FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 juni 2011

Abu Dhabi vernietigt Nederlandse groente

De voedselautoriteit van Abu Dhabi heeft afgelopen week 814 kilo Nederlands fruit en groente vernietigd. Het verplichte gezondheidscertificaat ontbrak en een groot deel van de partij bestond uit komkommers. Dat heeft een woordvoerder gemeld aan gulfnews.com.

De partij werd tegengehouden bij het internationale vliegveld van Abu Dhabi. Op 31 mei werd als voorzorgsmaatregel een tijdelijk verbod ingesteld op de import en verkoop van komkommers uit Duitsland, Spanje, Denemarken en Nederland, nadat in Duitsland doden waren gevallen door de EHEC-bacterie.

Andere groenten mogen alleen uit Europa worden ingevoerd als er een gezondheidscertificaat wordt bijgeleverd, waarop staat dat de groenten niet zijn besmet. De partij was de enige die Abu Dhabi bereikte sinds de ban. De importstop is nog steeds van kracht, hoewel komkommers al weer een tijdje veilig zijn verklaard. De voedselautoriteit zegt de ontwikkelingen goed in de gaten te houden.

Naast de Verenigde Arabische Emiraten, waar Abu Dhabi deel van is, stelde ook Rusland een tijdelijk importverbod in op komkommers uit Spanje, Duitsland, Denemarken en Nederland. Het productschap Tuinbouw, maar ook de Wereldgezondheidsorganisatie, benadrukten dat het importverbod volstrekt overbodig is. "Het Nederlandse groente en fruit is schoon en veilig."

"Lazio-supporters gaan van Klose houden"

AC Milan-verdediger Massimo Oddo denkt dat zijn voormalig werkgever Lazio er goed aan heeft gedaan door Miroslav Klose aan te trekken. De 33-jarige Oddo kwam in het verleden korte tijd uit voor Bayern München en kent Klose nog van zijn periode in Zuid-Duitsland.

De Italiaan denkt dat Lazio veel plezier gaat beleven aan de spits, die transfervrij overkomt van Bayern. Oddo vindt Klose een aanwinst voor de Italiaanse Serie A. "Ik ben erg gelukkig met de overstap van Klose naar Italië. Hij is een echte kampioen. Ik vind het ook mooi dat hij voor Lazio gaat spelen, als supporter van Lazio", zei Oddo tegen La Lazio siamo noi.  "Lazio-president Claudio Lotito heef een uitzonderlijke speler vastgelegd", aldus de verdediger.

"Ik weet zeker dat Klose het goed gaat doen en veel doelpunten gaat maken. Hij is daarnaast een goede jongen. Misschien een beetje introvert, maar hij spreekt vooral met zijn voeten. Hij is een echte professional en werkt altijd keihard. De Lazio-fans gaan van hem houden", aldus Oddo.

Baas schaakfederatie: Gadhafi gaat niet weg

De omstreden voorzitter Kirsan Iljoemtsjinov van wereldschaakbond FIDE heeft zondag in Tripoli een partijtje geschaakt met de niet minder omstreden dictator van Libië, Moammar Gadhafi. Die zou hebben gezegd dat hij er niet over peinst om af te treden of om zijn land te verlaten, ondanks aanhoudende NAVO-bombardementen op zijn militaire installaties en de opstand tegen zijn regime.

Dat meldde Iljoemtsjinov tegen het Russische persbureau Interfax. "De ontmoeting duurde ongeveer 2 uur, we hebben wat schaak gespeeld met Gadhafi", zo liet de FIDE-topman weten. "Ik ben noch premier, noch president of koning", zo zou Gadhafi gezegd hebben tegen de voorzitter van de schaakfederatie. "Ik bekleed geen enkele functie en heb dus ook niets om op te geven."

Iljoemtsjinov geldt als een zeer omstreden en excentriek persoon. Zo claimde hij ooit aliens te hebben gezien. Ook beweerde hij te zijn rondgeleid in een vliegende schotel.

Campagnaro verlaat ziekenhuis na ongeluk

Napoli-verdediger Hugo Campagnaro is herstellende van een ernstig auto-ongeluk. De Argentijn heeft het ziekenhuis verlaten. Campagnaro hield zelfs slechts lichte verwondingen over aan het verkeersongeluk, maar drie mensen overleden op 9 juni.

De verdediger van Napoli liep enkele kneuzingen op. Zijn beste vriend en twee andere personen lieten het leven in Cordoba. Campagnaro is vrijwel hersteld.

De 30-jarige Argentijn kreeg volop steunbetuigingen na het ongeluk. De mandekker wil iedereen bedanken. "Van president De Laurentiis tot de club, de coach Walter Mazzarri, mijn teamgenoten en de fans. Iedereen heeft mij geweldig gesteund", zei Campagnaro tegen Italiaanse media.

"De steun heeft me echt geholpen", aldus de speler van Napoli. Campagnaro speelt sinds twee seizoenen voor de nummer drie van de Serie A. Sinds zijn overstap van Sampdoria speelde de Argentijn 61 competitieduels, waarin hij één keer scoorde.

Onduidelijkheid over toekomst Aquilani

Het is nog niet duidelijk waar Alberto Aquilani vanaf komend seizoen speelt. Juventus huurde de Italiaan van Liverpool, maar neemt hem niet definitief over. Juventus kon de middenvelder voor vijftien miljoen euro overnemen van Liverpool, waar hij niet kon aarden. In de Engelse havenstad lijkt voor Aquilani ook geen toekomst weggelegd.

"Aquilani wil graag in Italië blijven", zei zaakwaarnemer Franco Zavaglia tegen Radio Mana Mana. Juventus haalde onlangs middenvelders Andrea Pirlo van AC Milan en Michele Pazienza van Napoli. Aquilani zou daardoor geen kans op speelminuten maken bij Juventus. "Aquilani is geen ideale partner voor Pirlo op het middenveld. Juventus moet anders het systeem aanpassen", aldus Zavaglia.

De 26-jarige middenvelder komt volgens zijn agent wel elders aan de bak. "Het is goed dat Alberto 36 duels heeft gespeeld dit seizoen. Er bestaat geen twijfel over zijn fysiek."

Een rentree bij AS Roma, waar de Italiaan tussen 2001 en 2009 speelde, is volgens Zavaglia niet aan de orde. "Dat is denk ik zeer onwaarschijnlijk. Liverpool betaalde toen een mooi bedrag om hem te contracteren. Hem nu terugkopen zou voor Roma als een eigen doelpunt zijn. Over de interesse van AC Milan heb ik alleen wat in de media gelezen. Dat is niet concreet."

Turkije pakt 32 hackers op

De Turkse politie heeft bij invallen in verschillende steden 32 vermoedelijke computerhackers opgepakt, meldt het Turkse persbureau Anatolia zondag.

De verdachten zouden banden hebben met de internationale activistische groep Anonymous. De groep had het afgelopen week gemunt op de websites van de Turkse telecomwaakhond, van het bureau van de premier en van het parlement. Aanleiding vormden de plannen van de regering om filters te introduceren voor internet.

In Spanje werden afgelopen vrijdag drie vermoedelijke hackers van Anonymous gearresteerd.

Minderhout nationaal kampioen dressuur

Hans Peter Minderhout is in De Steeg Nederlands kampioen dressuur geworden. Met IPS Tango was hij over drie onderdelen de beste.

Achter Minderhout eindigde titelverdediger Edward Gal als tweede. Voor Minderhout is het zijn eerste Nederlandse titel. Met de nationale ploeg werd hij eerder wel al Europees- en wereldkampioen en won hij zilver op de Olympische Spelen van 2008.

[F1] Uitslag Grand Prix van Canada

Jenson Button heeft een enerverende Grand Prix van Canada gewonnen. De Brit bleef na 70 ronden in een door regen twee uur lang onderbroken race Sebastian Vettel en Mark Webber voor. Vettel ging in de laatste ronde nog aan de leiding, maar verloor een positie door een fout bij het insturen van een bocht.

De race in Montreal ging van start met Sebastian Vettel op poleposition. Omdat het Circuit Gilles Villeneuve nat was werd er besloten om achter de safety car te starten. Scuderia Toro Rosso-coureur Jaime Alguersuari startte vanwege aanpassingen aan zijn wagen vanuit de pitstraat. Alle coureurs moesten starten op de regenbanden. De optie om de achtervleugel open te zetten mocht uit veiligheidsoverwegingen niet gebruikt worden.

Na vier ronden kwam de safety car naar binnen en werd het veld losgelaten. Vettel ging er meteen vandoor met Fernando Alonso op zijn staart. Verder naar achteren waren er problemen toen Mark Webber werd aangetikt door Lewis Hamilton en ver terugviel. Ook Hamilton verloor enkele plaatsen, maar de Brit pakte deze al snel weer terug. Winnaar was Paul di Resta die meteen doorschoof naar plaats acht. De Schot viel na een foutje echter terug naar de dertiende stek.

Na acht ronden moest de safety car weer naar buiten komen, omdat Hamilton teamgenoot Button raakte op het rechte stuk bij start/finish en in de muur verdween. Hamilton moest met schade opgeven. Button kwam binnen voor nieuwe banden en was de eerste die naar intermediates wisselde. De stand na negen ronden was: Vettel, Alonso, Massa, Rosberg, Schumacher, Kobayashi, Heidfeld, Petrov, Webber, Di Resta.

Na elf ronden kwam de safety car weer binnen, terwijl het weer wat begon te regenen. Vettel lette deze keer beter op dan de eerste keer en sloeg meteen een gat met Alonso. Voor Button verliep de race nog slechter, omdat hij binnen moest komen omdat hij te snel achter de safety car had gereden.

Enkele ronden later kwamen Alonso en Rosberg al binnen om op intermediates te gaan rijden om zo te proberen Vettel in te halen. Het begon harder te regenen, waardoor de safety car vanwege de regenval naar buiten ging. Alonso en Button kwamen meteen binnen voor nieuwe regenbanden, waardoor ze enkele plaatsen terugvielen. Verschillende rijders kwamen binnen, waardoor Vettel ondanks een stop nog altijd aan de leiding ging, voor Kobayashi en Massa.

Het regende na 24 ronden nog steeds stevig, waardoor er veel water op de baan stond en het zicht zeer beperkt was. Er werd een ronde later dan ook besloten om de race tijdelijk stil te leggen. Na een pauze van ruim twee uren werd het veld door de safety car weer op gang gebracht. Hoewel het gestopt was met regenen was de baan nog steeds erg nat. Voor Heikki Kovalainen zat de race er op. De Fin reed langzaam met de Team Lotus over het circuit en moest met problemen binnenkomen.

Na 34 ronden kwam de safety car weer binnen. Virgin haalde meteen D'Ambrosio binnen om hem op intermediates naar buiten te sturen. Het kwam hem op een drive-through te staan. Een ronde later volgden meteen andere rijders, terwijl het veld losgelaten werd. Vettel trok meteen een gat, terwijl Kobayashi Massa van zich af moest houden.

Na enkele ronden onder groen kwam de safety car weer naar buiten. Button en Alonso raakten elkaar bij bocht drie waarbij de Ferrari van Alonso strandde op de kerbstones en Button met een lekke band naar de pits moest. Opvallend dat Massa achter de safety car de Renault van Heidfeld inhaalde voor plaats drie. Het leek er op dat Heidfeld de plaats aan de Braziliaan teruggaf.

Vettel was wederom als snelste weg en verder naar achteren waren geen inhaalacties. Achter Vettel lag Kobayashi tweede, voor Massa, Heidfeld, Di Resta, Webber, Schumacher, Petrov, Sutil en Maldonado. Schumacher wist Webber te passeren bij de hairpin, terwijl net daar voor Di Resta bij het inhalen van Heidfeld in de fout ging en zijn voorvleugel verloor. De Schot moest een ronde rijden met problemen en verloor veel tijd. Teamgenoot Sutil kreeg een straf voor het inhalen achter de safety car.

Vettel sloeg meteen een groot gat met Kobayashi die Massa van zich af wist te houden. De beweegbare achtervleugel mocht na 45 ronden gebruikt worden en Schumacher haalde hiermee Heidfeld direct in. Vele acties volgden, waarbij Button vele plaatsen won. Massa voerde de druk bij Kobayashi op en hij wist de Japanner na 52 ronden te passeren. Hij lag echter nog steeds derde, omdat Schumacher het duo voorbij wist te sturen. Vele coureurs gingen op dat moment naar de slicks omdat de baan droog genoeg was.

De droogweerbanden bleken absoluut de snelste banden te zijn. Webber zette zodanig snelle rondetijden neer dat ook Vettel snel volgde. Massa moest na contact met de muur de pits in en verloor veel tijd. De Ferrari moest uitwijken voor een HRT en gleed weg op een natte baan. Met nog vijftien ronden te gaan leidde Vettel, voor Schumacher, Webber, Button en Kobayashi. Heidfeld probeerde laatstgenoemde in te halen, reed tegen hem aan, verloor zijn voorvleugel, belandde in de muur en kon ook uitstappen. Vanwege de rotzooi kwam de safety car weer naar buiten.

Met nog tien ronden te gaan was de vierde herstart van de dag. Webber haalde twee ronden later Schumacher voor plaats twee in, maar de Australiër miste de chicane en moest de positie enkele bochten aan de Duitser teruggeven. Daarna verloor Webber nog een plaats omdat hij de chicane wederom miste en Button er maar nipt omheen kon sturen. Button profiteerde meteen door met nog vijf ronden te gaan de tweede plaats van Schumacher af te pakken en het gat met Vettel meteen te dichten.

In de laatste ronde maakte Vettel een foutje, slipte even weg en gaf zo Button de zege. De Duitser werd nog wel tweede, voor Webber die in de slotfase Schumacher was gepasseerd. Petrov werd vijfde, voor Massa die in de slotmeters Kobayashi nog pakte. Alguersuari werd achtste, voor Barrichello en Buemi.

Uitslag Grand Prix van Canada

Pos. Rijder Team Tijd
1 Jenson Button McLaren 4:04:39.539
2 Sebastian Vettel Red Bull +2.709
3 Mark Webber Red Bull +13.828
4 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +14.219
5 Vitaly Petrov Renault +20.395
6 Felipe Massa Ferrari +33.225
7 Kamui Kobayashi Sauber +33.270
8 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +35.964
9 Rubens Barrichello Williams +45.100
10 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +47.000
11 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +50.400
12 Pedro de la Rosa Sauber +1:03.600
13 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team +1 Ronde
14 Narain Karthikeyan HRT F1 Team +1 Ronde
15 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing +1 Ronde
16 Timo Glock Virgin Racing +1 Ronde
17 Jarno Trulli Team Lotus +1 Ronde
18 Paul di Resta Force India F1 +3 Ronden
DNF Pastor Maldonado Williams +9 Ronden
DNF Nick Heidfeld Renault +15 Ronden
DNF Adrian Sutil Force India F1 +21 Ronden
DNF Fernando Alonso Ferrari +34 Ronden
DNF Heikki Kovalainen Team Lotus +42 Ronden
DNF Lewis Hamilton McLaren +63 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs na Canada

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 161
2 Jenson Button McLaren 101
3 Mark Webber Red Bull 94
4 Lewis Hamilton McLaren 85
5 Fernando Alonso Ferrari 69
6 Felipe Massa Ferrari 32
7 Vitaly Petrov Renault 31
8 Nick Heidfeld Renault 29
9 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 26
10 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 26
11 Kamui Kobayashi Sauber 25
12 Adrian Sutil Force India F1 8
13 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 8
14 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 4
15 Rubens Barrichello Williams 4
16 Paul di Resta Force India F1 2
17 Sergio Perez Sauber 2
18 Pastor Maldonado Williams 0
19 Pedro de la Rosa Sauber 0
20 Jarno Trulli Team Lotus 0
21 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
22 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
23 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 0
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0
25 Timo Glock Virgin Racing 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 255
2 McLaren 186
3 Ferrari 101
4 Renault 60
5 Mercedes Grand Prix 52
6 Sauber 27
7 Scuderia Toro Rosso 12
8 Force India F1 10
9 Williams 4
10 Team Lotus 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0

Novara promoveert naar Serie A

Novara keert na een afwezigheid van 56 jaar terug in de Serie A. De club legde beslag op de derde en laatste promotieplaats door in de play-offs af te rekenen met Padova. Nadat de eerste ontmoeting drie dagen geleden in 0-0 was geëindigd, maakte Novara zondagavond in eigen huis het verschil: 2-0.

Novara vergezelt Atalanta Bergamo en Siena, die eerder al promotie afdwongen. Of deze clubs volgend seizoen ook daadwerkelijk in de Serie A spelen, is echter nog maar de vraag. Bergamo en Siena zouden de spil vormen van een omvangrijk gokschandaal dat momenteel door de Italiaanse justitie wordt onderzocht.

De laatste promovendus uit Spanje moet komen uit de dubbele ontmoeting tussen Granada en Elche. Waar Granada zaterdag na penalty's afrekende met Celta de Vigo, maakte Elche zondag een einde aan de ambities van Real Valladolid. De wedstrijden voor promotie naar de Primera División worden gespeeld op 15 en 19 juni. Real Betis en Rayo Vallecano zijn al gepromoveerd.

Dodental door EHEC loopt verder op

De EHEC-bacterie heeft inmiddels aan zeker 35 mensen het leven gekost. De Duitse minister van Volksgezondheid Daniel Bahr zei zondag te vrezen dat er nog meer slachtoffers zullen vallen.

"Meer sterfgevallen kunnen we niet uitsluiten, pijnlijk als het is om dat te zeggen", aldus Bahr. "Het gestage dalen van het aantal nieuwe infecties biedt ruimte voor optimisme. Maar het sluit niet uit dat meer gevallen van EHEC zich kunnen voordoen."

Ook het Robert Koch Instituut, de evenknie van het Nederlandse RIVM, stelde zondag dat de uitbraak op z'n retour is. Alle slachtoffers vielen in Duitsland, op één na: in Zweden stierf iemand na een bezoek aan Duitsland. Meer dan 3000 mensen werden ziek in zeker 16 landen.

Erdogan zoekt steun voor nieuwe grondwet

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wil met de oppositie om de tafel om een akkoord te bereiken over een nieuwe grondwet. Dat zei hij zondagavond in zijn overwinningsrede tegen aanhangers in de hoofdstad Ankara, na de parlementsverkiezingen waarin zijn regeringspartij AKP ruim de helft van de stemmen in de wacht sleepte.

Erdogan wil de macht van de militairen en van de top van de rechterlijke macht verminderen, waardoor Turkije in aanmerking zou moeten komen voor toetreding tot de Europese Unie. Tegenstanders van de grondwetswijziging denken dat de scheiding van godsdienst en staat in gevaar komt, ook denkt men dat de politieke islam te veel invloed zal krijgen.

Het was het beste resultaat ooit voor de partij van de premier. In 2007 kreeg de AKP, aan de macht sinds 2002, nog 46,5 procent van de stemmen.

Peilingen voorafgaand aan de verkiezingen van zondag wezen al uit dat de AKP ook deze keer kon rekenen op 45 tot 50 procent van de stemmen. Er werd al gespeculeerd over een monsteroverwinning, die de premier een tweederdemeerderheid zou kunnen opleveren, waardoor hij de grondwet zou kunnen wijzigen zonder steun van andere partijen.

De AKP komt echter niet in de buurt van een dergelijk resultaat, zo bleek nadat 95 procent van de stemmen was geteld. Daarom heeft Erdogan steun nodig van leden van de oppositie om de grondwet van 1980 aan te kunnen passen. Deze stamt nog uit de tijd van de militaire dictatuur en past niet meer bij het moderne Turkije, vindt de AKP.

"Het volk heeft ons de boodschap gegeven dat we een nieuwe grondwet moeten maken via consensus en onderhandelingen", aldus Erdogan in zijn toespraak. "We gaan met de oppositiepartijen discussiëren over de nieuwe grondwet."

Erdogan zoekt steun voor nieuwe grondwet
Erdogan zoekt steun voor nieuwe grondwet (Foto: ANP)

Stivoro noemt subsidieverlies onverstandig

Stivoro krijgt vanaf 2013 geen subsidie meer voor projecten om het gebruik van tabak te ontmoedigen. De organisatie noemt de bezuiniging 'pennywise en poundfoolish en vooral kapitaalvernietiging', en schat dat de maatregel 144 duizend levens kan kosten.

Dit jaar krijgt Stivoro nog 2,7 miljoen euro van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). In 2014 blijft minder dan anderhalf miljoen euro over, meldt Stivoro zondag. In 2003 investeerde de overheid nog 14,7 miljoen euro in tabaksontmoediging.

De subsidie voor projecten voor tabaksontmoediging wordt per 2013 ondergebracht bij het Trimbos Instituut, waar ze deel moeten gaan uitmaken van programma's voor 'middelengebruik'. "Wij gaan ervan uit dat die samenwerking gaat lukken", zegt een ministeriewoordvoerder.

De PvdA reageert kritisch. "Kabinet bezuinigt op antirookcampagne en geeft dat aan verslavingsinstituut", twittert Kamerlid Diederik Samsom. "Nimmer werd zo letterlijk een paard achter de wagen gespannen."

Stivoro werkt al jaren samen met Trimbos Instituut in schoolprogramma's en campagnes. Door de 'disproportionele' bezuinigingen zouden echter niet alleen effectieve programma's worden afgebroken, maar ook de kennisinfrastructuur daaromtrent."Deze bezuinigingen leiden juist tot extra kosten in de zorg, houden de kosten van de gezondheidszorg hoog doordat het chronische ziekten niet aanpakt en kosten het bedrijfsleven miljarden door verlies aan arbeidsproductiviteit."

In de vorige maand verschenen gezondheidsnota geeft minster Schippers aan dat roken een speerpunt is, maar hier wordt in het geheel geen invulling aan gegeven, aldus Stivoro. Toen werd ook duidelijk dat de overheid volgend jaar stopt met voorlichtingscampagnes. "Het ministerie wil de verantwoordelijkheid bij de burger leggen", zegt een woordvoerder. "We willen ons zo min mogelijk richten op grootschalige campagnes, omdat het effect onduidelijk is." Stivoro ontvangt dit jaar 1,3 miljoen euro voor antirookcampagnes.

Het kabinet besloot onlangs al de vergoeding van programma's voor mensen die willen stoppen met roken per 2012 uit het basispakket te halen, omdat de kosten voor 'leefstijlinterventies' niet door anderen zouden moeten worden betaald. Onder meer het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting noemden dit 'onverteerbaar' en getuigen van een 'kortetermijnblik'.


Stivoro noemt subsidieverlies 'poundfoolish' (Foto: Novum)

Bryan Cranston praat over sexscènes Larry Crowne

Acteur Bryan Cranston deed op tv een boekje open over de seksscènes in de nieuwe film Larry Crowne met Julia Roberts en Tom Hanks in de hoofdrol.

Volgens Cranston was het alles behalve een fijne scène met "minder kleding dan Anthony Weiner aan had". Roberts speelt een depressieve aan alcohol verslaafde lerares die het bed deelt met Cranston, die de rol van een door porno geobsedeerde bloggende echtgenoot vervult.

De romantische komedie  gaat over het wel en wee in de romantiek van een door de recessie getroffen Larry Crowne, gespeeld door Tom Hanks.

België-week op FOK!sport

13 juni is het precies een jaar geleden dat er in België verkiezingen hebben plaatsgevonden. Naar aanleiding daarvan zullen we komende week, precies een jaar na dato, een Belgische week op FOK!sport houden. Want een regering hebben ze er weliswaar niet, een rijke sporthistorie echter wel.

Iedere dag vind je op FOK!sport een special over een belangrijk personage of sportgebeurtenis in de Belgische geschiedenis. Zo zullen er onder meer specials verschijnen over Eddy Merckx, het WK voetbal van 1986 en het WK korfbal in 1991.

Uiteraard kun je ook zelf een bijdrage leveren. Heb je zelf ervaring met sport in België of wil je je mening in een column kwijt, stuur hem naar sport(at)fok.nl en wie weet wordt hij geplaatst op FOK!sport.

'Sporting Lissabon wil ook Dost inlijven'

Bas Dost volgt mogelijk Ricky van Wolfswinkel naar Sporting Lissabon. Volgens Voetbal International willen de Portugezen Dost overnemen van sc Heerenveen. De nummer drie van de Portugese competitie hoopte aanvankelijk Tim Matavz los te weken bij FC Groningen, maar die transfer ketste af.

Sporting nam zaterdag contact op met Groningen, maar de noorderlingen gingen niet akkoord met het geboden bedrag. De gesprekken zijn daarna gestopt. Sporting zou naar verluidt 5,5 miljoen euro hebben geboden voor de Sloveense spits, die eerder een transfer naar Napoli zelf liet varen. Nadat Matavz niet haalbaar bleek, heeft Sporting zijn vizier gericht op Bas Dost. De spits kan de tweede Nederlandse aanvaller worden in Lissabon.

Onlangs trok de Portugese topclub Van Wolfswinkel aan van FC Utrecht. Dost en Van Wolfswinkel vormen bij Jong Oranje een spitsenduo. Eerstgenoemde kende een tegenvallend seizoen in Friesland, waar hij in onmin leefde met trainer Ron Jans. Een transfer naar Ajax ging niet door.

Block mag testen voor Pirelli

Pirelli zal Ken Block de kans geven om kennis te maken met een Formule 1-bolide. De Italiaanse rubbermaker geeft de rallyrijder op 5 augustus op het circuit in Monza de kans om met alle compounds te gaan rijden. Hij zal beginnen met de superzachte en zachte banden om daarna over te schakelen naar de medium en harde banden.

"Ik had me nooit kunnen voorstellen dat zoiets mogelijk zou zijn. Pirelli wilde echter iets unieks met me doen. Ze zijn al lange tijd een belangrijke partner voor me en kunnen nu mijn droom waarmaken. Ik heb enorm weinig ervaring in openwiel-auto’s, dus ik zal erg veel moeten leren. Ik zal mijn nek ook goed moeten trainen en veel testen in de simulator," zei Block tegen Autosport.

[WBD] Sijsling en Schoorel morgen in actie in kwalificatie

Thomas Schoorel en Igor Sijsling komen morgen in actie tijdens het kwalificatietoernooi voor Wimbledon. Schoorel, als vierde geplaatst, moet het opnemen tegen de 23-jarige Canadees Peter Polansky. Polansky staat 240e op de wereldranglijst, terwijl Schoorel net buiten de top 100 staat.

Sijsling trof het minder bij de loting. De nummer 180 van de wereld moet het opnemen tegen de Slowaak Martin Klizan. Klizan staat 145e op de wereldranglijst.

Egypte pakt 'Israëlische agent' op

De Egyptische autoriteiten hebben een Israëlische agent opgepakt. Hij wordt ondervraagd op verdenking van spionage en het ophitsen van betogers tijdens de opstand tegen president Hosni Mubarak in januari en februari. Dat hebben een medewerker van de rechtbank en de woordvoerder van het openbaar ministerie zondag meegedeeld.

De verdachte werd zondag in een hotel in Caïro opgepakt. Een rechter heeft bepaald dat hij vijftien dagen mag worden vastgehouden voor verhoor, zei OM-woordvoerder Adel el-Said. Uit inlichtingenrapporten zou zijn gebleken dat de man informatie over de protesten verzamelde en onrust stookte met de bedoeling 'politieke, economische en maatschappelijke belangen te schaden en de koers van de revolutie negatief te beïnvloeden', aldus El-Said.

Een rechtbankmedewerker zei dat de Israëlische agent kort na het begin van de protesten op 25 januari als buitenlandse journalist het land was binnengekomen. Hij verbleef meestentijds op het Tahrir-plein en benaderde daar betogers. Hij zou sommigen betaald hebben om militairen te provoceren en spanningen tussen moslims en christenen op te roepen. Sommige betogers meldden zijn activiteiten bij de Egyptische inlichtingendienst, die de man besloot te volgen en hem betrapte in de wijk Imbaba, waar het later tot botsingen kwam tussen koptische christenen en salafistische moslims.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten 'totaal onbekend' te zijn met het bericht.

Tijdens de achttien dagen durende opstand tegen Mubarak meldden opgepakte betogers dat hun door de autoriteiten was gevraagd of ze door Israël of door Iran waren getraind. Na de val van Mubarak hebben de militaire machthebbers dikwijls gewaarschuwd voor 'buitenlandse' pogingen het land te destabiliseren.

Egypte was in 1979 het eerste Arabische land dat vrede sloot met Israël. Onder het bewind van Mubarak stemden de twee landen hun veiligheidsbeleid met elkaar af, maar bleef de algemene sfeer koel. Sinds Mubarak aftrad en een militaire raad de macht overnam is er interne druk om een contract voor de levering van Egyptisch aardgas aan Israël op te zeggen of te wijzigen. Volgens critici betaalt Israël te weinig en hebben vrienden van Mubarak steekpenningen aangenomen om de deal te bezegelen.

Fittipaldi: "Hamilton soms te agressief"

De extra steward bij de Grand Prix van Canada, Emerson Fittipaldi, heeft nog voor de race een opmerkelijke uitspraak gedaan. De voormalig wereldkampioen vindt dat Lewis Hamilton te agressief rijdt en over de grenzen gaat bij inhaalacties. Eén zo'n verkeerde inhaalactie maakte Hamilton vandaag in Canada ridder te voet.

"Lewis is een uitzonderlijk talent, een wereldkampioen, maar is soms té agressief op het circuit. Dat zag je ook bij de inhaalpoging op Felipe Massa in Monaco. Lewis zette zijn auto er half naast en bracht Felipe daarmee in een lastige en gevaarlijke positie. Je kan competitief zijn, maar je moet je tegenstanders blijven respecteren. Er zijn grenzen," zei Fittipaldi nog voor de wedstrijd in Montreal.

Inmiddels is Hamilton na een tumultueuze beginfase van de wedstrijd uitgevallen. De Brit kreeg na het vrijgeven van de race een aanvaring met Mark Webber en bij het weer naar voren rijden werd hij door Michael Schumacher bij de hairpin naar buiten gedreven. Hij verloor een plaats aan teamgenoot Jenson Button en bij het terugpakken van de positie zag Button de McLaren niet aankomen en raakten beiden elkaar. De auto van Hamilton raakte hierbij zo beschadigd dat hij uitviel.

Geweld tegen hervormingsgezinden in Iran

De veiligheidsdiensten hebben zondag in Teheran, de hoofdstad van Iran, met geweld een eind gemaakt aan protesten van mensen die pleiten voor hervormingen. Dat meldde Sahamnews, een website van de Iraanse oppositie.

De agenten gebruikten volgens de internetpagina stroomstootstokken om de menigte betogers uiteen te jagen. Een andere oppositiewebsite, Kaleme, meldde dat honderden mensen zijn gearresteerd.

De demonstraties hadden plaats omdat het zondag exact twee jaar geleden was dat er presidentsverkiezingen werden gehouden in Iran. Deze stembusgang eindigde in een zeer omstreden overwinning van zittend president Mahmoud Ahmadinejad. De oppositie stelde dat op grote schaal was gefraudeerd. Wekenlange protesten doofden uit na gewelddadig optreden van het veiligheidsapparaat en regeringsgezinde milities.

De autoriteiten hadden zondag duizenden agenten ingezet in Teheran om herhaling van de gebeurtenissen van twee jaar geleden te voorkomen. De oppositie had opgeroepen tot een 'stille tocht' om de weerstand tegen het regime te laten blijken. De leiders van de oppositie hadden huisarrest gekregen, zodat zij geen leidende rol konden spelen op straat.

Overigens werd zondag ook bekendgemaakt dat een Iraanse politiek activist in gevangenschap is overleden. Reza Hoda Saber stierf aan de gevolgen van zijn hongerstaking, die hij was begonnen nadat een activiste stierf tijdens de begrafenis van haar vader op 1 juni. Volgens Hoda Saber was haar dood de schuld van de veiligheidsdiensten. Zij stellen dat de vrouw stierf aan een hartaanval.

'Drie Eredivisieclubs volgen Deen Jensen'

Mike Jensen van Brøndby IF speelt wellicht binnen afzienbare tijd in de Eredivisie. De middenvelder wordt nadrukkelijk gevolgd. Drie Nederlandse clubs zijn volgens B.T. geïnteresseerd in de Deens international, die vorig jaar augustus zijn interlanddebuut maakte tegen Duitsland.

De 23-jarige Jensen zou een overgang naar Nederland wel zien zitten. Eén van de geïnteresseerde clubs zou sc Heerenveen zijn. Vanuit Duitsland zou eveneens belangstelling zijn. "Nederland zou zeker een goede mogelijkheid zijn en de competitie zou ook wel passen bij mijn manier van spelen", zei Jensen, die hogerop wil. "Als er een aantrekkelijk aanbod komt, dan sta ik daar open voor", aldus de jonge middenvelder.

Jensen doorliep diverse nationale jeugdselecties en kwam sinds zijn debuut in 2006 tot bijna honderd competitieduels voor Brøndby. De Deense topclub verhuurde de middenvelder nog korte tijd aan het Zweedse Malmö FF. Jensen werd in 2006 uitgeroepen tot beste speler onder de 19.

Meisje (14) misbruikt in Beesd

In het Gelderse Beesd is zaterdagmiddag een 14-jarig meisje uit Geldermalsen misbruikt. Van de donker geklede verdachte is een compositietekening vrijgegeven, meldt de politie. De politie is op zoek naar getuigen van het zedenmisdrijf of mensen die iets bijzonders hebben gezien.

Het meisje werd tussen 13.00 en 13.45 uur aangerand in de buurt van het speeltuintje aan de Groenzoom. Wat er precies is gebeurd, is niet bekendgemaakt.

Zaterdag is een sporenonderzoek ingesteld; agenten zijn zondag bezig met een uitgebreid buurtonderzoek.

Compositietekening
Dit is hem, de aanrander (foto: Novum)

'Samenleving te sentimenteel'

Theodore Dalrymple, Brits schrijver en oud-psychiater, veegt de vloer aan met de naar zijn mening overemotionele maatschappij. In zijn boek 'De sentimentele samenleving', dat sinds kort in het Nederlands vertaald is, zegt de schrijver dat sentimentaliteit de peetvader van onbeschoftheid en wreedheid is.

Dalrymple (pseudoniem van Anthony Daniels) stoort zich eraan dat emoties niet alleen moeten worden gevoeld, maar dat je ze ook moet zien; dat ze worden gevoeld en dat intieme dingen zomaar openbaar zijn en vaak misbruikt worden om iets aan de man te brengen. De Brit stoort zich bijvoorbeeld enorm aan Oprah Winfrey, die hij 'Amerika's televisiekoningin van de emotionele incontinentie' noemt.

Sentimentaliteit, stelt Dalrymple, kan onechte, goedkope, gemakzuchtige, oppervlakkige emoties in de hand werken, of overdreven heftige. Narcisme ligt volgens hem op de loer: kijk mij eens geraakt zijn. En bovendien kunnen heftige sentimenten onze waarnemingen vertekenen.

In de Volkskrant-recensie over het boek van Dalrymple wordt zangeres Anouk als voorbeeld gebruikt: "Een typisch recent Nederlands voorbeeld was Anouk die haar nieuwe cd promootte met leed waar ze zogenaamd niet over wilde praten. Een ex, rapper van beroep, had haar bedrogen met nannies, vriendinnen en nog een lange rij anderen. Als Anouk hulp had gezocht bij psychiater Dalrymple, had ze waarschijnlijk te horen gekregen dat ze er zelf bij was toen ze de man binnenhaalde. Maar misschien maakte de zangeres de ontrouw louter wereldkundig onder druk van de jongens die haar als product 'in de markt moeten zetten'. Het exploiteren van slachtofferschap is voor de John de Mol- en de Joop van den Ende-achtigen van deze wereld zo aantrekkelijk omdat het grote groepen kennelijk snel en gemakkelijk een lekker gevoel geeft."


'Anouk had bij Dalrymple waarschijnlijk te horen gekregen dat ze er zelf bij was toen ze de man binnenhaalde' (Foto: Novum)

Dries vindt Ben Saunders 'lelijk mannetje'

Dries Roelvink en Ben Saunders: het zijn twee aartsvijanden. Dries is woedend op de eendagsvlieg en noemt hem een 'lelijk mannetje'.

"De man in zijn gele zwembroekje en met zijn witte haren heeft nog nooit iets gepresteerd", meldde de winnaar van de Voice of Holland onlangs. Dit liet Dries echter niet op zich zitten. Hij vermoedt dat Nederland Ben snel zal zijn vergeten.

"Ben heeft wel een héél grote mond voor zo'n lelijk mannetje", koelt de volkszanger zijn woede in het gerespecteerde weekblad Story. "Ik moet nog zien of hij een blijvertje is. Hij moet het allemaal nog maar waar zien te maken."

"Ik zit al 25 jaar in het vak en die Ben is net een halfjaartje bekend. Bescheidenheid siert nog altijd de mens", vervolgt Dries zijn razernij. "Dus presteer zelf eens wat voordat je over een collega gaat oordelen. Hij heeft één van de vele talentenjachten gewonnen, verder reikt zijn succes nog niet."


Dries de baas, Ben de faalhaas...

Naaktpics Weiner opgedoken

Als je pas net je avondeten achter de kiezen hebt, raad ik je aan nog even te wachten met klikken op de onderstaande link. De Amerikaanse politicus Anthony Weiner heeft namelijk een serie naaktfoto's van zichzelf gemaakt.

Dit heeft hij gedaan in een sportschool met behulp van een spiegel en zijn mobiele telefoon. De foto's zou hij naar tenminste één vrouw door hebben gestuurd.

De democraat was eerder al in opspraak omdat hij met een zestal vrouwen via internet gespreken zou hebben gevoerd van seksuele aard.

Check hier voor de foto's op TMZ.com.

"Fàbregas blijft nog lange tijd bij Arsenal"

Arsène Wenger ziet Arsenal-aanvoerder Cesc Fàbregas nog lang niet vertrekken uit Londen. De Spanjaard wordt al langere tijd gelinkt aan een terugkeer naar Barcelona. De Catalanen zouden de voormalig jeugdspeler van Barça graag willen terughalen.

Fàbregas verliet Barcelona op zijn zestiende voor Arsenal. Wenger ziet de transfer vooralsnog geen doorgang vinden. "Spaanse media speculeren al jaren over een terugkeer", zei de Fransman.

De trainer van Arsenal verwacht niet dat Fàbregas komende zomer de overstap maakt naar zijn oude club. "Ik wil het kort en bondig houden", aldus Wenger tegen Téléfoot. "Fàbregas speelt al jaren voor Arsenal en hij dat ook blijven doen." De middenvelder kost minimaal 55 miljoen euro.

Diverse spelers van Barcelona hebben in de afgelopen tijd aangegeven dat Fàbregas meer dan welkom is. Onder meer David Villa, Carles Puyol en Gerard Piqué braken een lans voor de komst van de collega-international van de Spaanse nationale ploeg. Wenger lijkt echter niet te zwichten.

Matchwinner Kranstauber geniet van EHL-overwinning

HGC won zondagmiddag verrassend de Euro Hockey League door in de finale Club de Campo met 1-0 te verslaan. Matchwinner Timmo Kranstauber was na afloop uitzinnig van vreugde. "Dit is geweldig. Hier doe je het allemaal voor," vertelde de Duitse strafballenspecialist, die met zijn ploeg dit seizoen in de hoofdklasse slechts als negende eindigde.

Kranstauber benutte tien minuten voor tijd een strafbal. "Natuurlijk ben je zenuwachtig op dat moment, maar je weet gewoon dat je er moet staan," zei de 24-jarige hockeyer. "In de slotfase is het dan een kwestie van overleven. Zij gingen ook alles of niets spelen. Gelukkig konden we de voorsprong vasthouden."

Interim-trainer Dirk Loots sprak vooral lovende woorden over de routiniers bij HGC. "Dit is echt een geweldige teamprestatie, maar de invloed van de 'oudjes' Rodrigo Gaza en Rob Short is natuurlijk erg groot." De coach van de Wassenaarse ploeg moet zijn plaats volgend jaar afstaan aan Alex Verga. Toch vertrekt Loots met opgeheven hoofd. "Ik ben erg blij dat ik deze kans kreeg. Ik loop vanavond zeker voorop in de polonaise."

Eric-Jan Iding was zwaar teleurgesteld na afloop. De aanvaller speelde tien seizoenen voor HGC, maar vertrok vorig jaar naar Club de Campo. Iding had dan ook weinig woorden over na afloop van het duel. "Deze nederlaag was gewoon dramatisch."

Finale Queen's verplaatst naar maandag

De finale van het tennistoernooi van Queen's is verplaatst naar maandag. Vanwege aanhoudende regenval boven Londen kon de partij tussen de Schot Andy Murray en de Fransman Jo-Wilfried Tsonga zondag niet doorgaan. "Dit was voor iedereen een heel frustrerende dag,"bromde toernooidirecteur Chris Kermode.

De organisatie had zaterdag al besloten de finale twee uur te vervroegen vanwege de voorspelde regen. Dat mocht echter niet baten, want de regen daalde al vroeg neer op het gras van Queen's. Het is de derde keer in de historie dat de eindstrijd van het prestigieuze grastoernooi moet worden verplaatst naar maandag, na 1979 en 1987.

De organisatie beloofde dat iedereen die een kaartje heeft gekocht voor zondag zijn geld terugkrijgt. De weervoorspellingen voor maandag boven Londen zijn overigens gunstig.

"Usami vergelijkbaar met Robben en Ribéry"

Het Japanse talent Takashi Usami van Gamba Osaka wordt nadrukkelijk in verband gebracht met Bayern München. "Hij is één van de grootste talenten in Japan." Voormalig Duits international Guido Buchwald is lovend over Usami. Buchwald was zelf enkele jaren actief voor Urawa Red Diamonds en is een volger van de Japanse competitie.

De 19-jarige Usami heeft een goede indruk achtergelaten op Buchwald, die hem een grote toekomst voorspelt. "Usami is één van de grootste talenten in Japan. Hij is een vergelijkbare speler met Arjen Robben en Franck Ribéry, maar hij is natuurlijk nog niet zo goed als hen", zei Buchwald tegen TZ. Bayern raadpleegde de oud-international over Usami. "Ik kan alleen maar erg positief zijn over hem."

"Hij is snel, heeft een uitstekende techniek en kan met zowel links als rechts schieten. Met een beetje geluk kan hij in voetstappen treden van Shinji Kagawa", zei Buchwald. Japans international Kagawa werd met Borussia Dortmund kampioen en was dé revelatie in de eerste seizoenshelft. 

Stivoro verliest subsidie

De antirookorganisatie Stivoro krijgt vanaf 2013 geen subsidie meer. Dat heeft de organisatie onlangs vernomen in een gesprek met minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Stivoro maakte dat zondag bekend.

De organisatie krijgt op dit moment nog 2,7 miljoen euro. Stivoro kreeg van Schippers te horen dat dit tot 2013 met de helft wordt teruggebracht en dat het bedrag daarna bij het Trimbos Instituut wordt ondergebracht.

Stivoro verliest subsidie
Stivoro verliest subsidie (Foto: ANP)

Herlings wint en pakt leiding in WK

Jeffrey Herlings heeft de Grote Prijs van Portugal gewonnen in de MX2 klasse bij het motorcross. De 16-jarige coureur kwam in beide manches als tweede over de streep en dat was genoeg om de race op zijn naam te zetten.

Tevens nam de jonge Herlings de leiding over in de WK-stand van de Duitser Ken Roczen, die wel de eerste manche won, maar al vroeg in de tweede manche uitviel. In de stand staat Herlings met 257 punten nu zes punten voor op Roczen.

Gesink: "Nog lang niet top"

Robert Gesink wilde zich in de Dauphiné twee keer testen in het hooggebergte. De testen stonden vooral in het teken van zijn voorbereiding op de Tour de France.

"Ik weet dat ik nog lang niet top ben, maar als ik dan zie hoe ik me in dit peloton handhaaf dan win ik hier veel vertrouwen. Ik ben op de goede weg voor de Tour. Ik ga nu de drie Alpenritten van de Tour verkennen en daarna naar mijn tweede hoogtestage in Sankt Moritz,” aldus Gesink vandaag na afloop van de laatste etappe in de Dauphiné.

Nudiste deelt naaktfoto's uit bij school

In het Australische Manly Vale woont ene Anya Petrovic. Deze overtuigd nudiste ligt altijd naakt in de tuin. Deze grenst echter aan een school. Om de kindertjes alvast aan het idee te laten wennen, heeft de vrouw naaktfoto's uitgedeeld bij school.

Petrovic, die naast nudiste ook gebedsgenezeres is, woont al 14 jaar naast een school. Al die tijd konden zij en haar man met dank aan een rij bomen naakt in de tuin rondlopen. De school heeft nu echter besloten deze natuurlijke schutting om te zagen.

Met het verdwijnen van deze bomen, kunnen tere kinderzieltjes worden verpest door het aanschouwen van een naakte gilf. Om de kids alvast aan het idee te laten wennen, besloot ze in vol ornaat te poseren en deze foto's uit te delen bij de ingang van de school. Hoewel de brievenbus van de vrouw is gecensureerd, zijn vele moeders en leerkrachten woedend op Petrovic.

"Zo'n actie is gewoon belachelijk", klaagt een woedende moeder. "Beneden was een klein deel weggegomd, maar vanboven was alles zichtbaar. Mijn kinderen wilden meteen weten wat dat moest voorstellen. Ik heb het gewoon weggegooid." Vaders hebben gek genoeg niet geklaagd over de actie.


Een filmpje met de naaktlopende Jomanda-kloon

'Air France moet Airbus-toestellen kopen'

Als het aan Franse parlementariërs ligt, koopt luchtvaartcombinatie Air France-KLM haar nieuwe toestellen van Airbus en niet van Boeing. De volksvertegenwoordigers hebben een petitie opgesteld om het concern op te roepen een order ter waarde van 20 tot 25 miljard dollar aan de Europese vliegtuigbouwer te geven en niet aan de Amerikaanse.

Air France-KLM zelf wil de order over de twee bouwers verdelen.

"Als de Amerikanen Amerikaanse kopen, moeten Europeanen Europese kopen’’, aldus Bernard Carayon, die de petitie opstelde en actief steun zocht. Een op de zes Franse parlementariërs tekende.

'Air France moet Airbus-toestellen kopen’
'Air France moet Airbus-toestellen kopen' (Foto: ANP)

McLeish dient ontslag in bij Birmingham

Alex McLeish heeft zijn ontslag ingediend als coach van Birmingham City, waarmee hij uit de Premier League degradeerde. Op het digitale thuis van de club werd een statement geplaatst, waarin staat dat McLeish vertrekt bij de club uit Birmingham. Eerder vandaag ontving Peter Pannu, voorzitter van de Engelsen, een e-mail van de oefenmeester.

McLeish maakte middels die e-mail duidelijk dat hij niet langer coach zal zijn van Birmingham City. Preses Pannu ontving het nieuws terwijl hij in Amsterdam verbleef voor een zakenbezoek, zo luidt de verklaring. Volgens geruchten heeft Aston Villa interesse in de keuzeheer.

Birmingham laat weten dat het op dit moment niet meer kwijt wil over de situatie rondom McLeish. De club zal zelf met updates komen in de komende periode. McLeish degradeerde met Birmingham, maar won dit seizoen wel de Carling Cup en zal daardoor uitkomen in de Europa League.

Demonstranten verlaten plein Madrid

Vier weken na het uitbreken van massale protesten tegen de Spaanse overheid hebben de betogers zondag hun kampement op een plein in het centrum van Madrid opgebroken. Op het plein blijft alleen een informatiebalie van de demonstranten achter, zo meldden zij.

Het opbreken van het kamp betekent niet het einde van de beweging die de bijnaam M-15 draagt, verwijzend naar de eerste dag van demonstraties op 15 mei. De betogers hebben opgeroepen om 19 juni weer te gaan protesteren op het plein. Ondertussen houden de demonstranten via internet contact met elkaar.

De protesten braken kort voor de Spaanse verkiezingen uit. Vooral jongeren deden mee, uit woede over de enorme werkloosheid in het Zuid-Europese land.

Demonstranten verlaten plein Madrid
Demonstranten verlaten plein Madrid (Foto: ANP)

Turkse regeringspartij aan leiding in verkiezingen

De AK-partij van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gaat in de voorlopige uitslagen van de zondag gehouden parlementsverkiezingen aan de leiding. Hoewel de eerste uitslagen officieel pas na 21.00 uur lokale tijd gemeld mogen worden, berichtte de staatstelevisiezender TRT nog geen twee uur nadat de laatste stembureaus in het westen van het land om 17.00 uur gesloten waren dat de regeringspartij 54 procent van de stemmen heeft gekregen.

Dat de AK-partij aan de leiding gaat is wat op grond van de opiniepeilingen van de afgelopen weken mocht worden verwacht. Het spant er meer om of de islamitisch georiënteerde partij een tweederde meerderheid weet te behalen waarmee zonder steun van andere partijen grondwetswijzigingen kunnen worden doorgedrukt. Erdogan wil een nieuwe grondwet met 'basale rechten en vrijheden', die in de plaats moet komen van de grondwet die in 1982 onder toezicht van de militairen werd doorgevoerd.

Zo'n vijftien partijen en tweehonderd onafhankelijke kandidaten namen aan de verkiezingen deel. Ongeveer vijftig miljoen Turken, of twee derde van de bevolking, waren stemgerechtigd. Voor het eerst werden bij de verkiezingen transparante stembussen gebruikt in plaats van houten. Zo was voor iedereen te zien dat ze in het begin leeg waren en dat de gele enveloppen met stembiljetten zich opstapelden naarmate de verkiezingen vorderden.

Erdogan verklaarde in Istanbul dat de verkiezingen zonder problemen waren verlopen. Later meldde het persbureau Anatolia dat de politie in de zuidoostelijke provincie Batman 34 mensen had opgepakt. Zij zouden kiezers onder druk hebben gezet om op de pro-Koerdische Vrede en Democratie Partij te stemmen, die volgens de autoriteiten banden heeft met Koerdische rebellen.

Wozniacki de sterkste in Kopenhagen

Caroline Wozniacki heeft het tennistoernooi van Kopenhagen overtuigend gewonnen. De nummer één van de wereld was in eigen land Lucie Safarova uit Tsjechië de baas met 6-1, 6-4. Voor de 20-jarige Deense is het de zeventiende titel uit haar loopbaan. Dit jaar won ze al in Dubai, Indian Wells, Charleston en Brussel.

Safarova, de nummer 38 van de wereld, stond een keer eerder tegenover Wozniacki. De Tsjechische was vorig jaar in Stuttgart nog te sterk, maar had dit keer niets in te brengen tegen Wozniacki. De Deense stapte na ruim een uur als winnaar van de baan.

Robin Haase ging samen met zijn Canadese partner Milos Raonic onderuit in de finale van het dubbelspel in Halle. Het Indiase-Pakistaanse koppel Rohan Bopanna en Aisam Qureshi was met 7-6 (8), 3-6, 11-9 te sterk. De Hagenaar reist nu af naar Rosmalen, waar hij maandag in de eerste ronde in actie komt tegen Mischa Zverev uit Duitsland.


Wozniacki de sterkste in Kopenhagen (Foto: Novum)

[125cc] Eerste zege voor Folger

Jonas Folger heeft zijn eerste zege geboekt in de 125cc klasse. De Duitser was vandaag op het natte circuit van Silverstone de beste in de lichtste raceklasse. Hij bleef de Fransman Johann Zarco bijna vier seconden voor, terwijl Hector Faubel (Spanje) bijna vijftien seconden moest toegeven.

De leider in het WK, Nicolas Terol, kwam niet verder dan de achtste plaats in de race. Hij moest daardoor een deel van zijn voorsprong in het WK inleveren, maar gaat met 128 punten nog steeds aan de leiding. Hij heeft 35 punten voorsprong op Folger, die op zijn beurt Zarco tien punten achter zich ziet.

Voor Jasper Iwema was het een tegenvallende race. De enige Nederlander in deze raceklasse kwam zeven ronden voor het einde ten val. De volgende race is over twee weken op het TT-circuit van Assen.

Winst Vos in Emakumeen Bira

Marianne Vos heeft zondag de Spaanse etappekoers Emakumeen Bira op haar naam geschreven. De Nederlandse wielrenster bleef in het algemeen klassement de Zweedse Emma Johansson (tweede) en de Duitse Judith Arndt (derde) voor.

Vos hield niet alleen moeiteloos stand in de slotrit, ze schreef de rit naar Orduna zelfs op haar naam. Daarmee sloot de Brabantse haar Spaanse week succesvol af, na eerder gewonnen te hebben in de wereldbekerwedstrijd GP Ciudad de Valladolid en in de eendaagse wedstrijd Durango-Durango. In de Emakumeen Bira won ze drie van de vijf ritten.

Ploegleider Jeroen Blijlevens was onder de indruk. "Marianne is ontzettend sterk op dit moment, maar ook de ploeg verdient een compliment. Ze hebben de koers gecontroleerd." Vos was ook content. "Ik ben sterker dan ooit, dat merkte ik eigenlijk al direct in de eerste wegwedstrijden."

Clinton herdenkt slachtoffers gedood Al Qaidalid

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft zondag in Tanzania de slachtoffers van de aanslag op de Amerikaanse ambassade in 1998 herdacht. Clinton legde bloemen bij een gedenkteken voor de ambassade op de dag nadat Somalië de liquidatie van het veronderstelde meesterbrein achter de aanslag meldde.

Clinton verwees naar dat nieuws en vertelde het ambassadepersoneel dat de Verenigde Staten zich aan de belofte zullen houden 'te streven naar gerechtigheid jegens de plegers van deze wreedheden'.

John Brennan, die de Amerikaanse president Barack Obama adviseert over veiligheid en contraterrorisme, noemde de dood van Mohammed een grote tegenslag voor Al Qaida en bondgenoten. Het nieuws biedt volgens Brennan nabestaanden van zijn slachtoffers een zekere mate van genoegdoening.

De Somalische autoriteiten hebben zaterdag gemeld Fazul Abdullah Mohammed, die tot de aanslagen van 11 september de Amerikaanse ranglijst van meestgezochte misdadigers aanvoerde, dinsdag te hebben gedood. De door Al Qaida opgeleide Mohammed zou het opblazen van de Amerikaanse ambassade in Dar es Salaam hebben beraamd. Bij die aanval verloren 224 mensen het leven.


Clinton herdenkt slachtoffers gedood Al Qaidalid (Foto: Novum)

Eindzege Kittel in Delta Tour

Marcel Kittel heet de Delta Tour op zijn naam geschreven. De Duitser van Skil-Shimano hield zijn leidende positie vast in de slotrit en wist daardoor de Zeeuwse etappekoers te winnen. De dagprijs ging naar Stevan Caethoven van Verandas Willems.

Kittel wist eerder al vier etappes te winnen in de Vierdaagse van Duinkerken en was gisteren ook al de sterkste in de massasprint. Daardoor wist hij de leiding over te nemen van Jos van Emden en wist deze vandaag vast te houden.

PVV-senator slikt nazivergelijking in

PVV-senator Marcel de Graaff zit nog maar net in de Eerste Kamer, maar heeft zichzelf al op de vingers getikt. Hij neemt afstand van een tweet van vrijdag, waarin hij had geschreven dat de 'buitenparlementaire' acties van de vakbonden en de SP rondom het openbaar vervoer hem doen denken aan het nazisme in de dertiger jaren. Het nieuwbakken Eerste Kamerlid, dat dinsdag tot de senaat toetrad, liet zondag via Twitter weten dat deze vergelijking te ver gaat.

De Graaff had gereageerd op een artikel op het weblog De Dagelijkse Standaard, waarin wordt betoogd dat de door de SP gesteunde vakbondsstakingen in het openbaar vervoer ondemocratisch zijn. De PVV'er stelt dat de SP reizigers 'gijzelt' met de 24-uursstakingen en dat dit respectloos is jegens een Kamermeerderheid.

De 49-jarige PVV-senator vindt dat vakbonden wel het recht hebben om te staken, maar vraagt zich of de SP nog wel democratisch is. "Eenpartijstaat?", zei de Rotterdamse consultant over het 'zeer zorgelijke' optreden van de SP. "Misbruik van buitenparlementaire organisaties om ongewenste parlementaire beslissingen te killen, blijft ondemocratisch. Binnenkort: RARA-geweld?"

SP-leider Emile Roemer was donderdag bij de ov-staking in Rotterdam. Hij zei samen met het personeel en de reizigers te willen strijden om te voorkomen dat het kabinet veel buslijnen opheft en duizenden mensen hun baan ontneemt. Op 29 juni wordt in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam opnieuw gestaakt.

Het personeel richt zijn woede overigens niet alleen op verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD), maar ook op de PVV. De partij van Geert Wilders was voor de verkiezingen nog tegen de verplichte aanbesteding van het ov in de drie steden. Maar daarna trok de partij dat standpunt in, tot woede van het personeel van stadsvervoerders RET, GVB en HTM.

"De machinisten en conducteurs ondervinden nu wat de beloftes van Geert Wilders waard zijn", zei Roemer. "De stakers hebben het niet voor niks over de Partij van het Verraad." De SP komt binnenkort met PvdA, GroenLinks en D66 met een wet, die de 'uitverkoop' van de drie bedrijven moet stoppen. "Dan kan Wilders laten zien dat hij ook buiten campagnetijd zich druk maakt om hardwerkende mensen."

Marcel de Graaff

Dubbelslag Soler in Ronde van Zwitserland

Mauricio Soler heeft de eerste etappe gewonnen van de Ronde van Zwitserland. De Colombiaan was in een lastige slotfase de sterkste in de rit naar Crans Montana. Hij nam eveneens de leiderstrui over van Fabian Cancellara. Bauke Mollema liet zien dat het met zijn vorm wel goed zit. Hij werd vijfde in de rit en staat nu derde in het klassement.

Op de slotklim naar Crans-Montana ging Pieter Weening op zoek naar de koplopers van dat moment; de Fransman Lloyd Mondory en de Spanjaard José Ivan Gutierrez. Die had hij vrij rap te pakken en liet ze direct weer achter. De grote groep was echter niet ver erachter.

Op het moment dat Weening werd ingelopen ging Fränk Schleck aan. Door zijn aanval werd de groep weer uitgedund tot een man of vijftien. Bij een tweede aanval werd een nieuwe schifting gemaakt, waardoor ondere andere Bauke Mollema, Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk moesten lossen. Niet veel later konden ze wel weer aansluiten nadat voorin het tempo stokte.

Mollema hield daardoor zicht op de leiding van het klassement, aangezien de top zeven van de proloog niet te vinden waren in de kopgroep van twaalf. Op de top van de klim ging Kruijswijk in de aanval. Hij kreeg Danilo Di Luca met zich mee en ook Matthias Frank wist aan te sluiten.

Ze kregen 25 seconden voorsprong, maar die voorsprong liep op en op 2,5 kilometer van het eind werden ze ingelopen. Op een hellend stuk naar het slot ging Schleck nogmaals aan, waardoor er weer een aantal moesten lossen. Mauricio Soler nam diens aanval over en wist de etappe te winnen. Hij bleef Damiano Cunego en Schleck nog ruim voor.

Mollema werd vijfde op achttien seconden van Soler, maar dat was niet genoeg voor de leiderstrui. Dit ging namelik ook naar Soler, die 16 seconden voor Cunego staat en 22 voor Mollema.

HGC verrast in Euro Hockey League

HGC heeft vanmiddag de Euro Hockey League gewonnen. De ploeg uit Wassenaar was voor eigen publiek met 1-0 te sterk voor Club de Campo uit Spanje. Timmo Kranstauber kroonde zich negen minuten voor tijd tot matchwinner door een strafbal te benutten. Voor de ploeg van trainer Dirk Loots is het de eerste grote Europese prijs sinds 1997.

Beide ploegen begonnen voorzichtig aan het duel, al zorgde HGC af en toe voor wat gevaar. Conor Grimes was dichtbij de openingstreffer, maar hij raakte de bal met zijn arm. In het derde kwart kreeg HGC meer grip op de wedstrijd, wat ook de eerste strafcorner opleverde.

Specialist Kanstrauber legde aan en raakte met zijn schot de arm van een tegenstander, waardoor de bal op de stip ging. Kanstrauber ging met succes achter de bal staan. In de slotfase hield de Wassenaarse ploeg stand, al kreeg het nog wel een strafcorner te verwerken.

Brands: "Kan niet al het geld besteden"

PSV en Anzhi Makhachkala bereikten een akkoord over de verkoop van Balázs Dzsudzsák. De Hongaar tekende vandaag bij de Russen. PSV's technisch directeur Marcel Brands reageerde op het nieuws.

Brands is enigszins verbaasd over de transfer die Dzsudzsák maakt. "Iedereen weet dat het bij Russische clubs om veel geld gaat. Ik denk dat Balázs daar enerzijds ook voor gezwicht is. Maar van de andere kant is Anzhi wel een heel erg ambitieuze club", aldus Brands op PSV TV.

PSV zal een grote som geld mogen verwachten. "Met de middelen die binnenkomen zullen we de selectie zo goed mogelijk versterken. Het is niet zo dat ik alles kan besteden dat er binnenkomt. We weten dat we ook nog een behoorlijk tekort hebben", klonk het vervolg.

Waarschijnlijk gaat PSV op zoek naar een middenvelder en aanvaller. "Daar waren we al nadrukkelijk aan het zoeken, en nu moeten we ook een vervanger voor Balázs halen", besloot Brands zijn betoog op het clubkanaal.

Loodvergiftiging in China

In Yangxunqiao, in China hebben bijna 600 mensen loodvergiftiging opgelopen. De Oost-Chinese stad herbergt ruim 200 bedrijfjes die aluminiumfolie maken. Onder de slachtoffers zijn de arbeiders en hun familie, waaronder meer dan 100 kinderen.

Loodvergiftiging kan onherstelbare schade aan het zenuwstelsel veroorzaken en kan bij kinderen leiden tot ontwikkelingsstoornissen. Er is sprake van loodvergiftiging bij volwassenen als er 600 microgram lood in een liter bloed zit, voor kinderen ligt die waarde op 250 microgram per liter.

Gifschandalen komen regelmatig voor in China. Een maand geleden werden mensen ziek door vervuiling van een batterijfabriek. Zij werden blootgesteld aan grote concentraties lood en cadmium. Daarvoor zijn toen 74 mensen aangehouden.

FOK!blog: TV tip

Impact
Zender: RTL 4
Uitzendtijd: 20.00 - 00.00 uur
Genre: Actie, Miniserie

Vanavond zal RTL 4 de tweedelige miniserie Impact achter elkaar uitzenden. Een asteroïde knalt tijdens een meteorenregen met enorme kracht tegen de maan. Daaruit komen zelfs stukken maan en asteroïde op de aarde terecht. Aanvankelijk wordt gedacht dat dit de koers van de maan niet of nauwelijks zal beïnvloeden, niets is minder waar. Wetenschappers bemerken dat de koers weldegelijk veranderd is en de maan komt recht op de aarde af.

Wiggins eindwinnaar Dauphiné, weer ritzege Rodriguez

Bradley Wiggins is de winnaar geworden van het Critérium du Dauphiné. In de slotetappe naar La Toussuire kwam zijn eindzege niet in gevaar. De ritzege ging, net als gisteren, naar Joaquim Rodriguez, die Thibaut Pinot en een actieve Robert Gesink voorbleef.

Thibaut Pinot van FDJ was de enige overgeblevene van een vlucht van elf, waarbij ook Maarten Tjallingii zat. Op de Col de la Croix de Fer blef hij een minuut voor een groep waarbij ook Robert Gesink zat. Die was eerder al in de aanval getrokken met Christophe Kern en Joaquim Rodriguez, maar werden vlak voor de top weer ingelopen door een elitegroepje.

Vanuit dat groepje ging Thomas Voeckler in de afdaling op zoek naar zijn landgenoot en haalde hem 28 kilometer voor het einde in. Daarachter werd Juan-Manuel Garaté door Gesink op kop gezet om het verschil achter de twee Fransmannen te beperken. In de afdaling wisten beide Rabo-renners zelfs een kloof te slaan met de rest van de groep.

Bij de start van de klim na La Toussuire zat Voeckler alleen en liet Gesink ook Garaté achter. Hij had snel Pinot al te pakken en kwam samen met hem snel dichterbij op de Franse kampioen. Op tien kilometer van het eind kwamen de drie samen.

De groep erachter kwam wel weer rap dichterbij. De kopgroep kreeg aanvulling van Chis-Anker Sörensen, terwijl Jurgen Van Den Broeck en Alexandre Vinokourov op vijf kilometer van het einde de eerste aanvallen plaatsen. Ze wisten ruim een kilometer later de kopgroep bij te halen.

Leider Wiggins kwam wel even in de problemen, maar was nooit ver weg bij de groep en wist daarbij weer aan te sluiten. De groep van twaalf bleef, ondanks enkele speldenprikjes, samen tot vlak voor de streep. Rodriguez ging op een halve kilometer aan, waarbij niemand hem wist te volgen. Hij boekte daardoor zijn tweede zege in twee dagen. Plaats twee was voor Pinot, terwijl Gesink derde werd.

Uitslag slotrit

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Joaquim Rodriguez Spa Katusha 3:24,30
2 Thibaut Pinot Fra FDJ +0.07
3 Robert Gesink NED Rabobank z.t.
4 Jurgen Van Den Broeck Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
5 Alexandre Vinokourov Kaz Astana z.t.
6 Chris-Anker Sörensen Den Saxo Bank +0.10
7 Cadel Evans Aus BMC z.t.
8 Kanstantsin Sivtsov WRu HTC-Highroad z.t.


Eindklassement

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Bradley Wiggins GBr Sky 26:40.51
2 Cadel Evans Aus BMC +1.26
3 Alexandre Vinokourov Kaz Astana +1.49
4 Jurgen Van Den Broeck Bel Omega Pharma-Lotto +2.10
5 Joaquim Rodriguez Spa Katusha +2.51
6 Christophe Kern Fra Europcar +3.05
7 Jean-Christophe Peraud Fra AG2r +3.30
8 Kanstantsin Sivtsov WRu HTC-Highroad +4.14
14 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +9.02

Bahreinse veroordeeld voor kritische gedichten

Een 20-jarige vrouw die kritische gedichten over de leiders van Bahrein reciteerde, is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Een rechtbank die was opgezet nadat het koninkrijk een opstand van sjiitische demonstranten neersloeg, sprak het vonnis zondag uit.

Ayat al-Qurmezi werd veroordeeld voor het aanvallen van de staat en het aanzetten tot haat, maar kan nog in beroep gaan. Al-Qurmezi las kritische gedichten over de koning en premier van de Golfstaat voor bij demonstraties die waren geïnspireerd op de opstanden in Tunesië en Egypte in februari.

De boodschap van het tribunaal is duidelijk: de soennitische monarchie doet geen stap terug als het gaat om het bestraffen van critici, ondanks oproepen om onderhandelingen met sjiitische groepen te beginnen. Sjiitische leiders eisen dat de keiharde aanpak van en rechtszaken tegen demonstranten worden gestaakt voordat ze gesprekken met de heersende familie willen aangaan.

Sjiieten maken ongeveer 70 procent uit van de bevolking, maar worden geweerd van belangrijke posten in de regering en het leger.

Twee voormalige parlementsleden moesten ook voor de rechter komen als onderdeel van de poging van het regime om vermeende vijanden onschadelijk te maken. Beiden zijn lid van de belangrijkste sjiitische politieke groepering Wefaq. De achttien parlementariërs van Wefaq stapten eerder op uit protest tegen de keiharde repressie van de betogers.

Zaterdag werd in de hoofdstad Manamah de eerste gesanctioneerde betoging in maanden gehouden. De meer dan tienduizend demonstranten lieten zien dat de sjiitische oppositie blijft vasthouden aan de eis voor meer politieke rechten. De veiligheidstroepen bleven op de achtergrond. De staat van beleg in het land werd twee weken geleden opgeheven.

Zeker 31 mensen zijn sinds februari omgekomen door de onlusten in Bahrein. De Verenigde Staten hebben het geweld veroordeeld, maar geen sancties getroffen tegen het regime, dat ruimte biedt aan een deel van de Amerikaanse vloot.

Gameiro verkiest PSG boven Newcastle

De Franse aanvaller Kevin Gameiro heeft besloten om te tekenen bij Paris Saint-Germain. Dat verklaarden de hoofdstedelingen. De spits is Frans international en stond ook in de belangstelling van Newcastle United. Gameiro verkoos PSG echter boven een verblijf in de Engelse industriestad. Newcastle had al wel een akkoord bereikt met FC Lorient.

Van die club neemt PSG de aanvaller dan ook over. Gameiro heeft nimmer zijn interesse laten blijken voor een dienstverband in de Premier League. Gameiro zou wel interesse hebben gehad in een overstap naar Spanje.

Vanuit Spanje bracht Valencia een bod uit op de international, maar PSG was slagvaardig en sloeg daadkrachtig toe. Bij PSG ondertekent Gameiro een vierjarig contract. Lorient krijgt als vergoeding een som van naar verluidt tien miljoen euro.

Neergeschoten Giffords publiceert foto's

Het in januari door haar hoofd geschoten Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords heeft voor het eerst sinds de schietpartij foto's van haarzelf vrijgegeven. De Democrate plaatste de afbeeldingen zondag op Facebook.

Giffords heeft inmiddels kort bruin haar en draagt een bril. Ook zit aan de linkerkant van haar gezicht een deuk, ontstaan door de schotwond. Het Congreslid verblijft vooralsnog in een revalidatiekliniek om te herstellen. De vooruitzichten zijn volgens de artsen goed, hoewel het uitgesloten lijkt dat zij al haar functies zal terugkrijgen.

De Democrate raakte op 8 januari zwaargewond tijdens en schietpartij in de stad Tucson in de staat Arizona. Daarbij lieten zes mensen het leven en raakten nog eens 13 mensen gewond. Jared Lee Loughner wordt verdacht van de schietpartij. Hij stelt onschuldig te zijn.

Neergeschoten Giffords publiceert foto's
Neergeschoten Giffords publiceert foto's (Foto: ANP)

Dzsudzsák verruilt PSV voor Anzhi Makhachkala

PSV heeft Balázs Dzsudzsák verkocht aan het Russische Anzhi Makhachkala. Dit maakte de club uit Eindhoven vanmiddag bekend. Het vertrek van de 24-jarige aanvaller, die nog een verbintenis tot medio 2015 had, levert PSV ongeveer 14 miljoen euro op.

"We verliezen met Balázs een heel goede speler met een hoog rendement", zo liet technisch manager Marcel Brands van PSV weten. "Hij heeft zich onder Fred Rutten sterk ontwikkeld en internationaal in de kijker gespeeld. Het moment van een transfer zat eraan te komen, al is deze club misschien een onverwachte keuze", motiveert Brands de transfer.

Dzsudzsák speelde sinds januari 2008 voor PSV. Afgelopen seizoen was hij goed voor zestien doelpunten en veertien assists.

Cleverley wil opvolger Scholes worden

Wesley Sneijder en Luka Modric zijn niet nodig bij Manchester United. Dat heeft Tom Cleverley, een 21-jarig talent van United, laten weten in Manchester Evening News. Paul Scholes stopt met het bedrijven van profvoetbal, terwijl Owen Hargreaves moet vertrekken bij United. Manager Sir Alex Ferguson zou daarom de portemonnee willen trekken voor versterkingen, maar volgens Cleverley is dat niet nodig.

"Het is erg lastig om Paul Scholes te vervangen. Hij is een winnaar en een geweldige speler. Elk team zou zo'n speler missen, maar er moet altijd een vervanger klaar staan. Ik hoop dat ik de kans krijg en kan laten zien dat hij niet zó erg wordt gemist", aldus de zelfverzekerde Cleverley.

Afgelopen seizoen speelde de middenvelder op huurbasis voor Wigan Athletic. "Hopelijk kan ik de lijn doortrekken en de club geld besparen. Wigan heeft mij flink geholpen en ik voel dat ik klaar ben voor het grote werk bij United. Ik heb reeds met de manager gesproken, het waren goede gesprekken. Na het EK -21 praten we verder."

Belgische bikers opgepakt voor drievoudige moord

Twee Belgen die verbonden zijn met de Hell's Angels zijn opgepakt voor een drievoudige moord. De Belgische justitie verdenkt hen ervan vorige maand in Maasmechelen drie bikers van de rivaliserende motorbende Outlaws te hebben omgebracht.

Mogelijk ging het om een afrekening. Na de moord zouden de verdachten de auto van een van de slachtoffers met daarin de drie lijken in een naburig kanaal hebben achtergelaten.

De mannen van respectievelijk 44 en 37 zijn nog niet officieel in staat van beschuldiging gesteld.

Helmond Sport haalt Quekel

Erik Quekel vervolgt zijn loopbaan bij Helmond Sport. De spits kreeg geen nieuw contract aangeboden bij FC Dordrecht, waardoor de Helmonders hem transfervrij konden aantrekken. Quekel tekende een contract tot medio 2013 bij de Brabanders.

De 24-jarige aanvaller speelde slechts één seizoen voor FC Dordrecht. Die club bood hem de kans weer terug te keren op niveau, nadat hij door een zware blessure een heel seizoen langs de kant stond. In 29 optredens scoorde de Bosschenaar zeven keer voor FC Dordrecht. Hij was er nooit zeker van een basisplaats.

Eerder was Quekel drie seizoenen basisspeler bij TOP Oss. Voor die club maakte hij in 85 optredens in de Jupiler League liefst 36 doelpunten. Helmond Sport zag recent een aantal aanvallers vertrekken en kon dus wel versterking in de voorhoede gebruiken.

Hellemons blijft RBC trouw in Hoofdklasse

Als RBC Roosendaal inderdaad een doorstart maakt in de Hoofdklasse bij de zondagamateurs, heeft de club in elk geval een trainer. Eric Hellemons heeft aangegeven RBC trouw te blijven.

Hellemons zou vanaf deze zomer eindverantwoordelijk worden bij RBC. Die afspraak blijft staan, ook als de club bij de amateurs verder moet. Voor die doorstart heeft RBC voor 15 juni een selectie nodig. Hellemons en de clubleiding moeten dus op zoek naar spelers die ook in de Hoofdklasse voor de club willen spelen. Jasper de Muijnck is naar verluidt een belangrijke gegadigde om assistent van Hellemons te worden.

Löw: "Komende half jaar ga ik experimenteren"

De Duitse bondscoach Joachim Löw is van plan om te gaan experimenteren met zijn elftal, aangezien Duitsland zo goed als zeker is van deelname aan het EK 2012. Het gaat de ploeg van Löw voor de wind in de EK-kwalificatiereeks; het staat al tien punten voor op de eerstvolgende concurrent.

"De aankomende zes maanden zal ik gaan experimenteren", meldde Löw in Bild. "Er is natuurlijk een vaste kern met spelers, maar ik denk dat er in de nationale ploeg veel veranderd gaat worden in het komende jaar."

"Ik ben niet van mening dat ik zes maanden voor aanvang van het EK al moet weten wat mijn beste formatie is. Wat dat betreft zal ik ook een heel ander team opstellen tegen Nederland, dan tijdens de start van het EK 2012. Ik weet enkel en alleen dat ik vier weken voor het toernooi mijn vaste opstelling in mijn hoofd moet hebben", vervolgde de keuzeheer.

Enkele spelers lijken zeker van een plaats in het elftal van Löw. Voor de spitspositie zijn Miroslav Klose en Mario Gomez in de race. Klose verkast na dit seizoen naar SS Lazio, terwijl Gomez goed presteert bij Bayern München. "Het is belangrijk dat Miroslav aan spelen toekomt. Het is een positieve ontwikkeling voor hem dat hij aan een nieuw avontuur begint."

Gewonden bij steekpartij in woning Vlaardingen

Bij een steekpartij in een woning in Vlaardingen zijn zondagochtend een 14-jarige jongen uit Groningen en een 26-jarige man uit Schiedam gewond geraakt. Op dat moment waren drie mannen en twee vrouwen in de woning aanwezig.

Beide gewonden zijn naar een ziekenhuis vervoerd, de 14-jarige is na behandeling meegenomen naar het politiebureau. Ook de 26-jarige is een verdachte. De derde verdachte, een 28-jarige man uit Vlaardingen is direct naar het politiebureau overgebracht

De politie kreeg rond 05.30 uur een melding dat in een woning aan de Aelscholverlaan een steekpartij had plaatsgevonden. De recherche onderzoekt wat zich daar precies heeft afgespeeld.

Audi klopt Peugeot opnieuw in 24 uur Le Mans

De Duitse autofabrikant Audi heeft net als vorig jaar Peugeot afgetroefd bij de 24 uur van Le Mans. De bolide met nummer twee, bestuurd door Andre Lotterer, Marcel Fassler en Benoit Treluyer, kwam op het Franse circuit als eerste over de streep en bezorgde Audi de tiende zege in de geschiedenis. Peugeot finishte als tweede en derde.

Lotterer, Fassler en Treluyer legden namens Audi, dat slechts met een auto het eind haalde, in de LMP1-klasse 355 ronden af in 24 uur. De nummer negen van Peugeot met Simon Pagenaud, Pedro Lamy en Sebastien Bourdais achter het stuur werd met ruim dertien seconden geklopt.

Beste Nederlander in de race was Jeroen Bleekemolen die voor Rebellion Racing als zesde in het eindklassement eindigde en hiermee de beste coureur met een benzine-auto was. Jan Lammers deed mee voor Hope Racing in een auto die deels een hybride aandrijving had. Een succes werd het niet, want de equipe kampte met veel problemen en moest halverwege de race opgeven. Aston Martin deed het nog slechter. Beide bolides waren niet op tijd gereed, waardoor ze al in het eerste uur met problemen tot de uitvallers behoorden.

De race werd opgeschrikt door twee zware ongevallen waar beide keren een Audi en een Ferrari bij betrokken waren. In het eerste uur nog vloog Alan McNish in de muur bij het inhalen van een langzamere deelnemer en in de nacht gebeurde Mike Rockenfeller hetzelfde. Bij beide klappers vlogen de onderdelen in het rond en uiteindelijk bleek alleen Rockenfeller slechts lichtgewond te zijn geraakt. Beide keren was een lange safetycarperiode noodzakelijk om alle schade te herstellen en de rommel op te ruimen.

In de LMP2-klasse ging de zege naar Greaves Motorsport dat reed met de coureurs Karim Ojjeh, Tom Kimber-Smith en debutant Olivier Lombard. In de GTE Pro was Corvette Racing met Olivier Beretta, Tom Milner en Antonio Garcia de beste. De andere auto van Corvette ging lang aan de leiding, maar Jan Magnussen kreeg een botsing met Horst Felbermayr Sr. en moest opgeven. Tot slot werd de GTE Am-klasse gewonnen door Larbre Competition met de rijders Patrick Bornhauser, Julien Canal en Gabriele Gardele.

Chirac: Stem op tegenstander Sarkozy was grap

De voormalige Franse president Jacques Chirac doet het af als een geintje. Maar zijn verklaring dat hij in de presidentsverkiezingen van volgend jaar op een Socialist zal stemmen moet voor partijgenoot en opvolger Nicolas Sarkozy als een steek onder water hebben gevoeld.

Chirac verklaarde zaterdag in 2012 niet de conservatieve Sarkozy, maar de voormalige leider van de rivaliserende Socialisten François Hollande zijn stem te gunnen. Chirac en Hollande bezochten samen het Jacques Chirac-museum in Sarran.

Sarkozy was lang een van Chiracs beschermelingen, maar de laatste jaren is hun relatie bekoeld.


Chirac: Geintje...moet kunnen, toch?! (Foto: Novum)

'MGS HD: meer dan een likje verf'

Yoshikazu Matsuhana, creative producer van Kojima Productions, heeft aangegeven dat het bedrijf de PlayStation One game Metal Gear Solid opnieuw in HD wil uitbrengen. Dat de game niet in de Metal Gear Solid HD Collection zit, is volgens Matsuhana een bewuste keuze geweest. De game zou zowel gameplay-technisch als visueel niet meer passen in de huidige markt.

"Obviously, we wanted to include it and make it a complete collection. However, as you know, Metal Gear Solid 1 was for the PSone. It has a very, very low polygon count. While at the time the game was something new and refreshing, just bringing it as is into HD probably wouldn't have that much meaning to us. We're doing two and three with a certain work flow where the goal is to take that game, preserve it and introduce it to a new generation. We can't really take that approach with Metal Gear Solid 1 because it's very dated at this point"

De studio zit zelf wel brood in een vernieuwde Metal Gear Solid 1 en hoopt dat de game toch nog dat beetje extra aandacht krijgt in de nabije toekomst:

"If we were going to do Metal Gear Solid 1 we'd want to take more time with it. Not just up-res the textures, not just make things look pretty and polished, but go back and tweak some of the gameplay, tweak the story to update things and do it properly. Not just a re-master but a re-imagining almost. We do want to do that sometime down the road but it will take more time. It's not something we're looking at doing right now."

De Metal Gear Solid HD Collection, met daarin de remakes van Metal Gear Solid 2, Metal Gear Solid 3 en Metal Gear Solid Peace Walker, is verkrijgbaar later dit jaar en komt uit op PlayStation 3 en Xbox360.

Onzekerheid rondom nieuw stadion Heracles

Heracles Almelo betrekt mogelijk niet een nieuw stadion. Dat mag worden geconcludeerd, nadat voorzitter Jan Smit vertelde niet 'aan een dood paard te willen trekken'. Het leek zo goed als zeker dat Heracles een nieuw stadion zou krijgen, gezien het akkoord met de omliggende voetbalclubs, die akkoord moesten gaan met de herinrichting van het sportpark. Daarnaast is een lening, van de gemeente Almelo, zo goed als binnen.

Maar Heracles lijkt zich op het laatste moment terug te trekken. Stichting Stadion Heracles Almelo is het niet eens met de voorwaarden die de gemeente stelt bij het uitkeren van een lening van vijftien miljoen euro. Preses Smit heeft 'geen zin om aan een dood paard te trekken' en zou volgens TC/Tubantia opstappen als het nieuwe onderkomen er niet komt. De stichting is eveneens teleurgesteld. Zij reppen van 'gebrek aan vertrouwen bij de gemeente en het ontbreken van flexibiliteit in de voorstellen'. 

De gemeente wil extra rente, omdat het risico loopt, geeft geen voorschot voor de aanloopkosten en sluit flexibiliteit in de onderhandelingen met particuliere investeerders uit. De gemeente verwacht ook van Heracles en de stichting dat zij meebetalen aan de infrastructuur. Heracles wil op haar beurt de grond voor de bouw van het stadion graag in erfpacht nemen om zodoende niet het bedrag van 8,2 miljoen euro in één keer te hoeven betalen.

Hamas wijst Fatah-voordracht interim-premier af

Het radicaal-islamitische Hamas wil niet dat de gematigde, door aartsrivaal Fatah voorgedragen Salam Fayyad de overgangsregering gaat leiden waarin de beide Palestijnse facties de macht gaan delen.

Het prille verzoeningsproces tussen Hamas en Fatah, die respectievelijk de Gazastrook en de Westoever beheersen, ondervindt met de afwijzing van Fayyad een fikse tegenslag. De rivalen kwamen vorige maand overeen een interim-regering te vormen die verkiezingen moet uitschrijven. Zo wilden zij na vier jaar van broedertwist de Palestijnse gebieden weer verenigen.

De partijloze Salam Fayyad is nu nog premier van de Fatah-regering die de Westoever bestuurt. Fatah hoopt dat de benoeming van de gerespecteerde econoom westerse zorgen om de verzoening van Fatah en Hamas, die in de nieuwe regering een gelijke stem krijgen, zal wegnemen. Fayyad versterkte tijdens zijn ambtstermijn als premier van de Westoever de overheidsinstellingen en geniet het vertrouwen van buitenlandse donoren.

Hamas beschouwt Fayyad als een stroman van het westen. Medewerkers van de Palestijnse president Mahmoud Abbas zeggen te hopen Hamas nog te kunnen overhalen Fayyads voordracht te accepteren. Het besluit zou deel uitmaken van het loven en bieden rond de verdeling van de kabinetsposten in de interim-regering.

Israël, de Verenigde Staten en de EU zien Hamas als een terreurorganisatie en weigeren met haar te onderhandelen. Zij eisen dat de nieuwe interim-regering geweld publiekelijk afzweert en Israëls bestaansrecht zal erkennen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Hamas openlijk met die voorwaarden zal instemmen.

[MotoGP] Stoner sterkste in regen

Casey Stoner heeft met groot vertoon van macht de grand prix van Groot-Brittanië gewonnen. De Australiër van Honda was op de natte baan van Silverstone het sterkste en won voor Andrea Dovizioso die ruim vijftien seconden moest toegeven. Plaats drie ging naar Colin Edwards.

Stoner nam in het begin van de race al vroeg de leiding. Hij zag Marco Simonchelli en Jorge Lorenzo, beide op dat moment tweede in de race, uitvallen en kon onbedreigd naar de zege rijden. Stoner is ook de nieuwe leider in het WK met 116 punten. Lorenzo staat daarin nu tweede met 98 punten, terwijl Dovizioso derde is met 83 punten.

Oud-sportjournalist Bob Spaak overleden

Oud-sportjournalist Bob Spaak is zaterdag in zijn woonplaats Nieuw-Loosdrecht overleden. Dat meldde de NOS zondag. Spaak was onder meer chef van Sport in Beeld, de voorloper van Studio Sport.

Spaak deed ook verslaggeving. Beroemd werd zijn commentaar toen de Europacupwedstrijd Feyenoord-Real Madrid uit de hand liep na een zware overtreding op Coen Moulijn. "Coen, Coen, beheers je alsjeblieft. Jongens, jongens, dit kan toch niet."

Spaak ging in 1982 met pensioen. Hij werd 93 jaar.

Oud-sportjournalist Bob Spaak overleden
Oud-sportjournalist Bob Spaak overleden (Foto: ANP)

Rus mist mogelijk Wimbledon

Door haar winst in de kwalificatiereeks voor het grastoernooi van Rosmalen, mist tennister Arantxa Rus mogelijk het grandslamtoernooi van Wimbledon. De wildcards voor het toernooi in Londen, waar Rus zich voor had opgegeven, zijn vergeven aan andere speelsters. De Duitse Sabine Lisicki en de Griekse Eleni Daniilidou hebben een wildcard gekregen.

De 20-jarige Rus kan alleen nog via de kwalificaties van Wimbledon het hoofdtoernooi bereiken. Daarvoor moet ze wel voor maandag 16.00 uur uitgeschakeld zijn in Rosmalen.

"Arantxa staat achter de beslissing om het zo te doen. Het is haar carrière en we hebben alles in overleg besloten. Ze ging hier voor het hoofdtoernooi en zal er ook in de eerste ronde zeker voor gaan. We hopen wel op medewerking van directeur Marcel Hunze dat we maandag vroeg kunnen spelen. Maar hier een paar ronden winnen is ook mooi, dan komt Wimbledon volgend jaar wel weer", zo laat coach Ralph Kok weten.

Oud-sportjournalist Spaak (93) overleden

Voormalig sportjournalist Bob Spaak is gisteren in zijn woonplaats Nieuw-Loosdrecht overleden. Spaak, die 93 jaar werd, was chef van Sport in Beeld, de voorloper van Studio Sport.

Spaak begon zijn loopbaan in 1945 bij het Vrije Volk. In 1955 vertrok hij naar de VARA. Voor die omroep presenteerde hij onder meer Start en Finish. In 1966 ging hij bij de NTS aan de slag.

Spaak was ook actief als verslaggever. Beroemd werd zijn commentaar toen het Europa Cup-duel tussen Feyenoord en Real Madrid uit de hand liep na een zware charge op Coen Moulijn: "Coen, Coen, beheers je, beheers je alsjeblieft. Jongens, jongens, dit kan toch niet".

In 1982 ging Spaak met pensioen.


De beroemde woorden van sportjournalist Spaak.

Kohlschreiber wint Halle na opgave Petzschner

Philipp Kohlschreiber heeft in Halle zijn derde ATP World Tour toernooizege behaald. Op het grastoernooi won hij de finale na opgave van zijn opponent Philipp Petzschner, die bij een 7-6 (2) en 2-0 stand moest opgeven met een blessure.

Op dit toernooi versloeg Kohlschreiber al titelverdediger Lleyton Hewitt en ook de als nummer drie geplaatste Gaël Monfils. Eerder won Kohlschreiber de toernooien van Auckland (2008) en München (2007). In 2008 was hij al finalist in Halle, toen verloor hij van Roger Federer.

'Rijkaard aan de slag bij Aston Villa'

Na zijn ontslag bij Galatasaray eind 2010, lijkt Frank Rijkaard binnenkort weer als trainer aan de slag te gaan. De Amsterdammers is topkandidaat bij Aston Villa. Frank Rijkaard lijkt op het aanbod in te gaan. Volgens Daily Star heeft de trainer die in 2006 met Barcelona de Champions League won zijn ja-woord al gegeven aan Aston Villa.

The Villans dachten de opvolger van de met gezondheidsproblemen vertrokken Gerard Houllier al binnen te hebben, maar Roberto Martinez besloot om nog een seizoen bij Wigan Athletic te blijven. Naast Rijkaard worden ook de namen Mark Hughes (onlangs vertrokken bij Fulham), Rafael Benítez (oud-Liverpool en -Inter) en David Moyes (Everton) genoemd, maar Rijkaard zou zijn ja-woord al hebben gegeven aan de club die afgelopen seizoen als negende eindigde in de Premier League.

Als Rijkaard inderdaad in Birmingham tekent, dan is hij de tweede Nederlandse manager in de competitie. Martin Jol tekende eerder deze week bij Fulham. Het zouden er drie kunnen worden als Guus Hiddink voor komend seizoen zijn ja-woord geeft aan Chelsea. The Blues willen de huidig bondscoach van Turkije dolgraag vastleggen.

Resident Evil wordt weer eng

Een vertegenwoordiger van Capcom heeft aangegeven dat hij het eens is met de fans dat de horror-elementen in de eerdere delen meer aanspreken dan de actiegerichte elementen in de latere delen van de Resident Evil-serie. Hij zegt dat de fans blij zullen zijn met de richting die het volgende deel zal nemen.

"We weten dat veel fans meer horror terug willen zien in het nieuwe deel, het ontwikkelteam weet dat ook en we lezen veel reacties, fora en vragen om feedback. Er was veel kritiek op de focus op actie in Resident Evil 5", zegt de vertegenwoordiger. Hij voegt toe: "Ik denk dat jullie de richting die het nieuwe deel op gaat leuk vinden".

Zo te lezen zal het nieuwe deel dus weer terug naar de roots van de serie gaan.

Resident Evil: Operation Raccoon City

Emotioneel afscheid Delmee tijdens EHL

Jeroen Delmee heeft zondagmiddag tijdens de Euro Hockey League zijn professionele carrière beëindigd. De 38-jarige Nederlander ging met Oranje Zwart in de strijd om de derde plaats met 3-2 onderuit tegen Reading. Delmee nam na afloop van het duel afscheid op het veld van HGC.

"Normaal praat ik wel, maar ik weet nu even niets te zeggen", zei de geëmotioneerde Delmee. "Ik had niet zoveel nagedacht over mijn laatste wedstrijd, maar na afloop sloeg het toch in als een bom." De 401-voudig international had liever een ander afscheid gehad, maar kon leven met de nederlaag. "Dat kan gebeuren, ik ga daar niet wakker van liggen. Ik vind ook niet dat mijn teamgenoten mij in de steek hebben gelaten."

"Ik heb altijd geprobeerd om het maximale uit het team te halen. We hebben goede en slechte periodes gekend, maar nu is het echt voorbij", aldus Delmee, die na afloop een staande ovatie kreeg van het publiek in Wassenaar. De Brabander is volgend seizoen clubcoach bij het Belgische Braxgata. Daarnaast wordt Delmee assistent-trainer bij het nationale elftal van België. "Maar overmorgen ga ik eerst op vakantie. Ik wil dan even niet meer aan hockey denken."

'Frans echtpaar stal 271 Picasso's'

De Franse politie heeft een echtpaar opgepakt, omdat er 271 gestolen kunstwerken van Picasso in hun garage stonden. Franse media meldden zondag dat het gaat om een gepensioneerde elektricien en zijn vrouw. Ze zouden nu worden beschuldigd van heling.

De politie kwam de 71-jarige Pierre Le Guennec op het spoor toen hij contact opnam met de erven van de Spaanse schilder in de hoop bevestigd te krijgen dat het echt ging om kunst van Picasso. De waardevolle kunst heeft 40 jaar in de garage van de elektricien in het zuiden van Frankrijk gestaan.

De man stelt de werken van Picasso en diens vrouw te hebben gekregen in de periode dat hij op een boerderij van de schilder werkte. Volgens de politie komen een aantal werken echter niet van de boerderij.

Man City smeekte met beloftes bij C. Ronaldo

Manchester City deed de voorbije weken wanhopige pogingen bij Real Madrid-ster Cristiano Ronaldo om hem naar Manchester te lokken. De rijke club deed Ronaldo bizarre beloftes. Dat verklaart Cristiano Ronaldo zelf in The Mirror. Allereerst deed een familielid van de Arabisch eigenaar hem een voorstel voor een salaris van 350.000 pond per week als hij Real Madrid zou verlaten en naar Manchester zou komen. Daar bleef het niet bij.

Volgens Ronaldo beloofde de miljoenenclub hem ook de aanvoerdersband en rugnummer zeven. Daarnaast stuurde de club hem, naar eigen zeggen, een foto met daarop stapels geld op de achterbank van een Bentley. City, dat blijkbaar inzag dat het meer nodig heeft om Ronaldo naar de club te lokken, voegde daar de belofte aan toe dat de Portugees een rondleiding zal krijgen door het Koninklijke paleis in de Verenigde Arabische Emiraten en daarbij als een waar royality zal worden behandeld.

Volgens een vriend van Ronaldo was de Portugees serieus verleid. "Hij glunderde en zei dat hij het geld zou pakken, naar City zou gaan, vijftig goals in de Premier League zou maken en vervolgens City weer te verlaten." Een overgang naar Manchester City zou tevens opmerkelijk zijn, aangezien Cristiano Ronaldo voor zijn vertrek naar Madrid maar liefst zes seizoenen het shirt van aarts- en stadsrivaal Manchester United droeg.

Marijke Helwegen wil homomoeder worden

Marijke Helwegen ziet een rol als homomoeder wel zitten. De 62-jarige socialite denkt een belangrijke boodschap te kunnen uitdragen over gelijke behandeling tussen alle mensen.

"Ik zou het best willen worden, ik geloof er heilig in", vertelt Marijke voor de camera van Novum Nieuws. "Ik vind dat alle mensen, wie je ook bent, gelijk moeten worden behandeld. Ook al heb je geen schoolopleiding, ook al ben je niet mooi: het maakt niet uit. Je mag er zijn", stelt ze. " Je behoort respectvol behandeld te worden."

Marijke weet heel goed over welke eigenschappen een goede homomoeder moet beschikken. "Ze heeft nooit een waardeoordeel. Ze kan vriendschap creëren, kan mensen laten lachen en mensen laten huilen. Ze kan iets uitdragen, een boodschap, die mensen oppikken. En dat zou ik graag doen." Andere bekende Nederlandse homo-iconen zijn onder anderen Willeke Alberti en Imca Marina.

Marijke, die al sinds haar achttiende gelukkig is met Harry, heeft op seksueel gebied nooit geëxperimenteerd met vrouwen. "Nee, gek genoeg niet", vertelt ze. "Ik liep altijd een beetje achter, daarom kom ik nu tot bloei. Ik doe nu allerlei leuke dingen. Ik spring rond als een bambi en ik roek als een duif en ik haal de schade in."


Marijke Helwegen wil homomoeder worden (Foto: Novum)

'Ook Stekelenburg optie voor AS Roma'

Waar AZ-doelman Sergio Romero de voorbije weken werd genoemd als potentiële nieuwe keeper van AS Roma, is nu ook de naam Maarten Stekelenburg gevallen. Ajax-keeper Maarten Stekelenburg is zelfs het voornaamste doelwit van AS Roma, weet Corriere dello Sport. De Romeinen stelden afgelopen week met Luis Enrique een nieuwe trainer aan en zijn nu hard bezig de selectie te versterken voor komend seizoen.

De Italiaanse nummer zes van afgelopen seizoen werd onlangs overgenomen door de rijke zakenman Thomas Di Benedetto. De ambitieuze Amerikaan wil nu koste wat kost de selectie van de Romeinse club versterken. Stekelenburg zou de ploeg achterin alvast een portie zekerheid kunnen verschaffen.

De voorkeur van Stekelenburg zou uitgaan naar een ploeg die volgend seizoen Champions League speelt. Daar greep AS Roma door de zesde plaats naast. Daar komt bij dat AS Roma niet de enige gegadigde is Stekelenburg van Ajax over te nemen. In de voorbije weken werden ook Tottenham Hotspur, Liverpool, Arsenal, Schalke 04 en Atlético Madrid als geïnteresseerde clubs genoemd.

Het contract van Maarten Stekelenburg bij landskampioen Ajax loopt nog één seizoen door. De club zal dus met de doelman willen verlengen of hem deze zomer willen verkopen om zo nog wat aan hem te kunnen verdienen.

[Moto2] Bradl blijft oppermachtig

Stefan Bradl heeft maar weer eens een race gewonnen in de Moto2 klasse. Op het circuit van Silverstone was de Duitser weer oppermachtig en won op een natte met een dikke zeven seconden voor thuisrijder Bradley Smith. De Italiaan Michele Porro werd derde op vijf seconden van Smith.

Bradl zag zijn concurrenten voor de wereldtitel, Simone Corsi en Yuki Takahashi niet in de buurt van de top vijf komen en bouwde daardoor zijn voorsprong in het WK nog verder uit. Bradl heeft met 127 punten de leiding, voor Corsi (65) en Takahashi (56).

Agent schiet op vluchtende auto

De Amsterdamse politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op een auto geschoten die op een agent was ingereden. De achterruit van de wegrijdende auto ging aan diggelen, maar de verdachten wisten te ontkomen, meldt de politie.

Twee agenten waren rond 03.00 uur naar de Bernard Loderstraat gegaan omdat een melding was binnengekomen over drie gemaskerde mannen. Toen de agenten op het Adolphine Eduardine Kokplantsoen een van de mannen zagen en uitstapten om hem aan te houden, sprong hij in een donkere auto. Daarna reed de bestuurder van de auto in op een van de agenten. Die wist op tijd weg te springen.

Vervolgens heeft een van de agenten op de vluchtende auto geschoten. Zoals gebruikelijk in dergelijke gevallen wordt onderzocht of de agent had mogen schieten. Om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen wordt het technisch onderzoek door een ander korps gedaan.

Druk op Alguersuari toegenomen

Jaime Alguersuari voelt de druk bij Scuderia Toro Rosso toenemen. De Spanjaard werd gisteren in de kwalificatie voor de Grand Prix van Canada slechts achttiende en kon hierdoor al na Q1 uitstappen. Teamgenoot Sébastien Buemi deed het met een vijftiende tijd een stukje beter.

"Ik heb het hele weekend al problemen tijdens het remmen. We hebben tijdens de laatste training nog wat aan de afstelling veranderd en tijdens de kwalificatie ging het iets beter, maar ik had nog steeds last van blokkerende wielen, waardoor ik een vlakke plek op een van de voorbanden kreeg en niet meer het maximale uit mijn ronde kon halen. Dit was erg jammer en ik hoop dat we morgen een betere race kunnen hebben," zei Alguersuari die weet dat Daniel Ricciardo als vervanger staat te trappelen om in te stappen.

'Charisteas moet Vennegoor opvolgen bij Rapid'

Angelos Charisteas is in gesprek met Rapid Wien. De club die afgelopen week afscheid nam van Jan Vennegoor of Hesselink is in gesprek met de Griek.

Charisteas streek in de winterstop verrassend neer bij Schalke 04, nadat een Frans avontuur bij Arles-Avignon niet op succes was uitgelopen. Bij Die Königsblauen kwam de oud-Ajacied en ex-Feyenoorder niet verder dan 96 Bundesliga- en veertien Champions League-minuten. Wel kroonde hij zich in de thuiswedstrijd tegen Eintracht Frankfurt (2-1) nog tot matchwinner.

Het contract van Charisteas werd door Schalke niet verlengd, waardoor de spits weer transfervrij is. Zijn volgende station lijkt Rapid Wien, de club waarvan oud-Oranje-international Jan Vennegoor of Hesselink deze week afscheid nam.

Volgens het Duitse Sportwoche is Charisteas inmiddels in gesprek met de Oostenrijkse recordkampioen. Rapid is op zoek naar een nieuwe spits na het vertrek van Vennegoor of Hesselink en lijkt voor Charisteas te gaan. De laatste keer dat Rapid kampioen werd was in 2008.

Gameplay Hitman: Absolution in interview

Tijdens de E3 is de eerste trailer van Hitman: Absolution verschenen en hebben we meer informatie over de game gekregen. Nu is tijdens een interview, dat de developer heeft gehouden met Jem Alexanders SE Blog, de eerste gameplay te zien.

Het interview duurt zo'n elf minuten maar er wordt eigenlijk niets nieuws in verteld. Vanaf 11:02 wordt het interessanter want dan zien we de eerste gameplay-beelden van de game. In de gameplay zien we hoe het cover-systeem in de game werkt, hoe we politieagenten van richels kunnen trekken, hoe de omgevingen gebruikt kunnen worden om tegenstanders uit te schakelen en hoe we iemand als menselijk schild kunnen gebruiken.

Website Epic Games gehackt

De website van Epic Games is gehackt. Dat heeft Epic Games aan zijn klanten laten weten door middel van een e-mail. Deze klanten wordt verzocht om een nieuw pasword aan te maken want met de hack zouden deze gegevens gestolen kunnen zijn.

Epic Games, ontwikkelaar van de Unreal Engine en van games zoals de Gears of War-serie, heeft onderstaande mail gestuurd:

"Our Epic Games web sites and forums were recently hacked. After some downtime, they’re back up and running now.

The hackers may have obtained the email addresses and encrypted passwords of forum users. Plaintext passwords weren’t revealed, but it’s possible that those passwords could be obtained by a brute-force attack on the encrypted passwords. Therefore, we have reset all passwords. Your new password at the bottom of this message.

The Unreal Developer Network (UDN) hasn’t been compromised. Thankfully, none of our web sites ask for, or store, credit card information or other financial data.

We’re sorry for the inconvenience, and appreciate everyone’s patience as we wrestle our servers back under control.

Tim Sweeney
Founder, Epic Games Inc"

De laatste tijd horen we steeds meer gevallen van hacken. Natuurlijk was daar de grote PSN-hack waarin persoonlijke gegevens van 77 miljoen klanten was bemachtigd, maar ook Nintendo is slachtoffer geweest van een online aanval en afgelopen week werd bekend dat de website van Codemasters is gehackt.

Epic

'Pensioenakkoord benadeelt jongeren'

In het vrijdag bereikte pensioenakkoord komt het risico een stuk zwaarder bij jongeren te liggen. Zij lopen veel meer kans dat hun pensioen lager uitvalt dan ouderen, zei adjunct-directeur van het Centraal Planbureau Casper van Ewijk zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

De toekomstige generaties krijgen volgens hem geen beloning voor het extra risico dat ze lopen. Hij wees erop dat het gebruikelijk is dat er wat tegenover staat als meer risico wordt genomen.

Ook ouderen gaan meer risico lopen, maar niet zo veel als jongeren. Een argument daarvoor is volgens Van Ewijk dat jongeren meer tijd hebben om zich voor te bereiden op een lager pensioen.

Vrijdag sloot de vakcentrale met werkgevers en de overheid een principeakkoord. Daarin staat onder meer dat de AOW-leeftijd in 2020 omhoog gaat naar 66 jaar en daarna waarschijnlijk in 2025 naar 67 jaar. Het akkoord is nog niet definitief. De leden van de FNV moeten nog instemmen met het akkoord. FNV Bondgenoten, de grootste vakbond, roept zijn leden op tegen te stemmen.

De FNV is volgens Van Ewijk vooral tegen omdat er niet genoeg zekerheid voor ouderen wordt geboden. Hij noemt dat een achterhoedegevecht omdat het geen optie zou zijn al het risico alleen bij de pensioenverzekeraars te leggen.

Ferrari ontkent komst Briatore

Het Formule 1-team van Ferrari heeft ontkend dat Flavio Briatore in de race is om teambaas te worden. Eerder deze week doken de geruchten op dat Ferrari-president Luca di Montezemolo zo kwaad is op de tegenvallende prestaties van zijn team dat hij teambaas Stefano Domenicali wilde vervangen door Briatore.

Namens Ferrari reageerde Luca Colajanni op de beweringen van F1Today. "Ik heb vaak te maken met de geruchten die op websites staan en van welke ik de bron niet ken. Ik ken een van een Nederlandse website die volslagen onzin is," zei Colajanni. Ook Fernando Alonso ontkende het gerucht rond Briatore.

Quick-scoping keert terug in Modern Warfare 3

Met Call of Duty: Black Ops had Treyarch besloten dat quick-scoping niet meer de bedoeling was en had deze functie uit de game gehaald. Dit tot onvrede van veel fans. De nieuwe game in de serie, Modern Warfare 3, zal eind dit jaar verschijnen en zal hoogstwaarschijnlijk de functie weer bevatten.

Volgens community manager bij Infinity Ward, Robert Bowling, zit de mogelijkheid om te quick-scopen nog steeds in de game. Hij waarschuwt ons dat de game nog veel zal veranderen maar dat de filosofie van de game, bijft bestaan.

“Currently, you can still quick scope in Modern Warfare 3. Keep in mind though, multiplayer is always changing at this stage (new perks, new balancing, new everything all the time based on feedback), however our philosophy on that hasn’t changed since MW2.”

Quick-scoping is een techniek waar gebruikt wordt gemaakt van de auto-aim van de game. Door snel de vizier van je sniperrifle omhoog te brengen en op precies het juiste moment te schieten, kun je een vijand gemakkelijk doden zonder echt te hoeven richten. Er is veel discussie gaande of de techniek wel een echte techniek is of dat het een soort van cheaten is.

MW3

'Celibaat niet heilig volgens paus'

Paus Benedictus XVI heeft in 2004, vlak voordat hij paus werd, tegen Nederlandse bisschoppen gezegd niet uit te sluiten dat het verplichte celibaat voor priesters ooit zou worden afgeschaft. Dat zegt zondagavond oud-bisschop van Breda Tiny Muskens in KRO Brandpunt.

Volgens Muskens waren de bisschoppen stomverbaasd. De paus was toen nog kardinaal Ratzinger en al een machtig man in het Vaticaan. De bisschoppen waren in 2004 in het kader van het vijfjarige Ad Limina op bezoek in Rome en vroegen of het Vaticaan serieus zou gaan praten over het gehuwde priesterschap.

'Celibaat niet heilig volgens paus'
'Celibaat niet heilig volgens paus' (Foto: ANP)

Eindhovenaar snijdt agent met afgepakt stanleymes

Een 18-jarige Eindhovenaar heeft zaterdagavond een agent gestoken met een stanleymes dat de agent net daarvoor van hem had afgepakt. De man wist het mes bij een worstelpartij terug te pakken en een snee van 20 centimeter in de onderrug van de agent toe te brengen, meldt de politie zondag. Een andere agent liep bij de worstelpartij kneuzingen en schaafwonden op.

Door de worstelpartij zag een andere verdachte kans om weg te rennen. Getuigen hadden de politie gebeld toen ze rond 20.00 uur zagen dat drie mannen op de Rachmaninowlaan spullen uit hun scooters haalden en in de bosjes verstopten. De scooters hadden geen kentekenplaten.

Agenten controleerden de drie en namen het stanleymes van de 18-jarige in beslag. Toen ze hem wilden aanhouden, kwam hij in verzet. De agenten probeerden hem met pepperspray onder bedwang te krijgen, maar de man zag toch kans het mes terug te pakken en een agent te snijden.

Een andere agent liep bij de worstelpartij schaafwonden aan zijn gezicht en kneuzingen aan een knie en een elleboog op. Met hulp van enkele andere agenten is hij uiteindelijk aangehouden.

Een van de drie verdachten zag in het tumult kans de benen te nemen. De derde verdachte, een 16-jarige Eindhovenaar, is wel aangehouden. Hij heeft zich volgens de politie niet met de worsteling bemoeid. De agenten zijn door een dokter behandeld.

De scooters zijn in beslag genomen om na te gaan of ze gestolen zijn. Een politiewoordvoerder kon niet zeggen of de spullen die de drie volgens getuigen verstopten nog zijn gevonden.

Sneijder: ''Alleen God weet waar mijn toekomst ligt''

Donderdag gaf Wesley Sneijder aan geen reden te zien om Internazionale te verlaten. Nu maakt hij het mysterieuzer door te zeggen dat alleen God weet waar zijn toekomst ligt. "Ik hou van Inter met heel mijn hart, maar God beslist waar mijn toekomst zal liggen", tekent de website Tuttomercatoweb.com op uit de mond van de Oranje-international.

Sneijder wordt de laatste tijd veelvuldig in verband gebracht met een overstap naar de Premier League. Onder andere Chelsea en Manchester United zouden hem willen contracteren. Donderdag gaf Sneijder aan geen reden te zien Inter te verlaten en dus ook komend seizoen het shirt van de Nerazzurri te dragen.

Inmiddels zijn de woorden van de technisch begaafde middenvelder wat minder stellig: "Ik wil de fans bedanken, omdat die altijd zo goed voor me zijn geweest en ik wil hen ervan verzekeren dat als ik bij Inter blijf ik er alles aan zal doen meer te winnen." Sneijder kijkt lichtelijk verbitterd terug op het afgelopen seizoen, waarin Inter weliswaar de Coppa Italia won, maar de Scudetto aan aartsrivaal AC Milan moest laten. "Ik ben boos over het feit dat we niet altijd de resultaten kregen waar we voor vochten", aldus de ex-Ajacied.

Congreslid VS vraagt verlof na twitter-slippertje

Anthony Weiner, het Amerikaanse Congreslid dat in opspraak kwam omdat hij vrouwelijke Twittervolgers halfnaakte foto's van zichzelf stuurde, heeft zaterdag verlof aangevraagd. Hij wil dat benutten om een therapie te volgen om 'een betere echtgenoot en gezonder mens' te worden.

De Democraat uit New York houdt vol daarna zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden weer te willen innemen, maar steeds meer invloedrijke partijgenoten dringen aan op zijn vertrek. De voorzitter van het Nationale Comité van Weiners partij vroeg de afgevaardigde op te stappen omdat 'deze ranzige affaire de aandacht van de afgevaardigde, zijn familie, zijn achterban en het Huis van Afgevaardigden op onaanvaardbare wijze opeist'.

Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis, drong er bij Weiner op aan 'hulp te zoeken zonder de lasten van het Congreslidmaatschap'. Ook mede-New Yorker en partijcoryfee Steve Israel heeft zich in dat koor gevoegd.

Vrijdag gaf Weiner toe ook met een 17-jarig meisje te hebben gecorrespondeerd, maar hij ontkende dat tussen hen iets was voorgevallen dat ongepast was.

Voor de nu 46-jarige Weiner leek een glansrijke politieke toekomst weggelegd. Hij was van plan een gooi te doen naar het burgemeesterschap van New York.


Congreslid VS vraagt verlof na twitter-slippertje (Foto: Novum)

Rus naar hoofdtoernooi in Rosmalen

Arantxa Rus heeft het hoofdschema van het grastoernooi in Rosmalen bereikt. De 20-jarige Monsterse tennisster was in de tweede en laatste kwalificatieronde Coco Vandeweghe de baas met 6-4 en 6-4. De Amerikaanse staat 98e op de wereldranglijst, drie plaatsen hoger dan Rus.

Rus had in Rosmalen een wildcard kunnen krijgen voor het hoofdtoernooi, maar koos ervoor om ritme op te doen op gras via de kwalificaties. In de eerste ronde neemt ze het op tegen een andere qualifier, Alexandra Dulgheru uit Roemenië of de als tweede geplaatste Russin Svetlana Kuznetsova.

Naast Rus doet ook Kiki Bertens mee aan de Unicef Open. De debutante op WTA-niveau neemt het in de eerste ronde op tegen Sara Errani uit Italië. Demi Schuurs en Indy de Vroome, die verloor van Rus, strandden in de kwalificaties.

Aanpak geblazen diffuser nog overeind

Het aanpakken van de geblazen diffuser in de Formule 1 staat als het aan de FIA ligt nog steeds overeind. De autosportfederatie heeft gisteren in Montreal de teams laten weten dat later dit jaar het gebruik van uitlaatgassen op het moment dat er geen gas wordt gegeven aan banden moet worden gelegd.

De teams zorgen er met de geblazen diffuser voor dat ook als er geen gas wordt gegeven er een verbrandingsproces plaatsvindt, waardoor hete gassen door de uitlaten en diffuser blijven stromen en zo neerwaartse druk genereren. De verbranding vindt in deze fase plaats door de kleppen iets open te laten staan.

De FIA wilde dit concept al voor de Grand Prix van Spanje verbieden, maar dit zou voor vele teams te snel zijn geweest, omdat bijna alle renstallen door een verbod getroffen gaan worden. Komende donderdag staat in Londen bij een vergadering van de Technical Working Group het onderwerp op de agenda. Het gebruik van de geblazen diffuser op het moment dat er geen gas wordt gegeven zou dan vanaf de Grand Prix van Groot-Brittannië begin juli verboden kunnen worden. De geblazen diffuser zelf zou dan vanaf 2012 niet meer toegestaan zijn.

Messi: ''Nooit tevreden met wat we hebben bereikt''

Volgens Lionel Messi is de basis voor het succes van Barcelona niet zozeer talent, maar de grote wil om te winnen. "Nooit zullen we tevreden zijn met wat we hebben bereikt. We zullen nooit op onze lauweren rusten, dat is ook onmogelijk onder trainer Josep Guardiola", zegt Messi in de krant Sport.

De Argentijn zegt dat bij Barcelona niemand belangrijker is dan het team. "Daarom ben ik ervan overtuigd dat we ook in de toekomst prijzen pakken. Nooit zullen we tevreden zijn met wat we hebben bereikt." Messi is blij met het aanblijven van Josep Guardiola als coach van Barcelona. De Spanjaard gaf vrijwel meteen na het winnen van de Champions League aan ook komend seizoen eindverantwoordelijke te zijn van de Spaanse kampioen. "Onder hem heb ik grote stappen gemaakt. Hij reikt je zoveel dingen aan die je kunt gebruiken om beter te worden", aldus een lovende Messi.

Zo succesvol als de kleine dribbelaar bij zijn club Barcelona is, zo moeizaam gaat het als hij de kleuren van zijn land verdedigt. Over drie weken begint voor hem de jacht op de Copa América. Messi snakt naar succes met de nationale ploeg. "Hopelijk kunnen we de fans plezier bezorgen door het toernooi te winnen. Ik heb niet het gevoel dat ik moe ben, de honger is groot."

Oranje Zwart verliest strijd om brons van Reading

Oranje Zwart is er zondag niet in geslaagd om beslag te leggen op de derde plaats in de Euro Hockey League. De ploeg van trainer Sjoerd Marijne ging in de slotfase in Wassenaar met 3-2 onderuit tegen het Engelse Reading. Voor de Eindhovenaren scoorden Bob de Voogd en Sander Baart. Jeroen Delmee speelde zijn laatste duel.

Oranje Zwart begon voortvarend aan de wedstrijd en kwam al na drie minuten op voorsprong. De Voogd soleerde langs de achterlijn en wist de doelman te verrassen. Lang konden de Brabanders niet van die voorsprong genieten. Drie minuten later tekende Stephen Dick voor de gelijkmaker, waarna Richard Mantell Reading op slag van rust aan de leiding bracht.

In de tweede helft ging Oranje Zwart op zoek naar de gelijkmaker. De Spanjaard David Alegre liet een goede kans onbenut, maar via Baart was het tien minuten voor tijd alsnog raak. Een verlenging hing daarna in de lucht, maar daar weigerde Rhys Joyce enkele minuten voor tijd aan mee te werken.

FOK!tv: Gebodypainte hondjes op catwalk

De Dierenbescherming vindt dat honden in asiels te veel stress krijgen van mensen die aan de hokken een nieuwe hond komen uitkiezen. Dat gaat veel beter op de 2.0 manier, aldus de Dierenbescherming. Dus komen er in de hondenhokken webcams te hangen om de honden lekker vanuit je luie stoel te kunnen bekijken.

Om dit te promoten werd een groepje dames gebodypaint als hondje en geparadeerd over een catwalk. En daar moet je dan weer bij zijn als je Stefan heet.

Download de flv en speel af met oa VLC Media Player.

'Hazard op schaduwlijstje Barcelona'

Lille-revelatie Eden Hazard staat in de belangstelling van Barcelona. Als Giuseppe Rossi en Alexis Sánchez niet naar Camp Nou komen, zijn Hazard en Seydou Doumbia alternatieven. Giuseppe Rossi (Villarreal) en Alexis Sánchez (Udinese) staan hoog op het verlanglijstje van Champions League-winnaar Barcelona. Maar de concurrentie voor beide spelers is groot. Ook Juventus en Manchester City zouden plannen hebben met het tweetal.

Een goede reden voor een schaduwlijstje. Daarop zou in Barcelona onder andere de naam Eden Hazard prijken. De flankspeler van de Franse kampioen Lille OSC was afgelopen seizoen een ware revelatie. De Belg is pas 20 jaar, maar kwam in de laatste drie seizoenen al tot 105 competitieduels waarin hij vijftien keer scoorde.

Ook op het schaduwlijstje van Barcelona staat de naam Seydou Doumbia. De Ivoriaan staat nu nog onder conctract bij CSKA Moskou. De 23-jarige aanvaller was in de laatste jaren bijzonder productief voor het Zwitserse Young Boys en CSKA Moskou.

Gesink op goede weg richting Tour

Robert Gesink is na de voorlaatste rit in het Critérium du Dauphiné overtuigd dat hij op schema ligt voor de Tour de France. "De tweede plek is een bevestiging van wat ik al wist: dat ik op de goede weg richting de Tour ben", aldus de Nederlandse kopman van Rabobank.

De Achterhoeker finishte vrijdag nog op twaalf minuten. "Ik ben hier om aan te scherpen en beter te worden. Een klassement rijden brengt stress met zich mee. Dat kost energie, en die wil ik bewaren voor de Tour."

Gesink had wel de koninginnenrit van gisteren in zijn agenda omcirkeld. "Ik heb gereden alsof ik goed in het klassement stond. Helaas was Rodriguez net wat sterker. Ik had graag een rit willen pakken."

878.000 kijkers voor Bert Visscher

Bert Visscher heeft op zaterdagavond 878.000 kijkers weten te scoren met de herhaling van zijn cabaretshow Stoffe Jongens, blijkt uit data van Stichting KijkOnderzoek. De cabaretier wist hiermee 2,5 keer zo veel mensen te boeien als Comedy Live vorige week, dat toen op slechts 332.000 geïnteresseerden kon rekenen.

De Talpa-productie De Jongens Tegen De Meisjes trok het meeste bekijks. De spelshow van presentatrice Chantal Janzen en komisch multitalent Tijl Beckand had 1,55 miljoen kijkers. Het satirische RTL 4-programma Dit Was Het Nieuws van presentator Harm Edens moest het deze keer met 1,4 miljoen liefhebbers doen.

De tweede aflevering van Hollandse Zaken, het nieuwe discussieprogramma van Cees Grimbergen op Nederland 2, trok 478.000 mensen. Dit is bijna het dubbele aantal kijkers in vergelijking met vorige week.


878.000 kijkers voor Bert Visscher; 1,4 miljoen voor Dit Was Het Nieuws

PvdA-stemmers willen Cohen niet vervangen

Onder de PvdA-kiezers is geen meerderheid te vinden voor het vervangen van PvdA-leider Job Cohen. Er is echter ook geen meerderheid die vindt dat hij het goed doet als partijleider, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Oud-PvdA-voorziter Michiel van Hulten sprak deze week als eerste PvdA'er openlijk zijn twijfel over Cohen uit. "Ik zie het niet meer goed komen met Cohen", zei hij in het AD. Anonieme critici omschreven Cohen vorige week in HP/De Tijd al als een aardige man, maar op de verkeerde plek. De kritiek zou komen van meerdere Kamerleden en partij-ideologen.

Ongeveer vier op de tien mensen die PvdA stemmen vinden dat Cohen het goed doet als partijleider. Onder degenen die in het verleden PvdA hebben gestemd is dat een kwart. Van degenen die nooit PvdA stemmen vindt slechts 16 procent dat Cohen zijn leidersrol goed vervult.

Bij die laatste groep rekent slechts 17 procent op verbetering. Bij hen is dan ook een meerderheid van 57 procent te vinden voor het vervangen van Cohen.

Bij de PvdA-stemmers verwacht echter een meerderheid van 54 procent dat Cohen zijn taak als oppositieleider beter gaat oppakken. Mede daarom vindt slechts een derde dat hij beter kan worden vervangen.

De oud-PvdA-stemmers zijn aanzienlijk minder hoopvol gestemd. Daar vertrouwt slechts een kwart op verbetering en 49 procent vindt dat Cohen beter kan worden vervangen. Op de PvdA-stemmers na is onder alle groepen een ruime meerderheid te vinden voor de stelling dat het probleem van de PvdA niet het leiderschap, maar het gebrek aan visie is.

Bleekemolen op weg naar top tien Le Mans

De Nederlandse autocoureur Jeroen Bleekemolen is hard op weg naar een eindklassering bij de beste tien in de beroemde 24 Uur van Le Mans. Bleekemolen koerst met nog vier uur te gaan op de zevende plaats. Hij bestuurt afwisselend met de Fransman Nicolas Prost en de Tsjech Neel Jani een Lola, die uitkomt in de topklasse LMP1.

Jan Lammers is uit de race. De ervaren autocoureur, voor de 22e keer actief in Le Mans, deed mee in een hybride sportwagen van het Zwitserse Hope Racing, maar de Oreca haalde het einde niet. Debutant Jaap van Lagen is nog wel actief in de GTE Proklasse. Hij ligt met zijn Porsche 21e.

Peugeot heeft de leiding in de 24 Uur van Le Mans. Voormalig formule 1-coureur Sebastien Bourdais passeerde vanmorgen de Audi van Benoit Treluyer. De Peugeot van Stephane Sarrazin rijdt op de derde plaats met twee ronden achterstand.

'Granqvist in vizier Genoa'

Genoa gaat proberen Andreas Granqvist bij FC Groningen los te weken. De veelvuldig scorende verdediger zelf zou ook wel oren hebben naar een overstap naar de Serie A. Volgens Sky Sports Italia zal Genoa zo'n 4,5 miljoen euro betalen voor Granqvist. De Zweed heeft in de Euroborg nog een contract voor één jaar, waardoor deze zomer ook voor Groningen een gunstig moment is voor een vertrek van de steunpilaar.

Granqvist besloot vorige maand zijn derde seizoen bij FC Groningen. Het was met afstand het productiefste seizoen uit z'n loopbaan. Hoewel vaak vanaf de strafschopstip, maakte hij als centrumverdediger maar liefst elf goals voor de Noorderlingen. 

In drie seizoenen kwam Granqvist tot 66 Eredivisiewedstrijden waarin hij 21 keer scoorde. In de winterstop stond Granqvist in de nadrukkelijke belangstelling van Fenerbahçe, maar toen blokkeerde z'n werkgever een overstap. Deze zomer lijkt het alsnog tot een vertrek te komen.

Nederlandse matroos verdronken in Duitsland

Een 32-jarige Nederlandse matroos van een binnenvaartschip is zondagochtend tijdens het aanmeren in de haven van Gelsenkirchen in Duitsland om het leven gekomen op het Rhein-Herne-Kanaal. Dat maakte de Duitse politie bekend.

De man is waarschijnlijk te water geraakt en verdronken. De kapitein verloor rond 04.45 uur zijn matroos uit het oog en sloeg alarm. Duikers van de brandweer vonden het ontzielde lichaam drie uur later.

Pitt en Jolie geven half miljoen aan getroffen stad

Brad Pitt en Angelina Jolie tasten diep in de buidel voor de wederopbouw van Joplin. De Amerikaanse stad werd vorige maand zwaar getroffen door een tornado, waarbij ruim honderdvijftig doden vielen.

Het acteurspaar geeft een half miljoen dollar. Brad Pitt groeide op in de buurt van Joplin en bracht er een groot deel van zijn jeugd door. Volgens de 47-jarige acteur zijn de mensen er 'bijzonder veerkrachtig'.

De tornado raasde op 22 mei door Joplin, in de staat Missouri. Meer dan achtduizend huizen en vierhonderd bedrijven werden verwoest. Het officiële dodental stond vrijdag op 151.


Pitt en Jolie geven half miljoen aan getroffen stad (Foto: Novum)

Meesten negatief over aangekondigde bezuinigingen

De meeste Nederlanders zijn negatief over de bezuinigingen waar het kabinet vrijdag mee instemde. Toch lijkt de schade voor de coalitie mee te vallen. In de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond leveren de PVV en het CDA zondag ieder een zetel in.

Van de ondervraagden staat 58 procent negatief tegenover de bezuinigingen. Ongeveer een derde is positief en de rest is neutraal. Bij de VVD-stemmers is een meerderheid van 65 procent positief. De CDA-kiezers zijn minder enthousiast. Daar is 47 procent voor en 32 procent tegen.

Bij de PVV-aanhang krijgen de bezuinigingen de handen niet op elkaar. Een meerderheid van 52 procent is tegen. Slechts een derde is voor. Bij de oppositie bestaat nog meer tegenstand. Het felst is die bij de SP, waar 94 procent negatief is. De PvdA volgt met 89 procent en GroenLinks met 74 procent. D66 neigt met 66 procent meer naar het midden.

Het kabinet stemde vrijdag in met vergaande bezuinigingen op de zorg en de cultuur. Zo verdwijnen maagzuurremmers uit het pakket en komt er een eigen bijdrage voor mensen in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Ook wordt er flink gesneden in het persoonsgebonden budget, waarmee mensen zelf zorg in kunnen kopen. Verder wordt fors bezuinigd op subsidies aan podiumkunsten.

In de zetelpeiling komt de gedoogcoalitie door het inleveren van twee zetels uit op 71 zetels. SP en GroenLinks stijgen ieder een zetel. De SP komt daardoor uit op 22 zetels, een meer dan de PvdA. Vorige week leverde de PvdA een zetel in en kwamen de partijen naast elkaar te staan. De vorige keer dat dat in de peiling gebeurde was in januari.

Hofs: ''Ik luister naar elke aanbieding''

Nicky Hofs werd onlangs ontslagen bij het Cypriotische AEL Limassol. De Arnhemmer heeft nog geen idee waar hij zijn loopbaan zal vervolgen, maar houdt alle opties open.

''De tijd is moeilijker geworden ook voor voetballers, dus ik luister naar elke aanbieding'', verklaart de voormalig Vitesse- en Feyenoord-middenvelder tegenover RTV Rijnmond. Hoewel van een terugkeer naar één van zijn vorige clubs niet concreet sprake is, behoort ook dat dus tot Hofs' opties.

''Feyenoord is samen met Vitesse nog steeds mijn club en ik heb daar mooie tijden meegemaakt. Ik heb ze de laatste jaren op de voet gevolgd en gelukkig hebben ze het in de tweede seizoenshelft goed gedaan'', aldus de aanvallende middenvelder.

De 28-jarige Hofs speelde tussen 2005 en 2008 in het shirt van Feyenoord. In de winterstop van seizoen 2004-2005 liet hij z'n geboortstad Arnhem achter zich voor een avontuur in Rotterdam. In de zomer van 2008 bewandelde hij de omgekeerde weg. Hij speelde daarna nog twee seizoenen voor Vitesse (61 wedstrijden, 8 goals), waarna hij naar Cyprus vertrok.

Politie maakte einde aan illegaal dansfeest

De politie heeft zondagmorgen vroeg in het Rotterdamse havengebied in de buurt van de Maasmond een einde gemaakt aan een illegaal dansfeest. 36 geluidsboxen en 2 draaitafels werden in beslag genomen.

De ongeveer 250 feestgangers hebben zonder problemen het terrein verlaten. Dat liet de politie zondag weten.

Agenten van de Zeehavenpolitie zagen even na middernacht een oploop in het normaal 's nachts verlaten gebied. Bovendien bleken er nog meer dansliefhebbers op weg naar het terrein. Om dit te stoppen werd de N15 ter hoogte van containeroverslagbedrijf ECT enige tijd afgesloten.

Panama verrast Verenigde Staten in Gold Cup

Panama heeft voor een daverende verrassing gezorgd bij de CONCACAF Gold Cup. De ploeg won met 2-1 van de Verenigde Staten. De Amerikanen, die voor de elfde keer meedoen, hadden nog nooit een groepsduel verloren op het toernooi. Luis Tejeda en Gabriel Gomez zetten Panama op voorsprong, waarna Clarence Goodson iets terug deed.

Panama is door de zege doorgedrongen tot de kwartfinale. De Verenigde Staten, het gastland van het toernooi, kunnen zich dinsdag bij een zege op Guadeloupe alsnog bij de laatste acht scharen.

Canada won in dezelfde groep met de nodige moeite van het kleine Guadeloupe. Dwayne de Rosario schoot de Canadezen aan het begin van de tweede helft vanaf de strafschopstip naar de zege. Guadeloupe speelde bijna de hele wedstrijd met tien man na een rode kaart voor Jean-Luc Lambourde in de vierde minuut.

Fatah: Technocraat moet regering met Hamas leiden

De gematigde Palestijnse premier Salam Fayyad is door de Fatah-beweging voorgedragen om de overgangsregering te leiden waarin Fatah zal gaan samenwerken met de islamitische militanten van haar aartsrivaal Hamas.

Fatah hoopt dat de benoeming van de gerespecteerde, partijloze econoom westerse zorgen om de verzoening van Fatah en Hamas, die in de nieuwe regering een gelijke stem krijgen, zal verlichten. Fayyad versterkte tijdens zijn ambtstermijn als premier van de regering op de door Fatah bestuurde Westoever de overheidsinstellingen en heeft buitenlandse donoren voor zich gewonnen.

Voor Hamas, dat de Gazastrook in handen heeft, lijkt Fayyads voordracht moeilijker verteerbaar. Hamas beschouwt Fayyad als een stroman van het westen.

Israël, de Verenigde Staten en de EU zien Hamas als een terreurorganisatie en weigeren met haar te onderhandelen. Zij eisen dat de nieuwe interim-regering geweld publiekelijk afzweert en Israëls bestaansrecht zal erkennen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Hamas openlijk met die voorwaarden zal instemmen.

Italianen beslissen over kernenergie

Na Duitsland en Zwitserland stopt misschien ook Italië met kernenergie. De bevolking spreekt zich zondag en maandag in een referendum uit over de toekomst van nucleair opgewekte stroom.

De centrumrechtse regering van premier Silvio Berlusconi heeft zich tot op het laatste moment verzet tegen de volksstemming. De coalitie besloot vorig jaar kernenergie nieuw leven in te blazen. De opwekking ervan was stilgelegd na een referendum in 1987, een jaar na de Tsjernobylramp in de voormalige Sovjet-Unie.

De kans is groot dat de Italianen kernenergie afwijzen. Sinds de nucleaire crisis in Japan groeit de twijfel. Het verzoek om het referendum kreeg zonder moeite honderdduizenden handtekeningen.

De Italianen mogen zich zondag en maandag ook uitlaten over de privatisering van de drinkwatervoorzieningen en over de nieuwste wet die premier Berlusconi uit handen van justitie moet houden.

Italianen beslissen over kernenergie
Italianen beslissen over kernenergie (Foto: ANP)

Essien blijft Chelsea trouw

Michael Essien wil bij Chelsea blijven. De Ghanees kijkt uit naar komend seizoen. Dat laat hij weten aan SkySports. De middenvelder werd in verband gebracht met een Italiaanse transfer naar Internazionale, maar laat nu weten ook komend seizoen voor The Blues uit te willen komen.

Essien ziet nog genoeg uitdaging bij de Londenaren. "Ik kijk uit naar volgend seizoen. Ik wil de titel en de Champions League winnen bij Chelsea. Dus ik reken er niet op dat ik komend seizoen niet voor Chelsea speel." Essien speelt al sinds 2006 voor Chelsea.

De Londenaren namen hem destijds over van Olympique Lyon, waar hij drie seizoenen voor uitkwam. Eerder speelde Essien bij SC Bastia. In 149 competitiewedstrijden voor Chelsea, maakte hij zeventien treffers.

Stembussen Turkije open

De parlementsverkiezingen in Turkije zijn begonnen. De stembureaus werden zondagochtend om 07.00 uur plaatselijke tijd geopend in het afgelegen oosten van het land. Vanaf een uur later konden ook de inwoners van West-Turkije, waaronder de hoofdstad Ankara en de grootste stad Istanbul, hun stem uitbrengen.

Ruim 50 miljoen Turken kunnen zondag een nieuw parlement kiezen. Veel spanning over de uitslag is er niet. Het staat op voorhand vast dat de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) een grote overwinning zal boeken. In de peilingen krijgt de partij 40 tot 50 procent van de stemmen. De enige vraag is of de AKP erin slaagt 367 parlementszetels te halen, zodat ze de grondwet op eigen kracht kan wijzigen. De AKP heeft nu 341 van de 550 zetels.

De conservatieve Republikeinse Volkspartij (CHP) heeft zich als sociaal voor de zwakken geprofileerd en zou tussen de 24 en 30 procent behalen, de rechtse Nationalistische Actiepartij (MHP) ruim 10 procent, de onafhankelijken samen minstens 5 procent.

Stembussen Turkije open
Stembussen Turkije open (Foto: ANP)

Chileense vulkaanas hindert vluchten Nieuw-Zeeland

De as uit een vulkaan in Chili heeft zich zo ver verspreid dat het ook het luchtvaartverkeer boven Nieuw-Zeeland hindert. De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft 22 vluchten naar en vanaf Nieuw-Zeeland en Tasmanië geschrapt. Daarnaast zijn acht binnenlandse vluchten in Nieuw-Zeeland geschrapt.

Ook de prijsvechter Jetstar heeft vluchten in het zuiden van Nieuw-Zeeland geschrapt. De nationale luchtvaartmaatschappij Air New Zealand heeft geen vluchten geschrapt, wel zijn routes en vlieghoogtes aangepast.

De luchtvaartautoriteit in Nieuw-Zeeland verwacht dat de aswolk zondag tussen de 6 en 10 kilometer hoogte komt te zitten.

IMF onderzoekt hackaanval

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onderzoekt een recente aanval op zijn computersystemen. De aanval heeft het werk van het IMF niet verstoord, zegt een woordvoerder.

Of bij het zogenoemde 'IT incident' gevoelige gegevens zijn gestolen, wil hij niet zeggen. Het IMF heeft onder meer geheime informatie over landen die in financiële problemen verkeren. De New York Times schrijft dat het om een serieuze en geavanceerde aanval gaat.

Het IMF heeft zijn stafleden woensdag op de hoogte gebracht, maar heeft de zaak tot nu toe verder stilgehouden. Het is niet duidelijk of de hackers het specifiek op het IMF hadden voorzien. Soms proberen ze hun programma's zo veel mogelijk te verspreiden in de hoop dat ze uiteindelijk bij een grote organisatie binnen kunnen dringen.

De afgelopen maanden zouden verschillende aanvallen zijn uitgevoerd, nog voordat Dominique Strauss-Kahn werd beschuldigd van het misbruiken van een kamermeisje. Hij stapte daardoor op als hoofd van het IMF.

Vanwege de aanvallen heeft de Wereldbank een computerverbinding met het IMF uit voorzorg verbroken. De verbinding werd alleen gebruikt om niet-gevoelige informatie te delen.

Borlée faalt op 400 meter, Wariner wint

Hardloper Kevin Borlée is er niet in geslaagd de 400 meter te winnen bij de Diamond League-wedstrijden in New York. De 23-jarige Belg ging furieus van start, maar blies zichzelf op in de slotfase en werd uiteindelijk zesde in 45,86 seconden. De Amerikaan Jeremy Wariner (45,13) ging met de zege aan de haal in het Icahn Stadium.

De top drie op de 400 meter eindigde binnen 0,04 seconden van elkaar. Wariner was slechts driehonderdste van een seconde sneller dan de Jamaicaan Jermaine Gonzales, die beslag legde op het zilver. Rondell Bartholomew uit Grenada pakte brons in 45,17 seconden.

Bij de 400 meter horden ging het goud naar Javier Culson. De Puerto Ricaan klokte in New York een tijd van 48,50 seconden en was daarmee vijfhonderdste van een seconde sneller dan Bershawn Jackson uit de Verenigde Staten. De Brit David Green (49,07) pakte brons.

Romain Mesnil won het onderdeel polsstokhoogspringen. De Fransman ging in New York over 5,52 meter en verwees Brad Walker naar het zilver. De Amerikaan passeerde dezelfde hoogte als Mesnil, maar had daar meer sprongen voor nodig. Mesnils landgenoot Jérôme Clavier (5,42) pakte brons.

Le Guen nieuwe bondscoach Oman

Paul Le Guen is de nieuwe bondscoach van Oman. De 47-jarige Fransman neemt in het Arabische sultanaat de taken over van landgenoot Claude Le Roy, die werd ontslagen na slechte prestaties in de Gulf Cup of Nations eind 2010. Dat meldt de Omaanse voetbalbond op de website van de FIFA.

Le Guen, die Olympique Lyon tussen 2002 en 2005 drie keer op rij naar het Franse kampioenschap loodste, arriveert op 27 juni in Oman. Hij heeft het team voor het eerst onder zijn hoede tijdens twee oefenduels met Koeweit en Libanon. Later dit jaar volgen de eerste WK-kwalificatieduels in de Aziatische zone.

De Fransman was eerder actief bij Stade Rennes, Glasgow Rangers en Paris Saint-Germain. Tijdens het WK van 2010 in Zuid-Afrika was Le Guen verantwoordelijk voor Kameroen. De Ontembare Leeuwen eindigden in de poule met Nederland, Japan en Denemarken puntloos op de laatste plaats.

Fietsen in New York

New York City telt 12.730 kruispunten. 74% van de ongevallen gebeurt op zo’n kruispunt. Elke dag opnieuw worden 4 mensen er gedood of zwaargewond. Op dit filmpje is te zien wat het gevaar op deze kruispunten zoal inhoudt. Het project ‘3 Way Street’ wil daar iets aan doen. Al lijkt het rijgedrag van de doorsnee New-Yorkse fietser of autobestuurder verrassend veel op dat van ons...

 Met dank aan YellowBlacks voor de submit.

Mullings klopt Gay op 100 meter in New York

Steve Mullings heeft bij de Diamond League-wedstrijden in New York de 100 meter op zijn naam geschreven. De 28-jarige Jamaicaan noteerde op het koningsnummer een tijd van 10,26 seconden. Tyson Gay, die Mullings vorige week de beste jaarprestatie afsnoepte, werd tweede in dezelfde tijd. Keston Bledman (10,33) uit Trinidad pakte brons.

Mullings startte sneller, maar werd gedurende de sprint langzaam ingehaald door Gay. De Amerikaan had het verlies aan zichzelf te danken. Hij boog voor de meet iets te vroeg met zijn hoofd naar voren, waardoor Mullings hem met een betere finish van de zege hield.


Mullings klopt Gay op 100 meter in New York (Foto: Novum)

Kleinste man nog geen 60 centimeter

De Filipijnse Junrey Balawing is vanaf zondag officieel de kleinste levende mens ter wereld. Op zijn 18e verjaardag meet hij niet meer dan 59,93 centimeter. Onder grote belangstelling werd hij door de hoofdredacteur van het Guinness Book of World Records officieel gemeten.

Balawing stoot de vorige recordhouder Khagendra Thapa Magar uit Nepal van zijn troon. Die is ruim 6 centimeter langer. Balawing is niet de kleinste man ooit. De Indiër Gul Mohammed (1957-1997) was 57,15 centimeter groot.

Balawing, die woont in een kleine plaats op het zuidelijke eiland Mindanao, stopte met groeien toen hij twee jaar oud was. Hij heeft moeite met lang staan en kan niet lopen zonder hulp. De lokale artsen die hem onderzochten, hebben nooit kunnen vaststellen waarom Balawing zo klein is.

Kleinste man nog geen 60 centimeter
'En hier komt de Mini Moppentrommel' (Foto: ANP)

Israëliër kandidaat voor IMF-leiding

De Israëlische centralebankpresident Stanley Fischer heeft zich gemengd in de strijd om de nieuwe directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te worden. De regering in Jeruzalem heeft zijn kandidatuur zaterdagavond laat bekendgemaakt.

Fischer heeft eerder bij het IMF gewerkt. Van 1994 tot 2001 was hij de tweede man bij de organisatie. Daarvoor was hij vicepresident bij de Wereldbank. Sinds 2005 leidt hij de Bank van Israël.

"De baan van IMF-chef past precies bij Fischer, vanwege zijn opleiding en de geweldige ervaring die hij heeft opgedaan bij het IMF, de Wereldbank en bij de centrale bank’’, verklaarde de Israëlische minister van Financiën Yuval Steinitz.

Israëliër kandidaat voor IMF-leiding
Israëliër kandidaat voor IMF-leiding (Foto: ANP)

Uitreiking TMF Awards in Amsterdam

De vijftiende editie van de TMF Awards vindt zondag plaats op de Javakade in Amsterdam. Onder anderen dj Chuckie, Kane, De Jeugd van Tegenwoordig en Ben Saunders treden op tijdens het TMF Awards Festival.

De optredens op drie verschillende podia worden afgewisseld met de uitreikingen van de muziekprijzen. Onder anderen Waylon, Kim Feenstra, Lieke van Lexmond en Lauren Verster overhandigen de awards. Veronica van Hoogdalem en Amir Charles verzorgen de presentatie van het muziekfestijn, dat van 16.00 uur tot 23.00 uur duurt.

De muziekprijzen werden tot en met 2008 uitgereikt tijdens een grote show, eerst in Ahoy en later in de Heineken Music Hall. In 2009 introduceerde de zender het TMF festival, eerst in Rotterdam, vorig jaar in Enschede.

Vorig jaar waren The Opposites de grote winnaars. Het rapduo kreeg onder meer de Superchart Award voor het nummer Broodje Bakpao. Dit jaar hebben meer dan 130.000 jongeren gestemd voor een van de genomineerden voor prijzen als beste vrouwelijke en mannelijke artiest.


'Als jij bij ons komt optreden, krijg je van ons een award'

Bewoners brandende flat van balkon gered

Bij een uitslaande brand in een flat in Schiedam heeft de brandweer zondagochtend meerdere bewoners van het balkon gered. Een van de bewoners liep door de rook ademhalingsklachten op, laat een brandweerwoordvoerder weten.

Vanwege de brand werd de hele flat aan het Johann Straussplein ontruimd. Niet iedereen kon naar buiten komen. De brandweer moest daardoor meerdere bewoners van het balkon halen.

Even voor 07.30 uur was de brand onder controle. Het is nog niet duidelijk hoe groot de schade is en wanneer de bewoners weer naar huis kunnen. Ook is niet bekend waardoor het vuur is ontstaan.


Bewoners brandende flat van balkon gered (Foto: Novum)

Asbest vrijgekomen bij brand in Tiel

Bij een brand in een metaalverwerkingsbedrijf in Tiel is zondagochtend asbest vrijgekomen. De hoeveelheid valt volgens de politie mee.

Het bedrijf staat op industrieterrein Latenstein, waar nauwelijks mensen wonen. De paar mensen die in de omgeving wonen, is geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.

Het vuur werd 05.00 uur ontdekt en was rond 07.00 uur onder controle. Een politiewoordvoerder verwacht dat de brandweer nog een groot deel van de ochtend nodig heeft om na te blussen. "Daarna gaan we de oorzaak van de brand onderzoeken."

Man (51) verdrinkt in IJssel

Een 51-jarige man uit het Gelderse Doesburg is in de nacht van zaterdag op zondag verdronken in de IJssel. Dat heeft de politie laten weten.

De man liep rond 23.00 uur met een vriend bij Doesburg langs de IJssel en besloot om onbekende redenen het water in te gaan. Toen hij niet meer bovenkwam, waarschuwde zijn vriend de hulpdiensten, die na een zoekactie rond 00.30 uur het levenloze lichaam van de man aantroffen.

Solarvlucht naar Parijs afgebroken

Het baanbrekende zonne-energievliegtuig Solar Impulse is bij zijn tweede internationale vlucht teruggekeerd naar vertrekpunt Brussel. Het vliegtuigje vertrok zaterdagavond vanuit vliegveld Zaventem bij de Belgische hoofdstad richting Parijs, maar vanwege technische problemen moest er halverwege rechtsomkeert worden gemaakt.

Dat heeft de teamleider zaterdag bevestigd. Het vliegtuigje landde zaterdag even voor middernacht.

De piloot slaagde er niet in om het landingsgestel in te trekken. De vlucht werd bovendien bemoeilijkt door de slechte weersomstandigheden. Door harde regen en wind vertrok het zonnevliegtuig al later dan gepland. In totaal is het vliegtuig ruim 5 uur onderweg geweest.

"Het kwam niet echt als een verrassing. Het geeft slechts aan wat een uitdaging deze vlucht is", aldus de teamleider op de website van de Solar. De teamleider zei snel een nieuwe poging te willen wagen, als de omstandigheden dat toelaten.

In Parijs zou het vliegtuig de hoofdact zijn geweest van een vliegshow. De Solar Impulse was in mei al van Zwitserland naar Brussel gevlogen.

Solarvlucht naar Parijs afgebroken
Solarvlucht naar Parijs afgebroken (Foto: ANP)

Facebook komt met Twitter-kloon

De sociale netwerksite Facebook komt met een nieuwe functie op zijn website. Dat heeft het bedrijf achter de site bekendgemaakt in een verklaring tegenover The Next Web.

De functie zal 'Happening Now' gaan heten en zal aan de rechterzijde van de site zichtbaar zijn. Een geselecteerd groep Facebook-gebruikers is de functie aan het testen.

Met 'Happening Now' kunnen gebruikers laten weten wat ze zoal aan het doen zijn. Tevens zullen er meldingen komen zodra iemand ergens op de 'Like'-knop heeft gedrukt. 

Benieuwd? Check hier voor een screenshot.

Som vijfde op 800 meter in New York, geen WK-limiet

Bram Som is zaterdag bij de Diamond League-wedstrijden in New York vijfde geworden op de 800 meter. De 31-jarige Achterhoeker bleef met 1.47,34 minuten ver boven de WK-limiet, die gesteld is op 1.45,65. Het WK atletiek wordt van 24 augustus tot en met 4 september gehouden in het Zuid-Koreaanse Daegu.

De Keniaan Alfred Kirwa Yego won de halve mijl in een tijd van 1.46,57 minuten. Mbulaeni Mulaudzi (1.46,68) uit Zuid-Afrika pakte het zilver voor Yego's landgenoot Boaz Kiplagat Lalang (1.46,75).

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.