag kleine groepjes agenten in burger opgesteld, in afwachting van later op de dag geplande anti-regeringsdemonstraties. Tegenstanders van het bewind van president Bashar Assad hebben op Facebook en Twitter opgeroepen tot een 'dag van woede'.

De betogers ontlenen inspiratie voor hun protestacties aan de volksopstanden in Tunesië en Egypte, waar massa's mensen door middel van internet op de been werden gebracht.

Onder de regering van Assad zijn politieke hervormingen uitgebleven en verdwijnen critici geregeld achter de tralies. Volgens Human Rights Watch proberen Syrische veiligheidstroepen de bevolking al dagen te intimideren, in een poging te voorkomen dat mensen op straat bijeenkomen om te demonstreren.

Lukoki tekent contract bij Ajax

Ajax heeft jeugdspeler Jody Lukoki aan zich gebonden. De 18-jarige aanvaller tekent een contract tot medio 2012 bij de Amsterdammers. De in Congo geboren voetballer speelt sinds 2008 in de jeugdopleiding van Ajax.

Lukoki maakte onlangs zijn debuut in het eerste elftal in de met 2-0 gewonnen competitiewedstrijd tegen Feyenoord. De buitenspeler viel in dat duel op door achter de achterlijn de bal door de benen van Tim de Cler te spelen.

[Upd] NOS-cameraman opnieuw aangehouden in Egypte

Cameraman Eric Feijten van de NOS is vrijdagochtend opnieuw aangehouden in Egypte. Dit heeft een woordvoerder van de NOS gezegd. Feijten is aangehouden bij een wegversperring vanwege de cameraspullen die hij bij zich had.

Donderdag werd Feijten ook opgepakt nadat hij hij rond twee uur 's nachts op het vliegveld van Caïro was geland. Hij werd om kwart over acht donderdagavond vrijgelaten.

Update 13.36 uur
RTL7 meldt dat Eric Feijten inmiddels weer is vrijgelaten. Hij is naar het vliegveld van Caïro gebracht en wordt het land uitgezet.

 NOS-cameraman opnieuw aangehouden in Egypte
NOS-cameraman opnieuw aangehouden in Egypte (Foto: ANP)

Dé teaser-trailer van Battlefield 3

Ja, hij is hier. De échte officiële teaser trailer van Battlefield 3. Een teken van leven van de opvolger van Battlefield 2 (niet te verwarren met Battlefield: Bad Company 2). We zien soldaten, vliegtuigen, helicopters... Eigenlijk zien we helemaal niks. DICE moet met zo'n amper-teaser oppassen dat fans de game niet spontaan gaan boycotten. Omdat de teaser niks laat zien, of gewoon omdat men boos is omdat het kan. Ach, een logo is ook mooi. Kijk de trailer snel, want blijkbaar is-ie te vroeg uitgebracht en bestaat de kans dat hij weer verwijderd wordt. De game moet in ieder geval in de herfst van 2011 uitkomen - dat laat de teaser dan wél weten.

 

McLaren onthult MP4-26 in Berlijn

Het Formule 1-team van McLaren heeft vandaag in Berlijn op de Potsdamer Platz de MP4-26 onthuld. De opvallende bolide van het Britse team moet er voor zorgen dat coureurs Lewis Hamilton en Jenson Button met de titels aan de haal kunnen gaan.

Onderdeel van de presentatie in Berlijn was de afmontage van de MP4-26. Verschillende mensen kwamen met enkele onderdelen aangelopen, zodat de bolide afgebouwd kon worden. Opvallende dingen waren de hoge voorvleugel met veel aerodynamische delen, een smalle achterzijde van de auto, een aangepaste luchtinlaat boven het hoofd van de coureurs en sidepots. Deze laatsten zijn uitgevoerd in een L-vorm, waarmee het concept radicaal vernieuwd is.

[Intro] Six Nations Rugby Championship 2011

Vandaag start het belangrijkste rugbytoernooi van het noordelijk halfrond: het Zeslandentoernooi. Engeland, Italië, Ierland, Schotland, Wales en titelverdediger Frankrijk zullen uitmaken wie zich uiteindelijk 19 maart winnaar van de Six Nations 2011 mag noemen. FOK!sport zal na elke speelronde verslag doen van het toernooi.


Bron: WikiCommons/historicair

De deelnemers:

Land Stadion Stad Coach Captain
Engeland Twickenham Londen Martin Johnson Mike Tindall
Frankrijk Stade de France Parijs Marc Liévremont Thierry Dusautoir 
Ierland Aviva Stadium Dublin Declan Kidney Brian O'Driscoll
Italië Stadio Flaminio Rome Nick Mallett Sergio Parisse
Schotland Murrayfield Edinburgh Andy Robinson Alastair Kellock
Wales Millennium Stadium Cardiff Warren Gatland Matthew Rees


Het speelschema:

Datum Thuis Uit
04/02 Wales Engeland
05/02 Italië Ierland
05/02 Frankrijk Schotland
     
12/02 Engeland Italië
12/02 Schotland Wales
13/02 Ierland Frankrijk
     
26/02 Italië Wales
26/02 Engeland Frankrijk
27/02 Schotland Ierland
     
12/03 Italië Frankrijk
12/03 Wales Ierland
13/03 Engeland Schotland
     
19/03 Schotland Italië
19/03 Ierland Engeland
19/03 Frankrijk Wales

 


Bron: WikiCommons/SpottheBall

Ebecilio in selectie Jong Oranje

Ajacied Lorenzo Ebecilio (19) heeft zich in de kijker gespeeld bij Jong Oranje. De jonge vleugelaanvaller is door bondscoach Cor Pot opgeroepen voor het oefenduel van komende woensdag tegen Tsjechië.

In de selectie van Pot zitten alleen maar spelers die in aanmerking komen voor het EK van 2013, op twee uitzonderingen na. Newcastle United-doelman Tim Krul en sc Heerenveen-spits Bas Dost zijn te oud voor het EK in 2013. De twee spelers zijn als dispensatiespeler bij de selectie gehaald.

Tsjechië wist zich, in tegenstelling tot Jong Oranje, wel te selecteren voor het EK van dit jaar in Denemarken. De Tsjechen verloren op weg naar het EK geen enkel punt. FC Utrecht-middenvelder Jacob Lensky maakt deel uit van de selectie van Jong Tsjechië.

Selectie Jong Oranje:

Keepers: Tim Krul (Newcastle United), Sergio Padt (Go Ahead Eagles)

Verdedigers: Patrick van Aanholt (Leicester City), Daley Blind (Ajax), Jeffrey Bruma (Chelsea), Maikel Kieftenbeld (FC Groningen), Bram Nuytinck (NEC), Kaj Ramsteijn (Excelsior)

Middenvelders: Jordy Clasie (Excelsior), Ricky van Haaren (Feyenoord), Luuk de Jong (FC Twente), Kelvin Leerdam (Feyenoord), Davy Pröpper (Vitesse)

Aanvallers: Bas Dost (SC Heerenveen), Lorenzo Ebecilio (Ajax), Georginio Wijnaldum (Feyenord), Luciano Narsingh (SC Heerenveen), Jerson Cabral (Feyenoord)

Filmrollen van ontvoerders Heineken ingevuld

Reinout Scholten van Aschat, Gijs Naber en Teun Kuilboer spelen de criminelen in de film De Heineken Ontvoering. Ze zijn de belangrijkste tegenspelers van hoofdrolspeler Rutger Hauer, die in de huid kruipt van biermagnaat Heineken.

Voor de rol van de vierde ontvoerder wordt nog een acteur gezocht. Ook de casting van chauffeur Doderer en de echtgenote van Heineken is nog in volle gang, maakte filmdistributeur A-Film vrijdag bekend.

Maarten Treurniet regisseert De Heineken Ontvoering. De opnamen van de film beginnen medio maart. A-Film brengt de speelfilm in november uit in de bioscoop.

Skyrim wapenskills vervangen door skilltrees

Tijdens een Game Informer Podcast heeft Bethesda's Todd Howard het over de wapenskills in The Elder Scrolls V: Skyrim gehad. De wapenvaardigheden zijn drastisch veranderd en in een nieuw systeem gegoten dat doet denken aan Fallout 3's Perk-systeem. Individuele wapentypes hebben hun eigen skilltrees.

Skilltrees zijn 'bomen' waarin de speler hun vaardigheden kan uitbouwen. Zo bestaat er volgens Howard in Skyrim een speciale skilltree voor wapens die je in één hand kan dragen, een skilltree voor tweehandige wapens en een skilltree voor bogen (over magie is niets gezegd). In bijvoorbeeld de eenhandige wapens zijn de bijlen, zwaarden en knotsen onderverdeeld, die je elk kan verbeteren. Bethesda doet volgens Howard hard zijn best om op die manier de beste gameplay te bereiken.

The Elder Scrolls -fans zijn nogal huiverig dat Bethesda wederom bepaalde soorten wapens uit de game halen, iets wat in Oblivion en ook de games daarvoor was voorgekomen. Howard zegt dat de meeste wapens gewoon in de game zitten. Speren zaten er volgens Howard ('nog') niet in.

skyrim

Ferrari: "Eigen ontwerp prima"

Het Formule 1-team van Ferrari presenteerde vorige week als eerste de auto voor het seizoen 2011. In vergelijking met Renault of McLaren oogt de F150 van de Italianen conservatief. Toch maakt de technisch directeur Aldo Costa zich hier geen enkele zorgen over.

"De snelste auto is de auto die een goede balans heeft tussen aerodynamica, onderhuidse technologie en betrouwbaarheid. Als je een ontwerp hebt dat op één vlak radicaal of vernieuwend is, kan het best zijn dat je daar op een ander gebied weer de prijs voor betaalt," zei Costa tegen Autosport. Hij denkt dat met een goed gebalanceerd ontwerp het team het verder zal schoopen. "Dat is wat je nodig hebt als je een snelle auto wil bouwen die ook nog eens races kan winnen."

Voor het seizoen zal Ferrari het aerodynamisch pakket voor Bahrein nog verder gaan verbeteren. "Onderhuids zal er niet heel veel meer veranderen, maar qua aerodynamica blijven we de auto constant doorontwikkelen. We blijven dus hard werken om de auto beter te maken. We zoeken de grens op, maar het is voor ons belangrijker om op een manier te werken die effect sorteert, dan zomaar radicale dingen uit te proberen. Aan het eind van de dag zijn het namelijk de rondetijden die aantonen wie er gelijk heeft. We zullen dus nog wel zien wie het bij het juiste eind heeft."

Ben Affleck mogelijk regisseur van 'Argo'

Ben Affleck is aan het onderhandelen met Warner Bros om mogelijk de regie van de nieuwe politieke thriller 'Argo' op zich te nemen.

'Argo' gaat over hoe de CIA samen met de Canadese ambasade en met hulp van Hollywood, zes Amerikaanse diplomaten met een list uit Iran wist te smokelen tijdens de gezelings-crisis van 1979.

De Amerikaanse ambasade in Tehran werd op 4 november 1979 ingenomen door Iraanse militante moslims en studenten. Diplomaten die op dat moment werkzaam waren in de ambasade werden gevangengenomen. Een aantal van hen wist te ontsnappen, zes daarvan konden naar de Canadese ambasade vluchten.

De CIA bedacht toen met hulp uit Hollywood het plan om een syfi-film op te gaan nemen in Tehran. Producers vertrokken naar Iran om daar zogenaamd locaties te gaan bezoeken waar ze die nieuwe film, 'Argo', op konden gaan nemen. De zes Amerikanen deden zich toen ook voor als Canadezen en konden door middel van valse Canadese paspoorten Iran verlaten. De Iraanse overheid werd verteld dat de zes echt geen diplomaten maar filmmakers waren.

George Clooney is de producer van 'Argo'. Het moet een thriller met een komische noot worden. Warner Bros kwam in 2007 met het idee voor deze film nadat een journalist een artikel schreef over de manier waarop de CIA de gijzelaars wist te redden.

Swarm in maart te koop op XBL en PSN

HotHead games heeft aangekondigd dat Swarm in maart te downloaden zal zijn via Xbox Live Arcade en PlayStation Network. Ook hebben ze de nieuwste editie van ‘Ask Dr. Mike’ over het internet verspreidt.

Het filmpje is hieronder te zien. Hierin vertellen AI-ontwikkelaar Mike Hayward en producer Joel DeYoung over hoe belangrijk de dood is in de game en laten ze wat meer zien van de game zelf.

Van Marwijk maakt selectie Oranje bekend

Kevin Strootman kan zijn debuut maken in het Nederlands elftal. Bondscoach Bert van Marwijk heeft de middenvelder opgeroepen voor de vriendschappelijke interland tegen Oostenrijk op woensdag. De 20-jarige Strootman maakte onlangs de overstap van Sparta naar FC Utrecht, waar hij meteen uitgroeide tot een belangrijke kracht.

Demy de Zeeuw, Stijn Schaars en Luuk de Jong vallen buiten de boot voor het duel in Eindhoven. De spits van FC Twente, De Jong, moet daardoor zijn debuut nog even uitstellen.

Nigel de Jong keert terug nadat hij voor de interlands tegen Moldavië, Zweden en Turkije nog werd gepasseerd. Een harde tackle op Hatem Ben Arfa van Newcastle United was voor Van Marwijk aanleiding om even geen beroep te doen op de middenvelder van Manchester City, die bij Oranje ook regelmatig over de schreef ging.

Selectie Nederlands elftal:

Keepers: Maarten Stekelenburg (Ajax), Michel Vorm (FC Utrecht).

Verdedigers: Erik Pieters (PSV), John Heitinga (Everton), Hedwiges Maduro (Valencia), Joris Mathijsen (HSV), Gregory van der Wiel (Ajax), Peter Wisgerhof (FC Twente), Urby Emanuelson (AC Milan).

Middenvelders: Ibrahim Afellay (FC Barcelona), Mark van Bommel (AC Milan), Theo Janssen (FC Twente), Wesley Sneijder (Inter), Rafael van der Vaart (Tottenham), Kevin Strootman (FC Utrecht), Nigel de Jong (Manchester City).

Aanvallers: Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuyt (Liverpool), Jeremain Lens (PSV), Robin van Persie (Arsenal), Ruud van Nistelrooy (HSV), Eljero Elia (HSV).

Tuchtcommissie verzwaart straf Lampi

Veli Lampi heeft van de tuchtcommissie van de KNVB een schorsing van drie wedstrijden gekregen. De verdediger van Willem II was in beroep gegaan tegen het schikkingsvoorstel van drie duels waarvan één voorwaardelijk. De Tilburgers zijn teleurgesteld in de hoger uitgevallen uitspraak en overwegen een nieuw beroep.

Excelsior laat weten in beroep te gaan tegen de schorsing van Daan Bovenberg. De straf van drie wedstrijden, waarvan een voorwaardelijk, bleef ook na behandeling door de tuchtcommissie staan. De verdediger mag in ieder geval niet meespelen tegen AZ dit weekeinde.

Beavis en Butthead keren terug

Het beste nieuws van de dag is afkomstig van MTV. De muziekzender gaat namelijk nieuwe afleveringen maken van Beavis en Butthead.

De twee metalfans waren in de jaren negentig waanzinnig populair. En net als in dat decennium zullen de pubers op de bank zitten om commentaar te geven op videoclips en scheten te laten.

Wel zullen de nieuwe tekenfilmpjes worden aangepast aan de huidige tijd. Zo geven Beavis en Butthead onder andere commentaar op Jersey Shore, de Amerikaanse evenknie van 'Oh Oh Cherso'.


Hopelijk is Cornholio ook weer van de partij

Kwart meer uitschrijvingen RK-Kerk

Door de verhalen over het seksueel misbruik binnen katholieke instellingen hebben een kwart meer katholieken zich in 2010 uitgeschreven bij de Rooms-Katholieke Kerk dan het jaar daarvoor. Dat heeft expertisecentrum religie en samenleving Kaski van de Radboud Universiteit Nijmegen vrijdag bekendgemaakt.

Er is echter geen sprake van massale kerkverlating, stelt Kaski. Op het totaal aantal katholieken is het aantal uitgeschreven gelovigen daarvoor te gering. Rooms-katholieke parochies schrapten in 2010 in totaal 23.000 katholieken uit in hun ledenadministratie. Vooral jonge mensen, tussen de twintig en veertig jaar schrijven zich uit.

Kwart meer uitschrijvingen RK-Kerk
Kwart meer uitschrijvingen RK-Kerk (Foto: ANP)

Force India langer met McLaren in zee

Het Formule 1-team Force India zal ook de komende twee seizoenen gebruik gaan maken van de versnellingsbakken en het hydraulische systeem van McLaren. Sinds het team in 2009 overstapte naar de Mercedes-motor maakt de renstal al gebruik van de door McLaren ontwikkelde onderdelen.

Daarnaast maakte Force India vandaag bekend dat Andrew Green naar voren geschoven is als nieuwe technisch directeur. Hij moet de definitieve opvolger worden van de vorig jaar naar Sauber vertrokken James Key. De eerste taak van Green is de bouw van de VJM04 die volgende week onthuld zal gaan worden.

Tbs'er levenslang gevolgd na zedenzaak

Tbs'ers die zijn veroordeeld voor een zedendelict worden levenslang onder toezicht gesteld. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) werkt aan een wetswijziging waardoor dat mogelijk moet worden. Nu mag een oud-tbs'er niet langer dan negen jaar actief in de gaten worden gehouden.

De wetswijziging was al aangekondigd in het regeerakkoord en de PVV pleitte er onlangs opnieuw voor. Het kabinet hoopt door permanent de vinger aan de pols te houden beter toe te zien op de voorwaarden van vrijgelaten tbs'ers. Zo kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat ze weer in de fout gaan en dat ze met (familie van) slachtoffers in contact komen.

Teeven rechtvaardigt de inperking van de privacy van de tbs'ers door te stellen dat zware zedendelicten voor slachtoffers en hun naasten 'heel ingrijpend' zijn. Bovendien schokken grote zedenzaken volgens hem het vertrouwen in de rechtsorde.

Naast verscherpte regels voor zeden-tbs'ers, meldde Teeven eerder deze week al dat andere tbs'ers binnenkort minimaal een jaar onder toezicht komen. Hij denkt aan een maximum van negen jaar.

[WB] Vonn na val niet op slalom

Lindsey Vonn heeft vanmorgen vlak voor de start van de wereldbekerwedstrijd slalom in het Duitse Wiesel afgezegd. De Amerikaanse olympisch kampioene op de afdaling heeft nog last van de gevolgen van haar val.

Afgelopen woensdag kwam ze tijdens een training in het Oostenrijkse skioord Hinterreit ten val en daarbij liep Vonn een lichte hersenschudding op. Met het oog op het WK volgende week wil de Amerikaanse skiester geen risico's nemen.

Omgewaaide vrachtwagen blokkeert A2

Op de A2 van Amsterdam naar Utrecht is vrijdagochtend een vrachtwagen omgewaaid door een harde windstoot. Vijf van de zes rijstroken waren door het gevaarte geblokkeerd. Bij het ongeluk raakte niemand gewond, maar het verkeer kon er nog maar mondjesmaat langs, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Het ongeluk gebeurde bij knooppunt Holendrecht in Amsterdam Zuidoost. De vrachtwagen was leeg, dus er belandde geen lading op de weg. Een berger werd ingeschakeld om de weg vrij te maken voor het verkeer. De verwachting was dat dat tot het middaguur zou gaan duren, maar om 11.00 uur werd de weg vrijgegeven.

Een woordvoerder van het KLPD waarschuwt dat met name lege vrachtwagens en aanhangers erg moeten oppassen voor de harde wind. De verwachting is dat de stormachtige wind in de loop van de dag nog heviger wordt. Ook motorrijders zijn gewaarschuwd.

Hülkenberg: "Rij ieder GP-weekend"

Nico Hülkenberg heeft gisteren tijdens de laatste testdag in Valencia gemeld dat hij iedere vrijdag voor Force India in actie mag gaan komen. De 23-jarige Duitser is dit seizoen de derde rijder bij de renstal van Vijay Mallya.

"Ik zit nog steeds in de Formule 1. Ik zal elke vrijdag tijdens de trainingen rijden dus gelukkig kan ik nog altijd laten zien wat ik in mijn mars heb. Ik moet er het beste van maken en zal dit jaar de jongens van Force India moeten overtuigen," zei Hülkenberg.

De Duitser heeft er wel moeite mee dat hij na één jaar voor Williams gereden te hebben aan de kant geschoven is voor de Venezolaan Pastor Maldonado. "Het doet zeer zeker veel pijn en ik ben erg teleurgesteld. Maar ik heb al enkele weken aan het idee kunnen wennen en ik zal het achter me moeten laten. Ik kijk nu naar de toekomst."

Echtpaar vast voor mishandelen adoptiekinderen

Een echtpaar uit Hendrik-Ido-Ambacht is maandag aangehouden op verdenking van jarenlange mishandeling van hun kinderen. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Dordrecht vrijdag bekendgemaakt.

De kinderen, een nu 18-jarige jongen en een 16-jarig meisje werden eind jaren negentig door het echtpaar geadopteerd. De mishandelingen zouden vrijwel meteen zijn begonnen. Van het meisje zou onder meer een keer een arm gebroken zijn.

De zaak kwam aan het rollen toen de jongen, die vorig jaar in een opvanginstelling was geplaatst, zelf begon te praten over de mishandelingen. Ook het meisje was al uit huis.

Bij het gezin waren verschillende hulpverleningsinstanties betrokken. Het politieonderzoek startte echter pas na de aangifte van de jongen.

Het echtpaar is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijft in ieder geval nog twee weken vastzitten.

Virgin gaat op Russische licentie rijden

Het Formule 1-team Marussia Virgin Racing ruilt voor dit seizoen de Britse licentie in voor een Russische, zo maakte de topman van Marussia Nikolay Fomenko vandaag bekend. Het Russische bedrijf stapte afgelopen winter in bij het team van Richard Branson en lijkt steeds meer zeggenschap te krijgen.

Als mede-eigenaar van het team zijn enkele personen van Marussia binnen het team benoemd, zoals Fomenko hoofd van de ingenieursafdeling geworden is en Andy Webb tot bestuursvoorzitter benoemd is. Dat het team nu ook onder Russische vlag zal gaan rijden had eigenlijk komende maandag bekend moeten worden, maar Formenko gaf het nieuws al aan Ria Novosti prijs.

"We gaan op zeven februari officieel aankondigen dat we onder de Russische vlag gaan rijden. Marussia Virgin wordt zodoende niet alleen het eerste Russische Formule 1-team, maar ook het eerste team dat onder de Russische vlag rijdt. Mocht het er dus van komen dat we een race winnen, dan zal het volkslied van Rusland op het podium klinken," zei Formenko die mogelijk in zijn euforie vergeten is dat Midland in 2006 al op een Russische licentie reed.

Ralph Fiennes gevraagd voor Bond 23

Ralph Fiennes wordt getipt voor een van de rollen in de nieuwe James Bondfilm. Welke rol hij gaat spelen is nog onduidelijk, maar regisseur Sam Mendes zou het een 'duistere, complexe rol' noemen. Dat schrijft de Engelse krant Daily Mail.

Mendes heeft grootse plannen met 'Bond 23', zoals de nog titelloze film genoemd wordt. Naar verluidt wil hij de spionnenfilm over een geheel andere boeg gooien, wat de belangrijkste reden voor Fiennes zou zijn om de rol te overwegen.

"Het is de eerste van een nieuwe generatie Bondfilms", zegt een bron die bij de productie betrokken is. "Mendes wil een duisterder verhaal vertellen met volwassen en uitdagende personages. Het betreft een rol van grote complexiteit waar alleen een zeer bekwame acteur mee uit de voeten kan. Ralph Fiennes stond bovenaan onze verlanglijst."

Vorige week werd bekendgemaakt dat Javier Bardem is gevraagd voor een rol in de nieuwe Bondfilm. Ook bij hem is niet duidelijk of het om een schurkenrol gaat. Het is dus mogelijk dat Fiennes en hij in de running zijn voor hetzelfde personage.

'Bond 23' staat gepland voor het eind van volgend jaar.


(Foto: Novum)

Vrouwen zijn zeldzaam in top filmwereld

Het aantal vrouwen die een toppositie bekleden in de filmwereld is sinds 1998 niet of nauwelijks gestegen. Dit blijkt uit een onderzoek van de San Diego State University.

Het is voor vrouwen makkelijker om een hoge positie in het bedrijfsleven of industrie te krijgen dan dat zij een topfilm uit Hollywood zullen regisseren. Vrouwen vertegenwoordigen 15% van de topmensen in het bedrijfsleven. Slechts 7% van de regisseurs in Hollywood bestaat uit vrouwen. Verhoudingsgewijs werken er, met 10% van het geheel, meer vrouwen op een hoge positie in de luchtvaartindustrie.

Vrouwen vertegenwoordigden maar 16% van het totale aantal producenten en regisseurs van de 250 best bezochte films van 2010. Dit is ongeveer even veel als het jaar daarvoor en vergelijkbaar met de positie van vrouwen in de filmbranch in het jaar 1998.

Ook het zogenaamde ‘Bigelow effect’ lijkt uiteindelijk geen invloed te hebben op de positie van de vrouwen in deze mannenwereld. Kathryn Bigelow werd vorig jaar de eerste vrouw die een Oscar kreeg in de categorie ‘Best director’. Ze won de award met haar film ‘The Hurt Locker’. Volgens het onderzoek heeft het winnen van die Oscar wel effect gehad op haar eigen carriere maar niet genoeg om die van andere vrouwen ook tebeïnvloeden. 

MTV Games stopt ermee

MTV Games, uitgever van onder andere het spel Rock Band, heeft zijn deuren gesloten. Het internationale kantoor van het bedrijf is woensdag gesloten, er zijn alleen nog een paar medewerkers om de laatste lopende zaken af te handelen. De sluiting is een direct gevolg van de verkoop van Harmonix, wat nu een onafhankelijke studio is.

Viacom, moederbedrijf van MTV Games, zou Harmonix, de ontwikkelaar van Rock Band, voor slechts $ 50 verkocht hebben aan het personeel. Ondertussen schijnen Viacom en Harmonix tegenover elkaar te staan in een rechtszaak; Viacom zou prestatie-bonussen niet betaald hebben aan Harmonix.

MTV Games

Button: "Auto lijkt voor mij gebouwd"

McLaren-coureur Jenson Button was erg te spreken over de interim-bolide die zijn team deze week bij de test in Valencia heeft gebruikt. Vandaag zal de MP4-26 worden onthuld en de Brit denkt dan ook dat deze bij de volgende test in Jerez de vloer met de concurrentie aan kan gaan vegen.

"Ik heb echt het gevoel dat de auto voor mij is gebouwd. Dat was vorig jaar niet mogelijk, omdat ik zo laat bij het team kwam. Ik ben de langste coureur, maar ik pas goed in de auto. Ik zit nu erg comfortabel en we maken veel stappen vooruit. Lewis (Hamilton, red.) en ik hebben veel feedback gegeven," zei Button tegen GPUpdate.

Hij verwacht dat de auto goed genoeg is om bij de volgende wintertest in de Formule 1 bovenaan het tijdenlijstje te komen. "We hebben deze winter goed werk verricht in de simulator. Als we alles wat we in de simulator hebben gevonden op de auto zetten, dan kunnen we in Jerez al goed voor de dag komen."

Huntelaar vraagt om opheldering bij Magath

Klaas-Jan Huntelaar heeft om opheldering gevraagd bij zijn trainer Felix Magath nadat er in de media berichten opdoken van een mogelijk vertrek van de speler bij Schalke 04.

In de Duitse media werd melding gemaakt dat Magath af zou willen van Huntelaar. De voormalige spits van Ajax, Real Madrid en AC Milan vroeg daarop een gesprek aan met de trainer.

"Klaas-Jan heeft direct na de training om een gesprek gevraagd, aangezien Magath het bericht eigenlijk een beetje half ontkende in Bild", zegt zaakwaarnemer Arnold Oosterveer tegenover het Algemeen Dagblad. "Magath benadrukte daarop dat hij Klaas-Jan absoluut niet kwijt wilde. Bovendien ontkende hij dat Klaas-Jan ergens aangeboden is. Tsja, dat geloven we dan maar."

Na een uitstekende start staat de doelpuntemachine van Huntelaar al enige tijd stil. Op 13 november 2010 maakte de Oranje-international zijn laatste doelpunt in dienst van Schalke. Hierdoor zou de onvrede van Magath gegroeid zijn. In de transferperiode versterkte Schalke zich met Angelos Charisteas. De Griek zal vanavond tegen Borussia Dortmund niet in de basis starten, Huntelaar wel.

'Neeskens bondscoach Trinidad en Tobago'

Johan Neeskens lijkt aan de slag te gaan als bondscoach van Trinidad en Tobago. De laatste klus van de 59-jarige oud-international was als assistent van Frank Rijkaard bij Galatasaray, waar hij in oktober vertrok. Neeskens lost Russell Latapy af als bondscoach, meldt socawarriors.net.

Neeskens stapt in de voetsporen van Leo Beenhakker en Wim Rijsbergen, die ook al eens aan het roer stonden bij Trinidad en Tobago. Neeskens was eerder onder meer trainer bij N.E.C. Nijmegen. Daarnaast was hij assistent van Guus Hiddink bij Australië en van Rijkaard bij Barcelona en Galatasaray.

Gratis saldo op OV-chipkaart door softwarefout

OV-chipkaarthouders konden deze week bij ten minste twee oplaadpunten in Amsterdam het saldo van hun kaart gratis onbeperkt opladen. Dat kwam door een fout bij het upgraden van de software van de oplaadkastjes, meldt een woordvoerder van het GVB.

Het gaat om oplaadpunten van het GVB op de route van de sneltram 51 tussen Amstelveen en Amsterdam. Webwereld werd over de genereuze oplaadpunten getipt door een lezer.

Wie zijn OV-chipkaart deze week bij een van de twee plekken wilde opladen met een pintransactie kreeg de melding 'Niet betaald, betaal anders'. De chipkaart werd echter gewoon opgeladen. Op het rekeningafschrift bleek het bedrag afgeschreven, maar ook onmiddellijk weer te zijn teruggestort.

Het GVB gaat de schade verhalen op de leverancier. Volgens de woordvoerder is een van de twee bewuste oplaadpunten buiten werking gesteld en functioneert de ander weer naar behoren. Er wordt samen met de leverancier gewerkt aan een oplossing.

Messi riskeert schorsing

Mocht Lionel Messi nog een keer een boodschap tonen op een shirt onder zijn wedstrijdtenue, dan zal hij voor één tot drie duels geschorst worden. De Argentijnse aanvaller van Barcelona toonde na het scoren van een doelpunt tegen Racing Santander een rood shirt waarop hij zijn moeder met haar verjaardag feliciteerde. 'Feliz Cumple Mami' (Gelukkige verjaardag mama) stond er op het shirt. Het kwam Messi op een boete te staan.

Volgens de regels van de Spaanse voetbalbond is het verboden een boodschap op een shirt te tonen. Messi deed dit wel en moet nu een boete van tweeduizend euro betalen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Barça is in beroep gegaan tegen de straf, maar daar ging de bond niet mee akkoord. Barcelona gaf aan dat Messi juist een voorbeeld zou moeten zijn van hoe het ook kan. De tuchtcommissie ging hier niet in mee. Wanneer Messi dit seizoen nog eens een boodschap toont onder zijn shirt, zal hij één tot drie wedstrijden worden geschorst.

Einde seizoen Fabris

Enrico Fabris zal dit seizoen niet meer in actie komen op de individuele nummers. De Italiaan heeft te veel last van een rugblessure waar hij vorige maand, tijdens het EK allround, ook al mee te kampen had. Volgende week zal hij het op het WK allround worden vervangen door zijn landgenoot Luca Stefani.

De Zuid-Koreaan Seung-hoon Lee, de olympisch kampioen op de 10.000 meter, ontbreekt ook op het WK allround in Calgary. Door zijn deelname aan de Asian Games kan hij zich onvoldoende voorbereiden op het toernooi in Canada.

Kinderpornoverdachte vrijuit door verzuim OM

Het Openbaar Ministerie in Maastricht heeft het recht op vervolging verspeeld in een strafzaak tegen een 52-jarige Limburger die werd verdacht van het bezit van meer dan negenhonderd kinderpornoafbeeldingen.

De rechtbank in Maastricht heeft dat deze week besloten omdat justitie tot twee keer toe verzuimde om de man per e-mail te informeren over de beschuldigingen en datum van de zitting. Tegen de man was acht maanden celstraf geëist.

De verdachte had in zijn eerste verhoor bij de politie gezegd dat hij geen vaste woon- of verblijfplaats heeft maar dat hij wel beschikt over een e-mailadres en de inbox regelmatig controleert op ingekomen post.

De rechter oordeelt dat de wet ruimte laat voor de elektronische verzending van mededelingen in het strafproces.

Kinderpornoverdachte vrijuit door verzuim OM
Kinderpornoverdachte vrijuit door verzuim OM (Foto: ANP)

Tales of Monkey Island in discvorm

Monkey Island was voorheen alleen maar te verkrijgen via downloads. Telltale gaat de game nu ook uitbrengen op disc. Er waren al langer discussies of de game in fysieke vorm uitgebracht moet worden - vanaf maart 2010 al - maar het besluit is nu pas gevallen. De game zal verschijnen in discvorm op 8 april.

Er zullen twee versies verschijnen; de Premium Edition bevat de game en enkele bonusitems, zoals wallpapers, art gallery en forum avatars. De Collectors Editions bevat naast de game ook onderstaande zaken: 

  • A map of the Gulf of Melange
  • A Voodoo Card
  • A Drink Coaster from Club 41
  • A Pirate piece of Eight coin
  • The Trial of the Century badge
De discvorm zal alleen beschikbaar zijn voor PC.
 
monkeyisland

 

Vetzucht leidt tot vloedgolf aan vaatziekten

Een wereldwijde toename van vetzucht in de afgelopen dertig jaar kan leiden tot een 'tsunami aan hart- en vaatziekten', terwijl andere risicofactoren als te hoge bloeddruk of te veel cholesterol juist zijn teruggedrongen. Dat blijkt uit drie studies die vrijdag in het Britse medisch tijdschrift Lancet zijn gepubliceerd.

Inwoners van eilandstaten in de Stille Oceaan zoals Amerikaans Samoa zijn het zwaarst, blijkt uit één van de studies. In rijke landen zijn Amerikanen het dikst en Japanners het slankst.

"Overgewicht is niet langer alleen een westers probleem", zegt Majid Ezzati, hoogleraar volksgezondheid aan het Imperial College London, een van de onderzoekers. In 1980 was ongeveer 5 procent van de mannen en ongeveer 8 procent van de vrouwen veel te dik, in 2008 was dat bijna 10 procent bij de mannen en 14 procent bij de vrouwen. Dit komt neer op 205 miljoen mannen en 297 miljoen vrouwen met vetzucht. Nog eens 1,5 miljard mensen hebben overgewicht.

Hoewel in rijkere landen bloeddruk en cholesterol beter onder controle worden gehouden, zeggen de onderzoekers dat mensen bijna overal ter wereld zwaarder worden, met uitzondering van enkele gebieden in Midden-Afrika en Zuid-Azië.

Behalve met hart- en vaatziekten wordt vetzucht ook in verband gebracht met kanker en diabetes. Volgens Ezzati is het onduidelijk hoe ver het probleem zich nog zal ontwikkelen. "Bloeddruk en cholesterol kunnen we met medicijnen onder controle houden, maar met diabetes wordt dat al een stuk moeilijker."

Loran: "Bij NAC zag ik te weinig perspectief"

Tyrone Loran maakt het seizoen op huurbasis af bij De Graafschap. De verdediger moest vertrekken bij NAC Breda en zag daar geen perspectief meer.

"Bij NAC zag ik te weinig perspectief", zegt de centrale verdediger in gesprek met Omroep Gelderland. Loran was geen vaste basisspeler. Alleen bij blessures of schorsingen in de laatste linie mocht hij opdraven. "Ik heb acht keer in de basis gestaan dit seizoen. Dat vond ik niet genoeg."

Gisteren trainde Loran voor de tweede keer mee met zijn nieuwe club."Het beviel goed, lekker fel. Een nieuwe club went altijd wel snel bij mij", vervolgt de verdediger, die vandaag direct voor een zware beproeving staat. "Ajax uit is lastig natuurlijk. Ze zijn veranderd van tactiek en spelen nu met drie spitsen. Dat moeten we goed bestrijden. Een mooie wedstrijd in elk geval om mee te beginnen."

Loran wil niet te ver vooruit kijken. Waar hij speelt na dit seizoen is ook voor hem nog onduidelijk. "In het voetbal kun je niets plannen. Ik wil vooral wedstrijden spelen", besluit de voormalige verdediger van onder meer RBC Roosendaal en Manchester City.

Justitie sleept 1000 'verkeershufters' voor rechter

Het Openbaar Ministerie brengt binnenkort duizend verkeershufters voor de rechter die zijn betrapt bij een grote politie-actie in september. Het gaat om een recordaantal zaken tegen verkeersovertreders, schrijft het AD vrijdag. De 1042 verdachten riskeren fikse boetes of een intrekking van hun rijbewijs.

Tijdens de jacht op onveilig gedrag achter het stuur in het najaar werd al een groot aantal automobilisten op de bon geslingerd, omdat ze zich lieten afleiden door bijvoorbeeld sms'jes, navigatiesystemen of voedsel. De groep van iets meer dan duizend maakte het zo bont dat de 'daders' zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Volgens korpschef Bert Wijbenga die verantwoordelijk is voor de aanpak van verkeersovertreders werkt het extra afschrikwekkend als de automobilisten voor de rechter moeten komen. "Bovendien kan de straf zwaarder uitpakken als het gaat om een notoire verkeershufter", zegt hij in de krant.

Vertragingen en annuleringen Schiphol door wind

Vrijwel alle aankomende en vertrekkende vluchten op Schiphol hebben vrijdagochtend te maken met vertragingen door de harde wind. Ook is al een aantal vluchten geannuleerd. Door de weersomstandigheden is de capaciteit van de luchthaven zeker de hele ochtend nog beperkt, zegt een woordvoerder van Schiphol.

Schiphol raadt reizigers aan de gebruikelijke bronnen voor vluchtinformatie goed in de gaten te houden. Het gaat om de website van de luchthaven, maar ook om informatie op de sites van de luchtvaartmaatschappijen en informatie op teletekst.

Het heeft volgens de woordvoerder geen zin om eerder naar Schiphol te komen. "Het beste wat reizigers kunnen doen is de vluchtinformatie in de gaten houden en rekening houden met wijzigingen."

De NS liet donderdag al weten dat de komende dagen preventief met een aangepaste dienstregeling zou worden gereden in verband met de storm. Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd en mogelijk een extra overstap.

Ook op de weg kan de wind voor problemen zorgen. De ANWB waarschuwt voor harde windstoten. Tot extra files heeft dat echter nog niet geleid.

Uitslagen Italië speelronde 23

Dit weekend is in Italië de 23ste speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na 23 speelronden.

Chievo - Napoli

Napoli had bij een zege op Chievo twee punten in kunnen lopen op koploper AC Milan. De Napolitanen liepen in Verona echter tegen een pijnlijke nederlaag aan (2-0). De formatie van Walter Mazzarri kon niet profiteren tegen middenmoter Chievo. De thuisploeg kwam na twintig minuten spelen op voorsprong in Stadio Marc' Antonio Bentegodi. David Moscardelli rondde op aangeven van Sergio Pellissier een razendsnelle counter af. Napoli had vervolgens geen passend antwoord.

Ondanks de aanwezigheid van topschutter Edinson Cavani wisten de bezoekers geen weg te vinden langs Chievo-doelman Stefano Sorrentino. Na enige aandrang van Napolitaanse kant kwam Chievo na een klein uur zelfs op 2-0 via Gennaro Sardo. Dit bleek ook de eindstand.

Bari - Inter

Debutant Houssine Kharja leek in eerste instantie de eer en de drie punten van Internazionale te redden, maar uiteindelijk hielpen Giampaolo Pazzini en Wesley Sneijder ook een handje mee tegen de nummer laatst van de Serie A (3-0)

Met een fitte Wesley Sneijder op de bank begon Inter in een rustig tempo aan de wedstrijd. Het zorgde ervoor dat het publiek van de nummer laatst al snel de hoop kreeg dat er wat te halen viel tegen het Inter van trainer Leonardo. Tot de rust gebeurde er bar weinig in het Stadio Comunale San Nicola. Inter was niet bij machte om Bari af te slachten en Bari was niet bij machte om echt gevaarlijk te worden. De status quo hield aan tot een uur spelen. Toen kwam de wedstrijd tot leven.

Een duel tussen Marco Rossi en Christian Chivu eindigde met een vuist in het gezicht van Rossi door Chivu. Er volgde een opstootje. Chivu ontliep uiteindelijk een welverdiende rode kaart. In de nasleep van dit alles werd er gewisseld. Diego Alberto Milito verliet het veld en Wesley Sneijder maakte zijn rentree. Na de komst van Sneijder leefde de wedstrijd iets op. Het was uitgerekend debutant Houssine Kharja die het bevrijdende doelpunt maakte voor Inter. Zijn doelpunt in de 71ste minuut redde niet alleen de drie punten, maar het voorkwam ook een afgang voor de wereldkampioen tegen de nummer laatst van de Serie A.

In de blessuretijd maakte één van de andere aankopen van Inter, Giampaolo Pazzini, het geheel wat dragelijker voor de nerazzurri. Op aangeven van Thiago Motta verdubbelde hij de score. Twee minuten later maakte Sneijder zelf ook nog de 0-3 op aangeven van debutant Kharja.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
02/02/2011 Cesena Catania 1-1
02/02/2011 Chievo Napoli 2-0
02/02/2011 Palermo Juventus 2-1
02/02/2011 Sampdoria Cagliari 0-1
02/02/2011 Parma Lecce 0-1
02/02/2011 Fiorentina Genoa 1-0
02/02/2011 Udinese Bologna 1-1
02/02/2011 AS Roma Brescia 1-1
01/02/2011 AC Milan Lazio 0-0
03/02/2011 Bari Internazionale 0-3

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AC Milan 23 14 6 3 48 39 - 18
2 Napoli 23 13 4 6 43 36 - 22
3 Lazio 23 12 5 6 41 29 - 21
4 AS Roma 22 11 6 5 39 32 - 25
5 Internazionale 21 11 5 5 38 36 - 24
6 Palermo 23 11 4 8 37 38 - 29
7 Udinese 23 11 4 8 37 37 - 30
8 Juventus 23 9 8 6 35 37 - 29
9 Cagliari 23 9 5 9 32 27 - 23
10 Chievo 23 7 9 7 30 25 - 22
11 Fiorentina 22 7 7 8 28 22 - 23
12 Sampdoria 22 6 9 7 27 20 - 23
13 Genoa 22 7 6 9 27 18 - 21
14 Bologna 22 7 8 7 26 24 - 30
15 Parma 23 6 7 10 25 22 - 29
16 Lecce 23 6 6 11 24 22 - 39
17 Catania 23 5 8 10 23 19 - 30
18 Cesena 23 5 6 12 21 17 - 29
19 Brescia 23 5 4 14 19 18 - 31
20 Bari 22 3 5 14 14 14 - 34

Afkopen dienstplicht Nederlandse Turk stuk duurder

Turken die in Nederland wonen kunnen in de toekomst niet zo makkelijk meer onder hun dienstplicht in Turkije uit. De afkoopsom voor dienstplichtigen is door het Turkse parlement fors verhoogd.

Een Turk in het buitenland betaalt nu nog 5000 euro om de dienstplicht af te kopen. Die afkoopsom wordt verhoogd naar 10.000 euro. Dienstplichtigen boven de 45 jaar moeten in het vervolg zelfs 15.000 euro neertellen om onder hun dienstplicht uit te komen, schrijft De Volkskrant.

Turken die in het buitenland wonen zijn dienstplichtig en moeten 15 maanden dienen. Om aan die plicht te ontkomen, moeten ze hun Turkse paspoort inleveren. Omdat veel Turken dat niet willen, kunnen ze hun dienstplicht afkopen. Ze moeten dan wel 3 weken durend  trainingskamp volgen.

Een voormalig medewerker van een Turks consulaat in Nederland die op de afdeling dienstplicht werkte vertelt tegen de krant dat misschien 1 op de 1000 Turken de volledige 15 maanden dient. De meesten betalen de afkoopsom, ook al is dienstweigeren een taboe.

Volgens de medewerker, die uit angst voor represailles van de Turkse overheid anoniem wil blijven, moeten veel Turkse Nederlanders geld lenen om de dienstplicht af te kopen. Ook zouden veel dienstplichtigen het geld voor de afkoopsom verdienen in het zwarte circuit.

CD: N*E*R*D - The Best of

Pharrell Williams en Chad Hugo leerden elkaar al op hun twaalfde kennen toen ze samen op zomerkamp waren. Toen was het tweetal al gek op muziek en probeerden ze samen sal wat lekkere beats te produceren. Samen met jeugdvriend Shay Haley en Timbaland breidden ze hun kennis en interesse uit en momenteel staan Pharrell, Chad en Shay het beter bekend als N*E*R*D. Beter bekend is eigenlijk een understatement want een groot deel van de wereld zal wel eens een aantal stuiterbeats of een productie van het tweetal voor hun kiezen gekregen hebben. Eigenlijk zijn ze één van de bekendste producers en muzikanten ter wereld de laatste jaren.

 

Landgenoot schopt Pienaar bewusteloos op training

Steven Pienaar zal voorlopig niet in actie kunnen komen voor Tottenham Hotspur. De Zuid-Afrikaan werd deze week door land- en ploeggenoot Bongani Kumalo bewusteloos geschopt op de training.

"Bongani Khumalo dacht dat zijn hoofd de bal was en schopte hem buiten bewustzijn," aldus Harry Redknapp, de trainer van Tottenham, gisteren tegenover journalisten.

Pienaar verruilde afgelopen transferperiode Everton voor Tottenham.

Vaas-krachten in Dark Souls

De ontwikkelstudio From Software, bekend van Demon's Souls, werkt aan Dark Souls. De makers geven aan dat het spel nog lastiger wordt dan het al meedogenloze Demon's Souls, waar een misstap gestraft werd met de dood van je personage. Dat belooft dus. De speler heeft in Dark Souls weer de nodige magie tot zijn beschikking. Ook heel vreemde magie.

De producer Hidetaka Miyazaki heeft wat spreuken en gevechten laten zien. Een van de apartere spreuken verandert je lichaam in ijzer. Hierdoor kun je fysieke aanvallen weerstaan, maar loop je ontzettend traag. Wegrennen of het mijden van andere aanvallen wordt daardoor onmogelijk. Een andere spreuk verandert je in een vaas. Dit is niet om je computertegenstander te verrassen. Juist andere spelers, die je level binnenvallen zoals ook mogelijk was in Demon's Souls, kun je hiermee elke vaas in een level laten wantrouwen. Gaat de vaas kapot, dan wordt de spreuk ongedaan gemaakt en zul je als speler het uit gaan vechten met je tegenstander.

Het ziet er naar uit dat de makers niet simpelweg Demon's Souls 2 maken, maar veel nieuwe elementen willen toevoegen, zoals meer stealth en meer strategische keuzes door aparte toverspreuken. Het spel komt ergens eind dit jaar uit op de PlayStation 3 en in het Westen ook voor de Xbox 360.

De Hond: 'Griepprik verkleint kans op griep niet'

Mensen die zijn gevaccineerd tegen griep krijgen even vaak griep als niet-gevaccineerden. Dat meldt opiniepeiler Maurice De Hond op basis van onderzoek onder vijftienduizend Nederlanders, met en zonder griepprik. Uit het onderzoek zou blijken dat er nauwelijks voordeel te behalen is met de griepprik.

In tegenstelling tot wat het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beweert, zorgt de prik er volgens De Hond helemaal niet voor dat de kans om griep op te lopen 'veel kleiner' wordt. Bij het onderzoek is rekening gehouden met het feit dat veertig procent van de ondervraagden ten onrechte beweert griep te hebben gehad.

Van de kinderen van zes maanden tot 4 jaar oud die eind 2009 zijn gevaccineerd, blijkt 26 procent griep te hebben gehad. Van de leeftijdsgenoten zonder prik was dat 23 procent. Ook bij oudere groepen ontlopen de percentages grieppatiënten onder gevaccineerden en niet-gevaccineerden elkaar ook nauwelijks.

De Hond zegt met zijn onderzoek een veel beter beeld te geven van de werkelijke omvang van de griepbesmettingen, omdat het RIVM slechts een fractie van de besmettingen registreert. De meeste mensen gaan simpelweg niet naar de dokter.

Jaarlijks krijgen zo'n drie miljoen mensen, voornamelijk ouderen en andere risicogroepen, een griepprik. De Hond pleit naar een onafhankelijk onderzoek naar het nut van de vaccinatie. Volgens hem is er jaarlijks een vermogen gemoeid met de vaccinatieronde.

De griepprik zorgt er volgens het RIVM niet alleen voor dat de kans op griep kleiner wordt. Ook zou het verloop van de ziekte milder zijn bij mensen die een prik hebben gehad. Dat laatste wordt door De Hond niet betwist.

Het RIVM spreekt nog altijd van een milde griepepidemie. Per honderdduizend Nederlanders hebben er volgens de meldingen van huisartsen momenteel zeker honderd griep. Vanaf twee weken achtereen meer dan 51 wordt gesproken van een epidemie.

Aan griep - gewone seizoensgriep en Mexicaanse griep - sterven jaarlijks tussen de honderd en tweeduizend mensen. De symptomen van griep, die vaak wordt verward met een verkoudheid, zijn hevige koorts, hoofdpijn en spierpijn. Daarnaast hebben grieppatiënten vaak last van keelpijn en droge hoest.

Pot gaat uit van nieuw contract bij Jong Oranje

Cor Pot hoopt en verwacht dat zijn contract als bondscoach bij Jong Oranje wordt verlengd, ondanks de slechte resultaten. In een dubbele ontmoeting met Oekraïne kreeg Pot het met Jong Oranje niet voor elkaar om zich te plaatsen voor het EK van 2011 in Denemarken. Hierdoor loopt Oranje ook de Olympische Spelen in Londen mis. Ondanks dat gaat Pot ervan uit dat zijn contract wordt verlengd.

"Dat is de insteek, heb ik van diverse kanten vernomen", zegt Pot in De Telegraaf. De bondscoach zou officieel pas in april praten met directeur Bert van Oostveen. De directeur van de KNVB bepaalt samen met bondscoach Bert van Marwijk over het lot van Pot. "Misschien zitten we al eerder bij elkaar", vervolgt Pot.

Pot woonde gisteren de loting voor het EK 2013 bij in Nyon. Jong Oranje is ingedeeld bij Schotland, Oostenrijk, Bulgarije en Luxemburg. "Een gunstige loting, ook qua bereikbaarheid. De poulewinnaars komen met de zes beste nummers twee in een play-offronde terecht en de winnaars daarvan plaatsen zich voor Israël."

Deense bond wijst claim Feyenoord af

De Deense voetbalbond is geschrokken van de claim die Feyenoord heeft neergelegd omtrent de blessure van aanvaller Jon Dahl Tomasson. Het bestuur van de Deense voetbalbond heeft de miljoenenclaim van de Rotterdammers dan ook afgewezen.

Deze week ontving de Deense bond een brief van Feyenoord waarin een bedrag van minimaal een miljoen euro wordt gevraagd vanwege de blessure van Tomasson. Deze liep hij op tijdens het WK in Zuid-Afrika, en hij kan sindsdien niet meer spelen voor Feyenoord.

De Deense bond heeft de claim afgewezen omdat Feyenoord het bedrag van een miljoen euro niet heeft onderbouwd. Feyenoord is hierdoor niet verrast. De nummer vijftien van de Eredivisie heeft bewust niet alle documenten van Tomasson boven tafel gehaald.

"Wij kunnen onmogelijk alle medische gegevens en persoonlijke zaken van een speler uit handen geven. De Deense bond is de kans geboden om in elk geval met Feyenoord in gesprek te gaan. Wij hebben nu laten weten dat we onze zaak doorzetten", zo licht de woordvoerder van Feyenoord toe aan De Telegraaf.

Speel de proloog in Dragon Age II-demo

Electronic Arts heeft bekendgemaakt dat op 22 februari er een demo zal komen voor Dragon Age II. De demo zal uitkomen voor de PC, PS3 en de Xbox 360. In de demo kan de speler kiezen uit drie klassen en zal je de proloog doorlopen. Na de proloog zal je kennismaken met Isabela, smokkelaarster en liefdes-interesse.

Als de speler de demo heeft uitgespeeld zal je in het volledige spel een speciaal zwaard krijgen genaamd 'Hayder’s Razor'. Het zwaard dat een oud dwergenzwaard is zal je leven, mana en gevechtsmogelijkheden verbeteren. Het volledige spel komt 11 maart uit op de PC, PS3 en de Xbox 360.

 

Woonbooteigenaren wacht forse huurverhoging

Honderden woonbooteigenaren krijgen vanaf de komende maanden te maken met fors hogere huurprijzen voor hun ligplaats. De overheid wil honderd tot driehonderd procent meer voor een ligplaats in rijkswater. Veel van de 1900 gedupeerden kunnen dat niet opbrengen en een deel moet zijn boot zelfs verkopen.

De Landelijke Woonboten Organisatie vraagt in een brief aan de Tweede Kamer om herziening van de plannen. Een beperking van de stijging van huurprijzen zoals aan wal wel gebruikelijk is, geldt niet voor woonboten. De organisatie vindt dat niet eerlijk en wil een vergelijkbare huurdersbescherming.

[NBA] Topscore LeBron James voor Heat

LeBron James was donderdag (plaatselijke tijd) de grote uitblinker bij Miami Heat, dat met 104-100 won van Orlando Magic in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. James maakte 51 punten, bijna de helft van de volledige productie van Heat. Het was de hoogste score voor een speler tot dusver in dit NBA-seizoen.

San Antonio Spurs won het topduel van Los Angeles Lakers met miniem verschil: 89-88. De Spurs verstevigden daardoor hun koppositie in de Western Conference. Hun topschutter was Tony Parker met 21 punten.

Golden State Warriors won met 100-94 van Milwaukee Bucks. Monti Ellis leverde 24 punten af. De Nederlander Dan Gadzuric kreeg geen speeltijd bij de Warriors.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Orlando Miami 100-104
Golden State Milwaukee 100-94
LA Lakers San Antonio 88-89
Topscore LeBron James voor Heat
Topscore LeBron James voor Heat (Foto: ANP)

Gijzelnemer wurgt onbehulpzame medegevangene

Een gevangene heeft in de gevangenis van Namen een medegevangene gedood die niet wilde helpen bij een gijzelingsactie. Dat meldde de Belgische justitie donderdagavond.

De gijzeling begon 's middags in de psychiatrische afdeling van de gevangenis. De verdachte gijzelde vier medewerkers. Twee van de gijzelaars moesten een sjaal met scheermesjes om hun hals doen, waardoor ze zich niet meer konden bewegen.

De gijzelnemer ging daarna op zoek naar een medegevangene die hem kon helpen bij de gijzeling. Maar toen de medegevangene medewerking weigerde, werd hij gewurgd.

Later eiste de doorgeslagen gevangene een gevangenisauto, vijf wapens en een pedofiel die hij kon doden. Daarop overmeesterde een team van de politie de man. Een van de gijzelaars raakte bij die actie lichtgewond.

'Recherche gebruikt geheime spionage-sms'

De nationale recherche heeft bij de aanhouding van de twaalf Somaliërs op kerstavond een nieuwe techniek gebruikt om de verdachten via hun mobieltjes te traceren. Er werden geheime, onzichtbare sms'jes verstuurd die de locatie van de verdachten doorgaven zonder dat die daar iets van merkten, schrijft De Telegraaf vrijdag.

Tot nu heeft justitie het gebruik van het nieuwe opsporingsmiddel altijd ontkend, maar in het dossier van de zaak tegen de Somaliërs staat het volgens de krant nu zwart op wit omschreven. De officier van justitie heeft mondeling toestemming gegeven voor het gebruik van de stealth-sms'jes, staat in het dossier.

Het gebruik van de sms'jes, waarmee de later wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten terreurverdachten in no-time werden opgepakt, is niet verboden. Toch willen de advocaten van tien van de Somaliërs opheldering over de inzet van het middel, omdat ze het te ver vinden gaan.

Mogelijk is de techniek ook te gebruiken om telefoons heimelijk op afstand aan te zetten en verdachten daarmee af te luisteren of om foto's door te laten sturen. Deze toepassing is niet onomstreden.

De advocaten van drie van de Somaliërs claimen overigens dat hun cliënten werden afgeperst. Als ze niet zouden betalen, zou de dader ze aangeven voor terrorisme. De terreurdreiging zou verzonnen zijn. De drie Somaliërs hebben aangifte gedaan tegen de tipgever.

King week later geopereerd door verloren paspoort

Ledley King moet nog een week wachten op de operatie aan zijn lies, omdat hij zijn paspoort was kwijtgeraakt. De speler was in Duitsland om een vriendin te bezoeken en miste vervolgens zijn terugvlucht. King was zijn paspoort kwijt en mocht zodoende niet mee met de vlucht.

"Hij was een mevrouw aan het bezoeken in Duitsland", aldus een geïrriteerde Spurs-manager Harry Redknapp. "Vervolgens kwam hij niet op tijd voor zijn vlucht, omdat 'ie zijn paspoort nergens kon vinden. De operatie gebeurt nu volgende week."

Redknapp zit niet bepaald breed in zijn spelers. King heeft last van zijn lies. Ook Younes Kaboul, Jonathan Woodgate, William Gallas, Luka Modric, Gareth Bale en Steven Pienaar zijn niet beschikbaar voor de wedstrijd van aankomend weekend.

Liefde en schapen in Catherine

Het blad Famitsu heeft een nieuw filmpje van de Japanse game Catherine online gezet. In het filmpje maken we kennis met verschillende personages uit het spel. Daarnaast krijgen we ook nog eens nieuwe gameplay-beelden voorgeschoteld. Helaas is de trailer wel volledig in het Japans.

In Catherine krijgt het personage Vincent na een leuke avond met... Catherine, verschrikkelijke nachtmerries. Andere mannen lijken te sterven door deze nachtmerries en al snel gaat Vincent op onderzoek uit. De nachtmerries lijken bevolkt te zijn door schapen en het lijkt erop dat ze niet allemaal kwaadaardige bedoelingen hebben. De game komt niet naar het westen en ligt vanaf 17 februari in de winkel voor PS3 en Xbox 360.

Jans zet Djuricic in de basis

Filip Djuricic zal in elk geval in de basis starten bij sc Heerenveen aankomend weekend. Dat bevestigde trainer Ron Jans bij Omrop Fryslân. De Friesen spelen aankomend weekend in het eigen Abe Lenstra tegen N.E.C. Nijmegen.

Djuricic wordt hiermee beloond voor de goede ontwikkeling die hij doormaakte sinds de winterstop. Afgelopen weekend maakte de Serviër nog een prachtig doelpunt in de met 1-4 verloren derby van het Noorden tegen FC Groningen.

Het is nog niet bekend of Jans ook de veelbesproken Bas Dost in het basiselftal op zal stellen. De trainer gaf eerder nog aan tevreden te zijn over de spits. Dost rekent zelf niet op een basisplaats aanstaande zaterdagavond.

Zombie-survival komt naar XBLA

Ontwikkelaar Undead Labs zal met een zombie-survival-franchise komen voor XBLA. De franchise zal uitgegeven gaan worden door Microsoft Game Studios en het zal niet gaan om de MMO die door het bedrijf in 2009 is aangekondigd. De game heeft voorlopig de codenaam Class 3 meegekregen.

De game valt in het genre "open-world-third-person-action-zombie-survival" volgens de ontwikkelaar. De wereld zal zich aanpassen naar de acties van spelers en de content zal veranderen aan de hand van speler-acties en de zombie-bedreiging. Het spel zal gaan over de laatste mensen op aarde na een zombie-infectie.

Het spel zal genoeg wapens, snelle auto's, handgevechten en zombie-ingewanden bevatten om het spel te spelen. Het zal mogelijk zijn om je te verschansen op één plek en vanuit dat punt de tactiek te bepalen. Meer informatie over het spel zal vrijkomen zodra de ontwikkeling verder komt. Lees hier ondertussen de Q&A van de ontwikkelaar.

Class3

Dungeon Siege-vervolg komt eind mei

Het derde deel uit de Dungeon Siege-serie ligt vanaf 27 mei in de winkels. Dungeon Siege III betekent het debuut van de serie op een console. Vorige spellen en de bijbehorende uitbreidingen verschenen op de pc en Dungeon Siege: Throne of Agony op de PSP. 

Waar het origineel in 2002 en het vervolg in 2005 werden gemaakt door Gas Powered Games onder leiding van Chris Taylor, is het derde deel gemaakt door gamestudio Obsidian Entertainment. De originele makers hebben echter nog altijd een vinger in de pap.

In Dungeon Siege III speelt de speler met een groep legionairs die vechten voor eer en glorie. De game beschikt over de mogelijkheid op elk willekeurig moment andere gamers in het spel uit te nodigen. Op die manier kunnen maximaal vier spelers samenwerken.

Dungeon Siege III is gemaakt voor de pc, Xbox 360 en PlayStation 3.


 

Parlement achter Berlusconi in seksschandaal

Het Italiaanse parlement heeft donderdag verzoeken van aanklagers om een aantal panden van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi te doorzoeken afgewezen. De verzoeken stonden in het teken van een onderzoek naar het seksschandaal rond Berlusconi.

Volgens de Milanese aanklagers heeft Berlusconi een minderjarige geld betaald om seks met haar te hebben, waarna hij zijn machtspositie zou hebben misbruikt om de zaak in de doofpot te stoppen. De aanklagers wilden de kantoren doorzoeken van een accountant van Berlusconi, die de betalingen zou hebben afgehandeld. Berlusconi ontkent de aantijgingen.

Na een debat van vier uur wees het parlement de verzoeken van de aanklagers met 315 tegen 298 stemmen af.

Ondanks de tegenslag zullen de aanklagers volgende week naar wordt verwacht een verzoek indienen om Berlusconi te mogen aanklagen.

Gemeente wil onderzoek naar bijna-botsing schoolbus

De gemeente De Bilt eist een onderzoek naar een incident waarbij een busje met leerlingen van een basisschool woensdagochtend bijna werd aangereden door een trein. De gemeente wil dat de Inspectie Verkeer en Waterstaat het voorval gaat onderzoeken.

Het incident vond woensdag rond 08.00 uur plaats bij de spoorwegovergang aan de Leijenseweg in Bilthoven. Het taxibusje stak over, terwijl er net een trein aan kwam. De spoorbomen stonden open en er waren geen licht- en geluidsignalen die wijzen op een naderende trein, aldus de gemeente. "Door de adequate reactie van de buschauffeur werd een ongeluk voorkomen."

De gemeente noemt het voorval onacceptabel. Bij de spoorwegovergang aan de Leijenseweg vonden de afgelopen jaren vaker incidenten plaats. De gemeente wil dat er een tunnel komt en praat daar al een tijdje over met de provincie, spoorbeheerder ProRail en het Rijk.

Guus Meeuwis hoeft niet grappig te zijn

Guus Meeuwis hoeft tot zijn grote opluchting niet de lolbroek uit te hangen bij Ik Hou Van Holland. De zanger is naast Jeroen van Koningsbrugge de nieuwe teamcaptain in het spelprogramma. Meeuwis is blij dat hij de humor van zijn voorganger Peter Heerschop niet hoeft te evenaren.

Heerschop verliet het programma wegens tijdgebrek. "We hebben de eerste opnames gehad. Die waren hartstikke leuk en ik hoef helemaal geen grappige schoenen te vullen", vertelt Meeuwis aan Novum Nieuws. "De bedoeling is dat ik gewoon Guus ben, zoals Guus is. En dat kan ik toevallig best wel."

Meeuwis kan het goed vinden met zijn nieuwe collega Van Koningsbrugge. "Samenwerken met Jeroen is leuk", vindt Guus. "Het is echt een feest om te doen. Ik heb nu twee afleveringen gehad en moet er nog een aantal doen. Ik kijk er echt naar uit. Dat meen ik uit de grond van mijn hart."


Guus Meeuwis (Foto: Novum)

Gevangene Guantanamo Bay overleden

Een Afghaanse gedetineerde van de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay in Cuba is dinsdag overleden. Dat heeft het Amerikaanse leger, dat de gevangenis beheert, donderdag gezegd. De man zou een natuurlijke dood zijn gestorven.

De precieze oorzaak van de dood van de Afghaan, Awal Gul, is onbekend. Het leger heeft een onderzoek ingesteld. Gul zou na een fitnesstraining in de douches zijn overleden. Mogelijk kreeg hij een hartaanval of een longembolie.

Gul zou mensen hebben geworven voor de Taliban. De man ontmoette Al Qaidaleider Osama bin Laden diverse malen, maar is nooit voor een misdrijf veroordeeld.

Roemeense ambtenaren opgepakt voor tabaksmokkel

Tientallen Roemeense douaniers en agenten van de grenspolitie zijn opgepakt op verzoek van aanklagers die corruptie bestrijden. De ambtenaren worden verdacht van betrokkenheid bij sigarettensmokkel. Dat maakte het Roemeense Openbaar Ministerie donderdag bekend.

De 77 ambtenaren, die in het noorden van Roemenië in de kraag werden gevat, zouden sigaretten het land in hebben gesmokkeld en steekpenningen hebben aangenomen. Volgens de Roemeense media werden de ambtenaren al 6 maanden in de gaten gehouden.

Vanwege de arrestaties werd al het verkeer bij de grensovergang Vama Siret - de belangrijkste grenspost tussen Roemenië en Oekraïne - stilgelegd. Hierdoor ontstond een file van bijna 5 kilometer.

SCP: aantal broze oudjes fors in de lift

Een kwart van de 65-plussers loopt extra risico op gezondheidsproblemen, opname in een tehuis of overlijden. Deze groep kwetsbare ouderen neemt de komende twintig jaar toe van zevenhonderdduizend tot een miljoen, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Kwetsbare ouderen lopen twee tot drie keer zoveel kans om binnen drie jaar te overlijden dan doorsnee ouderen. De kans om binnen die tijd in een verpleeg- of verzorgingstehuis opgenomen te moeten worden is vier tot vijf keer groter.

De meeste kwetsbare ouderen zijn vrouw, hoogbejaard, alleenstaand of afkomstig uit een lagere sociaaleconomische klasse. Doorslaggevend voor hun kwetsbaarheid is dat zij meer dan één aandoening hebben. Ook hebben ze allemaal moeite met bewegen, het huishouden en het verzorgen van zichzelf.

Het aantal ouderen met problemen gaat de komende decennia omhoog, maar stijgt niet zo snel als op basis van de vergrijzing kan worden verwacht. Als alleen naar de stijging van het aantal ouderen wordt gekeken, dan zouden er in 2030 1,1 miljoen kwetsbare ouderen moeten zijn. Dat dit ongeveer honderdduizend lager uitpakt, komt door het toenemende opleidingsniveau van ouderen. Dat beschermt volgens het SCP tegen kwetsbaarheid.

Het SCP denkt dat kwetsbare oudjes beter geholpen kunnen worden als problemen tijdig worden herkend. Huisartsen en andere hulpverleners moeten daarom de vinger aan de pols houden bij lichamelijke, psychische en sociale problemen.

Shell hoopt in 2012 te mogen boren bij Alaska

Shell heeft de plannen laten varen om in 2011 te mogen boren langs de kust van Alaska, maar hoopt hier volgend jaar wel toestemming voor te krijgen. Dit zegt bestuursvoorzitter Peter Voser donderdag in een toelichting op de kwartaalcijfers.

De reden voor de vertraging is dat Shell nog altijd niet beschikt over een cruciale milieuvergunning, aldus Voser. Een licentie over de luchtkwaliteit is de enige van 34 vergunningen die Shell nog niet heeft, vult financieel directeur Simon Henry aan.

Shell heeft daarnaast vergunningen aangevraagd om bronnen aan te boren in de Golf van Mexico en verwacht het eerste bedrijf te zijn dat hiervoor toestemming krijgt sinds de olieramp vorig jaar.

Het hiaat in de Golf van Mexico sinds de olieramp heeft Shell 260 miljoen dollar gekost en betekent dat de productie van het Nederlands-Britse oliebedrijf circa 50.000 vaten per dag lager is dan anders het geval zou zijn geweest, aldus Henry.

Erven Geesink eisen geld om parodie

De nabestaanden van Anton Geesink hebben een rekening van maar liefst vijftigduizend euro gestuurd aan cabaretier Erik van Muiswinkel. Dat vertelde Van Muiswinkel in De Wereld Draait Door.

De rekening is voor de imitaties die hij in het verleden deed van Anton Geesink, onder meer in Studio Spaan en Kopspijkers. Geesink, die augustus vorig jaar overleed, vond de parodie zelf niet zo fijn, vertelde hij destijds in Pauw & Witteman. Het opmerkelijke aan de factuur van de nabestaanden is dat er geen begeleidend schrijven bijzat. Wel werden er aanmaningen gestuurd toen Van Muiswinkel niet betaalde. Iets dat hij overigens ook niet gaat doen.

Mocht Van Muiswinkel ooit worden veroordeeld door een rechter om de factuur te betalen vanwege de persiflages dan kan Carlo Boszhard zijn borst natmaken. Hij imiteerde al meer dan honderd mensen in de TV Kantine.

Japanse uitgever moeite met westerse consument

De Japanse game-uitgever Namco Bandai heeft nog altijd moeite voet aan wal te krijgen in Europa en de Verenigde Staten. Een op het westen gerichte game als Enslaved: Odyssey to the West werd wereldwijd slechts 460 duizend keer verkocht, terwijl er van het actiespel God Eater Burst alleen in Japan evenzoveel exemplaren zijn verkocht. Dat blijkt uit een financiële rapportage van de uitgever.

Toch zit Namco Bandai in de lift. De uitgever heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar 32,7 miljoen euro winst gemaakt. Vorig jaar was er nog een verlies van ruim 64 miljoen.

Na slechte resultaten in de zomer en herfst van vorig jaar ontsloeg de Japanse uitgever ruim zeshonderd mensen. Op die manier bespaart het bedrijf 27 miljoen euro. Ondanks de financiële meevaller is het bedrijf nog altijd erg afhankelijk van oude gameseries. Het vechtspel Tekken 6 werd een miljoen keer verkocht.

Woensdagnacht heeft Namco Bandai in San Francisco bekendgemaakt dat het actierollenspel Dark Souls, de vliegactie Ace Combat en de robotgame Armored Core V in Europa verschijnen voor de Xbox 360 en Playstation 3. Het rollenspel Tales of Graces F is enkel aangekondigd voor de Amerikaanse markt.


 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.