FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 april 2012

[Bundesliga] Mainz en Wolfsburg delen punten

FSV Mainz en VFL Wolfsburg hebben vrijdag de punten gedeeld in de Bundesliga. De twee ploegen, die stevig in de middenmoot staan, konden het publiek in Mainz weinig spektakel bieden: 0-0. Mainz klimt over FC Nürnberg heen naar de elfde plaats. Wolfsburg doet het ietsje beter en staat tiende.

Borussia Dortmund kan zaterdag voor de tweede keer op rij kampioen worden. De ploeg speelt in de avondwedstrijd thuis tegen Borussia Mönchengladbach. Als Bayern München eerder op de dag verliest bij Werder Bremen kan Dortmund zelfs al kampioen zijn voor de wedstrijd tegen Gladbach begint. Schalke 04 gaat zondag op bezoek bij degradatiekandidaat FC Augsburg.

Organisatie: "GP Bahrein gaat door"

De organisatie van de Grand Prix van Bahrein heeft vandaag nog maar eens benadrukt dat de race komende zondag gewoon door zal gaan. De vele demonstraties en zelfs het platleggen van de officiële site van de Formule 1 door hackersclub Anonymous zullen de coureurs niet tegenhouden.

"Ik denk dat deze race kan helpen om bruggen te slaan om de onenigheid in Bahrein het hoofd te bieden en het land te verenigen. De Grand Prix is bovendien een goed middel voor ons als leiders om onze politieke problemen op te lossen, omdat de race iets positiefs is om naar uit te kijken en er bovendien veel mensen moeten samenwerken om dit een succes te maken, want de Grand Prix is in sociaal en economisch opzicht van groot belang voor Bahrein," zei de kroonprins van Bahrein Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa.

"Als we de Grand Prix niet zouden organiseren, zouden ze namelijk wel een andere manier vinden om de aandacht die ze van de wereld willen hebben op zich gericht te krijgen. Ik kan bovendien garanderen dat eventuele problemen, ongeacht of die gaan plaatsvinden, niet als een directe aanval op de Formule 1 bedoeld zijn, maar simpelweg een bewijs zijn van het feit dat er hier mensen zijn die chaos willen veroorzaken."

Bin Hamad weet dat het land kampt met problemen maar zegt hier niet voor weg te lopen. Hij stelt dat juist door de openheid van Bahrein de problemen naar buiten komen en dat daarom de wereld te veel op het land let.

Veiligheid circuit Monaco verbeterd

De organisatie van de Grand Prix van Monaco heeft het circuit in het Prinsdom op enkele punten aangepast om de veiligheid van de coureurs te vergroten. Het meest is veranderd bij de chicane bij het uitkomen van de tunnel. Op dat punt crashte Sauber-coureur Sergio Perez vorig jaar hard in de muur.

Bij het uitkomen van de tunnel is het asfalt aangepakt, waardoor de tot twintig centimeter hoge bobbels eruit zijn. Ook is de muur waarin Perez crashte vijftien meter naar achteren gezet. Verder zijn er TecPro-kussens rond St. Devote en het zwembad geplaatst die de bandenstapels op die plaatsen vervangen en is de uitgang van de pits ruimer gemaakt om zo de coureurs sneller de pits uit te kunnen laten gaan.

"Veiligheid is een constante zorg voor de organisatie van de Grand Prix van Monaco. De genoemde maatregelen hebben als doel om de veiligheid van rijders en toeschouwers nog meer te waarborgen, en demonstreert de bereidheid om te moderniseren," zei het organiserende Automobile Club de Monaco in een verklaring. De race op het legendarische circuit staat dit jaar voor 27 mei op de kalender.

Breivik dacht aan zelfmoord op Utøya

Anders Behring Breivik overwoog vlak na de schietpartij op het eiland Utøya om zelfmoord te plegen. Dat heeft hij vrijdag gezegd op de vijfde dag van het proces tegen hem.

Nadat de Noor 69 mensen op het eiland had doodgeschoten, overwoog hij zichzelf door het hoofd te schieten. Toen een helikopter het eiland naderde, vroeg hij zich af of hij wilde blijven leven. Hij wist dat Noorwegen hem zou haten en dat de rest van zijn leven een nachtmerrie zou zijn. Toen bedacht hij zich, omdat hij in zijn manifest had geschreven dat hij wilde blijven leven om vanuit de gevangenis verder te vechten.

Breivik dacht aan zelfmoord op Utøya
Breivik dacht aan zelfmoord op Utøya (Foto: ANP)

The World Ends With You-vervolg mogelijk

DS-RPG The World Ends With You krijgt mogelijk een vervolg. Tetsuya Nomura, director bij RPG-gigant Square-Enix, heeft gehint naar een toekomst voor de franchise. Rhyme kreeg volgens Nomura een stem in Kingdom Hearts: Dream Drop Distance "uit voorzorg voor de toekomst van de The World Ends With You-serie".

Dit zei hij in een interview met Japans blad Nintendo Dream, vertaald door Andriasang. Op de vraag wat de plannen voor de serie waren zei hij: "Ik kan er nu niks over zeggen... maar er is waarschijnlijk iets." Niet zo heel cryptisch dus.

DOTA 2 free to play "met een twist"

Valve-baas Gabe Newell heeft gezegd dat DOTA 2 free to play zal zijn, maar met een unieke twist: "waardevolle" leden van de community zullen beloond worden. Hoe en weet hij nog niet precies. Valve probeert nog een systeem te bedenken om goede mensen te belonen.

Newell: "We're trying to figure out ways so that people who are more valuable to everybody else [are] recognised and accommodated. We all know people where if they're playing we want to play, and there are other people where if they're playing we would [rather] be on the other side of the planet. It's just a question of coming up with mechanisms that recognise and reward people who are doing things that are valuable to other groups of people."

Newell heeft al eerder zulke ideeën uitgedrukt, en is zelfs nog een stapje verder gegaan. Zo zou hij graag willen zien dat 'trolls' meer zouden moeten betalen om bijvoorbeeld voice chat te kunnen gebruiken. Waarschijnlijk blijven deze ideeën in de bovenkamer van Newell, want dat is waarschijnlijk niet goed voor de zaken.

DOTA 2 heeft nog geen releasedatum maar wordt dit jaar verwacht.

Marvel vs Capcom 2 komt naar iOS

Marvel vs Capcom 2, de klassieke fightinggame uit 2000, komt op 25 april uit op iOS, heeft Capcom bekend gemaakt. Alle 56 vechtersbazen uit het origineel zullen van de partij zijn. Informatie over besturing, of een iPad-specifieke versie, is niet bekend.

Ook een prijs is niet bekend. Capcom geeft ons niet veel om mee te werken. We durven wel alvast te zeggen dat de iOS-versie van MvC2 niet op het EVO-toernooi aanwezig zal zijn dit jaar.

[Bundesliga] Greuther Fürth zeker van promotie

SpVgg Greuther Fürth debuteert volgend seizoen in de Bundesliga. De Beierse ploeg stelde vrijdag directe promotie uit de Tweede Bundesliga veilig door met 1-1 gelijk te spelen bij FSV Frankfurt. Greuther Fürth komt door de remise op tien punten van SC Paderborn, dat derde staat. Die ploeg heeft nog drie duels te spelen.

De grootste successen beleefde Greuther Fürth ver voor de Tweede Wereldoorlog. De ploeg kroonde zich in 1914, 1926 en 1929 tot landskampioen. In de Bundesliga wordt de club herenigd met grote buur FC Nürnberg. De zogeheten Frankenderby tussen de twee clubs werd al 254 keer gespeeld.

Kickstarter-alternatief Gambitious geeft terug

Gambitious, een project van Nederlandse bodem, zal een alternatief voor Kickstarter zijn, doelgericht op games. Investeerders zullen aandelen kunnen kopen in een project, waardoor ze meedelen in de winst van de game. Het project zal rond E3 van start gaan in Europa en later uitbreiden naar andere werelddelen, mits het aanslaat.

"Het grootste verschil tussen Kickstarter en Gambitious is dat Gambitious geen gebruik maakt van donaties," vertelde CEO Korstiaan Zandvliet op het Dutch Festival of Games. "De developer beslist welk percentage van het benodigde bedrag de investeerder kan kopen. Een investeerder wordt een aandeelhouder en deelt mee in de winst van het project."

Kickstarter is een populair platform geworden, voornamelijk dankzij Tim Schafers Double Fine Adventure Game en Brian Fargo's Wasteland 2 campagnes. De tijd zal uitwijzen of Gambitious net zo populair zal worden.

Introfilmpje Torchlight 2

Runic Games laat zich niet uit het veld slaan door de nabije release van Diablo 3, Torchlight 2 komt er ook gewoon nog aan, en ze hebben nu het introfilmpje vrijgegeven. We zien de bad guy van het vervolg, die de kracht gebruikt van het hart van de slechterik uit deel 1 (jawel). De helden uit Torchlight krijgen een flink pak slaag!

Torchlight 2 heeft nog geen releasedatum, maar zal dit jaar nog uitkomen op de pc.

FC Barcelona en Real Madrid op volle sterkte

Morgen staat in de Spaanse Primera División de kraker tussen FC Barcelona en Real Madrid op het programma. De Catalanen gaan proberen de achterstand van vier punten terug te brengen naar één puntje, terwijl De Koninklijke juist hoopt op een voorsprong van zeven punten na dit weekend.

Beide ploegen kunnen over al hun sterren beschikken voor het cruciale duel in de strijd om de Spaanse landstitel. Barcelona-trainer Pep Guardiola kende twee twijfelgevallen in zijn selectie, maar Alexis Sanchez en Gerard Piqué zijn fit genoeg bevonden om tegen in El Clasíco aan te treden.

Ook Real Madrid kan op volle oorlogssterkte aantreden. Assistent-trainer Aitor Karanka liet weten dat de twijfelgevallen Angel di Maria en Mesut Özil gewoon inzetbaar zijn. "Zij hebben goed getraind en kunnen dus starten", aldus Karanka, die zoals de laatste weken gebruikelijk is", aldus Karanka, die hoofdtrainer José Mourinho verving op de persconferentie.

De wedstrijd, die plaatsvindt in Camp Nou, begint om 20:00 uur.

Waterpolosters niet naar Spelen

De Nederlandse waterpolosters kunnen komende zomer in Londen hun olympische titel niet verdedigen. Oranje verloor vandaag de allesbeslissende kwartfinale van het olympisch kwalificatietoernooi van Europees kampioen Italië met 6-7. Slechts de beste vier landen van het toernooi konden zich voor Londen plaatsen.

De Italianen hadden in Triëst het thuisvoordeel, maar Nederland gaf goed partij. Halverwege de wedstrijd was de stand 5-5, maar na driekwart wedstrijd had Nederland een 5-6 voorsprong. In het laatste kwart slaagde het er echter niet meer in te scoren, terwijl de Italiaanse dames nog wel twee keer raak schoten. Door de nederlaag kan de ploeg van bondscoach Mauro Maugeri de Olympische Spelen definitief vergeten.

Leers: Asielkinderen mogen blijven

De aszielzoeker uit Culemborg die vorige week zelfmoord pleegde, heeft postuum zijn zin gekregen. Minister Leers heeft de twee kinderen een verblijfsvergunning toegekend. De jongen van 14 en het meisje van 12 worden opgevangen door een pleegmoeder. De biologische moeder van de twee kinderen is al enige tijd terug overleden in Burundi, waar het gezin vandaan kwam.

Leers lijkt vandaag in een goede bui te zijn, hij wees ook de moeder van de 9-jarige Jossef uit Sudan een permanente verblijfsstatus toe. Haar land van herkomst, Eritrea, zou te onveilig zijn voor haar. Jossef, die vorig jaar landelijk het nieuws haalde nadat Youp van 't Hek het voor hem op nam, moet nog even wachten op zijn vergunning, maar dit zou slechts een formaliteit zijn volgens een woordvoerder van minister Leers.

Oorzaak crash hypersonisch vliegtuig VS bekend

De oorzaak van de crash van een Amerikaans onbemand hypersonisch vliegtuig vorig jaar is bekend. Dat heeft DARPA, een onderzoeksagentschap van het Amerikaanse ministerie van defensie, vrijdag bekendgemaakt.

Het experimentele vliegtuig werd vorig jaar met een raket gelanceerd, maar na de ontkoppeling verloren de Amerikanen het contact met het toestel. De zogenoemde Falcon HTV-2 kan een snelheid van 21.000 kilometer per uur bereiken.

De onderzoekers van DARPA gingen er al vanuit dat een deel van de buitenkant van het toestel tijdens de testvlucht zou afbladderen. Uit het onderzoek naar de crash is echter gebleken dat de schade die het toestel tijdens de vlucht opliep ernstiger was dan voorheen werd aangenomen.

Door de afbladdering ontstonden schokgolven, die ervoor zorgden dat het toestel om zijn eigen as begon te draaien. De Falcon HTV-2 kon zijn vlucht nog enkele malen corrigeren, maar dat bleek uiteindelijk tevergeefs.

In theorie kan met het hypersonische vliegtuig elke plek op aarde binnen een uur worden bereikt.

'Diarra persoonlijk rond met Galatasaray'

Lassana Diarra lijkt hard op weg naar Galatasaray. Volgens de Spaanse krant AS is de middenvelder van Real Madrid tot een persoonlijk akkoord gekomen met de Turkse topclub.

Fenerbahce leek lange tijd de beste papieren te hebben voor de Fransman, maar AS meldt nu dat Galatasaray dichtbij een overname is. Het medium laat weten dat Diarra deze week met zijn broer was afgereisd naar Istanbul om op gesprek te gaan met de Turkse club.

Er zou zelfs al een persoonlijke overeenkomst zijn bereikt. Naar verluidt gaat Diarra zo'n 5,5 miljoen euro per jaar verdienen bij Galatasaray. Momenteel zou de middenvelder jaarlijks vier miljoen zien worden bijgeschreven op zijn rekening.Galatasaray moet nu nog met Real tot een akkoord zien te komen over de transfersom.

De Turkse club zou zo'n acht miljoen euro overhebben voor Diarra. Bij Real kwam de Fransman zelden aan spelen toe. Dit seizoen speelde de middenvelder slechts 25 competitiewedstrijden mee.

Xavi haalt uit: "Rijkaard geloofde niet in mij"

Xavi Hernández heeft een boekje open gedaan over zijn samenwerking met Frank Rijkaard, die enkele jaren terug trainer was van FC Barcelona.

Rijkaard stond van 2003 tot 2008 aan het roer bij de Catalaanse grootmacht en was in die tijd erg succesvol. Toch houdt niet iedereen goede herinneringen over aan het tijdperk van de Nederlander, want Xavi laat aan het Franse L'Equipe weten dat Rijkaard het destijds niet in hem zag zitten.

"Rijkaard geloofde niet in mij", zegt de middenvelder. "Hij wilde dat ons spel gebaseerd was op een hoog fysiek gehalte. Hij geloofde dat dat de enige manier was om op hetzelfde niveau te komen als andere Europese topclubs."

Xavi beweert zelfs dat de voormalig Oranje-bondscoach de middenvelder zelfs niet zag staan. "Vier of vijf jaar geleden werd ik als verschrikkelijk en nutteloos gezien. Ik was de ziekte van Barcelona! Een speler van één meter zeventig was simpelweg onmogelijk."

Uitslag NAC Breda - Roda JC

Roda JC heeft het Eredivisieduel uit tegen NAC Breda met 0-3 gewonnen. Voor de ploeg uit Kerkrade scoorden Malki, Donald en Vormer, waardoor het team van Harm van Veldhoven op de ranglijst achtste staat met 44 punten. NAC blijft op de vijftiende plaats hangen.

Buijs (NAC) in duel met Roda-speler Biemans (Foto: Pro Shots)

NAC Breda

0 - 3

Roda JC

     58' Malki
 75' Donald
 90' Vormer
 
 Gele kaart: Koenders (NAC Breda)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.300
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Koenders
Luijckx
Botteghin
El-Akchaoui
Gilissen (Sarpong/78)
Buijs
Schilder
Lurling
Kolk (Schalk/68)
Boukhari (Bayram/68)
  Kieszek
Monteyne
Wielaert
Biemans
Fledderus
Delorge
Vormer
De Beule (Donald/74)
Ramzi
Junker (Vukovic/74)
Malki (Hupperts/89)

Veel doden bij vliegtuigcrash Pakistan

Nabij de Pakistaanse hoofdstad Islamabad is vrijdag een vliegtuig neergestort met circa 126 personen aan boord. "Er is geen kans op overlevenden", zei de politie. "Het toestel is compleet vernietigd."

De Boeing 737 van de Pakistaanse maatschappij Bhoja Air is in slecht weer gecrasht op een dorp, Hussain Abad. Door het instorten van huizen zouden er volgens functionarissen bij elkaar 150 mensen zijn omgekomen. Minister van Binnenlandse Zaken Rehman Malik zei dat het vliegtuig mogelijk is geraakt door de bliksem. De vleugels waren in brand gevlogen voor de crash. Op de grond brandde de Boeing verder.

Het toestel sloeg tegen de grond vlak voor de geplande landing bij Benazir Bhutto International Airport van Islamabad, aldus de politie. Het kwam vanuit de Pakistaanse kuststad Karachi.

Bhoja Air was in 2010 failliet gegaan. Vorige maand had het de activiteiten hervat met een vloot van vijf toestellen van het type Boeing 737, aldus de luchtvaartautoriteiten van Pakistan.

Veel doden bij vliegtuigcrash Pakistan
Veel doden bij vliegtuigcrash Pakistan (Foto: ANP)

CD: Conan - Monnos

Zonder ook maar één noot van Monnos gehoord te hebben is er, afgaande van de hoes, een goede voorstelling te maken van wat zich elk moment uit je boxen zal worstelen. Het artwork spreekt voor zich: een krijgsheer die hoog in de bergen uitkijkt over een kolossale cycloop, waarvan we in de hoes zelf een raaf met zijn oog weg zien vliegen. Neem daarbij de beschrijving op de sticker die zich in een bovenhoek van het album bevindt: "Conan are as heavy as interplanetary thunder amplified through the roaring black hole anus of Azathoth." Zo veel creativiteit in een descriptie alleen al belooft wat, maar maakt belofte geen schuld?

Conan - Monnos

Basketbalbond niet verder met bondscoach Kedar

Gadi Kedar is niet langer bondscoach van de Nederlandse basketbalmannen. De Nederlandse basketbalbond NBB heeft besloten het contract van de Israëliër niet te verlengen. Onder Kedar, die van 2008 tot en met 2011 de touwtjes in handen had, is er weliswaar een professionaliseringsslag gemaakt, maar werd nooit de Europese A-divisie bereikt.

Om dat doel te bewerkstelligen gaat de NBB op zoek naar een bondscoach die de nationale ploeg en alle jeugdteams een 'nadrukkelijk samenhangende speelstijl' kan bezorgen. Eerder gebeurde dat al bij de vrouwen- en meisjesteams binnen de bond.

Vier containers met valse merkartikelen ontdekt

Bij drie verschillende acties zijn deze week in totaal vier containers met valse merkartikelen in beslag genomen. De fiscale opsporingsdienst Fiod denkt met de arrestatie van vijf mensen twee criminele organisaties te hebben opgerold die vermoedelijk handelden in namaakartikelen, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie vrijdag.

In de vier containers zitten onder meer duizenden nagemaakte Uggs, honderden spijkerbroeken die van merken als G-star en Replay zouden zijn, duizenden valse shirts van Adidas en Reebok, honderden nagemaakte Gucci-portemonnees en honderden valse Nike-sportschoenen.

Dinsdag werden op ruim tien locaties in Klundert, Schiedam, Capelle aan den IJssel, Dordrecht en Rotterdam honderden nagemaakte merkportemonnees, zevenduizend valse merkschoenen en driehonderd valse merkspijkerbroeken aangetroffen. Hierbij zijn drie mannen aangehouden, die vrijdag langer vast zijn gezet door de rechter-commissaris in Den Bosch.

Woensdag werden in Heerlen zes invallen gedaan, waarbij zo'n zestienduizend nagemaakte merkschoenen en ruim tienduizend vervalste merkshirts werden gevonden. Een 43-jarige man uit de omgeving van Heerlen en een 69-jarige man uit Wijk bij Duurstede zijn bij deze actie aangehouden.

Afgelopen weekend vond de douane daarnaast nog eens achttienhonderd kledingstukken en vierhonderd paar sportschoenen in drie opslagloodsen in Rotterdam. Bij de acties zijn auto's, vrachtwagens en voor bijna 25.000 euro aan contant geld in beslag genomen. De valse merkartikelen worden vernietigd.

PVV tegen Hedwigeplan, Rutte waarschuwt

De PVV stemt niet in met het plan van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) om de Hedwigepolder gedeeltelijk onder water te zetten. Dat meldt PVV-Kamerlid Richard de Mos vrijdagavond. Premier Mark Rutte (VVD) waarschuwde vrijdagavond echter dat als de PVV niet de benodigde steun aan het plan verleent, de Hedwigepolder helemaal onder water gaat.

"Geen referendum, dus geen steun voor het alternatief van Bleker", twittert De Mos vrijdagavond. De gedoogpartner van de coalitie is nu van plan in te zetten op het droog houden van de hele polder, maar volgens premier Rutte kan de PVV dat wel vergeten.

In het wekelijkse gesprek met de minister-president dat de NOS uitzendt zei Rutte vrijdagavond dat als de PVV het plan van Bleker niet steunt, de hele Hedwigepolder onder water zal worden gezet. De Hedwigepolder zou eigenlijk jaren geleden al geheel onder water worden gezet als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, zoals was afgesproken met België. Met name vanuit Zeeland stuitte het plan echter op verzet.

Bleker wilde de Hedwigepolder eigenlijk ontzien, maar daar was de Europese Commissie tegen. Bleker presenteerde vorige week vrijdag een alternatief plan waarbij naast een derde van de Hedwigepolder, een gebied ter grootte van zo'n 150 voetbalvelden, ook drie andere polders onder water worden gezet. In totaal wordt 295 hectare grond ontpolderd. Rutte gaf aan te verwachten dat Brussel akkoord gaat met dit compromis, maar het kabinet is nog in afwachting van een brief hierover.

Rutte stelt dat met de PVV in het gedoogakkoord geen afspraak is gemaakt over de Hedwigepolder. "Maar we hebben de steun van de PVV in de Tweede Kamer nodig om het nieuwe plan van Bleker door te laten gaan. Dit is een laatste compromis met Brussel. Lukt het niet dit rond te krijgen in de Kamer, dan moeten we terug naar het oude plan en gaat de Hedwigepolder helemaal onder water."

Zeer zware verliezen voor Griekse topbanken

De vier grootste banken van Griekenland hebben over 2011 zeer zware verliezen geleden door de afschrijvingen op Griekse staatsobligaties en de diepe economische crisis in het land. Dat blijkt uit resultaten die de banken vrijdag publiceerden.

De grootste bank van Griekenland, National Bank of Greece, belandde voor 12,3 miljard euro in het rood, Alpha Bank verloor 3,8 miljard euro en Eurobank ging voor 5,5 miljard euro in het schip. Piraeus Bank raakte 6,3 miljard euro kwijt. Dat is in totaal circa 13 procent van het Griekse bruto binnenlands product.

De banken moesten van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) meedoen aan de grote afschrijving op Griekse schulden in ruil voor steun. Door de zware verliezen zijn de kapitaalposities van de banken erg zwak geworden. In het nieuwe Griekse reddingspakket is ongeveer 50 miljard euro aan steun voor de banken toegezegd.

Zeer zware verliezen voor Griekse topbanken
Zeer zware verliezen voor Griekse topbanken (Foto: ANP)

Vietnam vraagt WHO om hulp met mysterieuze ziekte

Vietnam heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding (CDC) om hulp gevraagd bij het bestrijden van een mysterieuze ziekte. Tot dusver zijn negentien mensen aan de ziekte bezweken en 171 anderen ziek geworden in een arm gedeelte van de provincie Quang Ngai, aldus een regeringsfunctionaris.

Vooral kinderen en jonge volwassenen zijn tot dusver aan de ziekte ten prooi gevallen. De initiële symptomen zijn hoge koorts, een gebrek aan eetlust en uitslag op handen en voeten. Bij patiënten die niet snel worden behandeld kunnen leverproblemen ontstaan en kunnen meerdere organen het uiteindelijk begeven.

Momenteel liggen er nog honderd mensen in het ziekenhuis, tien van hen verkeren in kritieke toestand. Bij mensen bij wie de symptomen vroeg worden opgemerkt slaat de behandeling meestal aan, aldus de autoriteiten. Evenwel zijn 29 mensen nadat ze genezen leken opnieuw ziek geworden.

Het Vietnamese ministerie van volksgezondheid heeft eerder deze maand een team naar het gebied gestuurd, maar dat slaagde er niet in de oorzaak van de ziekte te achterhalen. Daarom heeft Vietnam de WHO en het CDC ingeschakeld.

Een woordvoerder van de WHO zei dat de organisatie nog geen officieel verzoek van de Vietnamese regering heeft ontvangen. "We kunnen geen onderzoek instellen zonder een officieel verzoek", zei de woordvoerder.

Nadal blijft op koers in Monte Carlo

Rafael Nadal heeft zijn jacht op zijn achtste titel op rij bij het masterstoernooi in Monte Carlo voortgezet. De Spaanse gravelkoning won vrijdag in de kwartfinale met 7-5 en 6-4 van de ongeplaatste Stanislas Wawrinka uit Zwitserland. Nadal, de nummer twee van de plaatsingslijst, neemt het in de halve eindstrijd op tegen Gilles Simon uit Frankrijk.

Nadal en Wawrinka waren in het begin van de wedstrijd aan elkaar gewaagd, maar nadat beide spelers een break hadden gemaakt was het de Spanjaard die met drie games op rij aan het langste eind trok in de eerste set. Een vroege break bleek ook voldoende voor Nadal om de tweede set naar zich toe te trekken.

Simon nam in zijn kwartfinale tegen Jo-Wilfried Tsonga een vroege break voorsprong, maar liet zijn landgenoot (4) terugkomen tot 5-5. De nummer negen van de plaatsingslijst maakte vervolgens toch nog het verschil. In de tweede set brak Simon Tsonga twee keer, maar leverde hij zelf ook een keer zijn opslag in: 7-5 en 6-4.

Ruijgh rijdt alsnog Luik-Bastenaken-Luik

Rob Ruijgh zal komende zondag alsnog deelnemen aan Luik-Bastenaken-Luik, zo weet L1 te melden. De Limburger van Vacansoleil-DCM vervangt teamgenoto Marco Marcato die ziek afgehaakt is.

Vacansoleil maakte afgelopen donderdag de selectie bekend voor La Doyenne en nam hierin Ruijgh in eerste instantie niet op. Nu de Limburger wel aangewezen is zullen er vier Nederlanders van het team meedoen. Wout Poels, Lieuwe Westra en Johnny Hoogerland waren eerder al aangewezen.

Rob Ruijgh alsnog in Luik-Bastenaken-Luik (Foto: Pro Shots)

Trials Evolution best verkochte XBLA-game op dag 1

Trials Evolution heeft een nieuw verkooprecord gezet voor een eerste dag op Xbox Live Arcade. Hoeveel keer hij precies verkocht is is niet bekend, maar we weten wel dat de game al meer dan 100,000 keer over de digitale toonbank is gegaan, dankzij een tweet van ontwikkelaar Redlynx.

Door de drukte waren de leaderboards woensdagavond even onbeschikbaar, en Microsoft en Redlynx bereiden zich voor op een hectisch weekend. Op het moment van schrijven staan er 178.865 mensen op het leaderboard van het eerste level in de game, dus 200,000 verkochte eenheden lijkt geen al te gekke schatting. De voorganger van Trials Evolution, Trials HD, werd meer dan 2 miljoen keer verkocht in totaal.

Akkoord over cao gemeenteambtenaren

Na lang steggelen hebben 180.000 gemeenteambtenaren een nieuwe cao. Dat heeft een woordvoerder van Abvakabo FNV vrijdagavond laten weten.

De ambtenaren zaten sinds juni 2011 zonder cao. In de nieuwe cao zijn goede afspraken gemaakt over de begeleiding van werk naar werk, aldus de zegsman. Dat was een belangrijk onderhandelingspunt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Verder zijn er afspraken over het salaris gemaakt. De werknemers krijgen 1 procent loonsverhoging per 1 januari van dit jaar, dan nog eens 1 procent per 1 april en in augustus en eenmalige uitkering. "Daarmee is koopkrachtbehoud voor de lager ingeschaalden gewaarborgd."

'Warmer weer op komst'

Veel mensen klagen de laatste tijd over het frisse, natte en wisselvallige weertype. Voor deze mensen hebben de weermodellen waarschijnlijk goed nieuws.

Sinds enkele dagen laten zowel het Amerikaanse als Europese weermodel een gevoelige verzachting naar het einde van de maand zien. Het is niet uitgesloten dat er subtropische lucht vanuit Spanje de Benelux bereikt en dat zou vooral in het oosten van ons land kunnen resulteren in maxima dichtbij de 25°C.

Na een 'slappe' april lijkt dit dus een welkom bericht. Of het daadwerkelijk waarheid wordt, zal binnen de eerstvolgende 48 uur duidelijker worden.

Groningen-directeur loopt naar huis bij winst op Ajax

Algemeen directeur van FC Groningen Hans Nijland zal naar huis lopen mocht zijn club komende zondag in de Amsterdam ArenA van Ajax winnen. Dit liet hij gisteravond weten op een door het jubilerende Be Quick 1887 georganiseerd voetbalforum in de Euroborg.

Onder meer Jan Mulder, Frits Barend en KNVB-voorzitter Michael van Praag hoorden Nijland de uitspraak doen, maar de kans dat de directeur daadwerkelijk de voetreis naar Groningen aan mag vangen lijkt klein. De Groningers kennen een stroef seizoen, terwijl Ajax de laatste maand in goede vorm steekt en op weg is naar prolongatie van de titel in de Eredivisie.

Hans Nijland wil naar huis lopen (Foto: Pro Shots)

Yao sneuvelt in halve finale EK badminton

Badmintonster Yao Jie is in de halve finale van het EK gestuit. In het Zweedse Karslkrona was de als tweede geplaatste Duitse Juliane Schenk met 21-13 en 21-10 een maatje te groot. Yao was als vijfde gerangschikt. Schenk treft in de finale de als eerste geplaatste Deense Tine Baun. Yao strijdt tegen de Bulgaarse Linda Zechiri (7) om het brons.

Yao, die in 2002 Europees kampioen werd en in 2004 en 2006 brons pakte, ging in de eerste game tot 6-6 gelijk op met Schenk. Daarna liep de Duitse langzaam maar zeker weg bij de tot Nederlandse genaturaliseerde Chinese. In de tweede game kon Yao nooit aanhaken. Schenk pakte snel een voorsprong en gaf die niet meer uit handen.

Hogenkamp onderuit in kwartfinale

Richel Hogenkamp is als laatste Nederlandse uitgeschakeld bij het ITF-toernooi in Civitavecchia. De Doetinchemse boog op het Italiaanse gravel met 6-4 en 6-3 voor Teliana Pereira uit Brazilië. Kiki Bertens en Bibiane Schoofs werden eerder beiden in de tweede ronde al uitgeschakeld.

Hogenkamp en Pereira speelden volgens de Nederlandse 'een lange wedstrijd met veel rally's'. De Doetinchemse meldt dan ook op Twitter dat ze goed heeft gespeeld. "Dat meisje maakte nauwelijks fouten", verklaart ze haar nederlaag. Hogenkamp zet nu koers naar Tunesië voor het ITF-toernooi van Tunis.

Schutter Florida vrij op borgtocht na excuses

De blanke buurtwacht die in februari in Florida de zwarte tiener Trayvon Martin doodschoot, heeft vrijdag onverwacht zijn excuses aangeboden. De rechter bepaalde vervolgens dat de man vrij mag komen na het storten van 150.000 dollar (circa 113.500 euro) borg.

De moord schokte de Verenigde Staten, omdat de politie aanvankelijk de verdachte niet wilde oppakken. In Florida mogen bewoners anderen doden uit zelfverdediging.

De buurtwacht schoot de 17-jarige Trayvo dood toen die een hek van de ommuurde woongemeenschap binnenliep. "Het spijt me dat u uw zoon heeft verloren", zei schutter George Zimmerman tegen de ouders. "Ik wist niet hoe oud hij was. Ik wist niet of hij gewapend was."

[NBA] 'New York Knicks haalt Gadzuric'

Dan Gadzuric staat op het punt een contract te tekenen bij New York Knicks. Dat melden Amerikaanse media vrijdag. De 34-jarige Hagenaar, die eerder in de NBA uitkwam voor Milwaukee Bucks, Golden State Warriors en New Jersey Nets, zou al met het team uit New York zijn afgereisd naar Cleveland voor de wedstrijd tegen de Cavaliers vrijdagavond.

Met Gadzuric, die mag spelen tijdens de play-offs hoopt interim-coach Mike Woodson meer breedte in zijn selectie te krijgen. Bij de New Yorkse ploeg moet de center de knieblessure van Jared Jeffries opvangen. Om ruimte te maken in de selectie wordt Bill Walker weggestuurd.

Tot vijf jaar cel voor groepsverkrachting

Zes mannen zijn vrijdag veroordeeld tot straffen tot vijf jaar cel voor groepsverkrachting van een 18-jarige vrouw. De rechtbank in Utrecht acht een van hen ook schuldig aan een poging tot het verkrachten van een 17-jarig meisje, een ander heeft volgens de rechtbank behalve de 18-jarige ook een 14-jarig meisje verkracht.

De 18-jarige vrouw werd vorig jaar twee keer slachtoffer, op 30 april en 5 mei. De verkrachtingen vonden plaats in het huis van haar 17-jarige vriendje op wie ze verliefd was. De groepen daders waren wisselend van samenstelling.

De verdachten hebben bekend dat ze seks hebben gehad met de vrouw, maar ontkennen dat sprake was van dwang. Dat het slachtoffer na de eerste keer nog een keer naar de woning ging, is volgens de rechtbank weliswaar vreemd, maar haar verklaring is in de ogen van de rechter niet ongeloofwaardig. Het slachtoffer was verliefd, had problemen thuis en haar vriend had gezegd dat de tweede keer niets zou gebeuren.

De opgelegde celstraffen variëren tussen de twintig maanden en vijf jaar. Een 21-jarige man die twee keer deelnam aan de groepsverkrachting en ook een 17-jarig meisje heeft geprobeerd te verkrachten kreeg de hoogste straf van vijf jaar cel opgelegd. Een andere 21-jarige man die de 18-jarige vrouw en een 14-jarig meisje verkrachtte, kreeg 3,5 jaar cel.

De inmiddels 18-jarige ex-vriend van het slachtoffer is vrijdag niet veroordeeld. De rechtbank wil dat een deskundige een nieuw rapport over hem opstelt. Rapportages over wat de beste behandeling voor hem is, spreken elkaar namelijk tegen.

Lab VUmc dicht na omvallen chemisch vat

Een laboratorium in het VU Medisch Centrum in Amsterdam is vrijdagmiddag afgesloten nadat een vaatje met oplosmiddelen om was gevallen. Een medewerkster kreeg spetters van het chemische goedje op haar laarzen en is uit voorzorg naar de eerste hulp gebracht, meldt de brandweer.

Het vaatje viel rond 15.30 uur om. Omdat aanvankelijk niet duidelijk was om welke chemische stoffen het ging, gingen brandweermannen in speciale gaspakken het laboratorium binnen. In het vaatje bleek ongeveer een liter oplosmiddelen, die moesten worden verwerkt als afval, te zitten. De brandweermannen zetten het vat rechtop en sloten het af.

Volgens de brandweer was geen sprake van een gevaar voor de omgeving.

Aangifte tegen 50Plus om lek patiëntgegevens

Medisch onderzoekscentrum Diagnostiek Voor U heeft aangifte gedaan van computercriminaliteit. Volgens het centrum hebben twee medewerkers van ouderenpartij 50Plus zich toegang verschaft tot medische gegevens van Brabanders en Gelderlanders door de inlognaam en wachtwoord van een arts te misbruiken. Dat meldt het centrum vrijdag.

Donderdag meldde 50Plus dat via de website van het centrum de medische gegevens van duizenden mensen uit Noord-Brabant en Gelderland op straat lagen vanwege een lek in het zogenoemde cyberlabsysteem. Een partijlid ontdekte het lek op de website. In de gegevens stond onder meer wie een alcohol- of cocaïneverslaving heeft.

Het centrum, gevestigd in Eindhoven en Den Bosch, doet bloed- en urineonderzoek voor onder meer ziekenhuizen, verzekeraars en huisartsen. Het centrum haalde nadat het lek bekend werd het cyberlabsysteem uit de lucht, heeft het lek gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en is een in- en extern onderzoek gestart, zodat de 'noodzakelijke maatregelen' kunnen worden genomen.

Ook is aangifte gedaan, 'om de onderste steen boven te krijgen'. Uit nader onderzoek van het systeem blijkt volgens het centrum dat met het account van de arts de laboratoriumgegevens van zeventien patiënten zijn ingezien. Er zouden geen gegevens zijn gekopieerd. "Er zijn dus geen aanwijzingen dat er gegevens op straat liggen", aldus het centrum.

De zeventien patiënten worden persoonlijk op de hoogte gesteld. "Alle andere patiënten hoeven zich geen zorgen te maken."

Verbeek: "Ik wil Van der Wiel, Eriksen en Vertonghen wel"

Gertjan Verbeek ging vandaag tijdens de persconferentie in op de interesse van Ajax in AZ-verdediger Niklas Moisander. De oefenmeester liet weten dat hij al veel langer wist van de interesse.

"Dat wist ik al twee maanden. Als ik het weet, neem ik aan dat Niklas het ook weet. Hij vindt het niet interessant, zegt hij. Eerst de competitie afmaken, dat is belangrijker", liet Verbeek weten.

Volgens de trainer heeft Ajax zich netjes gemeld bij AZ. "Interesse kenbaar maken mag. Ik wil ook graag Gregory van der Wiel, Christian Eriksen en Jan Vertonghen. Siem de Jong mag ook wel deze kant op komen.”

Verbeek jaloers op kwaliteit bij Ajax (Foto: Pro Shots)

Schadevergoeding na reclamestunt bij DWDD

Levensmiddelenbedrijf Unilever betaalt een schadevergoeding aan de VARA voor een reclamestunt tijdens De Wereld Draait Door. De partijen onderhandelen nog over de hoogte van de vergoeding. Dat meldt de omroep vrijdag.

Het moederbedrijf van deodorantmerk Axe erkent verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor een zoenactie tijdens de talkshow. De reclamestunt heeft het programma 'ernstig verstoord'. Daarnaast, stelt de omroep, is het programma misbruikt voor een commerciële campagne. "De VARA tolereert een dergelijke actie niet."

Tijdens de uitzending op 4 april verschenen in het publiek op de achtergrond van presentator Matthijs van Nieuwkerk opeens zoenende koppels. Zij bleken te zijn betaald door het reclamebureau van Axe. Eerder kondigde de omroep al aan juridische stappen te ondernemen.

Eindzege Trentino voor Pozzovivo

Domenico Pozzovivo heeft de Giro del Trentino op zijn naam geschreven. De eindzege van de Italiaan van Colnago-CSF Inox kwam in de 177 kilometer lange slotetappe van Castelletto di Brenzone naar de Passo Pordoi niet meer in gevaar. Darwin Atapuma wist de etappe op zijn naam te schijven, Pozzovivo werd derde.

De Deen Brian Vandborg en de Zwitser Reto Hollensteun waren de aanvallers van de dag door na 63 kilometer weg te springen uit het peloton, maar zij werden op de dertien kilometer lange slotklim achterhaald. Pozzovivo voerde het tempo in de slotkilometers op, waarna zijn concurrenten vrijwel allemaal moesten lossen. In de sprint om de zege was Atapuma de snelste, drie seconden voor Carlos Betancour en zes voor Pozzovivo.

In het eindklassement had Pozzovivo een voorsprong van veertig seconden op Damien Cunego en 1,03 minuten op Sylvester Szmyd.

'CPB-cijfers naar Catshuis gestuurd'

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft plannen die VVD, CDA en PVV hebben gemaakt doorgerekend en naar het Catshuis gestuurd. Dat meldt de NOS op basis van ingewijden. De besprekingen in het Catshuis worden vrijdag om 18.00 uur voortgezet.

Uit de cijfers van het CPB moet blijken of het pakket extra maatregelen dat coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV overeen zijn gekomen voldoende zoden aan de dijk zet. Naar schatting moet het kabinet minimaal negen miljard euro extra bezuinigen.

Als het CPB heeft becijferd dat de maatregelen te weinig effect hebben moeten premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Maxime Verhagen (CDA) en gedoger Geert Wilders (PVV) terug naar de onderhandelingstafel. Het drietal onderhandelt, ondersteund door hun secondanten, al zeven weken in het Catshuis.

Mogelijk wordt de uitkomst begin volgende week gepresenteerd, maar geen van de betrokkenen wil daar iets over zeggen.

Ik ga scheiden 19

“Ik kan mij bijna niet bewegen, Marion. Maar vertel mij: wat is er in drie maanden gebeurd? Eerst met betrekking tot mijn leven en dan de rest van de wereld.”
“Ten eerste: je zoon gaat naar de middelbare school. Je dochter is over naar de volgende klas. Jan is verloofd met zijn Miranda. Je kinderen hebben geen goede band met haar. Hij zal moeten wachten tot jullie gescheiden zijn. In sommige gevallen ben ik als je woordvoerder opgetreden. Ik hoop dat je dat niet erg vindt.”
“Lieverd, ik had niemand anders gewild.”

Van Rhijn verlengt contract bij Ajax

Ricardo van Rhijn staat ook de komende seizoenen onder contract bij Ajax. De verdediger, die dit seizoen definitief doorbrak in de hoofdmacht van de Amsterdammers, heeft zijn aflopende contract verlengd tot medio 2015.

Eerder vandaag publiceerde Essel Sport, het managementbureau van de verdediger, al een foto van Van Rhijn die met de pen in zijn hand het contract ondertekende. Inmiddels heeft Ajax de contractverlenging van Van Rhijn via de officiële kanalen bevestigd.

Dit seizoen verving hij de geblesseerde Gregory van der Wiel veelal als rechtsachter. Van Rhijn kan daarnaast ook als centrale verdediger uit de voeten.

Van Rhijn verlengt contract bij Ajax (Foto: Pro Shots)

Supporters vinden Heitinga beste speler van de maand

John Heitinga is door de supporters van zijn ploeg Everton gekozen tot Speler van de Maand maart. De 28-jarige verdediger haalde vandaag zijn prijs op in het Hilton Hotel in Liverpool.

Heitinga is vanzelfsprekend blij met zijn uitverkiezing: "Het is mooi om dit soort prijzen te winnen. Maart was een goede maand voor ons en ik was blij dat ik in een aantal grote wedstrijden mocht spelen en het goed kon doen."

Everton was dit seizoen dichtbij een prijs, maar The Toffees gingen in de halve finales van de FA Cup onderuit tegen stadsgenoot Liverpool. Heitinga kan na zijn individuele prijs aan het eind van het jaar mogelijk nog een prijs bijschrijven. Op dit moment staat hij bovenaan in de strijd om de Speler van het Jaar-titel bij Everton.

Albayrak vangt bot bij raad

De Raad voor de Journalistiek heeft de klacht van Nurten Albayrak tegen de NOS grotendeels ongegrond verklaard. Dat bleek vrijdag uit de uitspraak van de raad, die de NOS publiceerde.

In de uitzending werd onder meer gesteld dat de directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de sfeer zou verzieken, niet naar de mensen in het veld zou luisteren en zo geld zou verkwanselen.

Albayrak stapte naar de raad met klachten over de uitzending, waarvan zij vond dat die schade had toegebracht aan haar professionele en persoonlijke reputatie. Ze vond onder meer dat de berichtgeving eenzijdig en tendentieus was en dat haar privacy onnodig werd aangetast. Ook ging het volgens haar om ernstige beschuldigingen door anonieme bronnen.

De Raad voor de Journalistiek ging er slechts voor een deel in mee en oordeelde dat de NOS uitgebreider aandacht had moeten besteden aan de reactie van Albayrak. De andere onderdelen van haar klacht werden ongegrond verklaard.

Vijftal drukte 5,5 miljoen aan zorggeld achterover

De verdachten die dinsdag zijn opgepakt voor fraude met zorgbudgetten hebben vermoedelijk ruim 5,6 miljoen euro buitgemaakt. Ze vroegen voor acht miljoen euro zorgbudgetten aan. Daarvan is volgens het functioneel parket van het Openbaar Ministerie slechts dertig procent daadwerkelijk besteed aan zorg.

De rest van het geld is waarschijnlijk grotendeels gebruikt voor privé-uitgaven, waaronder de aankoop van vastgoed. De verdachten gebruikten volgens het OM eigen bedrijven in de zorgsector om bij de overheid zorgbudgetten aan te vragen. Dat gebeurde vermoedelijk op basis van vervalste indicatiestellingen en budgetaanvragen.

Het OM heeft beslag laten leggen op bezittingen van de vijf, waaronder dertig bankrekeningen, acht auto's en acht woningen. Op die manier hoopt het OM een deel van de buit terug te kunnen krijgen.

De verdachten, twee mannen van 33 jaar en een 32-jarige vrouw uit Den Haag, een 51-jarige vrouw uit Rijswijk en een 48-jarige vrouw uit Nijmegen, worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Haag. Ze worden verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

[PL darts] Taylor en Van Barneveld verliezen

Phil Taylor heeft voor het eerst dit seizoen verloren de Premier League Darts. Adrian Lewis was met 8-5 te sterk. Raymond van Barneveld ging ook onderuit, Simon Whitlock versloeg de Hagenaar met 8-4. De Australiër staat nu met anderhalve been in de halve finale. 

Barney kwam niet aan te pas, tijdens de pauze stond hij al 4-2 achter. De voorsprong werd door de Australiër niet meer weggegeven. In het duel tussen de wereldkampioenen leek beslist te worden door Taylor. The Power kwam met 4-2 voor, maar na de pauze kwam Jackpot los en mede door een 160 finish wist Lewis de partij snel naar zich toe te trekken. 


Kevin Painter behield door zijn zege op Gary Anderson nog uitzicht op een playoffplek. James Wade en Andy Hamilton deelde de punten. Volgende week in Liverpool moet Gary Anderson winnen om nog kans te maken op de playoffs. Barney moet tegen Hamilton. 


Uitslagen

19 april  BIC, Bournemouth  
Raymond van Barneveld Simon Whitlock 4-8
Gary Anderson Kevin Painter 4-8
James Wade Andy Hamilton 7-7
Phil Taylor Adrian Lewis 5-8

 Stand

# Speler Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Legs voor Legs tegen Legsaldo
1 Phil Taylor* 11 9 1 1 19 84 45 39
2 Simon Whitlock 11 6 2 3 14 69 63 6
3 James Wade 11 5 1 5 11 68 67 1
4 Adrian Lewis 11 4 3 4 11 67 68 -1
5 Raymond van Barneveld 11 4 2 5 10 65 76 -11
6 Kevin Painter 11 4 0 7 8 64 74 -10
7 Andy Hamilton 11 2 4 5 8 66 77 -11
8 Gary Anderson 11 3 1 7 7 58 71 -13

  Programma

26 april Echo Arena, Liverpool
James Wade Kevin Painter
Phil Taylor Simon Whitlock
Andy Hamilton Raymond van Barneveld
Adrian Lewis Gary Anderson

Zeeland verwerpt referendum Hedwigepolder

De provincie Zeeland ziet niets in het houden van een referendum over de kabinetsplannen om de Hedwigepolder gedeeltelijk onder water te zetten. Een motie daartoe van de PVV werd vrijdagmiddag verworpen door de Zeeuwse Provinciale Staten. Onder meer het CDA stemde tegen het voorstel.

Het houden van een volksraadpleging is een keiharde voorwaarde van de PVV. Zonder referendum zal de gedoogpartij 'geen millimeter steun' geven aan staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA), twitterde Geert Wilders donderdagavond nog. Tweede Kamerlid Richard de Mos (PVV) stuurde donderdag daarom aan op een opiniepeiling, mocht het voorstel voor een referendum worden verworpen.

Het provinciebestuur liet eerder deze week al weten dat het kon instemmen met de plannen van Bleker om de Hedwigepolder voor één derde onder water zetten, samen met nog een paar andere gebieden. Dat is nodig om de natuur te herstellen die verloren is gegaan bij het uitdiepen van de Westerschelde, om zo de haven van Antwerpen bereikbaar te houden.

De bewindsman heeft nog geen meerderheid in de Kamer voor zijn plan. Het debat daarover wordt volgende week voortgezet. Premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdag dat hij de plannen van Bleker steunt.

Zac Efron geneert zich voor seksscènes

Zac Efron vindt het erg gênant om zijn seksscènes samen met zijn moeder te bekijken. "Ik kruip helemaal in elkaar", zegt de acteur tegen het Amerikaanse blad People. Zijn moeder was aanwezig bij de première van Efrons nieuwe film The Lucky One, waarin meerdere bedscènes met actrice Taylor Schilling voorkomen.

"Ook al zat ze een paar stoelen verderop, tijdens die scènes dook ik weg, het was te gênant." Hoewel de liefdesscènes geacteerd zijn, vindt de 24-jarige acteur het toch ongemakkelijk om ze samen te bekijken. "Het is raar om te weten dat je familie ernaar zit te kijken."

Volgens Efron kon zijn moeder er wel om lachen. "Ze zei: dat is mijn zoon. Ze was trots op me, ondanks dat het voor haar ook gek was om te zien." The Lucky One draait vanaf 7 juni in de Nederlandse bioscopen.

Debuutroman Alles is Carmen wordt verfilmd

Alles is Carmen, de debuutroman van Alma Mathijsen, wordt verfilmd door de Amsterdamse filmproducent Smarthouse Films. Dat maakte uitgeverij De Bezige Bij, waar het boek vorig jaar verscheen, vrijdag bekend.

In het boek ontmoet Carmen een zekere Chris. Ze worden verliefd op elkaar en gaan samen naar Parijs. Na enige tijd blijkt Chris echter op Carmen uitgekeken en de relatie loopt ten einde. Carmen is ontroostbaar en zint op wraak.

De 27-jarige Mathijsen begon op haar 18e met schrijven en publiceerde vier toneelstukken en een verhalenbundel. Ze studeerde vorig jaar af aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze schrijft regelmatig in NRC Next.

De film wordt geregisseerd door Stephane Kaas, ook afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie, evenals de Filmacademie. Hij maakte enkele korte films die voor enkele internationale filmfestivals werden geselecteerd. Het scenario is van Tjeerd Posthuma, die ook schrijft voor Sesamstraat.

Wanneer de film uit moet komen is nog onbekend.

Arsenal rest van het seizoen zonder Arteta

Arsenal moet het de rest van het seizoen stellen zonder Mikel Arteta. De 30-jarige middenvelder kampt volgens zijn club met een verstuikte enkel. De Londenaren vreesden voor een operatie, maar zijn Arteta 'slechts' zes tot acht weken kwijt.

Arteta kwam afgelopen zomer van Everton naar Arsenal. In het team van trainer Arséne Wenger is hij onomstreden. De Spanjaard kwam tot dusver tot 29 wedstrijden in de Premier League en scoorde daarin zes doelpunten.


Arsenal rest van het seizoen zonder Arteta (Foto: Novum)

Nieuwe regisseur voor vervolg The Hunger Games

Francis Lawrence gaat Catching Fire regisseren. De regie van het vervolg op The Hunger Games was een gewild baantje in Hollywood, nadat Gary Ross uit het project stapte. Lawrence heeft nu groen licht gekregen om de sciencefictionfilm te maken, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Lawrence was met Moneyball-regisseur Bennet Miller in de race voor de regieklus. Miller wilde de film graag regisseren, maar wil ook graag de komedie Foxcatcher met Steve Carell maken. Ross wilde Catching Fire niet maken omdat hij naar eigen zeggen geen tijd had. Volgens geruchten was de regisseur het niet eens met het salaris dat hij voor de film zou krijgen.

De Oostenrijkse Lawrence is bekend van Water for Elephants, I Am Legend en videoclips van popsterren als Britney Spears, Janet Jackson en Jennifer Lopez. Hij kan meteen beginnen aan Catching Fire, waarvoor de opnames dit najaar van start moeten gaan.

The Hunger Games met Jennifer Lawrence, geen familie van de regisseur, is een groot succes in de Amerikaanse bioscopen. De film kostte 78 miljoen dollar om te maken, staat al vier weken op de eerste plaats en leverde tot nu toe wereldwijd ruim 530 miljoen dollar op.


Nieuwe regisseur voor vervolg The Hunger Games (Foto: Novum)

Anna Faris schrikt mensen af met haar okselhaar

Anna Faris heeft veel mensen de stuipen op het lijf gejaagd met haar lange okselhaar. De 35-jarige actrice liet het haar groeien voor haar rol in de film The Dictator en beleefde er vervolgens veel plezier aan tijdens feestjes.

"Het werkte geweldig als trucje op een feest", zei ze in de Tonight Show. "Als ik mensen wilde shockeren en laten kokhalzen liet ik mijn okselhaar zien." Een grote schok voor de blondine was de kleur van haar okselhaar, dat tegen haar verwachting niet licht van kleur was. "Het was lang, grof en zwart", vertelt Faris. Hoewel de Scary movie-actrice zei dat ze het niet erg vond om haar okselhaar te laten groeien, heeft ze na haar laatste opname de bos toch maar afgeschoren.

Faris speelt in The Dictator een eigenaresse van een supermarkt, die alleen organisch voedsel verkoopt. Om de rol overtuigend te spelen werd de actrice gevraagd haar okselhaar te laten groeien voor de film. De komedie is geschreven door Sacha Baron Cohen, die zelf de hoofdrol in de film vertolkt.

Mickey Rourke keert terug in Sin City 2

Mickey Rourke en Rosario Dawson keren terug in Sin City 2. Ze zijn de eerste acteurs die hun medewerking hebben toegezegd aan het vervolg op de film uit 2005, zei regisseur Robert Rodriguez tegen het Britse muziektijdschrift NME.

"We zijn nog niet met casten begonnen, maar weten van sommige acteurs al dat ze terugkeren", vertelt de filmmaker, bekend van onder meer From Dusk Till Dawn, Predators en Machete. "Ik heb afgelopen weekend met Mickey geluncht en hij vindt het geweldig dat hij weer kan meedoen."

Rourke's terugkeer in Sin City: A Dame to Kill For was lang onzeker. Zijn personage, de haast onverwoestbare Marv, lijkt in de film immers het loodje te leggen op de elektrische stoel. Blijkbaar hebben Rodriguez en Frank Miller, de bedenker van de strips waarop de film is gebaseerd, een oplossing gevonden.

Dawson keert terug als Gail, de hoerenmadame die met een arsenaal aan wapens haar territorium verdedigt. Over de mogelijke casting van Angelina Jolie was Rodriguez simpel. "Ik heb haar nog niet eens ontmoet of met Frank besproken welke rol ze zou moeten spelen", zegt hij.

De geruchten dat Jolie zou meespelen gingen al enige tijd en werden opnieuw aangewakkerd nadat Jolie en Brad Pitt zich vorige week verloofden. Pitt is een goede vriend van Quentin Tarantino, die weer dikke maatjes is met Rodriguez. Tarantino trad bij Sin City al op als 'speciale gastregisseur'.

Het verhaal van de film Sin City: A Dame to Kill For is gebaseerd op enkele stripboeken van Miller, waaronder A Dame to Kill For en Just Another Saturday Night. Miller vertelde vorig jaar al dat ook dat het personage Nancy Callahan, in Sin City gespeeld door Jessica Alba, terugkeert.

Wanneer de film in productie gaat, is nog onbekend. Eerst wil Rodriguez zijn vervolg op Machete, getiteld Machete Kills, maken. De beide films staan officieus gepland voor volgend jaar.


Mickey Rourke keert terug in Sin City 2 (Foto: Novum)

Zwaarden en musketten in Mount & Blade DLC-launchtrailer

De multiplayer-DLC Mount & Blade Warband: Napoleonic Wars is sinds gister verkrijgbaar en dat wordt gevierd met een launchtrailer vol met explosies en zwaardgevechten. In Napoleonic Wars kun je negentiende-eeuwse gevechten herleven met authentieke uniformen en wapens.

De DLC is gebaseerd op een mod waar Flying Squirrel Entertainment eerst aan werkte, Mount & Musket: Batallion. Samen met Taleworlds maakten ze een compleet nieuwe versie. Het pakket bevat maar liefst 220 verschillende units, negentiende-eeuwse artillerie, wapens en uniformen, en multiplayer-gevechten met wel 250 spelers.

Black Butterflies naar Chinees filmfestival

Het drama Black Butterflies wordt getoond tijdens het tweede internationale filmfestival van Beijing. De film van Paula van der Oest is geselecteerd voor het belangrijkste programma van het festival, Beijing Film Panorama, heeft het festival bekendgemaakt.

Tijdens het festival zijn talloze Chinese, maar ook Amerikaanse en Europese films te zien. Naast Black Butterflies worden onder meer het Amerikaanse drama The Help, het Belgische drama Le Gamin au Vélo en de Noorse thriller Headhunters getoond. Black Butterflies met Carice van Houten won eerder al filmprijzen in Zuid-Afrika en New York.

In de categorie documentaires en korte films wordt de Nederlandse film Liefdeswinter van Gülsah Dogan vertoond. Van der Oest en Dogan zijn beiden aanwezig bij de vertoning van hun film in de Chinese hoofdstad. Het filmfestival loopt van 23 tot en met 28 april.


Black Butterflies naar Chinees filmfestival (Foto: Novum)

The Witcher 2 meest verkocht in Nederland

Het actierollenspel The Witcher 2: Assassins of Kings heeft de eerste plaats in de Nederlandse verkooptoptien veroverd. Het spel voor de Xbox 360 stoot hiermee het voetbalspel FIFA Street voor de PlayStation 3, dat vijf weken onafgebroken het populairste spel van Nederland was, van zijn troon. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Het avonturenspel Kinect Star Wars maakt in zijn tweede week in de top tien een vrije val van de derde naar de zesde plaats. Het gezelschapsspel Mario Party 9 voor de Wii, FIFA 12 voor de PlayStation 3 en Call of Duty: Modern Warfare 3 voor dezelfde spelcomputer staan boven de Star Wars-game.

Ten opzichte van vorige week heeft FIFA Street voor de Xbox 360 de verkooptoptien verlaten. Het dansspel Just Dance 3 zakt, na 22 weken in de top tien, twee plaatsen naar de zevende plaats. Gevolgd door het schietspel Battlefield 3, de racegame Mario Kart 7 en het avonturenspel Skylanders: Spyro's Adventure.

01. The Witcher 2: Assassins of Kings (Xbox 360)
02. FIFA Street (Playstation 3)
03. Mario Party 9 (Nintendo Wii)
04. FIFA 12 (Playstation 3)
05. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Playstation 3)
06. Kinect Star Wars (Xbox 360)
07. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
08. Battlefield 3 (Playstation 3)
09. Mario Kart 7 (Nintendo 3DS)
10. Skylanders: Spyro's Adventure (Nintendo Wii)


The Witcher 2 meest verkocht in Nederland

Penélope Cruz weer met man Javier Bardem in film

Penélope Cruz lijkt een filmrol in het nieuwe drugsdrama van Ridley Scott te bemachtigen. De Spaanse actrice zou daarin te zien zijn naast haar man Javier Bardem, die al is verbonden aan The Counselor. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 37-jarige Cruz zou in The Counselor het liefje van de hoofdpersoon spelen, een rol van Michael Fassbender. Hij is in de film te zien als advocaat die geld nodig heeft en daarom in drugs gaat handelen. Hij schakelt een rijke vriend in, de rol van Bardem, die weer met een schimmig figuur, gespeeld door Brad Pitt, in zee gaat. Daarna loopt het hele project in de soep.

Cruz en Bardem hebben een lange filmgeschiedenis samen. De Spaanse acteur en actrice waren in 1992 samen te zien in de Spaanse film Jamón, Jamón en speelden in 2008 samen in Woody Allens Vicky Cristina Barcelona. Voor haar rol in de laatstgenoemde film kreeg Cruz een Oscar.

De 74-jarige Ridley Scott, bekend van films als Alien, Thelma & Louise en Gladiator, is ook nog in gesprek met Angelina Jolie. Ze moet het liefje van een van de mannen gaan spelen.

Het scenario van The Counselor is geschreven door Cormac McCarthy, onder meer bekend van het boek No Country for Old Men. Voor zijn rol in die boekverfilming kreeg Bardem in 2008 een Oscar. De opnamen van The Counselor gaan in juni van start, zodat de film volgend jaar in de bioscopen kan draaien.


Penélope Cruz weer met man Javier Bardem in film (Foto: Novum)

Sterretje wil niet burgerlijk worden

Sterretje weigert burgerlijk te worden. Zelfs als hij de perfecte vrouw tegen het lijf zou lopen, dan zit dat volgens hem er niet in. De realityster is vanaf maandag te zien in het nieuwe programma In Love With Sterretje. Hij liet eerder deze week weten verliefd te zijn.

"Ik ben nog steeds een feestbeest en dat gaan we ook zien in het programma", zegt Sterretje, die eigenlijk Tony Wyczynski heet, voor de camera van Novum Nieuws. "Ik wil niet te veel veranderen. Natuurlijk, ik wil me aanpassen, maar veranderen niet. Maar ik sta zeker open voor een relatie."

Sterretje is naar eigen zeggen absoluut geen 'geitenwollensokken-type'. "Geraniums: opzouten, het raam uit. Met een lege koelkast erbij. Een feestje moet het worden."

[OS 2012] Naim Süleymanoglu, een bijzonder verhaal

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement gaat.

De geschiedenis van de Spelen zit vol met unieke verhalen en vandaag belichten we het bijzondere verhaal van Naim Süleymanoğlu. Zijn verhaal is in Nederland misschien wat onbekend, maar dat maakt het niet minder bijzonder.

Cel en tbs voor doodsteken Limburger na seksdate

Een 21-jarige man uit Roosendaal is vrijdag veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging. De man stak in augustus vorig jaar een 54-jarige man uit Venray dood na een uit de hand gelopen seksafspraak. Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel en tbs geëist.

Het slachtoffer werd op 13 augustus zwaargewond aangetroffen in zijn woning aan de Akelei in zijn woonplaats. Hij overleed niet lang daarna in een ziekenhuis. De rechtbank in Roermond acht bewezen dat de Brabander meerdere keren met een mes op het slachtoffer heeft ingestoken. Ook sloeg hij met een hamer op het hoofd van de Limburger.

De opgelegde celstraf valt lager uit dan de eis van justitie, omdat de rechtbank uitgaat van doodslag in plaats van moord. De Roosendaler krijgt tbs omdat hij onder meer een psychotische stoornis heeft en volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is.

Kabinet scherpt ziektewet aan

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp heeft vrijdag in de ministerraad groen licht gekregen om de ziektewet aan te scherpen. Dat betekent dat uitzendkrachten en werknemers met tijdelijke contracten worden geprikkeld om sneller weer aan het werk te gaan en kan hun uitkering omlaag gaan.

De hoogte en lengte van de uitkering wordt namelijk afhankelijk van het aantal jaren dat iemand heeft gewerkt. De maatregelen zijn nodig omdat de instroom van het aantal arbeidsongeschikten voor meer dan de helft uit flexibele werknemers bestaat. Voor mensen met een vast contract zijn er al wel prikkels om weer aan het werk te gaan.

Het kabinet wil werkgevers stimuleren om mensen met een tijdelijk dienstverband sneller weer gezond en aan het werk te krijgen. Werkgevers die hierin succesvol zijn, kunnen rekenen op een lagere premie. Wie geen resultaten boekt, kan rekenen op een hogere premie.

Uitkeringsinstantie UWV gaat sneller beoordelen of zieke werknemers mogelijk wel ander werk kunnen doen. Nu gebeurt dat nog na twee jaar en die termijn wordt gehalveerd. Uitzendbureaus en het UWV gaan beter samenwerken om uitzendkrachten sneller weer aan het werk te helpen.

Kamp kondigde zijn plannen eind vorig jaar al aan. De hervorming van de ziektewet moet structureel 269 miljoen euro opleveren en gaat in per 2013.

Haase zorgt niet voor stunt tegen Djokovic

Robin Haase heeft vrijdag in de kwartfinale van het toernooi in Monte Carlo niet voor een stunt kunnen zorgen. De 25-jarige Hagenaar bood goed verweer tegen Novak Djokovic, maar kon de mondiale nummer één niet verrassen: 6-4 en 6-2. Djokovic neemt het in de halve eindstrijd op tegen Tomas Berdych.

Haase, die voor het eerst in de kwartfinale van een masterstoernooi stond, toonde in de eerste set aan dat Djokovic dit seizoen niet onverslaanbaar is. Nadat hij in de openingsgame direct toesloeg, liep de Serviër nog wel uit naar 4-1. Daarna kwam de Nederlander sterk terug tot 4-4. Een nieuwe break van Djokovic besliste toch de set.

In het tweede bedrijf had Haase, die meer fouten begon te maken, aanvankelijk weinig in te brengen. Djokovic schakelde een tandje bij en nam een 4-0 voorsprong. Even leek nog een scenario als in de eerste set mogelijk, maar Djokovic maakte een break van Haase direct ongedaan.

De nummer 55 van de wereld weigerde zich echter bij een nederlaag neer te leggen en kwam terug tot 5-2. Opnieuw kon hij een breekpunt niet bevestigen, Djokovic benutte na een uur en zeventien minuten zijn tweede wedstrijdpunt.

Voor de 24-jarige Djokovic wacht zaterdag een treffen met Berdych. De als zesde geplaatste Tsjech was na bijna drie uur te sterk voor Andy Murray (3) met 6-7 (4), 6-2 en 6-3. Berdych had al drie van de voorgaande vijf ontmoetingen met de Schot gewonnen.

WK-kwalificatieduel Libië verplaatst naar Tunesië

Het WK-kwalificatieduel tussen Libië en Kameroen wordt op 10 juni gespeeld in het Tunesische Sfax. Eerder deze maand had Wereldvoetbalbond FIFA bij de Libische voetbalbond op aangedrongen dat het duel op neutraal terrein afgewerkt diende te worden. Dit met het oog op de veiligheid van de spelers en officials. Bij de wedstrijd wordt geen publiek toegelaten.

Sinds de val van het regime van Moammar Gadhafi is het in het Noord-Afrikaanse land nog steeds onrustig. Groeperingen hebben delen van het land toegeëigend, waardoor het voor de huidige machthebbers onmogelijk is om de situatie in het land te controleren.

Universiteit krijgt alcoholvrije zones

De London Metropolitan University overweegt het invoeren van alcoholvrije zones op de campus. Veel studenten zouden het drinken van alcohol namelijk immoreel vinden, stelt rector Malcolm Gillies.

Volgens de rector willen lang niet alle studenten een losbandig leven leiden of veel drinken. "Jongeren zijn vaak behoorlijk conservatief. We moeten ook omzichtger met seks omgaan."

Een vijfde deel van de studenten aan de universiteit is moslim. De rector stelt dat veel vrouwelijke moslimstudenten samen met een mannelijk familielid naar de universiteit komen. "Zij ervaren hun studententijd heel anders dan degenen die komen om te feesten."

Robert M. hint op zelfmoord

Robert Mikelsons heeft vrijdag op de laatste dag van het proces rondom de Amsterdamse zedenzaak gezinspeeld op zelfmoord. "Het feit dat ik er niet had mogen zijn, kan ik misschien nog herstellen", zei hij aan het eind van zijn slotwoord. Zijn raadslieden zeiden eerder juist dat M. geen suïcidale neigingen heeft.

De 28-jarige M. blikte terug op het proces dat de afgelopen zes weken plaatsvond. Hij weersprak de bewering van het Openbaar Ministerie dat hij geen empathie heeft en dat hij mogelijk gevallen van misbruik heeft verzwegen. "Er zijn geen skeletten meer in de kast, het schip is schoon. Alles is verteld."

Hij herhaalde dat hij niet alleen seksuele gevoelens had voor zijn tientallen slachtoffers, maar ook gevoelens van liefde en troost. Hij gaf aan sinds zijn puberteit te weten dat seksueel misbruik schadelijk is voor kinderen en zei dat het een leugen is dat hij dit niet zou vinden.

Het OM zei eerder dat M. overkomt als koud en emotieloos. M. zei dit niet te zijn. "Ik zou het fijn vinden als ik kil en gevoelloos was, dan zou ik geen pijn hebben, vooral over de ouders en kinderen.

Ook zei M. dat hij sinds zijn aanhouding in december 2010 120 duizend euro schuld heeft opgebouwd. Daardoor zal hij eventuele schadevergoedingen nooit kunnen betalen.

Het OM heeft twintig jaar celstraf en tbs geëist tegen M. en twaalf jaar tegen zijn echtgenoot Richard van O. als medepleger. Van O. maakt geen gebruik van zijn recht om het laatste woord te mogen voeren. De rechtbank in Amsterdam doet uitspraak op 21 mei.

Duits hof: YouTube moet filter installeren

Een Duits hof heeft vrijdag YouTube opdracht gegeven twee filters te installeren om te voorkomen dat er auteursrechtelijk beschermd materiaal van GEMA, de Duitse auteursrechtenorganisatie, wordt verspreid. De zaak tegen YouTube is aangespannen door GEMA, die beweert dat YouTube het auteursrecht van twaalf muziekstukken schendt. Het hof gaf GEMA in zeven gevallen gelijk.

YouTube houdt vol dat het niet verantwoordelijk is voor de video's die door gebruikers online worden gezet. Het bedrijf controleert naar eigen zeggen de video's wel en blokkeert soms videomateriaal als het bedrijf wordt ingelicht over een auteursrechtenschending. De video's waar GEMA een zaak over heeft aangespannen zijn volgens de videodienst al lange tijd geleden geblokkeerd.

Stel gijzelt advocaat in kantoor

Een 46-jarige man en een 25-jarige vrouw hebben donderdagavond in Den Bosch een advocaat korte tijd in zijn kantoor vastgehouden en bedreigd. Ook richtten ze een kleine ravage aan, meldt de politie.

Het stel, zonder vast woonadres, was om onbekende reden boos op de raadsman en eiste geld. Toen de politie arriveerde sloten ze zich zonder de advocaat op in een kantoortje en barricadeerden ze de deur. Bij hun aanhouding beet een politiehond de agressieve man een paar keer en werd pepperspray tegen hem gebruikt.

Op het politiebureau bleek de vrouw een groot mes in haar tas te hebben. Bij de man werden drugs aangetroffen, waar hij vermoedelijk onder de invloed van was. Ook bleek dat hij eerder op de avond een busreiziger met de dood had bedreigd.

Berlusconi verschijnt op Ruby-proces

Voormalig premier van Italië Silvio Berlusconi heeft vrijdag tegen zijn gewoonte in een zitting bijgewoond van zijn proces over het betalen van een minderjarig meisje in ruil voor seks. Berlusconi, die de beschuldiging ontkent, zweeg tegen de aanwezige journalisten toen hij de rechtbank in Milaan betrad.

Op de zitting legde een politieman uit Milaan een getuigenis af over de bewering van een aanklager dat Berlusconi zou hebben gezegd dat het meisje in kwestie, de Marokkaanse Karima el-Mahroug, familie was van de Egyptische oud-president Hosni Mubarak. El-Mahroug is beter bekend onder haar bijnaam Ruby Rubacuori.

Ruby zou toen zij nog minderjarig was tegen betaling seks hebben gehad met Berlusconi op zogenoemde 'bunga bunga-feestjes'. Zelf ontkent zij dit. Berlusconi wordt ervan beschuldigd dat hij zijn invloed heeft aangewend om deze kwestie in de doofpot te stoppen.


Berlusconi verschijnt op Ruby-proces (Foto: Novum)

Rutte vindt herinvoeren grenscontroles interessant

Premier Mark Rutte (VVD) vindt het idee van Duitsland en Frankrijk om de grenzen weer te sluiten 'op zichzelf interessant'. De Nederlandse regering heeft echter nog geen standpunt ingenomen, zo zei Rutte vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

De Duitse en Franse ministers van binnenlandse zaken riepen vrijdag op om de grenscontroles tijdelijk weer in te voeren als landen aan de buitengrens van Europa hun grenzen niet strenger bewaken. De Duitse minister Hans-Peter Friedrich en zijn Franse collega Claude Guéant willen als ultiem middel de controles van hun landsgrenzen voor een periode van dertig dagen herinvoeren.

Volgens Rutte toont de kwestie een 'klassiek spanningsveld' tussen de voordelen van de open grenzen van de Schengenzone en de problemen die ontstaan als landen zoals Griekenland de 'achterdeur' open laten staan. Het kabinet gaat zich buigen over de kwestie, zegde hij toe.


Rutte vindt herinvoeren grenscontroles interessant (Foto: Novum)

Coalitie Limburg gevallen

De coalitie van CDA, VVD en PVV in het Limburgs parlement is gevallen. Het CDA heeft het vertrouwen in de PVV opgezegd.

Vrijdag kwamen de coalitiepartners in aanvaring tijdens het spoeddebat over het bezoek van de Turkse president Gül. Dat bezoek werd bijgewoond door twee PVV-statenleden, die daar tegen de zin van hun partijleiding waren.

In het debat heeft de PvdA een motie van wantrouwen ingediend tegen de twee PVV-gedeputeerden. Het tweetal zou Limburg te kijk hebben gezet met hun gedraai over het bijwonen van het bezoek. Deze motie is na de val van de coalitie ingetrokken.

CDA-fractieleider Martijn van Helvert maakte de breuk vrijdagmiddag zelf bekend. "Het vertrouwen voor deze coalitie is weg."

De PVV is teleurgesteld. "Het spijt me dat het CDA dit doet, met name omdat Limburg en de Limburgers hier enorm me geschaad worden", aldus PVV-fractievoorzitster Laurence Stassen.

Achttien Nederlanders in Luik-Bastenaken-Luik

Komende zondag zullen aan de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik achttien Nederlanders deel gaan nemen, zo blijkt uit de voorlopige deelnemerslijst. De koers werd vorig jaar gewonnen door de Belg Philippe Gilbert.

Voor de Rabobank zullen Robert Gesink, Lars Boom, Stef Clement, Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en Laurens ten Dam op gaan stappen in Wallonië. Laatstgenoemde liet vorige week de Amstel Gold Race nog schieten omdat hij op het punt stond vader te worden. Gisteren kon hij een zoon verwelkomen.

De tweede Nederlandse ploeg in de World Tour, Vacansoleil-DCM stuurt Johnny Hoogerland, Wout Poels en Lieuwe Westra naar Luik, terwijl van de andere ploegen Tom Dumoulin (Argos-Shimano), Thomas Dekker, Michel Kreder (Garmin), Dirk Bellemakers, Stefan Cohnen, Reinier Honig (Landbouwkrediet), Brian Bulgac (Lotto-Belisol), Arnoud van Groen (Accent Jobs) en Karsten Kroon (Saxo Bank) aan de start zullen verschijnen.

Amsterdam overspoeld met blowers

Rond de vijfhonderd blowers verzamelen zich vrijdag in het centrum van Amsterdam voor een zogenoemde 420. Daar roken ze gezamenlijk wiet om te protesteren tegen het beleid van de overheid. Peter Lunk van de organisatie stelt dat cannabisgebruikers worden behandeld als criminelen. Ook is hij het niet eens met de invoering van de wietpas.

Lunk stelt dat meerdere onderzoeken uitwijzen dat tachtig procent van de coffeeshopbezoekers zich niet zal laten registreren voor de wietpas. De organisatie stelt dat deze groep dan is aangewezen op thuisteelt of het illegale circuit. Daar is de kans groter dat zij in aanraking komen met harddrugs. Bij coffeeshops is dit risico kleiner, aangezien daar streng op gecontroleerd wordt, stelt Lunk.

420 is volgens de organisatie afkomstig van een groep Amerikaanse scholieren. Zij verzamelden zich dagelijks na schooltijd, om 16:20 uur, om gezamenlijk wiet te gebruiken. Langzaamaan werd dit gebruik steeds groter, totdat jaarlijks door de hele wereld blowers zich op 20 april (de vierde maand) verzamelden. De dag is bedoeld om het bestaan van de wietplant te vieren, maar ook als protest tegen het drugsbeleid van de verschillende landen.

Niet alleen gebruikers zijn het niet eens met de wietpas. Negentien coffeeshops en diverse belangenorganisaties stapten naar de rechter om invoering te voorkomen. De rechtbank in Den Haag doet op 27 april uitspraak.


Amsterdam overspoeld met blowers (Foto: Novum)

Rutte steunt Bleker in Hedwigedossier

Premier Mark Rutte (VVD) steunt de plannen van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) om de Hedwigepolder gedeeltelijk onder water te zetten. Dat bleek vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Bleker heeft nog geen meerderheid in de Tweede Kamer voor zijn plannen. De PVV speelt daarbij een sleutelrol. PVV-leider Geert Wilders nam donderdagavond duidelijk stelling. Zonder een referendum onder de Zeeuwse bevolking zal zijn partij 'geen millimeter steun' geven aan de staatssecretaris, twitterde hij.

Rutte wilde niet reageren op de opstelling van Wilders, omdat hij Bleker niet voor de voeten wil lopen. "Ik doe er het zwijgen toe." Het debat werd donderdag afgebroken, nadat onduidelijkheid was ontstaan over de steun van de Europese Commissie voor de plannen. Door nu te spreken wordt het proces waar Bleker middenin zit mogelijk geschaad, zei de premier.

Wel steunt hij de plannen van Bleker. "Ik denk dat er een verstandige aanpak ligt." Het compromis van de staatssecretaris is 'werkbaar', zei Rutte. Hij wees erop dat ook de provincie Zeeland inmiddels heeft ingestemd. Bovendien zou er een positief advies van de EC in de pijpleiding zitten.

De provincie Zeeland praat vrijdagmiddag over het voorstel. Mocht het provinciebestuur geen heil zien in een referendum, dan wil de PVV een opiniepeiling houden. "Ik wil hoe dan ook een draagvlakmeting bij de Zeeuwen", zei Richard de Mos (PVV) donderdag. Bleker zei donderdag dat hij zou meewerken aan een referendum, mocht Zeeland daartoe besluiten.

Het compromis van Bleker bestaat eruit dat een derde van de Hedwigepolder onder water wordt gezet, evenals een paar andere gebieden. Dat is nodig om de natuur te compenseren die verloren is gegaan bij het uitdiepen van de Westerschelde. De Tweede Kamer reageerde donderdag uiterst kritisch op het voortstel, hoewel Ad Koppejan (CDA) liet weten ermee te kunnen instemmen. Hij verzette zich jarenlang tegen de ontpoldering.

Uitslag tweede vrije training Bahrein

Nico Rosberg heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Bahrein. De Duitser wist Mark Webber bijna een halve seconde voor te blijven. Sebastian Vettel zette de derde tijd op de klokken. Force India kwam zoals eerder gemeld niet in actie.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:32.816   35
2 M. Webber Red Bull 1:33.262 +0:00.446 26
3 S. Vettel Red Bull 1:33.525 +0:00.709 28
4 L. Hamilton McLaren 1:33.747 +0:00.931 26
5 M. Schumacher Mercedes 1:33.862 +0:01.046 31
6 J. Button McLaren 1:34.246 +0:01.430 28
7 K. Kobayashi Sauber 1:34.411 +0:01.595 34
8 F. Alonso Ferrari 1:34.449 +0:01.633 31
9 R. Grosjean Lotus 1:34.615 +0:01.799 32
10 S. Perez Sauber 1:34.893 +0:02.077 34
11 D. Ricciardo Toro Rosso 1:34.895 +0:02.079 29
12 F. Massa Ferrari 1:34.941 +0:02.125 30
13 K. Räikkönen Lotus 1:35.183 +0:02.367 33
14 J. Vergne Toro Rosso 1:35.229 +0:02.413 26
15 P. Maldonado Williams 1:35.459 +0:02.643 38
16 V. Petrov Caterham 1:35.913 +0:03.097 33
17 H. Kovalainen Caterham 1:35.968 +0:03.152 35
18 B. Senna Williams 1:36.169 +0:03.353 30
19 T. Glock Marussia 1:36.587 +0:03.771 33
20 C. Pic Marussia 1:37.803 +0:04.987 33
21 P. de la Rosa HRT 1:37.812 +0:04.996 28
22 N. Karthikeyan HRT 1:39.649 +0:06.833 27
23 P. di Resta Force India -:--.--- -:--.--- 0
24 N. Hülkenberg Force India -:--.--- -:--.--- 0

sc Heerenveen legt trio vast

sc Heerenveen heeft drie spelers uit de eigen jeugdopleiding vastgelegd. Pele van Anholt (20), Hakim Ziyech (19) en Bilal Basacikoglu (17) tekenden vanmiddag een contract. Van Anholt en Ziyech zetten hun handtekening onder een tweejarig contract en Basacikoglu is voor de komende drie jaar vastgelegd.

Pele van Anholt debuteerde dit seizoen al in de hoofdmacht van sc Heerenveen, in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Vorige week tegen N.E.C. Nijmegen stond hij voor het eerst in de basis. Hakim Ziyech speelt dit seizoen bij de beloften en de A1 van Heerenveen/Emmen, en is international van Oranje-19.

In de winterstop was hij met de eerste selectie van sc Heerenveen mee op trainingskamp naar Portugal. Bilal Basacikoglu is bezig aan zijn eerste seizoen in de jeugdopleiding van Heerenveen/Emmen, en kreeg onlangs een uitnodiging voor een trainingsstage bij Oranje-17

Robben wijst Juventus per sms af

Arjen Robben wil zijn voetballoopbaan niet bij Juventus voort gaan zetten. De aanvaller van Bayern München is gevleid door de interesse van de Italianen, maar heeft de club per sms laten weten niet op het aanbod in te gaan.

Robben onderhandelt nog altijd met Bayern over contractverlenging, maar tot een akkoord is het vooralsnog niet gekomen. Wel hebben de partijen de intentie getoond om er uit te komen, waarbij het eind deze maand rond zou moeten komen.

Juventus wilde de international ook graag inlijven en bood de vleugelaanvaller een verbintenis tot medio 2015 en per jaar vijf miljoen euro netto. "Hartelijk dank voor jullie telefoontje en interesse. Het is een grote eer, wanneer zo'n grote club interesse in je heeft. Maar ik heb op dit moment geen interesse!", antwoordde Robben hier volgens Bild op.

Force India slaat tweede training Bahrein over

Het Formule 1-team Force India is niet in actie gekomen tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Bahrein. De monteurs van de renstal van Vijay Mallya wilden voor donker terug in het hotel zijn. In de eerste training deden coureurs Paul di Resta en Nico Hülkenberg het met een derde en een zesde tijd goed.

Gisteren kwamen enkele monteurs van Force India in hun huurauto terecht in een gevecht tussen de politie en demonstranten. De bolide werd geraakt door een brandbom, maar de monteurs kwamen met de schrik vrij. Wel haakten twee van hen af. Om vandaag herhaling te voorkomen is besloten vandaag het circuit eerder te verlaten. Het team benadrukte morgen en zondag gewoon deel te nemen aan de kwalificatie en de race.

N.E.C.'er Nuytinck in beeld als opvolger Vertonghen

Ajax-trainer Frank de Boer heeft zijn oog laten vallen op Bram Nuytinck. De 21-jarige verdediger van N.E.C. is een optie als opvolger van Jan Vertonghen. Dat zei de coach vrijdag op een persconferentie. "We zijn geïnteresseerd in Nuytinck, maar er is nog niets duidelijk." De coach bevestigde ook de belangstelling voor Niklas Moisander van AZ.

"We gaan ze zeker niet allebei halen", aldus De Boer. "We moeten dus kiezen." Luciano Narsingh moet de aanval van de koploper in de Eredivisie versterken. "We moesten dit seizoen veel schuiven voorin."

De Amsterdammers legden woensdag al de transfervrije Lasse Schöne vast. De Deense middenvelder van N.E.C. is niet voor de breedte gehaald, aldus De Boer. "Dit seizoen heeft bewezen dat we iedereen nodig hebben. Hij is een versterking."

De Boer maakte verder bekend dat Ajax het contract met Miralem Sulejmani wil verlengen. Met de Russische spits Dmitry Bulykin, die een aflopende verbintenis heeft, staat in mei een afspraak gepland.

[Upd] Zwaargewonde bij steekpartij Bussum

Bij een steekpartij in Bussum is vrijdagochtend een man ernstig gewond geraakt. Hij is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Een verdachte heeft zich later bij de politie gemeld.

De steekpartij vond plaats bij een makelaarskantoor aan de Vlietlaan. De aanleiding voor het incident is volgens de politie vermoedelijk een zakelijk conflict.

Update 13.00 uur
Het slachtoffer, makelaar Robert Schouten, zou inmiddels buiten levensgevaar zijn. Dit werd gemeld door Ronald Sommers, de voorzitter van NVM-makelaars. Hij zou ook contact gehad hebben met de familie van het slachtoffer. 

Schouten werd met verschillende messteken per traumahelikopter overgebracht naar het AMC in Amsterdam. De recherche heeft de zaak in onderzoek. 

De EK-prognose van... Thijs Slegers (PSV-watcher VI)

Het EK voetbal begint te naderen. Vrijdag 8 juni 2012 staat in het Poolse Warschau het openingsduel tussen Polen en Griekenland op het programma. FOK!sport benaderde de afgelopen tijd een aantal mensen uit de voetbalwereld en vroegen ze naar hun voorspellingen voor het komende EK. Vorige week publiceerden we het interview met Nigel Hasselbaink, vandaag is het de beurt aan Thijs Slegers, PSV-watcher van Voetbal International.

Mocht Slegers de taak krijgen om het basiselftal van het Nederlands elftal samen te stellen, dan zou hij voor de volgende elf spelers kiezen: "Maarten Stelekenburg, Gregory van der Wiel, John Heitinga, Joris Mathijsen, Jetro Willems, Mark van Bommel, Kevin Strootman, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Ibrahim Afellay en Robin van Persie."

Slegers, die het EK grotendeels vanaf de redactie van Voetbal International zal volgen, verwacht dat Nederland de grootste kanshebber is om het komende EK te winnen. "De spelers beseffen dat dit de laatste kans is om met deze groep een hoofdprijs te winnen. Bovendien zullen we qua fitheid profijt hebben van het feit dat veel van onze spelers dit seizoen om uiteenlopende redenen niet alles spelen."

Thijs Slegers: "Oranje wint het EK"

Gevraagd naar zijn grootste EK-ervaring tot nu toe, neemt de PSV-watcher ons mee naar het EK van 2004 in Portugal: "Het toernooi in Portugal was een fantastische belevenis. Het hele land ‘deed’ mee en omdat Oranje de halve finale bereikte konden wij ‘volgers’ daar tot en met de laatste week van genieten." Nederland verloor uiteindelijk in de halve eindstrijd in de memorabele wedstrijd van gastland Portugal met 2-1.

Slegers wil bondscoach Bert van Marwijk het advies meenemen om vooral in Robin van Persie te blijven geloven: "Hij gaat exploderen in de goede zin van het woord." Ibrahim Afellay, die in Slegers' basisopstelling een plaatsje links in de aanval heeft, kan volgens Slegers "promoveren naar de categorie met absolute spelers" tijdens het komende EK.

Mocht de PSV-watcher zijn tegenstander uitkiezen om op het EK te spelen, dan zou Slegers het liefst aan willen treden tegen titelverdediger Spanje. "Dit is de maximale uitdaging op het moment." Slegers is wel tegenstander van het feit dat het komende EK in twee landen wordt gehouden, hij ziet dit liever niet meer gebeuren: "Nooit meer in twee landen organiseren als het gevolg is dat sommige speelsteden verder dan 500 km uit elkaar liggen."

Als laatst vroegen we hem nog welke speler(s) de potentie tonen om later in Oranje te schitteren. "Davy Klaassen van Ajax maakt binnen nu en twee jaar zijn debuut in Oranje."

Kamer eist uitleg over lek medische gegevens

Het kabinet moet opheldering geven over het lek waardoor medische gegevens van driehonderdduizend mensen maandenlang op straat lagen. De Tweede Kamer is ontzet en wil snel uitleg van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Uit onderzoek van televisieprogramma Zembla kwam naar boven dat de verzuimapplicatie Humannet niet beveiligd is tegen zogeheten SQL-aanvallen. Daardoor was het simpel om gegevens van bedrijven te bekijken.

Het zou gaan om het grootste lek van persoonlijke en medische data in de Nederlandse geschiedenis. Onder meer Praxis, Bijenkorf, V&D en honderden andere bedrijven werken met Humannet.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt laat in een reactie op de Zembla-uitzending weten dat hij met spoed om een brief van het kabinet heeft gevraagd. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt laakt de 'arrogante bedrijven die onze privacy op straat gooien'.

Recourts fractiegenoot Attje Kuiken wil dat het College bescherming persoonsgegevens (CBP) hoge boetes moet kunnen uitdelen. GroenLinks is dezelfde mening toegedaan. "De waarde van privacy moet echt snel omhoog. "Organisaties die zo slordig omgaan met privacy moeten hoge boetes kunnen worden opgelegd."

Milanese clubs stappen over naar kunstgras

AC Milan en Internazionale stappen vanaf komend seizoen definitief over op een veld dat grotendeels uit kunstgras zal bestaan. De bespelers van Giuseppe Meazza-stadion, of San Siro, hebben besloten om vanaf juni op een versterkte natuurbodem te gaan spelen.

Dit houdt in dat het veld een combinatie van natuurlijk en synthetisch gras zal hebben. De keuze is volgens La Gazzetta dello Sport gemaakt na de aanhoudende kritiek van bezoekende ploegen over de staat van het veld.

Onder andere spelers en trainers van FC Barcelona klaagden daarover na het Champions League-duel tussen de twee clubs van vorige maand. In Milaan werd er anderhalf jaar geleden ook mee geëxperimenteerd maar keerde men terug naar 'echt' gras.'

Keith Bakker in hoger beroep

Keith Bakker gaat in hoger beroep tegen de straf die hem vrijdag is opgelegd. De rechtbank van Amsterdam veroordeelde de verslavingsdeskundige tot vijf jaar cel wegens seksueel misbruik van ex-cliënten. Hij werd schuldig bevonden aan verkrachting van drie van hen.

Bakker, die zelf niet aanwezig was bij de uitspraak, heeft 'geschrokken' en 'boos' gereageerd op het vonnis, zegt zijn advocate Lucy Oldenburg. Volgens haar cliënt is er namelijk nooit sprake geweest van verkrachting. Het Openbaar Ministerie heeft laten weten tevreden te zijn met de uitspraak, ondanks dat het zeven jaar had geëist.

Bakker werd vorig jaar april in voorarrest genomen, nadat enkele ex-patiënten verhalen over seksueel misbruik naar buiten hadden gebracht. In totaal deden negen vrouwen aangifte. De afkickgoeroe heeft altijd volgehouden dat hij geen seks had met de meisjes, wel zei hij grenzen te hebben overschreden.

'Voortvluchtige Ajax-hooligan opgepakt'

De politie heeft de voortvluchtige Ajax-hooligan Rick H. aangehouden. Dat zegt zijn advocaat tegen Nieuwe Revu. Een woordvoerder van de politie kon de arrestatie niet direct bevestigen.

H. wordt verdacht van het doodschieten van een 24-jarige man in oktober in Amsterdam. Ook zou hij achter de liquidatie zitten van een lid van de harde kern van Ajax. Het slachtoffer, Sven Westendorp, werd in augustus bij zijn huis doodgeschoten.

De politie was sinds de schietpartij in oktober naar H. op zoek. Hij werd in november op de nationale opsporingslijst gezet. Justitie loofde een beloning van tienduizend euro uit voor de tip die leidde tot zijn aanhouding.

Zoektocht lichaamsdelen Schijndel gaat verder

De zoektocht naar lichaamsdelen in de Zuid-Willemsvaart bij Schijndel wordt vrijdagmiddag hervat. Dit meldt Omroep Brabant.

Volgens de politie hebben de lichaamsdelen lange tijd in het water gelegen. Donderdag ontdekte een schipper resten van een menselijk been, waarna politie en brandweer diverse lichaamsdelen uit het water haalden. Hierdoor heeft het scheepvaartverkeer enige tijd stilgelegen.

Het onderzoek naar de lichaamsdelen zal vermoedelijk nog weken duren.

Clubs ontstemd: "Ajax shopt alleen maar"

Ajax heeft kwaad bloed gezet bij de jeugdopleidingen van andere clubs. De Amsterdammers zouden 'tegen alle afspraken in' actief shoppen bij andere ploegen. De club heeft zich voor volgend seizoen al verzekerd van talenten van FC Utrecht, PSV, AZ, sc Heerenveen en Sparta.

Omdat de jongens nog geen 16 zijn, zijn de handelingen van Ajax niet verboden. Maar de clubs zijn boos en teleurgesteld dat nu het geld niet voor handen ligt, de zo belangrijke jeugdopleiding wordt leeggevist. FC Utrecht raakt Che Nunnely (13) en Guido Janssen (15) kwijt aan Ajax.

Technisch directeur Foeke Booy in De Volkskrant: "De contacten zijn niet correct verlopen. De jongens zijn eerder benaderd dan afgesproken. Als het goed is, belt een hoofd opleidingen eerst met zijn collega. Bij ons wist Henny Lee van niets. Ajax pretendeert zo'n goede opleiding te hebben, maar ze lopen alleen te shoppen. Ze hebben maling aan alles en slaan afspraken in de wind. Als je ze daarop aanspreekt, weten ze niet waarover je het hebt. Of ze vaardigen naar een regulier overleg een coördinator van de onderbouw af."

Ook AZ is niet blij met de handelwijze van Ajax in de zaak-Ezra Walian (14). "Het is goed als we over de problematiek spreken, want die gaat het hele betaald voetbal aan", aldus technisch directeur Earnest Stewart. Wim Jonk, verantwoordelijk voor de jeugd van Ajax, vindt de ophef onterecht. "Het is het verhaal van de pot en de ketel. Het gebeurt bij ons ook dat een jongen opeens naar een andere club verhuist. Het gaat hier bovendien om de individuele keuze van de speler. Als een jongen weg wil bij een club, moet die club misschien ook in de spiegel kijken."

Meerkampster Keizer gestopt na nieuwe blessure

Jolanda Keizer is per direct gestopt als meerkampster. De 27-jarige atlete heeft dit besloten nadat ze opnieuw een zware blessure had opgelopen. Keizer was net op de weg terug na lang blessureleed dat haar twee jaar aan de kant hield.

"Ik kan nog een tijdje door sukkelen, maar dat wil ik niet meer", aldus Keizer tegen de NOS. Keizer werd bij de Spelen in 2008 nog knap negende op de meerkamp en behaalde een jaar later zilver op het EK indoor op de vijfkamp. Een scheur een haar kuitspier zorgt er nu voor dat ze geen hernieuwde poging kan wagen zich te plaatsen voor de Olympische Spelen.

Avonturenspel Botanicula redt het regenwoud

Door het avonturenspel Botanicula te kopen geven gamers geld om het regenwoud te redden. Gamestudio Amanita verkoopt het vrijdag uitgegeven avonturenspel samen met zijn eerdere spellen via de Humble Bundle-dienst.

Gamers kunnen hierbij zelf bepalen hoeveel ze voor de spellen betalen en welk deel van hun bijdrage naar het goede doel moet gaan. Volgens de website van Humble Bundle hebben ruim 31 duizend gamers binnen een dag de gamebundel gekocht. In totaal is nu al meer dan 275 duizend dollar opgehaald. Hiermee zou 489 hectare regenwoud gered kunnen worden.

Amanita Design is de eerste gameontwikkelaar die een Humble Bundle opzet voor het goede doel World Land Trust, dat zich inzet voor natuurbehoud. Botanicula, het nieuwste spel van de gamestudio, draait namelijk om het leven van een groepje insecten in een boom. Eerdere Humble Bundle-liefdadigheidsacties gingen hoofdzakelijk naar goede doelen ten behoeve van zieke kinderen.



Uitslag eerste vrije training Bahrein

Lewis Hamilton heeft in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Bahrein de snelste tijd neergezet. De Brit zette met de McLaren een tijd neer van 1:33,572 en was daarmee drie tienden sneller dan wereldkampioen Sebastian Vettel. Paul di Resta reed de derde tijd. Bruno Senna moest zijn zitje in de eerste vrije training afstaan aan testcoureur Valtteri Bottas.

Pos Coureur Team Tijd Ronden
1 Lewis Hamilton McLaren 1:33.572 11
2 Sebastian Vettel Red Bull 1:33.877 21
3 Paul di Resta Force India 1:34.150 26
4 Nico Rosberg Mercedes 1:34.249 23
5 Jenson Button McLaren 1:34.277 14
6 Nico Hulkenberg Force India 1:34.344 26
7 Michael Schumacher Mercedes 1:34.483 17
8 Mark Webber Red Bull 1:34.552 22
9 Kimi Räikkönen Lotus 1:34.609 18
10 Romain Grosjean Lotus 1:34.847 20
11 Sergio Perez Sauber 1:35.024 22
12 Pastor Maldonado Williams 1:35.268 25
13 Fernando Alonso Ferrari 1:35.436 21
14 Valtteri Bottas Williams 1:35.497 24
15 Felipe Massa Ferrari 1:35.719 19
16 Kamui Kobayashi Sauber 1:35.929 24
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:36.195 20
18 Heikki Kovalainen Caterham 1:36.330 11
19 Vitaly Petrov Caterham 1:36.484 18
20 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:36.591 20
21 Charles Pic Marussia 1:37.467 18
22 Timo Glock Marussia 1:38.006 18
23 Pedro de la Rosa HRT 1:38.877 19
24 Narain Karthikeyan HRT 1:39.996 23

Arrestatie voor roofoverval op multimiljonair

De politie heeft een verdachte gearresteerd voor betrokkenheid bij de roofoverval op multimiljonair Wim Zegwaard in Rijswijk eind maart. Dat meldt een politiewoordvoerder.

Het gaat volgens De Telegraaf om de persoonlijke beveiliger van Zegwaard, maar dat wil de politie vanwege het nog lopend onderzoek niet bevestigen. De beveiliger heeft mogelijk met de twee overvallers van Marokkaanse afkomst samengewerkt. De verdachte werd bij de overval, waarbij voor zeker tien miljoen euro aan sieraden en andere kostbaarheden werd buitgemaakt, zelf vastgebonden door de overvallers.

De twee overvallers zijn naar Marokko gevlucht. Er is geen uitleveringsverdrag tussen Nederland en Marokko.

Keith Bakker veroordeeld tot 5 jaar cel

Verslavingsdeskundige Keith Bakker is vrijdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Volgens de rechtbank is bewezen dat Keith Bakker 7 meisjes en jonge vrouwen seksueel heeft misbruikt. In een aantal gevallen is sprake geweest van verkrachting.

Het Openbaar Ministerie eiste eind maart 7 jaar cel tegen de 51-jarige Bakker. Ook wilde het OM dat het Bakker 10 jaar lang verboden wordt als hulpverlener actief te zijn. De rechtbank volgde die eis in het vonnis.

Bakker was vrijdag niet bij de uitspraak aanwezig.

Keith Bakker veroordeeld tot 5 jaar cel
Keith Bakker veroordeeld tot 5 jaar cel (Foto: ANP)

EA-franchises worden 'online universa'

Keith Ramsdale, EA-baas van Noord-Europa, zei tijdens een EA-evenement in Groot-Brittannië dat de uitgever van plan is om al hun game-franchises te transformeren in 'online universa'. FIFA, Battlefield, Medal of Honor, Star Wars, The Sims en Need for Speed zullen allen deze verandering ondergaan.

Ramsdale bedoelt met zijn term meer dan slechts online tegen elkaar spelen. Het betreft ook de mogelijk om 'het merk' op meerdere apparaten tegelijk te kunnen spelen. Elk onderdeel draagt bij aan een een enkel doel en profiel.

De EA-baas gebruikte FIFA om zijn uitleg te verhelderen; "Imagine a player gets up in the morning, plays an online match on his 360 before going to work. On the bus, on his way to work, he practices his free kicks on his tablet. At lunch he looks at the transfer window on his PC. On the way home he chooses his kit on his smartphone. Here's the thing: when he gets home to play again on his 360 that evening, all those achievements and upgrades will be alive in his game."

Volgens Ramsdale geven online universa een klant de mogelijkheid om 'hoe hij wil, wanneer hij wil en op het apparaat dat hij wil' te spelen, "We're very focused on transforming all of our brands into these online universes. That gives the consumer full control of how and when they play in a rich world of content."

Gamers die Mass Effect 3 hebben gespeel hebben dit model al mogen ervaren. Spelers konden aan de hand van applicaties op hun mobiel bijvoorbeeld hun 'galactic readiness' verhogen.

Street Fighter X Tekken komt naar Steam

Pc-gamers hoeven niet lang meer te wachten op de voorheen console exclusieve Street Fighter x Tekken. De game staat momenteel op pre-order bij Steam en kan net als op de consoles met de controller gespeeld worden.

Street Fighter X Tekken kan op de pc zowel lokaal als online gespeeld worden. Steam biedt Street Fighter x Tekken aan voor €35,- zolang de pre-order actie er nog is.

De FOK!games-review van de console-versie kun je hier lezen.

Diablo 3 open bèta dit weekend

Eindelijk is het zover: Diablo 3 is dit weekeind te spelen in het open bèta-weekend. Iedereen met een Battlenet-account kan zich hiervoor aanmelden. Vanaf vandaag is iedereen uitgenodigd om de Diablo 3 servers drie dagen lang een stresstest te geven.

"We're pleased to announce the Diablo III open beta weekend, which offers open access to all players with a valid Battle.net account! Beginning this Friday everyone is invited to log in and help us put the game and servers through their paces in this three day stress test as we march toward the game's release on May 15."

De bèta servers zijn online vanavond vanaf 21:00. Als je ook wilt meedoen klik dan hier. Diablo 3 komt uit op 15 mei.

Motion controllers voor pc

Motion fun op je pc? Voor de mensen die het wel een idee vinden hoeven niet veel verder te zoeken. Razer heeft de oplossing. De Razer Hydra biedt namelijk de beweging van de Wiimote met de knoppen van een gewone controller.

Calif Carlsbad heeft aangekondigd dat Flatout 3: Chaos & Destruction en Deep Black: Reloaded speelbaar zijn met de Razer Hydra.

"Razer, the world leader in high-performance gaming hardware, together with Strategy First Inc., critically-acclaimed game publisher and one of the largest online distributors for PC games, announce fully integrated motion gaming support with the Razer Hydra motion sensing controllers for new game releases FlatOut 3: Chaos & Destruction and Deep Black: Reloaded."

De Razer Hydra maakt een klein magnetisch veld om de positie en bewegingen van de twee controllers te bepalen. Dit magnetisch veld is niet schadelijk voor apparatuur, dit veld is bijna even sterk als het natuurlijke magnetisch veld van de aarde zelf maar is sterk genoeg om deze wel waar te nemen en te kunnen gebruiken in games. Dit bied 'ultra precisie en snelle 1-op-1 reactie in game'.

Deep Black: Reloaded is een third-person shooter, Deep Black biedt vier verschillende omgevingen met 40 missies waarin je moet infiltreren en mensen moet redden van bio-terreur. Flatout 3 is een vervolg op de Flatout-series waarin je racet en zo veel mogelijk chaos en vernietiging veroorzaakt.

Deep Black: Reloaded met de Razer Hydra:


Flatout 3: Chaos & Destruction met de Razer Hydra:

Naast Deep Black en Flatout 3 ondersteund de Razer Hydra al meer dan 250 games, hier is een lijst met een aantal van de supported games.

Duitse dressuurcoach in Den Bosch overleden

Holger Schmezer, bondscoach van de Duitse dressuur ploeg, is donderdag in Den Bosch overleden aan een hartinfarct. Dat meldt de Duitse paardensportfederatie FN. De 65-jarige Schmezer was in Nederland vanwege het hippische evenement Indoor Brabant. Hij overleed in zijn hotelkamer.

Schmezer was vanaf 2000 als bondscoach aan het Duitse team verbonden. Hij kondigde al eerder aan dat hij komende zomer na de Olympische Spelen in Londen zou stoppen. Schmezer laat een vrouw en een dochter van zes jaar na.

Indoor Brabant, een jaarlijks terugkerend hippisch evenement in de Brabanthallen, gaat gewoon door. Op het programma staan de onderdelen dressuur en springen. Indoor Brabant begon donderdag en duurt nog tot en met zondag.

Andersson wil bij Groningen blijven

Petter Andersson is met FC Groningen in gesprek over een verlenging van zijn aflopende verbintenis. De 27-jarige Zweed staat open voor een langer verblijf in de Euroborg. De club van trainer Pieter Huistra wilde de aanvoerder al eerder langer binden, maar die gaf toen aan zich eerst op zijn sportieve prestaties te richten.

Groningen zal Andersson binnenkort een contractvoorstel doen. De middenvelder speelde zondag zijn zeventigste officiële wedstrijd voor de eredivisionist. Hij kwam tot dusverre tot veertien doelpunten. Andersson werd in zijn vier jaar bij Groningen geplaagd door knieblessures.

Storing mobiel internet KPN

Klanten van KPN en Hi hebben vrijdagochtend korte tijd problemen ondervonden met mobiel internet. Door een storing kon een deel van de klanten niet mobiel internetten. Dat bevestigt een woordvoerder van het telecombedrijf naar aanleiding van berichtgeving van de ict-nieuwssite Tweakers.net.

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de storing. Hij lijkt volgens de zegsvrouw op een storing eerder deze week, toen browsen ook al niet ging, maar andere diensten het wel deden. De oorzaak lag toen in een software-update.

Rond 09.45 uur werkte mobiel internet volgens de zegsvrouw weer naar behoren. Het bedrijf houdt het netwerk in de gaten om te kijken of dat zo blijft.

Dragon's Crown uitgesteld en het krijgt andere uitgever

Vanillaware, bekend van Odin Sphere en Muramasa, werkt al een tijdje aan Dragon's Crown. De PS3- en PS Vita-game zou oorspronkelijk deze lente uitkomen, maar wordt nu uitgesteld naar 2013. De ontwikkelaar heeft tevens Ignition ingeruild voor Atlus om als uitgever te dienen.

Atlus gaat niet alleen helpen om de game in winkels te zetten, een aantal leden van hun interne ontwikkelingsteam gaan Vanillaware helpen om de game 'beter dan ooit' te maken. Volgens Atlus zijn veel van de gelekte gameplaymechanieken en andere belangrijke details inmiddels veranderd. De game gaat ook niet voor een budgetprijs verkocht worden, volgens Atlus was dat gerucht onwaar.

Het is nog niet bekend hoe en wanneer de Dragon's Crown naar Europa gaat komen.

Ziggo boekt meer verlies

Ziggo heeft in het eerste kwartaal een groter nettoverlies geboekt bij een hogere omzet. Het kabelbedrijf herhaalde vrijdag bij de bekendmaking van de cijfers wel de eerdere positieve verwachtingen voor groei in heel 2012.

In de eerste drie maanden boekte het kersverse beursbedrijf een nettoverlies van 14,48 miljoen euro, ten opzichte van 2,46 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De aangepaste winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (ebitda) nam met 5,3 procent toe tot 216,1 miljoen euro, terwijl de omzet 7,0 procent steeg tot 387,1 miljoen euro.

Het grotere nettoverlies is onder meer het gevolg van een verlies uit de joint venture met HBO Nederland. Ziggo heeft in het eerste kwartaal zeven miljoen geïnvesteerd in de joint venture. Tegelijkertijd moest de onderneming in het eerste kwartaal 3,7 miljoen euro aan belastingen betalen, terwijl in de eerste drie maanden van 2011 een belastingbate van 0,8 miljoen euro werd bijgeschreven.

'Kamp Kuijt' weet niets van gesprekken HSV

De zaakwaarnemer van Dirk Kuijt, Rob Jansen, ontkent dat hij al gesprekken heeft gevoerd met Hamburger SV. Technisch directeur Frank Arnesen bevestigde vrijdag de interesse in de Liverpool-speler. "Een spelers als Kuijt is, mits fit, voor iedere club een aanwinst. Een echte teamplayer met een uitstekende mentaliteit", zei de Deen.

Bild voegde daaraan toe dat er al gesprekken hadden plaatsgevonden tussen club en speler. Jansen ontkent dat tegen Voetbal International. "Er is geen enkel onderhoud geweest tussen mij en Arnesen of iemand anders van HSV. Of Dirk een overgang naar de Bundesliga überhaupt ziet zitten? Daar zeg ik nog niets over. Er hebben de laatste tijd veel clubs bij me geinformeerd, maar concreet is er nog niets afgesproken."

Hamburger SV is op zoek naar een vervanger van Mladen Petric, die na dit seizoen vertrekt. Bovendien is de club niet tevreden over Marcus Berg. Kuijt mag ondanks een doorlopend contract vertrekken bij Liverpool.

Huisarts geschorst om seksrelaties

Een huisarts uit Wapenveld (Gelderland) is met onmiddellijke ingang geschorst en uit het register voor zorgverleners gehaald. Deze zwaarst mogelijke maatregel uit het medisch tuchtrecht is de man opgelegd omdat hij langdurige seksuele relaties heeft gehad met twee getrouwde patiënten.

Dat blijkt uit een vonnis van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle dat vrijdag is gepubliceerd. In 2010 raakte de arts in opspraak toen hij de maatschap waarin hij werkte moest verlaten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzocht vervolgens meldingen van drie patiënten dat er sprake is geweest van liefdesaffaires.

Huisarts geschorst om seksrelaties
Huisarts geschorst om seksrelaties (Foto: ANP)

'Forse vertrekpremie directeur Wereldomroep'

Algemeen directeur Jan Hoek van de Wereldomroep kan bij zijn aankomende vertrek een miljoen euro opstrijken. Dat zeggen bronnen binnen de omroep tegen NRC Handelsblad. Het is waarschijnlijk de hoogste vertrekpremie ooit bij de publieke omroep.

Binnen de Wereldomroep wordt momenteel werk gemaakt van een grote reorganisatie en forse bezuinigingen. Het jaarlijkse budget daalt van 46 naar veertien miljoen euro en 270 van de 350 personeelsleden verliezen hun baan.

Ook Hoek moet binnenkort vertrekken. Volgens het NRC werkt hij momenteel alleen nog lopende zaken af. Als hij bij zijn vertrek een beroep doet op het sociaal plan kan hij een half miljoen meekrijgen. Doordat bij zijn aanstelling is vastgelegd dat hij nog een premie krijgt als hij onvrijwillig moet vertrekken, loopt zijn vertrekpremie op tot een miljoen euro. Hoek ontkent noch bevestigt dat bedrag tegen NRC.

Riante vertrekpremies in de publieke sector zijn al jaren een bron van ergernis in de politiek. Op aandringen van de Tweede Kamer zijn onlangs nieuwe afspraken gemaakt over dergelijke bedragen waardoor ze aan een maximum gebonden zijn. Dit geldt echter alleen voor nieuwe afspraken. Het wetsvoorstel ligt momenteel voor advies bij de Raad van State.

Iedereen kan games maken met Jumala

Het wordt steeds makkelijker om zelf je eigen games te maken. Nu is er Jumala: een programma om games mee te maken, waarvoor je geen programmeertaal hoeft te kennen en geen ervaring hoeft te hebben met het maken van games.

Jumala wordt aangeprezen als een programma waarmee iedereen een game kan maken. Maar je kunt via Jumala ook games spelen en sociale contacten onderhouden. Een programma om games te maken, deze te delen én een social network in één, dus. Met het maken, spelen en delen van games kun je 'Jumala Spark' verdienen. Met deze Spark kun je extra mogelijkheden kopen die je kunt gebruiken in je games, zoals nieuwe items of personages.

De bèta van Jumala is nu gratis beschikbaar voor pc. Je kunt de bèta downloaden op de Jumala-website.

Hieronder zie je filmpje over hoe stukken land worden gemaakt met Jumala.

Roel van Velzen kan het dak op

Roel van Velzen verzorgt volgende week een bijzonder concert. De zanger geeft vrijdag een optreden op het dak van de Delftse Poort in Rotterdam, op een hoogte van 151 meter.

"Het begint als een gek, ludiek idee. Als je het dan vervolgens voor elkaar bokst eenmalig toestemming te krijgen is dat natuurlijk kicken", zegt hij vrijdag in De Telegraaf.

Het optreden van vrijdag dient ter promotie van zijn nieuwe album The Rush of Life. De cd verschijnt op dezelfde dag.

'Commissaris negeert fouten jaarrekening'

Commissarissen van grote Nederlandse bedrijven keuren regelmatig jaarverslagen goed waarin belangrijke, door accountants geconstateerde fouten staan. Dat blijkt uit onderzoek van de Nyenrode Business Universiteit, dat vrijdag in het Financieele Dagblad is gepubliceerd.

De fouten hebben betrekking op de waardering van posten in de jaarrekening, waardoor de winst minimaal vijf procent hoger of lager uitkomt. In dertig procent van de gevallen vinden de commissarissen het niet nodig dat die gecorrigeerd worden, zegt onderzoeker Joost van Buuren tegen de krant.

Als reden voor het door de vingers zien van de fouten dragen de toezichthouders aan dat die soms tegen elkaar weggestreept kunnen worden. Omdat het corrigeren van fouten in een laat stadium veel extra werk met zich meebrengt, laten de commissarissen het er maar bij zitten.

Volgens Van Buuren mag dit 'salderen' alleen als het om fouten gaat van verwaarloosbare betekenis. "Het salderen van belangrijke verschillen roept toch wel vragen op over het beeld dat de jaarrekening geeft", zegt Van Buuren.

De beroepsorganisatie van accountants stelt in het FD dat de fouten eigenlijk moeten worden gecorrigeerd. Volgens de organisatie geven de jaarrekeningen ondanks het wegstrepen toch een betrouwbaar beeld van de werkelijkheid.

'Uitblijven Halo-film is schuld van Microsoft'

Jamie Russell heeft in zijn boek Generation Xbox: How videogames invaded Hollywood beschreven dat het niet verschijnen van een Halo-film de schuld is van Microsoft zelf. Zij zouden te onbekend zijn met de manier waarop men in Hollywood te werk gaat.

Volgens Russell was er een scriptschrijver, Alex Garland (28 Days Later), die voor 1 miljoen dollar aan de slag ging. Microsoft zat bovenop het stuk zodat ze zeker waren van de juiste mythologie. Hierna ging Microsoft aan de slag om de beste deal te regelen en volgens insiders zouden ze zelfs meer gaan verdienen voor de licentie dan bij de Harry Potter-films het geval was.

Variety meldt dat Microsoft sowieso 10 miljoen dollar wilde, plus 15% van de box office-opbrengsten. Tevens eisten ze 75 miljoen dollar 'below the line'-budget (een budget dat gebruikt wordt voor de standaard productiestaf) en een snelle productie. Uiteindelijk waren deze eisen de filmmakers allemaal te veel en is de film afgeschoten.

Van Veldhoven: "Ieder punt pure winst"

Roda JC koerst op een plek voor de play-offs om Europees voetbal af. Na de zege bij FC Groningen van vorige week gaat de ploeg nu op bezoek bij NAC Breda. "Voor het duel bij FC Groningen zeiden we dat we van deze twee uitwedstrijden er minimaal één moesten winnen om volop mee te doen voor de play-offs", aldus Roda-trainer Harm van Veldhoven. 

"Daarom is elk punt dat we in Breda halen, pure winst", beschouwt trainer Harm van Veldhoven in De Telegraaf voor op de confrontatie van vrijdag. Van Veldhoven kan mogelijk niet beschikken over Jimmy Hempte. "Hij heeft een hamstringblessure uit de wedstrijd tegen FC Groningen en wordt vanochtend nog getest", aldus de coach.

Bij NAC Breda keert Santi Kolk na een lichte blessure terug in de basis. Hij neemt de plek van Alex Schalk weer in. "Als een speler als Kolk goed draait, maar door een blessure een keer een wedstrijd moet missen, zie ik geen aanleiding om hem daarna buiten de basis te houden", verklaart trainer John Karelse.

Lokale interruptie: Presidium

Een van de belangrijkste commissies in de raad is het zogenaamde presidium. Het is de commissie waar de raad over zichzelf besluit. In deze commissie worden de agenda's opgesteld. Ook worden de procedures en vergaderorde vastgesteld en de werkbezoeken gepland. Ook wordt er teruggekeken op voorbije vergaderingen en worden evaluaties gedaan over de vorm van besluiten. Eenmaal per week vergadert het presidium.

VVV wijst Groningen-bod op Wildschut af

FC Groningen heeft een eerste bod uitgebracht op VVV Venlo-aanvaller Yanic Wildschut, maar zal dieper in de buidel moeten tasten om de aanvaller vast te leggen. VVV heeft het eerste bod van de Groningers op de vleugelspeler afgewezen. Dat zegt directeur Hans Soentjens tegen de regionale omroep L1.

"Misschien dachten ze in Groningen dat we uitverkoop hielden, maar dat is echt niet zo. Wij willen Wildschut liever behouden." Wildschut is bezig aan zijn eerste seizoen in Venlo. Hij kwam afgelopen zomer over van FC Zwolle. De aanvaller heeft nog een contract tot medio 2015 bij de eredivisionist.

VVV-Venlo heeft zelf een bod uitgebracht op Fulham-speler Danny Hoesen. De club, die concurrentie heeft van ADO Den Haag, zat zelf al om de tafel met de speler. "Ik denk dat hij bij ons goed tot zijn recht komt", aldus Soentjens, die bevestigde dat ook Tom Daemen op het lijstje staat.

[NBA] Miami wint topper van Chicago

Miami Heat heeft donderdag de topper tegen Chicago Bulls in de Eastern Conference van de NBA gewonnen. In Florida was de nummer twee met 83-72 te sterk. De thuisploeg kruipt daarmee op de ranglijst weer wat dichter naar de koploper uit Chicago toe. Beide ploegen zijn al zeker van de play-offs.

LeBron James was de uitblinker bij Miami met 27 punten en elf rebounds. Ook Dwyane Wade had met achttien punten een belangrijk aandeel in de zege. Bij Chicago, waar John Lucas met zestien punten topscorer was, ontbrak Derrick Rose opnieuw met een blessure.

Voor Milwaukee Bucks raakt de achtste positie verder uit het zicht. In Indianapolis werd met 118-109 verloren van Indiana Pacers, dat zich al wel plaatste voor de play-offs. Voor de Bucks was het de derde nederlaag op rij. De achterstand op Philadelphia 76ers, die momenteel beslag leggen op het laatste ticket voor de play-offs, bedraagt drie duels.

Overige uitslagen
New Orleans - Houston 105-99 nv
Detroit - Minnesota 80-91
Phoenix - LA Clippers 93-90


Miami wint topper van Chicago (Foto: Novum)

Ghostlight brengt twee Shin Megami-games naar Europa

Ghostlight brengt twee tactische RPG's uit de Shin Megami Tensei-serie naar Europa. Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked is een Nintendo 3DS-game en Shin Megami Tensei: Devil Survivor 2 voor de gewone Nintendo DS.

In Devil Survivor Overclocked moeten tieners vechten om Tokyo te redden van de ondergang. Het is een remake van de originele game uit 2009 met extra content, voice acting en betere graphics.

Hoewel Devil Survivor 2 in theorie een vervolg is op Devil Survivor Overclocked, hoeven gamers zonder 3DS zich geen zorgen te maken. Het verhaal van Devil Survivor 2 speelt weliswaar in dezelfde setting, maar heeft weinig te maken met Devil Survivor Overclocked.

Zoals bij de meeste Shin Megami Tensei-games zijn beide games goed te spelen voor mensen die niet bekend zijn met de serie, het achtergrondverhaal of tactische RPG's in het algemeen.

De games hebben nog geen releasedatum gekregen.

Yolanthe wil best uit de kleren voor rol

Yolanthe Sneijder-Cabau heeft geen problemen met een striptease op een set. "Als het script goed is en de regisseur en ik hebben vertrouwen in het verhaal dan maakt het me niet uit", vertelt de actrice voor de camera aan Novum Nieuws. "Ik ben wie ik ben, en als ik in mijn onderbroek en bh moet staan, omdat dat in de film het mooiste is, dan doe ik dat."

De 27-jarige presentatrice is momenteel bezig met de opnamen van de Hollywoodfilm Pain and Gain met Mark Wahlberg en Dwayne 'The Rock' Johnson. De actrice is op de set gespot in niemendalletjes, maar Yolanthe kan zich niet druk maken om uiterlijke oneffenheden. "Er gaat een knop om, dan denk ik: ik ben nu dat karakter en dan heeft zij dat maar."

De Nederlands-Spaanse Yolanthe is eerst nog te zien in de Nederlandse tv-serie Van God Los. Ze speelt in de aflevering van zondag een grijze muis en dat is heel anders dan haar eigen leven. "Mijn leven is echt snel en haastig, opgemaakt studio in en studio uit," vertelt de actrice.

In het BNN-programma Try Before You Die deed ze een striptease, maar in de aflevering van zondag houdt ze haar kleren aan. "Ik kom wel een keer in een negligé naar beneden en dan denk je: ben ik wel slank genoeg, zie je geen cellulitis, want je blijft een vrouw."

ECB verdeeld over onderpand miljardeninjectie

Het bestuur van de Europese Centrale Bank, waarin de presidenten van de nationale centrale banken van de zeventien eurolanden zitten, was sterk verdeeld over de manier waarop de miljardeninjectie aan banken moest worden vormgegeven. Dat zegt de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot in een interview in de Volkskrant van vrijdag.

In december en februari verstrekte de ECB meer dan duizend miljard euro aan driejarige leningen aan ongeveer achthonderd banken. De ECB wilde daarmee kredietkrapte voorkomen in de Zuid-Europese landen.

Volgens Knot is het besluit tot een Long Term Refinancing Operation (LTRO) unaniem genomen, maar was er stevige discussie over het onderpand dat de banken hiervoor moesten afgeven. Dat onderpand moet ervoor zorgen dat de ECB geen verlies lijdt op de leningen. Het beleid van de ECB is in principe dat alleen publiek verhandelbaar onderpand geaccepteerd wordt.

"Toen bleek dat een heel groot deel van de banken die we wilden helpen, niet aan de LTRO konden deelnemen", zegt Knot. Het ging daarbij vooral om banken in Zuid-Europa, die veel uitlenen aan het midden- en kleinbedrijf. Uiteindelijk dwongen Spanje, Italië, Portugal, Frankrijk, Ierland, Cyprus en Oostenrijk af dat zij op eigen risico individuele kredieten aan mkb-bedrijven mogen accepteren als onderpand en dat dus de normen voor onderpand voor banken uit die landen werden verlaagd.

Knot en ook Bundesbankpresident Jens Weidmann waren hierover 'minder enthousiast', aldus de DNB-president. "Ik had het liever anders gezien, ik had liever gehad dat we dit allemaal niet hadden gedaan", vertelt Knot tegenover de krant. "Maar het zijn exceptionele omstandigheden. Dit heet niet voor niets onconventioneel monetair beleid. Dit is gewoon crisismanagement, dit is de brandweer laten uitrukken."

Knot benadrukt dat het risico van de normverlaging wordt gedragen door de nationale banken, en niet door het gehele eurosysteem. Mocht een bank met een LTRO-lening alsnog omvallen, dan wordt dat betaald door het land zelf. Volgens de Volkskrant is dat echter van weinig waarde, omdat veel van die landen die verliezen niet kunnen dragen. Mocht het zover komen, dan wordt volgens de krant het verlies alsnog opgevangen door het eurosysteem.


ECB verdeeld over onderpand miljardeninjectie (Foto: Novum)

Golfers gaan honkballen op Facebook

Gameontwikkelaar World Golf Tour heeft haar naam veranderd in WGT en gaat haar aanbod aan social games uitbreiden naar andere sporten. Het nieuwste spel van WGT is WGT Baseball: MLB en is via Facebook te spelen. Voor het spel is een partnerschap aangegaan met MLB Advanced Media, wat weer een samenwerking is van de verschillende eigenaren in de Major League Baseball.

WGT Baseball: MLB biedt spelers de kans om te honkballen in hun favoriete Major League Baseball-stadion in HD-kwaliteit. Je kunt een team maken van je facebook-vrienden en kiezen uit spellen variërend van enkele innings tot maandenlange seizoenen. 

Het is onze visie om de sports media uit te breiden door realistische sociale sportspellen te ontwikkelen voor sportfans. Het is heel leuk om te zien dat ons honkbalspel nu al het grootste honkbalspel is op Facebook en om een partner te hebben in MLB Advanced Media om zodoende honkbalfans wereldwijd te kunnen bereiken", zegt YuChiang Cheng, medeoprichter en CEO van WGT.

Haase kan geschiedenis schrijven

Tennisser Robin Haase kan vrijdag in Monaco voor wereldnieuws zorgen. De 25-jarige Hagenaar zal bij het Masterstoernooi in Monte Carlo dan wel boven zichzelf moeten uitstijgen. De beste speler van Nederland neemt het vanaf 12.00 uur op het centercourt, als het droog blijft tenminste, op tegen Novak Djokovic, de onbetwiste nummer 1 van de wereld.

Haase, 55e in het mondiale klassement, schaarde zich donderdag voor de eerste keer in zijn loopbaan bij de laatste 8 van een toernooi op het prestigieuze Masterscircuit. Hij versloeg de Braziliaan Thomaz Bellucci overtuigend in twee sets (6-2 6-3).

Haase verloor eerder al twee keer van Djokovic: in 2007 bij de US Open (6-2 6-1 6-3) en in 2010 in Basel (6-2 6-3). "Maar dat was op hardcourt, Misschien dat ik op gravel beter tegen hem uit de voeten kan", liet Haase weten. De Serviër Djokovic is in Monaco niet helemaal zichzelf. Hij kreeg donderdag te horen dat zijn geliefde opa was overleden.

TERA open bèta van start

TERA is vanaf nu in de open bèta fase van de ontwikkeling. Dit betekent dat je de bèta kunt downloaden op de website van TERA-Europe. TERA is een op actie gerichte MMORPG en komt alleen uit op pc.

Als je nog geen account hebt, moet je deze eerst aanmaken. Iedereen mag deelnemen aan deze open bèta. In de FAQ op de site wordt uitgelegd hoe je mee kunt doen.

De releasedatum voor de game staat op 3 mei, dus wie alvast een voorproefje wilt kan zich er nu voor aanmelden. Je kunt een account aanmaken op deze website.

Tera Beta

Discuswerpster Jansen toont vormbehoud voor Spelen

Monique Jansen heeft zich bij wedstrijden in het Amerikaanse La Jolla geplaatst voor de Olympische Spelen van Londen. De discuswerpster gooide bij die wedstrijden 59,63 meter, wat dertien centimeter beter was dan de eis voor vormbehoud.

"Hier ben ik heel erg blij mee, helemaal omdat ik nog niet fit ben", aldus Jansen tegen de NOS. Ze plaatste zich teven voor het Europees Kampioenschap in Helsinki. Voor de 33-jarige Jansen worden het de eerste Olympische Spelen.

Soldado: "Start tweede helft was dramatisch"

Valencia-spits Roberto Soldado was niet te spreken over de nonchalante start van de tweede helft tegen Atlético Madrid. De Valencianen verloren hun eerste halve finale in de Europa League met 4-2. Bij rust stond het 1-1 door treffers van Radamel Falcao (Atlético Madrid) en Jonas (Valencia).

Genoeg om in de tweede helft voor te strijden, zou je zeggen, maar binnen vijf minuten kreeg Valencia twee tegentreffers om de oren. "De start van de tweede helft was dramatisch voor ons", zei Soldado tegen Mediaset. "We werkten niet hard genoeg, zowel aanvallend als verdedigend. In een wedstrijd als deze moet je altijd honderd procent geven en dat deden we niet."

"Atlético Madrid speelde erg goed met hun offensieve krachten, maar dit is een slecht resultaat voor ons. Onze fans zullen essentieel zijn in de return, net als de Atlético-fans dat deze wedstrijd voor hun ploeg waren", aldus Soldado.

Nieuwe verdachte in fraudezaak Vestia

Justitie verdenkt de ex-vriendin van Vestia-topman Marcel de V. van betrokkenheid bij de grote fraudezaak rond de woningcorporatie. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. Donderdag is beslag gelegd op het huis van de vrouw.

De 43-jarige Jennifer B. kocht de woning twee jaar geleden voor ruim een half miljoen euro en rekende direct af zonder hypotheek. De vrouw is momenteel directeur van enkele kinderdagverblijven en wil niet zeggen hoe ze aan het geld is gekomen.

Eerder werd al beslag gelegd op de woning van De V. Hij wordt onder meer verdacht van het aannemen van 9,4 miljoen euro aan steekpenningen van diverse banken, terwijl hij Vestia in de afgrond stortte. De V. kocht jarenlang verzekeringen tegen rentestijgingen ter waarde van tien miljard euro. Doordat de rente daalde, bracht hij het bedrijf in diepe financiële problemen.

Jongen 33 jaar vermist; FBI heropent zaak

De toen 6 jaar oude Etan Patz raakte in mei 1979 in New York vermist. Hij vertrok destijds van huis om naar de halte van zijn schoolbus te lopen, enkele honderden meters verderop. Sindsdien is hij spoorloos. De FBI heeft de zaak nu heropend.

Etans vermissing leidde destijds tot veel commotie en heel veel media-aandacht. Etan verdween uitgerekend op de eerste dag dat zijn ouders hem alleen naar de halte hadden laten lopen. Toenmalig president Ronald Reagan riep de dag waarop Etan verdween, 25 mei, uit tot Nationale Vermiste Kinderen Dag. Etans foto verscheen achterop melkpakken, een toen volstrekt nieuwe manier om te trachten vermisten op te sporen.

In het kader van het heropende onderzoek gaat de FBI een kelder van een appartementengebouw doorzoeken, niet ver van Etans ouderlijk huis in Manhattan. In het appartementengebouw was de werkplaats van een timmerman met wie Etan wel eens contact had. Omdat een speciaal opgeleide snuffelhond van de FBI de mogelijke aanwezigheid van menselijke resten in de kelder van het complex heeft aangegeven, wordt deze nu grondig onderzocht. Ook wordt de betonnen keldervloer opengebroken.


Jongen 33 jaar vermist; FBI heropent zaak (Foto: Novum)

Van Wolfswinkel: "Had er één moeten maken"

Ricky van Wolfswinkel was erg tevreden met de 2-1 zege die Sporting Clube de Portugal boekte op Athletic de Bilbao. De spits was echter ook kritisch op zichzelf. In gesprek met RTL 7 liet de aanvaller van de Portugese ploeg weten dat de moraal goed was na afloop.

"Ik hou hier toch een goed gevoel aan over. We zijn teruggekomen van een 0-1 achterstand en hebben uiteindelijk nog gewonnen", aldus de oud-speler van FC Utrecht en Vitesse. Van Wolfswinkel was zelfs een paar keer dicht bij een treffer, maar kon het net uiteindelijk niet vinden. "Ik had er zelf één moeten maken. Die kopbal moet er gewoon in en dat is erg jammer. Die andere kans was een afstandschot. Dat zo'n bal er niet in gaat kan gebeuren."

"Uiteindelijk ben ik wel blij dat we toch nog winnen met 2-1. We hebben gewoon een goede ploeg en hebben veel strijd geleverd. Athletic is een goede ploeg, maar we hebben ook van Manchester City en Metalist Kharkiv gewonnen. Dat zijn ook sterke teams. Als wij goed voetballen, kunnen we gewoon de finale halen."

Bokser Mike Tyson bezwangerde gevangenismedewerker

Mike Tyson heeft een gevangenismedewerker bezwangerd terwijl hij een celstraf uitzat. De 45-jarige voormalige bokser, die in de jaren negentig drie jaar in de gevangenis zat, heeft dat onthuld in een interview met de Amerikaanse sportzender ESPN.

Tyson werd na de première van zijn onemanshow Mike Tyson: Undisputed Truth gevraagd welke gebeurtenissen uit zijn leven de show niet hebben gehaald. "Ik heb niet verteld dat ik een gevangenismedewerker heb bezwangerd", antwoordde hij. "Er gebeuren rare dingen in de gevangenis. Maar ze is niet bevallen van de baby."

Tyson werd in 1992 veroordeeld tot zes jaar cel wegens verkrachting. Hij kwam in 1995 echter alweer vrij.

Meer veiligheidsmaatregelen rond Grand Prix Bahrein

De autoriteiten in Bahrein nemen extra veiligheidsmaatregelen om te voorkomen dat actievoerders de Grand Prix verstoren. Dat meldde de Britse omroep BBC vrijdag.

Het evenement werd vorig jaar geschrapt, nadat tientallen mensen om het leven waren gekomen tijdens demonstraties tegen de regering. Ook dit jaar dreigen actievoerders de Grand Prix te verstoren. Zo ontplofte donderdag nog een benzinebom naast de snelweg naar het formule 1-circuit.

Meer veiligheidsmaatregelen rond Grand Prix
Meer veiligheidsmaatregelen rond Grand Prix (Foto: ANP)

Xbox 360-verkopen bijna gehalveerd

Microsoft heeft bekendgemaakt dat de verkopen van Xbox 360's in het eerste kwartaal van 2012 met 48% zijn gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf verkocht tussen 1 januari en 31 maart 1,4 miljoen consoles, waar dat er vorig jaar nog 2,7 miljoen waren. Het totaal aantal verkochte consoles is nu 67,2 miljoen.

Ook de verkopen van de Kinect-controller zijn gedaald, al heeft Microsoft niet gezegd met hoeveel. De opbrengsten via Xbox Live zijn wel gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.

De totale Xbox 360-opbrengsten daalden met 33% naar 584 miljoen dollar. Microsoft geeft hierbij aan dat dit gedeeltelijk verschoven is binnen de Entertainment and Devices Division (EDD) door verbeterde opbrengsten van Skype en opbrengsten uit Windows Phone-licenties die verkocht zijn aan Nokia.

De totale opbrengsten van de EDD daalden met 16% naar 1,62 miljard dollar ten opzichte van het voorgaande jaar. Microsoft geeft als reden hiervoor een 'zwakke consolemarkt'. De uitgaven van de EDD stegen wel met 35% naar 335 miljoen dollar.

Voor het totale bedrijf ziet het er wat beter uit. De opbrengsten van Microsoft stegen in het eerste kwartaal met zes procent naar 17,4 miljard dollar en het bedrijfsresultaat steeg met twaalf procent naar 6,37 miljard dollar.

"We werken toe naar spannende lanceringen binnen het hele bedrijf, die voor sterke financiële resultaten zullen gaan zorgen", zegt Microsoft-baas Steve Ballmer. "Met de aanstaande lancering van nieuwe Windows 8-pc's en -tablets, een nieuwe versie van Office en een breed scala aan producten en diensten voor zowel de zakelijke als de consumentenmarkt, zullen we in het komende jaar buitengewone waarde gaan leveren aan al onze klanten."

Massale dolfijnensterfte voor kust Peru

Voor de kust van Peru heeft zich een tot nog toe onverklaarbare massale dolfijnensterfte voorgedaan. Wetenschappers gaan in opdracht van de overheid uitzoeken wat tot de dood van vele honderden dolfijnen heeft geleid. Dit heeft onderminister van milieu Gabriel Quijandria donderdag bekendgemaakt.

Sinds begin dit jaar zijn al 877 dolfijnen aangespoeld op de kust van de noordelijke regio's Piura en Lambayeque. De zoogdieren bleken oorbeschadigingen te hebben, alsmede aanzienlijke schade aan inwendige organen.

Het onderzoek spitst zich toe op twee mogelijke oorzaken. Door olieboringen komen geluidsgolven vrij die schadelijk voor de dolfijnen kunnen zijn. Er spoelden evenwel al dode dolfijnen aan voordat met de olieboringen in het gebied werd begonnen. Volgens Quijandria wordt eerder gedacht aan een virus.

De onderminister verwacht dat het onderzoek over een week of twee zal zijn afgerond.

EU wil einde aan Nederlandse postbusbedrijven

Europa wil een einde maken aan zogenoemde postbusbedrijven. Buitenlandse firma's mogen zich straks niet meer op papier in Nederland vestigen vanwege het gunstige belastingklimaat. Daardoor loopt Nederland zo'n anderhalf miljard euro aan belastinginkomsten mis en gaan duizenden banen verloren, schrijft het AD vrijdag.

Grote bedrijven als Google en Ikea en ook popgroepen als U2 en The Rolling Stones hebben zo'n postbus in Nederland. In totaal gaat het om zo'n twintigduizend belastingprofiteurs.

De EU komt in juni met concrete voorstellen om brievenbusfirma's te stoppen. Donderdag stemde een groot deel van het Europees Parlement voor een verbod, onder wie SP-Europarlementariër Dennis de Jong. Volgens hem kost belastingontduiking Europa jaarlijks zo'n duizend miljard euro. Bovendien zou veel van dat geld uit de Europese probleemlanden moeten komen.

"Het kost ons geld, maar het levert ook geld op als we die landen niet meer hoeven te steunen", zegt De Jong in het AD. Hij vreest wel dat duizenden accountants en fiscalisten die zich in Nederland bezighouden met de postbusbedrijven, na het verbod geen baan meer hebben.

Duizenden medische dossiers toegankelijk door lek

Door een lek in computerprogramma Humannet lagen medische en persoonlijke gegevens van meer dan driehonderdduizend werknemers maandenlang op straat. Dat blijkt uit onderzoek van Zembla.

Het VARA-programma kreeg tips van kijkers na de uitzending over arbobedrijf Verzuimreductie, die werkte met de bewuste verzuimapplicatie. Het programma bleek niet te zijn beveiligd tegen SQL-aanvallen, wat een veel voorkomende beveiligingsfout is. Op eenvoudige manier konden gegevens van bedrijven worden bekeken.

Hoogleraar Bart Jacobs, expert op het gebied van privacy en computerbeveiliging, spreekt van 'het grootste lek van persoonlijke en medische data in de Nederlandse geschiedenis. "Dit is een nachtmerrie-scenario. Dat dit zo op straat ligt, vind ik werkelijk schokkend", reageert hij.

Onder meer Praxis, Bijenkorf, V&D en honderden andere bedrijven werken met Humannet. Ook voetbalclub FC Twente is een van de gedupeerden. In de uitzending laat Zembla zien dat al het personeel inclusief de voetballers makkelijk te vinden zijn.

IT-bedrijf VCD, dat verantwoordelijk is voor het Humannet, zegt er inmiddels alles aan gedaan te hebben om de 'zwakke plekken' te dichten.

CDA'er Koppejan kritisch over rol ambtenaren

Ambtenaren nemen te veel beslissingen die bestuurders zouden moeten nemen. Dat zegt CDA-Kamerlid Ad Koppejan vrijdag in Trouw. Hij vindt dat ze te veel te zeggen hebben.

Koppejan uit zijn kritiek over ambtenaren na zijn lange strijd voor behoud van de Hedwigepolder. Dat was tevens 'een strijd tegen het ambtelijk establishment', vindt hij. "Ik werd steeds vasthoudender. Ik merkte dat het niet alleen ging over het behoud van polders, maar ook om wie het in dit land voor het zeggen heeft", aldus het Zeeuwse Kamerlid in de krant.

Het stoort Koppejan enorm dat ambtenaren de dienst uitmaken 'in plaats van onafhankelijke gekozen volksvertegenwoordigers'. Volgens hem leek het wel of zij ongezien natuurdoelstellingen naar Brussel konden sturen. Hij spreekt van 'ambtelijke malversaties zowel in Den Haag als Brussel'.

Koppejan wijst erop dat het Westerscheldeverdrag ook tot stand kwam zonder dat de mensen die daar leven zich in de discussie mengden. Het Kamerlid zegt inmiddels de strijd voor behoud van de Hedwigepolder te hebben opgegeven.


CDA'er Koppejan kritisch over rol ambtenaren (Foto: Novum)

Geen treinen rond Schiphol na brandmelding

Rond Schiphol reden vrijdagochtend korte tijd geen treinen vanwege een brandmelding. Vermoedelijk ging het om een melding in de spoortunnel. De brandweer kon echter geen brand vinden, zegt een woordvoerder van de NS.

Na een verstoring van ruim een halfuur werd het treinverkeer weer opgestart. Prorail ging eerder nog uit van een verstoring tot 09.00 uur. Reizigers moesten rekening houden met een extra reistijd van dertig tot zestig minuten.

Wat er precies aan de hand was, weten zowel Prorail als de NS niet. De brandweer was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Albert Heijn zegt sorry

Supermarktketen Albert Heijn (AH) zegt sorry voor het te snel uitverkocht raken van het miniwinkelspeelgoed bij zijn jubileumactie. "We vinden dit erg vervelend en bieden alle kinderen in Nederland hiervoor onze oprechte excuses aan", aldus het bedrijf in een paginagrote advertentie in De Telegraaf.

In minder dan een week na het begin van de actie zijn extra minispeeltjes bij de kleine kartonnen versie van de eerste AH-winkel in Oostzaan, zoals het winkelwagentje, de kassa en het mandje, al niet meer te krijgen.

Volgens AH weet het bedrijf als geen ander hoe het is om klein te beginnen met winkeltje spelen. "Helaas zijn we deze actie té klein begonnen". Het winkelspeelgoed zal in het najaar weer verkrijgbaar zijn.

'Nederland nog jaren in crisis'

Nederlandse burgers en ondernemers zullen nog jaren rekening moeten houden met magere economische tijden. Die verwachting spreekt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag uit in een gesprek met De Telegraaf. Uiteindelijk zal de eurocrisis overwonnen worden.

Volgens Knot heeft de Nederlandse economie een flinke knauw gekregen. Er is geen andere optie dan de tering naar de nering te zetten, zo weet hij. "Dat kost tijd en zet een rem op de bestedingen", aldus de centrale bankier.

Volgens Knot kan Nederland er niet op rekenen dat de problemen door groei worden opgelost. "Als er sprake is van overmatige schuld zal die echt moeten worden teruggebracht. Dat geldt voor overheden, bankenén gezinnen."

'Nederland nog jaren in crisis'
'Nederland nog jaren in crisis' (Foto: ANP)

Splash Damage kondigt iOS-spel Rad Soldiers aan

Ontwikkelaar Splash Damage, bekend van onder andere Brink, heeft haar volgende spel aangekondigd, Rad Soldiers. Het wordt een turn-based strategiespel voor iPhone en iPad en zal vanaf juni gratis te downloaden zijn in de App Store.

Rad Soldiers speelt zich af in Londen in een tijd waar huurlingen om de macht strijden. Als speler sta je aan het hoofd van een groep huurlingen die als overwinnaars uit de strijd wil komen. Doordat het spel turn-based is speel je zonder tijdsdruk en kun je jezelf volledig op de tactiek en strategie richten. Tijdens het spelen kun je munten verdienen waar je onder andere nieuwe units en wapens mee kunt vrijspelen.

 

Apenballen voor volwassenen

Het puzzelspel Super Monkey Ball: Banana Splitz krijgt een speciale map voor volwassenen. De map is gebaseerd op een Japans bikinimodel. In een beperkt aantal doosjes zit een speciale code waarmee je de map met Yukie Kawamura kunt downloaden.

Het level zit vol met foto's van het Japanse model en haar borsten zijn verhoogd en fungeren als obstakels. Het valt niet te verwachten dat dit speciale level ook buiten Japan beschikbaar komt.

Super Monkey Ball: Banana Splitz komt in de zomer van 2012 uit op PlayStation Vita.

 

Spanning Catshuis naar hoogtepunt

Na 7 weken onderhandelen in het Catshuis zal de spanning vrijdag rond de gesprekken tussen VVD, CDA en PVV hoog oplopen. Op tafel liggen vrijdagmiddag de door het Centraal Planbureau (CPB) uitgerekende effecten van de gekozen miljardenbezuinigingen en hervormingen.

Dan wordt voor de onderhandelaars pas echt duidelijk hoe ingrijpend hun plannen zijn voor burgers en hun koopkracht. Ook moet dan blijken hoe ver het begrotingstekort met de maatregelen wordt teruggebracht. De Europese Commissie eist dat het tekort volgend jaar niet meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product bedraagt.

Het kan vanaf vrijdagmiddag dan ook alle kanten op. De onderhandelaars kunnen dezelfde dag of wellicht begin volgende week definitief overeenstemming bereiken, waarna de plannen voorgelegd worden aan de fracties van VVD, CDA en PVV. Maar het kan ook zijn dat een of meerdere onderhandelaars de CPB-resultaten echt niet voor hun rekening kunnen nemen, wat tot een breuk in de onderhandelingen zou leiden. Vervroegde verkiezingen lijken dan onvermijdelijk.

Spanning rond Catshuis naar hoogtepunt
Spanning rond Catshuis naar hoogtepunt (Foto: ANP)

Filmindustrie verliest downloadzaak

Een coalitie van grote mediabedrijven heeft in Australië een gevoelige juridische nederlaag geleden. Het hooggerechtshof oordeelde vrijdag dat een Australische internetprovider niet aansprakelijk is als klanten illegaal films en televisieseries downloaden.

De groep van 34 bedrijven, waaronder Disney en Warner Bros, hielden provider iiNet verantwoordelijk voor de inbreuk op hun auteursrechten. De bedrijven hoopten dat de Australische rechters een voorbeeld zouden stellen dat in de rest van de wereld zou worden gevolgd, maar de magistraten veegden hun aanklacht van tafel. Het hof oordeelde evenals een lagere rechter dat het voor de provider technisch onmogelijk was om het illegaal downloaden aan banden te leggen.

Filmindustrie verliest downloadzaak
Filmindustrie verliest downloadzaak (Foto: ANP)

Bleker werkt mee aan Zeeuws referendum

Mocht Zeeland besluiten om een referendum te houden over het plan om de Hedwigepolder voor een deel onder water te zetten, dan zal de regering daaraan meewerken. Dat zei staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) tijdens het debat over de omstreden polder.

De bewindsman benadrukte dat een mogelijk referendum een Zeeuwse aangelegenheid is. Het is aan het provinciebestuur om een 'bestuurlijk oordeel' te geven over de stembusuitslag. Mogelijk volgt dan een gesprek met Bleker, maar daar wilde hij verder niet op vooruitlopen. De staatssecretaris gaat in de tussentijd wel door met de uitwerking van het plan.

Het houden van een referendum is een harde eis van de PVV. Richard de Mos kondigde aan dat de Zeeuwse afdeling van zijn partij daartoe vrijdag een voorstel zal indienen. Mochten de Zeeuwse Provinciale Staten niets zien in een referendum, dan wil De Mos een opinieonderzoek houden. "Ik wil hoe dan ook een draagvlakmeting bij de Zeeuwen", stelde hij.

Een rondgang leert dat in elk geval de Zeeuwse afdelingen van de PvdA, de VVD, D66, GroenLinks en de SGP tegen een referendum over ontpoldering zijn. Dat is een meerderheid. De partijen vinden dat er niets te kiezen zou zijn of zijn, zoals in het geval van de VVD, uit principe tegen referenda.

De Mos verzet zich tegen het onder water zetten van de Hedwigepolder, maar is bereid zich neer te leggen bij de wens van de Zeeuwen. Komt het referendum of de opiniepeiling er niet, dan zal de PVV tegen de plannen van Bleker stemmen. Dan komt de eerste voorkeur van Bleker weer in beeld om de Hedwigepolder te sparen weer in beeld, maar dat stuit op grote bezwaren van Brussel.

De staatssecretaris moet het juridische gevecht dan maar aangaan, vindt De Mos. De kans bestaat dan dat de polder uiteindelijk alsnog volledig onder water wordt gezet, maar dan heeft Nederland wel alles geprobeerd en kunnen de dijken met 'opgeheven hoofd' worden doorgeprikt, aldus de PVV'er.

De Kamer debatteerde woensdag urenlang over de alternatieve plannen van Bleker om een derde van de Hedwigepolder en nog enkele andere gebieden onder water te zetten, om zo de natuur te compenseren die verloren is gegaan bij het uitdiepen van de Westerschelde. Het debat werd echter afgebroken, nadat onduidelijkheid was ontstaan over de positie van de Europese Commissie (EC).

Bleker meldde dat de verantwoordelijke eurocommissaris naar verwachting vrijdag zal instemmen met zijn plan, maar dat zou inmiddels weer worden ontkend. Het debat wordt daarom volgende week voortgezet, als het officiële standpunt van de EC bekend is. Na afloop van het debat hield de staatssecretaris vol dat er groen licht zou zijn uit Brussel.

De staatssecretaris vond het jammer dat het debat voortijdig werd afgebroken. Hij kondigde aan dat hij graag verder wil met de uitvoering van zijn plannen. De oppositiepartijen uitten tijdens het debat forse kritiek op zijn plannen. Ook de VVD en SGP waren kritisch over het voorstel.

Dance Valley moet posters Rutte verwijderen

Dance Valley moet posters voor de aanstaande editie van het festival verwijderen. Op de plakkaten is een afbeelding van minister-president Mark Rutte (VVD) gebruikt. De Rijksvoorlichtingsdienst stuurde organisator UDC donderdag een brief over de posters.

Op de gewraakte posters is Rutte te zien tussen kreten als begrotingstekort? Gespreid betalen! Kutcrisis! en Samen Sterk. "We werden gisteren geattendeerd op de posters", zegt een woordvoerder van de RVD.

Het is niet toegestaan de afbeelding van de premier voor commerciële doeleinden te gebruiken. "Om te voorkomen dat anderen zich hierop beroepen, hebben we UDC gevraagd de posters te verwijderen. Dat doen we altijd."

De woordvoerder benadrukt dat het om een juridische kwestie gaat. "Het is niet zo dat de minister-president er persoonlijk iets tegen heeft." Rutte was vorig jaar aanwezig op het feest.

Leden Pussy Riot langer in cel

Drie vrouwelijke punkrockers van de band Pussy Riot die de Russische premier Vladimir Poetin belachelijk maakten tijdens een protest in een orthodoxe kerk mogen langer worden vastgehouden. Dat heeft een rechtbank in Moskou donderdag bepaald.

De uit vijf leden bestaande feministische rockband greep in februari gekleed in minirokjes en kleurrijke mutsen de aandacht tijdens een dienst in de Christus de Verlosser-kathedraal in Moskou. De bandleden schreeuwden 'Moeder Maria, verdrijf Poetin!'. Drie bandleden zitten nu al drie maanden vast en kunnen een celstraf tot zeven jaar krijgen.


Leden Pussy Riot langer in cel (Foto: Novum)

Twee arrestaties op woonwagenkamp Breda

De politie heeft donderdag twee mannen opgepakt bij een controle op een woonwagenkamp en in drie bedrijfspanden in Breda. Het ging om een actie tegen georganiseerde criminaliteit, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Onder meer de Belastingdienst en de gemeente namen deel aan de actie. Een 67-jarige man uit Breda werd opgepakt omdat hij een ambtenaar bedreigde. Een 25-jarige plaatsgenoot werd aangehouden wegens belediging.

Bij de actie werd openstaande schuld geïnd en een auto in beslag genomen. Ook werd ontdekt dat ongeveer zeshonderd vierkante meter grond illegaal werd gebruikt. Met behulp van een kraanwagen en hekken is deze teruggenomen.

Street Fighter X Tekken-ontwikkelaar teleurgesteld om hacken van DLC

Street Fighter X Tekken-producer Tomoaki Ayano is teleurgesteld. Sommige spelers hebben namelijk een manier gevonden om de nog niet beschikbare downloadbare personages te hacken.

In een interview met Gamespot vertelt Ayano dat hij onder de indruk is van wat de hackers hebben gedaan, maar het stelde hem tevens erg teleur. “Personally, I was really surprised when I heard the news that the characters had been hacked. So I was pretty disappointed by that. I was really surprised at how skillful the hackers were." Hij vindt het vooral niet leuk dat er nu een situatie is ontstaan waarin bepaalde spelers al met de nieuwe personages spelen, terwijl dit nog niet zou moeten kunnen.

De personage worden pas beschikbaar gesteld met de komst van de Vita-versie in de herfst, maar zijn al wel aanwezig op de gamedisc. Een aantal slimmeriken heeft dus een manier gevonden om toch met de vechtersbazen te spelen.

De twaalf downloadbare personages zitten gratis in de Vita-versie. Consolebezitters moeten 20 euro moeten neerleggen voor de DLC. Het pakket bestaat uit zes personages van Tekken, Alisa Bosconovitch, Bryan Fury, Christie Monteiro, Jack, Lars Alexandersson en Lei Wulong, en zes van Street Fighter, Blanka, Cody, Dudley, Elena, Guy en Sakura.

SFXT

Journalist vermoord in Pakistan

In de Pakistaanse stad Karachi is donderdag een journalist vermoord. Dat heeft de krant Dawn, de werkgever van het slachtoffer, gemeld.

Het lichaam van Murtaza Rizvi werd in zijn appartement in een duurdere wijk van de stad gevonden. Volgens de politie is hij gewurgd. Dawn meldde dat zijn handen aaneen waren gebonden en dat zijn lichaam tekenen van marteling vertoonde. Het is niet duidelijk of de moord verband houdt met het werk van Rizvi.

Pakistan is een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor journalisten. Bedreigingen aan hun adres komen van radicaalislamitische opstandelingen, politieke partijen, criminele bendes en de veiligheidstroepen.

Ten Rouwelaar vreest bezuinigingen NAC

NAC Breda-doelman Jelle ten Rouwelaar ziet de toekomst van de club niet positief in. De goalie is bang dat bezuinigingen leiden tot degradatie naar de Jupiler League.

De ervaren sluitpost hoopt dat er geen bezuinigingen nodig zijn voor de Bredase club. "Als we nog verder moeten bezuinigen op het spelersbudget koersen we rechtstreeks af op de Jupiler League. Nu hebben we het al moeilijk om ons te handhaven. Laat staan als er nog meer gesneden gaat worden," vertelt hij in gesprek met BN/De Stem.

Hij ziet een streekgenoot als voorbeeld hoe het niet moet gaan. "Het lijkt me niet wijs als we aan Willem II een voorbeeld gaan nemen," aldus de doelman. Willem II moest een aantal jaar geleden ook bezuinigen en dat leidde, mede, tot degradatie naar de Jupiler League. Vooralsnog spelen de Tilburgers daar nog in en is dat mogelijk ook volgend seizoen het geval.

NAC staat momenteel op de vijftiende plaats in de Eredivisie. De ploeg van trainer John Karelse heeft een voorsprong van zes punten op nummer zestien VVV-Venlo. Ten Rouwelaar reageert op de maatregelen die directeur Ed Brusselaar donderdag bekend maakte: het spelersbudget gaat volgend seizoen omlaag.

Duizenden herdenken Holocaust bij Auschwitz

Duizenden jongeren uit Israël, de Verenigde Staten en andere landen zijn donderdag van Auschwitz naar Birkenau gelopen, de twee delen van het voormalige nazi-vernietigingskamp, als eerbetoon aan de miljoenen mensen die tijdens de Holocaust om het leven kwamen.

Ongeveer tienduizend jonge mensen, sommige gehuld in de Israëlische vlag, namen deel aan de Mars der Levenden. De herdenking vindt jaarlijks plaats op Holocaust Memorial Day. De deelnemers liepen de ongeveer drie kilometer van Auschwitz naar Birkenau waar de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog joden, zigeuners en anderen vergasten. Aan de mars namen ook enkele overlevenden van de Holocaust en veteranen van het Amerikaanse leger deel.

In de Poolse hoofdstad Warschau werden donderdag tevens regeringsfunctionarissen en leden van de joodse gemeenschap bijeen om de opstand in het getto van Warschau te herdenken.

Taakgroep voor aanpak Jamaicaanse loterijfraude

Jamaica heeft een taakgroep opgericht die de strijd moet aangaan met loterijfraude. Het Caribische eiland is het internationale centrum van telemarketingfraude geworden en de regering wil dit aanpakken, omdat het schadelijk is voor het toerisme. Dat heeft de Jamaicaanse minister van technologie Julian Robinson donderdag gezegd.

De Verenigde Staten zijn de belangrijkste handelspartner van Jamaica en verreweg de meeste toeristen op het eiland komen uit de VS. Dagelijks worden er volgens Robinson 'meer dan dertigduizend telefoontjes gepleegd naar de VS' waarmee een poging wordt gedaan mensen op te lichten.

Topman PostNL weg na problemen met commissarissen

Topman bij PostNL Harry Koorstra legt met onmiddellijke ingang zijn functie neer. De samenwerking van de bestuursvoorzitter met de raad van commissarissen verliep te stroef. Dat meldt het bedrijf donderdag.

Koorstra en de commissarissen waren het er onder meer niet over eens hoe moet worden omgegaan met mensen die een belang hebben in PostNL. "Onder zo'n gesternte, gegeven de uitdagingen waar het bedrijf voor staat, kan en wil ik niet werken. Ik ga weg zonder vertrekregeling omdat wat mij betreft principes voorop staan."

Voorzitter van de raad van commissarissen Piet Klaver zegt het vertrek van Koorstra te betreuren. "In meer dan 20 jaar heeft Harry een belangrijke bijdrage geleverd in vaak zeer uitdagende omstandigheden."

De raad van commissarissen wil bestuurslid Herna Verhagen benoemen als nieuwe bestuursvoorzitter. Zij heeft bijna twintig jaar ervaring binnen PostNL en heeft bij de onderneming verschillende functies vervuld.

PostNL voert momenteel een grootscheepse reorganisatie door. Daardoor zijn problemen ontstaan met de postbezorging. Maandag kondigde het bedrijf maatregelen aan die de problemen moeten doen verminderen. Staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) liet dinsdag weten dat de Opta de komende tijd extra alert is op klachten over de postbezorging door PostNL.

Rob Geus doet 'droomrestaurant' van de hand

Rob Geus heeft zijn pannenkoekenrestaurant in Maastricht te koop gezet. De Smaakpolitie-presentator zegt geen tijd meer te hebben voor het restaurant, dat hij twee jaar geleden startte.

"Ik heb het steeds drukker met werk", vertelt Geus aan RTL Boulevard. "Als je een eigen zaak hebt, moet je de verantwoording voor duizend procent nemen. Als je merkt dat je dat niet kunt doen, moet je je conclusies trekken."

Geus kocht het restaurant in de Limburgse hoofdstad twee jaar geleden. Hij nam de zaak, die hij zijn droom noemde, grondig onder handen. Zo plaatste hij een draak en schatkamer in het restaurant. "Een kapitein wil altijd op z'n boot blijven. Dat is nogal moeilijk in Maastricht, want je bent er niet één, twee, drie."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.