FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 juni 2012

Opknapbeurt voor tenniscentrum US Open

De Amerikaanse tennisbond USTA plant een flinke renovatie van het park in New York waar de US Open wordt gehouden. Het Louis Armstrong Stadium in het Billie Jean King Tennis Center wordt herbouwd en uitgebreid. Daardoor stijgt de capaciteit van tien- naar vijftienduizend zitplaatsen. Het Arthur Ashe Stadium, waar 25 duizend man in past, wordt niet aangepast. Er komt geen dak op.

De Grandstand, het derde stadion van de US Open met een capaciteit van zesduizend man, wordt in de donderdag bekendgemaakte plannen verplaatst om ruimte te maken voor de uitbreiding van het Louis Armstrong Stadium. Ook zeven andere banen worden verplaatst zodat de toeschouwers meer ruimte krijgen.

De verbouwing begint na de US Open van 2013. De laatste fase is het herbouwen van het Louis Armstrong Stadium. Dat gaat na de US Open van 2016 of 2017 van start en is voor het volgende toernooi afgerond. Een exact prijskaartje wil de USTA niet aan de verbouwing hangen, maar directeur Gordon Smith stelde wel dat de bond honderden miljoenen dollars uitgeeft.

Als de verbouwing klaar is kan de USTA per editie van de US Open honderdduizend extra kaarten verkopen. Ook kunnen meer banen op het park van televisiecamera's worden voorzien zodat de televisierechten meer opbrengen.

'Bosjongen' blijkt vermiste Nederlander

De man die naar eigen zeggen vijf jaar in een Duits bos heeft geleefd, is de 20-jarige Nederlander Robin van Helsum. Een woordvoerder van de Twentse politie bevestigt zijn identiteit donderdagavond.

De man uit Hengelo werd sinds september vermist. De politie heeft contact opgenomen met zijn familie. Of hij terug naar Nederland komt is onbekend. "Die keuze moet hij zelf maken", aldus de zegsvrouw.

De politie van Berlijn gaf woensdag een foto vrij van de man die zei de afgelopen vijf jaar met zijn vader in het bos te hebben gewoond. Zijn moeder Doreen zou bij een auto-ongeluk om het leven zijn gekomen toen hij 12 was. De Engelssprekende man, die zich Ray noemt, dook negen maanden geleden met dit verhaal op in de Duitse hoofdstad.

De Berlijnse politie kon niet achterhalen wie hij was en riep de hulp van Interpol in. Schoolgenoten uit Hengelo hebben hem herkend en de politie ingeschakeld.

'Ray' had gezegd dat zijn vader in augustus is overleden en dat hij hem heeft begraven in het bos waar ze toen bivakkeerden. Daarna zou hij in vijf dagen naar Berlijn zijn gereisd. Het lichaam van de vader is niet gevonden en ook zijn geen meldingen te vinden over het ongeluk van de moeder.

De Berlijnse politie liet weten 'ernstige twijfels' bij het verhaal te hebben. De man staat onder toezicht van jeugdzorg en gaat naar school. Hij heeft zich heel snel aangepast aan het leven in de grote stad, waardoor bij de politie het vermoeden rees dat hij geen vijf jaar in de wildernis kan hebben doorgebracht.

Foxconn-medewerker pleegt zelfmoord

Een Chinese medewerker van de Foxconn Technology Group heeft woensdag zelfmoord gepleegd door van het dak van een appartemencomplex dat door het bedrijf is gehuurd te springen. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

Foxconn, het bedrijf dat onder andere voor Apple de iPhone produceert, ligt onder vuur wegens berichten over slechte werkomstandigheden in de fabriek en slechte leefomstandigheden in de woonruimtes die het bedrijf voor de werknemers huurt. Sinds 2010 hebben al zeker tien Foxconn-medewerkers zelfmoord gepleegd of een poging daartoe gedaan.

Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua was de man die woensdag zijn dood tegemoet sprong 23 jaar oud.

Connexxion gaat 'ziekmakende' busjes aanpassen

Connexxion gaat busjes waar chauffeurs in Drenthe al een jaar over klagen aanpassen. Donderdag diende een kort geding in de rechtbank in Assen, maar de zaak werd aangehouden om het openbaarvervoerbedrijf tot 6 juli de tijd te geven om de vijf voertuigen aan te passen, laat de persrechter weten.

De zaak was aangespannen door het Bureau Beroepsziekten van de FNV. "Connexxion zegt alles voor 6 juli klaar te hebben. Als wij vinden dat de aanpassingen onvoldoende zijn, komt er alsnog een uitspraak", laat een woordvoerder van FNV weten. De zegsvrouw betwijfelt of de aanpassingen wel op zo'n korte termijn kunnen worden doorgevoerd.

Het betreft onder meer de vering van de bus, de instelbaarheid van de bestuurdersstoel, de armondersteuning, en de hoeveelheid ruimte in de cabine. "Het gaat om heel veel maatregelen. Dit loopt al bijna een jaar, waarom is dit niet eerder gebeurd?", vraagt de woordvoerder zich af. "Op zich zijn we tevreden, maar we willen de bussen het liefst zo snel mogelijk van de weg."

De achtpersoonsbusjes zouden gezondheidsklachten veroorzaken bij de chauffeurs, rijden in de omgeving van Meppel en Hoogeveen. Een aantal chauffeurs is zelfs langdurig uitgevallen door het rijden in deze busjes van Mercedes, die zijn gemaakt volgens de eisen van Connexxion.

Connexxion verwacht dat het gaat lukken om voor 6 juli aan de eisen van de Arbeidsinspectie te voldoen. "Daar waren we al druk mee bezig en daar gaan we mee verder", laat een woordvoerder weten. "We gaan met de chauffeurs een stoel uitzoeken die aan hun eisen voldoet." Ook de andere aanpassingen kunnen volgens haar tijdig worden afgerond.

[Euro 2012] Uitslagen groep C

Vanavond werd de tweede speelronde in groep C afgewerkt. Italië nam het op tegen Kroatië, waarna het vervolgens de beurt was aan de Spanjaarden, die tegen Ierland speelden. Hieronder volgt een overzicht.

Italië wint weer niet

Italië is er wederom niet in geslaagd om een wedstrijd te winnen. Het tweede groepsduel tegen Kroatië leverde de selectie van bondscoach Prandelli opnieuw een gelijkspel (1-1) op.

De Italianen kregen in de eerste helft via Balotelli en Marchisio goede kansen, maar slaagden er niet in het net te bollen. Aan de andere kant was het Jelavic, die de Kroaten op voorsprong kon zetten, maar ook hij faalde. Toch kwam La Squadra Azzurra op uiteindelijk voorsprong. Marchisio miste een goede kans, maar Pirlo verzilverde uiteindelijk een vrije trap.

In de tweede helft kwam Kroatië vervolgens op gelijke hoogte. Al was hier wel een verdedigingsfout bij de Italianen voor nodig. Mandzukic profiteerde hier echter van door de bal via de paal binnen te schieten.Ook in de rest van het duel bleven beide ploegen gevaarlijk. Echte grote kansen waren er echter niet meer waardoor de eindstand 1-1 bleef.

Het volledige verslag vind je hier.

Spanje overklast Ierland

Spanje heeft zijn tweede groepswedstrijd op het EK voetbal met overmacht gewonnen. Ierland was de zwakste en ging met 4-0 de bietenbrug op. Torres maakte twee van de vier goals en bewees hiermee zijn waarde voor de Spaanse ploeg.

In de vierde minuut lag de bal al tegen de touwen na een zeer snelle goal van Torres. Ook in het vervolg van de eerste helft bleef Spanje de bovenliggende partij en liet mooie combinaties zien, maar gescoord werd er niet.

Vlak na de start van de tweede helft viel echter de bevrijdende tweede treffer. Silva schoot de bal tussen verschillende benen door en verdubbelde de voorsprong. Niet veel later toonde Given zich een prima doelman door een inzet van Xavi te keren, maar daarna voerde Spanje opnieuw de boventoon en scoorde nog twee keer. Torres en invaller Fábregas zagen hun naam op het scorebord terugkomen.

Het volledige verslag vind je hier.



Uitslagen speelronde 2:

Thuis Uit Uitslag
Italië Kroatië 1-1
Spanje Ierland 4-0


Stand:

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Spanje 2 1 1 0 4 5-1
2 Kroatië 2 1 1 0 4 4-2
3 Italië 2 0 2 0 2 2-2
4 Ierland 2 0 0 2 0 1-7


Programma laatste ronde:

Datum Thuis Uit
18/06, 20:45 uur Kroatië Spanje
18/06, 20:45 uur Italië Ierland

[Groep C] Uitslag Spanje - Ierland

Titelverdediger Spanje heeft zijn tweede wedstrijd op het Europees kampioenschap voetbal simpel weten te winnen. In Gdansk was het veel te sterk voor Ierland, het werd 4-0.

Ierland begon aan de wedstrijd in de wetenschap dat het moest winnen, de eerste wedstrijd tegen de Kroaten was immers al verloren gegaan. Al na vier minuten bleek dat dit een kansloze zaak zou worden. Torres bracht de Spanjaarden op voorsprong na een hard schot waarvan de Ierste keeper Given er niet in slaagde het te keren. In de rest van de eerste helft werd weliswaar niet meer gescoord, Spanje was wel oppermachtig. Een schot van Torres ging net naast en een inzetten van Iniesta werden gekeerd door Given.

Na vier minuten in de tweede helft werd het duel definitief beslist. Een schot van Xabi Alonso werd weliswaar tegengehouden door Given, de keeper had de bal niet klemvast en die kwam voor de voeten van Silva. Met een zacht maar geplaatst schot bracht hij Spanje op 2-0. Given maakte zijn fout enigzins goed toen hij een uitstekende redding had op een inzet van Xavi.

Het was Torres die Spanje naar 3-0 schoot. Hij schoot de bal onhoudbaar in de hoek. Invaller Fàbregas bepaalde de eindstand uiteindelijk op 4-0.

Xabi Alonso in duel met de Ier Aiden McGeady (Foto: Pro Shots)

Spanje

4 - 0

Ierland

 4' Torres
 49' Silva
 70' Torres
 83' Fàbregas
   
 
 Gele kaart: Xabi Alonso, Martínez, (Spanje), Keane, Whelan, St Ledger (Ierland)
 
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Proença (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Casillas
Arbeloa
Piqué
Ramos
Alba
Xavi
Busquets
Xabi Alonso (Martínez/65)
Silva
Torres (Fàbregas/74)
Iniesta (Cazorla/80)
  Given
O'Shea
Dunne
St Ledger
Ward
Duff (McClean/76)
Andrews
Whelan (Green/80)
McGeady
Cox (Walters/46)
Keane

'Breivik van lieve zoon naar gekke loner'

Anders Behring Breivik, die juli vorig jaar aanslagen pleegde waardoor 77 mensen omkwamen, ging volgens zijn moeder van een lieve en zorgzame zoon naar een obsessieveling, die de grip volledig kwijt was. Dat vertelde een psychiater donderdag in de rechtszaal in Oslo.

Torgeir Husby las citaten voor uit een interview met de moeder van Breivik. Het is de eerste keer dat haar woorden te horen waren in het proces. Ze weigerde zelf te getuigen.

Ze zag haar zoon vanaf 2006 veranderen. Hij sprak regelmatig van een dreigende burgeroorlog en van oorlog tegen moslims. "Ik dacht dat hij volledig gek werd, ik dacht dat er iets mis was in zijn hoofd", aldus de moeder in het interview.

Breivik zag er zichtbaar nerveus uit, al bleef hij wel glimlachen. Waardoor Breivik omsloeg, werd niet duidelijk uit de getuigenis van Husby.

Iran meldt arrestaties om moord atoomgeleerden

De Iraanse geheime dienst heeft verscheidene verdachten opgepakt in verband met de moorden op Iraanse atoomgeleerden. Dat heeft het Iraanse staatspersbureau IRNA donderdag gemeld.

De verdachten zouden betrokken zijn geweest bij de moorden op een nucleaire onderzoeker eind 2010 en op twee medewerkers van de voornaamste Iraanse uraniumverrijkingsinstallatie in januari. Verdere bijzonderheden over de verdachten vermeldde IRNA niet.

Iran heeft al eerder melding gemaakt van arrestaties in verband met de moorden. In mei werd een man opgehangen die veroordeeld was voor de moord op een Iraanse kerngeleerde in begin 2010.

Sinds 2010 zijn zeker vijf Iraanse atoomgeleerden omgebracht. Iran zegt dat de moorden zijn gepleegd door buitenlandse geheime diensten onder aanvoering van Israël. Israël heeft zich niet over de Iraanse beschuldiging uitgelaten.

Negentien e-colibesmettingen in België door vlees

In de Belgische provincie Limburg zijn negentien gevallen van besmetting met de e-colibacterie vastgesteld. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) donderdag.

Alle gevallen houden verband met het eten van filet americain. Een deel van het rundvlees is al opgespoord en in beslag genomen. Mensen krijgen diarree van de bacterie, maar bij ernstige gevallen kunnen bloedingen in de darmen optreden of ernstige nierklachten ontstaan.

De Belgen spreken van een EHEC-besmetting, maar het gaat om de e-colibacterie o 157. "EHEC was een nieuwe variant, dit is een oude bekende", licht een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel Waren Autoriteit (NVWA) toe. België heeft van het incident geen melding gemaakt in het Europese waarschuwingssysteem. "Er is op dit moment geen aanleiding om maatregelen in Nederland te treffen."

De EHEC-bacterie zorgde in de zomer van 2011 voor onrust in Europa. In totaal raakten in Duitsland 4321 mensen geïnfecteerd met EHEC. In Duitsland overleden vijftig mensen aan de gevolgen en ook in Frankrijk, de Verenigde Staten en Zweden viel een dode. In Nederland raakten elf mensen besmet, maar niemand overleed.

De precieze oorzaak is nooit vastgesteld, maar mogelijk is de darminfectiegolf terug te voeren op het eten van kiemgroenten. De autoriteiten raadden af rauwe rucola- mosterd- of fenegriekkiemen te eten. Er werden onder meer komkommers, tomaten, sla, augurken, courgettes en radijzen vernietigd. De totale schade voor Nederlandse telers en handelaren bedroeg honderden miljoenen.

'Tour-directie overweegt weren RadioShack'

De RadioShack-Nissan-ploeg wordt mogelijk slachtoffer van het nieuwe dopingonderzoek naar Lance Armstrong. Tourorganisator ASO zou nadenken over een startverbod voor de equipe. Dat meldt het Franse radiostation RMC. Met die stap zou ploegleider Johan Bruyneel moeten worden geweerd uit de race.

Bruyneel wordt door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA genoemd als een van de mensen met wie Lance Armstrong in een dopingsamenzwering betrokken was. De Belg was ploegleider van de ploegen US Postal, Discovery Channel, Astana en RadioShack waar Armstrong deel van uitmaakte. Die laatste ploeg fuseerde afgelopen winter met de Leopard-Trek-ploeg tot RadioShack-Nissan-Trek.

Officieel laat de ASO echter niets los. Volgens de raceorganisator 'is er pas net een onderzoek geopend'. "Wij doen daarover geen uitspraken. Als er een beslissing wordt genomen, dan gebeurt dat volgens de regels van de UCI."


'Tour-directie overweegt weren RadioShack' (Foto: Novum)

Homovrienden houden van parfum Lady Gaga

Lady Gaga komt niet met een mannelijke versie van haar parfum Fame. Volgens de 26-jarige zangeres is dat niet nodig, omdat veel van haar homovrienden het luchtje, dat nog niet op de markt is, ook lekker vinden.

De popdiva was er niet blij mee dat vroegtijdig foto's en informatie over het binnenkort te verschijnen geurtje gelekt zijn. "Moderedacteuren: ik zou jullie wel kunnen wurgen", twitterde ze. Gaga besloot woensdag ook zelf dan maar wat kiekjes van het geurtje vrij te geven.

Uit de plaatjes blijkt dat het gaat om een zwarte vloeistof, die kennelijk zijn kleur verliest als het op de huid wordt gespoten. "Het is zwart als de ziel van roem, maar onzichtbaar als het in de lucht komt."

Fame ruikt onder meer naar 'tranen van belladonna', 'geplette abrikozen' en een combinatie van 'saffraan en honingdruppels'. De zangeres maakte eerder bekend dat het luchtje moest ruiken naar een 'dure prostituee'.

De geruchten gingen dat Fame naar bloed en sperma zou ruiken, maar dat berustte op een misverstand. Gaga wilde de moleculaire structuur van bloed en sperma toevoegen aan haar parfum, maar niet dat het daar naar rook. Het geurtje, dat aanvankelijk Monster zou heten, is vanaf deze zomer voor iedereen verkrijgbaar.

Kromowidjojo en Dekker succesvol in Rome

Ranomi Kromowidjojo en Inge Dekker kennen een succesvolle eerste dag van het zwemgala om de Trefeo Settecolli in Rome. Ze wonnen respectievelijk de 50 meter vrije slag en 100 meter vlinderslag.

Kromowidjojo won in een tijd 24,21 en was daarmee sneller dan de 24,36 waarmee de Duitse Britta Steffen vorige maand Europees kampioen werd. Kromowidjojo ontbrak op dat toernooi. Vandaag bleef ze de Zweedse Thérèse Alshammar (24,52), Marleen Veldhuis (24,58) en Inge Dekker (24,97) voor.

Dekker won de 100 meter vlinderslag in een tijd van 58,25. De Zweedse Sarah Sjöström werd tweede in 58,57. Lennart Stekelenburg was minder succesvol. Hij werd achtste op 100 school na 1.02,23. Joeri Verlinden, die vanochtend de finale miste op 0,01 seconde, won de B-finale met 52,77. Daarmee zou hij in de finale vierde zijn geworden. 

Psychiaters blijven Breivik als schizofreen zien

De psychiaters die forse kritiek kregen omdat ze massamoordenaar Anders Behring Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaarden, blijven bij hun oordeel. Torgeir Husby en Synne Sørheim verklaarden donderdag in de rechtszaal dat Breivik lijdt aan waanvoorstellingen.

Husby en Sørheim hebben eerder gezegd dat Breivik lijdt aan paranoïde schizofrenie. Deze mening zijn ze nog steeds toegedaan. Ze blijven erbij dat Breivik werd gedreven door waandenkbeelden en niet door politieke motieven. Volgens de psychiaters lijkt Breivik op personen die denken dat ze de nieuwe Napoleon zijn.

"Iemand gaat geen historische feiten verzamelen als er een nieuwe Napoleon wordt opgenomen in een kliniek, zelfs niet als hij in een uniform verschijnt", aldus Husby.

Het rapport van Husby en Sørheim kwam onder vuur te liggen, omdat ze geen kennis zouden hebben van de terminologie die extreemrechts hanteert. Bovendien zouden ze Breiviks politieke verklaringen voor zijn daden hebben geïnterpreteerd als symptomen van schizofrenie. De rechtbank gaf naar aanleiding van de kritiek opdracht tot een tweede onderzoek naar de geestelijke gesteldheid van Breivik door andere psychiaters. Die kwamen tot de conclusie dat Breivik toerekeningsvatbaar is en dus een celstraf opgelegd kan krijgen.

Sørheim legde donderdag in de rechtszaal uit hoe ze tot hun oordeel zijn gekomen. Zo zou de moeder van Breivik hebben verklaard dat 'de helft van wat hij de politie heeft verteld een leugen is'. Volgens zijn moeder heeft Breivik allerlei verhalen verzonnen over zijn reizen en zijn opleiding. De vrouw verscheen vanwege gezondheidsredenen niet in de rechtszaal. Ze had wel gevraagd of haar verklaring achter gesloten deuren kon worden voorgelezen. De rechters hebben dit afgewezen, omdat het publieke belang van openbaarheid te groot wordt geacht.

"Na hem in de rechtbank te hebben aangehoord en vele uren met hem te hebben gesproken, zijn we van mening dat de politiek of politieke verhoudingen niet de kern van zijn waandenkbeelden zijn", aldus Sørheim. "Hij denkt dat hij ons allemaal gaat redden van de verdoemenis in een strijd tussen goed en kwaad. In deze strijd denkt hij een overkoepelende verantwoordelijkheid te hebben, een roeping, om te bepalen wie er blijft leven en wie er sterft." Breivik zou bovendien denken een belangrijke positie te bekleden 'binnen een niet-bestaande organisatie'.

Of Breivik wel of niet toerekeningsvatbaar is, is van groot belang voor de rechtszaak. De kwestie is nog steeds niet opgelost. Als Breivik schuldig wordt bevonden en toerekeningsvatbaar wordt verklaard, kan de 33-jarige Noor 21 jaar achter de tralies verdwijnen. De celstraf kan worden verlengd als Breivik geacht wordt een gevaar voor de samenleving te zijn. Als hij daarentegen ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, kan hij tbs met dwangverpleging opgelegd krijgen.

Duitse bond op matje bij UEFA

De Duitse voetbalbond krijgt een vermaning van de Europese voetbalbond UEFA naar aanleiding van de ongeregeldheden veroorzaakt door Duitse fans na het duel met Oranje. Na de 2-1 overwinning van Die Mannschaft vierden de Duitse supporters hun feestje een tikkeltje te uitbundig.

De Duitsers staken vuurwerk af en gooiden met voorwerpen richting de Oekraïnse politie. De DFB, de voetbalbond van Duitsland, moet nu op het matje komen bij de UEFA, dat niet gediend is van de onlusten na afloop.

"De UEFA bevestigt vandaag dat het disciplinaire acties gaat ondernemen tegen de Duitse voetbalbond naar aanleiding van de EK 2012 Groep B-wedstrijd tussen Duitsland en Nederland in Charkiv van gisteravond", valt te lezen in een officeel statement van de UEFA op haar eigen website.

"De DFB wordt beschuldigd van het afsteken van vuurwerk en gooien van projectielen door supporters. Het disciplinaire orgaan van de UEFA zal de zaak op maandag 18 juni afhandelen", aldus het statement.

'Angstcultuur bij ggz-kliniek Zuidlaren'

Op de gesloten afdeling Intensieve Zorg van ggz-kliniek Lentis in Zuidlaren heerst al jaren een cultuur van angst en intimidatie. Patiënten zouden niet of nauwelijks behandeld willen worden. Dat meldt het televisieprogramma De Vijfde Dag donderdag op basis van onderzoek.

Vooral psychiater en hoofdbehandelaar Peter Lambers was volgens betrokkenen verantwoordelijk voor de angstcultuur. De kliniek heeft hem vorig jaar van al zijn taken ontheven en hij werkt nu bij een andere ggz-instelling.

"Deze man moet gestopt worden met het verder beschadigen van patiënten die al ernstig beschadigd zijn", zegt klokkenluidster Hester van der Wal, die als psycholoog op de afdeling werkte en daar in aanvaring kwam met Lambers.

Op de afdeling zouden patiënten zijn vernederd en onnodig opgesloten, geïsoleerd of gedrogeerd. Ook zouden familieleden zijn buitengesloten. "Hij sluit mensen alleen maar op en bedreigt ze", zegt een ex-patiënte over Lambers. "Het is op die afdeling horror", zegt een moeder van een andere patiënt. "Mensen worden volgepompt met medicatie. En als ze vervelend zijn worden ze gelijk gesepareerd."

Lentis heeft een extern onderzoek ingesteld naar de misstanden. "Het onderzoek heeft de tekortkomingen aan het licht gebracht die in uw programma naar voren komen'', zegt bestuursvoorzitter van Lentis Corstiaan Bruinsma.

Lambers is volgens het programma recentelijk gewaarschuwd door het Medisch Tuchtcollege."Wij hebben hem, gezien zijn grote rol bij de problematiek, in juli 2011 ontheven van zijn functie als behandelcoördinator op de afdeling Cederborg en hebben hem in december 2011 volledig ontheven van al zijn taken", aldus de bestuursvoorzitter.

Srna: "We speelden fantastisch"

De Kroatische aanvoerder Dario Srna is trots op hoe zijn elftal donderdagavond gelijkspeelde tegen Italië. Toch denkt hij dat er eventueel meer in had gezeten. "Ik denk dat wij dichter bij de overwinning waren", aldus Srna na afloop van het spectaculaire duel, dat na doelpunten van Andrea Pirlo en Mario Mandzukic op 1-1 eindigde.

Kroatië staat nu met vier punten eerste in de poule, maar had zes punten kunnen hebben volgens Srna. "Italië speelde beter in de eerste helft, maar in de tweede helft voetbalden wij fantastisch."

"We zetten druk op ze, we vielen aan en ik denk dat we de overwinning verdienden", vervolgde de rechtsback. "We hebben ontzettend veel zelfvertrouwen. Dit is een zware groep, maar ik denk dat we door kunnen gaan. Spanje? Ze zijn ook mensen van vlees en bloed, net als wij. We zullen tegen ze strijden."

Na de overwinning op Ierland en het gelijkspel tegen de Italianen heeft Kroatië een goede uitgangspositie, maar topfavoriet Spanje volgt als laatste hindernis op weg naar de kwartfinale

Estelle Gullit toch niet in Ranking the Stars

Estelle Gullit ziet af van deelname aan Ranking the Stars. De echtgenote van Ruud Gullit werd enige tijd geleden aangekondigd als kandidate van het BNN-programma, maar heeft zich teruggetrokken. Ze was deze week volop in het nieuws omdat ze gaat scheiden van de oud-voetballer. Naar verluidt is ze vreemdgegaan.

De eerste opnamen van het nieuwe seizoen vinden al de komende dagen plaats. "We zijn vandaag heel hard op zoek gegaan naar een vervanger", laat een woordvoerder van BNN donderdagavond weten. Uiteindelijk is besloten om om de drie afleveringen een andere BN'er plaats te laten nemen op Estelle's plaats. Charly Luske wordt de eerste.

Dinsdag werd bekend dat de 33-jarige Estelle, een nicht van Johan Cruijff, en de 49-jarige ex-voetballer na een huwelijk van twaalf jaar gaan scheiden. Ze zou een avontuurtje hebben beleefd met kickbokser Badr Hari.

Gewonde bij overval op goudbus Leeuwarden

In Leeuwarden is donderdagmiddag een medewerker van een mobiel goudwisselkantoor neergeschoten. Een gemaskerde overvaller schoot een aantal keer op de 28-jarige man. Het slachtoffer is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht.

Mogelijk was het geen overval. De politie laat weten dat de twee ook een conflict kunnen hebben gehad.

Het incident gebeurde rond 17.00 aan de Keidam, waar de goudbus stond. De politie heeft een zoekactie op touw gezet om de gevluchte dader te vinden. Het is nog onbekend of het schietincident om een overval of een ruzie in de relationele sfeer ging.

Bridget Maasland en Eddy Zoey naar SBS

Bridget Maasland en Eddy Zoey maken de overstap van RTL naar SBS. De presentatrice en presentator gaan per 1 september aan de slag bij hun nieuwe werkgever.

De overgang van het duo werd donderdagavond bekendgemaakt in het SBS-programma Shownieuws. Maasland en Zoey worden binnenkort gepresenteerd door de zender, die vorig jaar werd overgenomen door Sanoma en John De Mols Talpa. Welke programma's ze gaan presenteren is nog niet bekend.

Zoey presenteerde voor RTL 5 onder meer Take Me Out en Expeditie Robinson. Maasland praatte voor de zender onder meer Lekker Slim! en Wie Is de Reisleider? aan elkaar. Ook schoof ze regelmatig aan bij RTL Boulevard op RTL 4.

Britten willen zaken- en consumentenbanken scheiden

De Britse regering komt met wetgeving die de scheiding van consumentenbanken en zakenbanken moet regelen. Die stap moet voorkomen dat de Britse belastingbetaler in de toekomst nog moet opdraaien voor het bankroet van banken die te veel risico's hebben genomen met hun zakenactiviteiten. Dat zei de Britse minister van Economische Zaken Vince Cable donderdag.

Het voornemen van de Britse regering borduurt voort op een advies van een onafhankelijke commissie. In 2008 moest de Britse regering met tientallen miljarden euro's belastinggeld twee banken van de ondergang redden omdat hun investeringstakken te veel risico's hadden genomen.

Met de nieuwe wetgeving moet er een situatie ontstaan waarin "de belastingbetaler de banken niet subsidieert en banken failliet kunnen gaan zonder het financiële systeem in gevaar te brengen".

Mocht een spaarbank in de toekomst toch nog failliet gaan, dan moeten rekeninghouders bij compensatieregelingen voorrang krijgen boven andere schuldeisers. Die worden zo gestimuleerd in de gaten te houden dat de banken niet te veel risico's nemen, denkt de regering.

Supermarkten willen plofkip in 2020 uit schappen

Supermarkten willen vanaf 2020 alleen nog maar vlees verkopen van dieren die zijn behandeld volgens strenge normen op het gebied van milieu, antibioticagebruik en dierenwelzijn. Dit voornemen heeft de brancheorganisatie van supermarkten CBL donderdag bekendgemaakt in Scheveningen.

"We hebben deze taak naar ons toegetrokken", zegt een CBL-woordvoerder. "Maar hoe het er precies uit gaat zien willen we de komende jaren bespreken, het is nu nog vrij abstract. Maar de lat komt in ieder geval hoger te liggen."

Het is volgens de zegsvrouw moeilijk om de maatregelen eerder dan 2020 door te voeren. "Dat heeft toch tijd nodig. De vleessector kun je niet van de ene op de andere dag veranderen. Je zult bijvoorbeeld heel andere kippenrassen moeten invoeren."

Het is niet dat vanaf 2020 alleen nog maar vlees met een zogenoemde Beter Leven-ster van de Dierenbescherming wordt verkocht. "Die gaat alleen over dierenwelzijn, wij willen ook het antibioticagebruik en de CO2-uitstoot terugdringen."

Van het vlees dat nu in de schappen ligt, voldoet volgens de Dierenbescherming zeker negentig procent niet aan de eisen die gelden voor het Beter Leven-kenmerk. De Dierenbescherming is uitermate verheugd met het voornemen van de supermarkten. Maar dat houdt volgens directeur Frank Dales wel in dat er nu doorgepakt moet worden. "Er is geen tijd te verliezen. Het overgrote deel van de veehouderijen zal zijn stallen moeten aanpassen. Daar moet zo snel mogelijk een begin mee worden gemaakt".

Het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming is volgens Dales 'de bijl aan de wortel van de vee-industrie'. De organisatie gaat vanaf vrijdag kritisch in de gaten houden dat een Beter Leven-ster inderdaad de minimumstandaard wordt.

Stichting Wakker Dier reageert teleurgesteld. "We voeren al jaren campagne voor een einde aan de plofkip en kiloknaller. Maar 2020 betekent dat de supermarkten nog vijf jaar lang stil kunnen zitten. We willen geen vergezichten, 2015 is haalbaar." De organisatie kondigt aan 'op volle kracht' door te gaan met haar campagne om dit plan in drie jaar gerealiseerd te krijgen.

Wakker Dier vindt het wel positief dat de supermarkten erop aan lijken te sturen om uitsluitend nog vlees met Beter Leven-sterren te verkopen. Meer dan honderd miljoen dieren per jaar zouden hierdoor een beter leven krijgen. Boeren zouden er ook beter van worden. Omdat ze meer geld voor hun waar krijgen, zouden meer boeren bereid zijn diervriendelijke maatregelen te nemen.

Opnamen Wie Is de Mol? gaan door na ongeluk

De opnamen van het nieuwe seizoen Wie Is de Mol? gaan gewoon door. Kandidate Janine Abbring raakte vorige week ernstig gewond bij het uitvoeren van een opdracht voor het AVRO-programma. "In principe heeft het ongeval geen gevolgen voor Wie Is de Mol? 2013, de opnames gaan door", zei een woordvoerder van de omroep in RTL Boulevard.

"De kandidaten hebben het ongeluk zien gebeuren en zijn echt enorm geschrokken", vervolgde de zegsvrouw. Volgens haar staat het belang van de kandidaten altijd voorop en was de opdracht niet te gevaarlijk. "Maar helaas heeft het ongeluk wel plaatsgevonden en was het eigenlijk een soort van pech."

Janine Abbring, vooral bekend als Jakhals bij De Wereld Draait Door, kwam bij een sprong in het water verkeerd terecht. Daarbij verbrijzelde de 36-jarige een rugwervel. Waar het ongeluk is gebeurd, wil de AVRO niet bekendmaken. Haar familie is inmiddels bij haar.

Politie lost waarschuwingsschot in Rotterdam

De politie in Rotterdam heeft donderdagavond waarschuwingsschoten gelost voorafgaand aan de arrestatie van zes mensen. Dat gebeurde nadat rond 18.30 uur melding werd gemaakt van een man met een vuurwapen op de Middenhagen. Er vielen geen gewonden, meldt een woordvoerder van de politie.

Toen de politie arriveerde op de plaats waar de man werd gesignaleerd, sloeg een groep mensen op de vlucht. Daarop losten agenten een of twee waarschuwingsschoten.

Kanepi mist Wimbledon door voetblessure

Kaia Kanepi doet deze maand niet mee aan Wimbledon. De Estse tennisster kampt met een voetblessure en moet het grandslamtoernooi aan zich voorbij laten gaan. Kanepi, de mondiale nummer zestien, was in de vierde ronde van Roland Garros nog te sterk voor Arantxa Rus. Ze strandde vervolgens zelf tegen de latere winnares Maria Sharapova.

Andrea Petkovic moet eveneens verstek laten gaan in Londen. De Duitse nummer achttien van de wereld heeft nog altijd te veel last van een enkelblessure, waardoor ze ook al Roland Garros miste. Voor Petkovic is het sowieso een weinig voorspoedig jaar. Ze kon door een rugblessure niet deelnemen aan de Australian Open.


Kanepi mist Wimbledon door voetblessure (Foto: Novum)

Restaurantbrand De Lutte niet aangestoken

De grote brand die maandag een restaurant in het Overijsselse De Lutte in de as legde is niet aangestoken, maar had vermoedelijk een technische oorzaak. Dat blijkt uit onderzoek van de Twentse politie waarbij geurhonden zijn ingezet. Omdat het onderzoek nog niet volledig is afgerond worden er geen details vrijgegeven.

De brand in wokrestaurant Pan aan de Bentheimerstraat brak rond 06.30 uur uit. Het sein brand meester werden even na 09.00 uur gegeven. Vanwege de hevige rookontwikkeling werd omwonenden geadviseerd ramen en deuren dicht te houden. In Oldenzaal ging daarom het luchtalarm af. In de directe omgeving van het pand is asbest aangetroffen.

Fans Kroatië steken EU-vlag in brand

Kroatische voetbalfans hebben donderdag een vlag van de Europese Unie in brand gestoken in het Poolse Poznan. Ook liepen ze rond met posters van Ante Gotovina, een voormalige Kroatische generaal die wegens etnische zuiveringen door het Joegoslaviëtribunaal tot 24 jaar cel is veroordeeld.

Enkele duizenden Kroaten hadden zich verzameld op het oude dorpsplein van Poznan. Ze daagden fans van Italië uit met een opblaaspop gehuld in een shirt van het Italiaanse elftal. Italië en Kroatië speelden donderdagavond tegen elkaar.

De oproerpolitie was aanwezig, maar heeft tot dusver niet hoeven ingrijpen.

Basisspelers Oranje trainen binnen

De basisspelers van het Nederlands elftal trainden donderdag in de fitnessruimte van het spelershotel. Ook invallers Rafael van der Vaart en Klaas Jan Huntelaar lieten zich niet zien op het trainingsveld. Daar werkten alleen de reserves, de gewisselde Ibrahim Afellay en de laat ingevallen Dirk Kuijt een training af.

De training van het Nederlands elftal was door bondscoach Bert van Marwijk al verplaatst. Oranje zou daags na de wedstrijd tegen Duitsland eigenlijk al om 12.30 uur trainen, maar de bondscoach maakte daar 18.00 uur van. Nederland verloor met 2-1 van Duitsland en moet winnen van Portugal om nog kans te maken om door te kunnen gaan.

Londen ontvouwt plan voor data-opslag

De Britse autoriteiten hebben donderdag een verstrekkend plan ontvouwd om gedetailleerde gegevens op te slaan van bijna alle e-mails, telefoongesprekken of sms'jes die door burgers worden gevoerd of verzonden. Minister van binnenlandse zaken Theresa May zegt dat niemand hier bang voor hoeft te zijn, 'tenzij u misdadiger bent'.

Het gaat de autoriteiten volgens eigen zeggen niet om de inhoud van de berichten. Zij beloven dat zij de inhoud van e-mails niet zullen inzien of telefoongesprekken niet zullen afluisteren zonder rechterlijke toestemming. Maar door alle gegevens naast elkaar te leggen kunnen zij wel een zeer rijk beeld krijgen van het alledaagse leven van hun burgers.

In een opiniestuk in massakrant The Sun schrijft minister May dat de voorstellen 'zinnig en beperkt' zijn. "Ze zullen de politie en sommige andere instanties toegang tot gegevens over online-communicatie geven om misdaad aan te pakken, precies zoals ze nu al doen met mobiele telefoongesprekken en sms'jes", schrijft zij. "Tenzij u misdadiger bent, is er in deze wet niets om u zorgen over te maken."

Volgens het wetsvoorstel worden providers verplicht grote hoeveelheden informatie over hun klanten op te slaan. Ze moeten bijhouden waar e-mails, tweets, Skype-gesprekken en andere boodschappen vandaan zijn verzonden, aan wie ze gericht waren en hoe lang ze waren. Ook details van bestandsoverdrachten, telefoongesprekken, sms'jes en chats moeten worden opgeslagen. Providers moeten informatie verzamelen over IP-adressen, gebruikte elektronische apparaten en de namen, adressen en betaalgegevens van hun klanten. Ook van niet-digitale communicatie moeten gegevens worden opgeslagen, zoals geschreven adressen op enveloppen of de trackinggegevens van postpakketten. Al deze gegevens zouden een jaar bewaard moeten worden, of langer als ze onderwerp zijn van gerechtelijke procedures.

Het wetsvoorstel kan nog worden aangepast voordat het bij het parlement wordt ingediend. In een verklaring aan het parlement erkent minister May dat de voorstellen 'belangrijke vragen omtrent persoonlijke privacy oproepen'. In het artikel in The Sun drukt zij zich minder parlementair uit. Daar doet zij door critici geuite zorgen over aantasting van burgerlijke vrijheden af als 'belachelijke claims van complottheoretici'. "Zonder verandering van de wet beschermen wij alleen de vrijheid van criminelen, terroristen en pedofielen."

[Groep C] Uitslag Italië - Kroatië

Italië en Kroatië hebben hun tweede wedstrijd op het EK gelijkgespeeld. In Poznan werd het 1-1.

De eerste kans van de wedstrijd was voor de Italianen. Uit de draai schoot Balotelli op doel maar de bal ging net naast. Ook in het vervolg waren de Zuid-Europeanen de betere ploeg. In de elfde minuut was Marchisio dicht bij een treffer maar doelman Pletikosa tikte de bal net over de lat. In de 16e minuut kreeg Balotelli wederom een kans maar ditmaal stuitte zijn schot op de vuisten van de Kroatische doelman.

Vreugde Andrea Pirlo na 1-0 (Foto: Pro Shots)


De Kroaten werden naarmate de wedstrijd vorderde een stuk sterker en Jelavic kreeg in de achttiende minuut een grote kans maar hij faalde in het afmaken. In de 33e minuut was het Cassano die zijn ploeg op voorsprong kon zetten, maar zijn schot ging naast. In de 37e minuut was het Marchisio die de tot dan grootste kans in de wedstrijd had maar hij faalde. Even daarna was het alsnog 1-0 voor Italië toen Pirlo vanuit een vrije trap over de muur het doel trof. Italië kreeg nog een aantal grote kansen maar de ruststand bleef 1-0.

Claudio Marchisio en Ivan Perisic (Foto: Pro Shots)

 

De twee ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. De eerste kans in de tweede helft was voor de Kroaten. Het schot van Modric ging echter over. Het spel werd even stilgelegd nadat er vuurwerk op het veld werd gegooid. Het eerste kwartier van de tweede helft kwamen de Italianen amper uit. In de zestigste minuut was het wederom Balotelli met een kans maar de doelman stond in de weg.

In de 71e minuut werd de 1-1 gescoord. Door een Italiaanse verdedigingsfout kon Mandzukic de bal binnen schieten. Even daarop moest het duel wederom worden stilgelegd omdat er op een deel van het veld door vuurwerk amper zicht was. Ook in de rest van het duel bleven beide ploegen gevaarlijk. Echt grote kansen waren er echter niet meer waardoor de eindstand 1-1 bleef.

Italië

1 - 1

Kroatië

 39' Pirlo    72' Mandzukic
 
 Gele kaart: Motta, Montolivo, (Italië), Schildenfeld, (Kroatië)
 
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Webb (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Buffon
Bonucci
De Rossi
Chiellini
Maggio
Marchisio
Pirlo
Motta (Montolivo/63)
Giaccherini
Balotelli (Di Natale/70)
A.Cassano (Giovinco/83)
  Pletikosa
Srna
Corluka
Schildenfeld
Strinic
Rakitic
Vukojevic
Modric
Perisic (Pranjic/68)
Mandzukic (Kranjcar/90+5)
Jelavic (Da Silva/83)

Nadal en Federer naar kwartfinale in Halle

Rafael Nadal en Roger Federer hebben zich donderdag geplaatst voor de kwartfinale van het grastoernooi in Halle. De Spanjaard was enkele dagen na het behalen van zijn zevende titel op Roland Garros te sterk voor de Slowaak Lukas Lacko. Alleen in de eerste set ondervond de nummer een van de plaatsingslijst enige tegenstand: 7-5 en 6-1.

Federer, als tweede geplaatst, stuurde in zijn openingspartij de Duitse thuisspeler Florian Mayer naar huis. Hij won met 6-4 en 7-5. Bij de laatste acht neemt de Zwitser het op tegen de Canadees Milos Raonic (5). Nadal staat in de volgende ronde tegenover titelverdediger Philipp Kohlschreiber (8).


Nadal en Federer naar kwartfinale in Halle (Foto: Novum)

WK veldrijden 2014 in Nederland

Hoogerheide is de gastheer van het WK veldrijden 2014. De internationale wielerunie kende het titeltoernooi donderdag aan de Brabantse plaats toe. Volgend jaar wordt het WK in het Amerikaanse Louisville, Kentucky gehouden. In 2015 is Tabor in Tsjechië de plaats van handeling. Die twee toernooien waren al vergeven. Alleen 2014 had nog geen locatie.

Het WK BMX wordt in 2015 in België verreden, maakte de UCI ook bekend. Zolder mag dat toernooi organiseren. Volgend jaar is het Nieuw-Zeelandse Auckland gaststad van dat WK. In 2014 komen de BMX-rijders naar Rotterdam.

Echtgenoot spoort Milla Jovovich aan tot echt slaan

Regisseur Paul Anderson moest zich de longen uit het lijf schreeuwen om zijn vrouw Milla Jovovich tot actie te dwingen op de set van Resident Evil: Retribution. De 36-jarige Oekraïense had grote moeite om stuntmensen werkelijk te slaan. In de vijfde film in de reeks is ze wederom te zien als de spijkerharde Alice die het opneemt tegen een leger zombies.

Door de moderne 3D-projectie is duidelijk te zien wanneer een acteur 'mis' slaat, dus moeten stuntmensen tegenwoordig echt geslagen worden. "Ik durfde dat niet, het ging tegen alles in wat ik als actrice gewend was", zei Jovovich donderdag tijdens een persconferentie.

Maar Anderson was onverbiddelijk. "'Sla hem nou maar! Schop hem tegen z'n hoofd!', zei hij. Maar ik verkrampte bij elke beweging", vertelt de actrice. "Het heeft dagen geduurd voordat het er enigszins realistisch uit zag."

De doorbraak kwam toen zelfs de stuntmensen ongeduldig werden. "Op een gegeven moment zei zo'n stuntman tegen me 'Schop me nou maar, ik kan het hebben, ik was vroeger marinier'. Toen ging ik los", zegt Jovovich.

Veel van de actiescènes komen uit de koker van de actrice. "Ik heb de meest ranzige nachtmerries over zombies", geeft Jovovich toe. "Daar komt ook die duik van een wolkenkrabber in deel 4 vandaan. Toen ik dat droomde, wist ik dat die duik in de film moest komen."

Resident Evil: Retribution draait vanaf 3 oktober in de Nederlandse bioscopen.


Echtgenoot spoort Milla Jovovich aan tot echt slaan (Foto: Novum)

Dungeon Defenders niet naar Vita

Trendy Entertainment heeft bekendgemaakt dat Dungeon Defenders geen release zal krijgen op de PS Vita. Wat de exacte reden is waarom de game niet naar de handheld komt is niet bekendgemaakt.

De ontwikkelaar geeft aan dat de Vita een handheld is waar de game zeker op zou werken maar dat ze hun geld toch liever in een ander project steken. Wat voor project dit zal zijn heeft de ontwikkelaar niet bekendgemaakt en het is heel goed mogelijk dat we de komende tijd niks van ze zullen horen maar dat het het allemaal waard is.

'Eerder signalement van ontsnapte tbs'er'

Het signalement van een tbs'er die niet terugkeert van verlof moet eerder worden vrijgegeven door de politie. Dat betoogden het CDA, VVD en PVV donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Demissionair staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) ziet niets in het plan en is tevreden met de huidige stand van zaken.

Nu worden signalementen in principe niet verspreid. Dit gebeurt alleen als de politie en het OM dit noodzakelijk vinden. Het CDA en VVD willen dit uitgangspunt omdraaien door altijd een signalement te verspreiden, tenzij daar bezwaren voor zijn. Volgens Ard van der Steur (VVD) is dat ook 'een wens van de samenleving'.

De staatssecretaris zegde in het debat toe om onderzoek uit te voeren naar elektronisch toezicht voor tbs'ers die in 2011 niet tijdig terugkeerden van verlof. De enkelband zou toezicht moeten houden op zo'n veertig tbs'ers en een alternatief zijn voor eerder voorgestelde kniesloten.

Het PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester uitte in het debat haar zorgen over personeelstekorten in tbs-klinieken. De staatssecretaris stelde dat zij en de tbs-klinieken 'zich niet in die geluiden herkennen'. Volgen Teeven gaat het mogelijk om ontevreden medewerkers die aandacht zoeken in de media.

Whitmarsh verwacht dat Hamilton zal blijven

Teambaas Martin Whitmarsh neemt aan dat rijder Lewis Hamilton volgend seizoen ook voor het team van McLaren zal racen. Eind dit jaar zal het contract van de Brit aflopen, maar Whitmarsh geeft aan de beide partijen openstaan voor een verlenging.

De geruchten over de toekomst van Hamilton doen de teambaas niet veel. "Er wordt buiten het team veel meer gespeculeerd dan binnen het team", aldus Whitmarsh tegenover Sky Sports. "We richten onze aandacht volledig op het winnen van races en het winnen van het kampioenschap. Het is volgens mij verder vrij duidelijk dat we genieten van het samenwerken met Lewis en ik denk ook dat Lewis er op zijn beurt van geniet om bij ons te rijden. We verwachten dan ook dat deze samenwerking wordt voortgezet."

Hamilton gaat daarnaast voor het team van McLaren volgens Whitmarsh nog veel successen boeken. "Lewis heeft nog vele jaren voor zich liggen en hij gaat nog veel meer mooie overwinningen boeken. En ik ben er zeker van dat hij die zeges met ons zal behalen. Het hoofddoel voor dit jaar is om het wereldkampioenschap te winnen en daar zetten we ons beide dan ook volledig voor in".

Ook Tsonga onderuit op Queen's

Jo-Wilfried Tsonga is vandaag in de derde ronde van het grastoernooi op Queen's uitgeschakeld. De als tweede geplaatste Fransman verloor in drie sets van de Kroaat Ivan Dodig met 6-7 (3), 6-3, 6-7 (5). Het voorbereidingstoernooi op Wimbledon werd woensdag al van de nummer een van de plaatsingslijst Andy Murray beroofd.

Ook voor Nicolas Mahut viel het doek. De Fransman, die Murray naar huis stuurde, bleek niet opgewassen tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov: 7-6 (3), 6-4. Dimitrov neemt het in de kwartfinale op tegen Kevin Anderson (9), die Feliciano Lopez (5) versloeg met 7-6 (10), 7-6 (7).

De Amerikaan Sam Querrey is door een 6-3, 3-6, 6-3 zege op Julien Benneteau (8) de volgende tegenstander van Dodig.

Bij de vrouwen plaatste Roberta Vinci zich voor de kwartfinale van het toernooi in Birmingham. De als vierde geplaatste Italiaanse ontdeed zich van de Britse Heather Watson met 6-3, 4-6, 6-1. Ze neemt het bij de laatste acht op tegen de Chinese Jie Zheng, die Andrea Hlavackova uit Tsjechië de baas was met 6-4, 6-1.

"Spits als Zlatan moet beschermd worden"

De Zweedse bondscoach Erik Hamrén is van mening dat de arbiters op het EK grote en sterke spitsen als Zlatan Ibrahimovic meer vrije trappen en penalty's mee moeten geven.

"Ik vond dat we een penalty hadden moeten hebben na onze eerste vrije trap", aldus Hamrén die op een persconferentie terugkeek op het met 2-1 verloren duel tegen Oekraïne. "Zlatan wordt daar geduwd. Op televisiebeelden kun je dat duidelijk zien." De scheidsrechter zag het echter niet duidelijk en gaf de Zweden geen strafschop."

"Ik hoop ook dat het nieuwe systeem met een arbitraal vijftal meer mogelijkheden geeft om overtredingen te zien", vervolgt de coach. "Vooral voor iemand als Zlaten Ibrahimovic. Met zijn gewicht, snelheid en techniek is het ongelooflijk moeilijk om hem op een eerlijke manier tegen te houden. Helaas denk ik niet dat hij daar ook voor beloond wordt, zowel in het gewone spel als in het strafschopgebied."

Morgen voetbalt Zweden tegen Engeland en hoopt het punten te pakken in Groep D. Met nul punten staat het onder Engeland en Frankrijk, beide met één punt. Oekraïne gaat door de winst tegen Zweden met drie punten aan kop.

[Groep C] Vooruitblik: Spanje - Ierland

De meeste mensen zijn het er over eens; Spanje wint vanavond van Ierland, maar het is nog afwachten hoe groot de score zal zijn. De wedstrijd begint in elk geval om 20:45 uur.

Er zijn echter ook mensen die denken dat de Spaanse brigade het lastig gaat krijgen in het duel met de Ieren. Daarmee wordt ook direct gerefereerd naar de halve finales van de Champions League, waarin FC Barcelona uiteindelijk in een tweeluik van Chelsea verloor.

De verwachting is in elk geval dat Ierland voornamelijk op de verdediging zal leunen en pogingen zal wagen om er via een counter uit te komen. Deze pogingen zouden onder meer via Robbie Keane, die overigens een zware wedstrijd verwacht, tot stand kunnen komen. "Het wordt een loodzware opgave, maar zeker niet onmogelijk."

Spanje wil zich na het gelijkspel tegen Italië (1-1) revancheren en wil niets minder dan drie punten. Dit zou mogelijk kunnen betekenen dat Fernando Torres als extra spits ingezet gaat worden. Sergio Busquets denkt echter dat de Spanjaarden veel geduld moeten hebben. "We vinden hoe dan ook een opening, vroeg of laat."

Vermoedelijke opstellingen:

Spanje:
Casillas, Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba, Busquets, Xabi Alonso, Silva, Xavi, Iniesta, Fàbregas

Ierland:
Given, O'Shea, Dunne, St. Ledger, Ward, Duff, Whelan, Andrews, McGeady, Keane, Doyle

Kunnen de Ieren het de Spanjaarden lastig maken? (Foto: Pro Shots)

Kittel sprint naar zege in Ster ZLM Toer

Marcel Kittel heeft donderdag de eerste etappe in de Ster ZLM Toer gewonnen. De Duitser van Argos-Shimano was na een rit tussen Eindhoven en Geleen over 151 kilometer de sterkste in de massasprint. Hij versloeg de Australische Raborenner Mark Renshaw en de Britse topspurter Mark Cavendish van Sky.

De vlucht van de dag kwam op naam van vier renners. Sven Vandousselaere, Jesper Schipper, Rens te Stroet en Jeffrey Wiersma verkregen een maximale voorsprong van zo'n zes minuten, maar wisten niet uit handen van het peloton te blijven. Ook een aanval van Nederlands kampioen Pim Ligthart leverde geen succes op.

De rittenkoers in Nederland en België duurt tot en met zondag.

Poetin wil nieuwe bommenwerper

Rusland moet een nieuwe langeafstandsbommenwerper hebben en zal zich door de hoge kosten er niet van laten weerhouden er een te ontwikkelen. Dat heeft president Vladimir Poetin donderdag gezegd tegen hoge officieren.

Poetin zei dat het project een financiële en technologische uitdaging zal zijn, maar móet gebeuren. Hij noemde geen specifieke bedragen of periode waarbinnen het af moet zijn.

De Russische luchtmacht beschikt over enkele tientallen Toepolev-95 bommenwerpers, viermotorige turbopropvliegtuigen waarvan het ontwerp dateert uit de jaren vijftig. Van de modernere, supersonische Toepolev-160 heeft Rusland er maar net iets meer dan een dozijn.

Plannen om de bommenwerpervloot te moderniseren zijn doorkruist door de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991, die de economie van Rusland in duigen deed vallen.

LAKS kwaad over strengere exameneisen

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is kwaad over het feit dat de exameneisen wel zijn verzwaard, terwijl er volgens de scholierenorganisatie onvoldoende geïnvesteerd is in de kwaliteit van het onderwijs. Een op de tien vmbo'ers zakte dit jaar, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Het LAKS benadrukt niet boos te zijn over de nieuwe eis dat het gemiddelde van de cijfers voor het centrale examen minstens een 5,5 moet zijn. "Het kan alleen niet zo zijn dat de eisen verhoogd worden, terwijl er verder niet geïnvesteerd wordt in kwaliteit", laat het in een verklaring weten. "Het gevolg is dat het aantal gezakte leerlingen enorm toeneemt."

Het doel van de zwaardere eisen is volgens het LAKS om scholieren meer basiskennis te geven en een diploma waardevoller te maken. "Een scholier krijgt niet meer basiskennis als er pas aan het eind van de leerweg strengere eisen gesteld worden", meent voorzitter Lotte Savelberg.

Het College voor Examens had al verwacht dat meer leerlingen zouden zakken vanwege de strengere eisen. De eindexamens zijn desondanks op alle niveaus beter gemaakt dan in voorgaande jaren, waardoor het aantal gezakte leerlingen iets lager ligt dan verwacht.


LAKS kwaad over strengere exameneisen (Foto: Novum)

Duitse auto's uitgebrand na Nederland - Duitsland

Op een camping in Biddinghuizen zijn woensdagnacht vijf auto's in vlammen opgegaan, waaronder drie Duitse wagens. Mogelijk ging het om een wraakactie na de voor Nederland desastreus verlopen EK-wedstrijd tegen aartsrivaal Duitsland. Dat meldt Omroep Flevoland.

De beheerder van de camping zou op beveiligingscamera's hebben gezien dat een auto het terrein opreed en een aantal mannen uitstapte. Vervolgens gooiden ze een vloeistof over de vijf auto's en staken ze in brand. Waarom de mannen, als het om een wraakactie ging, ook twee Nederlandse wagens in lichterlaaie hebben gezet is niet duidelijk.

Een woordvoerder van de politie zegt verbolgen te zijn over de berichtgeving rondom het incident. "Het is nog helemaal niet duidelijk wat er gebeurd is. We hebben vage beelden waarop een steekvlam te zien is, meer niet." De politie heeft de beheerder gevraagd niets meer over de zaak te zeggen.

Nederland verloor de wedstrijd tegen Duitsland met 2-1. De politie doet verder onderzoek.

Barman Haags steekvlamincident vrij

De 28-jarige barman van het Haagse danscafé waar begin juni een steekvlam zeven gewonden veroorzaakte, is op vrije voeten gesteld. Dat heeft de rechtbank in Den Haag beslist, meldt de advocaat van de man donderdag. De barman blijft wel verdachte in de zaak en moet zich later verantwoorden voor de rechter.

De man zat vast op verdenking van opzettelijke brandstichting met levensgevaar voor personen en goederen. Hoewel het OM het voorarrest wilde verlengen, besloot de rechtbank dit advies niet te volgen, vanwege onvoldoende aanwijzingen voor opzet. De eigenaar van het café werd vorige week vrijdag vrijgelaten, maar geldt ook nog als verdachte.

Mogelijk gaat het OM in beroep tegen de beslissing om de barman op vrije voeten te stellen, meldt de advocaat. Tot dusver is nog niet bekend of justitie daar gebruik van gaat maken. Wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak dient is ook nog niet bekend.

De barman van danscafé Havana voerde op 2 juni een act uit waarbij een brandbare vloeistof op een dienblad aangestoken wordt. Dat gebeurde vaker in het café als een bepaald nummer werd gedraaid. Die avond ontstond een grote steekvlam. Zeven klanten moesten met brandwonden naar het ziekenhuis.

Matthias Schoenaerts weigerde hoofdrol in Robocop

De Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts heeft de hoofdrol in de remake van Robocop afgeslagen. De Belg zag de rol niet zitten. "Zo'n blockbuster met een budget van 150 miljoen is niet de juiste stap", zegt hij woensdag tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

De 34-jarige Schoenaerts heeft al vaker aangegeven zijn filmrollen met zorg uit te zoeken. "Zoiets kan geweldig worden, maar ook gigantisch mislopen." De Zweed Joel Kinnaman heeft wel ja gezegd tegen de filmrol die in het origineel werd gespeeld door Peter Weller.

Ondertussen begint de sterrencast van de remake van Robocop vorm te krijgen. Samuel L. Jackson en Hugh Laurie zijn in onderhandelingen voor de actiefilm die wordt geregisseerd door de Braziliaan Jose Padilha, bekend van de Tropa de Elite-films.

Schoenaerts werkt momenteel aan de Hollywoodfilm Blood Ties, waarin hij naast Clive Owen, James Caan, Mila Kunis en Marion Cotillard te zien is. Met laatstgenoemde is hij vanaf vandaag in de bioscopen te zien in het Franse drama De Rouille et D'os.


Matthias Schoenaerts weigerde hoofdrol in Robocop (Foto: Novum)

Ik zei het toch!

Twee weken geleden schreef ik het volgende: Ik heb nu 2 geluksvogeltjes van de C1000 op mijn televisie staan, maar ik vrees dat het niet genoeg gaat zijn. Oranje heeft op het moment te veel pechvogels, te veel matige spelers en te veel sterren voor te weinig posities. Dat valt zelfs met geluksvogeltjes niet tegen te houden. We vliegen er straks gewoon in de eerste ronde uit, pechvogels die we zijn.” Ik zei het toch! Nee, dat is te makkelijk om nu te roepen.

Sagan blijft maar winnen in Zwitserland

Peter Sagan heeft in de Ronde van Zwitserland al zijn vierde ritzege geboekt. De Slowaakse renner van Liquigas bleef na een etappe over 199 kilometer van Wittnau naar Bischofszell de Brit Ben Swift en de Australiër Allan Davis voor in een massasprint. Rui Costa (Movistar) blijft het algemeen klassement aanvoeren.

Sagan moest tot nu toe pas twee keer de ritzege aan een ander laten. Alleen Costa (tweede etappe) en Vladimir Isaychev (vijfde etappe) konden de zegereeks van de 22-jarige Slowaak doorbreken.

In het algemeen klassement verdedigt Costa een voorsprong van acht seconden op nummer twee Fränk Schleck. Roman Kreuziger staat op vijftien tellen derde.

Chinees krijgt doodstraf om valsmunterij

Een man is door een Chinese rechter ter dood veroordeeld wegens het vervalsen van miljoenen yuan. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag.

De valsemunter, Wu Shengyou, was de leider van een bende die in totaal voor 195 miljoen yuan (24,6 miljoen euro) aan vals geld heeft gedrukt. In totaal is 128 miljoen yuan (16,1 miljoen euro) in omloop gebracht. De rest van het valse geld is door de politie in beslag genomen.

Wu is van plan tegen de doodstraf in beroep te gaan. De doodstraf wordt in China regelmatig opgelegd voor misdaden, variërend van moord en drugssmokkel tot belastingontduiking.

Oranjefans Laakkwartier voor supersnelrechter

Vier verdachten die woensdagavond na de voetbalwedstrijd Nederland - Duitsland in Den Haag werden opgepakt voor onder meer openlijke geweldpleging, moeten vrijdag voor de supersnelrechter verschijnen. Een van hen is minderjarig, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

Zeven andere opgepakte verdachten moeten zich over drie weken voor de officier van justitie verantwoorden. Alle zeven hebben al voor de andere wedstrijd(en) van het Nederlands elftal een gebiedsverbod gekregen voor het Jonckbloetplein in de wijk Laakkwartier. Daar vonden de onlusten woensdagavond plaats. Een verdachte heeft een boete van 650 euro gekregen.

Op het plein hadden zich net als zaterdag bij Nederland - Denemarken tientallen supporters van Oranje verzameld. Om rellen te voorkomen was de politie al aanwezig met onder meer ME en politie te paard. Na de wedstrijd ontstonden opstootjes. Toen vanuit diverse groepjes met onder meer vuurwerk naar de politie werd gegooid, grepen de agenten in.

Zaterdag was het ook onrustig op het plein. Het kwam toen uiteindelijk tot twintig arrestaties.

CDA weert Van Rey uit provinciebestuur Limburg

Het CDA in Limburg wil niet dat de Roermondse wethouder Jos van Rey gedeputeerde wordt in de provincie. Dat betekent dat er vrijdag geen volledig provinciebestuur kan worden geïnstalleerd.

De VVD in de Statenfractie droeg de omstreden wethouder vorige week voor. Als het aan de liberalen ligt krijgt hij de portefeuille financiën, verkeer en handhaving, maar daar is volgens het CDA geen steun voor.

De 67-jarige Van Rey kwam vorig jaar in opspraak omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan zelfverrijking en belangenverstrengeling. Een commissie onder leiding van voormalig minister van Justitie Winnie Sorgdrager kon daar echter geen bewijs voor vinden. Van Rey, oud-Tweede Kamerlid en tegenwoordig senator, mocht zijn post in Roermond vervolgens houden.

De VVD-fractie dacht met Van Rey 'kwaliteit en bestuurskracht' binnen te halen. CDA-fractievoorzitter Martijn van Helvert heeft in een brief aan de VVD echter laten weten dat er geen draagvlak is voor zijn benoeming.

De CDA-fractie vindt dat er veel vragen zijn over de integriteit van Van Rey en dat het provinciebestuur dat nu niet kan gebruiken. "De fractie vindt dit een groot risico, dat het belang van Limburg niet dient." Ook is het volgens het CDA onzeker of de functie wel is te combineren met het lidmaatschap van de Eerste Kamer.

In Limburg werd vorige week maandag een nieuwe coalitie gevormd tussen CDA, VVD en PvdA, nadat de vorige coalitie van PVV, CDA en VVD eind april was gevallen. VVD, PvdA en CDA gaan binnenkort om de tafel om 'op constructieve wijze' tot een oplossing te komen. De CDA-fractie roept de collega's van de VVD echter op om de kandidatuur van Van Rey in te trekken.

FOK!filmtips van de dag: Godzilla

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Godzilla 1

Vandaag zijn er weer een behoorlijk aantal films op de televisie te aanschouwen. Altijd fijn voor de mensen die er niet zo nodig op zitten te wachten om 22 mannen achter een bal aan te zien rennen. Zo komt om 20.30 uur de thriller Out Of Time, met Denzel Washington en Eva Mendes, op Net5, zien we op RTL7 de sciencefiction film Lost City Raiders en kunnen liefhebbers van komedie terecht op RTL5 die The Ringer, met onder meer Johnny Knoxville op het programma heeft staan.

Godzilla 2
Grom.

De FOK!filmtip van de Dag is echter Godzilla geworden. Deze film werd ons ook aangeraden door FOK!ker Phrostbite waarvoor onze grote dank. Ja FOK!kers, jullie kunnen invloed hebben op de filmtip. Een simpele DM naar ondergetekende is voldoende. Godzilla is een heerlijk stuk cineastisch spektakel van de van rampenfilms bekende regisseur Ronald Emmerich. In de monsterlijk fijne film uit 1998 zien we een moderne bewerking van de legendarische film Gojira van Ishirô Honda uit 1954.

Nadat er jarenlang atoomproeven in de Stille Oceaan zijn gedaan is het monster Godzilla ontstaan. Het humeurige beest is op weg naar New York om de metropool van het aardoppervlak te vegen. Maar uiteraard laat de mensheid dit niet zo maar toe en stuurt een team op de overmatige hagedis af. Zal het ze lukken om het monster tegen te houden? Je kan het zien op Veronica om 20.30 uur.

Godzilla 3
Godzilla, de vleesgeworden droom van elke pedicure.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Veel filmkijkplezier toegewenst!

Samsom ziet oordeel bevestigd door CPB-cijfers

PvdA-leider Diederik Samsom is niet te spreken over het oordeel dat het Centraal Planbureau (CPB) heeft geveld over het begrotingsakkoord en de economische raming voor de komende jaren, laat hij donderdag in een reactie weten. "Nederland staat er niet best voor."

Volgens Samsom verergert het akkoord de problemen. Het is slecht voor de economie, de groei wordt gedempt en de werkloosheid loopt op. De PvdA-leider erkent dat het tekort volgend jaar wordt teruggebracht tot onder de drie procent, maar dat is van kortstondige duur. In 2014 zijn er alweer begrotingsproblemen, aldus Samsom.

SP-leider Emile Roemer, ook een verklaard tegenstander van het begrotingsakkoord, wilde donderdag niet reageren op de cijfers van het CPB.


Samsom ziet oordeel bevestigd door CPB-cijfers (Foto: Novum)

Eerste pikante kiekjes Octomom opgedoken

De eerste pikante beelden van Octomoms 'pornofilm' zijn op internet verschenen. Entertainmentwebsite TMZ plaatste screenshots uit het pikante filmpje, dat woensdag moet verschijnen.

Nadya 'Octomom' Suleman duikt in de video niet met anderen het bed in. Ze bedrijft enkel de liefde met zichzelf. De 36-jarige moeder van veertien kinderen maakte het pikante filmpje omdat ze grote financiële problemen heeft. Eerder dit jaar vroeg ze een faillissement aan.

Op de foto's die donderdag zijn opgedoken is te zien hoe Octomom zichzelf betast. Ze doet dat onder meer met een waslijn vol babykleertjes op de achtergrond. Hoeveel Suleman opstrijkt met de video Octomom: Home Alone, is niet bekend.

Telefoongids sleept SP'ers voor rechter

De SP moet zich vrijdag voor de rechter verantwoorden over een rapport over acquisitiefraude.

Dienstverlener Telefoongids.com claimt in een kort geding dat zij ten onrechte worden genoemd in het rapport. Dat meldt de SP donderdag.

De SP zegt de onrechtmatigheid te betwisten. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen en kandidaat Kamerlid Michiel van Nispen moeten als auteurs van het rapport voor de rechter verschijnen. Het kort geding dient vrijdag in Utrecht.


Telefoongids sleept SP'ers voor rechter (Foto: Novum)

'Voorzitter raad van commissarissen GVB vertrekt'

De voorzitter van de raad van commissarissen van het GVB, Aad Veenman, legt zijn functie bij het bedrijf neer. Dat meldt Ger Geldhof, voorzitter van de ondernemingsraad van de Amsterdamse stadsvervoerder, donderdag op Twitter. "Het gaat hard bij de raad commissarissen van het GVB. Nu ook president-commissaris Aad Veenman exit! Wie volgt?"

Veenman zou de vierde zijn binnen een week die vertrekt uit de top van het GVB. Dinsdag werd bekend dat de twee directeuren Adrie Bolier en Pieter Schotte weg moeten. Uit onderzoek bleek dat zij structureel interne regelgeving van het bedrijf negeerden. Zondag kwam al het bericht dat commissaris Jan Westerhoud opstapt.

De directie heeft alle aantijgingen van fraude altijd weersproken. In maart berichtte De Telegraaf over fraude bij het Amsterdamse vervoerbedrijf. De krant schreef onder meer dat bij het GVB voor miljoenen euro's aan fraude is gepleegd, vooral rond de invoering van de OV-chipkaart. De top zou daarvan op de hoogte zijn geweest.

Uit onderzoek dat de GVB instelde bleek dinsdag dat geen sprake was van fraude. Wel bleek structureel sprake te zijn van belangenverstrengeling en niet-integer gedrag van bestuurders, werden wetten en regels opzettelijk genegeerd, net als interne regels over aanbestedingen.

De GVB wil nu binnen een maand met een verbeterplan komen waarin onder meer de informatieplicht aan de commissarissen aangepakt wordt. Ook het integriteitsbeleid en het inkoop- en aanbestedingsbeleid worden daarin verbeterd.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) laat donderdag weten de voorgestelde verbeteringen te steunen.

Heropening uitleveringszaak Assange van de baan

Het Britse Hooggerechtshof heeft donderdag besloten het verzoek van Wikileaks-voorman Julian Assange om opnieuw naar zijn zaak te kijken niet in te willigen. Met het besluit komt de uitlevering van Assange aan Zweden een stap dichterbij.

Het hof bepaalde donderdag dat Assange moet worden uitgeleverd aan Zweden. De 40-jarige Assange wordt door het land gezocht voor verhoor inzake twee aanklachten van verkrachting en mishandeling. Hij is niet aangeklaagd en Assange ontkent schuldig te zijn.

De zaak-Assange sleept al twee jaar. Vorige maand verwierp het hof het beroep dat Assange tegen zijn uitlevering had aangetekend. Zijn advocaten bestreden echter de geldigheid van het oordeel van de rechters, omdat die hun besluit hadden gebaseerd op bewijzen die de verdediging niet voldoende heeft kunnen bestuderen. Ze hadden de rechtbank daarom gevraagd de zaak te heropenen.

Nu de rechtbank dit verzoek heeft afgewezen, rest Assange niets anders dan een gang naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Juridische deskundigen betwijfelen echter of Assange daar enige kans maakt.


Heropening uitleveringszaak Assange van de baan (Foto: Novum)

Webber mogelijk langer bij Red Bull Racing

Red Bull-adviseur Helmut Marko heeft aangegeven dat Mark Webber mogelijk ook volgend seizoen voor Red Bull Racing uit zal gaan komen. De Australische Formule 1-coureur heeft een aflopend contract en wordt voor 2013 gelinkt aan Ferrari als opvolger van Felipe Massa.

"Dat is hoe het gaat bij Red Bull. Alles wat ik er over kan zeggen is dat ik de afgelopen jaren het seizoen ben aangevangen zonder een baan voor volgend seizoen," zei Webber recentelijk tegen O Estado de S.Paulo. Hij lachte de Ferrari-geruchten weg. "Ferrari heeft acht auto's nodig om alle coureurs die Felipe op moeten gaan volgen een stoeltje te geven."

Marko heeft in Sport Bild door laten schemeren dat Webber zich bij Red Bull geen zorgen hoeft te maken over zijn positie. "Hij heeft aangegeven de noodzakelijke motivatie nog te hebben en door te willen gaan. Wij weten wat we aan hem hebben en hij weet wat hij aan ons heeft."

Wijers, Van Duivenbode en Van Wijk in RvC Ajax

De nieuwe Raad van Commissarissen van Ajax begint vorm te krijgen. Oud-minister Hans Wijers (voorzitter), voormalig Ajax-speler Theo van Duivenbode en KLM-topman Leo van Wijk zijn benoemd. Het drietal kreeg donderdag de steun van de algemene ledenraad tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering (BAVA).

Ajax was naarstig op zoek naar nieuwe commissarissen sinds de vorige RvC, met daarin onder anderen Johan Cruijff, in april volledig was opgestapt. Cruijff was donderdag niet bij de vergadering op sportpark de Toekomst aanwezig. Hij verblijft in het buitenland.

De Raad van Commissarissen moet uiteindelijk uit vijf personen gaan bestaan. In de komende periode zullen volgens de daarvoor geldende procedures nog twee personen geselecteerd worden om tot commissaris benoemd te kunnen worden, aldus Ajax.

Bommelding metro Rotterdam door gestoorde man

Een 31-jarige Rotterdamer met een psychiatrisch verleden was woensdag verantwoordelijk voor de bommelding op metrostation Delfshaven in zijn woonplaats. Hij riep iets over een bom, stapte uit en liet zijn rugzak achter in het metrostel. Dat meldt de politie.

Verontruste passagiers waarschuwden vervolgens de metrobestuurder, waarna die de metro stilzette. Het station werd ontruimd. De metrostations Marconiplein en Coolhaven werden uit voorzorg ook afgesloten.

Het explosieventeam van de politie stelde even later vast dat de rugzak ongevaarlijk was. Het metroverkeer kon vervolgens, na zo'n drie kwartier, weer op gang komen.

De man is teruggebracht naar de kliniek waar hij vroeger heeft gezeten. Justitie bekijkt of hij vervolgd wordt.

[Groep C] Vooruitblik: Italië - Kroatië

Italië en Kroatië beginnen vanavond om 18:00 uur aan hun vijfde onderlinge confrontatie. De Kroaten verloren tot op heden nog geen enkele keer van de Italiaanse formatie.

De Italianen speelden tijdens hun eerste groepswedstrijd tegen titelverdediger Spanje en sleepten er uiteindelijk een gelijkspel (1-1) uit. Toch slaagde Italië er vijf duels op rij tijdens een groot toernooi niet in om met de volle buit huiswaarts te keren.

Kroatië begon het EK voetbal beter met een fraaie 3-1 zege op Ierland. Mandzukic was de grote man aan de zijde van het winnende land en trof twee keer doel. Tijdens het laatste EK reikte het Balkan-land tot de kwartfinales, maar strandde daar na verlies van Turkije (strafschoppen).

Bij Italië rijst eigenlijk maar één vraag. Durft bondscoach Prandelli het aan om Balotelli de wei in te sturen of krijgt Di Natale, die de Italiaanse treffer tegen Spanje maakte, een basisplaats? De Kroatische bondscoach heeft minder problemen met zijn opstelling en zal deze na de eerste winst zeer waarschijnlijk niet wijzigen.

Vermoedelijke opstellingen:

Italië:
Buffon, Bonucci, De Rossi, Chiellini, Maggio, Marchisio, Pirlo, Motta, Giaccherini, Cassano, Di Natale
 
Kroatië:
Pletikosa, Srna, Corluka, Schildenfeld, Pranjic, Rakitic, Vukojevic, Modric, Perisic, Jelavic, Eduardo


Krijgt Balotelli opnieuw een basisplaats of begint hij op de bank? (Foto: Pro Shots)

Limburger gepakt voor vernielen 33 graven

De politie heeft donderdagochtend een 39-jarige man uit Sittard aangehouden die 33 graven had vernield. De grafschenner had vooral bronzen windlichten van graven gehaald en op verschillende plekken bij elkaar gelegd, waarschijnlijk om later mee te nemen.

Een getuige die zijn hond uitliet hoorde rond 07.15 uur glasgerinkel bij de begraafplaats aan de Achter Spitsbergen in Sittard en zag een man wegrennen. Hij zag ook dat diverse graven waren vernield.

Medewerkers van de gemeente die de afgebroken spullen aan het verzamelen waren, werden rond 09.30 uur benaderd door een getuige die vertelde dat de verdachte weer in de buurt was. De mannen stapten meteen in de auto en lieten de fietser stoppen op de Bachstraat. De Sittardenaar werd vervolgens overgedragen aan de politie.

De gemeente heeft de kapotte spullen opgeslagen bij de afdeling Openbare Werken, waar ze kunnen worden opgehaald.

Britse politie pakt tientallen pedofielen op

De Britse politie heeft donderdag invallen gedaan in woningen en vastgoed van tientallen vermoedelijke pedofielen. Onder de 76 arrestanten zijn een gepensioneerde leraar en een leider van de padvinders.

Agenten van veertig Britse korpsen hadden in totaal 141 dwangbevelen, onder meer voor het bezit en de verspreiding van onzedelijke afbeeldingen van kinderen.

Volgens deskundige Kate Fisher zijn de afbeeldingen die pedofielen downloaden steeds extremer, sadistischer en gewelddadiger. Ook zijn de afgebeelde kinderen steeds jonger.

Kamers niet gezamenlijk bijeen over ESM

De Eerste en de Tweede Kamer komen niet bijeen voor een gezamenlijke vergadering over het ESM, het permanente noodfonds voor de euro. Voorzitter van de senaat Fred de Graaf (VVD) heeft een verzoek van PVV-leider Geert Wilders afgewezen.

Wilders verzet zich met hand en tand tegen de ratificatie van het noodfonds. Eerder spande hij een kort geding aan om het onderwerp over de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september heen te tillen. Ook vroeg hij in de Tweede Kamer tot zeven keer toe een hoofdelijke stemming aan.

Door het aanvragen van een zogeheten verenigde vergadering der Staten-Generaal, die normaal alleen tijdens Prinsjesdag samenkomt, probeerde Wilders nogmaals om de ratificatie van het ESM-verdrag te dwarsbomen.

De Graaf wijst erop dat zo'n vergadering alleen wetsvoorstellen behandelt die de Grondwet uitdrukkelijk noemt, zoals toestemming voor een koninklijk huwelijk, de benoeming van een regent of het in oorlog verklaren van het koninkrijk.

Wilders vindt de afwijzing van zijn verzoek 'erg teleurstellend'. "Het is toch weer de politieke elite, dit keer bij monde van de heer De Graaf, die dwarsboomt dat wij gebruikmaken van ons parlementair recht."

Volgens Wilders is er wel grond om de Eerste en Tweede Kamer bijeen te brengen. Hij zei de afwijzing van De Graaf 'nog eens goed te gaan bekijken'.

Japan dichtbij herstarten kernreactoren

Japan herstart mogelijk dit weekeinde nog twee kernreactoren in het stadje Ohi, in de prefectuur Fukui. Sinds een aardbeving en een verwoestende tsunami vorig jaar aanzienlijke schade aanrichtten aan de kerncentrale Fukushima Dai-ichi liggen alle reactoren in het land stil.

De burgemeester van Ohi heeft zijn goedkeuring gegeven aan een plan om de reactoren te herstarten. Hij wil het risico van stroomuitvallen in de zomermaanden voorkomen en vreest dat de plaatselijke economie schade oploopt als de reactoren langer buiten werking blijven.

Het is nu aan de gouverneur van Fukui om de Japanse premier Yoshihiko Noda te informeren over de bereidwilligheid van de plaatselijke overheid de reactoren weer op te starten. De premier moet uiteindelijk zijn fiat geven aan het plan, wat volgens Japanse media zaterdag nog kan gebeuren. Er zijn inmiddels voldoende maatregelen getroffen om te voorkomen dat er in het geval van een nieuwe aardbeving of tsunami straling uit de twee reactoren in Fukui lekt, liet Noda al weten.

Oudste vrouw van Nederland overleden

Anna Goorman-Dommerholt is woensdag op 109-jarige leeftijd overleden in verzorgingshuis De Borkel in het Gelderse Gorssel. Dat meldt een woordvoerder van de instelling. Ze was door het overlijden van de eveneens 109-jarige Geertruida Draaisma sinds augustus de oudste vrouw van Nederland.

Goorman-Dommerholt draagt de titel over aan de zeventien dagen jongere Egbertje Leutscher-de Vries uit het Drentse Havelte. De oudste Nederlandse man is Cornelis Geurtz uit Rotterdam, met 110 jaar.

De oudste Nederlander ooit was Hendrikje van Andel-Schipper uit Hoogeveen. De vrouw, die in 2005 overleed, was met 115 jaar zelfs een tijd de oudste mens ter wereld. Besse Cooper uit de Verenigde Staten is met 115 jaar momenteel de oudste mens ter wereld.

Geen gamescom en TGS voor Microsoft

Microsoft is tijdens de aankomende gamescom en Tokyo Game Show op beide beurzen afwezig. Dat geeft Larry Hryb (Major Nelson), Director of Programming van Xbox Live, aan op zijn website. Eerder waren er al annuleringen van THQ, Sega en Nintendo waarvan alle niet op de gamescom aanwezig zijn.

Microsoft is van plan om zich dit jaar te richten op kleinere en meer gelokaliseerde promoties voor pers en partners. "This year, Xbox will be focusing on smaller, more localized promotions and experiences for press, partners, retailers and customers around the world. Which means that as you might have seen on some of the news sites today, we won’t be taking part in gamescom or Tokyo Games Show this year", aldus Larry Hryb. De gamescom 2012 vindt van 15 tot en met 19 augustus 2012 plaats in Keulen.

Gamescom

iPhone kan Xbox 360 aansturen

Gamers kunnen nu via hun iPhone spellen op de Xbox 360 opstarten en het menu van de spelcomputer doorbladeren. Microsoft heeft de functie donderdag doorgevoerd in een update voor de Xbox Live-app. De iPad- en Android-versies van de applicatie ondersteunen de functie nog niet.

Vorige week maandag onthulde Microsoft een applicatie waardoor verschillende apparaten op de Xbox 360 aangesloten kunnen worden. Dankzij Microsoft Smartglass kan bijvoorbeeld een tablet een kaart van de spelwereld tonen of spelers wapens laten kiezen in een schietspel.

Naast een extra scherm voor spellen kan ook extra informatie getoond worden over films of televisieseries. Microsoft Smartglass moet dit najaar gelanceerd worden en ondersteunt onder meer Windows 8, Android en Apple iOS.


iPhone kan Xbox 360 aansturen (Foto: Novum)

Hooligans veroordeeld in Polen

Acht mensen die dinsdag betrokken waren bij gevechten tussen Russische en Poolse hooligans in Warschau zijn via het Poolse snelrecht veroordeeld. Nog eens 125 mensen moeten donderdag voor de rechter verschijnen. Dat heeft de politie in Warschau donderdag bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van de rechtbank in Warschau zijn de acht veroordeeld voor geweldpleging tegen agenten en 'deelname aan illegale bijeenkomsten'. Bij de gevechten raakten negentien burgers en zeventien agenten gewond.

De politie hield dinsdag in totaal 156 Polen, 25 Russen, een Spanjaard, een Hongaar en een Algerijn aan in de aanloop naar de wedstrijd tussen Rusland en Polen, die in 1-1 eindigde. Bij het stadion bleef het rustig.

Joan Franka ziet Songfestival niet als einde carrière

Joan Franka is ervan overtuigd dat haar zangcarrière niet over is na haar teleurstellende optreden tijdens het Eurovisie Songfestival. "Het heeft mijn carrière niet verpest", vertelt de 22-jarige zangeres aan Novum Nieuws. "Het heeft mijn carrière juist gemaakt."

Franka is blij met de vele aandacht die ze heeft gekregen dankzij het evenement. "Hiervoor was ik wel bezig met m'n album, maar verder deed ik niet zo veel. Nu ben ik juist heel veel bezig met muziek en mag ik echt een plaat opnemen."

Bovendien merkt de zangeres, die in 2010 deelnam aan The Voice of Holland, dat ze een grotere fanschare heeft. "Ik heb er dankzij het Songfestival heel veel fans bij, dat vind ik er zo bijzonder aan. Het was misschien niet m'n beste optreden, maar dat betekent niet dat m'n carrière over is."

Ook Joan slaagde er dit jaar niet in een finaleplaats voor het Songfestival te bereiken. Tijdens de halve finale zong ze vals, wat volgens haar door een technisch mankement kwam. Voor het achtste jaar op rij ontbrak Nederland in de finale van het liedjesfestijn.

"Het was geen blunder", houdt Joan voet bij stuk. "Maar juist iets moois dat alleen niet helemaal goed is gegaan." De zangeres zegt dat het Songfestival dit jaar door veel Nederlanders positiever is benaderd dan voorgaande jaren. "Mensen hebben zich echt geïnteresseerd in wat ik doe en wat ik te vertellen heb. Ik heb er uiteindelijk alleen maar mooie dingen aan overgehouden."

'Getuigen bang voor criminele motorclubs'

Criminele motorclubs hebben uitgebreide contacten met accountants, advocaten en politieambtenaren, waardoor getuigen bang zijn om aangifte te doen. In een debat in de Tweede Kamer zei VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert dat uit gesprekken met mogelijke getuigen tegen de clubs te hebben vernomen.

Volgens demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) hebben politie en Openbaar Ministerie geen aanwijzingen van netwerken tussen 'de onder- en bovenwereld'. Wel is het een aandachtspunt van de landelijke aanpak van criminele motorclubs, aldus de minister.

Opstelten stelde verder dat zogeheten anonieme aangifte op nummer een uitkomst moet bieden voor getuigen die nu geen aangifte durven te doen. Daarmee geeft de politie een getuige een nummer, zodat de identiteit alleen bij de politie bekend is. Eind mei gaf hij al aan in september met een wetsvoorstel daarover te komen.

De Tweede Kamer leek nog niet overtuigd van de bescherming die anonieme aangifte getuigen biedt. Zo stelden CDA, PvdA en VVD diverse vragen over advocaten die een identiteit laten lekken en 'knulligheden' met het doorsturen van dossiers naar verkeerde ontvangers. Opstelten gaf toe dat er nog problemen zijn, maar stelde dat hij de bescherming van getuigen waterdicht wil maken.


'Getuigen bang voor criminele motorclubs' (Foto: Novum)

Chinees Angry Birds-pretpark in de planning

Het Finse gamebedrijf Rovio wil nabij de Chinese stad Haining een Angry Birds-pretpark openen. Daarnaast worden winkels geopend in Shanghai en Beijing. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. Deze maand opende het Finse gamebedrijf al zijn eigen kantoor in Shanghai.

Rovio heeft de ambitie om Angry Birds, dat bekend werd als iPhone-spel maar inmiddels op vele spelcomputers en smartphones te spelen is, dezelfde status te geven als Mickey Mouse van Disney. Knuffels, shirts en tassen van de vogels vinden gretig aftrek. Dit najaar schitteren de vogels in hun eigen animatieserie.

Twee maanden geleden werd Angry Birds Space op de markt gebracht. Na iets meer dan een maand stond de teller op vijftig miljoen gedownloade spellen. In totaal zijn spellen uit de reeks meer dan een miljard keer gedownload.


Chinees Angry Birds-pretpark in de planning 

Toekomstige Wii U-spellen te koop via smartphone

Gamers kunnen in de toekomst onderweg in de bus of trein via hun smartphone een game kopen en op de Wii U installeren. Daarbij wordt gebruikgemaakt van Miiverse, een online wereld van Nintendo die via verschillende apparaten te benaderen is. Dat heeft topman Satoru Iwata gezegd in gesprek met investeerders.

De Wii U lijkt de eerste spelcomputer te worden waarbij Nintendo zich op digitale distributie richt. Naast het online kopen van spellen, kunnen op de nieuwe spelcomputer van de Japanse gamegigant ook films online afgespeeld worden.

"Voor de Wii U wilden we vanaf het begin al dat mensen de vrijheid kregen games te downloaden of in de winkel te kopen", zei Iwata tegen investeerders. Volgens de topman van Nintendo zijn er geen restricties.

Hoewel Nintendo zich meer richt op het downloaden van allerlei vormen van entertainment beschikt de Wii U niet over een harde schijf. Alle gegevens worden opgeslagen op flashgeheugen. De opslagcapaciteit kan worden uitgebreid met los aan te schaffen geheugenkaartjes of een externe harde schijf.


Toekomstige Wii U-spellen te koop via smartphone 

'Merendeel provinciale wegen onveilig'

De verkeersveiligheid op veel provinciale wegen kan aanzienlijk beter. Een beter wegontwerp zou daar de oplossing voor zijn. Dat meldt de ANWB donderdag op basis van een onderzoek van wegen in Gelderland en Overijssel.

In het onderzoek scoorde tweederde van de wegen in Gelderland en driekwart van de wegen in Overijssel twee van de maximaal te behalen vijf sterren. Vijftien wegvlakken scoorden slechts een ster en dienen met voorrang opnieuw te worden onderzocht en aangepast, oordeelt het rapport.

Op provinciale wegen vallen relatief veel doden en gewonden. Vorig jaar viel 22 procent van de landelijke verkeersdoden op de provinciale hoofdwegen, die in totaal minder dan zes procent van het wegennet uitmaken. De laatste jaren is in de aantallen verkeersslachtoffers op provinciale wegen een stijging zichtbaar.

Een beter wegontwerp zou het aantal slachtoffers sterk naar beneden kunnen brengen, denkt de ANWB. Investeren in relatief simpele oplossingen, zoals een verbrede of beveiligde middenberm, extra vangrails en veiligere kruispunten zouden ervoor kunnen zorgen dat een stuurfout niet direct ernstige gevolgen heeft.

Voor het onderzoek werd een speciale auto ingezet die in Gelderland en Overijssel panoramische video-opnamen maakte. Ook de wegen in andere provincies zullen binnenkort op deze manier geïnspecteerd worden, meldt de ANWB.

Palestijnen willen Israël niet als gastland jeugd-EK

Palestijnse voetbalofficials hebben de UEFA gevraagd om Israël de organisatie voor het EK voor spelers onder 21 jaar in 2013 te ontnemen. Reden voor het verzoek is de gevangenschap van Mahmoud Sarsak. De Palestijnse voetballer werd in 2009 bij een grensovergang op de Gazastrook aangehouden en zit sindsdien zonder proces vast.

De Palestijnse voetbalbond vindt dat Israël de FIFA-regels schendt en trok daarom eerder al aan de bel bij Sepp Blatter. De FIFA-voorzitter liet Israël daarop weten zich 'ernstige zorgen' te maken over de situatie. Hij riep de regering op om zo snel mogelijk met een oplossing te komen. Sarsak is uit protest al bijna drie maanden in hongerstaking.

Het jeugd-EK vindt volgend jaar plaats van 5 tot en met 18 juni. Israël is als gastland direct geplaatst. Nederland hoopt zich via de play-offs te kwalificeren.

Meryl Streep ziet The Devil Wears Prada 2 wel zitten

Meryl Streep is wel bereid om opnieuw in de rol van Miranda Priestly te kruipen voor The Devil Wears Prada 2. "Dan moet ik wel dat fucking gewicht weer verliezen", reageert de 62-jarige Streep tegenover Access Hollywood op de vraag of ze in een eventueel vervolg zou willen spelen. "Maar ja, op zich wel."

Vorige week werd bekend dat schrijfster Lauren Weisberger werkt aan een vervolg op haar roman The Devil Wears Prada, getiteld Revenge Wears Prada: The Devil Returns. In de verfilming speelde Streep de keiharde hoofdredacteur van het modeblad Runway. Anne Hathaway speelde haar jonge assistente Andy Sachs die vurig hoopt ooit voor het blad te kunnen schrijven.

In het vervolgboek is het acht jaar later en heeft Andy haar oude baas al jaren niet gezien. Toch heeft Priestly haar leven nooit echt achter zich gelaten. Weisberger baseerde haar boek op haar werkzaamheden voor Vogue, dat met strakke hand wordt geleid door Anna Wintour.

Of Revenge Wears Prada: The Devil Returns ook wordt verfilmd, is overigens nog onbekend.

Europarlement blokkeert gesprekken EU-landen

Het Europees Parlement blokkeert vanaf nu onderhandelingsgesprekken met EU-lidstaten uit woede over het besluit van de landen om het parlement buitenspel te zetten in het Schengen-dossier. Dat maakte de voorzitter van het Europarlement Martin Schulz donderdag bekend na overleg met alle fracties. Met bijna unanimiteit werd ingestemd met de blokkade.

"Geen enkel nationaal parlement zal accepteren buitenspel gezet te worden", zei Schulz. Het Europarlement zal de onderhandelingen over vijf belangrijke dossiers opschorten totdat er een acceptabele oplossing is gevonden, benadrukte de voorzitter.

Jong Oranje ontvangt Oostenrijk in Tilburg

Jong Oranje speelt het belangrijke EK-kwalificatieduel met Oostenrijk op 7 september in het stadion van Willem II. De ploeg van coach Cor Pot heeft in het Koning Willem II Stadion in Tilburg aan een punt genoeg om de play-offs te bereiken. Daarin wordt gestreden om een ticket voor het EK, dat in Israël wordt gehouden.

Nederland was eerder deze maand met 5-0 te sterk voor zowel Luxemburg als Bulgarije. Het team is met nog een duel voor de boeg koploper in de poule. De groepswinnaars en de vier beste nummers twee plaatsen zich voor de play-offs. Jong Oranje speelde in 2008 voor het laatst in Tilburg. Toen was Zwitserland met 1-0 te sterk.

UEFA onderzoekt onderbroekreclame Bendtner

Nicklas Bendtner krijgt mogelijk problemen vanwege de manier waarop hij gisteren zijn tweede doelpunt vierde.

Denemarken verloor met 2-3 van Portugal en Bendtner maakte beide Deense goals. Na zijn tweede goal deed hij zijn shirt iets omhoog, waardoor de rand van zijn onderbroek te zien was. Daarop stond de naam van het Ierse wedkantoor Paddy Power.

Het bedrijf is van een goede vriend van Bendtner en de UEFA bekijkt nu of het hier gaat om een ongeoorloofde reclamestunt. Volgens een woordvoerder is de Europese voetbalbond een onderzoek begonnen. Dat meldt het ANP.

Bendtner is zich zelf van geen kwaad bewust. "Ik heb de onderbroek cadeau gekregen van een vriend. Ik droeg hem omdat hij mij geluk moest brengen", aldus de spits van Arsenal.

UEFA onderzoekt onderbroekreclame Bendtner (Foto: Pro Shots)

'Assaidi onderweg naar Galatasaray'

Oussama Assaidi vervolgt zijn carrière mogelijk bij de Turkse topclub Galatasaray. Volgens diverse Turkse media is de aanvaller van  sc Heerenveen in Istanbul om met de clubleiding te praten over een transfer.

Assaidi heeft er geen geheim van gemaakt dat hij graag hogerop wil spelen.  Het contract van de Amsterdammer bij de Friezen loopt na komend seizoen af. Galatasaray is ook nog in gesprek met Kayserispor over de komst van Nordin Amrabat. 

'Minifilibuster' VVD tijdens OV-debat

De VVD heeft donderdag alvast een voorschot genomen op de 'filibuster' die de SP en PVV volgende week willen houden. Tijdens het debat over het afschaffen van de verplichte aanbesteding van het openbaar vervoer in de grote steden bleek dat Charlie Aptroot (VVD) een uur spreektijd had aangevraagd om te fulmineren tegen de initiatiefwet van GroenLinks, PvdA, SP en D66.

De spreektijd van Aptroot stak schril af bij die van zijn collega's, van wie de meesten het op tien minuten hielden. Aptroot probeerde verder tevergeefs het debat samen met het CDA tegen te houden. De liberaal was niet te spreken dat de indieners woensdag nog een gewijzigd voorstel hadden opgestuurd, dat hij nog niet goed heeft kunnen bestuderen. "Uitermate kwalijk", noemde hij dat.

Een meerderheid van de Kamer wilde echter niet wachten met de behandeling van het voorstel, dat waarschijnlijk op een meerderheid zal kunnen rekenen. De wet regelt dat Amsterdam, Rotterdam en Den Haag niet langer worden verplicht om hun openbaar vervoer aan te besteden, zoals het kabinet wil.

De PVV helpt de voorstanders aan een meerderheid. Door de val van de gedoogcoalitie is de partij niet langer gebonden aan het gedoogakkoord, waarin de verplichte aanbesteding was afgesproken. De VVD verzet zich mordicus tegen het voorstel. Ook de ChristenUnie was kritisch. Volgens Esmé Wiegman hebben de indieners niet duidelijk beargumenteerd wat de voordelen zijn om niet langer aan te besteden.

PvdD wil opheldering over doodschieten kangoeroe

De Partij voor de Dieren wil weten waarom donderdagochtend een kangoeroe die langs de A27 liep is doodgeschoten. "De laatste tijd wordt wel erg gemakkelijk naar een dodelijk schot gegrepen", zegt Kamerlid Esther Ouwehand.

De kangoeroe liep langs de A27 tussen Houten en knooppunt Lunetten. Een rijstrook werd afgesloten om het dier veilig te kunnen vangen, wat voor files zorgde. Toen meerdere pogingen de kangoeroe te verdoven mislukten, werd het dier voor de verkeersveiligheid afgeschoten. "Onlangs werd nog een koe neergeschoten omdat ze het verkeer in gevaar zou brengen", legt Ouwehand uit. "De vraag is of dat valt te rechtvaardigen. Omdat iedereen 120 of 130 kilometer per uur wil rijden moeten dieren die in de buurt komen maar worden afgeschoten."

Ouwehand ziet liever dat een gevaarlijke situatie met dieren langs de weg wordt opgelost door er verdovingsdeskundigen bij te halen. "En als dat niet volstaat, moet de weg desnoods even helemaal worden afgesloten."

Het Kamerlid stelde vorige maand al vragen aan staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) naar aanleiding van meerdere ontsnappingen van kangoeroes. Ze drong er toen op aan haast te maken met een lijst waarop dieren komen te staan die nog mogen worden gehouden.

"Nu kunnen mensen allerlei dieren houden zonder dat ze iets van de verzorging en de behoeften van zo'n dier weten. Ze weten niet waar ze aan beginnen en daar zijn de dieren de dupe van." Kangoeroes zijn volgens Ouwehand niet geschikt als huisdier.

Miyamoto zou graag een FPS maken

Shigeru Miyamoto, de grote man bij Nintendo, heeft aangegeven graag een first-person shooter te willen maken. Dit zei hij in een interview met Kotaku. Helaas is de kans klein dat deze er komt. Miyamoto heeft er namelijk totaal geen tijd voor.

Miyamoto, bedenker van onder andere Mario, The Legend of Zelda en Pikmin, vindt vooral het perspectief van first-person shooters interessant. Hij ziet veel mogelijkheden met het spelen in een grote 3D-wereld waar je alles om je heen kunt bekijken. Hij heeft zelfs al wat toepassingen voor de Wii U bedacht.

"If you’re playing a first-person shooter and you have the game up on the television screen and you have your subscreen below [on the Game Pad], within that game world you’re able to turn in all directions around you. Obviously that would be very fun. if you have two people doing that in the same room, that could create a very fun and unique gameplay experience."

Redknapp hunkert naar nieuwe baan

Harry Redknapp, die gisteravond door Tottenham Hotspur is ontslagen, heeft zin om aan de slag te gaan bij een nieuwe club. Na vier jaar trouwe dienst moest hij gisteren vertrekken bij de ploeg uit Noord-Londen, die aan het eind van het seizoen enkele teleurstellende resultaten boekte.

Tottenham verspeelde de derde plaats in de Premier League, en eindigde uiteindelijk als vierde. Doordat stadsgenoot Chelsea de Champions League won moet zij haar titel in die competitie verdedigen, en mocht de nummer vier van Engeland niet op het hoogste Europese niveau spelen.

Redknapp wil niet bij de pakken neer gaan zitten. "Je kan niet gaan zitten mokken," aldus de 65-jarige trainer. "Ik hou van voetbal. Elke baan past mij. Ik denk niet dat het einde van mijn carrière nadert. Alex Ferguson is in de zeventig en is nog steeds de beste trainer ter wereld. Ik ben zo fit als een hoentje."

Ook over zijn tijd bij de Spurs blijft de Londenaar positief. "Ik heb vier fantastische jaren gehad bij Tottenham en heb van elke minuut genoten. Het had niet beter  voor me kunnen gaan. De mensen die eigenaar zijn van de club maken de beslissingen, dat is hun goed recht. Ik koester geen wrok. Ik maak me geen zorgen over wat had kunnen zijn."

Onder Redknapp bereikte Tottenham voor het eerst de Champions League. In het seizoen 2010-2011 werden de kwartfinales bereikt.

RedknappRedknapp wil meteen weer aan het werk (Foto: Pro Shots)

Paxton naast Wahlberg in stripverfilming 2 Guns

Bill Paxton is in onderhandeling voor de hoofdrol naast Mark Wahlberg in de actiefilm 2 Guns. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

2 Guns, gebaseerd op de gelijknamige stripreeks, gaat over een agent van de Amerikaanse antidrugseenheid DEA en een undercoveragent van de marine die elkaar onderzoeken zonder het te weten. Beiden worden verdacht van het verdonkeremanen van maffiageld.

Wie welke rol gaat spelen is nog onbekend. Denzel Washington heeft al getekend voor de film, maar ook over zijn rol is nog niets bekendgemaakt.

De 57-jarige Paxton is vooral bekend van True Lies en Twister. Hij was onlangs te zien naast Kevin Costner in de westernminiserie Hatfields & McCoys, over twee rivaliserende families in het Wilde Westen.

2 Guns moet volgend jaar in de bioscoop verschijnen.


Paxton naast Wahlberg in stripverfilming 2 Guns (Foto: Novum)

Marky Mark weer terug naar school

Mark ‘Marky Mark’ Wahlberg is van plan om na ruim twintig jaar zijn schooldiploma te halen. De 41-jarige acteur en voormalig rapper uitte deze wens in de Late Show van David Letterman.

Wahlberg werd op 14-jarige leeftijd van school getrapt om zijn problematische gedrag, zo was hij onder meer al op jonge leeftijd verslaafd aan cocaïne. Om het goede voorbeeld te geven aan zijn kinderen, heeft Marky Mark onlangs besloten om, via een online cursus, alsnog dat felbegeerde papiertje in handen te krijgen.

Het feit dat Wahlberg  alleen een veterstrikdiploma heeft, heeft hem geen windeieren gelegd; Zo heeft hij met zijn hiphop formatie 'Marky Mark and the Funky Bunch' een aardig succes geboekt, wat er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat zijn filmcarrière van de grond kwam.

Marky Mark weer terug naar school

Tropische storm Carlotta wordt orkaan

De tropische storm Carlotta, die zich momenteel ten zuiden van Mexico bevindt, groeit vrijdag waarschijnlijk uit tot een orkaan. Dat heeft het Amerikaans orkaancentrum in Miami gezegd.

Carlotta bereikt nu windsnelheden van maximaal 65 kilometer per uur, maar dat zal snel toenemen wanneer de storm vrijdag de Mexicaanse zuidkust bereikt. Langs de kust, van Barra de Tonala tot Punta Maladonado, is een orkaanwaarschuwing afgegeven.

Carlotta bevindt zich nu op zo'n 695 kilometer ten zuidoosten van het Mexicaanse Puerto Angel en verplaatst zich met tien kilometer per uur in noordwestelijke richting.

Johnny de Mol is beste vriend van Valentino

Johnny de Mol heeft een rol in de romantische komedie Valentino. Hij speelt de beste vriend van hoofdpersoon Dino Valentino, een rol van cabaretier Najib Amhali. Dat heeft producent Lemming Film donderdag bekendgemaakt.

"Ik ben zeer vereerd dat Najib en de regisseur er meteen van overtuigd waren dat ik de rol als beste vriend van Najib moeiteloos kan spelen", zegt de 33-jarige De Mol. De acteur en presentator hoefde geen auditie te doen voor de rol, maar dronk een biertje met de regisseur en decabaretier. "We hadden een ontzettend goede klik."

De film draait om Valentino, een succesvolle Maserati-verkoper die zich voordoet als Italiaan. Hij heeft verkering met de dochter van zijn baas, rollen van Elise Schaap en Derek de Lint. Als zijn vriendin genoeg begint te krijgen van zijn smoesjes, moet hij schoon schip maken.

Valentino wordt deze zomer opgenomen. De komedie moet vanaf 31 januari in de Nederlandse bioscopen draaien.


Johnny de Mol is beste vriend van Valentino (Foto: Novum)

Misleidende en giftige paddenstoel in Alkmaar

De giftige vezelkop is opgedoken in Alkmaar. Dat schrijft de Nederlandse Mycologische Vereniging donderdag op Natuurbericht.nl. De paddenstoel is moeilijk te onderscheiden van de eetbare voorjaarspronkridder. In het verleden zouden er dan ook mensen gestorven zijn na het eten van de zwam.

De vezelkoppen werden aangetroffen in de Wilhelminalaan. De muscarine dragende zwammen staan sinds 2004 op de zogeheten rode lijst omdat ze ernstig bedreigd worden. Het eten ervan levert onder andere tranende ogen, een loopneus, overvloedig transpireren, speekselvloed en ademhalingsmoeilijkheden op.

Herman Kochs Het Diner wordt verfilmd

Het boek Het Diner van Herman Koch wordt verfilmd. Eyeworks en Inspire Films hebben de filmrechten gekocht van de bestseller. Dat heeft distributeur Benelux Film Distributors van het filmproject donderdag bekendgemaakt. Het Diner wordt geregisseerd Menno Meyjes, die ook het scenario van de film gaat schrijven.

De 57-jarige Meyjes werkt al jaren vooral in Hollywood, waar hij als schrijver onder anderen met Steven Spielberg werkte aan films als The Color Purple en Empire of the Sun. Zijn laatste film als regisseur is Manolete uit 2008, met Adrien Brody en Penélope Cruz.

Het Diner van Jiskefet-bedenker Herman Koch gaat over twee echtparen die een avondje samen gaan dineren in een restaurant. De vier bepraten vooral koetjes en kalfjes, maar hebben het niet over hun kinderen, die iets vreselijks op hun geweten hebben. Over de casting van de film is nog niets bekend.

"Ik ben heel blij dat we opnieuw een grote titel als Het Diner aan onze filmcatalogus kunnen gaan toevoegen", zegt Reinout Oerlemans in een verklaring. Hij richtte zijn Eyeworks op in 2001 en regisseerde de films Komt een Vrouw bij de Dokter en Nova Zembla.

Het Diner moet eind 2013 in de bioscopen draaien.


Herman Kochs Het Diner wordt verfilmd (Foto: Novum)

Charlize Theron in beeld voor misdaadkomedie

Charlize Theron is in onderhandeling voor een hoofdrol in Murder Mystery. De Zuid-Afrikaanse zou een pasgetrouwde vrouw spelen die met haar man op huwelijksreis gaat en getuige is van een moord. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmentblad The Hollywood Reporter.

De misdaadkomedie wordt door de makers omschreven als 'een liefdevolle deconstructie van een Agatha Christie-achtige thriller'. Het scenario is van James Vanderbilt, bekend van misdaad- en actiefilms als Zodiac, The Losers en het nog te verschijnen White House Down.

Murder Mystery wordt geregisseerd door John Madden. De Engelsman is juist vooral bekend is van wat rustiger romantische komedies als Shakespeare in Love en The Best Exotic Marigold Hotel.

Over de rest van de cast van Murder Mystery is nog niets bekend, over een geplande premièredatum evenmin. Theron is momenteel te zien als de boze koningin in Snow White and the Huntsman en als frigide carrièrevrouw in Prometheus.


Charlize Theron in beeld voor misdaadkomedie (Foto: Novum)

Hasselhoff redt links en rechts levens

David Hasselhoff is niet te beroerd mensenlevens te redden. In de film Piranha 3DD speelt hij een persiflage op zijn personage Mitch Buchannon uit de tv-serie Baywatch. Hij wordt geacht met zijn bekende rode zwembroek en reddingsboei verdrinkende mensen te hulp schieten, maar doet dat met tegenzin. The Hoff is in het echt veel heldhaftiger.

"Ach, ik pleeg wel eens een simpel reddinkje hier en daar", zegt de 59-jarige acteur met nauwelijks verholen trots tegen Novum Nieuws. "Zo trok ik eens een meisje uit een autowrak dat zowat stikte in haar veiligheidsgordel. Volgens mij heb ik haar leven wel gered."

Ook heeft The Hoff talloze mensen van een gewisse dood gered op gevaarlijke skipistes en eens een Brits meisje uit het water getild dat haar hond probeerde te redden. "O, jij bent die bloody Knight Rider?, zei die griet", vertelt de acteur in zijn beste Britse accent.

De reden dat deze verhalen zelden het nieuws halen, is simpel. "Ik wil nooit dat iemand weet dat ik dat soort dingen doe", legt Hasselhoff uit. "Voor je het weet, word je aangeklaagd. Ik hoef ook geen bedankjes van blije ouders. Ik blijf liever anoniem".

In Piranha 3DD is Hasselhoffs personage allerminst bereid om echt de handen uit de mouwen te steken. Zo laat hij een roodharig jongetje liever verzuipen zodat hij lekker in zijn badmeesterstoel kan blijven zitten. Het ergste wat de acteur zelf ooit heeft gedaan is minder bloederig, maar zeker niet iets waar hij graag op terugblikt.

"Ik ben in mijn studietijd, toen ik erg krap bij kas zat, langs de deuren gegaan om brandalarmen te verkopen", vertelt Hasselhoff. "Ik ging echt volkomen schaamteloos te werk. "Houdt u van uw kinderen"", vroeg ik dan. "Of wilt u ze in hun bedje laten verbranden omdat u geen goede rookmelder heeft"" Nee, ik ben daar niet trots op."

Piranha 3DD draait vanaf donderdag in de bioscoop.


Hasselhoff redt links en rechts levens (Foto: Novum)

Startverbod Armstrong in ironman Nice

Lance Armstrong mag 24 juni niet meedoen aan de ironman van Nice. Dit heeft de organisatie vandaag gezegd.

"De regels van de overkoepelende triatlonbond schrijven voor dat een atleet naar wie een onderzoek is ingesteld, niet kan deelnemen aan de wedstrijd”, aldus een woordvoerster van de Franse triatlonwedstrijd.

Na zijn wielerloopbaan is de 40-jarige Amerikaan weer actief in de triatlonsport. Hij ligt nu onder vuur nadat het Amerikaanse antidopingbureau USADA nieuwe beschuldigingen heeft geuit richting Armstrong over het gebruik van doping. De USADA bereidt nu een proces voor.

Armstrong noemt de aantijgingen van het antidopingbureau 'schandelijk'.

Armstrong mag niet starten in Ironman Nice (Foto: Pro Shots)

Lokale interruptie: Folder-etiquette

Communicatie met je achterban is niet altijd even eenvoudig. Partijleden zijn eenvoudig te bereiken en ook via je sociale netwerk, de e-mail en de social media heb je nog wel contact met enkele kiezers. Maar een groot deel van de stemmers zijn onbekend. Hen een op een bereiken is niet eenvoudig te doen. Voor een deel lukt dat via de traditionele media zoals de lokale krant en de lokale omroep. Maar het bereik en de boodschap heb je daar niet echt zelf in de hand. Een andere methode is als het ware "brute force", Het rondbrengen van folders huis aan huis.

Nintendo denkt aan next-gen handheld

Hoewel gamen op smartphones en tablets steeds populairder wordt, denkt Nintendo dat er nog steeds een markt is voor handhelds. Miyamoto vertelde aan IGN dat Nintendo al bezig is met het bekijken van hardware voor hun toekomstige handheld.

"Ik ben tevreden met de huidige Nintendo 3DS. Het voelt voor mij als de beste handheld van deze generatie", vertelt Miyamoto. "Waar we nu aan denken is waarschijnlijk een next-gen handheld." Wel voegde hij er aan toe dat Nintendo altijd denkt aan de toekomst.

Miyamoto liet ook weten dat de kans op een makeover voor de Nintendo 3DS erg klein is.

Glasgow Rangers failliet verklaard

Glasgow Rangers is donderdag failliet verklaard. De club heeft tevergeefs geprobeerd om om de financiële problemen het hoofd te bieden.

Rangers had bij de belastingdienst een plan ingediend om er weer bovenop te komen, maar dat aanbod werd niet geaccepteerd. De club houdt daardoor na bijna 140 jaar op te bestaan. Glasgow Rangers heeft met 54 landstitels het wereldrecord van meeste kampioenschappen in handen.

Waarschijnlijk maakt Rangers wel een doorstart onder leiding van zakenman Charles Green. Hij neemt de club over met de naam The Rangers Football Club, meldt Voetbal International. De nieuwe club wordt drie divisies teruggezet, tenzij de zeven andere clubs uit de Schotse Premier League ermee akkoord gaan dat Rangers FC op het hoogste niveau actief mag blijven.

Met het faillissement van Glasgow Rangers gaat ook één van de meest beladen derby's ter wereld verloren. The Old Firm tegen aartsrivaal Celtic werd in het verleden precies 400 keer gespeeld. Al jaren werd één van de twee clubs landskampioen, met een straatlengte voorsprong op de nummer drie van de ranglijst.

Zullen de hekken van Ibrox Park ooit weer open gaan? (Foto: Pro Shots)

Man aangehouden voor fatale brand Heerlen

De politie in Limburg heeft woensdagavond een 32-jarige man uit Heerlen aangehouden die mogelijk de fatale brand in een appartementencomplex heeft aangestoken. Dat meldt de politie donderdag. Bij de brand viel woensdag een dode en raakte een ander zwaargewond.

Het vuur brak even na 20.00 uur uit in het complex aan de Akerstraat. De brandweer wist vijf mensen uit het brandende pand te halen. Voor een vrouw kwam die hulp te laat. Zij overleed in een ziekenhuis in de buurt. Hoe het met de zwaargewonde man gaat, is onduidelijk.

Het complex heeft flinke schade opgelopen bij de brand. De politie onderzoekt nog hoe de brand precies is ontstaan.

Hogenkamp onderuit in Bad Gastein

Tennisster Richel Hogenkamp heeft niet de derde ronde van het WTA-toernooi Bad Gastein kunnen bereiken. De 20-jarige Nederlandse was niet opgewassen tegen de Spaanse Cabeza Candela: 6-4 en 6-3.

Hogenkamp had in Bad Gastein bij haar WTA-debuut in de eerste ronde nog verrast door de als eerste geplaatste Duitse Julia Görges naar huis te sturen. Tegen Candela kon ze dit niet doorzetten.

Warren Spector: 'Verheerlijking van geweld moet stoppen'

Warren Spector, lead-designer van Deus Ex, wil dat bloederige taferelen niet meer overdreven in beeld worden gebracht in games. Bloed dat door de lucht spuit in slow-motion, messen in schouders, spietsen, ellebogen in je keel, het gaat allemaal veel te ver. Dit vertelde hij in een interview met GamesIndustry.

"Ik verliet Eidos in 2004 omdat ik toen rondkeek op de E3 en een nieuwe Hitman-game zag waar je iemand kon vermoorden met een vleeshaak. En 25 to Life, een game waarin kinderen agenten vermoorden, of Crash & Burn waarin je de vurigste, mooiste explosie moest maken om te winnen," vertelt Spector. Hij is blij dat hij nu werkt bij Disney, een bedrijf waar veel geweld in spellen niet is toegestaan.

"Deus Ex had gewelddadige momenten, maar die waren bedoeld om spelers een ongemakkelijk gevoel te geven. Ik weet niet of dat ons is gelukt. Nu lukt dat zeker niet meer. Als je in Deus Ex een hond neerschoot bleef het liggen in een poel van bloed. Ik wilde dat mensen zich ziek voelden als ze daadwerkelijk de trekker overhaalden."

De gewelddadige beelden kunnen een gevolg zijn van de steeds betere grafische engines en de drang om graphics steeds intenser te maken. "Dat is waar, maar dit jaar was er iets anders aan de E3. Ze gingen te ver met de verheerlijking van geweld, seks en bloed. Ik was even bang dat ik er zo over dacht omdat ik oud word, maar gelukkig zijn er genoeg berichten op het internet die mij ervan overtuigen dat ik niet de enige ben."

Zatte strandganger vergeet telefoon en bankpassen

Een beschonken strandganger uit Zandvoort heeft donderdagochtend zijn kleren, telefoon en bankpassen achtergelaten aan de waterlijn. Na een zoektocht trof de politie hem thuis aan, laat een woordvoerder weten.

De spullen van de man lagen naast een boot. De politie was bang dat de man misschien was gaan zwemmen en niet in staat was terug te keren. Toen agenten bij zijn huis aanbelden deed hij bezopen maar gezond de deur open.

Corinthians dicht bij finale Copa Libertadores

Corinthians heeft een grote stap gezet richting de finale van de Copa Libertadores. De club uit het Braziliaanse Sao Paulo boekte in het eerste halve finaleduel een 1-0 uitzege bij aartsrivaal Santos. Corinthians heeft volgende week in de return aan een gelijkspel genoeg om voor het eerst in de clubhistorie de finale van de Zuid-Amerikaanse Champions League te bereiken.

Emerson was de gevierde man bij de uitploeg door in de 28e minuut met een geplaatst schot het enige doelpunt te maken. Een kwartier voor tijd moest diezelfde Emerson met rood naar de kant na een harde tackle op Neymar, de sterspeler van Santos. De wedstrijd lag in de slotfase even stil nadat de stroom in het stadion was uitgevallen.

De andere finalist van de Copa Libertadores komt uit het duel tussen Boca Juniors en Universidad de Chile. Vrijdag wordt in Argentinië de eerste wedstrijd gespeeld.


Corinthians dicht bij finale Copa Libertadores (Foto: Novum)

Griekse werkloosheid opgelopen

De werkloosheid onder de Grieken is in het eerste kwartaal flink toegenomen tot 22,6 procent. Een kwartaal eerder lag de Griekse werkloosheid nog op 20,7 procent, een jaar eerder op 15,9 procent. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Griekse statistiekbureau Elstat.

Aan het eind van maart lag het aantal werklozen in Griekenland op 1,1 miljoen, tegenover 3,8 miljoen mensen met baan. De werkloosheid onder vrouwen (26,5 procent) is flink hoger dan onder mannen (19,7 procent). Onder jongeren (15 tot 24 jaar) is maar liefst 52,7 procent werkloos, onder jonge vrouwen zelfs 60,4 procent.


Griekse werkloosheid opgelopen (Foto: Novum)

Chloorgas vrij bij fabrieksbrand Wijk bij Duurstede

Bij een brand in een fabriek voor desinfecteertabletten aan de Molenvliet in Wijk bij Duurstede is donderdagochtend chloorgas vrijgekomen. Na het inademen van het giftige gas moest een medewerker van het bedrijf door ambulancepersoneel behandeld worden, meldt een woordvoerder van de politie.

De brandweer kreeg rond 10.00 uur de melding binnen van een brand in een vastgelopen machine in de fabriek. Bij aankomst kreeg de brandweer de vlammen al snel onder controle en werd het vrijgekomen chloorgas geconstateerd. Daarop werden medewerkers geëvacueerd. De brandweer noemt de situatie inmiddels stabiel en start met het ventileren van de fabriekshal.

Vanwege aanwezigheid van giftige stoffen in het bedrijf, zette de brandweer groot materieel in. Omliggende bedrijven bleven onaangetast door de brand.

Piratenpartij zet in op twee tot drie zetels

De Piratenpartij hoopt bij de verkiezingen op 12 september twee tot drie zetels te behalen. Dat zei Dirk Poot, die donderdag werd gepresenteerd als lijsttrekker van de partij.

"Twee tot drie zetels is realistisch", vindt de 44-jarige Poot. "In de peilingen zitten we nu heel dicht tegen een zetel aan, en de campagne moet nog beginnen." Poot hoopt vooral op stemmen van de 'netwerkgeneratie'. Bij de verkiezingen in 2010 kreeg de Piratenpartij ruim tienduizend stemmen, onvoldoende om een zetel in de Kamer te veroveren.

De Piratenpartij presenteert zich als een partij die strijdt voor burgerrechten. Internetvrijheid is daarbij het belangrijkste thema. "Vrij internet is een voorwaarde voor een vrije en open samenleving", aldus Poot. Maar ook het drugsbeleid is een belangrijk issue. De Piratenpartij wil dat alle drugs worden gelegaliseerd en is fel tegenstander van de wietpas, die volgens Poot een aantasting is van privacy van burgers.

Als de Piratenpartij in de Kamer komt, wil Poot een systeem van 'democratie 3.0' introduceren. "Ik wil dat een volkvertegenwoordiger ook echt het volk vertegenwoordigt. Wij gaan dat doen met het 'liquid feedback democracy system'. Dat systeem zorgt ervoor dat Kamerleden voortdurend voeling houden met wat leden willen en wat experts over een onderwerp zeggen."

Vrijwel alle Europese landen hebben een Piratenpartij. In Duitsland is de partij erg succesvol. Vorig jaar haalden de piraten bij de Berlijnse deelraadsverkiezingen 8,9 procent van de stemmen. In de landelijke peilingen is de Piratenpartij inmiddels groter dan de liberale FDP en de linkse partij Die Linke.

Penningmeester Patriek Lesparre, 'maar veel mensen noemen me Blauwbaard', zegt veel contact te hebben met de Duitse Piratenpartij. "De situatie daar laat zien dat het heel snel kan gaan."

Mogelijkheden van Wii U worden maar voor de helft gebruikt

Satoru Iwata, CEO bij Nintendo, gaf tijdens een E3-briefing aan dat developers slechts de helft van het potentieel van Wii U gebruiken. Ook gaf hij aan te verwachten dat toekomstige Wii U-spellen het goed zullen doen vergeleken met de versies hiervan voor Xbox 360 en PlayStation 3.

"While existing platforms have engines that development teams have tuned and optimized for six to seven years after their respective launches, the Wii U is a new platform that has slightly different architecture and, since development teams have only just begun development on software for it, they are only at the halfway point to utilising its full potential", verduidelijkte Iwata.

"Despite this fact, however, if you look at the game Assassin's Creed 3, which was recently announced or shown, you can't see much difference when you compare it with games for other companies' systems."

Ook gaf hij aan dat Nintendo het budget voor de ontwikkeling van hardware anders verdeelt dan de andere consoleproducenten. De ontwikkeling van de Wii U-GamePad gaat ten koste van de rekenkracht.

"Of course, because we have designed a new hardware system, we are using new technology and we are using new GPUs. But as we have to devote significant costs to the Wii U GamePad, if we were to apply the same level of enhancement that other console manufacturers shoot for to the processing power component, the Wii U would become extremely high in price, and it would not be affordable."

"In other words, we think that the way that the various console manufacturers are allocating their budgets to the hardware is different from the way that we allocate our budget to the hardware. Ultimately, we're looking to maintain a price point for the Wii U that is reasonable in comparison to the value to be offered."

Groningen trekt Bizot en Magnasco aan

FC Groningen heeft zich voor het nieuwe seizoen flink op de transfermarkt geroerd. De nieuwste aanwinsten voor de noordelijke ploeg zijn doelman Marco Bizot en rechtsback Stefano Magnasco.

Na het vertrek van doelman Brian van Loo moest Groningen op zoek naar een vervanger. Hierbij kwamen de Groningers uit op Bizot die overkomt van Ajax waar hij nog een contract voor één seizoen had. De 21-jarige goalie speelde het afgelopen seizoen in de Jupiler League voor SC Cambuur waar hij een goede indruk achterliet.

Magnasco is een 19-jarige rechtsback uit Chili. Hij komt over van Universidad Católica voor een bedrag van een half miljoen euro. Hij stond ook in de belangstelling van onder meer Chelsea en Udinese. Voor hem ligt een contract voor vier tot vijf seizoenen klaar in de Euroborg.

Eerder trok Groningen al met Robbert Maaskant een nieuwe trainer aan en werden de spelers Michael de Leeuw (De Graafschap), Paco van Moorsel (FC Den Bosch), Mitchell Schet (RKC Waalwijk), Género Zeefuik (N.E.C. Nijmegen) en Filip Kostic (FK Radnicki) vastgelegd.

Sony: 'Wii U is een aparte generatie'

Shuhei Yoshida, president van Sony Worldwide Studios, ziet de Wii U als een console die in een andere generatie zit dan andere next-gen consoles. De Wii U van Nintendo ligt eind dit jaar in de schappen.

"Ik dacht altijd dat de PlayStation 3 en Xbox 360 in dezelfde generatie zaten. De Wii was totaal anders. De industrie groeide extreem snel toen die drie consoles uitkwamen omdat de focus lag op andere consumenten," vertelt Yoshida. "De PS3 en Xbox 360 richtten zich op high-definition en online services. De Wii creëerde een nieuwe markt. Het leek alsof er twee generaties tegelijk aan de gang waren. De Wii U is de volgende generatie Wii, het zit in een aparte generatie."

Op de vraag of hij de Wii U beschouwt als concurrent voor de PlayStation 4 reageert hij als volgt: "We praten op dit moment niet over toekomstige PlayStation-platforms, maar alles concurreert met alles voor tijd en geld van de consument. De gamesindustrie is veel groter dan vijf jaar geleden. Veel meer mensen gamen op hun smartphone, pc en Facebook. Het draait niet meer alleen om de grote drie: Sony, Microsoft en Nintendo."

Spaanse banken lenen recordbedrag bij ECB

Spaanse banken leenden in mei 324,6 miljard euro bij de Europese Centrale Bank (ECB). Dat is een nieuw record ten opzichte van de 316,9 miljard euro die in april werd geleend. Dat bleek donderdag uit cijfers van de Spaanse centrale bank, de Banco de España.

De cijfers geven aan dat de Spaanse banken niet aan elkaar lenen vanwege een escalatie van de schuldencrisis. Netto, na aftrek van de bedragen die bij het 24-uursloket van de ECB werden gestald, leenden de Spaanse banken 287,8 miljard euro. In april was dat 263,5 miljard euro.

Volgens econoom Martin van Vliet van ING zijn de Spaanse banken in absolute getallen verreweg de grootste gebruikers van het geld dat de ECB in de markt pompt. Ze nemen ongeveer 30 procent daarvan voor hun rekening.

Spaanse banken lenen recordbedrag bij ECB
Spaanse banken lenen recordbedrag bij ECB (Foto: ANP)

EK Vandaag

Gisteren kreeg het Nederlands elftal een tweede tik te verwerken door een 1-2 nederlaag tegen Duitsland. Toch is Oranje ondanks twee nederlagen nog niet uitgeschakeld, want als komende zondag met twee doelpunten verschil van Portugal gewonnen wordt en Denemarken verliest van Duitsland is Oranje alsnog door naar de kwartfinales.

Voor vandaag staan er in Groep C twee duels op het programma. Italië zal het om 18.00 uur in Poznan op gaan nemen tegen Kroatië, terwijl om 20.45 uur Spanje in Gdansk aftrapt tegen Ierland. Kroatië leidt na de zege op Ierland de groep met twee punten voorsprong op Italië en Spanje.

Training:

Nederland traint vandaag om 17.30 uur.

TV:

Tijdstip Programma Zender
13.10 NOS Sportjournaal Nederland 1
15.45 NOS Sportzomer (h) Nederland 1
16.05 Zapp Sport EK Voetbal Nederland 3
16.40 Zapp Sport EK Voetbal Nederland 1
17.00 EK Journaal Nederland 1
17.30 Italië - Kroatië Nederland 1
17.50 EK Jeugdjournaal Nederland 3
19.55 EK Journaal Nederland 1
20.20 Spanje - Ierland Nederland 1
22:30 VI Oranje RTL 4
22:45 NOS Studio sportzomer Nederland 1
00:10 NOS Studio sportzomer (h) Nederland 1

Politie pakt honderden voortvluchtigen

Een speciaal opsporingsteam van de Amsterdamse politie heeft de afgelopen vier jaar 484 voortvluchtigen van straat gehaald. Ze moesten samen nog 115.000 dagen celstraf uitzitten. Het Regionale Opsporingsteam Gesignaleerden (ROG) dat deze resultaten donderdag meldde, speurt voornamelijk naar veroordeelde personen die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten van langer dan 90 dagen.

Maandag werd een 65-jarige Amsterdammer in een chalet in Loosdrecht aangehouden. De man moet nog 1 miljoen euro aan crimineel verkregen vermogen terugbetalen aan de Staat. Een deurwaarder nam zijn sloep en de recreatiewoning in beslag.

Ghost Recon: Future Soldier

Ik sluip voorzichtig naar voren. Mijn Optical Camo zorgt ervoor dat ik praktisch onzichtbaar ben. Plotseling hoor ik geluiden, mijn teamgenoten bevestigen het: vijanden. Ik schuil achter een boom en zet mijn drone aan. Ik positioneer de drone dusdanig dat ik een goed beeld heb van de omgeving; in totaal spot ik vier verschillende vijanden. Handig, want mijn team bestaat uit vier leden. Ik markeer elke vijanden en mijn teamgenoten zorgen dat ze een goed schot hebben. Ikzelf loop nog even naar een andere plek om een beter schot te krijgen. Ik zoom in, mik voorzichtig, de tijd vertraagt en pwiet pwiet pwiet pwiet.... Alle vijanden storten ter aarde, area cleared. Welkom bij Ghost Recon: Future Soldier.

Kussengevecht flashmob in Rusland

In St. Petersburg hadden de jongeren een stiekeme plan om op grote schaal een kussengevecht te houden. Zo te zien was het best gezellig, maar omdat er niet officieel een vergunning voor was, werden er wel 7 mensen gearresteerd.

Willen jullie ook zoiets leuks doen? Ik ben persoonlijk van plan om eind augustus naar Amsterdam te gaan om daar mee te doen met een grootschalig waterballonengevecht. Klik hier om daar wat over te lezen. Dan maken we het nóg gezelliger dan het kussengevecht in St. Petersburg en wie weet zien we dan ook zo'n toffe fotoreportage zoals deze hieronder! (minus de arrestaties dan)

Iley ontwerpt nieuwe achterzijde Caterham CT01

Het Caterham F1 Team wil nog dit jaar een aanval doen op de posities van de Formule 1-teams Williams en Toro Rosso. Tot nu toe is de renstal van Tony Fernandes er nog niet in geslaagd om tot het middenveld door te dringen. Een voor Silverstone geplande update moet daar verandering in brengen.

Caterham begon het jaar 2012 lastig en had in de eerste races moeite om Marussia en HRT van zich af te houden. Inmiddels slaagden Heikki Kovalainen en Vitaly Petrov er in om in Canada in de kwalificaties een Toro Rosso voor te blijven en reed Kovalainen in Monaco een ijzersterke race waarin hij een aantal gevestigde namen lang voorbleef.

Maar het moet beter en daarom is voormalig hoofd-aerodynamica van McLaren, John Iley, aangetrokken. Hij heeft als eerste taak om een complete nieuwe achterzijde van de CT01 te ontwerpen. Deze moet volgende maand voor de Grand Prix van Groot-Brittannië geleverd worden.

Rommedahl mist duel tegen Duitsland

Denemarken moet het komende zondag in zijn laatste groepswedstrijd op het EK doen zonder Dennis Rommedahl. De rechtsbuiten heeft gisteren in de wedstrijd tegen Portugal een spierscheuring opgelopen.

Het is daarnaast onzeker of Niki Zimling in actie kan komen tegen de Duitsers. De oud-speler van N.E.C. Nijmegen begon met een pijnlijke teen aan het EK. Nu heeft hij ook last van zijn kuit en bovenbeen.

Rutte volgende week naar Merkel

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) brengt woensdag een bezoek aan Angela Merkel. Rutte zal met de Duitse bondskanselier spreken over de actuele situatie in de eurozone. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst donderdagochtend bekend.

De twee spreken in aanloop van de Europese Raad. Die vindt op 28 en 29 juni plaats. Dan wordt het gezamenlijke financiële en economische beleid van Europa besproken. Ook komt de meerjarenbegroting van de EU aan de orde.

Fiets- en voetveren niet veilig genoeg

Veerponten voor fietsers en voetgangers zijn niet veilig genoeg. Omdat er geen specifieke en landelijke eisen voor deze kleine veerponten gelden, mogen gemeenten zelf bepalen wat voor regels er gelden. Daardoor is niemand direct verantwoordelijk, meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag.

De raad deed onderzoek naar de ponten naar aanleiding van een aanvaring tussen een veerpont en een motorvrachtschip op het Rijn-Schiekanaal in Rijswijk eind januari. Daarbij vielen twee passagiers in het water. Ze raakten daarbij overigens niet gewond.

De gemeente Rijswijk had begin januari de vaste schipper vervangen. De nieuwe schipper moest over een zogeheten klein vaarbewijs beschikken, maar toen hij begon met zijn werk had hij slechts een paar uur geoefend met de veerpont. De raad vindt dat de gemeente niet voldoende heeft stilgestaan bij de specifieke risico's die dat met zich meebracht.

De raad vindt wettelijke regels niet onontbeerlijk. Gemeenten en exploitanten van veerponten moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor veilig vervoer. De raad wil dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten met het Landelijk Veren Platform afspraken gaat maken over veiligheidsrichtlijnen voor fiets- en voetveren.

Zo'n 25 duizend mensen maken in Nederlands dagelijks gebruik van fiets- en voetveren.

Verdachte moord Schinveld aangehouden in Spanje

De 58-jarige Huub L. is begin deze week aangehouden in Spanje. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Maastricht donderdag na berichtgeving in De Telegraaf. De man wordt verdacht van de moord op Mouhammed al Jader uit Schinveld in augustus vorig jaar.

Ook diverse andere leden van zijn familie worden verdacht van betrokkenheid bij de moord. Twee zonen en de vrouw van L. zitten vast. Een van de zonen wordt ook verdacht van de moord op de sinds 2009 vermiste Allan Gergiri. De vader is geen verdachte in deze zaak. De lichamen van beide slachtoffers zouden zijn opgelost in zoutzuur.

Nederland heeft Spanje om uitlevering gevraagd. De zegsvrouw van het OM kan nog niet zeggen wanneer dit verzoek behandeld wordt door de Spaanse justitie.

Mercedes: "V6 Turbomotoren worden betaalbaar"

Mercedes denkt dat het haalbaar is om de nieuwe 1,6 liter V6 Turbomotoren betaalbaar te houden voor de Formule 1-teams. De nieuwe krachtbronnen gaan vanaf 2014 de huidige 2,4 liter V8-motoren vervangen, maar recentelijk ontstond er weerstand tegen de verandering, omdat de kleine teams vrezen dat het voor hen te duur uit zal pakken.

Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug heeft aan GrandPrix.com laten weten dat de kosten niet te hoog op zullen lopen. "Het is voorbarig om al cijfers te noemen. Maar we moeten realiseren waar we vandaan komen. Tien jaar geleden kostten de motoren twee keer zoveel als nu. Die daling is te danken aan het harde werk van de motorleveranciers."

"Het is logisch dat wanneer je een nieuwe krachtbron introduceert, de kosten in het begin wat hoger zijn. Wat we gaan doen is over een periode van vijf jaar kijken naar een prijskaartje dat de huidige uitgaven voor motoren benadert en ik acht dat zeker haalbaar."

My Xbox Live-app vanaf vandaag ook voor Android

Microsoft heeft aangegeven dat vanaf vandaag voor Android-bezitters de mogelijkheid bestaat om gratis My Xbox Live-app te downloaden. Eerder was er al een versie voor Windows Phone 7 en iOS beschikbaar.

Daarnaast is het mogelijk voor iOS-bezitters om via een update een iPhone te gebruiken als afstandbediening voor Xbox 360. Met My Xbox Live-app is het mogelijk om je vrienden op Xbox Live een bericht te sturen, achievements te vergelijken, content te bekijken op Xbox Live Marketplace en je Xbox Live-profiel en Xbox Live-avatar aan te passen.

My Xbox Live-app is gratis te vinden in Google Play Store. Om de app te downloaden op je smartphone heb je Android 2.2 of hoger nodig. Daarnaast moet het toestel minimaal een resolutie van 800x480 pixels hebben om gebruik te maken van My Xbox Live-app.

Xbox Live App

Rizzoli leidt laatste groepsduel Oranje

Nicola Rizzoli leidt komende zondag de laatste groepswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Portugal. De Italiaan floot eerder Frankrijk - Engeland.

De andere wedstrijd in Groep B russen Denemarken en Duitsland wordt gefloten door Carlos Velasco Caballo. De Spanjaard leidde ook al de openingswedstrijd van dit EK tussen Polen en Griekenland.

In Groep A leidt de Schot Craig Thompson komende zaterdag Polen - Tsjechië. Het andere groepsduel, tussen Rusland en Griekenland, staat onder leiding van de Zweed Jonas Eriksson.

'Thief 4-trailer duikt op'

Vandaag is er een trailer gelekt van Thief 4, die nog steeds in ontwikkeling is bij Eidos Montreal. De trailer laat een aantal beelden zien uit een demo build van Thief 4 waarin de belichting en compositie centraal staan.

Volgens Superannuation gaat het hier om een stuk van een trailer die gepland stond om in 2011 getoond te worden. Daarnaast zijn er twee lead designers, een componist, twee level designers en een animator gestopt die meehielpen aan Thief 4. Hiermee lijkt het erop dat het ontwikkelen van Thief 4 niet lekker verloopt, ook gezien de game al een aantal jaar in ontwikkeling is. Tot op heden zijn er amper details verschenen van de game.

Syndicate blijkt enorme tegenvaller

Het schietspel Syndicate is een enorme tegenvaller gebleken voor uitgever Electronic Arts. Topman Frank Gibeau van Electronic Arts heeft tegen het tijdschrift Computer and Videogames gezegd dat het spel 'simpelweg niet werkte'. Hoeveel exemplaren van het spel verkocht zijn, is niet bekend.

Syndicate, gebaseerd op een oude gamereeks, werd eind februari uitgegeven voor Xbox 360 en PlayStation 3. De game heeft nooit de verkooptoptien gehaald in Nederland. Ook in de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië viel de verkoop tegen.

Ondanks de tegenvallende verkoop ziet Gibeau nog wel mogelijkheden andere oude gameseries nieuw leven in te blazen. Zo was de topman wel tevreden over de terugkeer van het snowboardspel SSX. "Daar gaan we meer van zien", reageerde hij. Welke andere series Electronic Arts terug gaat brengen, is niet bekend.


Bovennatuurlijke uitbreiding voor The Sims 3

Electronic Arts heeft een nieuwe uitbreiding aangekondigd voor The Sims 3. The Sims 3: Supernatural stelt spelers in staat om feeën, weerwolven, vampieren en heksen te creëren.

Met de uitbreiding krijg je ook toegang tot zombie-aanvallen en de stad Moonlight Falls en kun je magische brouwsels maken. Voor wie de uitbreiding in pre-order koopt is er tijdelijk gratis een Plants vs Zombies-contentpack beschikbaar. Hiermee kun je onder andere zombie-aanvallen afweren met de bekende pea shooters.

The Sims 3: Supernatural komt in september 2012 uit op Mac en pc.

The Sims 3: Supernatural

[Upd] File door kangoeroe langs A27

Een rijstrook van de A27 van Gorinchem naar Utrecht is afgesloten omdat in de bosjes langs de snelweg een kangoeroe is gesignaleerd. Rond 09.15 uur stond er drie kilometer file, meldt de ANWB.

Rijkswaterstaat heeft de rijstrook tussen Houten en knooppunt Lunetten afgesloten om de kangoeroe veilig te kunnen vangen. Het is niet te zeggen hoelang dat gaat duren. Het is niet bekend van wie de kangoeroe is.

Update 10:24 uur.
De loslopende kangoeroe is donderdagochtend bij de A27 doodgeschoten. Dat meldde de ANWB aan ANP. Het dier liep langs de snelweg, waarna uit voorzorg een rijstrook tussen Houten en Lunetten werd afgesloten. Medewerkers van Rijkswaterstaat probeerden het dier te vangen, maar dat lukte niet.

Waar het dier vandaan kwam is nog niet bekend.

Aardbeving treft Turkije

Het zuidoosten van Turkije is donderdagochtend getroffen door een aardbeving. Dat meldde het Turkse seismologisch instituut Kandili. De aardbeving had een kracht van 5.5 op de schaal van Richter en vond plaats op 5,4 kilometer diepte.

De materiële schade is aanzienlijk. Een minaret in de stad Sirnak stortte in. Lokale bewoners maken melding van scheuren in gebouwen. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Experts waarschuwen voor mogelijke naschokken. Overheidsfunctionarissen adviseren de mensen daarom buiten te blijven.

Aardbeving treft Turkije
Aardbeving treft Turkije (Foto: ANP)

'Verkeerslichten te kort op groen voor ouderen'

Verkeerslichten staan te kort op groen voor ouderen, waardoor ze waarschijnlijk vaker worden aangereden. Voor veilig oversteken wordt uitgegaan van een minimumsnelheid van 1,2 meter per seconde, terwijl 65-plussers vaak maar een meter of tachtig centimeter per seconde halen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Oxford, schrijft Trouw donderdag.

Daar komt nog eens bij dat ouderen minder besluitvaardig zijn dan jongere mensen. Bijna 270 ouderen kwamen vorig jaar om in het verkeer, tegenover 209 een jaar daarvoor.

Hoe de verkeerslichten in de praktijk zijn ingesteld is nooit onderzocht. Waarschijnlijk verschilt dat per gemeente. De tijden komen vermoedelijk in de buurt van het wettelijke minimum van 1,2 meter per seconde.

Ouderenbond ANBO vraagt al een paar jaar aandacht voor de verkeersveiligheid van 65-plussers. "Ouderen komen vooral om binnen de bebouwde kom, op kruispunten maar ook bij verkeerslichten", licht een woordvoerder toe.

Hoeveel bejaarden precies slachtoffer zijn geworden van haastige verkeerslichten is niet bekend. We blijven aandacht vragen voor het 'seniorproof' maken van al het verkeer, ook dat van verkeerslichten", besluit de zegsvrouw.

Pepe neemt het op voor Ronaldo

Portugal versloeg gisteravond Denemarken met 3-2. Na afloop van het duel nam verdediger Pepe het op voor zijn aanvoerder Christiano Ronaldo. De Portugese spits maakte net als eerder tegen Duitsland weinig indruk en hij miste een aantal zeer grote kansen op een doelpunt.

"Ronaldo is één van de beste spelers van de wereld, maar ook hij maakt fouten. Bovendien is hij een goede aanvoerder en leider. Ik weet zeker dat hij snel weer scoort”, aldus Pepe die gisteren het eerste doelpunt voor Portugal maakte.

Pepe zei verder dat de overwinning van 3-2 op de Denen terecht was. "We hebben onze kwaliteiten laten zien tegen een sterk elftal,” zo zei de verdediger.

Jongen (14) bezwangert zusje (12)

Een 14-jarige jongen uit Breda heeft zijn 12-jarige zusje zwanger gemaakt, meldt BN De Stem. Naast zijn zusje had hij nog meer slachtoffers gemaakt.

Zo liet hij een meisje naakt poseren en schunnige handelingen verrichten, waarvan hij de opnamen op YouTube plaatste. De jongen beging de feiten in een periode van 1,5 jaar tot augustus 2011.

Een psycholoog achtte hem verminderd toerekeningsvatbaar en vindt het zorgelijk dat hij zijn 'grensoverschrijdend gedrag' niet stopt, ook niet als de ander zich verzet.

De rechtbank vond het zeer kwalijk dat hij zelfs doorging met de handelingen toen zijn zusje zwanger was en een abortus had ondergaan.

De rechtbank heeft hem een voorwaardelijke jeugd-tbs opgelegd en een aantal behandelingen, waaronder een therapie voor ernstige seksuele gedragsproblemen.

Assassin's Creed Ezio Saga aangekondigd

Assassin's Creed is een succesvolle gameserie gemaakt door Ubisoft en daar zijn ze trots op ook. Met de komst van Assassin’s Creed III vond Ubisoft het tijd dat de mensen die de vorige delen hebben gemist een tweede kans krijgen om de serie te beleven door middel van de Assassin's Creed Ezio Saga Limited Edition.

Deze Limited Edition bevat Assassin’s Creed II, Assassin’s Creed Brotherhood en Assassin’s Creed Revelations. Wat er voor de rest nog in de Limited edition zit is niet bekend, maar hij komt uit in Japan op 6 september voor Xbox 360 en PlayStation 3. Het is nog niet bekend of deze Limited Edition ook naar Europa komt.

Assasin's Creed Ezio Saga Xbox 360

Assasin's Creed Ezio Saga PS3

Ezio Saga inhoud Xbox 360

Ezio Saga inhoud PS3

Ezio Saga Soundtracks


'Wii U mag maximaal driehonderd dollar kosten'

De Wii U moet tussen de 250 en 300 dollar gaan kosten. Dat zou de ideale prijs zijn om consumenten aan te spreken. Dat heeft marktanalist Michael Pachter gezegd in gesprek met de Amerikaanse website Gamespot. Toen de Nintendo Wii zes jaar geleden op de markt kwam, kostte die eveneens 250 dollar.

Vorige week liet Nintendo verschillende spellen zien voor zijn nieuwe spelcomputer. Het Japanse gamebedrijf liet echter na een vraagprijs of releasedatum te noemen. De Wii U moet dit najaar in de winkel liggen.

De marktanalist prijst de noviteit van de Wii U-gamepad, een tablet met onder meer bewegingssensoren en een aanraakscherm. Toch is Pachter niet overtuigd. Volgens hem mist de Wii U nog een 'killer app', een spel dat consumenten kan overtuigen de spelcomputer te kopen.


'Wii U mag maximaal driehonderd dollar kosten' (Foto: Novum)

Nokia schrapt tienduizend banen

Nokia schrapt de komende anderhalf jaar wereldwijd tienduizend banen. Dat heeft de Finse mobieltjesfabrikant donderdag bekendgemaakt. Daarnaast worden onderzoekslocaties in Duitsland en Canada en de fabriek in de Finse stad Salo gesloten.

De ingrepen zijn onderdeel van een grote reorganisatie die de fabrikant weer winstgevend moet maken. De afgelopen jaren heeft Nokia veel marktaandeel verloren aan Samsung en Apple, die met hun smartphones veel consumenten hebben aangetrokken.

In totaal moet eind volgend jaar 1,6 miljard euro aan kosten zijn gesneden. In de eerste drie maanden van dit jaar rondde Nokia al een bezuinigingsoperatie van zevenhonderd miljoen euro af.

Om meer telefoons te verkopen wordt meer ingezet op de markten waar Nokia nu al sterk is. Nokia gaat daarnaast meer smartphones uitbrengen onder de naam Lumia, variërend in prijs. Het blijft inzetten op Windows Phone als besturingssysteem. Nokia verkoopt daarnaast het luxemerk Vertu aan het private-equitybedrijf EQT VI, om zich meer te kunnen concentreren op het eigen merk.


Nokia schrapt tienduizend banen (Foto: Novum)

FOK!sport EK-weetje van de dag

De snelste treffer tijdens de eindronde van een Europees Kampioenschap werd gemaakt door de Russische aanvaller Dmitri Kirichenko. Dit was tijdens de wedstrijd tegen Griekenland in 2004 waar Kirichenko na 68 seconden de 1-0 maakte. Rusland won de wedstrijd met 2-1, maar het was Griekenland dat zich voor de kwartfinales plaatste en uiteindelijk verrassend Europees kampioen werd.

De snelste goal in een finale was in 1964. De Spaanse middenvelder Jesus Pereda scoorde toen na zes minuten. Spanje won de eindstrijd met 2-1 van de Sovjet-Unie.

 

Een samenvatting van Spanje - Rusland uit 1964

Elf doden bij busongeluk Mexico

Bij een busongeluk in het westen van Mexico zijn woensdag elf mensen om het leven gekomen, onder wie twee kinderen. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten gezegd.

Zeker 34 passagiers raakten gewond toen een bus op een huis botste en in tweeën brak. In de bus zaten leerlingen, ouders en docenten die op schoolreisje waren.

Volgens de autoriteiten hebben de remmen van de bus het mogelijk begeven.

Doden bij explosie Indiase staalfabriek

Bij een explosie in een staalfabriek in het zuiden van India zijn minstens elf mensen om het leven gekomen. Dat heeft de politie donderdag gezegd.

Zeker zestien mensen raakten ernstig gewond bij een explosie en een daarop volgende brand in de fabriek in de kuststad Visakhapatnam, zei politiechef Purnachandra Rao. Volgens ooggetuigen was de ontploffing zo heftig dat auto's die voor de fabriek stonden geparkeerd de lucht in werden geslingerd.

Het dodental zal vermoedelijk vanwege de ernst van de verwondingen van sommige slachtoffers nog stijgen, aldus Rao.

Het 41 jaar oude staatsbedrijf is een van de grootste staalproducenten van India.


Doden bij explosie Indiase staalfabriek (Foto: Novum)

ING wil staatssteun dit jaar verder aflossen

ING streeft ernaar dit jaar nog een gedeelte terug te betalen van de schuld aan de Nederlandse staat. Dat kondigt topman Jan Hommen donderdagmiddag aan tijdens een presentatie bij Goldman Sachs. Hoeveel staatssteun ING dit jaar aflost is niet bekendgemaakt.

De bank en verzekeraar betaalt de terugbetaling gedeeltelijk met de opbrengst van de verkoop van ING USA. De internetspaarbank is begin dit jaar voor negen miljard dollar (7,1 miljard euro) overgenomen door Capital One.

ING leende tijdens het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2008 tien miljard euro. Tot nu toe heeft ING de Nederlandse staat al negen miljard euro terugbetaald, waarvan twee miljard euro rente. Nog eens drie miljard euro schuld plus anderhalf miljard euro rente staat nog open.

ING had de staatssteun eigenlijk al vorige maand willen afbetalen. Begin dit jaar kondigde de bank echter aan dit naar achteren te verschuiven tot uiterlijk eind 2013. Reden hiervoor waren de aanhoudende crisis en de strengere kapitaaleisen.

Ook nu geeft ING aan dat de terugbetaling zal plaatsvinden 'onder voorwaarden die acceptabel zijn voor alle stakeholders, terwijl ook de kapitaalratio's op orde blijven en wordt voldaan aan de stijgende Basel III-eisen'.


ING wil staatssteun dit jaar verder aflossen (Foto: Novum)

Duitse politie doet invallen bij salafisten

De Duitse politie heeft donderdagochtend in zeven deelstaten invallen gedaan in tachtig woningen en verenigingshuizen van salafisten. Er waren duizend agenten en ambtenaren bij het onderzoek betrokken.

Tegelijkertijd met de operatie werd donderdag bekendgemaakt dat de Duitse autoriteiten het salafistische netwerk Millatu Ibrahim hebben verboden. Het netwerk richt zich volgens minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich onder meer tegen de grondwettelijke orde. Er loopt nog een juridisch onderzoek naar twee andere salafistische bewegingen in Duitsland.

Salafisme wordt vanwege het radicale karakter beschouwd als gevaarlijk stroming binnen de islam. Het is een snelgroeiende groep in Duitsland en telt er momenteel zo'n vierduizend aanhangers.

Duitse media schrijven Oranje al af

Het Nederlands elftal heeft volgens Duitse media geen reële kans meer om de groepsfase van het EK te overleven. "Nederland heeft een wonder nodig om niet na de eerste ronde al naar huis te moeten", schrijft Bild na de 2-1 zege van Die Mannschaft op Oranje. Volgens de Süddeutsche Zeitung heeft Nederland alleen nog een theoretische kans om door te gaan.

Bild vond dat bijna alle Nederlanders gisteravond onder de maat presteerden. Alleen Maarten Stekelenburg, Robin van Persie en Rafael van der Vaart scoren een krappe voldoende. Mario Gomez, maker van beide Duitse goals, wordt gezien als man van de wedstrijd. Ook alle andere Duitse basisspelers krijgen een goede beoordeling.

De Süddeutsche Zeitung vindt dat Nederland slachtoffer is geworden van het eigen systeem. "Nederland heeft zelden zo'n goede aanval gehad. Maar dit kwartet krijgt nauwelijks ondersteuning. En als ze al worden geholpen, gebeurt dat niet door creatieve middenvelders, maar door Mark van Bommel en Nigel de Jong."

De eigen ploeg krijgt juist alle lof toegezwaaid. Der Spiegel spreekt van 'een soevereine overwinning.' De Frankfurter Allgemeine roemt vooral Gomez, die ze moeiteloos door de aangeslagen Nederlandse verdediging zagen dansen. "Deze Duitse ploeg is zo sterk geworden, dat we mogen dromen van de Europese titel."

Yakuza 5-screenshots tonen Taiga Saejima

Yakuza 5 is momenteel nog in ontwikkeling bij CS1 Team en wordt uitgegeven door SEGA. Tevens staat deze game in Japan gepland voor een release in december dit jaar maar het is nog onduidelijk of de game in Europa uitkomt, omdat dit nog niet bevestigd is door CS1 Team of SEGA.

Europese release of niet, er zijn wel screens vrijgegeven van Taiga Saejima in de stad Sapporo. Dit is maar één van de vijf verschillende personages en Sapporo is ook maar één van de vijf verschillende steden die speelbaar zijn in Yakuza 5. De kans bestaat dat de game ook naar Europa komt omdat alle voorgaande delen ook in Europa zijn uitgekomen. Ondertussen kunnen we al een beetje zien hoe de game eruit komt te zien.

Taiga Saejima 1

Taiga Saejima 2

Taiga Saejima

Sapporo 1

Taiga Saejima 4

Sapporo 2

Löw: "Oranje na een uur kapot"

Duitsland staat met één been in de kwartfinale na de 2-1 zege op Nederland. Een remise tegen Denemarken volstaat voor de ploeg van Joachim Löw.

De bondscoach was logischerwijs tevreden met de tweede zege in de groepsfase van het EK. "De temperaturen waren extreem, terwijl de wedstrijd van beide kanten heel intensief was. We waren voorafgaand aan het duel vastbesloten om de tweede overwinning te boeken. We willen graag groepswinnaar worden, zodat we in Gdansk kunnen blijven", aldus Löw.

"Nederland begon goed aan de wedstrijd en kreeg twee mogelijkheden, maar verder zorgde onze defensie ervoor dat er weinig kansen meer waren en kwamen we nauwelijks meer in de problemen. Ik had het gevoel dat Nederland na een uur fysiek helemaal kapot was."

Twee spelers sprongen volgens Löw in het oog: Mario Gomez en Bastian Schweinsteiger. "Mario is altijd al een vechter geweest en lag enkele tellen op de grond, maar wist zich weer op te richten met twee geweldige doelpunten. Bastian wordt iedere wedstrijd beter, is steeds meer aanwezig en omdat hij fysiek sterker wordt wint hij vaker meer duels."

CD: Edward Sharpe & The Magnetic Zeroes -

Bovenstaande liedje (inclusief zeer aanstekelijk gefluit) herken je zeer waarschijnlijk nog van de reclame van een Zweedse meubelfabrikant vorig jaar. De makers hiervan waren Edward Sharpe & The Magnetic Zeros, afkomstig uit Los Angeles. Het populaire Home staat op de debuutplaat van deze veelkoppige band, Up from Below. Een optreden van dit gezelschap zorgt veelal voor een podiumbezetting van rond de tien tot vijftien personen. Drie jaar later zijn de heren en dames in een iets andere bezetting terug met hun tweede geesteskind: Here

Bijna acht miljoen kijkers voor duel Oranje

Er keken gisteren bijna acht miljoen Nederlanders naar de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Duitsland. Dit heeft de Stichting KijkOnderzoek vanmorgen bekendgemaakt. Overigens gaat het alleen om televisiekijkers. Voetbalfans die het duel in de kroeg, op pleinen of op het werk hebben bekeken, zijn nog niet meegeteld in deze cijfers.

Het duel tussen Denemarken en Portugal werd gisteren eerder op de avond door gemiddeld 3,3 miljoen Nederlanders bekeken.

Afgelopen zaterdag keken er gemiddeld 6,8 miljoen Nederlanders naar de eerste EK-wedstrijd van Oranje tegen Denemarken.

Huntelaar gelooft in ontsnapping Oranje

Klaas-Jan Huntelaar weigert zich neer te leggen bij een uitschakeling in de groepsfase van het EK. De spits geeft Oranje nog een kans.

Als Nederland met twee goals verschil wint van Portugal en Denemarken verliest van Duitsland, is de formatie van Bert van Marwijk alsnog door naar de kwartfinale. "Wanneer Denemarken twee keer kan scoren tegen Portugal, dan moeten wij dat ook kunnen", vindt Huntelaar, die tegen Duitsland (1-2) in de rust in het veld kwam.

De andere invaller Rafael van der Vaart had bewondering voor de Duitsers. "Ze zijn zo goed, zo scherper. Ik denk dat we daarom hebben verloren. Fysiek waren ze sterker. Het waren twee fantasische goals. De Duitsers hebben gewoon een wereldploeg", aldus de middenvelder tegen De Telegraaf.

Van der Vaart gelooft nog in een stunt, maar is sceptischer. "We hebben nu helemaal niets. Als je nog een kans hebt, moet je wel 100 procent zijn."

Armstrong laakt nieuwe aantijgingen

Gisteren werd bekend dat Lance Armstrong door de Amerikaanse antidopingwaakhond USADA is aangeklaagd voor dopinggebruik. De Amerikaan laakt de nieuwe dopingbeschuldigingen. "De aantijgingen zijn ongegrond en gedreven door wrok", zei de Amerikaanse oud-wielrenner volgens het Algemeen Dagblad.

De zevenvoudig winnaar van de Tour werd door het Amerikaanse antidopingbureau USADA per brief officieel op de hoogte van de beschuldigingen gebracht. "Schandelijke beschuldigingen van meer dan zestien jaar geleden zijn weer opgerakeld om te voorkomen dat ik kan sporten als triatleet en om te proberen me mijn zeven tourzeges af te pakken," aldus Armstrong.

Gomez: "Ongelofelijk dit"

Mario Gomez dompelde Nederland met twee fraaie treffers in rouw (1-2). De spits erkent dat Duitsland op de juiste weg is.

Hoewel Nederland het meeste balbezit had, trok Duitsland toch redelijk gemakkelijk aan het langste eind. De ploeg stond halverwege op een comfortabele voorsprong dankzij twee fraaie treffers van Mario Gomez en kreeg het ook na de aansluitingstreffer van Robin van Persie zelden lastig. Na twee overwinningen op rij zijn de Duitsers al bijna verzekerd van de kwartfinales.

"Ongelofelijk, het was niet makkelijk om de tijd uit te spelen. Het leek wel of de klok stil stond. Nederland heeft goed naar voren gespeeld, maar we wisten dat we met Manuel Neuer een betrouwbare steunpilaar hebben", aldus de matchwinner tegen diverse aanwezige media. "We moeten realistisch blijven. We hebben een sterke start gemaakt in dit toernooi, met twee overwinningen tegen twee sterke tegenstanders. Dat is gewoon geweldig. Er is echter nog een lange weg naar de finale."

Ook Schweinsteiger toont zich opgelucht. "Tegen Portugal was het zeker niet makkelijk om te winnen. Ook daar speelden we goed, al waren we toen een stuk minder offensief. We moesten hard werken om te winnen tegen Nederland, maar ik denk dat we het goed hebben gedaan. We hebben nu de tweede stap gezet en krijgen nu Denemarken. Ook die willen we winnen."

Sky: Redknapp vertrekt bij Spurs

Harry Redknapp vertrekt als trainer van Tottenham Hotspur. Dat meldt de Engelse televisiezender Sky News. Dat zou de uitkomst van een gesprek tussen de 65-jarige Engelsman en de clubleiding zijn geweest. Redknapp had nog een contract voor een seizoen, maar wilde een verlengde verbintenis.

Redknapp verhuisde in 2008 van Portsmouth naar de Spurs. Hij leidde de Londense club in zijn eerste seizoen naar een achtste plek in de Premier League. Een seizoen later werd hij vierde. In 2010-2011 deden de Spurs een plaatsje terug om dit seizoen weer als vierde te eindigen.

Redknapp leek lang de favoriet om bondscoach van Engeland te worden. Uiteindelijk koos de FA echter voor Roy Hodgson.


Sky: Redknapp vertrekt bij Spurs (Foto: Novum)

Robben: "Organisatie klopte niet"

De organisatie bij Oranje klopt bij vlagen niet. Dat zei Arjen Robben na afloop van het EK-duel met Duitsland tegen de NOS. "Er vallen veel te grote gaten tussen de linies. Ik denk dat we op dit moment niet de organisatie, de vastigheid hebben die we twee jaar geleden wel hadden."

Ook Wesley Sneijder was kritisch op het Nederlands elftal. De aanvallende middenvelder gaf aan dat een aantal spelers al met bondscoach Bert van Marwijk had gesproken over de opstelling. Van Marwijk hield echter vast aan dezelfde opstelling. Met name Klaas Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart, die na rust invielen tegen Duitsland, verdienen volgens Sneijder een basisplaats.

Van Marwijk toonde zich aangeslagen. "In het verloop van de wedstrijd vond ik dat we te veel terugliepen. We moeten vooruit verdedigen , maar dat deden we niet. Phillip Cocu en ik hebben ons de longen uit het lijf geschreeuwd."

De bondscoach liet echter ook doorschemeren dat het team van Nederland in de laatste poulewedstrijd tegen Portugal er wel eens anders uit zou kunnen zien. "Deze wedstrijd heeft mij ook weer wat geleerd. We zullen iets moeten verzinnen om met twee goals verschil te winnen."

Geen nieuwe rechtszaak tegen John Edwards

De openbaar aanklager in de Amerikaanse staat North Carolina heeft de rechter verzocht de aanklachten tegen ex-presidentskandidaat John Edwards te laten varen.

De rechtszaak tegen Edwards werd eerder deze maand geseponeerd, omdat de juryleden het over vijf van de zes aanklachten niet eens konden worden. Op één aanklacht, het aannemen van illegale contributies aan zijn campagne, werd Edwards vrijgesproken.

Het ministerie van justitie liet woensdag weten de zaak niet opnieuw voor de rechter te willen brengen.

Een seksschandaal rond Edwards vormde de spil van het proces. Aanklagers probeerden aannemelijk te maken dat de ex-senator een miljoen dollar van rijke campagnedonateurs had misbruikt om zijn minnares Rielle Hunter en hun buitenechtelijke dochter verborgen te houden in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2008. De jury liet zich echter niet door hen overtuigen.

Inbraak in woning Kanye West

Het luxe optrekje van Kanye West in Los Angeles is doelwit geworden van inbrekers. Terwijl de rapper in het buitenland zit, is ingebroken. Dat laten politiebronnen weten aan entertainmentwebsite TMZ.

Een bekende van de rapper die in Wests woning verbleef alarmeerde woensdagochtend de politie. Of de dieven iets buit hebben gemaakt, is nog niet duidelijk. Ooggetuigen zeggen dat de inbrekers tijdens hun vlucht eigendommen van de rapper hebben laten vallen.

Kanye toert momenteel met Jay-Z de wereld rond in het kader van hun Watch the Throne-tournee. Vrijdag doen de rappers Nederland aan, dan treden ze op in het Arnhemse Gelredome.

Gemeenten legden 675 miljoen toe op bijstand

Gemeenten hebben vorig jaar in totaal 675 miljoen euro moeten toeleggen op de bijstand, omdat het aantal werklozen steeg en het Rijk heeft gesneden in het budget. Voorzitter René Paas van de organisatie van sociale diensten (Divosa) noemt 2011 donderdag tijdens een congres in Almere "het jaar van het megatekort op de uitkeringen". In 2010 was het tekort nog ongeveer de helft van vorig jaar.

In 2011 had 96 procent van de gemeenten niet genoeg aan het bijstandsbudget dat ze van het Rijk kregen. De gemiddelde prijs per uitkering bedroeg vorig jaar 14.436 euro per jaar. Dat betekent volgens Divosa dat gemeenten per uitkering 2000 euro eigen geld moesten bijpassen.

Het aantal bijstandsuitkeringen steeg vorig jaar met 2,8 procent naar 315.680. Een jaar geleden zei Divosa nog te vrezen dat het aantal mensen in de bijstand zou toenemen met 8 procent, omdat gemeenten minder konden investeren in de bemiddeling naar werk.

Sociale diensten zijn in 2011 strenger geworden bij het verstrekken van bijstand. Vooral jongeren werd nadrukkelijker gevraagd aan de slag te gaan in beschikbare (uitzend)banen. Vorig jaar hanteerde al bijna de helft van de gemeenten een wachttijd voor jongeren die aanklopten voor bijstand, terwijl dit pas per 1 januari 2012 verplicht was. Ook aan mensen boven de 27 jaar die nieuw aanklopten, legde 17 procent van de gemeenten eerst een verplichte zoektijd naar werk op.

Verder kregen mensen die al in de bijstand zaten, in driekwart van de gemeenten te maken met extra controles en meer druk om te gaan werken. Verder wil 35 procent van sociale diensten een tegenprestatie van mensen voor de uitkering die ze krijgen.

Volgens Divosa heeft 47 procent van de mensen in de bijstand weinig kansen om aan de slag te komen. Bij 80 procent van uitkeringsgerechtigden is wel iets te noemen wat werkgevers vaak afschrikt om ze aan te nemen, zoals een handicap, verslaving of lage opleiding. Ruim een kwart van de mensen in de bijstand heeft een ontheffing op de plicht om te proberen weer aan het werk te komen.

Crisis heeft invloed op supermarktaankopen

De economische crisis en het dalende consumentenvertrouwen lijken ervoor te zorgen dat consumenten in de supermarkt meer op de prijzen letten. Zes op de tien letten beter op aanbiedingen en bijna de helft kiest vaker voor het huismerk. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdag bekendmaakte.

Een derde bezoekt meerdere supermarkten op zoek naar de beste prijs. Tien procent is overgestapt naar een andere vaste supermarkt. Elf procent van de consumenten zegt ook sterk te bezuinigen op boodschappen.

De meer prijsbewuste consumenten hebben de omzet van alle gezamenlijke supermarkten echter niet doen dalen. De branche verkocht vorig jaar juist 2,7 procent meer dan het jaar ervoor. In totaal bedroeg de omzet 33 miljard euro. Voor dit jaar verwacht het CBL een omzetgroei van tussen de twee en drie procent.

Voor het eerst gekweekte ader geïmplanteerd

Voor het eerst is een in het lab gekweekte ader succesvol geïmplanteerd. Dat staat donderdag in een publicatie in The Lancet.

De onderzoekers gebruikten 9 centimeter ader van een donor. Die werd helemaal ontdaan van levende cellen, zodat alleen het omhulsel van eiwitten overbleef. Het omhulsel werd geïnjecteerd met stamcellen van een 10-jarige Zweeds meisje, dat de ader twee weken later geïmplanteerd kreeg. De ader werkte goed, maar moest na een jaar wel vervangen worden door een nieuwe. Die werd op dezelfde manier gemaakt.

De operatie biedt perspectieven voor mensen die geen geschikte ader hebben die als vervanger kan dienen.

'Regering Curaçao in crisis'

De regering van Curaçao verkeert in crisis. De partijleiders kunnen het niet eens worden over bezuinigingen en doen vrijdag een lijmpoging, melden Antilliaanse media donderdag. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) is op bezoek op Curaçao.

Donderdag gingen geruchten dat het kabinet al was gevallen, maar premier Gerrit Schotte (MFK) ontkende dit later. In een persconferentie voor aanvang van een coalitieberaad had hij ook ontkend dat er sprake was van een crisis.

Dat relativeerde hij meteen door te zeggen al twintig maanden, sinds het aantreden van het kabinet van MFK, PS en MAN, onder spanning te werken. Na het overleg gaf hij volgens het Antilliaans Dagblad toch toe dat het kabinet in een crisis verkeert.

De verkiezingscampagne lijkt volgens de krant al begonnen. Schotte verweet de PS voor Sinterklaas te willen spelen. Als wordt afgegaan op de scheldkanonnades van PS-leider Helmin Wiels lijkt er volgens het dagblad geen redden meer aan, al is het niet de eerste keer dat Wiels zijn regeringsgenoten uitmaakt voor 'rotte vis' en 'boevenbende'.

De PS zou vooral boos zijn omdat het beloofde 'gratis onderwijs' wellicht niet doorgaat. Er zou nog net genoeg geld zijn om dat dit jaar aan te bieden, maar niet voor komende jaren. De MFK vreest dat het begrotingstekort dan te veel oploopt.

Smokkelaar smokkelt twaalf kilo coke in Xbox

De douane van Jamaica heeft onlangs een man gearresteerd die wel een heel zware Xbox bij zich had. De man was al achter de douane met twee bagagestukken en wilde een derde meenemen. Dat vond de douane verdacht waarop deze zijn koffer in beslag nam, openmaakte en een Xbox aantroffen met daarin twaalf kilo aan cocaïne verstopt.

De man gaf toe dat hij wist dat er drugs in verstopt zat. Hij kreeg er vijf miljoen dollar voor betaald om het naar Amerika te smokkelen. Of het om een originele Xbox ging of de Xbox 360-versie is nog onduidelijk.

Achter de schermen bij Transformers: Fall of Cybertron

Ontwikkelaar High Moon Studios heeft een filmpje online gezet waarin Peter Cullen praat over zijn rol in het spel. Verder vertelt hij hoe het voelt om de stem in te spreken van Optimus Prime, de leider van de Autobots en de emoties die hij probeert mee te geven aan de speler.

Transformers: Fall of Cybertron komt uit op 31 augustus 2012 voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

De biet - een culicolumn

Wie begint er nu in juni een culicolumn over de biet? Wie niet? Ik wel. Of toch maar niet? Toch maar niet. Geen verse biet meer te krijgen. En dat terwijl een biet niet eens vers hoeft te zijn. In de groentelade van je koelkast kun je ze weken lang bewaren. Ik had laatst gele bieten in mijn biologische groentepakket en dat was niet eens omdat ze te lang hadden gelegen. Ze waren van zichzelf al geel. Snijbiet is weer een heel ander soort biet.

Dochter Timosjenko wil meer druk uit Westen

Europese en andere westerse landen moeten meer druk uitoefenen op de Oekraïense regering vanwege de gevangenisstraf van ex-premier Joelia Timosjenko. Dat heeft Timosjenko's dochter Eugenia woensdag gezegd.

Volgens Eugenia is het uitoefenen van druk in het belang van Europa omdat 'het gevaarlijk is een autoritair regime aan de grens met de Europese Unie te hebben'.

Timosjenko zit momenteel een celstraf van zeven jaar uit wegens ambtsmisbruik. Volgens de ex-premier is haar veroordeling politiek gemotiveerd. Zij weet de Europese Unie en de Verenigde Staten aan haar zijde.


Dochter Timosjenko wil meer druk uit Westen (Foto: Novum)

Apotheek Arnhem onder verscherpt toezicht

Een apotheek in Arnhem is woensdag onder verscherpt toezicht gesteld van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). In de apotheek werden onder meer vervallen medicijnen gevonden en waren de dossiers niet op orde. Daardoor kon gevaar ontstaan voor patiënten.

De inspectie bezocht de apotheek driemaal. Er werden onder meer fouten ontdekt bij de receptverwerking, opslag, medicatiebewaking en het bereiden van geneesmiddelen. Afspraken die werden gemaakt om die risico's te voorkomen werden vervolgens niet nagekomen.

De apotheek blijft in iedere geval drie maanden onder verscherpt toezicht staan. In die maanden worden extra controles uitgevoerd. Als de apotheek dan opnieuw de zaken niet op orde heeft volgen er aanvullende maatregelen.

Vilanova tekent voor twee jaar bij Barcelona

FC Barcelona staat de komende twee jaar onder leiding van Tito Vilanova. Dat meldt de Spaanse grootmacht woensdag. Dat Vilanova de opvolger van de aan het einde van het afgelopen seizoen vertrokken Pep Guardiola werd, was al bekend. De voormalig assistent van Guardiola moest alleen nog tot een akkoord komen met de club.

De 42-jarige Vilanova brak als speler nooit door bij Barcelona, maar kwam wel onder meer uit voor Celta de Vigo en Real Mallorca. Na zijn voetbalpensioen werd hij in het seizoen 2001-2002 trainer van Barcelona B. Vanaf 2007 was hij assistent van Guardiola. Vrijdag tekent hij zijn contract.

Foto's: Nederland - Duitsland in beeld

Het Nederlands elftal heeft in het tweede groepsduel verloren van Duitsland met 1-2. Oranje begon de wedstrijd met bijna dezelfde opstelling als tegen Denemarken. Joris Mathijssen nam de plaats in van Ron Vlaar. Hieronder vind je een greep uit de beelden van de wedstrijd.

Al na zes minuten kreeg Nederland een mogelijkheid, maar Van Persie wist de bal niet goed te raken. Neuer ving de bal op. (Foto: Pro Shots)

Niet veel later diende zich een tweede kans aan, maar Van Persie schoot de bal naast het doel. (Foto: Pro Shots)

In de 23e minuut speelde Gomez zich vrij en scoorde het eerste doelpunt voor Duitsland. (Foto: Pro Shots)

Afellay in duel met Schweinsteiger.  (Foto: Pro Shots)

Een minuut na de knappe redding van Stekelenburg maakte Gomez zijn tweede doelpunt. Van Persie en Sneijder baalden. (Foto: Pro Shots)

In de tweede helft kwam Van der Vaart erin. Bert van Marwijk gaf hem nog wat instructies. (Foto: Pro Shots)

Tijdens de wedstrijd hadden Mathijsen en Heitinga een stevige woordenwisseling met Van der Vaart. (Foto: Pro Shots)

Mathijsen ging onderuit bij het verdedigen van de Duitser Khedira. (Foto: Pro Shots)

Met een afstandsschot scoorde Van Persie de 1-2 voor Nederland. (Foto: Pro Shots)

Na het doelpunt verhoogde Oranje het tempo op zoek naar de gelijkmaker. Sneijder in duel met Müller. (Foto: Pro Shots)

Robben werd gewisseld voor Kuijt. Om geen tijd te verliezen verliet hij het veld via de andere kant. (Foto: Pro Shots)

Willems raakte nog verzeild in een opstootje met Boateng en Özil. Kuijt haalde de spelers uit elkaar. (Foto: Pro Shots)

Grote vreugde bij de Duitse ploeg na het horen van het eindsignaal. Willems liep teleurgesteld van het veld af. (Foto: Pro Shots)

Ook Sneijder, Mathijsen en De Jong baalden van de nederlaag. (Foto: Pro Shots)

De spelers van Oranje verlieten gedesillusioneerd het veld. Van Marwijk maakte aanstalte om de arbitrage te bedanken. (Foto: Pro Shots)

Nieuw F1-contract Montreal in het verschiet

Volgens Formule 1-baas Bernie Ecclestone zal de Formule 1 ook de komende tien jaren Canada aan blijven doen. De Brit weet te melden dat met Montreal de laatste plooien nog gladgestreken moeten worden voordat er een nieuwe deal is.

Ecclestone laat in La Presse weten dat hij eist dat er voor 20 miljoen dollar betere pitfaciliteiten gebouwd gaan worden. "We zijn het al eens geworden over het jaarlijkse bedrag dat straks overgemaakt moet worden. Dat is het probleem dus niet. We willen alleen nog de toezegging hebben dat er wordt verbouwd. We hebben het dan over een upgrade. Het hoeft geen Abu Dhabi te worden. Maar als er in Montreal faciliteiten kunnen komen die vergelijkbaar zijn met die in Silverstone, zou dat mooi zijn. Canada is een belangrijk land voor ons en we zouden er graag naartoe blijven gaan."

De Brit hekelde de studentenprotesten die afgelopen weekend rond de race in Montreal waren gepland. Deze zijn echter niet van invloed op de toekomst van het evenement. "Maar ik ben wel een beetje teleurgesteld door de gebeurtenissen. Ik vind het allemaal een beetje misplaatst, na wat er eerder in Bahrein is gebeurd. Bovendien is het collegeld hier het laagst in heel Canada en is studeren hier goedkoper dan op veel andere plekken in de wereld."

Madonna houdt ook billen niet binnenboord

Madonna heeft dinsdag tijdens een concert in Rome haar billen aan haar fans laten zien. Eerder deze week liet de 53-jarige zangeres haar publiek al meegenieten van een blote borst, maar nu kon ze het niet laten om ook haar achterwerk te onthullen, zo is op beeldmateriaal te zien.

Tijdens het nummer Human Nature liet de moeder van vier kinderen haar broek zakken. Vervolgens stond de zangeres gehuld in slechts een kanten string op het podium. Madonna haalde een paar dagen terug wereldwijd de media toen ze tijdens haar optreden haar borst uit haar bh haalde in Istanbul.

De Queen of Pop toert momenteel de wereld rond met de MDNA-toer. Madonna staat 7 juli in het Ziggo Dome in Amsterdam.

President Frankrijk waarschuwt Griekse kiezer

De Franse president François Hollande heeft de Grieken gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van de parlementsverkiezingen zondag. Als anti-Europese partijen winnen, wordt het land misschien uit de eurozone gezet, maakte hij woensdag duidelijk tegen een Griekse tv-zender.

Volgens peilingen lijkt de radicaal-linkse partij Syriza flink te winnen. De partij verzet zich tegen Europese noodhulp en de daaraan verbonden bezuinigingen, en wil onder de afspraken met Europa uit. Als het erop lijkt dat Griekenland zijn verplichtingen niet wil nakomen, "zullen er eurolanden zijn die liever een einde maken aan de aanwezigheid van Griekenland in de eurozone", zei Hollande.

Opnieuw aanhoudingen na onrust in Den Haag

De Haagse politie heeft woensdag opnieuw moeten optreden op het Jonckbloetplein. Er zijn enkele arrestaties verricht, zegt een woordvoerder. Hoeveel dat er precies zijn, is nog niet duidelijk.

Op het plein hadden zich net als zaterdag tientallen supporters van Oranje verzameld. Om rellen te voorkomen was de politie al aanwezig met onder meer ME en politie te paard. Na de verloren wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Duitsland ontstonden kleine opstootjes wat uiteindelijk tot enkele arrestaties leidde. Ook werd er weer met vuurwerk gegooid.

Volgens de woordvoerder was het rond 23.30 uur weer rustiger op het plein. Zaterdag kwam het uiteindelijk tot twintig arrestaties. Twee jaar geleden liep het na de verloren WK-finale ook al uit de hand.

'Kickstarter is een verkapte voorverkoop'

Waarom zou je een game maken over Grutte Pier? “Waarom niet”, vraagt Remco de Rooij, medeoprichter van het Friese Triangle Studios zich af. De studio werkt aan Cross of the Dutchman, dat aanvankelijk mede gefinancierd zou worden door Kickstarter. “Kickstarter gaf me het gevoel dat het ging over mensen die achter een project staan; eigenlijk is het een verkapte voorverkoop.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.