FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 juli 2012

'Barclays-voorzitter stapt op om rentemanipulatie'

De president van de raad van commissarissen van de Britse bank Barclays, Marcus Agius, stapt volgende week op. Dat meldden de BBC en de Britse krant The Guardian zondag. Agius gaf de afgelopen zes jaar leiding aan de raad van commissarissen.

Amerikaanse en Britse toezichthouders legden Barclays vorige week omgerekend ruim 357 miljoen euro aan boetes op. De bank zouden tussen 2005 en 2009 twee rentetarieven hebben geprobeerd te manipuleren. Libor en Euribor zijn internationale rentetarieven die onder meer bepalen tegen welke rente banken elkaar geld kunnen uitlenen. De twee tarieven hebben een grote invloed op wat consumenten en bedrijven uiteindelijk als rente moeten betalen.

Barclays wilde geen commentaar leveren op de berichtgeving van de BBC en The Guardian.

Liechtenstein stemt voor vetorecht prins

Prins Alois van Liechtenstein behoudt het recht om een veto uit te spreken over de uitslagen van referenda. De bevolking van het piepkleine vorstendom sprak zich zondag in een referendum met een ruime meerderheid tegen het afschaffen van het vetorecht uit.

Volgens de regering stemde ruim 76 procent, zo'n 11.600 mensen, voor het behoud van het vetorecht van de prins. Alois dreigde in februari al dat hij zijn vetorecht zou gebruiken als de bevolking in een referendum voor het afschaffen van het vetorecht zou stemmen.

50 Cent: gepantserde wagen redde mijn leven

50 Cent dankt zijn leven aan zijn gepantserde auto. Dat vertelde de rapper, die eerder deze week na een auto-ongeluk in het ziekenhuis belandde, aan muziekzender MTV. "Een gewone auto was over de kop gevlogen, maar omdat mijn wagen zo zwaar is, gebeurde dat niet."

Het gepantserde voertuig van 50 Cent werd dinsdag aangereden door een vrachtwagen. "Hij verloor de macht over het stuur doordat zijn lading begon te schuiven", zegt de rapper over de chauffeur van de vrachtwagen. "De vrachtwagen heeft meer schade. Mijn auto biedt de beste bescherming, daar mag je Obama ook in vervoeren."

De rapper hield geen ernstige verwondingen over aan het ongeluk, toch werden 50 Cent en zijn chauffeur naar een ziekenhuis gebracht. Na zo'n drie uur mocht 'Fiddy', die werd geboren als Curtis Jackson, het hospitaal weer verlaten.

Jackson lag in mei ook al in het ziekenhuis. Toen kampte hij met maagproblemen. Even leek het erop dat de rapper onder het mes moest, maar een operatie bleek niet nodig. Jackson overleefde in 2000 ternauwernood een moordaanslag, er werden negen kogels op hem afgevuurd.

Marine draagt piraten over aan Oman

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. Evertsen heeft de vrijdagochtend in de Hoorn van Afrika opgepakte piraten zondag overgedragen aan de marine van Oman. Ook al het bewijsmateriaal is overgedragen aan het Omaanse marineschip Al Muazzar. Oman gaat de piraten vervolgen. Dat meldt het ministerie van Defensie zondagavond.

De verdachten werden vrijdagochtend onderschept door het Nederlandse fregat toen het Nederlandse marineschip de bemanning van een gekaapte Arabische vissersboot, een dhow, bevrijdde. De gekaapte dhow vaart onder de Omaanse vlag. Volgens het ministerie van Defensie hebben de Nederlandse autoriteiten in overleg met Omaanse collega's besloten dat de Golfstaat de piraten overneemt voor vervolging.

De Evertsen had twee dagen jacht gemaakt op de gekaapte boot. Een schip uit Malta sloeg woensdag alarm toen het de dhow in zicht kreeg en de piraten het vuur openden. De Evertsen kon de piraten daarna onderscheppen voor de kust van Oman na een zoektocht van twee dagen in de Golf van Aden en op de Arabische Zee.

Aan boord bevonden zich zeven gegijzelde Indiase en Bengalese bemanningsleden. Zij verbleven de afgelopen twee dagen aan boord van het Nederlandse fregat om op krachten te komen. Onder toezicht van de Al Muazzar vaart de dhow met de bemanning nu huiswaarts.

Aan boord van de dhow werd nog een eerder overleden persoon gevonden, vermoedelijk een piraat. Na overleg is zaterdag besloten deze man een zeemansgraf te geven.

De Evertsen vertrok in mei voor enkele maanden naar het gebied om de NAVO-antipiraterijmissie Ocean Shield te ondersteunen.

[Euro 2012] Uitslag finale: Spanje - Italië

Vanavond werd in Kiev na drie weken het Europees kampioenschap in Polen en Oekraïne afgesloten met de finale tussen Spanje en Italië. Spanje bleek een paar maten te groot en won met 4-0. Hierdoor werd Spanje de eerste ploeg die de Europese titel wist te prolongeren.

Spanje begon sterk aan de wedstrijd en kreeg al snel een goede kans, maar  na een één-tweetje met Fàbregas kopte Xavi  de bal net over. Na een klein kwartier spelen was het dan toch raak. Fàbregas kon uitbreken tot de achterlijn waarna zijn voorzet feilloos werd ingekopt door David Silva. 

goalSilva kopt de 1-0 binnen (Foto: Pro Shots)

Italië ging na de treffer wat meer aanvallen, maar het maakte keeper Casillas het niet echt lastig. Italië kreeg na twintig minuten ook een tegenvaller te verwerken doordat de steunpilaar van de verdediging Chielini geblesseerd moest uitvallen.

Spanje loerde op de tegenaanval, wat kort voor rust resulteerde in nog een doelpunt.  Na een snelle omschakeling stuurde Xavi ploeggenoot Jordi Alba op het randje van buitenspel weg. De speler, die zich na de vakantie mag melden bij zijn nieuwe werkgever Barcelona, twijfelde niet en passeerde doelman Buffon.  Hiermee leek de wedstrijd voor de rust wel beslist, want de Spaanse defensie krijgt niet snel in een helft twee doelpunten of meer te verwerken.

Na de rust probeerde Italië toch de aansluiting te vinden en kreeg een paar kleine mogelijkheden voor met name invaller Di Natale. Maar het geloof gleed weg bij de Italianen toen ze verder moesten met tien spelers. Motta, niet veel eerder in het veld gekomen voor Montolivo, kreeg last van een hamstringblessure en kon niet verder. Doordat er al drie keer was gewisseld kon er geen vervanger voor hem op het veld komen.

Casillas haalt de bal wegCasillas haalt de bal weg voordat Balotelli gevaarlijk kan worden (Foto: Pro Shots)

Daardoor was ook meteen de angel uit de wedstrijd en ging de finale als een nachtkaars uit. Wel wist Spanje nog twee keer te scoren via de invallers Torres en Mata, maar die doelpunten zijn puur voor de statistieken aangezien de wedstrijd al lang en breed was beslist.

Hierdoor prolongeert Spanje dus de Europese titel die het vier jaar geleden in Wenen behaalde en is het ook het eerste land dat na Uruguay in de jaren twintig drie grote toernooien opeenvolgend wist te winnen. 

Spanje

4 - 0

Italië

 14' Silva
 41' Alba
 84' Torres
 88' Mata
   
 
 Gele kaart: Piqué (Spanje), Barzagli (Italië)
 
Stadion: Olympisch Stadion, Kiev
Toeschouwers: 63.170
Arbiter: Proença (Por)
Bijzonderheden: Motta valt geblesseerd uit nadat Italië al drie keer had gewisseld ('62)
 
Opstelling:   Opstelling:
Casillas
Arbeloa
Piqué
Ramos
Alba
Xavi
Busquets
Xabi Alonso
Silva (Pedro/59)
Fàbregas (Torres/75)
Iniesta (Mata/87)
  Buffon
Abate
Barzagli
Bonucci
Chiellini (Balzaretti/21)
Marchisio
Pirlo
Montolivo (Motta/57)
De Rossi
Balotelli
Cassano (Di Natale/46)

Dronken automobilist veroorzaakt gaslek

Een 21-jarige dronken automobilist uit Oostburg heeft zondagochtend vroeg een gaslek veroorzaakt in zijn woonplaats. De man reed een hoofdgaskraan kapot, nadat hij uit de bocht was gevlogen, meldt de politie.

Het voorval had rond 4.45 uur plaats op de Maagdenbergweg. De hoofdkraan is dichtgedraaid, waardoor het ontploffingsgevaar weer was geweken. De 21-jarige man is ter plaatse aangehouden. Zijn rijbewijs moest hij inleveren. Na verhoor en het opmaken van proces-verbaal is de man weer vrijgelaten.

Dodelijke brand in goudmijn Zuid-Afrika

Een brand in een goudmijn nabij de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg heeft zaterdag aan vijf kompels het leven gekost. Dat heeft Gold Fields, de eigenaar van de mijn, zondag gezegd.

Volgens de vakbond van mijnwerkers zijn de vijf omgekomen door het inademen van rook. Veertien mijnwerkers zijn na de brand voor observatie in een ziekenhuis opgenomen.

Gold Fields heeft de mijn na de brand voor onbepaalde tijd gesloten.

Rio de Janeiro op werelderfgoedlijst VN

Het uitzicht in Rio de Janeiro is door VN-organisatie Unesco als werelderfgoed erkend. Dat maakte de VN-organisatie zondag bekend.

Unesco zei tot de beslissing te zijn gekomen vanwege de unieke manier waarop de uitbundige natuur samensmelt met het stedelijke landschap van de stad.

Enkele locaties, zoals het Copacabana-strand en het Christus de Verlosser-standbeeld, werden door Unesco bij naam genoemd. Ook het nationale park Tiujuca, een van de grootste bossen ter wereld in een stedelijk gebied, werd door Unesco in het zonnetje gezet.

Roze konijn in Quantum Conundrum-viral

Er is een redelijk bizarre viral video online verschenen voor Quantum Conundrum. In de video zien we een spelshow met de naam The Super Dimensional Quantum Learning's Problems and Solutions Gametime Spectacular!! waarin een roze konijn een wedstrijd fluffy omvormen wint van een pluche beest.

Hoe dit precies gaat linken met het spel zelf is niet duidelijk, maar dat het ietwat vreemd is zal niemand kunnen ontkennen.

Quantum Conundrum komt komende zomer uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Mensen die meer over het spel willen weten kunnen hier de preview lezen.

Allerhande ideeën voor Kinect

Microsoft heeft recent elf teams van ontwikkelaars dertien weken en 20.000 dollar gegeven om hun ideeën uit te werken voor mogelijkheden met de Kinect-sensor. Het project heeft de naam Kinect Accelerator Program. Inmiddels zijn de ideeën uitgewerkt en worden ze binnenkort gepresenteerd aan een groep investeerders.

Enkele van de bedachte mogelijkheden zijn onder andere artsen MRI- en CT-scans laten besturen en het laten scannen van het gedrag van winkelende mensen.

Op dit moment kunnen mensen zich aanmelden voor een tweede lichting binnen het Kinect Accelerator Program die in de herfst van 2012 van start zal gaan. Microsofts doel van het programma is om de techniek van de Kinect-sensor bruikbaar te maken buiten de Xbox 360.

Veelpleger zet zinnen op veertig onderbroeken

Een veelpleger die veertig onderbroeken wilde stelen is zaterdagmiddag in Breda door de mand gevallen. Een medewerker van een warenhuis in de Karrestraat zag dat de 42-jarige man met een gevulde tas het pand wilde verlaten. De werknemer hield de man buiten de winkel tegen, meldt de politie.

De veelpleger werd rond 13.30 uur betrapt. De politie heeft hem meegenomen naar een politiebureau.

[UPD] Crewwijzigingen juni 2012

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Wat is er in juni veranderd aan de crew? Hieronder de updates.

FOK!film heeft enige tijd zonder Eindredactie Nieuws gezeten. Vanaf 14 juni is niemand minder dan Borizzz aangenomen voor deze functie. Hij werkt er net zoals de rest van het team hard aan om de crew gemotiveerd te houden en jullie op de hoogte van de ontwikkelingen in filmwereld.

Deze maand zijn er maar liefst drie redactieleden aangenomen. Syth86Fip en qwry zijn nieuw in het team, van harte welkom in het team!

Helaas hebben we ook van crewleden afscheid moeten nemen. Na drie dagen heeft Fip aangegeven niet meer voor ons te kunnen schrijven, zijn crewschap was dus van korte duur. Hetzelfde verhaal geldt voor GI, die na een korte tijd heeft afgezwaaid. Ook picodealion heeft het team verlaten, net zoals reviewer JianniB. Heren, nogmaals bedankt voor het werk dat jullie hebben verricht.

UPDATE

Het is weliswaar al juli, maar de volgende update willen wij jullie niet onthouden. Vanaf vanavond hebben wij drie nieuwe redacteuren erbij! Tim456Sovjet en diederikhuffels, van harte welkom in ons team.

'Star Wars: KOTOR-bundel over twee weken'

Het lijkt erop dat er een onaangekondigde bundel van Star Wars: Knights of the Old Republic gaat uitkomen. Volgens een lijst van winkelketen GameStop komt de Star Wars: KOTOR Collection op 17 juli al uit tegen een prijs van schijnbaar 19,99 dollar.

GameStop heeft aan website Joystiq bevestigd dat zij deze collectie inderdaad in haar computers heeft staan met de bijbehorende releasedatum. Het zou gaan om een pc-exclusieve bundeling van Star Wars: Knights of the Old Republic 1 en 2.

Ook website Amazon heeft een dergelijke bundel in haar bestand staan, maar deze heet daar Star Wars Knights of the Old Republic I and II PC Bundle Pack.

Uitgever LucasArts heeft tot op heden nog niets bevestigd van de bundel.

Miss Montreal nodigt fans thuis uit

Miss Montreal hoeft volgende week niet ver te reizen voor haar concert. De zangeres verzorgt zaterdag bij haar thuis een concert voor zo'n dertig fans, maakte ze zondag bekend via Twitter.

Alles wat fans moeten doen voor een kaartje voor het bijzondere concert is een mailtje met een gekke foto sturen naar Miss Montreals label. "Onderwerp van de mail: poep. Echt? Ja echt!", twittert de zangeres. Miss Montreal, die eigenlijk Sanne Hans heet, kiest de winnaars zelf. Eerder dit jaar bracht de 27-jarige een nieuw album uit. Deze zomer staat ze op tientallen festivals, in het najaar volgt haar eerste theatertournee.

Het thuisconcert van Miss Montreal vindt plaats in haar nieuwe huis. "Waar dus geen brandje was", verwijst Hans naar een brandje dat eerder deze week plaatsvond in haar oude optrekje. Dankzij haar buurman was het vuur snel gedoofd. "Mijn huis stond in de fik", twitterde Hans vrijdag. "Alles is gelukkig goed gegaan. Thanks buurman."

[WSR] Uitslagen races Nürburgring

Jules Bianchi en Nick Yelloly hebben in de World Series by Renault de races op de Nürburgring op hun naam geschreven. De Nederlander Robin Frijns pakte in de eerste race een derde plaats en in de tweede een vijfde stek.

Race 1

De eerste race op de Nürburgring was een eenvoudige prooi voor Bianchi die van start tot finish leidde. In de eerste ronden kon Nico Müller hem nog bijhouden, maar aan het eind bedroeg het gat tien seconden. Müller kwam op zijn beurt onder druk te staan van Frijns die halverwege de race even wat gas terugnam, maar weer vol druk op de Duitser zette toen diens banden minder goed werden. In de slotfase sloot ook Arthur Pic bij het groepje aan, maar hij kwam tijd tekort om het Frijns nog lastig te maken.

Race 2

Frijs had de poleposition voor de tweede race en vocht in de beginfase een verbeten duel uit met kampioenschapsleider Sam Bird. Het duo racete zo nu en dan zij aan zij, waarbij Bird uiteindelijk de winnaar was. Bij de verplichte pitsstops was het Frijns die de Brit weer wist te passeren. Uiteindelijk zou Bird aan het langste eind trekken door bij de laatste stop een ronde langer buiten te blijven en zo Frijns voorbij te steken.

Toch ging de zege niet naar Bird, want de als veertiende gestarte Yelloly had de beste strategie van iedereen door zijn verplichte stop zo lang mogelijk uit te stellen. Hij kwam pas binnen toen het begon te regenen, waardoor hij slechts één stop nodig had, terwijl de rest van het veld twee of driemaal naar binnen moest voor nieuw rubber. Yelloly kon hierdoor winnen met bijna een halve minuut voorsprong op Marco Sorensen en Andre Negrao. Bird werd vierde, nipt voor Frijns.

In het klassement gaan Bird en Frijns beiden aan de leiding met 86 punten. Het duo heeft een voorsprong van tien punten op Yelloly. Sorensen staat met 71 punten vierde.

Supertrawler al vijf dagen geblokkeerd

De supertrawler Margiris die sinds woensdag in de haven van IJmuiden wordt geblokkeerd, heeft inmiddels vijf dagen vertraging opgelopen door de actie van Greenpeace. Dat meldt de milieuorganisatie zondag.

Actievoerders hangen sinds woensdag aan de trossen van het vissersschip om te voorkomen dat het koers zet naar Australië. Daar moeten met de supertrawler volgens Greenpeace kwetsbare visgronden worden bevist.

Duikers hebben de schroef van het vaartuig vastgezet met een ketting. Greenpeace stelt erop voorbereid te zijn de blokkade nog lange tijd vol te houden.

Greenpeace wil met de actie protesteren tegen de in zijn ogen veel te grote Europese vissersvloot. Voor schepen als de 142 meter lange Margiris zwemt er volgens Greenpeace niet genoeg vis in de Europese zeeën.

Om uit de kosten te komen, zoeken de supertrawlers andere visgronden, zoals de West-Afrikaanse kust en de Stille Zuidzee. "De Europese vloot moet weer in lijn worden gebracht met de hoeveelheid vis die je in Europa mag vangen, anders verplaatst het probleem zich alleen maar", stelt campagneleider oceanen van Greenpeace Pavel Klinckhamers.

Greenpeace vindt dat overbevissing en het overschot aan schepen in de plannen van Europese ministers onvoldoende wordt aangepakt. Het Europese visserijbeleid wordt momenteel hervormd. "De Europese visserijministers moeten nu harde afspraken maken over het aanpassen van de vloot. Minder boten, meer vis."

Sprinters toch voorgedragen voor Spelen

De mannen estafetteploeg op de 4x100 meter wordt door de AtletiekUnie toch voorgedragen voor de Olympische Spelen. NOC*NSF zal uiterlijk op 8 juli oordelen of de voordracht van de sprinters, die vandaag in Helsinki de Europese titel veroverden in een toptijd, wordt geaccepteerd.

Nederland moet voor NOC*NSF bij de top-12 van de IAAF-lijst staan om afgevaardigd te worden naar de Spelen. Het Nederlandse viertal noteerde in de finale van het EK weliswaar een geweldige tijd van 38,34 seconden, maar de IAAF-lijst is gebaseerd op het gemiddelde van de twee beste tijden van een land. De tweede tijd van Nederland is niet goed genoeg.

Op de IAAF-lijst neemt Nederland na dit toernooi de vijftiende plaats in. Als de estafetteploeg in de top-16 van die lijst blijft, hebben ze wel aan de internationale normen voldaan. De NOC*NSF eisen zijn dus nog scherper, maar de sportkoepel kan afwijken van haar oorspronkelijk eisen in geval van 'bijzondere omstandigheden'. NOC*NSF gaat nu in beraad of ze dat ook gaan doen en of ze dus de voordracht van de AtletiekUnie accepteren.

'Stijging zeespiegel niet te voorkomen'

De stijging van de zeespiegel is de komende eeuwen en jaren niet te verhinderen, ook al zou door de sterke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen de gemiddelde temperatuur op aarde dalen. Dat schrijven klimaatonderzoekers uit de Verenigde Staten en Australië in een studie die zondag door het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change is gepubliceerd.

Een reeks studies toont dat door de stijgende uitstoot van broeikasgassen de temperatuur op de aarde tussen 1980 en 2010 met ongeveer 0,17 graad Celsius per decennium toenam. De zeespiegel steeg van 2005 tot en met 2010 met ongeveer 2,3 millimeter door het smelten van ijsbergen en de ijskappen op de Noord- en Zuidpool.

[Tour] gekneusde pols voor L.L. Sanchez

Luis-Leon Sanchez heeft vandaag bij een valpartij in de eerste etappe van de Tour de France zijn linkerpols gekneusd. Dit betekent dat de renner van Rabobank de Tour waarschijnlijk gewoon zal kunnen voortzettten.

Dit is goed nieuws voor Sanchez, eerder werd namelijk gevreesd voor een gebroken pols. Na onderzoek in het ziekenhuis van Maastricht bleek de pols 'slechts' gekneusd te zijn. Sanchez meldde aanvankelijk op twitter dat hij behalve de kneuzing ook een miniem breukje in een handwortelbeentje had, maar dat bleek niet te kloppen. "Geen breuk. Het bleek gewoon van de harde klap te komen. Goed nieuws!", aldus Sanchez later op Twitter.

Om zijn pols te beschermen zal hij maandag in de tweede etappe wel met een brace van start gaan. De etappe van vandaag werd voor Sanchez door zijn val geen succes. Hij kwam samen met ploegmaat Maarten Tjallingii op ruim vier minuten van ritwinnaar Peter Sagan over de streep.

Vijf gewonden en ravage na botsing N35

Vijf mensen zijn zondag gewond geraakt bij een ongeval op de N35 bij de grensovergang met Duitsland. Onder de gewonden zijn twee kinderen. Twee volwassenen raakten zwaargewond. De Twentse politie stelt dat het na de botsing een ravage was op de weg. Bij de botsing doorboorde een Duitse auto een caravan.

Het ongeval vond omstreeks 18.00 uur plaats. Een 38-jarige Duitse automobilist die richting Duitsland reed kwam om onduidelijke reden op de verkeerde weghelft terecht. Daar reed een 84-jarige man uit Hengelo met zijn auto met caravan, richting Enschede.

Een aanrijding kon volgens de politie niet meer worden voorkomen. Nadat de Duitse auto de caravan had doorboord, schoot de wagen door en knalde tegen de auto van een 28-jarige automobilist uit Purmerend die achter de auto met de caravan reed.

De 28-jarige man uit Purmerend en de Duitse automobilist raakten zwaargewond en zijn naar een ziekenhuis gebracht. Een 37-jarige vrouw en de twee kinderen van 5 en 8 jaar raakten lichtgewond en zijn ter controle naar een ziekenhuis gebracht.

Vanwege de botsing was de N35 ruim drie uur afgesloten voor al het verkeer.

[Tour] Uitslagen en standen eerste etappe

Vandaag werd de eerste etappe verreden in de Tour de France, deze was van Luik naar Seraing over 198 kilometer. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag eerste etappe

# naam ploeg land tijd
1 Peter Sagan LIQ SLW 4:58:19
2 Fabian Cancellara RNT ZWI +0
3 Edvald Boasson Hagen SKY NOO +0
4 Philippe Gilbert BMC BEL +0
5 Bauke Mollema RAB NED +0
6 Alejandro Valverde MOV SPA +0
7 Robert Gesink RAB NED +0
8 Daniel Martin GRM IER +0
9 Ryder Hesjedal GRM CAN +0
10 Dries Devenyns OPQ BEL +0
40 Pieter Weening OGE NED +0
41 Wout Poels VCD NED +0
47 Koen de Kort ARG NED +0
51 Lieuwe Westra VCD NED +17
57 Rob Ruijgh VCD NED +21
61 Steven Kruijswijk RAB NED +23
70 Johnny Hoogerland VCD NED +23
82 Bram Tankink RAB NED +55
87 Roy Curvers ARG NED +1:16
94 Laurens ten Dam RAB NED +1:20
109 Kenny van Hummel VCD NED +2:07
138 Sebastian Langeveld OGE NED +2:07
141 Karsten Kroon STB NED +2:07
160 Albert Timmer ARG NED +3:41
161 Tom Veelers ARG NED +3:41
185 Maarten Tjallingii RAB NED +4:05

Algemeen klassement na eerste etappe

# naam ploeg land tijd
1 Fabian Cancellara RNT ZWI 5:05.32
2 Bradley Wiggins SKY GBR +0.07
2 Sylvain Chavanel OPQ FRA +0.07
4 Tejay Van Garderen BMC USA +0.10
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO +0.11
6 Denis Mensjov KAT RUS +0.13
7 Philippe Gilbert BMC BEL +0.13
8 Cadel Evans BMC AUS +0.17
9 Vincenzo Nibali LIQ ITA +0.18
10 Ryder Hesjedal CAN GAR +0.18
12 Bauke Mollema RAB NED +0.21
22 Wout Poels VCD NED +0.24
27 Pieter Weening OGE NED +0.25
29 Robert Gesink RAB NED +0.26
30 Koen de Kort ARG NED +0.27
44 Lieuwe Westra VCD NED +0.37
60 Steven Kruijswijk RAB NED +0.53
61 Rob Ruijgh VCD NED +0.53
72 Johnny Hoogerland VCD NED +1.10
74 Bram Tankink RAB NED +1.20
90 Laurens ten Dam RAB NED +1.55
100 Roy Curvers ARG NED +2.22
105 Sebastian Langeveld OGE NED +2.29
129 Karsten Kroon STB NED +2.47
131 Kenny van Hummel VCD NED +2.50
174 Tom Veelers ARG NED +4.15
175 Albert Timmer ARG NED +4.15
185 Maarten Tjallingii RAB NED +4.35

Klassement groene trui na eerste etappe

# naam ploeg land Punten
1 Fabian Cancellara RNT ZWI 55
2 Peter Sagan SLW LIQ 49
2 Edvald Boasson Hagen SKY NOO 42
4 Philippe Gilbert BMC BEL 33
5 Sylvain Chavanel OPQ FRA 23

Klassement bolletjes trui na eerste etappe

# naam ploeg land punten
1 Michael Mørkøv SAX DEN 3
2 Peter Sagan LIQ SLW 1
2 Pablo Urtasan EUS SPA 1

Klassement witte trui na eerste etappe

# naam ploeg land Tijd
1 Tejay Van Garderen BMC USA 5:05.42
2 Edvald Boasson Hagen SKY NOO +0.01
3 Rein Taaramäe COF EST +0.12
4 Wout Poels VCD NED +0.14
5 Peter Sagan SLW LIQ +0.14

Ploegenklassement na eerste etappe

# ploeg land Tijd
1 Sky GBR 14:54.57
2 RadioShack LUX +0.04
3 BMC USA +0.06
4 Omega Pharma BEL +0.13
5 Garmin USA +0.23
10 Vacansoleil-DCM NED +0.50
12 Rabobank NED +1.01
18 Argos-Shimano NED +2.27

Pc-versie Prototype 2 gaat gewoon uitkomen

Radical Entertainment heeft aangekondigd dat de pc-release van Prototype 2 gewoon volgens planning volgende maand door zal gaan. Activision maakte eerder bekend dat de studio geen eigen spellen meer zal ontwikkelen en heeft een groot deel van de werknemers ontslagen.

"We're very proud of what we achieved with the Prototype franchise, but unfortunately, the Blacklight virus didn't spread as far as it could", zegt Radical op Facebook. "For PC gamers, rest assured that the PC version of Prototype 2 is still going to launch on July 24th as planned."

"And a special 'thanks' to the Prototype Army and all our extremely loyal and passionate fans for supporting Radical Entertainment. We couldn't have come this far without you."

Activision is zich nog aan het beramen over de toekomst van Radical Entertainment, waarbij verkoop van de studio tot de opties behoort.

Kaz Hirai krijgt speciale PS3 kado

Sony-baas Kazuo Hirai heeft als afscheidskado een custom-made PlayStation 3 gekregen. Hirai heeft eerder deze week zijn functie als baas van de PlayStation-divisie neergelegd om zich meer te gaan richten op zijn nieuwe functie als CEO van Sony.

Wat er zo speciaal aan deze PlayStation 3 is is niet geheel duidelijk, maar het lijkt erop dat hij is gemaakt in de vorm van een Honda Vtec-motor. Shuhei Yoshida, hoofd van Sony Worldwide Studios, heeft de foto via Twitter verspreid.

Kaz Hirai PS3

Doetinchemmer twee keer opgepakt in drie uur

Een man uit Doetinchem die het met de politie aan de stok had, is in de nacht van zaterdag op zondag binnen drie uur twee keer aangehouden.

Eerst ging hij in Terborg voor een politieauto staan en weigerde hij weg te gaan, waarop hij mee mocht naar het bureau. Toen hij daarna in vrijheid werd gesteld ging hij opnieuw in de fout door agenten uit te schelden en naar hen te spugen, zei de politie.

De man die enorm dronken was, werd opnieuw gearresteerd. Hij heeft de rest van de nacht en zondagochtend in de cel doorgebracht en kon zo een beetje ontnuchteren.

[Tour] Truitjes

Vorige week bij de nationale kampioenschappen wielrennen werd bij de NOS benadrukt hoe belangrijk een kampioenstrui is. Het dragen van een speciaal truitje zorgt natuurlijk voor herkenbaarheid in het peloton, maar meer dan dat zijn de truitjes de prijzen in het wielrennen. Truien zijn er alleen voor de echt sterke renners. Dat zagen we vandaag in de eerste etappe in lijn in de Tour: Cancellara in de gele leiderstrui, Sagan in de Slowaakse kampioenstrui en Boasson Hagen in de Noorse trui sprintten om de dagzege. Sagan was zoals verwacht de sterkste en pakte de eerste etappe.

[EK] Sedoc zesde in hordenfinale

Hordenloper Gregory Sedoc is bij het EK atletiek in Helsinki in de finale op de 110 meter horden op de zesde plaats geëindigd. Hij liep een tijd van 13.45 seconden. Winnaar werd de Rus Sergei Shubenkov.

De Nederlandse estafetteploeg bij de 4 x 400 meter, bestaande uit Joeri Moerman, Bram Peters, Dennis Spillekom en Youssef El Rhalfioui, speelde geen rol van betekenis in de finale. Het Oranjeteam eindigde in 3:05.68 als achtste en laatste. België ging er met de gouden medaille vandoor.

In de finale van het discuswerpen bij de vrouwen kwam Monique Jansen niet verder dan een elfde plaats. Zij wierp een afstand van 57.03 meter. De Kroatische Sandra Perkovic won het goud met een worp van 67.62 meter.

Nederland verlaat het EK atletiek met vijf medailles: twee keer goud en drie keer zilver.

Dodelijke crash bij Britse vliegshow

Een eenpersoonsvliegtuig uit de jaren twintig van de vorige eeuw is zondag tijdens een vliegshow in Groot-Brittannië neergestort. De piloot heeft het ongeluk niet overleefd, zei de politie.

Zo'n zeshonderd toeschouwers zagen het DH53-vliegtuig neerstortten in een weiland in Biggleswade, een dorpje 75 kilometer ten noorden van Londen. De vliegshow is na het ongeluk afgelast. De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld.

[DTM] Uitslag race Norisring

Jamie Green heeft via een ultieme krachtsinspanning de DTM-race op de Norisring op zijn naam geschreven. De Brit passeerde met zijn Mercedes in de laatste bocht de BMW Martin Tomczyk die nog wel tweede werd, voor zijn merkgenoot Bruno Spengler.

De poleposition op de natte Norisring was voor kampioenschapsleider Gary Paffett. De Brit had er weinig plezier van, omdat hij al in de eerste bocht door Green in de rondte werd getikt. Green had een excuus, want hij werd van achteren aangereden door de Audi van Mattias Ekström die in botsing was gekomen met de BMW van Augusto Farfus. Ekström werd hierdoor de eerste uitvaller van de dag.

Ralf Schumacher profiteerde ervan door met de Mercedes de leiding over te nemen. Aan de streep kwam de voormalig Formule 1-coureur niet, want een elektrisch probleem zorgde ervoor dat zijn auto stilviel. Tomczyk greep zo de leiding voor Spengler, terwijl Green alles op alles moest zetten om dit duo bij te benen. Dit lukte met moeite, maar toen de baan opdroogde bleek de Mercedes veel sneller te zijn dan de BMW's. Green passeerde enkele ronden voor het einde eerst Spengler en in de laatste bocht ook nog Tomczyk om zo de zege te grijpen.

Achter het podiumtrio werd Paffett toch nog vierde. Hij leverde een ultieme krachtsinpanning door na een stint van 57 ronden na zijn eerste stop als vijfde weer op de baan te komen. Hij kreeg de vierde stek van Christian Vietoris cadeau en kon zo het puntverlies in het kampioenschap beperken. David Coulthard werd uiteindelijk vijfde en wist zo zijn beste positie in de DTM te scoren. De overige punten gingen naar Mike Rockenfeller, Andy Priaulx, Vietoris, Robert Wickens en Dirk Werner.

In het kampioenschap leidt Paffett nu met 95 punten. Hij heeft een ruime voorsprong op Green die op 69 punten staat en Spengler die met 58 punten beste BMW-rijder is. Regerend kampioen Tomczyk staat met 54 punten vierde, nog voor Mattias Ekström die met 47 punten beste Audi-coureur is.

Turkije stuurt F-16's naar grens met Syrië

De Turkse luchtmacht heeft zaterdag gevechtsvliegtuigen naar de grens met Syrië gestuurd omdat Syrische helikopters zich te dicht bij de grens bevonden. Dat heeft het Turkse leger zondag gezegd.

Tot een treffen tussen de Turkse F-16's en de Syrische helikopters is het niet gekomen, aldus het leger, dat zei dat de helikopters op slechts 6,5 kilometer van de grens vlogen.

Het Syrische leger haalde 22 juni een Turks verkenningsvliegtuig neer. Volgens Damascus schond het Turkse toestel het Syrische luchtruim. Turkije zei dat het vliegtuig per ongeluk in het Syrische luchtruim terecht was gekomen, maar dat het al weer in het internationale luchtruim vloog toen het werd neergehaald. De betrekkingen tussen de twee landen, die al ernstig waren bekoeld, zijn sindsdien tot het nulpunt gedaald. Turkije heeft onder meer luchtafweergeschut opgesteld langs de grens.

Phil Fish werkt aan twee games

Phil Fish van gamestudio Polyton heeft aangekondigd bezig te zijn met twee nieuwe spellen. Aan één hiervan was hij al aan het werk tijdens het ontwikkelproces van het puzzelspel FEZ. Dit heeft hij gezegd in zijn speech tijdens Gamelab afgelopen week.

I’m working on two games with friends”, zegt Fish. “I started working on one of them during the development of FEZ, but I had to leave it to focus on finishing FEZ.

Fish, die eigenlijk Phillipe Poisson heet, zegt nog niet te hebben besloten welke game de meeste aandacht gaat krijgen in de komende periode. “It is difficult to decide which game you are going to dedicate to, it may be something that will occupy many years of your life.

Over de spellen zelf heeft de ontwikkelaar nog niets gezegd.

Gevaarlijke gereedschappen gestolen in Fijnaart

Twee koffers met gereedschap waarmee overledenen kunnen worden opengemaakt en gerestaureerd, zijn gestolen uit een auto in Fijnaart. Dat meldt de politie zondag. Volgens de politie zijn de instrumenten gevaarlijk voor mensen die niet weten hoe ze ermee moeten omgaan.

De eigenaresse deed zondagochtend aangifte van de diefstal uit de auto aan de Prinses Christinastraat. De vrouw was op vakantie en ontdekte de diefstal zondag. Mogelijk zijn de koffers al vorige week vrijdag gestolen, toen de vrouw vertrok.

De gereedschappen kunnen volgens de politie besmet zijn met bacteriën en ernstige ziekten veroorzaken. "Of erger nog, ze kunnen tot het overlijden van mensen leiden", aldus de politie.

Onder de gestolen goederen bevinden zich scalpels en tandartsgereedschap. De vrouw gebruikte de instrumenten al jaren.

Volleyballers winnen European League

Het Nederlands volleybalteam heeft zondag de European League gewonnen. In Ankara werd gastland Turkije met 3-2 verslagen. De beslissende vijfde set werd door Oranje gewonnen met 26-24. In de halve finale had het team van bondscoach Edwin Benne afgerekend met titelhouder Slowakije.

Nederland kwam in de eindstrijd tegen de Turken op 2-0 in sets (25-16 en 25-15), maar kon het karwei niet in drie sets afmaken, iets wat in de halve finale tegen Slowakije wel gelukt was. Het gastland kwam via 25-22 en 25-23 terug tot 2-2, waarna Nederland alsnog de winst naar zich toetrok in de beslissende set.

Gijs Jorna werd uitgeroepen tot beste libero van het toernooi en Nimir Abdelaziz werd verkozen tot beste spelverdeler en serveerder.

Door het winnen van de European League heeft Nederland het recht om mee te doen aan het kwalificatietoernooi van de World League 2013. Dit toernooi wordt waarschijnlijk in augustus of september gespeeld.

'Gepensioneerde' Lily Allen terug op podium

Lily Allen is zaterdag weer op het podium geklommen. De zangeres, die de muziekindustrie in 2010 de rug toekeerde, trad op tijdens de show van haar goede vriend Professor Green. Green verzorgde op zijn beurt het voorprogramma van The Stone Roses in Manchester.

Allen wandelde halverwege Greens show tot grote verrassing van het publiek het podium op. Met hem bracht ze hun duet Just Be Good To Green ten gehore. "Nee Professor Green stond niet met een kat op het podium te zwaaien, dat was ik. Ik probeerde te zingen", grapte de 27-jarige na haar optreden op Twitter.

Het lijkt er steeds meer op dat Allen, die bijna twee jaar geleden haar pensioen aankondigde, werkt aan een comeback. Vorige maand liet de zangeres doorschemeren dat ze weer in de studio zit. Wat voor muziek dat oplevert, is nog maar de vraag. Allen, die hits als Smile en Fuck You scoorde, suggereerde eerder een countryalbum te willen maken.

De laatste plaat van de Britse, It's Not Me, It's You, stamt uit 2009. De afgelopen twee jaar leefde Allen buiten de schijnwerpers en wierp ze zich op haar modezaak. Ook trouwde ze met bouwvakker Sam Cooper en kreeg ze met hem dochter Ethel Mary.

Rebellen Mali willen verwoesting voortzetten

De radicaalislamitische beweging Ansar Dine is van plan meer werelderfgoedplekken in Timboektoe te verwoesten, waarna zij de sharia wil invoeren. Dat heeft een woordvoerder van de rebellengroep zondag gezegd.

Tot verbijstering van velen verwoestte Ansar Dine zaterdag eeuwenoude graven van heiligen in Timboektoe. De Malinese regering sprak haar afschuw uit en vergeleek de vernielingen met oorlogsmisdaden.

Een inwoner van Timboektoe zei dat Ansar Dine vindt dat de bevolking de graftombes aanbidt, en dit afkeurt. "Ze zeggen dat de bevolking van de heiligen houdt alsof ze Allah zijn", aldus de inwoner. "Maar in tegenstelling tot wat de islamisten of de wahabieten van Ansar Dine zeggen, houden de mensen hier niet van de heiligen alsof ze Allah zijn. We willen alleen de zegening van de heiligen omdat ze voor ons spirituele gidsen zijn."

Ansar Dine kreeg de noordelijke helft van Mali in handen na de verdrijving van een etnische separatistische groep Toearegs. De beweging maakte na de Malinese staatsgreep in maart gebruik van het machtsvacuüm om in het noorden voet aan de grond te krijgen.

Agressieve stapper stompt agent in gezicht

Een 24-jarige man uit Vroomshoop is zaterdagochtend vroeg opgepakt voor het mishandelen van een agent in zijn woonplaats. Hij gaf de agent een harde stomp in het gezicht toen agenten een 21-jarige plaatsgenoot van de man wilden oppakken, meldt de politie zondag.

De 21-jarige man was rond 03.15 uur samen met een aantal andere mensen bij horecagelegenheden aan de Hammerweg weggestuurd, omdat het sluitingstijd was. Toen agenten na een tijdje weer langsreden, stond nog een grote groep mensen buiten op straat. Een van hen, de 21-jarige man, beledigde de agenten. Die besloten de man daarop aan te houden.

Verscheidene mensen uit de groep bemoeiden zich echter met de aanhouding. De 24-jarige man uit Vroomshoop ging tussen de 21-jarige man en de agenten staan. Een van de agenten die probeerde de twintigers bij elkaar uit de buurt te houden, kreeg vervolgens een stomp in zijn gezicht van de 24-jarige man.

Behalve deze 24-jarige werd ook nog een leeftijdgenoot opgepakt, omdat die de groep opjutte. De man die de agent heeft geslagen, is in een cel gezet. De twee anderen zijn na verhoor op vrije voeten gesteld.

'Achthonderd doden in Syrië in week tijd'

Geweld in Syrië heeft de afgelopen week aan bijna achthonderd mensen het leven gekost. Dat heeft de Syrische Nationale Raad, de belangrijkste Syrische oppositiebeweging in ballingschap, zondag gezegd.

De meeste slachtoffers vielen bij willekeurige beschietingen door legerhelikopters en -tanks, aldus de Raad. Hoe de beweging het dodental berekend heeft, wilde zij niet zeggen.

De Lokale Coördinatiecomités zeiden dat het aantal van achthonderd doden 'realistisch' lijkt.

Lichaam gevonden in plas Hattem

In een plas in Hattem is zondag een lichaam gevonden. Het stoffelijk overschot is vermoedelijk van een sportvisser die sinds zaterdag wordt vermist. De politie gaat niet uit van een misdrijf, laat een politiewoordvoerder weten.

De familie van de visser had de vermissing bij de politie gemeld. Zondag werd op De Waa onder meer met een sonarboot gezocht. Daarbij werd een locatie gevonden waar mogelijk een lichaam lag. Duikers troffen vervolgens inderdaad een stoffelijk overschot aan. Of het inderdaad om de vermiste sportvisser gaat is nog onduidelijk, omdat de familie het lichaam nog moet identificeren.

Vrouw zwaargewond bij steekpartij in Den Haag

Een vrouw is zondag gewond geraakt bij een steekpartij in een woning in Den Haag. Een 34-jarige Rotterdammer is opgepakt, meldt de politie.

De man werd rond 15.00 uur in de woning aan de Daguerrestraat aangehouden, nadat de steekpartij bij de politie was gemeld. De Rotterdammer was in de woning aanwezig toen de agenten arriveerden. De vrouw is naar een ziekenhuis gebracht. Wat de relatie is tussen het slachtoffer en de verdachte is nog onduidelijk.

Bazzana wint openingsrit Oostenrijk

De Italiaan Alessandro Bazzana heeft de eerste etappe in de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De renner van Team Type 1 troefde in Innsbruck verrassend zijn landgenoot Francesco Gavazzi (Astana) af. Ook de derde plaats was voor een Italiaan: Marco Canola van Colnago. Bazzana is door zijn ritwinst ook de eerste drager van de leiderstrui.

Morgen rijdt het peloton in het Alpenland direct een zware bergrit. Vanuit Innsbruck wordt een licht geacidenteerd parcours gevolgd tot aan de voet van de Kitzbüheler Horn. De finish ligt op die 1670 meter hoge berg. De Ronde van Oostenrijk duurt nog tot en met volgende week zondag als de traditionele slotrit naar Wenen op het programma staat.

[Finale] Vooruitblik: Spanje - Italië

Vanavond staat op het EK voetbal de finale tussen Spanje en Italië op het programma. Prolongeren de Spanjaarden hun titel of gaan de Italianen er met deze felbegeerde prijs vandoor? Hieronder volgt een vooruitblik.

Beide landen stonden tijdens dit EK voetbal in de groepsfase ook al tegenover elkaar. In de groepsfase eindigde het duel tussen beide landen in een gelijkspel (1-1). Eén ding is in elk geval zeker; deze uitslag zal vanavond niet voldoende zijn.

Spanje is de lichte favoriet en kan na de eindzeges tijdens het EK van 2008 en WK van 2010 het eerste land worden dat drie maal op rij een groot toernooi wint. Toch zijn ook de Italianen, die gedurende het toernooi steeds beter begonnen te spelen, op voorhand nog niet afgeschreven.

De Spaanse formatie geeft het met centrale duo Piqué en Ramos vrijwel geen kansen weg. Alleen Di Natale slaagde er dit EK voetbal in om keeper Casillas te verschalken. Bij de Italiaanse formatie zal het vizier vooral op regisseur Pirlo gericht zijn. Tel daar de bevliegingen van Balotelli bij op en je hebt een paar sterke ijzers in het vuur.



Vermoedelijke opstellingen:

Spanje:
Casillas, Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba, Xavi, Busquets, Alonso, Silva, Fàbregas, Iniesta
 
Italië:
Buffon, Balzaretti, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Pirlo, Marchisio, Montolivo, De Rossi, Balotelli, Cassano

Death Rally komt naar pc

De recente smartphone-remake van de klassieke racegame Death Rally komt nu ook naar pc. Alan Wake-ontwikkelaar Remedy meldt dat de game vanaf 3 augustus te spelen is. 

Het spel is 'geheel opnieuw opgebouwd' voor pc door middel van een nieuwe engine. Ook zijn de controls en de camerastandpunten verbeterd. Natuurlijk zitten er ook enkele nieuwe features in de game. Voor de echte fans zit er naast een nieuwe track genaamd 'Savo', ook de track 'Shadow Man' uit het in 1996 uitgebrachte originele Death Rally in. 

Remedy's baas Matias Myllyrinne: "Onze fans hebben jaren gewacht op een pc-versie en die is er nu eindelijk. Het was fantastisch om de game te maken voor de PC met behulp van onze partners Mountain Sheep and Cornfox & Bros. Death Rally is nu eindelijk compleet."

Death Rally voor de smartphone was een succes voor de Finse ontwikkelaar. De game is nu bijna 11 miljoen keer gedownload. 

Hieronder is een trailer te zien van Death Rally voor de smartphones. Voor de PC-versie is momenteel nog geen trailer beschikbaar: 


[Tour] Mollema toont vorm in Seraing

Bauke Mollema sprintte vandaag in de eerste Touretappe naar de vijfde plaats. De Groninger van Rabobank was dan ook tevreden. "Jammer dat die drie vooruit waren, ik reed een goede sprint", zei hij na afloop voor de camera van de NOS. "Het was een mooie aankomst, maar dat wist ik wel. Ik heb het hier twee keer verkend."

De eerste rit was een nerveuze bedoening met een aantal valpartijen in de laatste twintig kilometer. "Dat was wel te verwachten", relativeert Mollema. "Dat is altijd tijdens de eerste rit van de Tour." Het lastigste aan de etappe van vandaag was het slotklimmetje. "Je hebt de hele dag rustig gereden en dan moet je ineens volle bak omhoog."

F1-teams krijgen meer tijd van FIA

De Formule 1-teams hebben van autosportfederatie FIA meer tijd gekregen om met voorstellen te komen om kosten te besparen. De deadline voor het seizoen 2013 verliep gisteren, maar de FIA zegt dat er nu tot 24 juli de tijd is om maatregelen er door te krijgen.

In de Formule 1 heerst momenteel onenigheid over de te volgen weg, met name op het gebied van de Resource Restriction Agreement. De Red Bull-teams Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso staan hier lijnrecht tegenover de rest die wel kosten willen besparen. Mochten er op dit gebied voorstellen komen die door een meerderheid gesteund worden dan kunnen deze nog in de reglementen voor 2013 opgenomen worden.

De teams zijn het nog niet eens over de te volgen weg, omdat in 2014 een compleet nieuw technisch regelement ingaat. Dat jaar wordt onder meer een 1,6 liter V6 Turbomotor geïntroduceerd en komen er nieuwe regels voor het chassis. De teams zijn bang dat ze voor dat seizoen op te hoge kosten worden gejaagd. Daarom wil onder meer Lotus meer tijd om de juiste maatregelen te kunnen nemen die ook op de lange termijn kosten besparen. De FIA zou volgens Autosport de teams nog meer tijd kunnen geven en de uiterste deadline mogelijk op 30 september kunnen zetten, de datum waarvoor de renstallen zich voor het seizoen 2013 ingeschreven moeten hebben.

[Tour] Sagan wint eerste etappe

Peter Sagan is de winnaar geworden van de eerste etappe in de Tour de France. Hij won in Seraing de sprint bergop door Fabian Cancellara voor.

Direct na de start was de eerste vlucht van de dag en daarmee ook van deze Tour de France een feit. Yohann Gène, Pablo Urtasun, Maxime Bouet, Nicolas Edet, Anthony Delaplace en Michael Mørkøv gingen weg en kregen een maximale voorsprong van vijf minuten, maar daarna ging de Radioshackploeg van Fabian Cancellara rijden en liep de voorsprong weer terug. Onderweg kregen de vluchters vier klimmetjes van de vierde categorie. Op drie hiervan kwam Mørkøv als eerste boven en mag daarom morgen in de bolletjestrui starten.

Op ongeveer dertig kilometer van de streep was er een valpartij in het peloton. Raborenner Luis-Leon Sanchez bleef het langst liggen, maar hij kon net als de rest weer verder. Onduidelijk is of hij er iets aan over heeft gehouden. Iets later was er weer een valpartij. Een onvoorzichtige toeschouwer met een camera was de boosdoener. Met nog tien kilometer te gaan werden de zes vluchters weer gegrepen. Het peloton ging zich opmaken voor de finish bovenop een klim van de vierde categorie.

Op de slotklim probeerde Sylvain Chavanel het, maar hij kwam niet weg. Cancellara slaagde daar wel in en hij kreeg Peter Sagan mee. Even later sloot Edvald Boasson Hagen bij de twee aan. Sagan won uiteindelijk de sprint. Cancellara werd tweede, Hagen derde. Gilbert bleef in de sprint om de vierde plaats net Bauke Mollema voor. Robert Gesink werd knap zevende.

Uitslag eerste etappe:

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Peter Sagan Slw Liquigas 4u58'19"
2 Fabian Cancellara Zwi RadioShack z.t
3 Edvald Boasson Hagen noo SKY z.t
4 Philippe Gilbert Bel BMC z.t
5 Bauke Mollema Ned Rabobank z.t
6 Alejandro Valverde Spa Movistar z.t
7 Robert Gesink Ned Rabobank z.t
8 Daniel Martin Ier Garmin z.t
9 Ryder Hesjedal Can Garmin z.t
10 Dries Devenyns Bel Omega Pharma-Quick Step z.t

Algemeen klassement na eerste etappe:

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Fabian Cancellara Zwi RadioShack 7.13
2 Bradley Wiggins GBr Sky +0.07
3 Sylvain Chavanel Fra Omega Pharma-Quick Step z.t.
4 Tejay van Garderen VS BMC +0.10
5 Edvald Boasson Hagen Noo Sky +0.11
6 Denis Menchov Rus Katusha +0.13
7 Philippe Gilbert Bel BMC z.t.
8 Cadel Evans Aus BMC +0.17
9 Vincenzo Nibali Ita Liquigas +0.18
10 Ryder Hesjedal Can Liquigas +0.18
12 Bauke Mollema Ned Rabobank +0.21

[EK] Goud voor Nederlandse estafetteheren

De Nederlandse heren hebben bij het Europees kampioenschap atletiek in Helsinki goud veroverd op de 4x100 meter. In een tijd van 38,34 liepen Brian Mariano, Churandy Martina, Giovanni Codrington en Patrick van Luijk bovendien een nieuw Nederlands record.

Martina en Van Luijk pakten gisteren al respectievelijk goud en zilver op de 200 meter.

Eerder vandaag pakten de Nederlandse vrouwen zilver op de 4x100 meter.

N.E.C. begint seizoen op de fiets

Ook voor N.E.C. Nijmegen is de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen. De spelers gingen op de fiets naar de eerste training.

De fietstocht had als eindbestemming het sportpark van amateurclub DVOL, waar de eerste training voor N.E.C. op het programma stond. N.E.C. staat dit seizoen, net als vorig jaar, onder leiding van trainer Alex Pastoor die verschillende nieuwe spelers mag verwelkomen.

Zo konden de aanwezig supporters Evander Sno (overgekomen van RKC Waalwijk), Admir Bajrovic (IFK Trollhättan), Stijn de Looijer (FC Den Bosch) en Geert Arend Roorda (sc Heerenveen) aan het werk zien. Ricky ten Voorde keerde terug van een uitleenbeurt aan RKC Waalwijk. Bij die club werd hij vorig seizoen topscorer.

Leroy George en Nick van der Velden lieten de training vanwege een blessure schieten.

Gevaarlijke situaties door rondvliegend geld A67

Automobilisten hebben zondagochtend op de A67 bij knooppunt Zaarderheiken voor gevaarlijke situaties gezorgd toen een motorrijder een pakketje geld verloor dat openbarstte op de snelweg. Verschillende weggebruikers stopten en raapten het geld op dat alle kanten uitvloog, meldt de politie zondag.

Het voorval had rond 10.30 uur plaats op de A67 richting Eindhoven. De politie wist uiteindelijk enkele duizenden euro's veilig te stellen.

De politie is ondertussen op zoek naar de motorrijder die het pakketje heeft verloren. De motorrijder op een donkere motor en in donkere kleding reed volgens de politie met hoge snelheid en kwam uit de richting van Duitsland.

[EK] Zilver voor estafettevrouwen

Op de slotdag van het EK atletiek in Helsinki hebben de Nederlandse vrouwen zilver op de 4x100 meter veroverd. Met een tijd van 42,80 werd door de ploeg, bestaande uit Kadene Vassell, Dafne Schippers, Jamile Samuel en Eva Lubbers, bovendien het Nederlandse record verbeterd. 

Het goud ging met een tijd van 42,51 naar de Duitse vrouwen. Het brons was voor Polen.

Gregory Sedoc plaatste zich voor de finale van de 110 meter horden. Hij eindigde in zijn halve eindstrijd als vierde, maar ging door als één van de twee tijdsnelsten.

Rutte: slavernij ontmenselijkt

Slavernij ontmenselijkt. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) zondag in zijn toespraak tijdens de nationale herdenking van het Nederlands slavernijverleden in Amsterdam bij het Nationaal Monument Slavernijverleden.

Slavernij neemt volgens Rutte 'iets' van mensen af dat alleen aan die mensen zelf toebehoort. "Het berooft het individu van de vrijheid zijn eigen keuzes te maken. Het reduceert mensen tot productiemiddelen. En het stelt het geldelijk gewin van een beperkte groep boven de menselijke waardigheid van velen."

Van slavernij moet volgens Rutte in de 'allerscherpste' termen afstand worden genomen. De premier noemde het ook wrang dat het zo lang duurde voordat Nederland de slavernij verbood. "Te lang is slavernij in ons land en de andere delen van het Koninkrijk 'gewoon' geweest. Iets dat erbij hoorde. Te lang hebben oneigenlijke argumenten vóór de slavernij het gewonnen van het enige argument dat telt: namelijk dat ieder mens eigenaar is van zijn eigen leven."

Volgens Rutte moet Nederland rekenschap afleggen voor 'deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis'. "We kunnen en mogen niet weglopen voor de feiten. En die feiten zijn dat grote groepen mensen en hun nazaten mede door toedoen van Nederlandse slavenhandelaren hun leven in onvrijheid moesten leiden. Dat leed, die geschiedenis, mogen we nooit wegpoetsen en nooit vergeten."

Nederland is het verplicht wereldwijd en in eigen land te blijven vechten tegen allerlei vormen van slavernij, aldus de premier. Hij denkt hierbij bijvoorbeeld aan kindsoldaten in Afrika, mijnwerkers in India, mannen, vrouwen en kinderen in sweatshops in Mexico en China en Oost-Europese en andere vrouwen die in de prostitutie worden gedwongen. "Daartegen moeten we blijven vechten. En dit is de dag die ons daaraan herinnert."

Op 1 juli 1863 werd in Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij afgeschaft. Na de herdenking startte het Keti Koti festival met verschillende optredens in het Oosterpark.


Rutte: slavernij ontmenselijkt (Foto: Novum)

Bloedspoor leidt naar vernielzuchtige Fransman

Een Fransman die in Utrecht een ruit van een tramdeur had vernield kon zaterdagmiddag worden getraceerd dankzij het bloedspoor dat hij achterliet. Dat meldt de politie zondag.

Agenten werden zaterdag rond 12.30 uur gewaarschuwd dat een man bij de halte van een tram aan de Vasco da Gamalaan een ruit van een tramdeur had vernield. De man was weggelopen in de richting van het gebouw Koningsbrugge, waar agenten de route van de verdachte goed konden volgen omdat hij een bloedspoor had achtergelaten.

Op de tweede etage stopte het spoor. De agenten namen een kijkje in een aantal kamers, maar vonden de verdachte niet. Op de derde etage stuitten de agenten tijdens verder onderzoek in het pand echter op een gewonde 24-jarige Fransman.

De man bleek samen met een aantal vrienden op de halte in de tram te zijn gestapt. Ze hadden echter een winkelwagen en meer dan tien koffers en dozen bij zich, wat de machinist te veel van het goede vond. Hij verzocht de vrienden daarom uit te stappen. Dat deden ze, maar de Fransman vernielde nog wel de ruit van een tramdeur.

Een dokter op een politiebureau heeft de verwondingen aan de arm van de 24-jarige man gehecht. Tegen de Fransman is proces-verbaal opgemaakt.

Marokko weert cruiseschip met homo's

Marokko heeft een cruiseschip met homo's geweerd. De Nieuw Amsterdam van de Holland Amerika Lijn (HAL) wilde met ruim 1500 passagiers aanmeren in de havenstad Casablanca, maar kreeg geen toestemming. Het schip wijkt uit naar Malaga in Spanje.

Dat meldden HAL en het bedrijf RSVP Vacations zondag. RSVP organiseert vakanties voor homoseksuelen en had de Nieuw Amsterdam daarvoor gecharterd. Het cruiseschip was vrijdag vertrokken uit Barcelona.

Homoseksualiteit is verboden in Marokko. Er staat een gevangenisstraf van minimaal een half jaar en hoogstens 3 jaar op.

Marokko weert cruiseschip met homo's
Marokko weert cruiseschip met homo's (Foto: ANP)

'Nieuwe boete voor Labyad in de maak'

Zakaria Labyad was, zoals hij zelf al aankondigde, vandaag niet aanwezig bij de eerste training van PSV. De aanvaller, die naar eigen zeggen niet meer bij de Eindhovenaren speelt, lag op dat moment namelijk nog in bed.

Labyad is nog altijd van mening dat hij niet meer bij PSV onder contract staat en zou daarom ook niet bij de training aanwezig hoeven zijn. De Marokkaanse speler tekende een tijdje geleden een contract bij Sporting Portugal, maar heeft ook nog een contract in Eindhoven. Deze zou hij voor 15 juni jl. opgezegd moeten hebben. Dit heeft hij echter niet gedaan, waardoor hij nog altijd voor de Eindhovenaren uitkomt.

PSV en Sporting Portugal zoeken nog altijd naar een oplossing, maar deze is tot op heden nog niet gevonden. Het is ook nog niet duidelijk hoelang het slepende conflict tussen beide partijen blijft voortduren. Bovendien is de kans groot dat Labyad door zijn afwezigheid een nieuwe boete van de Brabantse club kan krijgen.

Alle overige spelers, buiten de voetballers die op het EK voetbal actief waren, stonden vanochtend op het trainingsveld. Onder hen waren ook de jongelingen Eelco Horsten, Menno Koch, Joshua Brenet, Peter van Ooijen en Turfan Ozbozkurt. Zij waren op verzoek van trainer Dick Advocaat ook aanwezig bij de eerste training van de Eindhovenaren.

Gordon ook niet in actie voor Britse basketballers

De Engelse NBA-basketballer Ben Gordon heeft zich zondag afgemeld voor het olympisch team van Groot-Brittannië dat zich voorbereid op de Spelen van Londen. Gordon is na Byron Mullens de tweede NBA-speler die afzegt bij de Britten.

Gordon werd onlangs getransfereerd van Detroit Pistons naar Charlotte Bobcats. De schutter wil zich in alle rust voorbereiden op het volgend seizoen bij zijn nieuwe werkgever. Daarom voegde hij zich niet bij de basketbalploeg van Groot-Brittannië die zich in de Verenigde Staten voorbereidt op de Olympische Spelen.

Eerder ontving de Britse coach Chris Spice al een afzegging van center Mullins, ook van de Bobcats. Hij kampt met een blessure. ''Het is heel teleurstellend dat Gordon zich heeft afgemeld'', zei Spice. ''Hij is een speler van wereldklasse die een groot verschil had kunnen maken.''

Groot-Brittannië houdt nog maar één NBA-speler over voor de Spelen: Luol Deng, de forward van Chicago Bulls. Groot-Brittannië heeft van wereldbasketbalbond FIBA als gastland toestemming gekregen om deel te nemen aan de Olympische Spelen, hoewel de ploeg zich niet had weten te plaatsen voor het evenement.

Marussia hoopt op updates voor Silverstone

Het Marussia F1 Team zal veel nieuwe onderdelen mee gaan nemen naar de Grand Prix van Groot-Brittannië. Het Russisch/Britse team hoopt hiermee een stap voorwaarts te zetten.

Teambaas John Booth: "We hebben een omvangrijke update voor Silverstone, die bestaat uit een nieuwe voorvleugel, uitlaatinstallatie, bodem en sidepods. Ik zou dit willen omschrijven als de eerste grote update die voortkomt uit ons windtunnelprogramma, dus de introductie ervan is erg belangrijk voor ons en hopelijk levert het ons ook gelijk tijdwinst op."

De onderdelen worden volgende week tijdens een rechtelijntest al aan de tand gevoeld. "Onze testrijder Maria de Villota zal komende week op Duxford een aero-test afwerken. Dat is erg spannend voor ons, want we zijn uiteraard erg benieuwd naar hoe de updates het in de praktijk doen, terwijl we er ook erg naar uitkijken om Maria voor het eerst in één van onze auto's te zien rijden."

Dujardin en McConaughey stemmen voor Oscars

Jean Dujardin en Matthew McConaughey bepalen mede welke films en acteurs bekroond worden met een Oscar. Beide acteurs zijn onder de 176 acteurs en filmmakers die door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de Oscars, zijn gevraagd toe te treden tot de exclusieve sociëteit.

Leden van de Academy, die alleen op uitnodiging toe mogen treden, bepalen jaarlijks welke films en acteurs onderscheiden worden met een Academy Award. Naast Dujardin, die dit jaar de Oscar voor beste acteur won voor zijn rol in The Artist, en de nog Oscar-loze McConaughey hebben ook onder meer Octavia Spencer, Berenice Bejo en Jessica Chastain een uitnodiging ontvangen.

Tom Sherak, voorzitter van de Academy, is in zijn nopjes met het nieuwe bloed. "Dit is een aantal van de meest getalenteerde, meest gepassioneerde medewerkers van onze industrie." De Academy Awards, beter bekend als de Oscars, worden op zondag 24 februari voor de 85e keer uitgereikt.

McQuaid: "Zaak Armstrong werpt schaduw over Tour"

Pat McQuaid, voorzitter van de internationale wielerunie UCI, denkt dat de dopingsbeschuldingen tegen Lance Armstrong en waarbij ook wordt gewezen naar Johan Bruyneel, een schaduw kunnen werpen over de Tour de France die gisteren van start is gegaan.

Door de beschuldigingen besloot Bruyneel om zijn ploeg RadioShack dit jaar niet te begeleiden in de Tour. "Zijn afwezigheid zal hier drie weken een thema zijn”, zei McQuaid.

Overigens benadrukte de Ier dat hij pas sinds kort op de hoogte is van de nieuwe beschuldigingen van het Amerikaanse antidopingbureau USADA tegen Armstrong. "Pas één dag voordat ze ermee naar buiten kwamen, zijn wij ingelicht."

Left 4 Dead 2-DLC komt 24 juli

De Cold Stream-DLC voor Left 4 Dead 2 komt op 24 juli naar pc, Mac en Xbox 360. In maart 2011 begon de bèta voor Cold Stream al. Gamers op een Mac of pc kunnen nog steeds de bèta uitproberen via Steam.

De DLC bevat een campaign gemaakt door fans van de serie en vier levels uit de originele Left 4 Dead. Dit zijn de levels Death Toll, Dead Air, Blood Harvest en Crash Course.

Voor Mac en pc zal de DLC waarschijnlijk gratis zijn. Of de Xbox 360-versie ook gratis zal zijn is afwachten, Microsoft liet gratis DLC van Valve eerder niet toe.

Dode door noodweer in Duitsland

Zwaar onweer heeft in het zuiden van Duitsland aan één persoon het leven gekost. Ook vielen er diverse gewonden. Dat heeft het Duitse persbureau dapd gemeld.

In Beieren vond een 24-jarige vrouw zaterdagavond de dood toen haar auto getroffen werd door een omvallende boom. Een andere automobiliste raakte zwaargewond toen ze op een snelweg nabij Würzburg met haar auto in een hevige hagel- en regenstorm slipte, tegen drie bomen ramde en met voertuig en al over de kop sloeg.

In Heidenheim, in het zuidwesten van Duitsland, raakten tien mensen gewond toen feesttenten op een rockfestival als gevolg van de storm tegen de grond gingen.

Motormaniak vast na dollemansrit door Groningen

De politie heeft zaterdagavond na een lange wilde achtervolging door Groningen een motorrijder aangehouden. De 46-jarige uit Groningen haalde bij de achtervolging snelheden tot tweehonderd kilometer per uur.

De achtervolging werd ingezet toen een getuige meldde dat de motorrijder mogelijk onder invloed reed. Bij het zien van de politie doofde hij op de Iepenlaan zijn lichten en ging vol gas weg.

Toen de agenten besloten dat het te gevaarlijk werd en de achtervolging afbraken, zagen andere agenten hem opduiken op de Metaallaan. Het kwam tot een nieuwe achtervolging waarbij de man werd klemgereden. Via een talud en een fietspad wist hij te ontkomen. Daarbij zou hij andere weggebruikers in gevaar hebben gebracht.

Uiteindelijk werd hij opnieuw klemgereden. De man probeerde vanuit stilstand nog vol gas tegen een politiewagen te rijden, maar kwam hierdoor ten val en werd aangehouden.

De man was zo verdwaasd dat hij geen verklaring kon afleggen. Hij weigerde mee te werken aan een alcoholcontrole, waarop zijn rijbewijs is afgepakt.

De motor waar hij op reed bleek gestolen. Dezelfde motor scheurde vrijdagnacht door de Poelestraat en de Peperstraat. Toen moesten meerdere mensen opzij springen om niet te worden aangereden. De coureur wist toen te ontkomen. De politie is op zoek naar getuigen die de zwartgrijze Kawasaki motor hebben zien rijden of er voor opzij moesten springen.

Dodental noodweer VS gestegen

Noodweer in het oosten van de Verenigde Staten heeft inmiddels aan dertien mensen het leven gekost. Drie miljoen mensen zitten zonder stroom. In de staten Maryland, West Virginia, Ohio, District of Columbia en Virginia is de noodtoestand uitgeroepen.

Meer dan tweehonderd reizigers in West Virginia brachten de nacht van vrijdag op zaterdag door in een trein die aan beide kanten was ingesloten door omgevallen bomen op het spoor. In Illinois moesten geesteszieke gedetineerden naar een andere gevangenis worden gebracht, omdat hun eigen detentiecentrum aanzienlijke schade had opgelopen.

In delen van Virginia waren noodlijnen niet bereikbaar, terwijl in Washington ontwortelde bomen auto's onder hun gewicht verpletterden. Mobiel telefoonverkeer en internet was maar mondjesmaat beschikbaar, tankstations sloten de deuren en mensen kregen het advies spaarzaam om te gaan met drinkwater.

De stroomuitval ging in Baltimore en Washington gepaard met recordtemperaturen. Het kwik steeg op sommige plekken tot boven de veertig graden Celsius.

Van Indiana tot New Jersey richtten stormen een spoor van vernieling aan. In Virginia verloren zes mensen het leven. In New Jersey en Maryland kwamen in elke staat twee mensen om, terwijl door het noodweer in Ohio, Kentucky en Washington in totaal drie personen het leven lieten.

Door de enorme omvang van de schade die is aangericht kan het dagen duren voor de stroomvoorziening weer op peil is. Overal zijn elektriciteitspalen door wind en omgevallen bomen beschadigd. In elektriciteitscentrales moet eerst puin worden geruimd voor de stroomtoevoer weer kan worden aangezet.


Dodental noodweer VS gestegen (Foto: Novum)

A50 nieuwe aanvoerder filetoptien

De A50 tussen Arnhem en Eindhoven is de nieuwe aanvoerder in de filetoptien. De vorige koploper, de A4 tussen Amsterdam en Den Haag, is door de opening van een spitsstrook afgezakt naar een vijfde plaats, meldt de ANWB. De A50 kon hierdoor doorschuiven van de tweede naar de eerste plaats.

De A50 kampt volgens de ANWB met een beperkte capaciteit. Terwijl in het hele land de gemiddelde filezwaarte daalde, steeg die op de A50 juist. De filezwaarte wordt berekend door de lengte van een file te vermenigvulden met de duur ervan.

Rijkswaterstaat is inmiddels begonnen met het verbreden van de A50. De ANWB waarschuwt echter dat de werkzaamheden voorlopig alleen maar meer verkeersproblemen opleveren.

Op de tweede plaats staat de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort en op de derde plaats volgt de A20 tussen Hoek van Holland en Gouda bij knooppunt Kleinpolderplein.

De drukste dag van het afgelopen halfjaar was vrijdag 3 februari. Door winterweer, sneeuw en gladheid lag het verkeer vanaf het middaguur in grote delen van het land plat. Er stond op het hoogtepunt 831 kilometer file.


A50 nieuwe aanvoerder filetoptien (Foto: Novum)

Brands: "Selectie nagenoeg rond"

Marcel Brands hoopt de selectie van PSV nog te versterken met één aanvaller. Daarna is de Eindhovense ploeg klaar voor het komende seizoen.

"Als de gewenste aanvaller komt, is de selectie rond", zegt de technisch manager tegen diverse media. Waarschijnlijk gaat het hier om Luciano Narsingh van sc Heerenveen. PSV heeft al kenbaar gemaakt dat er interesse is voor de rechtsbuiten.

Toch kunnen er nog meer verschuivingen plaatsvinden. "Mits er niemand vertrekt", stelt Brands. "Zoals Stanislav Manolev of Ola Toivonen. Adam Maher? Is een mediaverhaal. Wij hebben geen interesse in hem of kenbaar gemaakt."

Herstarten kernreactoren Japan gepaard met protest

Tientallen mensen in Japan hebben zondag bij de poorten van een kerncentrale gedemonstreerd tegen het herstarten van de reactoren. Het is de eerste kerncentrale in het land die na de aardbeving en zeebeving van vorig jaar weer energie gaat leveren.

De verdeeldheid onder de bevolking over het herstarten van de reactoren in de Ohi-centrale is groot. Vorige maand gaf premier Yoshihido Noda opdracht tot het herstarten van twee reactoren in de centrale, omdat Japan te afhankelijk van kernenergie zou zijn. Veel Japanners zijn sinds de kernramp bij de centrale Fukushima Dai-ichi gekant tegen kernenergie en de risico's die het opwekken daarvan met zich meebrengt.

Tienduizenden mensen verzamelden zich vrijdagavond bij de ambtswoning van Noda om de premier hun ongenoegen kenbaar te maken. Ook in Tokyo werd gedemonstreerd tegen het herstarten van de reactoren. Betogers riepen daar zondag op tot het aftreden van de premier.

Alle vijftig kernreactoren in Japan werden na de kernramp vorig jaar stilgelegd. Maar met de hete zomermaanden in aantocht vreesden velen voor de gevolgen van mogelijke energietekorten. Hoewel de import van olie sterk is toegenomen, waarschuwden de autoriteiten toch dat sommige regio's te kampen kunnen krijgen met stroomuitval.

De regering heeft nieuwe veiligheidstests laten uitvoeren en zegt dat het veilig is om de twee reactoren in de Ohi-centrale opnieuw op te starten.


Herstarten kernreactoren Japan gepaard met protest (Foto: Novum)

Man door het dolle na misgelopen date

Een Bosschenaar is zaterdagavond door het lint gegaan nadat hij op een afspraakje met een Amsterdamse ruzie met haar had gekregen. De 43-jarige man stak haar banden lek, trapte tegen haar auto en uitte diverse bedreigingen.

Later reed hij bij een tankstation aan de Bruistensingel met zijn auto in op de 43-jarige vrouw. Ze kon volgens de politie nog net op tijd aan de kant springen. De man ramde haar auto en ging ervandoor. De man is later thuis opgepakt en ingesloten. Zijn auto is in beslag genomen.

Vulkaan in Colombia tot uitbarsting

In het westen van Colombia is de vulkaan Nevado del Ruiz tot uitbarsting gekomen. De vuurberg spuwde rook en as de lucht in. De autoriteiten zijn inmiddels overgegaan tot de ontruiming van enkele dorpen rond de vulkaan.

De situatie wordt in de gaten gehouden, maar het lijkt erop dat kalmte overheerst, liet de Colombiaanse rampendienst zaterdag weten.

De ruim vijfduizend meter hoge vulkaan spuwt al sinds eerder dit jaar gassen en dampen uit. In 1985 werd bij een grote uitbarsting een stroom rotsblokken en hete modder over het stadje Armero uitgestort. Hierbij lieten zo'n 25.000 mensen het leven.


Vulkaan in Colombia tot uitbarsting (Foto: Novum)

Wenger zet streep door eigen naam als bondscoach

Nu Laurent Blanc is opgestapt bij de Franse bond, gaan diverse namen de ronde over zijn opvolger. Arsène Wenger hoort daar naar eigen zeggen niet bij.

Diverse Franse media opperden dat Wenger de ideale man is om Frankrijk weer naar successen te leiden, maar de trainer van Arsenal ziet zichzelf niet als kandidaat. "Ik ben momenteel te druk met Arsenal", aldus Le Professeur tegen TF1.

"Er gaan veel namen de ronde, maar die van mij hoort daar niet bij. Zoals ik al zei; ik heb het druk met Arsenal en bovendien nog een contract voor twee seizoenen in Londen."

Laurent Blanc stapte op als bondscoach van Frankrijk, nadat het EK enigszins teleurstellend was verlopen. De Fransen haalden wel de kwartfinale, maar door onrust in de kleedkamer hield men in Frankrijk een nare nasmaak over aan het toernooi.

Tientallen rijbewijzen afgepakt tijdens TT-weekend

De politie heeft rond de TT-races van vrijdag en zaterdag in Assen tientallen rijbewijzen afgepakt. Sommige motorrijders probeerden volgens de politie op de openbare weg de snelheden op het circuit te benaderen.

De politiecontroles door het hele land waren aangekondigd. In Noord-Holland werden dertienhonderd bekeuringen uitgeschreven voor te snel rijden. Rond Utrecht werden elf rijbewijzen ingenomen. Ook werd bekeurd voor rijden op de vluchtstrook, rechts inhalen, rijden zonder rijbewijs en rijden met vals kenteken.

Negentien motorrijders die via de boot uit Engeland bij Hoek van Holland binnenkwamen werden ook opgewacht met een controle. Van hen hadden er twee te veel gedronken. Bij de overgang van de A1 op de A10 bij Amsterdam viel zaterdagavond een dode bij een aanrijding tussen twee motoren. Het is niet duidelijk of het om een bezoeker van de races ging.

Zondag controleert de politie vooral of het afreizende publiek niet te veel heeft gedronken.

[WBD] Shvedova wint eerste gouden set in Open Era

Yaroslava Shvedova is er gisteren op Wimbledon in geslaagd de eerste speelster te worden die in het zogenaamde Open Era een gouden set wist te winnen. De 24-jarige Kazachse verloor in haar partij tegen Sara Errani geen enkel punt in de eerste set.

Shvedova won alle 24 punten in de eerste set die slechts vijftien minuten duurde. De Kazachse sloeg veertien winners en geen enkele onnodige fout. Errani speelde ook niet slecht, want zij had slechts één onnodige fout in het eerste bedrijf. De tweede set duurde met 42 minuten en een 6-4 score voor Shvedova een stuk langer.

In het tennis komt op het hoogste niveau een gouden set weinig voor. De laatste keer was in 1983 toen Bill Scanlon in Delray Beach in de eerste ronde met 6-2 en 6-0 de vloer aanveegde met de Braziliaan Marcos Hocevar. Dit was tot nu toe ook de enige keer in de Open Era, de periode die in 1968 inging toen de scheiding tussen professionals en amateurs in het tennis verdwenen is. Voor die tijd is het bij de vrouwen in de jaren veertig eenmaal gelukt.

Shvedova, die eerder in het toernooi Kiki Bertens klopte, was eerder in haar carrière al eens dichtbij een gouden set. Ze won in Memphis (2006) tegen Amy Frazier al eens 23 punten op rij, maar verloor de partij toch kansloos met 1-6, 6-0 en 6-0. Ze speelt op Wimbledon nu tegen Serena Willams die in haar met 6-7 (5), 6-2 en 9-7 gewonnen partij tegen de Chinese Jie Zheng een persoonlijk record van 23 aces sloeg.

Peiling 'Rutte heeft voorsprong op Roemer verloren'

Premier Mark Rutte (VVD) heeft zijn voorsprong op SP-leider Emile Roemer verloren. Twee maanden geleden wilde 54 procent van de ondervraagden Rutte nog als premier en 38 procent Roemer. Nu is de verhouding 44 tegenover 43 procent, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Dat het gat is gedicht, komt volgens De Hond niet door een stijging van Roemer, maar vooral door de daling van Rutte. In zijn zetelpeiling weet de SP deze week de voorsprong op de VVD met vier zetels te vergroten. De VVD levert twee zetels in om uit te komen op 26, de SP stijgt met twee zetels naar 32.

Het valt volgens De Hond sterk te betwijfelen of het angstbeeld dat Rutte vorige week op het partijcongres schetste de VVD aan meer zetels helpt. Rutte zei soms zwetend wakker te schrikken als hij Roemer in het torentje ziet zitten.

Daarmee voorkomt hij volgens De Hond alleen dat huidige VVD-kiezers worden verloren aan de SP, maar het helpt niet bij het binnenhalen van nieuwe kiezers. Ook zou het kiezers van PvdA en GroenLinks op ideeën kunnen brengen. Vooral bij de PvdA heeft Roemer volgens De Hond nog een arsenaal van potentiële kiezers die liever hem dan Rutte in het torentje zien.

De race is volgens de opiniepeiler nog niet gelopen. "Lijsttrekkers kunnen grote fouten maken." Ook kunnen de problemen in Europa nog een fors effect hebben.

In de FOK! peiling staat de SP ook op een ruime winst met 19 procent tegenover de VVD op 11 procent. Van de SP-lijstverwanten heeft de PvdA 4 procent en GroenLinks 1 procent van de FOK!-ers achter zich staan. Opvallend is het aantal FOK!-ers die het nog niet weten, deze staan op twee in de poll met 15 procent. De PVV staat met D66 op een gedeelde derde plaats met 13 procent. Het CDA is op FOK! weggevaagd uit de virtuele Tweede Kamer met minder dan 1 procent.


'Rutte heeft voorsprong op Roemer verloren' (Foto: Novum)

Portal krijgt misschien LEGO-set

Er is een Portal LEGO-set verschenen op de crowdfundingsite CUUSOO, een site waar mensen kunnen stemmen op ideeën voor toekomstige LEGO-sets. Elk idee dat meer dan 10.000 stemmen krijgt maakt kans om geproduceerd te worden door LEGO.

Met deze set kun je de testkamers, puzzels en zelfs GLaDOS' kamer nabouwen. Chell, Wheatley, GLaDOS en de sentry turrets zijn ook van de partij. Op dit moment heeft dit idee al meer dan 3000 stemmen gekregen. Je kunt hier klikken om meer te lezen over de set en om te stemmen.

LEGO Portal

Rutten nieuwe trainer Vitesse

Zoals al werd verwacht is Fred Rutten de nieuwe trainer van Vitesse. De 49-jarige Rutten is de opvolger van de naar Anderlecht vertrokken John van den Brom.

Rutten werd vanmiddag door Vitesse op Papendal gepresenteerd als nieuwe coach. Vanmiddag is ook de eerste training van het seizoen voor de Arnhemmers.

Vorig seizoen werd Rutten ontslagen als trainer bij PSV. Eerder werkte hij als coach bij FC Twente en het Duitse Schalke 04.

Rutten nieuwe trainer Vitesse (Foto: Pro Shots)

André Kuipers lachend uit capsule gehaald

André Kuipers is na een goed verlopen landing op de Kazachstaanse steppe lachend uit de Sojoezruimtecapsule gehaald. Na de Rus Oleg Kononenko duurde het even voordat toegesnelde medewerkers hem als tweede uit de capsule tilden. Kort daarna werd de Amerikaan Don Pettit uit de capsule getild.

Zodra Kuipers tevoorschijn kwam, steeg in de Space Expo in Noordwijk gejuich op. Onder de toeschouwers waren onder anderen zijn twee broers. De NOS volgde de landing en de nasleep vanuit Noordwijk op de voet.

De bemanningsleden werden op stoelen geplaatst, waarna Kuipers lachend naar de camera zwaaide. Zijn twee collega's keken minder opgewekt en waren minder beweeglijk. Al snel kreeg Kuipers een satelliettelefoon in de hand gedrukt. Het was niet direct duidelijk met wie hij contact had, maar zijn broer vermoedt dat hij met zijn vrouw belde.

Op Twitter regent het inmiddels welkomstboodschappen voor de astronaut die 193 dagen in de ruimte zat. Ook prins Willem-Alexander feliciteert Kuipers. "Welkom veilig terug op aarde. Nederland is trots op uw unieke prestatie."


André Kuipers lachend uit capsule gehaald (Foto: Novum)

Kalou moet vertrekken bij Chelsea

Salomon Kalou en José Bosingwa zullen moeten vertrekken bij Chelsea. De winnaar van de Champions League liet vandaag weten de aflopende contracten van het duo niet te willen verlengen. Waar zij hun loopbaan voort gaan zetten is nog onbekend.

Kalou maakte in 2006 de overstap van Feyenoord naar Chelsea. De Ivoriaan was in de afgelopen jaren voornamelijk invaller bij de Londense club en vestigde met 107 invalbeurten een clubrecord. Onder coach Roberto di Matteo wist de middenvelder een basisplaats te veroveren en stond hij aan de aftrap van de finale in de Champions League.

Bosingwa kwam in 2008 over van FC Porto en speelde ruim 120 officiële wedstrijden voor de Londenaren. Ook hij speelde in de finale van de Champions League. Eerder werd al bekend dat onder meer Didier Drogba Chelsea zou gaan verlaten.

Spaanse bondscoach verwacht open finale

Vicente del Bosque denkt niet dat Spanje en Italië er vanavond in de EK-finale een tactisch steekspel van gaan maken. "Het wordt een open finale omdat we allebei ongeveer dezelfde speelstijl hanteren", zegt de Spaanse bondscoach. "Met Pirlo, Marchisio en Montolivo in de gelederen is Italië ook een team dat wil voetballen."

Del Bosque herkent zich totaal niet in de kritiek die de Spanjaarden na de laatste wedstrijden kregen over de gehanteerde speelwijze. De regerend Europees- en wereldkampioen zou het combinatiespel te veel tot kunst verheffen maar veel te weinig kansen creëren. "Het team is op enkele plaatsen gewijzigd, maar de kern blijft hetzelfde. We spelen niet anders dan voorheen."

Spanje en Italië kwamen elkaar dit EK al eerder tegen. In groep C eindigde hun onderlinge ontmoeting in 1-1, door doelpunten van Antonio di Natale en Cesc Fàbregas. "Italië is tijdens het toernooi alleen maar beter geworden en staat verdiend in de finale", vindt Del Bosque. "Ze zijn zo ver gekomen met aanvallend voetbal dus dat zullen ze in de finale ongetwijfeld weer laten zien."

Del Bosque lijkt in de aanval opnieuw te kiezen voor Fàbregas na een weinig overtuigend optreden van Alvaro Negredo in de halve eindstrijd. Zijn Italiaanse collega Cesare Prandelli houdt naar verwachting vast aan de formatie die Duitsland donderdag met 2-1 versloeg.

FOK!-Weekoverzicht week 26

Welkom bij het FOK!-weekoverzicht waarin we wekelijks een overzicht geven van de meest ontroerende, meest schokkende, humoristische of de opmerkelijkste nieuwtjes van de afgelopen week. Heb je suggesties, aarzel dan niet om ze te delen met de redactie!

zondag

In het Brabantse Veldhoven werd een 20-jarige man met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis nadat hij 30 xtc-pillen had ingenomen. Voor zover bekend heeft de man het wel overleefd. In België heeft een Belg een nieuw wereldrecord gevestigd: met een toiletpot op een kart bevestigd reed hij 100 kilometer per uur. De Nederlandse Moslimpartij houdt op te bestaan: de twee bestuursvoorzitters hebben hun functie neergelegd omdat er geen bestaansrecht is voor een partij die gebaseerd is op de islam. In Rotterdam maakte een man het wel heel makkelijk voor de politie. Bij het tankstation dat hij overviel, was hij namelijk een vaste klant. 

maandagDe schildpad 'Lonesome George', het boegbeeld van de Galapagos Eilanden, is overleden op ongeveer honderdjarige leeftijd. De uit suiker en gelatine bestaande gummibeertjes vierden hun negentigste verjaardag. In het Amerikaanse Connecticut heeft een kinderarts bekend honderdduizenden foto's van kinderporno in zijn bezit te hebben. Op de beelden stonden geen patiëntjes van de arts. Minderjarigen in de Verenigde Staten mogen voortaan niet langer tot levenslang veroordeeld worden. 

dinsdag

Tijdens een storing van het noodnummer 112 is een man overleden omdat men de alarmcentrale niet op tijd kon bereiken. Bij een poging hebben hackers geprobeerd om bij een aanval op Nederlandse banken 35 miljoen euro buit te maken. Een van de grootste attracties van Londen, de Big Ben, zal voortaan door het leven gaan als de Elizabeth Tower. Een langlopende ruzie mondde in Breda uit in een hondengevecht. Tijdens het uitlaten van hun dieren kwamen de rivalen elkaar tegen en stuurden de honden op elkaar af. 

woensdag

Het aantal aanstekers dat niet aan de veiligheidseisen voldoet is toegenomen tot twee derde van het toaal. Dit komt voornamelijk door de import uit het Verre Oosten. Pedoclub Martijn werd door de rechter verboden en direct ontbonden. Een eventueel hoger beroep heeft geen uitstellende werking; het vonnis is per direct van kracht. De douane ontdekte dat een pakketje lippenstiften uit China geen make-up was, maar vernuftig verpakte pepperspray. Anders Breivik zal, wanneer hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, in de gevangenis blijven waar hij nu zit. Speciaal voor hem wordt er dan een psychiatrische kliniek binnen de gevangenis gebouwd. 

donderdagMalle Pietje, de acteur Piet Ekel, is thuis op negentigjarige leeftijd overleden. Hij was uitbehandeld voor maag- en longkanker en wilde thuis sterven. Een Amerikaanse vrouw die 'even' naar de wc wilde bij de supermarkt, kreeg het behoorlijk benauwd toen ze een uur lang moest blijven zitten omdat er lijm op de wc-pot was gesmeerd. Voor de tweede keer trapte de wereld in de BTTF-hoax: de dag dat Marty McFly naar de toekomst zal reizen, ligt helaas nog drie jaar in de toekomst. De agente die opdook in een filmpje waarop te zien was hoe zij een dronken man schopte, werd beloond door de Rotterdamse raad met een bloemetje

vrijdagVier mannen uit North Carolina die zich bij hun dealer wilden beklagen dat ze te weinig drugs hadden gerkregen, hadden flinke pech. In plaats van hun dealer belden ze een hulpsheriff wakker die hen na een afspraak meteen in de kraag greep. Een wielrenner uit het Friese Wijnjewoude had pech toen hij tijdens het fietsen tegen een vuilniscontainer botste. In India werd bij een man, die pijn in zijn oog had, een worm van maar liefst 13 centimeter uit zijn oog verwijderd. Dankzij een agent die een tractor vorderde, konden na een achtervolging door een weiland drie fietsendieven worden aangehouden. 

zaterdag

Dj Paul Elstak en Menthal Theo zijn samen de studio ingedoken om een gezamenlijk nummer op te nemen. De twee kwamen elkaar regelmatig tegen tijdens optredens en hebben nu hun krachten gebundeld. Bij de Duitse grens werd een Litouwer aangehouden: hij bleek in een gestolen politieauto te rijden. Binnenkort is het waarschijnlijk onmogelijk voor jongeren om nog alcohol te kopen. Een totaalverbod tot achttien jaar hangt in de lucht. De zeventigjarige cabaretzangeres Pam Shaw heeft door haar drukke carrière nooit tijd gehad voor seks. Nu is ze volgens haarzelf eindelijk klaar om ontmaagd te worden. 

[Tour] Laatste Tour Kroon

Karsten Kroon is aan zijn laatste Tour de France bezig. In 2002 won de Nederlander een etappe in de Franse rittenkoers, die gisteren weer van start is gegaan.

"Volgend jaar is Contador weer terug. Ik zou er graag bij willen zijn om mee te strijden voor de tourzege. Maar die kans is heel klein. Er zijn andere renners die daar beter in zijn. Dus je kunt er vanuit gaan dat dit mijn laatste Tour is," aldus de Nederlander van Saxo Bank vanmorgen.

Plet: "Met clichés over postbodes kan ik niets"

Glynor Plet kijkt uit naar het eerste officiële duel van FC Twente dit seizoen. In de voorronde van de Europa League neemt de club het op tegen UE Santa Coloma uit Andorra.

"We willen goed beginnen en goed eindigen", zegt Plet op de officiële website van FC Twente. "Met het cliché dat zo’n ploeg uit Andorra met postbodes speelt kan ik niets. Ik moet zeggen dat ik de club niet kende, maar het blijft een Europees duel. Het is bijzonder zulke wedstrijden te spelen. Het is onze eerste officiële wedstrijd van het seizoen."

Volgens Plet heeft de vakantie lang genoeg geduurd en geniet hij weer van op het veld staan. "Het is altijd leuk om aan de slag te kunnen voor het nieuwe seizoen. Na enkele weken vakantie wil je weer op het veld staan en voetballen. Hoewel juist de voorbereiding zwaar is. We hebben de laatste weken driemaal per dag getraind, waaronder veel krachttraining en conditietraining in de bossen."

Het is voor Plet de eerste keer dat hij met FC Twente de voorbereiding meemaakt, de aanvaller kwam in januari 2011 over van Heracles Almelo. Nu eerste spits Luuk de Jong nog van vakantie geniet wegens het EK, start Plet hoogstwaarschijnlijk in de basis tegen de Andorrezen.

[Tour] Etappe van vandaag

Vandaag vindt de eerste etappe plaats in de Tour de France. De etappe brengt het peloton over Waalse wegen van Luik, waar gisteren de proloog verreden werd, naar Seraing. De lengte van de eerste rit bedraagt 198 kilometer.

Luik
Luik telt ruim 190.000 inwoners, waarmee het naar inwonertal de op drie na grootste gemeente in België is. Halverwege de 20e eeuw was Luik het centrum van de mijnbouw en staalindustrie, maar de economische problemen van later in de eeuw had zijn weerga op de stad en de omgeving.

Het wordt de elfde keer dat de Tour de France in Luik te vinden is. Het is daarmee nu samen met Brussel de stad met de meeste Tour-etappes buiten Frankrijk. De laatste keer was in 2004 toen een Zwitser enigszins verrassend de snelste bleek op vrijwel hetzelfde parcours als vandaag. Acht jaar later is Fabian Cancellara inmiddels vier keer wereldkampioen geworden en heeft hij enkele grote voorjaarsklassiekers gewonnen. 

Luik is verder natuurlijk bekend van Luik – Bastenaken – Luik, dat de oudste wielerklassieker is. De start vindt nog steeds plaats in Luik zelf, maar de finish is inmiddels verplaatst naar het naburige Ans.

Seraing
Seraing is een voorstad van Luik met ongeveer 63.000 inwoners. De stad is vooral bekend vanwege de Toespraak van Seraing. Op 1 oktober 1927 hield Koning Albert I van België in de fabrieken van de Britse industrieel John Cockerill in Seraing. De rede staat in België bekend als de start van de verdere ontwikkeling van wetenschappelijke instellingen in de jaren ’30.

Seraing heeft al een grote geschiedenis in de wielersport. Zowel de Tour, de Giro als de Vuelta deed de voorstad van Luik al eens aan. De Tour kwam in 1995 langs, toen met een individuele tijdrit de achtste etappe verreden werd. De tijdrit was nog maar eens een kolfje naar de hand van Miguel Indurain.

In 2006 was Seraing zelfs de startplaats van een grote ronde. In dat jaar begon de Giro d’Italia daar met een individuele tijdrit over 6,2 kilometer. De Vuelta ten slotte kwam dan wel nooit aan in Seraing, maar in 2009, toen de Vuelta van start ging in Assen, ging de vierde rit door Seraing op weg naar het naastgelegen Luik.

Etappebeschrijving 
De etappe loopt dwars door de Belgische Ardennen. Daardoor kent de rit een behoorlijk heuvelachtig karakter. Met in totaal vijf beklimmingen onderweg is er voor de renners die voor de bolletjestrui willen gaan al een eerste buit te behalen. De finish is op het laatste klimmetje van de dag, de Côte de Seraing. De laatste 2,4 kilometer van de etappe lopen op aan 4,7% gemiddeld. Daardoor is een volwaardige massasprint absoluut niet de verwachting, zeker niet door de lastige, eerder afgelegde kilometers. Wordt het een sprint van een uitgedunde groep of redt iemand het a la Phillipe Gilbert vorig jaar met een ultieme uitval?


Profiel
Profie
Profiel etappe 1 Tour de France 2012 (Bron: letour.fr)

Algemeen klassement na proloog

# Naam Ploeg Tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) RadioShack-Nissan-Trek 7.13
2 Bradley Wiggins (GBr) Team Sky + 0.07
3 Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick Step z.t.
4 Tejay van Garderen (VS) BMC + 0.10
5 Edvald Boasson Hagen (Noo) Team Sky + 0.11
6 Brett Lancaster (Aus) Orica-GreenEdge z.t.
7 Patrick Gretsch (Dui) Argos-Shimano + 0.12
8 Denis Menchov (Rus) Katusha + 0.13
9 Philippe Gilbert (Bel) BMC z.t.
10 Andriy Grivko (Oek) Astana + 0.15
24 Lieuwe Westra (Ned) Vacansoleil-DCM + 0.20


FOK!sport favorieten voor de etappe

***** Peter Sagan
**** Philippe Gilbert
*** Edvald Boasson Hagen
** Michael Albasini
* José Joaquin Rojas

Meppelink/Van Gestel plaatst zich voor OS

Beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Sophie van Gestel hebben hun laatste kans gegrepen om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. De Nederlandse dames versloegen op het laatste OKT in Moskou Italië in een alles of niets duel.

Nederland, bestaande uit Meppelink/Van Gestel en Rimke Braakman/Michelle Stiekema, plaatsten zich na vier zeges in de poule voor de kruisfinale. Daarin wachtte Italië, dat groepswinnaar was geworden in de andere poule. De winnaar van de halve finale zou één van de laatste twee beschikbare tickets voor de Spelen bemachtigen.

Meppelink en Van Gestel begonnen uitstekend met 2-1 winst tegen Gioria/Momoli, waarna Braakman en Stiekema het karwei afmaakten met een 2-0 zege tegen Giombini/Orsi Toth. Meppelink en Van Gestel krijgen het olympische ticket, omdat zij hebben voldaan aan de eisen van NOC*NSF.

Met de plaatsing van het damesteam komen drie Nederlandse beachvolleybalduo's in actie in Londen. Naast Meppelink en Van Gestel doen Sanne Keizer en Marleen van Iersel mee in het damestoernooi, terwijl Richard Schuil en Reinder Nummerdor Nederland vertegenwoordigen bij de mannen. Het tweede mannenteam, Emiel Boersma/Daan Spijkers, wist zich deze week niet te kwalificeren voor de Spelen.

Phelps snel op 200m wisselslag

Bij de Amerikaanse trials voor de Spelen heeft zwemmer Michael Phelps de 200 meter wisselslag gewonnen. Met een tijd van 1.54,84 dook Phelps op zijn 27e verjaardag onder de beste jaartijd die Ryan Lochte in de halve eindstrijd op 1.55,51 gebracht had. Lochte eindigde in de finale met 1.54,93 als tweede.

Phelps zwom overigens aansluitend in de halve finales van de 100 meter vlinderslag met een tijd van 51,35 de beste jaarprestatie.

Schades vergoed na drama Grolsch Veste

Zeker 10 mensen hebben een schadevergoeding gekregen na het bouwongeval in de Grolsch Veste, de thuisbasis van voetbalclub FC Twente.

De uitgekeerde bedragen lopen in sommige gevallen op tot 20.000 euro. Dat blijkt zondag uit een inventarisatie van persbureau ANP. Het is komende zaterdag een jaar geleden dat het drama zich voltrok.

Volgens een woordvoerder van Bouwcombinatie Grolsch Veste VOF is de helft van de ongeveer 23 schadeclaims afgehandeld. Het gaat om mensen die gewond of in shock raakten, doordat de overkapping van een nieuw deel van de Grolsch Veste tijdens bouwwerkzaamheden instortte.

Ramos: "Gaat loodzwaar worden"

Sergio Ramos verwacht een zware finale tegen Italië. De verdediger van Real Madrid ziet de vele opties voor de spitspositie als een luxeprobleem.

Ramos viel tijdens de halve finale tegen Portugal in de strafschoppenserie op met zijn panenka-penalty. "Er wordt zo veel gepraat over voetballers. Soms vergeten de media dat wij ook maar mensen zijn. Met die strafschop wilde ik laten zien dat ik wel verantwoordelijkheid kan nemen en goed tegen druk kan", aldus Ramos, die enkele maanden geleden in de halve finale Champions League tegen Bayern München een strafschop hoog over het doel heen schoot.

Bij het Spaanse elftal heeft Ramos het geweldig naar zijn zin. De verdediger stelt dat de sfeer goed is. "We worden steeds iets beter. We gaan elkaar ook steeds meer begrijpen. Als iemand individueel goed presteert, maar het team niet, kom je niet ver. Gelukkig zijn wij een eenheid. In de groepsfase hebben we al 1-1 gespeeld tegen Italië, maar de focus ligt op zondag. Een kijkje in het verleden is nergens goed voor."

De meest onzekere plek in het elftal van de Spanjaarden is de spitspositie. Die werd gedurende dit EK al door drie verschillende spelers bezet: Álvaro Negredo, Cesc Fàbregas en Fernando Torres werd bezet. "Zonder échte spits spelen brengt veel mogelijkheden met zich mee. Dat Spanje zo veel keuzes heeft is alleen maar mooi, een echt luxeprobleem", concludeer Ramos.

De finale is bereikt, maar dat biedt geen enkele garantie, weet ook de verdediger. "Ik hoop dat ik ongelijk krijg, maar volgens mij gaat het loodzwaar worden."

Balotelli: "Lekker in mijn vel"

Mario Balotelli was met twee goals de grote man in de halve finale tussen Italië en Duitsland. De imposante Italiaan zit lekker in zijn vel en droomt van de Europese titel.

Balotelli droomt van een doelpunt in de EK-finale tegen Spanje. Maar winnen staat ook voor hem voorop. "Het zou geweldig zijn als ik in de finale scoor, maar als we winnen en ik scoor niet, is het net zo mooi", blikt hij vooruit op de wedstrijd van zondag.

Het gaat goed met Balotelli. Donderdag en vrijdag werd zijn naam eindelijk vrijwel uitsluitend met positief nieuws in verband gebracht. "Ik zit heel lekker in mijn vel. Ik hoop dat ik me zondagavond nog beter voel. We staan in de finale en zijn de beste twee teams. We moeten vol voor de winst gaan", aldus de spits.

In de finale komt Balotelli David Silva tegen bij de tegenstander. Beide spelers zijn collega's bij Manchester City. "Ik ken hem goed en heb in de eerste wedstrijd al tegen 'm gespeeld. Het wordt leuk."

Toptijd Felix op 200m bij trials

Bij de Amerikaanse trials in Eugene heefft Alyson Felix een toptijd op de 200 meter gelopen. De Amerikaanse liep een tijd van 21,69. Dat was de snelste tijd in 14 jaar en de zesde tijd ooit. Felix bleef Carmelita Jeter (22,11) en Sanya Richardson (22,22) ruim voor. 

Er waren ook beste jaarprestaties bij het hinkstapspringen en op de 110 meter horden. Wereldkampioen Christian Taylor sprong 17,63 meter. Aries Merrits dook met 12,93 onder de toptijd van de Chinees Liu Xiang die eerder dit jaar 12,97 liep. 

Seedorf naar Braziliaanse club

Clarence Seedorf gaat voor de Braziliaanse club Botafogo voetballen. Hij heeft voor twee jaar getekend, meldt de club op zijn website. De 36-jarige Seedorf is volgens de club uit Rio de Janeiro de beste buitenlandse speler in het Braziliaanse voetbal.

Vorige week donderdag maakte de middenvelder bekend zijn aflopende contract bij AC Milan niet te verlengen. Seedorf speelde tien seizoenen bij de Italiaanse club. Hij won twee keer de landstitel en twee keer de Champions League.

Seedorf maakte in 1992 op 16-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal van Ajax. Nadat hij drie jaar later met de Amsterdammers twee keer de landstitel en de Champions League had veroverd, vertrok hij naar het Italiaanse Sampdoria.

Daar speelde hij een seizoen, waarna hij bij Real Madrid tekende. Seedorf speelde er 3,5 jaar, werd in 1997 landskampioen en veroverde een jaar later opnieuw de 'cup met de grote oren'.

Na zijn periode in Spanje ging Seedorf voor Internazionale spelen en maakte hij in 2002 de overstap naar stadgenoot AC Milan.

Seedorf kende geen gelukkige interlandcarrière. De middenvelder speelde tussen 1996 en 2004 vier keer mee in de eindronde, maar werd sinds de aanstelling van Marco van Basten in 2004 niet meer opgeroepen voor Oranje. Hij bleef daardoor steken op 87 interlands, waarin hij elf doelpunten scoorde.

'Zeker 30 doden door aanval Syrisch leger'

Volgens Syrische oppostitieleden zijn zaterdagavond minstens 30 mensen om het leven gekomen toen in de hoofdstad Damascus tijdens een begrafenisceremonie een mortierbom ontplofte.

De bom zou tot ontploffing zijn gebracht door het Syrische regeringsleger van president Bashar al-Assad tijdens de begrafenis van een man die een dag eerder bij een vuurgevecht was omgekomen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten loopt het dodental waarschijnlijk nog op aangezien er veel zwaargewonden zijn.

Capsule Kuipers losgekoppeld van ruimtestation

De Sojoezruimtecapsule met daarin astronaut André Kuipers is zondag even voor 07.00 uur losgekoppeld van het internationale ruimtestation ISS. De terugreis duurt naar verwachting ruim drie uur. De capsule landt naar verwachting even na 10.00 uur op de steppe in Kazachstan.

Na de loskoppeling is nog enige tijd communicatie met de bemanning mogelijk via de apparatuur van het ruimtestation. Daarna is contact pas weer vlak voor de landing mogelijk, wanneer de capsule in het bereik komt van een Russisch vliegtuig met communicatieapparatuur.

In de capsule zitten naast Kuipers de Amerikaan Don Pettit en Oleg Kononenko uit Rusland. Na de landing vliegt Kuipers door naar Houston. Daar moet hij een paar weken herstellen van de maandenlange gewichtloosheid.

De missie zou aanvankelijk vijf maanden duren. De terugkeer van de 53-jarige Kuipers werd echter uitgesteld toen bleek dat het afsluitingsmechanisme van een andere Sojoezcapsule niet goed werkte. Door het uitstel miste Kuipers de verjaardagen van zijn kinderen en moeder, evenals de diploma-uitreiking van zijn oudste dochter.


Capsule Kuipers losgekoppeld van ruimtestation (Foto: Novum)

Appartementen in Baarn ontruimd wegens gaslek

In Baarn bij Hilversum zijn in de nacht van zaterdag op zondag ongeveer zes woningen ontruimd wegens explosiegevaar. In een van de woningen was sprake van een gaslek waardoor aardgas het appartement in stroomde.

Rond 01:00 uur 's nachts werden de woningen ontruimd, zo'n tweeënhalf uur later slaagde de brandweer er samen met netbeheerder Stedin in de gaskraan dicht te draaien. Ongeveer 12 mensen moesten tijdelijk hun woning verlaten maar ze konden nog dezelfde nacht weer terug naar bed.

Appartementen in Baarn ontruimd wegens gaslek
Appartementen in Baarn ontruimd wegens gaslek (Foto: ANP)

Dode bij botsing motoren op snelweg Amsterdam

Bij een botsing tussen twee motoren op de verbindingsweg tussen de A1 en de A10 bij Amsterdam is zaterdagavond een dode gevallen. Een motorrijder raakte een tweede motor, ging onderuit en schoof onder de vangrail. De politie vermoedt dat zijn helm afraakte, waarna hij een paaltje onder de vangrail raakte.

Twee medische studenten waren ook op een motor aanwezig en probeerden hem te reanimeren. De zwaargewonde motorrijder werd later met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed.

Achterop de motor die hij had geraakt zat een zwangere vrouw. Zij is voor controle naar een ziekenhuis gebracht. De verbindingsweg bleef na het ongeluk ruim twee uur afgesloten.

Regisseur Karakatsanis overleden

Thymios Karakatsanis, één van Griekenlands meest geliefde acteurs en regisseur van vele klassieke Griekse toneelstukken, is gisteren op 72-jarige leeftijd overleden. Karakatsanis overleed aan de gevolgen van diabetes.

Thymios Karakatsanis werd geboren op 8 december 1940 in Piraeus, een havenstad vlakbij Athene. Vanaf 1960 was hij als acteur op het toneel te aanschouwen in diverse klassieke toneelstukken zoals The Clouds en het blijspel Lysistrata van Aristophanes. Vanaf 1967 was de acteur ook in films te zien zoals Boom, tara!!! Ta tzoum!!! (1972), Weak Spot (1975) en Karavan Sarai (1986).

PvdA wil toch geen gratis technische studies

De PvdA wil toch geen afschaffing van het collegegeld voor technische studies. In het conceptverkiezingsprogramma stond deze maatregel, maar op het partijcongres in Utrecht spraken de leden zich hier negatief over uit.

Van de aanwezige leden stemde 60,5 procent tegen gratis technische studies. De maatregel zou niets oplossen aan het 'gat op de arbeidsmarkt' en onoverdachte studiekeuzen in de hand werken. In een reactie daarop zei programmavoorzitter Marco Florijn dat het voorstel 'een statement van de PvdA' moest zijn in aanloop naar de verkiezingen. Zijn pleidooi kon de leden niet overtuigen.

De leden stemden ook over andere punten uit het verkiezingsprogramma. Zo vond een aantal PvdA-afdelingen dat de maximale hoogte van de staatsschuld moest worden vastgelegd. Het partijbestuur had een negatief stemadvies gegeven, en dat werd door de leden gevolgd. Daarnaast beargumenteerde een aantal afdelingen dat de verruiming van openingstijden van winkels op zondag niet in het programma thuis hoort. Op het congres was ook voor dit voorstel geen meerderheid te vinden.

'Ouders Katie Holmes opgelucht door scheiding'

De ouders van Katie Holmes halen opgelucht adem nu het huwelijk van hun dochter en Tom Cruise op de klippen is gelopen. Een ingewijde vertelt aan de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online dat ze blij zijn dat ze de 'oude Katie' weer terughebben. Naar verluidt wil Holmes scheiden om hun 6-jarige dochter te beschermen tegen het Scientology-geloof van Cruise.

Het acteurskoppel maakte vrijdag bekend een punt te zetten achter hun huwelijk. Martin en Kathleen Holmes waren niet blij met de relatie, maar vonden dat ze hun dochter niet konden verbieden haar hart te volgen. Volgens de ingewijde was het moeilijk voor Holmes' ouders om te zien hoe Cruise haar in zijn macht had, het voelde voor hen alsof ze hun dochter kwijt waren.

De ouders van de actrice vinden het verdrietig dat hun dochter een scheiding moet doorstaan, maar zijn blij de 'sterke en onafhankelijke' Katie weer terug te zien. "Ze hoeft de breuk niet in haar eentje te verwerken", aldus de ingewijde . "En ook om haar financiële situatie hoeft ze zich geen zorgen te maken."

De ouders van Holmes maken zich wel grote zorgen om hun kleindochter Suri. "Zij probeert te begrijpen wat er aan de hand is en heeft de emoties van haar moeder goed in de gaten." Katie Holmes heeft devolledige voogdij over Suri aangevraagd.

Partijvoorzitter GroenLinks wil geen gedoe meer

GroenLinks-voorzitter Heleen Weening hoopt dat haar partij het tumult van de afgelopen maanden achter zich kan laten. In haar toespraak op het partijcongres zaterdag in Utrecht pleitte ze voor 'een politiek die zich bevrijdt van cynisme en wantrouwen'. "Weg van het gezeur, het gedoe, weg van het afbranden van mensen."

GroenLinks heeft een turbulente tijd achter de rug. Na het vallen van het kabinet speelde Jolande Sap een rol bij de totstandkoming van het Kunduz-akkoord. Waar dit haar positie als partijleider had kunnen bestendigen, stak een strijd om het lijsttrekkersschap met Tofik Dibi de kop op. Sap won het referendum ruimschoots, maar de commotie deed de partij weinig goed: in de peilingen schommelt GroenLinks al tijden rond de zes zetels.

Weening keek terug op een 'taaie periode' waarin ze 'de schaduwzijde van de politiek' heeft gezien. Maar de aanwezigheid van zo'n tweeduizend partijleden op het congres deed haar goed, zei ze zaterdag. "Wij gaan samen de toekomst in met een open geest, met ons hart en met respect voor elkaar", sprak ze haar partijgenoten toe.

Tofik Dibi neemt ook genoegen met een lagere plek op de kandidatenlijst van GroenLinks dan plaats tien. Dibi heeft aangegeven dat hij op de tiende plek gezet wilde worden. Hierdoor leek het alsof een plek lager op de lijst voor hem onaanvaardbaar zou zijn, maar dat is niet het geval, zegt hij zaterdag op het partijcongres van GroenLinks.

Dibi verloor vorige maand het lijsttrekkersreferendum van Jolande Sap. Daarop gaf hij in eerste instantie aan op de tweede plek van de kandidatenlijst geplaatst te willen worden. Enkele dagen later kwam hij daarop terug en verklaarde hij op de tiende plaats te willen staan.

Bij GroenLinks beslissen de leden over de volgorde van de lijst. Kandidaten kunnen zelf aangeven vanaf welke plek ze verkiesbaar willen zijn. De meeste kandidaten zeggen dat ze vanaf een bepaalde plek op de lijst willen.

Of dit genoeg is voor een Kamerzetel is nog maar de vraag. GroenLinks staat op dit moment op ongeveer zes zetels in de peilingen. Dibi hoopt dat hij bij de verkiezingen op 12 september genoeg voorkeurstemmen krijgt om met een eigen mandaat de Kamer in te komen.

Update:
De GroenLinks-Kamerleden Rik Grashoff en Arjan El Fassed hebben zaterdag op het congres van hun partij in Utrecht een hogere plaats op de kandidatenlijst in de wacht gesleept. Grashoff ging van zeven naar zes, El Fassed van negen naar zeven.

Het kind van de rekening was Niels van den Berge, die op de zesde plaats van de conceptlijst stond, maar nu genoegen moet nemen met de achtste plaats. Tofik Dibi, die de strijd om het lijsttrekkerschap eerder verloor van Jolande Sap, kreeg de door hem geambieerde tiende plaats toegewezen. Corinne Ellemeet houdt de negende plaats.

Achter lijsttrekker Sap staan Bram van Ojik, Liesbeth van Tongeren, Jesse Klaver en Linda Voortman. Dat komt overeen met het advies van de kandidatencommissie.


Partijvoorzitter GroenLinks wil geen gedoe meer (Foto: Novum)

Buza: Geen plaats voor Assad in Syrië

"Wat Nederland betreft is er geen plaats voor Assad in het nieuwe Syrië." Dat zei minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zaterdagavond in een reactie op het overleg over Syrië in Genève.

De deelnemers aan het overleg werden het er eerder die avond over eens dat er een overgangsregering van nationale eenheid in het Arabische land moet komen.

Rosenthal verwelkomt het overgangsplan en de oproep tot de vorming van een regering van nationale eenheid. Hij ondersteunt de oproep van de internationale gezant Kofi Annan om meteen tot uitvoering van het plan over te gaan. "Het geweld zoals ook vandaag weer werd gepleegd, moet stoppen", aldus de minister.

Verder vindt Rosenthal het goed dat er geen stappen worden genomen die leiden tot verdere militarisering van het conflict. "Ik herhaal dat militaire interventie niet aan de orde is. Alles wat leidt tot een volledig wapenembargo juich ik toe."

Rosenthal: Geen plaats voor Assad in Syrië
Rosenthal: Geen plaats voor Assad in Syrië (Foto: ANP)

UEFA betaalt clubs 100 miljoen euro

De Europese voetbalbond UEFA zal na het EK voetbal een bedrag van honderd miljoen euro gaan verdelen over 580 clubs, zo maakte voorzitter Michel Platini bekend. De teams krijgen dit geld vanwege het afstaan van hun internationals.

Na het vorige EK in 2008 werd er 55 miljoen euro uitgedeeld, maar ditmaal is het bijna twee keer zoveel. Van de honderd miljoen euro zal zestig miljoen verdeeld worden over clubs die spelers af hebben gestaan voor het EK en de overige veertig miljoen geldt voor de kwalificatiereeks. De precieze verdeling hangt af van de hoeveelheid internationals en hoe lang een club ze kwijt was.

Applaus voor Buma, de Jager en Verhagen

Sybrand van Haersma Buma vindt dat politici in de aanloop naar de verkiezingen 'het hele verhaal' moeten durven vertellen. Hervormingen zijn onontkoombaar, zei de lijsttrekker van het CDA zaterdag in zijn toespraak aan het einde van het tweedaagse verkiezingscongres van zijn partij in Maarssen.

Buma haalde uit naar politici die oplossingen voor de crisis aandragen waar mensen niets van zouden merken. Zoals voormalig gedoogpartner Geert Wilders, die de gulden weer wil invoeren. Die gulden is dan alleen bij het 'kraampje van Wilders' misschien nog een daalder waard, zei Buma. "Maar niet op de wereldmarkt, dat kan ik u verzekeren."

"Juist nu, met de verkiezingen in zicht, moeten wij politici het hele verhaal durven te vertellen", hield de lijsttrekker zijn gehoor voor. Te veel politici zijn volgens hem 'bang voor baanbrekende beslissingen' die nodig zijn zoals de hervorming van de woningmarkt, zorg en arbeidsmarkt.

Volgens Buma zijn deze hervormingen onontkoombaar. "Er is geen alternatief. Want wij willen de volgende generatie niet met onze schulden opzadelen!" De SP en PvdA willen dat wel, zei de lijsttrekker. De uitdagingen zijn groot, maar blijven praten over de afmetingen van de crisis helpt ook niet. Dan wordt het een onbedwingbaar probleem. "Dat verlamt", aldus Buma.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager heeft op het verkiezingscongres van zijn partij in Maarssen een staande ovatie gekregen voor de manier waarop hij de economische crisis aanpakt. Dat gebeurde tijdens de toespraak van vicepremier Maxime Verhagen , die de verschillende CDA-bewindslieden prees om het gevoerde beleid.

Verhagen zette het CDA neer als een partij 'die altijd haar verantwoordelijkheid neemt'. Hij haalde uit naar partijen die alleen commentaar leveren vanaf de zijlijn, zoals de voormalige gedoogpartner PVV dat volgens hem inmiddels weer doet. Ook partijvoorzitter Peetoom haalde uit naar de PVV, die volgens haar het land in de steek heeft gelaten.

De vicepremier zelf kreeg aan het eind van zijn toespraak ook een staande ovatie van de leden. Hij kondigde eerder aan dat hij niet beschikbaar is voor een plek op de verkiezingslijst.

Verhagen hees Buma tijdens zijn toespraak op het schild. "Buma loopt niet weg voor problemen, hij pakt ze aan", betoogde hij. "Buma staat voor het CDA, hij werkt voor zijn brood, let op zijn naasten en geeft Nederland op een fatsoenlijke manier door aan zijn kinderen", aldus de vicepremier. Het CDA moet zelf de weg ook weer omhoog vinden, gezien de dramatische peilingen. "De helling is steil, de tijd kort", zei Buma. Maar de gelederen bij de partij zijn na de verdeeldheid over de samenwerking met de PVV weer gesloten. "Wij binnen het vernieuwde CDA hebben teamgeest", zei de lijsttrekker. "Wij van het CDA gáán voor die tocht naar de top."

Maaskant moet betalen voor 16-0 zege

Robert Maaskant won zijn eerste wedstrijd als coach van FC Groningen met 16-0 van amateurclub RWE. Het leidde er wel toe dat de trainer na afloop moest betalen.

Maaskant heeft de afspraak met zijn selectie, dat voor elk doelpunt dat het team minder scoort dan de doelstelling iedere speler twee euro moet betalen. Omgekeerd geldt hetzelfde: elke treffer die zijn ploeg meer creëert dan ten doel was gesteld kost ieder lid van de technische staf twee euro.

De 16-0 zege die Groningen zaterdag boekte, betekende dus meteen een boete voor Maaskant en zijn staf. Tegen RWE moesten Maaskant en zijn assistenten in totaal vier euro betalen.

Goedkoper bellen in Europa

Vakantiegangers kunnen vanaf zondag goedkoper bellen in Europa. Vanaf 1 juli zijn de kosten om te bellen of te sms'en in het buitenland fors verlaagd. Dat is gebeurd onder druk van Europees commissaris Neelie Kroes en het Europees Parlement. Het gaat om nieuwe prijsverlagingen en Europa heeft ervoor gezorgd dat de komende jaren de tarieven verder dalen.

Ook geldt vanaf zondag, voor het eerst, een maximumprijs voor internetten in het buitenland. Voor een megabyte (MB) data gaat een maximum gelden van 70 cent. Verder mag een telefoongesprek vanaf 1 juli maximaal 29 cent per minuut kosten, exclusief btw (nu nog 35 cent), de ontvangst van een gesprek 8 cent per minuut en een sms 9 cent.

[WBD] Murray naar vierde ronde

Andy Murray heeft op Wimbledon ten koste van Marcos Baghdatis de laatste zestien bereikt. De Brit (4) versloeg de Cyprioot na ruim drie uur spelen met 7-5, 3-6, 7-5 en 6-1. Murray speelt in de volgende ronde tegen Marin Cilic. De Kroaat (16) won na een ware slijtageslag van Sam Querrey: 7-6 (6), 6-4, 6-7 (2), 6-7 (3) en 17-15.

Murray hoopt dit jaar voor eigen publiek eindelijk eens door te dringen tot de finale. De afgelopen drie jaar was steeds de halve finale het eindstation. Twee keer zat Rafael Nadal, die donderdag verrassend werd uitgeschakeld, hem de voet dwars. In 2009 verloor hij van Andy Roddick. De Amerikaan ligt inmiddels ook uit het toernooi.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.