FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 oktober 2011

België overspoeld door Albanese asielaanvragen

De directeur-generaal van de Belgische dienst voor vreemdelingenzaken Freddy Rosemont is naar Albanië afgereisd om de regering daar te vragen op te treden tegen het hoge aantal bedrieglijke asielaanvragen door Albanezen in België. Dat heeft Rosemont dinsdag gezegd.

De Europese Unie schafte in 2010 de visumplicht voor Albanezen af. Sommige analisten zeiden toen dat dit ertoe kon leiden dat veel Albanezen asiel zouden aanvragen of op zoek zouden gaan naar zwart werk in rijkere EU-lidstaten.

Volgens Rosemont is er een 'crisis van asielaanvragen' van Albanezen in België, die veelal in de open lucht wonen terwijl hun asielaanvraag wordt beoordeeld. Deze maand hebben 240 Albanezen asiel aangevraagd in België, aldus Rosemont. Alle aanvragen werden als bedrieglijk betiteld en afgewezen. In sommige gevallen beweerden de aanvragers dat ze in levensgevaar verkeerden als gevolg van vetes met andere families.

Verdachte fatale overval juwelier Amsterdam gepakt

Een verdachte van de fatale overval op een juwelier in Amsterdam in oktober vorig jaar is dinsdag opgepakt. Hij maakt deel uit van een groep mensen die dinsdag werden gearresteerd voor gewelddadige overvallen, meldt de politie dinsdag.

Bij de overval op de juwelier in Amsterdam-West werd de 66-jarige eigenaar neergeschoten door de overvallers. Hij overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het onderzoek naar de bende is nog in volle gang. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

In de zaak van de fatale overval heeft het Openbaar Ministerie een beloning van twintigduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip. De Federatie Goud en Zilver legt daar nog eens 25.000 euro bij. Deze beloningen zijn nog steeds beschikbaar.

Winst Apple valt tegen

Apple heeft in het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2010 - 2011 een 54 procent hogere nettowinst geboekt. Het aantal verkochte iPhone's blijft achter bij de verwachtingen van analisten. Dit blijkt dinsdag nabeurs bij de presentatie van zijn vierdekwartaalcijfers.

Apple boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 6,62 miljard dollar, ofwel 7,05 dollar per aandeel, tegenover 4,32 miljard dollar, ofwel 4,64 dollar per aandeel, in dezelfde periode een jaar eerder.

De omzet steeg met 39 procent tot 28,27 miljard dollar, van 20,34 miljard dollar een jaar eerder. Vooraf door FactSet Research geraadpleegde analisten verwachtten een winst van 7,27 dollar per aandeel en een omzet van 29,3 miljard dollar.

Het aandeel verliest nabeurs 5,5 procent.

Boerrigter: "Had meer moeten scoren"

Derk Boerrigter werd na de wedstrijd tegen Dinamo Zagreb, die met 0-2 werd gewonnen, uitgeroepen tot man of the match. Zelf was de buitenspeler, maker van de eerste treffer, kritisch over zichzelf.

"Het ging wel lekker, al had ik nog vaker kunnen scoren", aldus de aanvaller van Ajax. "Vaak krijg je er op dit niveau nog een om de oren als je zo veel kansen mist. Gelukkig bleef dat ons bespaard. We begonnen eindelijk scherp. Dat moeten we vaker opbrengen, hopelijk zondag al tegen Feyenoord."

Record aantal uitzettingen VS

De Amerikaanse Immigratie- en Douanedienst (ICE) heeft in het afgelopen fiscale jaar, dat in september ten einde liep, 396.906 mensen uitgezet. Dat heeft de directeur van ICE, John Morton, dinsdag gezegd. Volgens Morton heeft ICE niet eerder in de geschiedenis zoveel mensen in een jaar uitgewezen.

Ten opzichte van 2008 is het aantal uitzettingen met 89 procent gestegen. Volgens ICE is zo'n 55 procent van de uitgezette mensen veroordeeld voor een misdrijf. ICE kon niet zeggen hoeveel mensen voor aan migratie gerelateerde vergrijpen waren veroordeeld. In de Verenigde Staten kan iemand veroordeeld worden als ze in de VS zijn of terugkeren naar het land nadat ze zijn opgedragen te vertrekken.

Meer dan duizend van de uitgezette mensen waren veroordeeld voor moord. Nog eens 5800 mensen werden veroordeeld voor een seksueel misdrijf, en zo'n tachtigduizend mensen hadden zich schuldig gemaakt aan drugsgerelateerde misdrijven of rijden onder invloed.

'Euro-noodfonds naar 2000 miljard'

Duitsland en Frankrijk hebben een akkoord bereikt om het Europese noodfonds EFSF te vergroten tot 2000 miljard euro. Dat schreef de Britse krant The Guardian dinsdag op basis van bronnen in Brussel. Het EFSF kan in zijn huidige vorm 440 miljard euro uitlenen.

De verruiming zou onderdeel zijn van een omvangrijk plan om de eurocrisis te bezweren. Dat plan wordt volgens de bronnen komend weekend besproken tijden de bijeenkomst van leiders uit de eurozone.

'Akkoord vergroting EFSF tot 2000 miljard'
'Akkoord vergroting EFSF tot 2000 miljard' (Foto: ANP)

Uitslagen Champions League (18/10/2011)

Vanavond stonden de eerste acht wedstrijden in de derde speelronde in de groepsfase in de Champions League op het programma. Ajax wist het belangrijke uitduel met 0-2 te winnen. Hieronder de uitslagen van vanavond.

Groep A

Napoli (Ita) - Bayern München (Dui) 1-1
2' Kroos 0-1
39' Badstuber (o.g.) 1-1

Manchester City (Eng) - Villarreal (Spa) 2-1
4' Cani 0-1
43' Marchena (o.g.) 1-1
90' Agüero 2-1

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Bayern München (Dui) 3 2 1 0 7 5-1
2 Napoli (Ita) 3 1 2 0 5 4-2
3 Manchester City (Eng) 3 1 1 1 4 3-4
4 Villarreal (Spa) 3 0 0 3 0 1-5

Programma 2 november:
Bayern München (Dui) - Napoli (Ita)
Villarreal (Spa) - Manchester City (Eng)


Groep B

CSKA Moskou (Rus) - Trabzonspor (Tur) 3-0
29' Doumbia 1-0
76' Cauna 2-0
86' Doumbia 3-0

Lille (Fra) - Internazionale (Ita) 0-1
21' Pazzini 0-1

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Internazionale (Ita) 3 2 0 1 6 4-3
2 CSKA Moskou (Rus) 3 1 1 1 4 7-5
3 Trabzonspor (Tur) 3 1 1 1 4 2-4
4 Lille (Fra) 3 0 2 1 2 3-4

Programma 2 november:
Trabzonspor (Tur) - CSKA Moskou (Rus)
Internazionale (Ita) - Lille (Fra)


Groep C

Otelul Galati (Roe) - Manchester United (Eng) 0-2
64' Rooney (pen.) 0-1
67' Vidic (Manchester United)
89' Perendija (Otelul Galati/2xg)
90' Rooney (pen.) 0-2

FC Basel (Zwi) - Benfica (Por) 0-2
20' César 0-1
75' Cardozo 0-2
86' Emerson (Benfica/2xg)

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Benfica (Por) 3 2 1 0 7 4-1
2 Manchester United (Eng) 3 1 2 0 5 6-4
3 FC Basel (Zwi) 3 1 1 1 4 5-6
4 Otelul Galati (Roe) 3 0 0 3 0 1-5

Programma 2 november:
Manchester United (Eng) - Otelul Galati (Roe)
FC Basel (Zwi) - Benfica (Por)


Groep D

Real Madrid (Spa) - Olympique Lyonnais (Fra) 4-0
19' Benzema 1-0
47' Khedira 2-0
55' Özil 3-0
81' S. Ramos 4-0

Dinamo Zagreb (Kro) - Ajax (NED) 0-2
49' Boerrigter 0-1
90' Eriksen 0-2

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid (Spa) 3 3 0 0 9 8-0
2 Ajax (NED) 3 1 1 1 4 2-3
3 Olympique Lyonnais (Fra) 3 1 1 1 4 2-4
4 Dinamo Zagreb (Kro) 3 0 0 3 0 0-5


Programma 2 november:
Olympique Lyonnais (Fra) - Real Madrid (Spa)
Ajax (NED) - Dinamo Zagreb (Kro)

[CL] Uitslag Dinamo Zagreb - Ajax

Het heeft wat moeite gekost, maar Ajax is er vanavond in geslaagd om van Dinamo Zagreb te winnen. In de Kroatische hoofdstad werd het 0-2 voor de Amsterdammers. De score had echter nog veel hoger uit kunnen vallen, aangezien in de tweede helft flink wat kansen werden gemist.

Ajax was in de eerste helft de bovenliggende partij, maar gaf ook enkele mogelijkheden aan Dinamo Zagreb weg. Dit had vooral te maken met het slordige verdedigen, waarbij vooral Gregory van der Wiel in negatieve zin opviel. Doelman Kenneth Vermeer slaagde er echter in om zijn doel, bij schoten van Beciraj en Leko, schoon te houden.

Aan de andere kant hadden Siem de Jong, Miralem Sulejmani, Derk Boerrigter en Christian Eriksen hun vizier niet op scherp staan, waardoor Ajax verzuimde de overmacht in doelpunten uit te drukken. De grootste kans in de eerste 45 minuten was voor De Jong. De Ajacied schoot voor open doel over, nadat een vrije trap van Jan Vertonghen door de keeper werd gekeerd.


Christian Eriksen in actie tegen Adrian Calello (Foto: Pro Shots)

Kort na de pauze brak Boerrigter de ban voor Ajax door de eerste treffer voor zijn rekening te nemen. De Amsterdammers mochten na 482 minuten, in Europees verband, weer eens juichen, wat tevens een negatief clubrecord betekent.

Na de treffer behield Ajax de controle over de wedstrijd en kreeg een aantal goede kansen om de voorsprong uit te bouwen. Zo stuitte Theo Janssen op doelman Kelava en belandde een kopbal van De Jong, net als in de eerste helft, opnieuw op de paal.

In de slotfase liet Eriksen dan toch de verdiende 2-0 aantekenen. De Deense voetballer speelde zich knap vrij en ging alleen op het Kroatische doel af. Hij bleef vervolgens koel en schoof de bal voorbij de sluitpost.


Dinamo Zagreb

0 - 2

AFC Ajax


   49' Boerrigter
90+1' Eriksen
 
 Gele kaart: Vida, Calello, Ibáñez, Sammir, Simunic, Tomecak (Dinamo Zagreb), Boerrigter (AFC Ajax)
 
Stadion: Maksimir Stadion, Zagreb
Toeschouwers: 28.000
Arbiter: Gräfe (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Kelava
Vida
Tonel
Simunic
Ibáñez
Badelj (Kovacic/46)
Calello (Tomecak/80)
Sammir
Leko
Rukavina
Beciraj (Pokrivac/69)
  Vermeer
v.d.Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Anita
Eriksen (Lodeiro/90+3)
Enoh
Janssen
Sulejmani
De Jong
Boerrigter (Boelykin/ 70)

'Melk goed voor elk nog niet bewezen'

Er is meer onderzoek nodig om erachter te komen of melk nou wel of niet goed is tegen hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een verklaring die Amerikaanse onderzoekers en collega's van de universiteit van Wageningen dinsdag hebben gegeven.

De verklaring volgt op een hele discussie over een persbericht dat in november vorig jaar door de Wageningse universiteit werd verstuurd. In het persbericht werd gesteld dat drie glazen melk per dag een achttien procent lagere kans op hart- en vaatziekten geeft. Onderzoek van universitair docent bij de Wageningen Universiteit Sabita Soedamah-Muthu zou dat hebben uitgewezen.

De universiteit van Harvard leverde een deel van de data aan. Professor aan de universiteit van Harvard Walter Willet, die betrokken was bij het onderzoek, eiste later dat het persbericht werd ingetrokken. Hij stelde dat de feiten waren verdraaid en verkeerd waren weergegeven. Het onderzoek zou alleen een heel kleine en onbelangrijke overeenkomst laten zien.

De onderzoekers stellen nu echter dat hun onderzoek, dat is gebaseerd op het bestuderen van diverse onderzoeken, te weinig omvattend is om goede aanbevelingen te kunnen doen over het drinken van melk. De achttien procent waarover in het persbericht wordt gesproken, is gebaseerd op vier Europese onderzoeken waaraan een relatief klein aantal mensen zou hebben meegedaan.

In een ander deel van het onderzoek blijkt daarentegen dat uit onderzoeksgegevens van meer studies er geen verband blijkt te zijn tussen melkconsumptie en hartaanvallen en beroertes. "Maar verder onderzoek hiernaar en vergelijkingen van melk met andere dranken is noodzakelijk."

De onderzoekers stellen nog wel steeds te staan achter de publicatie die over het onderzoek is verschenen in het American Journal of Clinical Nutrition.

Schalit na vijf jaar weer thuis

Na ruim vijf jaar in handen van Hamas is de Israëlische sergeant Gilad Schalit dinsdag in zijn woonplaats teruggekeerd. Militanten in Gaza droegen hem eerder dinsdag over aan Egyptische bemiddelaars, in ruil voor ruim duizend Palestijnen die in Israël gevangen zaten.

Schalit zag er bleek en mager uit. Na een medisch onderzoek deelden Israëlische functionarissen mee dat hij tekenen van ondervoeding vertoonde. Zijn vader liet weten dat hij tijd nodig zou hebben om psychisch en fysiek te herstellen.

Meer dan 450 Palestijnen werden uit Israëlische gevangenissen overgebracht naar de Westelijke Jordaanoever en Gaza, waar ze als helden werden onthaald. Het merendeel was veroordeeld tot levenslang wegens betrokkenheid bij dodelijke aanslagen op Israëliërs. Nog eens 550 andere gevangenen worden over twee maanden vrijgelaten.

De beduusde, bleke en magere Schalit stapte dinsdagochtend in Egypte uit een pick-uptruck. De Egyptische televisie overviel hem voor een interview, waarin hij zei dat hij bang was geweest dat hij nog 'vele jaren' in gevangenschap zou moeten doorbrengen en dat hij 'heel opgetogen' was dat hij weer naar huis kon.

Na het interview werd Schalit overgedragen aan Israël. De 25-jarige sergeant voerde een emotioneel telefoongesprek met zijn familie en werd vervolgens overgebracht naar de luchtmachtbasis Tel Nof, waar hij werd herenigd met zijn familieleden. Hij werd daar tevens opgewacht door premier Benjamin Netanyahu, de Israëlische minister van defensie en de chefstaf van het Israëlische leger.

De vader van Schalit, Noam Schalit, sprak van de mooiste dag uit zijn leven. Hij zei dat zijn zoon nog last heeft van verwondingen opgelopen voor zijn ontvoering en de afgelopen jaren te weinig zon heeft gezien. Hij zei dat zijn zoon nog weinig over zijn gevangenschap heeft losgelaten, alleen dat zijn behandeling in het begin slecht was geweest, maar na verloop van tijd was verbeterd.

De gevangenenruil kwam tot stand na bemiddeling door Egypte, omdat Israël en Hamas niet direct met elkaar willen praten. De deal vond doorgang ondanks kritiek en rechtszaken die tegenstanders van de overeenkomst hadden aangespannen. Tweehonderd gevangenen, die oorspronkelijk uit de Westoever komen, worden overgebracht naar de Gazastrook. Hamas heeft laten weten dat een veertigtal vrijgelatenen zal worden uitgewezen, naar Turkije, Syrië, Qatar en Jordanië.


Schalit na vijf jaar weer thuis (Foto: Novum)

Mercedes test F-duct in voorvleugel

Mercedes Grand Prix heeft volgens Auto Motor und Sport tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Japan een F-duct voor de voorvleugel getest. Via een gaatje in de voorvleugel stroomt de lucht naar binnen, waarna deze via de bevestigingspunten onder aan de achterzijde van de vleugel weer naar buiten komt.

De actieve F-duct aan de achterzijde van de auto is sinds dit seizoen verboden, maar een passieve variant aan de voorzijde is wel toegestaan. De luchtstroom richting de diffuser zou verbeteren, waardoor de topsnelheid met vijf tot acht kilometer per uur verhoogd zou kunnen worden.

OM onderzoekt ontbinding pedoclub Martijn

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of pedofielenvereniging Martijn kan worden ontbonden. Eerder zag justitie na een oriënterend onderzoek nog geen mogelijkheden om de vereniging te vervolgen of te verbieden, maar het OM in Rotterdam is toch nog aan het kijken of ontbinding mogelijk is, meldt een woordvoerder dinsdagavond.

Dinsdag werd voorzitter Ad van den Berg tot 2,5 jaar celstraf veroordeeld wegens het bezit van grote hoeveelheden kinderporno. De woordvoerder stelt dat er 'niet direct een link is' met deze veroordeling, maar dat deze wel wordt meegenomen.

Ook wordt gekeken naar het Verdrag van Lanzarote, dat 1 januari vorig jaar inging. Dit verdrag richt zich op het beschermen van kinderen tegen seksuele uitbuiting en misbruik. "Dat wij hier naar kijken, zegt niets over welke kant ons onderzoek op gaat", tekent de woordvoerder aan.

De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de pedofielenpartij. Een burgerinitiatief van de bekende Hagenaar Henk Bres om het onderwerp op de agenda van de Kamer te zetten werd afgelopen zomer door genoeg mensen ondertekend.

Ook loopt er een zogeheten artikel 12-pocedure bij het gerechtshof in Leeuwarden. Advocaat Yme Drost, die een misbruikslachtoffer juridisch bijstaat, wil op die manier Martijn laten verbieden. Het hof heeft de zaak achter gesloten deuren besproken, maar nog geen oordeel uitgesproken.

Arrestaties bij inval clubhuis Satudarah

Bij een inval in een clubhuis van de Molukse motorclub Satudarah in het Brabantse Zundert zijn meerdere aanhoudingen verricht. Dat meldt een politiewoordvoerder. Waarvoor de arrestaties zijn verricht en of de politie elders nog acties houdt, wil de woordvoerder niet zeggen.

De woordvoerder spreekt van een grote actie. Het clubhuis van Satudarah staat aan de Bredaseweg.

De afgelopen tijd kwam Satudarah geregeld in het nieuws. Afgelopen zomer werden in meerdere gemeenten motordagen afgelast uit vrees voor een confrontatie tussen de Molukse club en de Hells Angels. In Breda werden daarnaast verscherpte maatregelen van kracht, nadat leden van Satudarah onder meer portiers van horecazaken in Breda hebben bedreigd.

Stand van de Sterren gaat voor European Film Award

De Stand van de Sterren van de Nederlandse regisseur Leonard Retel Helmrich is genomineerd voor een European Film Award voor beste documentaire. Dat laat de organisatie dinsdag weten. De film is de derde in een drieluik over 'gewone mensen' en de ontwikkelingen van de laatste decennia in Indonesië.

Helmrich volgde twaalf jaar lang een Indonesische familie. In dit derde deel van de reeks legt hij de nadruk op de 12-jarige Tari, een Indonesisch meisje dat zo slim is dat ze naar school mag, normaliter iets dat is voorbehouden voor jongens. De hele familie zet zich in om de opleiding te kunnen bekostigen. Naarmate Tari meer over de wereld te weten komt, raakt ze meer geïnteresseerd in winkelen, jongens en uitgaan en kan het studeren haar nauwelijks nog boeien.

De Stand van de Sterren is de laatste maanden al regelmatig in de prijzen gevallen op diverse festivals. Tijdens het IDFA filmfestival van vorig jaar sleepte de film zowel de VPRO IDFA Award for Best Feature Length Documentary als de Diorapthe IDFA Award for Dutch Documentary in de wacht. Op het Sundance Filmfestival won de film de World Cinema Special Jury Prize. De film is dit jaar tevens ingezonden voor de Oscar voor beste lange documentaire.

Naast De Stand van de Sterren zijn de Duitse film Pina en de Spaanstalige film ¡Vivan las Antipodas!. Deze laatste film heeft ook een Nederlands tintje, aangezien het een coproductie is van Nederlandse, Duitse, Argentijnse en Chileense filmmakers.

De 2500 leden van de European Film Academy bepalen welk van deze drie titels met de prijs naar huis kan. De European Film Awards worden op 3 december in Berlijn uitgereikt.


Stand van de Sterren gaat voor European Film Award (Foto: Novum)

Del Piero stopt na dit seizoen

Alessandro Del Piero stopt na dit seizoen met voetballen. Dit heeft de inmiddels 37-jarige spits laten weten aan Juventus-voorzitter Andrea Agnelli. Volgens Agnelli heeft Del Piero de beslissing om afscheid te nemen zelf genomen.

Del Piero komt al bijna zijn gehele carrière uit voor de club uit Turijn. Hij kwam in 1993 bij Juventus en speelde sindsdien 677 wedstrijden waarin hij 284 keer scoorde, beide zijn clubrecords. Met Juventus werd hij vijf keer kampioen van Italië en won hij eenmaal de Champions League.

Prom

Een gala op de middelbare school. Wie heeft dat niet meegemaakt? Ook op de Brookside High School staat er een 'prom' op de agenda. Iedereen praat erover en dan blijft natuurlijk die ene vraag steeds weer opkomen: "Wie neem jij mee naar het schoolbal?" In de film Prom kijken we mee met verschillende studenten en de aanloop naar dé avond van het jaar. 

The Stone Roses weer bij elkaar

The Stone Roses komt weer bij elkaar. Dat heeft de Britse band dinsdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie, schrijft de Britse zender BBC. The Stone Roses ging in 1996 na dertien jaar uit elkaar.

Tijdens de persconferentie waren alle bandleden aanwezig die in de jaren tachtig en negentig verschillende hits scoorden. Ian Brown, John Squire, Gary Mounfield en Alan Wren staan 29 en 30 juni in Manchester op het podium, voordat hun wereldtoer van start gaat.

The Stone Roses werd in 1983 opgericht in Manchester. De band brak zes jaar later door met het debuutalbum The Stone Roses. De tweede cd Second Coming werd in 1994 uitgebracht. She Bangs the Drums was vooral in hun thuisland Engeland een grote hit. Het nummer Fool's Gold scoorde ook in de rest van de wereld. De band Run DMC gebruikte muziek van dit nummer voor hun single What's It All About?

Nadat de band al verschillende leden zag komen en gaan, vertrok in 1996 ook medeoprichter John Squire. Hij stopte omdat de band volgens hem op sociaal en muzikaal vlak uit elkaar was gegroeid. Enkele maanden later hielden ook de overige bandleden het voor gezien.

Auto over de kop bij achtervolging Amsterdam

In Amsterdam is dinsdagmiddag een auto over de kop geslagen bij een achtervolging. De drie inzittenden zijn aangehouden, meldt de politie.

Rond 14.00 uur kregen twee groepen mannen ruzie op een parkeerterrein van de nabijgelegen McDonald's. Getuigen hebben gezien dat een van de betrokkenen een vuurwapen had.

De mannen stapten in twee auto's en er ontstond een achtervolging. Op de Spaklerweg raakten de voertuigen elkaar, waarna een van de auto's over de kop sloeg. De inzittenden sloegen op de vlucht, maar konden later worden aangehouden. Een van de mannen raakte gewond en is naar een ziekenhuis gebracht.

De politie is nog op zoek naar de inzittenden van het andere voertuig.

Vliegende Hollander Efteling dicht door storing

Bezoekers van de Efteling hebben de eerste dagen van de herfstvakantie geen gebruik kunnen maken van De Vliegende Hollander. De attractie is sinds zaterdag dicht vanwege een storing. Een woordvoerder van het attractiepark in Kaatsheuvel bevestigt berichtgeving daarover op het weblog looopings.com.

Volgens de woordvoerder is sprake van een 'klein technisch probleem', dat weliswaar lastig te repareren is. "Het probleem zit onder water en we moeten de vaargeul leegpompen om er bij te kunnen. Als we dan willen testen moet het water er weer ingepompt worden, maar als het dan vervolgens nog niet werkt moet het water er weer uit. Dat duurt uren."

De combinatie van de achtbaan en een wildwaterbaan kampte na de opening in april 2007 met 'kinderziektes' en moest meerdere keren dicht voor reparatiewerkzaamheden. "Maar we zijn 365 dagen per jaar open, dus zo gek is het niet dat er soms storingen zijn. Honderd procent storingvrije attracties bestaan niet."

De zegsman verwacht dat de Vliegende Hollander, die zou zo'n twintig miljoen euro zou hebben gekost, later deze week weer opengaat.


Vliegende Hollander Efteling dicht door storing (Foto: Novum)

Krajicek verder in Challenger Limoges

Michaëlla Krajicek heeft de tweede ronde bereikt van de Challenger in Limoges. De Nederlandse had 6-7 (5), 6-3 en 6-4 nodig om de Kroatische Ani Mijacika van zich af te slaan.

Krajicek is als zesde geplaatst in de Franse stad en zal het in de tweede ronde op moeten nemen tegen de Italiaanse Natassja Burnett. Zij is nummer 233 van de wereldranglijst, terwijl Krajicek de nummer 114 van de ranking is.

GTA III-beelden op iPad 2

GTA III komt naar de iPad 2 en iemand heeft enkele beelden van de game opgenomen. In het filmpje zien we kort de controls van het spel die vanaf 22 oktober beschikbaar moet zijn in de Appstore. De game zal nu eerst op de iPad 2 en de iPhone 4S uitkomen, andere iOS-apparatuur en Android-apparatuur moeten nog even wachten.

De GTA III-game bestaat deze maand 10 jaar en daarom komt de game opnieuw uit maar dan als game voor de mobiele markt. Bekijk hieronder het filmpje.

Rapper Soulja Boy opgepakt wegens drugsbezit

Soulja Boy is opgepakt met marihuana in zijn bezit. De rapper werd dinsdagochtend met vier vrienden aangehouden nadat de politie drugs en vuurwapens in zijn gehuurde auto had gevonden.

De rapper, die eigenlijk Deandre Way heet, is naar de Carroll County-gevangenis in de Amerikaanse staat Georgia gebracht. Waarschijnlijk moet hij dinsdag nog voor de rechter verschijnen.

De Amerikaan had in juli problemen met de belastingdienst. Ondanks dat Soulja Boy vorig jaar op de achttiende plaats in de Forbes-lijst van best verdienende hiphoppers stond, was hij de fiscus nog dertigduizend dollar schuldig.

De 21-jarige Soulja Boy heeft vier albums uitgebracht. Hij is ook bekend dankzij de video van Crank That, die een grote hit was op Youtube.

'iPhone 5 was laatste project Steve Jobs'

Steve Jobs heeft de iPhone 5 als allerlaatste project gehad. Dat schrijft Ashok Kumar, een analist van Rodman & Renshaw in een onderzoekspaper. Volgens hem zal de aankomende iPhone 5 daarom het voorbeeld worden voor toekomstige Apple-producten.

Een andere bron bevestigde dat de onlangs overleden CEO van Apple 'van concept tot definitief ontwerp' betrokken was geweest bij de ontwikkeling van de iPhone 5. Volgens hem was hij niet betrokken bij de iPhone 4S omdat zijn tijd beperkt was. Beide bronnen betogen dat de iPhone 5 een ander ontwerp krijgt, met een dunnere body en een groter scherm. Hij blijft wel even groot als de 4S.

De iPhone 4S heeft al verschillende verkooprecords gebroken. Kumar verwacht dat de iPhone 5 wordt aangekondigd op de zomerconferentie van Apple in 2012.

[CL] Geen verrassingen in opstelling Ajax

Gregory van der Wiel is de enige nieuweling in de basis ten opzichte van het competitieduel tegen AZ. Hij neemt tijdens het Champions League-duel met Dinamo Zagreb de plaats in van André Ooijer, die de rechtsback tegen AZ verving vanwege een schorsing van Van der Wiel.

Verder kiest trainer Frank de Boer opnieuw voor Eyong Enoh op het middenveld. Theo Janssen neemt daardoor zijn favoriete positie links op het middenveld in. Siem de Jong is ook vanavond de diepe spits.

Opstelling Ajax: Kenneth Vermeer, Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Vurnon Anita, Christian Eriksen, Eyong Enoh, Theo Janssen, Miralem Sulejmani, Siem de Jong, Derk Boerrigter

Winnaars Dark Souls

Zij die FOK!games en het forum goed in de gaten hebben gehouden, hebben ongetwijfeld gezien dat we drie exemplaren van Dark Souls weg gingen geven. Het enige dat jullie daar voor moesten doen, is jullie moeilijkste game-ervaringen met ons delen in het daarvoor bestemde topic.

Er zaten een hoop leuke inzendingen tussen, maar na lang beraad zijn we gegaan voor de verhalen over respectievelijk Metal Gear Solid, nog een keer Metal Gear Solid en Battletoads. De volgende users hebben met hun verhaal gewonnen:

DeX090
Len2926
MetalenVis

Van harte gefeliciteerd winnaars! Jullie kunnen binnenkort een PM verwachten voor jullie adresgegevens, opdat de prijzen zo snel als mogelijk naar jullie toe kunnen. Dat jullie gaan genieten staat vast, gezien Dark Soul van ons een dikke score heeft gekregen!

Kluun en vrouw uit elkaar

Kluun en zijn vrouw Nathalie zijn uit elkaar. De schrijver gaat weg bij zijn vrouw omdat de relatie niet sterk genoeg is om door te gaan. Hij hoopt dat de breuk tijdelijk is, zei hij volgens RTL Boulevard.

De 47-jarige auteur werd bekend door zijn roman Komt een Vrouw bij de Dokter. In dit boek beschrijft hij hoe hij zijn aan kanker lijdende vrouw bedriegt. Het boek is gebaseerd op zijn eigen leven. Komt een Vrouw bij de Dokter werd in 2009 als film uitgebracht.

Kluun trouwde in 1995 met zijn eerste vrouw Judith, die in 2001 overleed. Hij trouwde in 2005 met zijn voormalige minnares Nathalie. Met zijn eerste vrouw kreeg Kluun zijn eerste kindje, dochter Eva. Met Nathalie heeft hij twee dochters, Roos en Lola.

Ook twee duels schorsing voor Conboy

N.E.C'er Kevin Conboy heeft een schorsing van twee duels gekregen. Dat heeft de KNVB dinsdag bekendgemaakt. De Deense verdediger werd gestraft vanwege een opstootje met Vitesse-speler Giorgi Chanturia zondag tijdens de Gelderse derby. Maandag werd al bekend dat Chanturia ook voor twee duels geschorst is.

Door zijn schorsing mist Conboy het Eredivisieduel bij ADO Den Haag van komend weekeinde. Ook de bekerwedstrijd in Nijmegen tegen FC Volendam moet hij aan zich voorbij laten gaan.

Xamax Neuchâtel in problemen, spelers staken

De Zwitserse club Xamax Neuchâtel zit in de problemen. De spelers van de tweevoudig landskampioen staken omdat zij geen salaris hebben ontvangen. Ondertussen onderzoekt de Zwitserse bond de licentie van de club, die sinds mei in Tsjetsjeense handen is. Xamax heeft verzuimd een bankgarantie te overleggen en dat is wel een vereiste voor een licentie.

De spelers van Xamax staken woensdag. Zij hebben hun salaris over september niet ontvangen, laat de Zwitserse spelersvakbond weten. Als de staking tijdens de training niets uithaalt, denken de spelers erover om ook wedstrijden te boycotten.

De spelersopstand is niet het enige probleem dat Xamax heeft. De club heeft niet de benodigde bankgaranties overlegd om te bewijzen dat er genoeg geld in kas is om aan het ingediende budget te kunnen voldoen. De licentiecommissie van de Zwitserse competitie komt mogelijk volgende week al bijeen. In het ergste geval wordt de licentie van de club, die in 1987 en 1988 de Zwitserse titel won, ingetrokken.

Payday: The Heist uit in Amerika niet in Europa

Payday: The Heist is vandaag uitgekomen in Amerika voor het PSN. Dit is opzich geen bijzonder nieuws maar een Europese datum voor de PS3 en pc zijn nog steeds niet bekendgemaakt. De Amerikaanse versie voor de pc heeft ook nog geen datum verkregen. Wel is er een nieuwe trailer om de release te vieren.

In de game zal je moeten samenwerken met vrienden om verschillende overvallen tot een goed einde te laten verlopen. Bekijk hieronder de nieuwe trailer van het spel.

Japanse pornowinkel verkoopt Shinobi 3D

Een Japanse winkeleigenaar past voor één keer zijn assortiment aan. Waar normaliter het assortiment van de winkel volledig bestaat uit pornografisch materiaal zal de eigenaar uitzondering maken voor Shinobi 3D voor de 3DS. Alhoewel de game pas 17 november in Japan uitkomt heeft de winkeleigenaar al wel het promotiemateriaal opgehangen.

De eigenaar heeft bij het promotiemateriaal ook uitleg gegeven dat hij zelf zo graag de game ook wil verkopen en daarom op bestelling de game verkoopt. De game is in Japan voor 12 jaar en ouder en zal daarmee vermoedelijk het enige product in de winkel zijn dat geen 18+ is. Bekijk hieronder drie foto's van het promotiemateriaal.

Shinobi
Het promotiemateriaal

Shinobi
De uitleg van de winkeleigenaar

Shinobi
12+ tussen 18+

Erfbelasting voor woningen aangepast

De erfbelasting wordt aangepast voor mensen die hun woning aan hun kinderen hebben overgedragen, maar er zelf tot ze overlijden in blijven wonen. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft een overgangsregeling aangekondigd voor gedupeerden van een eerdere herziening van de Successiewet.

Voorheen moesten kinderen die de woning van hun ouders overnamen belasting betalen over de waarde op het moment van overschrijving. Sinds 2010 geldt dat alleen de waarde op het moment van overlijden bepalend is voor hoeveel erfbelasting moet worden betaald.

De nieuwe regel kan flink in de papieren lopen. Als een woning twintig jaar geleden is overgedragen en de ouders zijn pas dit jaar overleden, moet ook over de waardestijging in die periode, als gevolg van stijgende huizenprijzen of verbeteringen aan de woning, worden afgedragen aan de fiscus.

CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt en Henk Jan Ormel waren het hier niet mee eens en trokken aan de bel. Weekers komt nu aan hun wensen tegemoet en roept een overgangsregeling in het leven.

Mensen die voor 2010 het huis van hun ouders overnamen hoeven alleen over dat bedrag, en de waardestijging van de afgelopen twee jaar af te rekenen met de fiscus. De bewindsman verwacht dat het om enkele honderden gevallen per jaar gaat.

Voor mensen van wie de ouders sinds 1 januari 2010 zijn overleden en die al extra erfbelasting hebben betaald geldt de overgangsregeling met terugwerkende kracht. Zij moeten wel zelf een verzoek indienen om het teveel betaalde geld terug te krijgen.

Zilver voor Verkerk en Verbij in Abu Dhabi

Na de gouden medaille van Henk Grol zijn er bij de grand prix in Abu Dhabi nog twee judoka's in geslaagd om een medaille te pakken. Zowel Marhinde Verkerk (tot 78 kilogram) en Luuk Verbij (boven 100 kilogram) gingen met het zilver naar huis.

Verkerk moest alleen de Hongaarse Abigel Joo voor zich dulden, maar ze verdiende wel veel punten voor het kwalificatietoernooi van de Olympische Spelen in Londen. Ditzelfde geldt voor Verbij die de finale verloor van de Zuid-Koreaan Kim Sung-min.

'Systematische verkrachtingen in weeshuis Wenen'

Er komen steeds meer verhalen naar buiten over systematische verkrachtingen in een weeshuis in Wenen. Een advocaat van twee zussen die zeggen jarenlang te zijn mishandeld zei dinsdag dat een derde vrouw zich heeft gemeld met verhalen over misbruik in het gemeentelijke weeshuis Wilhelminenberg.

Advocaat Thomas Öhlböck vertegenwoordigt twee vrouwen die zeggen samen met achttien andere kinderen in het weeshuis in de jaren zeventig systematisch te zijn verkracht. De derde vrouw die nu naar voren is getreden zegt dat kinderen in Wilhelminenberg ook aan het eind van de jaren veertig en begin van de jaren vijftig werden verkracht.

Het schandaal kwam afgelopen weekeinde aan het licht. De twee zussen zeggen dat zij en achttien andere weeskinderen regelmatig werden verkracht door een groep van zes of zeven mannen. Volgens de zussen, die nu 47 en 49 zijn, begon het misbruik toen ze zes en acht jaar oud waren en stopte het in hun tienerjaren, toen het weeshuis in 1977 werd gesloten.

Öhlböck sprak dinsdag over de derde vrouw. "Deze vrouw, rond de zeventig jaar oud, vertelt over hetzelfde soort misbruik als dat waar mijn cliënten over spreken", zei Öhlböck. "Daarnaast heeft ze in detail gesproken over twee dodelijke slachtoffers tussen 1948 en 1953. Ze was zelf getuige van een van deze gevallen en heeft indirecte kennis van het andere."

De Oostenrijkse krant Kurier schrijft dat de derde vrouw, die nu 69 is, tussen 1948 en 1953 in het weeshuis woonde. De vrouw zou hebben gezien hoe een docente een kind doodschopte. "Mijn God. Als iemand ademt, zie je de borstkas bewegen (...) er was niets", aldus de vrouw wier naam niet is vrijgegeven.

Volgens de advocaat is er sprake van 'anatomische veranderingen als gevolg van het misbruik'. Uit medische verslagen die hij heeft gezien zou blijken dat de lichamen zijn mishandeld. Öhlböck zei op het moment niet verder in detail te kunnen treden.

De gemeentelijke autoriteiten zeggen geschokt te zijn en hebben toegezegd een onafhankelijke commissie op te richten om het schandaal te onderzoeken. Hoewel de autoriteiten erkennen dat sommige kinderen ernstig zijn mishandeld in Weense weeshuizen, zeggen ze dat het onwaarschijnlijk is dat de verhalen over massaverkrachting die nu naar buiten zijn gekomen tientallen jaren konden worden stilgehouden.

Volgens de Weisser Ring, de instantie die sinds vorig jaar is belast met het onderzoek naar misbruik in door de stad bestuurde weeshuizen, hebben psychologen de twee zussen geïnterviewd en zijn hun verhalen geloofwaardig. Ook Öhlböck zei na gesprekken met de slachtoffers overtuigd te zijn dat ze de waarheid spreken. "De vrouwen zijn absoluut geloofwaardig en authentiek. Een dergelijk verhaal kan je niet verzinnen", aldus Öhlböck.

De directeur van Weisser Ring, Marriane Gammer, zei dat haar organisatie op basis van de gesprekken van de zussen met de psychologen zou adviseren aanklachten in te dienen, 'ware het niet dat deze misdaden inmiddels zijn verjaard'.

Weisser Ring, dat door de het Weense stadsbestuur is gemachtigd schadevergoedingen te betalen aan slachtoffers van misbruik in weeshuizen, heeft de zussen elk 35 duizend euro uitgekeerd. Dat is tienduizend euro meer dan de vastgestelde limiet van 25 duizend euro. Volgens Gammer was het lijden van de zussen echter zo ernstig 'dat het bestuur heeft besloten meer te geven'.

Volgens Öhlböck, die zegt niet te worden betaald om de slachtoffers te vertegenwoordigen, heeft de derde vrouw ook 35 duizend euro schadevergoeding ontvangen. De hoogte van de schadevergoedingen wijst er volgens Öhlböck op dat de vrouwen de waarheid vertellen.

De oudste van de twee zussen zei tegen de Kurier dat 'iedereen aan de beurt kwam' bij de mannen, die de meisjes soms meerdere avonden achter elkaar verkrachtten om vervolgens wekenlang weg te blijven. "We hebben het er in het weeshuis nooit over gehad omdat onze schaamte zo groot was, net als de pijn, de ondraaglijke pijn."

Op de vraag of het personeel van het weeshuis werd betaald door de mannen, zei de oudste zus dat het mogelijk was, 'aangezien ze ons altijd optooiden. We moesten jarretels dragen en mochten onze haren niet afknippen'.

De Kurier berichtte maandag ook over andere gevallen van misbruik bij staatsweeshuizen, die in de jaren tachtig werden vervangen door kleinere centra voor kinderzorg. Volgens Öhlböck hebben sommige slachtoffers gezegd 'te zijn gedwongen hun eigen braaksel te eten, opgesloten te zijn, verhongerd te zijn en te zijn geslagen met allerlei voorwerpen'.

In totaal hebben sinds vorig jaar 343 voormalige weeskinderen die onder toezicht van de stad stonden zich gemeld bij de Weisser Ring met verhalen over misbruik bij Wilhelminenberg, aldus Öhlböck. Volgens de advocaat is het goed mogelijk dat er in totaal duizenden weeskinderen zijn misbruikt.

De Oostenrijkse autoriteiten menen dat, zelfs als het misbruik bewezen zou kunnen worden en de daders opgespoord, vervolging niet meer mogelijk is omdat de misdaden zijn verjaard. Öhlböck bestrijdt dit. Volgens hem ligt de fout bij de bij ambtenaren 'die niet snel genoeg hebben ingezien wat zich afspeelde'.

Zalm: Banken ontzien bij Griekse afschrijving

Als banken worden gedwongen de kosten voor verdere afschrijvingen op Griekse staatsobligaties te dragen, kan dit grote negatieve gevolgen hebben voor de Nederlandse economie. Dit zei ABN Amro-topman en voormalig minister van Financiën Gerrit Zalm dinsdag op BNR Nieuwsradio.

"Het is nu populair om te zeggen dat er geen cent meer naar Griekenland moet en dat de banken hun bijdrage moeten leveren. Op het eerste oog lijkt dat heel redelijk, maar als je over de gevolgen nadenkt blijkt dat toch niet zo verstandig te zijn", aldus Zalm.

Volgens de ex-minister wordt twijfel gezaaid of overheden hun verplichtingen wel nakomen als Griekenland maar een deel van zijn schulden aflost. Daardoor zouden "financiële instellingen zich afwenden van het beleggen in overheidsschulden, waardoor de rente omhooggaat en overheidsfinanciën verder verslechteren", stelde hij.

Zalm vindt het daarom onverstandig de banken te laten betalen voor de Griekse schuldencrisis. Wel is het volgens de topman uiteindelijk de taak van de betrokken overheden en instellingen om te bepalen wie uiteindelijk opdraait voor een verdere afschrijving op de Griekse schulden.

'Bankenbijdrage Griekse steun onverstandig'
Zalm: Banken ontzien bij Griekse afschrijving (Foto: ANP)

Tachtig fazanten weggehaald bij jager

Bij een jager in het noordoosten van Brabant zijn tachtig fazanten weggehaald. De vogels waren vermoedelijk bestemd voor de jacht. Het uitzetten van dieren in het wild - al dan niet voor de jacht - is verboden, meldt de Voedsel en Waren Autoriteit dinsdag.

Fazanten zijn beschermd en mogen alleen worden gehouden als ze een ring om hun poot hebben die naadloos sluit. Achttien vogels waren niet en 62 niet goed geringd.

De dieren zijn elders ondergebracht. De betrokken jager moet de kosten van het weghalen en het nieuwe onderdak van de dieren betalen. De VWA onderzoekt ook of de jachtakte van de jager kan worden ingetrokken.

Tot zeven jaar cel geëist voor brute moordpoging

Tegen vier mannen uit Den Haag zijn dinsdag straffen tot zeven jaar cel geëist voor poging tot moord op een plaatsgenoot. Het slachtoffer werd in zijn eigen woning tegen zijn hoofd geslagen, in een wurggreep genomen, in zijn buik gestoken en gesmoord met een kussen. Hij raakte zwaargewond en lag acht dagen in coma.

De vier mannen van 18, 19, 23 en 24 jaar sloegen toe op 1 mei. Aanleiding was een ruzie over een geleende auto. Daaraan was schade ontstaan, en de 23-jarige wilde dat het slachtoffer daar geld voor zou ophoesten. Nadat hij was bedreigd, stak het slachtoffer de banden van de auto lek en stal de kentekenplaten.

De verdachten waren op de avond van de steekpartij verhaal bij hem komen halen. Na afloop zeiden de vier tegen de vriendin van het slachtoffer dat ze geen ambulance mocht bellen en namen ze de mobiele telefoons van haar en haar vriend mee, evenals een horloge, autosleutels en een bankpas.

Tegen de 24-jarige verdachte werd zeven jaar cel geëist, tegen de 23-jarige vijf jaar. De 19-jarige verdachte hoorde een celstraf van twee jaar tegen zich eisen en de 18-jarige een halfjaar jeugddetentie.

De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

Sony haalt level-limiet weg van PSN

Wisten jullie dat het PlayStation Network een level-limiet had? Ik niet in ieder geval en vanaf deze week is het limiet ook niet meer aanwezig. Het PSN telt namelijk al je trophies op en hangt daar een score aan vast, deze score geeft je een level en level vijftig was het limiet. Nu is dit limiet weg en de absolute koning van het PSN, duck360, is al level 57.

Wat het nieuwe limiet is geworden is niet bekendgemaakt maar als je level 57 bent dan moet je in ieder geval 15.868 trophies behaald hebben. Van deze 15.947 zijn er 319 van Platinum, 1218 Gold, 3661 Silver en 10.749 Bronze. Het aantal mensen hoger dan level 50 is vermoedelijk op één hand te tellen. Laat hieronder weten wat je level is en vergelijk je E-Penis met andere FOK!kers.

Sterren spelen hoofdrol NFS: The Run

Christina Hendricks en Sean Faris zullen de hoofdrollen vervullen in de aankomende Need for Speed: The Run. Hendricks speelt een rol in de serie Mad Men en Faris heeft een rol in Vampire Diaries. Hendricks zal de rol van Sam Harper vervullen, een manager die geld investeert in Jack Rourke, de coureur die alles op alles zal moeten zetten in de game.

Jason DeLong, executive producer, heeft aangegeven dat hun manier van het digitaliseren van echte acteurs perfect is waardoor de gelijkenis erg goed is. Dit zou zorgen voor een pakkende race-game met een verhaal. Need for Speed: The Run komt 18 november uit voor iOS, 3DS, PS3, Wii, Xbox 360 en Windows.

NFS:_The_Run
De game-personages van Hendricks en Faris

PvdA wil geld zien van BlackBerry

Gedupeerde BlackBerry-bezitters hebben recht op financiële compensatie. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) moet contact opnemen met de providers en BlackBerry-fabrikant RIM om te zorgen dat er een collectieve financiële compensatieregeling komt voor alle BlackBerry-gebruikers in Nederland, vindt de PvdA.

Hierdoor hoeven gebruikers niet individueel te proberen om compensatie te krijgen, staat in schriftelijke vragen van Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) aan Verhagen.

De PvdA'er vindt het aanbod dat fabrikant Research In Motion (RIM) heeft gedaan om gebruikers te compenseren voor het uitvallen van de diensten vorige week 'onvoldoende'. De fabrikant kondigde een compensatie in natura aan, door een aantal apps tijdelijk gratis ter beschikking te stellen. Volgens Van Dam is het echter gerechtvaardigd dat RIM met geld over de brug komt als goedmakertje voor de falende dienstverlening.

Verhagen moet verder proberen te achterhalen hoeveel extra kosten BlackBerry-gebruikers hebben gemaakt doordat ze tijdens de storing niet konden pingen en e-mailen, maar sms-jes hebben verstuurd of extra hebben gebeld. De providers zouden cijfers hierover openbaar moeten maken, meent Van Dam.

Het Kamerlid vraagt zich verder af waar consumenten terechtkunnen met klachten en of zij wettelijk gezien überhaupt recht hebben op compensatie voor de storing van vorige week.

De Consumentenbond is niet tevreden met de compensatie die BlackBerry bood in de vorm van apps ter waarde van ongeveer 75 euro, zegt een woordvoerder. De bond pleit voor een wettelijke compensatieregeling bij een storing.

Shia LaBeouf speelt reus van zeven meter

Shia LaBeouf gaat een goedaardige reus spelen in een romantische komedie. De werktitel luidt A Giant en gaat over een meisje dat, blut en net uit een stukgelopen relatie, bij haar broer intrekt. Daar ontmoet ze een buurman van zeven meter waarmee ze vriendschap sluit. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

De keus voor LaBeouf als reus is nogal opmerkelijk, aangezien de Amerikaanse acteur met zijn 1,76 meter niet bepaald bekendstaat om zijn imposante lengte. Hij staat echter helemaal achter deze film en gaf er zelfs een hoofdrol in een nieuwe verfilming van Frankenstein voor op. De 25-jarige wil zich meer op serieus drama richten en gaf onlangs aan geen interesse meer te hebben in nog een Transformers-film.

LaBeouf is binnenkort te zien in het misdaaddrama The Wettest Country in the World, over de Amerikaanse drooglegging. Hij is momenteel bezig met de thriller The Company You Keep onder regie van Robert Redford, over de links-radicale organisatie Weather Underground.

De missende schakel van Deus Ex

Vandaag is de DLC voor Deus Ex: Human Revolution beschikbaar gesteld voor PS3, Windows en Xbox 360. De DLC genaamd 'The Missing Link' zal zo'n vijf tot zes uur aan gameplay meebrengen. Adam Jensen zit gevangen op een vrachtschip en moet ontsnappen, maar dit zal niet gemakkelijk gaan omdat zijn augmentations niet werken.

Bekijk hieronder een trailer voor de nieuwe DLC die 1200 Microsoft Points kost of zo'n €12,- via Steam en het PSN. De DLC zal tien nieuwe achievements en trophies bevatten.

UEFA wil mini-EK organiseren

Voetbalbond UEFA heeft het idee geopperd om vanaf 2016 een mini Europees kampioenschap te spelen. Hiermee zouden de inkomsten vergroot moeten worden.

"Omdat er in 2016 liefst 24 landen deelnemen aan het EK en dus zo'n beetje de helft van alle UEFA-leden zal deelnemen aan het evenement, wordt het kwalificatietoernooi een stuk moeilijker om in de markt in te zetten," zei Wolfgang Niersbach, secretaris-generaal van de UEFA, tegen Bild. "We zullen het later dit jaar tijdens een congres op Cyprus over het 'mini-EK' hebben. Het is mogelijk dat alle groepswinnaars van de voorronde en de gastheer van het EK meedoen aan zo'n toernooi."

De teammanager van de Duitse voetbalploeg, Oliver Bierhof, ziet het idee in ieder geval bij voorbaat niet zitten. "Wat is het nut van zo'n toernooi als er een halfjaar later wordt gestreden om de Europese titel? Bovendien kunnen we de interlanddata beter gebruiken voor losstaande, vriendschappelijke duels."

Nog onduidelijk is hoe de clubs op het plan gaan reageren. Eerder dit jaar liet de belangengroepering van clubs, ECA, nog weten dat het aantal interlands verminderd moet gaan worden.

Doden door bermbom Zuidoost-Turkije

Bij de explosie van een bermbom in het zuidoosten van Turkije zijn dinsdag vijf Turkse politieagenten en twee burgers om het leven gekomen. Bij de explosie raakten ook vier mensen gewond, zegt de gouverneur van de provincie Bitlis, Nurettin Yilmaz.

Het voertuig van de politieagenten was vermoedelijk het doelwit van de aanslag, die plaatsvond buiten het plaatsje Guroymak. De burgerslachtoffers zaten in een vrachtwagen die achter de politieauto reed, zei Yilmaz.

Koerdische guerrillastrijders hebben hun acties in het gebied de laatste tijd opgevoerd. Sinds half juli zijn tientallen leden van de Turkse veiligheidstroepen en ook zeventien burgers gedood. De Koerdische strijd voor meer autonomie heeft sinds 1984 al tienduizenden mensenlevens geëist.

Judoka Grol zegeviert in Abu Dhabi

Judoka Henk Grol heeft de gouden medaille in de klasse tot honderd kilogram gewonnen bij de grand prix in Abu Dhabi. De Nederlander neemt hierbij wat revanche op het mislukte WK in Frankrijk twee maanden geleden. Toen sneuvelde hij al in de tweede ronde.

Ditmaal bond hij de Marokkaan Sidi Mohamed Aouidate, Viacheslav Denysov uit Oekraïne en de Fransman Cyrille Maret aan de zegekar. In de finale was hij vervolgens te sterk voor de Egyptenaar Ramadan Darwish.

Zeven politietrainers weer terug uit Kunduz

Zeven van de twintig marechaussees die in het Afghaanse Kunduz politieagenten zouden opleiden, zijn weer teruggekeerd in Nederland wegens gebrek aan werk. Dat laat het Ministerie van Defensie dinsdag weten.

Het departement van minister Hans Hillen (CDA) liet vorige week al weten dat de trainers zouden worden teruggeroepen. De behoefte aan opleiders is kleiner dan gedacht. Ook de nieuwe lichting van politietrainers die binnenkort naar Kunduz vertrekt is daarom kleiner: tien in plaats van twintig.

Nijhuis fluit Ajax - Feyenoord

De wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord van aanstaande zondag 12:30 uur staat onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis. Het drietal Simons, Inia en Janssen zullen Nijhuis deze middag assisteren. Dat meldt de KNVB vandaag op de officiële website.

De wedstrijd tussen Vitesse en PSV, de nummer vijf tegen de nummer twee van de Eredivisie, wordt gefloten door Richard Liesveld. Dit duel staat voor zondag 16:30 uur op het programma. Reinold Wiedemeijer fluit FC Groningen - FC Twente, Danny Makkelie heeft de leiding over AZ - Roda JC.

Breukink: "Minder traditioneel klimgeweld in Tour"

Raboploeg technisch directeur Erik Breukink vindt dat de Tour de France voor 2012 te weinig echte bergen in het parkoers opgenomen heeft. Hierdoor krijgen de pure klimmers zoals Robert Gesink, Bauke Mollema en Andy Schleck minder kans op de eindzege.

"Het is iets minder van het echte traditionele klimgeweld. Dat had van mij wel wat meer gemogen. Dit is in het nadeel van de gebroeders Schleck en echte klimmers als Gesink en Mollema. Toch zitten er wel een paar mooie ritten tussen," zei Breukink die weet dat allrounders zoals Cadel Evans en Alberto Contador in het voordeel zijn.

Omdat er meer tijdritten dan dit jaar op het programma staan zal er door de klassementsrenners meer geïnvesteerd worden in het rijden tegen de klok. "Dat doen we toch al. Het is altijd een belangrijk onderdeel. Vorig jaar lag de focus in de training op de ploegentijdrit. Nu wordt het een individuele benadering."

Clinton brengt verrassingsbezoek aan Tripoli

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft dinsdag een verrassingsbezoek aan de Libische hoofdstad Tripoli gebracht. Clinton zal spreken met leden van de Nationale Overgangsraad en een nieuw steunpakket presenteren.

De Verenigde Staten willen de Libische interim-regering onder andere helpen bij de opsporing en vernietiging van duizenden draagbare raketten. Velen vrezen dat deze wapens in de handen van terroristen belanden. Daarnaast willen de VS medische hulp verlenen aan strijders die gewond zijn geraakt in de strijd tegen het regime van Gadhafi. Volgens ingewijden brengt Clinton ook de Lockerbie-zaak ter sprake.


Clinton brengt verrassingsbezoek aan Tripoli (Foto: Novum)

Twee mannen vast voor oplichting zestig mensen

De FIOD heeft dinsdag twee mannen aangehouden op verdenking van het oplichten van zeker zestig mensen. De verdachten verdienden daar naar schatting 250.000 euro mee, meldt het ministerie van Financiën dinsdag.

Het gaat om een 36-jarige man uit Hengelo en een 31-jarige man uit Borne. Hun huizen zijn doorzocht. Daarbij is de administratie en twintigduizend euro in beslag genomen.

De verdachten boden via advertenties in kranten een lening aan, waarvoor een provisie van 40 procent moest worden betaald. Vervolgens werd voor de slachtoffers een voorlopige teruggaaf aangevraagd bij de belastingdienst, waar ze geen recht op hadden.

Gemiddeld kregen de slachtoffers zo'n tienduizend euro van de fiscus. Zij moeten het uitgekeerde geld terugbetalen. Inmiddels hebben zich zo'n zestig slachtoffers gemeld. Volgens het ministerie komen nog steeds aangiften binnen van gedupeerden.

SBS blundert met tweet

Vanmiddag heeft er korte tijd op het Twitteraccount van SBS Shownieuws de mededeling gestaan dat Koningin Beatrix een hersenbloeding gehad zou hebben.

De tweet is na een korte tijd verwijderd, toch zorgde het voor veel opschudding onder Twitteraars. Ook pikten verschillende media het bericht op.

SBS Shownieuws biedt nu excuses aan voor de foutief geplaatste tweet.

De geruchten omtrent de hersenbloeding blijven hardnekkig, aangezien er geblindeerde limo's zijn gesignaleerd bij het UMC Utrecht. De RVD zegt dit niet te kunnen herleiden naar het Koninklijk huis.

De foutief geplaatste tweet.

Nederlandse concerten UB40 gaan door

De concerten die UB40 volgend jaar in Nederland geeft, gaan gewoon door. Maandag werd bekend dat vier bandleden failliet zijn verklaard.

Ondanks de financiële problemen treedt de band tussen 26 en 29 januari op in Tilburg, Goes, Enschede en Amsterdam. "We hebben contact gehad met de agent van UB40 en de Nederlandse concerten lopen geen gevaar", zegt een woordvoerder van concertorganisator Mojo.

Een rechter in Birmingham, de thuisstad van de reggaeband, heeft Brian Travers, James ('Jimmie') Brown, Terence Oswald en Norman Hassan bankroet verklaard. Vier jaar geleden werd hun platenlabel DEP International opgeheven wegens financiële problemen. Vervolgens stapte oprichter en zanger Ali Campbell op. Ook Michael Virtue verliet de band.

De reggaeband werd in 1978 opgericht in Birmingham. UB40 is bekend van hits als Red Red Wine, I Got You Babe en Can't Help Falling In Love. De band verkocht totaal meer dan zeventig miljoen albums.

'Directeur gevangenis Tilburg filmde personeel'

Oud-directeur Ton Daans van de gevangenis in Tilburg heeft zijn personeel gefilmd zonder daar toestemming voor te hebben gevraagd. Dat schrijft het Brabants Dagblad op basis van een brief van de directeur van het gevangeniswezen aan het personeel die de krant in handen heeft.

Daans stapte in maart zelf op nadat hij in opspraak was geraakt omdat hij werd beschuldigd van integriteitschendingen. Onderzoek heeft niet kunnen aantonen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan onbeschoft, bedreigend en intimiderend gedrag ten opzichte van medewerkers, maar wel dat hij cameratoezicht heeft ingesteld zonder daarvoor toestemming te vragen aan de ondernemingsraad.

Een woordvoerder van het ministerie van justitie wilde niet op de berichtgeving ingaan. "Het is een intern document, dus hier kan ik niets over zeggen."

In de gevangenis zitten vooral Belgische gedetineerden voor wie in hun eigen land geen plaats is.

Stalker Carice van Houten opgenomen

De stalker van Carice van Houten, de 42-jarige Johannes K., moet een jaar lang worden behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald.

Het OM had tbs met dwangverpleging geëist tegen K, die de actrice vorig jaar een aantal maanden lastigviel. De zaak zou eigenlijk al in juli behandeld worden, maar werd toen aangehouden omdat K. niet kwam opdagen.

De man stopte voorwerpen als condooms, tandpasta en stroopwafels bij Van Houten door de brievenbus. De Groninger viel haar ook online lastig en regelde zelfs een huwelijk. Hij was ervan overtuigd dat de actrice bij hem hoorde.


(nsfw) Stalker Carice van Houten opgenomen

Chadli eindelijk terug in selectie Twente

Nacer Chadli keert na maanden blessureleed terug in de wedstrijdselectie van FC Twente. De aanvaller reist woensdag mee naar Denemarken waar een dag later de Europa League-wedstrijd tegen Odense BK wordt gespeeld. Chadli stond lang aan de kant vanwege een peesblessure boven zijn knie.

Chadli hervatte eind vorige maand de training en maakte maandagavond zijn opwachting in het beloftenteam. De Belg liep de blessure op tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Vorig jaar was hij in 33 wedstrijden zeven keer trefzeker voor de huidige nummer drie van de Eredivisie.

Dallara vernoemt IndyCar 2012 naar Wheldon

Het nieuwe chassis dat volgend seizoen in de IndyCar Series geïntroduceerd wordt zal vernoemd gaan worden naar de zondag verongelukte Dan Wheldon. Dit nieuws maakte chassisbouwer Dallara vandaag bekend. De exacte naam van het 2012-chassis is nog niet bekend.

Wheldon stierf afgelopen zondag in het harnas toen hij het leven liet na de zware crash die tijdens de seizoensfinale van de IndyCars in Las Vegas plaatsvond. De Brit was een van de vijftien coureurs die bij de crash betrokken was. Dit jaar schreef de 33-jarige coureur de Indianapolis 500 op zijn naam, iets wat hij in 2005 ook al had gedaan. Verder was hij betrokken bij de ontwikkeling van het IndyCar-chassis voor 2012.

"Dan leeft voort in ieders herinnering bij Dallara. Hij is een ware kampioen. Niet alleen vanwege zijn vele overwinningen, maar vooral omdat hij een warm persoon was richting iedereen die hem meemaakte. We zullen hem eren door de auto voor 2012 aan hem op te dragen. Dat verdient hij," zei Gianpaolo Dallara die weet dat Wheldon al zijn zestien IndyCar-zeges met een Dallara-chassis boekte.

De technische baas van de IndyCar Series, Will Philips, roemt het werk van Wheldon. "Zijn input in het programma was fantastisch. Het ging hem allemaal om een betere en veiligere auto maken voor de coureurs. Het is erg moeilijk om het project zonder hem door te zetten."

Kredietbureau dol op NL-hypotheken

Het Amerikaanse kredietbureau Standard & Poor's (S&P) blijft dol op de Nederlandse markt voor hypotheekbeleggingen. Nederlandse hypotheken worden nog altijd massaal gebundeld en doorverkocht op de internationale financiële markten.

De hypotheken zijn relatief gewild vanwege de doorgaans hoge kwaliteit van de leningen, constateert de kredietbeoordelaar dinsdag in een rapport over de Nederlandse markt voor hypotheekbeleggingen.

"De Nederlandse markt voor residentiële hypotheekbeleggingen heeft de crisis van 2008 en 2009 relatief goed doorstaan. Beleggers beschouwen deze markt in zekere zin als een veilige haven, wat volgens ons één van de redenen achter de vraag is", schrijft kredietanalist Mark Boyce van S&P. Hij denkt dat deze markt volgend jaar aan zal trekken.

Het ratingbureau erkent dat trage economische groei, gebrek aan vertrouwen bij consumenten en hogere leenkosten voor banken een opleving van de Nederlandse huizenmarkt onwaarschijnlijk maken op korte termijn. En dat betekent ook nauwelijks groei van de hypotheekfinanciering.

Voor beleggers blijft het risicoprofiel van Nederlandse hypotheken echter aantrekkelijk, gelet op het nog altijd lage percentage wanbetalingen en de relatief stabiele kredietcijfers van Nederlandse banken, aldus S&P.

'Nederland moet afkicken van schulden'

Nederland en veel andere landen zitten midden in een periode van gedwongen schuldafbouw. Dit zegt hoogleraar economie en oud-bankier Jaap van Duijn. Volgens hem is er in de westerse wereld de afgelopen 30 jaar een enorme schuldexplosie geweest, en dit proces zit nu in een omgekeerde fase.

Van Duijn: "We zitten nu aan het begin van een tegenbeweging naar minder schulden. Ook daardoor wat lagere economische groei. Een periode van ontschulding, en dat zou wel eens de komende 10 tot 20 jaar kunnen gaan duren."

Vooral de gestegen schulden van banken en consumenten zijn volgens de econoom het probleem, in tegenstelling tot de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven. Nederlanders sparen, behalve voor hun pensioen, steeds minder.

Vooral op de huizenmarkt is een bonanza van schuldopbouw geweest, met dank aan de gretige banken en consumenten en de overheid middels de hypotheekrenteaftrek, stelt Van Duijn.

De woningmarkt zit in een neerwaartse spiraal, met alle gevolgen van dien. "Dan heb je wel een schuld, maar de bezitting die er tegenover staat die wordt minder waard. En dat kan gaan betekenen dat ook Nederlanders in de problemen komen", aldus Van Duijn. Hij vindt dat huiseigenaren weer moeten leren sparen.


'Nederland moet afkicken van schulden'

Melkboete voor Nederland

Nederland heeft van Europa een boete gekregen van bijna veertig miljoen euro voor het overschrijden van de melkquota over de periode 2010-2011. Dat maakte de Europese Commissie dinsdag bekend.

Behalve Nederland produceerden ook Denemarken, Oostenrijk, Cyprus en Luxemburg te veel melk. Zij kregen in totaal een boete van ruim vijftien miljoen euro opgelegd. De totale hoeveelheid melk die in de EU werd geproduceerd, bleef wel binnen de vastgelegde quota.

Nederland produceerde in de periode 2009-2010 ook al te veel melk. Toen legde Brussel een boete van ruim dertien miljoen euro op. In 2015 worden de melkquota afgeschaft.

A. Schleck: "Moet tijdrit verbeteren"

Wielrenner Andy Schleck weet wat hem te doen staat nu het parkoers van de Tour de France voor 2012 bekend is gemaakt. De Luxemburger, die dit jaar tweede in de rittenkoers werd, zal zijn tijdrit moeten verbeteren, wil hij aanspraak kunnen maken op de eindoverwinning.

"De tijdrit is mijn zwakke punt. Die moet beter om de Tour te kunnen winnen," zei Schleck die bekend staat als klimgeit en daarom liever wat meer bergop had willen rijden. "Maar ik ben niet teleurgesteld. Ik werk al heel lang aan mijn tijdrit. En ik moet gewoon vroeg beginnen met aanvallen. Anders verlies ik zeker."

'Anonieme OV-chipkaart bestaat niet'

Stichting Privacy First dreigt de overheid voor de rechter te slepen omdat de anonieme OV-chipkaart in hun ogen helemaal niet zo anoniem is als wordt gezegd. Een anonieme kaart bestaat niet, zegt de stichting dinsdag.

Zodra de OV-kaart wordt opgeladen door middel van een pinpas, wordt het bankrekeningnummer aan de chipkaart gekoppeld, beweert de stichting. "Zo kan de overheid de hele dag mensen volgen die denken dat ze anoniem reizen", meldt de groep, die opkomt voor de privacy van mensen.

De chipkaart alleen met contant geld opladen, heeft volgens Privacy First geen zin. "Als u al zo'n cashautomaat gevonden heeft, blijft u toch niet anoniem, omdat u iedere keer dat u bij een OV-poortje in- of uitcheckt gefilmd wordt door bewakingscamera's. Zo kunt u alsnog aan uw OV-chipkaart worden gekoppeld."

De stichting oriënteert zich momenteel wat de volgende stappen zijn. Het bedrijf achter de OV-chipkaart, Trans Link Systems, treft volgens een woordvoerder geen blaam. "De overheid is verantwoordelijk voor de regels en die moet daarom worden aangesproken", zegt hij.

Privacy First spande eerder dit jaar aan tegen de staat over de centrale database met vingerafdrukken. Die was volgens de stichting in strijd met de grondrechten. Privacy First werd toen niet ontvankelijk verklaard.

Vermaelen verlengt contract bij Arsenal

Thomas Vermaelen heeft een nieuw meerjarig contract getekend bij Arsenal. De Londense club wil over de duur van de nieuwe verbintenis geen mededelingen doen. Het vorige contract van de 25-jarige oud-Ajacied zou aan het eind van volgend seizoen aflopen.

Vermaelen maakte in de zomer van 2009 de overstap van Ajax naar Arsenal. Hij dwong direct een basisplaats af bij de Gunners, maar kreeg na zijn eerste jaar te maken met veel blessures. Vorig jaar speelde hij slechts vijf wedstrijden vanwege een achillespeesblessure, momenteel houdt een pijnlijke enkel hem aan de kant.

Rosberg wacht geduldig op zeges

Mercedes Grand Prix beschikt momenteel in de Formule 1 nog niet over een winnende auto, maar coureur Nico Rosberg is er van overtuigd dat die tijd nog wel zal gaan komen. Het hoogste resultaat dat de Duitser in 105 races tot nu toe heeft bereikt is een tweede plaats.

"Ik ben een geduldig persoon en raak niet gefrustreerd. Aan het eind van de dag is onze sport namelijk toch apart in de zin dat je afhankelijk bent van de auto waar je over beschikt," zei Rosberg in The Telegraph op een vraag hoe het voelt om in zes jaar tijd nog geen zege te hebben kunnen pakken. In zijn beginjaren reed de Duitser voor Williams en verkaste vorig seizoen naar Mercedes. "Je kunt aan alles dat we doen zien dat er keihard gewerkt wordt en Mercedes bereid is te doen wat er nodig is."

"Wat dat betreft zit ik in een geweldige positie. Het is heel bijzonder om als Duitser in een Silberpfeil te rijden en ik kan dit team naar zeges en kampioenschappen leiden of helpen te leiden. Ik weet bovendien dat het team op me inzet en van me verwacht dat ik ga presteren op het moment dat de auto me daartoe in staat stelt. Ook dat geeft me een heel speciaal gevoel, zeker aangezien ik er vertrouwen in heb dat ik dat ook kan doen als de tijd daar is. Ik moet dus geduldig blijven," zei Rosberg die hiermee indirect zegt zijn eind 2012 aflopende contract wel te willen verlengen.

South Park overspoeld met roodharigen

Xbox Live Arcade werd al verrijkt met South Park Let's Go Tower Defense Play!, maar er is meer South Park op komst voor de Xbox 360-bezitters. Deze keer gaan Cartman en de bende de strijd aan met de roodharigen in South Park: Tenorman's Revenge.

Dit keer geen tower defense-game, maar een platformer met Cartman, Stan, Kyle en Kenny in de hoofdrol. De eerste trailer van het spel is onlangs verschenen, die je hieronder kunt bekijken. Het spel moet in de lente van 2012 uitkomen op Xbox Live Arcade.

Debuut Grosjean in Race of Champions

GP2-kampioen en Lotus Renault GP-testrijder Romain Grosjean zal begin december in Düsseldorf zijn debuut gaan maken in de Race of Champions. De Fransman zal bij het evenement, dat opgezet is om de overleden rallycoureur Henri Toivonen te herdenken, in de landenwedstrijd zijn land samen met Sébastien Ogier gaan vertegenwoordigen.

"Ik heb een geweldig seizoen in de GP2 achter de rug en kan me geen betere manier bedenken om het jaar af te sluiten dan met mijn debuut in de Race of Champions. Ik heb het evenement een paar keer op televisie gezien. Het lijkt me geweldig om het tegen de beste coureurs ter wereld op te kunnen nemen, uit zoveel verschillende takken van autosport. Ook kijk ik uit naar de samenwerking met Sébastien Ogier. Hopelijk kunnen we samen een goed resultaat neerzetten," zei Grosjean.

Bondscoach Farley hoopt op 100 duizend honkballers

Bondscoach Brian Farley van het Nederlands honkbalteam hoopt dat de WK-overwinning de populariteit van de sport ten goede komt. "Ik zou graag zien dat er meer jongens zich aanmelden voor deze sport", vertelde hij dinsdagochtend bij aankomst op Schiphol. Oranje werd zondag als eerste Europese land tot wereldkampioen gekroond.

"Het zou goed zijn voor het Nederlandse honkbal als de sport kan groeien van twintigduizend naar honderdduizend leden." Farley hoopt dat het IOC heeft meegekeken naar de finale. "Het zou mooi zijn als de sport weer olympisch wordt." Honkbal verdween na de Spelen in Beijing van het olympisch programma.

Voor Farley werd niet overvallen door de zege van zijn team. "Voor ons kwam het niet onverwacht. Ik was ervan overtuigd dat wij toe waren aan de volgende stap en dat was een medaille." Tot aan het afgelopen WK was de vierde plaats het beste resultaat voor de Nederlandse honkballers.

Het Nederlands team wordt op 11 november gehuldigd. Er is gekozen voor uitstel, omdat dan pas het hele team weer compleet is. Na de zege in Panama vloog een aantal spelers direct door naar hun familie in Curaçao en een aantal naar hun club. Waar de huldiging plaatsvindt, wordt later bekendgemaakt door de honkbalbond.

Spierblessure voor Zuiverloon

Gianni Zuiverloon kan voorlopig niet in actie komen voor Real Mallorca. De 24-jarige verdediger liep dit weekeinde in het duel met Valencia een spierblessure op. Onderzoek heeft uitgewezen dat hij tien tot veertien dagen moet herstellen van deze blessure, meldde de speler dinsdag op Twitter.

In het duel met Valencia (1-1) begon Zuiverloon in de basis, maar moest hij in de rust achterblijven in de kleedkamer. De oud-speler van Feyenoord, RKC en SC Heerenveen is aan zijn eerste seizoen bezig in Spanje. Afgelopen zomer maakte hij de overstap van het Engelse West Bromwich Albion.

Netanyahu waarschuwt vrijgekomen Palestijnen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de dinsdag vrijgekomen Palestijnse gevangenen gewaarschuwd geen geweld meer te gebruiken. Als ze dat wel doen worden ze gestraft, zei hij.

Netanyahu zei zich de pijn te kunnen voorstellen van Israëliërs die familieleden hebben verloren bij aanslagen van Palestijnen. "We blijven vechten tegen terreur en elke vrijgekomen terrorist die zich opnieuw schuldig maakt aan terreur zal daarvoor rekenschap moeten afleggen", aldus de premier.

Netanyahu uitte zijn waarschuwing kort nadat hij Gilad Schalit, de Israëlische soldaat die vrijkwam in ruil voor meer dan duizend Palestijnse gevangenen, had verwelkomd op een Israëlische luchtmachtbasis.


Netanyahu waarschuwt vrijgekomen Palestijnen (Foto: Novum)

Rechter verwerpt zaak tegen Berlusconi

Een Milanese rechtbank heeft dinsdag geweigerd een aanklacht van belastingfraude tegen Mediaset, een bedrijf van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, in behandeling te nemen. De advocaat van Berlusconi prees het besluit van de rechtbank. "Berlusconi heeft hier niets mee te maken", aldus de raadsheer.

De belastingfraudezaak draait om de verkoop van filmrechten door Mediaset. Berlusconi heeft altijd ontkend betrokken te zijn bij de zaak.

Hoewel Berlusconi niet langer vervolgd wordt, wordt wel zijn zoon Pier Silvio Berlusconi aangeklaagd, evenals de directeur van Mediaset, Fedele Confalonieri, en negen anderen. Het proces gaat op 22 december van start.

Berlusconi is al onderwerp van drie rechtszaken, waaronder een wegens belastingfraude en een voor het betalen voor seks met een minderjarige.


Rechter verwerpt zaak tegen Berlusconi (Foto: Novum)

Holman weken aan de kant met liesblessure

AZ kan voorlopig geen beroep doen op Brett Holman. De Australische middenvelder heeft zaterdag in de uitwedstrijd tegen Ajax (2-2) een spier in zijn lies verrekt, wees een mri-scan uit. AZ verwacht dat Holman zeker enkele weken nodig heeft om te herstellen.

Holman moest zich tegen Ajax kort na rust geblesseerd laten vervangen. In de eerste helft had de Australiër met zijn tweede doelpunt van het seizoen de score geopend en de assist gegeven voor de 0-2 van Roy Beerens. De aanvallende middenvelder kwam bij de koploper van de Eredivisie dit seizoen tot nu toe in alle competitiewedstrijden in actie.

FOK!filmtip van de dag: Dude, Where's My Car?

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Dude, Where's My Car?.

Vanavond was het kiezen tussen Babe, American Pie en Dude, Where's My Car?. Na flink overleg is er wegens de al zeer bekende status van American Pie gekozen voor de andere stonerfilm van de avond: Babe Dude, Where's By Car?.

De vrienden Jesse (Ashton Kutcher) en Chester (Seann William Scott) hebben na een nacht flink feesten de volgende ochtend geen idee waar ze gisteren waren, maar ze krijgen te horen dat ze het huis van hun vriendinnen hebben verwoest. Tot overmaat van ramp is hun auto ook nog verdwenen. Ze besluiten op onderzoek uit te gaan om te ontdekken wat ze allemaal hebben uitgespookt. Wat begint als een rustige ochtend mondt uit in een dag met gigantische alienvrouwen, struisvogels en transseksuele paaldanseressen.

Dude Where's My Car

Voorzitter pedoclub krijgt 2,5 jaar cel

Voorzitter Ad van den Berg van pedofielenvereniging Martijn moet tweeënhalf jaar de cel in voor het bezit van kinderporno. Dat heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag bepaald, meldt de NOS. Het Openbaar Ministerie had veertig maanden cel tegen de 67-jarige Van den Berg geëist.

Bij een huiszoeking in de woning van Van den Berg in oktober vorig jaar werden computers en laptops met grote hoeveelheden films en foto's met kinderporno in beslag genomen. Hij werd eind maart opgepakt en zit sindsdien vast. Zelf zegt hij dat dat het om 'onderzoeksmateriaal' gaat.

Een woordvoerder van de pedofielenvereniging Martijn laat in een reactie weten de veroordeling 'te belachelijk voor woorden te vinden'. Het gaat er volgens de pedoclub niet om of er sprake is van misbruik. "Het gaat erom of je ernaar kijkt. Er zijn soms journalisten en politieagenten die ernaar kijken, die worden ook niet gestraft". Aldus de woordvoerder van de pedoclub tegenover EditieNL.

Britse inflatie naar 5,2 procent

De inflatie in het Verenigd Koninkrijk is in september gestegen naar een recordhoogte van 5,2 procent op jaarbasis. Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerde gegevens van het Britse bureau National Statistics.

De geldontwaarding is hoger dan verwacht. Economen gingen vooraf uit van een stijging van 4,9 procent. De inflatie van 5,2 procent betekent het hoogste peil sinds september 2008, zo blijkt uit data van Reuters. In 1997 kwam de Britse inflatie voor het laatst boven de 5,2 procent uit.

De recordhoogte is vooral te wijten aan de hogere prijzen voor gas en electriciteit. Maar ook de btw-verhoging van begin dit jaar maakt het leven voor de gemiddelde Brit duurder. De prijsstijgingen komen extra hard aan, omdat de lonen vanwege de crisis nauwelijks omhoog gaan.

Bank of England, de Britse centrale bank, mikt op een inflatie van circa 2 procent.

'Scarlett Johansson te sexy voor Millennium-film'

Scarlett Johannsson werd niet gekozen voor de hoofdrol in The Girl With the Dragon Tattoo omdat ze te sexy is. Dat zegt regisseur David Fincher tegen het tijdschrift Vogue. Uiteindelijk werd de minder wulpse Rooney Mara gevraagd voor de Amerikaanse remake van de Zweedse Millennium-film.

"Scarlett had een fantastische auditie", zegt Fincher. "Maar het punt is dat je bij haar niet kunt wachten tot ze haar kleren uittrekt." Dat zou ongepast zijn, aangezien in de film enkele gruwelijke scènes zitten waarin hoofdpersonage Lisbeth Salander wordt verkracht.

The Girl With the Dragon Tattoo, met naast Mara ook Daniel Craig in de hoofdrol, gaat op 19 januari in Nederland in première.

Vrouwen veroordeeld om kinderporno in Zweden

Een Zweedse rechtbank heeft dinsdag 23 vrouwen en een man veroordeeld in verband met kinderporno. De vrouwen kregen allemaal een boete, variërend van 270 tot bijna tweeduizend euro. De 43-jarige man kreeg een jaar gevangenisstraf opgelegd.

Volgens de rechtbank ontvingen de vrouwen tientallen pornografische filmpjes en foto's van kinderen van de man. De vrouwen bespraken de filmpjes met de man via internet. Op het beeldmateriaal waren kinderen van alle leeftijden te zien.

Of de veroordeelden tegen het vonnis in beroep gaan is niet bekend.

Aanleg A4 Midden-Delfland in voorjaar van start

De aanleg van het ontbrekende stuk A4 tussen Delft en Schiedam begint volgend voorjaar. De nieuwe weg is eind 2015 klaar, maakte Rijkswaterstaat dinsdag bekend.

Rijkswaterstaat heeft de opdracht voor de aanleg van het zeven kilometer lange stuk asfalt gegeven aan het consortium A4ALL, dat bestaat uit de bedrijven Boskalis, Heijmans en de VolkerWessels-bedrijven KWS Infra, Van Hattum en Blankevoort en Vialis.

De weg wordt deels verdiept aangelegd en ook wordt geïnvesteerd in de aanleg van extra natuur. Verschillende natuurorganisaties en bewoners tekenden nog bezwaar aan bij de Raad van State tegen de aanleg van de weg, maar tevergeefs. De bestuursrechter gaf begin juli groen licht voor de bouw ervan.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) noemt de opdrachtverlening door Rijkswaterstaat 'opnieuw een belangrijke stap' voor de verbetering van de bereikbaarheid tussen Rotterdam en Den Haag. "Vele duizenden weggebruikers op het traject gaan vanaf 2015 van de verlengde A4 profiteren."

Hoewel de eerste schop volgend jaar pas officieel de grond in gaat, beginnen de voorbereidende werkzaamheden al eerder. Schultz heeft zo'n negenhonderd miljoen euro uitgetrokken voor de weg.

Shia LaBeouf weer in bargevecht

Shia LaBeouf is afgelopen weekeinde op de vuist gegaan. De 25-jarige acteur raakte in beschonken toestand betrokken bij een bargevecht, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online.

LaBeouf ging een avondje stappen in het Canadese Vancouver, waar hij momenteel verblijft voor de opnamen van een film. De Amerikaan kreeg het in een uitgaansgelegenheid aan de stok met een andere bezoeker. De twee werden uit elkaar gehaald door uitsmijters, maar troffen elkaar weer op straat.

"Hij moest een paar klappen in zijn gezicht incasseren en was duidelijk erg dronken", vertelt een ooggetuige. De man scheurde LaBeouf het shirt van zijn lijf en werkte hem met drie slagen tegen zijn hoofd naar de grond. Voorbijgangers wisten de acteur uiteindelijk uit zijn benarde situatie te bevrijden. De volgende dag werd hij gespot met schaafwonden en blauwe plekken op zijn gezicht.

Eerder dit jaar raakte LaBeouf ook al betrokken bij een bargevecht. Hij werd in de boeien geslagen, maar was snel weer op vrije voeten. In 2007 werd hij gearresteerd omdat hij in beschonken toestand over de weg reed.

PVV'er stapt uit Brabantse Statenfractie

PVV'er Martijn Kap stapt uit de Noord-Brabantse Statenfractie. De 35-jarige politicus gaat verder als onafhankelijk Statenlid. Dat maakte de partij dinsdag bekend.

"Wederzijds verstoorde verhoudingen tussen de fractie en de heer Kap hebben de vertrouwensbasis voor verdere samenwerking weggenomen", laat fractievoorzitter Ronald Dol weten. De eenmansfractie van Kap zal qua gedachtegoed dicht bij de PVV staan, meldt Dol.

De PVV had acht van de 55 zetels in de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Met het vertrek houdt de partij er zeven over, waarmee de PVV in grootte de vierde partij van de provincie wordt.

In Limburg stapte al eerder PVV'er Harm Uringa uit de Statenfractie om zelfstandig verder te gaan.

Weer rechtszaak om The Hangover Part II

Een beginnende scenarist heeft de makers van The Hangover Part II aangeklaagd. Het is de derde keer dat de filmmakers een rechtszaak aan hun broek hebben. Michael Alan Rubin vindt dat het scenario dat hij schreef over zijn huwelijksavontuur in Azië wel erg lijkt op de plot van de komedie.

Rubin klaagt de filmmakers aan voor het stelen van zijn scenario, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift Entertainment Weekly. Hij schreef zijn script nadat zijn huwelijk met een Japanse vrouw op de klippen was gelopen. Zijn scenario getiteld Mickey and Kirin gaat over zijn huwelijksreis in 2008.

De scenarist denkt een zaak te hebben omdat de hoofdpersoon in zijn scenario ook een Amerikaan is die naar een Aziatisch land vliegt om met zijn Aziatische vriendin te trouwen. Hij beschuldigt zijn ex-vrouw Tamayo Otsuki ervan het verhaal aan de filmmakers te hebben gegeven. Daarnaast vindt hij dat de film zijn reputatie besmeurt omdat het personage, dat naar zijn idee op hem is gebaseerd, in de komedie seks heeft met een transseksueel.

Het is niet de eerste keer dat de makers van The Hangover Part II worden aangeklaagd. In juni kwam filmmaatschappij Warner Bros tot een schikking met een tatoeëerder die vond dat een neptatoeage in de film te veel leek op de inktplaat die hij ontwierp voor Mike Tyson. Een stuntman die gewond raakte op de set van de komedie klaagde de filmmakers in september aan omdat hij blijvend hersenletsel heeft opgelopen.

Spermadonor verliest geding Alberto Stegeman

De uitzending van het SBS6-programma Undercover in Nederland van Alberto Stegeman mag zondag van de rechter gewoon doorgaan. Een spermadonor die in de aflevering te zien is, probeerde vertoning te voorkomen via een kort geding.

Maar de rechtbank oordeelde dinsdag dat het programma een 'ernstige misstand in de samenleving' aan het licht heeft gebracht, zoals het hoort te doen. Dat liet SBS dinsdag weten.

In de bewuste aflevering vertelt de spermadonor dat hij wensmoeders meestal niet vertelt dat hij het syndroom van Asperger heeft.

Rutger Hauer houdt niet meer van stunten

Rutger Hauer vindt het spelen van actiescènes niet meer zo spannend. "De tijd van echt stunten heb ik wel een beetje gehad", zegt de 67-jarige acteur voor de camera van Novum Nieuws. Hij speelt de hoofdrol in De Heineken Ontvoering die maandagavond in Amsterdam in première ging.

Hauer speelt Freddy Heineken die wordt ontvoerd en gevangen gezet in een loods. In de film zitten een paar actiescènes, maar zijn collega's waren voorzichtig met de acteur. "Ze hebben me helemaal niet hard aangepakt. Heel lief waren ze", vertelt Hauer.

"Als je een oude man achterin een bus moet smijten met een uzi erbij, dan voel je je wel even een klein jochie dat cowboytje speelt", zegt Korneel Evers, een van de ontvoerders. De acteur geeft toe vaak zijn excuses te hebben aangeboden aan Hauer. "We moesten af en toe heel ruw met hem omspringen", vult 'collega-ontvoerder' Teun Kuilboer hem aan. "Ik was toch wel extra voorzichtig."

Reinout Scholten van Aschat heeft goede herinneringen aan Hauer. "Het is een heel lieve man, een kind misschien wel." Volgens de acteur houdt Hauer van spelen en vindt hij het geen probleem hard aan te worden gepakt tijdens het acteren. "Dan zei hij 'pak me gewoon lekker beet, duw mijn hoofd in de wc, dat is gewoon supertof gasten, gaan we vanavond lekker oesters eten'."

Hauer heeft zijn medespelers tips gegeven om wat hardhandiger met hem om te gaan. "'Misschien moet je me wurgen met de ketting', zei hij dan en dat doe je dan gewoon", aldus Kuilboer. Hauer heeft ook een plezierige herinnering aan de geweldscène. "Met die ketting wurgen, dat vond ik wel leuk, maar dat hebben ze eruit gesneden."


Rutger Hauer houdt niet meer van stunten (Foto: Novum)

Michiel Huisman in zombiethriller met Brad Pitt

Michiel Huisman heeft een rol in de film World War Z. Dat heeft zijn manager bevestigd tegenover Novum Nieuws. Brad Pitt speelt de hoofdrol in de thriller en produceert de film. Welke rol de Nederlandse acteur in de film heeft, kan de manager niet onthullen. "Dan geven we te veel van de plot weg."

Eerder dit jaar was de 30-jarige Huisman te zien in de Amerikaanse tv-serie Treme van de betaalzender HBO. De serie ging over de nasleep van de verwoestende orkaan Katrina in New Orleans. Momenteel neemt Huisman de film American Dream op van de Poolse regisseur Janusz Kaminski.

World War Z gaat over een postapocalyptische wereld die wordt overstelpt met zombies. De film wordt geregisseerd door Marc Foster, bekend van Finding Neverland en de Bondfilm Quantum of Solace. De thriller is gebaseerd op het stripboek World War Z: An Oral History of the Zombie War van Max Brooks. De zombiefilm moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Michiel Huisman in zombiethriller met Brad Pitt (Foto: Novum)

Moeder verzint soa bij rivale dochter

Een 53-jarige moeder uit Nieuw Zeeland staat deze week terecht in Queenstown voor het zich voordoen als een verpleegkundige en het zwart maken van een rivale van haar dochter.

Afgelopen mei belde de vrouw onder een valse naam naar twee prestigieuze scholen waar haar dochter ingeschreven stond voor toelating tot het volgende studiejaar. De vrouw wilde een rivale van haar dochter die ook in ingeschreven stond bij de scholen, St Hilda's Collegiate School en het Columba College, zwart maken door leugens over haar te vertellen. Hopende dat haar dochter eerder gekozen zou worden door de scholen.

De vrouw belde 's morgens met de directrice van St Hilda's en deed zich voor als 'Anne-Marie Thompson', werkzaam in een medische kliniek. Ze informeerde de directrice dat een van de meisjes op de lijst voor toelating tot de school, hulp nodig had bij de behandeling van een soa en noemde daarbij de naam van de rivale van haar dochter.

Dertig minuten later belde de vrouw naar de andere school en deed zichzelf weer voor als Anne-Marie die nu echter in het lokale ziekenhuis zou werken als verpleegkundige. Ze belde met Richelle Manson die bij de school over de toelating van nieuwe studenten gaat. Ze vertelde Manson dat ze graag een afspraak wilde maken voor het meisje, de rivale van haar dochter.

Aan het einde van de middag belde ze weer naar de school en vertelde een andere medewerker dat de concurrente van haar dochter een seksueel overdraagbare aandoening had en dat ze tevens een lesbische relatie met een ander meisje had.

Uiteraard vertrouwden de medewerkers van beide scholen het niet en gingen op onderzoek uit. Ze kwamen tot de ontdekking dat er helemaal geen Anne-Marie werkzaam is bij de medische instellingen waarna ze de politie waarschuwden.

Toen de 53-jarige moeder ondervraagd werd door de politie weigerde ze enig commentaar te geven op de beschuldigingen. De rechter vond het wel slim om een psychisch onderzoek uit te laten voeren bij de verdachte voordat de zaak zou beginnen. Als ze schuldig wordt bevonden kan de vrouw voor drie maanden de cel in gaan of krijgt ze een boete van 1200 euro.

[Upd] E. Koeman stapt per direct op bij FC Utrecht

FC Utrecht heeft bekendgemaakt dat zij dinsdagmiddag 12.00 uur een ingelaste persconferentie zullen houden. Hierin zal naar alle waarschijnlijkheid bekend worden dat trainer Erwin Koeman zal opstappen bij de club uit de Domstad. Algemeen directeur Wilco van Schaik en technisch directeur Foeke Booy zijn ook aanwezig bij de persconferentie.

Eerder dit seizoen kwam de leidsman nog in botsing met de leiding van de club, omdat hij niet op de hoogte was gesteld van het huren van Ajacied Rodney Sneijder. Daarop volgde alsnog een verzoening waarbij Koeman het excuus van Booy accepteerde.

Update 13.00 uur

Erwin Koeman vertrekt per direct als trainer van FC Utrecht. Hij heeft de clubleiding laten weten de motivatie te missen om door te gaan. Koeman was pas vijf maanden in dienst bij de club uit de Domstad. Hij wordt opgevolgd door Jan Wouters, die als assistent al in dienst was van de club. Wouters maakt in ieder geval het lopende seizoen af.

Koeman ziet bij Utrecht niet de faciliteiten om optimaal te kunnen werken, liet hij dinsdag weten tijdens een persconferentie. "Ik kan mijn ei niet kwijt. Mis de professionaliteit die ik wel had verwacht. Ik heb een verkeerde keuze gemaakt. Helaas passen ik en FC Utrecht op dit moment niet bij elkaar."

Omdat Koeman zelf de samenwerking heeft beëindigd, krijgt hij geen geld mee van Utrecht. De trainer tekende in mei een contract tot het einde van het seizoen. Hij zag kort daarna bepalende spelers als Dries Mertens en Kevin Strootman vertrekken.

Dodental overstromingen Vietnam verder opgelopen

Het dodental als gevolg van de overstromingen in de Mekong-delta en elders in Vietnam is opgelopen tot zeker 55. Ruim 170.000 huizen zijn onder water gelopen. Dat heeft de Vietnamese regering dinsdag bekendgemaakt.

Het ergst getroffen werd de Mekong-delta. Hier zijn 48 mensen - meest kinderen - omgekomen en zijn tachtigduizend huizen ondergelopen.

De overstromingen waardoor het land sinds eind augustus wordt geteisterd, zijn de zwaarste in tien jaar tijd. Er is voor omgerekend zo'n veertig miljoen euro schade aan gewassen en infrastructuur.


Dodental overstromingen Vietnam verder opgelopen (Foto: Novum)

Tibetaanse non steekt zichzelf in brand

Een Tibetaanse non is overleden nadat ze zichzelf maandag in de Chinese provincie Sichuan in brand had gestoken. Dat heeft de in Londen gevestigde organisatie Vrij Tibet dinsdag gemeld.

Toen ze zichzelf in brand stak riep de 20-jarige non leuzen voor grotere religieuze vrijheid en voor de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet, zo werd gezegd. Elders in de provincie schoot de politie zondag voor een politiebureau twee demonstrerende Tibetanen neer, aldus Vrij Tibet. Het is niet duidelijk hoe ze eraan toe zijn.

De non stak zichzelf in brand voor een klooster in de prefectuur Aba, waar zich sinds maart al negen jonge monniken, ex-monniken en een non in brand hebben gestoken om de aandacht te vestigen op de onderdrukking van het Tibetaanse boeddhisme door China. Zeker vijf van hen overleden aan hun verwondingen.

"De zelfverbrandingen staan niet op zichzelf. In het omliggende gebied zijn protesten gemeld en er wordt steeds harder geroepen om uitgebreidere protesten", zei de directeur van Vrij Tibet, Stephanie Bridgen.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken verweet de aanhangers van de Dalai Lama vorige week zelfverbrandingen aan te moedigen, door ze niet te verwerpen. De Tibetaanse regering-in-ballingschap heeft de zelfverbrandingen tragisch genoemd en de internationale gemeenschap opgeroepen er bij China op aan te dringen een dialoog te beginnen over zijn beleid in Tibet en van oudsher Tibetaanse regio's in het westen van China. In het Indiase Dharamsala, waar de Tibetaanse regering-in-ballingschap zetelt, wordt woensdag een gebedsdienst gehouden voor degenen die zichzelf in brand hebben gestoken en voor Tibetaanse politieke gevangenen.

Meer tijdritkilometers in Tour de France 2012

De Tour de France van 2012 lijkt in het voordeel te zijn van de tijdrijders. Dit is vanochtend gebleken bij de presentatie van het officiële parcours.

De Tour begint op zaterdag 30 juni met een proloog van 6,1 kilometer in Luik. Daarna zijn er nog twee lange tijdritten, waarvan eentje op de voorlaatste dag. Na de proloog blijft de Tour nog even in België. De eerste etappe naar Seraing kent een kort klimmetje in de laatste kilometers. Vervolgens zijn eerst de Alpen aan de beurt en daarna de Pyreneeën.

Door de vele tijdritkilometers, de meeste sinds 2007, en slechts 2 etappes die bergop finishen, lijkt de ronde in het voordeel van tijdrijders als Cadel Evans en Alberto Contador. Andy Schleck zal het als slechte tijdrijder vermoedelijk een stuk lastiger krijgen.

Het rittenschema van de Tour is overigens gelijk aan het parcours dat eerder deze maand al uitlekte door een fout in de beveiliging van de Tour de France-website.

Amsterdammers vast voor aanslagen Fashion Centre

Twee Amsterdammers van 24 en 39 jaar zijn maandag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij aanslagen op winkels in het World Fashion Centre in Amsterdam in mei en juni. Dat meldt de politie dinsdag.

De 39-jarige Turkse verdachte werd in zijn woning aangehouden. De politie trof in zijn huis meerdere vuurwapens aan. De andere man werd opgepakt op de Amstelboulevard.

In mei en juni werden drie aanslagen gepleegd bij het complex aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-West. Het gebouw werd beschoten en er werd twee keer een explosief naar binnen gegooid. Niemand raakte gewond.

Het geweld is volgens de politie gerelateerd aan de wereld van het ondergronds bankieren. Daarbij maken criminelen gebruik van een netwerk van bankiers en koeriers, dat betalingen tussen criminelen regelt.

Het World Fashion Centre wordt al langer in verband gebracht met malafide praktijken. Bij een inval begin augustus werden zestien bedrijven gecontroleerd en werden onder meer computers, geldtelmachines en 840 duizend euro in beslag genomen. Zes verdachten werden aangehouden.

Straling niet schadelijk voor kinderhersenen

Elektromagnetische velden van mobiele telefoons hebben geen nadelige effecten op de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen bij kinderen.

Dat stelt de Gezondheidsraad in een dinsdag gepubliceerde analyse. De analyse is gemaakt op basis van het beschikbare wetenschappelijke onderzoek op dit gebied.

Ook antennes voor mobiele telefonie of wifi-voorzieningen hebben geen effect op kinderhersenen, zo blijkt uit het onderzoek.

Straling niet schadelijk voor kinderhersenen
Straling niet schadelijk voor kinderhersenen (Foto: ANP)

Politie betrapt brakende drankrijdster

Een 20-jarige drankrijdster uit Leidschendam is dinsdagochtend in Den Haag tegen de lamp gelopen nadat agenten haar hadden zien overgeven vanuit haar auto. Haar rijbewijs is ingenomen, meldt de politie.

Agenten zagen rond 04.00 uur op de Binckhorstlaan hoe de vrouw vanuit het geopende portier van haar voertuig overgaf. Daarna reed ze door om even verderop opnieuw te stoppen en over te geven.

De agenten vonden het gedrag van de automobiliste vreemd en gingen poolshoogte nemen. In het voertuig zaten twee vrouwen, die tegen de agenten verklaarden dat de bestuurder ervandoor was gegaan. De agenten hadden echter gezien dat niemand de auto had verlaten en namen de bestuurster mee naar het bureau. Ze blies meer dan vijf keer zo veel dan voor beginnend bestuurders is toegestaan.

Asbest vrij bij brand autobedrijf Leek

In het Groningse Leek is dinsdagochtend een loods van een autobedrijf volledig in de as gelegd. Daarbij is asbest vrijgekomen, zegt een woordvoerder van de brandweer.

De kankerverwekkende stof is vermoedelijk richting Roden gewaaid. Buurtbewoners wordt geadviseerd ramen en deuren dicht te houden. De brandweer onderzoekt hoe groot het verspreidingsgebied is.

Het vuur woedt bij een bedrijf aan de Kerkweg. Volgens de brandweer werden in de loods onder meer auto's geverfd. Hoe de brand is ontstaan, is niet bekend.

Steven Tyler's autobiografie mogelijk verfilmd

Het leven van Aerosmith-frontman Steven Tyler wordt mogelijk verfilmd. Hollywoodregisseur Ron Howard, bekend van The Da Vinci Code en A Beautiful Mind, heeft de rechten van zijn autobiografie gekocht. Wanneer de film in productie gaat, is nog onduidelijk. "Het gebeurt als mijn vliegtuig neerstort, of nog tijdens mijn leven," zegt Tyler tegen het Amerikaanse modeblad Women's Wear Daily.

De autobiografie getiteld Does the Noise in My Head Bother You? is dit jaar uitgekomen. "Het is een verzameling van gedachten", vertelt de zanger. "Het is alle shit waar ik de afgelopen veertig jaar over heb nagedacht." Tyler vindt het niet gek dat er een film over zijn leven komt. "De hele Aerosmith-belevenis is een droom die waarheid is geworden. Iedere keer als er iets gebeurt denk ik: is dit een film?"

De zanger heeft met Andy Hilfiger, de broer van Tommy, de kledinglijn Andrew Charles gelanceerd. Het duo ontwerpt excentrieke kleding voor mannen en vrouwen. Met zijn band Aerosmith werkt Tyler momenteel aan een nieuw album.

Zoo Entertainment in financiële problemen

De financiële problemen voor het gamebedrijf Zoo Entertainment stapelen zich op. Distributiebedrijf Panta Distribution eist dat Zoo een openstaande rekening van 1,17 miljoen dollar direct betaalt, maar het gamebedrijf is daar niet toe in staat. Zoo wil uitstel van betaling. Dat schrijft de Amerikaanse krant Cincinnati News.

Zoo Entertainment maakte eind juni bekend dat het in drie maanden tijd tien miljoen dollar verlies had geleden. De aandeelhouders zijn van mening dat het bestuur vorig jaar cruciale financiële informatie heeft achtergehouden.

Het gamebedrijf hoopt het roer om te gooien door zich te richten op digitaal gedistribueerde spellen. In september lanceerde Zoo een product dat Indie Pub heet. Indie Pub moet het mogelijk maken voor onafhankelijke gameontwikkelaars spellen op de markt te brengen voor iOS, Android, Windows, Mac en Flash. Voorheen was het bedrijf vooral actief met het aanbieden van goedkope spellen voor de pc, Nintendo Wii en Nintendo DS.


Zoo Entertainment in financiële problemen

Schoofs: "Niets te verliezen tegen Kerber"

Gisteren slaagde Bibiane Schoofs erin om zich voor het eerst in haar carrière te plaatsen voor het hoofdschema van het WTA-toernooi in Luxemburg. De 23-jarige Gelderse neemt het morgen op tegen de Duitse Angelique Kerber.

"Ik heb voor morgen geen verwachtingen. Ik denk dat het een leuke uitdaging is, maar zeker ook een nieuwe ervaring", blikte Schoofs in een exclusief interview met FOK!sport vooruit. Van zenuwen was volgens haar geen sprake. "Er zullen vast wel een beetje zenuwen zijn, maar dat is normaal en ik heb morgen niks te verliezen."

Het beoefenen van tennis is Schoofs met de paplepel ingegoten. "Mijn vader is tennisleraar en heeft zelf ook altijd getennist. Mijn moeder tenniste vroeger ook, dus ben altijd in de buurt van de tennisbaan geweest."

Daarnaast heeft de 23-jarige Schoofs, net als elke andere jonge tennisster, een voorbeeld. In dit geval is dat Roger Federer. "Zijn hele stijl en manier van spelen trekt me erg aan", liet ze weten.


Bibiane Schoofs

Scrolls mag naam behouden

Het digitale kaartspel Scrolls mag zijn naam houden. Dat heeft een Zweedse rechter bepaald, meldt studiobaas Markus Persson van Mojang, het bedrijf achter de game Scrolls, dinsdag op Twitter.

Game-uitgever Bethesda had een klacht ingediend omdat de naam Scrolls bij consumenten voor verwarring zou kunnen zorgen. De naam van het kaartspel zou doen denken aan The Elder Scrolls, waarvan in november een nieuw spel op de markt komt. Mojang was van mening dat 'scrolls' een algemeen woord is.

Persson zegt blij te zijn met de uitspraak. "Hoe de zaak ook afloopt, eigenlijk moeten alsnog die Quake potje doen", grapt de gameontwikkelaar. Quake is een schietspelserie van id Software, een dochteronderneming van Bethesda. Notch had een tijd geleden voorgesteld om via Quake om de Scrolls-trademark te dueleren.

Bethesda heeft niet gereageerd op de uitspraak. Het bedrijf kan nog in beroep gaan.


Scrolls mag naam behouden

Nederlander verstuurt minder sms'jes

Nederlanders hebben het afgelopen halfjaar minder sms'jes verstuurd dan daarvoor. Het aantal verzonden berichten daalde met ruim 2,5 procent. Dat blijkt uit halfjaarcijfers van markttoezichthouder OPTA dinsdag. Het is voor het eerst dat het aantal sms'jes daalt.

De omzet in sms'jes werd in het afgelopen halfjaar voor het eerst voorbijgestreefd door de zogeheten data-diensten, zoals mobiel internet. Nederlanders besteedden daar iets meer dan 400 miljoen aan, tegen zo'n 380 miljoen aan sms-diensten. In totaal werd in de eerste zes maanden 2,5 miljard euro aan mobiele telefonie uitgegeven.

Ondanks het lagere aantal verstuurde sms'jes steeg de omzet uit sms-diensten licht. Dat komt volgens de OPTA doordat veel mensen wel sms'jes inkopen, maar niet opmaken. Ook komen er nog altijd meer mobiele gebruikers bij.


Nederlander verstuurt minder sms'jes (Foto: Novum)

Lenny Kravitz rockt het dak van Ahoy

Lenny Kravitz zong ooit Rock and Roll is Dead, maar maandagavond in de Rotterdamse Ahoy bewees hij het tegendeel. De 47-jarige Amerikaan maakte duidelijk dat rock and roll zeker nog leeft.

Vanaf de start blijkt dat Kravitz een rasentertainer is. Tegenwoordig zonder dreadlocks, maar met een korte kop en zonnebril op bespeelt hij het publiek, terwijl Come on Get It en Always on the Run uit de speakers galmen, een mooie mix van oud en nieuw werk.

De rocker praat veel met het publiek en laat meerdere malen duidelijk merken dat hij zich thuis voelt in Nederland. Al in 1981 bezocht hij Amsterdam, waarna de stad altijd een inspiratiebron voor hem is geweest.

Dat werd nog eens benadrukt toen het tijd was voor Let Love Rule. Het nummer werd destijds in de Verenigde Staten niet geweldig ontvangen, maar tijdens een optreden in Paradiso bleek dat in Nederland anders. "Toen ik het podium verliet bleef het publiek het lied doorzingen, dat was zo mooi", blikte Kravitz terug. Hij bedankte Nederland daar maandagavond voor met een 25 minuten lange uitvoering van het nummer.

Poetin: Ik ben de hardstwerkende leider

De Russische premier Vladimir Poetin heeft zichzelf maandag aangeprezen als de hardstwerkende Russische leider sinds de Tweede Wereldoorlog. Hij stelde zichzelf boven voorgangers als Josef Stalin en Nikita Chroesjtsjov. Poetin deed zijn uitspraken in een interview op televisie.

"Ik kan me geen Sovjetleiders van na de Tweede Wereldoorlog herinneren die net zo hard werkten", zei Poetin. Volgens de premier waren de Sovjetleiders of fysiek niet in staat net zo hard te werken of waren ze niet bereid het land te besturen zoals hij dat doet.

Het staaltje borstklopperij was opmerkelijk, zelfs voor een man die bekendstaat om zijn enorme zelfvertrouwen, zijn obsessie met zijn imago bij het publiek en zijn bijna onbetwiste controle over belangrijkste instituties in Rusland.

Poetin kondigde vorige maand aan zich voor de derde keer verkiesbaar te stellen bij de presidentsverkiezingen van maart 2012. De overwinning van Poetin lijkt al zeker te zijn. Gedurende zijn eerdere termijnen als president - van 2000 tot 2008 - bracht Poetin de nationale televisie onder controle van het Kremlin. Hij gebruikte de staatstelevisie om zichzelf neer te zetten als een wijs en krachtig leider die persoonlijk crises aanpakt en zijn landgenoten beschermt. Hij cultiveerde zijn imago als macholeider die gevechtsvliegtuigen bestuurt, met ontblote borst op een paard rijdt en Siberische tijgers aait.


Poetin: Ik ben de hardstwerkende leider (Foto: Novum)

Al 85 klachten misbruik kerk behandeld

Van de 568 klachten over seksueel misbruik in de katholieke kerk zijn er 85 afgehandeld. De klacht is in 43 zaken gegrond verklaard, laat het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK, voorheen Hulp en Recht, dinsdag weten.

De stichting buigt zich vooral over zaken waarin de vermeende dader nog leeft. Het gaat om ongeveer honderd mensen.

In 32 van de 85 zaken was er niet genoeg bewijs om de klacht gegrond te kunnen verklaren. Het meldpunt benadrukt dat hiermee niet vaststaat dat geen misbruik heeft plaatsgevonden.

Tien klachten werden niet ontvankelijk verklaard. Dat kan gebeuren als de naam van de beschuldigde niet bekend is, of als de klacht niet over seksueel misbruik gaat.

In twee gevallen kwam het na bemiddeling tot een schikking. Eén klager overleed nog voordat zijn klacht werd behandeld. Tot nu toe zijn 23 klachten ingetrokken, bijvoorbeeld omdat klagers de procedure te belastend vonden.

De klachtencommissie houdt acht zittingen per week. Vóór vorig jaar, toen het grootschalige misbruik binnen de katholieke kerk aan het licht kwam, behandelde de commissie vier tot vijf zaken per jaar. Om de sterke toename aan te kunnen is de organisatie uitgebreid met twintig medewerkers. Het gaat onder meer om rechters, juridisch adviseurs en psychologen.

Bij het meldpunt zijn sinds vorig jaar tweeduizend meldingen binnengekomen, maar lang niet iedereen wil van zijn melding een klacht maken. Degenen die dat wel hebben gedaan, krijgen hulp van een juridisch adviseur bij het opstellen van de klacht. De aangeklaagde krijgt dan de kans een verweer te schrijven. Vervolgens kan een zitting worden gehouden, gevolgd door een advies.

Een nog op te richten compensatiecommissie gaat de adviezen gebruiken bij het bepalen van de hoogte van de genoegdoening, die door de kerk wordt betaald. Justitie buigt zich niet over deze zaken omdat ze verjaard zijn.

Jay-Z en Kanye West aangeklaagd wegens plagiaat

Jay-Z en Kanye West worden voor de rechter gesleept door blues- en soulzanger Syl Johnson. Hij beschuldigt de twee rappers van het plegen van plagiaat. Dat schrijft entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Jay-Z en West brachten in augustus het gezamenlijke album Watch the Throne uit, met daarop The Joy. Volgens Johnson bevat het nummer elementen van zijn lied Different Strokes uit 1967. De rappers hadden daar echter geen toestemming voor en hadden er niet voor betaald.

Johnson beweert dat West al eerder toestemming vroeg voor het gebruik van Different Strokes. De rapper zou elementen uit het nummer hebben willen verwerken op zijn album My Beautiful Dark Twisted Fantasy uit 2010, maar kreeg geen groen licht. West zou het lied nu bewust zonder toestemming te vragen hebben gebruikt.

Curcic interim-bondscoach Servië

Radovan Curcic krijgt voorlopig de nationale ploeg van Servië onder zijn hoede. De 39-jarige trainer is door de voetbalbond van het land aangesteld als interim-bondscoach. Servië zit zonder bondscoach na het vertrek van Vladimir Petrovic, die er niet in slaagde plaatsing voor het EK van 2012 af te dwingen.

Curcic zit in ieder geval volgende maand tijdens twee vriendschappelijke interlands op de bank. Snel daarna wil de bond een definitieve opvolger voor Petrovic aanstellen.

Dronken man rijdt met 5 kinderen sloot in

Een dronken man uit het Friese Burdaad is maandagavond met zijn auto, waarin vijf kinderen zaten, op de kop in een sloot beland. Er vielen geen gewonden. Vanwege de combinatie van kinderen en rijden onder invloed wordt de man poging tot doodslag ten laste gelegd, aldus de politie dinsdag.

De 46-jarige man raakte op de Hikkaarderdyk in zijn woonplaats van de weg waarbij de auto op het dak in het water terechtkwam. Hij en de kinderen konden uit het voertuig klimmen. De man werd voor nader onderzoek ingesloten en zijn rijbewijs is ingenomen.

Occupy ook in Groningen en Winschoten

In de provincie Groningen gaan demonstranten zaterdag de straat op om te protesteren tegen wat zij noemen 'de uitwassen van het kapitaal en de graaicultuur'. Dat meldde de Occupygroep Groningen dinsdag.

Er staan bijeenkomsten gepland in de stad Groningen op de Grote Markt en in Winschoten bij de ING-bank. De bedoeling is dat mensen uit de regio die niet naar de Randstad kunnen, ook hun stem kunnen laten horen.

Games voor Vita nog niet populair in Japan

Spellen voor de nog te verschijnen PlayStation Vita vinden nog weinig aftrek in Japan. Slechts een op de twee gamers heeft een spel besteld voor de draagbare spelcomputer. Dat schrijft techweblog Siliconera op basis van berichten van Japanse winkeliers.

Met nog twee maanden te gaan, lijken gamers de kat uit de boom te kijken. Zij wachten op meer informatie over de spellen die eind dit jaar in de winkel liggen.

Onder de bestelde PlayStation Vita-spelcomputers is de versie met 3G-internetverbinding het populairst. Twee op de drie gamers geeft de voorkeur aan de duurdere 3G-versie boven de versie die alleen online kan via wifi. Hoeveel Vita-systemen er tot nu toe besteld zijn, is niet bekend.

De PlayStation Vita is sinds het weekend te bestellen in Japan en moet 17 december in de winkel liggen. In Europa komt de Vita begin volgend jaar op de markt voor 249 euro (WiFi) of 299 euro (WiFi + 3G).


Games voor Vita nog niet populair in Japan

Battlefield 3 pre-orders in de miljoenen

Het grote gevecht van de shooters mag eind oktober/begin november dan pas echt van start gaan, beide partijen doen al hun best om zoveel mogelijk hype te creëren voor hun games. Hierbij gaat het natuurlijk om Battlefield 3 van Electronic Arts en Modern Warfare 3 van Activision. Belangrijk voor deze strijd is natuurlijk de hoeveelheid pre-orders. EA heeft hier nu meer over gezegd.

EA's product manager Kevin O’Leary heeft tegen FOX Business gezegd dat de pre-orders voor Battlefield 3 erg goed gaan. Volgens hem zouden een paar miljoen gamers deze al hebben besteld. Begin dit jaar stond de teller nog op 1,25 miljoen.

Battlefield 3 verschijnt eind deze maand voor de pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

BF3

 

DICE geeft statistieken Battlefield 3 bèta vrij

De Battlefield 3 bèta was een groot succes. Afgelopen weekend is de bèta gestopt en moeten we helaas wachten totdat het spel definitief te halen is in de winkels.

DICE is nu bezig om alle feedback die ze vanuit de bèta hebben gekregen te verwerken. Nu ze alles aan het analyseren zijn hebben ze een aantal leuke feiten van de PC-versie op een rijtje gezet.

  • Exact 8,125,310 mensen hebben de Battlefield 3 bèta gespeeld.
  • De verste headshot gemaakt in de beta, was 635,6 meter.
  • Er zijn ongeveer 47 miljard schoten gelost en 1,5 miljard kills gemaakt.
  • Mensen die assault speelden, hebben gezamenlijk voor 2.2 miljard hp teamleden gehealed.
  • Er zijn 21 miljoen M-COM stations kapot gemaakt.
  • 19 miljoen mensen zijn hun dog-tag kwijt geraakt nadat ze geknifed waren.

Bovenstaande gegevens zijn op basis van de PC-stats. Hoe de console versies het hebben gedaan is nog niet bekend gemaakt.

Battlefield 3 stats

Ezio naar SoulCalibur V?

Er zijn beelden opgedoken van SoulCalibur V waarin Ezio zichtbaar zou zijn. Ezio, hoofdrolspeler van Assassin's Creed 2, Brotherhood en Revelations, zou een speelbaar personage in de game worden. Het is echter maar de vraag of hij ook daadwerkelijk in de game te zien zal zijn want de bron van onderstaand plaatje wil anoniem blijven.

De beelden zouden getoond zijn op een vecht toernooi waar de bèta van de game te zien zou zijn. Het is echter vreemd dat dit de enige leak is van dat publieke event. Het gerucht moet dus met een grote korrel zout worden genomen maar hoe zouden jullie het vinden als Ezio in de nieuwe SoulCalibur zou zitten?

Soul Calibur V

Waarschuwing voor gevaarlijke brandblussers

Fabrikant Tyco/Neuruppin waarschuwt voor gevaarlijke brandblussers. Als de blussers worden verplaatst kan het ventiel eruit schieten. Dat kan tot ernstige verwondingen leiden, zo meldt Productwaarschuwing.nl.

Het betreft CO2-brandblussers die geproduceerd zijn tussen 2006 en april 2011. De apparaten zijn onder verschillende merknamen verkocht. Ze zijn te herkennen aan het ventiel dat aan de linkerzijde, naast de bluspijp, het nummer 231 heeft. Wie er een heeft, kan contact opnemen met de fabrikant.

Vorige week donderdag gaf het stadsbestuur van Oslo opdracht tot de ontruiming van alle scholen vanwege het defect in de blussers. In totaal worden door Tyco/Neuruppin 94.000 brandblussers vanuit Europa teruggeroepen. Er zijn tot nu toe vijf incidenten met de blussers gemeld. Daarbij raakte niemand gewond.

Tweede Sonic Generations-demo deze week

Heb je genoten van de Sonic Generations-demo en zit je met smart te wachten op meer van de blauwe egel? Dan heeft Sega alvast een cadeautje voor je, deze week op 19 oktober verschijnt namelijk een tweede demo op Xbox Live en PlayStation Network.

In de tweede demo kun je Act 1 en Act 2 van de Green Hill Zone spelen. In tegenstelling tot de eerste demo, die in juni verscheen, zijn nu zowel classic Sonic als modern Sonic te spelen. Op deze manier kun je proeven van beide speelstijlen. Voor het complete spel moet je wachten tot 4 november, dan ligt het spel in de winkels

SonicGen

'Kerstboom 10 procent duurder'

De prijs voor een kerstboom stijgt dit jaar flink. Consumenten moeten 5 tot 10 procent meer betalen voor een boom. Dat komt volgens Buurte Kwekerijen in het Gelderse Oene, een van de grootste kerstbomenproducenten in Nederland, door een tekort aan kerstbomen.

"Vijf à zes jaar geleden hadden we te maken met een overvloed aan kerstbomen uit Denemarken", zegt bedrijfsleider Gerrit Tessemaker. "Daardoor gooiden veel Nederlandse producenten de handdoek in de ring. Ze zijn toen gestopt met het planten van nieuwe bomen. Omdat het gemiddeld vijf tot zes jaar duurt voordat een kerstboom volgroeid is, zullen we dat nu voelen in de portemonnee", zegt hij.

Een gemiddelde kerstboom gaat nu 20 tot 25 euro kosten. Buurte levert jaarlijks zo'n negentigduizend bomen. De kweker is deze week begonnen met het steken van de eerste kerstbomen.

Naugthy Dog verdedigt online pas

Uncharted 3-ontwikkelaar Naughty Dog heeft de online-pas voor het spel verdedigd door te zeggen dat de studio het een eerlijke prijs vindt voor de multiplayercontent.

Game director Justin Richmond geeft aan dat de ontwikkelaar veel tijd en middelen geïnvesteerd heeft in de multiplayercontent van de game. De studio verdient financieel te worden beloond, ook door de klanten die de game tweedehands kopen.

"We geven letterlijk duizenden uren aan inhoud in onze online mogelijkheden en verder geven wij niet alleen competitieve multiplayer, maar ook een volledige multiplayer in co-op . Er is eigenlijk een heel andere geschiedenis, een alternatieve versie van het verhaal in onze co-op en in dit spel zijn deze eigenlijk allemaal met elkaar verbonden", legde hij uit. "Een reden voor de online-pas is dat wanneer die spullen online gaan, het niet gratis is. We moeten betalen voor servers en dingen om het te onderhouden en dus op een gegeven moment, weet je, moeten games geld opleveren."

"Het is een bedrijf en we willen gewoon dit soort content kunnen blijven leveren. Als Sony ooit naar ons toe komt en zegt: 'Je brengt niet genoeg geld op met dit spel, je moet erin gaan snijden' of wat dan ook: dat is niet iets dat we willen. We willen in staat zijn om het niveau van de kwaliteit van het product te behouden."

Richmond voegde eraan toe dat de enige andere optie zou zijn om het spel te splitsen in twee afzonderlijke pakketten: een met de online content, de andere met de offline content. "Een andere reden is dat zelfs als je het spel tweedehands koopt, de prijs van de pas om online te gaan de moeite waard is door al de content, want er is zo veel. Het is dat of we bieden het online gedeelte apart aan, dus dan we hebben een daarnaast een offline pakket, als je de co-op wilt spelen met een vriend, kun je dat offline doen."

Uncharted 3, inclusief online pas, is te koop vanaf 2 november en is alleen beschikbaar voor PlayStation 3.

Uncharted 3

Derksen: VVD-voorzitter grote flapdrol

In de talkshow Voetbal International is maandag fors uitgehaald naar VVD-partijvoorzitter en KNVB-voorzitter van de raad van toezicht Benk Korthals. Hij heeft volgens onderzoeksjournalist Tom Knipping flink zijn zakken lopen vullen bij de KNVB en daarnaast 3,5 ton aan wachtgeld op lopen strijken.

Johan Derksen heeft het dan ook helemaal gehad met de VVD-coryfee: "Dat is een goede reden om niet meer op de VVD te stemmen als deze meneer het daar voor het zeggen krijgt, want dit is echt een flapdrol eerste klas."

"Deze man kwam bij de KNVB en hij was tegen invoering van de voetbalwet, want hij zegt: 'de bestaande wetgeving voldoet uitstekend.' Nou, met de aangescherpte voetbalwet kunnen ze de hooligans nog niet de baas, dus die man die heeft alleen maar van de eerste minuut dat hij binnenkwam onzin verkondigd", vervolgt de besnorde voetbaljournalist.

Volgens Derksen heeft Korthals zijn KNVB-baan alleen maar te danken aan het feit dat hij helemaal geen verstand van voetbal heeft: "Henk Kesler wilde Korthals graag hebben, hij wist namelijk nergens van, en dan is hij niet lastig."

De VVD'er zit al sinds 2003 bij de KNVB. Zaterdag werd bekend dat een groot aantal profclubs schoon genoeg heeft van Korthals. Ze willen de oud-minister bij de algemene vergadering betaald voetbal op 12 december wegstemmen ten gunste van Paul Smits.


Johan Derksen: VVD-voorzitter Benk Korthals eersteklas flapdrol

Zuidelijke hogescholen scoren het best

Hogeschool Avans in Noord-Brabant is opnieuw de beste grote hbo-instelling van Nederland. Dat staat in de dinsdag verschenen Keuzegids Hbo Voltijd 2012. Deze gids vergelijkt hogescholen op basis van statistieken over studiesucces, oordeel van deskundigen uit de accreditatie en het oordeel van studenten.

Avans scoort in totaal 71 punten. Ook andere grote instellingen in het zuiden van het land scoren goed. Hogeschool Zeeland staat op de tweede plek, gevolgd door hogeschool Zuyd in Limburg en de toeristische opleiding NHTV in Breda.

Twee grote hogescholen scoren een onvoldoende, namelijk hogeschool Utrecht (52,5 punten) en hogeschool Inholland (51,5 punten). Hoewel een nipte voldoende, scoren andere hogescholen in de Randstad minder goed dan andere jaren. In de gids worden 'Inhollandperikelen’ daarvan als oorzaak genoemd. Duizenden studenten die voorheen naar de vorig jaar in opspraak geraakte hogeschool Inholland gingen, kiezen nu bijvoorbeeld de Haagse Hogeschool. Door de groeistuip werd er minder goed gescoord.

Middelgrote en kleine hogescholen scoren over het algemeen beter dan grote instellingen. Bij de middelgrote scholen staat de christelijke hogeschool in Ede bovenaan met 83 punten. De katholieke pabo in Zwolle scoort zelfs 92 punten en staat bovenaan de lijst van kleine hogescholen.

Occupy Amsterdam trotseert weer

Hoewel het dinsdagochtend flink regende en waaide, gaat Occupy Amsterdam op het Beursplein gewoon door. Tegen de tijd dat de beurs openging, stonden alweer tientallen actievoerders buiten. Veel daarvan hadden de nacht doorgebracht in een van de circa 60 tenten op het plein.

Volgens een deelneemster aan Occupy Amsterdam verliep de nacht zonder problemen. Er waaide alleen een tent bijna weg.

De Occupy-beweging is ook neergestreken in Nijmegen. Een kleine groep betogers bracht de nacht van maandag op dinsdag door in tenten in het Valkhofpark. Of ze daar mogen blijven zitten, is nog niet bekend.

De Occupygroep in Nijmegen is volgens een actievoerder 'een gemêleerd gezelschap. Iedereen heeft andere zaken die in de wereld zouden moeten veranderen'. De Occupy'ers willen hun actie in elk geval deze week volhouden en verwachten dat zich dinsdag meer sympathisanten zullen aansluiten ondanks de regen.

Occupy Amsterdam trotseert weer
Occupy Amsterdam trotseert weer (Foto: ANP)

Wereldkampioenen honkbal op Schiphol

De Nederlandse honkbalploeg die afgelopen weekeinde het wereldkampioenschap won, is dinsdagochtend aangekomen in Nederland. Om 8.20 uur landde het vliegtuig, met daarin het grootste gedeelte van de Oranjeselectie, op Schiphol. Supporters wachten de honkballers op in de aankomsthal van de luchthaven.

Nederland veroverde zaterdagavond (plaatselijke tijd) in Panama de wereldtitel door met 2-1 Cuba te verslaan. Oranje was op het WK nooit verder gekomen dan de vierde plaats.

Deel vrijgelaten Palestijnen naar Turkije

Turkije neemt een deel van de Palestijnen op die door Israël worden vrijgelaten in het kader van de gevangenenruil met Hamas. Dit heeft het Turkse staatspersbureau Anatolia dinsdag gemeld.

Om hoeveel Palestijnen het gaat en wanneer die in Turkije worden verwacht, bleef onvermeld.

Dinsdagochtend werd de Israëlische sergeant Gilad Schalit vrijgelaten en van de Gazastrook overgebracht naar Egypte. Met de vrijlating van Schalit werd een begin gemaakt met de gevangenenruil die Israël met Hamas heeft afgesproken. Israël laat 1027 Palestijnen gaan, van wie een deel tot levenslang is veroordeeld wegens betrokkenheid bij dodelijke aanslagen op Israëliërs.

Rapper Yes-R gaat voor televisiecarrière

Yes-R droomt van een carrière als presentator op de Nederlandse televisie. De 24-jarige rapper is op de goede weg, want hij praat voor Villa Achterwerk al het jeugdprogramma Gek op Jou! aan elkaar.

"Ik weet gewoon dat ik het in me heb", zegt Yes-R dinsdag in het AD. "Misschien niet om een talkshow zoals De Wereld Draait Door te doen, maar ik heb zeker het talent om verschillende programma's te presenteren. Al moet ik nog wel even doorgroeien."

In Gek op Jou! helpt de rapper jongeren van 11 tot 13 jaar in de liefde. Met een romantische rap probeert hij tieners met hun grote liefde te koppelen.

Bolland en Van Kooten terug bij af

Rob Bolland en Willem van Kooten liggen toch weer met elkaar in de clinch. Vorige maand leek de lucht geklaard toen de componist met zijn ex-manager overeenkwam dat hij voor 210.000 euro de rechten van zijn hits, waaronder Rock Me Amadeus, mag terugkopen.

"Van Kooten weigert daar nu een handtekening onder te zetten, omdat hij het bedrag ineens heeft opgehoogd tot 400.000 euro", laat Bolland dinsdag weten in het AD. "Ik ben vreselijk pissig!" De componist schat dat hij de afgelopen jaren ongeveer 2,5 miljoen euro is misgelopen aan muziekrechten. Een onafhankelijk onderzoek moet binnenkort uitwijzen hoeveel dat exact is.

Volgens de advocaat van Van Kooten is de 400.000 euro gebaseerd op het overeengekomen bedrag plus de royaltyinkomsten tot het moment van overdracht. "Dat is logisch", zegt hij tegen de krant. Van Kooten is Bolland, die bovendien een eerder voorschot niet zou willen terugbetalen, 'spuugzat'. Hij en zijn advocaat zijn daarom opnieuw naar de rechter gestapt.

Firmware 3.73 voor PS3 beschikbaar

Vanaf vandaag is er een nieuwe firmwareversie voor je PlayStation 3 beschikbaar. Je kunt nu updaten naar versie 3.73 welke 'meer stabiliteit' toevoegt. De firmware is, in tegenstelling tot andere updates, niet verplicht.

Sony geeft geregeld nieuwe firmware uit voor haar PlayStation 3- en PlayStation Portable-machines. Vaak zijn ze verplicht en moet je updaten voordat je gebruik kunt maken van het PlayStation Network.

'Ruzie over dreigende grote pensioenkorting'

Pensioenfondsen twisten met De Nederlandsche Bank (DNB) over een dreigende grootscheepse korting van de pensioenen. De sector wil verzachtende maatregelen, maar toezichthouder DNB wil vooral praten over de manier waarop het slechte nieuws naar buiten wordt gebracht. Dat schrijft het Financieele Dagblad dinsdag op basis van ingewijden.

DNB zou hard ingrijpen onontkoombaar vinden als de rente tot eind dit jaar laag blijft. Volgens de krant overlegt het Ministerie van Sociale Zaken met DNB, de Autoriteit Financiële Markten, grote pensioenfondsen en de overkoepelende brancheorganisatie Pensioenfederatie over de dreigende korting.

In september bleek dat 208 van de 468 fondsen onvoldoende zijn gedekt. Als dat niet voor eind dit jaar is opgelost, moet worden ingegrepen. Dat kan door de premie te verhogen of de werkgever te laten bijstorten. Als dat de problemen niet oplost, moeten de fondsen mogelijk in april 2013 korten.

Dat dreigt vooral te gebeuren bij fondsen die al sinds de kredietcrisis van 2008 in de problemen zitten. Zij stelden toen herstelplannen op en daarbij werd afgesproken dat de zaken in januari 2013 op orde moeten zijn.

Er bestaan verschillende mogelijke oplossingen. Een daarvan is dat DNB de rente aanpast, maar volgens DNB kan dat alleen bij een ernstige marktverstoring en daar zou geen sprake van zijn.

NRC Handelsblad schreef zaterdag ook over de problemen bij de fondsen. Volgens de bronnen van die krant wordt in het voorjaar besloten of de fondsen gaan korten of premies worden verhoogd. Die maatregelen zouden dan in 2013 van kracht worden.

Mogelijke discriminatie marathon Utrecht bekeken

De Commissie Gelijke Behandeling buigt zich dinsdag over de vraag of sprake is van discriminatie rond het prijzengeld dat de Utrecht Marathon dit jaar uitloofde. Nederlandse winnaars kregen tienduizend euro in het vooruitzicht gesteld, terwijl renners uit het buitenland bij winst slechts honderd euro zouden krijgen.

De organisatie wilde zich er door het verschil in prijzengeld van vergewissen dat een Nederlander zou winnen. Een Nederlandse winnaar zou meer aanspreken dan de zoveelste Afrikaanse renner. Dit zorgde zowel in Nederland als in het buitenland voor ophef. De marathon, die 24 april plaatsvond, werd gewonnen door Michel Butter uit Castricum.

De organisatie en de subsidieverstrekker, de gemeente Utrecht, hebben de commissie gevraagd te kijken naar de kwestie.

Dubbel zo veel overstappers zorgverzekering verwacht

Dit jaar veranderen 1,6 miljoen Nederlanders van zorgverzekering. Dat verwacht vergelijkingssite Independer.nl op basis van peilingen die het wekelijks door TNS Nipo laat uitvoeren. Het aantal overstappers komt daarmee volgens Independer twee keer zo hoog als vorig jaar te liggen.

Als het jaar van de invoering van de basisverzekering niet wordt meegerekend, gaat het om een recordaantal overstappers. In het eerste jaar, 2006, waren bijna drie miljoen mensen van plan over te stappen. In de jaren daarna schommelde het tussen de 575.000 en 710.000.

Vorig jaar was 4,6 procent van plan over te stappen. Nu ligt dat percentage al op 8,1 procent en Independer.nl verwacht dat dit doorgroeit naar 9,7 procent.

Sanders: "PSV liever financieel gezond dan kampioen"

Algemeen directeur Tiny Sanders heeft liever dat PSV financieel gezond is dan dat de Eindhovense club landskampioen wordt. De landstitel pakken is nog steeds het doel van de clubleiding, maar Sanders benadrukte maandag dat het sportieve succes niet ten koste mag gaan van de financiële gezondheid van de club. "Financieel gezond zijn en landskampioen worden, dat kan hand in hand gaan. Maar een gezonde club is voor mij belangrijker dan een kampioenschap", zei Sanders volgens De Telegraaf.

"De KNVB is er naar mijn idee voor de clubs. Als je niet oppast, zijn de clubs er straks voor de KNVB. De clubs moeten zelf de verantwoordelijkheid nemen om de boel op orde te krijgen. Anders moet het marktmechanisme er gewoon voor zorgen dat dit probleem wordt opgelost. Net als een slecht bedrijf moet ook een voetbalclub dan maar failliet gaan."

De directeur hoopt dat de excessen uit de voetbalwereld zullen verdwijnen, doelend op de hoge transferbedragen en hoge schulden waar clubs mee kampen. "Ik verwacht dat in de toekomst de afstand tussen PSV en de topclubs in Europa kleiner gaat worden. Hopelijk verdwijnt de onzin in het voetbal. Daarmee doel ik op individuen die voor hun eigen ego miljoenen in een club stoppen en niet veel later weer weg zijn. Of clubs die bereid zijn twintig miljoen te betalen voor een speler, die vervolgens bij een Russische club gaat voetballen in een plaats waar wij met z'n allen nog nooit van gehoord hebben," besluit Sanders.

Huta Galung heeft nieuwe coach

Jesse Huta Galung heeft in Stephan Ehritt-Vanc een nieuwe coach gevonden. Afgelopen jaar was Ehritt-Vanc nog coach van Thomas Schoorel, maar deze samenwerking werd pas geleden verbroken. Met Huta Galung keert hij nu snel weer terug op de proftour.

Onder de vleugels van Ehritt-Vanc wul de 26-jarige Huta Galung een serieuze aanval doen op de top-100 van de wereldranglijst. "Een aantal keren gedurende mijn carrière heb ik al op het randje van de top 100 gestaan, maar het moet er nu echt eens van komen”, aldus de Haarlemmer.

Hij vervolgt: "Met mijn 26 jaar ben ik niet meer de jongste op de proftour, dus ik heb geen tijd om nog eens vijf jaar in de wachtkamer te gaan zitten. Snel doordringen tot de top 100 is nu mijn doel en Stephan heeft dezelfde ambitie.”

Ehritt-Vanc zal in 2012 minimaal tien toernooien met Huta Galung meereizen.

[CL] Ajax in Zagreb op jacht naar eerste zege

Ajax gaat dinsdag in het Maksimirstadion van Dinamo Zagreb op zoek naar de eerste overwinning in groep D van de Champions League. De ploeg van trainer Frank de Boer heeft na een gelijkspel tegen Olympique Lyon (0-0) en een nederlaag bij Real Madrid (0-3) paséén punt. Dinamo Zagreb, de kampioen van Kroatië, wacht nog op het eerste punt.

Bij Ajax is Kenneth Vermeer fit genoeg om onder de lat plaats te nemen. De doelman viel zaterdag in de competitiewedstrijd tegen AZ (2-2) uit omdat hij zich misselijk voelde. Theo Janssen speelt net als tegen AZ als linkshalf. De routinier kon de voorbije maanden als controleur weinig indruk maken. Ajax wist in de laatste zeven wedstrijden alleen in het bekertoernooi van de amateurs van Noordwijk te winnen.

Real Madrid, koploper met zes punten, ontvangt Olympique Lyon. De weer fitte Wesley Sneijder gaat met Internazionale op bezoek bij Lille. Nigel de Jong neemt het met Manchester City op tegen het Villarreal van Jonathan de Guzman.

Ajax in Zagreb op jacht naar eerste zege
Ajax in Zagreb op jacht naar eerste zege (Foto: ANP)

Eriksen: "Kritiek op Janssen onterecht"

Christian Eriksen vindt de kritiek op zijn ploeggenoot Theo Janssen onterecht. Hij vindt dat er ook kritiek op hemzelf geleverd moet worden.

De 19-jarige Ajacied vindt dat hij nog redelijk gespaard wordt. "De kritiek gaat naar Theo Janssen. Onterecht", zegt hij in NUsport. "Ze mogen mij er ook op afrekenen dat het op het middenveld nog niet lekker loopt. Ik vind het belachelijk dat alle kritiek op één speler gericht wordt."

"Ik sta liever alleen op tien", zegt de Deen. Bij de nationale ploeg is dat het geval, bij Ajax is er meestal nog een aanvallende middenvelder in zijn buurt. "De vrijheid om je zowel aan de linkerkant als de rechterkant aan te bieden vind ik prettig. Ik kan in balbezit makkelijker naar twee kanten opendraaien. Zo ben ik ook opgeleid. Het voelt voor mij natuurlijker."

Een garantie vindt Eriksen dat echter niet. "We hebben ook goede wedstrijden gespeeld met Siem de Jong of Theo naast me. Dat moeten we ook kunnen. Daar werken we hard aan. Misschien is het mijn eigen fout, moet ik de bal wat meer opeisen. Soms komt de bal ook niet. Ik vind het nutteloos om in het veld boos te worden. Misschien was er een betere optie dan mij inspelen. Daar moet je na de wedstrijd over praten."

BioShock Vita in experimentele fase

Het PlayStation Vita-deel van BioShock is "een beetje anders", aldus Ken Levine, de maker van de serie. Levine legt uit dat de game pas in ontwikkeling is, maar dat de studio een experimentele benadering zoekt voor de nieuwe titel.

"We zijn nog steeds in een soort van papieren ontwerpfase", legt hij uit. De studio wil geen handheld-poort van BioShock Infinite of een van de eerste twee BioShock-games maken. "Dat is niet het huidige doel dat we hebben. Ik denk dat voor ons het idee dat we hebben een echt goede uitdrukking is op zo'n platform. Het is een ander doel. En het spel moet zijn eigen soort van stem in de franchise krijgen. Als het  als een gematigde versie in de franchise is, dan denk ik dat het niet werkt."

Levine wilde verder niets concreet meer zeggen, maar voegt toe: "Ik wil liever iets experimenteels doen, een beetje anders. En iets dat uniek is voor de franchise."

Hij vertelt verder dat er een kans is dat de titel zou worden uitbesteed aan een externe ontwikkelaar. Hij heeft met wat kandidaten gesproken die er voor in aanmerking kunnen komen. "Om de kwaliteit te waarborgen... Ik wilde dat ik kon zeggen dat het makkelijk was ... maar uitbesteden heeft gewoon de neiging om meer tijd in beslag te nemen", voegde hij eraan toe. "Het is gewoon moeilijk om de juiste partners te vinden of de juiste mensen in te huren."

We zullen sowieso even moeten wachten, want zijn huidige project, BioShock Infinite, zal volgend jaar uitkomen op PlayStation 3 en Xbox 360.

BioShock Infinite

Economische groei China zwakt af

De economische groei van China, de op een na grootste economie ter wereld, is in het derde kwartaal afgezwakt. Dat bleek dinsdag uit data van het Chinees statistiekbureau.

De economie van het land groeide met 9,1 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar terug. In het tweede kwartaal werd nog een groei in de boeken gezet van 9,5 procent. Het is het derde kwartaal op rij dat de groei van China afzwakt.

De financiële onrust in de wereld, stevige inflatie en afnemende vraag naar Chinese producten worden gezien als enkele oorzaken van de afnemende groei.

Contactverbod stalker Selena Gomez

Een rechter heeft de man die Selena Gomez bedreigt een tijdelijk contactverbod opgelegd. De stalker zou tegen zijn psychiater hebben gezegd dat hij de 19-jarige actrice wil vermoorden.

De 46-jarige Thomas Brodnicki moet minstens negentig meter uit de buurt van de tienerster blijven, blijkt uit rechtbankdocumenten. Op 4 november verschijnt hij opnieuw voor de rechter en wordt het contactverbod wellicht met drie jaar verlengd. De politie heeft de zaak ondertussen in onderzoek.

Selena Gomez is 'verschrikkelijk bang' voor de man, schrijft entertainmentwebsite TMZ. Hij kampt al jaren met psychische problemen en zou al enkele keren naar Los Angeles, de woonplaats van de tienerster, zijn afgereisd om haar te zoeken.

Winkeliers zien ruim 1 miljard verdampen

Nederlandse winkeliers zijn het afgelopen jaar 1,26 miljard euro aan omzet misgelopen als gevolg van diefstal, door onbekenden of het eigen personeel, en door fouten. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Global Retail Theft Barometer op basis van onderzoek in 43 landen.

Het schadebedrag voor Nederlandse ondernemers kwam 6,6 procent hoger uit dan het jaar ervoor. Per huishouden komt de derving neer op 208,45 euro, fors meer dan het Europese gemiddelde van 150,33 euro.

Winkeldieven zorgden in eigen land voor een schadepost van 633 miljoen euro, het personeel drukte spullen ter waarde van 370 miljoen euro achterover en de ondernemer liep nog eens 258 miljoen mis door fouten.

Een Europese winkeldief gaat met gemiddeld 93 euro aan spullen aan de haal, bij de winkelmedewerkers gaat het om een bedrag van 1.381 euro. "Dat komt doordat bij interne fraude vaak over een langere periode wordt gestolen", aldus de onderzoekers.

Winkeldieven hebben wereldwijd duidelijk een voorkeur voor scheermesjes en dure cosmetica. Maar ook merkkleding, elektronica en games, parfum, alcohol, zonnebrillen en luxe etenswaar worden veel gestolen.

Winkeliers zien dik 1 miljard euro verdampen
Winkeliers zien dik 1 miljard euro verdampen (Foto: ANP)

'Miljoenenboete om natuurbeleid'

Nederland dreigt een miljoenenboete van de Europese Unie te krijgen als geen haast wordt gemaakt met de ontwikkeling van de Natura 2000-gebieden. Die boete kan zo hoog oplopen dat Nederland de 300 miljoen euro die wordt bezuinigd op natuurbeheer in een klap kwijt is aan sancties en achterstallig onderhoud. Daarvoor waarschuwt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven dinsdag in Trouw.

De ontwikkeling van Natura 2000 in Nederland staat volgens de krant nagenoeg stil. Voor het Europees netwerk van beschermde natuurgebieden heeft Nederland in 2006 in Brussel 163 gebieden aangemeld. Volgens de krant hebben nog maar vier gebieden de hele procedure doorlopen.

Dat betekent dat er voor die gebieden een beheerplan is waarin staat wat er moet gebeuren om de natuurdoelen te halen, hoe dit wordt gefinancierd en hoe ze moeten worden bijgehouden. Honderd gebieden zouden nog niet eens zijn aangewezen door staatssecretaris van Natuur Henk Bleker (CDA). Dat had al in december vorig jaar moeten gebeuren.

Het aanwijzen van de gebieden gaat volgens de krant traag omdat de stikstofuitstoot rond die gebieden ook moet dalen. In 121 gebieden zou dat een belangrijk knelpunt zijn. Bleker zou voor de vorige zomer met een visie op dit probleem komen, maar die is er nog niet.

Volgens Van Veldhoven schuift Bleker de zaken vooruit. Dat is volgens haar niet heel verrassend. De EU zou huiverig zijn om hard in te grijpen in een grootschalig door henzelf bedacht project.

De EU kan Nederland ervoor verantwoordelijk stellen als in een van de 163 gebieden het aantal verschillende soorten achteruitgaat. Frankrijk heeft daardoor al eens een boete van 57 miljoen euro gekregen. Richting Nederland zijn al meerdere waarschuwingen uitgegaan.

Linkshandigen hebben pech in Skyward Sword

The Legend of Zelda: Skyward Sword ondersteunt de linkshandigen onder de gamers niet. Het spel dat MotionPlus-enabled is zal dus meer oefening en geduld vereisen van deze groep gamers.

Juist omdat MotionPlus ondersteund wordt is het een beetje vreemd, want daardoor zul je preciezer moeten slaan. Linkshandigen kunnen natuurlijk de afstandsbediening in hun linkerhand vasthouden, maar dat is niet echt intuïtief als je met links moet bewegen om op het scherm Link met rechts te zien slaan. Een andere optie is dat de groep gamers veel met rechts moeten gaan oefenen om het spel onder de knie te krijgen.

Er waren meldingen dat Nintendo van plan was om een ​​linkshandige modus te implementeren waarin Link zijn zwaard in zijn linkerhand houdt, maar dat is blijkbaar uiteindelijk niet gebeurd.

Linkshandigen hebben tot 18 november om hun vaardigheden met rechts te oefenen, want dan is The Legend of Zelda: Skyward Sword voor Nintendo Wii in de winkel verkrijgbaar.

Zelda: Skyward Sword

Eerste 'ruimtehaven' geopend

De Britse miljardair Richard Branson heeft maandag (lokale tijd) de eerste commerciële 'ruimtehaven' ter wereld feestelijk geopend in de woestijn van de Amerikaanse staat New Mexico. De afgelegen raketbasis is Spaceport America gedoopt en is de nieuwe thuisbasis van zijn bedrijf Virgin Galactic.

Het bedrijf heeft al zo'n 430 kaartjes aan toekomstige ruimtetoeristen verkocht voor omgerekend 130.000 euro per stuk. Zo'n 150 van hen waren bij de opening aanwezig.

Eerste'ruimtehaven' geopend in VS
Eerste 'ruimtehaven' geopend in VS (Foto: ANP)

NS komt met sms-alert bij extreem weer

Reizigers van NS kunnen zich vanaf dinsdag aanmelden voor een gratis sms-dienst die waarschuwt voor aangepast dienstregelingen als gevolg van extreem weer. Een woordvoerder van NS bevestigde dinsdag een bericht hierover in Metro.

NS verstuurt het tekstbericht de dag van tevoren wanneer het bedrijf op basis van de weersverwachting uit voorzorg een aangepaste dienstregeling rijdt. Ook bij een acute, grote storing die effect heeft op het landelijk treinverkeer, volgt zo snel mogelijk een sms.

NS komt met sms-alert bij extreem weer
NS komt met sms-alert bij extreem weer (Foto: ANP)

Actrice eist miljoen om leeftijdsvermelding

Een Amerikaanse actrice heeft internetbedrijf Amazon voor 1 miljoen dollar aangeklaagd. De filmwebsite IMDB.com, waar Amazon eigenaar van is, zou de leeftijd van de actrice hebben achterhaald met gegevens van haar creditcard en deze online hebben gezet.

De actrice, die anoniem wil blijven, had zich op de site aangemeld om bekender te worden. Haar leeftijd wilde ze echter niet prijsgeven om meer aanspraak op bepaalde rollen te maken. Voor uitbreiding van haar profiel waren echter haar creditcardgegevens nodig.

De actrice klaagt Amazon nu aan voor fraude, contractbreuk en inbreuk op haar privacy. Volgens de aanklacht is leeftijd enorm belangrijk in de filmindustrie. "Voor opkomende actrices van rond de 40 jaar oud, zoals de eisende partij, is het erg lastig om aan werk te komen." De actrice had Amazon gevraagd de gegevens te verwijderen, maar dat heeft het bedrijf geweigerd.

PSV wil Jørgensen van FC Kopenhagen

PSV hoopt Mathias Jørgensen komende zomer aan de selectie toe te voegen. De verdediger van FC Kopenhagen bracht al een kort bezoek aan Eindhoven.

De 21-jarige verdediger was zeven weken geleden in Eindhoven. Dat moest geheim blijven omdat een speler officieel pas zes maanden voor het verlopen van zijn contract met een andere club mag praten. De verbintenis van Jørgensen verloopt volgend jaar in de zomer.

Hij was een dag in Eindhoven en sprak toen met technisch manager Marcel Brands en trainer Fred Rutten, zo meldt Voetbal International. Zijn zaakwaarnemer kreeg van de Eindhovenaren te horen wat voor contract PSV de speler wil aanbieden. PSV wilde Jørgensen afgelopen zomer al naar de club halen, maar zag het bod van drie miljoen euro destijds afgewezen worden.

Een transfer in de winterstop gaat ook niet door wegens de blessure waar de verdediger mee kampt. Hij scheurde begin september een kruisband af en zal uiterlijk in juni 2012 weer op het veld kunnen staan.

Honderden geheime executies in Iran

Het Iraanse regime heeft in het geheim honderden executies uitgevoerd. Het gaat om meer dan 300 executies in 2010 en tot dusver 146 in 2011. De doodvonnissen werden voltrokken in een gevangenis in Mashhad in het oosten van Iran.

Dat bleek maandag uit een tussentijds rapport van de speciale rapporteur voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, Ahmed Shaheed, op de website van de VN. De executies zijn volgens de bevindingen uitgevoerd zonder advocaten of familieleden in te lichten.

Historische gevangenenruil Israël van start

Een historische gevangenenruil tussen Israël en Hamas is dinsdag van start gegaan met de vrijlating van de eersten van meer dan 1000 Palestijnen. Getuigen meldden dat de eerste voertuigen met Palestijnse gevangenen de Israëlische Keziot-gevangenis in de Negev-woestijn hebben verlaten en naar een grensovergang met de Gazastrook worden vervoerd.

De Palestijnse gevangenen komen vrij in ruil voor de vrijlating van de Israëlische militair Gilad Shalit (25) door Hamas later op de dag.

Het gaat in eerste instantie om 477 Palestijnse gevangenen, onder wie tientallen vrouwen. Twee maanden later komt volgens de afspraken een groep van 550 Palestijnen vrij.

Als alles volgens plan verloopt is het de eerste keer in 26 jaar tijd dat een gevangengenomen militair levend wordt teruggegeven aan Israël.

Historische gevangenenruil Israël van start
Historische gevangenenruil Israël van start (Foto: ANP)

'Joran loog over vertaler en advocate'

Joran van der Sloot heeft tijdens zijn proces over de vermeende moord op Stephany Flores tegen de rechter gelogen. Dat zegt zijn toenmalige vertaler Maurice Steins dinsdag in een interview met de GPD.

Van der Sloot heeft geprobeerd om Steins en de advocate die bij de eerste verhoren aanwezig was te diskwalificeren. Hij deed dit door te stellen dat Steins niet als vertaler in de rechtszaak kon functioneren omdat de tolk volgens een politieverklaring werkzaam was voor de Nederlandse ambassade.

Volgens Steins klopt dat niet. "Ik heb hem duidelijk verteld dat ik vaker vertalingen doe voor het Peruaanse gerecht", stelt de tolk. "Daarna stemde hij in met mij als tolk." Steins denkt dat Van der Sloot op deze manier de bekentenis dat hij Flores had gedood van tafel wilde krijgen. De vertaler denkt dat het een wanhoopsdaad was van Joran, omdat hij met zijn bekentenis levenslang kan krijgen.

Ook met zijn eerste advocate had de Nederlandse verdachte een probleem, omdat zij voor de overheid zou werken en dus niet onpartijdig zou zijn, vertelt Steins in het interview. Maar hij stelt dat hij Van der Sloot toch met haar heeft horen onderhandelen over een tarief om hem bij te staan.

'Joran loog over vertaler en advocate'
'Joran loog over vertaler en advocate' (Foto: ANP)

Alice Cooper geeft bijbelles

Alice Cooper geeft bijbelles aan kinderen in de lokale kerk. De 63-jarige shockrocker, die in zijn shows nepbloed, elektrische stoelen en slangen gebruikt, fungeert af en toe als invaller in een kerk in Arizona.

"Je zou de uitdrukkingen op sommige gezichten eens moeten zien: Alice Cooper die bijbelles geeft? Hij is een product van de duivel!", vertelt de gelovige rocker aan de Britse boulevardkrant The Sun.

De muzikant, die eigenlijk Vincent Furnier heet, denkt desondanks dat mensen inmiddels snappen dat Alice Cooper zijn alter ego is. "Alice is slechts een personage. Alice heeft een hekel aan de kerk, terwijl ik iedere zondag ga."

Furnier, wiens vader dominee was, zegt schoon schip te hebben gemaakt nadat zijn dochter Calico werd geboren in 1981. "Voor Cali er was, leefde ik als Alice. Iedere dag was een feest met een fles whisky en een krat bier."

Leiding ADO wil Boussaboun niet contracteren

ADO Den Haag ziet er niets in om Ali Boussaboun vast te leggen. Trainer Maurice Steijn zag in hem een welkome versterking.

De leiding heeft de wens van Steijn om Boussaboun vast te leggen echter naast zich neergelegd. Dat meldt Voetbal International. De spits is transfervrij en traint sinds eind augustus mee bij ADO. Eerder kwam hij al vijf seizoenen uit voor de Hagenaars. Steijn had de spits wel graag willen hebben.

"Ali doet het hartstikke goed op de training", zegt hij over de 32-jarige speler. "Hij wordt steeds fitter en is heel belangrijk in de begeleiding van de jonge jongens. Ik heb hem er graag bij." Het bestuur ziet de komst van Boussaboun niet zitten. "Wij hebben een lijn ingezet om te investeren in jonge jongens die zich nog kunnen ontwikkelen qua waarde", zegt commissaris Paul Beyersbergen.

"Dat is bij Ali niet waarschijnlijk. Als je zijn track record bekijkt, kun je niet verwachten dat hij er bij ons even vijftien tot twintig per seizoen gaat maken. Wij zien er dus geen heil in om in hem te investeren, zeker niet als hij daarna misschien de ontwikkeling van een jonge jongen als Mike van Duinen in de weg staat."

Van Gogh Museum houdt het op zelfmoord Van Gogh

De stelling dat Vincent van Gogh geen zelfmoord zou hebben gepleegd, maar werd vermoord, wordt niet door het Van Gogh Museum in Amsterdam ondersteund. Volgens een nieuwe duizend pagina's tellende biografie werd de schilder hoogstwaarschijnlijk met een vuurwapen om het leven gebracht door een Franse tiener tijdens een uit de hand gelopen pesterij.

Conservator van het Van Gogh Museum Leo Jansen zei maandag in De Wereld Draait Door dat hij het 'al met al voorbarig' vindt 'op dit moment zelfmoord als doodsoorzaak terzijde te schuiven'. De interpretatie van biografen Steven Naifeh en Gregory White Smith noemt hij interessant, 'maar nog altijd blijven meerdere vragen open'.

Het Van Gogh Museum leverde als kenniscentrum over het leven en werk van de schilder een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van het boek, dat 'Vincent Van Gogh. De biografie' heet.

Pulitzer Prize-winnaars Naifeh en White Smith putten voor hun tien jaar durende onderzoek niet alleen uit de talrijke brieven die Van Gogh schreef, maar ook uit honderden niet eerder gepubliceerde correspondenties van zijn familie. Van Gogh overleed in 1890 op 37-jarige leeftijd.


Conservator Leo Jansen geeft zijn repliek in De Wereld Draait Door

Hells Angels langer vast

De drie Hells Angels die vrijdagochtend werden aangehouden op verdenking van afpersing, drugshandel en vuurwapenbezit mogen in ieder geval nog veertien dagen worden vastgehouden. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Utrecht maandag besloten.

De drie komen uit Veenendaal, Arnhem en Soest. Ze zouden vermoedelijk betrokken zijn bij de afpersing van de uitbater van een uitgaansgelegenheid in Arnhem. Die deed in september onder bedreiging van een vuurwapen en fysiek geweld afstand van zijn belangen bij de zaak.

Een van de verdachten is een 34-jarige onderofficier en schietinstructeur bij de landmacht. Hij werkt als portier in de zaak. Een van de andere verdachten, een 37-jarige man uit Arnhem, is mede-exploitant van de uitgaansgelegenheid.

Chileens leger roept duizenden dienstplichtigen op

Het Chileense leger heeft maandag bijna 57.000 mensen van 18 jaar opgeroepen zich te melden voor de dienstplicht. Volgens het leger moet er gaten worden opgevuld, omdat een grote protestbeweging van studenten ertoe heeft geleid dat te weinig vrijwilligers zich hebben aangemeld.

Hoewel Chili de dienstplicht kent, zijn er over het algemeen voldoende vrijwilligers, waardoor niemand tegen zijn zin het leger in hoeft. Dit jaar meldden 14.127 mensen zich aan. Dit is volgens minister van defensie Alfonso Vargas te weinig om de geschikte kandidaten te vinden voor de 11.340 openstaande vacatures. Daarom is het volgens Vargas nodig dat 56.793 mensen zich melden.

Vargas beschuldigt de studentenbeweging, die strijdt voor onderwijshervormingen, ervan de scholen te boycotten. Daardoor kunnen de wervers van het leger hun werk niet doen.

Hoe zuiver de motieven van het leger zijn is niet duidelijk. Ook vorig jaar, nog voor de studentenprotesten op gang kwamen, kampte het Chileense leger met een tekort. Toen werden er echter een stuk minder personen opgeroepen.

Esther Verhoef wint NS Publieksprijs 2011

Esther Verhoef heeft met haar roman Déjà Vu de 25e NS Publieksprijs gewonnen. Dat maakte de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek maandagavond bekend. Het boek ontving 20,3 procent van de ruim 66.000 stemmen en krijgt daarmee de eretitel Boek van het Jaar 2011.

Verhoef ontving de prijs in het Concertgebouw in Amsterdam uit handen van de winnares van vorig jaar, Simone van der Vlugt. Beide auteurs schrijven literaire thrillers. Déjà Vu stond weken op de eerste plek in De Bestseller Top 60.

De 43-jarige auteur, die haar carrière onder meer begon met het schrijven van informatieve boeken over huisdieren, werd tot nu toe voor al haar thrillers genomineerd voor de NS Publieksprijs. Verhoef won van genomineerden als Peter Buwalda, wiens boek Bonita Avenue favoriet was bij onder anderen Freek de Jonge.

Ook David van Reybrouck, die eerder dit jaar met Congo de AKO Literatuurprijs en Libris Geschiedenis Prijs won, streefde ze voorbij. Verder grepen Arthur Japin, Dick Swaab en Herman Koch naast de prijs. Zowel Japin als Koch won de onderscheiding al eerder.

De jaarlijkse NS Publieksprijs is de grootste publieksprijs voor het Nederlandse boek. Verhoef wint 7500 euro, een sculptuur van Jeroen Henneman en een eersteklas reisabonnement bij de NS.


Esther Verhoef wint NS Publieksprijs 2011 (Foto: Novum)

World Solar Challenge hervat na bosbrand

De World Solar Challenge in Australië is dinsdagochtend rond 8.00 uur lokale tijd hervat. De race heeft een dag stilgelegen vanwege bosbranden.

De race werd maandag gedurende de tweede etappe stilgelegd. Het Delftse Nuon Solar Team lag op dat moment tweede, achter het team van de Japanse Tokai Universiteit. Samen met nummer drie, Michigan University, bevonden zij zich in Wauchope toen de race werd stilgelegd.

Solar Team Twente is samen met de overige teams bij Tennant Creek tegengehouden. Het team lag op dat moment op de zesde plaats.

De zonnewagens hervatten de race om beurten vanaf de plaats waar ze stilgezet zijn. De tijden tussen hun aankomsten worden bij het vertrekken gehandhaafd.

Volg het nieuws rond de World Solar Challenge ook op ons forum: hier en hier.

'Spock' uit de kast door dood homoseksuele tiener

Acteur Zachary Quinto heeft besloten uit de kast te komen naar aanleiding van de dood van Jamey Rodemeyer. De tiener pleegde onlangs zelfmoord vanwege pesterijen. Quinto, bekend als Spock uit de laatste Star Trek-film, ontweek jarenlang vragen over zijn geaardheid, maar maakte zondag bekend op mannen te vallen.

De 14-jarige Jamey Rodemeyer was openlijk homoseksueel. Vorige maand maakte hij een eind aan zijn leven, omdat hij werd gepest vanwege zijn homoseksualiteit. "Het leven van Jamey Rodemeyer heeft dat van mij veranderd", schrijft Quinto op zijn website. "Ik besefte plotseling dat leven als een homo zonder dat publiekelijk te bevestigen niet bijdraagt aan het immense werk dat voor ons ligt, in het streven naar gelijkheid."

De 34-jarige Quinto is vooral bekend van zijn vertolking van Spock in Star Trek uit 2009. Hij was ook te zien in onder meer de tv-serie Heroes en 24.

Tienduizenden alcoholdoden in VS

Overmatig drinken eist jaarlijks het leven van 79.000 inwoners van de Verenigde Staten. De alcoholinname kostte de Amerikaanse economie in totaal 224 miljard dollar (163 miljard euro) in 2006.

Dat meldden de Amerikaanse Centra voor Ziektebestrijding en -Preventie maandag. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van verschillende organisaties over alcoholgebruik. Onder andere een lagere productiviteit en medische behandelingen brengen de jaarlijkse kosten op omgerekend 745 dollar (542 euro) per Amerikaan.

Jaarlijks tienduizenden alcoholdoden in VS
Jaarlijks tienduizenden alcoholdoden in VS (Foto: ANP)

Argentijnse Hitler

Even het geheugen opfrissen. Hoe zat het ook alweer met Elvis? Zijn dood zou in scène gezet zijn en hij zou ondergedoken zijn op een eiland in de Bahama's. Daar waren keiharde bewijzen voor. Zo was daar de foutieve spelling van zijn middelste naam op zijn grafsteen. Daar stond namelijk ‘Aaron', terwijl in zijn geboorte- en overlijdensakte ‘Aron' stond. Ook rond het autopsierapport waarde een mysterie. Het zou namelijk drie dagen na zijn dood spoorloos verdwenen zijn. Net als zijn maaginhoud. Na het leegpompen werd de emmer met maaginhoud simpelweg geleegd boven het toilet, waardoor nooit honderd procent zeker zal worden, waaraan the King stierf. Het meest voor de hand liggend blijft natuurlijk wel dat hij werd ontvoerd door buitenaardse wezens. Of dat ‘ie vermoord is.

Just Dance 3

Als de danskoning van FOK!Games heb ik het zwaar. Dance Central, Just Dance 2, Michael Jackson: The Experience, ze passeerde allemaal de revue en ik heb moeten zweten om ze te testen. Het najaar van 2011 belooft ook weer vee dansplezier met games als Just Dance 3 en Dance Central 2. Het is eerst de beurt aan Ubisoft om te laten zien wat hun dansgame in petto heeft voor de doorgewinterde danser.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.